FOK!forum / Culinesse à gogo / Likeurtjes zelf maken
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 16:38
Heb twee liter pure alcohol gekregen (96%) en nu wil ik likeurtjes gaan maken.
Net al een pot gevuld met aardbeien en alcohol, limoncello staat ook op de lat. Meer mensen die hier mee bezig zijn? Binnenkort ook vanille bestellen en er op zetten
brambusvrijdag 29 mei 2015 @ 16:42
mijn moeder maakt walnotenlikeur *;
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 16:44
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 16:42 schreef brambus het volgende:
mijn moeder maakt walnotenlikeur *;
Heb je een recept?
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 16:45
Heb 350 gram Lambada's met 300 gram pure alcohol opgezet, en in de kelder gezet, kan daar nu een jaartje staan trekken
richoliovrijdag 29 mei 2015 @ 17:09
Mijn moeder maakt zelf ook aardbeienlikeur, maar ook Limoncello en Mandranello (met mandarijnen, weet niet of je het zo schrijft)
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 17:12
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:09 schreef richolio het volgende:
Mijn moeder maakt zelf ook aardbeienlikeur, maar ook Limoncello en Mandranello (met mandarijnen, weet niet of je het zo schrijft)
Ja, is nu alleen zoeken naar onbehandeld citrusfruit
sirdanilotvrijdag 29 mei 2015 @ 17:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 16:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb twee liter pure alcohol gekregen (96%) en nu wil ik likeurtjes gaan maken.
Net al een pot gevuld met aardbeien en alcohol, limoncello staat ook op de lat. Meer mensen die hier mee bezig zijn? Binnenkort ook vanille bestellen en er op zetten
Alleen alcohol en aardbei is toch geen likeur, moet er niet een heleboel suikersiroop bij? Of moet dat later pas?

Ik vind 96% alcohol die ook geschikt is om te dranken te maken veel te duur, overigens. Kun je het beste kopen in een land met minder hoge accijns zoals polen. En van schoonmaakalcohol word je blind (methanol).
#ANONIEMvrijdag 29 mei 2015 @ 17:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Lambada's
Wat zijn dat?
richoliovrijdag 29 mei 2015 @ 17:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, is nu alleen zoeken naar onbehandeld citrusfruit
Zij deed het met alleen de schil. Gewoon normale citroenen.
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 17:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:12 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Alleen alcohol en aardbei is toch geen likeur, moet er niet een heleboel suikersiroop bij? Of moet dat later pas?

Ik vind 96% alcohol die ook geschikt is om te dranken te maken veel te duur, overigens. Kun je het beste kopen in een land met minder hoge accijns zoals polen. En van schoonmaakalcohol word je blind (methanol).
Suiker doe ik er later bij
Ik woon in Duitsland, liter is hier tussen de 20-25 euro geloof ik
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 17:32
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:26 schreef Stompzinnig het volgende:

[..]

Wat zijn dat?
Hele zoete aromatische aardbeien
#ANONIEMvrijdag 29 mei 2015 @ 17:32
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:29 schreef richolio het volgende:

[..]

Zij deed het met alleen de schil. Gewoon normale citroenen.
En de schil is nou juist het probleem.
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 17:33
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:29 schreef richolio het volgende:

[..]

Zij deed het met alleen de schil. Gewoon normale citroenen.
Ik zou dat niet doen, gezien de troep die er op gedaan wordt ze schimmelvrij te houden
#ANONIEMvrijdag 29 mei 2015 @ 17:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hele zoete aromatische aardbeien
Ah, nooit van gehoord. Kon het ook niet zo snel vinden.

Vanille op wodka heb je wel eens gedaan toch? Is daar geen likeur van te maken?
Oceanonixvrijdag 29 mei 2015 @ 17:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Suiker doe ik er later bij
Ik woon in Duitsland, liter is hier tussen de 20-25 euro geloof ik
in wat voor een soort winkels koop je alcohol 96 in Duitsland? Ik heb het in de supermarkt niet gezien.
Oceanonixvrijdag 29 mei 2015 @ 17:45
1 sinaasappel (biologisch zonder waslaag), 43 koffiebonen, 2 vanillestokjes, 43 suikerklontjes.
De koffiebonen prik je in de sinaasappel. De vanillestokjes in kleine stukjes snijden en onderin de pot mikken samen met de suiker. De sinaasappel met de bonen erbij en dan 0,5 liter alcohol erbovenop. Minimaal 43 dagen laten staan en af en toe schudden.
sirdanilotvrijdag 29 mei 2015 @ 17:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Suiker doe ik er later bij
Ik woon in Duitsland, liter is hier tussen de 20-25 euro geloof ik
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Suiker doe ik er later bij
Ik woon in Duitsland, liter is hier tussen de 20-25 euro geloof ik
Oh dat valt mee, hoeveel likeur maak je daarvan? Best wel wat denk
sirdanilotvrijdag 29 mei 2015 @ 17:46
En FOK! quote al mijn berichten twee keer om één of andere reden :')
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 17:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:45 schreef sirdanilot het volgende:

[..]


[..]

Oh dat valt mee, hoeveel likeur maak je daarvan? Best wel wat denk
Ik ga uit van drie liter uit een liter pure alcohol, kom je op een procent of 30
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 17:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:43 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

in wat voor een soort winkels koop je alcohol 96 in Duitsland? Ik heb het in de supermarkt niet gezien.
Slijterij, was bij Ad Fundum op de Markt in Elten
Pietverdrietvrijdag 29 mei 2015 @ 17:52
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:35 schreef Stompzinnig het volgende:

[..]

Ah, nooit van gehoord. Kon het ook niet zo snel vinden.

Vanille op wodka heb je wel eens gedaan toch? Is daar geen likeur van te maken?
Denk het wel, dat gebruik ik in bakwaren trouwens
_Liekzaterdag 30 mei 2015 @ 11:41
Leuk topic! Ik ben nu bezig met limoncello :) En Baileys staat nog op de planning...
Pietverdrietzaterdag 30 mei 2015 @ 14:13
Heb net zure kersen in de alcohol gezet. Zette ze in de kelder en zag dat de aardbeien helemaal wit waren geworden. De alcohol is een beetje rood.
Heb vlierbloesem geplukt en ga daar nu mee bezig.
Curiosityzaterdag 30 mei 2015 @ 17:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb 350 gram Lambada's met 300 gram pure alcohol opgezet, en in de kelder gezet, kan daar nu een jaartje staan trekken
Vind je dat niet een beetje lang?
Pietverdrietzaterdag 30 mei 2015 @ 17:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 17:00 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Vind je dat niet een beetje lang?
Ik zie wel, een tante van mij zet mispels en wilde aardbeien ook zo lang (en nog langer) zo weg
Adameszaterdag 30 mei 2015 @ 17:06
Heel tijd geleden gedaan (met 5 euro wodka flessen uit Duitsland):
Limoncello is erg makkelijk en lekker, twee/drie weken trekken is al voldoende. Ook wel top dat de zelf gemaakte lang niet zo extreem zoet hoeft te zijn als de winkelversie. Heb hem zelf op 40% gelaten.
Koffielikeur: ik dacht 40 bonen (leek erg weinig, maar is voldoende) per fles en een vanillestokje erbij. Beetje duurdere koffie halen is wel handig, mag niet te donker gebrand zijn. Na 2 maanden was die top, enorm romige smaak.
Citroengras en gember: Zelfs na twee jaar trekken heeft die een matige smaak, ruime hoeveelheid ingrediënten erin gedaan.
Peper en kaneel: Typische jawbreakers smaak, twee maanden laten trekken. Je moet van die smaak houden, maar is wel enorm lekker als shotje, zeker met de peper.
Sinaasappel met kruidnagel: Ook lang laten trekken, maar smaak viel tegen. Erg zwak. Dan liever gluhwein.
Adameszaterdag 30 mei 2015 @ 17:09
Is een eerder lang topic geweest op Fok hierover vol met recepten. Zat volgens mij ook de discussie in over pure alcohol, wat beter is:
Voor 40% alcohol gaan als wodka en hierin laten trekken, of voor pure alcohol om dan achteraf aan te lengen. Kwam er toen op neer dat pure alcohol geen meerwaarde heeft tov de goedkopere wodkaflessen.
Adameszaterdag 30 mei 2015 @ 17:11
En ik hoef je denk ik niet te vertellen dat er iets bestaat als een Rumtopf
Pietverdrietzaterdag 30 mei 2015 @ 17:12
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 17:09 schreef Adames het volgende:
Is een eerder lang topic geweest op Fok hierover vol met recepten. Zat volgens mij ook de discussie in over pure alcohol, wat beter is:
Voor 40% alcohol gaan als wodka en hierin laten trekken, of voor pure alcohol om dan achteraf aan te lengen. Kwam er toen op neer dat pure alcohol geen meerwaarde heeft tov de goedkopere wodkaflessen.
Als je bv aarbeien of kersen in een pot doet en er wodka bij, dan heb je maar 35-40% alcohol in de wodka. Gebruik je dan 350 gram kersen en gram wodka is na een tijd trekken je likeur beneden de 20% alcohol. In het middellandse zee gebied maken veel mensen zelf likeurtjes, daar liggen in de supermarkt likeuralcohol
Pietverdrietzaterdag 30 mei 2015 @ 17:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 17:11 schreef Adames het volgende:
En ik hoef je denk ik niet te vertellen dat er iets bestaat als een Rumtopf
Waar men altijd Strohrum in gebruikte
erikkllzaterdag 30 mei 2015 @ 17:14
Ik verhuis binnenkort naar een grotere woning en dan begin ik er weer mee! Ik destilleer zelf mijn alcohol (uit vergiste suiker).

Wat ik zelf lekker vind is aardbeien/kersen :) Ik doe er altijd wel gelijk suiker bij (maar het lijkt me dat dat niet zoveel verschil maakt).

Er zijn online ook kruidenmixjes te koop om kruidenbitter te maken.
Adameszaterdag 30 mei 2015 @ 17:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 17:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waar men altijd Strohrum in gebruikte
Stroh? Ik dacht blanke Rum, dat van zichzelf nauwelijks al smaak heeft. Maar een hoop fruit met alcohol laten staan lijkt me in ieder geval altijd een succes.
Adameszaterdag 30 mei 2015 @ 17:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je bv aarbeien of kersen in een pot doet en er wodka bij, dan heb je maar 35-40% alcohol in de wodka. Gebruik je dan 350 gram kersen en gram wodka is na een tijd trekken je likeur beneden de 20% alcohol. In het middellandse zee gebied maken veel mensen zelf likeurtjes, daar liggen in de supermarkt likeuralcohol
In het geval van vochthoudende ingrediënten heeft inderdaad wel zin ja, niet aan gedacht.
Pietverdrietzaterdag 30 mei 2015 @ 17:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 17:14 schreef erikkll het volgende:
Ik verhuis binnenkort naar een grotere woning en dan begin ik er weer mee! Ik destilleer zelf mijn alcohol (uit vergiste suiker).
Pas op met methanol
erikkllzaterdag 30 mei 2015 @ 18:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Pas op met methanol
Bedankt voor je waarschuwing! Daar pas ik zeker op :).Methanolvorming is overigens geen risico bij vergisting van suiker, alleen bij vergisting van fruit. Methanol ontstaat namelijk door pectine uit (voornamelijk) de houten bestandsdelen van fruit. Om methanolvorming tegen te gaan kun je pectinase (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pectinase) gebruiken.

Andere (afhankelijk van je apparatuur onbetrouwbare!!) methode is de voorloop van de destillatie weg te gooien. Methanol heeft een kookpunt van 64,7 graden, ethanol heeft een kookpunt van 78,37 graden. Als je een zeer nauwkeurige destilleerinstallatie hebt (heb ik niet) kun je dus door een voorloop te draaien van ongeveer 70 graden de methanol verdampen.
Pietverdrietzaterdag 30 mei 2015 @ 18:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 18:33 schreef erikkll het volgende:

[..]

Bedankt voor je waarschuwing! Daar pas ik zeker op :).Methanolvorming is overigens geen risico bij vergisting van suiker, alleen bij vergisting van fruit. Methanol ontstaat namelijk door pectine uit (voornamelijk) de houten bestandsdelen van fruit. Om methanolvorming tegen te gaan kun je pectinase (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pectinase) gebruiken.

Andere (afhankelijk van je apparatuur onbetrouwbare!!) methode is de voorloop van de destillatie weg te gooien. Methanol heeft een kookpunt van 64,7 graden, ethanol heeft een kookpunt van 78,37 graden. Als je een zeer nauwkeurige destilleerinstallatie hebt (heb ik niet) kun je dus door een voorloop te draaien van ongeveer 70 graden de methanol verdampen.
Ik koop al heel erg lang mijn sterke drank in Duitsland, loont niet zelf te gaan branden.
LeeHarveyOswaldzaterdag 30 mei 2015 @ 18:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 18:33 schreef erikkll het volgende:

[..]

Bedankt voor je waarschuwing! Daar pas ik zeker op :).Methanolvorming is overigens geen risico bij vergisting van suiker, alleen bij vergisting van fruit. Methanol ontstaat namelijk door pectine uit (voornamelijk) de houten bestandsdelen van fruit. Om methanolvorming tegen te gaan kun je pectinase (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pectinase) gebruiken.

Andere (afhankelijk van je apparatuur onbetrouwbare!!) methode is de voorloop van de destillatie weg te gooien. Methanol heeft een kookpunt van 64,7 graden, ethanol heeft een kookpunt van 78,37 graden. Als je een zeer nauwkeurige destilleerinstallatie hebt (heb ik niet) kun je dus door een voorloop te draaien van ongeveer 70 graden de methanol verdampen.
Je krijgt toch sowieso een lading aceton en andere ongewenste stoffen die je in je voorloop eruit wil halen?
MrSalazarzaterdag 30 mei 2015 @ 18:47
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 18:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Je krijgt toch sowieso een lading aceton en andere ongewenste stoffen die je in je voorloop eruit wil halen?
is je bril nog gewond?
erikkllzaterdag 30 mei 2015 @ 18:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 18:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Je krijgt toch sowieso een lading aceton en andere ongewenste stoffen die je in je voorloop eruit wil halen?
de voorloop bevat inderdaad andere stoffen die je er uit wil halen, omwille van de smaak. Wat ik ermee wilde aangeven is dat het meestal niet de beste methode is voor het voorkomen van methanol in je eindproduct.
erikkllzaterdag 30 mei 2015 @ 18:53
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 18:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik koop al heel erg lang mijn sterke drank in Duitsland, loont niet zelf te gaan branden.
Ik woon op minder dan 10 km van duitsland dus dat zou ik ook kunnen doen. Ik vind het gewoon leuk om zelf alcohol te stoken; ik doe het niet omdat het lonend is (sterker nog: ik ben duurder uit door het zelf te maken dan het gewoon te kopen).

De rest van de info plaatste ik omdat er vast een keer mensen al googlend op fok terecht zullen komen. Als ze dan deze informatie lezen is er alweer wat minder kans dat ze zichzelf vergiftigen ;).
Thezappazaterdag 30 mei 2015 @ 20:00
chillipeper erin

wel later naar aantal weken eruit halen
RobinOokzaterdag 30 mei 2015 @ 20:36
2735383630_967c757a17_z.jpg?zz=1Citroengras en Gember Likeur

De likeur die ik altijd maak. :)
Pregozaterdag 30 mei 2015 @ 21:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 20:36 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]Citroengras en Gember Likeur

De likeur die ik altijd maak. :)
mooie kleur ook.
erikkllzaterdag 30 mei 2015 @ 22:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 20:36 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]Citroengras en Gember Likeur

De likeur die ik altijd maak. :)
Op dezelfde pagina steranijs met safraan. Heb ik ook gemaakt (zonder safraan). Lekker!
mytecdinsdag 2 juni 2015 @ 13:45
Had het topic nog niet gezien, maar net als vorig jaar (ergens gepost op fok) weer limoncello gemaakt. Dit jaar 2 liter pure alcohol gaf ongeveer 6 liter limoncello. Had echter de grootste moeite om de citroenen uit Sorrento te krijgen. Maar een mix uit Italie en Spanje gebruikt, wel allemaal Bio. Dus een Wat ging er dit jaar mis? volgens alle recepten moet je de alcohol met citroen extract gewoon handmatig mengen met het suikerwater. Echter had ik nu 6 flessen waarbij 1 ongelofelijk sterk was (gok 60-70%). en 1 fles bevroor in de vriezer. De andere 4 flessen waren wel prima en voor de zekerheid nog maar even door elkaar gemengd.

Dit recept gebruikt :http://limoncello-maken.nl/recept/limoncello-recept/
2 jaar op rij is het een succes iedereen vind het erg lekker, en ja ook Italianen zeggen dat het prima Limoncello is.
Pietverdrietdinsdag 2 juni 2015 @ 13:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 13:45 schreef mytec het volgende:
Had het topic nog niet gezien, maar net als vorig jaar (ergens gepost op fok) weer limoncello gemaakt. Dit jaar 2 liter pure alcohol gaf ongeveer 6 liter limoncello. Had echter de grootste moeite om de citroenen uit Sorrento te krijgen. Maar een mix uit Italie en Spanje gebruikt, wel allemaal Bio. Dus een Wat ging er dit jaar mis? volgens alle recepten moet je de alcohol met citroen extract gewoon handmatig mengen met het suikerwater. Echter had ik nu 6 flessen waarbij 1 ongelofelijk sterk was (gok 60-70%). en 1 fles bevroor in de vriezer. De andere 4 flessen waren wel prima en voor de zekerheid nog maar even door elkaar gemengd.

Dit recept gebruikt :http://limoncello-maken.nl/recept/limoncello-recept/
2 jaar op rij is het een succes iedereen vind het erg lekker, en ja ook Italianen zeggen dat het prima Limoncello is.
Oef, die prijs van pure alcohol is bijna het dubbele
richoliodinsdag 2 juni 2015 @ 13:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:32 schreef Stompzinnig het volgende:

[..]

En de schil is nou juist het probleem.
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 17:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou dat niet doen, gezien de troep die er op gedaan wordt ze schimmelvrij te houden
Mja, waarom is het een probleem? De limoncello was heerlijk.
Pietverdrietdinsdag 2 juni 2015 @ 14:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 13:53 schreef richolio het volgende:

Mja, waarom is het een probleem? De limoncello was heerlijk.
De bestrijdingsmiddelen die men op de schil aanbrengt zijn nogal ongezond
richoliodinsdag 2 juni 2015 @ 14:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De bestrijdingsmiddelen die men op de schil aanbrengt zijn nogal ongezond
Ongezond in welke mate? Alcohol is nou ook niet bepaald gezond. :P

Het is wel gif ja. Ik snap het wel, krijg ik ook liever niet naar binnen.
Tchockdinsdag 2 juni 2015 @ 14:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De bestrijdingsmiddelen die men op de schil aanbrengt zijn nogal ongezond
Sowieso moet je voor goede limoncello eigenlijk een specifieke Italiaanse soort citroenen gebruiken. Misschien ken je iemand die een keer een doosje mee kan nemen? Anders zou ik je aanraden om bij bijvoorbeeld een natuurwinkel biologische onbespoten citroenen te kopen. Want inderdaad, op die wij in de supermarkt hebben zitten allerlei stoffen (waarvan de onschuldigste nog gewoon was is) die je niet in je drank wil hebben.
Pietverdrietdinsdag 2 juni 2015 @ 14:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 14:04 schreef Tchock het volgende:

[..]

Sowieso moet je voor goede limoncello eigenlijk een specifieke Italiaanse soort citroenen gebruiken. Misschien ken je iemand die een keer een doosje mee kan nemen? Anders zou ik je aanraden om bij bijvoorbeeld een natuurwinkel biologische onbespoten citroenen te kopen. Want inderdaad, op die wij in de supermarkt hebben zitten allerlei stoffen (waarvan de onschuldigste nog gewoon was is) die je niet in je drank wil hebben.
Welke citroenen zijn dat, dan bestel ik gewoon een kistje
mytecdinsdag 2 juni 2015 @ 14:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Oef, die prijs van pure alcohol is bijna het dubbele
Klopt de prijs in Nederland is schandalig, ik heb het dan ook in Italie gemaakt waar een flesje 1 liter puur 15 Euro kost.

Voor Citroenen gebruik altijd bio, omdat de bespoten/ was citroenen ook minder smaak afgeven, de alcohol lost de citroen olie minder goed op dacht ik. Je wil vooral citroenen met een dikke schil en lekker groot gebruiken, die kleintjes met dunne schil leveren niet genoeg op.

Citroenen die je wil hebben: Limone di Sorrento IGP http://www.agraria.org/prodottitipici/limonedisorrento.JPG
Met dit keurmerk, in de zomer dus nu moet de prijs goed te doen zijn.

Mocht er in het Italiaans wat op staan: zoek voor de "Non trattato" betekend onbewerkt/bespoten
Tchockdinsdag 2 juni 2015 @ 14:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 14:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Welke citroenen zijn dat, dan bestel ik gewoon een kistje
Zie mytec's post, die heeft helemaal gelijk!

En het klopt inderdaad dat pure (in elk geval, 95% of meer) alcohol in Nederland verschrikkelijk duur is. Dat komt omdat je hier accijns betaalt over sterkedrank die berekend wordt aan de hand van het alcoholpercentage. In Italië kun je flessen voor een appel en een ei in de supermarkt halen. :')
Pietverdrietdinsdag 2 juni 2015 @ 14:17
Ik kwam deze methode tegen toe ik net goegelde
http://gizmodo.com/how-to(...)-ever-had-1533528095
Pietverdrietdinsdag 2 juni 2015 @ 14:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 14:09 schreef mytec het volgende:

[..]

Klopt de prijs in Nederland is schandalig, ik heb het dan ook in Italie gemaakt waar een flesje 1 liter puur 15 Euro kost.
zo ken ik het ook van mijn vakanties in Italie, hier in D is het tussen de 20 en 25 euro de liter
quote:
Voor Citroenen gebruik altijd bio, omdat de bespoten/ was citroenen ook minder smaak afgeven, de alcohol lost de citroen olie minder goed op dacht ik. Je wil vooral citroenen met een dikke schil en lekker groot gebruiken, die kleintjes met dunne schil leveren niet genoeg op.

Citroenen die je wil hebben: Limone di Sorrento IGP http://www.agraria.org/prodottitipici/limonedisorrento.JPG
Met dit keurmerk, in de zomer dus nu moet de prijs goed te doen zijn.

Mocht er in het Italiaans wat op staan: zoek voor de "Non trattato" betekend onbewerkt/bespoten
Dank je
mytecdinsdag 2 juni 2015 @ 14:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 14:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kwam deze methode tegen toe ik net goegelde
http://gizmodo.com/how-to(...)-ever-had-1533528095
Pure alcohol is beter omdat een hoger alcohol percentage de olie uit de schil beter opneemt. Dit recept gebruikt dus Vodka 40%, het kan zijn dat er dan veel minder olie en dus minder smaak uit de citroen wordt gehaald. Heb het zelf nooit geprobeerd om het verschil te proeven trouwens. Een lager percentage olie zal er ook voor zorgen dat er een minder oezo effect aanwezig is ( de mooie troebele kleur).
Tchockdinsdag 2 juni 2015 @ 14:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 14:27 schreef mytec het volgende:

[..]

Pure alcohol is beter omdat een hoger alcohol percentage de olie uit de schil beter opneemt. Dit recept gebruikt dus Vodka 40%, het kan zijn dat er dan veel minder olie en dus minder smaak uit de citroen wordt gehaald. Heb het zelf nooit geprobeerd om het verschil te proeven trouwens. Een lager percentage olie zal er ook voor zorgen dat er een minder oezo effect aanwezig is ( de mooie troebele kleur).
Je moet ook oppassen voor de nare smaak die vooral goedkope vodkas hebben. Ik denk niet dat dat goed is voor je limoncello. Hele goede vodkas zijn smaak- en geurloos, maar dan kun je net zo goed je geld uitgeven aan bijna pure alcohol.
Pietverdrietmaandag 8 juni 2015 @ 17:37
Heb vanmiddag de schillen dan negen biologische citroenen citroenen opgezet met 700 cc pure alcohol.
De citroenen uitgeperst en samen met limoensap een liter siroop van gemaakt.
mytecmaandag 8 juni 2015 @ 17:57
quote:
1s.gif Op maandag 8 juni 2015 17:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb vanmiddag de schillen dan negen biologische citroenen citroenen opgezet met 700 cc pure alcohol.
De citroenen uitgeperst en samen met limoensap een liter siroop van gemaakt.
Goed bezig ben benieuwd, goed gebruik van de citroenen zelf, heerlijk zelf gemaakte limonade.
Ik ben trouwens bijna door de 6 liter limoncello heen, te veel mensen lusten het !
Pietverdrietmaandag 8 juni 2015 @ 19:16
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 17:57 schreef mytec het volgende:

[..]

Goed bezig ben benieuwd, goed gebruik van de citroenen zelf, heerlijk zelf gemaakte limonade.
Ik ben trouwens bijna door de 6 liter limoncello heen, te veel mensen lusten het !
dit gaat denk ik 1,5 liter worden. Is een eerste experiment met limoncello hier, heb het nog nooit gedronken
mytecmaandag 8 juni 2015 @ 19:19
quote:
1s.gif Op maandag 8 juni 2015 19:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

dit gaat denk ik 1,5 liter worden. Is een eerste experiment met limoncello hier, heb het nog nooit gedronken
1,5 liter doe je lang genoeg mee voor een mooie zomer, glaasje na het eten. Altijd genieten na een flinke maaltijd een ijskoud glaasje limoncello erbij.
Pietverdrietmaandag 8 juni 2015 @ 19:20
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 19:19 schreef mytec het volgende:

[..]

1,5 liter doe je lang genoeg mee voor een mooie zomer, glaasje na het eten. Altijd genieten na een flinke maaltijd een ijskoud glaasje limoncello erbij.
Drink normaal dan altijd grappa of ouzo, of een andere treste
_Liekvrijdag 19 juni 2015 @ 09:16
Mijn eerste limoncello!

bakverhalen_limoncello01-e1434356794379.jpg

Die sinaasappel koffiebonen staat nu in t kastje :)
voederbietelvrijdag 19 juni 2015 @ 11:11
Ik heb een fles wodka met saffraan, steranijs, citroenschil en kandijsuiker. Recept ooit eens van de Gulle Aarde afgeplukt.
voederbietelvrijdag 19 juni 2015 @ 11:13
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 14:41 schreef Tchock het volgende:
Hele goede vodkas zijn smaak- en geurloos
Is dit niet een beetje een urban myth of zijn bijvoorbeeld Żubrówka en Wyborowa maar matige wodka's?
mytecvrijdag 19 juni 2015 @ 16:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juni 2015 09:16 schreef _Liek het volgende:
Mijn eerste limoncello!

[ afbeelding ]

Die sinaasappel koffiebonen staat nu in t kastje :)
Ziet er goed uit ! maar wel een tikkeltje helder (kan ook de foto zijn). Was het met vodka? of met pure alcohol?
_Liekvrijdag 19 juni 2015 @ 21:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juni 2015 16:30 schreef mytec het volgende:

[..]

Ziet er goed uit ! maar wel een tikkeltje helder (kan ook de foto zijn). Was het met vodka? of met pure alcohol?
Hij is inderdaad wat helder, maar smaakt gelukkig prima. Gemaakt met wodka ja
myteczaterdag 20 juni 2015 @ 00:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juni 2015 21:47 schreef _Liek het volgende:

[..]

Hij is inderdaad wat helder, maar smaakt gelukkig prima. Gemaakt met wodka ja
Dan is het niet meer dan normaal zit wat minder citroen olie in de alcohol dan ;-) Als het maar goed smaakt :P :P . Ik kwam er net achter dat mijn laatste fles wat minder is.. het bevriest en dat zou niet moeten kunnen (1 andere fles was veelste sterk)
Klaagbakvrijdag 26 juni 2015 @ 02:24
Ah, Limoncello.... Twee jaar geleden met de auto naar Amalfi (Sorrentostreek) gereden om daar 6 kratten citroenen te halen. Na de nodige miscommunicatie hadden we 130 kilo citroenen in onze achterbak. Daarna door naar de supermarkt voor alcohol en meteen naar huis gereden. Die miscommunicatie zorgde er wel voor dat onze 70 liter aan Limoncello een groot succes werd onder vrienden en familie! Prachtige ervaring om op zo'n citroenkwekerij te staan en die IGP citroenen te ruiken/proeven. Helaas is de Limoncello nu op, maar twee vrienden van me namen hier geen genoegen mee en hebben uit Italië nog wat puur alcohol voor me gehaald. Overigens lukt het me niet echt om online IGP citroenen te vinden, dus als iemand een linkje heeft gevonden...

Nu heb ik nog 500 ml alcohol over... En ik heb vandaag een siroop van sinaasappelschil, lavendel en een klein beetje kaneel gekocht. Ongeveer 300 ml. Heerlijke combinatie naar mijn mening, en ik wil hier eigenlijk een likeur van maken, want de alcohol en suiker zullen de smaak niet echt negatief beïnvloeden lijkt me.

Ik twijfel nu hoe te beginnen. Met de Limoncello begon je uiteraard met schillen en alcohol, maar nu heb ik dus al 300 ml siroop waar alle smaak in zit. Ik ben benieuwd naar jullie mening! Gewoon 300 op 500 doen, of 300 op 300 en dan wat minder zoete suikersiroop? Ik denk zelf dat dit niet per se lekkerder wordt in de diepvries, dus ben geneigd om hem rond de 20/25% qua alcoholpercentage te maken, iets lager dan een Limoncello. En denken jullie dat het zin heeft om de siroop en alcohol lang te laten trekken, voor het "afmixen"? Bij de Limoncello liet ik het een week of 3 staan.

Kan er niet echt meer dan 2 liter uit krijgen, dus wil uiteraard niet teveel proeven en testen!
Klaagbakvrijdag 26 juni 2015 @ 02:28
Voor de liefhebbers:

1380111_683146791697148_438008876_n.jpg?oh=c078a40f79bddf08229366358aba8b00&oe=55E7942D

1451993_699908070021020_1922454854_n.jpg?oh=3660798113a2af1cfa31f6bc8ad92e88&oe=5620C6E8
Pietverdrietvrijdag 26 juni 2015 @ 08:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juni 2015 02:28 schreef Klaagbak het volgende:
Voor de liefhebbers:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Mooi!
Je hebt een "Adresje" ? Voor je citroenen bedoel ik
Klaagbakvrijdag 26 juni 2015 @ 11:49
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juni 2015 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mooi!
Je hebt een "Adresje" ? Voor je citroenen bedoel ik
We hadden het aan een hotelmedewerker gevraagd, waarop de hoteleigenaar ons met een vriend van hem in contact bracht. Lekker louche zoals je het in de streek onder Napels mag verwachten. Uiteindelijk om zondag 7 uur 's ochtends daarheen gebracht door de eigenaar. Ik zou niet weten wat het adres is, maar zou het in de stad zelf wel kunnen vinden haha.

