FOK!forum / Relaties & Psychologie / Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #15
Meneertje_flapdrolwoensdag 15 februari 2017 @ 22:48
Fokkrachtvanhetnuklein.jpg

Op dit forum verschijnen er af en toe topics van mensen die teveel nadenken en hier veel last van ondervinden. Onderstaande post had ik al in een ander topic geplaatst maar dat topic bloedde al snel dood. Aangezien het een lange reactie was waar ik veel tijd in had gestopt, vond ik het jammer dat er geen leuke discussie ontstond. Vandaar dat ik even apart een topic open. De TS uit het vorige topic was al een beetje aan het mediteren om het dwangmatige denken iets te verzachten. Mijn post ging over hoe het verstand ons vaak in de weg staat en hoe dat precies werkt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met mediteren om het dwangmatige denken te verzachten zit je in de goede richting alleen is het eigenlijk symptoombestrijding op die manier. Er is ook nog een bepaald inzicht nodig in de werking van je verstand.

Mensen moeten zich goed beseffen dat hun verstand een INSTRUMENT is dat wij hebben "gekregen" van de evolutie. Een slang heeft zijn gif, een luipaard zijn snelheid en wij hebben ons verstand.

Verstand = instrument

Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht. Het stelde ons in staat om de wereld om ons heen te begrijpen en om taal te ontwikkelen waardoor wij beter konden samenwerken en (ingewikkelde) ideeën konden overdragen op de volgende generatie.

Het verstand heeft ons apen naar de maan gebracht, het verstand heeft allerlei geheimen van het universum ontrafeld (bijv. E=mc2). Het verstand neemt dus nogal een belangrijke rol in, in ons leven. Zonder het waren wij nog apen. Dit is erg belangrijk. Wij onderscheiden ons DOOR het verstand, maar wij zijn NIET ons verstand.

In de loop der tijd heeft zich een "gevoel van jezelf" ontwikkeld IN je verstand, in je geheugen. Informatie wordt opgeslagen in je hersenen of verstand en aan de hand daarvan vormen wij een beeld van de wereld om ons heen, maar wij vormen zo ook een beeld van ons zelf, met de nadruk op BEELD van ONSZELF.

Dit beeld van onszelf noemen wij het ego. Van het woord ego zijn meerdere interpretaties, ik bedoel hier: ego = een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf.

Het ego

Het verstand produceert gedachten, dat is de manier waarop het de wereld kan bevatten. Nadat wij een ego hadden ontwikkeld, leek het voor ons of de gedachten werden geproduceerd door het ego, dus door onszelf! Maar bedenk je dus goed dat jij NIET je ego bent. Het ego is een BEELD van jezelf, het is niet de laatste waarheid over wie jij bent.

Veel mensen geloven dat ze niet kunnen ophouden met denken omdat je niet zou kunnen functioneren zonder gedachten. Ik denk dus ik besta zeg maar. DIT IS ONZIN. Jij bent veel meer dan je gedachten. Je hebt je gedachten niet constant nodig bij alles wat je doet. Minstens 80% van je gedachten zijn totaal niet constructief en productief. Toch denken we de hele dag door, een verslaving.

Dit gebeurt omdat het verstand een instrument is gegeven aan ons door de evolutie om te OVERLEVEN. Inmiddels hebben wij in het westen voldaan aan onze primaire levensbehoeften. Dus wat voor overleven praten we dan over? In dit geval het overleven van ons ego, het beeld dat wij van onszelf hebben en wat in grote mate wordt beďnvloed door wat anderen van ons denken.

Dat machtige instrument het verstand is zijn doel dus voorbijgeschoten en is gedegradeerd tot het levend houden van ons zelfbeeld, niet de levende mens achter dat zelfbeeld. We denken ons soms suf over totaal nutteloze dingen.

De oplossing hiervoor is meer leven in het nu. Genieten van het moment is belangrijk, piekeren over iets wat in de toekomst misschien kan gaan gebeuren niet. Natuurlijk is het belangrijk om te plannen, maar lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos.

Het probleem ligt hem in onze identificatie met het ego en onze gedachten. Gedachten zijn middelen om de wereld te begrijpen. Deze worden op hun beurt weer geproduceerd door het verstand. Het verstand is dus een instrument en een gedachtengenerator, maar het is NIET wie jij bent!!

De observeerder

Jij bent de observeerder van je gedachten, DAAR ligt je ware identiteit. Datgene wat de gedachten voorbij ziet komen en ze hoort, dat is de observeerder en DAT ben jij. Zo gauw die observeerder niet observeert maar "naar de gedachte toespringt" en zich ermee identificeert, dan hou jij op de observeerder te zijn en word jij je ego.

Het ego en de observeerder zijn dus twee verschillende dingen: het ego is een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf, voornamelijk geďnteresseerd in het "overleven" in een wereld waar we allang overleven. Het houdt zich bezig met: is dit de juiste kleur eyeliner, is deze broek hip genoeg, gedraag ik me wel precies zoals anderen dat willen zien, enz.

De observeerder dat is je ware natuur en de observeerder hoort het verstand te gebruiken, niet andersom! De observeerder hoort helemaal niet de sprong naar de gedachte te maken en zich ermee te identificeren. De observeerder moet van een afstandje kijken naar de gedachten en hoort zich er niet mee te identificeren. Het verstand is immers een instrument.... een instrument dat gebruikt moet worden door JOU en niet andersom.

Het verstand heeft het ego voortgebracht en het is dit ego dat de macht heeft overgenomen VAN JOU! Zie het als een computervirus dat de macht heeft overgenomen van de computer. Maar hoe komen wij af van dit virus? Dat moeten we doen door te beseffen dat wij onze gedachten niet zijn. Hou op met de identificatie met je verstand! Ook al produceert het gedachten die beginnen met "ik"....

Wanneer er in jouw hoofd een gedachte voorbijkomt waarin het woordje "ik" zit, dan gaat het niet over jou, maar die "ik" is dus het ego, het op het verstand gebaseerde gevoel van jezelf. Dit is heel moeilijk te bevatten allemaal, maar vraag wanneer iemand zegt:

"Ik word zo moe van mezelf", "Ik kan niet meer leven met mezelf".....

Wie zijn dan die ik en die zelf? Wie is die ik die met zichzelf moet leven? Zijn bovenstaande zinnen misschien gedachten waarbij onze ware natuur even naar boven komt? Je echte ik, de observeerder, die samen moet zien te leven met de eeuwige kwelgeest, het ego?

We zullen de identificatie moeten doorbreken om jezelf echt te vinden. Ik snap dat ik hier in deze post niet goed duidelijk kan maken hoe het nou precies in elkaar zit... Maar misschien dat je iets herkent of dat je het wel interessant vindt. Goede boeken om te lezen zijn "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle of "Radical Honesty" van Brad Blanton. Het eerste boek is het meest diepe maar wanneer je het gewoon niet ziet, kan het snel totaal oninteressant worden. Dan kan het tweede boek erg goed zijn omdat het meer gebruikt maakt van een praktische aanpak. Ongetwijfeld zullen er veel meer boeken zijn, maar ik raad toch iedereen aan om De kracht van het nu op z'n minst te proberen.

De Kracht van het Nu

Toen ik dat boek voor het eerst las, wist ik dat ik dat ene had gevonden waarna ik m'n hele leven zocht. Ik heb ook altijd veel gepiekerd en werd hier depressief van enz. Toch wist ik dat ik iets verkeerds deed en dat er toch een manier moest zijn om iets te doen aan dat obsessieve denken? Het was verdomme m'n eigen hoofd!! Ik heb m'n hele lichaam onder controle, maar het belangrijkste, het verstand had ik niet onder controle. Dat vond ik op z'n minst erg vreemd. Maar goed, ik had geen kader waarbinnen ik moest zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Daarom deed ik het maar af als een hersenspinsel.

Tot dus die ene dag kwam jaren later, toen ik de Kracht van het Nu op de deurmat kreeg. Na het lezen van een aantal bladzijden wist ik dus dat het de identificatie met het verstand was, de sprong van de observeerder naar de gedachte, dat mij al die jaren in de weg had gestaan. Op dat moment zag ik dus de ware natuur van mijn ego: het is nep en bestaat alleen bij de gratie van JOUW identificatie met dat ego.

Op dat moment doorbrak ik de identificatie met mijn ego en was ik VRIJ!!! Vrij van die eeuwige kwelgeest die m'n leven af en toe een hel maakte. Op dat moment kreeg ik vijf golven van geluk door me heen, beginnend bij m'n tenen, eindigend in m'n hoofd. De ene golf was nog intenser dan de andere... Ik begon weer te denken toen ik bang werd dat ik zou klaarkomen ( :') ) aangezien ik nog nooit in m'n leven een mentaal orgasme had gehad.

Maar dat was het dus, een mentaal orgasme, vijf achter elkaar, de 1 nog intenser dan de andere, alsof m'n hele lichaam vierde dat het verlost was van die "duivel", het ego. Dat kleinzerige beperkende gedrocht dat zich als het ware "genesteld" had in m'n hersenen.

Ik ben nu degene die meestal de macht heeft, niet m'n ego, hoewel m'n ego nog steeds macht over me heeft. Ik identificeer me nog vaak genoeg met m'n gedachten. Old habits die hard. Maar down raken of lang piekeren over dingen? No way. Die macht heeft m'n ego niet meer over me. Zo gauw ik me kut voel weet ik namelijk waar dat klote gevoel vandaan komt: De identificatie met m'n ego. Het is het ego dat problemen uit het niets creëert, onder het motto van "overleven" waar dat allang niet meer nodig is.

Flow

Ik kan tegenwoordig m'n gedachten gewoon stopzetten. In het begin kun je dat 2 seconden, dan 5, dan 10 enz. Wanneer je dat doet ben je opeens gelukkig en je ziet de wereld veel voller en alles is 1 hoe vaag en zweverig dat ook mag klinken. Om even aan te geven dat dat niet zo zweverig is als het lijkt: in de sport kennen ze het begrip "flow". Dat is een staat van zijn waarbij het verstand naar de achtergrond verdwijnt en iets anders de controle overneemt. Op zo'n moment is de sporter 1 met zijn omgeving en DAAROM voelt de sporter alles perfect aan en kan het komen tot uitzonderlijke sportprestaties waar wij ons over verbazen.

Dit soort momenten van flow lijken een uitzondering te zijn, maar door bewustwording en zelfreflectie kunnen wij als mensen naar zo'n staat van zijn toe. Deze staat van flow zal de norm moeten worden in onze maatschappij i.p.v. de staat van zijn waarbij wij ons identificeren met ons verstand. Het verstand deelt de wereld onder in dingen, het fragmenteert en snijdt ons af van de rest van de wereld. Daarom is de wereld zoals ie is vandaag de dag. Wij zullen nooit echte beschaving kennen zolang wij ons identificeren met ons verstand. Wij moeten naar een andere staat van zijn, die van voorbij het verstand, die toestand van flow, waarbij de observeerder de macht overneemt van het verstand. Deze toestand alleen zal ons werkelijk het leven laten ervaren in al zijn volheid. Dan pas zullen wij weten wat echte liefde is en wat echt geluk is.

Radical Honesty

In de vorige topics kwam het boek Radical Honesty ook regelmatig naar voren. Eerlijk zijn is ook een manier om jezelf te verlichten van je ego. Dit wordt in dit boek geniaal uiteengezet. Een heerlijk bot boek met een ongelooflijk veel wijsheid geschreven. Het idee erachter is ongeveer uit te leggen op deze manier:

Veel van je energie gaat zitten in het hooghouden van een zelfbeeld, je ego. Veel mensen spiegelen zich aan anderen, aan wat de maatschappij zogenaamd van hen verwacht. Wanneer je dus probeert te voldoen aan een bepaald beeld, wat bijna altijd een beeld van perfectie is en dus niet haalbaar, zul je hier en daar moeten liegen of in ieder geval informatie moeten achterhouden.

Ook zul je serieuzer met niet belangrijke dingen omgaan. Je denkt dan nl. dat het bereiken van dat ideaalbeeld je geluk zal opbrengen. Er zal dus veel energie gaan zitten in het opbouwen en in stand houden van dat zelfbeeld. Eerlijkheid is dan juist eerder gevaarlijk. Niemand zal voldoen aan het ideaalbeeld als ze eerlijk zijn over zichzelf, gewoon puur omdat niemand perfect is. Dat ideaalbeeld bestaat alleen in Hollywood en glamourbladen en is compleet subjectief uiteraard.

Door eerlijk te zijn saboteer je je eigen ego in zijn doel om het perfecte ideaalbeeld te bereiken. Vandaar dat eerlijkheid een grote rol kan spelen in verlichting. Het is nl. een manier om veel macht van je ego te ontnemen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 9 alweer dus. Inmiddels zijn er al heel wat levens positief beďnvloed door de Kracht van het Nu, de wereldwijde bestseller geschreven door Eckhart Tolle. Dit zie ik in mijn persoonlijke leven gebeuren en ook hier op het forum zijn er steeds meer mensen die er baat bij hebben

Hier nog even een link naar een geweldig youtube filmpje (met dank aan DaneV). In dit filmpje wordt een beeld geschetst van een ervaring die parallellen vertoont met de stof die wordt behandeld in De Kracht vh Nu. Dit wordt allemaal heel helder uitgelegd door een wetenschapper dus misschien dat dat de "zweverigheid" van dit topic wat wegneemt voor sommige mensen:

How it feels to have a stroke


Sam Harris over de materie die besproken wordt in dit topic

Voor degenen die Sam Harris nog niet kennen, hij heeft een PhD. in de neurowetenschap en is een van de meest intelligente mensen die we op dit moment hebben op onze planeet. Deze man weet zijn betogen en argumenten zo ongelofelijk helder te verwoorden dat het werkelijk een genot is om naar hem te luisteren. Voor velen is hij een voorvechter van het atheisme, maar Harris zelf zal zich nooit op die manier beschrijven.

Hij is een man van de wetenschap, die ook doet aan subjectieve waarheidszoeking met name door meditatie. Mede hierdoor krijgt hij zoveel helderheid in zijn denken dat hij een fenomeen is in de wetenschappelijke wereld. Neem bijvoorbeeld zijn boek "The Moral Landscape" waarin hij uitlegt hoe de wetenschap wel degelijk iets kan zeggen over moraliteit.

The Moral Landscape - How science can determine human values
http://www.samharris.org/site/full_text/the-moral-landscape/

Sam Harris breathes intellectual fire into an ancient debate. Reading this thrilling, audacious book, you feel the ground shifting beneath your feet. Reason has never had a more passionate advocate.
— Ian McEwan, author of Atonement, winner of the Man Booker Prize for Amsterdam.

A lively, provocative, and timely new look at one of the deepest problems in the world of ideas. Harris makes a powerful case for a morality that is based on human flourishing and thoroughly enmeshed with science and rationality. It is a tremendously appealing vision, and one that no thinking person can afford to ignore.
— Steven Pinker, Professor of Psychology at Harvard University, author of How the Mind Works and The Blank Slate.

I was one of those who had unthinkingly bought into the hectoring myth that science can say nothing about morals. The Moral Landscape has changed all that for me. Moral philosophers, too, will find their world exhilaratingly turned upside down, as they discover a need to learn some neuroscience. As for religion, and the preposterous idea that we need God to be good, nobody wields a sharper bayonet than Sam Harris.
— Richard Dawkins, author of The Selfish Gene, The God Delusion, and The Greatest Show On Earth

Reading Sam Harris is like drinking water from a cool stream on a hot day. He has the rare ability to frame arguments that are not only stimulating, they are downright nourishing, even if you don’t always agree with him! In this new book he argues from a philosophical and a neurobiological perspective that science can and should determine morality. As was the case with Harris’ previous books, readers are bound to come away with previously firm convictions about the world challenged, and a vital new awareness about the nature and value of science and reason in our lives.
— Lawrence M. Krauss, theoretical physicist, Director of the Origins Project at Arizona State University, author of The Physics of Star Trek and Quantum Man: Richard Feynman’s Life in Science.

Mocht je ooit in een discussie geraken over de zin of onzin van verlichting en introspectie, laat dan die persoon die niet op 1 lijn zit met je de volgende filmpjes bekijken. Het zijn ook met name de atheďstische rationalisten die de materie uit dit topic onder de noemer religie of zweverigheid willen plaatsen en laat nou net Sam Harris 1 van de grote helden zijn van deze groep mensen.


De volgende lezing is zeer de moeite waard en ik raad iedereen dan ook aan deze lezing te kijken. Vanaf 23:50 wordt het echt interessant omdat het perfect raakt aan de materie uit dit topic en het commentaar van de critici op dit topic:


Links naar vorige delen

R&P / Teveel nadenken - waarom?
R&P / Teveel nadenken, waarom? Kracht van het NU topic #2
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het nu #3
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #4
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #5
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #6
R&P / Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #7
R&P / Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #8

Overige links

Hier ook nog een link naar een lezing van Eckhart Tolle - The flowering of Human Consciousness:
The flowering of Human Consciousness

En nog een link naar een helder geschreven artikel van een succesvolle zakenman. Iemand die zegt waar het op staat en geen zweverige termen gebruikt om de succesvolle toepassing van de Kracht van het Nu uit te leggen:
http://www.stevepavlina.com/blog/2006/05/the-power-of-now/

Recensies

Verder krijgt De Kracht van het Nu veel goede recensies van lezers:
Recensies op [url=www.bol.com]bol.com[/url]
Recensies op amazon.com

Recensies Radical Honesty:
Recensies op Amazon.com

Recensies Ontwaken in de Droom:
Recensies op [url=www.bol.com]bol.com[/url]
Recensies op amazon.com (engelse versie)

Disclaimer:
Dit topic is bedoeld om een idee te delen met anderen, dus niet om mensen meteen te overtuigen van een bepaalde denkwijze. Psychologie is een interessant en waardevol iets en mocht je de ideeën in deze reeks interessant vinden ga dan vooral zelf op onderzoek uit!
rico18donderdag 16 februari 2017 @ 15:24
Als je denkt dat je je denken bent ,ben je dan je Ego ?
Samzzdonderdag 16 februari 2017 @ 19:51
Centraal gezet :).
Meneertje_flapdrolvrijdag 17 februari 2017 @ 12:48
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2017 15:24 schreef rico18 het volgende:
Als je denkt dat je je denken bent ,ben je dan je Ego ?
Dan identificeer je je met je gedachten en dénk je dat je bent wat je denkt. :)
Dat wordt inderdaad de ego-identificatie genoemd.
rico18zaterdag 18 februari 2017 @ 15:00
In huis is het druk en lawaaierig ,heb me hier altijd aan gestoord omdat het me afleidde als ik in me hoofd zat.Terwijl eigenlijk het lawaai in mijn hoofd heerst.Nu draai ik het om het let op alle geluiden ,ineens een goeie therapie !
Meneertje_flapdrolzaterdag 25 februari 2017 @ 00:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2017 15:00 schreef rico18 het volgende:
In huis is het druk en lawaaierig ,heb me hier altijd aan gestoord omdat het me afleidde als ik in me hoofd zat.Terwijl eigenlijk het lawaai in mijn hoofd heerst.Nu draai ik het om het let op alle geluiden ,ineens een goeie therapie !
Een eenvoudige omkering in richtpunt kan idd soms tot verbluffende resultaten leiden!
Lexa31zaterdag 4 maart 2017 @ 20:37
Ik ben helemaal van het leven in het nu. Whatever happends happends. Ik heb geleerd dat je plannen kunt maken in je leven maar het toch vaak anders gaat. Ik ben er klaar voor om mezelf in het diepe te gooien. Alles komt uiteindelijk wel weer goed. Ik lees trouwens ook heel veel mindfulness boeken.
rico18zaterdag 4 maart 2017 @ 22:01
Fijn dat het goed met je gaat ,bij mij gaat het nogal moeizaam ,ik moet meer mediteren ,vaak heb ik maar één simpele oefening.
Meneertje_flapdrolzaterdag 11 maart 2017 @ 01:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 maart 2017 20:37 schreef Lexa31 het volgende:
Ik ben helemaal van het leven in het nu. Whatever happends happends. Ik heb geleerd dat je plannen kunt maken in je leven maar het toch vaak anders gaat. Ik ben er klaar voor om mezelf in het diepe te gooien. Alles komt uiteindelijk wel weer goed. Ik lees trouwens ook heel veel mindfulness boeken.
Leuk! :) Welke boeken heb je er zoal over gelezen als ik vragen mag?
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 maart 2017 22:01 schreef rico18 het volgende:
Fijn dat het goed met je gaat ,bij mij gaat het nogal moeizaam ,ik moet meer mediteren ,vaak heb ik maar één simpele oefening.
Je moet niks... Ik heb ook een tijd gehad dat ik het mezelf moest opleggen, dat het echt een 'moeten' was. Maar naar mijn ervaring werkt dat niet echt. Het is beter als het 'n oprechte kwestie van willen is. Willen mediteren, behoefte voelen. Maar soms is de tijd daar (nog) niet naar.

Wat is die ene simpele oefening dan trouwens?
Meneertje_flapdrolzaterdag 11 maart 2017 @ 01:21
Zijn er hier ook mensen trouwens die aan vipassana doen of andere vormen van meditatie die meer gericht zijn op het komen tot spiritueel inzicht en zelfrealisatie?
Wellicht een idee om daar een apart topic over te openen, maar ik weet niet of veel fokkers zich daar mee bezig houden. :)
Lexa31zaterdag 11 maart 2017 @ 10:12
quote:
7s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 01:06 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Leuk! :) Welke boeken heb je er zoal over gelezen als ik vragen mag?

[..]

Je moet niks... Ik heb ook een tijd gehad dat ik het mezelf moest opleggen, dat het echt een 'moeten' was. Maar naar mijn ervaring werkt dat niet echt. Het is beter als het 'n oprechte kwestie van willen is. Willen mediteren, behoefte voelen. Maar soms is de tijd daar (nog) niet naar.

Wat is die ene simpele oefening dan trouwens?
Mindfulness voor dummies. Boeken van thich nhat hanh. Zorgeloos jezelf zijn. Lees op dit moment boeken over yoga, en beoefen nu ook yoga. Past echt in het drukke leven en wordt daar erg rustig van. Je leert ook echt in het moment te zijn. Zeer interessant.
Meneertje_flapdrolmaandag 13 maart 2017 @ 01:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:12 schreef Lexa31 het volgende:

[..]

Mindfulness voor dummies. Boeken van thich nhat hanh. Zorgeloos jezelf zijn. Lees op dit moment boeken over yoga, en beoefen nu ook yoga. Past echt in het drukke leven en wordt daar erg rustig van. Je leert ook echt in het moment te zijn. Zeer interessant.
Thich Nhat Hanh is ZEN-boeddhisme als ik het goed heb? Pas geleden een docu gezien over de Sangha van hem en zijn vrouw in Frankrijk. Plum village.


Leuk om te kijken! :Y

Heb nog geen boeken van hem gelezen zelf. Maar wel in het esoterische boekenwinkeltje waar ik vaak kom een hele kast vol gezien met allemaal boeken van hem.

Yoga wil ik ook nog wel eens gaan proberen. Tijdje terug een paar oefeningen van youtube geprobeerd.
rico18maandag 13 maart 2017 @ 19:45
quote:
7s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 01:06 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

Wat is die ene simpele oefening dan trouwens?
de simpele oefeningen voor mij zijn :gewoon je hele ademhaling volgen via de longen en buik,en wat ook werkt is in gedachten nemen dat je stil moet zijn ,dus zodra ik mijn stem hoor (ben dan aan het prakkiseren) zeggen ''stil zijn '' Dus als ik dan stil ben is het denken automatisch over.Probeer maar eens een weekplanning te maken door binnen in stil te zijn ,dan komt er ineens niets.
Meneertje_flapdroldinsdag 14 maart 2017 @ 00:30
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 19:45 schreef rico18 het volgende:

[..]

de simpele oefeningen voor mij zijn :gewoon je hele ademhaling volgen via de longen en buik,en wat ook werkt is in gedachten nemen dat je stil moet zijn ,dus zodra ik mijn stem hoor (ben dan aan het prakkiseren) zeggen ''stil zijn '' Dus als ik dan stil ben is het denken automatisch over.Probeer maar eens een weekplanning te maken door binnen in stil te zijn ,dan komt er ineens niets.
De stilte kan ook komen doordat je geest geconcentreerd is, en er daardoor vanzelf minder of geen gedachten (tijdelijk) opkomen.

Maar je kunt ook eens een ander richtpunt nemen voor je aandacht. Richt je aandacht bijvoorbeeld eens op je gehoor. Probeer eens ieder geluidje dat er voorbij komt op te merken, en zeg bij elke geluidsgewaarwording zachtjes in jezelf 'horen'.
Hetzelfde kun je doen met je gevoel ('voelen'), of met je gedachten ('denken'). De ademhaling is slechts één van de punten waarop je je kunt richten. Een beetje afwisselen kan geen kwaad.
Zelf verleg ik ook het richtpunt tijdens het mediteren regelmatig.
Kaminadinsdag 14 maart 2017 @ 09:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 00:30 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

De stilte kan ook komen doordat je geest geconcentreerd is, en er daardoor vanzelf minder of geen gedachten (tijdelijk) opkomen.

Maar je kunt ook eens een ander richtpunt nemen voor je aandacht. Richt je aandacht bijvoorbeeld eens op je gehoor. Probeer eens ieder geluidje dat er voorbij komt op te merken, en zeg bij elke geluidsgewaarwording zachtjes in jezelf 'horen'.
Hetzelfde kun je doen met je gevoel ('voelen'), of met je gedachten ('denken'). De ademhaling is slechts één van de punten waarop je je kunt richten. Een beetje afwisselen kan geen kwaad.
Zelf verleg ik ook het richtpunt tijdens het mediteren regelmatig.
Als je dat doet, train je jezelf alleen maar om gedachten te maken elke keer dat je iets hoort. ;)
Meneertje_flapdroldinsdag 14 maart 2017 @ 11:53
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 09:20 schreef Kamina het volgende:

[..]

Als je dat doet, train je jezelf alleen maar om gedachten te maken elke keer dat je iets hoort. ;)
In zekere zin misschien wel. Het is een soort nieuwe mentale activiteit zou je kunnen zeggen.
Maar het helpt wel om goed bij de les te blijven en je geest te scherpen.
Het is een hulpmiddel in ieder geval, geen doel op zich.
Kaminadinsdag 14 maart 2017 @ 12:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 11:53 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

het helpt wel om goed bij de les te blijven en je geest te scherpen.
Het is een hulpmiddel in ieder geval, geen doel op zich.
Dat is wel zo. :Y
rico18dinsdag 14 maart 2017 @ 12:34
Uit je hoofd leven in het hier en nu ,het is gewoon een kwestie van kiezen ,wil je in je hoofd zitten of wil jij echt in het leven staan ?Dus kies gewoon dat gene waar je gelukkig van wordt het hier en nu.Alleen gemakkelijk is het niet.Al weer een hele tijd geleden ben ik gestopt met roken ,hier koos ik ook duidelijk voor ( ook een verslaving zoals de denkverslaving) door mijn motivatie lukte mij het vrij aardig om hiermee te stoppen.Nu de denkverslaving nog ,dus kwestie van motivatie en kiezen.
Lexa31woensdag 15 maart 2017 @ 20:09
Het gaat niet zozeer om dat je gedachtes hebt. Je mag gedachtes hebben maar die laat je passeren zoals wolken in de lucht, met meditatie probeer je elke keer weer terug te gaan naar je ademhaling. Ik las laatst dat onze ademhaling veranderd door het leven. Kijk eens naar een baby, deze ademt diep, je ziet het buikje op en neer gaan. Door stress en het leven begin je meer bovenin de borst te ademen, hierdoor kun je in paniek raken. We moeten terug naar het buik ademhalen, zoals het bij de geboorte was. Als ik in paniek ben of bang ben ga ik focussen op de ademhaling, ademen vanuit de buik. Het werkt echt.
Lexa31woensdag 15 maart 2017 @ 20:13
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 01:50 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Thich Nhat Hanh is ZEN-boeddhisme als ik het goed heb? Pas geleden een docu gezien over de Sangha van hem en zijn vrouw in Frankrijk. Plum village.


Leuk om te kijken! :Y

Heb nog geen boeken van hem gelezen zelf. Maar wel in het esoterische boekenwinkeltje waar ik vaak kom een hele kast vol gezien met allemaal boeken van hem.

Yoga wil ik ook nog wel eens gaan proberen. Tijdje terug een paar oefeningen van youtube geprobeerd.
Ja klopt! Hij verteld en spreekt ook zo mooi, hij neemt echt de tijd en het is alsof hij zijn woorden proeft. Aanrader om van hem te leren.
Meneertje_flapdrolwoensdag 15 maart 2017 @ 20:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 12:34 schreef rico18 het volgende:
Uit je hoofd leven in het hier en nu ,het is gewoon een kwestie van kiezen ,wil je in je hoofd zitten of wil jij echt in het leven staan ?Dus kies gewoon dat gene waar je gelukkig van wordt het hier en nu.Alleen gemakkelijk is het niet.Al weer een hele tijd geleden ben ik gestopt met roken ,hier koos ik ook duidelijk voor ( ook een verslaving zoals de denkverslaving) door mijn motivatie lukte mij het vrij aardig om hiermee te stoppen.Nu de denkverslaving nog ,dus kwestie van motivatie en kiezen.
quote:
0s.gif Op woensdag 15 maart 2017 20:09 schreef Lexa31 het volgende:
Het gaat niet zozeer om dat je gedachtes hebt. Je mag gedachtes hebben maar die laat je passeren zoals wolken in de lucht, met meditatie probeer je elke keer weer terug te gaan naar je ademhaling. Ik las laatst dat onze ademhaling veranderd door het leven. Kijk eens naar een baby, deze ademt diep, je ziet het buikje op en neer gaan. Door stress en het leven begin je meer bovenin de borst te ademen, hierdoor kun je in paniek raken. We moeten terug naar het buik ademhalen, zoals het bij de geboorte was. Als ik in paniek ben of bang ben ga ik focussen op de ademhaling, ademen vanuit de buik. Het werkt echt.
Leer een onderscheid maken tussen functioneel denken en mechanisch denken.

Wanneer je denkt met bewuste aandacht bij het denkproces, en voor nuttige doeleinden, dan is denken uitermate nuttig en niets mis mee
Denk je puur vanuit je mechanismen, zoals in de vorm van piekeren en op de automatische associaties (dat type denken waardoor het nooit stil in je kop is) dan is dat iets dat je kunt missen als kiespijn.
K44Svrijdag 17 maart 2017 @ 11:02
Wat jullie mening over NLP/Headspace?
Lexa31vrijdag 17 maart 2017 @ 19:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 11:02 schreef K44S het volgende:
Wat jullie mening over NLP/Headspace?
Nog niet van gehoord! Wat is het?
Meneertje_flapdrolvrijdag 17 maart 2017 @ 23:39
Geen ervaring met NLP. Maar headspace is gewoon prima toch? Gewoon een mindfulnessprogramnma lijkt me.
Kaminavrijdag 17 maart 2017 @ 23:59
NLP werkt, maar vind het niet echt van toepassing in deze context.

Headspace is een vermakelijk stukje gecommercialiseerde spiritualiteit.
Meneertje_flapdrolzaterdag 18 maart 2017 @ 00:38
K44Szaterdag 18 maart 2017 @ 08:54
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 19:02 schreef Lexa31 het volgende:

[..]

Nog niet van gehoord! Wat is het?
NLP of Headspace?

NLP: Neuro Linguistic Programming.

Headspace: wat Kamina zegt.
rico18zaterdag 18 maart 2017 @ 10:12
Even een lastige vraag ,ben nogal in de war geraakt.Wat is nu precies de definitie van In het hier en nu leven wat Eckhart Tolle bedoelt.? Algemeen gezien weet ik het wel het is ervaren wat er op dit moment gebeurt.Mis ik misschien details ?Hoe zit het met het volgende:

Bijv. nuttige opkomende gedachten tijdens werk of wandelen
Aan een leuke oude vakantie denken (=verleden)
weekplanning maken (=toekomst)
Een brief schrijven die over het verleden gaat.

In hoeverre horen denken en gedachtes bij het leven in het hier en nu volgens Tolle ?
voor mij een belangrijke vraag omdat ik teveel in mijn hoofd leef en ik de raad van Tolle wil opvolgen.
Kaminazaterdag 18 maart 2017 @ 12:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 10:12 schreef rico18 het volgende:
Even een lastige vraag ,ben nogal in de war geraakt.Wat is nu precies de definitie van In het hier en nu leven wat Eckhart Tolle bedoelt.? Algemeen gezien weet ik het wel het is ervaren wat er op dit moment gebeurt.Mis ik misschien details ?Hoe zit het met het volgende:

Bijv. nuttige opkomende gedachten tijdens werk of wandelen
Aan een leuke oude vakantie denken (=verleden)
weekplanning maken (=toekomst)
Een brief schrijven die over het verleden gaat.

In hoeverre horen denken en gedachtes bij het leven in het hier en nu volgens Tolle ?
voor mij een belangrijke vraag omdat ik teveel in mijn hoofd leef en ik de raad van Tolle wil opvolgen.
Tolle zegt in feite: hakuna matata.
Meneertje_flapdrolzaterdag 18 maart 2017 @ 15:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 10:12 schreef rico18 het volgende:
Even een lastige vraag ,ben nogal in de war geraakt.Wat is nu precies de definitie van In het hier en nu leven wat Eckhart Tolle bedoelt.? Algemeen gezien weet ik het wel het is ervaren wat er op dit moment gebeurt.Mis ik misschien details ?Hoe zit het met het volgende:

Bijv. nuttige opkomende gedachten tijdens werk of wandelen
Aan een leuke oude vakantie denken (=verleden)
weekplanning maken (=toekomst)
Een brief schrijven die over het verleden gaat.

In hoeverre horen denken en gedachtes bij het leven in het hier en nu volgens Tolle ?
voor mij een belangrijke vraag omdat ik teveel in mijn hoofd leef en ik de raad van Tolle wil opvolgen.
In het hier en nu leven (aandacht, gewaarzijn) is heel erg makkelijk. Op het moment dat jij dit leest hoef je alleen maar je aandacht te richten op NU, wat nu is, en je bent er. ;)
De moeilijkheid zit er meer in het je telkens weer te herinneren. Als er een gedachte opkomt, en je bent in de 'niet-zo-bewuste-modus' ga je er al snel in mee zonder het in de gaten te hebt, en raak je tijdelijk gehypnotiseerd door een gedachte. Dat is mechanisch, net zoals alle dieren blind hun instinct volgen.

Met meditatie kun je leren observeren hoe dat gebeurt. Ik heb dat gebeuren al honderden keren bij mezelf gezien van binnen, en daardoor weet ik nu hoe dat gebeurt en kan ik erover vertellen.

Dat is het mechanische denken; iets komt op, je bent je er nauwelijks van bewust (mechanisch), dus je gaat er blind in mee en dan ben je er tijdelijk door gehypnotiseerd (dagdromen).

Als je met aandacht in het huidige moment bent kun je daar waakzaam op zijn. Je kan dan nog steeds gewoon denken, maar je doet dit met bewuste aandacht. Het verschil tussen bewust, met aandacht voor het denken, denken, is dat je zo minder snel blind geďdentificeerd met je gedachtes meegaat.

Het probleem met denken is niet het denken op zich, maar het jezelf blind met je gedachtes identificeren: je ziet ze niet als gewoon maar opkomende gedachten, maar je laat je erdoor hypnotiseren en ze worden tijdelijk de werkelijkheid voor je. Ze kunnen alleen geen werkelijkheid zijn,want ze zijn tegenstrijdig als wat en veranderen voortdurend in totaal tegengestelde dingen. Dus wat je voor werkelijkheid aanneemt in je hoofd, is eigenlijk een dikke vette illusie (mind trip).

Ze worden gestuurd door je gevoel, dat ook voortdurend wisselend is. Het is een instabiel, steeds veranderlijk systeem. Het ene moment voel je zus en zo, en heb je gedachten die op dat gevoel zijn gestoeld, een half uur later ander gevoel en andere gedachten: wát is dan waarheid? Geen van beiden waarschijnlijk....

Het is een geconditioneerd systeem dat telkens in zichzelf ronddoolt en z'n eigen 'werkelijkheid' bevestigt, en zo in stand houdt.

Dat wil allemaal echter niet zeggen dat er niet ook nagedacht kan worden, en dat nuttig kan zijn. Weet alleen als je denkt, dat je denkt. Dat jij niet je gedachten bent, maar de denker van je gedachten.

Het gaat niet zozeer om de gedachten op zich. Het gaat er meer om dat er een verschuiving van aandacht gaat plaatsvinden. Dat je je er van bewust wordt dat het denkmechanisme niet is wat jij bent. Dat gedachtes AAN jou verschijnen. En stel jezelf daarbij de vraag: aan wie verschijnen die gedachtes? Wie ben je als jij je gedachtes niet bent? Waar verschijnen de gedachten aan?

Als er veel gedachtes zijn, ga er dan ook niet mee in gevecht. Ga niet de strijd ermee aan, maar zie het gewoon gebeuren. Identificeer je er niet meer. Just sit back and watch the show... Hoe meer je er tegenin gaat, van hoe meer energie het wordt voorzien. Het groeit dan alleen maar. Maar ga kijken als een toeschouwer die er buiten staat, neem een beetje afstand ervan dus, en je zult zien dat het vanzelf rustiger wordt....
rico18zaterdag 18 maart 2017 @ 16:27
Bedankt meneertje flapdrol ,dus als je aan het dagdromen bent ( mechanisch) leef je niet in het hier en nu ?Meestal komen de gedachtes toch vanzelf ( mechanisch) bijv een oude vakantie waar je dan over gaat dromen.Bewust ervoor kiezen om over een oude vakantie te gaan dromen zou dan hier en nu zijn ,maar meestal werkt dat zo niet
Meneertje_flapdrolzaterdag 18 maart 2017 @ 23:51
Léven doe je altijd in het hier en nu. Je hebt er alleen niet altijd je aandacht bij :) Je kunt buiten aan het wandelen zijn, maar als je in een gedachte zit (waarbij je ook beelden voor je ziet) krijg je soms even helemaal niets meer mee van je omgeving. Een gedachte hypnotiseert je geest. Al je aandacht wordt er door op gezogen. Het doel van 'in het hier en nu leven' is om je aandacht bewuster in te zetten op wat is i.p.v. op wat je geest allemaal bedenkt.
In plaats van je aandacht op te laten slokken door automatisch denken (associaties die tot de volgende en volgende en volgende gedachte), ben je je bewust. Het kan helpen jezelf een mantra aan te leren. Zeg bijvoorbeeld in jezelf 'wees gewaar' en je bent meteen gewaar. Of 'Ik ben bewust', 'Ik ben enkel waarnemer'. Doe dat een tijdje en je gaat het jezelf steeds vaker herinneren. En gaandeweg ga je je minder met je gedachten identificeren en gaat er ruimte komen voor de waarnemer die je eigenlijk bent. Dat is je werkelijke zelf. Maar goed, niet op de zaken vooruit lopen en denken 'oh, werkelijke zelf, interessant!' en daar vervolgens weer een begrip in je hoofd van maken ;) oefenen maar eens een tijdje met zo'n mantra...
Meneertje_flapdrolzaterdag 18 maart 2017 @ 23:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 16:27 schreef rico18 het volgende:
Bedankt meneertje flapdrol ,dus als je aan het dagdromen bent ( mechanisch) leef je niet in het hier en nu ?Meestal komen de gedachtes toch vanzelf ( mechanisch) bijv een oude vakantie waar je dan over gaat dromen.Bewust ervoor kiezen om over een oude vakantie te gaan dromen zou dan hier en nu zijn ,maar meestal werkt dat zo niet
maar je zult zien dat gedachten heel vaak spontaan verdwijnen als je je er bewust van wordt. Je kunt dan alsnog, als je je bewust wordt van je denken, ervoor kiezen om even bij een bepaalde gedachte te blijven, omdat die gedachte leuk is, of iets toevoegt op dat moment. Of gewoon lekker laten gaan als die verdwijnt door je gewaarwording... Weet dat het allemaal gaat om vrijheid van geest bereiken. Maak er geen nieuwe dwangmatigheid van. Relax. Speel ermee. Geniet van de lucht in je hoofd die ontstaat. Ga niet steeds jezelf bekritiseren om gedachten. Maak er een speels proces van en leg jezelf niks op; dat komt namelijk allemaal uit datzelfde geconditioneerde denken waarvan je je wilt bevrijden!

[ Bericht 0% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 19-03-2017 00:02:49 ]
Meneertje_flapdrolzondag 19 maart 2017 @ 00:24

Mooi interview. Over uit het hoofd komen, en in the void/flow raken...

[ Bericht 3% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 19-03-2017 00:35:08 ]
Meneertje_flapdrolzondag 19 maart 2017 @ 00:33
rico18zondag 19 maart 2017 @ 09:18
Als je gedachten met je op de loop gaan kunnen er ook hele nuttige dingen tevoorschijn komen .Bijv je ligt nog in bed en buiten fluiten de vogeltjes.Op dat moment NU zijn het de vogeltjes die buiten fluiten terwijl je zelf dan in je hoofd zit.
rico18maandag 20 maart 2017 @ 09:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 23:51 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Léven doe je altijd in het hier en nu. Je hebt er alleen niet altijd je aandacht bij :) Je kunt buiten aan het wandelen zijn, maar als je in een gedachte zit (waarbij je ook beelden voor je ziet) krijg je soms even helemaal niets meer mee van je omgeving. Een gedachte hypnotiseert je geest. Al je aandacht wordt er door op gezogen. Het doel van 'in het hier en nu leven' is om je aandacht bewuster in te zetten op wat is i.p.v. op wat je geest allemaal bedenkt.
In plaats van je aandacht op te laten slokken door automatisch denken (associaties die tot de volgende en volgende en volgende gedachte), ben je je bewust. Het kan helpen jezelf een mantra aan te leren. Zeg bijvoorbeeld in jezelf 'wees gewaar' en je bent meteen gewaar. Of 'Ik ben bewust', 'Ik ben enkel waarnemer'. Doe dat een tijdje en je gaat het jezelf steeds vaker herinneren. En gaandeweg ga je je minder met je gedachten identificeren en gaat er ruimte komen voor de waarnemer die je eigenlijk bent. Dat is je werkelijke zelf. Maar goed, niet op de zaken vooruit lopen en denken 'oh, werkelijke zelf, interessant!' en daar vervolgens weer een begrip in je hoofd van maken ;) oefenen maar eens een tijdje met zo'n mantra...
Hoe zit het met als ik bewust met aandacht een kruiswoordpuzzel maak of een boodschappen lijstje maak terwijl om je heen van alles gebeurd , leef ik dan ook met aandacht in het nu ?
Meneertje_flapdrolwoensdag 22 maart 2017 @ 00:22
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 09:58 schreef rico18 het volgende:

[..]

Hoe zit het met als ik bewust met aandacht een kruiswoordpuzzel maak of een boodschappen lijstje maak terwijl om je heen van alles gebeurd , leef ik dan ook met aandacht in het nu ?
Ja, absoluut. Daarom voelt dat ook oké, en doen veel mensen het graag.
rico18woensdag 22 maart 2017 @ 09:12
Thanks!! het volgende wat ik gevonden heb komt ook overeen met wat jij schreef :

quote:
De woorden ‘afdwalen’ en ‘concentreren’, staan lijnrecht tegenover elkaar. ‘Afdwalen’ heeft de connotatie van vrijheid, terwijl ‘concentreren’ juist een gevoel van beperking oproept. Bij afdwalen denk je aan een schaap dat de kudde verlaat omdat het ergens extra sappig gras heeft gezien, terwijl je bij concentratie denkt aan huiswerk maken.

Maar bekijk je deze woorden op mentaal niveau, dan zie je het verband: je bent minder vrij als je afdwaalt dan als je je concentreert. Want bij afdwalen word je de slaaf van je gedachten, terwijl jij zelf de baas bent als je je focus ergens op richt.
hier het hele artikel een mooie : http://getupmagazine.nl/leven-in-het-nu/

Ben nu meer aan het focussen op wat ik aan het doen ben dus echt mindfulness,toch komen er nog vaak gedachten of je gaat denken.Ondanks het mooie artikel van wat ik plaatste heb ik het gevoel nu dat ik niet mag denken dat ik de vrijheid kwijt ben.Anderzijds is het wel beter om je te blijven focussen op wat je aan het doen bent,zodat je wat gedaan krijgt

Ik zal je een voorbeeld geven ,ik ben aan het koken en er komt een gedachten op die belangrijk zijn hij gaat niet over het koken daar kan ik dan in mee gaan .Doe ik dat niet dan heb ik daar geen vrijheid in gehad.Vaak ga je er in mee gaat automatisch omdat het een belangrijk punt is het lijkt op bewust denken.

Er wordt ook gezegd dat je de gedachten moet parkeren voor een gelegen tijdstip.Maar meestal doe je dat niet omdat je bang bent dat gedachtepunt te vergeten.Je zou dat punt dan op een briefje kunnen schrijven.Veel denkwerk over de dag heen komen bij mij zoals jij schreef door het mechanisch denken (automatisch) maar ik ben van mening dat er ook momenten zijn dat ik bewust denk.

Wanneer ben je nu bewust aan het denken dus niet automatisch ? ik stel de vraag omdat gedachten gewoon komen ze komen automatisch je gaat er in mee omdat ze vaak belangrijk zijn dit gebeurd automatisch dit lijkt ook wel of je het bewust doet .Dus wanneer doe je het bewust dat denken ? misschien als je 's avonds een denk uurtje inlast ?Als ik in bed lig dan denk ik ook vaak omdat er onderwerpen zijn waar ik me mee bezighoud weet niet of dit een bewuste bezigheid is

Gisteren heb ik mindfulness gewerkt ,ik kreeg eindelijk wat gedaan ,ik ging ook sneller werken zodat misschien minder snel in de denkstand zou springen .Maar het gevoel was gedwongen en gespannen ,bang dat er gedachtes komen.Ben benieuwd wat jullie allemaal er van vinden.
Meneertje_flapdroldonderdag 30 maart 2017 @ 02:36
Ik dacht, ik laat het effe aan anderen om te reageren, maar erg veel animo lijkt er niet te zijn voor dit onderwerp hier. Wel jammer.

Dat onderscheid tussen bewust/functioneel denken en automatisch/mechanisch zit 'm erin dat je er bewust je aandacht bij hebt. Dat je bewust-zijn op het moment van denken hélder is. Dat je tijdens het denken jezelf waarneemt bij wat je doet of denkt.
Vaak is dat waarnemen er niet bij; het gaat dan allemaal op de automatische piloot. Er is wel denken, maar de waarnemer in jou die het denken waarneemt is afwezig. En waarom is die afwezig? Omdat alle aandacht gefixeerd wordt op een object dat langskomt in de geest. Dat sluit de rest buiten; het hypnotiseert je tijdelijk.

Waar het om gaat is: openheid! Bewuste aandacht op het hier en nu houdt de geest open voor wat er zich aandient. Het blijft als het ware op een afstandje: het ziet, maar blijft aanwezig in de openheid.
Onbewuste aandacht (of mechanisch/automatische-piloot-denken) blijft niet in de openheid maar wordt volledig opgeslokt door het object in de geest (gedachten in dit geval).

Volgens mij is het belangrijkste wat je hierin moet zien te gaan leren is dat je niet je gedachten bent, maar dat je de waarnemer van je gedachten bent. Dat perspectief moet een beetje gaan verschuiven. Dan komt het bevrijd raken van je gemaal in gedachten vanzelf...
Tevikvrijdag 31 maart 2017 @ 00:18
Rico Rico Rico ... waar ben je helemaal mee bezig jong? _O-
Wel goed dat je zo je best doet, je bent echt een held. ^O^

Gedachten (en gevoelens) komen niet op wanneer je ze uitnodigt, die zich als kleine goede kinderen bij je melden en dan netjes in een rechte lijn terug stappen. Gedachten zijn als een klas baldadige kinderen die hun stemmen voor hun beurt verheffen. Dat is het leven. Het gaat om dat je gelijkmoedigheid 'leert' te midden van die chaos. Leren is een proces, verwacht niet teveel van jezelf in een keer, veroordeel je gedachten niet. Het gaat niet alleen om gedachten, maar kijk ook naar je reactie daarop. Ben je ze aan het veroordelen, je ertegen aan het verzetten? Merk dan dat als eerst op (dus je reactie).

Maar je moet ook kijken wat jouw aandeel is in die chaos en drukte aan gedachten: Ben je constant je verstand aan het bombarderen met informatie uit de TV, PC, smartphone, krant, boeken, studie, muziek, vrienden die je oren van je hoofd kletsen, etc.. en gun je het geen rust** waarin het die informatie kan verwerken dan moet je er niet van opkijken als je verstand tijdens bezigheden (of zelfs meditatie of bij het slapen gaan) nog aan het doordenderen is.

** Met 'rust' bedoel ik niet zozeer meditatie, maar bijv. gewoon liggen op je bed, zitten op de bank, wandelen buiten, zonder dat je ergens anders mee bezig bent en je gedachten de vrije loop laat, de indrukken van de dag laat bezinken en verwerkt. Dat zijn mooie momenten voor je verstand om informatie echt te verwerken, zodat je tijdens het koken meer (hoeft niet geheel) bezig kan zijn met het koken (om een voorbeeld te noemen).

Ik zeg niet dat dit het is, maar kijk maar of je er iets in herkent en wat aan hebt.

[ Bericht 1% gewijzigd door Tevik op 31-03-2017 16:53:41 ]
Tevikvrijdag 31 maart 2017 @ 00:24
quote:
0s.gif Op donderdag 30 maart 2017 02:36 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Ik dacht, ik laat het effe aan anderen om te reageren, maar erg veel animo lijkt er niet te zijn voor dit onderwerp hier. Wel jammer.
We zijn allemaal verlicht geraakt na 14 delen en zijn tot het besef gekomen dat in 'stilte' alle antwoorden liggen. :P
Meneertje_flapdrolvrijdag 31 maart 2017 @ 16:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 maart 2017 00:24 schreef Tevik het volgende:

[..]

We zijn allemaal verlicht geraakt na 14 delen en zijn tot het besef gekomen dat in 'stilte' alle antwoorden liggen. :P
Dat zal het zijn. :D
^O^
rico18zaterdag 1 april 2017 @ 22:07
quote:
Volgens mij is het belangrijkste wat je hierin moet zien te gaan leren is dat je niet je gedachten bent, maar dat je de waarnemer van je gedachten bent. Dat perspectief moet een beetje gaan verschuiven. Dan komt het bevrijd raken van je gemaal in gedachten vanzelf...
Ja dit is het hele punt ,Begrijp alleen het observeren van je gedachten niet helemaal ,snap wel dat het alleen werkt als je echt bewust bent.

Stel ik ben afgedwaald geweest met een bepaalde gedachten (in dit voorbeeld komen de gedachtes over dit onderwerp dagelijks veel voor) ik ben weer bewust en weet dat die vervelende gedachten er weer was ,ook heb ik deze gedachten vaker geobserveerd

.Als ik nu weer ga observeren dan confronteer ik me weer met die gedachten .Dan is het in mijn geval beter om mijn aandacht te richten op het NU dus met mijn bezigheden .begrijp je me ? :)

Heb een beetje het idee dat het in mijn situatie niet van toepassing is om te observeren , omdat het telkens over het zelfde gaat.Als het niet duidelijk is maak ik wel een nieuw voorbeeldje.

Tevik, ben gelukkig wat kalmer geworden hi ,van de één op de andere dag kun je echt niet helemaal perfect mindfulness zijn.Ik was mezelf ook constant aan het controleren of ik het goed deed ,zo blijf je dus helemaal afwezig en ik werd er knetter gek van. :P :P

Het gaat ook alleen maar om totaal nutteloze gedachtes ,hebben ook niets met het leven te maken.Ze gaan wel vaak over mijn interesses , het zijn pure oordeel-gedachtes , in mijn geval gaat het ook over muziek ,je gaat dan alles uitpluizen tot dat je niet dieper kunt gaan met het gevolg het gepieker.Het zijn eigenlijk gewoon tics die dwangmatig gebeuren.
Kaminazondag 2 april 2017 @ 00:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 april 2017 22:07 schreef rico18 het volgende:

[..]

Ja dit is het hele punt ,Begrijp alleen het observeren van je gedachten niet helemaal ,snap wel dat het alleen werkt als je echt bewust bent.

Stel ik ben afgedwaald geweest met een bepaalde gedachten (in dit voorbeeld komen de gedachtes over dit onderwerp dagelijks veel voor) ik ben weer bewust en weet dat die vervelende gedachten er weer was ,ook heb ik deze gedachten vaker geobserveerd

.Als ik nu weer ga observeren dan confronteer ik me weer met die gedachten .Dan is het in mijn geval beter om mijn aandacht te richten op het NU dus met mijn bezigheden .begrijp je me ? :)

Heb een beetje het idee dat het in mijn situatie niet van toepassing is om te observeren , omdat het telkens over het zelfde gaat.Als het niet duidelijk is maak ik wel een nieuw voorbeeldje.

Tevik, ben gelukkig wat kalmer geworden hi ,van de één op de andere dag kun je echt niet helemaal perfect mindfulness zijn.Ik was mezelf ook constant aan het controleren of ik het goed deed ,zo blijf je dus helemaal afwezig en ik werd er knetter gek van. :P :P

Het gaat ook alleen maar om totaal nutteloze gedachtes ,hebben ook niets met het leven te maken.Ze gaan wel vaak over mijn interesses , het zijn pure oordeel-gedachtes , in mijn geval gaat het ook over muziek ,je gaat dan alles uitpluizen tot dat je niet dieper kunt gaan met het gevolg het gepieker.Het zijn eigenlijk gewoon tics die dwangmatig gebeuren.
Even tussendoor: is jouw toetsenbord kapot?
magnetronkoffiezondag 2 april 2017 @ 00:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 april 2017 22:07 schreef rico18 het volgende:

[..]

Ja dit is het hele punt ,Begrijp alleen het observeren van je gedachten niet helemaal ,snap wel dat het alleen werkt als je echt bewust bent.

Stel ik ben afgedwaald geweest met een bepaalde gedachten (in dit voorbeeld komen de gedachtes over dit onderwerp dagelijks veel voor) ik ben weer bewust en weet dat die vervelende gedachten er weer was ,ook heb ik deze gedachten vaker geobserveerd

.Als ik nu weer ga observeren dan confronteer ik me weer met die gedachten .Dan is het in mijn geval beter om mijn aandacht te richten op het NU dus met mijn bezigheden .begrijp je me ? :)

Heb een beetje het idee dat het in mijn situatie niet van toepassing is om te observeren , omdat het telkens over het zelfde gaat.Als het niet duidelijk is maak ik wel een nieuw voorbeeldje.

Tevik, ben gelukkig wat kalmer geworden hi ,van de één op de andere dag kun je echt niet helemaal perfect mindfulness zijn.Ik was mezelf ook constant aan het controleren of ik het goed deed ,zo blijf je dus helemaal afwezig en ik werd er knetter gek van. :P :P

Het gaat ook alleen maar om totaal nutteloze gedachtes ,hebben ook niets met het leven te maken.Ze gaan wel vaak over mijn interesses , het zijn pure oordeel-gedachtes , in mijn geval gaat het ook over muziek ,je gaat dan alles uitpluizen tot dat je niet dieper kunt gaan met het gevolg het gepieker.Het zijn eigenlijk gewoon tics die dwangmatig gebeuren.
Ik heb niet alles gelezen, maar je drijfveren zeggen iets over jezelf en in principe ben je niet nutteloos. Ten slotte ben je het medium van je eigen gedachtegoed.

Hoe heb je vetgedrukte opgelost?
rico18zondag 2 april 2017 @ 09:20
quote:
Even tussendoor: is jouw toetsenbord kapot?
nee heb dit extra gedaan zodat het makkelijker te lezen is.

quote:
Hoe heb je vetgedrukte opgelost?
Ik wilde het te goed doen (mindfulness) ging op alles flink doordenken ,dus de theorieën over mindfulness.Ik ben er minder tot niet meer over gaan denken.Dus losgelaten.Maar wel in mijn achterhoofd de basis van mindfulness.En vooral me zelf niet veroordelen als ik toch afdwaal.
Of met andere woorden mezelf niet meer te druk gemaakt.

[ Bericht 4% gewijzigd door rico18 op 02-04-2017 09:28:27 ]
magnetronkoffiezondag 2 april 2017 @ 13:54
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 09:20 schreef rico18 het volgende:

[..]

nee heb dit extra gedaan zodat het makkelijker te lezen is.

[..]

Ik wilde het te goed doen (mindfulness) ging op alles flink doordenken ,dus de theorieën over mindfulness.Ik ben er minder tot niet meer over gaan denken.Dus losgelaten.Maar wel in mijn achterhoofd de basis van mindfulness.En vooral me zelf niet veroordelen als ik toch afdwaal.
Of met andere woorden mezelf niet meer te druk gemaakt.
Maar hoe kun je iets loslaten als het jou niet loslaat? Als het zeg maar een soort drang is?
Meneertje_flapdrolzondag 2 april 2017 @ 14:21
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 09:20 schreef rico18 het volgende:

[..]

nee heb dit extra gedaan zodat het makkelijker te lezen is.

[..]

Ik wilde het te goed doen (mindfulness) ging op alles flink doordenken ,dus de theorieën over mindfulness.Ik ben er minder tot niet meer over gaan denken.Dus losgelaten.Maar wel in mijn achterhoofd de basis van mindfulness.En vooral me zelf niet veroordelen als ik toch afdwaal.
Of met andere woorden mezelf niet meer te druk gemaakt.
Is een bekende valkuil hoor!
rico18zondag 2 april 2017 @ 16:04
quote:
Maar hoe kun je iets loslaten als het jou niet loslaat? Als het zeg maar een soort drang is?
Op bepaalde momenten als je bewust bent ,en je merkt dit werkt zo niet heb je gewoon de regie in handen.Voor mij was het kappen.Ik zat de hele dag te googelen over mindfulness tijdens mijn werkzaamheden zat ik aan mindfulness te denken.Mindfulness wil ik rustig opbouwen ,en wil me nu eerst gaan richten op spirituele-verlichting .Met hoofdzakelijk als doel mijn denken niet te serieus nemen.
Kaminazondag 2 april 2017 @ 17:43
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 09:20 schreef rico18 het volgende:

[..]

nee heb dit extra gedaan zodat het makkelijker te lezen is.
Het maakt het pas echt makkelijker als je eerst de komma, dan de spatie zou zetten. Hetzelfde voor punten en andere leestekens.

Zie het als een oefening voor je concentratievermogen om op details als deze te letten. ;)

Of doe het voor mij, dat mag ook. O-)
rico18zondag 2 april 2017 @ 19:27
idd nu zie ik het ook nooit stil bijgestaan bedankt voor de tip! :Y
Meneertje_flapdrolmaandag 3 april 2017 @ 00:00
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 16:04 schreef rico18 het volgende:

[..]

Op bepaalde momenten als je bewust bent ,en je merkt dit werkt zo niet heb je gewoon de regie in handen.Voor mij was het kappen.Ik zat de hele dag te googelen over mindfulness tijdens mijn werkzaamheden zat ik aan mindfulness te denken.Mindfulness wil ik rustig opbouwen ,en wil me nu eerst gaan richten op spirituele-verlichting .Met hoofdzakelijk als doel mijn denken niet te serieus nemen.
lol, ik moest lachen om 'te veel mindfulness, ik ga me wel eerst richten op spirituele verlichting' :D

De logische volgorde is toch wel om eerst werken meer mindful teworden. ;) Maar zie dat, zoals iemand anders ook al hier zei, als een proces. Met vallen en opstaan..
Mindfulness is eigenlijk zeer eenvoudig, mindful zijn ook. Ieder moment beschikbaar. Kwestie van aandacht richten, en steeds weer jezelf eraan te herinneren. Das eigenlijk alles. Maar dat jezelf eraan herinneren is nog het lastigste.

Spirituele verlichting moet je je denk ik nu helemaal niet mee bezig houden. Staat die 18 in je naam voor je leeftijd? Dan ben je er ook nog veel te jong voor denk ik. Geniet eerst nog maar van het leven en ontwikkel een sterke gezonde persoonlijkheid. *O*
rico18maandag 3 april 2017 @ 12:33
quote:
wil me nu eerst gaan richten op spirituele-verlichting
Je moet het niet te letterlijk opvatten, wat ik hier precies mee wil zeggen is dat ik er aan wil werken dat ik mijn gedachten niet zo serieus moet nemen want ik ga telkens finaal mee in de gedachtestromen. Wat me dan telkens uit het NU houdt. Dat is alles. Nee 18 vond ik gewoon een leuk getal , leeftijd is maar een getal. :)
Proppsdinsdag 4 april 2017 @ 19:52
Wat hebben mensen al ervaren doormiddel van mediteren? Ik ben zelf een tijdje bezig sinds dat ik een aantal keer psychedelica heb gedaan wat hetzelfde effect en doel als mediteren. Ik heb al sinds een aantal maanden druk tussen mij ogen, tijdens het mediteren kan ik dit ook beďnvloeden door meer zuurstof erheen te sturen, hebben mensen hier al ervaringen mee gehad? Wat voor mij altijd goed helpt en juist denk ik als je niet bekend bent met mediteren waardoor het erg moeilijk is om je aandacht erbij te houden, de techniek van Wim Hoff. Het geeft snel resultaat en een snelle ontspanning, ook ervaar je in een aantal minuten dingen wat je nog nooit ervaren hebt. . Het mooie ervan is ook dat hij de eerste persoon die wetenschappelijk heeft bewezen dat mensen in staat zijn om hun eigen immuunsysteem te beďnvloeden.
Meneertje_flapdrolwoensdag 5 april 2017 @ 22:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 april 2017 19:52 schreef Propps het volgende:
Wat hebben mensen al ervaren doormiddel van mediteren? Ik ben zelf een tijdje bezig sinds dat ik een aantal keer psychedelica heb gedaan wat hetzelfde effect en doel als mediteren. Ik heb al sinds een aantal maanden druk tussen mij ogen, tijdens het mediteren kan ik dit ook beďnvloeden door meer zuurstof erheen te sturen, hebben mensen hier al ervaringen mee gehad?
Ja, dat heb ik ook!! Op willekeurige momenten overigens.. Ook als ik in bed lig heb ik het vaak. Dan voel ik ineens een druk tussen m'n ogen (op de plek waar het '3e oog' zou zitten). Soms is het zelfs branderig, alsof er een soort zuigende energie zit. Heel apart. Ik kan het ook, net als jij zegt door aandacht erop te richten, het versterken of meer concentreren.
Vaak gebeurt het ook tijdens het mediteren. Eigenlijk als ik mijn aandacht erop richt, kan ik het ook wel vrij snel voelen.
Geen idee wat dat precies is, maar wellicht heeft het iets met het '3e oog'te maken, of het geestelijk lichaam. Tenminste, dat heeft iemand mij wel eens gezegd..

Overigens bij mij is dit slechts één aspect van een serie aan fysieke symptomen. Heb ook regelmatig steken rond de hartstreek, waar ik maandenlang echt bang door ben geweest. Maar ik mankeer gelukkig niets aan mijn hart is gebleken. Ook regelmatig voel ik bepaalde tintelingen overal en nergens opduiken, steken door m'n hoofd, arm, trllingen in de benen, noem het allemaal maar op haha! en soms ook heel heftig en een beetje naar.

Ik heb dat allemaal uitgezocht ook, en ik kom keer op keer uit op dat het symptomen zouden zijn van ontwakende kundalini-energie. Daar heb ik ook een boekje over gehaald. Heb daarin ook gelezen dat dit op allerlei manieren kan ontwaken, waaronder meditatie, psychedelica, bevallingen, verkeerd vallen, of gewoon spontaan 'zonder reden'. Gelukkig heb ik niet de hele heftige geestelijke verschijnselen die ermee gepaard gaan. Maar die zou ik ook al ook gehad kunnen hebben een paar jaar geleden, maar het destijds niet als zodanig herkend hebben vanuit onwetendheid.

Weet natuurlijk niet of wat jij hebt ook meteen daaraan gerelateerd is. Misschien is het 'gewoon' energie en worden bepaalde energiecentra bij je geopend. Meditatie doet hoe dan ook iets met dat systeem...
Meneertje_flapdrolwoensdag 5 april 2017 @ 22:43
Ik heb trouwens die oefeningen van Wim Hof ook een poosje gedaan. O+ Helpt goed om te doen voor je gaat mediteren. Zit je gelijk er diep in. :D
Proppsdonderdag 6 april 2017 @ 00:14
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 22:38 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Ja, dat heb ik ook!! Op willekeurige momenten overigens.. Ook als ik in bed lig heb ik het vaak. Dan voel ik ineens een druk tussen m'n ogen (op de plek waar het '3e oog' zou zitten). Soms is het zelfs branderig, alsof er een soort zuigende energie zit. Heel apart. Ik kan het ook, net als jij zegt door aandacht erop te richten, het versterken of meer concentreren.
Vaak gebeurt het ook tijdens het mediteren. Eigenlijk als ik mijn aandacht erop richt, kan ik het ook wel vrij snel voelen.
Geen idee wat dat precies is, maar wellicht heeft het iets met het '3e oog'te maken, of het geestelijk lichaam. Tenminste, dat heeft iemand mij wel eens gezegd..

Overigens bij mij is dit slechts één aspect van een serie aan fysieke symptomen. Heb ook regelmatig steken rond de hartstreek, waar ik maandenlang echt bang door ben geweest. Maar ik mankeer gelukkig niets aan mijn hart is gebleken. Ook regelmatig voel ik bepaalde tintelingen overal en nergens opduiken, steken door m'n hoofd, arm, trllingen in de benen, noem het allemaal maar op haha! en soms ook heel heftig en een beetje naar.

Ik heb dat allemaal uitgezocht ook, en ik kom keer op keer uit op dat het symptomen zouden zijn van ontwakende kundalini-energie. Daar heb ik ook een boekje over gehaald. Heb daarin ook gelezen dat dit op allerlei manieren kan ontwaken, waaronder meditatie, psychedelica, bevallingen, verkeerd vallen, of gewoon spontaan 'zonder reden'. Gelukkig heb ik niet de hele heftige geestelijke verschijnselen die ermee gepaard gaan. Maar die zou ik ook al ook gehad kunnen hebben een paar jaar geleden, maar het destijds niet als zodanig herkend hebben vanuit onwetendheid.

Weet natuurlijk niet of wat jij hebt ook meteen daaraan gerelateerd is. Misschien is het 'gewoon' energie en worden bepaalde energiecentra bij je geopend. Meditatie doet hoe dan ook iets met dat systeem...
Ik heb nog geen steken bij mijn hart gevoelt. Er lijkt ook een soort switch omgezet te zijn waardoor ik veel beter mijn lichaam en mijn geest kan waarnemen. Ik heb een aantal maanden geleden inderdaad een soort (denk ik) kundalini probleem gehad, ik ben uiteindelijk op de term satori uitgekomen waarop het meeste leek qua beschrijving. Het leek net of ik constant informatie aan het downloaden was, de normale ego was stil geworden maar was wel heel de tijd aan het nadenken over geschiedenis, filosofie, biologie, astronomie. Het was wel een enge periode kreeg regelmatig last van zweetaanvallen en dan dan weer ijskoud. Slapen ging gewoon niet meer omdat ik echt automatisch ging ''downloaden''zelf een joint had geen effect meer erg apart, heb zelfs daarna een soort toeval gehad. Ben daarna even gestopt met lezen, spirituele dingen opzoeken of documentaires kijken ook was ik gestopt met mediteren. Gelukkig was ik binnen een paar dagen weer de oude. Wel toevallig dat we ongeveer hetzelfde hebben. Ik moet ook zeggen 2 jaar geleden was ik een man die dacht alles te weten, er is niks en als je dood gaat ga je dood tot nu waarop ik antwoord we don't know shit.
Ik heb ook veel Alan Watts geluisterd, voor de liefhebbers ;)
Proppsdonderdag 6 april 2017 @ 00:17
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 22:43 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Ik heb trouwens die oefeningen van Wim Hof ook een poosje gedaan. O+ Helpt goed om te doen voor je gaat mediteren. Zit je gelijk er diep in. :D
Is inderdaad erg makkelijk om erin te komen. De techniek van Stanislav Grof werkt ook goed het heet holotropisch ademen. Welke middelen heb je geprobeerd die goed voor je werkte?
Kaminadonderdag 6 april 2017 @ 08:15
Wat jullie omschrijven, klinkt meer als symptomen van een psychose. Misschien eens proberen van drugs af te blijven? Als dat lukt, tenminste.
Meneertje_flapdrolvrijdag 7 april 2017 @ 00:39
quote:
1s.gif Op donderdag 6 april 2017 08:15 schreef Kamina het volgende:
Wat jullie omschrijven, klinkt meer als symptomen van een psychose. Misschien eens proberen van drugs af te blijven? Als dat lukt, tenminste.
vooral dat 'als dat lukt tenminste' vind ik een domme, passief-agressieve sneer. :? Jammer.

In mijn geval is er in ieder geval helemaal geen sprake van drugsgebruik. Laat staan een psychose. Met een psychose is wel even iets iets meer gemoeid.
Slaat compleet nergens op deze opmerking. Je wilt duidelijk graag een bepaalde persoonlijke afkeur kwijt.
Kaminavrijdag 7 april 2017 @ 01:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 00:39 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

vooral dat 'als dat lukt tenminste' vind ik een domme, passief-agressieve sneer. :? Jammer.

In mijn geval is er in ieder geval helemaal geen sprake van drugsgebruik. Laat staan een psychose. Met een psychose is wel even iets iets meer gemoeid.
Slaat compleet nergens op deze opmerking. Je wilt duidelijk graag een bepaalde persoonlijke afkeur kwijt.
Zo bedoel ik het niet. Drugs zijn verslavend en kunnen tot problemen leiden. Gezien het soort drugs dat hier genoemd wordt, is het iets om voor te waken.
Meneertje_flapdrolvrijdag 7 april 2017 @ 17:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 01:13 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zo bedoel ik het niet. Drugs zijn verslavend en kunnen tot problemen leiden. Gezien het soort drugs dat hier genoemd wordt, is het iets om voor te waken.
Oké. ;)

Loskomende kundalini-energie brengt ook bepaalde risico's met zich mee, waaronder psychosen. Drugs hebben ook dat risico in zich uiteraard.

Psychose is in het licht van ontwaken ergens ook best een interessant verschijnsel. Niet zelden gaan psychoses gepaard met spirituele ervaringen. Psychose is imo wat er gebeurt als zoiets mis gaat.
En soms wordt ontwaken wellicht wel ten onrechte aangezien voor psychose.
Zelf heb ik gelukkig geen ervaring met psychotische toestanden.
Kaminavrijdag 7 april 2017 @ 18:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 17:10 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Oké. ;)

Loskomende kundalini-energie brengt ook bepaalde risico's met zich mee, waaronder psychosen. Drugs hebben ook dat risico in zich uiteraard.
Dat lijkt me meer een onderwerp voor TRU.

quote:
Psychose is in het licht van ontwaken ergens ook best een interessant verschijnsel. Niet zelden gaan psychoses gepaard met spirituele ervaringen. Psychose is imo wat er gebeurt als zoiets mis gaat.
En soms wordt ontwaken wellicht wel ten onrechte aangezien voor psychose.
Zelf heb ik gelukkig geen ervaring met psychotische toestanden.
En soms wordt psychose wellicht wel ten onrechte aangezien voor ontwaken.
Meneertje_flapdrolvrijdag 7 april 2017 @ 18:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 18:35 schreef Kamina het volgende:

[..]

Dat lijkt me meer een onderwerp voor TRU.
Hokjesgeest. ;)

Maar nee, zou niet zo goed weten waarom. Zo'n onderwerp post je daar als je er onzeker over bent en anderen wilt vragen of het wel echt is, of zo.

2e opmerking mee eens. Dat is ook absoluut zo.
Kaminavrijdag 7 april 2017 @ 18:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 18:44 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Hokjesgeest. ;)

Maar nee, zou niet zo goed weten waarom. Zo'n onderwerp post je daar als je er onzeker over bent en anderen wilt vragen of het wel echt is, of zo.

2e opmerking mee eens. Dat is ook absoluut zo.
Het is gewoon gepast gebruik maken van subfora. Hier spreken we over psychologie en psychiatrie, niet over kundalini's, aura's en zogenaamd geneeskrachtige kristallen. Je gaat immers ook niet naar de groenteboer voor een half tijgerwit gensneden.
Meneertje_flapdrolvrijdag 7 april 2017 @ 19:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 18:48 schreef Kamina het volgende:

[..]

Het is gewoon gepast gebruik maken van subfora. Hier spreken we over psychologie en psychiatrie, niet over kundalini's, aura's en zogenaamd geneeskrachtige kristallen. Je gaat immers ook niet naar de groenteboer voor een half tijgerwit gensneden.
Ach, ruimte voor afwijkingen maakt het juist leuk is mijn ervaring.

Valt me op dat jij nogal een control freak lijkt te zijn. Je zat laatst ook over iets anders zo te zeuren.
Kaminavrijdag 7 april 2017 @ 19:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 19:35 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Ach, ruimte voor afwijkingen maakt het juist leuk is mijn ervaring.

Valt me op dat jij nogal een control freak lijkt te zijn. Je zat laatst ook over iets anders zo te zeuren.
Wellicht.

Het past me niet om off topic te gaan, puur omdat het in mijn straatje past, en daarmee mezelf boven de norm te plaatsen. Zeker in dit topic is dat pure ironie.
Meneertje_flapdrolvrijdag 7 april 2017 @ 23:40
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 april 2017 19:49 schreef Kamina het volgende:

[..]

Wellicht.

Het past me niet om off topic te gaan, puur omdat het in mijn straatje past, en daarmee mezelf boven de norm te plaatsen. Zeker in dit topic is dat pure ironie.
Wellicht heb je ook wel een punt. Maar weet wel dat Kundalini gewoon de levensenergie van je zijn is. En dat dit kan worden geactiveerd door middel van meditatie. (mindfulness, of wat dan ook). Je kunt er mee te maken krijgen. En dan is het niet verkeerd als je er al vast wat vanaf weet.

Het is nou ook weer niet zo dat het er helemaal niets mee te maken heeft zeg maar.
SebbeSwensjevrijdag 7 april 2017 @ 23:46
Doubt is a lier.
Meneertje_flapdrolvrijdag 7 april 2017 @ 23:56
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 april 2017 23:46 schreef SebbeSwensje het volgende:
Doubt is a lier.
Het is het ego in gevecht met zijn verlangens en gekoesterde waarden.
SebbeSwensjezaterdag 8 april 2017 @ 01:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 23:56 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Het is het ego in gevecht met zijn verlangens en gekoesterde waarden.
Een gevecht waarin geen winnaar bestaat.
Proppszaterdag 8 april 2017 @ 15:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 01:13 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zo bedoel ik het niet. Drugs zijn verslavend en kunnen tot problemen leiden. Gezien het soort drugs dat hier genoemd wordt, is het iets om voor te waken.
Alles teveel kan tot problemen leiden. Als je gaat bekijken zijn de 2 legale middelen het meest schadelijke voor de persoon roken en alcohol, cannabis en psychedelica is niet giftig voor je lichaam, natuurlijk kan alles geestelijk verslavend zijn. Desondanks kan bepaalde middelen positief werken voor je ligt eraan hoe je gebruikt. Nu we het hebben over de kracht van nu geeft Gabor Mate het mooi aan een verslavingsexpert. als mensen slechte gedachte hebben zoeken ze afleiding. Dit kan doormiddel van drugs zijn maar ook bijvoorbeeld tv kijken, je telefoon pakken of bijvoorbeeld abnormaal veel werken of noem het maar op.
Meneertje_flapdrolzondag 9 april 2017 @ 00:16
Everything can be taken from the now to here.
rico18woensdag 12 april 2017 @ 13:33
Wat een probleem is het toch dat oordelen, hierdoor blijf je in je hoofd en aan het piekeren.Heb een aantal dingen losgelaten met het oordelen ,ik werd ineens zielsgelukkig.Als je oordeelt over iets is mooier dan het ander dan komt dat negatief over op het andere alsof dat andere niet mooi is.Niet oordelen is non-duaal zijn. Maar in hoeverre ? Als een kind een steen door het raam gooit kom ik met een oordeel.
Kaminawoensdag 12 april 2017 @ 19:19
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 april 2017 15:20 schreef Propps het volgende:

[..]

Alles teveel kan tot problemen leiden. Als je gaat bekijken zijn de 2 legale middelen het meest schadelijke voor de persoon roken en alcohol, cannabis en psychedelica is niet giftig voor je lichaam, natuurlijk kan alles geestelijk verslavend zijn. Desondanks kan bepaalde middelen positief werken voor je ligt eraan hoe je gebruikt. Nu we het hebben over de kracht van nu geeft Gabor Mate het mooi aan een verslavingsexpert. als mensen slechte gedachte hebben zoeken ze afleiding. Dit kan doormiddel van drugs zijn maar ook bijvoorbeeld tv kijken, je telefoon pakken of bijvoorbeeld abnormaal veel werken of noem het maar op.
Hoe dan ook, het heeft weinig met mindfulness te maken. Zogenaamde chemische verlichting wijst eerder op mindlessness.

If you can't join them, beat them to death with a load of chemicals.
Proppswoensdag 12 april 2017 @ 19:31
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:19 schreef Kamina het volgende:

[..]

Hoe dan ook, het heeft weinig met mindfulness te maken. Zogenaamde chemische verlichting wijst eerder op mindlessness.

If you can't join them, beat them to death with a load of chemicals.
Waar heb je vandaan dat het chemisch is? DMT, Psilocybine, Mescaline, LSA en cannabis zijn allemaal stoffen die in de natuur voorkomen. Plus hebben we allemaal receptoren die er perfect op aansluiten....Het geeft ook dezelfde resultaten in hersenscans in vergelijking met iemand die mediteert, vaak noemen het mensen ook een snelcursus mindfullness. Maar het hoeft ook niks voor je te zijn maar er kunnen ook meerdere wegen zijn naar Rome :)
Kaminawoensdag 12 april 2017 @ 19:37
quote:
12s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:31 schreef Propps het volgende:

[..]

Waar heb je vandaan dat het chemisch is? DMT, Psilocybine, Mescaline, LSA en cannabis zijn allemaal stoffen die in de natuur voorkomen. Plus hebben we allemaal receptoren die er perfect op aansluiten....Het geeft ook dezelfde resultaten in hersenscans in vergelijking met iemand die mediteert, vaak noemen het mensen ook een snelcursus mindfullness. Maar het hoeft ook niks voor je te zijn maar er kunnen ook meerdere wegen zijn naar Rome :)
Alle stoffen zijn chemisch, ongeacht waar ze vandaan komen.

Snelweg of cheatcode; je kan de taxi nemen om een marathon af te leggen, maar daar win je niets mee. Het is niet voor niets dat vele religies en goeroe's drugsgebruik ontmoedigen.
Proppsdonderdag 13 april 2017 @ 01:12
quote:
3s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:37 schreef Kamina het volgende:

[..]

Alle stoffen zijn chemisch, ongeacht waar ze vandaan komen.

Snelweg of cheatcode; je kan de taxi nemen om een marathon af te leggen, maar daar win je niets mee. Het is niet voor niets dat vele religies en goeroe's drugsgebruik ontmoedigen.
dat klopt dat alle stoffen chemisch zijn, wat ik bedoelde te vertellen is dat het in ieder geval geen toxiciteit heeft op het lichaam het is in ieder geval onmogelijk om er een overdosis van te krijgen en er zitten voor de rest geen fysieke nadelen aan. Daar ben ik het niet helemaal eens met je dat je er niks mee wint. Sommige mensen zouden nooit het begrijpen wat mindfullness is of het geduld er voor hebben. Ik zie psychedelica meer als een opening om te beginnen met mediteren bijvoorbeeld. Het geeft je in ieder geval een erg goede basis om te begrijpen wat mindfullness is en alles wat er bij komt.vaak kom je ook onderbewuste problemen of trauma's waar mensen niet bij kunnen, dit kan natuurlijk erg handig zijn bij mensen die zo depressief zijn bijvoorbeeld die geen uitweg meer zien. Het klopt niet dat er nooit sprake is geweest van middelengebruik in de religie's sinds kort is cannabis koosjer tijdens de heilige Pesach-feest in het jodendom. . Er zijn erg veel aanknopingspunten dat het goedje ''Manna'' in de bijbel paddo's waren, ook in het boeddhisme ''Soma'' bijvoorbeeld, dit is niet met zekerheid te zeggen. Oude tekeningen en kunst van Jesus zijn ook te vinden in bijvoorbeeld kerken in Spanje http://frontiers-of-anthr(...)oom-mythology-1.html
Wij leven nu in een tijd waar deze middelen als drugs worden gezien, maar denk je nou echt dat ze er 1000 jaar geleden er ook zo over dachten terwijl je met deze middelen ''god'' kan ervaren. Middelen worden al 1000 jaren gebruikt om een hoger bewustzijn te bereiken of spirituele verlichting.
Meneertje_flapdroldonderdag 13 april 2017 @ 01:31
Psychedelische middelen werden in vroegere tijd absoluut gebruikt om tot 'het hogere' te komen inderdaad. Nog steeds overigens.
Valt mij overigens op dat vooral jonge mensen vaak enorm de neiging hebben het spirituele daarmee te verbinden. Dat zal wel te maken hebben met dat je vooral op jongere leeftijd er vaak mee experimenteert. En dan krijg je plots ineens zo'n ervaring waarvan je niet had gedacht dat het mogelijk was..
Wat dat betreft ben ik ook wel van mening dat zulke ervaringen een zeker nut kunnen dienen. Ze kunnen deuren van het bewustzijn openen die je eerder niet voor mogelijk hield. Eenmaal dat een keer ervaren, vergeet je dat nooit en weet je ook meteen voor eens en voor altijd dat je dagelijkse bewustzijn dus absoluut niet alles is. Dat er meer mogelijk is. En dan kan er dus een besef zijn ontstaan dat er zoiets als een verlichte staat bestaat. Dat kan weer aanmoedigen/hoop geven dat die staat wellicht permanent te realiseren is. In ieder geval dat het ergens diep van binnen in je zit, en het te bereiken is. Zonder die ervaring zou je het niet geweten hebben, of pas veel en veel later. Ervaring is heel belangrijk om ergens van overtuigd te worden. Door ervaring kunnen zienswijzen aan diggelen worden geslagen en oude denkwijzen smelten als sneeuw voor de zon.
Dus waarde heeft het mijns inziens absoluut.

Alleen er is inderdaad wel een reden dat goeroe's en religieuze stromingen het gebruik van zulke middelen ontmoedigen. Er zitten bepaalde ernstige risico's aan. Het heeft ook een duistere, serieus gevaarlijke kant. En dan is er ook nog eens de context waarbinnen het gebruik van zulke middelen vaak plaats vindt. Het is niet voor de grote, roekeloze massa dat uit is op een beetje spectaculair vermaak. Het is ook niet goed voor iedereen. Voor sommige mensen is het beter als die 'doors of perception' lekker veilig op de rem blijven.

Daarbij is zo'n ervaring natuurlijk tijdelijk. Kortom, het kan het een en ander laten zien. Je openen voor mogelijkheden die je niet voor mogelijk had gehouden. Maar je kunt er niet van verwachten dat het je problemen oplost. Je er permanent van verlicht zult raken etc.
Kaminadonderdag 13 april 2017 @ 09:12
Elke stof dat een biologisch effect heeft, kan bijwerkingen geven.
Proppsdonderdag 13 april 2017 @ 17:43
quote:
0s.gif Op donderdag 13 april 2017 01:31 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Psychedelische middelen werden in vroegere tijd absoluut gebruikt om tot 'het hogere' te komen inderdaad. Nog steeds overigens.
Valt mij overigens op dat vooral jonge mensen vaak enorm de neiging hebben het spirituele daarmee te verbinden. Dat zal wel te maken hebben met dat je vooral op jongere leeftijd er vaak mee experimenteert. En dan krijg je plots ineens zo'n ervaring waarvan je niet had gedacht dat het mogelijk was..
Wat dat betreft ben ik ook wel van mening dat zulke ervaringen een zeker nut kunnen dienen. Ze kunnen deuren van het bewustzijn openen die je eerder niet voor mogelijk hield. Eenmaal dat een keer ervaren, vergeet je dat nooit en weet je ook meteen voor eens en voor altijd dat je dagelijkse bewustzijn dus absoluut niet alles is. Dat er meer mogelijk is. En dan kan er dus een besef zijn ontstaan dat er zoiets als een verlichte staat bestaat. Dat kan weer aanmoedigen/hoop geven dat die staat wellicht permanent te realiseren is. In ieder geval dat het ergens diep van binnen in je zit, en het te bereiken is. Zonder die ervaring zou je het niet geweten hebben, of pas veel en veel later. Ervaring is heel belangrijk om ergens van overtuigd te worden. Door ervaring kunnen zienswijzen aan diggelen worden geslagen en oude denkwijzen smelten als sneeuw voor de zon.
Dus waarde heeft het mijns inziens absoluut.

Alleen er is inderdaad wel een reden dat goeroe's en religieuze stromingen het gebruik van zulke middelen ontmoedigen. Er zitten bepaalde ernstige risico's aan. Het heeft ook een duistere, serieus gevaarlijke kant. En dan is er ook nog eens de context waarbinnen het gebruik van zulke middelen vaak plaats vindt. Het is niet voor de grote, roekeloze massa dat uit is op een beetje spectaculair vermaak. Het is ook niet goed voor iedereen. Voor sommige mensen is het beter als die 'doors of perception' lekker veilig op de rem blijven.

Daarbij is zo'n ervaring natuurlijk tijdelijk. Kortom, het kan het een en ander laten zien. Je openen voor mogelijkheden die je niet voor mogelijk had gehouden. Maar je kunt er niet van verwachten dat het je problemen oplost. Je er permanent van verlicht zult raken etc.
Het is inderdaad geen oplossing voor je problemen het geeft je alleen de sleutel in hoe je problemen kan oplossen of verder te komen in je bewustzijn. De duistere gevaarlijke kant is er zeker als je zomaar iets gaat doen, maar als je let op set en setting en een persoon die er ervaring mee heeft die je kan begeleiden in moeilijke momenten kan er weinig mis gaan, een bad trip is ook niks anders dan een leer moment waarop je ego hier tegen vecht.
Er zijn een aantal onderzoekers die geloven dat psychedelica juist de basis voor het geloof is geweest. Als je alle verhalen gaat bekijken over duivels, hemels, demonen of engelen vermoed ik ook dat het een grote kans is dat dit zo is geweest. Alleen is de interpretatie tegenwoordig heel anders en heel letterlijk.
Kaminavrijdag 14 april 2017 @ 00:19
quote:
1s.gif Op donderdag 13 april 2017 17:43 schreef Propps het volgende:

[..]

Het is inderdaad geen oplossing voor je problemen het geeft je alleen de sleutel in hoe je problemen kan oplossen of verder te komen in je bewustzijn. De duistere gevaarlijke kant is er zeker als je zomaar iets gaat doen, maar als je let op set en setting en een persoon die er ervaring mee heeft die je kan begeleiden in moeilijke momenten kan er weinig mis gaan, een bad trip is ook niks anders dan een leer moment waarop je ego hier tegen vecht.
Er zijn een aantal onderzoekers die geloven dat psychedelica juist de basis voor het geloof is geweest. Als je alle verhalen gaat bekijken over duivels, hemels, demonen of engelen vermoed ik ook dat het een grote kans is dat dit zo is geweest. Alleen is de interpretatie tegenwoordig heel anders en heel letterlijk.
Dat, of mentale stoornissen. Of meditatie.

Doe mij maar het laatste.
Meneertje_flapdrolvrijdag 14 april 2017 @ 14:52
quote:
1s.gif Op donderdag 13 april 2017 09:12 schreef Kamina het volgende:
Elke stof dat een biologisch effect heeft, kan bijwerkingen geven.
Bijwerkingen ook echt.

Heb zo ineens een wilde gedachtegang: stel nu eens dat dát hét grote verschil is tussen religies zoals boeddhisme en de religies zoals we die hier kennen: de ene komt grofweg voort uit meditatie, de andere grofweg voort uit psychedslische trips en psychoses.
ergens zou het wel wat verklaren ;)
Kaminavrijdag 14 april 2017 @ 16:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 april 2017 14:52 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Bijwerkingen ook echt.

Heb zo ineens een wilde gedachtegang: stel nu eens dat dát hét grote verschil is tussen religies zoals boeddhisme en de religies zoals we die hier kennen: de ene komt grofweg voort uit meditatie, de andere grofweg voort uit psychedslische trips en psychoses.
ergens zou het wel wat verklaren ;)
Zo heet dat nou eenmaal. Don't shoot the messenger.
Proppsvrijdag 14 april 2017 @ 20:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 april 2017 14:52 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Bijwerkingen ook echt.

Heb zo ineens een wilde gedachtegang: stel nu eens dat dát hét grote verschil is tussen religies zoals boeddhisme en de religies zoals we die hier kennen: de ene komt grofweg voort uit meditatie, de andere grofweg voort uit psychedslische trips en psychoses.
ergens zou het wel wat verklaren ;)
Dat geloof ik dus ook.
In het boeddhisme is het inderdaad ook bekend dat er paddestoelen werden gebruikt. Waarschijnlijk is dit ook een reden waarom koeien heilig zijn, de ontlasting van de koe zorgt ervoor dat er paddestoelen ontstaan met de nodige werking.
Ook gnosticisme (christendom) kabbalisme (jodendom) en soeffisme(islam) doen allemaal een vorm van meditatie of technieken om in trance te raken. Bij soeffisme is de dans dat ze heel de tijd rondjes draaien een vorm van in trance raken. Ook een vorm van vasten komt voor in de religies als een staat om een hoger bewustzijn te bereiken.
In het verleden zie je dit ook terug komen bij de oude grieken (plato heeft hier mooie beschrijvingen van) het oude egypte en ga zo maar door.
Kaminavrijdag 14 april 2017 @ 20:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 april 2017 20:02 schreef Propps het volgende:

[..]

Dat geloof ik dus ook.
In het boeddhisme is het inderdaad ook bekend dat er paddestoelen werden gebruikt. Waarschijnlijk is dit ook een reden waarom koeien heilig zijn, de ontlasting van de koe zorgt ervoor dat er paddestoelen ontstaan met de nodige werking.
Je bedoelt hindoeisme, dat koeien als heilig acht vanwege vrouwelijkheid en vruchtbaarheid van het land door mest.
Proppsvrijdag 14 april 2017 @ 20:32
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 april 2017 20:24 schreef Kamina het volgende:

[..]

Je bedoelt hindoeisme, dat koeien als heilig acht vanwege vrouwelijkheid en vruchtbaarheid van het land door mest.
Juist ja mijn excuses ;) er zijn verschillende theorien over, desondanks gebruikte ze is het verleden paddestoelen. https://www.google.nl/sea(...)BygB&biw=360&bih=560
Kaminavrijdag 14 april 2017 @ 20:36
Dat zou best kunnen, maar naar mijn weten is het geen onderdeel van de doctrine.

Hoe dan ook, al deze praat over drugs en religie is ver off-topic.
Meneertje_flapdrolvrijdag 14 april 2017 @ 22:45
quote:
12s.gif Op vrijdag 14 april 2017 16:46 schreef Kamina het volgende:
Zo heet dat nou eenmaal. Don't shoot the messenger.
Het is maar vanuit welke levensparadgima je het benadert denk ik.
Vanuit een ander levensparadigma zou je het als heilige praatpaaltjes der natuur kunnen beschouwen die een lijn naar God vormen :P Ik noem maar wat... Jij kijkt in deze er dan heel klinisch en koud naar, en ziet het dan als bijwerkingen.
Wat dat betreft is het allemaal zeer relatief hoe je er naar kijkt.

Je hebt gelijk dat dit behoorlijk offtopic is. Al kun je het ook zien als een zijweggetje, of een associatieve verdieping... Hoe dan ook: het was voor dit onderwerp redelijk dood en saai hier, en nu niet meer. We komen heus wel weer ontopic. Zodra er weer iemand reageert op dit topic met vragen over meditatie/nu/MF, hebben we het zo weer over meditatie/nu/mindfulness. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 16-04-2017 01:54:38 ]
Proppszaterdag 15 april 2017 @ 05:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 april 2017 20:36 schreef Kamina het volgende:
Dat zou best kunnen, maar naar mijn weten is het geen onderdeel van de doctrine.

Hoe dan ook, al deze praat over drugs en religie is ver off-topic.
Zo ver ligt het niet van elkaar http://edition.cnn.com/20(...)pression-meditation/
http://reset.me/story/meditation-psychedelics-can-go-hand-hand/
Meneertje_flapdrolzaterdag 15 april 2017 @ 23:28
quote:
Heel interessant artikel! Thanks.

Kamina, heb jij zelf ervaring met psychedelics/mystieke ervaringen trouwens?
Kaminazondag 16 april 2017 @ 00:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 april 2017 23:28 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Heel interessant artikel! Thanks.

Kamina, heb jij zelf ervaring met psychedelics/mystieke ervaringen trouwens?
Geen psychedelics, wel ervaringen.
Meneertje_flapdrolzondag 16 april 2017 @ 01:17
quote:
1s.gif Op zondag 16 april 2017 00:57 schreef Kamina het volgende:

[..]

Geen psychedelics, wel ervaringen.
Ervaringen die voelen en denken ontstegen?
Kaminazondag 16 april 2017 @ 04:25
quote:
5s.gif Op zondag 16 april 2017 01:17 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Ervaringen die voelen en denken ontstegen?
Denken wel, voelen gelukkig niet. :)
sinterklaaskapoentjezondag 16 april 2017 @ 20:14
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 april 2017 20:02 schreef Propps het volgende:

[..]

Dat geloof ik dus ook.
In het boeddhisme is het inderdaad ook bekend dat er paddestoelen werden gebruikt. Waarschijnlijk is dit ook een reden waarom koeien heilig zijn, de ontlasting van de koe zorgt ervoor dat er paddestoelen ontstaan met de nodige werking.
Ook gnosticisme (christendom) kabbalisme (jodendom) en soeffisme(islam) doen allemaal een vorm van meditatie of technieken om in trance te raken. Bij soeffisme is de dans dat ze heel de tijd rondjes draaien een vorm van in trance raken. Ook een vorm van vasten komt voor in de religies als een staat om een hoger bewustzijn te bereiken.
In het verleden zie je dit ook terug komen bij de oude grieken (plato heeft hier mooie beschrijvingen van) het oude egypte en ga zo maar door.
Gezien bij de klaagmuur idd. Slamdancende joden, mensen die rondjes draaien en mantra's zingen.
Meneertje_flapdrolwoensdag 19 april 2017 @ 02:18
quote:
1s.gif Op zondag 16 april 2017 04:25 schreef Kamina het volgende:

[..]

Denken wel, voelen gelukkig niet. :)
Hoezo 'gelukkig niet' ?
Kaminawoensdag 19 april 2017 @ 09:22
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 02:18 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Hoezo 'gelukkig niet' ?
Omdat voelen mooi is.
EggsTCwoensdag 19 april 2017 @ 09:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 01:13 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zo bedoel ik het niet. Drugs zijn verslavend en kunnen tot problemen leiden. Gezien het soort drugs dat hier genoemd wordt, is het iets om voor te waken.
Psychedelica zijn niet verslavend, slechts enkelen.
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:19 schreef Kamina het volgende:

[..]

Hoe dan ook, het heeft weinig met mindfulness te maken. Zogenaamde chemische verlichting wijst eerder op mindlessness.

If you can't join them, beat them to death with a load of chemicals.
Het is geen chemische verlichting, het middel is de tooling je doet het zelf. Het is niet het middel wat de verlichting geeft, het middel wijst je de weg. Dat is een groot verschil.

Het is alleen niet voor iedereen weggelegd, het is nogal een forcerende mehode in deze materie. Ik heb zelf wel een aantal keer enlightenment ervaren op middelen. Het is zoals je elders zei; een shortcut idd.
Droopiewoensdag 19 april 2017 @ 10:55
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 09:43 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Psychedelica zijn niet verslavend, slechts enkelen.

[..]

Het is geen chemische verlichting, het middel is de tooling je doet het zelf. Het is niet het middel wat de verlichting geeft, het middel wijst je de weg. Dat is een groot verschil.

Het is alleen niet voor iedereen weggelegd, het is nogal een forcerende mehode in deze materie. Ik heb zelf wel een aantal keer enlightenment ervaren op middelen. Het is zoals je elders zei; een shortcut idd.
Hoezo kunnen psychedelica niet verslavend zijn?
Als jij die beleving prachtig vind kan dat toch ook verslavend werken?

Net zoals World of Warcraft een verslaving kan zijn om je eigen wereld te ontvluchten kunnen psychedelica dat toch zijn?
EggsTCwoensdag 19 april 2017 @ 11:41
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 10:55 schreef Droopie het volgende:

[..]

Hoezo kunnen psychedelica niet verslavend zijn?
Als jij die beleving prachtig vind kan dat toch ook verslavend werken?

Net zoals World of Warcraft een verslaving kan zijn om je eigen wereld te ontvluchten kunnen psychedelica dat toch zijn?
Psychedelica zijn niet verslavend omdat het meestal nogal een dreun is voor je psyche die je moet verwerken, een verslaving is kenmerkend dat je steeds meer wilt en steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect en dat je "niet zonder kan". Psychedelica hebben ten eerste een zware tolerantie waardoor twee keer kort achter elkaar nemen gewoonweg niet werkt (dit geldt voor veel psychedelische middelen). En je hebt dus een periode nodig hebt om een goede trip te verwerken waarin je geen zin hebt om het nog een keer te doen. En als je wel snel achter elkaar tript zonder vorige trips te verwerken, kan dit zich flink tegen je keren (in de trip) waardoor je ook dit automatisch snel afleert. Een geestelijke afhankelijkheid van een bepaald middel kan altijd ontstaan, maar het is zeer zeldzaam op tripmiddelen.

De enige psychedelica waarvan ik weet dat ze verslavend zijn, zijn Ketamine en z'n halfzusje Methoxetamine (MXE).

Verder, ontvlucht je juist niet je eigen wereld, integendeel, je krijgt je eigen wereld zeer sterk uitvergroot te zien en word vaak met je neus op de feiten gedrukt. Met name ook de minder goede kanten van jezelf worden onder een vergrootglas gelegd, vandaar dat psychedelica (in mijn optiek) vrij leerzaam zijn.

Ze zijn ook lichamelijk onschadelijk als je het hebt over LSD en Paddo's. Geestelijke impact kan zowel zeer zwaar als bevrijdend zijn. Het heeft heel veel raakvlakken met de strekking van dit topic.

Sterker nog, de psychedelische middelen hebben vaker laten zien de kracht te hebben om verslavingen te bestrijden, en daarvoor wordt het nu onderzocht.

[ Bericht 3% gewijzigd door EggsTC op 19-04-2017 11:48:19 ]
Droopiewoensdag 19 april 2017 @ 11:45
Ik zal het topic niet kapen :P
Anders wordt dit een verslavingsdiscussie.

We gaan hier R&P / Alles over afkicken van een drugs en/of alcoholverslaving verder.

[ Bericht 31% gewijzigd door Droopie op 19-04-2017 12:28:18 ]
Kaminawoensdag 19 april 2017 @ 12:31
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 09:43 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Psychedelica zijn niet verslavend, slechts enkelen.

[..]

Het is geen chemische verlichting, het middel is de tooling je doet het zelf. Het is niet het middel wat de verlichting geeft, het middel wijst je de weg. Dat is een groot verschil.

Het is alleen niet voor iedereen weggelegd, het is nogal een forcerende mehode in deze materie. Ik heb zelf wel een aantal keer enlightenment ervaren op middelen. Het is zoals je elders zei; een shortcut idd.
Aangezien je hetzelfde zegt als ik, maar in andere woorden, bedankt voor de bevestiging.
EggsTCwoensdag 19 april 2017 @ 12:42
quote:
14s.gif Op woensdag 19 april 2017 12:31 schreef Kamina het volgende:

[..]

Aangezien je hetzelfde zegt als ik, maar in andere woorden, bedankt voor de bevestiging.
Ik interpreteer jouw "chemische mindless verlichting" als : "het middel geeft je een gevoel van verlichting". En dat is het dus niet.

Maar ik kan ernaast zitten met mijn interpretatie natuurlijk ! :)
Kaminawoensdag 19 april 2017 @ 13:00
quote:
7s.gif Op woensdag 19 april 2017 12:42 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Ik interpreteer jouw "chemische mindless verlichting" als : "het middel geeft je een gevoel van verlichting". En dat is het dus niet.

Maar ik kan ernaast zitten met mijn interpretatie natuurlijk ! :)
Je zit precies goed. ^O^
EggsTCwoensdag 19 april 2017 @ 13:08
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:00 schreef Kamina het volgende:

[..]

Je zit precies goed. ^O^
Mooi mooi, maar dan zei ik dus niet precies hetzelfde.
Kaminawoensdag 19 april 2017 @ 13:19
quote:
14s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:08 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Mooi mooi, maar dan zei ik dus niet precies hetzelfde.
Je gebruikte andere woorden inderdaad.
EggsTCwoensdag 19 april 2017 @ 13:23
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:19 schreef Kamina het volgende:

[..]

Je gebruikte andere woorden inderdaad.
Dat ook, maar we bedoelen ook wat anders :)

Want ik zeg juist dat het middel er niet voor zorgt dat je de enlightenment krijgt waar jij zegt dat dat wel zo is zoals je hierboven bevestigt.
Kaminawoensdag 19 april 2017 @ 13:40
quote:
14s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:23 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Dat ook, maar we bedoelen ook wat anders :)

Want ik zeg juist dat het middel er niet voor zorgt dat je de enlightenment krijgt waar jij zegt dat dat wel zo is zoals je hierboven bevestigt.
Nee hoor, ik zeg geen enlightenment, maar 'chemische enlightenment', wat verre van hetzelfde is. Zoals een cheatcode invoeren om direct naar het credits-scherm te gaan, ipv alle levels en cutscenes doorstaan van een videogame.

Lastig te begrijpen, zeker als je nooit verder bent gekomen dan het invoeren van je game-genie.
EggsTCwoensdag 19 april 2017 @ 13:51
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:40 schreef Kamina het volgende:

[..]

Nee hoor, ik zeg geen enlightenment, maar 'chemische enlightenment', wat verre van hetzelfde is. Zoals een cheatcode invoeren om direct naar het credits-scherm te gaan, ipv alle levels en cutscenes doorstaan van een videogame.

Lastig te begrijpen, zeker als je nooit verder bent gekomen dan het invoeren van je game-genie.
Je zegt net een stukje terug in het topic dat je niet met beiden ervaring hebt? Dus hoe kan je dan uberhaupt stellen dat het niet hetzelfde is.

Anyway, de enlightenment is hetzelfde want het heeft niets met drugs te maken. Drugs is de tooling. Het versterkt je bewustzijn in grote mate.

Als je even de metafoor neemt van de timmerman zoals in de OP van dit topic, is de psychedelica de hamer. Jij moet nog wel zelf de spijker erin slaan. En of de hamer nou boeken zijn welke je gelezen hebt of een middel wat je tot je genomen heeft doet niets af aan dat de uitkomst gelijk is.

Zo kan je ook zeggen "echte mannen rammen de spijker met hun blote handen erin".

Het middel wijst jou de weg.

Jij maakt de vergelijking met de GameGenie. Als je die metafoor gebruikt kun je beter zeggen; de videogame wordt 10 keer zo snel afgespeeld. Dat is dan een betere vergelijking dan "direct naar het credits-scherm te gaan". :)

Als je geen ervaring hebt met beide kanten, kan je ook moeilijk een stelling claimen, laat staan hem verdedigen. ^O^
Kaminawoensdag 19 april 2017 @ 21:19
quote:
14s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:51 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Je zegt net een stukje terug in het topic dat je niet met beiden ervaring hebt? Dus hoe kan je dan uberhaupt stellen dat het niet hetzelfde is.
Alhoewel ik geen psylocybin oid heb gebruikt, weet ik wel uit ervaring dat middelen op vele wijzen het bewustzijn kunnen veranderen. En dat als het effect voorbij is, je weer terug bij af bent.

quote:
Anyway, de enlightenment is hetzelfde want het heeft niets met drugs te maken. Drugs is de tooling. Het versterkt je bewustzijn in grote mate.

Als je even de metafoor neemt van de timmerman zoals in de OP van dit topic, is de psychedelica de hamer. Jij moet nog wel zelf de spijker erin slaan. En of de hamer nou boeken zijn welke je gelezen hebt of een middel wat je tot je genomen heeft doet niets af aan dat de uitkomst gelijk is.

Zo kan je ook zeggen "echte mannen rammen de spijker met hun blote handen erin".

Het middel wijst jou de weg.
Deze metafoor klopt beter als je de drug als de ingehuurde timmerman beschouwt. Ofwel, je bent dan zelf geen timmerman, maar ja, de spijker is op de kop geslagen.

quote:
Jij maakt de vergelijking met de GameGenie. Als je die metafoor gebruikt kun je beter zeggen; de videogame wordt 10 keer zo snel afgespeeld. Dat is dan een betere vergelijking dan "direct naar het credits-scherm te gaan". :)
Je hebt alleen zelf geen spel gespeeld, maar alles overgeslagen met een cheat.

quote:
Als je geen ervaring hebt met beide kanten, kan je ook moeilijk een stelling claimen, laat staan hem verdedigen. ^O^
Zie boven.
EggsTCwoensdag 19 april 2017 @ 21:42
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 21:19 schreef Kamina het volgende:

[..]

Alhoewel ik geen psylocybin oid heb gebruikt, weet ik wel uit ervaring dat middelen op vele wijzen het bewustzijn kunnen veranderen. En dat als het effect voorbij is, je weer terug bij af bent.

Nee, bij mij duurde het nog dagen nadat het middel was uitgewerkt.

quote:
Deze metafoor klopt beter als je de drug als de ingehuurde timmerman beschouwt. Ofwel, je bent dan zelf geen timmerman, maar ja, de spijker is op de kop geslagen.
Hier kan ik nog redelijk inkomen ja. Maar nadat je meegekeken hebt hoe de ingehuurde timmerman dat doet, doe je het de keer erop zelf. :) .
Kaminadonderdag 20 april 2017 @ 11:01
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 21:42 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Nee, bij mij duurde het nog dagen nadat het middel was uitgewerkt.

[..]

Hier kan ik nog redelijk inkomen ja. Maar nadat je meegekeken hebt hoe de ingehuurde timmerman dat doet, doe je het de keer erop zelf. :) .
Misschien met een eenvoudig voorbeeld als een spijker, ja.
EggsTCdonderdag 20 april 2017 @ 11:32
quote:
1s.gif Op donderdag 20 april 2017 11:01 schreef Kamina het volgende:

[..]

Misschien met een eenvoudig voorbeeld als een spijker, ja.
Klopt, either way kom je tot de staat waar je wilt zijn. Hoe je er komt maakt op dat moment niet zoveel uit, want het is alles wat er toe doet.
Kaminadonderdag 20 april 2017 @ 11:59
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 11:32 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Klopt, either way kom je tot de staat waar je wilt zijn. Hoe je er komt maakt op dat moment niet zoveel uit, want het is alles wat er toe doet.
Ah, nu snap ik waarom je pro-drugs bent; jij denkt dat het gaat om een eindbestemming.
EggsTCdonderdag 20 april 2017 @ 12:03
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 11:59 schreef Kamina het volgende:

[..]

Ah, nu snap ik waarom je pro-drugs bent; jij denkt dat het gaat om een eindbestemming.
Ik weet niet of je het een eindbestemming kan noemen, het is juist de dynamiek die je in gaat ipv het statisch (maatschappelijk bedachte) leven. Ik ben niet pro-drugs, drugs is een breed spectrum en ik ben tegen het meeste in dat spectrum. In bepaalde "drugs" zie ik wel voordelen inderdaad.

Verder maakt het ook niet zoveel uit hoe je het noemt, ik heb door bepaalde middelen een glimps gezien van die staat en weet daarmee voor mezelf dat boeddhistische geschriften het bij het juiste eind hebben en daarmee extreem waardevol voor mij zijn. Dat sluit een hoop uit, daarmee sta ik niet meer op een kruispunt met 30 borden, maar weet ik welk pad ik moet nemen om mijn geest te ontwikkelen, en dát is wat telt.

[ Bericht 4% gewijzigd door EggsTC op 20-04-2017 23:22:10 ]
Proppsdonderdag 20 april 2017 @ 13:22
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 11:59 schreef Kamina het volgende:

[..]

Ah, nu snap ik waarom je pro-drugs bent; jij denkt dat het gaat om een eindbestemming.
Ik denk dat sommige mensen dit nodig hebben om er mee te starten. Bepaalde mensen zitten zo opgesloten in hun eigen gedachtes dat ze hier niet zomaar uit komen, daarvoor kunnen deze middelen een uitkomst bieden.
Je beeld over drugs is ook niet echt objectief, ik heb bijvoorbeeld bepaalde trauma's verwerkt tijdens een ayahuasca sessie die ik anders nooit geweten had omdat dit in mijn kinderjaren afspeelde.
Wat heb je zelf al bereikt met mediteren? Sommige mensen mediteren heel hun leven en hebben nog niet de kans gehad om Nirvana of verlichting te bereiken.
Dit is een interessant stukje over drugs en ook hoe het positief kan werken voor latere hersenaandoeningen bijvoorbeeld.
Meneertje_flapdrolmaandag 24 april 2017 @ 02:29
Ik heb wel eens begrepen dat de stof DMT een belangrijke rol zou spelen bij het sterven, en dit zelfs waarschijnlijk dé stof is die een bijna-dood-ervaring mogelijk maakt (vanuit de pijnappelklier; zetel der Ziel volgens vele mystici). Ik heb 2 keer zo een ervaring gehad, en dit is voor mij dan ook de aanzet geweest naar het spirituele en het innerlijke streven naar verlichting (of: zelfrealisatie). Door ook die ervaring met dat Bewustzijn te hebben meegemaakt, is bij mij ook het zaadje gepland omdat het heeft laten zien dat het veel meer is dan wat we dagelijks als een versluierde en geďdentificeerde toestand meemaken als ons dagelijkse ik-bewustzijn.
Ik heb nog geen ervaring met DMT als externe stof, dus vergelijken kan ik het niet. Maar als ik de beschrijvingen zo lees en er filmpjes van zie denk ik eigenlijk dat het dat precies is! Ik wil het ook eens een keer gaan proberen en verwacht eigenlijk wel herkenning te zullen vinden daarin. Ben er ook daarom niet echt bang voor.

Wel is en blijft zoiets tijdelijk. Waar het écht om gaat - dat weet ik heel zeker - is dat je met het dagelijks leven in al haar facetten moet zien te leren dealen. Hier is het waar het allemaal moet gebeuren, hier en nu! Er is geen ontsnappen aan.
Maar dergelijke middelen kunnen dat bewustzijn een keer opengooien. En dan heb je 'de andere kant' gezien (die andere kant is in feite gewoon een diepere laag van jeZelf: de laag van de Ziel - wat in feite een soort innerlijk lichaam is). 's Nachts, wanneer we dromen, gaan we in feite ook een soort uit die dagelijkse matrix, worden we vrij van de beperkingen en betreden we puur het domein van de geest. Wat dat betreft ligt het in feite al allemaal totaal open. Alleen we kijken er bepaalde op manieren naar, geven er zo bepaalde betekenissen aan ('dagelijks leven=echt', 'dromen=nep' en dat geeft het een bepaalde waarde. Maar eigenlijk is die vrijheid er altijd al.

[ Bericht 0% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 24-04-2017 02:34:41 ]
Proppsmaandag 24 april 2017 @ 16:59
quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 02:29 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Ik heb wel eens begrepen dat de stof DMT een belangrijke rol zou spelen bij het sterven, en dit zelfs waarschijnlijk dé stof is die een bijna-dood-ervaring mogelijk maakt (vanuit de pijnappelklier; zetel der Ziel volgens vele mystici). Ik heb 2 keer zo een ervaring gehad, en dit is voor mij dan ook de aanzet geweest naar het spirituele en het innerlijke streven naar verlichting (of: zelfrealisatie). Door ook die ervaring met dat Bewustzijn te hebben meegemaakt, is bij mij ook het zaadje gepland omdat het heeft laten zien dat het veel meer is dan wat we dagelijks als een versluierde en geďdentificeerde toestand meemaken als ons dagelijkse ik-bewustzijn.
Ik heb nog geen ervaring met DMT als externe stof, dus vergelijken kan ik het niet. Maar als ik de beschrijvingen zo lees en er filmpjes van zie denk ik eigenlijk dat het dat precies is! Ik wil het ook eens een keer gaan proberen en verwacht eigenlijk wel herkenning te zullen vinden daarin. Ben er ook daarom niet echt bang voor.

Wel is en blijft zoiets tijdelijk. Waar het écht om gaat - dat weet ik heel zeker - is dat je met het dagelijks leven in al haar facetten moet zien te leren dealen. Hier is het waar het allemaal moet gebeuren, hier en nu! Er is geen ontsnappen aan.
Maar dergelijke middelen kunnen dat bewustzijn een keer opengooien. En dan heb je 'de andere kant' gezien (die andere kant is in feite gewoon een diepere laag van jeZelf: de laag van de Ziel - wat in feite een soort innerlijk lichaam is). 's Nachts, wanneer we dromen, gaan we in feite ook een soort uit die dagelijkse matrix, worden we vrij van de beperkingen en betreden we puur het domein van de geest. Wat dat betreft ligt het in feite al allemaal totaal open. Alleen we kijken er bepaalde op manieren naar, geven er zo bepaalde betekenissen aan ('dagelijks leven=echt', 'dromen=nep' en dat geeft het een bepaalde waarde. Maar eigenlijk is die vrijheid er altijd al.
Het is inderdaad een theorie van Rick Straussman die onderzoek naar DMT heeft gedaan in de jaren 90. Die gaf als theorie dat er DMT vrijkomt tijdens geboorte, bijna dood ervaringen en dood gaan maar dit is nog niet bewezen. Ze denken dat dit vrijkomt in de pijnappelklier waar natuurlijk al veel over te vinden is in de geschiedenis. Bij muizen hebben ze wel aangetoond dat DMT in de pijnappelklier zit.

Nu kan je ook afvragen is het dagelijkse leven echt? Wij en de wereld zijn opgebouwd uit moleculen en atomen waar 99,9999 % ruimte tussen zit. Een mooie ver gelijkenis heb ik ooit gehoord dat je heel de mensheid in een suikerklontje kan stoppen. Iedereen heeft een innerlijke ervaring en geen ervaring van buiten, licht wat binnen komt bij je is niet normaal licht maar fotonen, de stoel waar je nu op zit is eigenlijk geen stoel maar atomen die heel snel vibreren.
Wij zijn eigenlijk niks anders dan drugs, chemische reacties in je hersenen waarop bij bepaalde momenten bijvoorbeeld dopamine, adrenaline, serotonine etc vrijkomen.

Het ligt er ook aan hoe je van binnen inderdaad voelt of wat je in je verleden allemaal hebt meegemaakt dat is de manier hoe je naar de wereld kijkt. Mensen die verslaafd zijn en depressief bijvoorbeeld zien de wereld waziger en minder kleuren dan iemand die tevreden is.

Mag ik vragen wat voor 2 ervaringen je gehad heb waardoor je dacht dat DMT vrijkwam?
Kaminamaandag 24 april 2017 @ 17:39
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 13:22 schreef Propps het volgende:

[..]

Wat heb je zelf al bereikt met mediteren? Sommige mensen mediteren heel hun leven en hebben nog niet de kans gehad om Nirvana of verlichting te bereiken.
Ik heb genoeg gemediteerd. Genoeg voor het besef dat verlichting bereiken een illusie is.
Proppsmaandag 24 april 2017 @ 17:53
quote:
1s.gif Op maandag 24 april 2017 17:39 schreef Kamina het volgende:

[..]

Ik heb genoeg gemediteerd. Genoeg voor het besef dat verlichting bereiken een illusie is.
Dat is wel erg kortzichtig moet ik zeggen omdat het niet gelukt is bij je dan zal het niet waar zijn.
Heb je bijvoorbeeld ook ervaringen gehad dat je 3e oog opengaat? Als je het vroeger aan me had gevraagd zou ik zeggen dat het onzin is terwijl ik op dit moment zeg dat we eigenlijk niks weten.
Verlichting kan je ook niet bereiken met alleen mediteren.
Ik heb wel een ervaring gehad die onverklaarbaar was.
Meneertje_flapdrolmaandag 24 april 2017 @ 18:04
quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 16:59 schreef Propps het volgende:
Nu kan je ook afvragen is het dagelijkse leven echt? Wij en de wereld zijn opgebouwd uit moleculen en atomen waar 99,9999 % ruimte tussen zit. Een mooie ver gelijkenis heb ik ooit gehoord dat je heel de mensheid in een suikerklontje kan stoppen. Iedereen heeft een innerlijke ervaring en geen ervaring van buiten, licht wat binnen komt bij je is niet normaal licht maar fotonen, de stoel waar je nu op zit is eigenlijk geen stoel maar atomen die heel snel vibreren.
Wij zijn eigenlijk niks anders dan drugs, chemische reacties in je hersenen waarop bij bepaalde momenten bijvoorbeeld dopamine, adrenaline, serotonine etc vrijkomen.

Ja, dat is echt een beetje het Matrix idee. Daar kan ik verder wel vrij weinig mee... De wereld hoe die voor ogen is, is nu eenmaal zoals die nu is. Geen flauw idee hoe het anders zou kunnen/moeten zijn. :)| Dus ja dat blijft voor mij dan een beetje hocus pocus theorie eigenlijk.

quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 16:59 schreef Propps het volgende:
Mag ik vragen wat voor 2 ervaringen je gehad heb waardoor je dacht dat DMT vrijkwam?
2 keer een bijna-dood-ervaring gehad.
quote:
1s.gif Op maandag 24 april 2017 17:39 schreef Kamina het volgende:

[..]

Ik heb genoeg gemediteerd. Genoeg voor het besef dat verlichting bereiken een illusie is.
Ik vind in jou eerlijk gezegd altijd zo'n toontje van zelfgenoegzaamheid klinken... Volgens mij heb je best een beetje een arrogante persoonlijkheid. Ook altijd zo stellig. Weinig rekbaar. Als jij iets hebt bepaalt, is het zo. Einde discussie. Een soort berusting daar dan ook nog eens in.
Iets zegt me dat dat wel eens een flink obstakel kan zijn die belet dat je ooit zoiets ook maar kan bereiken.
Verlichting is dan ook iets dat verre van gegarandeerd is voor iedereen gedurende zijn huidige leven. Het is geen kwestie van 'ik wil het, dus dan gaat het automatisch gebeuren ook'. Daar is een bepaalde rijpheid voor nodig. Vele gaan zonder dat ooit te bereiken dood. Dat wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is. Alleen wellicht gewoon (nog) niet voor jou.
En waardoor dat komt? Nou, bijvoorbeeld doordat je persoonlijkheid zo in elkaar steekt dat het gewoon zichzelf niet aan de kant kan zetten. Dat iets dat blokkeert. Wil echter niet zeggen dat het daadwerkelijk voor niemand kan.

Verlichting komt plotseling. Je hebt het niet eens zelf in de hand. Pas als de vrucht rijp genoeg is valt hij uit de boom. Altijd plotseling. Het enige wat in je eigen macht ligt, is die rijping. Enigszins dan. Het is het bevrijdende inzicht dat al van daarvoor tot een illusie zal laten blijken. De dood van de persoon die je al die tijd dacht te zijn.
Proppsmaandag 24 april 2017 @ 18:17
quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 18:04 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Ja, dat is echt een beetje het Matrix idee. Daar kan ik verder wel vrij weinig mee... De wereld hoe die voor ogen is, is nu eenmaal zoals die nu is. Geen flauw idee hoe het anders zou kunnen/moeten zijn. :)| Dus ja dat blijft voor mij dan een beetje hocus pocus theorie eigenlijk.

Dan is het juist leuk om documentaires te kijken zoals cosmos. Dat geeft wel een bepaald verhelderend beeld hoe de wereld en wij in elkaar steken en wat ze op dit moment in de wetenschap weten. Hoe verder ze zoeken hoe bizarder het is.

[..]

2 keer een bijna-dood-ervaring gehad.

Kan je daar wat over vertellen? Heb aardig wat gelezen over bijna dood ervaringen en inderdaad is de gelijkenis bijna eng. Ze zeggen juist dat als je DMT gebruikt verder dan de tunnel gaat. Heb zelf wel twee keer ayahuasca gebruikt alleen het roken van DMT geeft een stuk heftiger en korter effect.

[..]

Ik vind in jou eerlijk gezegd altijd zo'n toontje van zelfgenoegzaamheid klinken... Volgens mij heb je best een beetje een arrogante persoonlijkheid. Ook altijd zo stellig. Weinig rekbaar. Als jij iets hebt bepaalt, is het zo. Einde discussie. Een soort berusting daar dan ook nog eens in.
Iets zegt me dat dat wel eens een flink obstakel kan zijn die belet dat je ooit zoiets ook maar kan bereiken.
Verlichting is dan ook iets dat verre van gegarandeerd is voor iedereen gedurende zijn huidige leven. Het is geen kwestie van 'ik wil het, dus dan gaat het automatisch gebeuren ook'. Daar is een bepaalde rijpheid voor nodig. Vele gaan zonder dat ooit te bereiken dood. Dat wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is. Alleen wellicht gewoon (nog) niet voor jou.
En waardoor dat komt? Nou, bijvoorbeeld doordat je persoonlijkheid zo in elkaar steekt dat het gewoon zichzelf niet aan de kant kan zetten. Dat iets dat blokkeert. Wil echter niet zeggen dat het daadwerkelijk voor niemand kan.

Verlichting komt plotseling. Je hebt het niet eens zelf in de hand. Pas als de vrucht rijp genoeg is valt hij uit de boom. Altijd plotseling. Het enige wat in je eigen macht ligt, is die rijping. Enigszins dan. Het is het bevrijdende inzicht dat al van daarvoor tot een illusie zal laten blijken. De dood van de persoon die je al die tijd dacht te zijn.
De ego is aardig aanwezig bij kamina ja ;) we weten er bijna niks over, dus om met volle overtuiging te zeggen dat het niet waar is omdat je het niet meegemaakt hebt is nogal kortzichtig.
Kaminamaandag 24 april 2017 @ 18:32
Kortgezegd weet ik wat ik weet en weet ik wat ik niet weet. Vandaar de stellige standpunten.

Wat propps hierboven allemaal bij elkaar verzint, herken ik niet in mijn woorden of ervaringen.
Proppsmaandag 24 april 2017 @ 18:48
quote:
1s.gif Op maandag 24 april 2017 18:32 schreef Kamina het volgende:
Kortgezegd weet ik wat ik weet en weet ik wat ik niet weet. Vandaar de stellige standpunten.

Wat propps hierboven allemaal bij elkaar verzint, herken ik niet in mijn woorden of ervaringen.
10 jaar geleden dacht je ook waarschijnlijk bepaalde dingen waarop je bent terug gekomen.

Wat verzin ik allemaal bij elkaar dan dit is alleen informatie die ik zelf heb opgezocht ik geef ook niet aan dat dit waarheid is alleen mijn visie en dat ik niks weet.

Ik vroeg me alleen af wat je zelf al bereikt had met mediteren? We kunnen er een welles nietes spelletjes van maken of we kunnen met elkaar in gesprek gaan waar we allebei nog wat van kunnen leren ook al is niet onze visie/mening.
Proppsmaandag 24 april 2017 @ 18:48


[ Bericht 100% gewijzigd door Propps op 24-04-2017 18:49:29 ]
Meneertje_flapdrolmaandag 24 april 2017 @ 20:24
quote:
1s.gif Op maandag 24 april 2017 18:32 schreef Kamina het volgende:
Kortgezegd weet ik wat ik weet en weet ik wat ik niet weet. Vandaar de stellige standpunten.

Wat propps hierboven allemaal bij elkaar verzint, herken ik niet in mijn woorden of ervaringen.
Ben je al behoorlijk op leeftijd? Ben je werkzaam in één of ander wetenschappelijk gebied? Wat maakt je zo zeker?
Kaminamaandag 24 april 2017 @ 22:15
quote:
1s.gif Op maandag 24 april 2017 18:48 schreef Propps het volgende:

[..]

10 jaar geleden dacht je ook waarschijnlijk bepaalde dingen waarop je bent terug gekomen.

Wat verzin ik allemaal bij elkaar dan dit is alleen informatie die ik zelf heb opgezocht ik geef ook niet aan dat dit waarheid is alleen mijn visie en dat ik niks weet.
De woorden die je me in de mond legt, beschuldigingen uiten van ego-gedrag en kortzichtigheid.

quote:
Ik vroeg me alleen af wat je zelf al bereikt had met mediteren? We kunnen er een welles nietes spelletjes van maken of we kunnen met elkaar in gesprek gaan waar we allebei nog wat van kunnen leren ook al is niet onze visie/mening.
Wat maakt dat je denkt dat er iets is te bereiken met meditatie?

quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 20:24 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Ben je al behoorlijk op leeftijd? Ben je werkzaam in één of ander wetenschappelijk gebied? Wat maakt je zo zeker?
Nee.
Ja.
De waarheid.
Proppsmaandag 24 april 2017 @ 23:01
quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 22:15 schreef Kamina het volgende:

[..]

De woorden die je me in de mond legt, beschuldigingen uiten van ego-gedrag en kortzichtigheid.
Omdat je niet verder denkt dan je eigen realiteit. Je zit nog in the box aan je reacties te lezen. Je geeft korte antwoorden en denkt niet in andere perspectieven. Op sommige vragen zullen we nooit antwoord weten maar blijkbaar zoek je over alles een verklaring of een reden.

[..]

Wat maakt dat je denkt dat er iets is te bereiken met meditatie?
http://liveanddare.com/benefits-of-meditation-2/
Wat ik zelf heb ervaren is een gevoel onverklaarbaar is het gevoel van een met alles zijn. Ook zie ik patronen en kleuren als ik mediteer.

Je leert meer over jezelf en dus ook over andere mensen.
Mijn realiteit is geswitcht van iemand die ook alles wilde benoemen en dacht dat overal een verklaring voor was naar iemand die op dit moment open staat voor alles en ik weet dat je bepaalde dingen niet kan uitleggen in woorden.

Hier is een lange tijd aan vooraf gegaan door veel informatie op te zoeken hoe de wereld en wij nou precies in elkaar zitten. Politiek, wat is de reden waarom er problemen zijn in de wereld. Psychedelica, en ook de geschiedenis; religies, vooral voor het christendom, koran etc. Het oude egypte bijvoorbeeld, het oude egypte bijvoorbeeld(tip:).
De informatie die het boeddhisme bijvoorbeeld geeft klopt op dit moment nog steeds met de wetenschap.

Een mooie quote van de Dalai Lama “If scientific analysis were conclusively to demonstrate certain claims in Buddhism to be false, then we must accept the findings of science and abandon those claims.”

Als je dit onderzoekt weet je dat je misschien niet de slimste generatie bent. Dat er veel interessante onderwerpen zijn om te onderzoeken.
Zoek alleen niet overal een verklaring voor en een reden want die kan je niet vinden.
[..]

Nee.
Ja.
De waarheid.
Wat is de waarheid? De dingen die jij gelezen hebt en daarom dus weet dat het waar is?
De vraag is er een god en hoe is het heelal ontstaan heb je natuurlijk ook een verklaring voor.

Quote van Einstein; The world we have created is a product of our thinking; it cannot be changed without changing our thinking. If we want to change the world we have to change our thinking...no problem can be solved from the same consciousness that created it. We must learn to see the world anew.
Kaminamaandag 24 april 2017 @ 23:11
quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 23:01 schreef Propps het volgende:

Omdat je niet verder denkt dan je eigen realiteit. Je zit nog in the box aan je reacties te lezen. Je geeft korte antwoorden en denkt niet in andere perspectieven. Op sommige vragen zullen we nooit antwoord weten maar blijkbaar zoek je over alles een verklaring of een reden.
Oh, is dat wie ik ben? Goh.

quote:
Wat maakt dat je denkt dat er iets is te bereiken met meditatie?
http://liveanddare.com/benefits-of-meditation-2/
Wat ik zelf heb ervaren is een gevoel onverklaarbaar is het gevoel van een met alles zijn. Ook zie ik patronen en kleuren als ik mediteer.

Je leert meer over jezelf en dus ook over andere mensen.
Mijn realiteit is geswitcht van iemand die ook alles wilde benoemen en dacht dat overal een verklaring voor was naar iemand die op dit moment open staat voor alles en ik weet dat je bepaalde dingen niet kan uitleggen in woorden.

Hier is een lange tijd aan vooraf gegaan door veel informatie op te zoeken hoe de wereld en wij nou precies in elkaar zitten. Politiek, wat is de reden waarom er problemen zijn in de wereld. Psychedelica, en ook de geschiedenis; religies, vooral voor het christendom, koran etc. Het oude egypte bijvoorbeeld, het oude egypte bijvoorbeeld(tip:).
De informatie die het boeddhisme bijvoorbeeld geeft klopt op dit moment nog steeds met de wetenschap.

Een mooie quote van de Dalai Lama “If scientific analysis were conclusively to demonstrate certain claims in Buddhism to be false, then we must accept the findings of science and abandon those claims.”

Als je dit onderzoekt weet je dat je misschien niet de slimste generatie bent. Dat er veel interessante onderwerpen zijn om te onderzoeken.
Zoek alleen niet overal een verklaring voor en een reden want die kan je niet vinden.
Dat is nog geen reden om je eigen waarheid te maken. Je komt er niet mee verder, het leven gaat door. Ook als je de waarheid in pacht zou hebben.

quote:
Wat is de waarheid? De dingen die jij gelezen hebt en daarom dus weet dat het waar is?
De vraag is er een god en hoe is het heelal ontstaan heb je natuurlijk ook een verklaring voor.
De waarheid is onkenbaar, maar alles is te verklaren. Je kan er echter weinig mee.

quote:
Quote van Einstein; The world we have created is a product of our thinking; it cannot be changed without changing our thinking. If we want to change the world we have to change our thinking...no problem can be solved from the same consciousness that created it. We must learn to see the world anew.
Ok.
Meneertje_flapdrolmaandag 24 april 2017 @ 23:23
quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 22:15 schreef Kamina het volgende:
Nee.
Ja.
De waarheid.
Mysterieuze manier van antwoord geven.
Is het nu de bedoeling dat ik dan ga doorvragen of juist niet?
Proppsmaandag 24 april 2017 @ 23:26
quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 23:11 schreef Kamina het volgende:

[..]

Oh, is dat wie ik ben? Goh.

[..]

Dat is nog geen reden om je eigen waarheid te maken. Je komt er niet mee verder, het leven gaat door. Ook als je de waarheid in pacht zou hebben.

[..]

De waarheid is onkenbaar, maar alles is te verklaren. Je kan er echter weinig mee.

[..]

Ok.
Voor jou zou nou psychedelica perfect zijn ;)
Kaminadinsdag 25 april 2017 @ 00:16
Het is hier volgens mij niet de bedoeling om drugs te adviseren.
Droopiedinsdag 25 april 2017 @ 00:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 april 2017 00:16 schreef Kamina het volgende:
Het is hier volgens mij niet de bedoeling om drugs te adviseren.
Dit
rico18dinsdag 25 april 2017 @ 11:38
Wat bedoelen ze precies met je gedachten zijn niet echt ,wie kan dit goed verwoorden ?
Meneertje_flapdroldinsdag 25 april 2017 @ 11:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 april 2017 11:38 schreef rico18 het volgende:
Wat bedoelen ze precies met je gedachten zijn niet echt ,wie kan dit goed verwoorden ?
Dat gedachten vluchtig zijn. Tegenstrijdig. Dat ze gewoon opkomen, maar eigenlijk leeg van aard zijn. Op het moment dat je je ervan bewust wordt, verdwijnen ze alweer. Ze zijn glibberig en verdwijnen net zo makkelijk weer als dat ze opkomen. Kortom: iets om niet al te veel waarde aan te hechten.
Wil echter niet zeggen dat je niet soms ook moet nadenken over dingen...
Biancaviadinsdag 25 april 2017 @ 12:37
Je kan wel een duidelijk onderscheid maken in 'flarden die zomaar opkomen' (spontaan oplichtende verbindingen in je hersenen) en je bewuste denkprocessen, waarbij je gericht ergens over nadenkt.
Tenminste, zo ervaar ik m'n eigen gedachten. Als een monologue interieur en de ruis op de achtergrond die daar doorheen stroomt.
rico18dinsdag 25 april 2017 @ 12:43
veel gedachten zijn onzin en kunnen soms helemaal niet kloppen , maar als ik een oordeel heb over iets wat ik mooi vind dan is deze gedachten toch echt ?
Meneertje_flapdrolwoensdag 26 april 2017 @ 00:15
Een gedachte is ook wel echt, op het moment dat ie zich voordoet. Maar gedachtes zijn leeg en verdwijnen ook zo weer. Waar het om gaat is: je bent niet je gedachten! Je ideeënwereld, met al zijn overtuigingen en dingen, definieert niet wat jij bent. En dat is iets waar heel veel mensen wél van overtuigd zijn: dat ze die ideeën zijn. Dat ze hun denkende geest zijn. Ze hebben nooit dieper gekeken en zichzelf de juiste vragen gesteld. Gevolg: ze ontlenen hun gevoel van identiteit aan dat circus in hun kop de hele dag (en wat anderen, vanuit datzelfde circus in hún kop, tegen ze zeggen en van ze vinden).
'Ik ben advocaat' , 'ik heb het goed voor elkaar' (denken dat je je beroep/maatschappelijke status bent, 'Ik ben lelijk' (denken dat je je lichaam bent), 'Ik ben mijn levensverhaal' etc.

Allemaal relatieve denkbeelden die ieder moment kunnen veranderen. Dat is het denken als de realiteit nemen.

Maar hier moet ik wel iets bij opmerken: neem deze woorden niet van me aan omdat je ze leest en je m'n woorden wijs of niet wijs vindt klinken. Het is niet de bedoeling zulke woorden blind te volgen. Je moet het voor jezelf uitzoeken of zulke dingen waar zijn. Dat moet je in jezelf ontdekken, door diepgaand innerlijk onderzoek. Duik de stilte in en observeer jezelf.
Probeer de kern van je wezen maar eens te onderzoeken. Onderzoek het proces van denken, zien, horen. Ben je wat je denkt, wat je hoort, wat je ziet?
Ontdek de waarnemer in jezelf... Geloof niets van wat anderen zoals ik hierover zeggen! ;)
rico18donderdag 27 april 2017 @ 09:26
Thanks Meneertje flapdrol! idd en gedachtes zijn vaak moment opnames ,ga je mee met gedachtes wat bij mij vaak het geval ,dan ga je het ook nog serieus nemen. Je leeft dan in een nep wereld waar je moeilijk uit komt. Dus niet in je hoofd zitten met onzinnige dingen.
Meneertje_flapdrolvrijdag 28 april 2017 @ 00:41
quote:
0s.gif Op donderdag 27 april 2017 09:26 schreef rico18 het volgende:
Thanks Meneertje flapdrol! idd en gedachtes zijn vaak moment opnames ,ga je mee met gedachtes wat bij mij vaak het geval ,dan ga je het ook nog serieus nemen. Je leeft dan in een nep wereld waar je moeilijk uit komt. Dus niet in je hoofd zitten met onzinnige dingen.
Njah, nepwereld... het is een relatieve wereld. De wereld die alleen jij ziet; je persoonlijke, privé wereld. We gaan er vaak blindelings vanuit dat we er objectief naar kijken, maar we kijken slechts naar de door onze persoonlijke gedachten vormgegeven werkelijkheid. En dat is niet slecht of zo; interessant juist:ga onderzoeken die hap. Niet met het doel jezelf te veroordelen, maar om jezelf te leren begrijpen...
rico18zaterdag 29 april 2017 @ 16:13
Voor mij werkt onderzoeken averechts je kunt er knettergek van worden ,je gaat antwoorden zoeken waar je niet uit komt.Waardoor je rondjes blijft malen in je hoofd. Voor mij blijft niet oordelen een bevrijding ,maar soms schiet je weer aan het denken .je hoofd werkt dan als een magneet die je aantrekt.Heb hier een heel mooi citaat :

quote:
Omarm het niet-weten, en de hoogst mogelijke kwaliteit zal komen
Er komt enorme kennis en wijsheid zodra je de behoefte loslaat van het willen weten en verklaren.
Tip: ga een voor jou bekende situatie in met een ‘beginnersmind’. Dan heb je niks om over na te denken en ga je op volle kracht.
Meneertje_flapdrolmaandag 1 mei 2017 @ 01:57
Zeker mooi citaat! En je moet ook zeker lekker kiezen wat voor jou het beste werkt...

Wat voor mij ook goed werkt om uit het denken te komen, is om gewoon m'n aandacht van het denken te verplaatsen naar wat ik hoor... Dus bijvoorbeeld: je loopt buiten, en je bent weer eens druk in je hoofd. Ga eens luisteren welke geluiden je allemaal hoort om je heen. Welke geluiden hoor je dichtbij, welke ver weg? Wees zo stil mogelijk..Stel je helemaal open voor het geluid. Wat is het geluid dat 't aller verst van je weg is dat je hoort? Op die manier maak je je bewustzijn meteen ook heel wijd in feite, omdat je aandacht gaat naar de wijde wereld om je heen.

Voor mij een perfecte manier om van een volle gedachtengeest meteen een transparant, leeg, open bewustzijn te ervaren en één te worden met m'n omgeving.

Kun je ook thuis in de huiskamer doen trouwens. Heel stil worden en enkel luisteren naar de stille ruis in je huis. Welke apparaten hoor je dichtbij van je? Welke hoor je ver weg etc. Probeer één met het geluid te worden, zodat je jezelf alleen nog maar als toeschouwer van het geluid ervaart. Gedachtes die opkomen gewoon laten gaan, geen aandacht aan schenken. Ook niet aan irriteren of ze weg willen hebben. Gewoon laten gaan.. ze wachten maar ff tot je klaar bent met je oefening. Zie ze als luchtballonnetjes omhoog komen en weer oplossen...
Werkt voor mij eigenlijk zelfs beter dan op de ademhaling letten.

[ Bericht 3% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 01-05-2017 02:03:13 ]
rico18donderdag 4 mei 2017 @ 14:49
Meestal barst het oordelen los als we in gezelschap zijn, lukt het jullie om niet te oordelen als je met iemand over straat loopt of koffie drinkt ? je ziet iets moois of lelijks, goed of slecht geslapen, mooi weer rotweer etc. Het is wel gespreksstof.
Meneertje_flapdrolvrijdag 5 mei 2017 @ 23:35
Oordeel niet over het oordelen dat je bij jezelf en anderen waarneemt ;)
rico18zondag 7 mei 2017 @ 19:29
bedankt voor jou oordeel :)
Meneertje_flapdrolwoensdag 10 mei 2017 @ 01:51

Deze man geeft goeie tips! :)
Achterhokermaandag 15 mei 2017 @ 13:41
Deze volg ik even.
rico18maandag 15 mei 2017 @ 13:42
De eerste 2 minuten heeft hij het alleen over denken heb hem daarom afgezet mijn visie is om juist minder na te denken waar dit topic over gaat.Misschien dat ik hem nog afkijk.
Meneertje_flapdrolmaandag 15 mei 2017 @ 23:12
quote:
0s.gif Op maandag 15 mei 2017 13:42 schreef rico18 het volgende:
De eerste 2 minuten heeft hij het alleen over denken heb hem daarom afgezet mijn visie is om juist minder na te denken waar dit topic over gaat.Misschien dat ik hem nog afkijk.
Prima. Vooral lekker laten voor wat het is als het op dit moment ff niet is wat je gebruiken kan.
Maar misschien hebben anderen er op dit moment die meelezen wel wat aan ;) Je kan er goeie dingen uithalen wellicht. ^O^

De tip die hij geeft met betrekking tot 'zelfherinnering' is sowieso zonder meer nuttig. Dat brengt meteen je aandacht op het nu en uit de gedachten. Je steeds herinneren dat je ervaart; dat jij ervaart. Dat je niet bent wát je ervaart, maar dat jij het bent die steeds iets ervaart. Die constante blijvende factor die niet uit evenwicht te brengen is... ;)
rico18donderdag 25 mei 2017 @ 15:01
Hebben jullie het een beetje onder de knie, dat de gedachten niet te veel afdwalen ? hoe doen jullie dat door er op te letten om het voor te zijn of dat je in ééns merkt ik zit in mijn hoofd ? Overdag heb ik werk waar ik niet veel bij hoef na te denken, dit maakt het voor mij lastig omdat je dan snel afdwaalt . Ik weet wanneer ik afgedwaald ben maar vaak wil ik dan mijn verhaal afmaken, ik ga er dan in mee. Het mooiste lijkt mij om het voor te zijn.
sinterklaaskapoentjedonderdag 25 mei 2017 @ 23:02
Zou mooi zijn als het zou kunnen, maar afdwalen voor zijn kunnen wij mensen helaas niet. Dat proberen zorgt voor een averechts effect, omdat afdwalen als een falen gaat zien ipv dat afdwalen te zien zoals het is.
rico18vrijdag 26 mei 2017 @ 08:17
oké het is me duidelijk ,en afdwalen kan ook positief zijn ,er kunnen nuttige dingen uit ontstaan (ideeën) aan ons de vraag wat we verder doen met die gedachten.(bewust)
Achterhokervrijdag 26 mei 2017 @ 10:22
Ik herken mij precies in dit hele gebeuren. Ik probeer er wel iets aan te doen maar gun me erzelf de tijd niet voor.
rico18vrijdag 26 mei 2017 @ 12:32
Je hoeft er niet perse tijd in te stoppen om mindfulness te leven door te mediteren, In je dagelijkse leven bewust blijven daar draait het om. Weten dat je afdwaalt met je gedachten. Je wordt er productiever van.Zelf gun ik me ook geen tijd om te mediteren.
Meneertje_flapdrolzaterdag 27 mei 2017 @ 00:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 mei 2017 08:17 schreef rico18 het volgende:
oké het is me duidelijk ,en afdwalen kan ook positief zijn ,er kunnen nuttige dingen uit ontstaan (ideeën) aan ons de vraag wat we verder doen met die gedachten.(bewust)
^O^
Meneertje_flapdrolzaterdag 27 mei 2017 @ 00:34
Het kan ook heel nuttig zijn om te gaan nadenken over waarom je graag in het nu wilt zijn. Waarom is dat belangrijk? Wat voor voordelen heeft dat? Waar doe je het allemaal voor, dat streven om mindful te zijn de hele tijd?
Aan de hand van welke antwoorden daarbij in je opkomen, kun je groeien in je kracht...
SebbeSwensjezaterdag 27 mei 2017 @ 04:04
Nadenken over waarom je niet wil nadenken klinkt best paradoxaal.
rico18zaterdag 27 mei 2017 @ 18:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 mei 2017 00:34 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Het kan ook heel nuttig zijn om te gaan nadenken over waarom je graag in het nu wilt zijn. Waarom is dat belangrijk? Wat voor voordelen heeft dat? Waar doe je het allemaal voor, dat streven om mindful te zijn de hele tijd?
Aan de hand van welke antwoorden daarbij in je opkomen, kun je groeien in je kracht...
Precies ! zoals het ontdekken van je eigen waarheid, en als dat een goed gevoel geeft dan moet je dat zeker volgen :)
Meneertje_flapdrolzondag 28 mei 2017 @ 00:06
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 mei 2017 04:04 schreef SebbeSwensje het volgende:
Nadenken over waarom je niet wil nadenken klinkt best paradoxaal.
Mindfulness is niet iets wat je doet omdat 'je niet wilt nadenken'!! Kom op zeg.. Het is geen oefening in mindfoolishness!

Maar het helpt als je snapt waarom dingen worden onderwezen. Dan volg je niet zomaar iets op omdat je denkt dat het je verder brengt, maar ga je het snappen en krijgen dingen een grond voor jezelf waardoor je weet waarom het goed is en wat het je kan brengen... Begrijpen is ook belangrijk! Al kan dat soms later pas komen, nadat je ermee bent gaan oefenen. Niets mis mee. Maar begrijpen verdiept en leidt tot realisaties die een ondergrond scheppen waardoor je werkelijk kunt gaan groeien.

[ Bericht 0% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 28-05-2017 00:12:29 ]
rico18maandag 12 juni 2017 @ 11:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 15:37 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

In het hier en nu leven (aandacht, gewaarzijn) is heel erg makkelijk. Op het moment dat jij dit leest hoef je alleen maar je aandacht te richten op NU, wat nu is, en je bent er. ;)
De moeilijkheid zit er meer in het je telkens weer te herinneren. Als er een gedachte opkomt, en je bent in de 'niet-zo-bewuste-modus' ga je er al snel in mee zonder het in de gaten te hebt, en raak je tijdelijk gehypnotiseerd door een gedachte. Dat is mechanisch, net zoals alle dieren blind hun instinct volgen.

Met meditatie kun je leren observeren hoe dat gebeurt. Ik heb dat gebeuren al honderden keren bij mezelf gezien van binnen, en daardoor weet ik nu hoe dat gebeurt en kan ik erover vertellen.

Dat is het mechanische denken; iets komt op, je bent je er nauwelijks van bewust (mechanisch), dus je gaat er blind in mee en dan ben je er tijdelijk door gehypnotiseerd (dagdromen).

Als je met aandacht in het huidige moment bent kun je daar waakzaam op zijn. Je kan dan nog steeds gewoon denken, maar je doet dit met bewuste aandacht. Het verschil tussen bewust, met aandacht voor het denken, denken, is dat je zo minder snel blind geďdentificeerd met je gedachtes meegaat.

Het probleem met denken is niet het denken op zich, maar het jezelf blind met je gedachtes identificeren: je ziet ze niet als gewoon maar opkomende gedachten, maar je laat je erdoor hypnotiseren en ze worden tijdelijk de werkelijkheid voor je. Ze kunnen alleen geen werkelijkheid zijn,want ze zijn tegenstrijdig als wat en veranderen voortdurend in totaal tegengestelde dingen. Dus wat je voor werkelijkheid aanneemt in je hoofd, is eigenlijk een dikke vette illusie (mind trip).

Ze worden gestuurd door je gevoel, dat ook voortdurend wisselend is. Het is een instabiel, steeds veranderlijk systeem. Het ene moment voel je zus en zo, en heb je gedachten die op dat gevoel zijn gestoeld, een half uur later ander gevoel en andere gedachten: wát is dan waarheid? Geen van beiden waarschijnlijk....

Het is een geconditioneerd systeem dat telkens in zichzelf ronddoolt en z'n eigen 'werkelijkheid' bevestigt, en zo in stand houdt.

Dat wil allemaal echter niet zeggen dat er niet ook nagedacht kan worden, en dat nuttig kan zijn. Weet alleen als je denkt, dat je denkt. Dat jij niet je gedachten bent, maar de denker van je gedachten.

Het gaat niet zozeer om de gedachten op zich. Het gaat er meer om dat er een verschuiving van aandacht gaat plaatsvinden. Dat je je er van bewust wordt dat het denkmechanisme niet is wat jij bent. Dat gedachtes AAN jou verschijnen. En stel jezelf daarbij de vraag: aan wie verschijnen die gedachtes? Wie ben je als jij je gedachtes niet bent? Waar verschijnen de gedachten aan?

Als er veel gedachtes zijn, ga er dan ook niet mee in gevecht. Ga niet de strijd ermee aan, maar zie het gewoon gebeuren. Identificeer je er niet meer. Just sit back and watch the show... Hoe meer je er tegenin gaat, van hoe meer energie het wordt voorzien. Het groeit dan alleen maar. Maar ga kijken als een toeschouwer die er buiten staat, neem een beetje afstand ervan dus, en je zult zien dat het vanzelf rustiger wordt....
Ik realiseer me regelmatig dat ik aan het dagdromen ben ,er komt een heel verhaal voorbij in mijn hoofd wat vanzelf gaat. Meestal is dit 's ochtends als ik wakker word en ik slaap nog even uit. Ben ik dan ook de observeerder ?

Het mooie is als ik bewust gedachten wil observeren , en ik zit daar op te wachten dan komt er niets. Ze noemen dit ook een trucje door jezelf de vraag te stellen welke gedachten komen er nu ? je zult dan zien dat er niets komt. In de praktijk kom ik dus dit voorbeeld tegen.

Zover ik weet als ik met het verhaal mee ga bijv ik ga denken en verzinnen in het verhaal dan ben ik niet meer de aanschouwer maar de denker. Maar ik kan wel weer bewust zijn dat ik opgeslokt ben door het verstand en dat ik zit te piekeren, dat is meestal het geval bij mij. Het is erger als je daar niet van bewust bent. Met andere woorden ik ben bewust dat ik niet de observeerder bent Begrijpen jullie dat ?
Kaminamaandag 12 juni 2017 @ 17:02
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2017 11:43 schreef rico18 het volgende:

[..]

Ik realiseer me regelmatig dat ik aan het dagdromen ben ,er komt een heel verhaal voorbij in mijn hoofd wat vanzelf gaat. Meestal is dit 's ochtends als ik wakker word en ik slaap nog even uit. Ben ik dan ook de observeerder ?

Het mooie is als ik bewust gedachten wil observeren , en ik zit daar op te wachten dan komt er niets. Ze noemen dit ook een trucje door jezelf de vraag te stellen welke gedachten komen er nu ? je zult dan zien dat er niets komt. In de praktijk kom ik dus dit voorbeeld tegen.

Zover ik weet als ik met het verhaal mee ga bijv ik ga denken en verzinnen in het verhaal dan ben ik niet meer de aanschouwer maar de denker. Maar ik kan wel weer bewust zijn dat ik opgeslokt ben door het verstand en dat ik zit te piekeren, dat is meestal het geval bij mij. Het is erger als je daar niet van bewust bent. Met andere woorden ik ben bewust dat ik niet de observeerder bent Begrijpen jullie dat ?
Wat bedoel je met 'ik'?
rico18maandag 12 juni 2017 @ 18:04
Ik bedoel daar niet mijn ego mee, maar mijn bewustzijn, terwijl ik in mijn hoofd zit. Als het dagdromen lang gaat duren dan kan ik het bewust zijn daarvan verliezen.
Kaminamaandag 12 juni 2017 @ 18:29
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2017 18:04 schreef rico18 het volgende:
Ik bedoel daar niet mijn ego mee, maar mijn bewustzijn, terwijl ik in mijn hoofd zit. Als het dagdromen lang gaat duren dan kan ik het bewust zijn daarvan verliezen.
Zolang je dat bewustzijn identificeert met 'ik', dan spreek je eigenlijk alsnog van ego. Wat je daadwerkelijk bedoelt met 'ik', dat kan je alleen voor jezelf ontdekken.

Dat is sowieso de uitdaging van dit soort wijsheden; aangezien het draait om introspectie, kan je de antwoorden alleen zelf vinden. Een ander kan je vanalles vertellen, maar je neemt dan alleen kennis tot je. Daadwerkelijk beseffen is zelf ervaren, zelf ontdekken.
rico18maandag 12 juni 2017 @ 18:52
Daar heb je wel een punt in. Het makkelijkste om iets voor je zelf te ontdekken en wat wijsheid is, is dat het goed moet voelen. Wat bij mij foute boel is dat ik me zit te controleren in de praktijk met wat ik over mindfulness geleerd heb.
Meneertje_flapdrolmaandag 12 juni 2017 @ 23:16
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2017 11:43 schreef rico18 het volgende:

[..]

Ik realiseer me regelmatig dat ik aan het dagdromen ben ,er komt een heel verhaal voorbij in mijn hoofd wat vanzelf gaat. Meestal is dit 's ochtends als ik wakker word en ik slaap nog even uit. Ben ik dan ook de observeerder ?

Het mooie is als ik bewust gedachten wil observeren , en ik zit daar op te wachten dan komt er niets. Ze noemen dit ook een trucje door jezelf de vraag te stellen welke gedachten komen er nu ? je zult dan zien dat er niets komt. In de praktijk kom ik dus dit voorbeeld tegen.

Zover ik weet als ik met het verhaal mee ga bijv ik ga denken en verzinnen in het verhaal dan ben ik niet meer de aanschouwer maar de denker. Maar ik kan wel weer bewust zijn dat ik opgeslokt ben door het verstand en dat ik zit te piekeren, dat is meestal het geval bij mij. Het is erger als je daar niet van bewust bent. Met andere woorden ik ben bewust dat ik niet de observeerder bent Begrijpen jullie dat ?
Als ik dit zo lees, dan zie ik dat je vooruit gaat in dit proces. ^O^

Het feit dat als je bewust gaat zitten observeren (dan verkeer in de wakkere staat van zijn; je bent BEWUST aan het observeren), er niets lijkt op te komen, klopt. Dat is dan ook dé manier om het piekeren te stoppen: uit dat mechanische, onbewuste, met je gedachtetrein geďdentificeerde geest stappen, en de modus aannemen van het KIJKEN! Dan neem jij namelijk het roer over in je geest, in plaats van de blinde, geďdentificeerde toestand, waarin je niet kijkt, maar vergeet te kijken...
Dus als je aan het piekeren bent, ontwaak uit die piekerdroom en ga in de kijk-modus. Dan stopt het piekeren. Dat piekeren is namelijk geheel afhankelijk van jouw slapende, niet-kijkende geest... Je schiet van associatie naar associatie, zonder het door te hebben; never-ending generating mind story's.. ;)
Je hebt de sleutel al min of meer gevonden..
Meneertje_flapdrolmaandag 12 juni 2017 @ 23:22
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2017 18:29 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zolang je dat bewustzijn identificeert met 'ik', dan spreek je eigenlijk alsnog van ego. Wat je daadwerkelijk bedoelt met 'ik', dat kan je alleen voor jezelf ontdekken.

Dat is sowieso de uitdaging van dit soort wijsheden; aangezien het draait om introspectie, kan je de antwoorden alleen zelf vinden. Een ander kan je vanalles vertellen, maar je neemt dan alleen kennis tot je. Daadwerkelijk beseffen is zelf ervaren, zelf ontdekken.
True. Dat maakt het ook zo interessant. Wil echter niet zeggen dat je wel degelijk kunt leren van een beetje mentale ondersteuning/begeleiding...
Ik heb veel aan de boeken in mijn kast, het gedachtewisselen met anderen hierover etc. Zonder dat zou ik nog veel meer tijd aan onzin kwijt zijn geweest waarschijnlijk. ;)
rico18dinsdag 13 juni 2017 @ 09:11
Thanks , ik kan weer vooruit.
Naesala_1981zaterdag 17 juni 2017 @ 10:49
Het malen is bij mij een langdurig probleem geweest, ik zeg geweest omdat het inmiddels wel een stuk minder geworden is. Ik heb mindfullness gevolgd, maar heb er maar een paar dingen uit gepikt.

Uiteindelijk pas ik vooral toe wat ik vanuit de haptotherapie heb meegekregen;

Ik probeer waar te nemen wat er gebeurd (bewustwording), te accepteren dat het gebeurd (acceptatie) en vervolgens weer bewust mezelf terug te brengen naar het moment.

Het blijft moeilijk en het gaat nooit echt lang goed, zeker niet wanneer ik in gevoelssituaties terechtkom, maar zolang ik dit blijf toepassen, kan ik in ieder geval wel weer steeds terugkeren. Met de acceptatie heb ik het 't moeilijkst, maar omdat ik ervaring opbouw met het succesvol terugkeren naar het heden, gaat het wel steeds iets beter. Ik denk dat het een stuk zelfacceptatie vraagt dat het je overkomt.
rico18zondag 18 juni 2017 @ 20:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 juni 2017 10:49 schreef Naesala_1981 het volgende:
Het malen is bij mij een langdurig probleem geweest, ik zeg geweest omdat het inmiddels wel een stuk minder geworden is. Ik heb mindfullness gevolgd, maar heb er maar een paar dingen uit gepikt.

Bij mij veroorzaakt mijn innerlijke stem vaak het malen. Telkens als er iets voor doet waardoor je in je hoofd schiet om iets onbelangrijks dan komt het stemmetje (=verstand) van alles uitleggen hoe ik daar mee om moet gaan, het zijn de dingen die ik veelal geleerd heb.

Tegelijkertijd kan dat stemmetje voor veel verwarring zorgen, het kan bijv. ook niet altijd de juiste woorden vinden. Vanmiddag buiten in de stoel werd ik er weer zo moe van, en leek me het een goed idee om dat stemmetje los te laten. Ik bedoel er mee het denken en het meegaan. Soms kun je je leven goed leiden zonder teveel te denken, gaat dit dan via gevoel ,onbewustzijn of je hart volgen ? in mijn geval dus ik laat het denken totaal helemaal los en toch werkt het allemaal wat ik geleerd heb.

Wat ik eerder ook al eens vertelde was dat ik me aan het controleren was over mindfulness of ik het goed deed, maar je moet het volgens mij meer loslaten omdat wat je geleerd hebt meestal automatisch goed gaat.
Naesala_1981dinsdag 20 juni 2017 @ 13:19
quote:
0s.gif Op zondag 18 juni 2017 20:26 schreef rico18 het volgende:

[..]

Bij mij veroorzaakt mijn innerlijke stem vaak het malen. Telkens als er iets voor doet waardoor je in je hoofd schiet om iets onbelangrijks dan komt het stemmetje (=verstand) van alles uitleggen hoe ik daar mee om moet gaan, het zijn de dingen die ik veelal geleerd heb.
Daar raak je wel aan een kernpunt van wat mindfullness je kan bieden, het leren accepteren en loslaten van gedachten die binnenkomen, om weer terug te kunnen komen bij het moment. Het vraagt echter wel om gestructureerde oefening en toepassing om het je eigen te maken.

quote:
Tegelijkertijd kan dat stemmetje voor veel verwarring zorgen, het kan bijv. ook niet altijd de juiste woorden vinden. Vanmiddag buiten in de stoel werd ik er weer zo moe van, en leek me het een goed idee om dat stemmetje los te laten. Ik bedoel er mee het denken en het meegaan. Soms kun je je leven goed leiden zonder teveel te denken, gaat dit dan via gevoel ,onbewustzijn of je hart volgen ? in mijn geval dus ik laat het denken totaal helemaal los en toch werkt het allemaal wat ik geleerd heb.

Wat ik eerder ook al eens vertelde was dat ik me aan het controleren was over mindfulness of ik het goed deed, maar je moet het volgens mij meer loslaten omdat wat je geleerd hebt meestal automatisch goed gaat.
Voor mezelf ervaar ik heel duidelijk een verschil tussen voelen en denken. Tegenwoordig ben ik meer geneigd om mijn verstand in te zetten. Dit komt door veel cognitieve gedragstherapie. Maar dat is misschien ook wel het knelpunt, want je leert juist die cognitieve stappen, om in de situatie te geraken dat je later weer op je gevoel durft te vertrouwen, omdat je dankzij die CGT positieve ervaringen opbouwen kan die je tegenover de negatieve eerdere ervaringen kan zetten.

Wat betreft het leven leiden zonder teveel na te denken, doet het me denken aan Maslow. Wanneer je kampt met bepaalde problematiek, helpt het om inzicht te verkrijgen en bewust ermee aan de slag te gaan, dat is ook wat therapie doet natuurlijk. Dus ik denk eigenlijk dat je vanzelf op dat leven leiden zonder teveel na te denken komt, wanneer je werkt aan je problemen en actief probeert om een nieuwe structuur aan te brengen in hoe je dat in praktische zin inpast in je leven.

Ik denk dus dat het raakt aan de leerfases van Maslow, ik zal even mocht je interesse hebben effe een linkje erbij pleuren:
Leerfases van Maslow

Sowieso draait mindfullness niet om het zo goed mogelijk te doen (denk ik dan), maar om acceptatie en aandacht naar jezelf toe te richten en dus wanneer je "afdwaalt" jezelf op een kalme manier tot de orde te roepen en weer terug te komen bij de oefening of het heden. Maar het is voor mij al weer lang geleden dat ik het gevolgd heb. Vooral de snelle ademhalingsoefeningen werken goed voor me, het maakt me daadwerkelijk rustiger in stressvolle situaties.
sinterklaaskapoentjedinsdag 20 juni 2017 @ 17:47
Heb een shitperiode, ben dagelijks moe gestrest en maak me verschrikkelijk zorgen om kleine dingen. Ik stap een andere levensfase in en dat is eng. M'n lichaam en hoofd vragen om bewustzijn, ik mediteer dagelijks.

Wie herkent het volgende, wat ik vandaag ervaar:

Moe, geprikkeld, telkens vervelende gedachten die ik snel herken als gedachten. Ik ben zelfstandig aan het werk maar door die lichamelijke angst komt er niet veel van terecht. Ik 'bevroor' 's middags zelfs helemaal, helemaal in direct contact met het rotgevoel. Dat duurde schijnbaar een eeuwigheid, ik heb wel 2 uur in die staat op de bank gezeten, in een soort meditatieve staat maar wel overspoeld door angst/kutgevoel maar niet in die verwarrende staat van 'vechten' dmv gedachten. Uiteindelijk helemaal gaar in slaap gevallen.
Nu net wakker, even in een waas maar al snel komen die kutgedachtes en de lichamelijke/geestelijke pijntoestand weer op.

Ik weet niet goed wat ik ermee moet. Sommige nondualiteit 'teachers' waaronder Erik van Zuydam waar ik ooit een retraite heb gevolgd, noemen zoiets 'depressie als wake up call'. Dat zag ik die retraiteweek ook bij anderen gebeuren: opgekropte emoties komen 'los' zodra de weerstand wordt opgegeven. Sommigen barsten in tranen uit.

Zit er nog middenin, t is echt klote maar voelt ergens ver als een bevrijding, loskomen. Maar die verdraaide angst en vermoeidheid... Ben ergens bang dat ik dr geen moer mee opschiet.

Herkenbaar?
duracellkonijntjedinsdag 20 juni 2017 @ 21:03
Ik heb het gevoel dat ik aan de vooravond van iets groots sta. De laatste weken heb ik echt een paar eyeopeners gehad, waarvan de grootste misschien wel is dat mijn angstklachten, controlematige gedrag en negatieve gedachten verbonden zijn.

Sinds mijn burnout ben ik bang om situaties niet meer onder controle te hebben, want dan gebeuren nare dingen. Ik heb alleen nooit beseft dat dit principe in zo'n breed deel van mijn leven is geslopen. Als ik in een fase zit waarin ik nieuwe dingen leer, is het eerste wat mijn hersenen willen doen, deze dingen opratelen. Want 'stel dat ze niet kloppen of ik ze vergeet'. Ik kan toch niet denken van 'ik zie wel'.

Nou, ik kan mooi wel denken van ik zie wel. Ja, er zijn nare dingen gebeurd in mijn leven die er voor gezorgd hebben dat ik overmatig controle wil houden over dingen, maar dit levert me ook geen geluk op. Tijd om dingen weer meet los te laten. Loslaten en ontwikkeling kunnen immers prima hand in hand gaan. Tijd om mijn rug toe te keren naar dat stemmetje in mijn hoofd dat altijd zegt: wat als?

Kunnen er meer slechte dingen gebeuren in mijn leven? Ja. Maar het zei zo. Ik doe m'n best en come what may. Het wordt tijd dat ik weer geniet van het leven, inplaats van leven in mijn hoofd, het troubleshootend door het leven gaan. Volgende week een afspraak bij de huisarts voor gesprekken. Ik wil weer wat hulp om hopelijk een volgende stap te kunnen zetten in mijn ontwikkeling, want ik ben het zat om dit alleen te doen.
sinterklaaskapoentjewoensdag 21 juni 2017 @ 17:56
Ik denk dat een psycholoog/coach (via huisarts) jou wel verder zou kunnen helpen. Realisatie en erkenning ben je al doorgaan zo te lezen. Maar klinkt wel als iets waar je enige (verstands)tools voor kunt gebruiken.
Meneertje_flapdrolwoensdag 21 juni 2017 @ 23:33
quote:
0s.gif Op zondag 18 juni 2017 20:26 schreef rico18 het volgende:

[..]

Bij mij veroorzaakt mijn innerlijke stem vaak het malen. Telkens als er iets voor doet waardoor je in je hoofd schiet om iets onbelangrijks dan komt het stemmetje (=verstand) van alles uitleggen hoe ik daar mee om moet gaan, het zijn de dingen die ik veelal geleerd heb.

Tegelijkertijd kan dat stemmetje voor veel verwarring zorgen, het kan bijv. ook niet altijd de juiste woorden vinden. Vanmiddag buiten in de stoel werd ik er weer zo moe van, en leek me het een goed idee om dat stemmetje los te laten. Ik bedoel er mee het denken en het meegaan. Soms kun je je leven goed leiden zonder teveel te denken, gaat dit dan via gevoel ,onbewustzijn of je hart volgen ? in mijn geval dus ik laat het denken totaal helemaal los en toch werkt het allemaal wat ik geleerd heb.
Het heeft geen zin om tegen dat stemmetje te strijden. Waarom niet? Omdat het simpelweg is how the mind works... Het is als het ware mechanisch. Hoe het van persoon tot persoon werkt is afhankelijk van iemands persoonlijke conditionering.
Maar het is niet echt iets dat je kunt controleren. Het is in feite gewoon de natuur...

Dat stemmetje (denken) is iets waarmee we ons vaak identificeren. Als er een gedachte opkomt, kunnen we ons bijvoorbeeld slecht voelen over die gedachte ('wat slecht dat ik dit denk!'), alsof wij die gedachte willens en wetens produceren. Complete waanzin!

Je doet dat niet. Het is slechts een reflectie van je mentale conditionering.

Het lijkt door dat stemmetje net alsof er twee (of meer) zelven in ons zijn. Zelven die strijdig zijn met elkaar. Daardoor leven we in een soort gespleten toestand (split-mind), weten we niet wie we nou eigenlijk zijn, en zoeken we 'ons zelf'. Maar dat stemmetje in jezelf kun je zien als een soort spiegelbeeld-zelf; het reageert slechts mechanisch en pakt continu dingen uit het geheugen, alle opgeslagen informatie, en put daar wat het op dat moment het meest relevant lijkt, uit (natuurlijk ook reuze nuttig in allerlei situaties).

Ik had zelf een poosje geleden een realisatiemoment hiermee waarop me dit helemaal helder werd. Ik had er al wel over gelezen, maar als je zoiets in een flits van inzicht inziet, dan kan dat echt een moment zijn dat je het ineens snapt. Dat stemmetje was ik namelijk ook altijd mee in gevecht. Nog steeds wel af en toe natuurlijk, maar je dat dan in herinnering brengen, verlicht de situatie direct. Hoewel het ook nog redelijk vers is, en ik dit nu eigenlijk pas zo helder onder woorden kan brengen. Het verwoorden helpt me voor mezelf ook weer het helderder te krijgen.

Maar probeer dat stemmetje eens zo te zien, als 'just how the mind works'. Je bént het niet. Als je dat beseft kun je er gewoon naar kijken. Je kunt er zelfs geďnteresseerd in raken. Naar je eigen mind kijken als een wetenschapper als het ware, vanuit het besef dat je het niet bent. Dan kun je er van een afstandje naar kijken.
Meneertje_flapdrolwoensdag 21 juni 2017 @ 23:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 juni 2017 17:47 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Heb een shitperiode, ben dagelijks moe gestrest en maak me verschrikkelijk zorgen om kleine dingen. Ik stap een andere levensfase in en dat is eng. M'n lichaam en hoofd vragen om bewustzijn, ik mediteer dagelijks.

Wie herkent het volgende, wat ik vandaag ervaar:

*knip*

Ik weet niet goed wat ik ermee moet. Sommige nondualiteit 'teachers' waaronder Erik van Zuydam waar ik ooit een retraite heb gevolgd, noemen zoiets 'depressie als wake up call'. Dat zag ik die retraiteweek ook bij anderen gebeuren: opgekropte emoties komen 'los' zodra de weerstand wordt opgegeven. Sommigen barsten in tranen uit.

Zit er nog middenin, t is echt klote maar voelt ergens ver als een bevrijding, loskomen. Maar die verdraaide angst en vermoeidheid... Ben ergens bang dat ik dr geen moer mee opschiet.

Herkenbaar?
Het kan zeker zijn dat er iets loskomt dat even los moet komen. Soms, hoe vervelend ook, moet je daar inderdaad even doorheen.
Zelf heb ik ook wel van die periodes gehad de afgelopen tijd. Al heb ik niet zo veel emotionele en mentale moeilijkheden, maar meer fysiek van aard (sterke energiestromen, en daardoor steken op plekken die beangstigend zijn e.d.).
Hoe dan ook, het zijn bekende verschijnselen. Vaak worden juist die fases ook wel als openingen gezien. Momenten waarbij je dus niet moet opgeven. Vooral voelen en de weerstand loslaten. Er bij zijn met aandacht, en het voorbij laten trekken. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan vaak ;)
rico18donderdag 22 juni 2017 @ 11:06
quote:
Heb een shitperiode, ben dagelijks moe gestrest en maak me verschrikkelijk zorgen om kleine dingen. Ik stap een andere levensfase in en dat is eng. M'n lichaam en hoofd vragen om bewustzijn, ik mediteer dagelijks
Het moe voelen kan vele oorzaken hebben ,ziek ,eten drinken ,slecht slapen , hierdoor valt het erg tegen om bewust te blijven, wat dus de oorzaak kan zijn van jouw stemming.

quote:
Het heeft geen zin om tegen dat stemmetje te strijden. Waarom niet? Omdat het simpelweg is how the mind works... Het is als het ware mechanisch. Hoe het van persoon tot persoon werkt is afhankelijk van iemands persoonlijke conditionering.
Maar het is niet echt iets dat je kunt controleren. Het is in feite gewoon de natuur...
Het loslaten van dit stemmetje omdat ik er moe van werd was op dat moment niet dat daardoor weerstand ontstond, maar meer moest ik er om lachen dat geratel waar ik gek van werd, tenslotte is het je verstand maar. Maar vaak genoeg ga ik er toch weer in mee, dit kan ook bewust zijn omdat ik iets aan het uitzoeken ben over mijzelf. Denken kan nuttig zijn met de juiste woorden vinden, maar soms kom je er niet uit en schakel ik over tot mijn gevoel. Het verstand wil vaak te veel te weten komen, aan ons dan de taak om er dan niet in mee te gaan.
Kaminadonderdag 22 juni 2017 @ 12:17
De 'waarheid' ligt in het midden; dat wat is speelt zich niet af buiten én binnen het hoofd.

Nou ja, niet dat wat wij ons bewustzijn noemen.

Laat de prikkels binnen en buiten langs je waaien als wolken in de lucht.
rico18donderdag 22 juni 2017 @ 14:16
Hier wat info over gezondheid en psychische aandoeningen, zelf volg ik het Gaps dieet, ik doe dit voor een andere kwaal maar mijn psychische toestand is daarmee ook mooi meegenomen. Ik weet niet in welke toestand jullie verkeren maar het is interessant voor als je niet lekker in je vel zit om je hier ook in te verdiepen.

http://wibnet.nl/mens/gez(...)chische-aandoeningen
http://www.gapsdieet.nl/gapsdieet/wat-is-het-gapsdieet/
sinterklaaskapoentjedonderdag 22 juni 2017 @ 16:43
quote:
0s.gif Op woensdag 21 juni 2017 23:43 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Het kan zeker zijn dat er iets loskomt dat even los moet komen. Soms, hoe vervelend ook, moet je daar inderdaad even doorheen.
Zelf heb ik ook wel van die periodes gehad de afgelopen tijd. Al heb ik niet zo veel emotionele en mentale moeilijkheden, maar meer fysiek van aard (sterke energiestromen, en daardoor steken op plekken die beangstigend zijn e.d.).
Hoe dan ook, het zijn bekende verschijnselen. Vaak worden juist die fases ook wel als openingen gezien. Momenten waarbij je dus niet moet opgeven. Vooral voelen en de weerstand loslaten. Er bij zijn met aandacht, en het voorbij laten trekken. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan vaak ;)
Het was een hele dag voelen en pijn ervaren. En de dag erop (gister) was de pijn grotendeels weg. Vandaag lekker aan het meer aan de zon en vrij zorgeloos.
Meneertje_flapdrolzaterdag 24 juni 2017 @ 00:14
quote:
1s.gif Op donderdag 22 juni 2017 16:43 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Het was een hele dag voelen en pijn ervaren. En de dag erop (gister) was de pijn grotendeels weg. Vandaag lekker aan het meer aan de zon en vrij zorgeloos.
Zo zie je maar. :)
Meneertje_flapdrolzaterdag 24 juni 2017 @ 00:19
De denk-mind is like:

1LrQ4GC9.jpg

met nog allerlei stipjes, kleinere lijnen, vertakkingen en een hele chaos van inkt.

De echte mind is like:

img-thing?.out=jpg&size=l&tid=9175266

Alleen dan nog zonder de zwarte grenzen zelfs ;)

Je bent niet dat circus in je kop. Je bent dat wat tussen de gedachtes en allemaal toestanden in zit... Tussen twee gedachtes in vind je jezelf!
Kaminazaterdag 24 juni 2017 @ 00:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 00:19 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
De denk-mind is like:

[ afbeelding ]

met nog allerlei stipjes, kleinere lijnen, vertakkingen en een hele chaos van inkt.

De echte mind is like:

[ afbeelding ]

Alleen dan nog zonder de zwarte grenzen zelfs ;)

Je bent niet dat circus in je kop. Je bent dat wat tussen de gedachtes en allemaal toestanden in zit... Tussen twee gedachtes in vind je jezelf!
Het is meer als
SPOILER
.
en
SPOILER
het negatief
en
SPOILER
allebei tegelijk
en
SPOILER
geen van beide
en
SPOILER
geen van bovenstaande
en
SPOILER
al het bovenstaande
en
SPOILER
punt uit. ;)
EggsTCzaterdag 24 juni 2017 @ 00:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 00:19 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
De denk-mind is like:

[ afbeelding ]

met nog allerlei stipjes, kleinere lijnen, vertakkingen en een hele chaos van inkt.

De echte mind is like:

[ afbeelding ]

Alleen dan nog zonder de zwarte grenzen zelfs ;)

Je bent niet dat circus in je kop. Je bent dat wat tussen de gedachtes en allemaal toestanden in zit... Tussen twee gedachtes in vind je jezelf!
Dit ja.

Letterlijk voorbij gedachten.

Ik vraag me af of linkshandigen dit sneller uit nature hebben dan rechtshandigen, aangezien de rechter hersenhelft dan dominant is als je linkshandig bent. En dus ook minder vatbaar zijn voor dat nadenk patroon.
Meneertje_flapdrolzondag 25 juni 2017 @ 00:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 00:47 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Dit ja.

Letterlijk voorbij gedachten.

Ik vraag me af of linkshandigen dit sneller uit nature hebben dan rechtshandigen, aangezien de rechter hersenhelft dan dominant is als je linkshandig bent. En dus ook minder vatbaar zijn voor dat nadenk patroon.
Dat zou heel goed kunnen.
Ik ben zelf linkshandig ook. :D
rico18zaterdag 1 juli 2017 @ 17:16
Beoefenen jullie nog steeds serieus mindfulness in alle dagelijkse taken die jullie tegen komen ? Zelf ervaar ik dat bij saai huishoudelijk werk waar je niet bij hoeft na te denken dat daarbij je gedachten continu afdwalen.

Om dan telkens weer opnieuw je aandacht te richten op wat je aan het doen bent vind ik vermoeiend, het gaat dan om bijv. de aanrecht opruimen, om dat met volle aandacht te doen vraagt concentratie wat het volgens mij vermoeiend maakt als je dat soort werk de hele dag moet doen.

Het lijkt ook of mijn werkzaamheden langer duren. Nu en dan laat ik het dan bij de pakken neerzitten. Ik beoefen mindfulness nog niet lang. Komt het goed als ik er me er verder in train ?

[ Bericht 0% gewijzigd door rico18 op 01-07-2017 18:18:45 ]
Meneertje_flapdrolzaterdag 1 juli 2017 @ 23:16
Mwa, nee ik beoefen niet iedere seconde mindfulness of zo.
Het gaat een beetje vanzelf en soms herinner ik mezelf er effe aan. Gaat best snel al vaak dat ik opmerk dat ik te veel in het denken zit.

Volgens mij werkt het zo dat dat zich gaandeweg vanzelf wel meer ontwikkeld. Je hoeft jezelf niet het nu niet op te leggen of zo. Waarom zou je niet gewoon mogen afdwalen? Alleen als je het je bewust voorneemt om effe een tijdje volledig strak op het nu gericht te blijven, moet je het proberen te doen. Maar dat is dan gewoon ff een moment van beoefening. Kun je 3x per dag effe een paar minuutjes doen bijvoorbeeld...

Het gaat erom dat je onopmerkzamer wordt. ;) dat gaat vanzelf naarmate het zich ontwikkeld naar mijn idee. Don't worrie!
rico18zondag 2 juli 2017 @ 09:16
quote:
[img]
Het gaat erom dat je onopmerkzamer wordt. ;) dat gaat vanzelf naarmate het zich ontwikkeld naar mijn idee. Don't worrie!
Je bedoeld opmerkzamer, dus ook weten als je te lang afgedwaald bent, dat je er ook uit kunt komen.
Kaminazondag 2 juli 2017 @ 09:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juli 2017 17:16 schreef rico18 het volgende:
Beoefenen jullie nog steeds serieus mindfulness in alle dagelijkse taken die jullie tegen komen ? Zelf ervaar ik dat bij saai huishoudelijk werk waar je niet bij hoeft na te denken dat daarbij je gedachten continu afdwalen.

Om dan telkens weer opnieuw je aandacht te richten op wat je aan het doen bent vind ik vermoeiend, het gaat dan om bijv. de aanrecht opruimen, om dat met volle aandacht te doen vraagt concentratie wat het volgens mij vermoeiend maakt als je dat soort werk de hele dag moet doen.

Het lijkt ook of mijn werkzaamheden langer duren. Nu en dan laat ik het dan bij de pakken neerzitten. Ik beoefen mindfulness nog niet lang. Komt het goed als ik er me er verder in train ?
Aandacht moet je trainen, en trainen gaat niet vanzelf.
rico18maandag 3 juli 2017 @ 19:29
Lijkt ook een kwestie van verveling dat afdwalen bij simpel werk. Ben je aan iets aan het sleutelen dan blijf je goed gefocust. Volgens mindfulness is het goed om dingen te benoemen, terwijl Eckhart Tolle zegt dat je dingen niet moet benoemen. Overtuigingen van beiden komen uit het boeddhisme. Wat vinden jullie hier van?
Meneertje_flapdrolmaandag 3 juli 2017 @ 19:57
quote:
0s.gif Op maandag 3 juli 2017 19:29 schreef rico18 het volgende:
Lijkt ook een kwestie van verveling dat afdwalen bij simpel werk. Ben je aan iets aan het sleutelen dan blijf je goed gefocust. Volgens mindfulness is het goed om dingen te benoemen, terwijl Eckhart Tolle zegt dat je dingen niet moet benoemen. Overtuigingen van beiden komen uit het boeddhisme. Wat vinden jullie hier van?
1001004005367854.jpg

Misschien is dit een goed boek voor je...

Daar staat ook het advies in 3 per dag een paar minuten te oefenen, en 2 keer lang en uitgebreid te mediteren (min. 20 minuten). Gaandeweg steeds meer mindfulness ontwikkelen.

Mij lukt het ook niet om de hele tijd eraan te denken.
rico18dinsdag 4 juli 2017 @ 09:06
Bedankt voor de tip, ik heb hier ook nog 2 boeken liggen de kracht van het nu en en in de maalstroom van je leven van Edel maex (is ook een bekende)
Meneertje_flapdrolvrijdag 7 juli 2017 @ 00:54
Uiteindelijk gaat het allemaal om: ontspannen zijn in wat is...
ieder moment.
Maak het je mantra!
rico18zondag 9 juli 2017 @ 12:06
Mijn mantra is vaak het zinnetje: Het zuivere bewustzijn oordeelt niet. Alleen moet ik het niet te letterlijk nemen. Overal lees je het mindfulness is niet oordelen. Ligt er natuurlijk aan welk soort oordeel. Als iemand vraagt was het druk in de stad en je antwoord daar op dan heb je geoordeeld , of je zegt tegen een kind dat die meer moet drinken, of meer moet insmeren tijdens het zonnen. Zo oordeel je toch nog veel op een dag. Als we helemaal niet zouden oordelen dan zouden we ook niet goed kunnen communiceren.
Meneertje_flapdrolmaandag 10 juli 2017 @ 15:33
Ik vind dat wel ambitieus hoor, proberen helemaal niet meer te oordelen :P
Lexa31zaterdag 29 juli 2017 @ 23:55
Ik heb vandaag bijvoorbeeld gewerkt in de tuin, bij elk stuk onkruid dat ik eruit trok dacht ik ik haal ook onkruid uit mijn hoofd. Het werd een soort mantra. En ineens vond ik onkruid niet zo erg meer. Misschien kun je dit ook voor de afwas etc. doen. Maar idd toen ik nog moest afwassen gingen mijn gedachten ook met me aan de haal.. omdat het echt werk is dat zo saai is.
rico18woensdag 9 augustus 2017 @ 18:25
Idd uit verveling beland je in gedachten, maar gelukkig het is normaal dat gedachtes plotseling komen. Je bent er bewust van, je kunt kiezen wat je er mee doet terug naar het nu of de gedachten?
Lexa31woensdag 9 augustus 2017 @ 19:16
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 18:25 schreef rico18 het volgende:
Idd uit verveling beland je in gedachten, maar gelukkig het is normaal dat gedachtes plotseling komen. Je bent er bewust van, je kunt kiezen wat je er mee doet terug naar het nu of de gedachten?
Je bewust zijn van je gedachten is al een hele verbetering. Dan kun je idd denken, hey nu weer in het hier en nu en niet afdwalen.
Kaminawoensdag 9 augustus 2017 @ 20:21
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 18:25 schreef rico18 het volgende:
Idd uit verveling beland je in gedachten, maar gelukkig het is normaal dat gedachtes plotseling komen. Je bent er bewust van, je kunt kiezen wat je er mee doet terug naar het nu of de gedachten?
Gezien je schrijven, denk ik dat jij er goed aan zou doen je aandachtspanne te trainen.
Meneertje_flapdrolvrijdag 11 augustus 2017 @ 23:32
Mindfulness, 'in het nu zijn' etc. komt direct voort uit het boeddhisme, en is toe te schrijven aan de leer van de Boeddha zelf. Mindfulness is de van religieuze grondslagen ontdane versie van 'vipassana-meditatie', oftewel inzichtsmeditatie.

'in het nu verblijven' om het gepieker te stoppen, is een klachtbehandelgerichte hedendaagse psychologische toepassing van de oeroude boeddhistische meditatie.

Persoonlijk ben ik van mening dat het heel veel kan helpen, en enorm veel dagelijkse verwarringen kan wegnemen, als ook de grondslagen van het waarom duidelijker worden. Waarom probeer je een op het nu gerichte geest te ontwikkelen? Alleen maar om van het gepieker en neurotisch gedenk af te komen? Of is het wellicht ook wel handig om te begrijpen waarom dat van oorsprong werd getracht in het boeddhisme, dat 'in het nu zijn'?

Het gaat om bewustwording. Het gaat erom van je geest minder de wilde aap te blijven maken, die hij gemiddeld in onze huidige hectische samenleving is.

Wanneer er meer rust en ontspanning komt, ontstaat er meer ruimte; het bewust-zijn van je geest, schept een zekere afstand - ruimte - in de geest. Door meer in dit verruimde perspectief van bewust kijken te vertoeven, ga je ook meer zien hoe je vanuit automatismen reageert op alles wat in je geest verschijnt. Je wordt je er op den duur van bewust dat je geest eigenlijk voortdurend middels automatische patronen (associaties) op alles reageert.

Door scherp te leren waarnemen in het huidige moment, laat je je uiteindelijk minder meenemen door vertroebelende, in de geest 'werkelijkheden' scheppende gedachten, die eigenlijk zichzelf scheppende illusies zijn. Dat ga je op den duur inzien.

Je gaat, door steeds scherp in het nu te verblijven, zien hoe je geest je telkens weer meeneemt met zijn subtiele, geprojecteerde innerlijke beelden (mentale plaatjes/images), associaties, herinneringen, vooral heel veel in het geheugen opgeslagen her-inneringen; het verleden dat constant, in het heden, automatisch, in de geest wordt herhaald om de huidige, nieuwe situaties mee te interpreteren. Dit doe JIJ niet!! JIj bent hier op geen enkele manier voor verantwoordelijk! Dit is simpelweg hoe je brein werkt. Of: hoe je Mind werkt. Het is een automatisch gebeuren. En dat kun je leren zien... Dat leren zien maakt dat je er doorheen kan gaan kijken. Dat er doorheen kijken, maakt je er los van; want je ziet dat jij het niet bent; dat het een illusie is waar jij telkens maar blind in gelooft. Dat maakt dat je uit die droom kunt gaan ontwaken. En het ontwaken kan je ervan bevrijden! Dat is spirituele verlichting. Boeddha, de oorsprong van de mindfulness, ging niet voor minder dan dat. Dát is de gedachte en het oorspronkelijke doel achter het leren je geest in het Nu te laten verblijven...

Ik denk dat het handig is om dat te proberen te begrijpen. Dan kom je minder snel in dwangmatig gedoe terecht zoals 'oh, ik mag niet denken!'
Meneertje_flapdrolwoensdag 23 augustus 2017 @ 22:19

Leuk interview met Jan Prins. :)
Meneertje_flapdroldonderdag 24 augustus 2017 @ 00:36
Boswandeling met Hans Laurentius.

sinterklaaskapoentjedonderdag 24 augustus 2017 @ 23:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 00:47 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Dit ja.

Letterlijk voorbij gedachten.

Ik vraag me af of linkshandigen dit sneller uit nature hebben dan rechtshandigen, aangezien de rechter hersenhelft dan dominant is als je linkshandig bent. En dus ook minder vatbaar zijn voor dat nadenk patroon.
Bewustzijn kunnen we helaas niet weten. Sterker nog, we weten niet eens wat het is :P
EggsTCdonderdag 24 augustus 2017 @ 23:48
quote:
1s.gif Op donderdag 24 augustus 2017 23:35 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Bewustzijn kunnen we helaas niet weten. Sterker nog, we weten niet eens wat het is :P
Bewustzijn is waar alles uit bestaat, de overkoepelende schil van álles. Dit is ook waarom je, als je een goed diepe meditatie hebt, kan ervaren dat je samensmelt met objecten.

Nu heb ik hier totaal geen "wetenschappelijke" onderbouwing voor omdat de wetenschap lichtjaren achterloopt op mijn ervaringen en op meditatieve staten ansich. Maar eigen ervaring (en bepaalde boeken) vertellen mij dat het zo werkt.

En wetenschap is dit ook het topic verder niet voor, want zoals je zelf al zegt; "ze weten nog niet eens wat het is". Dat klopt.

"We are all one", is geen lukrake uitspraak. ;)
rico18zaterdag 2 september 2017 @ 10:23
Ben nu al een tijd aan het filosoferen over het automatisch denken, het staat op dit forum perfect uitgelegd. Alleen kan ik het niet loslaten. Ik heb vaker hier vertelt dat ik me zelf aan het controleren ben. Dus bij iedere gedachten of denken die ik krijg ga ik zitten oordelen van: ben ik bewust of zit ik automatisch te denken?

Ik kan hier compleet van in de war raken en gaan piekeren en zo de hele dag bezig zijn. Het lijkt op dwangmatig denken van iets willen weten. Terwijl als ik het een keer loslaat alles thuis op rolletjes draait, door wat je geleerd hebt over dit onderwerp o.a op dit forum. Maar er gaat wel een belletje rinkelen als het niet lekker gaat zonder alles precies te weten en te gaan denken.

Voor mij is dit een kwestie van aanvoelen en van je intuďtie uitgaan. Ik denk dat de meesten hier op varen. Toch?
rico18zaterdag 9 september 2017 @ 12:10
Hier staat het ook duidelijk uitgelegd:
https://www.ookzogevoelig.nl/index.php/volwassenen/intuitie/
Kaminazaterdag 9 september 2017 @ 15:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 10:23 schreef rico18 het volgende:
Ben nu al een tijd aan het filosoferen over het automatisch denken, het staat op dit forum perfect uitgelegd. Alleen kan ik het niet loslaten. Ik heb vaker hier vertelt dat ik me zelf aan het controleren ben. Dus bij iedere gedachten of denken die ik krijg ga ik zitten oordelen van: ben ik bewust of zit ik automatisch te denken?

Ik kan hier compleet van in de war raken en gaan piekeren en zo de hele dag bezig zijn. Het lijkt op dwangmatig denken van iets willen weten. Terwijl als ik het een keer loslaat alles thuis op rolletjes draait, door wat je geleerd hebt over dit onderwerp o.a op dit forum. Maar er gaat wel een belletje rinkelen als het niet lekker gaat zonder alles precies te weten en te gaan denken.

Voor mij is dit een kwestie van aanvoelen en van je intuďtie uitgaan. Ik denk dat de meesten hier op varen. Toch?
Maak je niet zo druk.
Meneertje_flapdrolzaterdag 9 september 2017 @ 22:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 10:23 schreef rico18 het volgende:
Ben nu al een tijd aan het filosoferen over het automatisch denken, het staat op dit forum perfect uitgelegd. Alleen kan ik het niet loslaten. Ik heb vaker hier vertelt dat ik me zelf aan het controleren ben. Dus bij iedere gedachten of denken die ik krijg ga ik zitten oordelen van: ben ik bewust of zit ik automatisch te denken?

Ik kan hier compleet van in de war raken en gaan piekeren en zo de hele dag bezig zijn. Het lijkt op dwangmatig denken van iets willen weten. Terwijl als ik het een keer loslaat alles thuis op rolletjes draait, door wat je geleerd hebt over dit onderwerp o.a op dit forum. Maar er gaat wel een belletje rinkelen als het niet lekker gaat zonder alles precies te weten en te gaan denken.

Voor mij is dit een kwestie van aanvoelen en van je intuďtie uitgaan. Ik denk dat de meesten hier op varen. Toch?
Elke keer als dat gebeurt, zeg je tegen jezelf: 'ontspan!' of: 'ontspannen in dat wat is'. Zo'n mantra kan helpen om daar uit te komen. :)
rico18zondag 10 september 2017 @ 18:37
Heb me minder druk gemaakt door mijn pieker gedachtes (en dat zijn er veel) uit te stellen naar mijn bedtijd. Eenmaal aangebroken deze tijd had ik er geen zin meer in om te denken.
Kaminamaandag 11 september 2017 @ 08:42
quote:
0s.gif Op zondag 10 september 2017 18:37 schreef rico18 het volgende:
Heb me minder druk gemaakt door mijn pieker gedachtes (en dat zijn er veel) uit te stellen naar mijn bedtijd. Eenmaal aangebroken deze tijd had ik er geen zin meer in om te denken.
Je kan zo wel veroorzaken dat je niet kan slapen door het piekeren.
rico18maandag 11 september 2017 @ 11:36
Nee hoor, ik weet van mezelf dat het niet normaal is wat ik overdag doe. Als ik in bed stap en ik ben moe val ik meteen in slaap. De gedachtes bij mij gaan niet over problemen of iets dergelijks. Maar meer over interesses bijv. over het onderwerp waar we het hier op dit forum over hebben. Wat ik nu ervaar is dat ik het de laatste dagen meer heb losgelaten, dat ik minder in mijn hoofd geleefd heb.
naoomxwoensdag 1 november 2017 @ 20:06
Oké, net dus een tentamen deels redelijk gefaald op het einde (in het begin dacht ik eigenlijk niet aan hem, maar het ging al niet zo lekker) doordat ik dus aan mijn crush zat te denken, dus ik ga hier ook maar weer eens harder mee aan de slag. :')
_Voorbijganger_woensdag 22 november 2017 @ 23:23
Hoi allemaal, ik heb een vraag/zit met een kwestie hier. Al een poos kan ik niet meer normaal mediteren in mijn slaapkamer, en als ik het doe dan voelt het zeer geforceerd/druk aan waardoor ik geen “rust” kan vinden en blokkeer, ongeacht hoe lang ik zit (kan soms wel een uur zitten).

Ik heb echter gemerkt dat als ik mediteer in het huis van een vriend (waar ik op het huis pas omdat hij soms paar weken weg is) dan lukt het opeens wel en voelt het niet meer geforceerd aan (geen blokkade). Zelf ben ik (denk ik) er al achter (door experimenteren en nadenken hierover) waar dit waarschijnlijk door komt: …. In mijn slaapkamer (waar het mediteren niet lukt) zitten spullen die mij herinneren aan iets ‘doen’, terwijl ik gewoon wil ‘zijn’ tijdens het mediteren. Die persoonlijke spullen vormen op een of andere manier dan een obstakel voor mij (-n bewustzijn). Het kan ook komen doordat de spullen van 'mijn' zijn (hechting eraan), waardoor ze een blokkade veroorzaken.

Ik ben al zover dat ik al mijn spullen uit mijn slaapkamer heb weggehaald (als experiment), op bed en kleding na. Dit voelde iets beter aan, maar zelfs het bed en kleding vormen een probleem, want ik kan er nog steeds niet normaal mediteren. Zit ik in de zolder, waar geen spullen van mij zitten, dan kan ik er wel normaal mediteren en ervaar ik die blokkade niet.

Ik begrijp dit dus niet, ligt dit nu aan de spullen omdat die me herinneren aan iets ‘doen’ (i.t.t. ‘zijn’) of is het probleem dat de spullen van “mijn” zijn (en dus te maken heeft met hechting eraan)? Of ligt het ergens anders aan? Dat ik gek ben geworden ofzo?

Wat ik ook graag wil weten is, of dit normaal (een bekend probleem) is als je eenmaal ver gevorderd bent met mediteren/mindfulness (ben er al jaren mee bezig). Herkent iemand dit of heb je er ergens iets over gelezen/gezien dan hoor ik er graag over.
Kaminadonderdag 23 november 2017 @ 04:06
Jaren mediteren maakt niet vergevorderd. Spullen zijn slechts spullen.
Jopie78vrijdag 24 november 2017 @ 19:44
quote:
0s.gif Op woensdag 22 november 2017 23:23 schreef _Voorbijganger_ het volgende:
*knip
Spullen zijn energie omgezet in materie. Het kan dus heel goed zijn dat de spullen die je om je heen verzamelt er voor zorgen dat je denkt aan "doen" of "werken" en je "zijn" in de weg staan.

Zou alleen niet weglopen of de spullen verwijderen, zou juist gaan uitvinden waarom die spullen die lading hebben voor je. Misschien heb je je pad al gevonden, door alles op te geven wat van jou is en te leven van huizen van anderen.

Vergevorderd is een rekbaar begrip. Heb je echt stappen gemaakt of hang je al jaren op hetzelfde niveau? Wat staat er nog tussen jou en "oneness" met de natuur en je omgeving? Mooi punt om te zijn, moet inderdaad gek aanvoelen, maar als je streeft naar een leven zonder materie zullen mensen je sowieso snel gek vinden. :)
max555vrijdag 24 november 2017 @ 20:05
quote:
0s.gif Op woensdag 22 november 2017 23:23 schreef _Voorbijganger_ het volgende:
Hoi allemaal, ik heb een vraag/zit met een kwestie hier. Al een poos kan ik niet meer normaal mediteren in mijn slaapkamer, en als ik het doe dan voelt het zeer geforceerd/druk aan waardoor ik geen “rust” kan vinden en blokkeer, ongeacht hoe lang ik zit (kan soms wel een uur zitten).

Ik heb echter gemerkt dat als ik mediteer in het huis van een vriend (waar ik op het huis pas omdat hij soms paar weken weg is) dan lukt het opeens wel en voelt het niet meer geforceerd aan (geen blokkade). Zelf ben ik (denk ik) er al achter (door experimenteren en nadenken hierover) waar dit waarschijnlijk door komt: …. In mijn slaapkamer (waar het mediteren niet lukt) zitten spullen die mij herinneren aan iets ‘doen’, terwijl ik gewoon wil ‘zijn’ tijdens het mediteren. Die persoonlijke spullen vormen op een of andere manier dan een obstakel voor mij (-n bewustzijn). Het kan ook komen doordat de spullen van 'mijn' zijn (hechting eraan), waardoor ze een blokkade veroorzaken.

Ik ben al zover dat ik al mijn spullen uit mijn slaapkamer heb weggehaald (als experiment), op bed en kleding na. Dit voelde iets beter aan, maar zelfs het bed en kleding vormen een probleem, want ik kan er nog steeds niet normaal mediteren. Zit ik in de zolder, waar geen spullen van mij zitten, dan kan ik er wel normaal mediteren en ervaar ik die blokkade niet.

Ik begrijp dit dus niet, ligt dit nu aan de spullen omdat die me herinneren aan iets ‘doen’ (i.t.t. ‘zijn’) of is het probleem dat de spullen van “mijn” zijn (en dus te maken heeft met hechting eraan)? Of ligt het ergens anders aan? Dat ik gek ben geworden ofzo?

Wat ik ook graag wil weten is, of dit normaal (een bekend probleem) is als je eenmaal ver gevorderd bent met mediteren/mindfulness (ben er al jaren mee bezig). Herkent iemand dit of heb je er ergens iets over gelezen/gezien dan hoor ik er graag over.
Volgens mij is het niet de gehecht aan spullen maar gehecht zijn aan de gedachten over de spullen. Zo kan je ook gehecht zijn aan de gedachten over de ruimte waar je bijvoorbeeld zit. Als ik moeite heb met meditatie ga ik meestal in het donker zitten of doe gewoon mijn ogen dicht.
_Voorbijganger_zaterdag 25 november 2017 @ 19:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 19:44 schreef Jopie78 het volgende:

[..]

Spullen zijn energie omgezet in materie. Het kan dus heel goed zijn dat de spullen die je om je heen verzamelt er voor zorgen dat je denkt aan "doen" of "werken" en je "zijn" in de weg staan.

Zou alleen niet weglopen of de spullen verwijderen, zou juist gaan uitvinden waarom die spullen die lading hebben voor je. Misschien heb je je pad al gevonden, door alles op te geven wat van jou is en te leven van huizen van anderen.

Vergevorderd is een rekbaar begrip. Heb je echt stappen gemaakt of hang je al jaren op hetzelfde niveau? Wat staat er nog tussen jou en "oneness" met de natuur en je omgeving? Mooi punt om te zijn, moet inderdaad gek aanvoelen, maar als je streeft naar een leven zonder materie zullen mensen je sowieso snel gek vinden. :)
Bedankt voor je reactie. Dat is dus wat ik altijd doe: weglopen (andere plek zoeken) of spullen verwijderen.

Door je advies ben ik me ook iets gaan beseffen: Ik heb zo’n 12 jaar geleden al mijn spullen weggedaan en ben meer dan een jaar gaan rondzwerven in NL. Dit kwam ‘o.a.’ door (spirituele) ervaringen van ‘eenheid’, alleen had ik toen mezelf min of meer ‘gedwongen’ om al mijn spullen op te geven (dat was niet wijs van mij, maar misschien hoorde het bij de levenslessen die ik moest leren). Het hebben van spullen was “niet goed” (in mijn ogen toen) en ik veroordeelde het, dat was de manier voor mij om er van af te komen. Ondanks dat ik dat leven (op straat) al jaren niet meer leef, veroordeel ik het hebben van spullen nog steeds ergens in mijn achterhoofd. Ik denk dat dat het is. Tijdens meditatie word ik dan steeds ‘gewezen’ op mijn spullen omdat ik het nog steeds veroordeel denk ik, waardoor ik dan blokkeer.

Zoals user Kamina boven je aangaf, jaren mediteren maakt niet “vergevorderd”, had me wat ongelukkig verwoord. Er zijn stappen gemaakt, maar hang tegelijkertijd ook op hetzelfde niveau. Van buiten zie je geen vooruitgang, behalve dat ik mijn emoties zoals angst/woede/etc innerlijk kan kanaliseren (accepteren) en niet op anderen hoef af te reageren, maar van binnen voelt het alsof ik een reis naar het einde van het heelal heb gemaakt, je leert jezelf dus kennen. Ik wil hiermee niks bereiken, behalve de innerlijke ruimte creëren om de “negatieve”-gevoelens/gedachten die soms opkomen te verwerken en accepteren en daarvoor heb ik “meditatie” nodig.
_Voorbijganger_zaterdag 25 november 2017 @ 20:08
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 20:05 schreef max555 het volgende:

[..]

Volgens mij is het niet de gehecht aan spullen maar gehecht zijn aan de gedachten over de spullen. Zo kan je ook gehecht zijn aan de gedachten over de ruimte waar je bijvoorbeeld zit. Als ik moeite heb met meditatie ga ik meestal in het donker zitten of doe gewoon mijn ogen dicht.
Dat kan heel goed zo zijn, zie mijn uitleg/reactie op Jop78. Ik zal de volgende keer daar op letten. Bedankt voor de tip.

Door dit gebeuren was ik aan het nadenken om een aparte kamer voor meditatie te gebruiken, een waar geen spullen zitten, soort zen-kamer, maar dan écht zonder niks (geen matjes/kussentjes en bloempjes, dat is een nachtmerrie voor mij :D, maar goed dat komt wrs door de veroordeling).
max555maandag 27 november 2017 @ 20:02
Als je geen enkele gedachten in welke vorm dan ook over het verleden zou hebben, zou je dan denken?
Jopie78maandag 27 november 2017 @ 20:06
Ja, want je moet de prikkels verwerken die je binnenkrijgt. Je hebt dan alleen geen referentiekader, dus kan je (nog) geen herinneringen opslaan in een construct, wel als emotie/ervaring.

Een baby denkt wel, maar refereert niet, dus leeft in het nu. Pas als taal en begrip zijn bijgebracht, gaat het zich bezighouden met verleden of toekomst.
max555maandag 27 november 2017 @ 20:35
Volgens mij heb ik de vraag verkeerd gesteld en bedoelde ik eigenlijk: als je geen enkele herinnering had aan een verleden in welke vorm dan ook, zou je dan denken?


En een emotie is toch een gevolg, een reactie op het denken? Want als de gedachten er niet is er ook geen emotie. Zoals ik het nu bekijk is dat als er een emotie is dat je dan in je denken zit en niet in je gevoel.
Jopie78maandag 27 november 2017 @ 20:44
Pijn is een gevoel wat je wel degelijk waarneemt zonder te denken. Het denken kan dus ook een gevolg zijn van de emotie.

Denk niet dat een baby bewust huilt als het honger heeft, dat gaat op instinct, niet op nadenken.

Maar voor mij blijft het antwoord ja op je vraag. Zelfs zonder enige referentie zal je nog een voorkeur hebben voor warmte, of kou, licht, of donker, dus zullen er primitieve gedachtes zijn. Nadenken is een proces, waarbij een idee ook het resultaat kan zijn, niet alleen herinneringen. Maar als er ook geen herinneringen gemaakt worden zal er geen bewustzijn opbouwen, maar je zou niet bewust nadenken, slechts onbewust handelen.
max555maandag 27 november 2017 @ 21:08
Fysieke pijn is toch geen emotie?

Naar je herinneringen gaan is toch denken aan het verleden?
Dus als je dan mentaal in het verleden zit dan ben je niet vertegenwoordigd in het nu.
Volgens mij is om bewust te zijn en te worden in en van het nu juist zonder gedachten aan een verleden.
Maar zoals ik nu van je begrijp kan je volgens jou niet bewust zijn zonder herinnering aan verleden en blijf je juist onbewust.
Jopie78maandag 27 november 2017 @ 21:18
Een emotie is een innerlijke beleving, pijn is een innerlijke beleving.

Ik wist niet waar je heen ging met je vraag, je stelde slechts dat iemand geen herinneringen had. Als je bewust aan het denken bent, in woorden of begrippen, dan ben je toch aan het denken in herinneringen, want taal is je geleerd. Als je in het nu wilt zijn, zal je nog steeds gedachten krijgen, doordat input altijd wel iets triggered in je hoofd, je laat die gedachten alleen geen vat krijgen. Je gaat dus geen energie stoppen in de woorden die gevormd worden, maar ze zullen, zeker in het begin, nog wel gevormd worden.

Daarnaast maak je ontzettend veel aannames op al je kennis, alleen al om in leven te blijven. Wanneer ga je eten, is je lichaam warm genoeg, moet je al slapen. Als je continu in een verlichte staat wilt zijn waarin je niet gehinderd wordt door je referentiekaders, dan zal je niet lang leven zonder hulp van buitenaf.

Het is denk ik steeds een wisselwerking tussen wat je waarneemt en er voor zorgen dat er geen oordeel wordt gevormd aan de hand van je geheugen, niet om je harde schijf te wissen en als een amoebe door het leven te gaan. ;)
Jopie78maandag 27 november 2017 @ 21:22
Met het verleden bezig zijn is meer "Als ik dit had gedaan, had ik daar kunnen staan in het leven.", met de toekomst "Als ik die functie heb, zal ik gelukkig worden.".

In het nu leven betekent niet dat je nooit meer herinneringen hebt, het gaat er meer om dat je ze geen lading meer geeft door ervaringen vanuit het verleden.
max555maandag 27 november 2017 @ 21:39
Inderdaad en zo zijn er nog legio aan gedachten op te noemen die allemaal op het verleden of de toekomst gericht zijn die onze keuze en reactie in een nu bepalen en wat er vaak voor zorgt dat het er niet makkelijker op wordt.😉
Jopie78maandag 27 november 2017 @ 21:47
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 21:39 schreef max555 het volgende:
Inderdaad en zo zijn er nog legio aan gedachten op te noemen die allemaal op het verleden of de toekomst gericht zijn die onze keuze en reactie in een nu bepalen en wat er vaak voor zorgt dat het er niet makkelijker op wordt.😉
Het is ook heel lastig om te doen als je buiten de deur bent en keuzes moet maken, het is dus vooral veel vlieguren maken met mediteren. Ik heb overal briefjes hangen waar op staat "ademen en tellen", zodat ik steeds er aan word herinnerd om geen woorden te vormen in mijn gedachten, wat bij mij het beste lukt door op mijn adem te letten en ondertussen mijn stappen te tellen. Na een tijdje laat ik beide los en is het "stil" qua woorden, maar dan komen er gevoelens boven en gaat de energie stromen.

Zolang je nog angsten of problemen hebt is dat helemaal niet prettig. Alleen mindful zijn of mediteren heeft dus weinig zin, je zal ook actief je angsten tegemoet moeten treden, want die gaan zich steeds meer en heftiger aandienen.

Het is simpel, niet gemakkelijk. :P

[ Bericht 0% gewijzigd door Jopie78 op 27-11-2017 21:52:42 ]
max555maandag 27 november 2017 @ 21:58
Ja inderdaad je gedachten kunnen een groot horror verhaal laten zien. Wat dat betreft hoef je niet ver te zoeken om het kwaad te vinden.😲👿
Jopie78maandag 27 november 2017 @ 22:02
Ego dood is echt prachtig om mee te maken, maar daarvoor moet je door het oog van de naald. The Dark Night.

Zou niet graag de gedachten van een ander mee willen maken. Van die van mezelf weet ik al dat ik ze overleeft heb... ;)
max555maandag 27 november 2017 @ 22:16
Ego's gaan niet dood. Om dood te gaan moet het eerst worden geboren en ego's worden worden niet geboren die worden gecreëerd.


En je laatste zin is een goeie, die zal ik onthouden.
Meneertje_flapdrolzondag 10 december 2017 @ 01:32
ego'tje, ego'tje aan de wand, wie is het indrukwekkends van het land?
max555dinsdag 12 december 2017 @ 12:41
quote:
4s.gif Op zondag 10 december 2017 01:32 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
ego'tje, ego'tje aan de wand, wie is het indrukwekkends van het land?
Het ego is inderdaad een geweldige bron van informatie. Zeker als het daarbij gaat om het ego van een ander. Wat dat betreft kan ik wel zeggen dat het ego van een ander een goeie leermeester is. Het ego van een ander kan je precies laten zien en voelen met welke lessen je wordt geconfronteerd en daar in kan leren m.b.t jezelf. Het ego/denkwijze in een ander kan mij laten zien wat mijn ego/denkwijze met mij doet.
Slayagezondag 21 januari 2018 @ 21:45
quote:
0s.gif Op woensdag 22 november 2017 23:23 schreef _Voorbijganger_ het volgende:

Hoi allemaal, ik heb een vraag/zit met een kwestie hier. Al een poos kan ik niet meer normaal mediteren in mijn slaapkamer, en als ik het doe dan voelt het zeer geforceerd/druk aan waardoor ik geen “rust” kan vinden en blokkeer, ongeacht hoe lang ik zit (kan soms wel een uur zitten).

Ik heb echter gemerkt dat als ik mediteer in het huis van een vriend (waar ik op het huis pas omdat hij soms paar weken weg is) dan lukt het opeens wel en voelt het niet meer geforceerd aan (geen blokkade). Zelf ben ik (denk ik) er al achter (door experimenteren en nadenken hierover) waar dit waarschijnlijk door komt: …. In mijn slaapkamer (waar het mediteren niet lukt) zitten spullen die mij herinneren aan iets ‘doen’, terwijl ik gewoon wil ‘zijn’ tijdens het mediteren. Die persoonlijke spullen vormen op een of andere manier dan een obstakel voor mij (-n bewustzijn). Het kan ook komen doordat de spullen van 'mijn' zijn (hechting eraan), waardoor ze een blokkade veroorzaken.

Ik ben al zover dat ik al mijn spullen uit mijn slaapkamer heb weggehaald (als experiment), op bed en kleding na. Dit voelde iets beter aan, maar zelfs het bed en kleding vormen een probleem, want ik kan er nog steeds niet normaal mediteren. Zit ik in de zolder, waar geen spullen van mij zitten, dan kan ik er wel normaal mediteren en ervaar ik die blokkade niet.

Ik begrijp dit dus niet, ligt dit nu aan de spullen omdat die me herinneren aan iets ‘doen’ (i.t.t. ‘zijn’) of is het probleem dat de spullen van “mijn” zijn (en dus te maken heeft met hechting eraan)? Of ligt het ergens anders aan? Dat ik gek ben geworden ofzo?

Wat ik ook graag wil weten is, of dit normaal (een bekend probleem) is als je eenmaal ver gevorderd bent met mediteren/mindfulness (ben er al jaren mee bezig). Herkent iemand dit of heb je er ergens iets over gelezen/gezien dan hoor ik er graag over.
als ik je verhaal lees, kom je over als iemand die recentelijk is begonnen met mediteren/mindfulness en het een en andere heeft meegekregen erover (doe stand / zijn stand), maar het kennelijk niet helemaal is geland, ook al geef je aan dat je er jaren mee bezig bent en soms zelfs een uur zit.

mindfulness is simpelweg accepteren wat er is, wat het ook is. alles mag er zijn.

en mediteren is gewoon zitten op je kussen met (vaak) de focus bij je adem, elke keer als je afdwaalt van je adem ga je weer terug naar je adem. thats it. er is niet zoiets als "normaal" mediteren, je mediteert of je mediteert niet.
alles wat opkomt in je bewustzijn, tijdens het zitten mag er zijn, accepteer dat wat opkomt, kijk er even naar, vel er geen oordeel over, laat het los en ga weer terug naar het focus punt en als je aandacht afdwaalt naar gedachten, maakt het helemaal niks uit waar je gedachten over gaan, gedachten zijn gedachten, zie ze gewoon als objecten die opkomen in je bewustzijn en probeer er geen verhaal van te maken of te verklaren waarom bepaalde gedachten komen, dat zijn nog meer gedachten die vervolgens nog meer gedachten veroorzaken.

ga gewoon terug naar je adem. keer op keer op keer op keer.
-Phineas-zaterdag 3 februari 2018 @ 19:02
TVP

Ik wil eerst alles lezen voor ik echt ga meeposten in het topic :).

Ik hoop dat ik er wat aan ga hebben. Ik heb de OP ongeveer een kwart gelezen.. en het sprak mij wel aan. Ook heel fijn om te lezen dat er ook andere mensen zijn die zoveel denken. Ik weet dat het er altijd meer zijn, maar ik zie ze meestal niet zoveel. Hier wel. Dus dat vind ik al leuk.
EggsTCmaandag 19 februari 2018 @ 00:03

De shadow als gedefinieerd door Carl Jung is wat hij bedoelt in deze speech. Best een goed stuk,

Avoidance
A void dance
We dance around the void... :)

[ Bericht 13% gewijzigd door EggsTC op 19-02-2018 00:18:47 ]
kapiteintjemaandag 19 februari 2018 @ 01:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 10:23 schreef rico18 het volgende:
Ben nu al een tijd aan het filosoferen over het automatisch denken, het staat op dit forum perfect uitgelegd. Alleen kan ik het niet loslaten. Ik heb vaker hier vertelt dat ik me zelf aan het controleren ben. Dus bij iedere gedachten of denken die ik krijg ga ik zitten oordelen van: ben ik bewust of zit ik automatisch te denken?

Ik kan hier compleet van in de war raken en gaan piekeren en zo de hele dag bezig zijn. Het lijkt op dwangmatig denken van iets willen weten. Terwijl als ik het een keer loslaat alles thuis op rolletjes draait, door wat je geleerd hebt over dit onderwerp o.a op dit forum. Maar er gaat wel een belletje rinkelen als het niet lekker gaat zonder alles precies te weten en te gaan denken.

Voor mij is dit een kwestie van aanvoelen en van je intuďtie uitgaan. Ik denk dat de meesten hier op varen. Toch?
Helaas zijn jij en ik geconditioneerd om te doen, een oplossing te zoeken door te analyseren en te bedenken. Hoe werkt dit en hoe werkt dat? Wat denk ik, waarom denk ik dit, hoe kan ik stoppen met dit te denken, waarom voel ik dit, ik wil dit niet voelen etc.

Ik merk een oordeel over onbewuste gedachten vs bewust zijn op. Een onbewuste gedachte vind je blijkbaar niet goed of wenselijk en hier reageer je op een manier op die jou geen fijn gevoel geeft. Je automatische gedachte triggert een automatische angstgedachte die jou een angstig gevoel geeft.

Waarom mag iets niet gewoon zijn? Een onbewuste gedachte is pas ‘slecht’ als jij er een probleem van maakt. Ook al weet je dat je er een label op kunt plakken, herhaaldelijk je automatische gedachte opmerken zonder te oordelen en vervolgens kiezen om het verhaaltje niet af te maken en terug te gaan naar een object van aandacht helpt mij hierbij. Dit kun je trainen.

Je hoeft een verhaal/gedachte niet af te maken. Maar wat gebeurt er als je dit niet doet? Wat ervaar je dan? Ik zou hier eens bewuster van proberen worden en met de uitkomst hiervan verder verkennen. Dit kan inderdaad verwarrend zijn, want je moet nu gaan accepteren en dat roept wellicht onderliggende gedachten, emoties of lichaamssensaties op. Door te oefenen herken je dit patroon en zal het minder verwarrend zijn.

De oplossing ligt dus wellicht dichter bij jezelf dan je ooit had gedacht. Dichtbij is ook confronterend merk ik zelf!

[ Bericht 9% gewijzigd door kapiteintje op 19-02-2018 01:30:29 ]
rico18maandag 23 april 2018 @ 14:31
Thanks kapiteintje dit zijn mooie woorden. Ben een tijdje weg geweest hier en heb het even laten bezinken. Ben me er weer wat in gaan verdiepen en het kwartje begint zo langzamerhand te vallen.

Gedachten gaan bij mij nog veel op de loop, dus ook het automatisch denken. Er komen verhalen voorbij, en die gedachten komen gewoon je kunt ze niet stoppen. Soms is het oké als het automatisch gaat.

Wanneer denk je nu bewust zonder op de automatische piloot? Soms lijkt het alsof je bewust denkt maar het gaat dan toch vanzelf meestal is die gedachten dan positief of interessant.
rico18vrijdag 27 april 2018 @ 08:57
quote:
0s.gif Op donderdag 30 maart 2017 02:36 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Ik dacht, ik laat het effe aan anderen om te reageren, maar erg veel animo lijkt er niet te zijn voor dit onderwerp hier. Wel jammer.

Dat onderscheid tussen bewust/functioneel denken en automatisch/mechanisch zit 'm erin dat je er bewust je aandacht bij hebt. Dat je bewust-zijn op het moment van denken hélder is. Dat je tijdens het denken jezelf waarneemt bij wat je doet of denkt.
Vaak is dat waarnemen er niet bij; het gaat dan allemaal op de automatische piloot. Er is wel denken, maar de waarnemer in jou die het denken waarneemt is afwezig. En waarom is die afwezig? Omdat alle aandacht gefixeerd wordt op een object dat langskomt in de geest. Dat sluit de rest buiten; het hypnotiseert je tijdelijk.

Waar het om gaat is: openheid! Bewuste aandacht op het hier en nu houdt de geest open voor wat er zich aandient. Het blijft als het ware op een afstandje: het ziet, maar blijft aanwezig in de openheid.
Onbewuste aandacht (of mechanisch/automatische-piloot-denken) blijft niet in de openheid maar wordt volledig opgeslokt door het object in de geest (gedachten in dit geval).

Volgens mij is het belangrijkste wat je hierin moet zien te gaan leren is dat je niet je gedachten bent, maar dat je de waarnemer van je gedachten bent. Dat perspectief moet een beetje gaan verschuiven. Dan komt het bevrijd raken van je gemaal in gedachten vanzelf...
Ik was vergeten dat we hier een geweldige database hebben, en mijn dank aan Meneertje flapdrol. Ik was ook een beetje in de war, want gedachten komen ook vanzelf (is ook automatisch) als je dat goed door hebt, kies je wat je er mee doet, als je dan weet dat je denkt en wat je denkt, dan denk je bewust.
EggsTCwoensdag 9 mei 2018 @ 11:46
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 21:18 schreef Jopie78 het volgende:
Een emotie is een innerlijke beleving, pijn is een innerlijke beleving.

Ik wist niet waar je heen ging met je vraag, je stelde slechts dat iemand geen herinneringen had. Als je bewust aan het denken bent, in woorden of begrippen, dan ben je toch aan het denken in herinneringen, want taal is je geleerd. Als je in het nu wilt zijn, zal je nog steeds gedachten krijgen, doordat input altijd wel iets triggered in je hoofd, je laat die gedachten alleen geen vat krijgen. Je gaat dus geen energie stoppen in de woorden die gevormd worden, maar ze zullen, zeker in het begin, nog wel gevormd worden.

Daarnaast maak je ontzettend veel aannames op al je kennis, alleen al om in leven te blijven. Wanneer ga je eten, is je lichaam warm genoeg, moet je al slapen. Als je continu in een verlichte staat wilt zijn waarin je niet gehinderd wordt door je referentiekaders, dan zal je niet lang leven zonder hulp van buitenaf.

Het is denk ik steeds een wisselwerking tussen wat je waarneemt en er voor zorgen dat er geen oordeel wordt gevormd aan de hand van je geheugen, niet om je harde schijf te wissen en als een amoebe door het leven te gaan. ;)
Pijn is geen emotie, emoties en pijn worden door verschillende delen van de hersenen afgehandeld en kunnen daarom niet onder één worden geschaard. Dat het een innerlijke beleving is klopt, maar dat is wind tegen je gezicht ook, en dat is ook geen emotie.
Neoheodonderdag 10 mei 2018 @ 09:42
quote:
7s.gif Op woensdag 9 mei 2018 11:46 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Pijn is geen emotie, emoties en pijn worden door verschillende delen van de hersenen afgehandeld en kunnen daarom niet onder één worden geschaard. Dat het een innerlijke beleving is klopt, maar dat is wind tegen je gezicht ook, en dat is ook geen emotie.
Men spreekt soms toch van emotionele pijn? Je hebt fysieke pijn en emotionele pijn, denk bijv. aan het ervaren van pijn omdat je relatie uit is, of als een dierbare overlijdt, ....
EggsTCdonderdag 10 mei 2018 @ 13:11
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2018 09:42 schreef Neoheo het volgende:

[..]

Men spreekt soms toch van emotionele pijn? Je hebt fysieke pijn en emotionele pijn, denk bijv. aan het ervaren van pijn omdat je relatie uit is, of als een dierbare overlijdt, ....
We hadden het in dit geval over fysieke pijn. Emotionele pijn is wat anders ja.
EggsTCdinsdag 3 juli 2018 @ 13:28
Ik weet niet in hoeverre dit topic nog gelezen wordt, maar deze moest ik toch wel even posten hier.

-Phineas-woensdag 19 september 2018 @ 11:59
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2018 14:31 schreef rico18 het volgende:
Thanks kapiteintje dit zijn mooie woorden. Ben een tijdje weg geweest hier en heb het even laten bezinken. Ben me er weer wat in gaan verdiepen en het kwartje begint zo langzamerhand te vallen.

Gedachten gaan bij mij nog veel op de loop, dus ook het automatisch denken. Er komen verhalen voorbij, en die gedachten komen gewoon je kunt ze niet stoppen. Soms is het oké als het automatisch gaat.

Wanneer denk je nu bewust zonder op de automatische piloot? Soms lijkt het alsof je bewust denkt maar het gaat dan toch vanzelf meestal is die gedachten dan positief of interessant.
En stel dat je een antwoord krijgt op deze vraag, waarmee zou het jou dan mee kunnen helpen denk je?
Kaizen_woensdag 19 september 2018 @ 12:09
Geweldig topic, heb de openingspost aandachtig gelezen, nu ga ik me verdieping in de lange, zinvolle discussies die ik hier voorbij zie komen.

Zelf vond ik het boek 'Een Nieuwe Aarde' een enorme eye-opener. Zoals in de openingspost is omschreven, dit boek maakte 'mij' wakker en liet mij inzien dat ik niet dezelfde persoon ben als het ego, als de eindeloze gedachtes die in mijn hoofd worden gegenereerd.

Het boek 'De Kracht van het Nu' heb ik later nog gelezen, maar heeft beduidend minder indruk op mij gemaakt. Misschien logisch, gezien dit niet het eerste boek was wat ik over dit onderwerp heb meegekregen. Anyway, dit topic ga ik volgen. ^O^
-Phineas-woensdag 19 september 2018 @ 12:33
quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2018 12:09 schreef Kaizen_ het volgende:
Geweldig topic, heb de openingspost aandachtig gelezen, nu ga ik me verdieping in de lange, zinvolle discussies die ik hier voorbij zie komen.

Zelf vond ik het boek 'Een Nieuwe Aarde' een enorme eye-opener. Zoals in de openingspost is omschreven, dit boek maakte 'mij' wakker en liet mij inzien dat ik niet dezelfde persoon ben als het ego, als de eindeloze gedachtes die in mijn hoofd worden gegenereerd.


Het boek 'De Kracht van het Nu' heb ik later nog gelezen, maar heeft beduidend minder indruk op mij gemaakt. Misschien logisch, gezien dit niet het eerste boek was wat ik over dit onderwerp heb meegekregen. Anyway, dit topic ga ik volgen. ^O^
Dit klinkt wel goed inderdaad. :) Ik denk dat inderdaad dat het tot meer mensen zou moeten doordringen (omdat het simpelweg ook gewoon waar is) dat wij écht niet onze gedachten zijn, maar dat ze een onderdeel van ons zijn en dat ze hun voor en nadelen hebben. En dat wij juist meer in de knoop komen te zitten als wij teveel onze gedachten willen begrijpen of wanneer wij teveel tegen onze gedachten gaan verzetten.

Door juist deze gedachten (en daarmee ook je emoties) te accepteren voor wat ze zijn en hoe ze werken (óók en júist de meest vervelendste gedachten, zoals strenge stemmen in je hoofd) kom je juist minder vast of in de knoop te zitten met jezelf. En door defusie (door met een afstandje je gedachten observeren) krijg je steeds meer het besef dat gedachten een onderdeel van je zijn en dat je ze zelf dus niet bent.

Hier wel een leuk filmpje over:


Ik heb trouwens Acceptance and commitment therapie gehad (de tweede keer al en ik ben van plan om dit voort te zetten, want hoe vaker je alles herhaalt, hoe beter het zal gaan) en ik moet zeggen dat dit mij best wel heeft geholpen. En het is echt niet zo dat ik nu helemaal geen emotie meer heb, of dat ik helemaal zen erdoor geworden ben en totaal niet meer denk. Maar ik zit nu zeker minder in de knoop en kan beter met tegenslagen omgaan. Ook denk ik minder om het denken. Dus ik zou dit iedereen wel aanraden eigenlijk...
Yasmin23maandag 3 december 2018 @ 15:54
Hmm had net wat getypt maar hij heeft het toch niet gepakt.

Nog een poging.

na lang twijfelen toch maar een kick.

Mijn gedachtes zien er ongeveer zo uit:

47303052_10156493047276293_7030414924392169472_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=a73bca0c38c31d618545f87751d2a811&oe=5CAD5D46

Alles gaat fucking door elkaar. NIks concreets of iets wat wordt afgemaakt. Constant gedachtes die elkaar tegenspreken. Bepaalde gedachtes die domineren en er altijd zijn. En hevige discussies in mijn hoofd.. Geen rust behalve als ik slaap wat wel makkelijk gaat.

Wie herkent dit?
Maharskimaandag 3 december 2018 @ 16:26
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 15:54 schreef Yasmin23 het volgende:
Alles gaat fucking door elkaar. NIks concreets of iets wat wordt afgemaakt. Constant gedachtes die elkaar tegenspreken. Bepaalde gedachtes die domineren en er altijd zijn. En hevige discussies in mijn hoofd.. Geen rust behalve als ik slaap wat wel makkelijk gaat.

Wie herkent dit?
Herken het nu niet niet. Maar ik kan je wel vertellen hoe dat een beetje werkt. Die gedachten identificeer je je mee. Je verliest je erin; je wórdt die gedachten als je je ermee identificeert. En wat je aandacht geeft, geef je energie. Dan gaat het groeien en wordt het sterker.

Als het gewone observeren niet werkt, dan is er soms iets anders aan de hand. Je lichaam is in feite een hele complexe energiemachine. Emoties, gevoelens en gedachten zijn energie. Als de energie ergens blokkeert en niet lekker kan doorstromen, stroomt al die energie naar het denken (we zijn ook cultureel nogal geconditioneerd alles via het denken te benaderen). Het produceert dan eindeloze gedachtestromen. In die gevallen is het handiger om eens in je lijf te gaan voelen wat er aan de hand is. Nodig je gevoel dan eens bewust uit... Kijk wat er boven komt en wat de onderliggende oorzaak precies is. Waarschijnlijk zit er iets dwars dat om aandacht vraagt en gevoeld wil worden. Nodig je gevoel uit. Die gedachtestromen zijn er op dat moment op gericht je gevoel te ontkennen, en die houden je weg bij de ware oorzaak. Dus richt je aandacht op de energie in je lijf, en doorvoel... wat komt er boven? Kijk er naar. Ontken niks, duw niks weg. Gewoon toelaten. Maak er geen drama van, maar ga naar de kern van dat gevoel toe. Waar in je lijf zit het. Probeer de kern ervan te vinden, en duik erin. Adem er naartoe. Voor ongeveer 30 tot 60 seconden, en laat weer los. Dan kan het zichzelf bevrijden. Probeer maar eens. Werkt echt. :)
Yasmin23maandag 3 december 2018 @ 16:36
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 16:26 schreef Maharski het volgende:

[..]

Herken het nu niet niet. Maar ik kan je wel vertellen hoe dat een beetje werkt. Die gedachten identificeer je je mee. Je verliest je erin; je wórdt die gedachten als je je ermee identificeert. En wat je aandacht geeft, geef je energie. Dan gaat het groeien en wordt het sterker.

Als het gewone observeren niet werkt, dan is er soms iets anders aan de hand. Je lichaam is in feite een hele complexe energiemachine. Emoties, gevoelens en gedachten zijn energie. Als de energie ergens blokkeert en niet lekker kan doorstromen, stroomt al die energie naar het denken (we zijn ook cultureel nogal geconditioneerd alles via het denken te benaderen). Het produceert dan eindeloze gedachtestromen. In die gevallen is het handiger om eens in je lijf te gaan voelen wat er aan de hand is. Nodig je gevoel dan eens bewust uit... Kijk wat er boven komt en wat de onderliggende oorzaak precies is. Waarschijnlijk zit er iets dwars dat om aandacht vraagt en gevoeld wil worden. Nodig je gevoel uit. Die gedachtestromen zijn er op dat moment op gericht je gevoel te ontkennen, en die houden je weg bij de ware oorzaak. Dus richt je aandacht op de energie in je lijf, en doorvoel... wat komt er boven? Kijk er naar. Ontken niks, duw niks weg. Gewoon toelaten. Maak er geen drama van, maar ga naar de kern van dat gevoel toe. Waar in je lijf zit het. Probeer de kern ervan te vinden, en duik erin. Adem er naartoe. Voor ongeveer 30 tot 60 seconden, en laat weer los. Dan kan het zichzelf bevrijden. Probeer maar eens. Werkt echt. :)
Hoe doe je dat dan? Ik heb wel bepaalde spieren die echt al heel lang gewoon ook echt vast zitten. Denk wel door stress.
Maharskimaandag 3 december 2018 @ 16:38
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 16:36 schreef Yasmin23 het volgende:
Hoe doe je dat dan? Ik heb wel bepaalde spieren die echt al heel lang gewoon ook echt vast zitten. Denk wel door stress.
Hoe je dat doet, heb geprobeerd uit te leggen. Wat snap je er niet aan?
Vastzittende spieren vraagt om massage of yoga. :)
Yasmin23maandag 3 december 2018 @ 16:38
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 16:38 schreef Maharski het volgende:

[..]

Hoe je dat doet, heb geprobeerd uit te leggen. Wat snap je er niet aan?
Vastzittende spieren vraagt om massage of yoga. :)
Ja adem in en uit ;P Nodig je gevoel uit... Voor iemand die dit soort dingen niet kent is dat nog wat vaag.
Maharskimaandag 3 december 2018 @ 16:46
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 16:38 schreef Yasmin23 het volgende:
Ja adem in en uit ;P Nodig je gevoel uit... Voor iemand die dit soort dingen niet kent is dat nog wat vaag.
All you need:

http://www.hanslaurentius.nl/wp-content/uploads/EHBO.pdf
Yasmin23maandag 3 december 2018 @ 17:01
quote:
Ik lees het nu. Vermoed dat ik het nog een paar keer moet lezen om echt te begrijpen.
Maharskimaandag 3 december 2018 @ 17:30
Zou zeggen: oefen er eens mee. Ben benieuwd hoe je het ervaart en wat het oplevert uiteindelijk.
Maharskimaandag 3 december 2018 @ 17:40
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 17:01 schreef Yasmin23 het volgende:
Ik lees het nu. Vermoed dat ik het nog een paar keer moet lezen om echt te begrijpen.
Ja, dat gold voor mij ook hoor. Maar het is gelukkig een kort boekje. En in principe gaat het vooral om die in- en uitzoemoefeningen. Gewoon paar keer lezen en mee oefenen, en op den duur weet je prima hoe het moet.
Yasmin23maandag 3 december 2018 @ 17:41
quote:
Ook het onderscheid is voor sommigen lastig: wat is een authentieke impuls
en wat komt uit angst-verlangen ofwel ego voort? Deze is echter makkelijk
te ontzenuwen. Egoreacties hebben meestal een (flinke) lading. Intuďtie
echter is ‘schoon’, het laat je gewoon iets weten. Het is innerlijk WETEN.
Geen schreeuwerij, maar eenvoudig, helder niet beredeneerd weten. Het is er
gewoon ineens. Je weet: niet doen. Of juist: ja, doe dit. Alsof een wijze iets zegt.
Het geschreeuw komt meestal erna, als het emotioneel denken eroverheen
tuimelt en je aan je verstand probeert te brengen dat het allemaal mis gaat als
je gaat doen wat werd ingegeven. Dat de gevolgen niet te overzien zullen zijn
- wat ook waar is soms, maar niet perse vreselijk zoals ego ons altijd wil doen
geloven.
Hier herken ik wel wat in. Dat sommige gedachtes van volume lijken te verschillen.
-Phineas-dinsdag 11 december 2018 @ 20:41
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 15:54 schreef Yasmin23 het volgende:
Hmm had net wat getypt maar hij heeft het toch niet gepakt.

Nog een poging.

na lang twijfelen toch maar een kick.

Mijn gedachtes zien er ongeveer zo uit:

[ afbeelding ]

Alles gaat fucking door elkaar. NIks concreets of iets wat wordt afgemaakt. Constant gedachtes die elkaar tegenspreken. Bepaalde gedachtes die domineren en er altijd zijn. En hevige discussies in mijn hoofd.. Geen rust behalve als ik slaap wat wel makkelijk gaat.

Wie herkent dit?
Ik herkende dit
EggsTCwoensdag 16 januari 2019 @ 23:54
Wat een realisatie zeg. Pff. En dat voor iets wat altijd er al was en nooit weg is geweest. Denken dat je in een andere staat gaat komen is dan ook funest, want het is geen "andere staat", het is iets wat begraven is onder een groot masker van papier maché. Oude gewoontes dienen niet afgeleerd te worden, iets nóg ouders wordt naar voren gehaald waardoor de oude gewoontes en denkbeelden gewoon instorten. Hoe bestaat het dat je het niet ziet.

Maar veel dingen worden duidelijk als je eenmaal shit gestripped hebt, "het is niet wat je denkt dat het is", zeggen de geschriften, boeken erover, alles, en dat is correct, je kunt er niet eens aan denken, het is op een plateau van ervaren only, zodra je eraan probeert te denken is het weg.

Het is liquide, en dynamisch, altijd in beweging, je moet "erin" blijven om dat niet te missen, als je gaat nadenken ben je "eruit". Het is je ofwel; 100% verliezen in een bepaald iets, of je juist 0% focussen op alles, alles smelt samen op 1 punt waar het bij elkaar komt en het is 1 grote dynamiek.

Ik begrijp nu goed wat er bedoeld wordt, het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk is het niets anders dan gewoon 100% terug naar je natuur, alles wat rechtstreeks uit jouzelf komt. Ik begrijp sinds deze realisatie ook heel goed waarom hier "Radical Honesty" aangeraden wordt. Het is namelijk de snelste sleutel naar dat egoloos, of hoe je het wilt noemen. Je hoort niet na te denken voordat je wat zegt, dat is funest, want als je daarover gaat denken bouw je dat masker al. Radical honesty (ik heb m overigens nog steeds niet gelezen, maar de term says it all) zorgt ervoor dat ego geen bouwtijd krijgt, dat is waarom.

Het is zo eenvoudig, het ligt zo voor het oprapen, man man.

Bedankt, en met name PCP voor de gedeelde kennis.

quote:
0s.gif Op maandag 27 oktober 2014 16:12 schreef Probably_on_pcp het volgende:

thx pcp
_O_
EggsTCwoensdag 16 januari 2019 @ 23:58
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 17:30 schreef Maharski het volgende:
Zou zeggen: oefen er eens mee. Ben benieuwd hoe je het ervaart en wat het oplevert uiteindelijk.
Ook jij bedankt, voor de zaken die je me DM hebt gestuurd _O_
Maharskidonderdag 17 januari 2019 @ 00:06
quote:
7s.gif Op woensdag 16 januari 2019 23:58 schreef EggsTC het volgende:
Ook jij bedankt, voor de zaken die je me DM hebt gestuurd
Graag gedaan. ;)
Is het kwartje gevallen? :)
EggsTCdonderdag 17 januari 2019 @ 00:21
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 00:06 schreef Maharski het volgende:

[..]

Graag gedaan. ;)
Is het kwartje gevallen? :)
Jep, Pff, jezus... en nu lijkt het onmogelijk dat ik dat al die jaren niet begreep. Wat de fok, zo eenvoudig, gewoon terug naar je gevoel... je natuur.

Met name de laatste 2 of 3 chapters in dit boek;
SPOILER
1001004002801417.jpg
Die laatste paar chapters rammmen het er nog een keer goed in hoe het zit, alsof Adya nog even hard aanzet in de laatste paar minuten van een voetbal wedstrijd,... of dat is mijn bewustzijn die erop reageert waardoor ik denk dat die heel veel hebben gebracht. Eitherway, het is echt een grote paradox, het is te eenvoudig waardoor je te lastig gaat denken, en dat maakt het "probleem" als maar erger.

Ook het gehamer op "het is niet wat je denkt" is heel sterk van de zgn "guru's" in deze materie, want nu zie ik waarom ze dat zeggen, deze snijdt aan 2 kanten;
1. Het bestaat niet dat je hier aan denkt en dat je dan het ervaart tegelijkertijd, het is onmogelijk.
2. Het is een directe challenge van je ego, die zin..

Heel sterk.
Maharskidonderdag 17 januari 2019 @ 00:58
quote:
14s.gif Op donderdag 17 januari 2019 00:21 schreef EggsTC het volgende:
Die laatste paar chapters rammmen het er nog een keer goed in hoe het zit, alsof Adya nog even hard aanzet in de laatste paar minuten van een voetbal wedstrijd,... of dat is mijn bewustzijn die erop reageert waardoor ik denk dat die heel veel hebben gebracht. Eitherway, het is echt een grote paradox, het is te eenvoudig waardoor je te lastig gaat denken, en dat maakt het "probleem" als maar erger.

Ook het gehamer op "het is niet wat je denkt" is heel sterk van de zgn "guru's" in deze materie, want nu zie ik waarom ze dat zeggen, deze snijdt aan 2 kanten;
1. Het bestaat niet dat je hier aan denkt en dat je dan het ervaart tegelijkertijd, het is onmogelijk.
2. Het is een directe challenge van je ego, die zin..

Heel sterk.
Adyashanti is een goeie ja.

Het denken behoort eigenlijk tot de verschijnselen die kunnen worden gezien, en je kunt niet zijn wat je ziet. Het waarnemen gaat vooraf aan het waargenomene. Bovendien zijn gedachten maar vluchtig en hoogst veranderlijk, en wat je bent is onveranderlijk. Het onveranderlijke deel van wat je bent, daar moet je zijn. Tof om te ontdekken hč. :)

Toch zul je wel zien hoe makkelijk je nog in de conditioneringen schiet en identificaties met denkbeelden. 'verblijven in het gewaarzijn' dient wat dat betreft wel met zorg getraind te worden. Ik heb er ook nog een hele kluif aan hoor haha. ;)
Maharskidonderdag 17 januari 2019 @ 01:05
Denken erover is idd trouwens per definitie een beeld in gedachten wat je ergens van maakt. Het gaat juist om dat waarin gedachten verschijnen. Denkbeelden erover zijn per definitie... gedachten, beelden, verschijnselen in de geest. Maya-activity :P Zo ook uiteindelijk zelfs je zelf-beeld. Ook 'jij' bent eigenlijk slechts een gedachte in je geest. Dat kan worden gezien in diepe meditatie, hoe in het van oorsprong lege bewustzijn een ik-vorm/gedachten-zelf verschijnt.

Heb ik ook lang mee zitten kloten zeg... hardleers tot en met! Maar ja, het is je ook nooit geleerd hč. We zijn allemaal opgevoed met het idee dat denken het hoogste goed is, en dat je bestaat doordat je denkt als het ware. We worden allemaal juist aangespoord onszelf te definiëren tot 'dit' of 'dat'.
EggsTCdonderdag 17 januari 2019 @ 08:17
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 01:05 schreef Maharski het volgende:
Denken erover is idd trouwens per definitie een beeld in gedachten wat je ergens van maakt. Het gaat juist om dat waarin gedachten verschijnen. Denkbeelden erover zijn per definitie... gedachten, beelden, verschijnselen in de geest. Maya-activity :P Zo ook uiteindelijk zelfs je zelf-beeld. Ook 'jij' bent eigenlijk slechts een gedachte in je geest. Dat kan worden gezien in diepe meditatie, hoe in het van oorsprong lege bewustzijn een ik-vorm/gedachten-zelf verschijnt.

Heb ik ook lang mee zitten kloten zeg... hardleers tot en met! Maar ja, het is je ook nooit geleerd hč. We zijn allemaal opgevoed met het idee dat denken het hoogste goed is, en dat je bestaat doordat je denkt als het ware. We worden allemaal juist aangespoord onszelf te definiëren tot 'dit' of 'dat'.
Ook bevestiging van alle kanten ineens, het lijkt alsof zó veel in 1 keer in elkaar valt... bijzonder te noemen.

quote:
Toch zul je wel zien hoe makkelijk je nog in de conditioneringen schiet en identificaties met denkbeelden.
Ja, dat heb ik gemerkt, maar ook "aan niets denken" is nu makkelijker, het is echt een bepaalde focus die je legt. Ik heb voor mezelf uitgevonden dat het op 2 manieren kan;
1. Je verliest je 100% in iets.
2. Je focust je voor 0% , op alles.

[ Bericht 13% gewijzigd door EggsTC op 17-01-2019 08:27:02 ]
Maharskidonderdag 17 januari 2019 @ 10:01
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 08:17 schreef EggsTC het volgende:
Ja, dat heb ik gemerkt, maar ook "aan niets denken" is nu makkelijker, het is echt een bepaalde focus die je legt. Ik heb voor mezelf uitgevonden dat het op 2 manieren kan;
1. Je verliest je 100% in iets.
2. Je focust je voor 0% , op alles.
:) Als je het eenmaal hebt gezien/ervaren, dan is de toegang ertoe idd heel eenvoudig. Kun je op ieder moment van de dag stil worden en erin vertoeven. Het is eigenlijk simpelweg wat je in essentie bent. Dat kan dus ook nooit moeilijk zijn... Maar ja, toch heel lastig nog als we alles proberen via gedachten te vinden en benaderen. :D
Maharskidonderdag 17 januari 2019 @ 12:34
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 08:17 schreef EggsTC het volgende:
Ook bevestiging van alle kanten ineens, het lijkt alsof zó veel in 1 keer in elkaar valt... bijzonder te noemen.
Merk je ook al dat je mensen met allerlei problemen ziet struggelen waarvan je nu denkt: 'als je toch eens wist...' ?
En dat het dan vervolgens totaal geen zin heeft om een poging te doen het uit te leggen... :'( :D
EggsTCdonderdag 17 januari 2019 @ 14:05
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 12:34 schreef Maharski het volgende:

[..]

Merk je ook al dat je mensen met allerlei problemen ziet struggelen waarvan je nu denkt: 'als je toch eens wist...' ?
En dat het dan vervolgens totaal geen zin heeft om een poging te doen het uit te leggen... :'( :D
Ja, je ziet inderdaad letterlijk op mensen hun gezicht ook het ego terug inderdaad ja... dat viel mij ook op. Je ziet hoe erg het is, het is vergif, letterlijk hel.

Jezus had dan ook gelijk met hemel en hel, alleen christenen nemen dat te letterlijk, theyre not places, theyre a state of mind. En geloof me, voor een anti-reli-knakker als ik, is dit behoorlijk gewaagd om te zeggen, maar ik zie nu wat die man bedoelde. Hij kende dezelfde staat als buddha.

Gister zat ik toevallig een behoorlijk stuk te kijken over de tempeliers van the Treasure of Oak island op history channel. Ook die tempeliers wisten dit, die treasure, is knowledge. Ook dit komt op een moment waarbij allerlei puzzelstukken bevestigd worden van hoe het zit, het lijkt wel een soort van oneindige confirmed-bias waar je in terecht komt.

Goed , hier kan ik een heel groot verhaal over typen, maar in het kort komt het erop neer;
In het shamanisme heb je de tree of life, dat is uitgebeeld als;
treeoflife_k.png

Ware het niet dat er in een tempeliers-gevangenis, waar zij opgesloten waren, dit teruggevonden werd;
city_tree.jpg

Het is hetzelfde, maar het zegt nog helemaal niets als je het vanuit "wetenschappelijk" oogpunt bekijkt, maar als je dan deze youtube ziet;


Dit is een wat meer wetenschappelijk stuk over de dimensies, en als je éénmaal aangekomen bent met hoe de 8e dimensie en verdere dimensies eruit moeten zien, guess what?

Inderdaad; dat symbool uit het shamanisme van de tree of life, en wat die tempelier tekende op die muur, het is de 10e dimensie zoals uitgelegd in dat filmpje hierboven.

Toen ik eerder dat filmpje zag (een jaar terug ofzo) had ik al het idee, is het na die 8e dimensie zoals uitgelegd in het filmpje, niet het bewustzijn dan? Want de enige perfectie in het filmpje, is die 8e dimensie en hoger, en de enige perfectie in het universum, is het bewustzijn. En misschien begrijp je wat er door me heen ging toen ik die 2 zaken van hierboven naast elkaar legde, en een exact match had lol.... ik was echt verbijsterd, die so called "wetenschappelijke dimensies", daar wisten zij al vanaf... Duizenden jaren terug al. Ik ben dit nog verder aan het onderzoeken, want dit is bijzonder.


Ook een aanrader om te kijken, is deze;

Dit gaat erover dat de pyramide helemaal geen graftombe was, en met meer dan behoorlijke argumentatie. Als je in deze bewustzijnsmaterie geinteresseerd bent, is dit ook een sterk filmpje. En nee, het is niet het verkeerde topic waar ik dit post :P dit heeft raakvlakken.

edit; misschien spring ik een beetje van de hak op de tak hier, maar ik ben hier al zeker 10 jaar mee bezig, en om dit dan in elkaar te zien vallen met alle kennis en geschriften en alles wat ik hierover gelezen heb... is gewoon godlike.

Zoals ik al noemde, ik kan hier een veel groter verhaal over maken, maar dit is even de gestripte versie, 10 jaar binnen een paar minuten :P

Edit2;

Ook als je dit ziet;
K23F8tu.png

Dat is toch wel eng dichtbij ;
illuminati-dollar.jpg

Dit is geen verwijzing naar illuminatie, dit is de uitleg hoe die pyramides werken. Zoals gebacked door die youtubevideo van The Pyramid Code.

Nu is dit geen 100% bewijs voor, metname het laatste, over die pyramides. Maar het valt toch wel ENG nauwkeurig in elkaar.

Voor mij is het duidelijk dat mensen uit alle uithoeken van de wereld, ditzelfde naar elkaar kenbaar en duidelijk proberen te maken op verschillende manieren. Dit zijn er slechts een paar.

[ Bericht 2% gewijzigd door EggsTC op 17-01-2019 14:38:38 ]
EggsTCdonderdag 17 januari 2019 @ 14:45
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 12:34 schreef Maharski het volgende:

[..]

En dat het dan vervolgens totaal geen zin heeft om een poging te doen het uit te leggen... :'( :D
En ook dit inderdaad, uitleggen is zinloos. Ze zien je als compleet gestoord, en ik begrijp ook waarom... dat is het ergste nog. Als ik bovenstaande post tegen mn 20jarige zelf had gezegd, had de 20jarige-mij me keihard uitgelachen.

Dan besef je pijnlijk, hoe brainwashed je bent/was.
Maharskidonderdag 17 januari 2019 @ 15:42
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 14:45 schreef EggsTC het volgende:
En ook dit inderdaad, uitleggen is zinloos. Ze zien je als compleet gestoord, en ik begrijp ook waarom... dat is het ergste nog. Als ik bovenstaande post tegen mn 20jarige zelf had gezegd, had de 20jarige-mij me keihard uitgelachen.

Dan besef je pijnlijk, hoe brainwashed je bent/was.
Ja, precies. Ik hou het dus ook IRL maar voor me meestal. Kan ook aardig ongemakkelijk worden dan. Online probeer ik het wel eens, maar das anders.
Alleen het is wel eens treurig als je ziet hoe mensen vaak de grootste problemen met zichzelf ervaren, terwijl het eigenlijk uiteindelijk allemaal niet meer dan geloven in je eigen gigantische luchtbellenbouwwerk is. Eén en al verbeelding, wat we collectief met elkaar opvoeren. Maar ja.

De post hierboven check ik later nog...
Arbi3vrijdag 25 januari 2019 @ 16:34
quote:
14s.gif Op donderdag 17 januari 2019 14:05 schreef EggsTC het volgende:
-knip-
Interessante post. Is overigens een kabbalistische levensboom. Tempeliers kwamen in Jeruzalem met dit soort kennis in aanraking.
EggsTCvrijdag 25 januari 2019 @ 16:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 16:34 schreef Arbi3 het volgende:

[..]

Interessante post. Is overigens een kabbalistische levensboom. Tempeliers kwamen in Jeruzalem met dit soort kennis in aanraking.
Jep, maar wat in die wiki staat is niet helemaal waar, want de flower of life, waar ook deze Tree of Life vandaan komt;

Ir8fImR.jpg

Dit was niet sinds ergens 1600 bekend, dat is de Axis Mundi, En dat is al langer bekend, dat komt uit het shamanisme / de middeleeuwen.

250px-Yggdrasil.jpg

Ook de tempeliers kennen de flower of life waar uit die tree of life is opgebouwd.

Want;

treeoflife_k.png

vergeleken met een grafsteen van een Knight Templar;
09f5e5f44c3cedf78514eedc4961c624.jpg

Zij wisten dit al... Heel vroeg al, alles wijst naar het zelfde, het christendom dus overduidelijk ook. Dit is, ook hun god.
Arbi3vrijdag 25 januari 2019 @ 18:26
quote:
14s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 16:51 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Jep, maar wat in die wiki staat is niet helemaal waar, want de flower of life, waar ook deze Tree of Life vandaan komt;

[ afbeelding ]

Dit was niet sinds ergens 1600 bekend, dat is de Axis Mundi, En dat is al langer bekend, dat komt uit het shamanisme / de middeleeuwen.

[ afbeelding ]

Ook de tempeliers kennen de flower of life waar uit die tree of life is opgebouwd.

Want;

[ afbeelding ]

vergeleken met een grafsteen van een Knight Templar;
[ afbeelding ]

Zij wisten dit al... Heel vroeg al, alles wijst naar het zelfde, het christendom dus overduidelijk ook. Dit is, ook hun god.
Ze lijken idd naar hetzelfde te wijzen, maar de afbeelding die je hebt geplaatst, met de sefirot met de verbindingslijnen ertussen, is echt iets specifieks uit de kabbala (joodse mystiek). Op wiki hebben ze het slechts over wanneer in West-Europa de ‘eerste publicaties’ erover verschenen (dat was rond 1600). Maar de ‘levensboom’ (en levensbloem) komt inderdaad in een of andere vorm overal, in zo’n beetje elke mythologie en religie, voor en gaat veel verder terug dan de middeleeuwen.
EggsTCvrijdag 25 januari 2019 @ 19:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 18:26 schreef Arbi3 het volgende:

[..]

Ze lijken idd naar hetzelfde te wijzen, maar de afbeelding die je hebt geplaatst, met de sefirot met de verbindingslijnen ertussen, is echt iets specifieks uit de kabbala (joodse mystiek). Op wiki hebben ze het slechts over wanneer in West-Europa de ‘eerste publicaties’ erover verschenen (dat was rond 1600). Maar de ‘levensboom’ (en levensbloem) komt inderdaad in een of andere vorm overal, in zo’n beetje elke mythologie en religie, voor en gaat veel verder terug dan de middeleeuwen.
Voor zover ik heb gelezen ergens, ik moet je de bron even schuldig blijven maar zal hem pasten zodra ik m tegenkom, is die sefiroth gebaseerd op bovenstaande tree of life in shamanism, en dat is duizenden jaren oud. Goed, nu kom ik niet een wedstrijdje verpissen over deze geschiedenis (zou egodingetje zijn ;) ), ik verdiep me er pas een week in lol, maar ALS dat dus zo is, hadden beide partijen, hetzelfde voor ogen. En dat brengt mijn redenatie (van nog een shitload meer informatie) dat zij (christenen) deze zelfde god bedoelen als het hiergenoemde "datgene"... "waarheid", "zijn", NIRVANA, en zo gek is het niet gedacht, shamanism heeft een grote naam wat betreft kennis en wijsheid.

Veelal wordt dat meteen in het "zweverige" getrokken, maar daar ben ik (zelf) inmiddels radicaal vanaf. Het is blijkbaar om een reden dat er benadrukt wordt dat die mensen wijsheid hebben. Ik denk dat de axis mundi een voorloper is voor de sefiroth.

Dat de tempeliers dus ook exact wisten van deze seed/flower of life, iets wat voorkomt als 10e dimensie, zoals in die youtube verder up... tja, zij wisten dus van een dimensie (de 8ste) op een wetenschapeplijk gebied, al vér voordat wij daar nu mee bezig zijn.

Want hoe denk je dat die 8ste dimensie eruit ziet?
Volgens wetenschappers ziet de 8ste dimensie er dus zo uit;

9rof8Si.png

Herkenbaar?

En dat was voor mij best een find, ik was verbijsterd, alle religies hebben gelijk, en stemmen overeen met de wetenschap op dat punt.

edit; Misschien als je me niet kunt volgen kan ik begrijpen, ik probeer nu 10 jaar research ongeveer in een paar posts te proppen, met nog veel theorie/kennis wat nog in mn hoofd zit. Dit is slechts 1 voorbeeld van deze link.
Arbi3vrijdag 25 januari 2019 @ 21:16
quote:
14s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 19:39 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Voor zover ik heb gelezen ergens, ik moet je de bron even schuldig blijven maar zal hem pasten zodra ik m tegenkom, is die sefiroth gebaseerd op bovenstaande tree of life in shamanism, en dat is duizenden jaren oud. Goed, nu kom ik niet een wedstrijdje verpissen over deze geschiedenis (zou egodingetje zijn ;) ), ik verdiep me er pas een week in lol, maar ALS dat dus zo is, hadden beide partijen, hetzelfde voor ogen. En dat brengt mijn redenatie (van nog een shitload meer informatie) dat zij (christenen) deze zelfde god bedoelen als het hiergenoemde "datgene"... "waarheid", "zijn", NIRVANA, en zo gek is het niet gedacht, shamanism heeft een grote naam wat betreft kennis en wijsheid.

Veelal wordt dat meteen in het "zweverige" getrokken, maar daar ben ik (zelf) inmiddels radicaal vanaf. Het is blijkbaar om een reden dat er benadrukt wordt dat die mensen wijsheid hebben. Ik denk dat de axis mundi een voorloper is voor de sefiroth.

Dat de tempeliers dus ook exact wisten van deze seed/flower of life, iets wat voorkomt als 10e dimensie, zoals in die youtube verder up... tja, zij wisten dus van een dimensie (de 8ste) op een wetenschapeplijk gebied, al vér voordat wij daar nu mee bezig zijn.

Want hoe denk je dat die 8ste dimensie eruit ziet?
Volgens wetenschappers ziet de 8ste dimensie er dus zo uit;

[ afbeelding ]

Herkenbaar?

En dat was voor mij best een find, ik was verbijsterd, alle religies hebben gelijk, en stemmen overeen met de wetenschap op dat punt.

edit; Misschien als je me niet kunt volgen kan ik begrijpen, ik probeer nu 10 jaar research ongeveer in een paar posts te proppen, met nog veel theorie/kennis wat nog in mn hoofd zit. Dit is slechts 1 voorbeeld van deze link.
Ja ik lees het al:

quote:
The diagram (kabbalah tree of life) is believed to be derivable from the flower of life.
… Scholars believe that the concept of a tree of life with different spheres representing encompassing aspects of reality traces its origins back to Assyria in the 9th century BC. … The beginnings of the Jewish Kabbalah are traced back by scholars to the Medieval Age, originating in the Book of Bahir and the Book of Zohar. However, the first historical instance of the modern diagram appeared centuries later in the Latin translation of Gates of Light in the year 1516. The version used by modern Jewish Kabbalists first appeared in the print edition of Pardes Rimonim in 1591.
Ik dacht dat de kabbalisten het op een of andere manier hadden gebaseerd op de ‘levensboom’ uit de Bijbelboek Genesis (wat toegeschreven wordt aan Mozes duizenden jaren voor Christus), maar dat is dus niet zo.

Ze hoeven het ook niet gekopieerd te hebben van anderen, ik bedoel: als dat berust op waarheid, dan heeft iedere mens in zichzelf toegang tot die waarheid, en zullen mensen in verschillende delen van de wereld het ontdekt hebben. Zie je bijv. ook bij mystici uit verschillende religies (monniken, boeddhisten, soefi's, kabbalisten, …) die ongeveer dezelfde ervaringen beschrijven.

Maar hoe ben jij erop gekomen? Meditatie? Drugs? Spontane ontwaking? Kennis?

Dan snap je ook waar symbolen als de Davidster vandaan komen. De tempeliers schijnen onder de Tempel ook heel wat kennis en relikwieën te hebben ontdekt uit de tijd van David en Salomon.

Ik kan je wel volgen, en ben overtuigd dat alle religies (en zelfs veel mythologieën) een kern van waarheid bevatten. Lijkt me sterk dat ze de overeenkomsten van elkaar ‘gejat’ hebben, geloof eerder dat ze uit dezelfde bron gedronken hebben.

Ps: Ik ben off-topic gegaan, lijkt me ook meer iets voor TRU of F&L dit. :)
EggsTCvrijdag 25 januari 2019 @ 21:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 21:16 schreef Arbi3 het volgende:

[..]

Ja ik lees het al:

[..]

Ik dacht dat de kabbalisten het op een of andere manier hadden gebaseerd op de ‘levensboom’ uit de Bijbelboek Genesis (wat toegeschreven wordt aan Mozes duizenden jaren voor Christus), maar dat is dus niet zo.

Ze hoeven het ook niet gekopieerd te hebben van anderen, ik bedoel: als dat berust op waarheid, dan heeft iedere mens in zichzelf toegang tot die waarheid, en zullen mensen in verschillende delen van de wereld het ontdekt hebben. Zie je bijv. ook bij mystici uit verschillende religies (monniken, boeddhisten, soefi's, kabbalisten, …) die ongeveer dezelfde ervaringen beschrijven.
Juist, het is waarheid (bijbel verhalen zijn allemaal onnodig complex), en religies zijn dus puur het instrument, de documentatie van het bewustzijn, wat de weg wijst om het te vinden. Zo lijkt.

quote:
Maar hoe ben jij erop gekomen? Meditatie? Drugs? Spontane ontwaking? Kennis?

Dan snap je ook waar symbolen als de Davidster vandaan komen. De tempeliers schijnen onder de Tempel ook heel wat kennis en relikwieën te hebben ontdekt uit de tijd van David en Salomon.
Allen van bovenstaande. Ik volg dit topic ook al even.

quote:
Ik kan je wel volgen, en ben overtuigd dat alle religies (en zelfs veel mythologieën) een kern van waarheid bevatten. Lijkt me sterk dat ze de overeenkomsten van elkaar ‘gejat’ hebben, geloof eerder dat ze uit dezelfde bron gedronken hebben.

Ps: Ik ben off-topic gegaan, lijkt me ook meer iets voor TRU of F&L dit. :)
Jep, maar als dít al waar is, waar ik voor mezelf dus vrij zeker van ben, wat is er dan nog meer van waar wat zij beweerden in die religies.. misschien ligt er nog meer waardevolle kennis begraven ergens.
Arbi3vrijdag 25 januari 2019 @ 22:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 21:23 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Juist, het is waarheid (bijbel verhalen zijn allemaal onnodig complex), en religies zijn dus puur het instrument, de documentatie van het bewustzijn, wat de weg wijst om het te vinden. Zo lijkt.

[..]

Allen van bovenstaande. Ik volg dit topic ook al even.

[..]

Jep, maar als dít al waar is, waar ik voor mezelf dus vrij zeker van ben, wat is er dan nog meer van waar wat zij beweerden in die religies.. misschien ligt er nog meer waardevolle kennis begraven ergens.
Vooral in jezelf. Het graven wat archeologen daarbuiten doen, kun je in jezelf doen (kom je op hetzelfde uit als waar mensen op uitkwamen duizenden jaren geleden en op uit zullen komen duizenden jaren in de toekomst).

Bedankt voor de link trouwens, zal dat topic later lezen.
EggsTCvrijdag 25 januari 2019 @ 22:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 22:01 schreef Arbi3 het volgende:

[..]

Vooral in jezelf. Het graven wat archeologen daarbuiten doen, kun je in jezelf doen (kom je op hetzelfde uit als waar mensen op uitkwamen duizenden jaren geleden en op uit zullen komen duizenden jaren in de toekomst).

Bedankt voor de link trouwens, zal dat topic later lezen.
Ja, uiteindelijk in jezelf ja... maar wellicht staan die wegen ook beschreven, encrypted, zoals dit ook vrij encrypted was.

Wie ben je, van wie ben je een kloon?
Arbi3vrijdag 25 januari 2019 @ 22:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 22:03 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Ja, uiteindelijk in jezelf ja... maar wellicht staan die wegen ook beschreven, encrypted, zoals dit ook vrij encrypted was.

Wie ben je, van wie ben je een kloon?
Ik ben jou, dus wie ben jij?
-Phineas-vrijdag 25 januari 2019 @ 22:46
Maar denken jullie echt niet dat onze denken ons wel maken tot wie wij zijn en dat we niet onze gedachten kunnen veranderen maar wel beter kunnen leren om ermee om te gaan?

Ik denk/ weet wel zeker dat ik altijd filosofisch ingesteld zal zijn en zou niet weten hoe dat los te laten. Dan ga ik mij anders voordoen dan dat ik ben. En dat helpt ook niet op de lange termijn..

Ik heb trouwens ook het boek “de edele kunst van not giving a fuck” gelezen. En ik vond hem zo heftig dat ik hem even heb weggelegd maar vroeg mij af wat jullie mening van het boek is.. voor degene die hem hebben gelezen.
EggsTCvrijdag 25 januari 2019 @ 22:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 22:35 schreef Arbi3 het volgende:

[..]

Ik ben jou, dus wie ben jij?
ui9jnTp.png
EggsTCvrijdag 25 januari 2019 @ 22:49
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 22:46 schreef -Phineas- het volgende:
Maar denken jullie echt niet dat onze denken ons wel maken tot wie wij zijn en dat we niet onze gedachten kunnen veranderen maar wel beter kunnen leren om ermee om te gaan?

Ik denk/ weet wel zeker dat ik altijd filosofisch ingesteld zal zijn en zou niet weten hoe dat los te laten. Dan ga ik mij anders voordoen dan dat ik ben. En dat helpt ook niet op de lange termijn..

Ik heb trouwens ook het boek “de edele kunst van not giving a fuck” gelezen. En ik vond hem zo heftig dat ik hem even heb weggelegd maar vroeg mij af wat jullie mening van het boek is.. voor degene die hem hebben gelezen.
Nee, je bent juist niet degene die je bent nu, of naja, het zou zeldzaam zijn als je een natural bent.

51047053_10157757266193273_832605674054615040_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=8179c2924e4cbac8110d438356537561&oe=5CB436D8

[ Bericht 7% gewijzigd door EggsTC op 26-01-2019 15:40:01 ]
EggsTCzaterdag 26 januari 2019 @ 12:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 21:16 schreef Arbi3 het volgende:
Dan snap je ook waar symbolen als de Davidster vandaan komen.
e28d6f0d2ed2c9063cddf03ddcb0d403--star-of-david-sacred-geometry.jpg
Arbi3zaterdag 26 januari 2019 @ 17:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:23 schreef EggsTC het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Je had het over de 8ste dimensie, en toonde deze afbeelding:

9rof8Si.png

Ik reageerde daarop. Davidster is een soort 2D weergave daarvan. Er verschijnen sinds 2000 graancirkels met dat soort afbeeldingen, verwijzen ze naar de 8ste dimensie?

SPOILER
hqdefault.jpg

cube-crop-circle-mystery.jpg

circuloscultivos25_01.jpg

crop.jpg

g0018670bbb.jpg

2005.12.05_16.00.06_-_Werner_Anderhub.jpg
EggsTCzaterdag 26 januari 2019 @ 17:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 17:50 schreef Arbi3 het volgende:

[..]

Je had het over de 8ste dimensie, en toonde deze afbeelding:

[ afbeelding ]

Ik reageerde daarop. Davidster is een soort 2D weergave daarvan. Er verschijnen sinds 2000 graancirkels met dat soort afbeeldingen, verwijzen ze naar de 8ste dimensie?

SPOILER
Ja, daar lijkt het op, als je die youtube een stukje terug ziet, "hacking reality" daar leggen ze meer wetenschappelijk/natuurkundig uit hoe die 8ste dimensie eruit ziet. En guess what.

Dit is een verwijzing naar de 8ste dimensie denk ik ja.

En "pseudo-science", zegt dit;

quote:
The Eighth Dimension
8The eighth dimension is the realm of the Divine Mind, or at least the aspect of the Divine Mind that manifests our galaxy. Some describe this as the divine light, but it’s not simply light; it is the consciousness of creation. Eighth dimensional consciousness is the place of eternity. This is when the soul has expanded beyond anything tangible and definable. It is part of the manifest universe, it is this universe. On this level you get the perception of eternity and the infinite nature of soul and its creation. The figure eight symbolizes this as the serpent eating its own tail. It is a complete cycle, never beginning, never ending. You can access many universal beings on this level and the mighty arch angels. Giant cosmic serpents travel through this dimension holding the universe it is never ending cycles, its never ending story. This is the place which fuels the kundalini energy that is curled up at the base of the spine. Once this energy is activated it ascends the soul up to the eighth dimensional level.
Dus hoe pseudo is die pseudo-science? Snap je, mijn wereldbeeld wat ik had wankelt ook hard.

2005.12.05_16.00.06_-_Werner_Anderhub.jpg

Dit verwijst overduidelijk daarnaar ja. Seed of Life is dit.

Zie je die kubus in 3D op de bovenste foto? Tel naar beneden.... de image eronder is een 4D cube. ;)

[ Bericht 2% gewijzigd door EggsTC op 26-01-2019 18:11:03 ]
Maharskizaterdag 26 januari 2019 @ 18:00
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 22:46 schreef -Phineas- het volgende:
Maar denken jullie echt niet dat onze denken ons wel maken tot wie wij zijn en dat we niet onze gedachten kunnen veranderen maar wel beter kunnen leren om ermee om te gaan?

Ik denk/ weet wel zeker dat ik altijd filosofisch ingesteld zal zijn en zou niet weten hoe dat los te laten. Dan ga ik mij anders voordoen dan dat ik ben. En dat helpt ook niet op de lange termijn..

Ik heb trouwens ook het boek “de edele kunst van not giving a fuck” gelezen. En ik vond hem zo heftig dat ik hem even heb weggelegd maar vroeg mij af wat jullie mening van het boek is.. voor degene die hem hebben gelezen.
In welke zin was dat boek heftig volgens jou? Niet gelezen zelf.
Maharskizaterdag 26 januari 2019 @ 18:19
Volgens mij had ik de vraag verkeerd geďnterpreteerd, dus *edit*

[ Bericht 90% gewijzigd door Maharski op 27-01-2019 16:20:48 ]
Maharskizaterdag 26 januari 2019 @ 18:41
nvm

[ Bericht 98% gewijzigd door Maharski op 27-01-2019 16:20:59 ]
Proppsvrijdag 8 februari 2019 @ 03:21
Tree of life heb je inderdaad in elke religie,mythologie, discipline wel een versie van. Mijn interpretatie van de bijbel is misschien een makkelijke om uit te leggen. Het heeft een groot deel met het lichaam te maken, dat is het ''huis'' waar je ziel, ware zelf, hogere zelf zweeft. Het probleem is dat we de buitenkant van het huis allemaal mooi aan het maken zijn terwijl we de binnenkant vergeten.Dat is de boodschap die in alle disciplines wel wordt meegegeven is ''know thyself''

Ik zal mijn versie van de bijbel is uitleggen; Je hebt de boom van leven dat is je ruggengraat, de tuin van eden met de verschillende rivieren is je zenuwstelsel. De Bijbelse versie heeft het over Adam en Eva dat eigenlijk het mannelijke/vrouwelijke balans in je lichaam is, andere versies zijn weer de maan en de zon, Ying en yang. Dus weer even verder naar Adam en Eva en de boom van leven. God had vertelde dat Adam en Eva overal mochten van plukken behalve van de boom van goed en kwaad en ze werden verleid door de duivel die in een gedaante van een slang was.

De duivel is niks anders dan een ander woord voor je ego, je ego is eigenlijk alles wat er tussen jou en ''god'' staat, het is een verwend kind die aandacht wilt en niet tegen stiltes kan, het moment dat we hier op reageren of energie aan geven zijn we al niet meer in het hier en nu of de realiteit. Nu staat de slang eigenlijk voor de behoefte, toen ze de appel aten werden ze ineens bewust dat ze naakt waren, maar waar je achter komt is dat er geen goed of kwaad is dat het allebei een is het enige wat het goed of kwaad of zwart of wit maakt is je ego en je intelligentie die alles kloppend wilt maken en in hokjes wilt stoppen.

Je komt overal symbolen en verwijzingen tegen in veel gebouwen, kerken, tempels en andere architectuur. Een mooi voorbeeld zijn bijvoorbeeld de Freemasons, de piramide die hierboven afgebeeld staat bijvoorbeeld is een symbool van de vrijmetselaars, die gebruiken eigenlijk kennis van alle religies en mythologieën ze gebruiken de bijbel, koran, Thora en gebruiken ook veel Egyptische goden die staan ook veel afgebeeld op gebouwen en monumenten in Amerika maar ook in Amsterdam bijvoorbeeld kom je verwijzingen tegen van de vrijmetselaars. Die gebruiken eigenlijk in plaats van de boom van leven de piramide om eigenlijk de mens vanaf de fundering op te bouwen, een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de piramide van Maslow die op eigenlijk op de top zelf actualisatie had staan in plaats van het alziende oog van de vrijmetselaars.
Ga hier in Nederland naar de apotheek en je komt het symbool tegen van de de slangen aan een stok van de Griekse mythologie, die ook bijvoorbeeld een andere benaming in het hindoeďsme heeft kundalini shakti, of in de Bijbelse versie de heilige geest, of in de islam engel Gabriel.

Ik denk de basis van religie zijn de mystieke ervaringen die mensen hebben die zijn altijd hetzelfde gebleven ongeacht welke religie, huiskleur, land van herkomst, status. De roots van religie is bijvoorbeeld het sjamanisme en het lijkt me sterk dat die op dat moment geen verschillende psychedelische planten namen of in ieder geval een vorm andere vorm van dans, muziek, vasten om die bewustzijnsstaten te bereiken.

[ Bericht 4% gewijzigd door Propps op 08-02-2019 03:28:30 ]
EggsTCvrijdag 8 februari 2019 @ 09:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 03:21 schreef Propps het volgende:
De duivel is niks anders dan een ander woord voor je ego, je ego is eigenlijk alles wat er tussen jou en ''god'' staat
Haha, dit heb ik een aantal topics terug hier ook gepost, een aantal jaar terug. Dit is een heel interessante interpretatie ja.

Bedankt voor je post, inspirerend.

Ik voel een bepaalde weerstand (/angst) naarmate ik hiermee verder ga, ik heb het idee dat dit het ego is wat zich hard verzet. Hoe dealen jullie hiermee? Het is wel heel zwaar af en toe, het is ook energievretend gewoon. Ik heb echt het idee dat ik op de rand sta.

@Maharski , wellicht heb jij een tip?
EggsTCvrijdag 8 februari 2019 @ 09:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 03:21 schreef Propps het volgende:
Je komt overal symbolen en verwijzingen tegen in veel gebouwen, kerken, tempels en andere architectuur. Een mooi voorbeeld zijn bijvoorbeeld de Freemasons, de piramide die hierboven afgebeeld staat bijvoorbeeld is een symbool van de vrijmetselaars, die gebruiken eigenlijk kennis van alle religies en mythologieën ze gebruiken de bijbel, koran, Thora en gebruiken ook veel Egyptische goden die staan ook veel afgebeeld op gebouwen en monumenten in Amerika maar ook in Amsterdam bijvoorbeeld kom je verwijzingen tegen van de vrijmetselaars. Die gebruiken eigenlijk in plaats van de boom van leven de piramide om eigenlijk de mens vanaf de fundering op te bouwen, een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de piramide van Maslow die op eigenlijk op de top zelf actualisatie had staan in plaats van het alziende oog van de vrijmetselaars.
Ga hier in Nederland naar de apotheek en je komt het symbool tegen van de de slangen aan een stok van de Griekse mythologie, die ook bijvoorbeeld een andere benaming in het hindoeďsme heeft kundalini shakti, of in de Bijbelse versie de heilige geest, of in de islam engel Gabriel.

Ik denk de basis van religie zijn de mystieke ervaringen die mensen hebben die zijn altijd hetzelfde gebleven ongeacht welke religie, huiskleur, land van herkomst, status. De roots van religie is bijvoorbeeld het sjamanisme en het lijkt me sterk dat die op dat moment geen verschillende psychedelische planten namen of in ieder geval een vorm andere vorm van dans, muziek, vasten om die bewustzijnsstaten te bereiken.
Jij hebt dezelfde gedachte hierover als ik zo lijkt. Hoewel je me wat nieuw inzicht geeft in sommige dingen hier, komen mijn denkbeelden vrijwel overeen.
Maharskivrijdag 8 februari 2019 @ 10:51
quote:
11s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 09:44 schreef EggsTC het volgende:
Haha, dit heb ik een aantal topics terug hier ook gepost, een aantal jaar terug. Dit is een heel interessante interpretatie ja.

Bedankt voor je post, inspirerend.

Ik voel een bepaalde weerstand (/angst) naarmate ik hiermee verder ga, ik heb het idee dat dit het ego is wat zich hard verzet. Hoe dealen jullie hiermee? Het is wel heel zwaar af en toe, het is ook energievretend gewoon. Ik heb echt het idee dat ik op de rand sta.

@Maharski , wellicht heb jij een tip?
Ja, is normaal hoor. Maar het hoeft niet per sé ego te zijn. Wellicht ook gewoon de winterdagen, of wat dan ook? Maar goed, het is iig zeker normaal als dat gebeurt. Dat geeft zich allemaal niet zomaar gewonnen. ;) En valt niets tegen te doen. Wie/wat wil er iets tegen doen? ;) Gewoon laten uitrazen die hap.
Zonder een beetje weerstand en momenten dat het naar wordt, komt helaas maar heel weinig voor.
Proppsvrijdag 8 februari 2019 @ 12:33
quote:
11s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 09:44 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Haha, dit heb ik een aantal topics terug hier ook gepost, een aantal jaar terug. Dit is een heel interessante interpretatie ja.

Bedankt voor je post, inspirerend.

Ik ga je post is proberen terug te vinden leuk! Ja het lijkt me aardig simpel dat de duivel je ego is, gnostics noemde ze ook wel de Demiurge.
Wat ook erg interessant is om te lezen is de gospels van Philip en Thomas dat zijn eigenlijk gospels die niet in de bijbel staan dan zie je dat het een flinke gnostische basis is.

Ik voel een bepaalde weerstand (/angst) naarmate ik hiermee verder ga, ik heb het idee dat dit het ego is wat zich hard verzet. Hoe dealen jullie hiermee? Het is wel heel zwaar af en toe, het is ook energievretend gewoon. Ik heb echt het idee dat ik op de rand sta.

Maharski , wellicht heb jij een tip?
Ik kan je misschien hierbij iets verder helpen hopelijk. Want je hebt een mystieke ervaring gehad zo te horen? Is er daarna wat veranderd, misschien het gevoel dat de stroom in je lichaam is aangezet, lichamelijke klachten zoals zweten, spanningen die los komen, emoties die los kunnen komen? Ik heb zelf een hele rit aan klachten gehad omdat het een soort schoonmaakbeurt in je lichaam en geest is die dit keer niet zelf te stoppen is.
Ga proberen terug naar je lichaam, voel van binnen en observeer waar de spanning zit en probeer dit wat losser te maken door te ontspannen. Je ego gaat in ieder geval terug vechten, wat ik heb gemerkt en denk is dat het heftiger is omdat je er meer bewust van bent. De scheidingslijn van je ego en bewustzijn of ziel is kleiner, hierdoor ben je meer bewuster van je lichaam, de wereld erbuiten, je emoties en je gedachten.

Is dit een beetje herkenbaar of sla ik de plank mis ;)?
Proppsvrijdag 8 februari 2019 @ 12:34


[ Bericht 100% gewijzigd door Propps op 08-02-2019 12:34:58 (Zelfde post ) ]
Proppsvrijdag 8 februari 2019 @ 12:37
quote:
11s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 09:44 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Haha, dit heb ik een aantal topics terug hier ook gepost, een aantal jaar terug. Dit is een heel interessante interpretatie ja.

Bedankt voor je post, inspirerend.

Ik ga is even terug kijken bedankt. Leuk om een keer van anderen te horen inderdaad, het is niet dat mensen die hier ook verstand van hebben buiten mijn deur zitten te wachten.

Ik voel een bepaalde weerstand (/angst) naarmate ik hiermee verder ga, ik heb het idee dat dit het ego is wat zich hard verzet. Hoe dealen jullie hiermee? Het is wel heel zwaar af en toe, het is ook energievretend gewoon. Ik heb echt het idee dat ik op de rand sta.

Maharski , wellicht heb jij een tip?
Proppsvrijdag 8 februari 2019 @ 12:40
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 12:37 schreef Propps het volgende:

[..]

Ik ga is even terug kijken bedankt, leuk om te ziet dat anderen hier ook mee bezig zijn.
EggsTCvrijdag 8 februari 2019 @ 12:44
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 12:33 schreef Propps het volgende:

[..]

Ik kan je misschien hierbij iets verder helpen hopelijk. Want je hebt een mystieke ervaring gehad zo te horen? Is er daarna wat veranderd, misschien het gevoel dat de stroom in je lichaam is aangezet, lichamelijke klachten zoals zweten, spanningen die los komen, emoties die los kunnen komen? Ik heb zelf een hele rit aan klachten gehad omdat het een soort schoonmaakbeurt in je lichaam en geest is die dit keer niet zelf te stoppen is.
Ga proberen terug naar je lichaam, voel van binnen en observeer waar de spanning zit en probeer dit wat losser te maken door te ontspannen. Je ego gaat in ieder geval terug vechten, wat ik heb gemerkt en denk is dat het heftiger is omdat je er meer bewust van bent. De scheidingslijn van je ego en bewustzijn of ziel is kleiner, hierdoor ben je meer bewuster van je lichaam, de wereld erbuiten, je emoties en je gedachten.

Is dit een beetje herkenbaar of sla ik de plank mis ;)?
Lees even terug naar boven.
Proppszondag 10 februari 2019 @ 23:41
quote:
7s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 12:44 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Lees even terug naar boven.
Ik was benieuwd of je dezelfde ervaring had omdat je dit vroeg;

Ik voel een bepaalde weerstand (/angst) naarmate ik hiermee verder ga, ik heb het idee dat dit het ego is wat zich hard verzet. Hoe dealen jullie hiermee? Het is wel heel zwaar af en toe, het is ook energievretend gewoon. Ik heb echt het idee dat ik op de rand sta.
EggsTCmaandag 11 februari 2019 @ 09:31
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2019 23:41 schreef Propps het volgende:

[..]

Ik was benieuwd of je dezelfde ervaring had omdat je dit vroeg;

Ik voel een bepaalde weerstand (/angst) naarmate ik hiermee verder ga, ik heb het idee dat dit het ego is wat zich hard verzet. Hoe dealen jullie hiermee? Het is wel heel zwaar af en toe, het is ook energievretend gewoon. Ik heb echt het idee dat ik op de rand sta.
Emoties komen los vooral vlak na zulke ervaringen, maar niet dat ik weken lang daar nog profijt van heb, wel dat die emoties weg zijn, once and for all... daar zit hele oude pijn. Dus dat is fijn, maar tis niet dat ik weken later nog in diezelfde staat verkeer, nee.

Maar mystieke ervaringen heb ik nu vrij veel ja, de afgelopen weken/maanden, daar komt ook het idee vandaan dat ik op de rand sta van een grote shift maar nog niet durf te springen. DIt is niet voor niets, die ervaringen, deels uitgelokt omdat ik er vrij veel mee bezig ben op sommige momenten en deels een natuurlijke vordering van mijn geest/ontwikkeling welke geinduceerd wordt door de kennis die ik op doe en/of grotendeels al had.

Zodra je ermee bezig bent, dan reageert (het universum wilde ik zeggen, maar dat is meteen heel zweverig voor mensen denk ik, dus hou ik het bij;) het bewustzijn erop. Dat is heel duidelijk merkbaar. Het lijkt een soort van oneindige confirmation/cognitive BIAS waar je in terecht komt. En niet met een paar dingetjes, nee.... hele dagen door. (dit fenomeen is waar men naar refereert die "verlichting", of iig "awakening" meemaken als ze zeggen ; "Alles puzzelstukken vallen op hun plaats".)

[ Bericht 2% gewijzigd door EggsTC op 11-02-2019 09:38:31 ]
Maharskimaandag 11 februari 2019 @ 22:49
quote:
3s.gif Op maandag 11 februari 2019 09:31 schreef EggsTC het volgende:
Maar mystieke ervaringen heb ik nu vrij veel ja, de afgelopen weken/maanden, daar komt ook het idee vandaan dat ik op de rand sta van een grote shift maar nog niet durf te springen. DIt is niet voor niets, die ervaringen, deels uitgelokt omdat ik er vrij veel mee bezig ben op sommige momenten en deels een natuurlijke vordering van mijn geest/ontwikkeling welke geinduceerd wordt door de kennis die ik op doe en/of grotendeels al had.

Zodra je ermee bezig bent, dan reageert (het universum wilde ik zeggen, maar dat is meteen heel zweverig voor mensen denk ik, dus hou ik het bij;) het bewustzijn erop. Dat is heel duidelijk merkbaar. Het lijkt een soort van oneindige confirmation/cognitive BIAS waar je in terecht komt. En niet met een paar dingetjes, nee.... hele dagen door. (dit fenomeen is waar men naar refereert die "verlichting", of iig "awakening" meemaken als ze zeggen ; "Alles puzzelstukken vallen op hun plaats".)
Maar kun je die ervaring eens wat meer beschrijven dan? Want ik heb niet echt een idee, behalve 'wat ervaringen'. Beetje vaag gebied voor me nog.
Proppsdinsdag 12 februari 2019 @ 23:10
quote:
3s.gif Op maandag 11 februari 2019 09:31 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Emoties komen los vooral vlak na zulke ervaringen, maar niet dat ik weken lang daar nog profijt van heb, wel dat die emoties weg zijn, once and for all... daar zit hele oude pijn. Dus dat is fijn, maar tis niet dat ik weken later nog in diezelfde staat verkeer, nee.

Maar mystieke ervaringen heb ik nu vrij veel ja, de afgelopen weken/maanden, daar komt ook het idee vandaan dat ik op de rand sta van een grote shift maar nog niet durf te springen. DIt is niet voor niets, die ervaringen, deels uitgelokt omdat ik er vrij veel mee bezig ben op sommige momenten en deels een natuurlijke vordering van mijn geest/ontwikkeling welke geinduceerd wordt door de kennis die ik op doe en/of grotendeels al had.

Zodra je ermee bezig bent, dan reageert (het universum wilde ik zeggen, maar dat is meteen heel zweverig voor mensen denk ik, dus hou ik het bij;) het bewustzijn erop. Dat is heel duidelijk merkbaar. Het lijkt een soort van oneindige confirmation/cognitive BIAS waar je in terecht komt. En niet met een paar dingetjes, nee.... hele dagen door. (dit fenomeen is waar men naar refereert die "verlichting", of iig "awakening" meemaken als ze zeggen ; "Alles puzzelstukken vallen op hun plaats".)
Ik begrijp precies wat je bedoeld het is zo herkenbaar bij mij duurde het altijd maar een dag. Wat ik ondertussen ook geleerd heb is dat het niet gaat om de hoogte punten of mystieke momenten maar om alles te accepteren zoals het is ook al is in in je ogen zwart of wit, goed of fout, of ik voel me slecht en goed. Het is ook steeds meer bewuster worden van mijn lichaam en geest, langzaam begin je achter de schermen mee te lopen bij die horror, actie film die je altijd afspeelt met acteurs die je zelf speelt. Een leuk weetje is bijvoorbeeld het woord persoonlijkheid komt van het woord persona wat masker betekend, welke verschillende acteurs spelen we allemaal in ons leven.
EggsTCdonderdag 14 maart 2019 @ 16:30
jep
EggsTCdonderdag 14 maart 2019 @ 16:30
en dicht