abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 31 december 2019 @ 06:30:19 #203
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_190796630
Zo de eerste emmers worden gemaakt, succes en veel plezier vandaag :)
Drop you like an ill, bad habit
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 31 december 2019 @ 07:36:55 #204
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_190797017
Succes allemaal. Ik begin vanmiddag ook. Eerst vanmorgen het deeg maken en 4x terugslaan.Rijzen duurt alles bij elkaar zo'n 3 a 4 uur. En geen Top 2000 maar 192TV.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 09:08:29 #205
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190797987
quote:
2s.gif Op dinsdag 31 december 2019 00:07 schreef junkiexp het volgende:

[..]

Ik gebruik zonnebloemolie.
maar vind het juist wel leuk buiten en het wordt mooi weer.
Ja, dan gaat het snel stinken inderdaad, zonnebloemolie is echt niet geschikt voor oliebollen. Slaolie ook niet trouwens.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 09:09:55 #206
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190798006
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 07:36 schreef qltel het volgende:
Succes allemaal. Ik begin vanmiddag ook. Eerst vanmorgen het deeg maken en 4x terugslaan.Rijzen duurt alles bij elkaar zo'n 3 a 4 uur. En geen Top 2000 maar 192TV.
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.

Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 09:15:40 #207
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190798079
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.

Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren :D
Als je langer laat rijzen, kun je met minder gist toe. Ook is er meer tijd om een smaak te ontwikkelen.

Ik laat tenminste 2x45 minuten rijzen. Over kwartier/half uur is de eerste emmer klaar.

De andere emmers rijzen gewoon drie kwartier+tijd totdat ze gebakken worden.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 31 december 2019 @ 09:18:02 #208
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_190798120
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.

Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren :D
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 10:27:41 #209
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190799263
Die 8L 3,5kW frituur is echt wel een mooi apparaat _O_
Kranplätze müssen verdichtet sein
  dinsdag 31 december 2019 @ 10:37:32 #210
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_190799520
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_190799821
ik doe ongeveer een uur met een keer doorslaan halverwege en een keer voordat ik begin met bakken.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190800876
Zo, beslag staat in de oven voor de eerste rijs. Zo de pan maar eens klaarzetten.

3 kwartier, platslaan/krenten erdoor mixen, en nog 3 kwartier rijzen.
pi_190801009
Zo, de eerste 20 zijn gebakken :9 De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190801034
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:32 schreef Lot_1 het volgende:
Zo, de eerste 20 zijn gebakken :9 De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker ^O^
Foto's willen we!
pi_190801399
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 10:37 schreef Tinkepink het volgende:
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect.
Zo lang :o

Ik mag wel opschieten _O-
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 11:59:16 #216
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190801687
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:47 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Zo lang :o

Ik mag wel opschieten _O-
2x45min is ook goed :Y
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 11:59:53 #217
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190801703
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:33 schreef cafca het volgende:

[..]

Foto's willen we!
Imgur doet kut :( app geüpdate en alles.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_190801794
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2019 23:03 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

@:Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.

ik ben klaar en het zijn er exact 38 :)
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190802021
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_190802089
quote:
^O^
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 14:48:11 #221
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190806269
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 09:18 schreef qltel het volgende:

[..]

Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.
Leuk, ik ga zo dan maar mijn eerste beslag maken. Ik bak ze altijd net na het eten.

Niet terugslaan vlak voor het bakken: open structuur maar erg vette bollen
Wel terugslaan vlak voor het bakken: wat dichtere structuur maar geen vette bollen

Ik sla dus wel altijd terug vlak voor het bakken (of eigenlijk doe ik dat tijdens het scheppen met de portioneerlepel)

Dan heb je nog die het hele ei gebruiken (doe ik wel) of alleen de dooier. Ik laat per ei 50ml vocht weg uit mijn beslag. Dus 500g meel = 500g vocht meestal, met 2 eieren is het 400g vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190807208
Kan je ook 'half terugslaan' :+ Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 31 december 2019 @ 15:32:38 #223
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_190807543
750 gram bloem leverde hier 49 bollen op. De vulling is alleen niet eerlijk verdeeld, blijkbaar niet goed geroerd. Ik denk dat ik een grotere kom had moeten gebruiken.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 15:41:18 #224
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190807833
quote:
10s.gif Op dinsdag 31 december 2019 15:22 schreef Isabeau het volgende:
Kan je ook 'half terugslaan' :+ Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
Ja dat is wat ik doe met bakken, dus ik sla niet echt het hele deeg terug, maar schep wat ruwer met de portioneerlepel, dan worden ze niet zo vast vast, maar ook niet te open en vet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190808087
Wat in vredesnaam is terugslaan?
Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak.
  dinsdag 31 december 2019 @ 15:56:22 #226
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_190808238
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 15:50 schreef Het_Liegebeest het volgende:
Wat in vredesnaam is terugslaan?
Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak.
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.
pi_190808376
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 15:56 schreef Zilverberk het volgende:

[..]

Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.
Aha, zo leer je nog eens wat.
En dan meteen bakken of weer laten staan?
pi_190809679
Hoe belangrijk is vers vet? Ik heb geen zin om de frituurpan te verversen :X
  Miss 200.000.000! dinsdag 31 december 2019 @ 16:53:54 #229
367000 roos94
pi_190809717
Langs 2 kramen geweest beide hebben ze geen bollen zonder krenten gvd
pi_190810219
quote:
:Y)
pi_190810490
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef roos94 het volgende:
Langs 2 kramen geweest beide hebben ze geen bollen zonder krenten gvd
Nutella bollen kopen? 😜
pi_190810541
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef Zo-is-dat het volgende:
Hoe belangrijk is vers vet? Ik heb geen zin om de frituurpan te verversen :X
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...
pi_190811817
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 17:20 schreef Yinny het volgende:

[..]

Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...
Manlief heeft zich opgeofferd O-) dat worden frisse bollen! *O*
pi_190812101
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:

[..]

De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]

Wat een werk! ;(
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 18:04:52 #235
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190812141
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:

[..]

De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]

Ossewit is toch runder er, daarom osse.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_190813157
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 december 2019 18:04 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ossewit is toch runder er, daarom osse.
Je hebt gelijk :Y
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 18:39:45 #237
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190813290


Ik ben er blij mee. Dit zijn de 'naturel'bollen, krentenbollen moeten nog een uurtje rijzen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 18:41:01 #238
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190813331
quote:
14s.gif Op dinsdag 31 december 2019 18:36 schreef sigme het volgende:

[..]

Je hebt gelijk :Y
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190813384
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 18:41 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.
Met ossewit krijg je dat witte laagje ook :Y.
Maar ook uit olie vind ik dat je oliebollen nog warm uit 't vet moet eten.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 18:48:11 #240
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190813604
quote:
7s.gif Op dinsdag 31 december 2019 18:42 schreef sigme het volgende:

[..]

Met ossewit krijg je dat witte laagje ook :Y.
Maar ook uit olie vind ik dat je oliebollen nog warm uit 't vet moet eten.
Ossewit smaakt alleen totaal anders dan reuzel. Beiden geven wel smaak mee.
Ik bak mijn patat in ossewit, maar zou er mijn oliebollen niet in bakken.
Is natuurlijk net wat je voorkeur heeft ;) In Duitsland koop je reuzel gewoon in pakjes in de supermarkt, naast de boter.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190816289
Nomm!

  dinsdag 31 december 2019 @ 21:09:20 #242
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_190817114
Ff cross-posten van overal en nergens.

Vandaag klassiek oliebollen en appelbeignets gemaakt. Mijn vaste recept gebruikt.







Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  woensdag 1 januari 2020 @ 09:46:56 #243
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_190823882
Iedereen de beste wensen voor 2020!
Hier 130 bollen gebakken, maar die zijn nog lang niet op....nog even dooreten dus :P

Het zit er weer op voor een jaar, de zooi kan weer naar zolder toe :)
  Moderator woensdag 1 januari 2020 @ 10:42:45 #244
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190824257
Ook veel bollen over, maar die zitten al in de vriezer. Die gaan de komende weken zo af en toe bij de koffie (laten ontdooien en dan in de oven op 150 graden, zijn ze weer heerlijk).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator woensdag 1 januari 2020 @ 20:00:04 #245
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190830983
Ik heb niet geteld hoeveel ik heb gebakken, allicht zo'n 200/250?
Nog wel een paar over, maar nee, opgewarmd in de oven vind ik ze ook niet zo. Dus die paar die ik nog heb gooi ik weg.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator woensdag 1 januari 2020 @ 20:10:12 #246
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190831310
quote:
1s.gif Op woensdag 1 januari 2020 20:00 schreef derLudolf het volgende:
Ik heb niet geteld hoeveel ik heb gebakken, allicht zo'n 200/250?
Nog wel een paar over, maar nee, opgewarmd in de oven vind ik ze ook niet zo. Dus die paar die ik nog heb gooi ik weg.
Een paar die ik niet zo mooi vond zijn naar de kippen gegaan, de rest zit in de vriezer.
Ik bak er een stuk of 40 maar we eten er 6 ofzo :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 1 januari 2020 @ 21:30:44 #247
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_190834350
Nu nog 15 over, dus niet voor niks gebakken :)
  Miss 200.000.000! donderdag 2 januari 2020 @ 13:28:24 #248
367000 roos94
pi_190842007
Net een paar krentenloze oliebollen op de kop kunnen tikken eindelijk _O_
  donderdag 2 januari 2020 @ 15:41:49 #249
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_190843514
Hier waren de bollen voor middernacht al op. :+ Blijkbaar waren het er te weinig.
pi_190919620
Vergeet ik mijn foto te plaatsen, we gingen naar een verjaardag waar we voor de oliebollen leverden

https://imgur.com/gallery/MBAU7l4
pi_195284348
En het wordt ook weer oliebollentijd _O_
  Moderator zondag 27 september 2020 @ 17:47:09 #252
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_195290220
Zin in *O*
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Miss 200.000.000! zondag 27 september 2020 @ 18:26:52 #253
367000 roos94
pi_195290954
Oliebollen zijn het ronde goud voor de tong :9~
pi_195330010
Heb ook wel trek in een lekkere oliebol :9 :Y)
"You can call me Susan if it makes you happy"
  woensdag 30 december 2020 @ 08:51:50 #255
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_197083592
Jaaaaa! Het is weer zover, nog 1 dagje en we gaan weer los *O*

Alleen dit jaar niet zoveel, helaas....
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2020 @ 09:25:21 #256
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_197084096
Ik ga weer de gewoonlijke hoeveelheid maken.. :) We zijn altijd maar met z'n drieën.

Wel ander soort bloem dit jaar, dus wel wat spannend..
  Moderator woensdag 30 december 2020 @ 10:36:31 #257
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197085760
Ik heb dit jaar voor het eerst mijn eigen granen gemalen voor de oliebollen, dus zelf meel gemaakt.
Al begin deze maand, want je moet granen eerst laten rusten schijnt het. Ik ben benieuwd ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 30 december 2020 @ 10:45:12 #258
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_197085993
Zoals gewoonlijk ben ik mijn boekje met m'n oude recepten weer kwijt; het is "ergens opgeruimd in de boekenkast".

Dus nog even... zoeken straks.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  Moderator woensdag 30 december 2020 @ 10:54:36 #259
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197086250
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2020 10:45 schreef fietsie het volgende:
Zoals gewoonlijk ben ik mijn boekje met m'n oude recepten weer kwijt; het is "ergens opgeruimd in de boekenkast".

Dus nog even... zoeken straks.
Dat heb ik dus ook altijd, ik baseer me dit keer op een recept uit een heel oud kookboek. Ik heb de verse biologische gist ook al gehaald, het worden weer topbollen :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_197086275
Wat liever: krenten of rozijnen?
  Moderator woensdag 30 december 2020 @ 11:19:37 #261
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197086906
Rozijnen gebruik ik altijd, ik heb nog nooit krenten gebruikt.

Alle ingrediënten zijn hier enige tijd al in huis. Had ze feitelijk voor de kerstdagen ook al kunnen bakken.

Ik bak dit jaar ook minder.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  woensdag 30 december 2020 @ 11:27:09 #262
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_197087118
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2020 11:19 schreef derLudolf het volgende:
Ik bak dit jaar ook minder.
Ik maak dit jaar exact dezelfde mix, maar ik ga hem verder neerslaan, en vaker neerslaan. Kijken of ik de bollen wat zwaarder per stuk kan krijgen.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  woensdag 30 december 2020 @ 12:08:54 #263
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_197088277
Maak anders altijd bollen met soezendeeg erdoor, maar wil dit jaar ook eens wat anders proberen. Zijn die van Holtkamp wat?
En anders heb ik deze nog gevonden:

400 gr bloem
4 dl lauwe melk
2 eieren
40 gr verse bakkersgist of 7 gr (1 zakje) instantgist
1 tl zout
Vulling
150 gr rozijnen
100 gr krenten
75 gr gesnipperde sukade
2 Granny Smith-appels
1 citroen
pi_197088894
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2020 12:08 schreef BakkieDoen het volgende:
Maak anders altijd bollen met soezendeeg erdoor, maar wil dit jaar ook eens wat anders proberen. Zijn die van Holtkamp wat?
En anders heb ik deze nog gevonden:

400 gr bloem
4 dl lauwe melk
2 eieren
40 gr verse bakkersgist of 7 gr (1 zakje) instantgist
1 tl zout
Vulling
150 gr rozijnen
100 gr krenten
75 gr gesnipperde sukade
2 Granny Smith-appels
1 citroen
soezendeeg?
  woensdag 30 december 2020 @ 12:31:34 #265
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_197088940
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2020 10:55 schreef jameshond7 het volgende:
Wat liever: krenten of rozijnen?
Rumrozijnen
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
Met zwijgen kruist men de duivel
  woensdag 30 december 2020 @ 12:31:38 #266
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_197088944
:Y
  Moderator woensdag 30 december 2020 @ 12:51:11 #267
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197089540
Dit jaar:

krenten, sultanarozijnen, blue thompsonrozijnen allemaal geweekt in brandewijn
stukjes gedroogde vijgen
stukjes appel uit eigen tuin
citroenrasp

En ik maak het beslag met een lekker biertje, moet ik nog even uitzoeken.

Alles uiteraard biologisch.

Vorig jaar voor het eerst gebakken met ook wat palmolie (normaal 100% arachide, vorig jaar 95% arachide 5% palm), dat beviel goed. En uiteraard is dat ongeharde palmolie en verantwoorde palmolie, waar geen bossen voor zijn gekapt.

Ik maak ook gewone bollen (zonder vulling), daar gaat een ander bier in.
Ik heb dit jaar spelt, tarwe, emmer en einkorn gebruikt als meelsoorten. Ongezeefd, dus met alles er nog in.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_197090053
Ik ga dit jaar ook bakken, eerste keer dat we het thuis vieren. Zijn maar met twee, dus geen grote hoeveelheden.
  woensdag 30 december 2020 @ 13:36:49 #269
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_197091301


Over de appelbeignets ben ik zeer tevreden!
Het oliebollenbeslag staat nu te rijzen en dan zijn die aan de beurt :9
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  woensdag 30 december 2020 @ 19:02:17 #270
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_197103488
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2020 13:36 schreef Muck het volgende:
[ afbeelding ]

Over de appelbeignets ben ik zeer tevreden!
Het oliebollenbeslag staat nu te rijzen en dan zijn die aan de beurt :9
Oeh, zien er goed uit ^O^
pi_197114033
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2020 13:36 schreef Muck het volgende:
[ afbeelding ]

Over de appelbeignets ben ik zeer tevreden!
Het oliebollenbeslag staat nu te rijzen en dan zijn die aan de beurt :9
Zeer mooi! Met spijs?
  woensdag 30 december 2020 @ 22:54:41 #272
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_197115215
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2020 22:33 schreef Yinny het volgende:

[..]

Zeer mooi! Met spijs?
Nee, wel gele room :9

En dank jullie *O*
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  Moderator donderdag 31 december 2020 @ 10:37:57 #273
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197126886
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2020 12:08 schreef BakkieDoen het volgende:
Maak anders altijd bollen met soezendeeg erdoor, maar wil dit jaar ook eens wat anders proberen. Zijn die van Holtkamp wat?
En anders heb ik deze nog gevonden:

400 gr bloem
4 dl lauwe melk
2 eieren
40 gr verse bakkersgist of 7 gr (1 zakje) instantgist
1 tl zout
Vulling
150 gr rozijnen
100 gr krenten
75 gr gesnipperde sukade
2 Granny Smith-appels
1 citroen
Hier zit naar mijn idee te veel vloeistof in.
Je wil meel / vloeistof 1 op 1 houden. Een ei is 50ml vloeistof.
Dus op 400 meel doe je 300 melk/bier (ik doe melk en bier weer 50:50) en 2 eieren, dan heb je 400ml vocht.
Zo heb ik het ook in 2 oude boeken staan.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 31 december 2020 @ 11:51:54 #274
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_197128798
Zo, deeg staat bij de haard te rijzen. 1 Kilo meel/1 liter melk met appels en rozijnen en dezelfde hoeveelheid gesplitst in “kaal” en rum-rozijnen.

Vanaf twee uur bakken. Ik denk dat ik ze uit ga delen in het dorp. Anders is het toch teveel
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  donderdag 31 december 2020 @ 12:10:09 #275
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_197129250
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2020 10:37 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hier zit naar mijn idee te veel vloeistof in.
Je wil meel / vloeistof 1 op 1 houden. Een ei is 50ml vloeistof.
Dus op 400 meel doe je 300 melk/bier (ik doe melk en bier weer 50:50) en 2 eieren, dan heb je 400ml vocht.
Zo heb ik het ook in 2 oude boeken staan.
Hmmm...zit wat in. Dit is trouwens ook een oud recept, dat wel.
Het recept van Holtkamp zit ook teveel in dan. Maar dat is aan te passen natuurlijk.
Melk en bier doe ik idd ook altijd half half.
  donderdag 31 december 2020 @ 12:10:57 #276
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_197129269
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2020 11:51 schreef Tinkepink het volgende:
Zo, deeg staat bij de haard te rijzen. 1 Kilo meel/1 liter melk met appels en rozijnen en dezelfde hoeveelheid gesplitst in “kaal” en rum-rozijnen.

Vanaf twee uur bakken. Ik denk dat ik ze uit ga delen in het dorp. Anders is het toch teveel
Heb hier al afnemers gevonden :D
  Moderator donderdag 31 december 2020 @ 12:28:18 #277
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197129766
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2020 12:10 schreef BakkieDoen het volgende:

[..]

Hmmm...zit wat in. Dit is trouwens ook een oud recept, dat wel.
Het recept van Holtkamp zit ook teveel in dan. Maar dat is aan te passen natuurlijk.
Melk en bier doe ik idd ook altijd half half.
Je moet ook een beetje naar je beslag kijken, omdat ik volkoren maak moet ik vaak nog wel een beetje bier toevoegen na een paar minuten mixen. Op een gegeven moment heb je wel door dat je de juiste structuur hebt.
Er is ook meel dat juist minder vocht opneemt, dan zul je wat meel moeten toevoegen. Maar ongeveer 1 op 1 is wel de normale verhouding.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_197132740
O, hier zijn jullie :W

Ik ga zodadelijk voor het eerst oliebollen bakken. Ik vind het best spannend :D

Moet je na de tweede rijs het beslag nog een keer omscheppen voor je de eerste oliebol in de olie gooit?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  Moderator donderdag 31 december 2020 @ 14:51:50 #279
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197133501


De naturelbollen zijn bijna klaar.
De krentenbollen staan nog te rijzen.
Recept uit mijn boek sprak van 2tl zout op 400g meel, dat is net te veel. Volgende keer dus 1tl.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator donderdag 31 december 2020 @ 15:13:13 #281
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197134029


Gevulde bollen kan ik over een uur mee beginnen
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_197136234

Zo, klaar! Nu nog even uitdelen op 3 adressen en dan even uitrusten
  Moderator donderdag 31 december 2020 @ 18:04:21 #283
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197139099


En de gevulde zijn ook klaar
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 31 december 2020 @ 18:15:21 #284
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_197139441
Ziet er lekker uit mensen


Moge ze je wel bekomen :Y)
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
Met zwijgen kruist men de duivel
  donderdag 31 december 2020 @ 18:32:24 #285
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_197139997
Die van jullie zijn mooi rond!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  Moderator donderdag 31 december 2020 @ 18:33:22 #286
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197140042
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2020 14:54 schreef Zipportal het volgende:
[ afbeelding ]

@:slobeend
Grunn'n is geen Holland :')
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_197140201
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2020 18:33 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Grunn'n is geen Holland :')
Holland bestaat niet. :')
pi_197248570
Kick naar CUL. FEE is klaar voor dit seizoen.
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 26 november 2021 @ 12:10:51 #289
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_202348182
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 18:14 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Kick naar CUL. FEE is klaar voor dit seizoen.
En weer naar FEE.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator vrijdag 26 november 2021 @ 12:34:50 #290
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_202348584
quote:
6s.gif Op vrijdag 26 november 2021 12:10 schreef borisz het volgende:

[..]
En weer naar FEE.
En bedankt, nu heb ik zin in goede oliebollen. Vorige week kreeg ik er een, van een kraam. Die was gewoon matig te noemen
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_202348821
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2021 12:34 schreef derLudolf het volgende:

[..]
En bedankt, nu heb ik zin in goede oliebollen. Vorige week kreeg ik er een, van een kraam. Die was gewoon matig te noemen
Oeh ja, oliebollen! Misschien maar vast een keer proefbakken.... :9
pi_202749317
Ik heb bij mijn bestelling vanavond de volkoren oliebollen van bakkerij Hartog. Even proeven, nog nooit een volkoren oliebol op...anders toch mijn standaard recept gebruiken.
  Moderator woensdag 22 december 2021 @ 13:14:06 #293
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_202751590
Ik heb alweer meel gemalen (biologisch dynamische tarwe, biologische einkorn en biologische spelt). Alles volledig volkoren, maar heel fijn gemalen. Wordt weer super :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_202751602
quote:
1s.gif Op woensdag 22 december 2021 09:40 schreef Yinny het volgende:
Ik heb bij mijn bestelling vanavond de volkoren oliebollen van bakkerij Hartog. Even proeven, nog nooit een volkoren oliebol op...anders toch mijn standaard recept gebruiken.
Die van Hartog zijn wel echt heel erg lekker, vind ik!
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  Moderator woensdag 22 december 2021 @ 13:18:45 #295
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_202751641
quote:
0s.gif Op woensdag 22 december 2021 13:15 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Die van Hartog zijn wel echt heel erg lekker, vind ik!
Ingrediënten: rozijnen, water, TARWEmeel, volkorenTARWEmeel, EI, gist, Plantaardig Vet(palm, kokos), appel, suiker, Plantaardige Olie(raapzaad, pinda(PINDA'S), katoenzaad), Geheel Gehard Plantaardige Vet(palm), cederappelschil(SULFIET), bakkerszout, dextrose, TARWEbloem, Kruiden En Specerijen(kaneel), glucose-fructosestroop, TARWEgluten, weipoeder(MELK), boterpoeder(MELK), Emulgator(E471, E482, E472e, E322(SOJA)), TARWEbloem (voorverstijfseld), invertsuikerstroop, glucosestroop (gedroogd), Aroma(aroma, vanille), ascorbinezuur(E300), caramelstroop, Conserveermiddel(E202), curcumaextract, enzymen(TARWE), kaliumjodide, Kleurstof(E150a, E160a), rum, Verdikkingsmiddel(E415), zout, Zuurteregelaar(E330, E270)

WAUW!
Dit is echt extreem, wat daar allemaal in gaat.

In die van mij zit:

Volkorenmeel, melk, bier, ei, gist, zout.
En de krentenversie ook krenten, rozijnen, appel, kaneel en Duitse brandewijn om de krenten en rozijnen in te weken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator woensdag 22 december 2021 @ 13:38:27 #296
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_202751966
Bier heeft niet volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan misschien ook voor iets meer ingrediënten zorgen?

Ik zit al op iets meer ingrediënten en gebruik: bloem, ei, boter, zout, suiker, gist, melk en bier.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator woensdag 22 december 2021 @ 13:42:27 #297
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_202752070
quote:
1s.gif Op woensdag 22 december 2021 13:38 schreef derLudolf het volgende:
Bier heeft niet volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan misschien ook voor iets meer ingrediënten zorgen?

Ik zit al op iets meer ingrediënten en gebruik: bloem, ei, boter, zout, suiker, gist, melk en bier.
Ohja ik vergat de boter. En ik heb Reinheitsgebotweizen, dus dat is water, gerst, tarwe, hop en gist.

Maar dingen als geheel gehard vet (kunstmatig gehard met een kwikcatalysator dus, transvetbommetje), sulfiet, dextrose, glucose-fructosestroop (ook wel vloeibare diabetes), extra toegevoegde gluten, weipoeder, boterpoeder, 4 emulgatoren, voorverstijfselde bloem, invertsuikerstroop, gedroogde glucosestroop, meerdere kunstmatige aroma's, ascorbinezuur, caramelstroop, conserveermiddel Kaliumsorbaat, tarwe-enzymen, jodium, meerdere kleustroffen, verdikkingsmiddel en meerdere zuurteregelaars horen gewoon niet in oliebollen thuis.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_202752531
quote:
0s.gif Op woensdag 22 december 2021 13:18 schreef djkoelkast het volgende:

Ingrediënten: rozijnen, water, TARWEmeel, volkorenTARWEmeel, EI, gist, Plantaardig Vet(palm, kokos), appel, suiker, Plantaardige Olie(raapzaad, pinda(PINDA'S), katoenzaad), Geheel Gehard Plantaardige Vet(palm), cederappelschil(SULFIET), bakkerszout, dextrose, TARWEbloem, Kruiden En Specerijen(kaneel), glucose-fructosestroop, TARWEgluten, weipoeder(MELK), boterpoeder(MELK), Emulgator(E471, E482, E472e, E322(SOJA)), TARWEbloem (voorverstijfseld), invertsuikerstroop, glucosestroop (gedroogd), Aroma(aroma, vanille), ascorbinezuur(E300), caramelstroop, Conserveermiddel(E202), curcumaextract, enzymen(TARWE), kaliumjodide, Kleurstof(E150a, E160a), rum, Verdikkingsmiddel(E415), zout, Zuurteregelaar(E330, E270)

WAUW!
Dit is echt extreem, wat daar allemaal in gaat.

In die van mij zit:

Volkorenmeel, melk, bier, ei, gist, zout.
En de krentenversie ook krenten, rozijnen, appel, kaneel en Duitse brandewijn om de krenten en rozijnen in te weken.
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigens :X Vooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder is _O-

Jouw bollen mogen wel volkoren heten _O_

* = voor brood moet dat 100% zijn.

[ Bericht 4% gewijzigd door Isabeau op 22-12-2021 14:12:59 ]
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator woensdag 22 december 2021 @ 18:13:41 #299
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_202756359
quote:
0s.gif Op woensdag 22 december 2021 14:07 schreef Isabeau het volgende:

[..]
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigens :X Vooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder is _O-

Jouw bollen mogen wel volkoren heten _O_

* = voor brood moet dat 100% zijn.
Blij dat iemand het met me eens is en niet kop in het zand en "het is toch lekker".
Overigens maal ik zelf wel fijn en heb je dus niet de structuur van supermarktvolkorenbrood. Ik gebruik wel gewoon de volledige graankorrels en zeef er niets uit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_202756418
O, dat kan wel, hoor. Ik heb daar niet zo’n probleem mee voor een keer. We halen ook wel oliebollen bij een bakker hier in het dorp en daar zal ook wel meer troep in zitten dan wanneer ik ze zelf maak. Ik ben daar nog niet heel bedreven in, dus wij kopen ook oliebollen die we lekker vinden, naast dat ik als het goed is voor de tweede keer in mijn leven zelf oliebollen ga bakken :)
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_202757585
quote:
0s.gif Op woensdag 22 december 2021 14:07 schreef Isabeau het volgende:

[..]
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigens :X Vooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder is _O-

Jouw bollen mogen wel volkoren heten _O_

* = voor brood moet dat 100% zijn.
O, nee, ik koop ze niet omdat ze gezonder zijn! Dan kan je beter geen oliebollen eten en een wortel knagen ;)
Maar ik zag dus recept voor deze bollen en wilde ze proeven voordat ik een hoop tijd kwijt ben om ze zelf te maken
https://www.foodandfriend(...)volkoren-oliebollen/
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')