Waar blijkt dat feit uit? Ik ken een aantal biologische boeren,maar hun oogsten lopen niet achter op die van niet-biologische boeren.quote:Op donderdag 14 april 2016 17:35 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Dat biologische groentes langzamer groeien is een feit.
Vraag het ze eens zou ik zeggen. Of google er eens op. Of denk logisch na: al die kunstmest en andere shit die gebruikt wordt om groentes zo snel mogelijk klaar te krijgen in de gangbare landbouw.....quote:Op zaterdag 16 april 2016 09:35 schreef Wantie het volgende:
[..]
Waar blijkt dat feit uit? Ik ken een aantal biologische boeren,maar hun oogsten lopen niet achter op die van niet-biologische boeren.
Dat doen ze in de biologische landbouw ook, alleen dan van organische bron (koeienmest etc).quote:Op zaterdag 16 april 2016 09:39 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Vraag het ze eens zou ik zeggen. Of google er eens op. Of denk logisch na: al die kunstmest en andere shit die gebruikt wordt om groentes zo snel mogelijk klaar te krijgen in de gangbare landbouw.....
Nee.quote:Op zaterdag 16 april 2016 09:41 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat doen ze in de biologische landbouw ook, alleen dan van organische bron (koeienmest etc).
Heb ik je net uitgelegd: de biologische boeren die ik persoonlijk ken lopen niet achter op de reguliere boeren qua oogst.quote:
Het gaat er beter van groeien, meer opbrengst. Maar niet sneller.quote:Of denk logisch na: al die kunstmest en andere shit die gebruikt wordt om groentes zo snel mogelijk klaar te krijgen in de gangbare landbouw.....
Als het beter groeit en de producten dus groter worden dan groeit het dus sneller dan bio en hou je dus meer water over in de producten dan in gangbaar.quote:Op zaterdag 16 april 2016 09:51 schreef Wantie het volgende:
[..]
Heb ik je net uitgelegd: de biologische boeren die ik persoonlijk ken lopen niet achter op de reguliere boeren qua oogst.
[..]
Het gaat er beter van groeien, meer opbrengst. Maar niet sneller.
Het is bijv. niet zo dat je in de reguliere landbouw in april asperges van de koude grond hebt en in de biologische landbouw pas in mei omdat die asperges langzamer zouden groeien.
Is er dan iets mis met deze 'nieuwe' champignons, behalve dat het doel bereikt is via GM?quote:Op zaterdag 16 april 2016 09:28 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Verspilling tegenaan is zeker een goed idee. Alleen niet door Frankenstein champignons te gaan kweken.
Zie post 202.quote:Op zaterdag 16 april 2016 11:30 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Is er dan iets mis met deze 'nieuwe' champignons, behalve dat het doel bereikt is via GM?
Al die punten, behalve dat ze hetzij onwaar, hetzij misleidend zijn (en dus eigenlijk bewijzen dat je banggemaakt bent) hebben geen fuckaduck te maken met deze GMO champignon. Probeer het nog eens.quote:Op zaterdag 16 april 2016 09:32 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Niet bang gemaakt maar logisch nagedacht. Een aantal redenen:
10 reasons why we don't need GM foods
With the cost of food recently skyrocketing – hitting not just shoppers but the poor and hungry in the developing world – genetically modified (GM) foods are once again being promoted as the way to feed the world. But this is little short of a confidence trick. Far from needing more GM foods, there are urgent reasons why we need to ban them altogether.
1. GM foods won't solve the food crisis
A 2008 World Bank report concluded that increased biofuel production is the major cause of the increase in food prices.[1] GM giant Monsanto has been at the heart of the lobbying for biofuels (crops grown for fuel rather than food) – while profiting enormously from the resulting food crisis and using it as a PR opportunity to promote GM foods!
"The climate crisis was used to boost biofuels, helping to create the food crisis; and now the food crisis is being used to revive the fortunes of the GM industry." – Daniel Howden, Africa correspondent of The Independent[2]
"The cynic in me thinks that they're just using the current food crisis and the fuel crisis as a springboard to push GM crops back on to the public agenda. I understand why they're doing it, but the danger is that if they're making these claims about GM crops solving the problem of drought or feeding the world, that's bullshit." – Prof Denis Murphy, head of biotechnology at the University of Glamorgan in Wales[3]
2. GM crops do not increase yield potential
Despite the promises, GM has not increased the yield potential of any commercialised crops.[4] In fact, studies show that the most widely grown GM crop, GM soya, has suffered reduced yields.[5]
A report that analyzed nearly two decades worth of peer reviewed research on the yield of the primary GM food/feed crops, soybeans and corn (maize), reveals that despite 20 years of research and 13 years of commercialization, genetic engineering has failed to significantly increase US crop yields. The author, former US EPA and US FDA biotech specialist Dr Gurian-Sherman, concludes that when it comes to yield, "Traditional breeding outperforms genetic engineering hands down."[6]
"Let's be clear. As of this year [2008], there are no commercialized GM crops that inherently increase yield. Similarly, there are no GM crops on the market that were engineered to resist drought, reduce fertilizer pollution or save soil. Not one." – Dr Doug Gurian-Sherman[7]
3. GM crops increase pesticide use
US government data shows that in the US, GM crops have produced an overall increase, not decrease, in pesticide use compared to conventional crops.[8]
"The promise was that you could use less chemicals and produce a greater yield. But let me tell you none of this is true." – Bill Christison, President of the US National Family Farm Coalition[9]
4. There are better ways to feed the world
A major UN/World Bank-sponsored report compiled by 400 scientists and endorsed by 58 countries concluded that GM crops have little to offer global agriculture and the challenges of poverty, hunger, and climate change, because better alternatives are available. In particular, the report championed "agroecological" farming as the sustainable way forward for developing countries.[10]
5. Other farm technologies are more successful
Integrated Pest Management and other innovative low-input or organic methods of controlling pests and boosting yields have proven highly effective, particularly in the developing world.[11] Other plant breeding technologies, such as Marker Assisted Selection (non-GM genetic mapping), are widely expected to boost global agricultural productivity more effectively and safely than GM.[12] [13]
"The quiet revolution is happening in gene mapping, helping us understand crops better. That is up and running and could have a far greater impact on agriculture [than GM]." – Prof John Snape, head of the department of crop genetics, John Innes Centre[14]
6. GM foods have not been shown to be safe to eat
Genetic modification is a crude and imprecise way of incorporating foreign genetic material (e.g. from viruses, bacteria) into crops, with unpredictable consequences. The resulting GM foods have undergone little rigorous and no long-term safety testing, but animal feeding tests have shown worrying health effects.[15] Very few such studies have been published on the direct effects on humans of eating a GM food.[16] One found unexpected effects on gut bacteria, but was never followed up.
It is claimed that Americans have eaten GM foods for years with no ill effects. But these foods are unlabeled in the US and no one has monitored the consequences. With other novel foods like trans fats, it has taken decades to realize that they have caused millions of premature deaths.[17]
"We are confronted with the most powerful technology the world has ever known, and it is being rapidly deployed with almost no thought whatsoever to its consequences." – Dr Suzanne Wuerthele, US Environmental Protection Agency (EPA) toxicologist
7. Stealth GMOs in animal feed – without consumers' consent
Meat, eggs and dairy products from animals raised on the millions of tons of GM feed imported into Europe do not have to be labelled. Some studies show that contrary to GM and food industry claims, animals raised on GM feed ARE different from those raised on non-GM feed.[18] Other studies show that if GM crops are fed to animals, GM material can appear in the resulting products[19] and that the animals' health can be affected.[20] So eating "stealth GMOs" may affect the health of consumers.
8. GM crops are a long-term economic disaster for farmers
A 2009 report showed that GM seed prices in America have increased dramatically, compared to non-GM and organic seeds, cutting average farm incomes for US farmers growing GM crops. The report concluded, "At the present time there is a massive disconnect between the sometimes lofty rhetoric from those championing biotechnology as the proven path toward global food security and what is actually happening on farms in the US that have grown dependent on GM seeds and are now dealing with the consequences."[21]
9. GM and non-GM cannot co-exist
GM contamination of conventional and organic food is increasing. An unapproved GM rice that was grown for only one year in field trials was found to have extensively contaminated the US rice supply and seed stocks.[22] In Canada, the organic oilseed rape industry has been destroyed by contamination from GM rape.[23] In Spain, a study found that GM maize "has caused a drastic reduction in organic cultivations of this grain and is making their coexistence practically impossible".[24]
The time has come to choose between a GM-based, or a non-GM-based, world food supply.
"If some people are allowed to choose to grow, sell and consume GM foods, soon nobody will be able to choose food, or a biosphere, free of GM. It's a one way choice, like the introduction of rabbits or cane toads to Australia; once it's made, it can’t be reversed." – Roger Levett, specialist in sustainable development[25]
10. We can't trust GM companies
The big biotech firms pushing their GM foods have a terrible history of toxic contamination and public deception.[26] GM is attractive to them because it gives them patents that allow monopoly control over the world's food supply. They have taken to harassing and intimidating farmers for the "crime" of saving patented seed or "stealing" patented genes – even if those genes got into the farmer's fields through accidental contamination by wind or insects.[27]
"Farmers are being sued for having GMOs on their property that they did not buy, do not want, will not use and cannot sell." – Tom Wiley, North Dakota farmer[28]
http://www.gmwatch.org/ne(...)e-dont-need-gm-foods
Uit het feit dat je dit frankenstein champignon noemt, blijkt dat je dit gewoon niet begrijpt. Deze champignon heeft geen soortvreemd DNA, is dus geen hybride, en is gewoon een knockout van een gen.quote:Op zaterdag 16 april 2016 09:28 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Verspilling tegenaan is zeker een goed idee. Alleen niet door Frankenstein champignons te gaan kweken.
10 reasons why we don't need GM foodsquote:Op zaterdag 16 april 2016 15:29 schreef Broomer het volgende:
[..]
Al die punten, behalve dat ze hetzij onwaar, hetzij misleidend zijn (en dus eigenlijk bewijzen dat je banggemaakt bent) hebben geen fuckaduck te maken met deze GMO champignon. Probeer het nog eens.
Of meer relevant.quote:Op zaterdag 16 april 2016 15:55 schreef ATuin-hek het volgende:
Herhaling maakt ze niet opeens meer waar
Ohja, van die 'nuttige' inhoud als organic farms die geen mest zouden gebruikenquote:Op zaterdag 16 april 2016 16:45 schreef Japie77 het volgende:
Nee die replys van jullie, daar hebben we wat aan. Ik breng inhoud en van jullie kant is alleen maar heel hard schreeuwen dat het niet waar is. Zonder op de punten in te gaan.![]()
of je leest gewoon eensquote:Op donderdag 14 april 2016 00:43 schreef Broomer het volgende:
[..]
Wat is dit nou weer voor onzin? Je denkt dat je veel genetische diversiteit in soya velden in Brazilie zal vinden? Monocultuur daar. En soya komt trouwens uit Azie, grapjas, dus niet veel landrassen waarschijnlijk.
Grappig dat bij iets wat iedereen toch behoorlijk positief zou moeten vinden (verminderd insecticide gebruik), je gelijk met een imaginair nadeel moet komen. Of heb je er een bron voor dat die genetische diveristeit zo afgenomen is?
wait what?quote:Op zaterdag 16 april 2016 10:07 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Als het beter groeit en de producten dus groter worden dan groeit het dus sneller dan bio en hou je dus meer water over in de producten dan in gangbaar.
je zou kunnen stellen dan aqua of hydrocultuur meer groei geeft en omdat dat moeilijk 'biologisch' (iemand al geoppen WAT bio nou is?quote:Op zaterdag 16 april 2016 09:35 schreef Wantie het volgende:
[..]
Waar blijkt dat feit uit? Ik ken een aantal biologische boeren,maar hun oogsten lopen niet achter op die van niet-biologische boeren.
Nou, bijv. tuinkers in al zijn varianten is biologisch en wordt op watten gekweekt.quote:Op zaterdag 16 april 2016 19:34 schreef fs180 het volgende:
[..]
je zou kunnen stellen dan aqua of hydrocultuur meer groei geeft en omdat dat moeilijk 'biologisch' (iemand al geoppen WAT bio nou is?) en dat verschil voor veel mensen een argument is
Maar die inhoud is niet relevant. Wat heeft opbrengst nou met die GMO champignons te maken? Of pesticiden? Welk punt van die 10 vind je wel relevant?quote:Op zaterdag 16 april 2016 16:45 schreef Japie77 het volgende:
Nee die replys van jullie, daar hebben we wat aan. Ik breng inhoud en van jullie kant is alleen maar heel hard schreeuwen dat het niet waar is. Zonder op de punten in te gaan.![]()
tuinkers tel ik gewoon niet mee als landbouw als je het niet erg vindtquote:Op zaterdag 16 april 2016 21:06 schreef Wantie het volgende:
[..]
Nou, bijv. tuinkers in al zijn varianten is biologisch en wordt op watten gekweekt.
Dus hydrocultuur zal er ongetwijfeld ook onder vallen.
Als je echt gezond wilt eten moet je er voor zorgen dat er zo veel mogelijk mineralen en vitaminen op natuurlijke wijze in je voeding terecht komen. Dat kan door een gezonde, kwalitatief sterke, bodem te hebben waar je eten op groeit. Gezond voedsel komt van bodems met veel bodemorganismen waarbij langzaam werkende, organische bemesting en zuurstof een belangrijke rol spelen.quote:
En waarom moet ik dit geloven? Het stuk is nogal slapjes in de bronvermelding.quote:Op zaterdag 16 april 2016 23:45 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Als je echt gezond wilt eten moet je er voor zorgen dat er zo veel mogelijk mineralen en vitaminen op natuurlijke wijze in je voeding terecht komen. Dat kan door een gezonde, kwalitatief sterke, bodem te hebben waar je eten op groeit. Gezond voedsel komt van bodems met veel bodemorganismen waarbij langzaam werkende, organische bemesting en zuurstof een belangrijke rol spelen.
http://gezondheidenvoedin(...)walitatieve-voeding/
Toch export nummer 1 in Nederlandquote:Op zaterdag 16 april 2016 23:44 schreef fs180 het volgende:
[..]
tuinkers tel ik gewoon niet mee als landbouw als je het niet erg vindt
quote:Op zaterdag 16 april 2016 23:45 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Als je echt gezond wilt eten moet je er voor zorgen dat er zo veel mogelijk mineralen en vitaminen op natuurlijke wijze in je voeding terecht komen. Dat kan door een gezonde, kwalitatief sterke, bodem te hebben waar je eten op groeit. Gezond voedsel komt van bodems met veel bodemorganismen waarbij langzaam werkende, organische bemesting en zuurstof een belangrijke rol spelen.
http://gezondheidenvoedin(...)walitatieve-voeding/
wat valt er te lachenquote:
Ik heb genoeg antwoord gegeven. Alleen geef jij dan als antwoord NIETES. Dus dan zit mijn taak erop.quote:Op zondag 17 april 2016 01:11 schreef Broomer het volgende:
Japie, nou heb je nog steeds geen antwoord gegeven waarom je die GMO champignons zo verschrikkelijk vind. Alleen wat algemeen geblaat richting GMOs.
Door drie keer 10 punten antiGMO propaganda te posten die niks met die champignon te maken hebben. Je wil niet aangeven welke van die punten wel relevant zijn.quote:Op zondag 17 april 2016 13:07 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ik heb genoeg antwoord gegeven. Alleen geef jij dan als antwoord NIETES. Dus dan zit mijn taak erop.
Hoppa!quote:Op zondag 17 april 2016 16:53 schreef Broomer het volgende:
En dit gebeurt er als je volstrekt legitieme technologie demoniseert. Zimbabwe weigert GMO voedselhulp.
http://globalfarmernetwor(...)umanitarian-outrage/
Wat is dat nou voor een kansloze reactie man. Ben je echt zo verblind door ideologie dat het je niet interesseert als er mensen dood gaan door die ideologie?quote:
Oh, dat is niet uniek, Afrikaanse landen weigeren al jarenlang GMO-voedselhulp vanwege de angst dat het hun eigen niet-GMO-landbouw contamineert en daardoor hun concurrentiepositie op de wereldmarkt schaadt.quote:Op zondag 17 april 2016 16:53 schreef Broomer het volgende:
En dit gebeurt er als je volstrekt legitieme technologie demoniseert. Zimbabwe weigert GMO voedselhulp.
http://globalfarmernetwor(...)umanitarian-outrage/
Dat jij hier constant maar een bedrijf als Monsanto blijft verdedigen vind ik veel kanslozer eerlijk gezegd.quote:Op zondag 17 april 2016 18:26 schreef Broomer het volgende:
[..]
Wat is dat nou voor een kansloze reactie man. Ben je echt zo verblind door ideologie dat het je niet interesseert als er mensen dood gaan door die ideologie?
Kanslozer dan mensen liever dood hebben dan dat ze GMO's eten?quote:Op zondag 17 april 2016 19:35 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Dat jij hier constant maar een bedrijf als Monsanto blijft verdedigen vind ik veel kanslozer eerlijk gezegd.
Het is maar waar de prioriteit ligt, als het verder gewoon veilig is kies ik voor die GMO voedsel hulp en verdedig ik het ook. Als het onveilig is ben ik daar kritisch op , ik heb de luxe om ergens wel of niet voor te kiezen. Maar ook Broomer heb ik zich kritisch zien uitlaten over monsanto, en over de veiligheid.quote:Op zondag 17 april 2016 19:35 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Dat jij hier constant maar een bedrijf als Monsanto blijft verdedigen vind ik veel kanslozer eerlijk gezegd.
Dat je dat verschil niet ziet lijkt me veelzeggend genoeg.quote:Op zondag 17 april 2016 19:35 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Dat jij hier constant maar een bedrijf als Monsanto blijft verdedigen vind ik veel kanslozer eerlijk gezegd.
Het is echt ongelooflijk.quote:Op zondag 17 april 2016 19:47 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Kanslozer dan mensen liever dood hebben dan dat ze GMO's eten?
Mee eens?quote:Op woensdag 20 april 2016 19:15 schreef Japie77 het volgende:
Maar de grotere hoeveelheid landbouwareaal en de hogere emissies zullen, als we die mondiaal zouden zien, denk ik tot een hogere milieubelasting leiden.’
...
Sommigen vinden dat de hele landbouw biologisch moet worden, maar dat zie ik niet als eerste optie. Dat komt doordat biologische landbouw meer ruimte vergt en die ruimte gaat in sommige delen van de wereld ten koste van de biodiversiteit en zorgt voor hogere broeikasgasemissies.’
Het is overigens nogal een raar stuk. Het wil dolgraag zeggen dat biologisch beter is, maar kan het niet, vanwege Van Ittersum:quote:Op woensdag 20 april 2016 19:53 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Eerste helft van het eerste zinnetje ben ik het mee eens ja.
quote:Op woensdag 20 april 2016 21:30 schreef Broomer het volgende:
[..]
Het is overigens nogal een raar stuk. Het wil dolgraag zeggen dat biologisch beter is, maar kan het niet, vanwege Van Ittersum:
"Maar de grotere hoeveelheid landbouwareaal en de hogere emissies zullen, als we die mondiaal zouden zien, denk ik tot een hogere milieubelasting leiden."
Daarom moet er maar weer eens meer onderzoek gedaan worden:
"Gezien de grote ecologische noodzaak zou het wellicht voor de hand liggen dat nationale en supranationale overheden veel geld in de ontwikkeling van biologische landbouw steken."
Dat vind ik helemaal niet voor de hand liggen. Misschien moeten we concluderen dat biologisch helemaal niet zo'n goed idee is voor het milieu.
Dit vind ik dan wel weer een mooi stukje:
"Het bestaansrecht van de biologische landbouw zit daarom op dit moment vooral in de pioniersrol bij het produceren zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen en het maximaal gebruik maken van ecologische processen en het sluiten van kringlopen, meent Van Ittersum. ‘De belangrijkste rol is om te kijken hoe ver je daarmee kunt komen, ook ter inspiratie van de hele landbouw.’"
Die Van Ittersum, goede gast eigenlijk. Prikt er lekker doorheen.
Nooit. Hoe kom je daar nou bij?quote:Op donderdag 21 april 2016 05:44 schreef Japie77 het volgende:
[..]![]()
![]()
Je pikt er weer alleen uit wat jezelf wilt zien. Jij hebt toch bij Monsanto gewerkt trouwens?
Het erge daarvan is dat dat waarschijnlijk dus slecht voor het milieu is, volgens je eigen stukje. Daar lees je lekker overheen, maar dat lijkt me eerlijk gezegd nogal cruciaal. De rest van dat stuk is allemaal fluff, hoe kunnen we de markt voor biologisch vergroten, of we moeten meer onderzoek doen. Wat interesseert me dat nou als je niet kan waarmaken dat organisch een net-positive is?quote:Maar goed, het is vechten tegen de bierkaai voor jou aangezien ze nu in Nederland hetzelfde gaan doen als in Scandinavie dmb acties zoals die van Greenpeace mensen bewust maken van het feit dat ze geen gif meer over hun groentes en fruit willen (voor verschillende redenen) en dus nog meer voor biologisch gaan kiezen.
Ik eet behoorlijk bewust. Kook het meeste zelf, van verse ingredienten, en eet veel groenten en fruit. Pesticiden zijn gewoon geen groot risico, daar wordt behoorlijk goed naar gekeken. Bacteriele of virale besmetting van voedsel is m.i. veel gevaarlijker, en daar zijn de afgelopen jaren genoeg mensen ziek van geworden of gestorven. En organisch heeft de reuk tegen, in dat terrein. Maar zelfs dat is geen groot risico.quote:Behalve Broomertje, die blijft braaf zijn gangbare troep kopen.
En nog steeds die illusie dat biologisch staat voor gif-vrij...quote:Op donderdag 21 april 2016 05:44 schreef Japie77 het volgende:
[..]![]()
![]()
Je pikt er weer alleen uit wat jezelf wilt zien. Jij hebt toch bij Monsanto gewerkt trouwens?
Maar goed, het is vechten tegen de bierkaai voor jou aangezien ze nu in Nederland hetzelfde gaan doen als in Scandinavie dmb acties zoals die van Greenpeace mensen bewust maken van het feit dat ze geen gif meer over hun groentes en fruit willen (voor verschillende redenen) en dus nog meer voor biologisch gaan kiezen.
Behalve Broomertje, die blijft braaf zijn gangbare troep kopen.
Dat doe je zelf net zo goed. Broomer belicht een paar passages uit een stuk dat je zelf gepost hebt. Je kan hem er nu dus zeker niet van beschuldigen dat hij alleen bronnen zoekt die zijn standpunt ondersteunen, want deze bron is niet van hem. Jij benadrukt de groei van de biologische landbouw, Broomer benadrukt dat biologische landbouw per kilo meer milieubelasting veroorzaakt.quote:Op donderdag 21 april 2016 05:44 schreef Japie77 het volgende:
[..]![]()
![]()
Je pikt er weer alleen uit wat jezelf wilt zien. Jij hebt toch bij Monsanto gewerkt trouwens?
In het land met het grootste aandeel biologisch in de supermarkt staat de teller volgens jouw bron op 7,6 procent. Dat betekent dus ook dat 92,4 procent nog niet biologisch is. Voorlopig blijft gangbaar de onbetwiste nummer 1 qua verkopenquote:Maar goed, het is vechten tegen de bierkaai voor jou aangezien ze nu in Nederland hetzelfde gaan doen als in Scandinavie dmb acties zoals die van Greenpeace mensen bewust maken van het feit dat ze geen gif meer over hun groentes en fruit willen (voor verschillende redenen) en dus nog meer voor biologisch gaan kiezen.
Behalve Broomertje, die blijft braaf zijn gangbare troep kopen.
Elk systeem heeft sterke en zwakke punten. Als in een stuk dat jij gepost hebt een zwak punt belicht wordt, dan kan ik daar toch op wijzen? Hoe kan je anders ooit een zinvolle discussie hebben over zo'n stuk, of de biologische landbouw in het algemeen?quote:Op donderdag 21 april 2016 05:44 schreef Japie77 het volgende:
[..]![]()
![]()
Je pikt er weer alleen uit wat jezelf wilt zien. Jij hebt toch bij Monsanto gewerkt trouwens?
defineer gifquote:Op donderdag 21 april 2016 10:33 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
En nog steeds die illusie dat biologisch staat voor gif-vrij...
precies het is niet "zo veel" maar "best wel wat" toch?quote:Op donderdag 21 april 2016 06:41 schreef Broomer het volgende:
[..]
bangmakerij van de organische industrie, dat er zo veel pesticiden in groenten en fruit zitten (helemaal niet waar),
Goed genuanceerd stuk. Geeft ook aan dat het risico van labels is dat ze misleidend kunnen zijn. Ik heb geen enkel probleem met GMO's maar koop vaak biologisch omdat ik met plezier iets meer geld uitgeef t.b.v.h. mileu maar een biologisch product is niet altijd beter. Goed voorbeeld is dat stukje over voedsel importeren uit China om dieren biologisch te kunnen voeren. In zo'n geval zou ik veel liever een dier kopen waarvan het voer niet de halve wereld over heeft moeten gaan.quote:Op woensdag 20 april 2016 19:15 schreef Japie77 het volgende:
Leren van de Denen: de volgende stap in de opmars van biologische landbouw
7
SEM VAN DEN BRINK
DELEN:
De vraag naar biologisch voedsel is groter dan het aanbod. Dat duidt enerzijds op de sterk toegenomen populariteit van biologische landbouwproducten, maar impliceert anderzijds dat de agrarische sector niet in staat is om tijdig op te schalen. Waar liggen de knelpunten en wat kan de sector doen om de status van nichespeler te ontgroeien?
Hoewel biologisch voedsel de laatste jaren in menige supermarkt een prominente plek heeft verworven en sommige supermarktketens zelfs uitsluitend biologische producten verkopen, wordt wereldwijd minder dan een procent van het voedsel erkend als biologisch. Ook de consumptie van biologische voeding komt niet uit boven de een procent van het totaal. En tegelijkertijd kan het aanbod in deze markt de vraag niet kan bijbenen. Het gaat hier om de meest felbegeerde procent van de hele voedselmarkt — en dat maakt het niet waarschijnlijk dat de opmars van biologische voedselproductie voorlopig afzwakt.
Vreemd dat het aandeel van biologische voeding in het geheel van de productie dan zo laag is. Een gedeeltelijke verklaring daarvoor zijn de strenge regels van IFOAM EU, de Europese koepelorganisatie voor biologische landbouw, ten aanzien van biologische voedselproductie. Al heeft IFOAM EU die regels niet zelf vastgesteld, ze hebben wel er hard voor gepleit bij de Europese Commissie. De organisatie bereikte daarmee dat alleen als een boer deze regels volgt, zijn producten het stempel 'biologisch' mogen dragen.
Ondanks de kleinschaligheid van de bedrijven, zijn de groeicijfers van de sector indrukwekkend, met name in Europa. Toch gaat het nog lang niet snel genoeg, vindt Bavo van den Idsert, voorzitter van Bionext, de Nederlandse koepelorganisatie van de biologische sector, en bestuurslid van IFOAM EU. ‘Als we niets veranderen, blijven we keurig met 10 tot 15 procent per jaar groeien. Dan zitten we, zeg maar, eens in de zes jaar op een verdubbeling. Dus in 2021 komen we dan op zes procent en in 2027 op 12 procent. Terwijl een marktaandeel van 20 tot 25 procent in 2030 haalbaar zou moeten zijn. Dat gaan we in het huidige tempo dus niet halen.’
Wachtkamereffect
Een andere belangrijke rem op de groei van biologische producten is de omslagperiode. Boeren moeten twee jaar lang biologisch produceren voordat dat ze zichzelf en hun producten in deze periode 'biologisch' mogen noemen. Hierdoor hebben de akkers de tijd om de restanten van bestrijdingsmiddelen te verwerken. Door dit wachtkamereffect neemt de groei van de biologische landbouw niet zo snel toe als dat bij, bijvoorbeeld, de gangbare varkenshouderij zou gebeuren als de prijzen goed zijn. Deze overgang legt bovendien alle kosten en risico’s bij de boer neer, waardoor die de overstap van reguliere naar biologische landbouw vaak niet kan of durft te maken.
BAVO VAN DEN IDSERT, DIRECTEUR BIONEXT
"Het voer moet veel dichter bij huis komen. Dat brengt dan wel weer een kostprijsverhoging met zich mee"
Import
Daarbij speelt nog een apart probleem, dat een direct gevolg is van het succes van de biologische landbouw in de laatste jaren: door de grote vraag wordt ook in de biologische sector met voedsel over de wereld gesleept, hetgeen milieuschade met zich meebrengt. Zo is de vraag naar veevoer voor biologisch vee groter dan het aanbod. Hierdoor is het in Nederland niet ongebruikelijk om bijvoorbeeld soja uit China te importeren. Niet echt biologisch, vindt Van den Idsert, en daarom wordt er gekeken naar manieren om deze ontwikkeling terug te dringen. Het laat zien dat geld en kostprijs grotendeels van ondergeschikt belang zijn. ‘Het voer moet veel dichter bij huis komen,’ zegt Van den Idsert. 'In wetgeving worden daar nu eisen aan gesteld; bepaalde percentages van het voer moeten uit de regio komen. Dat geeft dan ook weer een kostprijsverhoging.’
Meer grond, hogere uitstoot
IFOAM EU publiceerde vorig jaar Organic 3.0, een plan om het marktaandeel van biologische producten te laten stijgen en om de biologische sector zichzelf in de markt te laten zetten. In dit kader worden de grote mondiale uitdagingen opgesomd: honger, ongelijkheid, energieverbruik, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en het uitputten van de natuurlijke grondstoffen. Aan het oplossen van al deze vraagstukken kan de biologische landbouw een bijdrage leveren, aldus Organic 3.0.
Biologische boeren hebben echter meer grond nodig dan hun niet-biologische collega's om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren. Dat leidt ook tot een hogere uitstoot van broeikasgassen dan de reguliere landbouwsector. Dat komt doordat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daardoor is de oogst per hectare altijd lager dan bij gangbare vormen van landbouw. Toch kun je niet zwart-wit stellen dat biologische landbouw slechter is voor het milieu dan reguliere landbouw, meent hoogleraar Plantaardige productiesystemen Martin van Ittersum van Wageningen UR. 'Als je op lokaal niveau kijkt, kun je wel stellen dat het milieu en de ecologie vaak beter af zijn met biologische landbouw. Maar de grotere hoeveelheid landbouwareaal en de hogere emissies zullen, als we die mondiaal zouden zien, denk ik tot een hogere milieubelasting leiden.’
Biologische landbouw vraagt om die reden om een andere aanpak. Om het potentieel van de biologische arealen op te krikken en de lagere productie als gevolg van het uitblijven van kunstmest en pesticiden te compenseren, is onderzoek nodig. Vooral fundamenteel onderzoek dat inzicht geeft in bodemgebruik en het inzetten van monitoringstechnieken, zoals drones, levert winst op.
MARTIN VAN ITTERSUM, HOOGLERAAR WAGENINGEN UR
"De biologische landbouw heeft in zekere zin een proeflokaalfunctie binnen de landbouw. Sommigen vinden dat de hele landbouw biologisch moet worden, maar dat zie ik niet als eerste optie"
Biopioniers
Biologische landbouw kan volgens IFOAM EU een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening van 2050. Tegen die tijd zijn er volgens de officiële schattingen ruim 9 miljard mensen op de wereld en moet volgens de VN de voedselproductie met 70 procent zijn toegenomen. De druk die de wereldbevolking daarmee op de planeet uitoefent is dan dermate groot, dat we duurzamer moeten produceren om de voedselzekerheid voor latere generaties veilig te stellen.
Van Ittersum: ‘De biologische landbouw heeft in zekere zin een proeflokaalfunctie binnen de landbouw. Sommigen vinden dat de hele landbouw biologisch moet worden, maar dat zie ik niet als eerste optie. Dat komt doordat biologische landbouw meer ruimte vergt en die ruimte gaat in sommige delen van de wereld ten koste van de biodiversiteit en zorgt voor hogere broeikasgasemissies.’ Het bestaansrecht van de biologische landbouw zit daarom op dit moment vooral in de pioniersrol bij het produceren zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen en het maximaal gebruik maken van ecologische processen en het sluiten van kringlopen, meent Van Ittersum. ‘De belangrijkste rol is om te kijken hoe ver je daarmee kunt komen, ook ter inspiratie van de hele landbouw.’
Financiering
Gezien de grote ecologische noodzaak zou het wellicht voor de hand liggen dat nationale en supranationale overheden veel geld in de ontwikkeling van biologische landbouw steken. Het succes van de biologische producten in het schap staat echter in schril contrast met het binnenhalen van Europese subsidie door onderzoek en ontwikkeling voor de productie van deze producten. Het valt voor de biologische sector niet mee om op te boksen tegen de gevestigde spelers in de voedingsindustrie — en hun sterke lobby’s.
Biologische producten zijn veelvuldig te vinden in de Nederlandse supermarkten.
Zo heeft de Europese Commissie onder andere een programma genaamd Horizon 2020. Dit onderzoek- en innovatiefonds is bedoeld om publiek-private-samenwerkingen te financieren. In totaal bedraagt de pot bijna 80 miljard euro voor de periode 2014-2020; voor onderzoek in voeding en landbouw is 3,8 miljard gereserveerd. Volgens Alexandra Tuijtelaars, Research programme officer van het Directoraat Generaal Innovation and Research van de Europese Commissie, is een miljard euro daarvan bij voorbaat al gereserveerd voor biobased industries, kort gezegd: biotechnologie. ‘Die lobby is het sterkst georganiseerd en weet daarom het meeste geld naar zich toe te trekken.’
Tuijtelaars is bezig met het vraagstuk rond voedselvoorziening. Volgens haar ging de financiering van daaraan gerelateerde onderzoeksprogramma’s de laatste jaren over de gehele breedte bergafwaarts en kan er na 2020 pas weer gekeken worden naar een nieuwe verdeling van de financiering.
Het succes van de biologische producten in het schap staat in schril contrast met het binnenhalen van Europese subsidie
In Nederland valt de biologische sector onder het topsectorenbeleid. Bionext is één van de elf ‘innovatiemakelaars’ in de topsector Agri & Food en heeft daarmee een belangrijke rol in het toezeggen van financieringen voor biologisch onderzoek. In 2013 werd er ruim 4 miljoen euro toegezegd. Verdere cijfers zijn niet bekend.
Scandinavisch model
In Europa zijn Zweden en Denemarken koploper op het gebied van biologische consumptie, met marktaandelen van respectievelijk zes en 7,6 procent. Dat is volgens Van den Idsert te danken aan een goede samenwerking. In Zweden spelen natuurorganisaties een belangrijke rol. ‘Die agenderen bijvoorbeeld de bedreiging van bepaalde vogelsoorten.'
Onderzoek toont aan dat biologische landbouw die soorten helpt en beschermt. In de supermarkt zijn er vervolgens acties. De groei van biologische consumptie is daar jaarlijks 30 tot 40 procent.’ Van den Idsert ziet met name in Denemarken een goede vergelijking met Nederland wat betreft het potentiële marktaandeel. ‘Daar is vanuit een overheidsvisie een beleid neergezet op verduurzaming van landbouw. Er zijn maatregelen voor boeren die willen omschakelen en maatregelen om de markt te stimuleren. De grootste supermarkt heeft langjarige afspraken gemaakt over actiebeleid en promotie van biologisch voedsel. Als je in de landbouw wilt groeien, moet ook je markt groeien. Daar hebben ze het vrij goed voor elkaar.’
https://www.ftm.nl/artike(...)dbouw-van-grond-komt
Dat is een goede vraagquote:
De dosis maakt het vergift, toch?quote:Op donderdag 21 april 2016 21:21 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat is een goede vraagKan je beter aan Japie vragen denk ik.
Jep, en daar heeft hij nog steeds moeite mee.quote:
Hij heeft ooit gezegd dat ie nu in een veld van een van zijn passies werkt. Hij heeft duidelijk een passie voor biologische landbouw, dus zou het goed kunnen dat dat het veld is waarin hij werkt. Lijtk me wel relevant, maar daar hoeft ie natuurlijk niet op te antwoorden.quote:
dat is net al zeggen dat we beter hier paprikas moeten groeien omdat dat lekker lokaal is, maar nu subisideren we de kassen, gas om de kassen te verwarmen, energie om de lampen te laten draaien, we subsidieen het gewas, de afvoer van extra warmte, onttrekken warmte uit de bodem, subsideren de lampen en andere bijkomende techniekquote:Op donderdag 21 april 2016 20:17 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Goed voorbeeld is dat stukje over voedsel importeren uit China om dieren biologisch te kunnen voeren. In zo'n geval zou ik veel liever een dier kopen waarvan het voer niet de halve wereld over heeft moeten gaan.
Helemaal mee eens behalve het stukje "geen probleem met GMO's". Er zit zeker wel verschil tussen biologisch en biologisch.quote:Op donderdag 21 april 2016 20:17 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Goed genuanceerd stuk. Geeft ook aan dat het risico van labels is dat ze misleidend kunnen zijn. Ik heb geen enkel probleem met GMO's maar koop vaak biologisch omdat ik met plezier iets meer geld uitgeef t.b.v.h. mileu maar een biologisch product is niet altijd beter. Goed voorbeeld is dat stukje over voedsel importeren uit China om dieren biologisch te kunnen voeren. In zo'n geval zou ik veel liever een dier kopen waarvan het voer niet de halve wereld over heeft moeten gaan.
Nee dat is juist precies het tegenovergestelde.quote:Op donderdag 21 april 2016 23:20 schreef fs180 het volgende:
[..]
dat is net al zeggen dat we beter hier paprikas moeten groeien omdat dat lekker lokaal is, maar nu subisideren we de kassen, gas om de kassen te verwarmen, energie om de lampen te laten draaien, we subsidieen het gewas, de afvoer van extra warmte, onttrekken warmte uit de bodem, subsideren de lampen en andere bijkomende techniek
enkel en alleen omdat paprikas hier eigenlijk niet groeien, maar we willen natuurlijk wel de concurent van bijv spanje uithangen, achterlijke mentaliteit
Idd, zou goed zijn als er een betere manier was om dat soort informatie aan de consument door te geven. Nu met de labels lijkt het duidelijk maar is dat vaak niet zo.quote:Op donderdag 21 april 2016 23:22 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Helemaal mee eens behalve het stukje "geen probleem met GMO's". Er zit zeker wel verschil tussen biologisch en biologisch.
Nou het EKO keurmerk in Nederland is wel een behoorlijk goed keurmerk hoor. Het beste wat komt na je eigen moestuin in mijn ogen. Helemaal zeker weten doe je het nooit maar dit keurmerk is heel wat anders als al die keurmerken die je tegenwoordig als paddestoelen uit de grond ziet schieten als Beter leven etc. EKO bestaat al jaren en word goed gecontroleerd.quote:Op donderdag 21 april 2016 23:25 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Idd, zou goed zijn als er een betere manier was om dat soort informatie aan de consument door te geven. Nu met de labels lijkt het duidelijk maar is dat vaak niet zo.
Wellicht een interessante vraag voor jou. Kunnen bij producten met het EKO keurmerk legaal bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn tijdens het verbouwen van de planten die er in verwerkt zitten?quote:Op donderdag 21 april 2016 23:31 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Nou het EKO keurmerk in Nederland is wel een behoorlijk goed keurmerk hoor. Het beste wat komt na je eigen moestuin in mijn ogen. Helemaal zeker weten doe je het nooit maar dit keurmerk is heel wat anders als al die keurmerken die je tegenwoordig als paddestoelen uit de grond ziet schieten als Beter leven etc. EKO bestaat al jaren en word goed gecontroleerd.
Naleving
De naleving van de regels van het EKO-keurmerk wordt namens de overheid gecontroleerd door Skal. Deze organisatie controleert de totale productieketen, vanaf het land en de stal tot in de winkel. Biologische producten uit het buitenland zijn vaak alleen te herkennen aan het biologisch keurmerk van het betreffende land.
Ja biologische bestrijdingsmiddelen mogen (zo minimaal mogelijk) gebruikt worden.quote:Op donderdag 21 april 2016 23:51 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Wellicht een interessante vraag voor jou. Kunnen bij producten met het EKO keurmerk legaal bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn tijdens het verbouwen van de planten die er in verwerkt zitten?
Heel goed! Eindelijk vooruitgangquote:Op vrijdag 22 april 2016 00:03 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ja biologische bestrijdingsmiddelen mogen (zo minimaal mogelijk) gebruikt worden.
Bij mij is altijd vooruitgang te zien. Dat heet leren en groeien als mens.quote:
Jawel, dat heb je heel vaak ontkend.quote:Op vrijdag 22 april 2016 00:19 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Bij mij is altijd vooruitgang te zien. Dat heet leren en groeien als mens. .
Alleen heb ik dit stukje nou nooit ontkend. Is ook algemeen bekend.
En dan werk je dus naar een vooraf bepaalde conclusie toe.quote:Op vrijdag 22 april 2016 15:34 schreef Broomer het volgende:
[..]
Maar hoe weet je nou of iets beter voor het milieu is? Dat zal per product verschillen.
Wholr Foods had een goed idee: maak een objectief ratingsysteem wat het milieueffect beoordeelt. Maar dat hebben ze vernacheld want organische producenten gingen klagen: soms kwam conventioneel boven organisch uit, terwijl het goedkoper is. Dat kon natuurlijk niet. Dus nu krijgen organische producenten standaard een hoop punten. Weg objectiviteit.
http://welovegv.com/whole(...)for-organic-farmers/
Ja. Een objectief systeem zou best goed zijn, maar niet als we arbitrair bepaalde methodes voor gaan trekken.quote:Op vrijdag 22 april 2016 15:55 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
En dan werk je dus naar een vooraf bepaalde conclusie toe.
Jaaa lekker met Spinosad eroverquote:Op vrijdag 22 april 2016 21:55 schreef Japie77 het volgende:
Nog maar even dan:
Beste directie,
Elf miljoen kilo landbouwgif wordt jaarlijks over de Nederlandse akkers uitgestort om uw winkels te vullen. Ik wil niet dat voor mijn aardappelen, groenten en fruit het milieu wordt vervuild en onmisbare bestuivers zoals bijen en hommels doodgaan.
Zonder de bij geen appel, boontje of aardbei. Leg daarom meer gifvrije producten in het schap, doe per direct de meest schadelijke pesticiden in de ban en steun boeren die ecologisch gaan telen. Zo zorgt u ook in de toekomst voor goedgevulde schappen en tevreden klanten.
https://secured.greenpeace.nl/reddebijen/
Waarom denk je dat Spinosad toegestaan is in de biologische landbouw?quote:Op vrijdag 22 april 2016 22:00 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Jaaa lekker met Spinosad erover
Je hebt geen inhoudelijk commentaar
Omdat het van organische bron komt?quote:Op vrijdag 22 april 2016 22:23 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Waarom denk je dat Spinosad toegestaan is in de biologische landbouw?
Precies. Er is wel een reden voor dat biologische landbouw werkt zoals zij werkt. Zo min mogelijk spuiten, als er gespoten word dan organische middelen gebruiken, het niet opjagen van de planten, respect voor de natuur, proberen zo milieuvriendelijke te werken, geen gebruik van groeihormonen en zo min mogelijk antibiotica,quote:Op vrijdag 22 april 2016 22:30 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Omdat het van organische bron komt?
Even verder over mijn oorspronkelijke punt over spinosad: Omdat de bron van de stof bijzonder weinig zegt over de schadelijkheid er van. Ook van organische bron heb je ontzettend giftige en schadelijke verbinden, denk bijvoorbeeld aan botox. Van Spinosad is het dan ook nog eens een beetje cru dat dit spul juist zo schadelijk is voor bijen. Daarom gaf ik die ook als voorbeeld.quote:Op vrijdag 22 april 2016 22:49 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Precies. Er is wel een reden voor dat biologische landbouw werkt zoals zij werkt. Zo min mogelijk spuiten, als er gespoten word dan organische middelen gebruiken, het niet opjagen van de planten, respect voor de natuur, proberen zo milieuvriendelijke te werken, geen gebruik van groeihormonen en zo min mogelijk antibiotica,
Waarom zou je hier tegen zijn?
je drinkt toch ook geen chloor?quote:Op vrijdag 22 april 2016 22:54 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Even verder over mijn oorspronkelijke punt over spinosad: Omdat de bron van de stof bijzonder weinig zegt over de schadelijkheid er van. Ook van organische bron heb je ontzettend giftige en schadelijke verbinden, denk bijvoorbeeld aan botox. Van Spinosad is het dan ook nog eens een beetje cru dat dit spul juist zo schadelijk is voor bijen. Daarom gaf ik die ook als voorbeeld.
Het idee is verder prima, nobel streven en zoHet moet alleen wel een beetje praktisch zijn, en al helemaal kritisch naar de belasting op de natuur gekeken worden. En natuurlijk niet zo hypocriet zijn, zo hier en daar. Een stof van organische bron is toegestaan, maar exact dezelfde verbinding synthetisch gemaakt mag opeens niet.
ik geloof je meteenquote:Op donderdag 21 april 2016 23:22 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Nee dat is juist precies het tegenovergestelde.
wat IS biologischquote:Op donderdag 21 april 2016 23:22 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Helemaal mee eens behalve het stukje "geen probleem met GMO's". Er zit zeker wel verschil tussen biologisch en biologisch.
Dat lijkt me duidelijk ja. Maar wat probeer je ons daar mee te vertellen?quote:Op vrijdag 22 april 2016 23:34 schreef fs180 het volgende:
[..]
gewoon geen gif over dieren gooien die je niet dood wilt
dat de werking van een bepaald middel niets zegt over bij bijensterftequote:Op vrijdag 22 april 2016 23:35 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat lijkt me duidelijk ja. Maar wat probeer je ons daar mee te vertellen?
Dat is juist bij dit specifieke middel een probleem, de hoge giftigheid voor bijen...quote:Op vrijdag 22 april 2016 23:38 schreef fs180 het volgende:
[..]
dat de werking van een bepaald middel niets zegt over bij bijensterfte
jouw illusie of praten we over feiten?quote:Op donderdag 21 april 2016 10:33 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
En nog steeds die illusie dat biologisch staat voor gif-vrij...
als ik een bij onder water houd gaat ie ook dood, ik wacht nog steeds op de relevantiequote:Op vrijdag 22 april 2016 23:39 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat is juist bij dit specifieke middel een probleem, de hoge giftigheid voor bijen...
Het zijn vooral de synthetische middelen die de problemen veroorzaken met bijen. Die zijn er ook in veel en veel grotere getalen.quote:Op vrijdag 22 april 2016 23:39 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat is juist bij dit specifieke middel een probleem, de hoge giftigheid voor bijen...
In Amerika is chloor in kraanwater niet heel ongebruikelijk. Kan je ook gewoon drinken, het smaakt alleen veel minder lekkerquote:
Wikipedia houdt de LD50 voor honingbijen op 0.0025 mg. Dat is niet veel, dus dat dit spul behoorlijk giftig is voor bijen kan je wel stellen. Met de aangeraden doses zit je op 1 mg Spinosad per kg graan. Zonder over de dosis heen te gaan heb je per kg graan dus genoeg Spinosad om 200 bijen om te leggen (400 keer de LD50, dus er gaan er 200 dood). Je kan varianten daarvan gebruiken en je voedsel nog steeds biologisch noemen, waardoor het kan voorkomen dat voor het maken van één biologische brood genoeg landbouwgif is gebruikt om 100+ bijen te doden.quote:Op vrijdag 22 april 2016 23:40 schreef fs180 het volgende:
[..]
als ik een bij onder water houd gaat ie ook dood, ik wacht nog steeds op de relevantie
Die probleem stoffen vind je dus ook in de organische hoek.quote:Op vrijdag 22 april 2016 23:51 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Het zijn vooral de synthetische middelen die de problemen veroorzaken met bijen. Die zijn er ook in veel en veel grotere getalen.
Lekker gezond.quote:Op vrijdag 22 april 2016 23:57 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
In Amerika is chloor in kraanwater niet heel ongebruikelijk. Kan je ook gewoon drinken, het smaakt alleen veel minder lekker
En dat is misschien 0,0001 procent van het probleem. De rest zit in de hoek van ganbare landbouw.quote:Op zaterdag 23 april 2016 00:10 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Die probleem stoffen vind je dus ook in de organische hoek.
Heb je gezien hoe giftig dat spul is voor bijen?quote:Op zaterdag 23 april 2016 00:25 schreef Japie77 het volgende:
[..]
En dat is misschien 0,0001 procent van het probleem. De rest zit in de hoek van ganbare landbouw.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |