abonnement Unibet Coolblue
pi_169490795
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :

Wat resultaten van uit het vorige topic

Minilot:



Lot_1


computergirl


monkNL


Zo-is-dat



Mocht je foto er niet in staan, sorry
pi_169490821
Mijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen -O-), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben :).
pi_169491009
Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet
https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steel
  maandag 13 maart 2017 @ 20:54:09 #4
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_169493462
quote:
1s.gif Op maandag 13 maart 2017 19:38 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet
https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steel
Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

Hier weinig aan het bakken want koolhydraatarm dieet. De hel.
pi_169494266
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 20:54 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

ding is ook teringzwaar. ik heb hem geloof ik uit Deense webshop van dit bedrijf
pi_169495884
quote:
1s.gif Op maandag 13 maart 2017 19:33 schreef douche-eendje het volgende:
Mijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen -O-), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben :).
http://www.3-2-1-pizza.eu/index.html
pi_169538950
68% water dit keer. Telkens een procentje omhoog :)!

pi_169538968
quote:
quote:
Mooie steen. Goede dikte
pi_169645552


En nu heb ik honger.
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 20 maart 2017 @ 09:52:14 #10
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_169646027
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 09:25 schreef douche-eendje het volgende:
[ link | afbeelding ]

En nu heb ik honger.
Hmmm, ziet er heerlijk uit.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_169654628
Mooi geworden!

Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs.
pi_169655304
Levine geeft er workshops in, misschien heeft ze tips op de site?
pi_169659059
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 16:09 schreef Bleie het volgende:
Mooi geworden!

Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs.
Persoonlijk nooit gebakken. Kwam deze link wel zojuist tegen in mijn tijdlijn. Misschien heb je er wat aan: http://www.seriouseats.co(...)e-bagels-recipe.html
pi_169673090
[..]

Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

https://pizzasteel.nl/pages/shop

Hier niet
pi_169786299

De zuurdesem variant van overnight rolls
http://breadandcompanatic(...)oof-sourdough-rolls/

[ Bericht 15% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 26-03-2017 10:53:35 ]
pi_169854489
Goeie deal als je het geld ervoor hebt
http://www.ibood.com/home(...)xer-keukenrobot.html
pi_169909198




Eindelijk weer eens een broodje gebakken O+
pi_169909697
Begon me al beetje eenzaam te voelen hier :+
pi_169930838
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 5 april 2017 @ 07:45:46 #20
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_170012693
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.



Vloerkrentenbollen


krentenbollen met perzik en spijs


zachte kadetten


Meer krentenbollen


broodjes en worstenbroodjes


Andere broodjes


De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.



De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
pi_170019322
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.

[ afbeelding ]

Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]

krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]

zachte kadetten
[ afbeelding ]

Meer krentenbollen
[ afbeelding ]

broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]

Andere broodjes
[ afbeelding ]

De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.

[ afbeelding ]

De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
Wat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je?
Somebody that I used to know
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 5 april 2017 @ 15:42:34 #22
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_170020503
quote:
1s.gif Op woensdag 5 april 2017 14:42 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je?
Dit was niet voor het brood, maar voor het proberen. Er is ook best wel wat de vuilnisbak in gegaan.. :)

Maar de vriezer zat aardig vol na deze dag. We zijn vanaf een uur of 11 tot +/- 9 uur 's avonds bezig geweest met kneden, stoken en bakken.
Die broodjes met perzik waren inderdaad heerlijk. Recept is simpel, krentenbollen met vruchtenbroodpoeder, duw daar in het midden een bolletje spijs in en daarna een halve perzik uit blik. Resultaat is heerlijk.
  zondag 7 mei 2017 @ 10:36:12 #23
47102 Elvi
miemkwien
pi_170739648
Ik wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken.
Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders?
pi_170739692
quote:
5s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:36 schreef Elvi het volgende:
Ik wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken.
Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders?
daar bedoelen ze mee dat je moet bakken met meel met hoger eiwit percentage (en dus meer gluten)
In amerikaans patentbloem zit extra eiwit, maar hier geen vergelijkend produkt in supermarkt
pi_170739841
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.

Ik heb trouwens net een focaccia uit de oven gehaald voor bij het avondeten.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')