Doen ze dat voor de lol of omdat ze wat naast hun pensioen willen verdienen?quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 04:52 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Hoe oud waren de boeren/boerinnen waar je mee hebt samengewerkt? Wij wonen aan de rand van een stad, en binnen vier minuten fietsen zitten we in het buitengebied. De boeren zijn nu al een week of twee rijst aan het oogsten, op kleine maaidorsers.
[ afbeelding ]
Alle landbouwapparatuur is van miniatuurformaat. De rijstvelden zelf zijn ook erg klein; efficient is het niet.
Hier in de buurt heb ik nog geen boer gezien die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet is gepasseerd. Tanige oude mannetjes en vrouwtjes, die op hun +70e nog rijst aan het oogsten zijn. Of tomaten, aardbeien, aubergines, komkommers, etc.
Is (jeugd)werkloosheid geen issue in Japan?quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 08:06 schreef Lyrebird het volgende:
Als ik het goed begrijp, dan zijn er geen jonge Japanners die het (zware en vieze) werk op een boerderij over willen nemen. Plichtsgetrouw als de Japanners zijn, blijft de oude garden dan maar dorsen. Er zal ook wel een financiele reden zijn.
Op de universiteit zie ik iets soortgelijks: de helft van de professoren hier is (ruim) ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd. Van een van de professoren begreep ik dat het wel aardig bijverdienen was. Ook artsen in ons stadje zijn erg oud. In een kliniek werkt een kromgebogen arts met een wandelstok, die minstens 80 jaar (als het geen 90 jaar) is.
Voor universitair geschoolden is het wel zeker een issue dat die oude knarren hun macht niet op willen geven. Ik heb hier al meerdere postdocs voorbij zien komen, die naarstig op zoek waren naar een academische aanstelling, maar die niet aan de bak kwamen omdat de oude knarren het verdommen om hun macht (en salaris) op te geven (met alle nare gevolgen van dien - zo lijkt het op bijna iedere universiteit wel alsof het 1980 is).quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 08:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is (jeugd)werkloosheid geen issue in Japan?
Die Abe snapt er helaas maar weinig van, van hoe een economie werkt. En startups in Japan? Ik ben met wat mensen gaan praten, maar men kijkt het liefst de kat uit de boom. Dit is geen land van startups, het zit niet in de cultuur. Risico is sowieso iets dat volledig uit den boze is.quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 08:44 schreef Aurelius het volgende:
Wel interessant artikel. Ook veel kleine winkels en MKB bedrijven sluiten hun deuren wegens geen opvolging.
https://www.japantoday.co(...)e-to-find-successors
Toch zijn die multinationals allemaal ooit klein begonnen.quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 08:53 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Die Abe snapt er helaas maar weinig van, van hoe een economie werkt. En startups in Japan? Ik ben met wat mensen gaan praten, maar men kijkt het liefst de kat uit de boom. Dit is geen land van startups, het zit niet in de cultuur. Risico is sowieso iets dat volledig uit den boze is.
Wat ik wel geinig vind, is dat ons stadje langszaam van het oude Japan aan het veranderen is in een soort van VS light. Oude huizen die al jaren leeg staan, gaan tegen de vlakte, en daar komt dan een parkeerplaats met een 711 / Lawson of een restaurant voor in de plaats. Dat is dan wel weer een voordeel van de vergrijzing, dat er wat meer ruimte komt.
Heeft in Europa ook veel met het ondernemersklimaat te doen.quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 14:01 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Toch zijn die multinationals allemaal ooit klein begonnen.
Al moet ik eerlijk zeggen dat ik ook geen jonge Japanse bedrijven ken.
Europa heeft trouwens hetzelfde probleem. En zijn er succesvolle startups dan worden ze vaak opgekocht door sillicon valley.
Ik moet daar ook eens iets mee doen. Ik heb echter geen ideeen.quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 15:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heeft in Europa ook veel met het ondernemersklimaat te doen.
In de grote steden (Tokio,Osaka, Kioto etc.) meestal niet, daar kan je altijd bij een chain-store *voornamelijk van restaurants) of bij gewone restaurants werken. Ze komen meestal zelfs mensen tekort daar. grote steden krijg je meestal 1000-1300 yen per uur en kleinere steden 800-1100 yen per uur(beetje ruim genomen). Bij plattelandsgebieden is het wat lastiger. Voor banen op niveau weet ik het eerlijk gezegd niet. Maar werk is snel te vinden IMO. Als buitenlander kan je ook altijd nog les geven in Engels(geen diploma ofzo nodigquote:Op dinsdag 4 oktober 2016 08:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is (jeugd)werkloosheid geen issue in Japan?
Klopt gemiddeld gezien zijn het vaak zeer oude mensen. Ik heb totaal bij 3 families een homestay gedaan. De eerste familie was de vader en moeder in de 30 en ze werkte beiden als boer. Hun hadden ook veel part-timers in dienst en dat waren oma's in hun 60-70 ja. Ze waren ook veel sneller voor mijquote:Op dinsdag 4 oktober 2016 04:52 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ja, als je die komkommers twee dagen extra laat hangen, worden ze twee keer zo groot. Als je de tijd er voor hebt, dan kun je er naast gaan zitten, en dan zie je ze ws. groeien.![]()
Hoe oud waren de boeren/boerinnen waar je mee hebt samengewerkt? Wij wonen aan de rand van een stad, en binnen vier minuten fietsen zitten we in het buitengebied. De boeren zijn nu al een week of twee rijst aan het oogsten, op kleine maaidorsers.
[ afbeelding ]
Alle landbouwapparatuur is van miniatuurformaat. De rijstvelden zelf zijn ook erg klein; efficient is het niet.
Hier in de buurt heb ik nog geen boer gezien die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet is gepasseerd. Tanige oude mannetjes en vrouwtjes, die op hun +70e nog rijst aan het oogsten zijn. Of tomaten, aardbeien, aubergines, komkommers, etc.
Maakt die Japanners niet uit, zijn gewoon flinke regenbuienquote:Op dinsdag 4 oktober 2016 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Lees dat er een flinke typhoon onderweg is naar Japan
Bij ons in de buurt zijn er eigenlijk maar twee types convenience stores: 711 en Lawson. Voor Family mart moeten we een stuk verder fietsen.quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 11:51 schreef star_gazer het volgende:
Geen family mart daar? Ik vind die convenience stores in Japan wel gaaf
Hah, zo'n gevoel had ik dus in "Huis ten Bosch" nabij Nagasakiquote:Op vrijdag 7 oktober 2016 04:50 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Bij ons in de buurt zijn er eigenlijk maar twee types convenience stores: 711 en Lawson. Voor Family mart moeten we een stuk verder fietsen.
Op een steenworp afstand hebben we een Lawson en een 711 liggen. Die hebben exact dezelfde indeling. De Lawson ligt iets dichter bij voor mij, maar mijn Mexicaanse vrienden gaan naar de 711, omdat die voor hun het dichtste bij is. Een bezoek aan de 711 met de Mexicanen heeft daardoor iets weg van de Twilight Zone, omdat alles op dezelfde plek staat, maar de zaak ziet er toch anders uit.En ze hebben er leukere dames werken.
Ik ben opgegroeid in een Vinexwijk, en de buren hadden een rijtjeshuis met een indeling die gespiegeld was aan de indeling in ons huis. Bij ons lag de keuken rechts, bij de buren links. Ik ging vaak op bezoek bij de buren en bij een vriendinnetje die drie huizen verder woonde, en die woonden dus gespiegeld. Gek genoeg nooit bij de buren van de buren. Toen ik daar voor het eerst binnenliep, was het ook net de Twilight Zone. Net alsof ik thuis was, maar dan met andere meubels en ander behang.
Om gek van te worden.
De nieuwe raad van bestuur heeft een nieuwe hobby, iets met architectuur. Men is druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuw gebouw. In het belang van de studenten? Nee, natuurlijk niet. Dit soort projecten zijn er voor de ego's van de bobo's.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 08:53 schreef AnneX het volgende:
Ben benieuwd Lyrebird waar je terecht komt.
De stekker eruit na al die investeringen vind ik altijd vreemd.
( en ik denk dan bijv. aan tandheelkundige faculteit Utrecht, top of the bill, brandnieuw gebouw en hoppa!
Spullen naar Indonesië verscheept en het gebrek aan tandartsen sindsdien.
Met name de onbegaande paden kan ik aanraden. Daar waar ze geen Engels spreken, en je met handen en voeten duidelijk moet maken wat je wil. Zo is skiën in Japan geweldig (weinig buitenlanders, alles in het Japans, goede sneeuw bijna op zeeniveau) en een bezoek aan een onsen kan ik ook aanraden.quote:Op zondag 9 oktober 2016 01:05 schreef Monkeymind het volgende:
Hi Lyrebird, een stille meelezer hier die even wil zeggen dat ik ontzettend van je stukjes geniet!
Wil al heel lang naar Japan en ga er nu toch maar eens werk van maken.
Alcohol kan best helpen die barriere te doorbreken. Japanners houden wel van een pilsjequote:Op zondag 9 oktober 2016 04:24 schreef Lyrebird het volgende:
Het is ook leuk als je Japanners vindt waar je mee op kunt trekken. Maar wel erg lastig om ze te vinden. Bijna altijd zijn het interessante, leuke en vriendelijke mensen, die erg graag heel veel van je willen weten, maar geen flauw benul hebben hoe ze het moeten vragen. De cultuurverschillen zijn namelijk enorm.
Helaas zit ik niet in een positie om veel te eisen. Ik denk wel dat ik aan de bak kom ergens, ook belangrijk met vrouw en twee koters, maar studenten en postdocs meenemen kan nog wel eens lastig worden.quote:Op zondag 9 oktober 2016 06:39 schreef komrad het volgende:
Wat jammer dat ze de stekker eruit trekken, de Japanse academische wereld is een bizarre toestand zoals wel duidelijk geworden is uit je verhalen de afgelopen jaren. Gaan jullie nu als gezin op zoek naar een andere plek of wil je je onderzoeksgroep proberen te verplaatsen?
Goed punt. Zo is er een professor bij een ander departement, die soms een knikje geeft als teken van herkenning, maar ook wel eens stuurs doorloopt. Maar bij een feestje van de afdeling komt hij na een biertje helemaal los, en vraagt hij zich iedere keer af waarom we niet wat vaker over dit of dat onderwerp praten.quote:Op zondag 9 oktober 2016 08:35 schreef star_gazer het volgende:
[..]
Alcohol kan best helpen die barriere te doorbreken. Japanners houden wel van een pilsjeHeb zelf best leuke gesprekken gehad met 'salary men' in Tokyo, maar dat was vooral na bier
Toen het wat tegen zat, de afgelopen jaren, ben ik wel eens met grote R&D firma's gaan praten, maar daar zou ik weer van voor af aan moeten beginnen. Had ook niet echt het idee dat ze op me zaten te wachten. Maar daarmee zou ik ook jaren ervaring en een aantal patenten die schreeuwen om een startup opgeven.quote:Op zondag 9 oktober 2016 17:26 schreef Spanky78 het volgende:
Jij kunt toch zo elders aan de slag? Als het niet ergens aan een universiteit is, een bedrijf als asml waar ze toch wel eea doen aan R&D?
Als je handig bent met netwerkevenement al met 1 voet in Californië staat... Dan is een stap naar een startup niet zo groot. Wel heel wat anders dan onderzoek doen....quote:Op zondag 9 oktober 2016 17:44 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Toen het wat tegen zat, de afgelopen jaren, ben ik wel eens met grote R&D firma's gaan praten, maar daar zou ik weer van voor af aan moeten beginnen. Had ook niet echt het idee dat ze op me zaten te wachten. Maar daarmee zou ik ook jaren ervaring en een aantal patenten die schreeuwen om een startup opgeven.
De Yanks geven tot $1 miljoen (!) aan subsidie (gift) voor een startup (SBIR grant), als je een werkend prototype hebt (in Japan maximaal $300k, en Japanse formulieren). Ik heb een (slapende) adjunct positie bij een Amerikaanse universiteit, waarmee ik op zo'n subsidie in kan schrijven. En een Greencard. En meerdere prototypes. Als de subsidie wordt toegekend, kan er een bedrijfje worden opgezet.
Naast manuscripten schrijven, wordt t dus ook tijd om een subsidieaanvraag op te stellen.
Om te leven is Korea wel een optie (in het KAA Zuid-Korea topic heb ik meerdere bijdragen geleverd, omdat ik daar nog wel eens op bezoek ga). Korea is geen Japan, maar het is wel Oost Azië en mensen zijn vriendelijk, beleefd, en hebben een opvoeding gehad. Koreanen zijn wat directer dan Japanners, en dat communiceert gemakkelijker. Men is er wat internationaler georiënteerd.quote:Op zondag 9 oktober 2016 23:34 schreef Monkeymind het volgende:
Dank voor al je tips Lyrebird!
Maar nu je een nieuwe baan moet zien te vinden, is een universiteit in Korea geen optie? Daar komt je vrouw toch vandaan?
Vind je? Mevrouw Lyrebird kijkt er ook zo naar uit, maar ik heb het niet op verandering. Vooral de verhuizing is iets waar ik nogal tegen op kijk. Niet alleen ons huis, maar ook het lab. Hopelijk.. Moet nog overleggen met de VP Research, of ik al die spulletjes mee mag nemen. Dat zou een overstap naar een andere universiteit wat eenvoudiger maken, omdat het om hardware gaat waar een flink prijskaartje aanhangt.quote:Op maandag 10 oktober 2016 06:01 schreef Gaoxing het volgende:
Spannend LB! Altijd fijn, new beginnings
Verhuizingen zijn necessary evilquote:Op maandag 10 oktober 2016 08:24 schreef Lyrebird het volgende:
Vind je? Mevrouw Lyrebird kijkt er ook zo naar uit, maar ik heb het niet op verandering. Vooral de verhuizing is iets waar ik nogal tegen op kijk. Niet alleen ons huis, maar ook het lab. Hopelijk.. Moet nog overleggen met de VP Research, of ik al die spulletjes mee mag nemen. Dat zou een overstap naar een andere universiteit wat eenvoudiger maken, omdat het om hardware gaat waar een flink prijskaartje aanhangt.
Maar, om positief te blijven: nieuwe ronde, nieuwe kansen!
NL al is dat volgens mij ook steed politieker geworden nu het geld opdroogd.quote:Op maandag 10 oktober 2016 01:01 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Om te leven is Korea wel een optie (in het KAA Zuid-Korea topic heb ik meerdere bijdragen geleverd, omdat ik daar nog wel eens op bezoek ga). Korea is geen Japan, maar het is wel Oost Azië en mensen zijn vriendelijk, beleefd, en hebben een opvoeding gehad. Koreanen zijn wat directer dan Japanners, en dat communiceert gemakkelijker. Men is er wat internationaler georiënteerd.
Een nadeel is dat ze daar nog hiërarchischer zijn dan in Japan, en bepaalde rituelen hebben die nog strikter worden nageleefd. Denk aan drinken en lachen met de baas (nee dank je) en het maken van buigingen. Alhoewel men directer is, kennen ze ook in Korea het om de hete brij heen draaien.
Als het om werken gaat, wil ik wel weer eens met mensen samenwerken die A zeggen, en A bedoelen.
Lastige spagaat..
Naturaliseren is op zich niet zo moeilijk in Japan hoor. Je moet 5 jaar lang continu in Japan hebben gewoond (Door middel van werkvisum, of trouwvisum etc.). En je moet een bepaald niveau van Japans hebben (Je wordt geïnterviewd door immigratie en je krijg ook nog een redelijk simpele schrijftoets geloof ik). Wat iemand wel behoord te hebben na vijf jaar gewoond te hebben in Japan. Je moet wel je eigen nationaliteit opgeven, indien dat mogelijk is.quote:Op vrijdag 4 november 2016 09:41 schreef Lyrebird het volgende:
Het piept en het kraakt
----
Wat voor de Japanse aanpak pleit, is dat je als buitenlander cultureel gezien niet echt een voet tussen de deur krijgt. Nieuwe studenten moeten eerst een half jaar lang de taal leren. Je krijgt ook met geen mogelijkheid een Japans staatsburgerschap, en vergeet dus maar dat je hier ooit kunt stemmen. Dit land heeft respect voor hetgeen vorige generaties hebben opgebouwd.
------
Als het in Azië is gok ik Singapore. Anders Australië.quote:Op donderdag 1 december 2016 09:19 schreef Monkeymind het volgende:
Wat spannend dat je in onderhandelingen zit voor een nieuwe baan Lyrebird!
Ben dan wel benieuwd hoeveel zuidelijker het dan wordt. Succes!
Weet je dat zeker? Op de truis staat verder ook nog "Japan"quote:
Kan natuurlijk ook nog zo zijn dat dit helemaal geen bestaande tekens zijn.quote:Superdry is een spannend modern merk dat zich focust op producten van hoge kwaliteit die vintage americana en Japanse graphics combineren met een Britse stijl.
Het zijn tekens van Mainland China. Met een woordenboek erbij staat er zoiets als "Hoofd van entertainment-festival vandaag".quote:Op dinsdag 13 december 2016 15:13 schreef KolonelBroodje het volgende:
[..]
Weet je dat zeker? Op de truis staat verder ook nog "Japan"
Op de site vind ik dit over het merk.
[..]
Kan natuurlijk ook nog zo zijn dat dit helemaal geen bestaande tekens zijn.
Bedanktquote:Op dinsdag 13 december 2016 16:01 schreef Igen het volgende:
[..]
Het zijn tekens van Mainland China. Met een woordenboek erbij staat er zoiets als "Hoofd van entertainment-festival vandaag".
Ja, ik zit nog een beetje in 2009 als het om dit soort zaken gaat. Er is de afgelopen jaren behoorlijk wat veranderd om bijvoorbeeld een Greencard te krijgen. Zo is er een puntensysteem ingevoerd (heb ik nu ik er over nadenk al wel eens iets over geschreven) waarmee je zelf kunt uitrekenen of je voor zo'n GC in aanmerking komt.quote:Op maandag 14 november 2016 11:09 schreef loonytik het volgende:
[..]
Naturaliseren is op zich niet zo moeilijk in Japan hoor. Je moet 5 jaar lang continu in Japan hebben gewoond (Door middel van werkvisum, of trouwvisum etc.). En je moet een bepaald niveau van Japans hebben (Je wordt geïnterviewd door immigratie en je krijg ook nog een redelijk simpele schrijftoets geloof ik). Wat iemand wel behoord te hebben na vijf jaar gewoond te hebben in Japan. Je moet wel je eigen nationaliteit opgeven, indien dat mogelijk is.
Naar mijn mening niet rare eisen en kunnen ze dat ook prima hier in NL invoeren.
Ik snap dat vaders gevangen zitten in een collectivistisch spinnenweb. Iedereen maakt lange dagen, en als je je daar tegen verzet, dan heb je problemen.quote:Op dinsdag 27 december 2016 04:06 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
Lyre, je kunt de vader het toch niet kwalijk nemen dat hij moe is na een dag van 6 tot 22?
Zo was het leven wel eeuwenlang... vader zorgde ervoor dat vrouw en kinderen te eten hadden en de vrouw zorgde voor de kinderen. Ik weet dat Japan enorm vast zit in een systeem, en ik zie het daar niet gauw veranderen. Misschien is dat ergens wel goed, want als je naar het westen kijkt en een twee-verdienend gezin ziet waarvan de kinderen de hele dag op de peuterspeelzaal en naschoolse opvang zitten... daar wordt men ook niet vrolijk van.quote:Op dinsdag 27 december 2016 04:13 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik snap dat vaders gevangen zitten in een collectivistisch spinnenweb. Iedereen maakt lange dagen, en als je je daar tegen verzet, dan heb je problemen.
Maar zo verandert er dus niets. Nu ben ik zelf absoluut niet collectivistisch ingesteld, ik erger me dood aan kadaverdiscipline, en heb daardoor op mijn eigen werk ook behoorlijk wat mot met alles en iedereen.
Jammer dan.
Eens. Wat dat betreft ben ik zelf ook erg ouderwets. Het zijn onze kinderen, onze verantwoordelijkheid, en wij voeden ze op. Maar wat meer flexibiliteit kan echt helpen, zeker in een land als Japan.quote:Op dinsdag 27 december 2016 04:18 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
[..]
Zo was het leven wel eeuwenlang... vader zorgde ervoor dat vrouw en kinderen te eten hadden en de vrouw zorgde voor de kinderen. Ik weet dat Japan enorm vast zit in een systeem, en ik zie het daar niet gauw veranderen. Misschien is dat ergens wel goed, want als je naar het westen kijkt en een twee-verdienend gezin ziet waarvan de kinderen de hele dag op de peuterspeelzaal en naschoolse opvang zitten... daar wordt men ook niet vrolijk van.
Ze hebben geen echte vakbonden?quote:Op dinsdag 27 december 2016 04:13 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik snap dat vaders gevangen zitten in een collectivistisch spinnenweb. Iedereen maakt lange dagen, en als je je daar tegen verzet, dan heb je problemen.
Maar zo verandert er dus niets. Nu ben ik zelf absoluut niet collectivistisch ingesteld, ik erger me dood aan kadaverdiscipline, en heb daardoor op mijn eigen werk ook behoorlijk wat mot met alles en iedereen.
Jammer dan.
Bedoel je met GC een visum voor in Japan te verblijven? Japan heeft idd nu ook een nieuw punten systeem voor een visum. Dat is een werkvisum. Dat is ook een regeling idd.quote:Op dinsdag 27 december 2016 04:07 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ja, ik zit nog een beetje in 2009 als het om dit soort zaken gaat. Er is de afgelopen jaren behoorlijk wat veranderd om bijvoorbeeld een Greencard te krijgen. Zo is er een puntensysteem ingevoerd (heb ik nu ik er over nadenk al wel eens iets over geschreven) waarmee je zelf kunt uitrekenen of je voor zo'n GC in aanmerking komt.
Jaja de Japanse overheid heeft een wet ingesteld dat je niet meer als 90 uur mag overwerken per maand(komt plus minus neer op een 12 urige werkdag op basis van een 5 daagse werkweek)! Anders kan het bedrijf boetes krijgen. Het is wel een beetje een wassen neus, want het word bijgehouden met timecards meestal die handgeschreven zijn en je baas zegt meestal dat je echt niet meer als 89.9 uur overwerk mag opschrijven want anders heeft dat "gevolgen" voor jouw. Dus op papier werken ze niet teveel over, in de praktijk draaien ze nog meerquote:Op dinsdag 27 december 2016 08:46 schreef Basp1 het volgende:
Kan de Japanse overheid het werkritme van mensen niet beinvloeden door een arbeidstijdenwet in te stellen?
Nee, want dat visum heb ik al. Als je een aantal jaar in Japan hebt gewerkt, een bepaald inkomen hebt en bijvoorbeeld patenten hebt, dan kun je punten bij elkaar sparen, waarmee je bijvoorbeeld een maid naar Japan kan halen, die dan ook een visum krijgt. Ik meende me te herinneren dat het om een GC ging, maar zoals ondertussen misschien wel duidelijk is, liggen mijn interesses ergens anders.quote:Op zaterdag 31 december 2016 18:29 schreef loonytik het volgende:
[..]
Bedoel je met GC een visum voor in Japan te verblijven? Japan heeft idd nu ook een nieuw punten systeem voor een visum. Dat is een werkvisum. Dat is ook een regeling idd.
Je bent een kloon van Dispenser?quote:Op dinsdag 3 januari 2017 13:34 schreef Schaapje1987 het volgende:
Een serieus vraag:
Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om werk te vinden in Japan?
Ik ben aan het overwegen om naar Japan te verhuizen en daar voor x(x) jaar te gaan werken. Maar hoe vind je werk in Japan, zonder te wachten op het recruitment seizoen.
Nee, ik ben ik. en nog eens, nee ik heb de vorige topics niet gevolgd.quote:Op dinsdag 3 januari 2017 15:03 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Je bent een kloon van Dispenser?
Ik ben indertijd - netwerk - voor deze baan gevraagd.
Er liggen enorme kansen voor buitenlanders, maar als je dit topic een beetje gevolgd hebt, dan hoop ik dat je begrijpt dat het een akelig wespennest is, werken in Japan. Wonen is geweldig, we hebben het erg goed naar ons zin, maar werken is lastig.
Als ik het nog eens zou doen, dan zou ik eerst goed Japans leren. Lezen, schrijven en spreken. En met goed Japans bedoel ik dan perfect Japans. Anders krijg je hier niet het respect dat je nodig hebt om goed je werk te doen, en blijft het behelpen.
Daarnaast zou ik me als een Japanner gaan gedragen. Dat betekent je altijd op de vlakte houden, nooit vrijwillig informatie afstaan, ondergeschikten afblaffen en slijmen bij de baas. Verder is het verstandig om heel indirect te communiceren. Directheid is iets dat absoluut niet gewaardeerd wordt, en ook heel slecht op waarde wordt geschat. En dat op de vlakte houden is erg belangrijk, omdat Japanners notoire roddelaars zijn, die ieder beetje informatie met elkaar delen, en dat voor waar aannemen. Voor je het weet is iets dat je in vertrouwen hebt gedeeld met een goede collega bekend bij een bedrijf in een andere stad, en kun je fluiten naar een contract.
Ben eens gaan klagen bij de VP Research, en toen die de kat uit de boom bleef kijken, ben ik het kantoor van de president van de universiteit binnengewandeld. Het is toch wel erg vreemd hoe dit allemaal gelopen is, en dat zag de president ook in. De dag erop zat ik met de decaan van onze campus, de VP Research en de directeur van ons centrum om de tafel. Er is geld vrijgemaakt om me nog een half jaar extra hier te houden (tot eind september), zodat ik op een normale manier iets anders kan vinden.quote:
"Hoe bedoelt u? Ik bén diversity."quote:Op woensdag 4 januari 2017 07:26 schreef Lyrebird het volgende:
In de VS ben ik tegen m'n eerste sollicitatie aangelopen, waarin gevraagd wordt om een diversity statement. Je moet dan aangeven wat je hebt gedaan om meer diversity te creeeren, en je plannen uiteenzetten voor de toekomst.
Dat was de strekking van het betoog dat ik heb ingestuurd, maar ik ben bang dat ik het wat te dik heb aangezet. Uiteindelijk gaat het er om dat er brood op de plank komt, dat onze kinderen naar school kunnen. Een volgende keer bewaar ik mijn frustraties voor FOK!quote:Op woensdag 4 januari 2017 07:56 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
"Hoe bedoelt u? Ik bén diversity."
WTF ik dacht dat de universiteiten daar net als hier overlopen worden door aziaten.quote:Op woensdag 4 januari 2017 07:26 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ben eens gaan klagen bij de VP Research, en toen die de kat uit de boom bleef kijken, ben ik het kantoor van de president van de universiteit binnengewandeld. Het is toch wel erg vreemd hoe dit allemaal gelopen is, en dat zag de president ook in. De dag erop zat ik met de decaan van onze campus, de VP Research en de directeur van ons centrum om de tafel. Er is geld vrijgemaakt om me nog een half jaar extra hier te houden (tot eind september), zodat ik op een normale manier iets anders kan vinden.
Er lopen verschillende sollicitaties. In de VS ben ik tegen m'n eerste sollicitatie aangelopen, waarin gevraagd wordt om een diversity statement. Je moet dan aangeven wat je hebt gedaan om meer diversity te creeeren, en je plannen uiteenzetten voor de toekomst. Ik heb een broertje dood aan dit soort onzin, en begin steeds meer vraagtekens te zetten bij een loopbaan in de academische wereld, en dan vooral die in de VS. Mijn passie ligt bij het onderzoek, de rest kan me gestolen worden. Misschien dat een startup een logischer vervolg is.
Nou ja, het gaat neem ik aan toch vooral om "underrepresented" resp. "underserved" achtergronden en noch een blanke Nederlander noch een Japanner hoort daarbij. Wie weet wordt het zelfs wel als negatief gezien als je claimt dat dat vergelijkbaar met "diversity" is. (https://www.insidehighere(...)sity-statement-essay "Focus on commonly accepted understandings of diversity and equity." / "Avoid false parallels")quote:Op woensdag 4 januari 2017 07:56 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
"Hoe bedoelt u? Ik bén diversity."
niet echt goed argument als een blanke man in USA wil werken volgens mijquote:Op woensdag 4 januari 2017 07:56 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
"Hoe bedoelt u? Ik bén diversity."
Er is wel een markt in Nederland, maar er wordt in Nederland erg veel nadruk op het lesgeven (40%) gelegd. Er liggen ook wel kansen in de industrie, maar ik sta niet te springen om weer in Nederland te werken.quote:Op woensdag 4 januari 2017 08:19 schreef Gaoxing het volgende:
Is er in NL geen markt voor je? Gewoon voor een tijdje?
Dus erg Diverse zijn ze nietquote:Op woensdag 4 januari 2017 09:42 schreef Lyrebird het volgende:
Als je wel eens op een Amerikaanse universiteit hebt gewerkt, dan weet je dat bijna iedere professor een opleiding bij een Amerikaans topinstituut heeft gedaan, en liberal is. Voor diversity wordt er dan een mevrouw uit Australie of uit Europa ingevlogen. Die ook netjes liberal is.
Dat is iets wat jij en ik zien, maar waar de heren en dames faculty blind voor zijn.quote:
Zijn eigen verhaal als een minderheid in Japan zou wel kunnen helpen.quote:Op woensdag 4 januari 2017 09:28 schreef Igen het volgende:
[..]
Nou ja, het gaat neem ik aan toch vooral om "underrepresented" resp. "underserved" achtergronden en noch een blanke Nederlander noch een Japanner hoort daarbij. Wie weet wordt het zelfs wel als negatief gezien als je claimt dat dat vergelijkbaar met "diversity" is. (https://www.insidehighere(...)sity-statement-essay "Focus on commonly accepted understandings of diversity and equity." / "Avoid false parallels")
Overdreven politiek correctheid aan amerikaanse universiteitenquote:Op woensdag 4 januari 2017 11:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Maar als ik eerlijk ben wat is het nut van dit soort gebeuren.
dan moet lyrebird maar elke dag onder de zonnebank en het liefst ook nog van geslacht veranderen dan wordt hij overal in de USA gevraagd.quote:Op woensdag 4 januari 2017 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Overdreven politiek correctheid aan amerikaanse universiteiten
Ik vind om die reden de 'Dangerous Faggot Tour' van Milo Yiannopoulos fantastisch. Alle universiteiten schieten spontaan in een stuip als hij langskomt.quote:Op woensdag 4 januari 2017 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Overdreven politiek correctheid aan amerikaanse universiteiten
Dank je voor de tip, genoten van een paar van zijn optredens.quote:Op woensdag 4 januari 2017 12:58 schreef Rockefellow het volgende:
[..]
Ik vind om die reden de 'Dangerous Faggot Tour' van Milo Yiannopoulos fantastisch. Alle universiteiten schieten spontaan in een stuip als hij langskomt.
Mooi topic om te volgen. Ik ben benieuwd waar je terecht komt Lyrebird.
En zeer gehaat omdat hij een afwijkende mening heeft. Zie de mensen die het niet met hem eens zeggen te zijn niet met argumenten komen maar met geweld en verstoring. Doen mij meer aan fascisme denken dan dat waar ze tegen ageren.quote:
Ik heb 9 jaar lang met uitermate veel plezier op twee verschillende academische instituten in de VS mogen werken. Vooral de eerste jaren waren een verademing tov mijn werkervaring in Nederland. Amerikanen zijn gastvrij, vriendelijk, gemotiveerd, professioneel en betrokken bij het werk. Er lopen daar heel erg veel toppers rond, en het is een snelkookpan voor ideeen. Daarnaast is het erg leuk wonen in de VS.quote:Op woensdag 4 januari 2017 16:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Anyway, das offtopic, zou je überhaupt wel aan een VS uni willen werken?
quote:Op dinsdag 7 februari 2017 05:15 schreef Lyrebird het volgende:
Zichtbaar, maar het verhaal dekt niet alles.
In 2009 studeerde er een generatie studenten af die heel erg open stond voor buitenlandse culturen. Je kon lachen met die lui, er werd stevig gedronken, en er waren een paar studenten die passie voor het onderzoek hadden.
Sinds 2011 is dat volledig veranderd (een van de neveneffecten van de ramp in Fukushima?). Ik zie eigenlijk alleen nog maar stille grijze muizen, die niks willen en niks kunnen. Er wordt inderdaad veel minder gedronken dan voorheen. Voorheen waren de studentes op onze campus hot; nu zijn het allemaal grauwe bibliothecaresses.
Apart waarom zou men dan een grijze muis willen worden. Overigens is het artikel misschien meer toepasbaar op Tokyo.quote:Maar dat die mannen allemaal netjes thuis zouden zitten, om op de kinderen te passen... Nee, dat zien we hier zeker niet. Lange uren maken is nog steeds de norm, en die grijze generatie staat er nou niet direct om bekend dat ze de barricades opgaan om voor verandering te pleiten.
Kortom, er is zeker wel het een en ander veranderd in Japan (vanuit mijn beperkte perspectief), maar Japan heeft nog een lange weg te gaan voordat men de juiste dynamiek weer heeft gevonden. Als samenleving zitten ze volgens mij op een dood spoor (iets wat tussen de regels door ook wel uit dat artikel naar voren komt).
In Ueno kun je wel aan het einde van de dag heel goedkoop tonijn scoren.quote:Op vrijdag 28 juli 2017 12:25 schreef Basp1 het volgende:
Kent men in Japan geen markt waar je aan het eind van de dag een complete kist perziken voor dat bedrag krijgt?
Ja, het fruit is erg duur. Een watermeloen ben je al snel 2000 yen aan kwijt. Die heeft de supermarkt daarom meestal al in stukken gesneden (1 watermeloen is ook veel te groot om in je eentje op te eten), maar dan nog is ieder stuk flink aan de prijs. Dat is dan vaak wel weer een stuk watermeloen die iedere yen waard is, heerlijk sappig en zoet.quote:Op dinsdag 1 augustus 2017 01:25 schreef yue het volgende:
In Japan zag ik doosjes met zes aardbeien voor zo'n 700 yen. Is het meeste fruit daar zo duur? Het doet me afvragen hoeveel fruit Japanners eten.
Als vakantieland is Japan top. In de winter kun je heerlijk skiën, dat kan ik iedereen aanraden. Eten en drinken is genieten, en een lekker bad in een onsen nemen ook. In contact komen met Japanners is lastig, maar Japanners die er voor open staan, kunnen heel erg goede vrienden worden. Diep van binnen zijn het hele warme mensen.quote:Op dinsdag 5 december 2017 06:54 schreef Monkeymind het volgende:
Ha Lyrebird, wat fijn je weer eens te lezen! Ik geniet altijd erg van jouw stukjes, het geeft zo’n mooi inkijkje in het Japanse denken en doen.
En gefeliciteerd met je nieuwe aanstelling! Is het geworden wat je voor ogen had?
Ben ook benieuwd waar je naartoe gaat.
Ik ga binnenkort trouwens voor het eerst naar Japan, iets wat al heel lang op mijn verlanglijstje stond. Heb er enorm veel zin in.
Gefeliciteerd! Mrs Bird ook blij?quote:Op woensdag 13 december 2017 14:45 schreef Lyrebird het volgende:
De aanstelling is me op het lijf geschreven. Parttime in een oogziekenhuis voor onderzoek, en parttime in de universiteit voor ontwikkeling van instrumentatie. Waar precies laat ik nog even in het midden.
Gefeliciteerd, heb je avonturen vanaf het begin gevolgd.quote:Op woensdag 13 december 2017 14:45 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Als vakantieland is Japan top. In de winter kun je heerlijk skiën, dat kan ik iedereen aanraden. Eten en drinken is genieten, en een lekker bad in een onsen nemen ook. In contact komen met Japanners is lastig, maar Japanners die er voor open staan, kunnen heel erg goede vrienden worden. Diep van binnen zijn het hele warme mensen.
De aanstelling is me op het lijf geschreven. Parttime in een oogziekenhuis voor onderzoek, en parttime in de universiteit voor ontwikkeling van instrumentatie. Waar precies laat ik nog even in het midden.
Veel succes met je nieuwe job. Ik hoop niet in NL of een normaal westers land want dan krijgen we geen interessante inkijkjes vanuit jou perspectief op andere culturen meer.quote:Op woensdag 13 december 2017 14:45 schreef Lyrebird het volgende:
De aanstelling is me op het lijf geschreven. Parttime in een oogziekenhuis voor onderzoek, en parttime in de universiteit voor ontwikkeling van instrumentatie. Waar precies laat ik nog even in het midden.
Aan de andere kant heeft hij hier al zo lang niet meer gewoond dat hij juist wel interessante inkijkjes heeft over NLquote:Op vrijdag 15 december 2017 21:14 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Veel succes met je nieuwe job. Ik hoop niet in NL of een normaal westers land want dan krijgen we geen interessante inkijkjes vanuit jou perspectief op andere culturen meer.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |