Ja, iedereen manipuleert tot op zekere hoogte. Mensen die zich niet kunnen inleven in anderen, geen empathie voelen, die stoppen echter niet waar anderen wel zouden stoppen.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 10:07 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Maar dit is toch iets wat vrijwel iedereen doet?
Daar heb je natuurlijk gelijk in. Ik twijfel ook meer aan zijn woorden dan aan zijn diagnose.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 10:08 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat is een bewering die hij doet over zichzelf. Daar zou ik niet aan ophangen of hij wel of niet die diagnose heeft.
Straw, jij vindt het al fout als mijn username erboven staat, dat maakt het ook niet fout. (maar je zou alvast kunnen beginnen door gewoon inhoudelijk op mijn posts te reageren ipv alleen maar naar mijn username kijkend) En idd, ik ga ook weer inhoudelijk.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 10:08 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Jij vindt het fout als ik sarcastisch ben, dat maakt het nog niet fout.Ga nu maar weer inhoudelijk.
En andere mensen beginnen niet waar anderen zouden beginnen. Ding is, ik heb de indruk dat manipuleren (of misschien beter gezegd, feitjes verdraaien) een beetje mens-eigen is.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 10:09 schreef LuDann het volgende:
[..]
Ja, iedereen manipuleert tot op zekere hoogte. Mensen die zich niet kunnen inleven in anderen, geen empathie voelen, die stoppen echter niet waar anderen wel zouden stoppen.
Hoewel je voor de waarheid verdraaien in een topic op Fok! natuurlijk geen stoornis hoeft te hebben.
Waar doel je dan opquote:Op dinsdag 9 juni 2015 10:13 schreef Re het volgende:
er staat trouwens iets in de FAQ over diagnoses en zo
over de discussie hier, hou het gewoon wat vriendelijker, iedereen bedoel ik dan specifiekquote:
Ja, dat ze geen ASPS kunnen hebben omdat ze niet al op jonge leeftijd iets op hun kerfstok hadden.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 10:03 schreef -Strawberry- het volgende:
Beweer ik dingen over jouw naasten dan?
Ik weet niet of ik TS moet geloven, of af moet gaan op wat hij zegt. Maar ik weet wel dat een van mijn twee bekenden het ook heeft. Hij / zij weet prima hoe het hoort en weet dat ook te gebruiken. Lachwekkend vind ik het niet. In tegendeel; juist doordat hij / zij zo goed weet hoe het hoort en dat nagenoeg feilloos weet te gebruiken, is het (als omgeving) zo lastig om ermee om te gaan.quote:Mijn indruk van de TS is alleen dat hij dingen wat rooskleuriger schetst dan ze zijn. Je moet wel iets op je kerfstok hebben wil je die diagnose krijgen en daarmee bedoel ik niet dat je een strafblad moet hebben, maar wel dat je op de een of andere manier verkeerde dingen hebt gedaan. Dat hele "ik heb een sterk moraal kompas" vind ik vrij lachwekkend in deze context. Dat gaat er bij mij gewoon niet in.
Klopt. Ik probeer echt open te staan voor nieuwe inzichten wat persoonlijkheidsproblematiek betreft, want ik vind het een van de meer interessante onderwerpen binnen de psychologie, maar we kunnen het er toch wel over eens zijn dat iemand niet aan zo'n diagnose komt door zich altijd voorbeeldig te hebben gedragen? Anders praten we over appels en peren. Het kan natuurlijk zijn dat jij niet alles weet over je naaste(n) met die diagnose en daardoor een ander, meer rooskleurig beeld hebt. Of misschien begrijp ik het gewoon verkeerd.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 10:26 schreef Queller het volgende:
[..]
Ja, dat ze geen ASPS kunnen hebben omdat ze niet al op jonge leeftijd iets op hun kerfstok hadden.
Het rijmt voor mijn gevoel totaal niet met waar de stoornis voor staat. Wat maakt dan dat die persoon de diagnose krijgt en dat de omgeving er last van heeft, als die persoon blijkbaar weet zich moreel te gedragen?quote:Ik weet niet of ik TS moet geloven, of af moet gaan op wat hij zegt. Maar ik weet wel dat een van mijn twee bekenden het ook heeft. Hij / zij weet prima hoe het hoort en weet dat ook te gebruiken. Lachwekkend vind ik het niet. In tegendeel; juist doordat hij / zij zo goed weet hoe het hoort en dat nagenoeg feilloos weet te gebruiken, is het (als omgeving) zo lastig om ermee om te gaan.
Als TS dát bedoelt, dan geloof ik het zonder meer.
Jammer dat dit geen stupiditeit oplost..quote:Op dinsdag 9 juni 2015 11:15 schreef pompoen20 het volgende:
potatopotato,
probeer trauma releasing exercises:
https://vimeo.com/111005679
Als je dit iedere dag 1 uur doet denk ik dat je dan binnen een jaar geen persoonlijkheidsstoornis meer hebt.
haha..quote:Op dinsdag 9 juni 2015 11:45 schreef Scary_Mary het volgende:
[..]
Jammer dat dit geen stupiditeit oplost..
Ga toch knikkeren jonguh en kom maar terug als je wat verstandigers te melden hebt, wat daadwerkelijk aansluit bij de genoemde problematiek in plaats van jouw tactiek als alles oplossend hier aan de man proberen te brengen.quote:
Het leuke is ook juist dat het veel oplost. Wie ben jij om te zeggen dat ik hier geen mogelijke oplossingen mag melden.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 11:49 schreef Scary_Mary het volgende:
[..]
Ga toch knikkeren jonguh en kom maar terug als je wat verstandigers te melden hebt, wat daadwerkelijk aansluit bij de genoemde problematiek in plaats van jouw tactiek als alles oplossend hier aan de man proberen te brengen.
Kom dan terug met een fatsoenlijke onderbouwing ofzo..quote:Op dinsdag 9 juni 2015 11:51 schreef pompoen20 het volgende:
[..]
Het leuke is ook juist dat het veel oplost. Wie ben jij om te zeggen dat ik hier geen mogelijke oplossingen mag melden.
Één heel borderlinertje denkt verbetering te hebben geboekt, dus ik snap je punt in dit topic nu helemaal ja.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 11:51 schreef pompoen20 het volgende:
zie bijvoorbeeld http://bpdfamily.com/message_board/index.php?topic=168593.0
De meeste psychiatrische stoornissen zijn het gevolg van trauma, waarschijnlijk ook persoonlijkheidsstoornissen, al ben ik hier niet helemaal zeker van. De oefeningen waar ik het over heb zijn trauma releasing exercises. Het woord zegt het al, het verwijdert trauma uit het lichaam en brein (in de psychologie en psychiatrie zijn lichaam en geest één geheel). Dat de trauma releasing exercises effect hebben op de gevolgen van trauma is redelijk bekend, alleen is er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Er zijn wel veel ervaringsverhalen te vinden op internet, bijvoorbeeld van mensen met PTSS, maar ook van mensen met hele andere stoornissen. Ik zal deze ervaringsverhalen snel opzoeken en hier ook posten. Daarnaast had ik zelf ook last van persoonlijksheidsproblemen, maar nu niet meer, met behulp van deze oefeningen.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 11:54 schreef Scary_Mary het volgende:
[..]
Kom dan terug met een fatsoenlijke onderbouwing ofzo..
Oh wacht..
Ik, als in ervaringsdeskundige?quote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:00 schreef pompoen20 het volgende:
[..]
De meeste psychiatrische stoornissen zijn het gevolg van trauma, waarschijnlijk ook persoonlijkheidsstoornissen, al ben ik hier niet helemaal zeker van.
Graag uitsluitend met betrekking tot de ASPS waar dit topic over gaat, alvast bedankt.quote:Er zijn wel veel ervaringsverhalen te vinden op internet, bijvoorbeeld van mensen met PTSS, maar ook van mensen met hele andere stoornissen. Ik zal deze ervaringsverhalen snel opzoeken en hier ook posten.
Je snapt het punt nog niet helemaal. Persoonlijkheidsstoornissen zijn slechts verschillende vormen van Coping met allemaal een zelfde oorzaak. Het heeft dus weinig zin om alleen onderzoek te doen naar ASPS en alleen naar BPS. De persoonlijksheidsstoornissen zouden als één geheel benaderd moeten worden om goede resultaten te boeken. Ik probeer alleen mijn kennis een beetje te delen op fora. Als je er echt veel meer van wilt weten kan ik je wel het nodige aan literatuur opsturen.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:03 schreef Scary_Mary het volgende:
[..]
Ik, als in ervaringsdeskundige?
[..]
Graag uitsluitend met betrekking tot de ASPS waar dit topic over gaat, alvast bedankt.
Iedere psychiatrische stoornis is een andere bedrading van de hersenen. Maar omdat er neuroplasticiteit is is het altijd op één of andere manier op te lossen. Ik zeg niet dat het gegarandeerd werkt. Jij zegt wel dat het niet kan werken..quote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:09 schreef Lenny77 het volgende:
Een psychopaat is wel net iets anders dan iemand met ptss ..
Dit zijn effectief andere bedradingen in de hersenen. Wat zeg ik.. Het zijn gewoon andere hersenen. Dus nee, een beetje trauma releasing gaat hier niet helpen.
Hetgeen mij hier het meeste stoort is het feit dat ts zich vrijwillig heeft laten testen op psychopatie. Ik denk dat de doorsnee psychopaat zich echt niet vrijwillig gaat laten testen en die diagnose open en bloot op papier laat zetten. Hoe dom ben je dan als psychopaat.. De eerste waar ze aan komen bellen of wie ze in het oog houden ben jij dan.
En laat dat nu het hetgene zijn wat een psychopaat niet wil.
Ik denk dat de feitelijkheid van jouw statement een beetje afhankelijk is van hoe jij "oplossen" defineertquote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:13 schreef pompoen20 het volgende:
[..]
Iedere psychiatrische stoornis is een andere bedrading van de hersenen. Maar omdat er neuroplasticiteit is is het altijd op één of andere manier op te lossen. Ik zeg niet dat het gegarandeerd werkt. Jij zegt wel dat het niet kan werken..
Ik probeer het netjes te zeggen, maar het komt erop neer dat jij misschien iets minder moet pretenderen te weten hoe het zit. Ga er maar gerust van uit dat de naaste dermate 'naast' is dat ik er meer dan voldoende van weet.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 11:32 schreef -Strawberry- het volgende:
Klopt. Ik probeer echt open te staan voor nieuwe inzichten wat persoonlijkheidsproblematiek betreft, want ik vind het een van de meer interessante onderwerpen binnen de psychologie, maar we kunnen het er toch wel over eens zijn dat iemand niet aan zo'n diagnose komt door zich altijd voorbeeldig te hebben gedragen? Anders praten we over appels en peren. Het kan natuurlijk zijn dat jij niet alles weet over je naaste(n) met die diagnose en daardoor een ander, meer rooskleurig beeld hebt. Of misschien begrijp ik het gewoon verkeerd.
Er is een verschil tussen weten hoe het hoort en je laten tegenhouden door hoe het hoort. Soms is er meer te winnen door je te gedragen hoe het hoort, en sommigen weten daar redelijk feilloos mee te spelen. Voldoende feilloos om erg ver te kunnen komen zonder dat iemand werkelijk weet wat er allemaal speelt.quote:Het rijmt voor mijn gevoel totaal niet met waar de stoornis voor staat. Wat maakt dan dat die persoon de diagnose krijgt en dat de omgeving er last van heeft, als die persoon blijkbaar weet zich moreel te gedragen?
