Goede vraag!quote:Op maandag 20 november 2017 11:41 schreef anndb het volgende:
Wat voor alcohol percentage zou je straks op moeten zitten?
Ik ben benieuwd. Heb je iets om het te meten daarna of niet? :-)quote:Op maandag 20 november 2017 11:45 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Goede vraag!
Ik weet het niet is mijn antwoord.
Maar ik hoop op een percentage boven de 10 % ABV
Hoe hoog het kan worden is afhankelijk van het suikergehalte de soort gist en hoeveelheid startzuurstof en afwezigheid van zuurstof na het starten van de vergisting en de temperatuur en de duur en snelheid van het proces (en waarschijnlijk nog meer factoren die ik nog niet weet).
Het is voor mij dus ook een verrassing
Boven de ~15% kom je niet zonder destilleren, dan gaat de gist dood.quote:Op maandag 20 november 2017 12:19 schreef anndb het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd. Heb je iets om het te meten daarna of niet? :-)
Denk dat je toch wel redelijk hoog zal komen eigenlijk (maar ben ook geen kenner).
Jawel er zijn gistsoorten die wel de 20 % kunnen halen maar veel hoger gaat het niet.quote:Op maandag 20 november 2017 18:43 schreef PJR het volgende:
[..]
Boven de ~15% kom je niet zonder destilleren, dan gaat de gist dood.
Ah, inderdaad.quote:Op maandag 20 november 2017 23:39 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Jawel er zijn gistsoorten die wel de 20 % kunnen halen maar veel hoger gaat het niet.
En het is mogelijk om een hoger percentage te behalen zonder destilleren.
Namelijk scheiding door ontdooien alcohol wordt eerder weer vloeibaar nadat het bevroren is geweest
Thanks!quote:
Thanks!quote:
Thanks!quote:Op vrijdag 17 november 2017 14:45 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Heeuj, wat een leuk topic.
Ik ben benieuwd hoe het je gaat smaken!
Dankquote:Op woensdag 22 november 2017 11:03 schreef Farenji het volgende:
Tof experiment. Wat voor gist heb je gebruikt? Gewoon bakkersgist of iets anders?
Ja dat kan ookquote:Op donderdag 23 november 2017 09:45 schreef Farenji het volgende:
Als het uitgeprutteld is kun je ook een tweede fermentatie op fles doen, dan doe je een beetje suiker erbij om de fermentatie weer een kickstartje te geven en dan in afgesloten plastic(!!!) flessen. Die staan dan binnen een paar dagen op spanning, als ze echt keihard zijn is het klaar en dan heeft je drank een lekkere fizz. Voorzichtig openen!
Zou dit niet als het klaar is ook even tijd nodig hebben? Of is dat juist enkel bij distillatie? Want mijn schoonvader heeft ook wel eens "wijn" gemaakt, dat was in het begin echt niet te zuipen maar na een paar maanden liggen was het toch een stuk beter. Weet niet of dat met dit fruit sap zo en niet destileren ook zo is.quote:Op donderdag 23 november 2017 10:43 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Ja dat kan ook
eerst maar eens meten op hoeveel % ze straks zitten en een proefslokje nemen om te beslissen of het te drinken is of dat ik het weg kieper.
Ja een paar weken en/of maanden lageren is meestal een verbetering.quote:Op donderdag 23 november 2017 11:26 schreef anndb het volgende:
[..]
Zou dit niet als het klaar is ook even tijd nodig hebben? Of is dat juist enkel bij distillatie? Want mijn schoonvader heeft ook wel eens "wijn" gemaakt, dat was in het begin echt niet te zuipen maar na een paar maanden liggen was het toch een stuk beter. Weet niet of dat met dit fruit sap zo en niet destileren ook zo is.
Dat heb ik een keer gedaan met appelsap. Eerst beetje gisten met een ballon erboven (ik had gist uit bier met nagisting op fles gebruikt) en daarna inderdaad met wat suiker in een afgesloten plastic fles. Ik had zo'n ouderwetse harde Coca-cola fles gebruikt, en die heeft het gehouden al scheelde het niet veel! De ziel van de fles was naar buiten gedrukt en van de kenmerkende vorm was ook weinig meer over. Oppassen dus!quote:Op donderdag 23 november 2017 09:45 schreef Farenji het volgende:
Als het uitgeprutteld is kun je ook een tweede fermentatie op fles doen, dan doe je een beetje suiker erbij om de fermentatie weer een kickstartje te geven en dan in afgesloten plastic(!!!) flessen. Die staan dan binnen een paar dagen op spanning, als ze echt keihard zijn is het klaar en dan heeft je drank een lekkere fizz. Voorzichtig openen!
Filteren door een sok geen optie?quote:Op donderdag 23 november 2017 23:38 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Vals spel...
Ja ik ga waarschijnlijk nog meer vals spelen...
Ik ga met het bottelen en daarvoor overhevelen gebruik maken van een slang met droesemkop.
Dat is natuurlijk nooit beschikbaar in de jail dus is het vals spel.
Maar goed ik wil wel hooch zonder smurrie erin dus dan maar vals spelen
quote:Op donderdag 23 november 2017 23:44 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Dat heb ik een keer gedaan met appelsap. Eerst beetje gisten met een ballon erboven (ik had gist uit bier met nagisting op fles gebruikt) en daarna inderdaad met wat suiker in een afgesloten plastic fles. Ik had zo'n ouderwetse harde Coca-cola fles gebruikt, en die heeft het gehouden al scheelde het niet veel! De ziel van de fles was naar buiten gedrukt en van de kenmerkende vorm was ook weinig meer over. Oppassen dus!
Was overigens wel lekker
Dat is wel hoe ze het doen ja maar gist kan afhankelijk van de soort 3 Mu groot zijn en daardoor kan zo'n sok nooit alle gist en resten tegenhouden.quote:Op donderdag 23 november 2017 23:45 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Filteren door een sok geen optie?
Reduceren door alleen de toplaag weg te zuigen werkt dus ook niet..quote:Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Dat is wel hoe ze het doen ja maar gist kan afhankelijk van de soort 3 Mu groot zijn en daardoor kan zo'n sok nooit alle gist en resten tegenhouden.
Patience is a virtue...quote:Op vrijdag 24 november 2017 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Gewoon laten staan, de gist zinkt vanzelf af, mits je de juiste gist hebt gebruikt'
Ja dat kan maar dat is niet zoals het in de bak zou kunnen gaanquote:Op vrijdag 24 november 2017 09:44 schreef Farenji het volgende:
Kun je niet klaren met eiwit of gelatine, of nog beter, met bentoniet (klei)? Doet men met wijn ook.
Wat extra suiker of fruitsuiker toevoegenquote:Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zitquote:Op maandag 27 november 2017 20:40 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Gaat 'm niet worden vandaag....
Graf is weer in isolatie gegooidquote:Op maandag 27 november 2017 23:00 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zit
quote:Op maandag 27 november 2017 23:00 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zit
Was maar even heb mij eruit gekocht met Hoochquote:
Er is ruimte voor verbetering het is een experiment zoals te lezen isquote:Op woensdag 29 november 2017 01:23 schreef golfer het volgende:
Totale mislukking dus nu al?
Niet te hachelen drankje?
Ik ben niet ziek dus is uw boodschap onder te brengen bij de afdeling triviale zakenquote:
quote:Op woensdag 29 november 2017 02:11 schreef kiffer het volgende:
Leuk topic, met veel plezier gevolgd.
Ik vroeg me al af hoe het met de sugar wash ging Bedankt voor de update!quote:Op donderdag 30 november 2017 11:52 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
De sugar wash is nog aan het borrelen.
Deze is wel helderder zoals het nu eruit ziet en er is minder sediment in de fles.
Waarschijnlijk doordat er minder fruit in zit/zat en er een andere gistsoort is gebruikt.
omdat er dus minder sediment in zit zal het gedeelte wat weggegooid moet worden kleiner zijn en dus blijft er meer booz over
Vanwege de gistsoort kan het alcoholpercentage oplopen tot een 18 % of dit ook daadwerkelijk gaat lukken zal ik later melden
PS
Ik heb de 6 flessen hooch in de berging gezet ik zal er een thermometer bij leggen het is er iets kouder ik denk een graad of 10 en misschien 5 indien het buiten -5 is.
quote:Op donderdag 30 november 2017 22:41 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Ik vroeg me al af hoe het met de sugar wash ging Bedankt voor de update!
Ja, dit lijkt me idd moeilijk te controleren met van die glazen beugelflessen. Heb je daar al een oplossing voor?quote:Op vrijdag 1 december 2017 23:19 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
* Nu hopen dat de flessen niet knallen door de druk van het koolzuurgas.
Nee nog niet dus hopen dat het goed gaat.quote:Op maandag 4 december 2017 00:09 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Ja, dit lijkt me idd moeilijk te controleren met van die glazen beugelflessen. Heb je daar al een oplossing voor?
Hahaha, ja idd, te veel gedoe! Maar als je het toch niet veel koolzuur erin wilt hebben is het misschien een optie om de flessen om de X aantal dagen te openen?quote:Op dinsdag 5 december 2017 23:57 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Nee nog niet dus hopen dat het goed gaat.
Er is vast wel een formule te bedenken waarmee je de koolzuurgasdruk kunt berekenen door vergisting van suikers in alcohol en dit dan vergelijken met een formule waarmee je de maximale druk van een glazen fles kunt berekenen voordat deze stuk gaat.
Maar daar heb ik nu even geen zin
Nou je hebt dan kans dat er zuurstof bijkomt wat weer voor verzuring kan zorgen dat risico wil ik niet lopen.quote:Op woensdag 6 december 2017 18:49 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Hahaha, ja idd, te veel gedoe! Maar als je het toch niet veel koolzuur erin wilt hebben is het misschien een optie om de flessen om de X aantal dagen te openen?
Ja dat zou kunnen maar dan moet ik die eerst kopen.quote:Op woensdag 6 december 2017 20:42 schreef Farenji het volgende:
Beter gebruik je altijd plastic flessen. Die kunnen beduidend meer druk aan en als ze toch barsten zal de fles eerder scheuren dan ontploffen, en heb je sowieso geen rondvliegende glassplinters.
Ik hergebruik voor mijn ginger ale altijd gewoon PET-flessen van mineraalwater, daar zit ook geen bijsmaak aan. Gaat prima. Denk je echt dat ze in de gevangenis allemaal nieuwe krasloze flessen gebruiken?quote:Op woensdag 6 december 2017 20:55 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Ja dat zou kunnen maar dan moet ik die eerst kopen.
En ik heb zo mijn twijfels over de herbruikbaarheid van plastic flessen i.v.m. krassen ontstaan door reinigen en gebruik.
Jaquote:Op donderdag 7 december 2017 23:36 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ik hergebruik voor mijn ginger ale altijd gewoon PET-flessen van mineraalwater, daar zit ook geen bijsmaak aan. Gaat prima. Denk je echt dat ze in de gevangenis allemaal nieuwe krasloze flessen gebruiken?
Goed bezig! Wel grappig zo eigenlijk en nog vrij snel ook.quote:Op zondag 10 december 2017 23:32 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Zo ik vond het tijd worden om de sugar wash te proeven
De tasting (voorlopige) notes
Goed eerst het alcoholpercentage gemeten en dat is nu 15 %
En vervolgens wat gaan ruiken eraan en het is duidelijk zoet en zowel de dadels als het kleine beetje sappen die ik had toegevoegd zijn aanwezig niet verkeerd als ik het zelf zeg.
Vervolgens hoe het eruit ziet, iets troebel nog en door de sappen is het kleurvoller dan als het zonder was gegaan natuurlijk nu lijkt het erg op grapefruitsap wat iets troebel is.
En dan nu de smaak
Yes lekker maar wat proef ik dan duidelijk zoet (gek hè met ene suikerwash..) en zowel de dadels als het sap zijn licht aanwezig het heeft wel iets weg van boerenjongens maar dan minder intens rozijnerig.
Maar nu denk ik dus dat of er nog meer vergist zou moeten worden of dat ik er in verhouding teveel suiker in gedaan had.
Dus dat ik suiker verspild heb als het ware waardoor het niet omgezet kan/kon worden door het gist omdat het gist misschien aan zijn maximale alcoholpercentage zit.
* Al dacht ik dat de gistsoort die ik heb gebruikt tot over de 18 % (in theorie) zou moeten kunnen komen.
Goed ik heb de gistfles nog wat geschud en weer het waterslot erop om te zien of er nog 1 % bij komt of dat het echt gestopt is.
* en zeer belangrijk! ik heb geen schimmelgeur of smaak kunnen waarnemen !
Ik was daar wel een beetje bang voor vanwege de schimmelvorming maar blijkbaar heeft de gist dus deze ongewenste schimmel weggewerkt.
Ik denk dat ik deze sugar wash ga gebruiken als mix voor door de jus of cola/7up
Tot laters
quote:Op zaterdag 16 december 2017 17:14 schreef realAIVD het volgende:
dit is misschien wel een leuk weetje ;-)
https://www.cdc.gov/mmwr/(...)htm?s_cid=mm6552a8_w
quote:Op vrijdag 22 december 2017 21:38 schreef Stratotanker het volgende:
Tijd voor een destillatieketeltje dus. Leuk dit, tvp.
Ja maar mede was eerder! *quote:Op vrijdag 22 december 2017 22:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, wijn wordt niet voor niet uit druiven gemaakt
Mede is ook niet echt een complex of mooi drankje.quote:Op vrijdag 22 december 2017 22:22 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Ja maar mede was eerder! *
* Puur toeval dat een honingraad die wat water in zich had en lekker bleek te smaken populair werd.
Niemand weet precies wanneer voor het eerst alcohol gemaakt werd en hoe dat ging.
Het is niet duidelijk want er was nog geen jaartelling en ook geen schrift om het vast te leggen.quote:Op vrijdag 22 december 2017 22:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mede is ook niet echt een complex of mooi drankje.
En ik dacht dat bier ( mislukt brood) het eerste was
Weinig veranderd een klein beetje koolzuur maar nog te fris voor mij misschien had meer suiker geholpen of eerst bevriezen en dan pas suiker toevoegen.quote:Op woensdag 29 november 2017 00:56 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Nu de TWEEDE tasting notes van de appel/perensap Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot
Ten eerste is het alcoholpercentage 6,5 % bier sterkte dus zelf vind ik dat wat tegenvallen ik had iets meer richting de 10 % gehoopt. (nog steeds 6,5 % net gemeten)
De smaak is fruitig licht fris iets frisser nog als de Tropische fruitsap ik ben een zoetekauw en voor mij te fris.
De geur is ook licht fruitig appel is herkenbaar erin en een beetje frisheid is ook te ruiken.
Een beetje zoals een goedkope Sangria maar dan troebeler. (iets opgeklaard)
Wat ik dus heb gedaan bij het bottelen is per beugelfles 1 grote theelepel suiker toegevoegd voor het overhevelen.
quote:Op maandag 1 januari 2018 21:29 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik vind het zo'n leuk topic. Keep up the good work
Hi,quote:Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.quote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:16 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Hi,
Heb je een recept van je gember bug?
Dankjewelquote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.
Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.
Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:
- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.
Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.
Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
quote:
Leuk! Ik doe mee!quote:Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Het was een grolsch 45 cl fles zo'n beugelsluitingquote:Op woensdag 17 januari 2018 18:43 schreef Farenji het volgende:
Daarom altijd een schroefdop, die kun je een heel klein stukje openen en snel weer sluiten indien nodig.
Sodeknetsers wat is dat spul lekker. Na 5 dagen was de gingerbug op gang. Na nog eens 5 dagen bruiste de gistingspot recht in mijn giechel. Ik had maar een liter, maar ik kon er niet vanaf blijven. Ben benieuwd wat het doet als ik het langer laat staan.quote:Op donderdag 11 januari 2018 18:10 schreef Stratotanker het volgende:
[..]
Leuk! Ik doe mee!
[ afbeelding ]
quote:https://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup
Hydrolysis is a chemical reaction in which a molecule breaks down by the addition of water. Hydrolysis of sucrose yields glucose and fructose about 85%; the reaction temperature can be maintained at 50-60 °C (122-140 °F).
Je hebt Br33z4h gemaakt!!!!111quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:29 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Nu ik het glas op heb bedenk ik mij ineens dat het qua smaak nog het meeste lijkt op Fanta
Zonder prik dan en met alcohol
Ik neem nog een glaasje
Ha! Dit ga ik ook een keertje proberenquote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.
Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.
Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:
- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.
Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.
Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Ik ben er nu mee bezig maar heb wel wat aanpassingen gedaanquote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.
Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.
Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:
- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.
Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.
Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Ja weet ik, het staat te pruttelen nu over een paar weken de smaaktest.quote:Op donderdag 25 januari 2018 21:39 schreef Farenji het volgende:
Gingerbug bevat ook al gist he, als je twee soorten gist toevoegt kun je een "concurrentiestrijd" krijgen tussen de twee culturen, het is maar de vraag wat daar uit gaat komen... Misschien allebei, maar verzwakt, of maar een van de twee of misschien leggen ze beide het loodje waardoor de boel echt kan gaan schimmelen.
quote:Op vrijdag 26 januari 2018 20:32 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |