abonnement Unibet Coolblue
pi_171686435
quote:
1s.gif Op woensdag 14 juni 2017 11:40 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zuurdesem is ook gist!
Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag...
pi_171686639
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 12:01 schreef Koningin het volgende:

[..]

Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag...
dan heb ik zo mijn vraagtekens bij degene die de lijst heeft opgesteld.
Zelf zuurdesem starter duurt wel even, zie hier voor voorbeeld
https://uitdekeukenvanard(...)e-zuurdesem.html?m=1
Zuurdesem broden zijn wel makkelijker verteerbaar, maar dat komt door langere fermentatie en niet door gistsoort
pi_171736900
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood
Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 16 juni 2017 @ 18:42:39 #54
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_171737343
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 18:20 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood
Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima
[ link | afbeelding ]
Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?

Ik heb vandaag Pfalzkorn gebakken. Mijn versie van Waldkorn. Daar is geen recept van en dus zelf geëxperimenteerd met de ingrediëntendeclaratie op een verpakking.. :P (nog geen foto)
pi_171737498
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 18:42 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?

https://www.weekendbakery.com/posts/sugar-loaf/
  vrijdag 21 juli 2017 @ 19:32:20 #56
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172580786
Vraagje van een broodbak newbie hier:

Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen :')

Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 21 juli 2017 @ 19:49:39 #57
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_172581134
quote:
9s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 19:32 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje van een broodbak newbie hier:

Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen :')

Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?
Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.
  vrijdag 21 juli 2017 @ 19:55:04 #58
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172581263
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 19:49 schreef qltel het volgende:

[..]

Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.
Dat idee had ik tijdens het kneden ook al. Toch nog zo'n 120 ml water toegevoegd. Hielp helaas niet, maar bedankt!
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_172584969
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?

Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.
  zaterdag 22 juli 2017 @ 12:57:00 #60
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172593786
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 22:06 schreef Bleie het volgende:
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?

Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.
Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_172596699
Misschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houden
pi_172597393
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2

pi_172599201
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 12:57 schreef goed_volk het volgende:

[..]

Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.
Of beginnen met gewoon tarwemeel, en als je daar wat ervaring mee hebt, weer eens maismeel gebruiken.

Op zoek naar zuurdesemrecepten kwam ik op mijn pinterest opeens weer het recept voor Norwich Sourdough tegen, was hier een tijd terug nogal een hit, volgens mij. Heb het toen ook weleens gemaakt. Was altijd erg lekker, en niet zo ingewikkeld, dus staat nu in de autolyse, en dan de tweede rijs vannacht in de koelkast. (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/)
pi_172599210
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 16:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2

[ afbeelding ]
Mooi!
pi_172602433
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.

[ afbeelding ]

Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]

krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]

zachte kadetten
[ afbeelding ]

Meer krentenbollen
[ afbeelding ]

broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]

Andere broodjes
[ afbeelding ]

De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.

[ afbeelding ]

De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
Een goede zelfbouwpakket oven is rijkelijk voorzien van isolerende korrels waardoor de oven minimaal 16 uur warm blijft.

Daarnaast heb je de oven waarschijnlijk meteen naar de juiste temperatuur gestookt, dat is een no-go.
speak only if it improves the silence.
pi_172602455
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Eerst denken, dan typen
pi_172603130
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Zuidmolen.
speak only if it improves the silence.
pi_172603982
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Ik gebruik eigenlijk altijd supermarktmeel. Er is ook een bakker redelijk dichtbij waar ik los meel kan kopen, maar dat is net een kant op waar ik zelden kom, dus dat komt er niet zo vaak van.
pi_172604081
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
ik ga eens in de zoveel tijd naar molen de Zandhaas in Santpoort en ik neem ook wel eens meel mee als ik in buitenland in supermarkt kom.
Ik heb geen last van beestjes maar aangebroken zakken zitten in plastic hema box
pi_172621227
Norwich is klaar (en eentje is al zo goed als op).



pi_172621272
Ziet er prima uit!
Bij mij gaat het altijd mis met rijzen in de koelkast, gist/desem lijkt niet meer te ontwaken
  dinsdag 1 augustus 2017 @ 20:00:03 #72
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172837300
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

quote:
1s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 15:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Misschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houden
Dank! Weer wat geleerd ;) Hoe is het dan op te lossen?
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_172837776
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

[..]

Dank! Weer wat geleerd ;) Hoe is het dan op te lossen?
als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen
Ben je glutenvrij uit overtuiging?
  dinsdag 1 augustus 2017 @ 22:09:42 #74
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172840782
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen
Ben je glutenvrij uit overtuiging?
Nee, was gewoon recept uit de OP. Leek me lekker :')
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_172841467
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

Ik heb deze machine. Erg tevreden over.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')