¤3,50 per kilo was het trouwens. Als ik nu een beetje rondkijk zie ik 2 IGP citroenen voor ¤4,95 gaan, helaas..
myteczaterdag 27 juni 2015 @ 17:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juni 2015 02:28 schreef Klaagbak het volgende:
Voor de liefhebbers:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Erg leuk! mooie voorraad :P
4,95 is nog een prima prijs, in noord Italie betaal ik dat minimaal ook.
_Liekvrijdag 3 juli 2015 @ 10:36
Hoe weten jullie hoeveel alcohol er in je likeur zit?? Ik zag op een webshop wel een alcoholmeter, werkt dat gewoon t zelfde als een thermometer, erin stoppen en hij geeft aan hoeveel het is?
Pietverdrietvrijdag 3 juli 2015 @ 10:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2015 10:36 schreef _Liek het volgende:
Hoe weten jullie hoeveel alcohol er in je likeur zit?? Ik zag op een webshop wel een alcoholmeter, werkt dat gewoon t zelfde als een thermometer, erin stoppen en hij geeft aan hoeveel het is?
Volgens mij werkt deze met soortelijk gewicht, hij drijft en daar waar hij het oppervlak raakt lees je het percentage. Alcohol is lichter dan water, dus in 100% alcohol ligt hij dieper dan in 100% water (eureka, eureka) maar als je suiker in je likeur hebt wordt dat natuurlijk verstoort omdat opgelost suiker het soortelijk gewicht verhoogd.
Denk aan zwemmen in het zwembad en in de dode zee, in het zwembad moet je moeite doen niet te zinken, in de dode zee dobber je bovenop het water.

Verder, mijn alcohol is 96%, als ik dat half half met water verdun zit ik op 48%, reken ik wat verdamping mee en bv wat vocht uit de citroenschillen zal ik bij half half verdunnen in realiteit op een 40-44% zitten bij limoncello. Je verdunt dan natuurlijk niet met water maar met suikersiroop.
mytecvrijdag 3 juli 2015 @ 17:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2015 10:36 schreef _Liek het volgende:
Hoe weten jullie hoeveel alcohol er in je likeur zit?? Ik zag op een webshop wel een alcoholmeter, werkt dat gewoon t zelfde als een thermometer, erin stoppen en hij geeft aan hoeveel het is?
Ik reken net als Piet uit met hoeveel suikersiroop ik het ongeveer verdun. Echter is dit geen garantie voor het percentage dat in de flessen zit. Zo had ik in mijn laatste productie van 2x 3 liter 2 foute flessen. 1 fles was duidelijk te sterk ( denk aan 70 %) en een andere fles was binnen 2 uur bevroren en smaakte naar limonade. Ik doe het op gevoel en meestal gaat dat goed als je het maar goed mixt voor dat je het in de flessen schenkt.
_Liekzondag 5 juli 2015 @ 10:07
Ok, gewoon omrekenen dus :)
devzeromaandag 6 juli 2015 @ 19:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juni 2015 02:24 schreef Klaagbak het volgende:
hadden we 130 kilo citroenen in onze achterbak.
Hoelang was je bezig met schillen? Ik gebruik meestal iets van 30-40 (grote) citroenen van de meyer lemon in mijn tuin en dat vind al een rot klus.
devzeromaandag 6 juli 2015 @ 19:58
Ook goed om nog even te lezen:
CUL / Kruidenbitter maken
appelepentzondag 12 juli 2015 @ 20:05
Helaas zie ik dit topic nu pas, maar heb nog een leuke. Jammer dat de grote bloei is afgelopen.
Komt van een ander forum waar ik kom, en heb dit recept daar vandaan en uitgevoerd, echt lekker fris en bloemig.

quote:
Re: Paardenbloemen
Berichtdoor DIY » Zo Mei 05, 2013 14:27

Paardebloemenlikeur

Vul een weckpot voor 2/3 tot 3/4 losjes met het geel van de bloemen en vul het aan met 40% neutrale alcohol. Laat het zo een kleine maand staan. Tegen de tijd dat de alcohol midden- tot donkerbruin is voeg je er een citroen- en een sinaalappelgest aan toe. Laat het zo nog één of twee dagen staan, afhankelijk van je smaak. Filter het geheel door een theedoek, voeg een kopje suiker toe en laat het nog driekwart eeuw staan tot alle achtergebleven stuifmeel naar de bodem is gezakt - dubbele koffiefilters werken ook. Hevel het daarna over in een fles en je hebt een heerlijk bloemige, zomerse likeur.

Bij lage consumptie is het zowaar goed voor je lever! Bij hoge consumptie brengt de alcohol uiteraard meer schade toe dan de paardebloem goed kan maken.

Het is geen recept, het is een directie. Er is namelijk nog zoveel niet bij geprobeerd. Infuseren op hogere of net lagere alcohol sterkte, meer of minder bloemen, rietsuiker of honing, rijpen op hout, een deel van de bloemen vervangen door klaver, noem maar op. Pluk daarom meer, véél meer bloemen dan je nodig denkt te hebben, want je mag een jaar wachten tot de volgende oogst...

Ik vindt veel commerciële drank net diepvries pizza's, easy listening muziek of een hotelkamer... meh.
Klaagbakzondag 12 juli 2015 @ 21:39
quote:
5s.gif Op maandag 6 juli 2015 19:41 schreef devzero het volgende:

[..]

Hoelang was je bezig met schillen? Ik gebruik meestal iets van 30-40 (grote) citroenen van de meyer lemon in mijn tuin en dat vind al een rot klus.
Drie middagen met twee man en een derde die ze even met koud water waste. Met meer mensen is het natuurlijk net even wat leuker, Italiaanse muziek op de achtergrond.. En heel goed voor je handen, al die etherische oliën! ;) Maar goed, ik had overigens een hele goede dunschiller gekocht, dat maakte het ook een stuk fijner.
NoralyZzondag 12 juli 2015 @ 21:55
quote:
0s.gif Op zondag 12 juli 2015 20:05 schreef appelepent het volgende:
Helaas zie ik dit topic nu pas, maar heb nog een leuke. Jammer dat de grote bloei is afgelopen.
Komt van een ander forum waar ik kom, en heb dit recept daar vandaan en uitgevoerd, echt lekker fris en bloemig.

[..]

driekwart eeuw? :o ;)
Hooiopdevorkmaandag 13 juli 2015 @ 06:50
Ik zou graag een Pistache likeur willen maken, iemand hier een recept of idee voor?
Pietverdrietmaandag 13 juli 2015 @ 08:32
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 06:50 schreef Hooiopdevork het volgende:
Ik zou graag een Pistache likeur willen maken, iemand hier een recept of idee voor?
Geen recept wel een idee.
Neem ongezouten en geschilde pistaches (moet je waarschijnlijk bij de horeca groothandel zijn) en ze een pond daarvan op een liter pure(96%) alcohol en laat dit een maand of 4-8 staan.
Alle etherische olie en smaak zouden dan in principe op moeten lossen in de Alcohol.
Dit dan later weer verdunnen met suikersiroop.
Hooiopdevorkmaandag 13 juli 2015 @ 09:24
Ja of misschien iets op basis van een siroop? zoals deze Monin
Pietverdrietmaandag 13 juli 2015 @ 10:20
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 09:24 schreef Hooiopdevork het volgende:
Ja of misschien iets op basis van een siroop? zoals deze Monin
Tuurlijk, dat kan ook.
Hooiopdevorkmaandag 13 juli 2015 @ 10:43
Mooi, ik heb de siroop al besteld bij de plaatselijke slijter.
Enig idee voor een verhouding? Ik laat deze denk ik zo'n 3/4 weken trekken.
Pietverdrietmaandag 13 juli 2015 @ 11:35
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 10:43 schreef Hooiopdevork het volgende:
Mooi, ik heb de siroop al besteld bij de plaatselijke slijter.
Enig idee voor een verhouding? Ik laat deze denk ik zo'n 3/4 weken trekken.
Met siroop hoef je het niet te laten trekken, je maakt gewoon aanmaak. Verhouding is een kwestie van proeven.
Hooiopdevorkmaandag 13 juli 2015 @ 11:41
Ok dan ga ik aan de slag met pure alcohol, suikerwater + siroop, ben benieuwd
Pietverdrietmaandag 13 juli 2015 @ 11:48
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 11:41 schreef Hooiopdevork het volgende:
Ok dan ga ik aan de slag met pure alcohol, suikerwater + siroop, ben benieuwd
Je kan met siroop ook gewoon vodka gebruiken, pure alcohol gebruik je als je etherische olieen en aroma's wilt oplossen uit bv citroenschillen, noten, zaden, fruit.
Hooiopdevorkmaandag 13 juli 2015 @ 12:03
Maar dan kan ik deze wel sterker maken ;)
_Liekdinsdag 4 augustus 2015 @ 11:26
Pistache likeur nog wat geworden? Hier staat de sinaasappel-koffie-likeur inmiddels in flesjes.. Ook een chocolade-likeur aan t maken, maar die is zo dik, het is bijna een pasta..
Pietverdrietdinsdag 4 augustus 2015 @ 11:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2015 11:26 schreef _Liek het volgende:Ook een chocolade-likeur aan t maken, maar die is zo dik, het is bijna een pasta..
Wat heb je erin gedaan?
Hooiopdevorkdinsdag 4 augustus 2015 @ 11:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2015 11:26 schreef _Liek het volgende:
Pistache likeur nog wat geworden? Hier staat de sinaasappel-koffie-likeur inmiddels in flesjes.. Ook een chocolade-likeur aan t maken, maar die is zo dik, het is bijna een pasta..
Ik ga deze dit weekend maken, maar dan gewoon met wodka, eens kijken of dat het iets wordt.
_Liekdinsdag 4 augustus 2015 @ 11:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2015 11:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat heb je erin gedaan?
200 g witte suiker
50 g bruine suiker
1 dl water
1 theelepel citroensap
150 g cacaopoeder
4½ dl cognac
1 dl crème de menthe

Heb er nog wat meer creme de menthe bij gedaan, hielp wel iets maar t is nog niet echt vloeibaar, t staat nu 2,5 week
Pietverdrietdinsdag 4 augustus 2015 @ 11:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2015 11:37 schreef _Liek het volgende:

[..]

200 g witte suiker
50 g bruine suiker
1 dl water
1 theelepel citroensap
150 g cacaopoeder
4½ dl cognac
1 dl crème de menthe

Heb er nog wat meer creme de menthe bij gedaan, hielp wel iets maar t is nog niet echt vloeibaar, t staat nu 2,5 week
Is wel heel veel cacaopoeder voor die hoeveelheid vloeistof, zeker met al die suiker er nog bij
_Liekdinsdag 4 augustus 2015 @ 12:05
Had t ergens online zo gevonden, maar dan ga ik er nog maar wat meer drank bij gooien ;)
Pietverdrietdinsdag 4 augustus 2015 @ 12:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2015 12:05 schreef _Liek het volgende:
Had t ergens online zo gevonden, maar dan ga ik er nog maar wat meer drank bij gooien ;)
Gooi er wat meer cognac bij, en eventueel creme dement euh, de Menthe als je een after eight effect wil.