Het is maar hoe je kerfstok definieert. Ik heb vast ook wel eens gelogen voor eigen gewin. Begint 'kerfstok' daar dan al?quote:Laat ik voorop stellen dat geen twee personen met een stoornis hetzelfde zijn. Natuurlijk, zoals gezegd zijn er bepaalde criteria voor het stellen van een diagnose, maar daarbij zijn verschillende combinaties tussen symptomen mogelijk en heb je ook verschillende gradaties. De een zal inderdaad van jongs af aan in aanraking zijn geweest met justitie, terwijl de ander het houdt bij zonder wroeging liegen, bedriegen en manipuleren van mensen voor eigen gewin. Is dat dan niets op je kerfstok hebben?
Ik snap best wat je bedoelt, maar het is een beetje 'boekenwerkelijkheid'. Het is in werkelijkheid gewoon niet zo zwart/wit als jij schetst. In elk geval niet altijd en zeker niet bij ons.quote:Daarbij zijn mensen met ASP zijn doorgaans (net als narcisten) geen mensen die uit zichzelf hulp zoeken, maar uiteindelijk tegen de lamp lopen. Persoonlijkheidsstoornissen zijn per definitie pervasief, pathologisch en persisterend. Het is niet een kwestie van op een andere manier denken en daardoor minder moeite hebben met het manipuleren van mensen, bijvoorbeeld. Dat is een karaktertrek, geen stoornis. Persoonlijkheidsproblematiek veroorzaakt problemen in het functioneren op meerdere vlakken. Dan kan je nagaan dat een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis zich niet kan manifesteren zonder de rechten van anderen op de een of andere manier geschonden te hebben. Voor zover ik weet komt deze stoornis vaak voort uit gedragsstoornissen ODD of de ernstigere CD, die zich voordoen in de kindertijd.
In de OP wordt een beeld geschetst van een (rationeel) invoelend persoon met een moreel kompas die zich niet op een slechte manier heeft geuit 'zoals andere ASPDers'. Dat komt op mij over als zeggen: "Ik heb alzheimer, maar eigenlijk is mijn geheugen wel prima, ik denk alleen wat anders".
Staat ergens in het topic; is gesteld na een test. Geen idee of het waar is (het ging hier in elk geval een stúk anders).quote:Ik ben wel benieuwd of TS een boekje open wil doen over zijn gedrag en de dingen die bij hem tot deze diagnose hebben geleid.
Er stond een tijdje geleden een stuk in Psychologie Magazine over een man die psychopaat bleek. Hij was zelf onderzoeker bij een universiteit en had in het kader van een onderzoek een hersenscan van zijn eigen hersenen gemaakt. Ze bleken wonderbaarlijk veel te lijken op scans van psychopaten.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 10:03 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Beweer ik dingen over jouw naasten dan? Mijn indruk van de TS is alleen dat hij dingen wat rooskleuriger schetst dan ze zijn. Je moet wel iets op je kerfstok hebben wil je die diagnose krijgen en daarmee bedoel ik niet dat je een strafblad moet hebben, maar wel dat je op de een of andere manier verkeerde dingen hebt gedaan. Dat hele "ik heb een sterk moraal kompas" vind ik vrij lachwekkend in deze context. Dat gaat er bij mij gewoon niet in.
Inderdaad, een stoornis is wat mij betreft pas een stoornis als het leidt tot problemen voor het individu en/of de omgeving.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 09:35 schreef -Strawberry- het volgende:
Psychopaten zijn trouwens vaak roekeloos. Hebben last van prikkelhonger. De echte narcisten en machiavellisten in het bedrijfsleven kunnen wel zeer succesvol zijn. Dan gaat het echter niet om een stoornis, maar een combinatie van karaktertrekken.
Veel zaken kunnen ook overlap hebben, en dus informatief ook binnen dit topic.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:03 schreef Scary_Mary het volgende:
[..]
Ik, als in ervaringsdeskundige?
[..]
Graag uitsluitend met betrekking tot de ASPS waar dit topic over gaat, alvast bedankt.
'sociopaat' is gewoon een woord dat wat aardiger klinkt hoor. Psychopaat gewoon erg beladen. Ander woordje, zelfde inhoud.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 01:32 schreef hugecooll het volgende:
Kan trouwens ook best dat ik bij 'sociopathie' aan een sociopaat denk en dat jij daar een psychopaat mee bedoelt
quote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:20 schreef Queller het volgende:
[..]
Ik probeer het netjes te zeggen, maar het komt erop neer dat jij misschien iets minder moet pretenderen te weten hoe het zit. Ga er maar gerust van uit dat de naaste dermate 'naast' is dat ik er meer dan voldoende van weet.
Wat dus maakt dat die 'sommigen' eigenlijk wel goed kunnen functioneren. Het klinkt niet pathologisch. Gevoelloos, geraffineerd, sure, maar dat hoeft geen probleem te zijn. De grens tussen pathologisch en menselijke variatie is sowieso een lastige discussie. Een persoon die machtsbelust en narcistisch in elkaar zit zal vast geen pretje zijn voor zijn omgeving, maar als hij op normaal tot hoog niveau kan blijven functioneren zal men misschien beter kunnen spreken over menselijke variatie dan over een stoornis. Zo iemand zal zichzelf ook niet snel laten testen, wat het idee sterkt dat er wel op meerdere vlakken problemen in het functioneren moeten zijn wil je kunnen spreken over een persoonlijkheidsstoornis.quote:Er is een verschil tussen weten hoe het hoort en je laten tegenhouden door hoe het hoort. Soms is er meer te winnen door je te gedragen hoe het hoort, en sommigen weten daar redelijk feilloos mee te spelen. Voldoende feilloos om erg ver te kunnen komen zonder dat iemand werkelijk weet wat er allemaal speelt.
Semantiek. Laten we zeggen dat het liegen voor eigen gewin dus pathologisch, pervasief en persisterend moet zijn wil je last hebben van een persoonlijkheidsstoornis.quote:Het is maar hoe je kerfstok definieert. Ik heb vast ook wel eens gelogen voor eigen gewin. Begint 'kerfstok' daar dan al?
Ik mag hopen dat er een test aan vooraf is gegaan.quote:Staat ergens in het topic; is gesteld na een test. Geen idee of het waar is (het ging hier in elk geval een stúk anders).
http://www.ted.com/talks/(...)the_mind_of_a_killerquote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:29 schreef Toeps het volgende:
[..]
Er stond een tijdje geleden een stuk in Psychologie Magazine over een man die psychopaat bleek. Hij was zelf onderzoeker bij een universiteit en had in het kader van een onderzoek een hersenscan van zijn eigen hersenen gemaakt. Ze bleken wonderbaarlijk veel te lijken op scans van psychopaten.
Hij had echter nooit echt iets slechts gedaan. Wel eens een collega genaaid of iets egoïstisch gedaan, maar nooit echt misdaden. Zijn idee was dat hij, omdat hij in een fijne omgeving was opgegroeid en nog steeds in een fijne situatie zat, dat niet nodig had. Veel psychopaten groeien (mede wegens erfelijke factoren) op in een problematisch gezin. Ze worden zelf mishandeld en kennen niks anders dan geweld.
De conclusie was dus kort gezegd: Je kan aanleg hebben/de hersenen hebben van een psychopaat, maar je hoeft er niet altijd naar te handelen. Dat hangt ook van triggers af.
Inderdaad, puur omdat de man keuzes heeft gemaakt die in zijn voordeel werkten. Maar de onderliggende afwijking, oftewel gebrek aan emoties en inlevingsvermogen bv is wel aanwezig.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 13:18 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
http://www.ted.com/talks/(...)the_mind_of_a_killer
Deze man? Want die ken ik wel. Dan zou je onderscheid kunnen maken tussen hoogfunctionerende psychopaten en mensen met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Maar het is zeker interessant voor de discussie, want die man zou (ondanks zijn hersenen) niet de diagnose anti-sociale persoonlijkheidsstoornis krijgen.
Ja dat lijkt me dan dezelfde.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 13:18 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
http://www.ted.com/talks/(...)the_mind_of_a_killer
Deze man? Want die ken ik wel. Dan zou je onderscheid kunnen maken tussen hoogfunctionerende psychopaten en mensen met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Maar het is zeker interessant voor de discussie, want die man zou (ondanks zijn hersenen) niet de diagnose anti-sociale persoonlijkheidsstoornis krijgen.
Alternatieve hypothese: onze meetapparatuur voor hersenen is te primitief om te kunnen zien welke individuen psychopatisch gedrag gaan laten zien en welke niet.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 13:18 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
http://www.ted.com/talks/(...)the_mind_of_a_killer
Deze man? Want die ken ik wel. Dan zou je onderscheid kunnen maken tussen hoogfunctionerende psychopaten en mensen met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Maar het is zeker interessant voor de discussie, want die man zou (ondanks zijn hersenen) niet de diagnose anti-sociale persoonlijkheidsstoornis krijgen.
Het brein is het enige wat keuzes maakt.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 13:26 schreef I-care het volgende:
[..]
Inderdaad, puur omdat de man keuzes heeft gemaakt die in zijn voordeel werkten. Maar de onderliggende afwijking, oftewel gebrek aan emoties en inlevingsvermogen bv is wel aanwezig.
Het is pas een stoornis als er op geacteerd word op een destructieve maner, voor zichzelf of andere. Wat je al stelde eigenlijk.
En daarmee is gelijk deels aangetoond dat wanneer er in voldoende mate het bewustzijn aanwezig is om de 'juiste' keuzes te maken een dergelijke stoornis leefbaar gehouden kan worden, voor het individu, en voor de omgeving. Er is dus geen causaal verband, maar een sterk risico voor deviant gedrag aanwezig.
Je zou het interview uit mijn eerdere post eens moeten lezen (2e of 3e pagina van dit topic). Ik denk dat TS veel van 'dat type' heeft; de goed gesocialiseerde 'psychopaat', met psychopathie weliswaar in het genenpakket, maar door een goede basis mee te hebben gekregen, op cruciale punten in het leven, de psychopathie niet tot de kwade variant tot uiting hebben lopen komend. Ik denk dat dit net zo interessant is, en dat de psychopathische aanleg niet wegneemt.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:09 schreef Lenny77 het volgende:
Een psychopaat is wel net iets anders dan iemand met ptss ..
Dit zijn effectief andere bedradingen in de hersenen. Wat zeg ik.. Het zijn gewoon andere hersenen. Dus nee, een beetje trauma releasing gaat hier niet helpen.
Hetgeen mij hier het meeste verwart is het feit dat ts zich vrijwillig heeft laten testen op psychopatie. Ik denk dat de doorsnee psychopaat zich echt niet vrijwillig gaat laten testen en die diagnose open en bloot op papier laat zetten. De eerste waar ze aan komen bellen of wie ze in het oog houden ben jij dan.
Dus de beweegreden om zich te laten testen vind ik wat vreemd?
Juistum. James Fallon gaat dit over dus. Waar ik een interview van heb geplaatst heb gisterenquote:Op dinsdag 9 juni 2015 12:29 schreef Toeps het volgende:
Er stond een tijdje geleden een stuk in Psychologie Magazine over een man die psychopaat bleek. Hij was zelf onderzoeker bij een universiteit en had in het kader van een onderzoek een hersenscan van zijn eigen hersenen gemaakt. Ze bleken wonderbaarlijk veel te lijken op scans van psychopaten.
Hij had echter nooit echt iets slechts gedaan. Wel eens een collega genaaid of iets egoïstisch gedaan, maar nooit echt misdaden. Zijn idee was dat hij, omdat hij in een fijne omgeving was opgegroeid en nog steeds in een fijne situatie zat, dat niet nodig had. Veel psychopaten groeien (mede wegens erfelijke factoren) op in een problematisch gezin. Ze worden zelf mishandeld en kennen niks anders dan geweld.
De conclusie was dus kort gezegd: Je kan aanleg hebben/de hersenen hebben van een psychopaat, maar je hoeft er niet altijd naar te handelen. Dat hangt ook van triggers af.
Naja, ik had zelf een beetje het idee gekregen dat deze mensen dat eigenlijk nieteens zo erg missen.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 13:48 schreef Stimorol- het volgende:
Wat een hel moet het zijn om aardig te doen zodat je er iets voor terug krijgt. En dat altijd zo te bespelen. Afschuwelijk om geen onvoorwaardelijke liefde te kennen.
Goede punten. Ik heb daar zelf ook moeite mee. Je wil toch enige objectiviteit in het vaststellen van aandoeningen, maar de grenzen zijn vaag. Dan komt er weer een nieuwe DSM waardoor veel mensen met voorheen de diagnose autisme ineens niet meer voldoen aan de strengere criteria. Of dat je er inderdaad zelf beter mee leert omgaan, terwijl je hersenen nog wel hetzelfde (anders) werken.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 13:28 schreef Toeps het volgende:
[..]
Ja dat lijkt me dan dezelfde.
Misschien zou je verschil kunnen maken tussen een anti-sociale persoonlijkheid versus een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Want ik vind dat altijd zo'n gek criterium, dat je er last van moet hebben in je functioneren, wil je in aanmerking komen voor de diagnose. Zo heb ik bijvoorbeeld Asperger, vastgesteld in een periode dat ik vastliep. Inmiddels heb ik coaching en heb ik dingen geleerd waardoor ik niet zo vaak meer vastloop. Sterker nog, ik functioneer vrij aardig. Heb ik dan geen Asperger meer? Mijn hersenen zijn niet veranderd of zo, ik ben niet genezen van Asperger. Hoewel ik niet meer in aanmerking zou komen voor de diagnose nu. Heel gek.
Voor mensen die zoiets hebben, is dat een tweede natuur. Ze zijn simpelweg altijd al anders geweest, van jongs af aan. Dus dat zit gewoon helemaal in het systeem om allerlei (wenselijke) gedaantes aan te nemen en daartussen te switchen. Coping heet dat.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 13:48 schreef Stimorol- het volgende:
Wat een hel moet het zijn om aardig te doen zodat je er iets voor terug krijgt. En dat altijd zo te bespelen. Afschuwelijk om geen onvoorwaardelijke liefde te kennen.
Inderdaad. Maar waar wat geef je daarmee aan?quote:Op dinsdag 9 juni 2015 13:38 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Alternatieve hypothese: onze meetapparatuur voor hersenen is te primitief om te kunnen zien welke individuen psychopatisch gedrag gaan laten zien en welke niet.
[..]
Het brein is het enige wat keuzes maakt.
Vind dat echt raar om te vatten.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 14:00 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Voor mensen die zoiets hebben, is dat een tweede natuur. Ze zijn simpelweg altijd al anders geweest, van jongs af aan. Dus dat zit gewoon helemaal in het systeem om allerlei (wenselijke) gedaantes aan te nemen en daartussen te switchen. Coping heet dat.
Dat is toch ook een beetje vergelijkbaar met autisme in de zin dat je anders bent, maar nooit echt kunt snappen hoe de ander denkt omdat je datzelfde simpelweg niet hebt?quote:
Dat als je hersenen op precies dezelfde manier geprogrammeerd zijn als dat van een seriemoordenaar, dat je dan per definitie ook het gedrag van een seriemoordenaar laat zien. Het feit dat James Fallon een psychopathisch hersenprofiel heeft maar een leven leid als brave wetenschapper zegt wat mij betreft alleen dat onze meetapparatuur t.a.v. hersenen nog veel te primitief is.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 14:01 schreef I-care het volgende:
[..]
Inderdaad. Maar waar wat geef je daarmee aan?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |