Ja, dan gaat het snel stinken inderdaad, zonnebloemolie is echt niet geschikt voor oliebollen. Slaolie ook niet trouwens.quote:Op dinsdag 31 december 2019 00:07 schreef junkiexp het volgende:
[..]
Ik gebruik zonnebloemolie.
maar vind het juist wel leuk buiten en het wordt mooi weer.
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?quote:Op dinsdag 31 december 2019 07:36 schreef qltel het volgende:
Succes allemaal. Ik begin vanmiddag ook. Eerst vanmorgen het deeg maken en 4x terugslaan.Rijzen duurt alles bij elkaar zo'n 3 a 4 uur. En geen Top 2000 maar 192TV.
Als je langer laat rijzen, kun je met minder gist toe. Ook is er meer tijd om een smaak te ontwikkelen.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.
Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.
Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren
Foto's willen we!quote:Op dinsdag 31 december 2019 11:32 schreef Lot_1 het volgende:
Zo, de eerste 20 zijn gebakkenDe eerste is geproefd en ze zijn weer lekker
Zo langquote:Op dinsdag 31 december 2019 10:37 schreef Tinkepink het volgende:
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect.
ik ben klaar en het zijn er exact 38quote:Op maandag 30 december 2019 23:03 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
@:Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.
Leuk, ik ga zo dan maar mijn eerste beslag maken. Ik bak ze altijd net na het eten.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:18 schreef qltel het volgende:
[..]
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.
Ja dat is wat ik doe met bakken, dus ik sla niet echt het hele deeg terug, maar schep wat ruwer met de portioneerlepel, dan worden ze niet zo vast vast, maar ook niet te open en vet.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:22 schreef Isabeau het volgende:
Kan je ook 'half terugslaan'Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:50 schreef Het_Liegebeest het volgende:
Wat in vredesnaam is terugslaan?
Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak.
Aha, zo leer je nog eens wat.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:56 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.
Nutella bollen kopen? 😜quote:Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef roos94 het volgende:
Langs 2 kramen geweest beide hebben ze geen bollen zonder krenten gvd
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...quote:Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef Zo-is-dat het volgende:
Hoe belangrijk is vers vet? Ik heb geen zin om de frituurpan te verversen
Manlief heeft zich opgeofferdquote:Op dinsdag 31 december 2019 17:20 schreef Yinny het volgende:
[..]
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...
Wat een werk!quote:Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:
[..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]
Ossewit is toch runder er, daarom osse.quote:Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:
[..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]
Je hebt gelijkquote:Op dinsdag 31 december 2019 18:04 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ossewit is toch runder er, daarom osse.
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.quote:
Met ossewit krijg je dat witte laagje ookquote:Op dinsdag 31 december 2019 18:41 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.
Ossewit smaakt alleen totaal anders dan reuzel. Beiden geven wel smaak mee.quote:Op dinsdag 31 december 2019 18:42 schreef sigme het volgende:
[..]
Met ossewit krijg je dat witte laagje ook.
Maar ook uit olie vind ik dat je oliebollen nog warm uit 't vet moet eten.
Een paar die ik niet zo mooi vond zijn naar de kippen gegaan, de rest zit in de vriezer.quote:Op woensdag 1 januari 2020 20:00 schreef derLudolf het volgende:
Ik heb niet geteld hoeveel ik heb gebakken, allicht zo'n 200/250?
Nog wel een paar over, maar nee, opgewarmd in de oven vind ik ze ook niet zo. Dus die paar die ik nog heb gooi ik weg.
Dat heb ik dus ook altijd, ik baseer me dit keer op een recept uit een heel oud kookboek. Ik heb de verse biologische gist ook al gehaald, het worden weer topbollenquote:Op woensdag 30 december 2020 10:45 schreef fietsie het volgende:
Zoals gewoonlijk ben ik mijn boekje met m'n oude recepten weer kwijt; het is "ergens opgeruimd in de boekenkast".
Dus nog even... zoeken straks.
Ik maak dit jaar exact dezelfde mix, maar ik ga hem verder neerslaan, en vaker neerslaan. Kijken of ik de bollen wat zwaarder per stuk kan krijgen.quote:
soezendeeg?quote:Op woensdag 30 december 2020 12:08 schreef BakkieDoen het volgende:
Maak anders altijd bollen met soezendeeg erdoor, maar wil dit jaar ook eens wat anders proberen. Zijn die van Holtkamp wat?
En anders heb ik deze nog gevonden:
400 gr bloem
4 dl lauwe melk
2 eieren
40 gr verse bakkersgist of 7 gr (1 zakje) instantgist
1 tl zout
Vulling
150 gr rozijnen
100 gr krenten
75 gr gesnipperde sukade
2 Granny Smith-appels
1 citroen
Rumrozijnenquote:
Oeh, zien er goed uitquote:Op woensdag 30 december 2020 13:36 schreef Muck het volgende:
[ afbeelding ]
Over de appelbeignets ben ik zeer tevreden!
Het oliebollenbeslag staat nu te rijzen en dan zijn die aan de beurt
Zeer mooi! Met spijs?quote:Op woensdag 30 december 2020 13:36 schreef Muck het volgende:
[ afbeelding ]
Over de appelbeignets ben ik zeer tevreden!
Het oliebollenbeslag staat nu te rijzen en dan zijn die aan de beurt
Nee, wel gele roomquote:
Hier zit naar mijn idee te veel vloeistof in.quote:Op woensdag 30 december 2020 12:08 schreef BakkieDoen het volgende:
Maak anders altijd bollen met soezendeeg erdoor, maar wil dit jaar ook eens wat anders proberen. Zijn die van Holtkamp wat?
En anders heb ik deze nog gevonden:
400 gr bloem
4 dl lauwe melk
2 eieren
40 gr verse bakkersgist of 7 gr (1 zakje) instantgist
1 tl zout
Vulling
150 gr rozijnen
100 gr krenten
75 gr gesnipperde sukade
2 Granny Smith-appels
1 citroen
Hmmm...zit wat in. Dit is trouwens ook een oud recept, dat wel.quote:Op donderdag 31 december 2020 10:37 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hier zit naar mijn idee te veel vloeistof in.
Je wil meel / vloeistof 1 op 1 houden. Een ei is 50ml vloeistof.
Dus op 400 meel doe je 300 melk/bier (ik doe melk en bier weer 50:50) en 2 eieren, dan heb je 400ml vocht.
Zo heb ik het ook in 2 oude boeken staan.
Heb hier al afnemers gevondenquote:Op donderdag 31 december 2020 11:51 schreef Tinkepink het volgende:
Zo, deeg staat bij de haard te rijzen. 1 Kilo meel/1 liter melk met appels en rozijnen en dezelfde hoeveelheid gesplitst in “kaal” en rum-rozijnen.
Vanaf twee uur bakken. Ik denk dat ik ze uit ga delen in het dorp. Anders is het toch teveel
Je moet ook een beetje naar je beslag kijken, omdat ik volkoren maak moet ik vaak nog wel een beetje bier toevoegen na een paar minuten mixen. Op een gegeven moment heb je wel door dat je de juiste structuur hebt.quote:Op donderdag 31 december 2020 12:10 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Hmmm...zit wat in. Dit is trouwens ook een oud recept, dat wel.
Het recept van Holtkamp zit ook teveel in dan. Maar dat is aan te passen natuurlijk.
Melk en bier doe ik idd ook altijd half half.
En weer naar FEE.quote:Op woensdag 6 januari 2021 18:14 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Kick naar CUL. FEE is klaar voor dit seizoen.
En bedankt, nu heb ik zin in goede oliebollen. Vorige week kreeg ik er een, van een kraam. Die was gewoon matig te noemenquote:
Oeh ja, oliebollen! Misschien maar vast een keer proefbakken....quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:34 schreef derLudolf het volgende:
[..]
En bedankt, nu heb ik zin in goede oliebollen. Vorige week kreeg ik er een, van een kraam. Die was gewoon matig te noemen
Die van Hartog zijn wel echt heel erg lekker, vind ik!quote:Op woensdag 22 december 2021 09:40 schreef Yinny het volgende:
Ik heb bij mijn bestelling vanavond de volkoren oliebollen van bakkerij Hartog. Even proeven, nog nooit een volkoren oliebol op...anders toch mijn standaard recept gebruiken.
Ingrediënten: rozijnen, water, TARWEmeel, volkorenTARWEmeel, EI, gist, Plantaardig Vet(palm, kokos), appel, suiker, Plantaardige Olie(raapzaad, pinda(PINDA'S), katoenzaad), Geheel Gehard Plantaardige Vet(palm), cederappelschil(SULFIET), bakkerszout, dextrose, TARWEbloem, Kruiden En Specerijen(kaneel), glucose-fructosestroop, TARWEgluten, weipoeder(MELK), boterpoeder(MELK), Emulgator(E471, E482, E472e, E322(SOJA)), TARWEbloem (voorverstijfseld), invertsuikerstroop, glucosestroop (gedroogd), Aroma(aroma, vanille), ascorbinezuur(E300), caramelstroop, Conserveermiddel(E202), curcumaextract, enzymen(TARWE), kaliumjodide, Kleurstof(E150a, E160a), rum, Verdikkingsmiddel(E415), zout, Zuurteregelaar(E330, E270)quote:Op woensdag 22 december 2021 13:15 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Die van Hartog zijn wel echt heel erg lekker, vind ik!
Ohja ik vergat de boter. En ik heb Reinheitsgebotweizen, dus dat is water, gerst, tarwe, hop en gist.quote:Op woensdag 22 december 2021 13:38 schreef derLudolf het volgende:
Bier heeft niet volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan misschien ook voor iets meer ingrediënten zorgen?
Ik zit al op iets meer ingrediënten en gebruik: bloem, ei, boter, zout, suiker, gist, melk en bier.
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigensquote:Op woensdag 22 december 2021 13:18 schreef djkoelkast het volgende:
Ingrediënten: rozijnen, water, TARWEmeel, volkorenTARWEmeel, EI, gist, Plantaardig Vet(palm, kokos), appel, suiker, Plantaardige Olie(raapzaad, pinda(PINDA'S), katoenzaad), Geheel Gehard Plantaardige Vet(palm), cederappelschil(SULFIET), bakkerszout, dextrose, TARWEbloem, Kruiden En Specerijen(kaneel), glucose-fructosestroop, TARWEgluten, weipoeder(MELK), boterpoeder(MELK), Emulgator(E471, E482, E472e, E322(SOJA)), TARWEbloem (voorverstijfseld), invertsuikerstroop, glucosestroop (gedroogd), Aroma(aroma, vanille), ascorbinezuur(E300), caramelstroop, Conserveermiddel(E202), curcumaextract, enzymen(TARWE), kaliumjodide, Kleurstof(E150a, E160a), rum, Verdikkingsmiddel(E415), zout, Zuurteregelaar(E330, E270)
WAUW!
Dit is echt extreem, wat daar allemaal in gaat.
In die van mij zit:
Volkorenmeel, melk, bier, ei, gist, zout.
En de krentenversie ook krenten, rozijnen, appel, kaneel en Duitse brandewijn om de krenten en rozijnen in te weken.
Blij dat iemand het met me eens is en niet kop in het zand en "het is toch lekker".quote:Op woensdag 22 december 2021 14:07 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigensVooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder is
Jouw bollen mogen wel volkoren heten
* = voor brood moet dat 100% zijn.
O, nee, ik koop ze niet omdat ze gezonder zijn! Dan kan je beter geen oliebollen eten en een wortel knagenquote:Op woensdag 22 december 2021 14:07 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigensVooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder is
Jouw bollen mogen wel volkoren heten
* = voor brood moet dat 100% zijn.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |