abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_154043522
Heeft iemand ervaring met een koekenpan zonder speciale anti aanbaklaag die toch niet aanbakt?
pi_154043619
Keramische pannen een idee? Wij hebben ze van Sola, erg tevreden over.
Karma is a fucking bitch.
  vrijdag 3 juli 2015 @ 22:49:53 #3
158344 RoodWitBlauw
rasechte hollander
pi_154044199
De Buyer pannen.
Gemaakt van staal
Inbranden met olie zorgt voor de antiaanbak laag.

https://broodbakken.wordp(...)ral-b-pan-seasoning/
“YOU’RE FUCKING OUT, I’M FUCKING IN”
  vrijdag 3 juli 2015 @ 23:25:34 #4
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_154045596
Gebruikte vroeger veel tefal. Nu niet meer. Als je genoeg olie gebruikt en een goede pan hebt, is er vaak niks aan de hand.

Ik ben elf helemaal weg van gietijzer. Heb zelf twee gietijzeren wadjans, drie gietijzeren koekepannen en hapjespannen, gietijzeren stoofpan met druppeldeksel en vind dat ideaal.

RVS heb ik natuurlijk ook, maar voor bakken prefereer ik dus gietijzer. Schoonmaken doe ik met een RVS schuurspons zonder zeep (binnenkant) afspoelen met warm water en klaar. Door dit gebruik blijft de binnenkant vettig, smaakvol en wordt hij ook steeds ietsje gladder.

I love cast iron *O*

PS: gietijzer is onverslijtbaar en heeft charme waar geen enkele pan tegen op kan. Mmmmm :9

(Is ook geschikt voor inductie dus!)
Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
pi_154052585
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2015 23:25 schreef Tengano het volgende:
PS: gietijzer is onverslijtbaar en heeft charme waar geen enkele pan tegen op kan. Mmmmm :9
grootste nadeel het gewicht...
pi_154052865
Ik ben niet zo heel tevreden over mijn keramische pannen. Als ik er een beetje boter/olie in doe dan gaat dat alleen in 1 klein plasje bij elkaar op 1 plek zitten. Verder vind ik het niet mooi bakken en bakken dingen gewoon snel aan.

Mijn gietijzeren pan bakt altijd aan, ook nadat ik hem op aanwijzingen online behandeld had met schuurspons en olie. Loeizwaar. Wel een stoer ding in mijn keuken, maar ik gebruik hem niet meer.

Waar ik het meest tevreden over ben zijn mijn tefal anti-aanbakpannen, maar die wilde ik juist weg doen :') Ik zou wel graag koperen pannen hebben, maar ik heb de loterij nog niet gewonnen.

Ik ben denk ik gewoon slecht met pannen :'(
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_154052936
Gietijzer houdt veel warmte vast, zodat je op normale gaspitten toch nog vrij grote hoeveelheden tegelijk heet kunt bakken. Plaatstaal (DeBuyer etc.) is ook niet heel licht en kan een hele mooie gladde laag krijgen. Nadeel is dat het wat aandacht en moeite vraagt om hem goed te houden. Teflon is ideaal voor het bakken van een eitje of zo, maar niet geschikt voor hoge temperaturen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_154053348
Aldi/Lidl aanbiedingen in de gaten houden of anders gewoon Ikea. Als de antiaanbaklaag versleten is de pan vervangen, niet te moeilijk over doen.
pi_154053386
Stalen pan goed inbakken met olie zout en aardappelschillen.
Whatever...
  zaterdag 4 juli 2015 @ 10:35:01 #10
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_154053446
Ik koop vaak een hapjespan bij de action voor 11 euro. En als de aanbaklaag "versleten" is koop ik een nieuwe ;)
Rayen 2½ jaar!
pi_154064829
Ik heb onlangs geļnvesteerd (en het is wel echt een investering....) in pannen van het merk Demeyere, zonder anti-aanbaklaag, van roestvrij staal, met 30 jaar garantie. Ik vind ze heel fijn bakken, maar het is wel echt anders dan een tefalpan en dat moet je even weten. op youtube kun je handige instructiefilmpjes vinden.
Keramisch raad ik ook niet aan - wel geprobeerd maar in het begin werkt het geweldig en daarna begint het enorm aan te koeken, worden dingen niet gelijkmatig bruin etc.
  zaterdag 4 juli 2015 @ 21:21:39 #12
403394 Tamabralski
forum hoppen
pi_154069629
Wij koken electrisch en gebruiken nu uitsluitend rvs pannen. Als je de kooktijden een beetje kent door gewenning werkt dit gewoon perfekt.
pi_154075558
Zou gewoon wat teflon pannetjes bij de ikea halen, altijd fijn om te hebben en super makkelijk schoon. Heb zelf ook pannen van Demeyere, Creuset en nog wat gave cul verantwoorde dingen. Maar ben nog steeds gek op teflon ikea pannetjes.
We komen hard, zo hard.
pi_154107475
Keramische pannen vind ik gewoon niet fijn bakken, en na een tijdje bakken ze alsnog aan. Voor een goede anti-aanbak gaat er niets boven good-old teflon. Liefst in een beetje zware pan. Die vederlichte papierdunne aluminium pannetjes blijven niet op temperatuur als ik wat wil bakken.

quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juli 2015 09:41 schreef Isabeau het volgende:
Ik ben niet zo heel tevreden over mijn keramische pannen. Als ik er een beetje boter/olie in doe dan gaat dat alleen in 1 klein plasje bij elkaar op 1 plek zitten. Verder vind ik het niet mooi bakken en bakken dingen gewoon snel aan.

Mijn gietijzeren pan bakt altijd aan, ook nadat ik hem op aanwijzingen online behandeld had met schuurspons en olie. Loeizwaar. Wel een stoer ding in mijn keuken, maar ik gebruik hem niet meer.

Waar ik het meest tevreden over ben zijn mijn tefal anti-aanbakpannen, maar die wilde ik juist weg doen :') Ik zou wel graag koperen pannen hebben, maar ik heb de loterij nog niet gewonnen.

Ik ben denk ik gewoon slecht met pannen :'(
Als je moeite hebt met gietijzer, zou ik de koperen pannen laten voor wat ze zijn. Koper heeft aan de binnenkant een laag rvs en dat is nukkiger met bakken dan gietijzer.

Tip voor je gietijzeren pan: laat 'm eerst op een matig vuur warm worden voor je olie/boter en je product erin doet. Dat zou al veel moeten schelen. Ik vind het altijd zo zonde als mensen goede pannen die ze hebben laten staan omdat ze het gebruik niet onder de knie krijgen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Fixers op 06-07-2015 08:45:34 ]
  maandag 6 juli 2015 @ 08:41:44 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154107584
Het is al eerder genoemd, een gietijzeren of plaatstalen koekenpan goed inwerken en onderhouden, zwaar maar erg fijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_154136333
Teflon is sinds 2015 verboden, lees ik, althans een stofje in Teflon.

Wat is Teflon?
Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.
http://www.gezondheidscen(...)aag-in-pannen-giftig

Overigens gebruikt Tefal geen PFOA, lees ik op hun site.

[ Bericht 3% gewijzigd door Loekie1 op 07-07-2015 11:21:25 ]
pi_154136387
Heeft iemand ervaring met de Greenpan?
http://www.voedselrevolut(...)e-koekenpan-reviews/
pi_154140922
Alle fabrikanten zijn al gestopt met Pfoa is een etszuur dat ervoor zorgt dat teflon, dat nergens aan plakt, hecht aan het aluminium van de pan. De fluor-koolstofverbinding die de basis vormt van teflon is bijna is zeer sterk en volledig inert. Ofwel als je een stukje teflon opeet passeert het je darmen zonder iets te doen.

Teflon en alle andere merken ptfe blijven gewoon toegestaan.
pi_154153600
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 10:35 schreef Loekie1 het volgende:
Heeft iemand ervaring met de Greenpan?
http://www.voedselrevolut(...)e-koekenpan-reviews/
een gezonde pan :')

Keramische pannen zijn gewoon ruk, siert. Lijkt leuk in het begin maar voor hetzelfde geld heb je een stalen pan waar je 30 jaar mee doet.
pi_154155772
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 21:26 schreef Deshain het volgende:

[..]

een gezonde pan :')

Keramische pannen zijn gewoon ruk, siert. Lijkt leuk in het begin maar voor hetzelfde geld heb je een stalen pan waar je 30 jaar mee doet.
De enige claim/onderzoek dat die keramische laag gezonder zou zijn komt van de fabrikant van dat spul zelf. Ik heb nog geen onafhankelijk onderzoek gezien.

Mijn ervaring met keramische pannen is bedroevend. Het anti-aanbak effect verdwijnt na een half jaar tot een jaar. De fabrikant zei achtereenvolgens dat dat kwam doordat:
-men enkel olijfolie moest gebruiken
-men de pan te schoon maakte
-men juist geen olijfolie moest gebruiken
-men de pan niet schoon genoeg maakte
-er micro haarscheurtjes ontstaan in de laag omdat het metaal van de pan een andere uitzettingscoefficient heeft dan de laag zelf.
  dinsdag 7 juli 2015 @ 22:25:15 #21
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154155985
Lang leven teflon.
Ik zou niet zonder willen.
Briljante uitvinding.
  Moderator dinsdag 7 juli 2015 @ 22:26:09 #22
9859 crew  Karina
Woman
pi_154156021
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 10:35 schreef Loekie1 het volgende:
Heeft iemand ervaring met de Greenpan?
http://www.voedselrevolut(...)e-koekenpan-reviews/
Ik heb zo eentje een tijdje terug gekocht bij Blokker, ben er wel blij mee, niets bakt aan. Had trouwens geen idee van de achtergrond (dat milieugedoe) etc. hij was gewoon in de aanbieding :D
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_154156254
Ik heb een kleine greenpan, ooit (jaartje terug denk ik) gekocht bij de AH. Ik gebruik hem ongeveer wekelijks en ik heb er twee krassen in denk ik. De werking is verder nog goed. Geen klachten.
And the druids turn to stone...
pi_154156640
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 10:32 schreef Loekie1 het volgende:
Teflon is sinds 2015 verboden, lees ik, althans een stofje in Teflon.

Wat is Teflon?
Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.
http://www.gezondheidscen(...)aag-in-pannen-giftig

Overigens gebruikt Tefal geen PFOA, lees ik op hun site.
Geen enkele fabrikant gebruikt nog PFOA, wat trouwens geen grondstof maar een hulpstof is. PFOA is een etszuur dat werd gebruikt om het aluminium van de pan geschikt te maken dat de teflon eraan kan hechten. Daar zijn tegenwoordig andere methodes voor.

Teflon zelf bestaat uit een fluor-koolstofverbinding die nogal inert is. Die chemische verbind verbreek je alleen door te hoge temperaturen. Bij normaal gebruik is teflon veilig, mocht je een kruimeltje opeten dan passeert het probleemloos je darmen.

Verder weten ze bij dat blog, dat zogenaamde gezondheidscentrum, duidelijk niets van koken. Bakken doe je op een temperatuur van 180-200 graden, een temperatuur die teflon prima verdraagt. Je kan een pan tot 300 graden opstoken, maar dan heb je het gewoon niet begrepen en zou je eens op kookles moeten.

Oh om een idee te geven over hoe inert teflon is: ze gebruik potten van dat spul om het meest agressieve/corrosive zuur dat we kennen in te bewaren.(vanaf 8:36, maar de rest van het filmpje is ook vermakelijk):

  dinsdag 7 juli 2015 @ 22:47:58 #25
369251 Geralt
of Rivia
pi_154156759
Weer een koekenpannentopic. Ik had er laatst ook een gemaakt. Omdat ik debiel wordt van pannen die na een half jaar tot een jaar gewoon compleet naar de kloten zijn.

En toen heb ik pannen gekocht van een onbekend merk wat goed zouden zijn volgens diverse weblogs van vrouwen. Nou die hebben er dus ook gewoon geen ene klote verstand van blijkt, want die pannen zijn ook alweer verweg naar de tering :(

Dus nog steeds geen goeie koekenpan hier. En zo een van plaatstaal zie ik an sich wel zitten, maar ik heb weinig zin om pannen telkens in te moeten vetten of weet ik veel wat. Ik wil gewoon bakken, die kutpan afwassen en in de kast flikkeren. En dat kan klaarblijkelijk dus niet :(
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
  dinsdag 7 juli 2015 @ 22:49:41 #26
369251 Geralt
of Rivia
pi_154156825
Toch raar dat we klaarblijkelijk een van de 5 of the World's Most Dangerous Chemicals gebruiken in iets waar we eten in klaar maken.
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_154156903
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 22:47 schreef Geralt het volgende:
Weer een koekenpannentopic. Ik had er laatst ook een gemaakt. Omdat ik debiel wordt van pannen die na een half jaar tot een jaar gewoon compleet naar de kloten zijn.

En toen heb ik pannen gekocht van een onbekend merk wat goed zouden zijn volgens diverse weblogs van vrouwen. Nou die hebben er dus ook gewoon geen ene klote verstand van blijkt, want die pannen zijn ook alweer verweg naar de tering :(

Dus nog steeds geen goeie koekenpan hier. En zo een van plaatstaal zie ik an sich wel zitten, maar ik heb weinig zin om pannen telkens in te moeten vetten of weet ik veel wat. Ik wil gewoon bakken, die kutpan afwassen en in de kast flikkeren. En dat kan klaarblijkelijk dus niet :(
Optie 1: Goede kwaliteit Teflon-pannen kopen. Niet laten verbranden. Niet in krassen. Niet inelkaar stapelen (zonder iets ertussen) Over 10-15 jaar de pannen vervangen omdat ze versleten zijn.

Optie 2: Koop roestvaststalen pannen. Ontwikkel geduld bij het koken. Zet je koekenpannen in je testament.
pi_154156960
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 22:49 schreef Geralt het volgende:
Toch raar dat we klaarblijkelijk een van de 5 of the World's Most Dangerous Chemicals gebruiken in iets waar we eten in klaar maken.
Nee, we stoppen een van de vijf most dangerous chemicals in Teflon potten omdat teflon zelfs daar niet mee reageert.
  dinsdag 7 juli 2015 @ 22:57:08 #29
369251 Geralt
of Rivia
pi_154157057
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 22:52 schreef Fixers het volgende:

[..]

Optie 1: Goede kwaliteit Teflon-pannen kopen. Niet laten verbranden. Niet in krassen. Niet inelkaar stapelen (zonder iets ertussen) Over 10-15 jaar de pannen vervangen omdat ze versleten zijn.

Optie 2: Koop roestvaststalen pannen. Ontwikkel geduld bij het koken. Zet je koekenpannen in je testament.
Die teflon gaat bij mij altijd stuk. Omdat er met ijzer in gerost wordt en omdat ze te heet gestookt worden en omdat mijn vriendin zegt wat een flauwekul, die pan moet toch heet worden.

Dus die zijn binnen het jaar altijd stuk. Keramisch ook; zelfde verhaal.

RVS heb ik nog nooit mee gebakken, maar om de een of andere reden denk ik dat daar alles heel erg in plakt ofzo.
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
  dinsdag 7 juli 2015 @ 22:58:06 #30
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_154157089
Ikea heeft erg goede pannen.. (ook hele slechte trouwens) maar het gewicht van een (niet gietijzer) pan zegt vaak heel veel..

Zoals eerder genoemd is Demeyere ook erg goed..
pi_154157227
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 22:57 schreef Geralt het volgende:

[..]

Die teflon gaat bij mij altijd stuk. Omdat er met ijzer in gerost wordt en omdat ze te heet gestookt worden en omdat mijn vriendin zegt wat een flauwekul, die pan moet toch heet worden.
Optie 3: thuisbezorgd.nl
quote:
Dus die zijn binnen het jaar altijd stuk. Keramisch ook; zelfde verhaal.

RVS heb ik nog nooit mee gebakken, maar om de een of andere reden denk ik dat daar alles heel erg in plakt ofzo.
Of leer gewoon koken, zoek een cursus in de buurt ga daarheen samen met je vriendin. Ik snap die obsessie niet die mensen hebben met het hellevuur zelf willen overtreffen in de keuken.
pi_154158029
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 22:57 schreef Geralt het volgende:

[..]

Die teflon gaat bij mij altijd stuk. Omdat er met ijzer in gerost wordt en omdat ze te heet gestookt worden en omdat mijn vriendin zegt wat een flauwekul, die pan moet toch heet worden.

Dus die zijn binnen het jaar altijd stuk. Keramisch ook; zelfde verhaal.

RVS heb ik nog nooit mee gebakken, maar om de een of andere reden denk ik dat daar alles heel erg in plakt ofzo.
Die 1 jaar is dus vrij simpel op te rekken naar 2-3. Als dat je al teveel moeite is zou ik niet eens aan iets anders beginnen. Gietijzer en plaatstaal hebben ook nogal een gebruiksaanwijzing. 10-15 jaar voor teflon lijkt me onhaalbaar tenzij je er alleen af en toe een ei in bakt. Vaak zie je wel dat ze in sets van 3 komen, als je die alle drie evenveel gebruikt verdriedubbel je dus de levensduur vergeleken met 1 pan.
  dinsdag 7 juli 2015 @ 23:28:50 #33
369251 Geralt
of Rivia
pi_154158115
Maar even wat anders. Kennelijk kunnen die pannen allemaal niet tegen te hoge temperaturen.

Waarom kan je met elk fornuis dan die kennelijk veel te hoge temperaturen bereiken? 8)7

Tevens hoe weet ik nou hoe heet mijn elektrische kookplaat wordt als ik hem op stand 9 zet. Dat is de max stand. Meestal zet ik die daar op om op te warmen en als het vreten erin gaat terug naar 7 ofzo.

Moet ik dan die stand 9 gewoon nooit meer gebruiken of wat?
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_154158168
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 23:28 schreef Geralt het volgende:
Maar even wat anders. Kennelijk kunnen die pannen allemaal niet tegen te hoge temperaturen.

Waarom kan je met elk fornuis dan die kennelijk veel te hoge temperaturen bereiken? 8)7

Tevens hoe weet ik nou hoe heet mijn elektrische kookplaat wordt als ik hem op stand 9 zet. Dat is de max stand. Meestal zet ik die daar op om op te warmen en als het vreten erin gaat terug naar 7 ofzo.

Moet ik dan die stand 9 gewoon nooit meer gebruiken of wat?
Jij verhit een pan, als je daarbij hulp nodig hebt kun je misschien denken aan begeleid wonen in plaats van een fornuisbegrenzing.
  dinsdag 7 juli 2015 @ 23:31:07 #35
369251 Geralt
of Rivia
pi_154158191
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 23:30 schreef technofreak86 het volgende:

[..]

Jij verhit een pan, als je daarbij hulp nodig hebt kun je misschien denken aan begeleid wonen in plaats van een fornuisbegrenzing.
:') :D _O-
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
  woensdag 8 juli 2015 @ 06:26:45 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154162586
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 23:28 schreef Geralt het volgende:
Maar even wat anders. Kennelijk kunnen die pannen allemaal niet tegen te hoge temperaturen.

Waarom kan je met elk fornuis dan die kennelijk veel te hoge temperaturen bereiken? 8)7

Tevens hoe weet ik nou hoe heet mijn elektrische kookplaat wordt als ik hem op stand 9 zet. Dat is de max stand. Meestal zet ik die daar op om op te warmen en als het vreten erin gaat terug naar 7 ofzo.

Moet ik dan die stand 9 gewoon nooit meer gebruiken of wat?
Gietijzer en plaatstaal kunnen wel tegen hoge temp
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_154162628
Misschien wordt het te heet als het te veel gaat walmen? Dat wil je sowieso niet in de keuken.
pi_154162687
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 06:49 schreef Loekie1 het volgende:
Misschien wordt het te heet als het te veel gaat walmen? Dat wil je sowieso niet in de keuken.
Dan is je pan dus veel te heet:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rookpunt

Normale baktemperatuur is 180-200 graden Celsius, ruim onder het rookpunt van de meeste gangbare vetten.
pi_154162735
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 23:28 schreef Geralt het volgende:
Maar even wat anders. Kennelijk kunnen die pannen allemaal niet tegen te hoge temperaturen.

Waarom kan je met elk fornuis dan die kennelijk veel te hoge temperaturen bereiken? 8)7

Tevens hoe weet ik nou hoe heet mijn elektrische kookplaat wordt als ik hem op stand 9 zet. Dat is de max stand. Meestal zet ik die daar op om op te warmen en als het vreten erin gaat terug naar 7 ofzo.

Moet ik dan die stand 9 gewoon nooit meer gebruiken of wat?
Leren omgaan met je spullen en ontwikkel geduld. Je rijdt met je auto toch ook niet plankgas weg op een koude motor? Pannen vinden dat ook niet leuk. En net zoals met je auto je harder kan dan de maximum snelheid, kan je kookplaat ook heter dan nodig ik. Rustig opwarmen op een matig vuurtje en leer de warmte inschatten. Het Leidenfrosteffect is daar handig bij: water begint net onder de 200 graden druppels te vormen als ze in een hete pan vallen.

Moet je natuurlijk niet je pan opzetten en vergeten. Want dan kan je 'm alsnog te heet laat worden.
  woensdag 8 juli 2015 @ 08:52:54 #40
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_154163222
quote:
1s.gif Op woensdag 8 juli 2015 07:31 schreef Fixers het volgende:

[..]

Leren omgaan met je spullen en ontwikkel geduld. Je rijdt met je auto toch ook niet plankgas weg op een koude motor? Pannen vinden dat ook niet leuk. En net zoals met je auto je harder kan dan de maximum snelheid, kan je kookplaat ook heter dan nodig ik. Rustig opwarmen op een matig vuurtje en leer de warmte inschatten. Het Leidenfrosteffect is daar handig bij: water begint net onder de 200 graden druppels te vormen als ze in een hete pan vallen.

Moet je natuurlijk niet je pan opzetten en vergeten. Want dan kan je 'm alsnog te heet laat worden.
Een echte kok spuugt altijd even in de pan om te checken of ie heet (genoeg) is :P
Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
pi_154164316
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 23:01 schreef Fixers het volgende:

Of leer gewoon koken, zoek een cursus in de buurt ga daarheen samen met je vriendin. Ik snap die obsessie niet die mensen hebben met het hellevuur zelf willen overtreffen in de keuken.
Dan moet jij misschien wat meer leren over koken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 juli 2015 @ 10:26:53 #42
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_154164383


Ik heb een tijdje terug zo eentje bij m'n oma uit de kast getrokken. Hands down de beste pan die ik in de kast heb. Bakt niet aan en blijft tenminste op temperatuur als je er een stuk vlees in mikt.

edit: Dit is volgens mij wel een moderne namaak. Ik heb een echte gietijzeren :P.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_154164694
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 10:22 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dan moet jij misschien wat meer leren over koken.
Ik weet een heleboel over koken. OK heb ook gewoon geleerd om met het pannen te werken. Maar nooit dat ik mijn pannen moest opstoken tot temperaturen waar Satan zelf het warm van krijgt.
pi_154164833
quote:
1s.gif Op woensdag 8 juli 2015 10:45 schreef Fixers het volgende:

[..]

Ik weet een heleboel over koken. OK heb ook gewoon geleerd om met het pannen te werken. Maar nooit dat ik mijn pannen moest opstoken tot temperaturen als de achtste cirkel van de hel.
En waarom denk je dat professionele koks geen tefalpannetjes op het vagevuur zetten maar hittebestendige pannen op een hele grote vlam?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 juli 2015 @ 10:52:09 #45
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154164846
Omdat ze achterlijk zijn en niet met hun tijd meegaan.
pi_154165159
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 10:52 schreef RobinOok het volgende:
Omdat ze achterlijk zijn en niet met hun tijd meegaan.
Het zijn de achterlijken die geen andere keuze hebben dan maar met hun tijd mee te gaan.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 8 juli 2015 @ 11:44:59 #47
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_154165811
Tefal en hoge temperaturen :N
Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
  woensdag 8 juli 2015 @ 13:05:59 #48
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154167777
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 11:11 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het zijn de achterlijken die geen andere keuze hebben dan maar met hun tijd mee te gaan.
Nee joh, een pan hoog opstoken kan iedereen.
Zo kregen ze het meestal aangeleerd op school.
Je zult wel moeten ook, als je alleen maar aanbakpannen hebt.
Maar bij de tijd is het niet. Ik geef je op een briefje dat de goede professionele koks niet alles de tyfus bakken.
pi_154168090
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 13:05 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee joh, een pan hoog opstoken kan iedereen.
Zo kregen ze het meestal aangeleerd op school.
Je zult wel moeten ook, als je alleen maar aanbakpannen hebt.
Maar bij de tijd is het niet.
Als je zelf nadenkt hoef je helemaal nergens met mee te gaan. Als je altijd met je tijd meegaat zit je ook met al die nieuwlichterij die over 10 jaar alweer achterhaald is wegens ondoordachte vernieuwingsdrang zonder intrinsiek voordeel.

Ik heb verder niks tegen tefalpannen, dat is een aardige innovatie die de keuzemogelijkheden vergroot, maar als je met je tijd meegaat koop je ook een teflonwok, en dat is een onzinproduct.

quote:
Ik geef je op een briefje dat de goede professionele koks niet alles de tyfus bakken.
Dat klopt, goed koks bakken zelfs helemaal niks de tyfus. Maar sommige dingen worden nou eenmaal lekkerder bij temperaturen waarbij de teflon verdampt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_154168193
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 10:51 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

En waarom denk je dat professionele koks geen tefalpannetjes op het vagevuur zetten maar hittebestendige pannen op een hele grote vlam?
Omdat de professionele koks die jij kent lompe horken en hooligans zijn zonder gevoel voor finesse of subtiliteit? Het is wat RobinOok zegt: Goede koks kennen het verschil tussen warm, heet en vagevuur.
pi_154168338
quote:
1s.gif Op woensdag 8 juli 2015 13:23 schreef Fixers het volgende:

[..]

Omdat de professionele koks die jij kent lompe horken en hooligans zijn zonder gevoel voor finesse of subtiliteit? Het is wat RobinOok zegt: Goede koks kennen het verschil tussen warm, heet en vagevuur.
Ik wist niet dat finesse en subtiliteit hetzelfde was als laffe gematigheid, en nog precies samenvalt met lekker licht en makkelijk af te wassen ook.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_154168684
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 13:27 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik wist niet dat finesse en subtiliteit hetzelfde was als laffe gematigheid, en nog precies samenvalt met lekker licht en makkelijk af te wassen ook.
Wat is er in vredesnaam mis met een beetje gemak? Of ga jij met je zeis het veld om tarwe te oogsten, ga je de oogst te lijf met een dorsvlegel om vervolgens tussen twee stenen de korrels te verpulveren zodat je brood kan bakken?

Anti-aanbakpannen hebben hun plek in de keuken, voor tere gevoelige producten die je op een matige temperatuur bereidt. Netzoals pannen zonder anti-aanbaklagen dat hebben voor producten die op hoge temperaturen worden bereidt. Kiezen om alleen maar mét of alleen maar zonder anti-aanbaklagen of een mix te werken in een persoonlijke.
  woensdag 8 juli 2015 @ 14:00:07 #53
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154169310
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 13:18 schreef Weltschmerz het volgende:
Maar sommige dingen worden nou eenmaal lekkerder bij temperaturen waarbij de teflon verdampt.
Nah, dat is dus maar de vraag.
Ik denk dus echt dat dat idee compleet achterhaald is.
Net als het idee dat je niet vooraf moet zouten.

Hoe dan ook, als je een teflonpan hebt en je stookt 'm evengoed keihard de typhus en gaat dan klagen dat de pan kapot gaat, dan ben je goed dom.
pi_154169570
Haal tegenwoordig voor 15-20 Euro Tefal 'met rode stip' pannen in de aanbieding bij Lidl of Kaufland en als ze echt niet schoon meer te krijgen zijn flikkeren we ze weg en halen een set nieuwe.

Die 'dure' pannen van 60 euro koken geen snaar beter en gaan weinig langer mee.

Roestvrijstalen pannen zijn makkelijk schoon te houden en gaan lang mee maar vindt het niet fijn bakken.
pi_154169863
quote:
1s.gif Op woensdag 8 juli 2015 13:39 schreef Fixers het volgende:

[..]

Wat is er in vredesnaam mis met een beetje gemak? Of ga jij met je zeis het veld om tarwe te oogsten, ga je de oogst te lijf met een dorsvlegel om vervolgens tussen twee stenen de korrels te verpulveren zodat je brood kan bakken?
Niets, maar jij deed het voorkomen als een goede professionele kok uit overwegingen van finesse en subtiliteit kiest voor lagere temperaturen, waar een teflonpan wel tegen kan.

quote:
Anti-aanbakpannen hebben hun plek in de keuken, voor tere gevoelige producten die je op een matige temperatuur bereidt. Netzoals pannen zonder anti-aanbaklagen dat hebben voor producten die op hoge temperaturen worden bereidt. Kiezen om alleen maar mét of alleen maar zonder anti-aanbaklagen of een mix te werken in een persoonlijke.
Dat was mijn punt...

quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 14:00 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nah, dat is dus maar de vraag.
Ik denk dus echt dat dat idee compleet achterhaald is.
Net als het idee dat je niet vooraf moet zouten.
Het idee dat eieren gezond zijn is ook achterhaald...geweest. Er is zoveel onzin, en er is ook nieuwe onzin, naast nieuwe zin.

quote:
Hoe dan ook, als je een teflonpan hebt en je stookt 'm evengoed keihard de typhus en gaat dan klagen dat de pan kapot gaat, dan ben je goed dom.
Dat klopt, en aangezien de vraag ging om een koekenpan, is de vraag of je er ook heet in kan bakken relevant en leek het me handig om aan te geven dat teflon daar ongeschikt voor is, itt de anti-aanbaklaag die je in een stalen pan laat vormen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_154180780
Wat is een product wat je op heel hoge temperatuur moet bakken?
  woensdag 8 juli 2015 @ 22:06:18 #57
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_154183539
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 20:40 schreef Loekie1 het volgende:
Wat is een product wat je op heel hoge temperatuur moet bakken?
Volgens mij rood vlees (rund) om snel dicht te schroeien en daarna te garen met een lagere temperatuur.

Bij RVS moet je dan even wachten. Het bakt bij zo'n hoge temperatuur eerst aan de bodem vast en komt daarna vanzelf los. Moet je dus niet aan morrelen :N maar zo zijn gang laten gaan.

Als je diezelfde temperatuur met tefal wilt creėren verziek je dus je pan :( en bovendien zijn die tefaldampen die dan vrijkomen (walm) zelfs giftig vond ik laatst op internet.

Tefal heeft voor dit soort producten trouwens ook geen meerwaarde; Tefal is eigenlijk toepasselijker voor eiwitrijke producten zoals bijvoorbeeld vis die je in een tefalpan wel mooi 'heel' kunt houden.

Pannen..... *O*
Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
  woensdag 8 juli 2015 @ 22:22:40 #58
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154184171
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 22:06 schreef Tengano het volgende:

[..]

Als je diezelfde temperatuur met tefal wilt creėren verziek je dus je pan
Diezelfde temperatuur is dus niet nodig, omdat je vlees niet vastplakt.
Je kunt gewoon met beschaafde, beheerste temperaturen bakken.
Beter voor je vlees, beter voor je olie of boter, minder kans op kankerverwekkende stoffen die worden gevormd als je olie of boter te heet wordt.

En als je dus toch zo dom bent om je tefalpan te oververhitten is die damp alleen giftig voor kanaries. Niet voor mensen. Zoals chocola giftig is voor honden en niet voor mensen.

[ Bericht 5% gewijzigd door RobinOok op 08-07-2015 22:29:47 ]
pi_154186951
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 22:06 schreef Tengano het volgende:

[..]

Volgens mij rood vlees (rund) om snel dicht te schroeien en daarna te garen met een lagere temperatuur.
Dichtschroeien is een fabeltje. Het enige wat je doet is een maillard reactie teweeg brengen waarbij suikers in het eten karameliseren waardoor er een korstje ontstaat. Een Maillaird krijg je al opgang tussen de 140 en 160 graden celsius.

quote:
Bij RVS moet je dan even wachten. Het bakt bij zo'n hoge temperatuur eerst aan de bodem vast en komt daarna vanzelf los. Moet je dus niet aan morrelen :N maar zo zijn gang laten gaan.

Als je diezelfde temperatuur met tefal wilt creėren verziek je dus je pan :( en bovendien zijn die tefaldampen die dan vrijkomen (walm) zelfs giftig vond ik laatst op internet.
Ik bak mijn biefstukjes in mijn plaatstalen, roestvaststalen en gietijzeren pannen op dezelfde temperatuur, eentje die waar teflon prima tegenkan. Alleen in die eerst genoemde twee moet je het vlees zolang met rust laten tot er genoeg garing aan de buitenkant is dat het loskomt van de pan.

Ik lees ook al 5 jaar op internet dat 'Brussel' Teflon heeft verboden. Kan ik nergens een wet of beleidsmaatregel of iets ander officieels van teruglezen. Ik vertrouw echter liever op iets beter gefundeerde bronnen, in dit geval mijn kookdocenten en Harold McGee.
quote:
Tefal heeft voor dit soort producten trouwens ook geen meerwaarde; Tefal is eigenlijk toepasselijker voor eiwitrijke producten zoals bijvoorbeeld vis die je in een tefalpan wel mooi 'heel' kunt houden.
Pannen..... *O*
PTFE is er voor het gemak. Ik gebruik het voor mijn eitjes, mijn snel opwarmen van een prakje stamppot van de vorige dag, of als ik even geen geduld heb of niet scherp meer ben.
  donderdag 9 juli 2015 @ 10:47:43 #60
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_154193162
Citaat uit een artikel van "EET GOED Voel je Goed" :

Voledige tekst is terug te vinden op
http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/gooi-weg-die-teflon-pannen/

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het is over het algemeen niet zo gebruikelijk dat grote concerns hun eigen producten gaan diskwalificeren en uitlatingen doen dat hun producten schadelijk voor de gezondheid zijn. Dat is commercieel nogal onhandig en alles behalve winstgevend :')

Eet smakelijk 8)7 een ieder die nog steeds met Tefal wil bakken en wokken :W
Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
pi_154193417
quote:
14s.gif Op donderdag 9 juli 2015 10:47 schreef Tengano het volgende:
Citaat uit een artikel van "EET GOED Voel je Goed" :

Voledige tekst is terug te vinden op
http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/gooi-weg-die-teflon-pannen/

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het is over het algemeen niet zo gebruikelijk dat grote concerns hun eigen producten gaan diskwalificeren en uitlatingen doen dat hun producten schadelijk voor de gezondheid zijn. Dat is commercieel nogal onhandig en alles behalve winstgevend :')

Eet smakelijk 8)7 een ieder die nog steeds met Tefal wil bakken en wokken :W
Veel insinueringen met vage bronnen. De hele site is opgezet door een vrouw die een geen fatsoenlijke achtergrond in de betreffende richting heeft en zo te zien mee doet met alle gezondheidshypes. Ach, er zijn helaas ook mensen die dit soort meuk geloven...
  donderdag 9 juli 2015 @ 11:30:05 #62
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154193829
Ik hou niet van censuur, maar godsodeju, sommige bullshit zou toch echt verboden moeten worden om de wereld ingeslingerd te worden. Niet iedereen kan voor zichzelf denken en ik vind het echt schandalig hoe sommige mensen bang gemaakt worden door de grootst mogelijke onzin. :'(
  donderdag 9 juli 2015 @ 11:45:49 #63
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_154194132
Als het allemaal zo'n bullshit zou zijn dat tefal ongezond is waar komen al die verhalen dan vandaan :?

Waar de ontkrachtigingen vandaan komen is wel duidelijk die komen in dit gevallen altijd van 'wetenschappelijke onderzoeken' en beweringen van de fabrikant zelf en die 'bewijzen' altijd het tegendeel. Zie ook onderzoeken over het effect van UMTS.

Nogmaals een fabrikant zal zijn eigen produkt nooit diskwalificeren. Dat is als vloeken in de kerk.

Bij het verbruik van autobrandstoffen waarmee je het milieu verziekt, zeg je als concern dan:

Met ons produkt wordt uw motor schoner! ^O^ Wees zuinig op uw motor! :+

En nu ga ik lekker bakken :9
Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
  donderdag 9 juli 2015 @ 11:58:27 #64
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154194388
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 11:45 schreef Tengano het volgende:
Als het allemaal zo'n bullshit zou zijn dat tefal ongezond is waar komen al die verhalen dan vandaan :?
Van dezelfde gestoorde gekken die roepen dat je doodgaat van vetsin of dat Bush de Twin Towers heeft opgeblazen of dat er marsmannetjes in 1956 zijn geland maar dat dat in de doofpot is gestopt.

Draai het nou gewoon eens om. Als teflon echt zo enorm gevaarlijk was, waarom zijn we dan nog niet allemaal dood?
pi_154194495
Sorry, maar dat is evengoed een enorme bullshit redenering
Paar jaar geleden kapitalen uitgegeven bij de verbouwing van de keuken omdat onder het oude fornuis asbest bleek te liggen. Ja, mevrouw, dat werd aanbevolen destijds vanwege de brandwerende eigenschappen.... Met andere woorden; soms worden schadelijke effecten pas na verloop van (langere) tijd duidelijk, ook van producten die eerst door iedereen worden verheerlijkt en aangeprezen.

Ik ben absoluut geen voorstander van hysterie over teflon en bak er zelf ook mijn eitje in, maar dat het niet gevaarlijk zou kunnen zijn omdat we nog niet allemaal dood zijn is gewoon flauweful.
  donderdag 9 juli 2015 @ 12:04:39 #66
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_154194541
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 11:58 schreef RobinOok het volgende:

[..]
Draai het nou gewoon eens om. Als teflon echt zo enorm gevaarlijk was, waarom zijn we dan nog niet allemaal dood?
Interessante redenering.... w/ Ik heb zelf ruim 25 jaar gerookt en ook ik leef nog. Dat wil niet zeggen dat roken gezond is en dat het niet slecht voor je longen is hoor.

En trouwens rokers zeggen ook altijd dat roken niet zo heel veel kwaad kan. Dan hoor je zo iemand vaak zeggen dat opa tot zijn 90 ste ook gewoon sigaren rookte. :7 Niks aan de hand joh.

Ontkenning doet het altijd (redelijk) goed om te zorgen dat een probleem niet beklijft.

Ik heb hier nog een (redelijk gedateerd) kookboek waarin het advies wordt gegeven dat als de pan dan op een te hoog vuur stond en het gerecht daarna moest nasudderen je er even een asbestplaatje onder moest zetten voor het beste resultaat :P Tegenwoordig kom je zo'n tekst in geen enkel kookboek meer tegen :?

[ Bericht 18% gewijzigd door Tengano op 09-07-2015 13:00:40 ]
Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
pi_154195313
quote:
1s.gif Op woensdag 8 juli 2015 22:22 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Diezelfde temperatuur is dus niet nodig, omdat je vlees niet vastplakt.
Je kunt gewoon met beschaafde, beheerste temperaturen bakken.
Beter voor je vlees, beter voor je olie of boter, minder kans op kankerverwekkende stoffen die worden gevormd als je olie of boter te heet wordt.

En als je dus toch zo dom bent om je tefalpan te oververhitten is die damp alleen giftig voor kanaries. Niet voor mensen. Zoals chocola giftig is voor honden en niet voor mensen.
Nee, honden kunnen gewoon niet tegen chocolade. Dat is wat anders dan dat een voor kanariepietjes dodelijke dosis teflondamp voor mensen niet meteen dodelijk is. Dat die teflondamp voor mensen niet giftig is moet nog blijken.

Maar het belangrijkste is dat teflon gewoon niet geschikt is om op temperaturen te bakken die aan de bovenkant zitten van wat de hetere bakvetten kunnen hebben. Of je dat wil is een tweede, sommige mensen vinden het ook prima om een pizza op 250 graden te bakken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 9 juli 2015 @ 15:23:52 #68
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154198903
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 12:31 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Nee, honden kunnen gewoon niet tegen chocolade. Dat is wat anders dan dat een voor kanariepietjes dodelijke dosis teflondamp voor mensen niet meteen dodelijk is. Dat die teflondamp voor mensen niet giftig is moet nog blijken.
In mijn wereld is het precies hetzelfde, want in mijn wereld is allang gebleken dat teflondampen niet giftig zijn voor mensen. Ik weet niet waar jij leeft, maar waar ik vandaan kom is dat allemaal allang getest en bewezen. En niet alleen door "de" fabrikant van teflon. Wie dat ook zou moge zijn.

Waarom, als het zo ontzettend giftig en gevaarlijk is zou dat niet gewoon door normale wetenschappers aangetoond kunnen worden dan? Waarom zijn het altijd aluhoedjesdebielen die zoiets roepen? Die pannen worden al sinds 1949 gebruikt, iedereen vreet jaarlijks tonnen aan afgesleten teflonlaag uit koekenpannen, maar men kan nog steeds niet aantonen dat het leeeeevensgevaarlijk is?

Yeah, sure.
pi_154199337
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 12:31 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Nee, honden kunnen gewoon niet tegen chocolade. Dat is wat anders dan dat een voor kanariepietjes dodelijke dosis teflondamp voor mensen niet meteen dodelijk is. Dat die teflondamp voor mensen niet giftig is moet nog blijken.

Maar het belangrijkste is dat teflon gewoon niet geschikt is om op temperaturen te bakken die aan de bovenkant zitten van wat de hetere bakvetten kunnen hebben. Of je dat wil is een tweede, sommige mensen vinden het ook prima om een pizza op 250 graden te bakken.
Welke bakvetten dan? De meest gangbare uit dit lijstje hebben een Rookpunt binnen de marges van PTFE (250 graden). En ik heb altijd geleerd om mijn bakvetten niet te laten verbranden. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rookpunt

Of bak jij je biefstukjes in avocado-olie?
  donderdag 9 juli 2015 @ 16:09:58 #70
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154199855
Kijk, dat olie kankerverwekkend wordt bij verhitting boven het rookpunt en dat olijfolie dus compleet ongeschikt is om in te bakken, dat is al lang geleden aangetoond en dat boeit helemaal niemand. Alle kookprogramma's en kookboeken blijven gezellig in olijfolie bakken. En daar valt niemand over. Maar oh oh oh, die teflonlaag, het valt niet aan te tonen, maar het is leeeeeeeeevensgevaarlijk.
  donderdag 9 juli 2015 @ 16:11:08 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154199878
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 16:09 schreef RobinOok het volgende:
Kijk, dat olie kankerverwekkend wordt bij verhitting boven het rookpunt en dat olijfolie dus compleet ongeschikt is om in te bakken, dat is al lang geleden aangetoond en dat boeit helemaal niemand. Alle kookprogramma's en kookboeken blijven gezellig in olijfolie bakken. En daar valt niemand over. Maar oh oh oh, die teflonlaag, het valt niet aan te tonen, maar het is leeeeeeeeevensgevaarlijk.
Wil je met me trouwen?
O+
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_154199947
Waar kun je trouwens pannen halen zonder anti aanbak laag?
Daar komen immers de lekkerste pannenkoeken uit!!
Ik zwaai naar dieren.
pi_154201428
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 15:23 schreef RobinOok het volgende:

[..]

In mijn wereld is het precies hetzelfde, want in mijn wereld is allang gebleken dat teflondampen niet giftig zijn voor mensen. Ik weet niet waar jij leeft, maar waar ik vandaan kom is dat allemaal allang getest en bewezen. En niet alleen door "de" fabrikant van teflon. Wie dat ook zou moge zijn.

Waarom, als het zo ontzettend giftig en gevaarlijk is zou dat niet gewoon door normale wetenschappers aangetoond kunnen worden dan? Waarom zijn het altijd aluhoedjesdebielen die zoiets roepen? Die pannen worden al sinds 1949 gebruikt, iedereen vreet jaarlijks tonnen aan afgesleten teflonlaag uit koekenpannen, maar men kan nog steeds niet aantonen dat het leeeeevensgevaarlijk is?

Yeah, sure.
Ik weet niet of het gevaarlijk is en hoe gevaarlijk het is. Het lijkt mij alleen dat als een pan bij hoge temperaturen dampen loslaat waarvan de vogels dood uit de lucht vallen deze niet geschikt is voor die temperaturen. Of dat nou is vanwege het eigen gezondheidsrisico of vanwege de slijtage aan die pan doet er niet eens zoveel toe.

Dan moet je ze ook niet verkopen alsof ze daarvoor geschikt zijn, maar er opzetten dat ze niet geschikt zijn voor hoog vuur en die geschiktheid ook niet impliceren dmv een teflonwok of iets dergelijks. Ik zou niet weten of het wel onderzocht is bij hogere temperaturen dan de geadviseerde (waar en hoe duidelijk?) gebruikstemperatuur.

quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 16:09 schreef RobinOok het volgende:
Kijk, dat olie kankerverwekkend wordt bij verhitting boven het rookpunt en dat olijfolie dus compleet ongeschikt is om in te bakken, dat is al lang geleden aangetoond en dat boeit helemaal niemand. Alle kookprogramma's en kookboeken blijven gezellig in olijfolie bakken. En daar valt niemand over. Maar oh oh oh, die teflonlaag, het valt niet aan te tonen, maar het is leeeeeeeeevensgevaarlijk.
Van het zelfde laken een pak, een product wordt aangeprezen voor toepassingen waar het niet geschikt voor is.

quote:
1s.gif Op donderdag 9 juli 2015 15:46 schreef Fixers het volgende:

[..]

Welke bakvetten dan? De meest gangbare uit dit lijstje hebben een Rookpunt binnen de marges van PTFE (250 graden). En ik heb altijd geleerd om mijn bakvetten niet te laten verbranden. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rookpunt

Of bak jij je biefstukjes in avocado-olie?
Ik gebruik vaak ghee, maar de pan wordt sowieso heter dan het bakvet.

quote:
1s.gif Op donderdag 9 juli 2015 16:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wil je met me trouwen?
O+
Gooi jij dan je plaatstalen pannen eruit?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 9 juli 2015 @ 22:42:17 #74
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154208889
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 17:21 schreef Weltschmerz het volgende:

Gooi jij dan je plaatstalen pannen eruit?
Waarom zou hij dat doen dan?
Ik heb niks tegen aanbakpannen hoor. Net als Fixers.

Ik heb alleen iets tegen idioten die hun teflonpannen te heet stoken en dan klagen dat ie kapot gaat.
Of erger, mongolen die denken dat je er tumoren van krijgt, met als argument dat de wetenschap ooit dacht dat de aarde plat was en er dus nu ook best naast kan zitten, of zoiets.

[ Bericht 3% gewijzigd door RobinOok op 09-07-2015 23:45:20 ]
pi_154214590
Alle anti-aanbaklagen bevatten PTFE, oftewel polytetrafluorethyleen. Dit is een polymeer plastic. Het is een glad materiaal dat bestaat uit tetrafluorethyleenmoleculen die alleen koolstof en fluor bevatten. Zuren en alkalische basen tasten de anti-aanbaklaag niet aan en deze blijft stabiel bij het koken. De Franse, Europese en Amerikaanse instanties voor de volksgezondheid hebben het gebruik van PTFE voor anti-aanbaklagen in kookgerei goedgekeurd. PTFE is een stof die geen enkele chemische reactie veroorzaakt bij contact met voedsel, water of reinigingsproducten. Wanneer deeltjes worden ingeslikt, is dat absoluut onschadelijk voor het lichaam. Net als bij alle vezels het geval is, wordt de stof niet in het lichaam opgenomen, maar afgevoerd. Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders. Het wordt ook gebruikt bij chirurgische ingrepen voor patiėnten met een ernstige nieraandoening en er zijn gewrichtsprotheses die voor een deel met PTFE zijn bekleed.

Wanneer de pan heel erg heet wordt, kan het oppervlak verdrogen en gaan afbladderen. Dergelijke schade valt buiten de garantie. Als u incidenteel bij hoge temperaturen bakt of uw pannen te heet hebt laten worden, adviseren wij u ze vaker in te vetten.

Onze anti-aanbaklagen staan erom bekend dat ze bij normaal gebruik niet afbladderen. Als Tefal-koekenpannen of -steelpannen niet normaal worden gebruikt en iemand per ongeluk een stukje ervan inslikt, is dat niet gevaarlijk.

http://www.tefal.nl/Panne(...)ouch/p/R-smart-touch

Ik heb het idee dat men tegenwoordig wel in staat is om goeie anti aanbakpannen te maken, heb er wel vertrouwen in. Liever een anti-aanbakpan dan een borstprothese.

[ Bericht 3% gewijzigd door Loekie1 op 10-07-2015 08:10:32 ]
pi_154218245
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 22:42 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Waarom zou hij dat doen dan?
Ik heb niks tegen aanbakpannen hoor. Net als Fixers.
Ik dacht dat je het iets voor achterlijke mensen vond die niet 'met hun tijd meegaan'/blind achter elk nieuwlichterij aanhollen.

quote:
Ik heb alleen iets tegen idioten die hun teflonpannen te heet stoken en dan klagen dat ie kapot gaat.
Ik vraag me af hoe idioot dat is als producenten bijvoorbeeld teflon woks verkopen. Ik vind het niet zo duidelijk dat ze niet geschikt zijn voor hoog vuur.

quote:
Of erger, mongolen die denken dat je er tumoren van krijgt, met als argument dat de wetenschap ooit dacht dat de aarde plat was en er dus nu ook best naast kan zitten, of zoiets.
Of idioten die zo'n stukje van tefal schrijven of geloven. "Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders. Het wordt ook gebruikt bij chirurgische ingrepen voor patiėnten met een ernstige nieraandoening en er zijn gewrichtsprotheses die voor een deel met PTFE zijn bekleed." Dat is net zoiets als dat bij TellSell iemand in een witte jas komt opdraven, als de dokter het zegt is het goed. Je kunt van alles onderzoeken, maar je kunt ook van alles niet onderzoeken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 10 juli 2015 @ 11:57:10 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154218420
Tja, het gros van de Hollanders die "wokken" zijn sowieso niet aan het roerbakken, ze hebben de wok niet heet genoeg en ze doen er teveel in.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 juli 2015 @ 12:19:04 #78
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154218960
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 11:49 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Ik dacht dat je het iets voor achterlijke mensen vond die niet 'met hun tijd meegaan'/blind achter elk nieuwlichterij aanhollen.
Welnee, alleen professionele chefs die nooit een tefalpan op het vuur zetten. Want dat was de vraag. Waarom die mensen bestaan. Nou, daarom.

Normale professionele chefs & koks kunnen ook best bakken op beschaafd vuur in een moderne pan op moderne aparatuur.
  vrijdag 10 juli 2015 @ 12:20:52 #79
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154219006
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 11:49 schreef Weltschmerz het volgende:

Of idioten die zo'n stukje van tefal schrijven of geloven. "Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders. Het wordt ook gebruikt bij chirurgische ingrepen voor patiėnten met een ernstige nieraandoening en er zijn gewrichtsprotheses die voor een deel met PTFE zijn bekleed." Dat is net zoiets als dat bij TellSell iemand in een witte jas komt opdraven, als de dokter het zegt is het goed. Je kunt van alles onderzoeken, maar je kunt ook van alles niet onderzoeken.
Serieus, jij denkt dat dat gelogen is? :o
En dat Tefal daarmee weg komt? :o

:o :o :o :o :o :o :o :o
pi_154219479
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 12:20 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Serieus, jij denkt dat dat gelogen is? :o
En dat Tefal daarmee weg komt? :o
Nee, ik weet dat het niks zegt dat het voor medisch gereedschap wordt gebruikt. Dat is net zoiets als zeggen dat asbest veilig is omdat het zo goed tegen hitte kan. Maar mensen trappen daarin zoals ze in een doktersjas trappen bij TellSell. Het is in feite het weerleggen van een hypothese die niemand geponeerd heeft en die totaal irrelevant is.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 10 juli 2015 @ 14:56:05 #81
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154222902
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 12:37 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat is net zoiets als zeggen dat asbest veilig is omdat het zo goed tegen hitte kan.
Nee, dat is helemaal niet als zeggen dat asbest veilig is omdat het zo goed tegen hitte kan. En het is helemaal niet als in TellSell trappen omdat daar iemand een doktersjas aan heeft.
Er schort iets aan jouw logica.Ik ben er klaar mee.

Geloof lekker wat je wilt. Maar ik neem je niet meer serieus.
pi_154227759
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 14:56 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee, dat is helemaal niet als zeggen dat asbest veilig is omdat het zo goed tegen hitte kan. En het is helemaal niet als in TellSell trappen omdat daar iemand een doktersjas aan heeft.
Er schort iets aan jouw logica.Ik ben er klaar mee.

Geloof lekker wat je wilt. Maar ik neem je niet meer serieus.
De logica waar wat aan schort is dat gebruik in medisch gereedschap zou betekenen dat het veilig is om dat materiaal sterk te verhitten. Dan kun jij hier lekker je eigen keukenwaarheden universeel verklaren zoals je wel vaker met de nodige agressie doet, erg slim komt het niet over.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 10 juli 2015 @ 19:54:10 #83
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154229815
Man, man, man, man, man. Dat was ook niet het punt dat gemaakt werd he?
Het wordt niet aangehaald om te bewijzen dat dampen van achterlijke gebruikers die hun pan achterlijk hoog opstoken onschadelijk is. Het wordt aan gehaald om te bewijzen dat het opeten van losbladderende deeltjes onschadelijk is.

quote:
Wanneer deeltjes worden ingeslikt, is dat absoluut onschadelijk voor het lichaam. Net als bij alle vezels het geval is, wordt de stof niet in het lichaam opgenomen, maar afgevoerd. Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders. Het wordt ook gebruikt bij chirurgische ingrepen voor patiėnten met een ernstige nieraandoening en er zijn gewrichtsprotheses die voor een deel met PTFE zijn bekleed.
pi_154244552
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 19:54 schreef RobinOok het volgende:
Man, man, man, man, man. Dat was ook niet het punt dat gemaakt werd he?
Het wordt niet aangehaald om te bewijzen dat dampen van achterlijke gebruikers die hun pan achterlijk hoog opstoken onschadelijk is. Het wordt aan gehaald om te bewijzen dat het opeten van losbladderende deeltjes onschadelijk is.

[..]

"Het materiaal is zelfs zo veilig voor de gezondheid dat.... " Dat is dus de onzin waar jij kennelijk maar wat graag intrapt omdat je het fijne pannen vindt. Dat het veilig is bij een heel andere toepassing zegt natuurlijk niks over de veiligheid bij de toepassing waarvoor die gebruikt gaat worden. |:(
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 11 juli 2015 @ 12:21:49 #85
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154244641
Je blijft gewoon net doen of die voorgaande twee zinnen er niet staan waardoor je de claim lekker uit zijn contekst rukt zodat jij denkt dat je je gelijk toch kunt halen.

Fijn, vooral doen! Bravo! ^O^
Maar van mij krijg je het niet.
pi_154265528
Ik rooster vaak zonnebloempitten in de koekenpan. Kun je daarvoor een tefalpan gebruiken of wordt de temperatuur daarvoor te hoog?
  zondag 12 juli 2015 @ 13:03:29 #87
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154266866
Ik rooster noten meestal in de oven, op 160C. Dus dat kan dan ook prima in een tefalpan.
Specerijen en sesamzaadjes rooster ik wel in de pan, een klein tefalpannetje dat ik daar al jaren voor gebruik.
pi_154311039


Uit ellende na een falende greenpan, dit ding maar gekocht. RVS heeft betere anti-aanbak eigenschappen dan keramiek. Het kan in de vaatwasser en niet bang voor een schuursponsje.

Kostte wat, maar hopelijk gaat ie de rest van mijn leven mee. Mijn Demeyere wok is ieder geval nog als nieuw na alle jaren. Die is zeker wel 1000x de vaatwasser in geweest, met schuurspons bewerkt, superverhit....
.
pi_154365068
Is een hapjespan met hoge rand handiger dan een koekenpan van hetzelfde formaat?
http://www.keuken-deals.n(...)rt-touch-pannen.html
pi_154409938
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 21:00 schreef Fer het volgende:
[ afbeelding ]

Uit ellende na een falende greenpan, dit ding maar gekocht. RVS heeft betere anti-aanbak eigenschappen dan keramiek. Het kan in de vaatwasser en niet bang voor een schuursponsje.

Kostte wat, maar hopelijk gaat ie de rest van mijn leven mee. Mijn Demeyere wok is ieder geval nog als nieuw na alle jaren. Die is zeker wel 1000x de vaatwasser in geweest, met schuurspons bewerkt, superverhit....
Wat kost zoiets? Als hij lang mee gaat is het de investering wel waard denk ik. Maar hoe zit het met het handvat. Wat is dat voor materiaal? Zit dat gelast aan de pan?
pi_154413493
Van Demeyere? afhankelijk van het formaat tussen de 150 en 280 euro, zoiets.
Krijg je wel een onverslijtbare pan met 30 jaar garantie...
pi_154413520
Handvat is ook RVS en zit idd gelast (geen klinknagels), hele pan kan in de oven desgewenst
pi_154413725
Wij hebben ook 3 RVS pannen van Demeyere. Nooit meer anders, wel wennen in het begin. Maar je kunt er in snijden, schuursponzen enz en ze blijven goed. Volgens mij krijg je 30 jaar garantie bij aanschaf. En het belangrijkste, je weet zeker dat je geen kankerverwekkende ellende binnenkrijgt. Wat wel het geval is met teflon én met 'keramisch' wat ook gewoon een soort teflon coating is.
Single ply roofing, pay less, worthless.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 15:40:09 #94
68091 borbit
Is dit het begin van een pr0n?
pi_154416356
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 13:54 schreef RoofingBurner het volgende:
Wij hebben ook 3 RVS pannen van Demeyere. Nooit meer anders, wel wennen in het begin. Maar je kunt er in snijden, schuursponzen enz en ze blijven goed. Volgens mij krijg je 30 jaar garantie bij aanschaf. En het belangrijkste, je weet zeker dat je geen kankerverwekkende ellende binnenkrijgt. Wat wel het geval is met teflon én met 'keramisch' wat ook gewoon een soort teflon coating is.
Dat van die kankerverwekkende dampen is echt een beetje een non issue. Een beetje keuken heeft tegenwoordig wel een afzuigkap. Dus dan krijg je alleen een beetje dodelijke damp binnen als de stroom uitvalt. En zo vaak gebeurd dat niet.
Je moet natuurlijk wel zorgen dat je niet met je hoofd tussen de pan en de afzuigkap komt. Dan is er niks aan de hand.
pi_154419941
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 22:42 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb alleen iets tegen idioten die hun teflonpannen te heet stoken en dan klagen dat ie kapot gaat.
Ik klaag dat we godverdomme mensen op de maan kunnen zetten, foto's van pluto kunnen maken, harttransplantaties uit kunnen voeren en weet ik wat al dies meer zij, maar dat we klaarblijkelijk niet in staat zijn om een koekenpan te maken die en niet aanbakt en gewoon heet kan worden zonder meteen stuk te gaan.

Dat slaat toch nergens op!? 8)7

Daar klaag ik over. :(
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:37:38 #96
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154422409
Nee, jij bent klaarblijkelijk niet in staat om normaal met je pannen om te gaan.
Het ligt niet aan de pan, het ligt gewoon aan jou.
pi_154424266
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 13:49 schreef kipje123 het volgende:
Handvat is ook RVS en zit idd gelast (geen klinknagels), hele pan kan in de oven desgewenst
Ongetwijfeld een domme vraag, maar wordt dat handvat dan niet gruwelijk heet als de pan op het vuur staat?
pi_154428949
quote:
7s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 15:40 schreef borbit het volgende:

[..]

Dat van die kankerverwekkende dampen is echt een beetje een non issue. Een beetje keuken heeft tegenwoordig wel een afzuigkap. Dus dan krijg je alleen een beetje dodelijke damp binnen als de stroom uitvalt. En zo vaak gebeurd dat niet.
Je moet natuurlijk wel zorgen dat je niet met je hoofd tussen de pan en de afzuigkap komt. Dan is er niks aan de hand.
Waar staat dat ik het heb over dampen? Moet je eens na een paar jaar kijken als je in de pan hebt lopen roeren met metalen voorwerpen. En zeg niet dat dat niet gaat gebeuren, soms staat iemand anders in je pan te roeren. Kinderen, oma's enz. Allemaal beschadigingen en dat loop je gewoon op te eten.
Single ply roofing, pay less, worthless.
pi_154433324
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 23:17 schreef RoofingBurner het volgende:

[..]

Waar staat dat ik het heb over dampen? Moet je eens na een paar jaar kijken als je in de pan hebt lopen roeren met metalen voorwerpen. En zeg niet dat dat niet gaat gebeuren, soms staat iemand anders in je pan te roeren. Kinderen, oma's enz. Allemaal beschadigingen en dat loop je gewoon op te eten.
Laat je mensen die er niet mee om kunnen gaan ook aan je gitaren, auto, modeltreinen, boeken of andere dure zaken zitten? Met mijn pannen dien je fatsoenlijk om te gaan, als je dat niet kan heb je ook niets te zoeken in mijn keuken. Mijn pannen zijn gebruiksvoorwerpen, maar dat betekent niet dat ik ze aan een stel hooligans overlaat.

En dan voor de zoveelste keer in dit topic: ptfe is niet giftig. Mag gewoon gebruikt worden, is niet verboden, en doet helemaal niets als het in je spijsverteringskanaal terecht komt. Behalve er aan de andere kant weer uit komen.
  zaterdag 18 juli 2015 @ 08:23:53 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154433572
quote:
7s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 17:53 schreef Geralt het volgende:

[..]

Ik klaag dat we godverdomme mensen op de maan kunnen zetten, foto's van pluto kunnen maken, harttransplantaties uit kunnen voeren en weet ik wat al dies meer zij, maar dat we klaarblijkelijk niet in staat zijn om een koekenpan te maken die en niet aanbakt en gewoon heet kan worden zonder meteen stuk te gaan.

Dat slaat toch nergens op!? 8)7

Daar klaag ik over. :(
Die pannen bestaan al heel lang, zijn van ingewerkt plaatstaal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_154433798
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 13:49 schreef kipje123 het volgende:
Handvat is ook RVS en zit idd gelast (geen klinknagels), hele pan kan in de oven desgewenst
Ongetwijfeld een domme vraag, maar wordt dat handvat dan niet gruwelijk heet als de pan op het vuur staat?

Valt erg mee vind ik, ik kan het zonder pannenlap aanpakken.
  zaterdag 18 juli 2015 @ 11:25:59 #102
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_154434971
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 juli 2015 08:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Die pannen bestaan al heel lang, zijn van ingewerkt plaatstaal
Die hebben ook een "gebruiksaanwijzing", die gaat hij dus ook mishandelen.
  zaterdag 18 juli 2015 @ 13:46:01 #103
68091 borbit
Is dit het begin van een pr0n?
pi_154437329
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 23:17 schreef RoofingBurner het volgende:

[..]

Waar staat dat ik het heb over dampen? Moet je eens na een paar jaar kijken als je in de pan hebt lopen roeren met metalen voorwerpen. En zeg niet dat dat niet gaat gebeuren, soms staat iemand anders in je pan te roeren. Kinderen, oma's enz. Allemaal beschadigingen en dat loop je gewoon op te eten.
Apart. Ik val op vrouwen die iets ouder zijn als mij. Maar kennelijk val jij op bejaarden en/ of kleine kinderen. Maakt niet uit iedereen moet doen waar die zich fijn bij voelt. Maar ik heb dus niet het probleem dat er kleine kinderen/ bejaarden mijn pannen kapot maken. Dus zolang ik de dodelijke dampen niet in adem ben ik wel oké denk ik.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')