dan heb ik zo mijn vraagtekens bij degene die de lijst heeft opgesteld.quote:Op woensdag 14 juni 2017 12:01 schreef Koningin het volgende:
[..]
Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag...
Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?quote:Op vrijdag 16 juni 2017 18:20 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood
Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima
[ link | afbeelding ]
https://www.weekendbakery.com/posts/sugar-loaf/quote:Op vrijdag 16 juni 2017 18:42 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?
Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.quote:Op vrijdag 21 juli 2017 19:32 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje van een broodbak newbie hier:
Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen
Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?
Dat idee had ik tijdens het kneden ook al. Toch nog zo'n 120 ml water toegevoegd. Hielp helaas niet, maar bedankt!quote:Op vrijdag 21 juli 2017 19:49 schreef qltel het volgende:
[..]
Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.
Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.quote:Op vrijdag 21 juli 2017 22:06 schreef Bleie het volgende:
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?
Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.
Of beginnen met gewoon tarwemeel, en als je daar wat ervaring mee hebt, weer eens maismeel gebruiken.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 12:57 schreef goed_volk het volgende:
[..]
Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.
Mooi!quote:Op zaterdag 22 juli 2017 16:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2
[ afbeelding ]
Een goede zelfbouwpakket oven is rijkelijk voorzien van isolerende korrels waardoor de oven minimaal 16 uur warm blijft.quote:Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.
We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.
Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.
[ afbeelding ]
Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]
krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]
zachte kadetten
[ afbeelding ]
Meer krentenbollen
[ afbeelding ]
broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]
Andere broodjes
[ afbeelding ]
De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.
Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.
Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.
[ afbeelding ]
De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien
Zuidmolen.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?
Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.
En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Ik gebruik eigenlijk altijd supermarktmeel. Er is ook een bakker redelijk dichtbij waar ik los meel kan kopen, maar dat is net een kant op waar ik zelden kom, dus dat komt er niet zo vaak van.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?
Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.
En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
ik ga eens in de zoveel tijd naar molen de Zandhaas in Santpoort en ik neem ook wel eens meel mee als ik in buitenland in supermarkt kom.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?
Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.
En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Dank! Weer wat geleerd Hoe is het dan op te lossen?quote:Op zaterdag 22 juli 2017 15:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Misschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houden
als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossenquote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?
[..]
Dank! Weer wat geleerd Hoe is het dan op te lossen?
Nee, was gewoon recept uit de OP. Leek me lekkerquote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen
Ben je glutenvrij uit overtuiging?
Ik heb deze machine. Erg tevreden over.quote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |