Of de Euro gaat in zijn geheel devalueren danquote:Op vrijdag 8 maart 2019 09:23 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Nou ga dan maar weer vast Nederlandse florijnen maken!
Of er komen 2 soorten van euro's (noord-euro en de zuid-euro?)....
Wel spannende tijden op dit gebied.... er gebeurt zoveel met Europa!
We moeten trotser worden op Europa!quote:Op vrijdag 8 maart 2019 09:28 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Of de Euro gaat in zijn geheel devalueren dan
Hoe dan ook , ook dat zal de Italiaanse economie niet gaan redden
Europa heeft geen maakeconomie, eigenlijk helemaal geen maak economie meer
Europa is een groot museum van het verleden, Grand Hotel Europa
Ik denk dat de drugskartels de 500 euro biljetten nu snel gaan omwisselen voor de het nieuwe Zwitserse 1000 Frank biljet)
Mooi he als je papier kunt printen dat zonder meer door iedereen in goud wordt gekocht
nee we haten Europa niet.quote:Op vrijdag 8 maart 2019 09:39 schreef Bocaj het volgende:
[..]
We moeten trotser worden op Europa!
Producten kopen met: 'Made in Europe' erop! (Net als de Amerikanen doen nu!) USA, USA, USA!!
Maar dat zal nu wel te laat zijn denk ik! We haten Europa... we fucking do!
Gele hesjes in Frankrijk die maar niet weg gaan.... Ja, pas als Macron weg is!
We piss on Brussels!
![]()
![]()
Doomed, DOOMED we are!
Nederland heeft 11 miljard euro overquote:Vorig jaar gaf de overheid 326 miljard euro uit, bijna 13 miljoen meer dan in 2017, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Die extra uitgaven gingen onder meer naar zorg en ambtenarensalarissen, in totaal 4 miljard. Verder ging er 1,5 miljard euro extra naar het EU-budget.
Gelukkig kwam er ook meer binnen, in totaal maar liefst 337 miljard euro. Dat is 14 miljard euro meer dan in 2017.
Dat kwam voor een groot deel omdat er meer belastingen en premies binnenkwamen bij de schatkist.
Deze panda obligatie is puur diplomatiek en is niet bedoeld om serieus geld op te halen. Volgens mij had Oostenrijk laats ook z'n obligatie verkocht.quote:Op vrijdag 31 mei 2019 07:43 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)alt-geld-op-in-china
Portugal gaat nu geld lenen van China in Renminbi![]()
![]()
![]()
tegen 4,09 % , en ook Hongarije, Polen en Italië, allen EU landen met een BBB rating, in 2010 hadden ze nog een A rating
https://tradingeconomics.com/portugal/rating
China is hier bezig om geld te lenen aan de zwakkere landen van de EU en zo hun balans nog zwakker te maken,
Na de handels oorlog , nu de Valuta oorlog
De economische divergentie binnen de EU landen gaat nu alarmerende vormen aannemen , deze krimplanden gaan het Noorden heel veel geld kosten
Het is hoog tijd om de eurolanden te splitsen in Neuro en Zeuro landen , als we het zelf niet doen dan doet China het wel.
Of gaan we de Nederlandse pensioenfondsen aan onze BBB broeders schenken binnenkort ??
Anders gaan ze failliet en dan is het te laat voor de Euro
https://en.wikipedia.org/(...)ting#Standard_&_Poor's
De ECB kan net zoveel geld creëren als ze maar wil , Portugal schoffeert hier mee de begrotingsregels van de ECBquote:Op vrijdag 31 mei 2019 14:37 schreef kareldekikker455 het volgende:
[..]
Deze panda obligatie is puur diplomatiek en is niet bedoeld om serieus geld op te halen. Volgens mij had Oostenrijk laats ook z'n obligatie verkocht.
.quote:Portugal heeft met de stap 2 miljard yuan aan financiering opgehaald. Dat is omgerekend zo'n 260 miljoen euro. De looptijd van de obligatie is drie jaar en de rente bedraagt 4,09 procent. Eerder haalden Polen en Hongarije op deze manier ook al geld op in China
quote:Kroatië werkt ook aan overgang naar euro
6 min geleden in FINANCIEEL
BRUSSEL (ANP) - Kroatië gaat zich voorbereiden op de invoering van de euro als nationale munt. De Eurogroep heeft in Brussel het licht op groen gezet om de overgang van de Kroatische kuna (HRK) naar de euro te starten en het besluit van de regering verwelkomd.
quote:AMSTERDAM - De Europese Unie denkt na over soepelere begrotingsregels voor zijn lidstaten. De nieuwe Europese Commissie, onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen, wil het zogenoemde Stability and growth pact, flink vereenvoudigen, meldt de Financial Times.
Ik noem dit maar onervarenheid van een nieuwe voorzitter. Om een pact aan te passen moeten alle lidstaten daar mee instemmen. Gaat niet gebeuren.quote:Op maandag 26 augustus 2019 09:47 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)regels-europese-unie
Als de boze zuidelijke lidstaten zich niet aan de begrotingsregels houden dan passen we toch gewoon de begrotingsregels weer aan ??
En je maakt de meest criminele lidstaat baas van de bank
Je maakt de rente die de lidstaten moeten betalen negatief, nou geen vuiltje aan de lucht dus
De euro begint steeds meer op het falen van zijn voorganger de EMU slang te lijken
https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Monetair_Stelsel
[..]
Als ik even mag inbreken, mijn voorstel ter oplossing van het Griekse gebed-zonder-end zou als volgt zijn:quote:Op vrijdag 10 februari 2017 07:33 schreef #ANONIEM het volgende:
Wat zie jij als realistische oplossing voor het Griekse probleem?
Griekse staatsschulden in Euro zijn toch allemaal eigendom van de EVB dank zij Draghi, dus dat blijft zoquote:Op dinsdag 29 oktober 2019 03:25 schreef dvr het volgende:
[..]
Als ik even mag inbreken, mijn voorstel ter oplossing van het Griekse gebed-zonder-end zou als volgt zijn:
1. Griekenland gaat terug naar de Drachme. Banktegoeden, lonen, hypotheken, winkelprijzen e.d. worden allemaal 1:1 naar drachme omgezet (de euro kan nog wel als parallelmunt gebruikt worden - d.w.z. Griekse personen en bedrijven kunnen de euro blijven accepteren, maar tegen een dagkoers, net als met US dollar e.d.).
Deze omzetting wordt ongetwijfeld meteen gevolgd door een scherpe waardedaling van de drachme, die import loeiduur (voor Griekse consumenten) en export super voordelig maakt (voor de buitenlandse klant). Dit leidt in eerste instantie tot een binnenlandse crisis; veel dagelijkse producten worden erg duur. Eurozone-landen moeten daarom garanderen dat Griekenland in geval van nood voedsel- en medicijnenhulp zal krijgen. Echter: Griekse arbeid, grond/vastgoed en kapitaalgoederen worden door die drachme-daling erg goedkoop, en dus zeer aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Een grote economische opleving is daarvan het gevolg en daarom zal genoemde crisis maar van korte duur (< 1 jaar) zijn.
2. De Griekse staatsschuld weegt als een loden last op hun economie en is zonder gegoochel door de ECB niet houdbaar. Dit lossen we op met een 10-jarenplan waarin de jaarlijkse verplichtingen (aflossingen en couponbetalingen) van de Griekse staat geheel of deels 1:1 naar Drachme geherstructureerd worden:
1e jaar: 100% van de euroverplichtingen wordt 1:1 in drachme nagekomen. (aannemende dat de drachme nu bv nog maar 40% van een euro waard is, moeten obligatiebezitters dus flink afschrijven. De Grieken komen er dit jaar heel goedkoop vanaf maar dat moet ook)
2e jaar: 90% van de euroverplichtingen wordt 1:1 in drachme nagekomen, de rest (10%) gewoon in euro.
3e jaar: 80% van de euroverplichtingen wordt 1:1 in drachme nagekomen, de rest (20%) gewoon in euro.
4e t/m 9e jaar: etc etc
10e jaar: 100% van de euroverplichtingen wordt weer gewoon in euro nagekomen.
Op deze wijze mag een zwak Griekenland met hun eigen zwakke munt betalen, en terwijl het land aansterkt geleidelijk met een steeds sterkere munt betalen. Met enig geluk is na deze 10 jaar de Griekse economie en de drachme veel sterker dan voorheen. Als de Grieken dan ook zo verstandig zijn geweest om in die tijd hun economie te herstuctureren, hun bestuur te versterken en corruptie uit te bannen, hun staatsschuld af te bouwen en hun munt hard te houden, dan zou dit nieuwe Griekenland op termijn zelfs weer tot de euro kunnen terugtreden(!).
Dat gaat dus niet gebeurenquote:Op dinsdag 29 oktober 2019 08:27 schreef Benger het volgende:
. Laat de Grieken hun schulden maar lekker afbetalen.
Griekenland wil de concurrentie niet aan gaan. Ze willen niet met 67 met pensioen, of het grootste deel van de ambtenaren ontslaan. Dat is een keuze.quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 08:32 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat gaat dus niet gebeuren
Griekenland kan de concurrentie niet aan met de voor hen veel te dure Euro , dus niet terug betalen
Kun je ook wel zeggen alle immigranten terug,
Ten tijde van de Cypriotische bankencrisis bleek dat Griekse staatssschuld vooral in handen was van Griekse banken, herinner ik me. Heel opvallend vond ik dat; dan zouden de Grieken immers zelf het meest de lul zijn als daar haircuts op komen of als de Griekse staat failliet gaat. Ik weet niet of dat alleen voor Griekenland geldt of voor alle probleemlanden, of alle eurolanden, en ik ken ook geen regelgeving die banken dwingt of stimuleert om 'eigen' staatsschuld aan te houden.quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 07:54 schreef michaelmoore het volgende:
Griekse staatsschulden in Euro zijn toch allemaal eigendom van de EVB dank zij Draghi, dus dat blijft zo
Wie Griekse obligaties aanhoudt is niet 'onschuldig' maar neemt welbewust een ingecalculeerd risico. Waar het jouw pensioen aangaat, leidt dat vooral onder het lagerentebeleid van de ECB, omdat men Griekenland (cum suis) en daarmee de euro perse overeind wil houden.quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 08:27 schreef Benger het volgende:
Als we gaan toestaan dat Griekenland schulden met waardeloze Drachmes aflost, dan treft dat weer onschuldigen. Laat de Grieken hun schulden maar lekker afbetalen. Mijn pensioen zou daar niet onder hoeven te leiden.
twitter:minefornothing twitterde op donderdag 13-02-2020 om 16:11:38Pound rises to strongest level against Euro since June 2016 reageer retweet
Momenteel is de Griekse staatsschuld eigendom van de ECB. , opgekocht door Draghi, van de Eurozone deelnemers dusquote:Op dinsdag 29 oktober 2019 17:15 schreef dvr het volgende:
[..]
Ten tijde van de Cypriotische bankencrisis bleek dat Griekse staatssschuld vooral in handen was van Griekse banken, herinner ik me. Heel opvallend vond ik dat; dan zouden de Grieken immers zelf het meest de lul zijn als daar haircuts op komen of als de Griekse staat failliet gaat. Ik weet niet of dat alleen voor Griekenland geldt of voor alle probleemlanden, of alle eurolanden, en ik ken ook geen regelgeving die banken dwingt of stimuleert om 'eigen' staatsschuld aan te houden.
De ECB mag geen staatsschuld van één bepaald eurozone-land opkopen, het moet de aankopen netjes over alle landen verdelen.
Een andere grote houder van Griekse staatsschuld waren destijds hedgefunds (die er heel dik aan verdiend hebben). Of dat nog steeds zo is weet ik niet.
[..]
Wie Griekse obligaties aanhoudt is niet 'onschuldig' maar neemt welbewust een ingecalculeerd risico. Waar het jouw pensioen aangaat, leidt dat vooral onder het lagerentebeleid van de ECB, omdat men Griekenland (cum suis) en daarmee de euro perse overeind wil houden.
quote:'Of dit een eurocrisis is? Ik denk dat niemand dat hardop wil zeggen, maar dat gaat het uiteraard zijn", zegt de Vlaamse econoom Geert Noels, oprichter van vermogensbeheerder Econopolis. Hij verwijst naar Italië. ,,Je legt de zwakste economie in Europa stil. Dus dat begrotingstekort gaat ontploffen."
Italië heeft al geopperd dat noodfonds ESM wordt ingezet voor financiële steun in de coronacrisis. Dit fonds, met een leencapaciteit van ¤410 miljard, is opgezet tijdens de eurocrisis en is bedoeld om landen te redden die hun schulden niet meer kunnen financieren. De Europese Commissie komt met voorstellen en de ministers van Financiën vergaderen er dinsdagavond telefonisch over.
Een eurocrisis nu ziet er heel anders uit dan een eurocrisis in de tijd dat Griekenland in 2010 als eerste land zijn hand moest ophouden in Brussel. Toen was er nog geen noodfonds en schoot de Europese Centrale Bank (ECB) aanvankelijk nog niet te hulp. Die instrumenten zijn pas gaandeweg ontwikkeld. De graadmeter was de rentestanden die bij de zwakste landen enorm opliepen. Beleggers wilden steeds meer risicopremie.
,,Vorige week schoot de Italiaanse tienjaarsrente omhoog naar 3%", vertelt Rabobank-econoom Maartje Wijffelaars. ,,Maar dat is echt wat anders dan een rente van 7,5% op het hoogtepunt van de eurocrisis." Inmiddels is die rente ook alweer gedaald. De ECB is zeer actief in de markt en vorige week kondigde de centrale bank een extra opkoopprogramma van ¤750 miljard aan.
Geen barometer
,,Door de sterke aanwezigheid van de ECB weten we niet meer of de prijzen kloppen", legt Noels uit. ,,Er zijn amper oplopende rentes, we hebben dus geen barometer meer. De enige goedwerkende markt - al klinkt dat heel cynisch - is de aandelenbeurs." Daar vallen al weken ongenadige klappen.
Destijds bezwoer ECB-president Mario Draghi de eurocrisis met zijn befaamde toespraak in 2012. Hij zei toen dat hij alles zou doen om de euro bij elkaar te houden - 'whatever it takes'.
Daaruit kwam een nooit gebruikt steunprogramma voort. De ECB beloofde toen staatsobligaties van een land te zullen kopen als dat land noodsteun van het ESM-fonds aanvroeg en zich zou onderwerpen aan een hervormingsprogramma.
Draghi maakte ondersteuning door de centrale bank dus conditioneel.
Die condities zijn op dit moment verdwenen.
De aankondiging van zijn opvolger Christine Lagarde om voor honderden miljarden aan staatsleningen te gaan kopen, is 'een verkapte vorm' van Draghi's steunplan.
Door zoveel staatsobligaties van eurolanden in te slaan, blijven landen als Italië in staat om de staatsschuld te financieren.
Maar het land ontspringt de dans van een heftig programma zoals Griekenland destijds wel moest ondergaan.
Bezwaar
Daar zitten voor Nederland bezwaren. Minister Wopke Hoekstra van Financiën verzet zich tot nog toe tegen inzet van het ESM.
Nederland bepleit een stap voor stap-benadering: Den Haag is niet koste wat kost tegen het inzetten van het ESM maar vindt het nu nog erg vroeg. Er liggen nog genoeg ongebruikte Europese miljarden op de plank die hiervoor aangewend kunnen worden, klinkt het.
,,Ik snap de principiële discussie helemaal", reageert hoogleraar economie Arnoud Boot. ,,Italië heeft er een rommeltje van gemaakt.
Maar er is nu absoluut geen tijd voor die discussie." Hij pleit er met Europese topeconomen voor dat het ESM snel kredietlijnen opent voor onder meer Italië. ,,
We moeten dan wel toezien hoe die middelen worden ingezet. Ik weet dat dat niet helemaal waterdicht is, maar dat gaat nu niet anders."
Geld printen is wel heel verleidelijk he , consequentie is dat dan de rente fors omhoog moet om de koers onder Zimbabwaans niveau te houdenquote:Op maandag 23 maart 2020 18:27 schreef Arkai het volgende:
https://www.zerohedge.com(...)erinflation-buy-gold
[ afbeelding ]
Helicopter money wordt nu ingezet om de Coronacrisis te bestrijden. Dit is dus geen QE maar daadwerkelijk geld printen. Gaan de gold bugs dan toch gelijk krijgen met hun inflatievoorspellingen?
Ja en de AOW ers korten met 10% en nog eens 10%quote:Op vrijdag 27 maart 2020 16:41 schreef einzeinz het volgende:
We gaan hier met een super inflatie zitten over een paar jaar!
Geld is niets meer waard! Verkwist ze maar!
Welke aandelen? Ik weet het niet hoor. Flow Traders binnenkort op ¤40/aandeel?quote:Op vrijdag 27 maart 2020 16:49 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ja en de AOW ers korten met 10% en nog eens 10%
En de rente naar topniveau om de koers te steunen
goed aandelen is een goede safehaven Newmont Mining
Daar heb ik geen verstand van, ik ben geen gokkerquote:Op vrijdag 27 maart 2020 17:54 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Welke aandelen? Ik weet het niet hoor. Flow Traders binnenkort op ¤40/aandeel?
quote:Franse krant opent aanval op Wopke Hoekstra
Door EVELINE BIJLSMA
Updated 48 min geleden
1 uur geleden in FINANCIEEL
PARIJS - 'De nieuwe Monsieur Non', 'meedogenloos hard', 'gedreven door persoonlijke ambities'. In de Franse zakenkrant Les Échos verscheen woensdag een vernietigend portret van minister Wopke Hoekstra (Financiën).
Fransenquote:Op woensdag 1 april 2020 17:03 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)al-op-wopke-hoekstra
Het zuiden tegen het Noorden ??
Waar hebben we dat eerder gezien ???????????????????
[..]
quote:Coronavirus legt een nieuwe bom onder de euro
De ontwerpfout bij de euro bleek bij de vorige crisis en toont zich nu weer: er ontbreekt een schokdemper, betogen hoogleraren economie Steven Brakman en Harry Garretsen.
Het coronavirus brengt ons niet alleen een ongekende gezondheidscrisis, het is ook de voorbode van economisch zwaar weer. Hoe groot over pakweg een jaar het negatieve effect van de coronacrisis op de economie zal blijken te zijn, is op dit moment volstrekt onduidelijk. Dit neemt niet weg dat het zeker in EU-verband verstandig is nu alvast te bezien wat de gevolgen van de coronacrisis zijn. De brief van de meer dan zestig Nederlandse economen eerder deze week in deze krant hamert terecht op de solidariteit die het noorden van de EU, lees ook Nederland, nu moet tonen met de zuidelijke lidstaten. Wij denken dat het probleem zelfs dieper graaft en het voortbestaan van de euro in het geding is.
Een belangrijk probleem dat in de nasleep van de coronacrisis ongetwijfeld weer de kop zal opsteken, is namelijk de houdbaarheid van de euro. Net als in 2010, toen na de financiële crisis van 2008 bleek dat Griekenland niet langer in staat was de staatsschuld af te lossen, zal in landen als Spanje, Italië en ook Griekenland, de staatsschuld zodanig groot en de recessie dusdanig diep zijn, dat het onduidelijk is of de schuld nog beheersbaar is. Dat die schulden als gevolg van de coronacrisis oplopen, kan deze landen niet worden aangerekend, al helemaal niet omdat zij juist relatief zwaar getroffen zijn. Toch zullen financiële markten zich, evenals bij de eurocrisis van 2010, weer gaan afvragen hoe houdbaar de euro nog is met zuidelijke lidstaten waar overheidsfinanciën zo uit het lood zijn. De achilleshiel van het huidige eurosysteem zal dan wederom duidelijk worden.
Ontwerpfout
De kern van het europrobleem schuilt in een fundamentele ontwerpfout. In het Stabiliteits- en GroeiPact (SGP), opgesteld bij de invoering van de euro, stonden de overheids-financiën centraal. Afgesproken werd de omvang van de nationale staatsschulden en financieringstekorten beperkt te houden. Belangrijke maatregelen, maar er werd niet bedacht dat het verlies van de nationale valuta en daarmee het wisselkoersinstrument moest worden gecompenseerd met een ander aanpassingsinstrument. Voordat de euro werd ingevoerd, kon een land re- of devalueren, zodat bij een uiteenlopende economische ontwikkeling de onderlinge concurrentieverhoudingen hersteld konden worden. Deze wisselkoersaanpassingen boden weliswaar slechts tijdelijk soelaas, maar spanningen hadden een uitweg.
Door de invoering van de euro is dit wisselkoersinstrument als aanpassingkanaal opgegeven, zonder dat er een alternatieve schokdemper voor in de plaats kwam. Dat leidde in 2010 tot grote problemen in ‘euroland’. En als we niet uitkijken, legt het corona-virus een nieuwe bom onder de euro.
Indien, zoals nu dus weer dreigt, de economische ontwikkelingen tussen de eurolanden niet alleen verstoord zijn, maar, belangrijker nog, onderling sterk uiteenlopen, zijn er bij afwezigheid van het wisselkoersventiel drie alternatieve schokdempers.
De eerste is de weg van de loon- en prijsaanpassingen waarbij eurolanden zoals Italië en Spanje de lonen en prijzen relatief moeten laten dalen en landen als Nederland en Duitsland het omgekeerde doen. Maar zoals de Griekse ervaringen uit 2010 laten zien, is dit een zeer moeilijke en ook sociaal-economisch nauwelijks begaanbare route.
Als loonaanpassingen niet kunnen worden gerealiseerd, zou arbeidsmigratie van zuid naar noord ‘euroland’ een alternatief kunnen zijn. Dit mechanisme is echter in de huidige politieke verhoudingen verre van populair. Voor de coronacrisis leek men in de EU eerder in de richting van verdere migratiebeperkingen te bewegen. De coronacrisis versterkt deze anti-immigratiegevoelens eerder dan dat versoepeling wordt overwogen.
Er resteert dan slechts de derde optie: financiële of inkomensoverdrachten tussen de eurolanden, in dit geval van noord naar zuid. Met de huidige anti-Europese sentimenten is dit een moeilijke weg, maar onontkoombaar als we de euro en wellicht zelfs de EU in stand willen houden. Samen in een muntunie willen zitten, betekent ook de bereidheid schokken die het ene land meer of anders treffen, zoals nu, gezamenlijk opvangen. Griekenland werd in 2010 gedwongen eenzijdig hard en lang te saneren. Het land had te weinig medestanders om een ander beleid af te dwingen. Deze keer zal dit anders zijn. Een groot deel van het eurogebied zal door coronacrisis tegen enorme staatschulden en een zeer diepe recessie aankijken en zich collectief niet tot water en brood laten veroordelen door het noordelijke deel van euroland.
Overleven
Wil de euro overleven, dan zullen links- of rechtsom meer transfers of risicodelingen plaats moeten vinden tussen noord en zuid. Dat kan enigszins verhuld via de (risico)spreiding van de financiële lasten via Euro-obligaties of rechtstreeks via het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), zoals onlangs op volkskrant.nl door Arnoud Boot en Dirk Schoenmaker (Columns & Opinie, 26 maart) is bepleit. Maar dit zijn uitvoeringen van hetzelfde basisidee: een systeem dat ongelijkheden tussen de eurolanden beperkt. Zijn landen als Nederland daartoe niet bereid dan is de sombere conclusie dat de toekomst van de euro op het spel staat. En met de euro ook de EU. Bij de vorige eurocrisis in 2010 is de ontwerpfout van de euro niet gerepareerd. Laten we deze keer niet dezelfde fout maken. Een goed ontworpen transfersysteem is dus niet alleen een teken van saamhorigheid, waarvan momenteel terecht veel sprake is, maar domweg noodzakelijk in een muntunie.
M.i. is er te weinig gevoel van solidariteit tussen het Noorden en het Zuiden om een transferunie te handhaven. Het Noorden moet werken en bezuinigen, het Zuiden kan potverteren. Daar krijg je de handen electoraal niet voor op elkaar. En waarom? Wat bied de Euro dan? Het oorspronkelijke idee van het komen tot een politieke unie via een monetaire unie raakt alleen maar verder weg bij een transfer unie. Ik zie geen andere mogelijkheid dan weer terugkeren naar de nationale munten.quote:Op vrijdag 3 april 2020 15:34 schreef Heph844 het volgende:
Wil de euro overleven, dan zullen links- of rechtsom meer transfers of risicodelingen plaats moeten vinden tussen noord en zuid. Dat kan enigszins verhuld via de (risico)spreiding van de financiële lasten via Euro-obligaties of rechtstreeks via het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), zoals onlangs op volkskrant.nl door Arnoud Boot en Dirk Schoenmaker (Columns & Opinie, 26 maart) is bepleit. Maar dit zijn uitvoeringen van hetzelfde basisidee: een systeem dat ongelijkheden tussen de eurolanden beperkt. Zijn landen als Nederland daartoe niet bereid dan is de sombere conclusie dat de toekomst van de euro op het spel staat.
Solidair we zijn al minstens 20 jaar solidair met de spaghettivreters. Tijd om ze make them an offer they cant refuse te geven.quote:Op woensdag 8 april 2020 10:24 schreef zoost het volgende:
[..]
M.i. is er te weinig gevoel van solidariteit tussen het Noorden en het Zuiden om een transferunie te handhaven. Het Noorden moet werken en bezuinigen, het Zuiden kan potverteren. Daar krijg je de handen electoraal niet voor op elkaar. En waarom? Wat bied de Euro dan? Het oorspronkelijke idee van het komen tot een politieke unie via een monetaire unie raakt alleen maar verder weg bij een transfer unie. Ik zie geen andere mogelijkheid dan weer terugkeren naar de nationale munten.
Dit lijkt me wat kort door de bocht. Het BNP is namelijk de afgelopen decennia wel fors gestegen.quote:Op woensdag 8 april 2020 16:05 schreef flyguy het volgende:
Aan vrij besteedbaar inkomen staat het hier in Nederland ook al decennia stil: https://economie.rabobank(...)-staat-vrijwel-stil/
Toch bizar. Als bijvoorbeeld de EU goed is voor de Nederlandse burger, dan zou die toegenomen handel toch een spurt gegeven moeten hebben voor het vrij besteedbaar inkomen? Het enige wat Nederlandse politici in Brussel hoeven te doen is evalueren of richtlijnen en bestedingen het Nederlandse besteedbare inkomen harder doen stijgen en dan ook harder dan de overige lidstaten. Harmoniseren naar een Europees gemiddelde dient ten alle tijden voorkomen te worden. Helaas lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Buitenlandse werknemers concurreren op lonen met die van ons waardoor het hier geremd wordt of zelfs krimpt en in het buitenland stijgt. Plus via de EU zitten we infrastructuur in het buitenland te betalen waardoor ze op dat vlak steeds beter met ons kunnen meedingen. Compleet bizar.
editquote:Op woensdag 8 april 2020 17:11 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Dit lijkt me wat kort door de bocht.
Het BNP is namelijk de afgelopen decennia wel fors gestegen.
Dus als het BNP stijgt, maar het vrij besteedbaar inkomen van burgers blijft gelijk, dan vloeit het geld binnenlands dus weg naar andere actoren.
Zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg Maffia , waarvan de kosten exponentieel gestegen zijn.
Lijkt me onzin om daar de EU de schuld van te geven, of te concluderen dat de EU geen winst biedt. De winst is er wel degelijk geweest, het is alleen niet naar het besteedbaar inkomen van burgers gevloeid.
Hoe komt dit plaatje tot stand? Erg interessante data maar als ik willekeurig IJsland als land eruit pik, valt op dat hun inkomstenbelasting weinig afwijkt van Nederland. Waarom is dan toch hun koopkracht meer dan 2x zoveel als in Nederland? Op basis van gemiddelde inkomens kan ik het niet verklaren.quote:Op woensdag 8 april 2020 12:09 schreef zoost het volgende:
Italie en Nederland. Burgers zijn ongeveer even "rijk"
[ afbeelding ]
Weet ik ook niet, maar het zou kunnen dat ze minder woonlasten, energielasten etc hebben en meer overhouden voor consumptie van andere zaken.quote:Op woensdag 8 april 2020 20:06 schreef Arkai het volgende:
Waarom is dan toch hun koopkracht meer dan 2x zoveel als in Nederland
Volgens deze gegevens ligt het wat anders:quote:Op donderdag 9 april 2020 10:04 schreef zoost het volgende:
[..]
Weet ik ook niet, maar het zou kunnen dat ze minder woonlasten, energielasten etc hebben en meer overhouden voor consumptie van andere zaken.
Dat is de pest met dat soort plaatjes, wat ben je nou eigenlijk aan het vergelijken met elkaar?quote:Op woensdag 8 april 2020 20:06 schreef Arkai het volgende:
[..]
Hoe komt dit plaatje tot stand? Erg interessante data maar als ik willekeurig IJsland als land eruit pik, valt op dat hun inkomstenbelasting weinig afwijkt van Nederland. Waarom is dan toch hun koopkracht meer dan 2x zoveel als in Nederland? Op basis van gemiddelde inkomens kan ik het niet verklaren.
(bijna) gratis dagopvang, lage energielasten en lagere woonlasten maken al veel uit. Maar inderdaad ook een hoop wel duurder. Het is allemaal een kwestie van wat vergelijk je met elkaar. Maar mijn oorspronkelijke punt is dat misschien Nederland als land wel rijker is dan Italië. Maar dat je als gemiddelde NL burger niet heel veel beter af bent dan een gemiddelde Italiaan.quote:Op donderdag 9 april 2020 10:13 schreef Perrin het volgende:
[..]
Volgens deze gegevens ligt het wat anders:
https://www.numbeo.com/co(...)country2=Netherlands
Dat punt onderbouw je alleen door heel selectief te shoppen in statistiek.. Alsof je als burger helemaal niets merkt van al het geld dat niet naar salaris gaat, maar wel naar pensioenen, gezondheidszorg of onderwijsquote:Op donderdag 9 april 2020 10:34 schreef zoost het volgende:
Maar mijn oorspronkelijke punt is dat misschien Nederland als land wel rijker is dan Italië. Maar dat je als gemiddelde NL burger niet heel veel beter af bent dan een gemiddelde Italiaan.
quote:Mooi moment om Hoekstra nu in de steek te laten'
D66 keert zich af van Nederlandse lijn in Europa
Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE
2 min geleden in BINNENLAND
DEN HAAG - D66 keert zich af van de Nederlandse lijn die minister Hoekstra (Financiën) in Europa voert. ,,Het roer moet om", stelt D66-fractieleider Jetten.
quote:Maar welke kant het roer dan precies op moet, zegt Jetten er niet bij. Hij rept over 'een grotere deal' dan alleen 'een tegemoetkoming voor medische kosten'.
Jetten lijkt te flirten met de eurobonds, die Hoekstra - en een meerderheid van de Tweede Kamer - absoluut niet willen. Al zegt hij dat niet expliciet.
,,Als de zuidelijke landen nu geen beroep kunnen doen op deze leningen, moeten ze de markt op om tegen een stuk hogere rentes te lenen."
Dat er serieus nog mensen op die partij stemmenquote:Op donderdag 9 april 2020 15:04 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)andse-lijn-in-europa
Met D66 als vriend heb je geen vijanden nodig
[..]
[..]
Walgelijk. Die geven het land het liefst gewoon direct weg en laten het eigen volk stikken. Het volk dat over het algemeen jaren van bezuinigingen heeft geslikt en opgehoest. Waardoor we er nu zo goed voor staan. Zij zitten er met de gratie van het volk, op de een of andere manier voelen zij dat andersquote:Op donderdag 9 april 2020 15:04 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)andse-lijn-in-europa
Met D66 als vriend heb je geen vijanden nodig
[..]
[..]
Ik geef nog liever Marokko 1 miljard dan die Italianenquote:Op donderdag 9 april 2020 17:51 schreef RamboDirk het volgende:
[..]
Walgelijk. Die geven het land het liefst gewoon direct weg en laten het eigen volk stikken. Het volk dat over het algemeen jaren van bezuinigingen heeft geslikt en opgehoest. Waardoor we er nu zo goed voor staan. Zij zitten er met de gratie van het volk, op de een of andere manier voelen zij dat anders
vanaf 18:00 weer vergaderen.
Geen eurobonds!
Ik hou het liever allemaal zelf, wij hebben er ook voor moeten bezuinigen. Ik zie de noodzaak niet om anderen die de afgelopen 20 jaar niets gedaan hebben wat te geven om dat er nu toevallig een crisis is. Als we nu hardvochtig zijn weten ze wat ze moeten doen anders leren ze het nooit.quote:Op donderdag 9 april 2020 18:22 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ik geef nog liever Marokko 1 miljard dan die Italianen
https://finance.yahoo.com/quote/NMM.BE/quote:Op vrijdag 27 maart 2020 17:54 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Welke aandelen? Ik weet het niet hoor. Flow Traders binnenkort op ¤40/aandeel?
quote:The coronavirus pandemic has sent shockwaves through the global economy, and investors got another pulse check on employment when the U.S. Labor Department released weekly jobless claims Thursday morning.
After three consecutive weeks of jobless claims in the millions, another
5.245 million Americans filed for unemployment benefits in the week ending April 11. Since June 2009, the U.S. economy added over 20 million jobs. But in just the last four weeks, the number of unemployment claims have reached 22 million.
quote:Vandaag zijn de schijnwerpers gericht op de videovergadering van de Europese regeringsleiders.
Het gebruik van het Europese steunfonds ESF en de mogelijke komst van eurobonds zullen hoog op de agenda staan gelet op de economische rampspoed vooral bij de pereifere EU-landen als gevolg van de coronacrisis.
Het vertrouwen van consumenten bij onze oosterburen is gekelderd als gevolg van de beperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.
Zo is onder meer het Oktoberfest afgelast.
Daarnaast kijken beleggers uit naar de wekelijkse werkloosheidsuiterkingen in de VS. Naar verwachting zullen in de tweede week van april nog eens 4,5 miljoen Amerikanen een beroep gedaan op een uitkering
quote:De grootschalige opkoop van staatsleningen door de Europese Centrale Bank (ECB) is illegaal. Dat is, in het kort, de inhoud van een verreikende uitspraak deze dinsdag van het Duitse Constitutionele Hof. Het hof in Karlsruhe stelt dat de ECB haar mandaat „overschrijdt” door staatsschuld op te kopen.
...
De Duitse Bundesbank mag volgens het hoogste Duitse rechtsorgaan nu, na een overgangsperiode van „drie maanden”, niet meer deelnemen aan de ECB-opkopen, een wezenlijk onderdeel van het monetair beleid. Het is de vraag of de Bundesbank, die formeel onafhankelijk is, naar de Duitse rechters zal luisteren, of juist naar het eerdere oordeel van het EU-hof.
Oei, dit gaat grote gevolgen hebbenquote:Op dinsdag 5 mei 2020 12:16 schreef Piles het volgende:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)jn-illegaal-a3998730
[..]
twitter:lucasguttenberg twitterde op dinsdag 05-05-2020 om 10:45:21So, @bverfg goes nuclear, mainly because it says @ecb has not done proportionality analysis and ECJ should have asked for that.
But the real implication seems this: To comply with monetary financing prohibition, issuer limits and capital key are essential. Bad news for PEPP. https://t.co/DdPhtymMyq reageer retweet
Nee, dat gaat geen grote gevolgen hebben. Het betekent alleen dat de Bondsdag moet stemmen.quote:
Nee maar ze hebben wel jurisdictie over de Duitse centrale bank en de overdracht van Duitse bevoegdheden naar Europa. Alleen dat al (elk lidstaat die zijn eigen oordeel heeft over de rechtsgeldigheid van ECB-besluiten) kan grote gevolgen hebben.quote:Op dinsdag 5 mei 2020 12:48 schreef HiZ het volgende:
[..]
Nee, dat gaat geen grote gevolgen hebben. Het betekent alleen dat de Bondsdag moet stemmen.
Het BVG heeft geen jurisdictie over ECB kan het ECJ-uitspraken ook niet echt beoordelen. Wat ze er niet van weerhoudt in een pissing match te doen alsof ze dat wel hebben en dat ze dat wel mogen.
Eurosceptici zijn altijd heel blij met dit soort uitspraken. Tot de praktische waarde ervan duidelijk wordt.
P.S. Als de ECB unaniem zou moeten besluiten was dit een groot probleem geweest. Maar de ECB heeft meerderheidsbesluitvorming.
Is dat zo? In het artikel staat:quote:Op dinsdag 5 mei 2020 13:06 schreef Heph844 het volgende:
Nee maar ze hebben wel jurisdictie over de Duitse centrale bank
quote:Het is de vraag of de Bundesbank, die formeel onafhankelijk is, naar de Duitse rechters zal luisteren, of juist naar het eerdere oordeel van het EU-hof.
Een centrale bank is vooral onafhankelijk van de politiek. Het krijgt een mandaat mee en binnen dat mandaat mag het haar taak uitvoeren. Bij de invoering van de Euro is dat mandaat gedeeltelijk overgebracht naar de ECB, maar het constitutioneel hof heeft nu geoordeeld dat het daarmee de voorwaarden heeft overtreden waarmee dat mandaat is overgeheveld naar de ECB.quote:
De onderbouwing moet acceptabel zijn voor de Bondsdag. Verder gaat de eis niet.quote:Op dinsdag 5 mei 2020 13:15 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Een centrale bank is vooral onafhankelijk van de politiek. Het krijgt een mandaat mee en binnen dat mandaat mag het haar taak uitvoeren. Bij de invoering van de Euro is dat mandaat gedeeltelijk overgebracht naar de ECB, maar het constitutioneel hof heeft nu geoordeeld dat het daarmee de voorwaarden heeft overtreden waarmee dat mandaat is overgeheveld naar de ECB.
Wat ze nu gaan volgen is de vraag ja. Ik zou het persoonlijk erg raar vinden om je eigen constitutionele hof te negeren. Plus dat de Duitse centrale bank natuurlijk al een tijd dezelfde bezwaren had over het uitrekken van bevoegdheden.
Nu is dit nog wel te fixen, want feitelijk heeft de ECB drie maanden de tijd gekregen om beter te onderbouwen waarom het inkoopprogramma proportioneel is. Maar voor het huidige Corona-opkoopprogramma betekent het erg slecht nieuws (zie tweet hierboven)
Voor die keuze staat de EU al lang natuurlijk, het is onzin om daar je ogen voor te sluiten. Het beleid van de ECB zorgde er alleen voor dat politici nog even konden duiken, maar iedereen wist dat dat niet voor altijd houdbaar zou zijn.quote:Op woensdag 6 mei 2020 00:36 schreef HiZ het volgende:
Overigens is het ook de vraag of de klagers wel blij moeten zijn met hun succes; voor je het weet staat de EU voor de keuze tussen eurobonds en de moeder van alle financiële crises.
Klopt , ben ik het helemaal en hartgrondig mee eensquote:Op dinsdag 5 mei 2020 12:16 schreef Piles het volgende:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)jn-illegaal-a3998730
[..]
quote:De grootschalige opkoop van staatsleningen door de Europese Centrale Bank (ECB) is illegaal.
Dat is, in het kort, de inhoud van een verreikende uitspraak, deze dinsdag, van het Duitse Constitutionele Hof.
Het hof in Karlsruhe stelt dat de ECB haar mandaat ,,overschrijdt" door staatsschuld op te kopen.
Het Hof stelt dat de Duitse Bundesbank, die deel uitmaakt van het ECB-systeem, ,,niet langer" mag deelnemen in het opkoopprogramma, tenzij de ECB een ,,nieuw besluit" neemt waarin zij het programma beter onderbouwt.
Daarmee hebben de Duitse rechters nieuwe twijfel gezaaid over de stabiliteit van de eurozone. Juist nu, in de coronacrisis, houdt de ECB de eurozone met haar ultraruime monetair beleid bijeen.
Het oordeel gaat over het ECB-opkoopprogramma dat in 2015 werd ingezet.
Sinds maart dat jaar kocht de centrale bank bijna 2.200 miljard euro aan staatsleningen op, om de hardnekkig lage inflatie in de eurozone richting het gewenste niveau van vlak onder de 2 procent te duwen.
De Duitse uitspraak gaat daarmee strikt genomen niet over de extra 'pandemieopkopen' die de ECB dit jaar lanceerde in reactie op de coronacrisis, ter waarde van 750 miljard euro, maar ook over de wetmatigheid van dat programma zijn nu twijfels gerezen.
quote:Column: chaos in de eurozone is al twintig jaar de schuld van politici
author avatar
Door EDIN MUJAGIC
5 min geleden in FINANCIEEL
Economische en politieke spanningen hadden we al.
Sinds deze week komen daar ook juridische spanningen bij.
De rechters zijn op de stoel van de ECB gaan zitten - en die zat weer op de stoel van de politiek.
Het Duitse Constitutionele Hof oordeelde dinsdag niet alleen dat de Europese Centrale Bank (ECB) met haar opkoopprogramma haar boekje te buiten is gegaan, maar ook dat het
Europese Hof van Justitie dat deed met zijn oordeel over het ECB-beleid. De Duitse rechters noemden de uitspraak van hun Europese collega's zelfs 'onbegrijpelijk'.
Dit betekent Duitse tik voor opkoopprogramma ECB
Opmerkingen
Sinds het oordeel gepubliceerd werd op de site van het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, wemelt het van analyses en opmerkingen over wat de uitspraak kan betekenen, wat de ECB nu kan en moet doen, of juist níét moet doen, hoe het Europese Hof van Justitie kan en moet reageren, net als natuurlijk ook de Europese Commissie, en hoe andere landen de uitspraak kunnen aangrijpen voor hun eigen agenda op allerlei terreinen.
Kortom, Karlsruhe heeft alles behalve ruhe gebracht maar regelrechte chaos. Wat door al die juridische bomen aan het zicht wordt onttrokken is het bos - ofwel: wie de échte schuldigen zijn voor deze chaos die, vrees ik, langdurige gevolgen kan hebben.
Het zijn niet de Duitse of de Europese rechters, het zijn zelfs niet de centrale bankiers zoals Mario Draghi en Christine Lagarde.
Politiek
De Duitse rechters waren niet op de stoel van de ECB gaan zitten - wat ze gisteren dus wel gedaan hebben - als de ECB op haar beurt niet op de stoel van de politiek was gaan zitten.
De bank deed dat laatste niet omdat ze dat graag wilde, maar uit nood, omdat opeenvolgende generaties Europese politici die stoel zelf verlieten.
Als Europese politici hun verantwoordelijkheid hadden genomen sinds 1999, namelijk op tijd hun economieën hadden hervormd, staatsschulden gereduceerd en zich aan de begrotingsregels hadden gehouden, dan had de ECB waarschijnlijk niet het beleid hoeven te voeren dat ze voert.
BEKIJK OOK:
Onhoudbare schulden dreigen door corona
Eurobonds
In het verlengde daarvan was er geen reden voor 1750 Duitse economen en anderen om zich te beklagen tegen de ECB bij hun hoogste rechtbank en was er dus geen rechtszaak geweest.
Sterker nog, ik kan me voorstellen dat er dan zelfs voldoende wil en bereidheid was geweest om eurolanden die in problemen kwamen door het coronavirus te helpen, desnoods met die vermaledijde eurobonds.
Ergo: deze monetair-juridisch-politieke chaos na het oordeel van het Duitse Constitutionele Hof is de schuld van de Europese politici en niemand anders.
BEKIJK OOK:
Roep om eurobonds komt zeker terug
Zijn we in een bizarre situatie aanbeland inmiddels? Als monetair econoom zeg ik 'ja'. Je weet gewoon dat we in zo'n situatie verzeild zijn geraakt als de Italiaanse minister-president zich opwerpt als verdediger van de onafhankelijkheid van de centrale bank, nadat het oordeel uit Karlsruhe onder meer wordt gezien als een aanval daarop. Een Italiaanse minister-president!
Sahara
Oh, ik sluit mijn ogen daar niet voor. Alleen vind ik niet dat een stelletje reactionaire rechters in de Duitse provincie het te hoog in hun bol moeten krijgen.quote:Op woensdag 6 mei 2020 10:25 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Voor die keuze staat de EU al lang natuurlijk, het is onzin om daar je ogen voor te sluiten. Het beleid van de ECB zorgde er alleen voor dat politici nog even konden duiken, maar iedereen wist dat dat niet voor altijd houdbaar zou zijn.
Uiteindelijk is de keuze er één tussen vergaande economische integratie (waar de eurobonds dan een onderdeel van kunnen zijn), of het uiteenvallen van de Euro. Doormodderen met de huidige afspraken houd je niet nog 20 jaar vol.
Die keuze hoort te liggen bij de politiek, niet bij een niet-verkozen en nauwelijks controleerbaar instituut als de ECB. Volgens mij is dat precies wat de klagers beoogden.
volledig fiscaal samengaan met Italie is geen haalbare kaart daar zal geen ene Nederlander voor zijnquote:Op maandag 11 mei 2020 17:02 schreef HiZ het volgende:
[..]
Oh, ik sluit mijn ogen daar niet voor. Alleen vind ik niet dat een stelletje reactionaire rechters in de Duitse provincie het te hoog in hun bol moeten krijgen.
We zitten al 20 jaar in die situatie. Je kunt wel blijven doen alsof de werkelijkheid niet bestaat, maar dat doet hem niet verdwijnen.quote:Op maandag 11 mei 2020 17:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
volledig fiscaal samengaan met Italie is geen haalbare kaart daar zal geen ene Nederlander voor zijn
Italie dat geregeerd wordt door de maffia
Nee dat is niet waar , we zitten al 20 jaar in de overgang situatie , ,met een eurozone waar wij niets mee hebben, wij zijn Europa dat voelt niemand.quote:Op vrijdag 15 mei 2020 00:01 schreef HiZ het volgende:
[..]
We zitten al 20 jaar in die situatie. Je kunt wel blijven doen alsof de werkelijkheid niet bestaat, maar dat doet hem niet verdwijnen.
Jezus man. Hou toch eens op met jezelf voor de gek te houden. We zitten al zo diep in de euro dat er helemaal geen winst meer te halen is bij eruit gaan.quote:Op vrijdag 15 mei 2020 08:45 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Nee dat is niet waar , we zitten al 20 jaar in de overgang situatie , ,met een eurozone waar wij niets mee hebben, wij zijn Europa dat voelt niemand.
Nu is de keus , een volledig samengaan in de EUSA of terug naar aparte landen, de huidige situatie is aan het einde , met de steeds groter wordende economische divergentie
We maken van het zuiden bijstand- en krimplanden en het Noorden groeit zich kapot
Met het zonder toestemming opkopen van de zuidelijke staatsschulden is Draghi al een flinke stap te ver gegaan
Daarmee heeft de eurozone tijd gekocht , meer niet
Italie en portugal kunnen de Staatsschuld nog verder oplaten lopen tot 200% , dat wel
Dan dus maar Eurobonds ???quote:Op zondag 17 mei 2020 21:03 schreef HiZ het volgende:
[..]
Jezus man. Hou toch eens op met jezelf voor de gek te houden. We zitten al zo diep in de euro dat er helemaal geen winst meer te halen is bij eruit gaan.
Ja fijn. En daarna een gezellig staatsbankroet.quote:Op zondag 17 mei 2020 21:12 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dan dus maar Eurobonds ???
Dat pikt Nederland nooit
Dan komt er een Nexit partij
nee hoor dan gaan we 1.000 miljard euro bij printenquote:Op zondag 17 mei 2020 22:01 schreef HiZ het volgende:
[..]
Ja fijn. En daarna een gezellig staatsbankroet.
https://www.telegraaf.nl/(...)men-van-euro-niet-opquote:Op woensdag 27 mei 2020 13:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:
De EU wil belasting kunnen heffen en een nieuw noodfonds van 750 miljard waarvan er 500 miljard uitgedeeld gaat worden als giften.
https://nos.nl/artikel/23(...)or-herstelfonds.html
quote:Column: noodfonds lost problemen van euro niet op
Door EDIN MUJAGIC
In American football bestaat een play die Hail Mary heet: het is een wanhoopspoging aan het einde van de wedstrijd als de aanvallende formatie alleen nog kan scoren door de bal ver naar voren te gooien en hopen dat een eigen speler die vangt.
De naam impliceert dat er een wonder voor nodig is om op die manier te scoren. Dat kan gebeuren, maar meestal gebeurt het niet.
Merkel en Macron willen de euro redden met een noodpakket van 500 miljard.
Daar moest ik onlangs aan denken toen ik het voorstel van Angela Merkel en Emmanuel Macron las om de economische schade van de coronacrisis te bestrijden.
Veelal kwam ik opmerkingen tegen dat met het verregaande Frans-Duitse voorstel de euro definitief is gered.
De munt had een transferunie nodig en die komt er.
Staatsobligaties
Merkel en Macron stellen een fonds à 500 miljard euro voor, dat gevuld wordt met staatsobligaties die de Europese Unie namens alle EU-landen uitgeeft.
Dat geld sluist Brussel vervolgens door naar de lidstaten in de vorm van giften.
Dan kun je zeggen dat is nog geen transferunie omdat het fonds tijdelijk zou zijn.
Maar we weten maar al te goed dat de grens tussen 'tijdelijk' en 'permanent' bij dit soort zaken heel erg dun is.
Bovendien: als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.
Vochtplek
Vergelijk het met een vochtprobleem bij iemand thuis. De grote vochtplek is duidelijk te zien en een mooi gezicht is het niet. Je kunt een blik verf kopen en de muur in de verf zetten. De grote, lelijke plek verdwijnt daarmee, maar het probleem is niet opgelost.
Onder de nieuwe verflaag hoopt de vocht zich op en richt het steeds meer schade aan. Na een tijdlang uit het zicht verdwenen te zijn, dringt de vochtplek weer door de verflaag heen. Die is nu nog groter en lelijker.
BEKIJK OOK:
Premier Rutte kan borst natmaken
Dat je de eerste keer het probleem dacht te kunnen oplossen met een verfbeurt, kan nog toegeschreven worden aan onkunde of naïviteit.
De tweede keer dezelfde 'oplossing' erop loslaten, kan echter niet goedgepraat worden. Doe je het toch, dan wordt de schade nog groter en mettertijd is de hele muur naar de filistijnen. De reparatie zal dan veel duurder uitpakken dan wanneer je meteen aan het begin voor een structurele oplossing had gekozen in plaats van voor de cosmetische aanpak.
Geen oplossing
De euro kan alleen voorgoed worden gered door prudent beleid te belonen en niet te bestraffen en slecht beleid niet te belonen.
Het is waar dat het voor de Duitse economie goed is miljarden te geven aan de zwakke eurolanden.
Wat nu gebeurt behelst het risico dat de sterke landen zwakker worden.
Een economisch-politieke Hail Mary is het.
Edin Mujagic is hoofdeconoom bij OHV. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |