abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_174343830
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
9s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 00:06 schreef forpro het volgende:
Gelukkig, we gaan volgens het akkoord weer meer insteken op Europese poolvorming...
andere landen hebben nog genoeg..

https://www.theguardian.c(...)ssault-ships-in-cuts
Handig ja. Al heeft Nederland wat dat betreft wel genoeg capaciteit met 2,5 lpd.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Moderator / Redactie FP woensdag 11 oktober 2017 @ 13:14:12 #77
168091 crew  Cobra4
Alba gu bràth
pi_174348063
quote:
Defensie: allerminst vertrouwen

"Te vaag, structureel te weinig geld voor defensie en geen enkele visie voor de toekomst", zegt voorzitter Anne-Marie Snels van defensievakbond AFMP. "Ik ben fors teleurgesteld. De investeringen in defensie lopen op tot 1,5 miljard euro structureel per jaar. Eerder werd aangegeven dat er 2,3 miljard nodig is om de organisatie op orde te brengen."

Het akkoord stelt AFMP "allerminst gerust" dat medewerkers in de toekomst veilig hun werk kunnen uitvoeren. Onlangs stapte minister Hennis van Defensie op vanwege structurele problemen op het gebied van veiligheid voor defensiepersoneel. De aanleiding was het mortierongeluk in Mali vorig jaar, waarbij twee militairen om het leven kwamen.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP woensdag 11 oktober 2017 @ 13:52:52 #78
168091 crew  Cobra4
Alba gu bràth
pi_174348664
quote:
Nationaal Fonds Ereschuld voor Defensie

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stopt 20 miljoen euro in een Nationaal Fonds Ereschuld voor militairen die een trauma, handicap of andere aandoening hebben opgelopen tijdens een missie in het buitenland.

Het geld komt uit de begroting van het ministerie van Defensie, staat in het regeerakkoord. In het verleden is de opvang van militairen die op missie zijn geweest niet goed geweest. Defensie wordt nu geconfronteerd met claims van veteranen die met allerlei aandoeningen zitten.

De advocaten Vincent Dolderman en Michael Ruperti die veel veteranen bijstaan, vinden 20 miljoen te weinig. Zij wijzen erop dat er inmiddels honderden lopende claims zijn van veteranen. Volgens hen wordt er per zaak gemiddeld zo'n 100.000 euro toegekend.

Dolderman en Ruperti zeggen dat het de bedoeling is om zaken snel af te wikkelen en soepel om te gaan met de uitgangspunten. Zij vrezen echter dat als het geld uit het fonds snel op is, er minder makkelijk zal worden worden vergoed. Daardoor zullen de discussies en procedures volgens hen weer toenemen. De advocaten vrezen zelfs dat het een bezuinigingsmaatregel is.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  woensdag 11 oktober 2017 @ 21:54:24 #79
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_174361250
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 13:52 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Komt wel uit de eigen begroting. Vestzak broekzak. :')
pi_174362079
quote:
0s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 21:54 schreef detaris het volgende:

[..]

Komt wel uit de eigen begroting. Vestzak broekzak. :')
uit de aanvullende 1,5 miljard...
pi_174547194
Hoewel dan niet in Nederland, maar in Duitsland staat het er niets beter voor..

quote:
All of Germany's submarines are currently down

The German Navy’s six-strong fleet of submarines is completely out of commission after the only operational sub had an accident off the coast of Norway on Sunday.

https://www.defensenews.c(...)-are-currently-down/
pi_174547699
registreer om deze reclame te verbergen
Dat met die Duitse onderzeeboten is helemaal wat.
In het kader van de anti-piraterij missie bij Somalie, wilde de Duitse marine ook een duit in het zakje doen
Maar die onderzeeer die daar moest patrouilleren zou daar heen gebracht moeten worden op een zwaar transportschip 8)7
Uiteindelijk is het allemaal niet doorgegaan, en waarschijnlijk kon de boot niet eens tegen de hoge temperature daar _O- :D https://marineschepen.nl/(...)-Somalie-140316.html
quote:
In november 2015 maakte de Duitse marine bekend dat voor het eerst een Duitse onderzeeboot zou deelnemen aan de EU-antipiraterijmissie Atalanta. De onderzeeboot zou in de periode april - juni 2016 rond de Hoorn van Afrika inlichtingen gaan verzamelen over piraten, maar ook over illegale visserij.
Het was een opvallend bericht, want behalve de Nederlandse onderzeeboten Zr.Ms. Zeeleeuw en Zr.Ms. Dolfijn, had in 2013 alleen een Italiaanse onderzeeboot aan een antipiraterijmissie deelgenomen. Het zou een primeur moeten worden voor de Duitse onderzeedienst. De laatste keer dat uboten in de Indische Oceaan waren, was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat direct opviel in het bericht was dat de onderzeeboot niet op eigen kracht de 9.000 kilometer naar Somalische wateren zou afleggen, maar dat het vervoerd zou worden op een heavy-lift schip. In Djibouti zou de onderzeeboot weer in zee worden gelegd en vervolgens aan de operatie kunnen beginnen. Volgens de Duitse marine was gekozen voor deze manier van transporteren omdat de overtocht sneller zou zijn en bovendien zou deze manier van transport een kleinere kans op schade met zich meebrengen.
:?
quote:
Maanden later werd bekend dat Duitsland toch geen onderzeeboot naar de Golf van Aden zal sturen. De officiële berichten spraken van "operationele redenen" waarom de missie werd geannuleerd, het zou niets te maken hebben met technische redenen.

Maar volgens het Duitse blad Kieler Nachrichten was de hoge watertemperatuur echter het struikelblok. Het blad baseert zich op een intern rapport van de marine, waar in zou staan dat de watertemperaturen, die in het operatiegebied rond de 30 graden liggen, een negatief effect hebben op de voortstuwing. Het bereik van de met brandstofcellen aangedreven boot zou dan beduidend lager zijn geweest dan in koelere wateren.

Het zou dan vooral gaan om de boten U 32, U 33 en U 34, waar de koelsystemen niet bestand zouden zijn tegen warmte. Alleen de koelsystemen van de U35 en U36 zouden geschikt zijn, maar de U35 was nog niet inzetbaar en de U 36 is nog in aanbouw.
De U 35 werd pas in maart 2015 in dienst gesteld, twee jaar na de oorspronkelijk geplande datum. De boot zou, net als de laatste van de vijf Type 212A onderzeeboten U 36, echter met grote technische problemen kampen.
http://augengeradeaus.net(...)egale-fischer-jagen/
quote:
Spannend werden die Auswirkungen der tropischen Wassertemperaturen auf das deutsche Boot, das ja vor allem für den Einsatz in der Ostsee und teilweise im Atlantik konzipiert wurde. Der Spiegel verweist darauf, dass bislang nur das Boot U35 tropikalisiert sei, also mit einer zusätzlichen Kühlung für warme Gewässer ausgerüstet wurde. Andererseits hatte gerade dieses Boot bei den Erprobungsfahrten ziemliche Probleme.

Die Schwierigkeiten mit den hohen Temperaturen hatte die Deutsche Marine schon mal leidvoll erfahren müssen: Vor mehr als einem Jahrzehnt hatten die Schnellboote der Bundeswehr bereits im Mittelmeer massive Kühlungsprobleme. Und als die Schnellboote dann im Rahmen der Operation Enduring Freedom nach Djibouti verlegt wurden, wurde das noch mal schlimmer: Nach allen Berechnungen dürften die Boote hier schon jetzt nicht funktionieren. So gesehen ist der U-Boot-Einsatz auch ein Test, was die Einheiten der Klasse 212A aushalten.
Wat een faal :|W :|W :|W
  vrijdag 20 oktober 2017 @ 21:53:49 #83
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_174547768
En dan nog bestaan er lui die willen dat we Duitse subs moeten kopen... |:(

Duitsers kunnen gewoon geen boten bouwen, period.
pi_174548025
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 21:53 schreef AchJa het volgende:
En dan nog bestaan er lui die willen dat we Duitse subs moeten kopen... |:(

Duitsers kunnen gewoon geen boten bouwen, period.
Ja, het verhaal van de Duitse Gründlichkeit bestaat nog steeds, maar wordt niet meer waar gemaakt helaas.

Het verhaal van de F125 klasse is overigens ook niet om over naar huis te schrijven.
https://marineschepen.nl/schepen/f125.html
pi_174555245
Laten we dan maar niet beginnen over de bruggen en wegen in Duitsland met eeuwige baustellen.
pi_174665874
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 21:53 schreef AchJa het volgende:
En dan nog bestaan er lui die willen dat we Duitse subs moeten kopen... |:(

Duitsers kunnen gewoon geen boten bouwen, period.
Vroeger konden ze het wel.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Moderator / Redactie FP woensdag 8 november 2017 @ 15:41:03 #87
168091 crew  Cobra4
Alba gu bràth
pi_174943036
quote:
Bijleveld: VS blij met hoger defensiebudget

De verhoging van de Nederlandse defensiebegroting zorgt voor 'heel tevreden' reacties bij de NAVO en de Verenigde Staten. Minister Ank Bijleveld (Defensie) zei dat woensdag in Brussel voorafgaand aan overleg met haar NAVO-collega's.

,,We gaan structureel anderhalf miljard investeren in defensie en dat is natuurlijk ontzettend belangrijk'', aldus Bijleveld. ,,Een grote stap als je kijkt naar de afgelopen jaren. Het is echt extreem veel extra.''

In Wales spraken de NAVO-landen drie jaar geleden af dat ze in 2024 2 procent van het bruto binnenlands product zullen besteden aan defensie. ,,We groeien daarnaartoe, dus daar voldoen we aan'', zei de minister. Nederland gaat nu richting de 1,3 procent. ,,Na deze kabinetsperiode moet het toch doorgroeien, want we zitten nog niet op de norm.''

Bijleveld sprak de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis deze week in Helsinki. ,,Hij is zich zeer bewust van het feit dat het een grote stap is voor Nederland. Hij is er zelfs blij mee.''

(AD)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator woensdag 8 november 2017 @ 17:00:14 #88
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
  Moderator woensdag 8 november 2017 @ 17:35:43 #89
257132 crew  Awsom
pi_174944889
quote:
0s.gif Op woensdag 8 november 2017 15:41 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

:') !
  Moderator / Redactie FP donderdag 9 november 2017 @ 13:59:11 #90
168091 crew  Cobra4
Alba gu bràth
pi_174959571
Bijleveld: Europese NAVO landen op de goede weg met verhogen defensie-uitgaven

“De Europese NAVO landen zijn op de goede weg als het gaat om het verhogen van de uitgaven voor Defensie.” Dat zei minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten tijdens de bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie in Brussel, gisteren en vandaag.

Bijleveld kwam niet met lege handen naar de Belgische hoofdstad. Zo meldde ze haar collega’s dat Nederland structureel 1,5 miljard euro toevoegt aan de defensiebegroting. Dat betekent dat deze in 2021 gestegen is naar ¤ 10,4 miljard. Het extra geld is met name bedoeld om de basisgereedheid van de krijgsmacht op orde te brengen en de operationele inzetbaarheid te vergroten. Naast Nederland hebben recentelijk Canada, Denemarken en Noorwegen ook aangegeven hun defensieuitgaven te verhogen. De minister gaf aan dat de budgetten na deze Kabinetsperiode nog verder moeten groeien, maar dat er lof is voor deze grote en structurele stap die Nederland nu zet.

Steun voor NAVO groeit
Ook dit Kabinet ziet de NAVO als de hoeksteen voor ons veiligheidsbeleid. Volgens een peiling, die in opdracht van de Atlantische Commissie is uitgevoerd, blijkt deze maand dat er onder de Nederlanders toenemende steun voor de NAVO is. 72% van de 985 ondervraagden vindt de NAVO van groot belang voor de veiligheid van het land. Vorig jaar lag dat percentage op 68%, in 2014 op 56%.

Commandostructuur
De defensieministers hadden een volle agenda. Zo werd een voorstel voor de nieuwe NAVO-commandostructuur besproken. Dat is nodig omdat het de NAVO beter in staat stelt alle noodzakelijke taken uit te voeren in een veranderende veiligheidssituatie. “Nederland hecht er aan dat de NAVO voldoende capaciteit heeft om de kerntaken collectieve verdediging, crisisbeheersing en coöperatieve veiligheid aan te sturen”, aldus minister Bijleveld. Cyber moet daarin ook structureel worden meegenomen. Verder vindt de minister het “positief dat niet wordt getornd aan de positie van het Joint Force Command in Brunssum”. Verschillende opties om de commandostructuur aan te passen worden nu verder uitgewerkt. In februari 2018 valt het definitieve besluit.

Afghanistan
Een ander belangrijk onderwerp in Brussel was de toekomst van de Resolute Support Missie in Afghanistan. De politieke situatie in het land blijft fragiel. Duidelijk is dat steun van de NAVO en de internationale gemeenschap nodig blijft, onder meer om de Afghaanse veiligheidstroepen te trainen en adviseren. De bedoeling is dat de Afghanen uiteindelijk professioneel en zelfstandig hun werk kunnen doen. Minister Bijleveld: “Ten opzichte van 2001 is er veel verbeterd, denk aan de verbeterde kwaliteit van Afghaanse legeronderdelen, gezondheidszorg, onderwijs en vrouwenrechten. Daaraan heeft Nederland een belangrijke bijdrage geleverd. Maar de Afghanen kunnen nog niet overal hun eigen veiligheid garanderen.” Volgens de minister is het, naast het militaire spoor, nu ook van belang dat alle strijdende partijen aan de onderhandelingstafel komen voor een politieke verzoening. “Het doel is helder: Afghanistan mag niet opnieuw vervallen tot een vrijhaven voor terrorisme. Dat is ook in het belang van Nederland.”

Het Kabinet heeft besloten de bijdrage van ongeveer 100 militairen aan de Afghanistan missie te handhaven, van een substantiële verhoging zal geen sprake zijn. “We kunnen niet alles, en moeten dit bezien in samenhang met onze bijdrage in andere missies”, aldus Bijleveld. “Maar in kwalitatieve zin leveren we een waardevolle bijdrage, zo zullen we in ieder geval een chirurgisch team gaan leveren in aanvulling op wat we al doen”.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP donderdag 9 november 2017 @ 14:02:09 #91
168091 crew  Cobra4
Alba gu bràth
pi_174959612
quote:
Mattis blij met Nederlands defensieplan

BRUSSEL - De Amerikaanse regering is blij met de inspanningen van Nederland om legervoertuigen en ander militair materieel sneller door Europa te kunnen transporteren. Defensieminister Jim Mattis begroette de oplossingen die Nederland heeft aangedragen voor de „militaire mobiliteitsproblemen” donderdag op een NAVO-bijeenkomst in Brussel.

Nederland vervult een trekkersrol bij het project voor een ’militair Schengen’, dat zowel de NAVO als de EU aangaat. Dat moet ervoor zorgen dat er veel minder papierwerk komt als er bijvoorbeeld munitie naar Oost-Europa moet worden vervoerd. Elk land heeft daarvoor nu zijn eigen regels en formulieren. Ook voorzien de plannen in versterking van wegen, bruggen en spoorwegen, zodat ook de zwaarste tanks snel naar een brandhaard kunnen worden gedirigeerd.

De NAVO gaat een apart hoofdkwartier oprichten om dergelijke transporten te versoepelen.

Startschot

De EU-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken geven maandag in Brussel het startschot voor permanente structurele samenwerking (PESCO) tussen groepen lidstaten. Zeker twintig landen doen mee. Die kunnen dan intekenen op projecten. Er liggen meer dan veertig voorstellen, maar sommige zijn nog niet uitgewerkt.

Nederland brengt het plan voor een militair Schengen in, waarvoor volgens defensieminister Ank Bijleveld zeer brede steun is. Volgens haar hoeft er aan de Nederlandse infrastructuur niet zoveel te gebeuren, maar liggen er vooral in de nieuwe lidstaten in Oost-Europa obstakels.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini kondigde woensdag aan dat de EU over enkele dagen met „concrete plannen” komt om die hindernissen weg te werken. „Dit is een perfect voorbeeld van uitstekende samenwerking tussen de EU en de NAVO.”

(Telegraaf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP vrijdag 17 november 2017 @ 12:40:16 #92
168091 crew  Cobra4
Alba gu bràth
pi_175130563
Coalitie maakt vaart met extra geld Defensie

De coalitie maakt vaart met het beloofde extra geld voor Defensie. Het kabinet trekt volgend jaar 400 miljoen euro uit, vooral bedoeld om missies te versterken. Het bedrag komt bovenop de al geplande 8,4 miljard euro die in 2018 naar Defensie gaat.

De extra investeringen in personeel en materieel waren afgesproken door de vier regeringspartijen tijdens de formatie. Het kabinet wil de komende vier jaar in totaal 5 miljard euro extra in Defensie pompen.

De nieuwe miljoenen volgend jaar zijn onder meer bedoeld voor beter transport, medische teams, het onschadelijk maken van bommen en om de munitievoorraden aan te vullen. Ook komt er een nieuw squadron mariniers. De luchtmacht krijgt vier onbemande verkenningsvliegtuigen (Reapers) voor het vergaren van militaire informatie, bevestigen ingewijden berichtgeving van De Telegraaf.

©ANP
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP vrijdag 17 november 2017 @ 14:44:22 #93
168091 crew  Cobra4
Alba gu bràth
pi_175132666
Defensie doet grote aankopen en gaat eenheden uitbreiden

17 november 2017 - 14:23
De ministerraad heeft op voorstel van minister Bijleveld van Defensie ingestemd met een nota van wijziging op de defensiebegroting waarmee de extra uitgaven kunnen worden gerealiseerd. Defensie gaat met voorrang knelpunten wegwerken in de inlichtingen, bevoorrading en medische ondersteuning. Daarnaast worden de tekorten bij de explosieven opruimingsdienst, het vuursteuncommando en grondgebonden luchtsteuncommando weggewerkt. Ook het aantal instructeurs en opleidingsplaatsen bij de krijgsmacht wordt uitgebreid.

Minister Bijleveld: “De wereld om ons heen vraagt om een sterke krijgsmacht. Dat besef is overal doorgedrongen en daarom wordt deze kabinetsperiode opgeteld vijf miljard euro uitgetrokken om de krijgsmacht te versterken.” Omdat het demissionaire kabinet afgelopen Prinsjesdag een beleidsarme begroting heeft opgesteld, moet deze met een nota van wijziging worden aangepast. Minister Bijleveld laat weten geen tijd te willen verliezen en het geld direct in te willen zetten om missies beter te ondersteunen en langer vol te houden: “Door de plannen nu naar de Tweede Kamer te sturen kunnen we deze volgende week bij de begrotingsbehandeling bespreken, zodat we direct daarna kunnen starten met het de voorbereiding en uitvoering.”

Bevoorrading en medische capaciteit
Eén van de knelpunten bevindt zich in de bevoorradingscapaciteit. Deze capaciteit wordt op land, ter zee en in de lucht uitgebreid. Dit gebeurt onder andere met de inhuur van strategisch luchttransport, de verwerving van bevoorradingscapaciteit op zee en de oprichting van extra bevoorrading- en transportpelotons. Ook de medische capaciteit wordt uitgebreid met een extra militair hospitaal, hulpposten en gewondentransport in missiegebieden. De afhankelijkheid van internationale partners neemt daardoor af.

Vorming, training en uitbreiding personeel
Binnen het Korps Mariniers wordt een zogeheten ‘Fleet Marine Squadron’ gevormd om koopvaardijschepen te beschermen en op piraten te jagen. Het Korps Mariniers wordt daardoor ontlast en kan weer breder worden ingezet. Ook het vuursteun- en grondgebonden luchtverdedigingscommando kan extra personeel verwelkomen. Bij de Luchtmobiele Brigade wordt de geniecapaciteit uitgebreid. Onze vliegers krijgen extra training en vlieguren waardoor de beschikbaarheid en geoefendheid van de bemanning toeneemt. Daarnaast wordt het aantal instructeurs en opleidingsplaatsen bij de Luchtmacht, Marine en de Marechaussee uitgebreid.

Explosieven opruimingsdienst
Er wordt stelselmatig een groot beroep gedaan op de explosieven opruimingscapaciteit van de krijgsmacht. Door deze capaciteit te versterken kan de beschikbaarheid worden gegarandeerd bij zowel inzet in binnen- en buitenland, waardoor de inzetbaarheid van de krijgsmacht toeneemt. De druk op het huidige personeel wordt afgebouwd en opleiding en training worden weer voldoende gefaciliteerd.

Inlichtingen
De MIVD wordt versterkt in haar inlichtingen- en waarnemingsmiddelen en de analysecapaciteit van de dienst wordt uitgebreid. Ook worden er versneld vier onbemande verkenningsvliegtuigen (MALE UAV’s) aangekocht. Met deze maatregelen is de krijgsmacht in staat beter en veiliger op te treden en missies langer vol te houden.

Nieuwe oorlogsvoering
Hybride oorlogsvoering is een nieuwe manier van oorlog voeren waar de vijand bijvoorbeeld politieke processen beïnvloed, netwerken infiltreert of platlegt en nepnieuws verspreidt om verwarring te zaaien. Hybride oorlogsvoering vraagt daarom een samenhangende aanpak in de voorbereiding en uitvoering. Defensie gaat zich beter en gerichter wapenen tegen de steeds vaker voorkomende hybride dreigingen en richt daarom de Hybride Counter Unit op. Hierbij wordt actief nationale samenwerking opgezocht met overheids- en civiele partijen.

Defensienota
In de Defensienota, die in het eerste kwartaal van 2018 verschijnt, wordt de toekomstvisie voor de krijgsmacht verder uiteengezet. In de nota wordt ook duidelijk hoe de resterende financiële middelen zullen worden besteed aan materieel en personeel.

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP vrijdag 24 november 2017 @ 12:00:25 #94
168091 crew  Cobra4
Alba gu bràth
pi_175277249
https://www.rijksoverheid(...)ndeling-defensie.pdf

Beantwoording van kamervragen mbt de begroting
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175278020
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 12:00 schreef Cobra4 het volgende:
https://www.rijksoverheid(...)ndeling-defensie.pdf

Beantwoording van kamervragen mbt de begroting
Geen plannen om weer tanks op te nemen in de krijgsmacht, aldus het antwoord op vraag 45. MQ-9's initieel beschikbaar vanaf 2020. Budget voor 500 uur aan extra luchttransport komend jaar, maar dat budget kan ook worden ingezet voor andere vormen van transport. Defensie is de mogelijkheid aan het onderzoeken om het budget voor een periode van 10 jaar vast te leggen.

Begin wel benieuwd te worden naar die Defensienota, maar daar moeten we nog een paar maanden op wachten.

Mooi antwoord op vraag 41 overigens:
quote:
Kan de krijgsmacht sneller op sterkte worden gebracht, nog voor 2020?

Zoals ook in het IBO ‘Zicht op Gereedheid’ wordt geconstateerd is het
gereedstellingsproces een complex proces met vele afhankelijkheden. Dit proces
is vooral gebaat bij stabiliteit en continuïteit. Het tempo van het herstel van de
gereedheid is mede afhankelijk van de missiedruk, de aanschaf van voldoende
(logistieke)gevechtssteun, het op tijd kunnen realiseren van
vervangingsinvesteringen en de positie van Defensie op de arbeidsmarkt. Er is
Defensie veel aan gelegen de basisgereedheid zo snel mogelijk op orde te krijgen.
Behoefte aan stabiliteit en continuïteit, duidelijke hint aan de kamer.
  maandag 26 februari 2018 @ 10:05:46 #96
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_177455061
quote:
Weduwe rode baret Hoving: ‘Ik verwijt Defensie álles’

Commando’s beklagen zich in Dood door eigen vuur over de ineenstorting van Nederlandse special forces. Gesteund door de nabestaanden van de militairen Henry Hoving, Kevin Roggeveld en Sander Klap: „Henry sprak al jaren over bezuinigingen.”
Tot op de draad versleten is de uitrusting van de Nederlandse special forces, ooit wereldvermaarde houwdegens die zich konden meten met de hardste en beste vechtmachines ter wereld.

Collega’s lenen hun nu scherfvesten uit op missies, of geven hun eigen gevechtsbroeken zodat ze op missie kunnen met deugdelijke kleding. Radio’s blijken onvoldoende zendvermogen te hebben voor commando’s om hun basis te bereiken. Langeafstandsgeweren zijn zó versleten, dat ze dienst weigeren.

Vijf commando’s – drie officieren en twee onderofficieren – vertellen anoniem hun verhaal in het boek, uit vrees dat ze doelwit worden van de militaire geheime dienst MIVD.

Ooit konden zij zich meten met commando’s wereldwijd. Maar bezuinigingen hebben hun eenheden kreupel gemaakt; wapens, radio’s, scherfvesten, broeken, nachtzichtapparatuur, pistolen, alles is oud, kapot of versleten. „Missies in vijandelijk gebied zijn eigenlijk geen optie meer”, schamen de commando’s zich.

Defensie maakt zich zorgen over de inhoud van het boek, getuige de vele Haagse Defensie-‘communicatiedeskundigen’ die de afgelopen weken visten naar een exemplaar. Journalisten werden benaderd of ze de inhoud al kenden.

De commando’s leggen een directe link tussen de bezuinigingen en de dood van Henry Hoving en Kevin Roggeveld en groene baret Sander Klap, volgens hun omgekomen door bureaucratie. Het boek is dan ook aan dit trio opgedragen.

Commando Peter, sergeant der eerste klasse en zevenmaal uitgezonden naar Irak, Afghanistan en op geheime missies diep in Afrika, zegt: „Het korps heeft geen dempers voor de Heckler & Koch HK416 aanvalsgeweren. Die dingen neutraliseren geluid en signatuur, ze geven geen vlam waardoor je in het donker kan schieten zonder je positie te verraden. Ook stille wapens, zoals de vroegere P90 van fabrikant FM, zijn nooit vervangen. Natuurlijk bestaan ze, bijvoorbeeld de Sig Sauer 300 met zogenoemde black out-munitie. Maar niet in ons krakkemikkige arsenaal. Waardoor missies in vijandelijk gebied voor het Korps Commandotroepen (KCT) eigenlijk geen optie meer zijn.”

Commando’s, die eigenlijk niet meer kunnen vechten. Ze schamen zich dood.

Frank, 35 jaar, officier bij het Korps Commandotroepen, zegt dat de commando’s qua niveau zijn gezakt onder voormalige Oostbloklanden. „Tijdens Windmill, Viper en Task Force 55 – de special forces missies van Nederland in Afghanistan – konden we ons nog meten met de Amerikanen, Engelsen en Duitsers: Special Air Service, Navy Seals, Delta Force, Kommando Spezialkräfte. Maar nu, na jaren financieel kortwieken, zijn we ongelooflijk ver weggezakt. Een land als Bulgarije bezuinigt niet op zijn 68th Special forces Brigade, daar zijn ze op de Balkan juist apetrots op! En ook de Belgen beschikken inmiddels over beter materiaal dan wij.”

„Zo overkwam het commando’s al diverse keren dat de loop van hun Mossberg M580-shotgun kapot scheurde bij afvuren. Het wapen is bedoeld om deuren open te schieten, het zogenoemde breachen ”, zegt advocaat Ruperti.

Ruperti: „En al is voor hen goed materiaal veel belangrijker dan salaris, toch wijzen de manschappen op hun persoonlijke wedde, een schijntje vergeleken met wat bijvoorbeeld leerkrachten in het basisonderwijs verdienen. Een soldaat der eerste klasse begint met 1212 euro bruto per maand en kan tot maximaal 2122 euro groeien. Zijn collega van de derde klasse moet het zelfs doen met 949 euro bruto. Een sergeant, verantwoordelijk voor tien of meer manschappen, krijgt tussen de 1357 en 2735 euro. Ongeveer de helft van wat een onderwijzer verdient. En die hoeft dan weer niet zijn leven te wagen aan de oevers van de Helmand-rivier in Zuid-Afghanistan of aan de zinderend hete grens tussen Mali en Niger in de Sahara.”

„In Afghanistan waagde ik voor een slordige drie euro per uur mijn leven”, rekent een sergeant-majoor van de Luchtmobiele Brigade voor. „Den Haag belooft altijd beter, maar ik wacht er nog steeds op. Inhoudsloze woorden. Ik klus bij in de bouw. Anders kom ik niet rond. Dát is de realiteit.”

Daarom lopen de speciale eenheden leeg, verzuchten de militairen. De groene baretten van het Korps Commandotroepen en de rode baretten van de Luchtmobiele Brigade kiezen massaal voor een studie bedrijfskunde, een baan als persoonsbeveiliger in particuliere dienst voor een miljardair in het Midden-Oosten, solliciteren op een vacature van filiaalmanager bij de plaatselijke Albert Heijn of worden toch maar ‘gewoon’ huisvader.

De commando’s riskeren hun carrière door uit de school te klappen. Maar ze zeggen zich genoodzaakt te voelen, omdat door de problemen zij niet meer in staat zijn om op veilige wijze gijzelingen te beëindigen, een van de taken van de contraterrorisme specialisten. Nachtzichtapparatuur, de standaard multibandradio? Sterk verouderd, zeer storingsgevoelig. Commando’s die in Noord-Irak de Koerdische Peshmerga-strijders trainen in hun strijd tegen Islamitische Staat, krijgen geen verbinding met hun basis in Erbil. Was het in de woestijn vlak bij de Syrische grens tot onverwachte gevechten met IS gekomen, dan hadden de Nederlanders niet om versterking of luchtsteun kunnen vragen.

Zelfs hun persoonlijke dienstpistolen, de Glock 17 van derde en vierde generatie, is versleten door te hoge schotbelasting en daardoor onbetrouwbaar, onnauwkeurig en amper inzetbaar, zeggen de commando’s. Drones ontbreken, terwijl die bij buitenlandse special forces altijd voorhanden zijn. Snipergeweren? Groot tekort. De exemplaren die nog wél inzetbaar zijn, moeten vanwege dreigende materiaalmoeheid minutieus worden onderzocht voor ze naar de inzetgebieden worden verscheept.

Auteur Charles Sanders: „Commando’s vertellen het beschaamd, praten doen ze sowieso niet graag, maar teleurstelling en ontgoocheling over de teloorgang van hun korps wegen nu zwaarder dan de ongeschreven KCT-wet van stilzwijgen omwille van elkaars veiligheid. De leegloop bij het korps is groter dan ooit. Alleen al in 2017 keerden bijna veertig commando’s hun werkgever de rug toe, een slordige tien procent van de manschappen in de vier operationele compagnies is verdwenen. Het aantal nieuwelingen dat zich voor de strenge selectie aanmeldt, slinkt navenant. Ook bij de Luchtmobiele Brigade is de uitstroom groot vanwege dezelfde redenen: amper capaciteit voor strategische verplaatsingen door gebrek aan helikopters en transportvliegtuigen, geen geld om verouderde uitrusting te vervangen. Zelfs hun gevechtsuniformen zijn versleten.”

‘Ik verwijt Defensie álles”, zegt Jennifer Schouten, weduwe van Henry Hoving, die stierf doordat Defensie zijn mortiergroep in Mali voorzag van ondeugdelijke, verroeste, ongekeurde Bulgaarse mortiergranaten, waarmee eerder al vijf dodelijke slachtoffers onder Amerikanen waren gevallen.

Schouten: „Henry was zo hondstrouw aan het leger. Al jaren sprak hij over bezuinigingen, over slechte uitrusting, over gebrek aan spullen. Die jongens kochten daarom zelf maar in. Laarzen, gevechtskleding, andere uitrustingsstukken. Vanwege een werkgever die zijn zorgplicht niet nakomt. Schandalig als je tegelijkertijd je leven voor diezelfde werkgever, voor Nederland waagt.” Henry was in 2007 en 2009 op missie geweest in Afghanistan.

,,Mijn broertje werd 24 jaar”, zegt Cor Roggeveld, broer van de gestorven Kevin, gedood door de ondeugdelijke mortier, die Defensie als koopje op de kop tikte, zonder het te keuren. Hij vertelt trots hoe zijn broertje zijn maten opvrolijkte als de mannen even down waren. „Dan kwam hij de grote tent binnen en riep: ‘Wat is er loos gay boys, is de thee soms op?’ Altijd een grap, nooit pessimistisch.”

„Ik voel me op het verkeerde been gezet door de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. Nadat ons wordt gemeld dat de granaat op scherp heeft gestaan en vervolgens per ongeluk is afgegaan. Een fabrieksfout. Aldus het KMAR-onderzoek. Als leek denk je dan in eerste instantie dat ze met een plausibele verklaring komen. Maar zo is het dus níet gegaan. In werkelijkheid is verzuimd de granaten te keuren. Gevolgd én voorafgegaan door een lange reeks fouten.”

Cor Roggeveld: „Ik wil maar één ding. Dat de schuldigen aan dit drama verantwoording afleggen; zij hebben de dood van Kevin op hun geweten. Een opgestapte minister, een Commandant der Strijdkrachten die daags voor zijn goedbetaalde pensioen terugtreedt... Lekker gemakkelijk, dat theatrale gedoe, dat zogenaamd zielige vertrek. Maar hun kostje is toch wel gekocht.”

Roggeveld: „En dan die stafofficieren en hoge ambtenaren met hun lakschoentjes achter veilige Haagse bureaus. Zij die de keuringen van Bulgaarse granaten tegenhielden. Zij die geconditioneerde munitiecontainers tegenhielden. Ze hebben ons bewust verkeerd voorgelicht. Het gaat mij niet om geld en om schadevergoeding. Het gaat mij om de namen en rugnummers van de écht verantwoordelijken. Waarom deed Defensie niets met Amerikaanse waarschuwingen over die ondeugdelijke Bulgaarse mortieren? Waarom werd die Munitiecontainer in Mali, in strijd met alle internationale voorschriften, niet tegen de hitte van Kidal beschermd? Is hier geen sprake van dood door schuld? Als het echt niet anders kan, doe ik aangifte.”
https://www.e-pages.dk/lc(...)f61bee92041383702f93
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_177455620
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 10:22 schreef AchJa het volgende:

[..]

Defensie herkent zich niet in het boek en alles wordt nu echt beter...
Ik herken me er ook niet in, want het is wel een beetje een jankverhaal. En dan dit:
quote:
Ruperti: „En al is voor hen goed materiaal veel belangrijker dan salaris, toch wijzen de manschappen op hun persoonlijke wedde, een schijntje vergeleken met wat bijvoorbeeld leerkrachten in het basisonderwijs verdienen
. Militaire politieke correctheid om te zeggen dat je liever goed materieel hebt dan een goed salaris. Mensen verlaten de organisatie vooral vanwege de arbeidsvoorwaarden, niet vanwege de toestand van het materieel.
Rijke oudere heteroseksuele blanke mannen zijn de nieuwe Joden.
pi_177455950
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 10:29 schreef LXIV het volgende:

Ik herken me er ook niet in, want het is wel een beetje een jankverhaal. En dan dit:
Ik heb het boek niet gelezen maar ik ga er vanuit dat het artikel niet uit de duim gezogen is. Maar goed, dat alle materiaal van defensie tot de draad versleten is en niet meer inzetbaar is is natuurlijk geen geheim. Bij ons zijn de hoofdwapensystemen natuurlijk van een andere orde van grootte dan bij het KCT en dat een CV-90 niet meer inzetbaar is spreekt natuurlijk meer tot de verbeelding dan een kapotte Glock.

quote:
Militaire politieke correctheid om te zeggen dat je liever goed materieel hebt dan een goed salaris. Mensen verlaten de organisatie vooral vanwege de arbeidsvoorwaarden, niet vanwege de toestand van het materieel.
Eens, neemt niet weg dat het en-en is. Als je goed materiaal hebt en je regelmatig op oefening gaat en je, inclusief de secundaire arbeidsvoorwaarden, daar een heel stuk voldoening kan uithalen wordt het salaris ansich alweer wat minder belangrijk.
  maandag 26 februari 2018 @ 11:31:30 #100
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_177456947
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 10:43 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik heb het boek niet gelezen maar ik ga er vanuit dat het artikel niet uit de duim gezogen is. Maar goed, dat alle materiaal van defensie tot de draad versleten is en niet meer inzetbaar is is natuurlijk geen geheim. Bij ons zijn de hoofdwapensystemen natuurlijk van een andere orde van grootte dan bij het KCT en dat een CV-90 niet meer inzetbaar is spreekt natuurlijk meer tot de verbeelding dan een kapotte Glock.

[..]

Eens, neemt niet weg dat het en-en is. Als je goed materiaal hebt en je regelmatig op oefening gaat en je, inclusief de secundaire arbeidsvoorwaarden, daar een heel stuk voldoening kan uithalen wordt het salaris ansich alweer wat minder belangrijk.
Eens. Voldoening is erg belangrijk. Maar van voldoening alleen rookt de schoorsteen niet.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')