abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_175114649
In het kader van experimenteren is te leren ben ik nu bezig met het maken van " Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot "

Ik heb 3 batches gestart;

Nr1

2 literfles appel/perensap
Iets sap eruit gehaald en opgedronken c_/
Op gevoel toegevoegd; Suiker, Schijfje lemon en Dadel stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 3,5 gram )
Schudden en afsluiten nu even met een dop straks met een ballon.

NR 2
2 literfles Tropische fruitsap
Iets sap eruit gehaald en opgedronken c_/
Op gevoel toegevoegd; Suiker, Schijfje lemon en Dadel stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 3,5 gram )
Schudden en afsluiten nu even met een dop straks met een ballon.

NR 3
Een suikermash als laatste
2 kilo suiker
2,5 liter water en heel klein beetje van de sappen erbij
Schijfje lemon en Dadels stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 7 gram )
Schudden en afsluiten met waterslot (hey alweer vals aan het spelen o|O o|O :R )

Ik ben benieuwd of het te zuipen is straks :P

Straks is na vergisting het zal minimaal 1 week duren misschien langer B:)B

* PS er zit ook gedroogde abrikoos in als extra gistvoeding :+

Inspiratie kwam van de film Let's Go To Prison (8> :+



[ Bericht 6% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 16-11-2017 18:23:22 ]
pi_175115275
Na het eten foto's anders heeft het niet plaatsgevonden ;)
pi_175115788
Ik ben heel benieuwd!
pi_175116096
En even over de kosten.


Gist 0,59
2 Flessen sap a 1,69 = 3,38
Suiker 89 per 1,5 kilo ongeveer 2 kilo gebruikt = 1,19
Gedroogd fruit / gistvoeding 2,83 per pond ongeveer 50 gram gebruikt = 0,24
1/2 lemon 3 a 1,59 = 0.27
kraanwater eh 10 cent ??

Totaal dus 5,77 ¤ dus exclusief waterslot maar dat kan ook met een ballon

3 cent voor 3 ballonnen :P

Gist is vals spelen omdat in de echte hooch brood door de mix gedaan wordt om het gist daarvan te laten werken.

Ook werkt men soms met plastic zakken in plaats van petflessen omdat die makkelijker te verstoppen zijn hint " Toilet Merlot " ;) :9
pi_175117061
Het is aardig aan het schuimen :)



Straks voor het slapen gaan vervang ik de doppen voor ballonnen om te voorkomen dat de plastic flessen barsten door de druk van het vergisten.

Oh het staat nu in de bergkast omdat het daar donker is (uv straling is slecht voor hooch) en ongeveer 20 graden Celsius wat goed is voor vergisten.

[ Bericht 4% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 16-11-2017 20:01:47 ]
pi_175124546
pi_175125109
PS ik heb nog wat fruit over en in de vries gedaan.

Ik ga er vanuit dat het mogelijk een "aangeleerde smaak * " kan worden en dan kan ik het wat zoeter en fruitiger maken met dat fruit door het eventueel met wat suikerwater toe gepureerd en gefilterd met een kaasdoek toe te voegen voor het bottelen.

* :X :r :X :+

[ Bericht 40% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 17-11-2017 01:36:44 ]
pi_175127745
Leuk experiment. Hoe lang moet je nou wachten?

Edit: minimaal een week wachten zie ik.
Spoilers!
pi_175129138
Wat wel grappig is is dat je het vergisten zelfs kunt horen het klinkt een beetje als geritsel en/of sprinkhanen van een grote afstand :D

En ik heb het niet over de bubbels die ontsnappen via het waterslot nee het geluid komt uit de schuimlaag of net eronder/watergrens.
  vrijdag 17 november 2017 @ 14:45:44 #10
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_175132700
Heeuj, wat een leuk topic.

Ik ben benieuwd hoe het je gaat smaken! B:)B
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
pi_175158842
Het was even schrikken maar misschien valt het mee.

Ik zag dus verkeerde schimmel op de schil van een stukje lemon in de sugar wash zitten :o
Kleur groen/blauw in het midden en een wit/grijs randje eromheen..

Maar na wat leeswerk las ik dat indien je er snel bij bent en goed gaat schudden zodat het overspoeld wordt door de most/mesh dan is er een redelijke kans dat de gistbacterie de kwaadaardige snel dood maakt.

Er kan indien het te lang duurt wel een bijsmaak ontstaan -O- maar het is niet meer giftig indien de blauwe/groene schimmel gedood is door het gist.

Afwachten dus of er een bijsmaak aan zit ....
Wat weer voor het volgende probleem zorgt namelijk ik heb nog nooit een sugar wash geproefd hoe weet ik dan of het ok is of niet ? :?

Anywho afwachten en proeven B:)B
pi_175186174
De gist lijkt het gewonnen te hebben van de schimmel op de lemonschil niets meer van te zien.

Nu afwachten of er een bijsmaak is ontstaan of dat het meevalt.
pi_175191251
Update;

De ballonnen heb ik vervangen ik was er niet geheel content mee.
Er was wat lekkage geweest niet veel of zo maar toch.

Dus nu heb ik de doppen op de flessen gedaan en wel zo dat ze nog lucht kunnen laten ontsnappen.

Dit zou in theorie geen kwaad kunnen omdat door het vergisten CO2 ontstaat wat zwaarder is dan lucht waardoor er geen lucht in zou kunnen komen of in ieder geval niet tot aan de vloeistof vanwege een laag CO2 die er is en constant aangevuld wordt door het vergistingsproces.
pi_175191547
Wat voor alcohol percentage zou je straks op moeten zitten?
pi_175191653
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 11:41 schreef anndb het volgende:
Wat voor alcohol percentage zou je straks op moeten zitten?
Goede vraag!

Ik weet het niet is mijn antwoord.

Maar ik hoop op een percentage boven de 10 % ABV

Hoe hoog het kan worden is afhankelijk van het suikergehalte de soort gist en hoeveelheid startzuurstof en afwezigheid van zuurstof na het starten van de vergisting en de temperatuur en de duur en snelheid van het proces (en waarschijnlijk nog meer factoren die ik nog niet weet).

Het is voor mij dus ook een verrassing :D
pi_175192315
quote:
14s.gif Op maandag 20 november 2017 11:45 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Goede vraag!

Ik weet het niet is mijn antwoord.

Maar ik hoop op een percentage boven de 10 % ABV

Hoe hoog het kan worden is afhankelijk van het suikergehalte de soort gist en hoeveelheid startzuurstof en afwezigheid van zuurstof na het starten van de vergisting en de temperatuur en de duur en snelheid van het proces (en waarschijnlijk nog meer factoren die ik nog niet weet).

Het is voor mij dus ook een verrassing :D
Ik ben benieuwd. Heb je iets om het te meten daarna of niet? :-)
Denk dat je toch wel redelijk hoog zal komen eigenlijk (maar ben ook geen kenner).
pi_175200391
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 12:19 schreef anndb het volgende:

[..]

Ik ben benieuwd. Heb je iets om het te meten daarna of niet? :-)
Denk dat je toch wel redelijk hoog zal komen eigenlijk (maar ben ook geen kenner).
Boven de ~15% kom je niet zonder destilleren, dan gaat de gist dood.
pi_175208258
quote:
1s.gif Op maandag 20 november 2017 18:43 schreef PJR het volgende:

[..]

Boven de ~15% kom je niet zonder destilleren, dan gaat de gist dood.
Jawel er zijn gistsoorten die wel de 20 % kunnen halen maar veel hoger gaat het niet.

En het is mogelijk om een hoger percentage te behalen zonder destilleren.
Namelijk scheiding door ontdooien alcohol wordt eerder weer vloeibaar nadat het bevroren is geweest.

Een ~ 45 % zou je moeten kunnen halen bij twee keer bevriezen / ontdooien.

Wel veel werk en geduld en geknoei als ik de filmpjes op yt zo zag.
pi_175232010
Wat wel interessant is om te zien is dat er een groot verschil is in de hoeveelheid gistsediment die naar de bodem van de flessen gezonken is.

De sugar mash heeft nog geen sediment!!

En de sap hooch verschilt van een mm of 10 tot 22.

Allemaal op dezelfde dag binnen hetzelfde uur gestart!

16 november dus nu 6 dagen geleden.

Alle vergistingen zijn nog bezig je kunt ze horen en er is overdruk door het aanmaken van CO2



[ Bericht 0% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 22-11-2017 01:58:01 ]
pi_175232526
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 23:39 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Jawel er zijn gistsoorten die wel de 20 % kunnen halen maar veel hoger gaat het niet.

En het is mogelijk om een hoger percentage te behalen zonder destilleren.
Namelijk scheiding door ontdooien alcohol wordt eerder weer vloeibaar nadat het bevroren is geweest
Ah, inderdaad.

Leuk topic.
pi_175234182
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 10:03 schreef Lucky_Strike het volgende:
Leuk experiment.
Thanks! ;)

quote:
1s.gif Op woensdag 22 november 2017 04:08 schreef PJR het volgende:
Ah, inderdaad.

Leuk topic.
Thanks! ;)

quote:
10s.gif Op vrijdag 17 november 2017 14:45 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Heeuj, wat een leuk topic.

Ik ben benieuwd hoe het je gaat smaken! B:)B
Thanks! ;)
pi_175235862
De duur van het vergisten is langer dan verwacht het is nog volop aan het vergisten.

Ik controleer dagelijks en indien het gaat stoppen schud ik de flessen goed en wacht vervolgens weer om te zien of het opnieuw gaat vergisten en laat het dan weer uitwerken.

Dit herhaal ik tot het alcohol percentage gemaakt door de gist de gist zelf om zeep heeft geholpen en dan laat ik het nog twee dagen staan zodat alle sediment kan zakken zodat ik zo schoon mogelijk de Hooch kan overhevelen naar een andere fles.

Daarna zal ik met een vinometer proberen het alcoholpercentage te meten en zal dit uiteraard melden in dit topic ;) B:)B

PS uitleg over de vinometer ;)



[ Bericht 23% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 22-11-2017 11:01:48 (Uitleg vinometer) ]
pi_175235967
Tof experiment. Wat voor gist heb je gebruikt? Gewoon bakkersgist of iets anders?
pi_175235998
quote:
14s.gif Op woensdag 22 november 2017 11:03 schreef Farenji het volgende:
Tof experiment. Wat voor gist heb je gebruikt? Gewoon bakkersgist of iets anders?
Dank ;)

Deze gewone bakkersgist

pi_175251839
Beide hoochen waren zo goed als stil dus heb ik ze net goed geschud.

Na het snurken en wat koffie eens kijken of het weer aan het bubbelen is.

Zo niet dan nog wat wachten zodat het sediment weer zakt en dan B:)B :B :9

De sugar wash is nog vrolijk aan het pruttelen :s) die laat ik dus lekker doorpruttelen :+

[ Bericht 22% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 23-11-2017 01:14:31 ]
pi_175254356
Als het uitgeprutteld is kun je ook een tweede fermentatie op fles doen, dan doe je een beetje suiker erbij om de fermentatie weer een kickstartje te geven en dan in afgesloten plastic(!!!) flessen. Die staan dan binnen een paar dagen op spanning, als ze echt keihard zijn is het klaar en dan heeft je drank een lekkere fizz. Voorzichtig openen!
pi_175255390
Ze gisten weer.

Wel wat minder sterk maar gisten is gisten. Ik laat ze een dag of twee gaan dan zal het wel op zijn.
pi_175255420
quote:
3s.gif Op donderdag 23 november 2017 09:45 schreef Farenji het volgende:
Als het uitgeprutteld is kun je ook een tweede fermentatie op fles doen, dan doe je een beetje suiker erbij om de fermentatie weer een kickstartje te geven en dan in afgesloten plastic(!!!) flessen. Die staan dan binnen een paar dagen op spanning, als ze echt keihard zijn is het klaar en dan heeft je drank een lekkere fizz. Voorzichtig openen!
Ja dat kan ook :)

eerst maar eens meten op hoeveel % ze straks zitten en een proefslokje nemen om te beslissen of het te drinken is of dat ik het weg kieper.

:P
  Redactie Frontpage donderdag 23 november 2017 @ 10:48:04 #29
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_175255528
Leuk idee, volg met interesse :)
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_175256214
quote:
7s.gif Op donderdag 23 november 2017 10:43 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Ja dat kan ook :)

eerst maar eens meten op hoeveel % ze straks zitten en een proefslokje nemen om te beslissen of het te drinken is of dat ik het weg kieper.

:P
Zou dit niet als het klaar is ook even tijd nodig hebben? Of is dat juist enkel bij distillatie? Want mijn schoonvader heeft ook wel eens "wijn" gemaakt, dat was in het begin echt niet te zuipen maar na een paar maanden liggen was het toch een stuk beter. Weet niet of dat met dit fruit sap zo en niet destileren ook zo is.
pi_175256319
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 11:26 schreef anndb het volgende:

[..]

Zou dit niet als het klaar is ook even tijd nodig hebben? Of is dat juist enkel bij distillatie? Want mijn schoonvader heeft ook wel eens "wijn" gemaakt, dat was in het begin echt niet te zuipen maar na een paar maanden liggen was het toch een stuk beter. Weet niet of dat met dit fruit sap zo en niet destileren ook zo is.
Ja een paar weken en/of maanden lageren is meestal een verbetering.
Maar als het echt niet te zuipen is gaat het waarschijnlijk niets meer worden.

En dan bedoel ik zuur stank en braakneigingen als je proeft :9
pi_175270740
Vals spel...

Ja ik ga waarschijnlijk nog meer vals spelen...

Ik ga met het bottelen en daarvoor overhevelen gebruik maken van een slang met droesemkop.
Dat is natuurlijk nooit beschikbaar in de jail dus is het vals spel. :R

Maar goed ik wil wel hooch zonder smurrie erin dus dan maar vals spelen }) :6
  Moderator / KerstCrewQuizWinner donderdag 23 november 2017 @ 23:44:53 #33
39237 crew  H_T
2733
pi_175270873
quote:
3s.gif Op donderdag 23 november 2017 09:45 schreef Farenji het volgende:
Als het uitgeprutteld is kun je ook een tweede fermentatie op fles doen, dan doe je een beetje suiker erbij om de fermentatie weer een kickstartje te geven en dan in afgesloten plastic(!!!) flessen. Die staan dan binnen een paar dagen op spanning, als ze echt keihard zijn is het klaar en dan heeft je drank een lekkere fizz. Voorzichtig openen!
Dat heb ik een keer gedaan met appelsap. Eerst beetje gisten met een ballon erboven (ik had gist uit bier met nagisting op fles gebruikt) en daarna inderdaad met wat suiker in een afgesloten plastic fles. Ik had zo'n ouderwetse harde Coca-cola fles gebruikt, en die heeft het gehouden al scheelde het niet veel! De ziel van de fles was naar buiten gedrukt en van de kenmerkende vorm was ook weinig meer over. Oppassen dus!

Was overigens wel lekker :9
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
  Moderator / KerstCrewQuizWinner donderdag 23 november 2017 @ 23:45:34 #34
39237 crew  H_T
2733
pi_175270884
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:38 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Vals spel...

Ja ik ga waarschijnlijk nog meer vals spelen...

Ik ga met het bottelen en daarvoor overhevelen gebruik maken van een slang met droesemkop.
Dat is natuurlijk nooit beschikbaar in de jail dus is het vals spel. :R

Maar goed ik wil wel hooch zonder smurrie erin dus dan maar vals spelen }) :6
Filteren door een sok geen optie?
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
pi_175270941
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:44 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Dat heb ik een keer gedaan met appelsap. Eerst beetje gisten met een ballon erboven (ik had gist uit bier met nagisting op fles gebruikt) en daarna inderdaad met wat suiker in een afgesloten plastic fles. Ik had zo'n ouderwetse harde Coca-cola fles gebruikt, en die heeft het gehouden al scheelde het niet veel! De ziel van de fles was naar buiten gedrukt en van de kenmerkende vorm was ook weinig meer over. Oppassen dus!

Was overigens wel lekker :9
^O^ _O_
pi_175271088
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
pi_175271099
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:45 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Filteren door een sok geen optie?
Dat is wel hoe ze het doen ja maar gist kan afhankelijk van de soort 3 Mu groot zijn en daardoor kan zo'n sok nooit alle gist en resten tegenhouden.
pi_175272032
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Dat is wel hoe ze het doen ja maar gist kan afhankelijk van de soort 3 Mu groot zijn en daardoor kan zo'n sok nooit alle gist en resten tegenhouden.
Reduceren door alleen de toplaag weg te zuigen werkt dus ook niet..

Je moet een keuze maken soms.. :(
pi_175274727
Kun je niet klaren met eiwit of gelatine, of nog beter, met bentoniet (klei)? Doet men met wijn ook.
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:31:37 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_175276816
Gewoon laten staan, de gist zinkt vanzelf af, mits je de juiste gist hebt gebruikt'
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_175310813
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Gewoon laten staan, de gist zinkt vanzelf af, mits je de juiste gist hebt gebruikt'
Patience is a virtue...
pi_175310825
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 09:44 schreef Farenji het volgende:
Kun je niet klaren met eiwit of gelatine, of nog beter, met bentoniet (klei)? Doet men met wijn ook.
Ja dat kan maar dat is niet zoals het in de bak zou kunnen gaan ;)
pi_175310837
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Wat extra suiker of fruitsuiker toevoegen ;) ^O^
pi_175323063
De Prison Merlots zijn uitgegist zo te horen.

10 dagen dus morgen ga ik indien ik tijd heb ze overhevelen naar grollschbeugelflessen en alcoholpercentage meten en wat proeven :s)

De sugar wash in nog aanhet pruttelen en er is een laagje sediment aan het ontstaan al is het nog vrij weinig ik laat die dus rustig doorgaan geduld is van groot belang bij het maken van alcoholische dranken.
pi_175347193
Gaat 'm niet worden vandaag....
  Moderator / KerstCrewQuizWinner maandag 27 november 2017 @ 23:00:36 #46
39237 crew  H_T
2733
pi_175351495
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 20:40 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Gaat 'm niet worden vandaag....
Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zit
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
pi_175351557
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 23:00 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zit
Graf is weer in isolatie gegooid :'(
pi_175354984
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 23:00 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zit
:D

Sssst :X

quote:
1s.gif Op maandag 27 november 2017 23:03 schreef mootie het volgende:

[..]

Graf is weer in isolatie gegooid :'(
Was maar even :P heb mij eruit gekocht met Hooch :+
pi_175374192
Eerst de foto's

Sediment het ruikt zoals het eruit ziet :+



Resultaat na botteling

pi_175374220
Nu de tasting notes van de Tropische fruitsap Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot :P

Ten eerste is het alcoholpercentage 7 % bier sterkte dus zelf vind ik dat wat tegenvallen ik had iets meer richting de 10 % gehoopt.

De smaak is fruitig licht fris maar ik ben een zoetekauw en voor mij te fris.
De geur is ook licht fruitig en een beetje frisheid is ook te ruiken.

Een beetje zoals een goedkope Sangria maar dan troebeler.

Nadat ik in het proefglas wat kristalsuiker had opgelost was het stukken beter te drinken :)

Wat ik dus heb gedaan bij het bottelen is per beugelfles 1 grote theelepel suiker toegevoegd voor het overhevelen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')