abonnement Unibet Coolblue
pi_157921061
Momenteel ben ik 18 weken zwanger van een tweeling. Het krijgen van een twee- of meerling zorgt toch voor een aantal eigen uitdagingen m.b.t. zwangerschap, uitzet, bevalling en opvoeding. Uit het Z&G topic bleek al dat er aardig wat ervaren tweelingmama's aanwezig zijn hier, dus ik hoop van jullie ervaring te kunnen leren!

Een aantal eerste vragen die ik heb:

- Waar moet je met een meerlingzwangerschap extra rekening houden?

- Met hoeveel weken zijn de babies geboren? Moesten de babies in het ziekenhuis blijven en hoe is dat geweest?

- Welke kledingmaten zou ik het beste halen voor de eerste tijd? Maat 45 en 50?

- Hebben jullie borstvoeding gegeven? Zo ja, wat zijn handige dingen om vooraf te weten? Hebben jullie ook gekolfd, zo ja, met welke kolf?

- Wat had je achteraf graag vooraf geweten over de eerste periode met twee pasgeboren babies?

Een hoop vragen al en er komen vast nog meer vragen van mijn kant. :D

Misschien hebben andere meerlingouders ook nog vragen of ervaringen die ze willen delen?
pi_157922180
:W

Van harte gefeliciteerd met je tweelingzwangerschap!

Wat ik in elk geval heb geleerd is dat geen enkele tweelingzwangerschap hetzelfde is. Sowieso scheelt het natuurlijk of je te maken hebt met gedeelde vruchtzakken of niet. Hoe meer er gedeeld wordt, hoe meer risico's en hoe groter de kans op complicaties.

In mijn geval hadden ze beiden hun eigen vruchtzakken en placenta's dus dat scheelde. Verder gaat het gewoon veel sneller. Kwaaltjes waar ik met mijn eenling pas laat last van had, kwamen nu een stuk eerder. Ik voelde me met 30 weken zwangerschap ook echt wel hoogzwanger. Ik ben zelf ook eerder gestopt met werken. In mijn geval gelukkig want anders had ik echt niks van verlof gehad. Dus ik zou er wel rekening mee houden dat je misschien eerder moet stoppen met werken.

Mijn tweeling is geboren met 33+4. Nu komen tweelingen vaak wat eerder maar dit was ook voor een tweeling gewoon te vroeg. Maar ook hier op Fok zijn tweelingmoeders die gewoon een a terme tweeling hebben gebaard. Ik zou er dus niet vanuit gaan maar het is misschien wel handig om je ziekenhuistas wat eerder klaar te zetten (en niet pas met 37 weken of zo).

Qua kledingmaat: tweelingen zijn doorgaans iets kleiner dan eenlingen. Ook als ze a terme worden geboren. Ik zou niet teveel klein spul kopen maar bijvoorbeeld 2 setjes in maat 44 en wat in maat 50. En de ene maat 50 is ook de andere niet ;) Het is ook persoonlijk natuurlijk. Ik vind zelf een inieminie baby in te grote kleding met omgeslagen mouwen en zo geen gezicht terwijl een ander het zonde vind als een baby er na 2 weken uitgegroeid is.

Ik heb borstvoeding gegeven aan mijn meiden. Best lang zelfs. In het begin gekolfd (moedermelk via de sonde in het ziekenhuis en later via de fles) en vanaf een week of 6 live voeden op gaan bouwen. Je hebt een speciaal tweelingvoedingskussen my breast friend heet het geloof ik. Die had ik achteraf wel graag gehad denk ik. Qua kolf ligt het er ook aan waar je hem voor wilt gebruiken en ik denk dat er dan ook niet zoveel verschil zit of je nu kolft voor een eenling of een meerling. Ik heb wel gemerkt dat de voorlichting voor het voeden van een tweeling best wel summier is. Mensen gaan er snel vanuit dat je wel "makkelijk" voor kv kiest. Ik vind dat jammer want ook met een tweeling is het prima te doen.

De eerste periode is vooral handigheid krijgen in het verzorgen van 2 kindjes. Dat maakt het pittig. Zeker in het begin is het wel fijn om hulp te hebben. Ook met het aanleggen de kindjes voor het voeden.

Wat ik graag vooraf had geweten (en wat ik eigenlijk wel had kunnen weten) was hoe je 2 kindjes samen kunt dragen in een draagdoek. Ik heb steeds maar 1 kindje tegelijk gedragen en ben pas gaan dubbeldragen toen ze wat ouder waren)

Maar het is ook zo leuk om te zien hoe de interactie tussen 2 kindjes zich ontwikkeld. Ik ben inmiddels ook aardig ingelezen over tweelingen (vind het ook heel interessant). Wat betreft de band en hoe daar mee om te gaan is er ook verschil tussen een een- en een twee-eiige tweeling. Dus dat is dan ook wel fijn om te weten of je een een- of twee-eiige tweeling hebt. Meestal is dat duidelijk, maar dus niet altijd.

Heel epistel weer. Maar ik vind het wel een leuk topic want niet alleen mbt zwangerschap en babytijd gaan dingen anders dan bij een eenlingzwangerschap, er zijn ook best wel verschillen in opvoeding en hoe om te gaan met echt de specifieke tweelingdingetjes.
pi_157938628
Kyara, dank voor je uitgebreide reactie!

In mijn geval ook twee vruchtzakken en placentas, dat is gunstig. Het is desondanks dus wel verstandig om de inrichting en spulletjes ruim op tijd klaar te geven!

Goede tip van het tweeling voedingskussen! Het lijkt me wel heel intensief in het begin, 2x12 voedingen en met een kolf kan je dan hopelijk ook nog iets uit handen geven!

Draagdoek ga ik me ook in verdiepen, waarschijnlijk het handigste om een aantal te passen of heb je specifieke tips?

In dat kader, heb je een tweelingwagen gekocht? Sommige mensen zeggen dat je beter kan wachten (en in doek dragen) en dan met 6 maand gelijk een buggy halen.

Ik zag dat er twee bekende boeken over tweelingen zijn, nuttige bronnen of is het internet handiger? Het lijkt mij ook dat de opvoeding van twee tegelijk heel eigen dingen meebrengt. Waar loop je nu het meest tegenaan?
pi_157938875
Gefeliciteerd met je zwangerschap. Leuk *O* *O*

Mijn zwangerschap van mijn duo was heel voorspoedig, maar het werd wel snel zwaarder. Ik ben ook eerder gestopt met werken (31 weken). Ik had ook al twee meiden rondlopen dus dat was ook pittig. Mijn duo is geboren met 38 weken. Zeer voorspoedige bevalling en na 1 nachtje (eigen keuze want hoefde niet) lekker samen naar huis. Allebei waren ze 3 kilo.

Nu ik terugdenk aan die periode, zijn er veel dingen die ik niet precies meer weet. Het was gewoon echt aanpoten. Ik ben echt een heel lange tijd aan niets anders toegekomen dan de kinderen. Zonder enig probleem overigens hoor, helemaal niet erg! Wat ik ook heb geleerd is hulp accepteren. En wat heb ik fantastisch lieve mensen die veel voor ons hebben gedaan, en vooral ook met mijn grote meiden O+ O+

Ik heb niet veel tips verder. Dus daar heb je niet veel aan. Maar wat ik vooral zo bijzonder vind is dat mijn meisjes dus totaal NIET op elkaar lijken. Uiterlijk en karakter, zo bizar verschillend. Ik heb het ook nooit over: de tweeling. Ze lijken allebei meer op hun zus dan op elkaar. Dat had ik echt nooit bedacht. Ze zijn wel dikke vriendinnen en hebben zoveel lol samen O+ En ze zijn altijd samen (want geen kdv, maar opvang thuis) en hebben elkaar. Het is eigenlijk makkelijker dan met mijn oudere meiden, die alleen waren.
Met een meidenkwartet
pi_157939134
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2015 07:39 schreef Madivi het volgende:
Kyara, dank voor je uitgebreide reactie!

In mijn geval ook twee vruchtzakken en placentas, dat is gunstig. Het is desondanks dus wel verstandig om de inrichting en spulletjes ruim op tijd klaar te geven!

Goede tip van het tweeling voedingskussen! Het lijkt me wel heel intensief in het begin, 2x12 voedingen en met een kolf kan je dan hopelijk ook nog iets uit handen geven!

Draagdoek ga ik me ook in verdiepen, waarschijnlijk het handigste om een aantal te passen of heb je specifieke tips?

In dat kader, heb je een tweelingwagen gekocht? Sommige mensen zeggen dat je beter kan wachten (en in doek dragen) en dan met 6 maand gelijk een buggy halen.

Ik zag dat er twee bekende boeken over tweelingen zijn, nuttige bronnen of is het internet handiger? Het lijkt mij ook dat de opvoeding van twee tegelijk heel eigen dingen meebrengt. Waar loop je nu het meest tegenaan?
Qua kolven: ik kolfde vaak rond een uur of 10 s avonds en ging daarna naar bed. Mijn man deed dan de voeding rond middernacht. Ik deed dan de nachtvoeding(en) gewoon live. Maar mijn probleem was al snel dat ik genoeg kon kolven voor 2 terwijl ze wel genoeg uit de borst haalden.

Wat betreft tweelingdragen zou ik je een specifiek draagconsult aanraden bij een consument die daar ervaring mee heeft.

Wij hadden wel een kinderwagen. Maar daarin was onze situatie ook weer anders want mijn oudste scheelt maar 1 jaar met mijn tweeling en hij kon toen nog niet lopen en wat ook nog een te klein/jong voor een meerijdplankje. De meeste kinderwagens hebben naar een reiswieg ook een buggy inzet. Een echte buggy daar zou ik nog niet aan beginnen met 6 maanden, niet goed voor het ruggetje. Daarnaast vond ik persoonlijk een tweelingbuggy echt een drama om mee te rijden en mijn meiden wilden er ook niet in dus die was weer snel weg.

Qua leesvoer: ik heb zelf veel gehad aan Het Tweelingenboek van Duyvelaar en Geluk en heb sinds kort ook het boek van Coks Feenstra.

Internet kan handig zijn maar is wel afhankelijk van welke bron. NVOM heeft interessante artikelen, er is een fb groep borstvoeding aan een tweeling. Daarnaast zijn er ook een heleboel Facebookgroepen voor tweelingmoeders die vooral erg vermakelijk zijn maar die je beter niet te serieus kunt nemen :X
pi_157939394
Ik denk dat je kunt zeggen dat alle duo wagens en buggies gewoon ondingen zijn. Ik had een Easywalker. Maar echt alle merken en wagens zijn of te duur, of te zwaar of rijden/sturen voor geen meter. En de meeste nederlandse halletjes zijn er niet op ontworpen. En het moet ook nog in je auto passen.
Een echt buggy vanaf zes maanden zou ik zelf niet doen. Dat komt pas later.
Met een meidenkwartet
pi_157939558
Hier geen tweeling, wilde alleen nog even meegeven, maar misschien wist je dat al, dat vrouwen die van een meerling zwanger zijn vanaf week 30 (dus 4 weken eerder) met verlof mogen, dit geldt wettelijk vanaf april 2016.
pi_157939906
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2015 09:49 schreef Svane het volgende:
Hier geen tweeling, wilde alleen nog even meegeven, maar misschien wist je dat al, dat vrouwen die van een meerling zwanger zijn vanaf week 30 (dus 4 weken eerder) met verlof mogen, dit geldt wettelijk vanaf april 2016.
Dat is een goede inderdaad!
pi_157939941
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2015 09:34 schreef Cathmar het volgende:
Ik denk dat je kunt zeggen dat alle duo wagens en buggies gewoon ondingen zijn. Ik had een Easywalker. Maar echt alle merken en wagens zijn of te duur, of te zwaar of rijden/sturen voor geen meter. En de meeste nederlandse halletjes zijn er niet op ontworpen. En het moet ook nog in je auto passen.
Een echt buggy vanaf zes maanden zou ik zelf niet doen. Dat komt pas later.
Is ook zo, Als ik hulp had dan had ik er 1 in de doek, 1 in de (eenling)kinderwagen en 1 in de buggy. Maar goed, wij hadden dus nog een eenlingwagen staan (eigenlijk ook nog gewoon in gebruik) dus we hadden die mogelijkheid.
pi_157940636
Tip van mijn schoonzus die zwanger is van een tweeling: bij de buggaboo Donkey kan het frame ook in een 'eenlingstand' en dan klapt ie kleiner in ;)

En voor de ervaren tweeling moeders;

Zijn er cadeaus die je niet of juist wel had willen krijgen? Ik ben nogal inspiratieloos momenteel (t zijn 2 jongens)
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
  woensdag 2 december 2015 @ 07:38:08 #11
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_157960892
Zie dat je een topic hebt geopend.
Mijn meiden zijn geboren met 31+2. Ze deelden de buitenste vlies en placenta. Daardoor veel extra controles. Ik ben zelf halve dagen gaan werken met 20 weken en gestopt met 25 weken. Maar ook dat verschilt per persoon!
Toen de meiden in het ziekenhuis lagen, heb ik gekolft. Ik heb nooit genoeg melk voor beide dames gehad. Toen ze thuis kwamen na bijna 9 en bijna 10 weken ben ik nog even doorgegaan. Ik werd heel onzeker over de hoeveelheid melk die ik had en ben toen overgestapt op flesvoeding.
De ziekenhuis periode vond ik vermoeiend. Heel fijn toen ze eindelijk mee naar huis mochten.
Ik heb zelf de bugaboo donkey (gekregen) en vind het een super wagen. Wel duur! Maar rijdt super soepel.
Draagdoek heb ik ook, droeg er dan thuis vaak 1 als diegene onrustig was. Soms ook allebei, maar niet buiten.
Kleding had ik 1 setje maat 44 voor beiden gekocht en later nog wat bijgekocht. 50 had ik wat meer, maar ook veel gekregen.
Ik had graag van te voren iets meer geweten over vroeggeboorte en de NICU. Doordat de zwangerschap voorspoedig verliep heb ik me er niet echt in verdiept en was het schrikken dat ze zo vroeg kwamen.
pi_157967485
Wat leuk, een meerlingentopic ^O^ Kyara attendeerde me hier gisteren op!

Gefeliciteerd met je zwangerschap Madivi!

Om je vragen te beantwoorden:

- Waar moet je met een meerlingzwangerschap extra rekening houden?

Ik verloor vanaf een week of 25, toen ik echt hard groeide, regelmatig mijn evenwicht. Als je op je hurken zit en weer omhoog komt, doe dat dan heel voorzichtig ;)

- Met hoeveel weken zijn de babies geboren? Moesten de babies in het ziekenhuis blijven en hoe is dat geweest?

Mijn tweeling is mono-di, dus gedeelde placenta en buitenste vruchtvlies, net als bij Shopaholic. Ik heb veel extra controles gehad, iedere 2 weken een echo en op het laatst zelfs iedere week. Dat gaf stress, maar ook niet meer dan dat. Ik heb een top zwangerschap gehad: ik ben ingeleid bij 38+3 omdat ze uit zichzelf niet wilden komen. Bevallen via ks omdat de ontsluiting bleef hangen op 8 cm. Ze wogen 2600 en 2950 gram. Wij moesten 5 dagen blijven maar dat is regel in Frankrijk, waar wij wonen, na een ks.

- Welke kledingmaten zou ik het beste halen voor de eerste tijd? Maat 45 en 50?

Ik had 1 pakje maat 44 gehaald en de rest in 50. Gelukkig maar, want maat 44 was te klein.

- Hebben jullie borstvoeding gegeven? Zo ja, wat zijn handige dingen om vooraf te weten? Hebben jullie ook gekolfd, zo ja, met welke kolf?
Borstvoeding heb ik best nog een tijdje gegeven, ik legde ze tegelijk aan. Helaas viel één van mijn meiden steeds na 5 slokjes in slaap waardoor ik op een gegeven moment hele dagen op de bank zat. Toen ben ik begonnen met kolven. Ik had de medela swing en die is me prima bevallen.

- Wat had je achteraf graag vooraf geweten over de eerste periode met twee pasgeboren babies?
Hoe gek we ook zijn op onze 2 prachtige meiden en hoe veel we ook van ze houden, de eerste periode heb ik als erg zwaar ervaren. Dat kwam natuurlijk ook door de omstandigheden: in Frankrijk kennen ze geen kraamzorg, mijn vriend heeft een eigen bedrijf en moest alweer vrij snel aan het werk ook al probeerde hij er zoveel mogelijk voor ons te zijn, en hulptroepen zijn hier simpelweg niet, vrienden en familie wonen in NL. We staan en stonden er echt alleen voor. Hopelijk is dat bij jou niet het geval. Ik raad je aan om hulp te vragen als je dat nodig hebt en dit ook te accepteren als iemand je dat aanbiedt. Het zal je veel verlichting geven.

Mijn meisjes zijn nu 20 maanden en (bijna) iedere dag is een feestje! Zelfs als ze ziek of grumpy zijn ;) Het is zo mooi om te zien hoe ze zich individueel maar ook als tweetal ontwikkelen!

Oh ja qua wagen hebben we een Frans merk (met een Engelse naam): de red castle Evolutwin incl. alle toebehoren. Hij is ook in Belgie te krijgen. We hebben hem het eerste jaar intensief gebruikt, daarna overgestapt op buggy omdat die een stuk minder plaats inneemt in de kofferbak.
pi_157997226
Dames wat leuk en handig om al jullie ervaringen te lezen.

Ik heb het "geluk" dat mijn werk vlak voor ik zwanger raakte ophield, waardoor ik me niet druk hoef te maken om werkstress. Daar staat wel wat financiële stress tegenover helaas, ik hoop dat dat uiteindelijk goed gaat komen.

Tav de wagen, de donkey vind ik ook zo mooi, maar wat een prijzen zeg! Een eenling wagen en draagdoek klinkt ook wel als een optie...

Hebben jullie nou ook moeite met aandacht verdelen tussen de twee kindjes? Het lijkt mij echt lastig om rustig te blijven als er twee tegelijk huilen of je hulp nodig hebben!

Wat waren concreet dingen waarbij jullie hulp nodig hadden?
pi_158006594
Wil jouw man/vriend ook dragn Madivi? Want dat moet dan wel als hij ook een keertje alleen met de kinderen erop uit wil. Of opa/oma?

Aandacht verdelen tussen 2 kindjes is iets waar je handig in wordt. Een baby met 1 arm uit bed plukken, met 2 tegelijk de trap af als het niet anders kan, 2 baby's tegelijk op je schoot positioneren.... allemaal dingen die je gaandeweg leert en ervaart. Bij 2 huilende kinderen ging ik ook vaak met ze op de grond zitten of op bed liggen. Tweelingen leren ook van jongs af aan eigenlijk al om aandacht te delen en op elkaar te wachten. Daar ontkom je ook niet aan.

De dingen waar ik hulp bij nodig had was eigenlijk vooral in combinatie met grote broer die toen ook nog maar net 1 was. En met het huishouden.
  woensdag 9 december 2015 @ 16:22:16 #15
337708 __Isis__
Met een knipoog ;)
pi_158130581
Geen meerling moeder hier, maar wel ervaring met de Donkey. Super wagen, heel wendbaar en licht, maar helaas heel duur. Wel kreeg ik er 3 jaar later nog 950,- voor terug via mp :)
Twee harten, een liefde
Uit liefde, een hart
pi_158134454
Kyara, goed punt van de opa's een oma's! M'n vriend was erg anti duo wagen omdat hij graag wil dragen, maar dit is een goed argument voor haha.

Als ik op marktplaats kijk zie ik idd dat de wagens voor aardige prijzen doorverkocht worden, dat scheelt toch weer. Ik weet alleen nog niet waar ik dat ding moet laten, onze hal is lang, maar niet breed.

Ik ben nu bijna 20 weken en merk wel dat de kwaaltjes qua bekkenpijn en maagzuur best pittig zijn met vlagen. Gelukkig is het m'n eerste zwangerschap dus weet ik niet beter.

Hebben jullie nog gesport of zwangerschapsgym/yoga gedaan? Ik vraag me echt af of ik dat fysiek wel aankan nog 8 weken...
  donderdag 10 december 2015 @ 02:13:53 #17
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158143943
quote:
0s.gif Op maandag 30 november 2015 14:17 schreef Madivi het volgende:
Uit het Z&G topic bleek al dat er aardig wat ervaren tweelingmama's aanwezig zijn hier, dus ik hoop van jullie ervaring te kunnen leren!
Mogen tweelingpapa's ook? O-)
Onze tweeling heeft bijna de 40 weken volgemaakt, maar dat is redelijk exceptioneel. We hadden al een zoontje van 2,5 dus dat was redelijk aanpoten. Geen borstvoeding, bij nummer 1 lukte dat niet goed, dus bij de tweeling niet eens aan begonnen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2015 09:34 schreef Cathmar het volgende:
Ik denk dat je kunt zeggen dat alle duo wagens en buggies gewoon ondingen zijn. Ik had een Easywalker. Maar echt alle merken en wagens zijn of te duur, of te zwaar of rijden/sturen voor geen meter.
Niet mee eens. Wij hadden een Urban Jungle Duo en die had een enorm kleine draaicirkel. Bugaboo had toen nog geen tweelingwagens, vonden we achteraf wel jammer (kind 1 en 4 hebben wel in een Bugaboo gezeten, en die beviel erg goed). 2 reiswiegjes erbij, er zijn op Marktplaats genoeg exemplaren te vinden.

Maar al met al wordt het gewoon pittig. Maar je krijgt er zo veel voor terug..... O-)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_158145150
Mark, leuk een tweelingpapa! Hoe was/is het voor jou om een tweeling te krijgen/hebben? Nog tips die ik moet doorgeven hier?

Wat bijzonder ook dat jullie bijna 40w hebben gehaald, ik dacht dat meestal rond 38w wel wordt ingeleid. Zal wel erg zwaar zijn geweest voor je dame!
  donderdag 10 december 2015 @ 09:38:51 #19
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158145326
Klopt, ze was er helemaal klaar mee aan het eind :) Maar ja: iedere dag binnen is meegenomen, totdat het echt niet meer leuk was en toen is er pas ingeleid.
Het is een meisje/jongen tweeling, maar ik zeg eigenlijk altijd dat het twee kinderen zijn die toevallig tegelijk geboren zijn. Ze hebben verschillende karakters en eigenschappen, en soms zijn ze heel lief voor elkaar, en dan slaan ze elkaar weer de hersens in. Net als gewone kinderen ;)
Het grote verschil was voor ons eigenlijk dat je in een keer van 1 naar 3 kinderen gaat, en dus vaker het gevoel hebt dat je een kind even teleur moet stellen. Maar aan de andere kant helpt het ze ook om met uitgestelde aandacht om te gaan. Inmiddels zijn ze trouwens al 6, dus het ergste hebben we al achter de rug.

En het kost heel veel luiers :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  donderdag 10 december 2015 @ 09:45:00 #20
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158145387
Oja, wij hadden trouwens ook voor ieder kind een eigen geboortekaartje. Maar je kon ze wel aan elkaar leggen om samen een groot kaartje te vormen :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_158145398
quote:
2s.gif Op donderdag 10 december 2015 09:38 schreef Mark het volgende:
maar ik zeg eigenlijk altijd dat het twee kinderen zijn die toevallig tegelijk geboren zijn. Ze hebben verschillende karakters en eigenschappen, en soms zijn ze heel lief voor elkaar, en dan slaan ze elkaar weer de hersens in. Net als gewone kinderen ;)
Het grote verschil was voor ons eigenlijk dat je in een keer van 1 naar 3 kinderen gaat, en dus vaker het gevoel hebt dat je een kind even teleur moet stellen. Maar aan de andere kant helpt het ze ook om met uitgestelde aandacht om te gaan. Inmiddels zijn ze trouwens al 6, dus het ergste hebben we al achter de rug.

En het kost heel veel luiers :)
Herkenbaar!

Aandacht is een ding ja. Ik merk wel dat mijn oudere kinderen veel zelfstandiger zijn dan klasgenoootjes. Het is bij ons vaak of wachten, of zelf doen. En we moeten heel bewust aandacht verdelen. Jammer genoeg heb ik daar minder tijd voor dan ik graag zou willen. Maar ze komen allemaal niets tekort O+

quote:
2s.gif Op donderdag 10 december 2015 09:45 schreef Mark het volgende:
Oja, wij hadden trouwens ook voor ieder kind een eigen geboortekaartje. Maar je kon ze wel aan elkaar leggen om samen een groot kaartje te vormen :)
Gaaf idee.
Met een meidenkwartet
pi_158150994
quote:
2s.gif Op donderdag 10 december 2015 09:45 schreef Mark het volgende:
Oja, wij hadden trouwens ook voor ieder kind een eigen geboortekaartje. Maar je kon ze wel aan elkaar leggen om samen een groot kaartje te vormen :)
Wat een gaaf idee, ben heel benieuwd hoe dat eruit zag!

6 jaar, dan ben je idd een heel andere fase in! Zitten ze bij elkaar in de klas of juist apart?

Cathmar, dat zelfstandige kan ik me goed voorstellen. Hebben ze ook juist extra steun aan elkaar?
  donderdag 10 december 2015 @ 14:59:17 #23
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158151137
quote:
1s.gif Op donderdag 10 december 2015 14:51 schreef Madivi het volgende:
Zitten ze bij elkaar in de klas of juist apart?
Schoolbeleid om ze uit elkaar te halen. Is ook wel goed voor ze geweest, ieder een eigen vriendenkring. Bovendien was de een wat dominanter, dus nu krijgt de ander ook meer ruimte.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_158326432
Meerlingmamas, hoeveel zijn jullie qua gewicht aangekomen tijdens de zwangerschap?

Verder vroeg ik me af of jullie de babies gelijk twee aparte bedjes gaven of in het begin in een duowieg hebt gedaan?
  vrijdag 18 december 2015 @ 12:51:42 #25
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_158326815
Ik was 13 kilo aangekomen (bij 31 weken), maar was van mezelf al wel te zwaar.
Toen ze thuis kwamen zijn ze gelijk in hun eigen bed gegaan. Zo sliepen ze in het ziekenhuis ook. Maar kies waar jij je goed bij voelt!
pi_158326871
Bij mij de eerste weken samen in één ledikant. Ruggetjes tegen elkaar O+
Met een meidenkwartet
pi_158333945
Hier ook samen in 1 ledikant maar dan 2 matrozenbedjes tegenover elkaar.

Hoeveel kilo aangekomen weet ik niet (meer). Maar de kilo's van de zwangerschap ervoor waren er sowieso nog niet af :@
pi_158334324
Bij mij gaan ze er nu pas af Kyara :')
Met een meidenkwartet
  vrijdag 8 januari 2016 @ 01:32:07 #29
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158919902
quote:
0s.gif Op maandag 30 november 2015 14:17 schreef Madivi het volgende:
Een hoop vragen al en er komen vast nog meer vragen van mijn kant. :D
Een klein kickje, voor als er nog vragen zijn :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_158920919
Hier nog een 2ling papa. Ik merk bij onze jongens dat het lastig is ze apart aandacht te geven. Enerzijds gewoon praktisch, en anderzijds omdat Jut en Jul ook niks van elkaar willen missen. Wordt hopelijk makkelijker als ze ouder zijn (nu bijna 3).

Nog even een oude frustratie venten: tijdens de zwangerschap was de standaard reactie "een tweeling? Nou berg je maar!". Alsof het alleen maar veel werk is en niet ook ontzettend gaaf, net als wanneer je van een eenling in verwachting bent. Nu kan ik als ervaringsdeskundige melden dat tweelingen heel bijzonder zijn en de ervaring op sommige vlakken echt anders is dan bij een eenling.
Jesus saves but death prevails.
pi_158921429
Leuk nog een papa in het topic! Kun je een voorbeeld geven van het "niets van elkaar willen missen"?

Het klopt idd dat ik vooral hoor hoe zwaar het gaat worden. Ik vind het nog steeds heel spannend daardoor. :o

Een paar dingen die ik me ook afvraag:

- is het haalbaar om alleen met de tweeling op pad te gaan?

-als ze niet in de couveuse hoeven, mag je dan net zo snel naar huis als met één baby?

- hebben de dames zich tot het eind snachts nog goed kunnen redden (opstaan etc). Ik overweeg om een elektrische bedbodem aan te schaffen (leek mij handig nu tegen maagzuur en straks met omhoog komen en voeden), goed idee?
pi_158922295
Even korte antwoorden:
Op pad: ja! Je krijgt dat vertrouwen vanzelf.

Ik ben bevallen (38w) om 16.00 en 16.30 (2 x 3 kilo meisjes) en mocht diezelfde avond naar huis. Koos voor een nachtje bijkomen en ben de volgende ochtend gegaan.

Over die opmerking dat het zwaar is: van je af laten glijden. Ik ken zoveel mensen met 1 kind die het 100x zwaarder hebben/maken. Komt allemaal helemaal goed.

Hoe ver ben je?
Met een meidenkwartet
pi_158922912
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 05:51 schreef Shivo het volgende:
Hier nog een 2ling papa. Ik merk bij onze jongens dat het lastig is ze apart aandacht te geven. Enerzijds gewoon praktisch, en anderzijds omdat Jut en Jul ook niks van elkaar willen missen. Wordt hopelijk makkelijker als ze ouder zijn (nu bijna 3).

Nog even een oude frustratie venten: tijdens de zwangerschap was de standaard reactie "een tweeling? Nou berg je maar!". Alsof het alleen maar veel werk is en niet ook ontzettend gaaf, net als wanneer je van een eenling in verwachting bent. Nu kan ik als ervaringsdeskundige melden dat tweelingen heel bijzonder zijn en de ervaring op sommige vlakken echt anders is dan bij een eenling.
Wat leuk om jou hier weer te zien. Volgens mij zijn onze tweelingen bijna even oud. Mijn meisjestweeling wordt 25 januari 3.

Herken je laatste alinea enorm. Het is aan de ene kant ontzettend leuk om die band te zien. Om ze s avonds in bed te horen praten, overleggen waar ze mama voor gaan roepen. Om te zien hoe ze elkaar aanvoelen en aan zo weinig woorden genoeg hebben, hoe ze elkaar helpen en zich over elkaar bekommeren. Aan de andere kant wordt je soms ook stapeldol van dat de ene alles wil wat de ander heeft, qua kleding hetzelfde aan willen, de strijd over wie eerst mag/moet, de strijd om aandacht soms. Dat maakt het wel weer heel pittig bij vlagen.

Alleen met tweeling op pad gaan is zeker haalbaar hoor. Je wordt er vanzelf ook handig in. Aangezien ik thuis ben en ook nog een iets oude kindje heb, heb ik eigenlijk al vrij snel veel met ze gedaan.
pi_158931582
Cathmar, jeetje zo snel naar huis! Dat waren ook wel hele nette gewichten van je dames. Ik ga m'n best doen om er positief naar te kijken, jullie leuke verhalen helpen wel om het te visualiseren.

Ik ben nu 6 maand onderweg, schiet al behoorlijk op dus...

Kyara, denk je dat die concurrentie voor alle tweelingen eigen is of zou dat bij meisjes nog iets meer spelen? Kan me voorstellen dat het heel lastig is om daarin balans te vinden.
pi_158935408
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 08:13 schreef Madivi het volgende:
Leuk nog een papa in het topic! Kun je een voorbeeld geven van het "niets van elkaar willen missen"?
[..]
We hebben praktisch alle speeltjes dubbel maar ze moeten uiteraard altijd met exact hetzelfde autootje spelen en daar ruzie over maken. Ondanks de vele kleine ruzietjes zijn ze 95% van de tijd binnen een paar vierkante meter van elkaar te vinden. Ze maken ook heel veel lol met elkaar. Het ene broertje is meer de leider en de andere meer de volger. Ze gaan naar de dagopvang en ook daar trekken ze naar elkaar toe.

quote:
2s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 10:14 schreef Kyara het volgende:

[..]

Wat leuk om jou hier weer te zien. Volgens mij zijn onze tweelingen bijna even oud. Mijn meisjestweeling wordt 25 januari 3.

Spannende tijd was dat, rond de bevalling! Lijkt tegelijkertijd kort geleden en lang geleden. Onze jongens worden 3 op de 26e *O*
Jesus saves but death prevails.
pi_158968764
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 16:18 schreef Madivi het volgende:
Cathmar, jeetje zo snel naar huis! Dat waren ook wel hele nette gewichten van je dames. Ik ga m'n best doen om er positief naar te kijken, jullie leuke verhalen helpen wel om het te visualiseren.

Ik ben nu 6 maand onderweg, schiet al behoorlijk op dus...

Kyara, denk je dat die concurrentie voor alle tweelingen eigen is of zou dat bij meisjes nog iets meer spelen? Kan me voorstellen dat het heel lastig is om daarin balans te vinden.
Ik denk dat het niet aan het geslacht ligt hoor die concurrentiestrijd, mijn tweelingjongens van 22 maanden vertonen ook zulk gedrag.

En verder mocht ik een dag na de bevalling al naar huis met mijn jongens die geboren zijn met 39+3 weken.

Qua redden tot het einde, dat verschilt natuurlijk per persoon. Ik stond een paar dagen voor de bevalling nog een schutting te verven en voetbalde nog met mijn dochter op het strand. Maar het kan natuurlijk ook anders, want elk lijf is tenslotte anders. Ik heb gewoon enorm veel geluk gehad met hoe soepel mijn zwangerschap verliep.
pi_159005958
Wauw Nikki, voetballend je bevalling tegemoet, dat klinkt hoopvol. Ik kan me voorstellen dat het dan ook "haalbaar" is om tot 39 weken door te lopen. Geeft me echt een goed gevoel om ook eens zulke verhalen te lezen!
pi_159839630
En daar ben ik weer eens! Inmiddels dikke 28 weken, dus de tijd om alles op orde te maken komt dichtbij. Eén baby zit steeds vlak op het onderste lijntje dus vanaf volgende week wekelijkse echo's om de doorbloeding van de placentas te controleren...

Ik vroeg me af of de borstvoedingsmama's ook een voedingskussen gebruikt hebben? Ik zie de Twin Z en My brest friend Twins en lees online wel goede verhalen. Is het slim om die vast aan te schaffen (eventueel via marktplaats)?

Verder vroeg ik me af of jullie nog tweeling tips hebben voor de ziekenhuistas?
pi_159842342
28 weken schiet al lekker op. :)

Voor de ziekenhuistas, zorg voor meer dan één setje kleding voor de kleintjes. Mijn kleine meneertje plaste zijn eerste pakje gelijk even onder en ik had niets extra's mee, want ik ging uit van bevallen en daarna gelijk naar huis. -O-
Verder had ik niets bijzonders bij me. Niets anders dan bij een eenling. De meeste spullen in zo'n tas zijn immers voor de moeder (en een deo en vers t-shirt voor de papa had ik mee).
pi_159849250
Misschien kun je ook kleding voor de baby's per setjes bundelen en eventueel alvast met naamkaartje zodat het juiste kind ook de juiste kleding aankrijgt en er geen rare combinaties van gemaakt worden (mocht dat aan de orde zijn).

Ik hoor hele goede verhalen over het my breast friends voedingskussen :Y Het kan handig zijn om dat vooraf aan te schaffen maar over het algemeen worden ze wel veel tweedehands verkocht. Er is ook een speciale facebookgroep over borstvoeding aan een tweeling, daar worden ze ook regelmatig aangeboden.
pi_159914401
Dames dank weer voor de tips, ik ga voor beide babies 2 setjes maat 44 en 50 inpakken, dan kunnen ze iig even vooruit!

Ik ga m'n ogen openhouden voor een tweedehands MBF kussen, kan m altijd weer doorverkopen als het toch anders loopt.
pi_159915869
quote:
0s.gif Op zondag 14 februari 2016 17:19 schreef Madivi het volgende:
Dames dank weer voor de tips, ik ga voor beide babies 2 setjes maat 44 en 50 inpakken, dan kunnen ze iig even vooruit!

Ik ga m'n ogen openhouden voor een tweedehands MBF kussen, kan m altijd weer doorverkopen als het toch anders loopt.
28/29 weken? Gaat snel dan ineens he. Worden het je eerste bevallingen?

Ga je voor dezelfde setjes? Dan even bedenken hoe je ze op de foto uit elkaar gaat houden.
Met een meidenkwartet
pi_159916640
Hier geen tweeling, maar in t ziekenhuis hadden ze ook zo'n MBF kussen en ik vond m met een eenling al vrij ideaal! Alleen al t feit dat je m om kan klikken en daarna alle spullen en baby pakken ipv dat kussen met je baby in je hand te moeten schikken ^O^
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_159919082
Cathmar, de eerste kindjes idd! Ik ga voor bijpassend maar niet hetzelfde pakje. Hihi zo'n gek idee dat ze misschien niet uit elkaar te houden zijn.

Vandaag 29 weken dus de tijd gaat zeker snel. Gisteren de wiegjes neergezet naast m'n bed, zo gek nog steeds, twee!

Tombolafan, leuk zo'n positieve ervaring, ik heb nu via marktplaats 1 gevonden, dus ik maak m'n move haha.
pi_159919270
quote:
0s.gif Op zondag 14 februari 2016 20:30 schreef Madivi het volgende:
Cathmar, de eerste kindjes idd! Ik ga voor bijpassend maar niet hetzelfde pakje. Hihi zo'n gek idee dat ze misschien niet uit elkaar te houden zijn.

Vandaag 29 weken dus de tijd gaat zeker snel. Gisteren de wiegjes neergezet naast m'n bed, zo gek nog steeds, twee!


Het is gewoon super bijzonder. Je kindje, en dat keer twee! Succes nog de komende weken.
Met een meidenkwartet
pi_159920089
quote:
1s.gif Op zondag 14 februari 2016 20:37 schreef Cathmar het volgende:

[..]

Het is gewoon super bijzonder. Je kindje, en dat keer twee! Succes nog de komende weken.
Ja hè! Ik volg sinds kort een weblog van dame met een tweeling en vind het echt interessant om "dagelijks leven" ervaring van tweelingmama's en papa's te lezen. Hoe ziet een dag eruit, hoe regel je eten, bedtijd, slaapjes. Met één baby al spannend, met twee lijkt het me helemaal hogere wiskunde 8)7
pi_159922572
Kijk vooral naar je eigen kindjes en volg je gevoel. Wat voor de een werkt, kan voor de ander juist niets doen en vice versa. Er wordt bijvoorbeeld overal aangeraden om je kindjes zoveel mogelijk tegelijk te voeden omdat je anders bezig blijft. In de nachten werkte dat voor ons niet (een slapend kind dwangvoeden is niet mijn ding zeg maar). Voor ons was het juist rustiger om op verzoek te voeden en in de tussentijd een kind tussen ons in te laten slapen. Om maar even een voorbeeld te noemen. Kijk naar wat voor jou en jouw kindjes werkt en luister naar je eigen intuïtie.
pi_160450735
Ben ik weer! Overmorgen 32 weken, toch een hele mijlpaal met alle spannende dingen (achterblijvende baby B, weinig vruchtwater, verhoogde bloeddruk)... Op naar de 34!

Ik vroeg me af tot wanneer de babies bij jullie nog gedraaid zijn en hoe ze lagen? Dit ivm keizersnede of vaginale bevalling...

Baby A (de grootste) ligt al heel lang met z'n koppie naar beneden, baby B lag schuin maar gaat steeds meer in stuit liggen.

Qua herstel zou vaginaal natuurlijk fijn zijn, maar het idee van één vaginaal en één via keizersnede schrikt me toch ook wel af! Ben dus erg benieuwd naar jullie ervaringen!
  zaterdag 5 maart 2016 @ 22:39:21 #49
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_160452449
Ooh de 32 weken is al een supermijlpaal in elk geval! En inderdaad, elke mijlpaal is er een en zeker als er al zoveel spannends gebeurt is het fijn als die weer in "the pocket" zijn. Uiteraard hoop ik dat je gewoon de 38 weken gaat halen ;)

Wat betreft stuit: als de onderste maar in hoofdligging ligt. De 2e heeft na de bevalling van het eerste kindje nog genoeg ruimte om te draaien. Jouw schrikbeeld was ook een beetje mijn schrikbeeld (vooral ook door mijn eerdere bevalling en de "schade" die dat opleverde). Cathmar, draaide het bij jou niet op dit scenario uit?

Hier lag de onderste in stuit en de dame er boven in hoofdligging. Ik heb toen best wel tijd op handen en knieën doorgebracht omdat er dan meer ruimte is om te draaien. Alleen toen draaide de verkeerde en had ik er 2 in stuit :') Dat kan ik je dus niet aanraden.

Ik mocht het uiteindelijk wel zelf een stuitbevalling proberen omdat ze nog zo klein waren (33 weken) maar dat liep uiteindelijk wel uit op een spoedkeizersnede.

Zowel qua beleving als qua herstel zou mijn keuze toch wel naar een vaginale bevalling gaan, nu ik het allebei mee heb mogen maken.
pi_160453623
32 weken al *O*
Succes de komende weken!!

Baby 2 kan goed gedraaid worden na de eerste bevalling. Probeer er gewoon zo rustig mogelijk in te gaan. Er is niet veel te voorspellen bij een bevalling. Ze maken tijdens en na de eerste bevalling weer een echo om de ligging van baby 2 te bekijken.

Mijn tweede bevalling was in de O.K.
Na bevalling 1 met gierende banden naar de O.K. gebracht. Waar er nèt geen KS aan te pas hoefde te komen.
Met een meidenkwartet
pi_160456819
quote:
2s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 22:39 schreef Kyara het volgende:

... Ik heb toen best wel tijd op handen en knieën doorgebracht omdat er dan meer ruimte is om te draaien. Alleen toen draaide de verkeerde en had ik er 2 in stuit :') Dat kan ik je dus niet aanraden.

Oh Kyara, dat was natuurlijk super rot op dat moment, maar ik moet echt hardop lachen om hoe je het beschrijft. Bedankt voor de "anti-tip"! :D

Cathmar, dat klinkt heftig! Hoe heb je dat tweede deel zelf achteraf ervaren? Waarom lukte het toch nét zonder keizersnede? Blijven ze dan in de ok toch proberen?

Ik hoop idd dat ze beide nog even groeien voor ze gaan inleiden, dinsdag weer echo's en metingen. Vind het best wel stressvol, elke keer van die net wel/net niet berichten. Als baby B nu wel weer iets gegroeid is, hoeven ze iig niet naar de Nicu, dat zou al zo fijn zijn.

Vind het wel fysiek zwaar worden nu (ben maar 1.60 lang), het idee dat ze beide nog 5 weken groeien is ook wel beetje :o
pi_160457057
Dubbel |:(
pi_160458431
quote:
1s.gif Op zondag 6 maart 2016 03:57 schreef Madivi het volgende:

[..]

Oh Kyara, dat was natuurlijk super rot op dat moment, maar ik moet echt hardop lachen om hoe je het beschrijft. Bedankt voor de "anti-tip"! :D

Cathmar, dat klinkt heftig! Hoe heb je dat tweede deel zelf achteraf ervaren? Waarom lukte het toch nét zonder keizersnede? Blijven ze dan in de ok toch proberen?

Ik hoop idd dat ze beide nog even groeien voor ze gaan inleiden, dinsdag weer echo's en metingen. Vind het best wel stressvol, elke keer van die net wel/net niet berichten. Als baby B nu wel weer iets gegroeid is, hoeven ze iig niet naar de Nicu, dat zou al zo fijn zijn.

Vind het wel fysiek zwaar worden nu (ben maar 1.60 lang), het idee dat ze beide nog 5 weken groeien is ook wel beetje :o
Nou dat zou wel fijn zijn he, als ze nog even een spurtje maken. Inleiden is al definitief? Vond het zelf niet echt een aanrader.

Op de O.K. kreeg ik één wee de laatste kans en toen in een soort wtf oerkracht paniek kwam ze O+

Ik heb dat niet als traumatisch ervaren, gelukkig. Ik had een super team in het zh. Was echt mijn redding.
Met een meidenkwartet
pi_160458662
quote:
1s.gif Op zondag 6 maart 2016 09:51 schreef Cathmar het volgende:

[..]

Nou dat zou wel fijn zijn he, als ze nog even een spurtje maken. Inleiden is al definitief? Vond het zelf niet echt een aanrader.

Op de O.K. kreeg ik één wee de laatste kans en toen in een soort wtf oerkracht paniek kwam ze O+

Ik heb dat niet als traumatisch ervaren, gelukkig. Ik had een super team in het zh. Was echt mijn redding.
Gelukkig.. De zusters die ik tot nu toe heb ontmoet zijn ook erg vriendelijk, ik hoop ook dat het tijdens de bevalling zo gaat voelen. Zo mooi dat je die kracht uit jezelf kon halen nog!

Inleiden is niet helemaal zeker, maar bij de laatste controles wordt steeds weer benadrukt dat alles op het randje is, dus dat ik er rekening mee moet houden dat ze eerder komen. Ze controleren nu elke week doorbloeding navelstreng en hersens, groei, bloeddruk, urine etc. Baby B ligt ongeveer 2 a 3 weken achter qua maten (is vanaf begin al kleiner en lastig te meten), die zal het verloop gaan bepalen verwacht ik.
pi_160677488
Hoi allemaal,

Inmiddels mag ik me tweeling moeder noemen.

Afgelopen donderdag kreeg ik zonder aanleiding ineens gebroken vliezen, in het ziekenhuis krijg ik gelijk de eerste longrijpers en weenremmers. Mijn ziekenhuis is echter vol, dus met spoed word ik met de ambulance verplaatst naar een ziekenhuis half uur verderop. Vrijdag avond krijg ik buikpijn, uit de ctg blijkt dat mijn baarmoeder actief is.

En dan barst ineens zonder genade het weeëngeweld los: in 45 minuten heb ik 4cm ontsluiting, na nog een uur is dat al 9 cm. Binnen 4 uur ben ik bevallen van twee sterke, maar heel kleine, babies van
1830 en 1285 gram. Ze hebben beide geen zuurstof nodig, de meeste waarden zijn best mooi stabiel en ze zijn bijna niet afgevallen.

Ik lig nu nog in het ziekenhuis, herstel valt me toch pittig. Ik mag elke dag 2x 2 uur buidelen en probeer de borstvoeding op gang te krijgen. Ik vind het heel spannend en verdrietig. Ze zijn zo lief en mooi, maar zo klein...

Shopaholic, heb jij nog tips om tot een werkbaar ritme te komen als ik straks uit het ziekenhuis weg moet?
pi_160677511
Madivi gefeliciteerd. O+ O+

Wat heftig dat ze zo ineens besloten te komen. Fijn om te lezen dat het naar omstandigheden goed met ze gaat. Heel veel sterkte de komende tijd. Ik hoop dat je ondanks het feit dat het spannend is ook een beetje kunt genieten van je kleintjes. :*
  dinsdag 15 maart 2016 @ 06:07:53 #57
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160677516
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2016 05:25 schreef Madivi het volgende:
Hoi allemaal,

Inmiddels mag ik me tweeling moeder noemen.

Afgelopen donderdag kreeg ik zonder aanleiding ineens gebroken vliezen, in het ziekenhuis krijg ik gelijk de eerste longrijpers en weenremmers. Mijn ziekenhuis is echter vol, dus met spoed word ik met de ambulance verplaatst naar een ziekenhuis half uur verderop. Vrijdag avond krijg ik buikpijn, uit de ctg blijkt dat mijn baarmoeder actief is.

En dan barst ineens zonder genade het weeëngeweld los: in 45 minuten heb ik 4cm ontsluiting, na nog een uur is dat al 9 cm. Binnen 4 uur ben ik bevallen van twee sterke, maar heel kleine, babies van
1830 en 1285 gram. Ze hebben beide geen zuurstof nodig, de meeste waarden zijn best mooi stabiel en ze zijn bijna niet afgevallen.

Ik lig nu nog in het ziekenhuis, herstel valt me toch pittig. Ik mag elke dag 2x 2 uur buidelen en probeer de borstvoeding op gang te krijgen. Ik vind het heel spannend en verdrietig. Ze zijn zo lief en mooi, maar zo klein...

Shopaholic, heb jij nog tips om tot een werkbaar ritme te komen als ik straks uit het ziekenhuis weg moet?
Wat ik altijd deed was in de ochtend van 9:00-12:00 ongeveer naar de meiden toe om ze te verzorgen, buidelen etc.
Dan naar huis, je rust pakken, kolven etc.
Na het avond eten gingen we van 19:00-22:00.
In de weekenden gingen we 1x per dag en dan in de middag.
Het voordeel was dat het ziekenhuis echt 10-15 minuten van ons huis vandaan was.
In het ziekenhuis vinden ze het ook niet gek als je 1x per dag gaat. Je moet kijken wat voor jou haalbaar is. En je moet ook je rust pakken. Want als ze straks thuis komen is het ook erg druk. Dan moet je nog wel genoeg energie hebben om voor ze te zorgen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Shopaholic1984 op 15-03-2016 17:53:06 ]
  dinsdag 15 maart 2016 @ 06:21:57 #58
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160677528
Is er trouwens iemand die jouw straks thuis regelmatig komt helpen met de jongens? Of nog geen idee daar van? Anders zou je diegene regelmatig mee naar het ziekenhuis kunnen laten gaan en ook kunnen laten helpen met de verzorging etc. Zodat diegene er ook al aan gewend is.
Verder hadden wij een blog (afgeschermd met wachtwoord, dus alleen mensen die we wilden konden er op kijken) waarop we de belangrijke updates over de meiden zetten, zodat ik niet elke dag 100x hetzelfde verhaaltje hoefde te doen (enthousiaste tantes die niet begrepen dat ik wel wat anders aan mijn hoofd had). Dat gaf mij veel rust.

Oja en wij hebben bijna geen bezoek meegenomen naar het ziekenhuis. De eerste 4 dagen zijn er wat mensen komen kijken. Daarna niet meer. Rust is zo goed voor ze. Tot bijna het einde. Toen hebben we een keer mijn ouders, mijn schoonmoeder, mijn schoonvader en vrouw en mijn zwager en schoonzus meegenomen. Steeds met een paar dagen er tussen. Toen ze thuis waren pas echt bezoek ontvangen.

[ Bericht 24% gewijzigd door Shopaholic1984 op 15-03-2016 06:54:31 ]
  dinsdag 15 maart 2016 @ 10:41:20 #59
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_160680331
Allereerst: Gefeliciteerd! *O*

En pak inderdaad je rust nu het nog enigszins kan, je gaat het nodig hebben.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_160681380
Gefeliciteerd, super! Wat ons ontzettend hielp is om zo snel mogelijk in een strak ritme te zitten, qua voedingen. En altijd tegelijkertijd eten. Anders blijf je bezig.
Jesus saves but death prevails.
pi_160681795
Madivi O+ O+
Hoop dat vandaag weer een goede dag is. Mijn tip is: vraag om hulp. Dat mag. Heb je lieve mensen om je heen? Zorg goed voor jezelf :*
Met een meidenkwartet
  dinsdag 15 maart 2016 @ 21:48:55 #62
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_160696198
Madivi, ook hier nog even gefeliciteerd!

Ik sluit me aan bij Shopaholic. Ik wil nog wel even meegeven dat het misschien handig is om te kijken hoe je moedermelk in het ziekenhuis wil krijgen. Ik ging zelf maar 1 keer dag door de omstandigheden maar mijn man bracht elke avond de melk nog naar het ziekenhuis (tot er genoeg voorraad was)
  dinsdag 15 maart 2016 @ 23:39:33 #63
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_160702634
Ik zou geen halszaak van die moedermelk maken
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_160705734
Hoi hoi, bedankt voor jullie felicitaties!

De mannen doen het naar omstandigheden nog steeds héél erg goed. Wonderlijke is dat de grootste het nog het moeilijkste heeft (beetje apneu, beetje afgevallen), maar voor de termijn zijn ze echt kanjers. Vandaag gehoord dat ze zelfs gauw genoeg stabiel zijn om te worden overgeplaatst naar het ziekenhuis bij mij in de buurt! De goede berichten van de jongens geven ondanks alles toch een beetje een roze wolk gelukkig.

Ik O+ buidel O+ nu van 9 - 11.30 en van 19.30 - 22, zoiets zou ik ook willen aanhouden als ik straks ontslagen ben, iets langer als ik ze ook kan verzorgen (kan nu niet lang genoeg staan nog). Gelukkig zijn er mensen die me naar het ziekenhuis willen rijden / koken etc.

Borstvoeding probeer ik nu zoveel mogelijk op gang te krijgen, maar ik kolf in de nacht 1 keer niet, zodat er wel een stuk van 6 uur slaap is iig. Het is een fijn idee als ik ze op die manier help (je staat al zo machteloos vind ik), maar besef me idd dat de échte nonstop drukte pas na deze periode komt...

[ Bericht 5% gewijzigd door Madivi op 16-03-2016 03:27:56 ]
pi_160706761
Gefeliciteerd met de tweelingmannen! O+
Mooi dat ze het zo goed doen!

Hier kwam borstvoeding ook niet echt goed op gang en als ik achteraf terugkijk had ik eerder gekozen voor meer slaap dan kolven kolven kolven ;). Maar toen had ik daar niks van willen weten.

Ik zelf had een keizersnede met 38 weken (grapjassen gingen in week 34 en 36 in stuit liggen). Zelf vond ik het echt superfijn om met de kinderwagen op stap te gaan. Van de hele dag binnen zitten met de babies werd ik op een beetje neerslachtig. Je kan al je aankopen onderin de wagen gooien, babies flesjes geven zonder dat je ze uit de wagen hoeft te halen en natuurlijk kun je de tas met alle babyspullen eraan hangen (wat hebben babies veel spullen!)

Hier lagen ze de eerste tijd samen in een bedje en nu apart (wel bedjes naast elkaar). Met voeden zet ik ze samen in een grote stoel en geef ze dan tegelijk een fles of ik bouw een constructie van voedingskussens zodat ze zelf kunnen drinken en dan lees ik wat voor.

En ja je krijgt ontzettend veel bekijks (zitten er twee in? wat een rijkdom! zijn ze 1 of 2 eiig?). Maar ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om er maar 1 te hebben. Nu beginnen ze te kletsen (ook tegen elkaar) en soms ben ik blij als het theeuurtje is afgelopen _O-

Oh en mijn enige tip wees praktisch en voel je niet schuldig. Neem tijd voor jezelf, doe leuke dingen en laat opa/oma/tante/oom/wie dan ook oppassen en ga desnoods een paar uur slapen. Ik was zelf heel eigenwijs, moest van alles, maar serieus het is beter om goed uitgerust leuke dingen te doen met de babies dan dat het huis aan kant is, dat je je zwangerschapskilo's kwijtraakt of wat dan ook.
pi_160706802
Madivi. Wat fijn dat je mannen het zo goed doen. O+
  woensdag 16 maart 2016 @ 08:49:39 #67
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_160706814
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2016 03:12 schreef Madivi het volgende:
De mannen doen het naar omstandigheden nog steeds héél erg goed. Wonderlijke is dat de grootste het nog het moeilijkste heeft (beetje apneu, beetje afgevallen),
Afvallen is normaal, geen reden voor zorgen :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_160730232
Nou, hoe snel kan het gaan... De artsen hebben bepaald dat ze morgen naar het ziekenhuis bij mij in de buurt gebracht worden. Opzich positief dat ze het zo goed doen dat ze dat al aan kunnen, anderzijds vind ik het heel spannend ze zo iets stressvols aan te doen. :'(

Helaas betekent het ook vanaf morgen ontslagen uit het ziekenhuis. Ik vind t eigenlijk echt bizar dat ik geacht word het zelf te redden, 2x per dag op en neer te kunnen rijden en alles wat erbij komt, terwijl ik amper kan lopen van de pijn aan bekken en hechtingen. Maar goed, it's all about the money hè.

Ik hou me maar vast aan het idee dat ze over aantal weken in hun bedjes naast me wakker worden met kusjes van mama in plaats van pijnlijke infusen, sondes etc.
  donderdag 17 maart 2016 @ 07:00:34 #69
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160730448
quote:
0s.gif Op donderdag 17 maart 2016 04:07 schreef Madivi het volgende:
Nou, hoe snel kan het gaan... De artsen hebben bepaald dat ze morgen naar het ziekenhuis bij mij in de buurt gebracht worden. Opzich positief dat ze het zo goed doen dat ze dat al aan kunnen, anderzijds vind ik het heel spannend ze zo iets stressvols aan te doen. :'(

Helaas betekent het ook vanaf morgen ontslagen uit het ziekenhuis. Ik vind t eigenlijk echt bizar dat ik geacht word het zelf te redden, 2x per dag op en neer te kunnen rijden en alles wat erbij komt, terwijl ik amper kan lopen van de pijn aan bekken en hechtingen. Maar goed, it's all about the money hè.

Ik hou me maar vast aan het idee dat ze over aantal weken in hun bedjes naast me wakker worden met kusjes van mama in plaats van pijnlijke infusen, sondes etc.
Inderdaad spannend! Maar ze doen het alleen als ze er echt aan toe zijn!
Sterkte met het thuis zijn en heen en weer rijden! De eerste dag thuis vond ik echt verschrikkelijk. Daarna went het. Al is het natuurlijk niet leuk! Dat ze snel verlost zijn van al die vervelende infuusjes, sondes etc! En dat ze snel met je mee naar huis mogen.
En dan gaat de tijd snel. Hier zijn ze vandaag al 1 jaar. En ze doen het ongelofelijk goed.
pi_160750136
quote:
0s.gif Op donderdag 17 maart 2016 04:07 schreef Madivi het volgende:
Nou, hoe snel kan het gaan... De artsen hebben bepaald dat ze morgen naar het ziekenhuis bij mij in de buurt gebracht worden. Opzich positief dat ze het zo goed doen dat ze dat al aan kunnen, anderzijds vind ik het heel spannend ze zo iets stressvols aan te doen. :'(

Helaas betekent het ook vanaf morgen ontslagen uit het ziekenhuis. Ik vind t eigenlijk echt bizar dat ik geacht word het zelf te redden, 2x per dag op en neer te kunnen rijden en alles wat erbij komt, terwijl ik amper kan lopen van de pijn aan bekken en hechtingen. Maar goed, it's all about the money hè.

Ik hou me maar vast aan het idee dat ze over aantal weken in hun bedjes naast me wakker worden met kusjes van mama in plaats van pijnlijke infusen, sondes etc.
Hey Madivi, ik kwam hier even lurken hoe het met jullie ging :). Doen ze in het ziekenhuis waar je heen gaat niet aan rooming in toevallig? Dan wordt er een bed in de couveusesuite voor jou neergezet en mag je dag en nacht blijven als je wil. Misschien de moeite waard om eens te informeren, dan heb je in elk geval de mogelijkheid om eens een nachtje te blijven als je wil..

Heel veel sterkte en succes in elk geval, het lijkt me erg pittig zo. Wel heel fijn dat ze het al zo goed doen O+!
pi_160750424
Sterkte Madivi! Niet leuk als je je kindjes achter moet laten. Wel heel fijn dat het zo goed gaat dat ze naar een ander ziekenhuis mogen!
Hier was rooming in ook niet echt een optie want nog een kindje thuis.

Ik heb dus wel gekozen voor kolven in plaats van slaap en daar helemaal geen spijt van gehad. Ja het is zwaar maar het is wel te doen. Maar dat is helemaal aan jou, hoe jij je daarbij voelt. Voor je productie is het wel heel belangrijk om toch s nachts te kolven.
pi_160754714
Nou de overgang was heel spannend, maar gelukkig mocht ik mee met de eerste ambulance. Hoge hartslagen en heel moe, maar behoorlijk stabiel kwamen ze aan. En ik moet zeggen, wat een wereld van verschil. Mijn ziekenhuis is zoveel moderner, véél kindvriendelijker qua apparatuur, mooiere ruimte en veel meer aandacht voor mij.

Het was wel een heel heftige dag, er loopt echt van alles mis steeds. Dit was dus ook de reden waarom ik maar 1 dag rooming-in heb gehad. In het andere ziekenhuis zaten gynaecologie en kinderafdeling elkaar in de weg, waardoor ze mij/ons zo snel mogelijk weg wilden en er was gewoon geen plek hier zeiden ze (geen idee of dat klopte allemaal).

Kyara, hoe lang duurde het bij jou voordat alles genoeg op gang was om ze beide volledig bv te geven? Ik probeer idd ook de nachten door te kolven, er zit dan wel 4 uur tussen. Ik lever nu net genoeg voor beide, hoop dat vandaag een rustiger dag wordt, zodat productie oploopt. Gelukkig heeft de afdeling dagelijks een lactatiekundige rondlopen die heel actief meekijkt.
pi_160758717
Ha Madivi, ik kwam even bijlezen hoe het nu gaat. Wat fijn dat jullie nu in een ziekenhuis wat dichterbij zijn, een heel spannende reis lijkt me! En slaap jij vanaf nu dan in je eigen huis? Ik ben blij te lezen dat je jongens het zo goed doen! :*
  vrijdag 18 maart 2016 @ 20:41:40 #74
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_160770334
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 07:49 schreef Madivi het volgende:
Kyara, hoe lang duurde het bij jou voordat alles genoeg op gang was om ze beide volledig bv te geven? Ik probeer idd ook de nachten door te kolven, er zit dan wel 4 uur tussen. Ik lever nu net genoeg voor beide, hoop dat vandaag een rustiger dag wordt, zodat productie oploopt. Gelukkig heeft de afdeling dagelijks een lactatiekundige rondlopen die heel actief meekijkt.
Wat een spannende dag hebben jullie gehad zeg. Hopelijk brengt het in het nieuwe ziekenhuis iets meer rust.

Hier ging het wel redelijk vlot, dag 2 druppels, dag 3 bodempje en dan 5 of 6 op volledige moedermelk. Dat dus ook na vroeggeboorte maar ook na keizersnede.

In de nacht kolfde ik ook maar 1 keer hoor. s Avonds laat, s nachts een keer en dan s ochtends vroeg meteen. Op de rustige momenten probeerde ik dan wel om de 2 uur te kolven zodat ik op minimaal 8 keer kolven per dag uitkwam. Om productie op te krikken kun je ook clusterkolven. Dit deed ik vaak in de avond in het ziekenhuis. Na het bezoekuur, tv aan en dan even 1 a 1,5 uur clusterkolken. Was voor mij ook meteen even verplicht rust pakken dus uiteindelijk kwam het mijn herstel ook wel ten goede ;)

Meer info over clusterkolven vindt je hier (ik deed de 2e techniek)
pi_160798501
Hey suikertante! Ja ik ben vrijdag ook naar huis gegaan, dat was echt even wennen maar ook wel fijn, eigen spullen, eigen bed.

Kyara, bedankt voor de tip, ik ga dat clusteren morgen eens proberen. De bv loopt blijkbaar goed gelijk op met hun behoefte. Mooiste nieuws is dat daardoor vanaf vandaag de infusen en suiker prikken niet meer nodig zijn! Bij de oudste is het al weg, bij de jongste zo gauw het infuus fout gaat zitten geen nieuwe. Steeds minder pijn en steeds meer genieten, daar ben ik zo blij mee! O+

Hoeveel wogen jullie kindjes toen ze naar huis gingen?
pi_160799113
Wat fijn Madivi!

Ik heb geen idee hoeveel ze wogen toen ze naar huis gingen. Rond de 2500 geloof ik. Hier hing het steeds op het halen van de minimale intake.
  zondag 20 maart 2016 @ 06:43:08 #77
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160801860
Hier woog L 3500 gram en N rond de 3 kilo. Maar ze hebben ook echt tot de uitgerekende datum in het ZH gelegen en N zelfs een week langer. Ze hebben heel lang aan de cpap, optiflow en neusbril gelegen. Jouw jongens hebben dat niet toch? Het heeft zo lang geduurd voordat ze alarm vrij waren. Ze dronken toen al wel alles zelfstandig!
pi_160802832
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 06:43 schreef Shopaholic1984 het volgende:
Hier woog L 3500 gram en N rond de 3 kilo. Maar ze hebben ook echt tot de uitgerekende datum in het ZH gelegen en N zelfs een week langer. Ze hebben heel lang aan de cpap, optiflow en neusbril gelegen. Jouw jongens hebben dat niet toch? Het heeft zo lang geduurd voordat ze alarm vrij waren. Ze dronken toen al wel alles zelfstandig!
Ach ik google net om te kijken wat cpap is, wat veel apparaat voor zo'n klein lijfje! Jouw kindjes waren ook nog iets vroeger natuurlijk.

Vond je het fijn of juist lastig dat ze niet tegelijk naar huis gingen?

De jongens hebben beide helemaal geen zuurstof nodig gehad, de oudste heeft nu alleen nog monitorplakkers en lampje. De jongste nu nog het infuus, maar dat is dus als het goed is ook gauw voorbij.
  zondag 20 maart 2016 @ 08:45:40 #79
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160803002
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 08:27 schreef Madivi het volgende:

[..]

Ach ik google net om te kijken wat cpap is, wat veel apparaat voor zo'n klein lijfje! Jouw kindjes waren ook nog iets vroeger natuurlijk.

Vond je het fijn of juist lastig dat ze niet tegelijk naar huis gingen?

De jongens hebben beide helemaal geen zuurstof nodig gehad, de oudste heeft nu alleen nog monitorplakkers en lampje. De jongste nu nog het infuus, maar dat is dus als het goed is ook gauw voorbij.
Fijn dat ze het zo goed doen! Ik hoop dat al de snoertjes straks ook niet meer nodig zijn. Die infuusjes zijn k*t. Vooral als ze sneuvelden en weer opnieuw moesten prikken. Fijn dat dat bijna voorbij is!
Ik vond het vreselijk dat er eerst 1 mee naar huis ging en een week later de tweede. Want ik ging toch elke dag weer naar het ziekenhuis. (En ze hadden gezegd dat ze er alles aan zouden doen om ze tegelijk mee naar huis te laten gaan. En het was super rustig op de afdeling. Nadat L thuis was, werden er veel baby's ontslagen of overgeplaatst en waren er van de 7 medium care bedden maar 3 bezet)
Gelukkig mocht ik L wel steeds meenemen. Achteraf was het wel fijn dat ik thuis eerst aan 1 baby kon wennen en een week later pas 3 (moet natuurlijk 2 zijn) baby's thuis had.

[ Bericht 0% gewijzigd door Shopaholic1984 op 20-03-2016 09:26:35 ]
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zondag 20 maart 2016 @ 08:54:52 #80
269689 crew  Viv
pi_160803068
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 08:45 schreef Shopaholic1984 het volgende:
Achteraf was het wel fijn dat ik thuis eerst aan 1 baby kon wennen en een week later pas 3 baby's thuis had.
Oeps, eentje teveel meegenomen van die afdeling? ;)

Madivi wat fijn dat ze het goed doen, en dat je ze moedermelk kan geven, supermama! :*
  zondag 20 maart 2016 @ 09:23:32 #81
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160803340
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 08:54 schreef ViviRAWRS het volgende:

[..]

Oeps, eentje teveel meegenomen van die afdeling? ;)

Madivi wat fijn dat ze het goed doen, en dat je ze moedermelk kan geven, supermama! :*
Oeps, niet verklappen ;)
pi_160804016
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 09:23 schreef Shopaholic1984 het volgende:

[..]

Oeps, niet verklappen ;)
Of rekende je je man mee :o
pi_160826639
Hier een hele heftige dag gehad na het mooie nieuws van gister. M'n kleinste heeft in de nacht een infectie aan het infuus (dat eruit mocht...) opgelopen. Zijn hart ging erg dippen, z'n temperatuur vloog omhoog en hij werd helemaal grauw. Kreeg ik vanochtend te horen... Ik ben me natuurlijk dood geschrokken, maar zo gauw het infuus eruit was verdwenen de dips en zijn koorts was ook weer weg, daarom hadden ze niet gebeld.

Zo'n klein mannetje heeft geen buffer om dit op te vangen. :'( Hij zag zo bleek nog en moest zoveel huilen.

Ik vind het vreselijk om ze elke dag weer achter te laten en niet te weten hoe het met ze gaat. Ze zijn zo klein en krijgen zoveel naars voor hun kiezen. Lig ik weer eens in bed te :'( , de machteloosheid is echt killing.
  maandag 21 maart 2016 @ 05:31:34 #84
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160827730
Ahhh Madivi :*
Het is ook vreselijk om ze daar achter te moeten laten. Maar dag is nu even de beste plek om groot en sterk te worden. En infecties zijn klote! Daar hebben die kleintjes gelijk zoveel last van. Hopelijk gaat het snel beter!
Had je het fijner gevonden als ze wel hadden gebeld? Anders moet je dat gewoon aangeven. Dat ze dat volgende keer (die er hopelijk niet komt) wel doen.
pi_160827956
Madivi, wat is dat schrikken. Arm mannetje. :*
pi_160828491
Shop, idd het is rationeel echt het beste, maar emotioneel pfff. Hoe lang gaan die kraam tranen duren :X

Ik heb idd gevraagd of ze voortaan mij ook bellen als ze de kinderarts bellen om wat voor reden dan ook.

Gelukkig zijn ze beide de nacht weer goed doorgekomen, infectie lijkt dus op tijd gestopt te zijn.

Vandaag mag ik de oudste voor het eerst in bad doen, zo schattig! En online kleertjes maat 40 en 42 zoeken.
  maandag 21 maart 2016 @ 09:14:01 #87
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_160828641
Ooh Madivi, in bad doen is zo leuk!
Bedoel je met oudste ook de grootste trouwens?

Sterkte met alles, het is super om te horen dat het zo goed gaat! :* :*
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_160829298
Oh Madivi, wat een achtbaan! Met welke termijn zijn ze geboren?

Sticker woog 2010gram toen hij mee naar huis mocht, maar het klinisch beeld is natuurlijk veel belangrijker dan het gewicht.
pi_160829354
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 08:54 schreef Madivi het volgende:
Shop, idd het is rationeel echt het beste, maar emotioneel pfff. Hoe lang gaan die kraam tranen duren :X

Ik heb idd gevraagd of ze voortaan mij ook bellen als ze de kinderarts bellen om wat voor reden dan ook.

Gelukkig zijn ze beide de nacht weer goed doorgekomen, infectie lijkt dus op tijd gestopt te zijn.

Vandaag mag ik de oudste voor het eerst in bad doen, zo schattig! En online kleertjes maat 40 en 42 zoeken.
Ik ga vandaag proberen het prematurenpakket te verzenden. :*
pi_160829655
Oh, madivi, ik heb ook nog een hele bak jongens prematuren kleding! In huis gehaald voor mn schoonzus maar die jongens waren te groot bij de geboorte ;)
Als je wilt stuur ik t zo op :*
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_160831727
Saskia, de grootste is idd ook de oudste! F. is als eerste geboren en was 1830 gram, X is als tweede in stuit geboren met maar 1285 gram. F was apgar 8, X zelfs 10!

L-E ze zijn geboren met 32w5d, net voorbij de intensive care termijn! Wat een pupje was je kleine toen hij naar huis mocht. Kon hij toen al alle voedingen goed zelf drinken? Bijzonder hoor!

Malteser, zo lief!

Tombolafan, ik heb je een PM gestuurd! Zo lief O+
  maandag 21 maart 2016 @ 13:39:05 #92
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_160832697
quote:
1s.gif Op maandag 21 maart 2016 12:48 schreef Madivi het volgende:
Saskia, de grootste is idd ook de oudste! F. is als eerste geboren en was 1830 gram, X is als tweede in stuit geboren met maar 1285 gram. F was apgar 8, X zelfs 10!

L-E ze zijn geboren met 32w5d, net voorbij de intensive care termijn! Wat een pupje was je kleine toen hij naar huis mocht. Kon hij toen al alle voedingen goed zelf drinken? Bijzonder hoor!

Malteser, zo lief!

Tombolafan, ik heb je een PM gestuurd! Zo lief O+
Dan scoorden ze beter dan de mijne joh ;) ik heb trouwens de namen gemist geloof ik, ben benieuwd!
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_160874956
Malteser, je pakketje is vandaag al gekomen, zo fijn! Ik zal m tzt aanvullen zodat er nog meer Fok!kleintjes gebruik van kunnen maken!

De oudste is vandaag de 2 kilo gepasseerd! De kleinste doet t zo goed dat hij uit de couveuse en in de cradlewieg mag met z'n 1425 gram.

Enige wat ik wel rot vind is dat de één na elke maaltijd reflux heeft en de ander duidelijk pijnlijke krampjes. Heb t gevoel dat ze wel erg snel ophogen met voeding steeds. Is dat herkenbaar bij die kleintjes?

Morgen gesprek met de kinderarts, ben benieuwd.
  woensdag 23 maart 2016 @ 07:22:29 #94
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160879331
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 maart 2016 22:45 schreef Madivi het volgende:
Malteser, je pakketje is vandaag al gekomen, zo fijn! Ik zal m tzt aanvullen zodat er nog meer Fok!kleintjes gebruik van kunnen maken!

De oudste is vandaag de 2 kilo gepasseerd! De kleinste doet t zo goed dat hij uit de couveuse en in de cradlewieg mag met z'n 1425 gram.

Enige wat ik wel rot vind is dat de één na elke maaltijd reflux heeft en de ander duidelijk pijnlijke krampjes. Heb t gevoel dat ze wel erg snel ophogen met voeding steeds. Is dat herkenbaar bij die kleintjes?

Morgen gesprek met de kinderarts, ben benieuwd.
Wow, wat een kanjers zeg. Wat doen ze het goed.
En over die voeding. Bespreek het met de artsen hoor. Hier zijn N en L een tijdje terug gezet op ieder uur een voeding, omdat ze zoveel spuugden. Dan krijgen ze niet in 1 keer zoveel tegelijk binnen. Uiteindelijk bleken ze ook gewoon reflux te hebben en had N er veel pijn van. Zij heeft toen medicatie gekregen (toen was ze al bijna een had jaar oud).
pi_160879356
Sjaak heeft een paar weken in het ziekenhuis gelegen en ik vond achteraf ook dat ze erg snel ophoogden. Toen deed ik het maar, want ze zullen het wel weten, maar later las ik er meer over en had ik het liever anders gehad. Dus als het je niet lekker zit, zeg er wat van!
pi_160880368
Bedankt voor jullie ervaringen. Mb gevoel zegt ook, gun die prille maagjes even de tijd om dit te verwerken. Het is toch een soort protocol waar ze in gegoten worden, waarbij de signalen van het kind ook beetje ondergeschikt worden soms.

Shopaholic, wat voor medicijnen kreeg N?

MevrC, heb je misschien tips qua goede bronnen die ik ook kan nalezen?
pi_160881568
quote:
0s.gif Op woensdag 23 maart 2016 09:27 schreef Madivi het volgende:
Bedankt voor jullie ervaringen. Mb gevoel zegt ook, gun die prille maagjes even de tijd om dit te verwerken. Het is toch een soort protocol waar ze in gegoten worden, waarbij de signalen van het kind ook beetje ondergeschikt worden soms.

Shopaholic, wat voor medicijnen kreeg N?

MevrC, heb je misschien tips qua goede bronnen die ik ook kan nalezen?
Volgens mij staat er wat op borstvoeding.com . LuDann is daar erg in thuis. Ik heb even geen tijd om te zoeken. Iets met 'grootte maag baby'.
  woensdag 23 maart 2016 @ 11:47:26 #98
423656 Moppert
omgwtfbbqroflwouters
pi_160882955
Toen onze mop een mopje was,
Was ze aardig om te zien;
Nu bromt zij alle dagen
En bijt nog bovendien.
  woensdag 23 maart 2016 @ 11:51:25 #99
423656 Moppert
omgwtfbbqroflwouters
  woensdag 23 maart 2016 @ 12:04:51 #100
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160883277
N kreeg eerst ranitidine (werkte voor haar niet), daarna omeprazol. Maar kreeg de medicijnen omdat ze echt pijn had van het maagzuur. Ik had ineens een ander kind bij de werkende omeprazol.
In het begin ging het wel met ze, alleen spuugden ze gewoon veel. Later kreeg N de pijn en dus de medicatie. Eerst voeding moeten verdikken, (AR voeding gebruikt, want ik was toen gestopt met BV en over op de fles), daarna pas medicatie.
  woensdag 23 maart 2016 @ 12:50:50 #101
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_160884176
Volgens mij kregen ze hier toen ze net thuis waren (4 weken) rond de 40 ml.
pi_160894728
Moppert bedankt voor de linkjes, ga ze eens op m'n gemak lezen tijdens het kolven :')

Shopaholic, dat is ook een heel proces geweest voor ze de beste behandeling hadden, zielig hoor.

De heren wegen vandaag 2060 en 1440 gram, ondanks het spugen groeien ze dus wel. De grootste krijgt 8x40, de kleinste 12x20.

Vanaf vandaag gaan we oefenen met flesjes en de borst geven. Ze hebben de coffeine bij de oudste gestopt, als ze zonder incidenten blijven gaan ze begin volgende week al van de monitoren af!
  zaterdag 26 maart 2016 @ 14:54:07 #103
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_160958049
quote:
1s.gif Op woensdag 23 maart 2016 20:37 schreef Madivi het volgende:
Moppert bedankt voor de linkjes, ga ze eens op m'n gemak lezen tijdens het kolven :')

Shopaholic, dat is ook een heel proces geweest voor ze de beste behandeling hadden, zielig hoor.

De heren wegen vandaag 2060 en 1440 gram, ondanks het spugen groeien ze dus wel. De grootste krijgt 8x40, de kleinste 12x20.

Vanaf vandaag gaan we oefenen met flesjes en de borst geven. Ze hebben de coffeine bij de oudste gestopt, als ze zonder incidenten blijven gaan ze begin volgende week al van de monitoren af!
Wauw, Madivi, wat doen ze het goed zeg! Gaat het nog steeds allemaal de goede kant op?
pi_160974881
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 maart 2016 14:54 schreef Shopaholic1984 het volgende:

[..]

Wauw, Madivi, wat doen ze het goed zeg! Gaat het nog steeds allemaal de goede kant op?
Hoi hoi, de jongens gaan behoorlijk goed, alleen de oudste blijft veel mondjes terug geven. Vannacht verslikte hij zich daardoor ook en werd z'n saturatie te laag. Maar de zusters zeggen dat normaal is. Mijn gevoel blijft dat ze toch wat forceren.

De bedoeling is dat hij binnen enkele dagen over gaat op een open wieg. De kleine man moet nog wat spekjes kweken, maar zijn cradle staat ook al bijna op de laagste stand.

Met mij gaat t even wat minder. Het valt me best zwaar steeds op en neer reizen (en vooral ze steeds weer achter moeten laten). Mn hele dagen zijn strak volgepland met schema's. Dan nog fysiek proberen te herstellen en een aantal teleurstellingen te incasseren op privé gebied. Pfff. ;(

Ik kolf maar het lukt me niet om dat elke 3 uur te doen, waardoor ze maar de helft van de voedingen borstvoeding kunnen krijgen, dat voelt zo als falen, maar ik weet niet hoe ik het vol kan houden als ik ook snachts nog een wekker moet zetten, ik ben al zo moe. :'(

[ Bericht 0% gewijzigd door Madivi op 27-03-2016 13:01:28 ]
  zondag 27 maart 2016 @ 13:16:14 #105
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_160975278
Wat pittig Madivi! Misschien kun je met de lk een schema opstellen waarin je wel je rust krijgt en toch kan kolven. Kolven als je bij je kindjes bent bijvoorbeeld? En misschien liever 1x lang naar het ziekenhuis en daar dan 2 voedingen/verzorging achter elkaar doen ipv steeds weer op en neer? En wat niet gaat dat gaat niet, dat is geen falen.

:*
pi_161042726
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2016 13:16 schreef Kyara het volgende:
Wat pittig Madivi! Misschien kun je met de lk een schema opstellen waarin je wel je rust krijgt en toch kan kolven. Kolven als je bij je kindjes bent bijvoorbeeld? En misschien liever 1x lang naar het ziekenhuis en daar dan 2 voedingen/verzorging achter elkaar doen ipv steeds weer op en neer? En wat niet gaat dat gaat niet, dat is geen falen.

:*
Helaas had de lk niet echt goede tips, ik accepteer maar dat er in middag 4 uur ertussen zit (op er afdeling kolven levert ook minder op dan thuis). Ik ben inmiddels twee keer per dag aan het clusterkolven (veel dank nog voor de website) en zet op de dagen dat ik het trek snachts extra de wekker. Hopelijk gaat het gauw iets opleveren. :X De oudste begint ook al goed aan de borst te oefenen, dus zo krijgt hij toch nog wat extra's binnen elke dag.

Verder een stoer nieuwtje, beide jongens zijn uit de couveuse wieg in een open wiegje! Helaas zijn ze nog niet vrij van incidenten qua hart en adem dipjes, dus ze liggen nog wel aan de monitoren. Hopelijk groeien ze daar gauw overheen. Ik kan niet wachten tot ze eindelijk thuis zijn!
  Milf woensdag 30 maart 2016 @ 04:48:42 #107
16000 nikky
Paars is het nieuwe rood!
pi_161042749
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2016 12:56 schreef Madivi het volgende:


Met mij gaat t even wat minder. Het valt me best zwaar steeds op en neer reizen (en vooral ze steeds weer achter moeten laten). Mn hele dagen zijn strak volgepland met schema's. Dan nog fysiek proberen te herstellen en een aantal teleurstellingen te incasseren op privé gebied. Pfff. ;(

Ik kolf maar het lukt me niet om dat elke 3 uur te doen, waardoor ze maar de helft van de voedingen borstvoeding kunnen krijgen, dat voelt zo als falen, maar ik weet niet hoe ik het vol kan houden als ik ook snachts nog een wekker moet zetten, ik ben al zo moe. :'(
Hoezo falen? Je doet hartstikke je best en meer kun je niet doen!
Geen verwijten naar jezelf, die verdien je niet :*.

Als ze straks bij jou drinken, dan komt er waarschijnlijk ook meer voeding uit. Bij veel mensen is de productie bij kolven minder dan bij live aanleggen. Vooral stress kan de productie tegenhouden.
Tot die tijd is het zogenaamde bijvoeden toch niet erg? Jouw gesteldheid is ook heel belangrijk. Probeer dingen los te laten.

Lukt het niet? Dan lukt het niet en is dat geen ramp. Lukt het wel? Dan is dat mooi meegenomen.
👍Wanneer krijg ik de FA rechten terug?
Op maandag 11 juli 2011 17:38 schreef Bart het volgende:
Je bent echt een unieke verschijning, vind ik altijd wel grappig als ik jou ergens zie posten :D.
  woensdag 30 maart 2016 @ 05:55:26 #108
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161042794
Madivi, ik heb nooit genoeg melk voor 2 gehad. Iedere keer als ik meer ging kolven, gingen de meiden meer drinken. Eenmaal thuis wilde ik eerst doorgaan met BV gecombineerd met kV. Maar ik werd onzeker en had 2 ontevreden baby's. Ik ben uiteindelijk overgestapt op kV en daar worden ze ook groot op! Dus het is echt geen falen hoor! Meer dan je best kun je niet doen. Ik hoop dat als je zelf heel graag de BV wil laten slagen, dat het lukt met het klusterkolven. Jammer dat de LK weinig tips had.

Maar *O* voor de open bedjes!!!! Wat goed. Hopelijk ook snel van de monitor af. Weg met de dipjes en de bijbehorende alarmen.
  woensdag 30 maart 2016 @ 08:45:12 #109
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161043347
Wat een goed nieuws Madivi! Ziet er al meteen heel anders uit he. Hopelijk kunnen ze ook snel van de alarmen af. Hier was dat juist andersom. Al heel snel van de alarmen af en uiteindelijk met couveuse en al naar de mc.

Wat balen dat de lk geen tips voor je heeft. Wat nikky zegt klopt ook, een baby haalt zelf meer uit de borst dan een kolf. Ik zou me voor nu minder richten op de opbrengst maar meer op het in stand houden van je productie. Als je zo gefocust bent op wat er in die flesjes komt dan wordt je alleen maar gestresst en dat komt ook niet ten goede. En misschien kun je in die 4 uur dat je niet kolft wel een baby aanleggen? Dat is dan toch alleen maar goed? Eigenlijk nog veel beter! O+ Probeer het in je hoofd anders te zien. Minder focussen op die 100% maar meer dat elke druppel meegenomen is? Het is geen falen als ze bijvoeding krijgen en het hoeft ook niet te betekenen dat de bv "mislukt" is (whatever that may be). In een ideale wereld is bijvoeden niet fijn. Maar een premature tweeling is dan toch echt even anders.

ik probeer met je mee te denken omdat ik het idee heb dan je toch heel graag borstvoeding wil geven. Ik vind het altijd lastig omdat je voor je het weet een stempel met borstvoedingsmaffia krijgt. Het is wel zo dat je altijd nog kunt overstappen naar kv, maar terug wordt moeilijk. Maar welke keuze je ook maakt, als je er zelf achter staat dan is het de juiste :*
pi_161043453
Nikki, bedankt voor de bemoedigende woorden!, je hebt gelijk, ik wil het ook meer loslaten. Vooral doordat de oudste best veel overgeeft voel ik me rot, bv is lichter verteerbaar en ik kan al zo weinig voor ze doen. Ze hebben al zoveel troep binnen gehad aan antibiotica en minimix via infuus.

Shopaholic, ik heb nu ook t gevoel dat ik steeds achter hun behoefte aan kolf. Ik zou ook graag een voorraadje kunnen maken, maar heb elke dag ongeveer 250ml tekort juist (samen krijgen ze zo'n 700 nu). Ik denk dat de constante vragen over m'n melkproductie vanuit ziekenhuis me ook gestresst maken.

Kyara, ik waardeer je meedenken heel erg hoor! Ik leg nu idd beide aan (tenzij ze net uit badje komen, dan slapen ze direct). Ik oefen met tepelhoedje op advies van de lk. De oudste drinkt echt al wat, die gaan we volgende keer ook wegen. De jongste sabbelt liever wat aan m'n tepel zelf hihi.

Het is al met al een stevige les in loslatennn van verwachtingen van mezelf. :%

[ Bericht 1% gewijzigd door Madivi op 30-03-2016 09:24:47 ]
  woensdag 30 maart 2016 @ 14:15:39 #111
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161048928
Ja, dat laatste vooral.

Misschien helpt het als ik zeg dat het hier precies zo ging? Ik heb ze in het begin wel heel even op volledige moedermelk gehad maar zodra ze thuis waren stortte alles in en was binnen 2 weken mijn vriezer weer leeg. Ik heb echt heel erg gejankt en ik vond het zo erg. Terwijl ik niks tegen kv heb, M heeft het ook gekregen vanaf dag 4. Toch is het wel gelukt, vooral toen het (toen ze 6 weken oud waren!) om ze aan de borst te krijgen. Steeds een voeding vervangen voor een live voeding.En toen ik ze eindelijk volledig aan de borst had, moest ik weer gaan werken en kreeg ik weer niet genoeg gekolfd. En weer vond ik dat erg. Maar ik had toen wel het gevoel dat ik er alles aan gedaan had en nog meer investeren kon gewoon niet, niet zonder dat het ten koste ging van mijzelf of mijn kinderen. En ja, uiteindelijk dus wel 2,5 jaar gevoed.

Ik kan je niet garanderen dat het bij jou ook zo gaat. Maar het is meer een verhaal dat het ondanks struggles in het begin en door het loslaten van bepaalde overtuigingen en vertrouwen in jezelf het wel goed kan gaan uiteindelijk.

Wat bij mij trouwens ook heel erg meespeelde is het feit dat je dat nog voor je kinderen kan doen. Ze horen nog in je buik te zitten en ze jouw melk geven is dan het enige wat ze nog van jou kunnen krijgen. Dat gevoel. Dat werd hier trouwens wel minder na de UD en toen ze eenmaal thuis waren. Sterker nog, uiteindelijk heeft bv mij juist geholpen om toch die band op te bouwen die ik in het begin nog helemaal niet voelde.
pi_161051936
quote:
2s.gif Op woensdag 30 maart 2016 14:15 schreef Kyara het volgende:

Wat bij mij trouwens ook heel erg meespeelde is het feit dat je dat nog voor je kinderen kan doen. Ze horen nog in je buik te zitten en ze jouw melk geven is dan het enige wat ze nog van jou kunnen krijgen. Dat gevoel.
Nou precies dat dus. Gelukkig heb ik de binding wel met ze kunnen maken, dat voelde ik bij de eerste keer buidelen duidelijk, maar ook vooral dat schuldgevoel... Pfff. Ik kan me wel voorstellen dat dat lastig was, in zo'n ziekenhuis omgeving word je zo geleefd.

Maar om positief te blijven, vanochtend mocht ik tot mijn grote verrassing de monitoren afkoppelen voor beide heren! Ze gaan dus gauw over naar de (rustige) wiegenkamer! Nu alleen dat drinken nog en dan mogen we naar huis. De oudste heeft net aan de borst zijn eerste 10ml zelf gedronken, het begin is er! En ik hou me voor, elke (gedronken of gekolfde) milliliter is er één van mij!

*O*

[ Bericht 4% gewijzigd door Madivi op 30-03-2016 17:03:26 ]
  woensdag 30 maart 2016 @ 17:03:25 #113
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161052098
Wat een fijn nieuws. Lekker allebei al van de monitor af. Knappe heren hoor!
En al 10 ml zelf gedronken. Knap! En idd, elke ml is er 1.
Ik had gelukkig wel gelijk het gevoel van een band met mijn meisjes. Fijn dat jij dat ook al hebt met jouw jongens.
  woensdag 30 maart 2016 @ 17:28:42 #114
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161052564
Wat fijn Madivi!

Even iets anders mbt meerlingen. Iemand met een wat oudere tweeling die zich herkent in het twin escalation syndrom? Hier op het moment best wel orde van de dag en het vreet zo ontzettend veel energie. De een start, de ander gaat verder en doet er nog een stapje bovenop en vervolgend gaat de eerste daar weer overheen.
pi_161113559
Kyara, hoop dat andere ouders wat tips hebben nog. Lijkt me heel vermoeiend!

Hier loop ik tegen een schema-probleem aan. Momenteel krijgt de kleinste nog om de twee uur voeding, maar dat gaat snel ook naar 8 voedingen. Vanuit het ziekenhuis hebben ze voorgesteld om de één om half en de ander op het hele uur te verzorgen en voeden (om de drie uur, 9/12/15/18/21 etc).

Ongeveer een half uur voor etenstijd van de oudste begin ik met verzorging, maar als hij aan de borst of een fles oefent kom ik in tijdnood met de verzorging van de jongste. Bijv. om 11.00 oudste wakker maken en verschonen, dan ongeveer 11.15 beginnen met voeding (duurt zeker tot 11.45). Dan zou ik al bezig moeten zijn met de verzorging van de kleinste, wil hij om 12 uur ook zijn voeding krijgen. Alles loopt sowieso nog vaak uit (ben niet altijd even snel of handig met kleertjes en poepexplosies etc).

Laat staan dat er ook nog om de dag iemand in badje moet. Bij de oudste doe ik dat dan om 11 uur, bij de jongste komt de voeding van één van beide in de knel als ik dat na de voeding van zijn broer of voor die van hem doe. Hoe pakken jullie daar aan, hoeveel tijd moet ik per kind nemen? Is dat ziekenhuis schema wel handig?
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 2 april 2016 @ 10:27:37 #116
269689 crew  Viv
pi_161113653
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 10:15 schreef Madivi het volgende:
Vanuit het ziekenhuis hebben ze voorgesteld om de één om half en de ander op het hele uur te verzorgen en voeden (om de drie uur, 9/12/15/18/21 etc).

Ongeveer een half uur voor etenstijd van de oudste begin ik met verzorging, maar als hij aan de borst of een fles oefent kom ik in tijdnood met de verzorging van de jongste. Bijv. om 11.00 oudste wakker maken en verschonen, dan ongeveer 11.15 beginnen met voeding (duurt zeker tot 11.45). Dan zou ik al bezig moeten zijn met de verzorging van de kleinste, wil hij om 12 uur ook zijn voeding krijgen. Alles loopt sowieso nog vaak uit (ben niet altijd even snel of handig met kleertjes en poepexplosies etc).
Je kunt toch anderhalf uur per kind besteden volgens hun schema? Dus het tweede kind begint om 7:30, 10:30, 13:30, 16:30, 19:30, 22:30 etc.
pi_161116005
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 10:27 schreef ViviRAWRS het volgende:

[..]

Je kunt toch anderhalf uur per kind besteden volgens hun schema? Dus het tweede kind begint om 7:30, 10:30, 13:30, 16:30, 19:30, 22:30 etc.
Het gaat me om het schema als ze beide 8 voedingen krijgen. Dan is het voeding baby1 om half 12/ half 3/ half 6, voeding baby 2 om 12/3/6 uur. Dus heb ik tussen voeding baby 1 (half 12) en voeding baby 2 (12 uur) heel weinig tijd. Beetje lastig uit te leggen!
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 2 april 2016 @ 13:37:59 #118
269689 crew  Viv
pi_161116504
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 13:14 schreef Madivi het volgende:
Het gaat me om het schema als ze beide 8 voedingen krijgen. Dan is het voeding baby1 om half 12/ half 3/ half 6, voeding baby 2 om 12/3/6 uur. Dus heb ik tussen voeding baby 1 (half 12) en voeding baby 2 (12 uur) heel weinig tijd. Beetje lastig uit te leggen!
Maar is dat wel hoe het ziekenhuis het bedoeld heeft, dat je maar 30 minuten voor baby 1 hebt? Lijkt me ook heel weinig hoor. Met dit schema zijn ze ook iedere 3 uur aan de beurt, maar heb je meer tijd ertussen:

Baby 1: 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00, etc.
Baby 2: 7:30, 10:30, 13:30, 16:30, 19:30, etc.
pi_161120320
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 13:37 schreef ViviRAWRS het volgende:

[..]

Maar is dat wel hoe het ziekenhuis het bedoeld heeft, dat je maar 30 minuten voor baby 1 hebt? Lijkt me ook heel weinig hoor. Met dit schema zijn ze ook iedere 3 uur aan de beurt, maar heb je meer tijd ertussen:

Baby 1: 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00, etc.
Baby 2: 7:30, 10:30, 13:30, 16:30, 19:30, etc.
Bedankt voor het meedenken!

Het is wel hun bedoeling, met het idee dat je anders helemaal geen vrije tijd meer overhoudt (net klaar met baby 2 en dan is baby 1 alweer aan de beurt, dat idee). Het snelste dat me nu lukt is 45 minuten per baby, waarvan klein half uur bezig met voeding oefenen (wat nu natuurlijk nog niet erg efficiënt gaat). Thuis zal t weer heel anders gaan, meer dingen combineren en lekker op bed/bank, maar ik ben benieuwd hoe andere tweeling ouders dit deden in het begin!
  zaterdag 2 april 2016 @ 18:22:24 #120
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161122687
Het idee van het ziekenhuis is ook niet zozeer dat je zelf vrije tijd overhoudt maar ook dat je kindjes nog tijd hebben om te slapen. Dat is voor premature kindjes namelijk ook heel erg belangrijk.

Wij kwamen ook regelmatig in tijdnood in het ziekenhuis, ook met zo'n zelfde schema. Thuis ging dat eigenlijk alleen maar beter. Maar moet wel zeggen dat ik toen sowieso steeds meer het ziekenhuisschema heb losgelaten en mijn eigen gevoel heb gevolgd. Ik zat toen namelijk ook met een minidreumes die ook voeding, verzorging en entertainment nodig had. Dus toen paste het ziekenhuisschema helemaal niet meer.
pi_161123595
Kyara, das fijn om te horen! Kan niet wachten tot ze beide thuis zijn om een eigen ritme te maken...

Veel dingen kosten in ziekenhuis ook extra tijd (steeds alle spullen pakken voor de verzorging en alles opruimen, badje desinfecteren, wachten op de verpleging voor sonde voeding etc)
  zaterdag 9 april 2016 @ 09:56:57 #122
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161298660
Madivi, hoe is het nu met je en met jouw jongens. Heb je al een ritme kunnen vinden?
pi_161341194
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 april 2016 09:56 schreef Shopaholic1984 het volgende:
Madivi, hoe is het nu met je en met jouw jongens. Heb je al een ritme kunnen vinden?
Hoi hoi, lief dat je vraagt. Het ritme lukt aardig, het verschonen gaat me steeds sneller af en ik neem vaak een kwartiertje extra, precies genoeg om beide relaxed te kunnen voeden.

De jongens deden het goed, maar vandaag waren ze allebei niet ok. De oudste heeft verhoging (37.8) en beide waren ze heel erg moe en bleek. Het leren drinken kost veel energie, maar ze lijken ook echt iets onder de leden te hebben, snotteren wat etc.

Ze krijgen ook sinds kort ijzersupplement. Lees dat dat vaak nodig is, kregen jouw kleintjes dat ook? Ze hebben er veel last van, krampjes etc.

Verder klein succesje voor mij, de afgelopen 2 dagen kregen ze volledig borstvoeding. Verder ben ik echt zo enorm moe van het op en neer gaan en de zorgen steeds, we zijn alweer bijna een maand in het ziekenhuis... :{

[ Bericht 1% gewijzigd door Madivi op 10-04-2016 22:51:22 ]
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zondag 10 april 2016 @ 23:27:04 #124
269689 crew  Viv
pi_161342034
Beterschap voor je ukkies Madivi! Ik kan me voorstellen dat het enorm vermoeiend is zo. :* Heb je al zicht op wanneer ze naar huis zouden mogen, de UD ofzo?
  maandag 11 april 2016 @ 06:16:00 #125
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161343998
quote:
1s.gif Op zondag 10 april 2016 22:42 schreef Madivi het volgende:

[..]

Hoi hoi, lief dat je vraagt. Het ritme lukt aardig, het verschonen gaat me steeds sneller af en ik neem vaak een kwartiertje extra, precies genoeg om beide relaxed te kunnen voeden.

De jongens deden het goed, maar vandaag waren ze allebei niet ok. De oudste heeft verhoging (37.8) en beide waren ze heel erg moe en bleek. Het leren drinken kost veel energie, maar ze lijken ook echt iets onder de leden te hebben, snotteren wat etc.

Ze krijgen ook sinds kort ijzersupplement. Lees dat dat vaak nodig is, kregen jouw kleintjes dat ook? Ze hebben er veel last van, krampjes etc.

Verder klein succesje voor mij, de afgelopen 2 dagen kregen ze volledig borstvoeding. Verder ben ik echt zo enorm moe van het op en neer gaan en de zorgen steeds, we zijn alweer bijna een maand in het ziekenhuis... :{
Fijn dat het ritme al beter gaat en *O* voor volledige borstvoeding.
Hopelijk knappen je jongens snel op. Zo sneu als ze zo klein zijn en dan al niet in orde zijn. En keren drinken kost inderdaad veel energie. Vaak hebben ze het ineens door!
N en L kregen ook ijzer. L kon er moeilijker door poepen en kreeg dan 2 ml roosvicee laxo in het ziekenhuis. Thuis kregen ze het ook nog. N had er niet zo heel veel last van.
Dat je moe bent is niet gek! Al een maand ziekenhuis is niet niks. Dat vreet energie. Je wilt ze gewoon lekker thuis hebben. Hopelijk gaat dat leren drinken ineens snel en mogen ze lekker mee naar huis.
pi_161416455
Hi shop,

Roosvicee laxo klinkt wel vriendelijker dan wat mijn boys nu krijgen. Zij krijgen echt laxeermiddel, dat was bij de kleinste echt snel al teveel, mega diarree tot gevolg.

Gisteren de kinderarts gesproken en tot mijn verrassing gaat morgen de oudste al mee naar huis! :o héél fijn dat hij zo goed gaat, maar vind het echt naar dat de kleinste achter moet blijven. De schatting is dat hij nog ongeveer 10 dagen moet blijven in het ziekenhuis. Er komt familie in huis om op te passen als ik naar het ziekenhuis ga. Ik denk dat deze laatste dagen erg vermoeiend zullen zijn, praktisch en emotioneel, maar het eind is in zicht.
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 donderdag 14 april 2016 @ 07:07:50 #127
269689 crew  Viv
pi_161416566
Jemig wat onverwacht snel, gefeliciteerd! Sterkte met die laatste dagen, wel fijn dat je familie kan bijspringen. :*
pi_161416569
Oh madivi wat fijn! En wat snel ineens! Sterkte de laatste dagen, maar ook hier is het eind in zicht. Fijn dat je hulp krijgt ook :)
pi_161417035
Wow Madivi, wat een heerlijk nieuws. Kun je fijn helemaal zelf lekker voor je jongetje zorgen. In alle rust zoals jij dat wilt. En voor je kleinste komt dat ook snel. Fijn dat je hulp thuis hebt.
Met een meidenkwartet
pi_161419277
Wauw Madivi. Goed nieuws.
Inderdaad sneu voor de kleinste. :*
pi_161422868
Dank allen, zeker fijn nieuws!

Helaas (uiteraard zou ik bijna zeggen) nieuwe zorg, beide hebben ijzersupplementie ivm laag hb. In het ziekenhuis vinden ze de kleinste wat moe worden dus hij is op het randje van bloedtransfusie. :'(

Pfff ik vind het zo heftig. Zoveel ellende krijgt hij te verwerken... Ik duim zo dat hij het niet nodig gaat hebben.
  donderdag 14 april 2016 @ 20:23:00 #132
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161430952
Wow Madivi, 1 al mee naar huis. Ik vond het zelf verschrikkelijk. 1 achterlaten en 1 meenemen. Gelukkig was het een weekje. Maar fijn dat het zo goed gaat. Dan wordt het allemaal 'echt'.
N heeft een bloedtransfusie gehad toen ze in het ziekenhuis lag en ze is er echt enorm van opgeknapt! Je merkte gelijk dat ze zich een stuk beter voelde.
Hopelijk mag je kleine ook snel mee naar huis!!!!
pi_161462757
Shop, was dat pijnlijk voor N? Een kindje bij ons op de afdeling heeft zich daarna echt heel rot gevoeld een dag of 2. De verhoging van ijzerdrank lijkt goed te doen, hij heeft behoorlijk wat flesjes (bijna) leeg gekregen gister. Hopen dat het zo doorzet.

Ik vind t ook echt heel naar! M'n verstand weet ook dat je een gezond kindje niet langer dan nodig daar moet houden maar m'n gevoel is het er niet mee eens dat ze uit elkaar gehaald zijn. In het ziekenhuis benadrukken ze ook nog dat ik minder moet komen omdat het anders te vermoeiend is. Ik wil proberen een ochtend en een avond voeding te komen. Was eerder 6,5 uur per dag daar, dan zou het nu 3 worden

Gisteren hebben ze bij een echo van de hersens van de kleinste een kleine bloeding gezien. Het lijkt oud (gebeurt blijkbaar vaker bij bevalling van pre/dysmatuur), maar volgende week weer echo om te zien of het groter wordt. Brr.

Maar positief is dat oudste z'n eerste dagje thuis geweldig doet, alle flesjes leeg, lekker slapen, mooi op temp!
  zaterdag 16 april 2016 @ 08:42:47 #134
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161463169
N heeft er totaal geen last van gehad. De dag voordat ze hem kreeg was ze erg onrustig en gaf ze heel de dag alarmen aan de monitor. Ze vergat te ademen en zag wat bleek/grauw. 's Avonds tijdens ons bezoek hebben we zelf het buidelen moeten stoppen, omdat ze weg bleef vallen. Er was toen al door artsen besloten dat ze een transfusie kreeg. Die heeft 's nachts plaats gevonden. Toen ik de dag erna kwam, zag ze er gelijk veel beter uit. Had weer kleur, geen alarmen meer. Ze heeft er helemaal geen last van gehad.

Wat fijn dat de oudste het zo goed doet thuis! En wat spannend van de kleine. Hopelijk wordt het plekje niet groter! Ik duim met je mee!
  zaterdag 16 april 2016 @ 11:14:27 #135
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161464955
Wat fijn dat je er nu eentje thuis hebt. Fijn dat het zo goed gaat! Ik kan me voorstellen dat het naar is als je er eentje achter moet laten.

Eentje had hier trouwens ook een bloeding in de hersenen. Latere echo bleek dat hij ergens zat waar het geen kwaad kon en dat het niet groter werd. Dan is het ook meteen klaar en wordt er geen aandacht mee aan besteed.
pi_161467971
Even een vraagje tussendoor...

Bij mijn zoontje in groep 1 zit nu ook een tweeling...ik ken ze verder nog niet, maar mij viel op dat ze gelijk gekleed zijn en zo op het eerste gezicht lijken het eeneiige. Als ik aan mijn zoontje vraag, wie nu wie is, vertelt hij mij dat nummer 1 "X" en nummer 2 "Y" is...voor hem lijkt het allemaal geen probleem, maar ik denk niet dat hij echt een verschil ziet of echt weet, wie wie is.

Mij viel wel op dat er piepkleine variaties op assessoires zijn, bijvoorbeeld verschillend kleurige bandjes of haarspelden.

Is een tweelingsmoeder ermee bezig dat anderen haar kinderen misschien niet zo goed uit elkaar kunnen houden? Of dat ze vaak als "de tweeling " benaderd worden en niet als individuen?
Ik weet ook niet, hoe de juf het doet bijvoorbeeld.
Ik had ooit in mijn schooltijd ook een tweeling in de klas, maar weet niet meer hoe het in het begin was, later was er verschil in karakter en zag je het aan een moedervlek in het gezicht
  zaterdag 16 april 2016 @ 22:13:16 #137
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161478233
Er mee bezig zijn is een groot woord. Voor mij persoonlijk, in een thuissituatie dus, zit het behandelen als individuen niet in kledingkeuze. Voor mij zijn mijn kinderen gewoon 3 individuen met elk hun eigen karakters, likes en dislikes. Wel ben ik me er van bewust dat anderen niet altijd duidelijk kunnen zien wie wie is. Daarom hadden wij een kleurcode. Kind met de A in de naam droeg kleding in paars en blauw. Kind met de O in de naam kreeg roze en rode kleding. Zo was het voor iedereen in onze omgeving meteen duidelijk wie wie was, zonder het eerst te hoeven vragen.

Maar dat was voordat ze een eigen mening kregen ;(
(en dan blijkt ook weer hoe zeer je zelf toch let op kleding, ondanks dat ik ze prima uit elkaar kan houden, als de een de kleding van de ander aan heeft ben ik meteen de kluts kwijt)

Naar kdv en school altijd aparte of gematchte kleding en daarbij let ik er ook op dat ze ook met een jas aan of als ze aan tafel zitten er verschillend uitzien.

Mijn ervaring is trouwens ook dat juffen en leidsters best snel doorhebben wie wie is hoor. Er zijn ook verschillen in houding, (gezichts)motoriek, maniertjes en stemgebruik.
pi_161478519
Ik had vroeger ook een een-eiige tweeling in de klas. Heb als kind echt nooit begrepen waarom volwassenen zich vaak vergisten! Maar als ik nu de fotos zie vind ik t ook lastig.
pi_161478673
Ik heb een-eiige tweeling neefjes van zeven. Hoe ouder ze worden, hoe duidelijker de verschillen onderling, vooral in maniertjes/lichaamstaal/karakter/stem. Maar toch denk ik dat het fijn voor ze is dat ze beiden een wat ander kapsel hebben en ook een net iets andere kledingstijl; ze zijn voor de buitenwereld echt duidelijk anders en worden zelden door elkaar gehaald.

Mijn ouders hebben buurmeisjes die een een-eiige tweeling zijn, en die zijn echt niet uit elkaar te houden als je ze niet heel goed kent. Gaan volledig identiek gekleed en lijken ook echt heel erg veel op elkaar. De een is een paar centimeter langer dan de ander, dus als ze bij elkaar zijn kun je daar het verschil aan zien. Maar mijn ouders kunnen nooit één van de twee aanspreken met haar eigen naam, omdat ze het verschil gewoon niet zien. Terwijl ze ze heel regelmatig zien. Ik begrijp niet zo goed waarom je als ouders zo zou willen benadrukken dat het een tweeling is. Ik heb het gevoel dat je kinderen zo de mogelijkheid ontneemt om een eigen identiteit te ontwikkelen.
  zaterdag 16 april 2016 @ 22:48:31 #140
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161479275
Omdat het misschien niet alleen de ouders zijn.... ik merk het bij mijn peutermeisjes ook al, als de een een bloemetjesjurk aanheeft, wil de ander ook een bloemetjesjurk aan. En als de buurkinderen wel anders gekleed zouden zijn, zouden jouw ouders dan wel ineens meteen het kind bij de naam kunnen noemen? Want als ik mijn meiden anders kleed en hun haren anders doe, dan moeten opa en oma nog steeds eerst even vragen wie wie is.

Ze zijn wel heel dubbel daarin trouwens, enerzijds alles willen wat de ander ook heeft en anderzijds ook heel erg eigen dingen willen hebben.
  zondag 17 april 2016 @ 07:03:07 #141
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161484766
Mijn meiden zijn eeneiig en ik kleed ze altijd totaal anders. Gisteren ze naar mijn sv en vrouw gebracht. Krijgen we alsnog een foto van 'N kan dat goed' terwijl toch echt L op de foto staat. L had een roze broek en een donkerblauw shirt aan, N had een grijze tuniek aan met zwarte legging. Dus zelfs verschillend aankleden helpt niet voor iedereen.
pi_161485029
Zelfs met twee totaal niet op elkaar lijkende kinderen, en geen enkel identiek kledingstuk in de kast blijven mijn kinderen voor sommige mensen 'de tweeling'. Als ze een seconde verder kijken moeten ze daar snel van terug komen. Mijn meiden delen hun verjaardag maar verder zijn er amper overeenkomsten. Ze zijn wel best friends O+
Met een meidenkwartet
  zondag 17 april 2016 @ 08:21:50 #143
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_161485274
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 08:03 schreef Cathmar het volgende:
Mijn meiden delen hun verjaardag maar verder zijn er amper overeenkomsten. Ze zijn wel best friends O+
Ik zeg ook altijd dat het twee kinderen zijn die op dezelfde dag geboren zijn. Maar bij ons helpt het natuurlijk al dat het een meisje/jongen tweeling is :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  zondag 17 april 2016 @ 08:25:05 #144
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161485313
quote:
2s.gif Op zondag 17 april 2016 08:21 schreef Mark het volgende:

[..]

Ik zeg ook altijd dat het twee kinderen zijn die op dezelfde dag geboren zijn. Maar bij ons helpt het natuurlijk al dat het een meisje/jongen tweeling is :)
Vraagje. Hoe vaak krijg je dan alsnog de vraag of het een twee eiige of een eiige tweeling is? :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 17 april 2016 @ 08:26:54 #145
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161485331
Hier veel overeenkomsten, ook akle vlakken. Nu zijn ze natuurlijk ook 2,5 jaar thuis geweest, samen met grote broer. Ik ben wel heel benieuwd of dat zo blijft. Maar ze zijn wel erg aan elkaar verknocht.
  zondag 17 april 2016 @ 08:27:56 #146
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161485343
quote:
1s.gif Op zondag 17 april 2016 08:25 schreef Molo het volgende:

[..]

Vraagje. Hoe vaak krijg je dan alsnog de vraag of het een twee eiige of een eiige tweeling is? :D
Er zijn best veel mensen die niet goed opgelet hebben bij biologie. Dus ja, ik vrees van wel.
  zondag 17 april 2016 @ 08:30:11 #147
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161485370
quote:
1s.gif Op zondag 17 april 2016 08:27 schreef Kyara het volgende:

[..]

Er zijn best veel mensen die niet goed opgelet hebben bij biologie. Dus ja, ik vrees van wel.
Ik moet wel toegeven dat ik bij een tweeling vriendin van vroeger ik altijd vergat dat haar akelige tweelingzusje (totaal ander soort meisje in karakter en uiterlijk) ook jarig was wanneer zij jarig was :')

Maar de ei-vraag blijft wel lollig :+
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 17 april 2016 @ 20:10:45 #148
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_161503998
Er zijn er genoeg die het niet weten :Y
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_161515775
quote:
2s.gif Op zaterdag 16 april 2016 22:48 schreef Kyara het volgende:
Omdat het misschien niet alleen de ouders zijn.... ik merk het bij mijn peutermeisjes ook al, als de een een bloemetjesjurk aanheeft, wil de ander ook een bloemetjesjurk aan. En als de buurkinderen wel anders gekleed zouden zijn, zouden jouw ouders dan wel ineens meteen het kind bij de naam kunnen noemen? Want als ik mijn meiden anders kleed en hun haren anders doe, dan moeten opa en oma nog steeds eerst even vragen wie wie is.

Ze zijn wel heel dubbel daarin trouwens, enerzijds alles willen wat de ander ook heeft en anderzijds ook heel erg eigen dingen willen hebben.
Ik kan me voorstellen dat het lastiger wordt als de tweeling zelf graag hetzelfde wil qua uiterlijk. En gewoon verschillende kleding aan helpt ook niet heel veel, omdat dan bepaalde kleding niet per se altijd bij de een of de ander hoort. Bij jouw meiden helpt het bijvoorbeeld ook niet zoveel als je de ene keer J een staartje in doet en de andere keer D, zegmaar. Maar mijn neefjes hebben een eigen kapsel (als: de een wat langer, sluikvallend en de ander kort en wat meer gel erin) en een andere bril, en dat maakt wel veel uit. Ook hebben ze een eigen stijl en gaat de een vaak iets netter gekleed en de ander vaak iets stoerder, met name als het gaat om jassen bijvoorbeeld.
Ik geef toe dat ik het lastig kan beoordelen hoor, want ik haal mijn neefjes nooit door elkaar. Zelfs aan hun stem herken ik ze wel. Alleen in het zwembad kost het me meer moeite. Dat is anders als je er net wat verder vanaf staat denk ik.
pi_161516821
quote:
1s.gif Op zondag 17 april 2016 08:25 schreef Molo het volgende:

[..]

Vraagje. Hoe vaak krijg je dan alsnog de vraag of het een twee eiige of een eiige tweeling is? :D
die vraag krijg ik nog geregeld, met eentje met downsyndroom en eentje zonder :s)
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  maandag 18 april 2016 @ 11:19:22 #151
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161516920
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2016 11:15 schreef simmu het volgende:

[..]

die vraag krijg ik nog geregeld, met eentje met downsyndroom en eentje zonder :s)
_O-
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_161517519
mijn kleuter heeft een tweeling in de klas die bijna altijd t zelfde gekleed zijn. Schoenen zijn wel verschillend, maar die wisselen ze ook nog af. Ze hebben dezelfde maat. Kleuter vraagt in de ochtend aan 1 van 2 wie ze is en onthoudt dan aan de schoenen van die dag wie wie is. Juf ziet t aan waar de meisjes gaan zitten.(ze weet waar ze ze heeft laten zitten) Maar als er een voor juf staat moet ze t ook vragen.
*poef* nu is het weg
pi_161537489
Wij krijgen ook regelmatig de "zijn ze één- of twee-eiig" vraag. Terwijl ze heeft héél verschillend zijn vind ik. Maargoed we krijgen ook heel vaak de vraag of het een jongetje en een meisje zijn. :')

Zie hier de verschillen. ;)
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  maandag 18 april 2016 @ 23:37:03 #154
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_161539213
He, een Gerard Joling-shirt :+
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_161793812
quote:
1s.gif Op maandag 18 april 2016 22:50 schreef _NIKKI_ het volgende:
Maargoed we krijgen ook heel vaak de vraag of het een jongetje en een meisje zijn. :')

:D :')

Willen jullie duimen de komende uren... De kleinste heeft al 36 uur zelf gedronken en zijn sonde is verwijderd. Als hij het volhoudt is hij dit weekend thuis... Ik durf er nog niet echt op te verheugen, maar oh wat hoop ik het.

Maandag zou mijn uitgerekende datum zijn, al met al is het alweer 7 weken ziekenhuis! :o
  vrijdag 29 april 2016 @ 09:22:30 #156
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161793822
Ik duim *O*
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 vrijdag 29 april 2016 @ 09:29:27 #157
269689 crew  Viv
pi_161794008
Ik duim
pi_161794060
Ik hoop het zo voor jullie!!
Met een meidenkwartet
pi_161794078
Duimduimduim!
Mama van F. (2012) en M. (2016)
  vrijdag 29 april 2016 @ 09:49:11 #161
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161794117
Duim
Duim
Duim!
Dat zou zo ontzettend fijn zijn. Allebei je mannen thuis. Hoe is het met de grootste? Gaat alles goed thuis?
pi_161794963
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 09:49 schreef Shopaholic1984 het volgende:
Duim
Duim
Duim!
Dat zou zo ontzettend fijn zijn. Allebei je mannen thuis. Hoe is het met de grootste? Gaat alles goed thuis?
Ja dat gaat hartstikke goed, tevreden mannetje is het Hij heeft gister de 3 kilo bereikt!

Z'n broertje weegt nu 2,4 kilo, die is al bijna verdubbeld sinds z'n geboorte.

Oh ik kan de tijd wel vooruit duwen! :X
  vrijdag 29 april 2016 @ 11:26:43 #163
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161795697
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 10:48 schreef Madivi het volgende:

[..]

Ja dat gaat hartstikke goed, tevreden mannetje is het Hij heeft gister de 3 kilo bereikt!

Z'n broertje weegt nu 2,4 kilo, die is al bijna verdubbeld sinds z'n geboorte.

Oh ik kan de tijd wel vooruit duwen! :X
Wat fijn dat het met de grootste zo goed gaat. En die laatste loodjes wegen echt het zwaarst! Hopelijk vliegt de tijd voorbij en kun je de kleinste ook lekker mee naar huis nemen!
pi_161816938
Nog twee flesjes te gaan vannacht en morgenvroeg... als die leeg zijn is de 72 uur voorbij en gaat hij om 10 uur mee naar huis :o
  zaterdag 30 april 2016 @ 02:16:51 #165
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161816981
Dat klinkt goed zeg! *O*
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 30 april 2016 @ 05:59:00 #166
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161818074
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 02:12 schreef Madivi het volgende:
Nog twee flesjes te gaan vannacht en morgenvroeg... als die leeg zijn is de 72 uur voorbij en gaat hij om 10 uur mee naar huis :o
Kom op kanjer, je kunt het. Lekker met mama mee naar huis!!!
pi_161818121
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 02:12 schreef Madivi het volgende:
Nog twee flesjes te gaan vannacht en morgenvroeg... als die leeg zijn is de 72 uur voorbij en gaat hij om 10 uur mee naar huis :o
Jaaa hup *O*
  zaterdag 30 april 2016 @ 08:46:17 #168
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161818507
Ik hoop dat hij over een uurtje mee naar huis kan!
pi_161818597
Superrrr! Go Go Go! O+ O+ O+
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 30 april 2016 @ 10:22:34 #170
269689 crew  Viv
pi_161827023
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 10:22 schreef ViviRAWRS het volgende:
En en? *O*
Heel erg bedankt voor het duimen, het heeft gewerkt!


Hij had zijn minimum gehaald dus ik mocht hem komen halen! Direct mijn neonatologie pas ingeleverd, kind in maxicosi en zo snel mogelijk wegwezen haha!

Hij is heel heel erg moe van de rit en verandering, maar dronk net toch zijn flesje leeg. Hij doet er alleen vaak wat te lang over nog (bijna half uur).

Heel apart om te zien dat de oudste ook duidelijk doorheeft dat er "iets"anders is.

Nu een ritme vinden met zijn drieën, eindelijk een ritme voor langere tijd en ritme van onszelf! O+
  zaterdag 30 april 2016 @ 17:39:28 #172
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_161827132
Gefeliciteerd *O* *O* *O* *O* *O* Heb je nog wel wat hulptroepen achter de hand?
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_161827213
*G* *G*
Wat fijn!! Kunnen ze nu ook lekker bij elkaar liggen O+
Met een meidenkwartet
pi_161827589
Joepie!!! *O*
pi_161827838
Allebei thuis, wat fijn! *O*
Mocht je nog hulp of wat anders nodig hebben, dan weet je me te vinden ;)
  zaterdag 30 april 2016 @ 18:40:38 #176
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161828567
*O* jeej, eindelijk compleet. Beide heren thuis. Wat een fijn gevoel is dat he? Geniet van je mannen!
pi_161828667
Wat heerlijk dat de jongens allebei thuis zijn *O* *O* O+
S. 2014
J. 2016
pi_161828917
Wat fijn dat ze allebei thuis zijn nu *O*
pi_161830499
Wat fijn dat ze allebei thuis zijn! *O* *O*
pi_161831462
Ja! Allebei thuis, geweldig O+
Heel veel geluk met z'n drieën :*
  zaterdag 30 april 2016 @ 20:42:30 #181
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161831726
Ah dat is top nieuws zeg *O*
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 30 april 2016 @ 21:09:15 #182
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161832432
Wat fijn! Eindelijk echt samen *O* O+ *O*
  zaterdag 30 april 2016 @ 21:10:07 #183
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_161832454
Goed nieuws! Geniet er van!
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 30 april 2016 @ 21:16:21 #184
269689 crew  Viv
pi_161833471
Wat fijn, lekker thuis! O+ Hopelijk hebben jullie snel je draai gevonden. Veel geluk!
Mama van F. (2012) en M. (2016)
pi_161858795
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 17:43 schreef Cathmar het volgende:
*G* *G*
Wat fijn!! Kunnen ze nu ook lekker bij elkaar liggen O+
Dat dacht ik ook...tot vannacht :'). De oudste was echt helemáál van slag van alles, die heeft drie uur gehuild en zijn broertje kon natuurlijk niet slapen daardoor, dus die ging in stereo mee doen. Vuurdoop in tweeling-ouderschap! :') :X

Vandaag verder gelukkig een goede dag. Ik heb voor de jongste een andere speen op zijn flesje gezet en hij drinkt nu keurig in 20 minuten alles op. Ik merk wel dat de oudste het wachten en delen nu al moeilijk lijkt te vinden. Lastig voor beide jongens (en ook voor mij). Hoe gingen jullie daarmee om toen ze nog zo klein waren? Hoe deden jullie het met etenstijd als beide tegelijk al wakker zijn?

Saskia, gelukkig nog een weekje hulp, hopelijk is dat genoeg om een eerste ritme te vinden. Daarna regelmatig weer hulp als nodig, maar ik hoop dat ik er zelf ook vertrouwen in ga krijgen alleen.

Gevalletje, daar ga ik je misschien nog wel aan houden hoor!

Iedereen bedankt voor de felicitaties, het is boven alles heel fijn dat ze gezond en wel nu naast mij liggen te knorren allebei. O+ O+
  maandag 2 mei 2016 @ 00:09:48 #187
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_161862441
Als wachten geen optie was, voedde ik ze allebei tegelijk. Eerst flesjes, later borst.

En ik ging ook vaak met ze in bed liggen om samen te knuffelen en zo.

Sneu voor je oudste. Het isvoor hrm natuurlijk ook weer wennen aan nieuwe situatie, nieuwe dynamiek.
  maandag 2 mei 2016 @ 06:39:13 #188
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161864188
Hier konden ze ook nooit wachten op elkaar. Dus kregen ze tegelijk de fles. 1 op schoot, de ander naast me op het voedingskussen met kussensloop eromheen.
Sommige mensen kunnen er 2 op schoot nemen.
pi_161938012
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2016 06:39 schreef Shopaholic1984 het volgende:
Hier konden ze ook nooit wachten op elkaar. Dus kregen ze tegelijk de fles. 1 op schoot, de ander naast me op het voedingskussen met kussensloop eromheen.
Sommige mensen kunnen er 2 op schoot nemen.
Opstartproblemen met het duo-flessen: hoe deed je het met laten boeren? Beide stoppen tussendoor? Flesje van één met kussens stutten?

Ze drinken beide wel minder netjes als ik ze tegelijk fles geef, hopelijk valt het mee met de krampjes zo. :X :')

Kyara, ging je met z'n drieën knuffelen? Ik merk dat ze dat nu iig nog helemaal niet fijn vinden, dus wissel het maar een beetje af.

[ Bericht 4% gewijzigd door Madivi op 05-05-2016 01:57:35 ]
  donderdag 5 mei 2016 @ 06:28:06 #190
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_161938845
quote:
1s.gif Op donderdag 5 mei 2016 01:21 schreef Madivi het volgende:

[..]

Opstartproblemen met het duo-flessen: hoe deed je het met laten boeren? Beide stoppen tussendoor? Flesje van één met kussens stutten?

Ze drinken beide wel minder netjes als ik ze tegelijk fles geef, hopelijk valt het mee met de krampjes zo. :X :')

Kyara, ging je met z'n drieën knuffelen? Ik merk dat ze dat nu iig nog helemaal niet fijn vinden, dus wissel het maar een beetje af.
Onder 1 flesje legde ik inderdaad een knuffel. Nu moesten ze nog op hun zij drinken, dus de fles lag opzij en hun hoofdje ook. En ik heb er 2 die alles tot op de laatste druppen opdrinken/opdronken. Dus die stopten nooit. Boeren, degene die het eerst klaar was eerst en daarna de ander. Of ik had ze ook wel allebei bij mij. Wij hebben een hoekbank en dan zat ik in de hoek.
pi_163694685
Megabump!

Hoe gaat t met de Fok-tweelingen?

Hier gaat het heel erg goed, de kleinste is inmiddels 4 kilo, de grootste 5 (ze gaan wat verder uit elkaar lopen). Het tweeling-verzorgen en tevreden houden gaat ook al behoorlijk efficiënt!

Uiteraard geeft een nieuwe fase ook wel weer een aantal nieuwe vragen:

Voor de moeders/vaders van te vroeg geboren tweelingen: hoe lang hebben jullie nog effecten gemerkt van de prematuriteit? En hoe lang blijft de correctie qua ontwikkeling gelden?

Ik merk dat de grootste al toe is aan langere nachten, maar z'n broertje komt nog trouw elke 4 uur. Ik maak hem dan wel wakker, anders ben ik de hele nacht aan het voeden. Vind het wel sneu, hij slaapt zo lekker nog. Herkenbaar?

Ten slotte merk ik dat ik nog best veel "last" heb van de hele periode. Krijg regelmatig flashbacks van die tijd en voel me er nog vaak verdrietig over. En een soort van falen over het feit dat ze doordat ik te vroeg bevallen zoveel naars hebben moeten meemaken. Herkennen jullie dit en hoe ging je ermee om?
  dinsdag 12 juli 2016 @ 19:02:33 #192
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_163695075
Hoi,
Mijn tweeling is inmiddels 11, maar zij werden 7 weken te vroeg geboren en hebben 4 weken in het ziekenhuis gelegen. Ik weet niet of het vergelijkbaar is met jouw verhaal? Een van de twee heeft nog steeds last van astma, en dat is mogelijk mede veroorzaakt door de vroeggeboorte. Voor de rest merk je er niks meer van.
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
pi_163695996
Hoi slaveloos, leuk, wat voor tweeling heb je? Lijkt me dat puberteit ook weer een fase is met z'n eigen tweeling-uitdagingen! Heeft de kleine met astma ook beademing gehad?

Mijn tweeling was met 32 weken geboren, ze hebben respectievelijk 5 en 7 weken in het ziekenhuis gelegen (de kleinste was tevens dysmatuur). Gecorrigeerd zijn ze nu 2 maand en een week oud. :)
  dinsdag 12 juli 2016 @ 20:43:56 #194
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_163697638
Mijn tweeling is bijna 7 en gaat na de zomer naar groep 4. Qua lengte wordt het verschil onderling steeds kleiner (was altijd wel 2-3 cm), maar worden het vooral steeds meer een jongen en een meisje. Ze waren bijna 40 weken toen ze geboren werden, dus echt een gezondheidsprobleem hebben ze niet gehad.

Probeer jezelf ook geen verwijten te maken over het vroeg bevallen, de natuur laat zich niet altijd dwingen.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  dinsdag 12 juli 2016 @ 20:45:25 #195
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_163697669
Nou quiz ik al jaren met slaveloos en nooit geweten dat hij ook een tweeling heeft :@
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  dinsdag 12 juli 2016 @ 20:46:48 #196
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_163697702
Ohhh dat lijkt gedeeltelijk op ons verhaal, het gekke is dat degene zonder astma beademingvheeft gehad, gek hé. Ja die ukkies zo mager en de zorgen die je je maakt. Bij ons was t na een jaar of anderhalf wel duidelijk dat t goed met ze ging. Ze waren wel laat met kruipen, lopen en dat soort dingen, maar ze gingen het wel doen.
Het zijn twee meisjes en onvoorstelbaar verschillend.
Jullie zullen vanzelf in een ritme komen, ik vond de eerste maanden erg zwaar, maar daarna werd het makkelijker, leuker, en vooral erg komisch, 2 van die kleine wurmen door je huis kruipend, samen spelen lachen en vechten O+
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
  dinsdag 12 juli 2016 @ 20:47:16 #197
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_163697715
quote:
2s.gif Op dinsdag 12 juli 2016 20:45 schreef Mark het volgende:
Nou quiz ik al jaren met slaveloos en nooit geweten dat hij ook een tweeling heeft :@
Ik ook van jou niet Mark
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
  dinsdag 12 juli 2016 @ 20:50:56 #198
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_163697830
Is jouw tweelingzoon degene die gaat rugbyen?
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
  dinsdag 12 juli 2016 @ 20:54:20 #199
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_163697943
Nope, die zit er nog boven (9 jaar), en we hebben er nog eentje onder van 4 :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  dinsdag 12 juli 2016 @ 20:56:49 #200
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_163698011
Poepoe 4 kids, dat is een druk, maar vast gezellig huis vol
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
  dinsdag 12 juli 2016 @ 21:06:51 #201
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_163698300
Hoi Madivi,

De ontwikkeling van mijn meiden werd goed in de gaten gehouden door de fysio. Doordat ze onder de 32 weken geboren zijn, mochten we meedoen aan het ToP programma. Ondertussen is dat afgerond. De meiden deden het vanaf het begin af aan super goed. Ze zijn nu bijna 16 maanden (14 gecorrigeerd) De fysio kwam meer voor de gezelligheid. Corrigeren mag tot 2 jaar zeker en als ze 'achter' lopen zelfs nog langer.
De vroeggeboorte kan ik ook nog steeds niet achter me laten en ben er nog regelmatig verdrietig om. Natuurlijk ben ik erg dankbaar dat het nu zo goed met die 2 deugnietjes gaat. Maar de hele periode heeft er goed ingehakt. Wanneer ik het echt achter me kan laten, geen idee. De tijd zal het leren.
pi_163698482
Wat fijn dat het zo goed met ze gaat!!
Ik heb geen ervaring met vroeggeboorte, meisjes kwamen met 38w.
Maar, ik heb wel een fase van twee jaar dat een grote grijze blur is. Het is gewoon heel heftig. Schroom niet om hulp te vragen, ook voor jezelf. Vooral voor jezelf. Ik heb daar zelf veel te lang mee gewacht.
Met een meidenkwartet
  dinsdag 12 juli 2016 @ 21:21:46 #203
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_163698698
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 juli 2016 21:06 schreef Shopaholic1984 het volgende:
Hoi Madivi,

De ontwikkeling van mijn meiden werd goed in de gaten gehouden door de fysio. Doordat ze onder de 32 weken geboren zijn, mochten we meedoen aan het ToP programma. Ondertussen is dat afgerond. De meiden deden het vanaf het begin af aan super goed. Ze zijn nu bijna 16 maanden (14 gecorrigeerd) De fysio kwam meer voor de gezelligheid. Corrigeren mag tot 2 jaar zeker en als ze 'achter' lopen zelfs nog langer.
De vroeggeboorte kan ik ook nog steeds niet achter me laten en ben er nog regelmatig verdrietig om. Natuurlijk ben ik erg dankbaar dat het nu zo goed met die 2 deugnietjes gaat. Maar de hele periode heeft er goed ingehakt. Wanneer ik het echt achter me kan laten, geen idee. De tijd zal het leren.
T gaat best snel over hoor, zeker als het goed met ze gaat. Dat lijkt nu niet zo, dat weet ik wel. Als je soms terugkijkt dan denk je waarom heb ik me nou zo druk gemaakt hierover. Andere tweeling ouders met te vroeg geboren kindertjes zeiden vaak hetzelfde, met een jaar of anderhalf is het normaal en ga je nog meer genieten van die kleintjes
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
  dinsdag 12 juli 2016 @ 22:17:29 #204
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_163700819
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2016 18:42 schreef Madivi het volgende:
Megabump!

Hoe gaat t met de Fok-tweelingen?

Hier gaat het heel erg goed, de kleinste is inmiddels 4 kilo, de grootste 5 (ze gaan wat verder uit elkaar lopen). Het tweeling-verzorgen en tevreden houden gaat ook al behoorlijk efficiënt!

Uiteraard geeft een nieuwe fase ook wel weer een aantal nieuwe vragen:

Voor de moeders/vaders van te vroeg geboren tweelingen: hoe lang hebben jullie nog effecten gemerkt van de prematuriteit? En hoe lang blijft de correctie qua ontwikkeling gelden?

Ik merk dat de grootste al toe is aan langere nachten, maar z'n broertje komt nog trouw elke 4 uur. Ik maak hem dan wel wakker, anders ben ik de hele nacht aan het voeden. Vind het wel sneu, hij slaapt zo lekker nog. Herkenbaar?

Ten slotte merk ik dat ik nog best veel "last" heb van de hele periode. Krijg regelmatig flashbacks van die tijd en voel me er nog vaak verdrietig over. En een soort van falen over het feit dat ze doordat ik te vroeg bevallen zoveel naars hebben moeten meemaken. Herkennen jullie dit en hoe ging je ermee om?
Dat laatste is herkenbaar. Ik heb het nog steeds dat ik het bij flarden moeilijk vind. Het is toch een periode die niet lekker is afgesloten zeg maar. Het gevoel van falen heb ik dan weer niet gehad eigenlijk. Het slijt wel maar het blijft hier altijd wel een pijnpuntje.

Mijn meiden zijn inmiddels 3,5 en ik merk eigenlijk niets meer van hun prematuriteit. Ze hebben in hun 1e jaar vooral hun energie gestoken in groeien. Na 1 jaar hadden ze wat dat betreft hun achterstand ingehaald. In hun 2e jaar hebben ze hun ontwikkeling bijgehaald.

Ze waren in hun eerste jaar, vooral de eerste maanden nog wel erg prematuur in hun bewegingen. We hadden fysio (standaard vanuit het follow up programma van het ziekenhuis) dus die kon wat tips en trucs geven. Kwam vooral doordat ze ook prematuur aan de zwaartekracht blootgesteld zijn en dat is moeilijk voor die kleine lijfjes.

Verder merkte ik ook dat ze prematuur waren bij het aanbieden van vaste voeding. Ik ben begonnen met 6 maanden ongecorrigeerd maar al vrij snel gestopt. Met 6 maanden gecorrigeerd weer begonnen en dat ging een stuk beter.
pi_163706103
Die van ons waren vier weken te vroeg en net als Kyara, zijn nu 3 en een half. Bij geboorte zaten ze kwa grootte en gewicht in de onderste vijf procent. Nu beide kwa lengte boven het negentigste percentiel en gewicht iets daaronder. Merk eigenlijk helemaal niets van vroeggeboorte, vier weken valt ook wel mee eigenlijk.

Iets anders, ze lopen kwa taal en spreken wel duidelijk achter. Kwa intelligentie zit het volgens mij wel okee. We denken dat het te maken heeft met de tweetalige opvoeding (Engels/NL) in combinatie met het tweeling zijn.
Jesus saves but death prevails.
  woensdag 13 juli 2016 @ 07:08:37 #206
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_163706286
Dat laatste zou heel goed kunnen shivo. Hebben ze een eigen taaltje? Gaan ze ook met 4 naar school?
pi_163714704
Ze gaan sinds 2,5 naar een dagopvang waar voornamelijk Engels wordt gesproken, hoewel de meeste kinderen en leraressen geen Engels-talige ouders hebben. Hoe is dat voor jouw tweeling?
Jesus saves but death prevails.
  woensdag 13 juli 2016 @ 22:31:29 #208
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_163722249
Jullie wonen in het buitenland toch?

Hier gaan ze sinds maart naar het kdv en met 4 dus naar school. Grote broer is afgelopen januari begonnen dus ze komen er vrijwel dagelijks :D

Hier hebben ze nooit een tweelingtaaltje gehad. Er werd natuurlijk ook veel gepraat in huis met grote broer. Die net niet groot genoeg is om zinnen voor ze in te vullen dus ik denk dat ze dat ook wel geholpen heeft. Hoewel ze alle drie best wel taalvaardig zijn.
pi_163751415
Slaveloos, mijn tweeling (jongens) zijn overduidelijk twee-eiig, ik denk ook dat ze verschillend gaan worden. Mooi om te lezen dat de nare ervaring bij jullie uiteindelijk plaats heeft gemaakt voor mooie ervaringen. Tot nu toe ontwikkelen ze zich goed, de kleinste loopt duidelijk achter in ontwikkeling, maar volgt wel steeds na een maandje ongeveer
(brabbelen, dingen vastpakken etc).

Mark, 4 kinderen, zo druk maar ook zo gezellig lijkt me! Is je tweeling qua karakter en gedrag erg verschillend of lijken ze op elkaar?

Shopaholic, zo fijn dat je meiden het zo goed doen. Erg prettig voor mij om te lezen dat je je herkent in de gevoelens over die periode, hoewel het ook rot is natuurlijk. Hoe reageert jouw omgeving op je verdriet? Ik merk dat veel mensen niet begrijpen waarom ik er nog last van heb (het gaat nu toch goed?). Ik ben van plan een fotoboek met verhalen te maken over de periode, hopelijk gaat dat me helpen...

Cathmar, wat maakt het voor jou vooral de grijze blur? Ik moet zeggen dat het dagelijkse ritme me wel goed af gaat, alleen die gebroken nachten he... Sinds een paar dagen zitten we op elke 4 uur voedingen (ik geef ze binnen schema op verzoek), maar die kosten nog steeds zeker wel een uur.

Kyara, fijn te lezen dat je het ook herkent. Praat jij er nog wel eens met je omgeving over?

Kun je een paar voorbeelden noemen van het premature bewegen? Ik merk bij de grootste weinig meer, de kleinste begint nu wat te minderen met overstrekken. Hij heeft nog wel beetje neiging tot hol trekken en sterke schrikreflexen (zo sneu om te zien). Valt me bij nieuwe indrukken ook op dat de kleinste dan echt ogen als schoteltjes krijgt en sneller overprikkeld is.

Met voeding ben ik ook geneigd te wachten tot 6 maand gecorrigeerd, tenzij ze echt zelf duidelijke signalen gaan afgeven. Vind het ook wel verwarrend dat ze in ziekenhuis soms wel en soms niet corrigeren. Ze krijgen nu nog steeds half bv en half nenatal 1, voorlopig zijn ze daarmee nog tevreden.

Shivo, leuk dat ze tweetalig worden opgevoed. Vind je de achterstand qua taal iets van zorg of heb je wel vertrouwen dat het goedkomt?

[ Bericht 35% gewijzigd door Madivi op 15-07-2016 08:24:20 ]
  vrijdag 15 juli 2016 @ 09:00:15 #210
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_163752088
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 08:02 schreef Madivi het volgende:
Slaveloos, mijn tweeling (jongens) zijn overduidelijk twee-eiig, ik denk ook dat ze verschillend gaan worden. Mooi om te lezen dat de nare ervaring bij jullie uiteindelijk plaats heeft gemaakt voor mooie ervaringen. Tot nu toe ontwikkelen ze zich goed, de kleinste loopt duidelijk achter in ontwikkeling, maar volgt wel steeds na een maandje ongeveer
(brabbelen, dingen vastpakken etc).

Mark, 4 kinderen, zo druk maar ook zo gezellig lijkt me! Is je tweeling qua karakter en gedrag erg verschillend of lijken ze op elkaar?

Shopaholic, zo fijn dat je meiden het zo goed doen. Erg prettig voor mij om te lezen dat je je herkent in de gevoelens over die periode, hoewel het ook rot is natuurlijk. Hoe reageert jouw omgeving op je verdriet? Ik merk dat veel mensen niet begrijpen waarom ik er nog last van heb (het gaat nu toch goed?). Ik ben van plan een fotoboek met verhalen te maken over de periode, hopelijk gaat dat me helpen...

Cathmar, wat maakt het voor jou vooral de grijze blur? Ik moet zeggen dat het dagelijkse ritme me wel goed af gaat, alleen die gebroken nachten he... Sinds een paar dagen zitten we op elke 4 uur voedingen (ik geef ze binnen schema op verzoek), maar die kosten nog steeds zeker wel een uur.

Kyara, fijn te lezen dat je het ook herkent. Praat jij er nog wel eens met je omgeving over?

Kun je een paar voorbeelden noemen van het premature bewegen? Ik merk bij de grootste weinig meer, de kleinste begint nu wat te minderen met overstrekken. Hij heeft nog wel beetje neiging tot hol trekken en sterke schrikreflexen (zo sneu om te zien). Valt me bij nieuwe indrukken ook op dat de kleinste dan echt ogen als schoteltjes krijgt en sneller overprikkeld is.

Met voeding ben ik ook geneigd te wachten tot 6 maand gecorrigeerd, tenzij ze echt zelf duidelijke signalen gaan afgeven. Vind het ook wel verwarrend dat ze in ziekenhuis soms wel en soms niet corrigeren. Ze krijgen nu nog steeds half bv en half nenatal 1, voorlopig zijn ze daarmee nog tevreden.

Shivo, leuk dat ze tweetalig worden opgevoed. Vind je de achterstand qua taal iets van zorg of heb je wel vertrouwen dat het goedkomt?

ja ja this brings back memories, omdat ze zo verschillend let je ook op die verschillen en vergroot je die uit vanwege de vroeggeboorte. Misschien reageert de kleinste gewoon wat sterker op prikkels dan de andere. Bij ons reageerde (en reageert nog steeds trouwens) de jongste het sterkst op prikkelingen heeft meer last van emotionele schommelingen en dat soort dingen, terwijl zij degene is die het snelst was (is) met ontwikkelingen, de eerste die kroop, rolde, liep, fietste, sportte etc.
Overigens gaan ze na de zomer allebei naar de middelbare school, hebben ze allebei HAVO\VWO advies.en is de jongste bijna een topsport talent (ze zit tegen de regionale selectie aan). Wat heel knap is, want door hun vroeggeboorte zijn ze in december 2004 geboren in plaats van februari 2005. Daardoor zijn ze altijd de jongste, in de klas, in de sportteams etc, ze moeten zich dus altijd meten met oudere kinderen.
Wat ik vooral wil zeggen is dat je ze natuurlijk in de gaten moet blijven houden, maar dat het allemaal goed gaat komen. Probeer zoveel mogelijk te genieten want elke fase heeft leuke dingen waar je later met veel plezier op terug kunt kijken
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
  vrijdag 15 juli 2016 @ 15:09:05 #211
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_163759430
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 08:02 schreef Madivi het volgende:
Kyara, fijn te lezen dat je het ook herkent. Praat jij er nog wel eens met je omgeving over?

Kun je een paar voorbeelden noemen van het premature bewegen? Ik merk bij de grootste weinig meer, de kleinste begint nu wat te minderen met overstrekken. Hij heeft nog wel beetje neiging tot hol trekken en sterke schrikreflexen (zo sneu om te zien). Valt me bij nieuwe indrukken ook op dat de kleinste dan echt ogen als schoteltjes krijgt en sneller overprikkeld is.
Euhm, volgens mij zijn die schrikachtige bewegingen wel de belangrijkste ja. Mijn jongste/kleinste had dat ook heel erg. Die was duidelijk meer prematuur dan haar zus. Het verschil in gewicht was toen ook iets van 500 gram (nu nog steeds maar het relatieve verschil is op amper 3 kilo natuurlijk groter dan op 15 kilo :D ).

Mijn kleinste meisje had overigens ook de meeste drive om dingen te kunnen. Zuslief tijgerde als eerste omdat zij te druk was om het kruipen te oefenen maar verder was zij de eerste die kroop, liep, praatte etc.
pi_163762114
Slaveloos, goed punt, het risico op projectie is groot bij een tweeling. We zullen zien hoe ze zich gaan ontwikkelen. Tot nu toe loopt oudste voor, maar de kleinste heeft wel het meeste pit in zich.

Kyara, heel herkenbaar wat je schrijft! In het ziekenhuis zeiden ze ook dat de kleinste vaak verrast met wat ze kunnen. De dokter verklaarde het door te zeggen dat ze in de buik ook al harder hebben moeten knokken en meer stress hadden.

Bijzonder dat ze nog steeds evenveel verschillen trouwens. Hier was het verschil bij de geboorte 600 gram, nu is het 900. Hun bouw is ook heel anders (ze hebben ook beide duidelijk een andere afkomst die domineert).
  vrijdag 15 juli 2016 @ 17:43:24 #213
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_163762831
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 17:07 schreef Madivi het volgende:
Kyara, heel herkenbaar wat je schrijft! In het ziekenhuis zeiden ze ook dat de kleinste vaak verrast met wat ze kunnen. De dokter verklaarde het door te zeggen dat ze in de buik ook al harder hebben moeten knokken en meer stress hadden.
Gaat hier niet helemaal op. De kleinste/jongste was bij de geboorte het zwaarste (wel 30 gram zwaarder...). Maar ze is flink afgevallen vlak na de geboorte tot 1700 gram. En daarna is het verschil opgelopen tot ongeveer 500 gram (soms iets minder) en dat is zo gebleven.
  vrijdag 15 juli 2016 @ 17:47:13 #214
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_163762902
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 08:02 schreef Madivi het volgende:

Shopaholic, zo fijn dat je meiden het zo goed doen. Erg prettig voor mij om te lezen dat je je herkent in de gevoelens over die periode, hoewel het ook rot is natuurlijk. Hoe reageert jouw omgeving op je verdriet? Ik merk dat veel mensen niet begrijpen waarom ik er nog last van heb (het gaat nu toch goed?). Ik ben van plan een fotoboek met verhalen te maken over de periode, hopelijk gaat dat me helpen.

Niet iedereen in de omgeving begrijpt het inderdaad. Want het gaat toch goed, ze doen het toch goed. Maar die ziekenhuisperiode heeft er echt wel ingehakt. Vooral omdat N daarna ook nog geopereerd is aan haar hartje. Gelukkig kan ik het er met J goed over hebben. Ook 1 vriendin waar ik echt mezelf kan zijn en mijn verdriet durf te uitten. Mijn ouders snappen het ook heel goed. Voor de rest hou ik het heel erg bij mezelf. Er zijn dagen dat ik er echt niet aan denk, maar ook dagen dat ik er nog heel verdrietig om kan zijn.
Ik heb voor allebei mijn dames een fotoboek gemaakt over de ziekenhuis periode. 'De reis naar huis' heb ik het genoemd.
Ik hoop dat het voor jou helpt om de periode af te verwerken! Een fotoboek maken.
Hier trouwens ook verschil. Bij geboorte 400 gram. Dat is opgelopen tot 1 kilo na een paar maanden. Nu wordt het verschil weer kleiner. Zo'n 350 gram de laatste keer. Ze gaan steeds meer op elkaar lijken.
Hier is de grootste steeds het snelste met alles en ook wel de ondernemendste. N is de kleinste en wacht meer af. Kijkt meer de kat uit de boom. Ondanks eeneiig hebben ze duidelijk een eigen karaktertje en ontwikkelen ze zich op hun eigen tempo!
Knap dat je trouwens nog steeds deels BV geeft!
  zaterdag 16 juli 2016 @ 00:44:27 #215
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_163775257
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 08:02 schreef Madivi het volgende:
Mark, 4 kinderen, zo druk maar ook zo gezellig lijkt me! Is je tweeling qua karakter en gedrag erg verschillend of lijken ze op elkaar?

Heel verschillend, maar het is dan ook een meisje/jongen tweeling. Ik zeg altijd: het zijn gewoon 2 verschillende kinderen, ze zijn alleen tegelijk geboren.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_163784124
Leuk om te lezen hoe de karakters en ontwikkelingen van de kindjes zo uiteen kan lopen.

Hier zit ik met een voeding dilemma. De grootste is eigenlijk toe aan langere nachten maken, de kleine komt echt nog om de 4 uur. De kleinste is dus bepalend voor de nachttijden (grofweg komt hij rond 22.00 2.00 6.00). Nu heb ik laatst de grootste laten slapen en dan komt hij om 4 uur. Beide komen ze in de ochtend rond half 10. Ik maak m nu wakker na de voeding van z'n broer, maar dan moet hij wat huilen en drinkt max 10 minuutjes. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Met voedingen om 22 2 4 6 hou ik geen nacht meer over...
  zaterdag 16 juli 2016 @ 14:32:42 #217
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_163784692
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 juli 2016 14:08 schreef Madivi het volgende:
Leuk om te lezen hoe de karakters en ontwikkelingen van de kindjes zo uiteen kan lopen.

Hier zit ik met een voeding dilemma. De grootste is eigenlijk toe aan langere nachten maken, de kleine komt echt nog om de 4 uur. De kleinste is dus bepalend voor de nachttijden (grofweg komt hij rond 22.00 2.00 6.00). Nu heb ik laatst de grootste laten slapen en dan komt hij om 4 uur. Beide komen ze in de ochtend rond half 10. Ik maak m nu wakker na de voeding van z'n broer, maar dan moet hij wat huilen en drinkt max 10 minuutjes. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Met voedingen om 22 2 4 6 hou ik geen nacht meer over...
Ja dat herken iknnog wel. Wij hebben gedaan wat jij deed, de een wakker maken als ander voeding wilde. Gewoon om nog een beetje nacht te hebben. Die periode is heel vervelend, maar daar moeten alle tweelingouders doorheen. Gelukkig duurt het niet zo lang en kunnen ze relatief snel met bijvoorbeeld 11 uur 3 uur en 7 uur tevreden zijn. Maar reken wel op nog aantal spookachtige nachtjes dat eerste jaar, succes
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
  zondag 17 juli 2016 @ 09:07:54 #218
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_163801797
Wij hebben er juist voor gekozen om te voeden op verzoek. Maar wakker maken was sowieso geen succes, dan dronken ze gewoon niet. Ik vond vooral het steeds heen en weer lopen zwaar dus ik legde dan gewoon 1 kind aan, sliep verder met kind naast me en legde haar pas terug als de andere zich melde. Dat scheelde al enorm.

En hier duurde die nachtvoedingen 2 jaar maar daarna werden het wel langslapers ;)
pi_163804693
Nou vannacht de grootste laten liggen, hij kwam pas om 5 uur! Dat kan wel werkbaar worden: beide om 22, kleinste komt om half 2, grootste 5 uur, kleinste half 6.

Kyara, ja het scheelt als je ze elke keer tot voldoening kan aanleggen. De nachtvoeding van de kleine lukt wel, maar de ochtend voeding heb ik niet voor beide genoeg, dus dan ontevreden huilende tweede baby :'(... Doe dan maar 1de borst, de ander de fles, per dag omgewisseld.
pi_163808930
Wij hebben vanaf het begin er een militair regime op nagehouden. Dus allebei om de zoveel uur en op gezette tijden drinken. Ook met slapen, nu nog steeds trouwens. Het scheelt misschien dat we verder geen familie in de buurt hebben voor de helpende hand.
Jesus saves but death prevails.
pi_163812913
Shivo, was jouw tweeling ongeveer even zwaar? Bij mij lopen ze een kilo uiteen en is de voedselbehoefte echt wel anders nu.
  zondag 17 juli 2016 @ 23:04:51 #222
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_163818221
quote:
1s.gif Op zondag 17 juli 2016 12:52 schreef Madivi het volgende:
Nou vannacht de grootste laten liggen, hij kwam pas om 5 uur! Dat kan wel werkbaar worden: beide om 22, kleinste komt om half 2, grootste 5 uur, kleinste half 6.

Kyara, ja het scheelt als je ze elke keer tot voldoening kan aanleggen. De nachtvoeding van de kleine lukt wel, maar de ochtend voeding heb ik niet voor beide genoeg, dus dan ontevreden huilende tweede baby :'(... Doe dan maar 1de borst, de ander de fles, per dag omgewisseld.
Wat fijn dat de grootste zo'n goede ruk heeft kunnen maken.

Ik heb dat ook een tijdje gehad. Ik gaf toen eerst borst en daarna nog een beetje in de fles. En die fles werd steeds minder omdat mijn productie toenam door het steeds aanleggen.

Maar ik snap dat jouw situatie weer anders is en dat dat niet (altijd) haalbaar is.

Mijn belangrijkste tip voor jou is dan ook: kijk naar jezelf en naar je kinderen en wat jullie allemaal nodig hebben. Dingen die voor mij werken hoeven voor jullie niet te werken en het militaire regime van Shivo zou hier bijvoorbeeld weer niet gewerkt hebben. Vertrouw op jezelf en op je kinderen.

Dat gezegd hebbende, wat slaveloos zegt is ook weer waar: het is een periode met weinig slaap en niet altijd even leuk maar het is tijdelijk.

:*
pi_163818446
Ik probeer ze idd wel regelmatig aan te leggen, ook tussendoor als ze onrustig zijn. Maar ik denk dat ik gewoon niet genoeg rust heb om de productie echt sprongen te laten maken. Het lukt net om weer een paar cc erbij te krijgen na het ophogen. Neem ik mee voor om te gaan powerpumpen gaat er altijd wel één net huilen, z'n speentje kwijt zijn of ben ik zelf echt te moe (of heb nog niet gegeten en gedoucht :'))

Ik vind het wel fijn te lezen dat jullie het als pittig hebben ervaren. Vanavond echt even lastige avond, ik hoop zo dat dat verdrietige gevoel over die periode snel gaat slijten. ;(
pi_164281368
En daar ben ik weer met een nieuwe serie vragen... :D

Slapen jullie tweeling bij elkaar op de kamer? Worden ze ook wakker van elkaar?

En voor de prematuur mama's: merkten jullie ook verschil in fysieke ontwikkeling? Hier wordt verschil tussen grootste en kleinste heel duidelijk bij buikliggen. Kleinste valt nog steeds vaak naar voren op z'n boost en overstrekt dan. Wanneer verdween bij jullie het overstrekken (als ze dat deden)?
pi_164282105
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 augustus 2016 21:50 schreef Madivi het volgende:


Slapen jullie tweeling bij elkaar op de kamer? Worden ze ook wakker van elkaar?


Ja, vanaf dag 1. Ook omdat we geen kamer over hebben, dus geen keuze. Ze zullen de kamer moeten delen totdat hun oudste zus het huis uit gaat :)
En nee nog nooit wakker geworden van elkaar. Maar dat is overal anders he.
Met een meidenkwartet
pi_164282627
Hier ook samen. En ze worden hier ook niet wakker van elkaar, ook niet toen ze kleiner waren.

Overstekken.... geen idee meer wanneer dat minder werd. Ging erg geleidelijk. Ik vond de fysio wel wel dus zolang zij tevreden was, vond ik het ook prima. Er waren wel kleine verschillen, de jongste was net wat meer prematuur en had overal net wat meer moeite mee in het begin. Later zorgde juist het verschil in temperament voor verschillen. De jongste was heel fanatiek met oefenen met kruipen, de oudste was wat relaxter en had eerder in de gaten dat ze met tijgeren ook vooruit kon komen....(dat waren ook meteen de enige 2 dingen waar ze sneller mee was: geboren worden en tijgeren :D ). het verschil in temperament is overigens ook een stuk minder :X
pi_164284917
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 augustus 2016 21:50 schreef Madivi het volgende:
En daar ben ik weer met een nieuwe serie vragen... :D

Slapen jullie tweeling bij elkaar op de kamer? Worden ze ook wakker van elkaar?
Bij ons slapen ze apart. Samen slapen hebben ze maar heel even gedaan, een paar dagen. Sindsdien slapen ze apart en dat gaat prima, ze weten dus ook niet beter. Zelfs bij apart slapen worden ze nog wakker van elkaar, dus wat mij betreft is het een goede zet geweest om ze uit elkaar te halen.
De afgelopen 2 weken hebben ze op de camping wel samen geslapen, maar dat stond garant voor keten en samen ondeugende dingen zoals uit bed klimmen doen. Als ze eenmaal sliepen dan sliepen ze wel keurig de hele nacht door, maar het in slaap vallen duurde veel langer dan normaal.
  zondag 7 augustus 2016 @ 00:28:55 #228
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_164286074
Hier slapen ze al hun hele leven samen, nu in een stapelbed. Maar in het voorjaar verhuizen we naar een groter huis en dan krijgt ieder een eigen kamer. Ook omdat we denken dat dochterlief dat op termijn fijner gaat vinden.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_164287163
Hier na drie maanden apart. En vakanties waarbij ze bij elkaar slapen betekenen dus weining slaap omdat ze gaan liggen ouwehoeren.
Jesus saves but death prevails.
pi_164290353
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2016 01:16 schreef Shivo het volgende:
Hier na drie maanden apart. En vakanties waarbij ze bij elkaar slapen betekenen dus weining slaap omdat ze gaan liggen ouwehoeren.
Hahaha ja dat ouwehoeren doen ze hier ook eerst een half uurtje als ze naar bed gaan. Zo gezellig even de dag doornemen O+
Daarna gaan ze wel lekker slapen.
Met een meidenkwartet
  zondag 7 augustus 2016 @ 09:28:34 #231
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_164290732
Dat doen ze hier inderdaad ook. Maar ze kunnen ook wel goed aangeven dat ze willen slapen en dat de ander haar mond moet houden :D Het is heerlijk om s avonds (en s ochtends) al die verhalen uit hun kamer te horen O+
pi_164290914
quote:
2s.gif Op zondag 7 augustus 2016 00:28 schreef Mark het volgende:
Hier slapen ze al hun hele leven samen, nu in een stapelbed. Maar in het voorjaar verhuizen we naar een groter huis en dan krijgt ieder een eigen kamer. Ook omdat we denken dat dochterlief dat op termijn fijner gaat vinden.
Fijn dat dat kan, verhuizen en een eigen kamer. Leuk vooruitzicht.
Met een meidenkwartet
  zondag 7 augustus 2016 @ 12:22:33 #233
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_164293144
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 augustus 2016 21:50 schreef Madivi het volgende:
En daar ben ik weer met een nieuwe serie vragen... :D

Slapen jullie tweeling bij elkaar op de kamer? Worden ze ook wakker van elkaar?

En voor de prematuur mama's: merkten jullie ook verschil in fysieke ontwikkeling? Hier wordt verschil tussen grootste en kleinste heel duidelijk bij buikliggen. Kleinste valt nog steeds vaak naar voren op z'n boost en overstrekt dan. Wanneer verdween bij jullie het overstrekken (als ze dat deden)?
Ze slapen samen op een kamer. Dat moet ook wel, want geen kamer over. Als we gaan verhuizen blijven ze bij elkaar tot ze zelf apart willen slapen. Wakker worden van elkaar gebeurt heel af en toe.
Verschil in ontwikkeling. L is altijd iets sneller dan N. Het zelf gaan zitten zat de meeste tijd tussen (2 maanden). Bij al de andere ontwikkelingen volgden ze elkaar vaak na een week/2 weken.
Overstrekken weet ik niet meer wanneer dat verdween. Dat hebben ze ook niet heel vaak/lang gedaan.
pi_164304294
quote:
1s.gif Op zondag 7 augustus 2016 08:16 schreef Cathmar het volgende:

[..]

Hahaha ja dat ouwehoeren doen ze hier ook eerst een half uurtje als ze naar bed gaan. Zo gezellig even de dag doornemen O+
Daarna gaan ze wel lekker slapen.
In de avond is dat niet erg maar word minder vrolijk als ze om zes uur naast hun bed staan omdat ze zo enthousiast van elkaar worden ;(
Jesus saves but death prevails.
pi_166771957
Megabump! Inmiddels zijn de jongens alweer 8 maand geleden geboren en een nieuwe fase betekent nieuwe vragen...

Tussen de jongens zit inmiddels ongeveer 1,6 kilo verschil en ook best wat verschil in ontwikkeling (bijv. grootste draait en begint te schuiven, kleinste nog niet). Nu zijn ze zich daar nog niet zo bewust van, maar ik kan me voorstellen dat dat later ook wel frustratie of jaloezie kan opleveren. Hoe was/is dat bij jullie?

En dan is er het eten. Ik geef ze nu om en om de hapjes in de kinderstoel, maar flessen tegelijk geven gaat haast niet meer nu ze zo bewegelijk worden. Hoe deden jullie dat? Ook in de stoel? Na elkaar?

Het is wel heel leuk om te zien hoe blij ze met elkaar zijn, ze hebben echt een speciale lach voor elkaar. Blijft bijzonder zo'n tweeling!

[ Bericht 1% gewijzigd door Madivi op 20-11-2016 08:14:49 ]
pi_166772059
Gaat snel he?!
Hier had ik handvatten aan de flessen en dronken ze zelf. Lagen ze lekker tegen me aan, of een in de wipper en de ander op schoot.
Met een meidenkwartet
  zondag 20 november 2016 @ 08:49:40 #237
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_166772089
Ze worden zo snel groot he?
Ik had er altijd 1 op schoot en 1 lag naast me op het voedingskussen/gewoon kussen. Ging goed. Want eten vonden ze altijd O+ dan lagen ze wel stil.
Hier ontwikkelde N zich ook minder snel dan L. Hebben de nooit last van gehad. Nog steeds is L motorisch sterker, maar N zegt al meer woorden. L pakte in het begin speelgoed af van N en dat liet N altijd toe. Nu begint ze terug te duwen/bijten/slaan als het weer gebeurd. Ze bijt nu echt wel van zich af.
pi_166772127
Ja het gaat zeker snel!

Goed idee van die flessen met handvatten ik ga eens kijken bij de drogist.

Shop, het grappige is dat kleinste vaker het speelgoed van z'n broer weet af te pakken dan andersom, zijn fijne motoriek is weer beter. Ik hoop dat zij er ook geen last van krijgen, maar het zal natuurlijk wel vaker voor gaan komen met school, sport etc.

Hier lagen ze idd ook altijd één op schoot en één naast mij, maar de grootste gaat liefste draaien en wippen tijdens het drinken (en tijdens het verschonen van poepluiers...) en kleinste friemelt aan doekjes en mijn haar en wiebelt of trappelt er ondertussen ook op los. :')

Fijne rustmoment is het iig niet meer (en ze slapen overdag ook bijna niet meer, dus t wordt nu echt op een andere manier druk. 8)7
pi_166798034
Hier gaat de ontwikkeling wel redelijk gelijk op. D heeft heel lang geoefend op het kruipen terwijl J al snel ontdekte dat je met tijgeren ook vooruit kon komen. Dat heeft wel voor frustratie bij D gezorgd. Maar dat was ook het enige waarin J sneller was (en met het geboren worden, daarbij ook ;) ). Maar J boeit dat een stuk minder. Tussen het leren lopen zat nog geen 48 uur en toen liepen ze allebei. Ik heb de indruk dat ze ook cognitief redelijk gelijk op gaan. In januari gaan ze naar school en dan kijken we hoe het gaat. Maar ik heb uit lezingen van oa de NVOM en zo wel begrepen dat jongenstweelingen veel competatiever ingesteld zijn dan meisjes. En dan ook weer verschil tussen een- en twee-eiig geloof ik.

Qua flessen.... geen idee. Denk inderdaad zelf laten vast houden. Eventueel in de kinderstoel?

Dat speelgoed afpakken hebben wij ook gehad. Toen merkte ik echt dat een tweeling toch even iets anders was dan "gewoon" twee kindjes. Want degene die afpakte snapte echt niet waarom dat niet mocht en was ontroostbaar. Dat heeft ook best wel veel aandacht en tijd nodig gehad. Maar toen waren ze wel wat ouder geloof ik. Geen baby's meer in elk geval.
pi_166800308
quote:
2s.gif Op maandag 21 november 2016 12:13 schreef Kyara het volgende:

Qua flessen.... geen idee. Denk inderdaad zelf laten vast houden. Eventueel in de kinderstoel?

Ik de wipstoel met een opgerold spuugdoekje er onder. Dat herinner ik me nog goed.
Moet zeggen dat ik zeker van het eerste jaar echt veel 'grijze gebieden' heb. Gelukkig hebben we de foto's O+
Met een meidenkwartet
pi_166800902
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 13:59 schreef Cathmar het volgende:

[..]

Ik de wipstoel met een opgerold spuugdoekje er onder. Dat herinner ik me nog goed.
Moet zeggen dat ik zeker van het eerste jaar echt veel 'grijze gebieden' heb. Gelukkig hebben we de foto's O+
Nou inderdaad. Ik kan gelukkig veel teruglezen van wat ik op Fok heb gepost. In mijn herinneringen ging het allemaal best aardig maar teruglezend zat ik er bij tijd en wijlen toch best wel behoorlijk doorheen :')
pi_167918056
quote:
2s.gif Op maandag 21 november 2016 12:13 schreef Kyara het volgende:

Dat speelgoed afpakken hebben wij ook gehad. Toen merkte ik echt dat een tweeling toch even iets anders was dan "gewoon" twee kindjes. Want degene die afpakte snapte echt niet waarom dat niet mocht en was ontroostbaar. Dat heeft ook best wel veel aandacht en tijd nodig gehad. Maar toen waren ze wel wat ouder geloof ik. Geen baby's meer in elk geval.

Kyara, hoe loste jij dat op als de "afpakker" ontroostbaar was? En hoe heb je ze dat delen uiteindelijk kunnen leren? Ben ook wel benieuwd hoe de andere tweeling ouders hier dat oplosten?

Ik merk dat beide de neiging hebben om elkaars speelgoed/speentje/flesje/noemmaarop af te pakken. Grootste heeft er dan een handje van om bovenop kleinste te duiken (letterlijk). Ik haal ze nu maar uit elkaar en leid de aandacht van de afpakker af en geef alsnog het gewilde speeltje als de ander er klaar mee is. Maar tips zijn welkom...

En je twee nu naar school, zitten ze bij elkaar in de klas of juist niet?

Ontwikkeling loopt hier nog steeds wat uiteen, grootste kruipt nu volop en gaat ook al optrekken, kleinste begint net achteruit te tijgeren, maar heeft daarentegen wel alweer twee tandjes. Ach ja, gewone broers lopen natuurlijk ook niet precies gelijk.
  vrijdag 6 januari 2017 @ 19:10:54 #243
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_167930865
Vooral veel troosten en blijven uitleggen waarom het niet mocht. En inderdaad afleiden :Y Ik denk dat het voor hen op dat moment ook heel lastig was om zich los te zien van de ander. Zoals een baby in het begin nog niet weet waar mama ophoudt en hij zelf begint zeg maar. De tijd deed wonderen. Uiteindelijk snappen ze het wel.

Levert dat verschil in ontwikkeling nog frustraties bij de achterblijvende partij op? Hier gingen ze wel gelijk op. Maar een-eiig dus dan is dat ook wel een beetje de bedoeling.

Mijn meiden gaan na de vakantie inderdaad wennen op school. Ze zitten bij elkaar in de klas. Sowieso was dat al onze wens maar onze school heeft ook maar 2 kleuterklassen en grote broer zit al in de andere klas. We hebben sws altijd gezegd dat we liever de meiden bij elkaar houden dan een van de twee bij de oudste in de klas.
pi_167991994
Aanstaande tweelingouder meldt zich!

Wij zijn vandaag even langs twee babywinkels gereden ter oriëntatie voor een tweelingkinderwagen. Die dingen zijn namelijk belachelijk duur had ik online al gezien, maar toch handig om eens te kijken en proberen hoe ze er in het echt uit zien. Bij de ene winkel hadden ze er 2, bij de andere winkel dezelfde plus nog 1 andere. Kortom, het aanbod was teleurstellend. We zijn er wel over eens dat we geen wagen met gestapelde wiegjes willen, maar eigenlijk gewoon naast elkaar waarna alleen de bugaboo Donkey als optie overbleef. Ik vond deze reiswiegjes echter wel heel smal (in vergelijking met onze huidige Mutsy Evo), passen ze hier normaliter ook gewoon zes maanden in? En gaan de zitjes ook net zolang mee als bij een gewone wagen ondanks dat deze smaller zijn? En wat is een redelijk gangbare tweedehands prijs voor een basis bugaboo Donkey met twee reiswiegen en twee zitjes? Op marktplaats variëren ze heel erg namelijk, dus geen idee wat een goede deal zou zijn qua prijs.

Hebben jullie ervaring met andere naast elkaar kinderwagens?
¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
pi_167993702
quote:
1s.gif Op zondag 8 januari 2017 22:46 schreef FlyingFish het volgende:
Aanstaande tweelingouder meldt zich!

Wij zijn vandaag even langs twee babywinkels gereden ter oriëntatie voor een tweelingkinderwagen. Die dingen zijn namelijk belachelijk duur had ik online al gezien, maar toch handig om eens te kijken en proberen hoe ze er in het echt uit zien. Bij de ene winkel hadden ze er 2, bij de andere winkel dezelfde plus nog 1 andere. Kortom, het aanbod was teleurstellend. We zijn er wel over eens dat we geen wagen met gestapelde wiegjes willen, maar eigenlijk gewoon naast elkaar waarna alleen de bugaboo Donkey als optie overbleef. Ik vond deze reiswiegjes echter wel heel smal (in vergelijking met onze huidige Mutsy Evo), passen ze hier normaliter ook gewoon zes maanden in? En gaan de zitjes ook net zolang mee als bij een gewone wagen ondanks dat deze smaller zijn? En wat is een redelijk gangbare tweedehands prijs voor een basis bugaboo Donkey met twee reiswiegen en twee zitjes? Op marktplaats variëren ze heel erg namelijk, dus geen idee wat een goede deal zou zijn qua prijs.

Hebben jullie ervaring met andere naast elkaar kinderwagens?
Wij zijn gestart met de Easywalker. Toen voor die wagen de reiswiegjes te klein (te smal dus) werden en we eigenlijk over moesten naar de normale zittingen van de Easywalker hebben we hem weggedaan. Ik vond het verschrikkelijk dat ik T en S niet naar me toe kon draaien. Lang verhaal kort, we hebben de Easywalker verkocht en er een Donkey voor teruggekocht. Niet de Donkey Twin, maar de Donkey Duo. Ik hoefde geen Twin omdat ze toch niet meer in de reiswiegjes gingen maar gelijk in de nomale stoeltjes.

Als je een Donkey koopt moet je even opletten of het er één is met oude of nieuwe stijl harnassen in de zitjes. Het schijnt dat oude stijl voor veel kinderen al snel te klein is, vooral met winterjas etc. aan. Nieuwe stijl zou dat probleem niet moeten hebben. Ik heb zelf oude stijl want ik kocht hem voor de introductie van de nieuwe stijl harnassen. Wij hebben nooit problemen gehad om de jongens vast te zetten, maar of het heel comfortabel is als ze wat ouder zijn vraag ik me af. Tot twee jaar ging vastklikken in ieder geval prima. Inmiddels gebruik ik de wagen zelden meer, dus ik zou momenteel nieteens weten of ze nog goed vastgezet kunnen worden. :@

Wij kochten de onze op Marktplaats, volgens mij voor 1200 euro. Bizar bedrag, maar ik vond het wel de fijnste wagen. Inmiddels is er wat meer aanbod en kun je volgens mij voor minder dan 1000 euro best een prima Donkey aanschaffen.
  zondag 8 januari 2017 @ 23:36:12 #246
142210 slaveloos
laveloos tot de deurmat
pi_167993934
quote:
1s.gif Op zondag 8 januari 2017 22:46 schreef FlyingFish het volgende:
Aanstaande tweelingouder meldt zich!

Wij zijn vandaag even langs twee babywinkels gereden ter oriëntatie voor een tweelingkinderwagen. Die dingen zijn namelijk belachelijk duur had ik online al gezien, maar toch handig om eens te kijken en proberen hoe ze er in het echt uit zien. Bij de ene winkel hadden ze er 2, bij de andere winkel dezelfde plus nog 1 andere. Kortom, het aanbod was teleurstellend. We zijn er wel over eens dat we geen wagen met gestapelde wiegjes willen, maar eigenlijk gewoon naast elkaar waarna alleen de bugaboo Donkey als optie overbleef. Ik vond deze reiswiegjes echter wel heel smal (in vergelijking met onze huidige Mutsy Evo), passen ze hier normaliter ook gewoon zes maanden in? En gaan de zitjes ook net zolang mee als bij een gewone wagen ondanks dat deze smaller zijn? En wat is een redelijk gangbare tweedehands prijs voor een basis bugaboo Donkey met twee reiswiegen en twee zitjes? Op marktplaats variëren ze heel erg namelijk, dus geen idee wat een goede deal zou zijn qua prijs.

Hebben jullie ervaring met andere naast elkaar kinderwagens?
Urban jungle.. We hebben de wiegjes erbij gehuurd. Prima wagen, niet te breed zodat je nog een winkel in kunt, en na een half jaar gingen ze inde zitjes. De wiegjes konden toen weer terug. Korte draaicirkel en grote wielen. Gekocht voor 1000 euro ongeveer (2005) en verkocht na 3 jaar voor 300.worth every penny
Morality is doing right no matter what you are told, relgion is doing what you are told no matter what is right
all I wanted was a pepsi, just one pepsi and shit was given to me
  maandag 9 januari 2017 @ 06:35:14 #247
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_167996070
quote:
1s.gif Op zondag 8 januari 2017 22:46 schreef FlyingFish het volgende:
Aanstaande tweelingouder meldt zich!

Wij zijn vandaag even langs twee babywinkels gereden ter oriëntatie voor een tweelingkinderwagen. Die dingen zijn namelijk belachelijk duur had ik online al gezien, maar toch handig om eens te kijken en proberen hoe ze er in het echt uit zien. Bij de ene winkel hadden ze er 2, bij de andere winkel dezelfde plus nog 1 andere. Kortom, het aanbod was teleurstellend. We zijn er wel over eens dat we geen wagen met gestapelde wiegjes willen, maar eigenlijk gewoon naast elkaar waarna alleen de bugaboo Donkey als optie overbleef. Ik vond deze reiswiegjes echter wel heel smal (in vergelijking met onze huidige Mutsy Evo), passen ze hier normaliter ook gewoon zes maanden in? En gaan de zitjes ook net zolang mee als bij een gewone wagen ondanks dat deze smaller zijn? En wat is een redelijk gangbare tweedehands prijs voor een basis bugaboo Donkey met twee reiswiegen en twee zitjes? Op marktplaats variëren ze heel erg namelijk, dus geen idee wat een goede deal zou zijn qua prijs.

Hebben jullie ervaring met andere naast elkaar kinderwagens?
Wij hebben de Donkey. Ze hebben tot 8 maanden in de wiegjes gelegen. Het paste nog steeds, maar ze vonden het niet meer leuk. Daarom zijn we over gegaan naar er zitgedeelte. Anders hadden ze er echt nog wel ingepast.
Ik zie veel Donkeys tussen de 1000 en 1200 euro tweedehands weg gaan. (Zelf hebben wij hem van mijn ouders gekregen O+ )
Veel tweelingouders hebben naast elkaar een Donkey, een Easy Walker of een Mountain Buggy Duet. Alleen 1 van die laatste 2 wordt nu niet meer naar elkaar gemaakt.
pi_167996292
FlyingFish, leuk weer een tweeling, zijn ze één of twee eiig?

Hier ook de donkey, nu zijn mijn jongens niet heel groot, maar ze konden er zeker tot 6 maand gemakkelijk in. Ik heb na de echte mini-fase ook regelmatig gebruik gemaakt van de maxicosi-opzet voor korte stukjes/boodschapjes. Nu met 8 maand gecorrigeerd zitten ze in de zitjes, t wordt nu wel erg zwaar om grootste met maxicosi op de wagen te tillen.
pi_167998260
Leuk FF!

Ik had een Easywalker. Vond het prima en weigerde zoveel geld aan een Bugaboo uit te geven. Nadelen: enorm ding. En twee: bij de zitjes echt vreselijk om in de ligstand te zetten Met ritsen. Heel irritant. Ben toen vrij snel mijn McLaren duo buggy gaan gebruiken als we met de auto weg gingen en de grote wagen alleen voor de stukjes in de buurt.

Heb je een grote auto? Vond het echt een crime. Nu ze hier in de groep 2 stoelen zitten (en we al lang geen buggy meer gebruiken) hebben we eindelijk een beetje ruimte.

En Madivi:
mijn dames zitten bij elkaar in de groep (1). Bewuste keuze. En dat blijft ook zo mits de prestaties zover uit elkaar lopen dat het gaat frustreren.
Met een meidenkwartet
pi_167999181
We krijgen een eeneiige tweeling, en hebben al een zoontje van bijna 1,5. We moeten dus sowieso ook al een nieuwe auto kopen waar ze alle drie op de achterbank passen, dus ruimte is nu geen issue om rekening mee te houden. Sowieso gebruiken we de combinatie kinderwagen+auto nu maar eens per maand denk ik, ik doe vrijwel alles lopend of op de fiets. Makkelijk/klein inklapbaar vind ik dus van minder belang, daar kopen we tzt een buggy voor.

Bedankt voor de tips wat betreft kinderwagens. Nadeel van de andere wagens (inclusief de enige andere naast elkaar zit die we gisteren zagen) is dat je de zitjes niet kunt draaien, iets wat wij ook wel belangrijk vinden (m'n zoontje zat gisteren voor het eerst omgedraaid omdat dat handig is in de dierentuin, maar vond dat zelf nog niet zo fijn). We gaan dus de tweedehands verkooppagina's in de gaten houden, voor een versie met 'nieuwe' zitjes.

Wat dat betreft komt deze tweeling er maar bekaaid vanaf. M'n zoon kreeg een dure nieuwe kamer, een nieuwe (niet zo dure) kinderwagen etc. De tweeling krijgt een tweedehands kamer en een tweedehands kinderwagen. Maar met een totaal van net zoveel geld denk ik, de nieuwe auto niet meegerekend :')
¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
  maandag 9 januari 2017 @ 11:28:19 #251
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_167999542
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2017 23:36 schreef slaveloos het volgende:

[..]

Urban jungle.. We hebben de wiegjes erbij gehuurd. Prima wagen, niet te breed zodat je nog een winkel in kunt, en na een half jaar gingen ze inde zitjes. De wiegjes konden toen weer terug. Korte draaicirkel en grote wielen. Gekocht voor 1000 euro ongeveer (2005) en verkocht na 3 jaar voor 300.worth every penny
Hier ook de Urban Jungle, Buggaboo had indertijd nog geen tweelingwagen voor zover ik weet. Zoals slaveloos al aangeeft: prima wagen, en ook voor een redelijke prijs weer door kunnen verkopen.
Wij zaten qua auto in hetzelfde schuitje met 1 kleintje en vervolgens de tweeling: er waren weinig wagens waar zowel een kinderzitje als 2 maxi cosi's naast elkaar pasten. Uiteindelijk hebben we de Ford Galaxy gekozen, ook nooit spijt van gehad.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_167999723
Drie autostoelen naast elkaar is echt een uitdaging. Wij hebben een Grande Scenic 7 zitter. En dan zaten ze 2 aan 2. In menig auto die wij probeerden kregen we de 3 zitjes niet op de achterbank.

En als je veel fietst FF dan is een fietskar echt een uitkomst met drie kleine kinderen ^O^
En ik had voor mijn kleintjes trouwens alles gekregen, geleend of derdehands gekocht. Heb daar niet zo'n moeite mee. Het eerste dat ik echt nieuw voor ze kocht, op kleding, schoenen en de logische verzorgings dingen na, was hun eenpersoons bed. Of nou ja, twee dan.
Met een meidenkwartet
  maandag 9 januari 2017 @ 12:46:46 #253
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_168000894
FF, ik weet nu even niet meer of jij nu ook van het dragen bent maar anders zou je in je zoektocht ook rekening kunnen houden met hoe makkelijk je 1 reiswieg naar een gewoon zitje kan omzetten. Onze situatie was wat extremer qua leeftijdsverschil (wij hadden dus uiteindelijk een enorme wagen waar 3 kinderen in konden) maar ik heb best regelmatig 1 baby en 1 dreumes in de wagen gehad en de andere baby in de draagdoek of tula.

En herkenbaar hoor. Nu nog steeds wel een beetje. En jij krijgt ook 2 van hetzelfde geslacht dus ook kleding kunnen ze delen.
  maandag 9 januari 2017 @ 12:48:47 #254
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_168000964
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2017 11:39 schreef Cathmar het volgende:
Drie autostoelen naast elkaar is echt een uitdaging. Wij hebben een Grande Scenic 7 zitter. En dan zaten ze 2 aan 2. In menig auto die wij probeerden kregen we de 3 zitjes niet op de achterbank.
Dit! Je moet echt drie volwaardige stoelen op de achterbank hebben. En zelf uitproberen hoor. Wij hebben ook wel eens in een garage gestaan waar bij hoog en laag werd beweerd dat het heus wel zou passen. Ja dat deed het ook, maar de deuren konden niet meer dicht :')

Wij hebben een citroen C8 met elektrische schuifdeuren O+
  maandag 9 januari 2017 @ 14:44:34 #255
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_168003619
quote:
2s.gif Op maandag 9 januari 2017 12:48 schreef Kyara het volgende:

Dit! Je moet echt drie volwaardige stoelen op de achterbank hebben. En zelf uitproberen hoor. Wij hebben ook wel eens in een garage gestaan waar bij hoog en laag werd beweerd dat het heus wel zou passen. Ja dat deed het ook, maar de deuren konden niet meer dicht :')

Wij hebben een citroen C8 met elektrische schuifdeuren O+
Herkenbaar :Y

Wij zijn naar een grote dealer gereden met kinderzitje en 2 maxi cosi's en hebben gewoon een hoop modellen geprobeerd. Viel tegen, zelfs auto's die groot lijken vallen vaak af, gewoon omdat het te breed is.
Die Peugeot was naast onze Galaxy idd een van de weinige opties die over bleef.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_168012382
quote:
2s.gif Op maandag 9 januari 2017 12:46 schreef Kyara het volgende:
FF, ik weet nu even niet meer of jij nu ook van het dragen bent maar anders zou je in je zoektocht ook rekening kunnen houden met hoe makkelijk je 1 reiswieg naar een gewoon zitje kan omzetten. Onze situatie was wat extremer qua leeftijdsverschil (wij hadden dus uiteindelijk een enorme wagen waar 3 kinderen in konden) maar ik heb best regelmatig 1 baby en 1 dreumes in de wagen gehad en de andere baby in de draagdoek of tula.

En herkenbaar hoor. Nu nog steeds wel een beetje. En jij krijgt ook 2 van hetzelfde geslacht dus ook kleding kunnen ze delen.
Dat is ook wel een goed punt. Ik heb een tula die ik veel gebruikte voor O, inclusief insert, maar voor echte newborn vond ik die toch niet fijn zitten (en O was 4580 bij de geboorte, dus niet eens een kleintje). In doeken knopen ben ik niet handig, alleen rekbaar lukt me nog wel redelijk, dus dat is wel handig voor in het begin. Mijn schoonzusje bood hun drielingwagen aan, maar dat vond ik echt een te groot gevaarte.

Qua auto gaan we idd even passen, die tip had ik al vaker gehoord. Maar eerst even huis te koop zetten en verhuizen, daarna is de auto aan de beurt. Ik probeer man al zover te krijgen dat hij maandag even kijkt bij de dealer, als onze huidige auto toch daarheen moet voor een beurt. Auto's vinden we beiden totaal niet interessant, is dus echt zo'n vooruitschuif klusje.
¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
pi_172112950
Mega bump! Hoe gaat t met de tweeling ouders?

FF loop je al tegen tweeling uitdagingen aan?

Kyara, hoe gaat het met het tweeling escalatie gedrag bij jullie?

Hier zijn de jongens echte dreumesjes. Ik vroeg me af of andere ouders voor hun tweeling al het speelgoed dubbel (en eventueel identiek) aanschaffen?

[ Bericht 2% gewijzigd door Madivi op 02-07-2017 14:29:18 ]
  zondag 2 juli 2017 @ 17:12:29 #258
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_172117638
Madivi, wij hebben speelgoed nooit echt identiek aangeschaft. Wel soms allebei een pop of alledrie een autootje maar dan wel allemaal net even anders. Ook als ze zelf iets uit mogen zoeken dan kiezen ze toch vaak hetzelfde maar dan net in een andere kleur oid. Als het dingen waren waar ze allebei mee konden spelen dan kregen ze wel eens allebei iets anders (de een stiften en de ander krijtjes of zo).

Echt iets compleet anders hebben we wel eens gedaan maar zonder al teveel succes :') Ze zitten nu ook redelijk in dezelfde belevingswereld natuurlijk.

Escallatiegedrag....tja.... het elke avond wel flink keten en elkaar wakker houden helaas. En dan is het s ochtends ook minder gezellig. Vooral D heeft eigenlijk meer slaap nodig dan J en die kan ook niet zo goed tegen vermoeidheid. We zijn dus nog steeds op zoek naar een ander (groter) huis met aparte slaapkamers.

Hier zitten ze nu een half jaar op school en het gaat erg leuk. Niet alleen samen maar ook met grote broer. Ze doen ook heel veel samen met alle kleuters dus ze zien ook grote broer regelmatig. Ze hebben wel veel samen dezelfde vriendinnetjes dus als ze ergens gaan spelen gaan ze ook samen. Ben wel benieuwd zich dat verder gaat ontwikkelen.
pi_172123859
De tweeling is hier de uitdaging niet Madivi. Die slapen braaf het grootste deel van de dag en nacht. Het is meer de combinatie met dreumes die het soms hectisch maakt. En daarbij dat de borstvoeding nog erg moeizaam gaat waardoor ik het grootste deel van de voedingen nog moet kolven, wat ook niet bepaald mijn grootste hobby is... Ze zijn wel beide al over hun geboortegewicht heen sinds gisteren!

Wel beginnen we wat verschillen te zien tussen de meiden (afgezien van de mutsjes en armbandjes :P) maar ik durf nog geen blinde test te doen :') En grote broer vindt zijn zusjes nu ook wel leuk. Ze krijgen kusjes en moeten ook gedag gezegd worden als hij naar bed of weg gaat. En als er maar eentje in de box ligt heeft hij door dat het niet klopt :D Erg mooi om te zien, zeker na de onrustige eerste dagen.

Ik zou overigens geen speelgoed dubbel kopen, tenzij het dingen zijn waar ze los van elkaar veel mee spelen, maar dat blijkt pas later. Maar wij hebben sowieso al teveel speelgoed in huis :')
¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
pi_176354321
Hai! Hoe gaat het nu met alle tweelingen?

Ik heb het topic eens even doorgelezen, want begin mei verwacht ik een jongen-meisje tweeling. En ik vind het best spannend, maar dat is niet zo gek natuurlijk. We hebben al een dochter van vijf, zij is er ook ontzettend mee bezig. Elke dag wordt mijn buik wel geknuffeld en zegt ze ‘ik vind het zo leuk dat ik een zusje en een broertje krijg’. Ben nu 22 weken zwanger en alles gaat op zich voorspoedig, het wordt wat zwaarder en heb wat last van mijn heupen. Maar daarvoor ben ik onder behandeling bij een bekkenfysio. Hopelijk blijft dat een beetje stabiel.

Omdat ik me graag voorbereid en plannen maak en de kans dat het gebeurt aannemelijk is:
hoe bereid ik me voor op vroeggeboorte en de tijd daarna?
En, keizersnede of eerst zelf proberen? (Baby 1 ligt op zich al weken goed voor een natuurlijke bevalling)

Ook hebben we niet echt familie om de hoek wonen, in het kader van hulp nodig hebben. Ik zie het niet zitten dat opa’s en oma’s dagen achtereen in mijn huis rondlopen om te ‘helpen’. Even serieus, hoe zwaar wordt het? Is het te doen met alleen mijn partner? Moeten we in shifts slapen, langs elkaar leven? En hoe ‘vergeten’ we onze oudste niet...?

Nou ja, voor nu even deze vragen er zullen er vast nog wel een paar volgen :P
  zondag 7 januari 2018 @ 22:31:49 #261
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_176355963
Hoi SE, wat leuk dat je dit topic ook gevonden hebt. Wat een bofkont is jouw dochter, krijgt ze EN een broertje EN een zusje! O+

Sterkte met je bekken, hopelijk kun je ook een beetje rust pakken.

De kans op vroeggeboorte is bij een tweeling wat groter maar er zijn ook genoeg zwangeren die uiteindelijk met 37-38 weken bevallen. Qua voorbereiden....tja, ik denk dat je weinig kunt voorbereiden, het overkomt je. Wel kun je je vluchttas wat eerder klaarzetten en ook alvast met je partner bespreken hoe je dingen (praktisch) aan gaat pakken als je onverhoopt toch eerder bevalt en de kindjes nog wat langer moeten blijven. Wie vangt je oudste op, dat soort dingen.

Ik zou eigenlijk altijd proberen om vaginaal te bevallen als dat mogelijk is, vooral omdat het herstel van een keizersnede langer duurt. Het is gewoon een flinke buikoperatie.

Hoe zwaar het wordt..... tja, dat is voor iedereen anders denk ik. In jullie situatie moet je al heel snel in het ritme omdat je oudste naar school moet. Heb je eventueel een netwerk in je omgeving van mensen die je dochter naar school kunnen brengen of mee terug kunnen nemen als dat een keer nodig is? Bij alles geldt eigenlijk dat je met goed plannen een heel eind komt. Ik kon s ochtends binnen een uur buiten staan met 3 kinderen kant-en-klaar maar alleen als ik vooraf al goed bedacht hoe ik dingen aan ging pakken en in welke volgorde. Ik heb in het begin wel veel hulp gehad van mijn moeder maar mijn M was natuurlijk ook nog maar net 1 en liep ook nog niet plus ik was zelf nog herstellende van een keizersnede.

En ja het is druk en ik denk ook wel dat wij de afgelopen jaren ook wel geleefd zijn. Veel is ook een kwestie van wennen, handigheid er in krijgen en bekijken wat voor jullie handig en praktisch is. Want ook dat is heel persoonlijk. Iedereen zei tegen mij dat je ze tegelijk moest voeden omdat ze dan samen in een ritme worden geduwd. Idee is leuk maar hier werkte dat voor geen meter. En zo zijn er wel meer dingen die misschien wel of misschien niet voor je kunnen werken. Of dingen die niet bij je passen of bij je principes. Dat zijn dingen die je zelf moet ervaren en uitproberen.

Wat betreft je dochter, betrek haar zoveel mogelijk erbij en doe ook eens wat alleen met haar. En probeer niet (teveel) te vervallen in de "mama doet de baby's en papa de oudste". Dat was hier wel het geval vaak. Ook omdat dat met borstvoeding wat makkelijker was hoor.
pi_176356159
Vroeggeboorte kan, maar hoeft niet. En ook daar zijn weer heel wat gradaties in natuurlijk. Het verschilt nogal of je kindjes extreem prematuur geboren worden of rond 35-36 weken bijvoorbeeld. Ik leefde van mijlpaal naar mijlpaal, 25w, 28w, 32w, 37w etc. Het is gewoon spannend zo'n tweelingzwangerschap.

Qua bevalling. Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar als je puur kijkt naar de herstelperiode dan zou ik voorkeur hebben voor een natuurlijke bevalling. Dat is ook wat het bij mij is geworden overigens. Maar dan moet het kindje dat als eerst geboren gaat worden er wel goed voor liggen natuurlijk, zoals bij jou nu het geval is. Er is ook wel een kans dat het eerste kindje vaginaal geboren wordt en de tweede alsnog met een keizersnede gehaald moet worden. In mijn geval zou dat dan onder volledige narcose gebeuren. Ik weet eerlijkgezegd niet of dat altijd zo is. Je moet voor jezelf de afweging maken of je het 'risico' wilt nemen dat je dus zowel vaginaal als via keizersnede gaat bevallen. En hoe erg zou je het vinden als je de geboorte van de tweede baby dan niet bewust meemaakt? Een geplande keizersnede gaat over het algemeen met een ruggenprik en dan weet je vrij zeker dat je de beide kindjes geboren zult zien worden. Zoals ik aangaf is het heel persoonlijk. Bij mij is het uiteindelijk een vaginale bevalling geworden en ze zijn 19 minuten na elkaar geboren.

Hoe zwaar het wordt is lastig te beantwoorden. Geen enkel kind is hetzelfde. Geen enkele ouder is hetzelfde. Wat voor de één heel zwaar is vindt de ander een eitje. Hoe dan ook, mijn zoons werden op een keurige termijn geboren (39+3) en mochten de volgende dag gelijk mee naar huis. Wij hadden op dat moment ook al een dochter van 4 jaar oud. De tweeling sliep eigenlijk gelijk redelijk goed 's nachts en ze waren overdag ook rustig. Ik gaf geen borstvoeding en daarom konden mijn man en ik ze tegelijk voeden. Dat kan uiteraard ook met bv, maar dan zul je naast live voeden ook moeten kolven. Ook hier geldt, ieder zijn ding. Ik heb bv overwogen, maar het uiteindelijk niet gedaan omdat een relaxte mama ook heel wat waard is.
Voeden deden we overigens wel op verzoek en als ik alleen was zo min mogelijk tegelijkertijd, omdat ik vind dat de geborgenheid die een kind voelt als het in je armen ligt heel belangrijk is. Alleen als het echt niet anders kon voedde ik tegelijk.

Ik denk dat wij wel geluk hebben gehad de eerste periode, want o.a. op mijn werk en op tweeling groepen op fb lees ik ook andere verhalen. Het is gewoon lastig te voorspellen allemaal en je weet het zodra je er middenin zit.

De oudste niet vergeten vonden wij heel belangrijk. Toevallig hadden wij een week na de bevalling een theateruitje gepland staan met de oudste. We hebben heel bewust de keuze gemaakt om gewoon te gaan. De tweeling was 8 dagen en mijn zus heeft 2 uurtjes op ze gepast. Mijn oudste genoot zichtbaar van de één op één aandacht. En zo doen we het nu nog steeds. Gemiddeld elke maand doen we een activiteit met één van de kinderen. Niet altijd met papa én mama, want dat is qua opvang niet te plannen, maar wel even één op één. Ik merk dat alle drie de kinderen daar blij mee zijn. Het zijn soms simpele dingen zoals samen winkelen, lunchen of samen naar de kinderboerderij of dierentuin (waar we een abonnement hebben), maar ook theater bezoek of bioscoop. Met de oudste gaan we inmiddels ook naar musicals en we zijn zelfs meerdere dagen samen met haar weg geweest naar o.a. Disney en Plopsaland. De oudste heeft nu eenmaal veel in moeten leveren qua aandacht en het hebben van twee kleine broertjes is echt niet altijd leuk. De oudste is 4 jaar lang het middelpunt van aandacht geweest en dan is het echt wennen als dat ineens enorm veranderd. Ik denk dat voor jongere kinderen de komst van een tweeling makkelijker te accepteren is dan voor kinderen die al langer aan alleen zijn en alle aandacht krijgen gewend zijn. In the end is onze oudste bijna 2 jaar van slag geweest door de komst van haar broers/start school. Inmiddels gaat het goed en zijn de kinderen bijna 4 en bijna 8.

Zwaar? Ja bij vlagen wel. Vooral de periode tussen 1 en 2.5 jaar was pittig. Ze willen van alles maar kunnen nog niet goed praten en ze lopen in 7 sloten tegelijk. De ene ging links, de ander rechts, dat soort issues. ;) Vanaf 2.5 jaar werd het allemaal weer makkelijker en het is nu echt prima te doen.

Wij hadden overigens geen hulp van grootouders etc.
  zondag 7 januari 2018 @ 22:49:23 #263
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_176356404
quote:
1s.gif Op zondag 7 januari 2018 22:39 schreef _NIKKI_ het volgende:
Zwaar? Ja bij vlagen wel. Vooral de periode tussen 1 en 2.5 jaar was pittig.
Ik vond juist de periode tussen 2,5 en 4 heel pittig :D
Maar denk dat jouw mannetjes ook voor fysiek ondernemend zijn/waren terwijl mijn meiden vooral nog heftig waren in hun emoties :')

Oh SE, met een j/m tweeling krijg je het misschien wel allebei dan ;) :D
pi_176357043
Mijn man was 4 weken vrij na de geboorte en dat was heel fijn en ook genoeg. Andere hulp was vooral fijn voor de eerste keer naar het consultatiebureau en om peuter mee te nemen om wat leuks te doen want echt makkelijk kun je er niet even uit, dat is een hele onderneming in je eentje. Wellicht kun je daarvoor wat extra speelafspraken voor je dochter maken?

Ik vind het pittig, maar met 1 baby kun je dezelfde soort nachten hebben. Wat hier wel veel scheelt is dat ik maar 2 dagen werk en we maar 1 dag allebei werken. Die ene dag is altijd een hoop gestress (ook omdat m'n man gewoon traag is s ochtends). Met een schoolgaand kind is dat misschien nog wat erger dus daar zou ik vooraf wel even bij stilstaan.

Wij zijn wel continu in de weer met ze alledrie, we hebben daarom eens per maand ongeveer samen een dag vrij als ze alledrie naar de opvang gaan en die dag is ook hard nodig (om bij te slapen maar ook om wat leuks samen te kunnen doen), dat kan ik je echt aanraden! En we gaan in het weekend altijd wat leuks doen met peuter, soms 1 van ons maar soms met zn allen. Daarnaast doen we 1 keer per week met z'n tweeen boodschappen wat hij ook heel erg leuk vindt.

Vroeggeboorte heb ik me niet op voorbereid, mijn vluchttas heb ik ook pas bij 36 weken ingepakt. Ik denk dat je je naast alles op tijd klaar hebben daar ook niet op voor kan bereiden. Waar ik me liever wel beter op had voorbereid was het geven van borstvoeding aan een tweeling, en ook icm een keizersnede. Ik heb echt spijt dat ik niet vooraf al ben gestart met kolven. 1 of 2 baby's is toch echt wel een wereld van verschil imo.

En wat betreft natuurlijke bevalling/keizersnede, dat is heel persoonlijk. Ik heb een rot bevalling gehad bij de eerste dus was blij dat de onderste in stuit lag en de keuze dus makkelijk was. Voor de weerstand van de baby's en het herstel is natuurlijk aan te raden en een bevalling van een tweeling is meestal niet zwaarder (zijn gemiddeld kleiner en de weg is al gebaand voor baby 2), maar ik zou direct weer voor een geplande keizersnede kiezen.

En fijn te lezen dat jullie het niet eens zijn over de tropenjaren Nikki en Kyara, maar wel dat dat pas na de 1 is. Mijn houvast is nu juist dat het vast beter is als ze straks 1 zijn :')
¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
pi_176358024
quote:
2s.gif Op zondag 7 januari 2018 22:49 schreef Kyara het volgende:

[..]

Ik vond juist de periode tussen 2,5 en 4 heel pittig :D
Maar denk dat jouw mannetjes ook voor fysiek ondernemend zijn/waren terwijl mijn meiden vooral nog heftig waren in hun emoties :')

Oh SE, met een j/m tweeling krijg je het misschien wel allebei dan ;) :D
Klopt, ze waren en zijn behoorlijk ondernemend. Met name T, hij is altijd de bedenker van allerlei ondeugende dingen. :D Ze hebben deze week nog een tube klovenzalf in hun haren gesmeerd als gel. Supertrots dat ze waren op hun nieuwe kapsel met kuif natuurlijk! :')

Qua emoties viel het bij ons mee tijdens die eerste jaren. En nu is één van de twee wel lastig op dat gebied. S kan om het minste of geringste drama maken en daar heel erg in blijven hangen. Driftbuien die zomaar een kwartier of langer duren en die getriggerd worden door kleinigheden zoals dat de tv uit moet als we gaan eten (en dat moet altijd, dus je zou verwachten dat dat went voor hem, maar helaas) of als hij een bepaalde broek aan wil die in de was zit etc. Complete drama's om niets. :')

Wel grappig dat jij het weer net wat anders ervaart qua lastige leeftijden. Zo zie je maar dat het echt niet te voorspellen is. ;)
  maandag 8 januari 2018 @ 06:52:48 #266
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_176359130
Hier een peutertweeling, maar geen oudere broertjes of zusjes. Ik kon ze dus hun eigen ritme laten volgen.
Vroeggeboorte, ik kon me er niet oo voorbereiden/was er niet op voorbereid. Er zijn er inderdaad genoeg die wel de 37+ weken halen. Dat was hier niet het geval. Ik zou van te voren inderdaad bedenken hoe je het wilt doen als ze eerder geboren zouden worden. Wie vangt kleuter op. Hoe vaak ga je naar het ziekenhuis.
Ik heb gekolfd toen de meiden in het ziekenhuis lagen. Na thuiskomst werd ik er vreselijk gestrest van. Toen over gegaan op flesvoeding en zo kon ik op tijd naar bed, nam J de voeding van +/- 0:00 voor zijn rekening en ik de nachtvoeding. Wij voeden op verzoek (behalve die in de nacht. Als de eerste wakker werd, kreeg de 2e ook een fles).
Het eerste jaar was voor ons pittig, maar dat kwam omdat er 1 erge reflux had. Daardoor huilde ze heel veel. Na 6 maanden eindelijk de juiste medicatie en toen werd het een heel ander kind.
Hoe pittig het wordt, valt niet te voorspellen. Ieder kind is anders en ieder ervaart het anders.
pi_176386046
Wauw wat een hoop reacties al, bedankt! O+

Op vroeggeboorte valt dus niet echt voor te bereiden (zoals ik het zou willen) behalve je tas eerder klaarzetten... Ik denk ook wel dat het je overkomt en je gewoon meegaat in hoe het op dat moment loopt. Ik hoop voor nu heel erg richting de 37 weken te komen... Opvang voor de oudste is wel goed om te bespreken! En over hoe vaak ga je naar het ziekenhuis e.d. nadenken, dat kan ik nog bespreken met mijn zus. Zij is (uiteindelijk) met 33 weken bevallen van haar eerste, maar was al vanaf 30 weken regelmatig in het ziekenhuis.

Goede wat je zegt over bevalling Nikki, over bewust meemaken. Ik zou het liefst gewoon vaginaal bevallen, ook vanwege de langere herstelperiode van keizersnede. Maar ook omdat ik narcose en naar de ok eng vindt, maar ook ruggeprik... Op zich is het nog vroeg, ik hoef daar nu nog geen definitieve beslissing over te nemen. En het is sowieso maar de vraag of de onderste met hoofd naar beneden blijft liggen.

Borstvoeding vs flesvoeding... Ik wil laagdrempelig borstvoeding proberen. Ik heb bij de oudste de eerste drie maanden fulltime gekolfd omdat aanhappen niet goed lukte, daarna nog tot 17 vrij probleemloos maanden gevoed. Achteraf gezien heeft drie maanden kolven toch wel veel van mij gevraagd*. Ik had bedacht dat het MOEST en zou lukken. En uiteindelijk is het dus ook gelukt, maar wil deze keer dus wel proberen maar ook eerder stoppen mocht het niet gaan. En dan nog twijfel ik of ik er überhaupt wel aan moet beginnen... een relaxte mama is idd ook heel veel waard...

Over de oudste niet vergeten, ik betrek haar zoveel mogelijk. En wil als de babies er zijn echt nog dingen met haar samen doen. Het scheelt denk ik dat we ook het mooie weer tegemoet gaan, dan kunnen we lekker naar buiten. In het begin kunnen de babies wel mee in de wagen bijv. naar de speeltuin, maar als ze ouder worden is het dan natuurlijk niet echt meer ‘iets samen doen met de oudste’. Wordt toch tijd om eens op zoek te gaan naar een fijne oppas...

Over dat het zwaar wordt. Iedereen zegt dat ook tegen me als ik vertel van de tweeling, is eigenlijk helemaal niet zo leuk om te horen :{ Het wordt vast ook heel leuk en bijzonder, twee tegelijk.
*Na de oudste heb ik (achteraf gezien) vanaf dat ze ongeveer 6 weken was tot 1,5 jaar een (hetzij lichte) depressie gehad. Daar wordt nu extra op gelet en naar gevraagd in het zkh. Ik heb een korte lijn met de praktijkondersteuner van de ha, kan hem zo bellen als ik (of vriend) denken dat het nodig is. Maar voor nu gaat eigenlijk alles dikke prima en heb ik er zin in m’n twee kleintjes te ontmoeten. Maar dat eerste 1,5 jaar met mijn oudste heb ik dus als eeeenorm zwaar ervaren, en die ervaring neem ik dus wel mee voor komende tijd. En als mensen dan ook nog gaan zeggen dat het zo druk wordt en zwaar dan weet ik eigenlijk niet zo goed wat ik moet verwachten. Kan ook niet, ga het vanzelf ervaren...
pi_176403222
Deze zocht ik O+ even bijlezen.

deze verrassing kregen mijn man en ik vanochtend. Terwijl ik een missed abortion had verwacht :')
pi_176403444
Whoeeee spannend! Gefeliciteerd Cassandra *G* *G*
Met een meidenkwartet
pi_176403623
Supreme, klinkt alsof dat helemaal goed gaat komen. En fijn dag die korte lijn met de ha er is.

Ik was nooit een hulpvrager. Maar zeker de eerste tijd heb ik dat heel snel geleerd. Oudste met met de buren of vriendjes mee naar school. Het was winter, ik had er ineens vier... Ik overzag het totaal niet. Om hulp vragen is echt niet erg. Dat heb ik wel geleerd.


Terugkijkend is het eerste jaar voor mij een grijze waas in mijn geheugen. Maar het was, en is, fantastisch hoor!! En iedereen zegt nog steeds dat het vast super druk en veel is bij ons... Maar ach het is maar net wat je gewend bent. Ik vind het vooral super gezellig zo'n groot gezin.

Veel succes nog!

[ Bericht 29% gewijzigd door Cathmar op 10-01-2018 00:40:34 ]
Met een meidenkwartet
pi_176406248
Hulp vragen zit ook niet in mijn systeem, maar daar zal wel verandering in moeten komen :) . Maar die grijze waas is dus normaal :+

Gefeliciteerd Cassandra! Spannend! Is het nieuws al een beetje geland? Je verhaal klinkt als de mijne, vroeg knalstrepen, missed abortion verwachten en twee baby's zien! O+
pi_176407272
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:10 schreef SupremeEvil het volgende:
Borstvoeding vs flesvoeding... Ik wil laagdrempelig borstvoeding proberen. Ik heb bij de oudste de eerste drie maanden fulltime gekolfd omdat aanhappen niet goed lukte, daarna nog tot 17 vrij probleemloos maanden gevoed. Achteraf gezien heeft drie maanden kolven toch wel veel van mij gevraagd*. Ik had bedacht dat het MOEST en zou lukken. En uiteindelijk is het dus ook gelukt, maar wil deze keer dus wel proberen maar ook eerder stoppen mocht het niet gaan. En dan nog twijfel ik of ik er überhaupt wel aan moet beginnen... een relaxte mama is idd ook heel veel waard...
Bij mij is borstvoeding bij de oudste niet gelukt en bij de tweeling wel. Ik vond het zelf door de vroeggeboorte erg belangrijk dat ik ze nog iets mee kon geven. Dus ik was wel vastbesloten om te kolven. Als je borstvoeding wilt geven, moet je daar in investeren. Maar dat is bij een eenling net zo natuurlijk. Wel heb je nu natuurlijk de ervaring met je oudste, zowel positief als negatief. Het is in elk geval wel te doen en ik heb niet het idee dat ik er nu zo gestresst door was.
pi_176407545
SupremeEvil, uiteindelijk is het net zoals bij een eenling: zelfs al krijgen ze maar een paar dagen borstvoeding, dan is dat al mooi meegenomen voor ze! Mijn start was dramatisch met pas na 3 dagen kolven de eerste druppel en baby's die niet goed konden drinken, maar ik heb ondanks die start maar 1 maand gekolft. Die maand was ook mijn deadline, als ze dan niet alles live zouden drinken zou ik stoppen want fulltime kolven en dan nog flessen geven is erg pittig, zeker bij meerdere kleine baby's. Die afspraak met mezelf gaf me wel rust en zorgde ervoor dat ik er die maand wel vol voor ben gegaan en tegelijk aan het eind rigoureus de stap naar niet meer kolven heb gemaakt waarbij het afwachten was of ze dat goed op zouden pikken. Mocht je een poging willen wagen, plan dan echt een afspraak in met een lactatiekundige, een goede start is het geld echt waard!

Op 21 januari organiseert het nvom een informatiedag voor meerlingouders met oa ook lezingen over meerlingzwangerschap, wellicht voor jou of Cassandra interessant.
¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
pi_176411673
Hernieuwd respect voor tweeling ouders _O_

Hier is het een beetje geland en hoewel mijn gevoel nog alle kanten op vliegt overheerst een gevoel van dankbaarheid en trots. Kijk er ook erg naar uit.

De vk vertelde dat we rekening mee moeten houden dat de zwangerschap alsnog wijzigt in een eenling zwangerschap. Ik heb nog niet helder of ze dat zei vanwege de bloeding die bij Baby 1 zat/zit of omdat je bij vroege echo's nog een risico hebt van vanishing twin. Ik merk wel dat ik erg verdrietig word van de gedachte dus hopelijk gaat het gewoon goed.

Kyara zijn jouw meiden eeneiig? Hier zei de vk dat ze 90% zeker 2eiig zijn omdat ze allebei een eigen vruchtzak, dooier en dik tussenschot hebben. Maar die van jou ook toch?

Ik schrok wel van de kans op vroeggeboorte overigens.
pi_176413664
quote:
0s.gif Op woensdag 10 januari 2018 14:40 schreef Cassandra87 het volgende:
Kyara zijn jouw meiden eeneiig? Hier zei de vk dat ze 90% zeker 2eiig zijn omdat ze allebei een eigen vruchtzak, dooier en dik tussenschot hebben. Maar die van jou ook toch?
Ik duim dat ze allebei blijven plakken Cassandra :*

Ja, klopt. Als een eitje zich heel vroeg in de zwangerschap splitst, dan hebben ze allebei hun eigen vruchtzakken en placenta. Dit lijkt dan inderdaad erg op een twee-eiige tweeling maar het kan dus ook een-eiig zijn. Nu is het tussenschot op jouw echofoto wel een stuk dikker dan het mijne maar op deze termijn is het ook maar net hoe ze dat in beeld brengen. Kan dus nog alle kanten op.

Hier nog een plaatje mbt de zygositeit:


Oh misschien nog een leestip, ik vond dit een heel fijn boek


Coks Feenstra heeft ook een tweelingenboek, ik weet niet of je dat nog krijgt bij lidmaatschap van de NVOM. Ook de tip van FF over de informatieve meerlingendag is wel een goede. Dan moet je alleen wel lid worden van de NVOM (maar dat is sws de moeite waard vind ik).
pi_176413723
Overigens is de kans op vroeggeboorte groter naarmate de risico's groter zijn. Hoe meer een tweeling samen deelt, hoe groter de risico's. Flying Fish en Shop hadden volgens mij een eeneiige zwangerschap. Dan heb je meer controles ed. dan wanneer ze gewoon alles apart hebben.
  woensdag 10 januari 2018 @ 16:55:35 #277
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_176414384
Dat roze boek heb ik evt voor je cassandra. Tegen verzendkosten.
En inderdaad gedeelde placenta hier, vandaar elke 2 weken echo’s en controles. Meer risico’s inderdaad.
Hopelijk ga je verder een vrij onbezorgde zwangerschap tegemoet en mag je lang van je dikke buik genieten!
  woensdag 10 januari 2018 @ 17:05:01 #278
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_176415561
quote:
2s.gif Op woensdag 10 januari 2018 16:29 schreef Kyara het volgende:
Overigens is de kans op vroeggeboorte groter naarmate de risico's groter zijn. Hoe meer een tweeling samen deelt, hoe groter de risico's. Flying Fish en Shop hadden volgens mij een eeneiige zwangerschap. Dan heb je meer controles ed. dan wanneer ze gewoon alles apart hebben.
maar jij en Madivi hadden toch geen risicovolle tweeling zwangerschap of ook?

Man heeft zojuist de bugaboo donkey duo gekocht. Ex showmodel, nieuw voor een tweedehands prijs. Want hij is overtuigd van een gezonde zwangerschap. En anders kun je m nog naar eenling omzetten. Dat vertrouwen O+
Hele fijne wagen overigens
pi_176415578
quote:
0s.gif Op woensdag 10 januari 2018 16:55 schreef Shopaholic1984 het volgende:
Dat roze boek heb ik evt voor je cassandra. Tegen verzendkosten.
En inderdaad gedeelde placenta hier, vandaar elke 2 weken echo’s en controles. Meer risico’s inderdaad.
Hopelijk ga je verder een vrij onbezorgde zwangerschap tegemoet en mag je lang van je dikke buik genieten!
heel graag! Dat boek bedoel ik. :*
  woensdag 10 januari 2018 @ 18:50:55 #281
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_176416707
quote:
1s.gif Op woensdag 10 januari 2018 17:48 schreef Cassandra87 het volgende:

[..]

heel graag! Dat boek bedoel ik. :*
Stuur maar een PM/DM, mag ook via Facebook om het af te handelen!
pi_176418190
quote:
1s.gif Op woensdag 10 januari 2018 17:47 schreef Cassandra87 het volgende:
maar jij en Madivi hadden toch geen risicovolle tweeling zwangerschap of ook?
Nee, hier in elk geval niet. Zeker niet in het begin. De vroeggeboorte hier was gewoon botte pech. Placenta's zagen er ook gewoon goed uit, vruchtwater voldoende, paar dagen van te voren nog potdicht. Maar het was een spontane vroeggeboorte, bij risicovolle zwangerschappen wordt er sneller gekozen om in te grijpen om de risico's in de buik groter zijn dan uit de buik.
pi_176424143
quote:
1s.gif Op woensdag 10 januari 2018 17:47 schreef Cassandra87 het volgende:

[..]

maar jij en Madivi hadden toch geen risicovolle tweeling zwangerschap of ook?

Man heeft zojuist de bugaboo donkey duo gekocht. Ex showmodel, nieuw voor een tweedehands prijs. Want hij is overtuigd van een gezonde zwangerschap. En anders kun je m nog naar eenling omzetten. Dat vertrouwen O+
Hele fijne wagen overigens
Heb je een duo of Is dat een foutje? Bij een duo moet je er nog een extra reiswieg bij namelijk, alleen bij de twin zitten die er standaard 2x bij. Maar ook voor 1 kind is het een fijne wagen, zeker die boodschappenmand als je met een dikke buik loopt vond ik heel fijn. En met een jonge peuter en 1 baby ga je hem ook op dubbele stand ook nog veel gebruiken denk ik, dus sowieso een goede aankoop!
¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
pi_176424499
quote:
1s.gif Op woensdag 10 januari 2018 23:46 schreef FlyingFish het volgende:

[..]

Heb je een duo of Is dat een foutje? Bij een duo moet je er nog een extra reiswieg bij namelijk, alleen bij de twin zitten die er standaard 2x bij. Maar ook voor 1 kind is het een fijne wagen, zeker die boodschappenmand als je met een dikke buik loopt vond ik heel fijn. En met een jonge peuter en 1 baby ga je hem ook op dubbele stand ook nog veel gebruiken denk ik, dus sowieso een goede aankoop!
nee duo. Extra reiswieg moeten we inderdaad nog aanschaffen (pas als de zwangerschap zeker weten goed blijft gaan) maar dan nog zaten we met nieuw op de tweedehands waarde :)

Sinds gisterenavond geen bloedverlies meer *O* en ik knijp echt in mijn handen: buiten vermoeidheid negens last van. Kan zelfs alles eten O+
pi_176702365
quote:
1s.gif Op woensdag 10 januari 2018 17:47 schreef Cassandra87 het volgende:

[..]

maar jij en Madivi hadden toch geen risicovolle tweeling zwangerschap of ook?

Man heeft zojuist de bugaboo donkey duo gekocht. Ex showmodel, nieuw voor een tweedehands prijs. Want hij is overtuigd van een gezonde zwangerschap. En anders kun je m nog naar eenling omzetten. Dat vertrouwen O+
Hele fijne wagen overigens
Alle updates hier even gemist, leuk twee nieuwe tweelingen onderweg!

Hier idd ook geen bijzondere risico's, maar ik ben wel erg klein (1.60), dus zag er met 28 weken al voldragen uit...vol is vol I guess. Op een nacht spontaan gebroken vliezen van de onderste (achteraf gezien was hij de dag ervoor wat ingedaald, ik kreeg ineens veel meer pijn in mn schaambeen).

Qua voorbereiding op vroeggeboorte zou ik wel aanraden om met 30 weken zoveel mogelijk in orde te hebben in huis, ik vond het fysiek erg zwaar worden om nog iets te doen (ik had natuurlijk ook geen man om te helpen). En met een ouder kindje wel fijn om vast na te denken over opvang/oppas of extra verlof voor je partner in die periode.

Oh en wat ik laatst las: als er serieuze verwachting is dat je vroeg gaat bevallen of moet inleiden (bijv wegens achterblijven groei), dan kan het overwegen waard zijn om goed te kijken welk ziekenhuis in je buurt een fijne neopoli heeft (bijv waar couveuse kamers zijn). "Mijn" ziekenhuis bleek vol en ik moest met ambulance naar ander ziekenhuis en het verschil van die twee neopolis was érg groot (na een week gingen ze alsnog per ambulance naar "mijn" ziekenhuis).

Hier vaginaal (eerste gewoon, tweede in stuit), hoewel heftig door de termijn, vond ik het goed te doen en was na een week weer redelijk mobiel (wat erg fijn was ivm ziekenhuisbezoeken).

Ik vond de eerste periode thuis wel erg intens door het continu voeden en weinig slapen, maar ik heb er toch ook heel veel van genoten (en nog steeds). O+ O+

Tav de donkey, heb er enorm veel plezier van gehad, enige nadelen vind ik: met twee maxicosis ben je net iets breder door de knoppen aan de zijkant en passen deuren vaak net niet. En de ligbakken zijn heel groot, maar de zitjes vind ik klein vallen, mijn grootste steekt er al tijdje bovenuit dus de kappen kan ik niet meer gebruiken.
pi_176735781
Ook ik ben maar 1.60m (en n hoger bmi). Zit al best een flinke buik, maar tot nu toe (25 wk) gaat het wel. In totaal nog maar zo’n 5 kilo aangekomen dus ik vind het wel prima. We zijn vandaag iig helemaal goedgekeurd bij de vk, suikertest doorstaan alleen ijzertabletjes gekregen. Maandag een groei echo, maar die had eigenlijk al bij 24 weken moeten gebeuren, en bij 28 weken nog een groei echo. Komen er daar nog meer van? Ik heb geen idee :D

In huis is volgens mij alles klaar, de oudste heeft een nieuwe kamer en in de babykamer staat een extra bedje (toevallig op marktplaats een van dezelfde serie gevonden die we al hadden O+). Heb beddengoed ingeslagen en hydrofielen en zulks. Box staat klaar om over een paar weken in elkaar geschroefd te worden...
Wieg hebben we niet, ik denk dat ik een ledikant bij ons op de kamer ga zetten waar ze in het begin dan met zijn tweeen in kunnen.

Mijn moeder komt nog een keer het huis poetsen, en zit er zelf aan te denken om een schoonmaakster in te schakelen voor de eerste maanden? Iemand ervaring daarmee, is dat handig?Qua opvang oudste hebben een aantal ouders op school al aangegeven dat ik altijd hulp mag vragen, erg fijn om te weten. Andere backup is mn zus, en een stel vrienden van ons. Vriend neemt na de geboorte drie weken vrij en kan qua werkuren ook wel regelen dat hij vroeger naar huis kan.

En verder heb ik denk ik wel genoeg kleding, een boel gekregen maat 50/56, en wat rompers maat 44 en zelf twee eerste pakjes gekocht (als ze maat 50 passen). Maar ik vind het lastig om in te schatten hoeveel je van alles nodig hebt. Dus ik koop niet teveel, de rest kan ik altijd nog online bestellen, morgen in huis :)
Hoe anders dan met mijn oudste :+

Qua ziekenhuis, denk dat het vanuit hier dan Veldhoven wordt (of Rotterdam) met vroeggeboorte. Heb je daar keuze in dan?

Cassandra hoe gaat het met jou?
pi_176736050
Klinkt alsof je veel al heel goed geregeld hebt, fijn!

Ik was in totaal 9 kilo aangekomen, mede door veel overgeven in het begin en later erg misselijk. Reken erop dat je mogelijk vanaf een week of 30 wel vaker echo's zal krijgen (omdat één wat achter leek te blijven in groei kreeg ik op den duur 2 a 3 echo's per week).

Schoonmaakster lijkt me geen gek idee als het een fijn persoon is. Bij mij kwam mijn moeder veel helpen, maar lijkt me lekker om in een schoon huis te zijn en alleen te richten op de kinderen!

Ik heb nog steeds het Fok prematurenpakket met veel basic kleertjes maat 44/50 dus mocht het nodig zijn kan die ook zo opgestuurd worden tzt. :)

Je hebt, tenzij spoed, inderdaad vrije keuze van ziekenhuis. Volgens mij is het Maxima prima, maar je zou áls het van toepassing lijkt er eens in kunnen verdiepen.
  donderdag 25 januari 2018 @ 14:14:02 #288
129664 mousemicky
zeg maar MM...
pi_176737855
Ik heb geen tweeling, maar wel een prematuur gehad. Het ligt er ook aan hóe prematuur een kindje is. J kwam met 34.2, en ik hoefde niet naar een gespecialieseerd kinderziekenhuis. De even premature tweeling in de kamer naast J ook niet. SE, ik hoop natuurlijk dat je het ook minstens zo lang volhoudt, maar gewoon in 013 (daar woon je in de buurt als ik me niet vergis?) is ook zeker een optie. J en F zijn beide in het Elisabeth geboren.
  donderdag 25 januari 2018 @ 21:29:05 #289
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_176746336
Voor de 32 weken zijn maar 10 ziekenhuizen in Nederland waar je terecht kan (NICU). Als er geen plek is, moet je soms uitwijken naar een ander ziekenhuis.
Meestal als je de 32 weken voorbij bent kun je in meerdere ziekenhuizen terecht waar ze een high care neonatologie afdeling hebben. Je hebt de keuze, maar kan soms ook overgeplaatst worden.
Wij liepen in het Erasmus/Sophia onder controle en ben daar ook bevallen (met 31.2). Na 4 dagen over geplaatst, omdat de meisjes het te goed deden. We konden kiezen naar welk ziekenhuis, maar als er geen plek was en ze hadden de plekjes op de NICU nodig, kon het ook een ander ziekenhuis worden.
pi_176746637
Pfoe Madivi, 2/3 echo’s per week, dat was zeker wel zwaar? Steeds naar t ziekenhuis... en met hoeveel weken zijn ze uiteindelijk geboren? Prematurenpakket neem ik graag over als het nodig mocht zijn, goed om te weten dat het er is!

MM, ik zat bij prematuur en ziekenhuis even te denken aan rond de 30 weken bij t typen van vorig bericht, maar prematuur is alles tussen 32 en 37 weken. Met het verhaal van mijn zus in t hoofd, die moest met 30 weken naar Veldhoven, vanaf 32 weken mocht ze terug terug naar 076, en daar ook bevallen met 33.4 weken. Dus als ik de 32+ weken haal (waar we wel vanuit gaan ^O^ ) dan kan ik gewoon in 076 bevallen.
pi_176748145
quote:
1s.gif Op donderdag 25 januari 2018 21:40 schreef SupremeEvil het volgende:
Dus als ik de 32+ weken haal (waar we wel vanuit gaan ^O^ ) dan kan ik gewoon in 076 bevallen.
Top bevalling gehad daar! Paar jaar geleden al weer. Duim voor een mooi lange zwangerschap voor je!
Met een meidenkwartet
pi_176748292
Ja, wat dat betreft vond ik de 32 weken ook wel een mijlpaal. Als je voor die termijn bevalt is het inderdaad maar afwachten waar er plek is. Ik ken ook verhalen van mensen die naar de andere kant van het land moesten. Maar liever dat dan dat je tweeling gescheiden wordt natuurlijk.
pi_176749489
Wat een goede voorbereiding SupremeEvil! Dat gaat vast helemaal goed komen! Ik heb niet eens over een vroeggeboorte nagedacht en niet stil gestaan bij de belangrijke de 32 weken grens. Toen waren we te druk met verhuizen denk ik :')

Ik heb trouwens de gehele periode om de week een echo gehad, maar eeneiig is iets risicovoller. Alleen de laatste keer zat er drie weken tussen, maar toen was de keizersnede al gepland.

Ik ben overigens bij de tweeling minder aangekomen dan bij m'n zoon. Maar m'n zoon woog in z'n eentje ook bijna net zo zwaar als de tweeling samen.
¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
pi_176791902
Ik heb een vraagje aan de ervaren tweeling ouders: hoe hebben jullie zindelijk worden aangepakt? De tweeling tegelijk of juist na elkaar? Nog handige tips?

Grootste begint véél interesse te krijgen en eea aan te voelen. Kleinste wil dan ook meedoen met op potje/wcverkleiner zitten uiteraard.
  zondag 28 januari 2018 @ 10:44:59 #295
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_176791940
Je hebt het steeds over de kleinste en de grootste Madivi. Zit er bij jou zoveel verschil tussen?

Ik ben vrij lui als het gaat om zindelijk worden. Zodra ze zelf aangaven er aan toe te zijn ging de luier uit. Misschien nog 2 ongelukjes gehad maar toen waren ze ook zindelijk. Ik doe dus niet aan training maar heb gewacht tot ze er echt zelf aan toe waren. En dat was dus tegelijkertijd.
pi_176793717
Oh Kyara, dat klinkt wel heel soepel, hoe oud waren ze toen? Ik denk dat het voor luier uit laten nog wat te vroeg is, ik laat ze nu maar sochtends, voor bad en voor bed even zitten als ze willen, dat vinden ze iig erg leuk.

Ja ze schelen behoorlijk! Toevallig vorige week kinderarts bezocht: grootste is 89cm en 11,7 kilo, kleinste 84 cm en 9 kilo (die valt buiten alle lijntjes). Wel fijn, grootste is officieel ontslagen nu, voor kleinste moeten we wel nog keertje terug over half jaar (omdat hij klein was/is en de reflexintegratie is al stuk beter, maar nog niet helemaal waar het mag zijn).
pi_176833554
Meh, ik had gister dus de eerste groeiecho, en ben vorige week nog bij de vk geweest en zij zag niks bijzonders. Dus ik had niets opvallends verwacht...

Maar bij de groei echo bleek ‘t meisje dus aan de kleine kant te zijn. Dit is vergeleken met de start meting van 20 weken, ze zat toen ieeeeets onder ‘t gemiddelde van de groeicurve maar nu is ze dus nog wat gezakt op de groeicurve, het buigt dus iets af maar zat nog wel binnen de marges. Ook heeft meisje wat minder vruchtwater, maar ik weet niet vergeleken met wat, met jongetje of met 20 weken meetpunt of...

Echovrouw heeft aanvullend een doppler bloedflow onderzoekje gedaan, checken of door de navelstreng, hartje en in t hoofdje genoeg bloed stroomt en dat was (bij beiden) prima. Dus, voor nu niks aan de hand...Ze is nu gewoon klein. Volgende week nieuw doppler onderzoek, en die week daarna de 28 wk groei echo, en doppler.

Jongetje zat bij 20 wk iets boven de curve en heeft dat lijntje ook mooi aangehouden. Die doet het prima gelukkig :)

Moest me geen zorgen maken, want ik kon er toch niks aan doen. Nee joh, lekker dan }:| :') Ze bewegen wel lekker druk, dat is wel fijn. Alleen weet ik niet wie wie is omdat ze zowat op elkaar liggen :+
pi_176845477
Supreme, dat is niet fijn om te horen, maar wel heel gebruikelijk bij een tweeling. Ze houden het goed in de gaten en vaak genoeg is er ook niets aan de hand. Veel drinken en genoeg rust nemen waar mogelijk is altijd goed. :*
  dinsdag 30 januari 2018 @ 22:05:24 #299
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_176849876
quote:
1s.gif Op zondag 28 januari 2018 12:19 schreef Madivi het volgende:
Oh Kyara, dat klinkt wel heel soepel, hoe oud waren ze toen? Ik denk dat het voor luier uit laten nog wat te vroeg is, ik laat ze nu maar sochtends, voor bad en voor bed even zitten als ze willen, dat vinden ze iig erg leuk.

Ja ze schelen behoorlijk! Toevallig vorige week kinderarts bezocht: grootste is 89cm en 11,7 kilo, kleinste 84 cm en 9 kilo (die valt buiten alle lijntjes). Wel fijn, grootste is officieel ontslagen nu, voor kleinste moeten we wel nog keertje terug over half jaar (omdat hij klein was/is en de reflexintegratie is al stuk beter, maar nog niet helemaal waar het mag zijn).
Rond 2,5 wilden ze van alles maar lukte het niet. Uiteindelijk waren ze net 3 toen ze overdag uit de luiers waren.

Dat zijn inderdaad wel grote verschillen. Hier was het verschil eigenlijk altijd zo'n 200 gram en 1 centimeter. Inmiddels is het zelfs minder dan een centimeter en is de jongste (was altijd de lichtste) 20 gram zwaarder :o
pi_176853742
Die van ons (twee-eiig) zijn net 5 geworden, zit ook een paar kg en cm verschil tussen maar verder kerngezond. Nog steeds een spraak achterstand. Daarvoor gaan ze nu sinds een paar maanden wekelijks naar logopedie.

[ Bericht 26% gewijzigd door Shivo op 31-01-2018 04:57:40 ]
Jesus saves but death prevails.
pi_176854633
En dicht...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')