abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_166288654
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :

Wat resultaten van uit het vorige topic

Minilot:



Lot_1


computergirl


monkNL


Zo-is-dat



Mocht je foto er niet in staan, sorry
pi_166288665

https://www.weekendbakery(...)yle-sourdough-bread/

[ Bericht 19% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 29-10-2016 21:05:33 ]
pi_166296209
Speltbrood met lijnzaad. Insnijden van het brood gaat me ook steeds beter af.

pi_166296610
Mooie broden weer :)

Iemand het nieuwe boek van Levine al binnen? Ziet er echt weer goed uit.
Wil als eerste de kokosbroodjes met witte chocolade en macadamia maken O+
pi_166296695
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:17 schreef Trusten het volgende:
Mooie broden weer :)

Iemand het nieuwe boek van Levine al binnen? Ziet er echt weer goed uit.
Wil als eerste de kokosbroodjes met witte chocolade en macadamia maken O+
9 november pas in verkoop, jij al wel binnen dan?
pi_166296847
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:27 schreef computergirl het volgende:

[..]

9 november pas in verkoop, jij al wel binnen dan?
Hij staat op Bol met vandaag besteld, morgen in huis. Diverse mensen hebben hem al binnen.
pi_166296904
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:41 schreef Trusten het volgende:

[..]

Hij staat op Bol met vandaag besteld, morgen in huis. Diverse mensen hebben hem al binnen.
:D shit, snel bestellen

.......
Woei! *O* 31okt in huis *O*

Voor de fans, ze doet ook signeersessies, oa bij mij in de buurt
Demo's/signeersessies
Zaterdag 19 november ben ik van 13.00 - 16.30 uur aanwezig bij kookwinkel Habitas in de Markthal in Rotterdam.

Zaterdag 26 november ben ik van 12.00 - 16.00 uur aanwezig bij kookwinkel Duikelman, Gerard Doustraat 54 in Amsterdam.

[ Bericht 10% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 30-10-2016 09:56:37 ]
pi_166297715
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:47 schreef computergirl het volgende:

[..]

:D shit, snel bestellen

.......
Woei! *O* 31okt in huis *O*

*O*

Er zit trouwens een drukfoutje in, zie FB van In de keuken van Levine
pi_166297772
Zag het op haar blog, wachten op 2e druk is altijd handiger maar hij lijkt me zo handig met (alle?) recepten in 3 versies (gist, voordeeg, zuurdesem)
pi_166297985
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 10:52 schreef computergirl het volgende:
Zag het op haar blog, wachten op 2e druk is altijd handiger maar hij lijkt me zo handig met (alle?) recepten in 3 versies (gist, voordeeg, zuurdesem)
Ja echt superhandig :Y . Dit is het enige foutje voor zover nu bekend dus das wel te overzien. Unieke versie ;)
pi_166298132
Hij staat bij mij op m'n verlanglijstje! :D
D'r eerste boek komt ook geregeld uit de kast hier
pi_166300135
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 10:52 schreef computergirl het volgende:
Zag het op haar blog, wachten op 2e druk is altijd handiger maar hij lijkt me zo handig met (alle?) recepten in 3 versies (gist, voordeeg, zuurdesem)
Oh, dat is wel heel handig ja! Ik zet hem ook op mijn verlanglijstje!
pi_166330701
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:17 schreef Trusten het volgende:
Mooie broden weer :)

Iemand het nieuwe boek van Levine al binnen? Ziet er echt weer goed uit.
Wil als eerste de kokosbroodjes met witte chocolade en macadamia maken O+
hij is binnen.
het is wel duidelijk minder basis dan haar eerste boek, en ze is helaas beetje fan van zaadjes en moutmeel.
Ergens in de kast heb ik nog eenkoorn liggen dat ik over had van recept van Plötsblog dus de broodjes daarmee ga ik nog eens maken (eenkoorn proef je niks bijzonders aan als ik me goed herinner)
Ik denk dat ik ga beginnen met tarwe-boekweit-walnotenbrood, boekweit is super lekker in combi met kaas

Edit: Appelvlaaitjes, die ga ik ook eens maken, maar meer fröbel niveau van Goiske. En kaasbroodjes met gruyere lijken me eigenlijk ook wel wat.
Kortom, ik moet hoooooognodig naar de molen want mijn meel is op

[ Bericht 3% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 31-10-2016 19:53:19 ]
pi_166339480
Ik heb hem ook binnen. Staat wel een foutje in zag ik. 1 brood en dan 3kg bloem :). Beetje overdreven.
pi_166340252
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 00:28 schreef forelske het volgende:
Ik heb hem ook binnen. Staat wel een foutje in zag ik. 1 brood en dan 3kg bloem :). Beetje overdreven.
correctie staat op blog & facebook
pi_166349187
Broodjes met Gruyere, kreeg bij laatste paar het vormen een beetje door


[ Bericht 2% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 01-11-2016 17:59:12 ]
pi_166350234
Lekker!
pi_166350324
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 17:52 schreef Bleie het volgende:
Lekker!
ja best wel :) de eerste gelijk warm uit de oven opgegeten
pi_166350399
:D
pi_166362517
Ik heb een recept voor harde broodjes. Nu staat er dat je deze moet maken met zuurdesem. Nu heb ik dat niet en was mijn vraag of dit probleemloos kan vervangen voor gist..
pi_166362596
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 08:09 schreef Phone8 het volgende:
Ik heb een recept voor harde broodjes. Nu staat er dat je deze moet maken met zuurdesem. Nu heb ik dat niet en was mijn vraag of dit probleemloos kan vervangen voor gist..
niet probleemloos. Als je alleen gist hebt en weinig ervaring met verschil tussen desem en gist zou ik nog even doorzoeken naar recept voor broodjes met gist.
pi_166362945
Oké bedankt. Ik dacht namelijk een normale hoeveelheid gist te doen en ongeveer 50/60 gram extra vocht toe te voegen. Omdat zuurdesem ook meer vocht bevat van gist. Ik ga wel ff zoeken:)
pi_166365581
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 08:56 schreef Phone8 het volgende:
Oké bedankt. Ik dacht namelijk een normale hoeveelheid gist te doen en ongeveer 50/60 gram extra vocht toe te voegen. Omdat zuurdesem ook meer vocht bevat van gist. Ik ga wel ff zoeken:)
desem heeft ook effect op rijstijd
pi_166386328
Oké.. bedankt voor de tips.

Wat is belangrijk om te doen als je krokant brood wilt bakken?
  vrijdag 4 november 2016 @ 10:13:42 #25
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_166409013


Mijn eerste zelfgebakken brood. Een no knead bread. Alleen roeren, mixen en laten rijzen. Super krokant en hartstikke lekker. Dit weekend staat ciabatta op het programma.
pi_166409477
Ziet er goed uit TravelRose!

Als je nog geen ervaring hebt met deeg kneden zou ik trouwens niet beginnen met een ciabatta. Dat is heel vochtig deeg, dat erg lastig te vormen is. Een focaccia is dan veel makkelijker.
pi_166453904
Uit deel2 van Levine: broodjes met hazelnoten en vijgen

pi_166455649
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2016 10:13 schreef TravelRose het volgende:
[ afbeelding ]

Mijn eerste zelfgebakken brood. Een no knead bread. Alleen roeren, mixen en laten rijzen. Super krokant en hartstikke lekker. Dit weekend staat ciabatta op het programma.
Wat een prachtig brood. O+
pi_166460611
Wat mooi Travelrose! :D besmet met het brood bak virus!

En computergirl leuk is deel 2 he! Ik heb hm gisteren gekregen
*O* O+ En vandaag maar meteeen recept 1 gemaakt!










En vrijdag nog focaccia gebakken:



[ Bericht 4% gewijzigd door Zo-is-dat op 06-11-2016 20:05:06 ]
pi_166460807
Welke van de drie opties had je gekozen, zo-is-dat?
Na de kaasbroodjes van dinsdag en de broodjes van vandaag staat het boekweit/walnotenbrood op de planning. Alles ervoor al in huis, maar denk pas komend weekend bakken. Ik heb behoorlijk wat voorraad in de diepvries op moment :+
pi_166461076
quote:
1s.gif Op zondag 6 november 2016 19:55 schreef computergirl het volgende:
Welke van de drie opties had je gekozen, zo-is-dat?
Na de kaasbroodjes van dinsdag en de broodjes van vandaag staat het boekweit/walnotenbrood op de planning. Alles ervoor al in huis, maar denk pas komend weekend bakken. Ik heb behoorlijk wat voorraad in de diepvries op moment :+
Desem! O+

Ik heb nog geen vervolg plan, ga hm eerst even helemaal lezen :)
pi_166470290
Gisteren 2 witte tijgerbroden gemaakt. Recept uit uit het boek meesterlijk brood. Alleen het tijgerpapje heb ik er zelf bij bedacht. Brood is lekker luchtig en krokant:)

pi_166470672
wauw Travelrose! Welk recept heb jij gebruikt?

Ik had zondagochtend weer even snel wat kleine zachte broodjes van Levine gebakken. Moet er over 2 weken een hele berg hebben dus iedere oefening is welkom, het vormen en op spanning brengen gaat me gelukkig steeds beter af, hoewel het met die kleine broodjes nog best lastig is!
pi_166471050
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2016 09:51 schreef Phone8 het volgende:
Oké.. bedankt voor de tips.

Wat is belangrijk om te doen als je krokant brood wilt bakken?
Heet bakken. :Y Hoe heter je bakt, hoe harder en knapperiger de korst. :Y
pi_166484047
quote:
1s.gif Op maandag 7 november 2016 09:49 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Heet bakken. :Y Hoe heter je bakt, hoe harder en knapperiger de korst. :Y
en qua deeg? Geen boter toevoegen of juist wel? If maakt dat dan niks uit?
pi_166488944
quote:
1s.gif Op maandag 7 november 2016 20:08 schreef Phone8 het volgende:

[..]

en qua deeg? Geen boter toevoegen of juist wel? If maakt dat dan niks uit?
Met vetstoffen wordt juist zachter. :)
  dinsdag 8 november 2016 @ 17:50:41 #37
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_166504688
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2016 09:14 schreef Secricible het volgende:
wauw Travelrose! Welk recept heb jij gebruikt?

Ik had zondagochtend weer even snel wat kleine zachte broodjes van Levine gebakken. Moet er over 2 weken een hele berg hebben dus iedere oefening is welkom, het vormen en op spanning brengen gaat me gelukkig steeds beter af, hoewel het met die kleine broodjes nog best lastig is!
Het smaakte echt heerlijk! Je hebt nodig: 3 cups bloem, 1/4 tsp droge gist, 1 1/4 tsp zout en 1 1/2 cup water (deze kun je ook vervangen door kleine kopjes). En als 'materiaal' heb je een gietijzeren pan nodig (het liefst met gietijzeren deksel).

Meng alle droge ingrediënten met elkaar en voeg het koude (!!) water toe en roer door - niet kneden. Laat nu 12 tot 18 uur (!!) op kamertemperatuur rijzen. Na het rijzen strooi je wat bloem op een werkblad en stort je het deeg daar op (het deeg is best nat en bubbelig). Vouw het deeg een stuk of 2/3/4 keer dubbel, maak er een bol van en bestrooi nog eens met bloem. Eventueel nog insnijden.
Warm de oven op tot 225 graden met de pan er in. Na 30 minuten haal je de opgewarmde pan uit de oven en leg je de bol deeg op een bakpapiertje en het bakpapiertje met het deeg leg je in de pan. Meteen deksel er op (of alufolie) en 30 minuten bakken in de oven. Na 30 minuten deksel van de pan halen en nog 15 minuten bakken zonder de deksel voor de kleur en het krokante.
Even laten afkoelen, klaar!

Het was mijn eerste keer brood maken en het lukte heel goed, dus ik denk als je al ervaren bent dat dit echt een piece of cake is.
pi_166529664
Aah, ga hem even onthouden. Heb geen gietijzeren pannen op dit moment, hopelijk binnekort en dan ga ik het eens proberen!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 9 november 2016 @ 10:31:18 #39
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166530956
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 09:39 schreef Secricible het volgende:
Aah, ga hem even onthouden. Heb geen gietijzeren pannen op dit moment, hopelijk binnekort en dan ga ik het eens proberen!
Lukt zeker. Zie ook het filmpje van Vincent in de OP.
Ik nam overigens altijd een pondje bloem, zoveel water als nodig was om er 1 brei van te mengen, een paar gram zout en een grammetje gist.
pi_166532127
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 09:39 schreef Secricible het volgende:
Aah, ga hem even onthouden. Heb geen gietijzeren pannen op dit moment, hopelijk binnekort en dan ga ik het eens proberen!
Bij elkaar sparen bij de Appie? Een gietijzeren pan is sowieso heel fijn om te hebben.
pi_166535465
die van de ikea was ook prima toch?
pi_166565967
Ipv overnight rolls heb ik overworkday rolls gemaakt.
pi_166575164
Wat ziet het er allemaal heerlijk uit bij jullie.
Wilde ook dat no knead bread maken maar heb dus ook geen gietijzeren pan. Idd maar sparen bij de Appie dan :+

Hier zijn net de zachte bolletjes uit de oven


Wilde ze eigenlijk met sesamzaad maken maar daar was ik blijkbaar doorheen, dus dan maar zonder :)
pi_166575185
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 14:01 schreef Elleska het volgende:
die van de ikea was ook prima toch?
Heb ik jaren mee gekookt, niks mis mee ;)
  vrijdag 11 november 2016 @ 07:48:52 #45
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_166577116
Wauw mascara-klodder wat ziet dat er lekker uit!
pi_166578041
Wat een heerlijke broodjes weer! Dit weekend ook maar weer even tijd voor maken.
pi_166582576
Het liefste wil ik ook van die mooie grote broden zoals jullie maken maar mijn oven is ruk.

Had nu 11 broodjes gemaakt en dat in 3 'batches' de oven in zodat niet alles verbrand zou zijn. Toevallig waren ze nu allemaal gelukt :+

En ze waren nog lekker ook, dikke laag roomboter erop met kaas :9
pi_166582800
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 november 2016 16:50 schreef computergirl het volgende:
Broodjes met Gruyere, kreeg bij laatste paar het vormen een beetje door
[ link | afbeelding ]
Heb je hier receptje van? Want Gruyère O+
pi_166583238
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 november 2016 14:18 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

Heb je hier receptje van? Want Gruyère O+
recept staat niet online, komt uit bakboek. Maar komt eigenlijk neer op 100 gr geraspte kaas en wat olijfolie door brooddeeg mixen
pi_166583433
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 november 2016 14:41 schreef computergirl het volgende:

[..]

recept staat niet online, komt uit bakboek. Maar komt eigenlijk neer op 100 gr geraspte kaas en wat olijfolie door brooddeeg mixen
Oh zo simpel. Even noteren in receptenschriftje. Gaat dan door de de kaiserbroodjesdeeg :9
pi_166591949
Zuurdesembollen
pi_166600376
Bak sinds enige tijd ook mijn broden in een gietijzeren pan icm een rijsmandje. Lodge combo cooker is ideaal voor brood, zie ook dit filmpje. Gaat een deeg van +- 800gr in. Heb er paar tientjes voor betaald 2e hands via amazon.de. Laat de pan altijd een uur voorverwarmen in de oven, maar is niet nodig om er bakpapier in te leggen.




pi_166601933
Ik zie geen verschil met de foto in #3, post je hier steeds hetzelfde of zijn al je broden identiek?
pi_166602207
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 11:40 schreef computergirl het volgende:
Ik zie geen verschil met de foto in #3, post je hier steeds hetzelfde of zijn al je broden identiek?
Nee, post hier niet steeds hetzelfde. Broden zijn natuurlijk ook niet identiek. Bakte in het verleden eens in de zoveel tijd brood, sinds enkele maanden op meer regelmatige basis. Zie je bijv. ook in vorige reeks. Dit is idd hetzelfde brood als de laatste keer om voor- en eindresultaat in deze pan te laten zien.

Ben blij met deze pan, multifunctioneel. En als mensen een gietijzeren pan zoeken, om oa brood in te bakken, raad ik ze deze aan. thats all.
pi_166606277
Vandaag bij de molen in Santpoort (dankzij Computergirl) meel gehaald, morgen poging 1 *O*
pi_166606306
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 15:30 schreef Negentiendertig het volgende:
Vandaag bij de molen in Santpoort (dankzij Computergirl) meel gehaald, morgen poging 1 *O*
^O^ Vroeg me al af of je inmiddels geweest was, wat heb je allemaal gekocht?
pi_166612775
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 15:32 schreef computergirl het volgende:

[..]

^O^ Vroeg me al af of je inmiddels geweest was, wat heb je allemaal gekocht?
Uhm, volkorentarwemeel, iets van tarwebloem (?), lemaire(?)iets, suikernibs om suikerbrood mee te maken, en een kant-en-klare waldkorndesemmix. Had geen ideeee wat ik moest hebben, dus ik nam maar wat mee :')

Oh, en instant gist. Al heb ik vorige week ook verse gehaald in Duitsland, dus die moet eerst op.

Leuk winkeltje wel. Kneuterig de bedragen optellen op een papiertje O+
pi_166613006
Bij mij gebruikt ze een rekenmachientje :+
Lemaire meel is een favoriet van mij, zit tussen bloem en volkoren in
pi_166643259
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 11:29 schreef Bleie het volgende:

[..]

Bij elkaar sparen bij de Appie? Een gietijzeren pan is sowieso heel fijn om te hebben.
Ben ik inderdaad mee bezig! ;)
pi_166643719
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 09:58 schreef Martijn1P het volgende:
Lodge combo cooker
Thanks voor de tip, ga ook maar eens op zoek naar zo'n pan.
pi_166671246
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 21:25 schreef computergirl het volgende:
Bij mij gebruikt ze een rekenmachientje :+
Lemaire meel is een favoriet van mij, zit tussen bloem en volkoren in
Haha, dat zal een stuk sneller gaan :P

Ah, duidelijk. Zal er van de week iets mee proberen te fabriceren. Heb nu een deeg voor de waldkorndesem staan, eerste rijs. Geen idee hoe ik dat ding verder moet afbakken verder, staat ook niet bij de instructies, maar denk dat ik hem (op bakpapier) in m'n Le Creuset gietijzeren pan in de oven gooi.
pi_166676925
Uhg, niks voor mij dat brood bakken :')
pi_166677265
Heb afgelopen tijd ook weer een paar broden gebakken. Sinds een maand ben ik in het bezit van een standmixer (goedkoop exemplaar van de Blokker, maar goed genoeg voor af en toe wat brood *O* )
Brood 1: Brood met honing, havervlokken en lijnzaad (recept Levine)



Brood 2: Muesli-brood met appel (recept van RutgerBakt)



Brood 1 was wel prima, maar niet heel bijzonder. Brood 2 daarentegen... :Y) Eén plak is al een heel ontbijt met al die noten en muesli, deze ga ik vaker maken :9~
Somebody that I used to know
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 15 november 2016 @ 19:54:34 #64
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166677478
quote:
2s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:45 schreef Postbus100 het volgende:
Brood 2 daarentegen... :Y) Eén plak is al een heel ontbijt met al die noten en muesli, deze ga ik vaker maken :9~
Oeh, die ga ik ook maken. Ik heb pas muesli-brood van Albert Heijn gegeten en dat was al prima te doen. Dat recept ziet er goed uit.
pi_166678107
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:27 schreef Negentiendertig het volgende:
Uhg, niks voor mij dat brood bakken :')
Hoe dat zo? Gaat er iets mis? Wat precies, welke methode en verhouding gebruik je?
mag het weten
pi_166678155
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:27 schreef Negentiendertig het volgende:
Uhg, niks voor mij dat brood bakken :')
huh wat? Doe je toch vaker? Wil je erover praten? :D
pi_166678316
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:54 schreef qltel het volgende:

[..]

Oeh, die ga ik ook maken. Ik heb pas muesli-brood van Albert Heijn gegeten en dat was al prima te doen. Dat recept ziet er goed uit.
jij hebt ook al een 'ik kies bewust' vinkje :D
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 15 november 2016 @ 20:38:27 #68
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166678419
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:34 schreef computergirl het volgende:

[..]

jij hebt ook al een 'ik kies bewust' vinkje :D
Die had ik nog niet gehoord.. _O-

Maar, ik ben crew en heb dus een vinkje.. :P
pi_166678540
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:38 schreef qltel het volgende:

[..]

Die had ik nog niet gehoord.. _O-

Maar, ik ben crew en heb dus een vinkje.. :P
aaaah dat is de verklaring :D
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 15 november 2016 @ 20:53:17 #70
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166678892
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:42 schreef computergirl het volgende:

[..]

aaaah dat is de verklaring :D
Crew heeft een ID-plicht (we moeten een kopie van onze ID mailen) en daardoor zijn we sinds vandaag ineens geverifieerd gebruiker. Maar kies gerust bewust voor mij, hoor :P
pi_166679215
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:24 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Hoe dat zo? Gaat er iets mis? Wat precies, welke methode en verhouding gebruik je?
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:26 schreef computergirl het volgende:

[..]

huh wat? Doe je toch vaker? Wil je erover praten? :D
Nee, ik bak altijd zoetigheid: koekjes, cakes, taarten, dat soort dingen. Nog nooit een "normaal" brood gebakken.

Dit was dus (een poging tot) een waldkorndesembrood. De eerste keer een echt brood bakken, dus ik gebruike een mix van de molen waaraan alleen water toegevoegd moest worden. Prima. 310 ml water erbij (bij het bakken van bijv. cakes heb ik de ervaring dat iets meer of minder vocht weinig verschil maakt, maar ik las dat het bij brood heel nauw luistert). Na 10 minuten druppels water toevoegen aan m'n maatbeker was ik eindelijk zover om het water aan de mix toe te voegen. Na zeker 1,5 minuut flink kleden (met de hand) was het een samenhangend papje en besloot ik de kom weg te zetten voor de eerste rijs. Let wel: ik bak dus voornamelijk koekjes, en daarbij is het vaak van belang dat je niet overmixt. Afijn, volgens de verpakking van de mix moest ik het brood "behandelen" als een volkorenbrood, en Levine ("broodgodin") liet haar volkorenbrood een uur rijzen.

Na een uur was het nog net zo'n nietszeggend papje als het uur ervoor, dus heb ik de kom op de verwarming gezet (stond niet superhoog verder). Toen besloot het een beetje te rijzen. Doubled in size? Don't think so. Maar goed, het was iets.

Het plan was dus om dat brood in een pan te bakken, maar omdat ik tijdens de eerste rijs bedacht hachee te maken (en dus de gietijzeren pan nodig had), had ik geen pan meer. Dus de boel moest in een cakeblik. Maar voordat de massa het cakeblik in kon, moest ik het volgens Levine storten op m'n aanrecht en daarna vormen. De vreselijk plakkerige massa dus uitgestort, poging gedaan tot vouwen/rollen, en daarna in het ingevette cakeblik gedaan. Althans, poging tot.

Tweede rijs. In het blik. Afgedekt met een ingevet stuk plasticfolie. Dit keer het blik in de magnetron gezet (niet ingeschakeld, duh), want volgens een 1 of andere Amerikaanse kookheldin is dat een goede plek om shit te laten rijzen. Iets met tochtvrij enzo. Afijn, een half uurtje later even spieken, zie ik dat het deeg al supermooi omhoog is gekomen. Nog een half uurtje gewacht alvorens ik de boel in zou snijden met een broodmes. Het moment dat ik het mes in het deeg zette zakte de boel in en was het niks meer van de luchtige massa die het eerder was. Toch maar in de oven, eerst op hoge temperatuur gebakken, daarna iets lager gaarbakken. Het rook lekker, dus dat was tenminste iets.

Na het bakken moest volgens de broodgodin het brood meteen uit het blik. Bij een cake is dat vaak een kwestie van de vorm op z'n kop houden, maar dit brood gaf zich niet zomaar over. Na letterlijk een kwartier wrikken (een gevecht met een blik van 200 graden) en twee keukentools later (rip spatels) kreeg ik het brood eindelijk soort-van uit het blik.

Het brood is zo compact als roggebrood, en ik constateerde dat de anti-aanbaklaag van m'n in Amerika bij Williams and Sonoma gekochte blik naar de tyfus was. Rip blik.

De smaak is niet eens zo heel slecht. En het brood is gaar, dat is al heel wat natuurlijk. Maar vrij compact. Morgenochtend doe ik een paar plakjes voor ontbijt, de rest snij ik op voor croutons.

Ik geef me niet gewonnen, de bestelling voor ekte ekte rijsmandjes en een broodbakblik is inmiddels geplaatst. :7 Donderdag poging twee.

[ Bericht 0% gewijzigd door Negentiendertig op 15-11-2016 21:14:36 ]
pi_166679297
De broodgodin kneed 10 minuten met dure kneedmachine, of minstens 20 minuten met de hand.
Je hebt nu een no-knead gemaakt in te weinig tijd :D
En echte desem heeft uren de tijd nodig, gist laat je uurtje rijzen.

Edit: je hebt ook volkorenmeel dus probeer deze eens - was mijn eerste zelf gebakken brood :)
https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/

[ Bericht 15% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 15-11-2016 21:13:26 ]
pi_166679406
Ja, dat las ik later ook. Maar ik ga dus echt niet elke keer 20 minuten met de hand kneden :D Ik kijk nu uit naar een goede aanbieding voor een KitchenAid (die wilde ik sowieso al graag hebben).

Maar donderdag zal ik braaf 20 minuten kneden, en dan stort ik de massa gewoon zo in de oven, niet in een vorm verder.
pi_166679493
Deze moet je ook eens proberen want super makkelijk: http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
En niet kneden :)
pi_166680010
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 21:07 schreef computergirl het volgende:
De broodgodin kneed 10 minuten met dure kneedmachine, of minstens 20 minuten met de hand.
Je hebt nu een no-knead gemaakt in te weinig tijd :D
En echte desem heeft uren de tijd nodig, gist laat je uurtje rijzen.

Edit: je hebt ook volkorenmeel dus probeer deze eens - was mijn eerste zelf gebakken brood :)
https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 21:15 schreef computergirl het volgende:
Deze moet je ook eens proberen want super makkelijk: http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
En niet kneden :)
Thanks, die eerste kwam ik idd ook tegen, die ga ik proberen als ik een nieuw blik heb. Die foolproof rolls kan ik voor donderdagochtend wel even proberen. Thanks! *O*

Met kerst ben ik/zijn we niet in Nederland, en hebben we dus geen kerststol. Kwam ik deze tegen. Ambitieus wel, maar van het weekend ga ik hem proberen.
pi_166736632
De walnoot-boekweit uit boek 2 van Levine, vers uit de oven
Die scheur langs rand van blik heb ik altijd last van
pi_166739655
Ik ben wel benieuwd wat mogelijke oorzaken kunnen zijn dat brood "scheurt". Enige wat ik kan bedenken is een te korte narijs. Klopt dit? Zijn er ook nog andere zaken die hier invloed op hebben?
pi_166739745
Te korte tweede rijs zou nu niet kunnen want ik was in slaap gevallen en had niet op tijd de oven op temperatuur :7
Ik denk dat deeg dat in contact staat met de vorm sneller een korst vormt en dat de ovenspring erna gaat scheuren op zwakste plek. Ik had het brood ook kunnen/moeten insnijden maar durfde dat vandaag niet aan want als hij echt overrezen was zou brood dan in elkaar zakken
pi_166739861
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 21:04 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]


[..]

Nee, ik bak altijd zoetigheid: koekjes, cakes, taarten, dat soort dingen. Nog nooit een "normaal" brood gebakken.

Dit was dus (een poging tot) een waldkorndesembrood. De eerste keer een echt brood bakken.
Been there, done that :D Brood kost tijd. Of in kneden met de hand dan wel kneden met een keukenmachine. Ofwel gewoon niet :D Zie het filmpje van Vincent in de OP. Dat mix je tot een consistent deeg en laat je dan gewoon overnight rijzen. Om te vormen en voor de tweede rijs te laten verdubbelen. Daarna insnijden en afbakken.

Als je het hebt over een slap nietszeggend papje denk ik dat de verhouding meel/water verkeerd was en er naar verhouding teveel water in zit. Dat is een must voor ciabatta bijv, maar niet voor normaal busbrood. Hoe ging je tweede poging gisteren? Zelf zweer ik bij niet kneden, enkel mixen.

En dat terwijl ik de concurrent van de Kitchen Artisan heb.. Een Kenwood Patissier. Dat ding gebruik ik vor koekjes, cake, taarten, slagroom, pannekoekenbeslag, Franse/Italiaanse merengue. En er zit wel een deeghaak bij maar ik mix op een van de laagste standen bloem of meel met water, gist en zout. Net zolang tot er zich een bol rondom de deeghaak heeft gevormd die los komt van de kom.
mag het weten
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 18 november 2016 @ 18:54:40 #80
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166739959
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:38 schreef computergirl het volgende:
Ik denk dat deeg dat in contact staat met de vorm sneller een korst vormt en dat de ovenspring erna gaat scheuren op zwakste plek.
Bij mij is dat juist andersom. Wat in de vorm zit is altijd heel dun en wit terwijl wat boven de vorm uitsteekt al korst heeft. Nu gebruik ik wel zware dikke stalen blikken en wellicht kan de oven daarin ook nog uitmaken. Ik bak altijd 25 minuten in het blik en dan nog zo'n 15 a 20 minuten zonder blik.
pi_166739990
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:54 schreef qltel het volgende:

[..]

Bij mij is dat juist andersom. Wat in de vorm zit is altijd heel dun en wit terwijl wat boven de vorm uitsteekt al korst heeft.
ja kan ook idd
pi_166741659
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:47 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

.. Een Kenwood Patissier. Dat ding gebruik ik vor koekjes, cake, taarten, slagroom, pannekoekenbeslag, Franse/Italiaanse merengue. En er zit wel een deeghaak bij maar ik mix op een van de laagste standen bloem of meel met water, gist en zout. Net zolang tot er zich een bol rondom de deeghaak heeft gevormd die los komt van de kom.
Hier de Kmix, maar wel met een andere deeghaak. Belachelijk dat ze deze niet als standaard meeleveren:

pi_166742019
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 november 2016 20:06 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Hier de Kmix, maar wel met een andere deeghaak. Belachelijk dat ze deze niet als standaard meeleveren:

Wat is belachelijk? De deeghaak van de Kmix en dat je liever die van de Patissier had? Of de deeghaak van de patissier is belachelijk en ik zou die van de Kmix moeten hebben? :D
mag het weten
pi_166742238
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 20:21 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Wat is belachelijk? De deeghaak van de Kmix en dat je liever die van de Patissier had? Of de deeghaak van de patissier is belachelijk en ik zou die van de Kmix moeten hebben? :D
dat de Kmix niet standaard met een goede spiraalhaak wordt geleverd denk ik, en de patissier ook niet
pi_166742492
Haha, wat computergirl zegt!
pi_166757257
Het insnijden gaat steeds beter! Gebruik voortaan een DIY lame (scheermesjes van de Hema op een koffiestokje) haha! Aan beiden uiteinden wil het regelmatig 'scheuren'. Volgende keren is naar verschillende technieken van vormen kijken of het daar aan ligt..

pi_166757272
Bak jij nou kleine broodjes of is dit optisch bedrog?
pi_166758105
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 november 2016 15:41 schreef computergirl het volgende:
Bak jij nou kleine broodjes of is dit optisch bedrog?
830gr deeg
pi_166758280
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:47 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Been there, done that :D Brood kost tijd. Of in kneden met de hand dan wel kneden met een keukenmachine. Ofwel gewoon niet :D Zie het filmpje van Vincent in de OP. Dat mix je tot een consistent deeg en laat je dan gewoon overnight rijzen. Om te vormen en voor de tweede rijs te laten verdubbelen. Daarna insnijden en afbakken.

Als je het hebt over een slap nietszeggend papje denk ik dat de verhouding meel/water verkeerd was en er naar verhouding teveel water in zit. Dat is een must voor ciabatta bijv, maar niet voor normaal busbrood. Hoe ging je tweede poging gisteren? Zelf zweer ik bij niet kneden, enkel mixen.

En dat terwijl ik de concurrent van de Kitchen Artisan heb.. Een Kenwood Patissier. Dat ding gebruik ik vor koekjes, cake, taarten, slagroom, pannekoekenbeslag, Franse/Italiaanse merengue. En er zit wel een deeghaak bij maar ik mix op een van de laagste standen bloem of meel met water, gist en zout. Net zolang tot er zich een bol rondom de deeghaak heeft gevormd die los komt van de kom.
Poging twee was een stuk geslaagder. Netjes (ruim) 20 minuten met de hand staan kneden, en na die 20 minuten was het geen papperige bende meer, maar een fatsoenlijk deeg.

De hoeveelheid water die ik toevoegde bij poging 1 was goed, 310 ml (stond op het pak). Donderdag weer gedaan, en dat was uiteindelijkd us prima.
pi_166758318
Goed zo 1930 ^O^
pi_166758564
:7

Het rees (?) alleen niet zo lekker als dat ik had gedacht dat het zou doen. Zou dat kunnen komen doordat er geen gist in zat, maar alleen desem?

Morgen probeer ik die hele simpele no-knead/no-shape broodjes, heel benieuwd :9
pi_166758723
Je hebt al je eigen zuurdesem cultuur opgestart? Dat deed ik pas na maanden met gist bakken :D
Bakken met desem duurt veel langer want heeft gemiddeld drie keer zoveel tijd nodig om te rijzen.
Zijn vaak ook wat nattere degen (relatief iets meer vocht) wat bij mij al snel tot pannenkoek gedrag leidt.
pi_166762939


Knoflookbroodjes gebakken voor bij het eten. Heerlijk!
pi_166774787
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:38 schreef computergirl het volgende:
Te korte tweede rijs zou nu niet kunnen want ik was in slaap gevallen en had niet op tijd de oven op temperatuur :7
Ik denk dat deeg dat in contact staat met de vorm sneller een korst vormt en dat de ovenspring erna gaat scheuren op zwakste plek. Ik had het brood ook kunnen/moeten insnijden maar durfde dat vandaag niet aan want als hij echt overrezen was zou brood dan in elkaar zakken
mmm, misschien breng je het deeg te veel op spanning tijdens het vormen? Maar dat is iets waar ik ook nog vraagtekens bij heb en nog t nodige moet oefenen.
pi_166775046
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2016 12:59 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

mmm, misschien breng je het deeg te veel op spanning tijdens het vormen? Maar dat is iets waar ik ook nog vraagtekens bij heb en nog t nodige moet oefenen.
nee dat zeker niet, het was lastig deeg en heb het alleen beetje opgerold
pi_166776893
quote:
1s.gif Op zondag 20 november 2016 13:10 schreef computergirl het volgende:

[..]

nee dat zeker niet, het was lastig deeg en heb het alleen beetje opgerold
Oke, probeer alleen met je mee te denken. Ben benieuwd wat mogelijke oorzaken kunnen zijn. Heb zo nu en dan ook last dat het brood scheurt, ook al is het ingesneden. Maar het zal ongetwijfeld smaken..

Kruim: Speltmeel/ bloem (48/52 procent)
pi_166778318
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 november 2016 17:21 schreef computergirl het volgende:
Je hebt al je eigen zuurdesem cultuur opgestart? Dat deed ik pas na maanden met gist bakken :D
Bakken met desem duurt veel langer want heeft gemiddeld drie keer zoveel tijd nodig om te rijzen.
Zijn vaak ook wat nattere degen (relatief iets meer vocht) wat bij mij al snel tot pannenkoek gedrag leidt.
Oh nee joh, dit was een kant-en-klare mix van de molen :P
pi_166778877
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2016 15:08 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

Oh nee joh, dit was een kant-en-klare mix van de molen :P
oh maar dan is het gedroogde desem, volgens mij is het dan ook niet zo raar dat er weinig leven in zat. Ik mix liever zelf.
Hoe waren de no-knead?

[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 20-11-2016 15:31:06 ]
pi_166779570
quote:
1s.gif Op zondag 20 november 2016 15:23 schreef computergirl het volgende:

[..]

oh maar dan is het gedroogde desem, volgens mij is het dan ook niet zo raar dat er weinig leven in zat. Ik mix liever zelf.
Hoe waren de no-knead?
Ik denk ik ook, nu ik dit geprobeerd heb.

De no-kneads waren echt heerlijk! het is dat we beiden doordeweeks elke dag vroeg weg zijn, anders had ik ze elke dag gebakken :9

Ben nu aan het kijken naar een volgend projectje, wellicht iets met een poolish.
pi_166779639
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 20:30 schreef computergirl het volgende:

[..]

dat de Kmix niet standaard met een goede spiraalhaak wordt geleverd denk ik, en de patissier ook niet
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 november 2016 20:40 schreef Martijn1P het volgende:
Haha, wat computergirl zegt!
Oh, naja zoals ik al zeg: die deeghaak gebruik ik enkel om het snel te mixen. Eenmaal gemixt ga ik echt geen minuten lang mijn Kenwood laten draaien. No-knead ftw. Heel vaak gebruik ik de Patissier er ook niet voor. Pollepel en willekeurig welke kom volstaat :)

quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2016 16:53 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

Poging twee was een stuk geslaagder. Netjes (ruim) 20 minuten met de hand staan kneden, en na die 20 minuten was het geen papperige bende meer, maar een fatsoenlijk deeg.

De hoeveelheid water die ik toevoegde bij poging 1 was goed, 310 ml (stond op het pak). Donderdag weer gedaan, en dat was uiteindelijkd us prima.
Oké, fijn dat met take twee het wel goed ging ^O^
mag het weten
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')