Aangezien de stembureau's meestal van 8:00 tot 21:00 open zijn, en, als je echt niet buiten het werk om kan, je werkgever je vrij moet geven om te stemmen, is er geen excuus om niet te stemmen.quote:Op maandag 2 maart 2015 13:00 schreef Mr.Ping het volgende:
Ik ga wel! als ik op tijd thuis ben, het droog is en het niet de hard waait.
Siebert.quote:Op maandag 2 maart 2015 13:22 schreef RipMcPants het volgende:
WaterschapsverkiezingenWie geeft een neuk?
Hoezo niet? Waarom zou ik mij interesseren voor paar lapzwansen die met elkaar lopen te bekvechten over beloften en belangen die daarna toch weer afgekeurd of uitgesteld worden.quote:Op maandag 2 maart 2015 13:03 schreef PierreTT het volgende:
Hoezo interesseer je je niet voor politiek? Praktisch alles om je heen heeft daarmee te maken. Ik kan me niet voorstellen dat je nergens een mening over hebt.
Klopt, maar wat ik me af vraag is, waarom vinden mensen stemmen zo belangrijk? Omdat ik me er totaal niet in kan vinden.quote:Op maandag 2 maart 2015 13:35 schreef Lucky2Bastard het volgende:
Je OP= "Waarom zou ik gaan stemmen?"
Dan: "Ik ben totaal niet geïnteresseerd in politiek en ga me er ook niet in verdiepen"
Vervolgens vraag je om een goed argument van ons, waarom je wel of niet zou moeten stemmen.
Ehm.
Oh, dat kan ik je niet vertellen, omdat ik er ook geen zin meer in heb om te gaan stemmen.quote:Op maandag 2 maart 2015 13:39 schreef GekkeGerrit489 het volgende:
[..]
Klopt, maar wat ik me af vraag is, waarom vinden mensen stemmen zo belangrijk? Omdat ik me er totaal niet in kan vinden.
Daarom, met al die dingen opgeteld is je stem aan het einde van de rit nog waardelozer dan waardeloos.quote:Op maandag 2 maart 2015 13:42 schreef Lucky2Bastard het volgende:
[..]
Oh, dat kan ik je niet vertellen, omdat ik er ook geen zin meer in heb om te gaan stemmen.
Laatst nog gepost dat de partijen na verkiezingen toch een coalitie kiezen zoals het hun uitkomt en daarbij de kiezers vaak in de kou laten staan.
Tel daar de nooit nagekomen beloftes bij op en je bent er ineens klaar mee.
Dat is niet alleen politiek. Hoe jouw straat erbij ligt, of er meer asielzoekerscentra in je buurt komen, of autorijden duurder wordt, om eens iets te noemen, dat is ook allemaal politiek. Het lijkt me niet dat dat je allemaal niks interesseert. En dat is ook direct een argument om te gaan stemmen: interesse in de samenleving. Niet alleen van je dorp of stad, maar ook daarbuiten.quote:Op maandag 2 maart 2015 13:27 schreef GekkeGerrit489 het volgende:
[..]
Hoezo niet? Waarom zou ik mij interesseren voor paar lapzwansen die met elkaar lopen te bekvechten over beloften en belangen die daarna toch weer afgekeurd of uitgesteld worden.
Misschien als ik in een ander land zou wonen dat ik wel zou stemmen, maar hier komt nergens toch wat van terecht?
Er is aardig bezuinigdquote:Op maandag 2 maart 2015 13:27 schreef GekkeGerrit489 het volgende:
maar hier komt nergens toch wat van terecht?
Door te stemmen had je hier invloed op kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld stemmen op de PVV die geen geld naar andere eurolanden wil sturen.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:06 schreef roadrats het volgende:
Stemmen is naar mijn idee absoluut zinloos. Verkiezingspropaganda belooft ons het allermooiste van het allermooiste maar na de verkiezingen heet het ineens dat er compromissen moeten worden gesloten. Helaas blijft er dan maar bitter weinig van al die mooie beloftes over. En ik denk dat we allemal genoeg voorbeelden uit onze omgeving kennen van rampzalige ontwikkelingen en hoe we keer op keer worden bedonderd. Weet je nog minister de Jager, elke cent die naar Griekenland gaat komt terug. Hij heeft al lang weer een goed betaald baantje elders maar wie zitten er met de schade ? Het is o zo simpel, dat pluche van de kamer zit zo lekker, dat van Brussel nog veel beter......
Noem eens één partij waar je van op aankan.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:05 schreef Tha_Duck het volgende:
Het is opvallend dat de mensen die niet stemmen en vaak ook niet werken de grootste mond hebben over alle politici in ons land. Ze doen het altijd verkeerd, de overheid is een grote boef en alles is de schuld van de politici.
Dan heb je een kans om je stem te laten horen en dan laat je deze schieten, ik vind het dom. Maar ik vind ook dat die mensen verder geen recht van spreken hebben, toen je mocht spreken had je er blijkbaar geen zin in, waarom zou ik wel naar iemand luisteren als hij gaat fulmineren over hoe slecht hij of zij het wel niet heeft?
Daarbij vind ik het ook heel belangrijk dat er zoveel mogelijk stemmen worden meegenomen in het proces, het gaat tenslotte wel over onze maatschappij met al zijn plussen en minnen. Hoe meer mensen hun stem (en dus mening) kenbaar maken hoe beter evenwicht kan er in de diverse besturen ontstaan.
Dat is onderhevig aan een gevoel en mening. Noem mij 1 betrouwbare autoverkoper, 1 eerlijke makelaar en 1 juwelier die niet als een ouwe jood op zijn centjes zit.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:20 schreef Lucky2Bastard het volgende:
[..]
Noem eens één partij waar je van op aankan.
Daar hoef ik niet op te stemmen.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:22 schreef Tha_Duck het volgende:
Noem mij 1 betrouwbare autoverkoper, 1 eerlijke makelaar en 1 juwelier die niet als een ouwe jood op zijn centjes zit.
Nee, maar het is dezelfde vraag die niet te beantwoorden is. Je hoeft er niet op te stemmen, je moet er wel voor kiezen.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:27 schreef Lucky2Bastard het volgende:
[..]
Daar hoef ik niet op te stemmen.
Exáct, niets meer dus.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:30 schreef Tha_Duck het volgende:
Je moet stemmen wat bij jouw gevoel en idealen aansluit
Dan is er nog altijd de blanco stem. In dat geval kan je alsnog stemmen en bijdragen aan de maatschappij. Een blanco stem is 100% betrouwbaar.quote:
Tegenwoordig moet je stemmen op de partij waar je het minst mee oneens bent en het minst wantrouwt.quote:
Een blanco stem is net zo kansloos als niet stemmen, kan je beter de moeite niet doen.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:35 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Dan is er nog altijd de blanco stem. In dat geval kan je alsnog stemmen en bijdragen aan de maatschappij. Een blanco stem is 100% betrouwbaar.
Ja verdomd.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:39 schreef jogy het volgende:
[..]
Tegenwoordig moet je stemmen op de partij waar je het minst mee oneens bent en het minst wantrouwt.
Grappig dat je het woord "tegenwoordig" gebruikt, want het politieke landschap versplintert alleen maar. Er zijn veel meer partijen met veel meer uiteenlopende standpunten dan vroegâh.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:39 schreef jogy het volgende:
[..]
Tegenwoordig moet je stemmen op de partij waar je het minst mee oneens bent en het minst wantrouwt.
Waarschijnlijk zijn ze even (on)betrouwbaar als 50/100 jaar geleden maar door het internet die nooit iets vergeet krijgt men veel meer informatie (en desinformatie natuurlijk) binnen waardoor ze er niet zo makkelijk mee weg komen. En de versplintering heeft geen invloed (of zelfs een negatieve invloed) op de betrouwbaarheid van de politici an sich.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:43 schreef Tchock het volgende:
[..]
Grappig dat je het woord "tegenwoordig" gebruikt, want het politieke landschap versplintert alleen maar. Er zijn veel meer partijen met veel meer uiteenlopende standpunten dan vroegâh.
Dat mag, maar dan moet je ook je waffel houden over de politiek verder wat mij betreft. Geen stem = geen mening = niet zeiken.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:39 schreef jogy het volgende:
[..]
Een blanco stem is net zo kansloos als niet stemmen, kan je beter de moeite niet doen.
Nope. Bewust niet stemmen is precies hetzelfde als blanco stemmen dus kan ik ook mijn waffel opentrekken als ik niet ga stemmen maar dit dus voortkomt uit principiële overwegingen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:32 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Dat mag, maar dan moet je ook je waffel houden over de politiek verder wat mij betreft. Geen stem = geen mening = niet zeiken.
Die jongens en meisjes beheren inderdaad dijken en een aantal wegen. Daar zal niet heel veel politiek bij komen. Maar ze gaan ook over de kwaliteit van het water en de oevers. Ook als recreant (bootje, schaatsen, vissen enz) heb je daar dus best wel mee te maken.quote:Op maandag 2 maart 2015 14:35 schreef jogy het volgende:
Waterschap is wel een beetje een overblijfsel van vroeger heb ik zo het idee, toen het nog een apart apparaat moest zijn waar veel belang in zat en het waarschijnlijk moeilijker was om de dijken goed te onderhouden/financieren? Maar dit kunnen ze tegenwoordig gewoon onderbrengen bij verkeer en waterstaat wat mij betreft.
Natuurlijk mag je wel een mening hebben als je niet stemt. Het is alleen vrij dom. Alsof je een grote hekel hebt aan blauwe en rode auto's en dan bij de dealer ineens geen kleur voor je nieuwe bak uitzoekt.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:32 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Dat mag, maar dan moet je ook je waffel houden over de politiek verder wat mij betreft. Geen stem = geen mening = niet zeiken.
Niet dus. Bij een blanco stem wordt de kiesdeler wel hoger. In de praktijk is een blanco stem een stem voor de grotere partijen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:35 schreef jogy het volgende:
Bewust niet stemmen is precies hetzelfde als blanco stemmen
Een hogere kiesdeler zorgt er ook voor dat grote partijen minder zetels krijgen. Het is niet een stem voor wie dan ook, ook niet de grotere partijen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:40 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Niet dus. Bij een blanco stem wordt de kiesdeler wel hoger. In de praktijk is een blanco stem een stem voor de grotere partijen.
Iedere ingezetene van een land heeft recht op een mening over "de politiek".quote:Op maandag 2 maart 2015 15:32 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Dat mag, maar dan moet je ook je waffel houden over de politiek verder wat mij betreft. Geen stem = geen mening = niet zeiken.
Het is lood om oud ijzer in ieder geval. Blanco stemmen zorgt uiteindelijk niet voor minder poppetjes in de kamer en niet stemmen ook niet. Dat de kiesdeler dan anders ingesteld wordt is ook niet heel boeiend voor de niet/blanco stemmer.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:40 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Niet dus. Bij een blanco stem wordt de kiesdeler wel hoger. In de praktijk is een blanco stem een stem voor de grotere partijen.
Blanco stemmen is een signaal, het is iets laten horen. Niet stemmen is helemaal niets. Dat het in de praktijk op hetzelfde neerkomt tenzij er een substantieel aantal blanco-stemmers is is waar.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:41 schreef jogy het volgende:
[..]
Het is lood om oud ijzer in ieder geval. Blanco stemmen zorgt uiteindelijk niet voor minder poppetjes in de kamer en niet stemmen ook niet. Dat de kiesdeler dan anders ingesteld wordt is ook niet heel boeiend voor de niet/blanco stemmer.
Praat geen onzin.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:40 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Niet dus. Bij een blanco stem wordt de kiesdeler wel hoger. In de praktijk is een blanco stem een stem voor de grotere partijen.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blanco_stemquote:Tijdens verkiezingen voor de gemeenteraad, Europese Unie et cetera kan er ook blanco gestemd worden. Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen.
Bij verkiezingen wordt een blanco stem vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stemmen. Wanneer iemand zich onthoudt van stemmen is dat vaak omdat hij gewoon niet geïnteresseerd is in politiek, terwijl mensen die blanco stemmen dat juist wel zijn.
Als de kiesdeler hoger wordt dan vervalt je stem naar restzetels en die gaan dus onevenredig veel naar grotere partijen. Het totaal aantal zetels is inderdaad gelijk.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:41 schreef Tchock het volgende:
Een hogere kiesdeler zorgt er ook voor dat grote partijen minder zetels krijgen
quote:Op maandag 2 maart 2015 15:35 schreef jogy het volgende:
[..]
Nope. Bewust niet stemmen is precies hetzelfde als blanco stemmen dus kan ik ook mijn waffel opentrekken als ik niet ga stemmen maar dit dus voortkomt uit principiële overwegingen.
Als je niet gaat stemmen omdat het een beetje regent of je gewoon je nest niet uit wil komen ervoor dan geef ik je wel gelijk.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blanco_stemquote:Tijdens verkiezingen voor de gemeenteraad, Europese Unie et cetera kan er ook blanco gestemd worden. Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen.
Bij verkiezingen wordt een blanco stem vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stemmen. Wanneer iemand zich onthoudt van stemmen is dat vaak omdat hij gewoon niet geïnteresseerd is in politiek, terwijl mensen die blanco stemmen dat juist wel zijn.
Nee dus.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:43 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Als de kiesdeler hoger wordt dan vervalt je stem naar restzetels en die gaan dus onevenredig veel naar grotere partijen. Het totaal aantal zetels is inderdaad gelijk.
Mwoah oké, eventueel. Een blanco stemmer laat zien dat het de moeite heeft genomen om het stemlokaal in te gaan en blanco te stemmen. Die geef ik je dan wel. Maar dat doet niet stemmen ook eigenlijk, het stempercentage laat wel zien in hoeverre de politiek nog speelt bij de burger. Alleen jammer dat het bezoedelt wordt door de mensen die alleen stemmen als het lekker weer is.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:42 schreef Tchock het volgende:
[..]
Blanco stemmen is een signaal, het is iets laten horen. Niet stemmen is helemaal niets. Dat het in de praktijk op hetzelfde neerkomt tenzij er een substantieel aantal blanco-stemmers is is waar.
Nee, dat is niet waar. Blanco stemmen hebben geen invloed op de kiesdeler of de zetelverdeling.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:43 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Als de kiesdeler hoger wordt dan vervalt je stem naar restzetels en die gaan dus onevenredig veel naar grotere partijen. Het totaal aantal zetels is inderdaad gelijk.
Omdat je kans hebt je te laten horen. Net als dat je een eigen politieke partij mag beginnen om jouw idealen aan de man te brengen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:41 schreef Insomnia_ het volgende:
Iedere ingezetene van een land heeft recht op een mening over "de politiek".
Zeker als je gewoon netjes je belastingen betaald zie ik niet in waarom je niet mag zeiken als je niet stemt omdat geen een partij jouw kan bekoren.
Dat doe ik alleen op basis van argumentatie maar ieder zijn eigen manier van filteren natuurlijk. En verder is het ook totaal oninteressant wanneer iemand zonder enige macht/invloed daadwerkelijk luistert naar iemands klaagzang.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:44 schreef Tha_Duck het volgende:
Van mij mag je best een mening hebben en niet stemmen, maar ik luister er niet naar en hecht er geen enkele waarde aan.
Ik ben dan ook voor een stemplicht, alhoewel ik niet zo van het verplichten ben eigenlijk. Maar het zou een veel beter beeld geven van de mening van de Nederlanders. En uiteraard is er dan ook de mogelijkheid om blanco te stemmen als je geen passende stemkeuze kunt bepalen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:45 schreef jogy het volgende:
praktijk op hetzelfde neerkomt tenzij er een substantieel aantal blanco-stemmers is is waar.
Mwoah oké, eventueel. Een blanco stemmer laat zien dat het de moeite heeft genomen om het stemlokaal in te gaan en blanco te stemmen. Die geef ik je dan wel. Maar dat doet niet stemmen ook eigenlijk, het stempercentage laat wel zien in hoeverre de politiek nog speelt bij de burger. Alleen jammer dat het bezoedelt wordt door de mensen die alleen stemmen als het lekker weer is.
Voor mij boeien de argumenten niet, want als ze zo boeiend waren had je wel de moeite genomen naar het stembureau te gaan.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:47 schreef jogy het volgende:
[..]
Dat doe ik alleen op basis van argumentatie maar ieder zijn eigen manier van filteren natuurlijk. En verder is het ook totaal oninteressant wanneer iemand zonder enige macht/invloed daadwerkelijk luistert naar iemands klaagzang.
Niet dat ik ooit een stemronde heb gemist verder maar dat terzijde.
Tja ik ben het verder wel met je eens dat iedereen die in democratie gelooft zou moeten stemmen. Maar er zijn mensen die fundamenteel tegen het systeem wat we hebben zijn (communisten op revleft bijvoorbeeld, of de nazis op stormfront), die hebben m.i. net zo veel recht om te klagen terwijl ze niet stemmen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:47 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Omdat je kans hebt je te laten horen. Net als dat je een eigen politieke partij mag beginnen om jouw idealen aan de man te brengen.
Niet stemmen betekent voor mij dat het je niet interesseert. En dan hoeft er niet naar je geluisterd te worden. Als je geen passende partij kan vinden dan stem je maar blanco of richt je een passende partij op.
Niet stemmen is iets heel anders dan blanco stemmen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:49 schreef muscleboy het volgende:
Niet stemmen zou blanco stemmen moeten zijn.
Ik zou alleen voor een stemplicht zijn als de blanco stem ook een uitwerking heeft buiten die van irrelevante graadmeter omdat de stoeltjes toch wel gevuld blijven met politici.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:48 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Ik ben dan ook voor een stemplicht, alhoewel ik niet zo van het verplichten ben eigenlijk. Maar het zou een veel beter beeld geven van de mening van de Nederlanders. En uiteraard is er dan ook de mogelijkheid om blanco te stemmen als je geen passende stemkeuze kunt bepalen.
Voor de meeste mensen niet.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:50 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Niet stemmen is iets heel anders dan blanco stemmen.
Ze zouden hun energie ook in een partij kunnen steken die hun idealen verwoord. Zolang ze dat niet doen zijn ze niet interessant.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:50 schreef Insomnia_ het volgende:
[..]
Tja ik ben het verder wel met je eens dat iedereen die in democratie gelooft zou moeten stemmen. Maar er zijn mensen die fundamenteel tegen het systeem wat we hebben zijn (communisten op revleft bijvoorbeeld, of de nazis op stormfront), die hebben m.i. net zo veel recht om te klagen terwijl ze niet stemmen.
Nee, dat is het niet. Als jouw stem ging naar een partij die in het programma dingen heeft staan die ze niet nakomen, wat is de zin van stemmen dan als er geen alternatief voor je is?quote:Op maandag 2 maart 2015 15:40 schreef Tchock het volgende:
[..]
Natuurlijk mag je wel een mening hebben als je niet stemt. Het is alleen vrij dom.
Zou best een interessant experiment zijn om blanco stemmen een lege stoel in de kamer te geven.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:50 schreef jogy het volgende:
[..]
Ik zou alleen voor een stemplicht zijn als de blanco stem ook een uitwerking heeft buiten die van irrelevante graadmeter omdat de stoeltjes toch wel gevuld blijven met politici.
Welke functie zou je er dan aan willen verbinden?quote:Op maandag 2 maart 2015 15:50 schreef jogy het volgende:
[..]
Ik zou alleen voor een stemplicht zijn als de blanco stem ook een uitwerking heeft buiten die van irrelevante graadmeter omdat de stoeltjes toch wel gevuld blijven met politici.
Ik vind ze verder ook niet zo interessant verder hoor, maar (soms ten spijtenquote:Op maandag 2 maart 2015 15:51 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Ze zouden hun energie ook in een partij kunnen steken die hun idealen verwoord. Zolang ze dat niet doen zijn ze niet interessant.
Maar je noemt wel wat onderlagen uit de samenleving nu.
quote:Op maandag 2 maart 2015 15:52 schreef Tchock het volgende:
[..]
Zou best een interessant experiment zijn om blanco stemmen een lege stoel in de kamer te geven.
Probleem is dat je dan vastloopt, stel dat 76 zetels leeg blijven bijvoorbeeld. Dan kan je simpelweg geen meerderheid meer halen. Omdat 76 van de 150 zetels voor een voorstel moeten stemmen om de meerderheid van stemmen te halen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:52 schreef Tchock het volgende:
[..]
Zou best een interessant experiment zijn om blanco stemmen een lege stoel in de kamer te geven.
Eens: POL / Een blanco stem zou meer gevolgen moeten hebben!quote:Op maandag 2 maart 2015 15:52 schreef Tchock het volgende:
[..]
Zou best een interessant experiment zijn om blanco stemmen een lege stoel in de kamer te geven.
Laat ze die maar lekker op SBS6 houden dan, die zender heb ik niet voor niets uit mijn lijsten geschraptquote:Op maandag 2 maart 2015 15:52 schreef Insomnia_ het volgende:
[..]
Ik vind ze verder ook niet zo interessant verder hoor, maar (soms ten spijten) heeft ook de onderlaag van de samenleving een recht op een meninkje.
Was een grapje. Daarnaast is het nog nooit gebeurd voor zover ik weet dat de blanco-stemmers de kiesdeler haalden.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:54 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Probleem is dat je dan vastloopt, stel dat 76 zetels leeg blijven bijvoorbeeld. Dan kan je simpelweg geen meerderheid meer halen. Omdat 76 van de 150 zetels voor een voorstel moeten stemmen om de meerderheid van stemmen te halen.
Dat gaat echt totaal in tegen ons hele Staatsrecht en het idee van de Tweede Kamer.quote:Wat veel interessanter zou zijn is dat mensen die opstappen uit de kamer hun zetel terug moeten geven aan hun partij en niet een of andere nutteloze eenmansfractie kunnen vormen zonder bestaansrecht.
Verander je de grondwet dat het geen absoluut getal meer is maar een getal op basis van de gevulde stoelen. Zou wel nasty zijn als er nog maar 3 mensen in de kamer zitten maar dan is de politiek al zover weggezakt dat je deze net zo goed af kan schaffen.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:54 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Probleem is dat je dan vastloopt, stel dat 76 zetels leeg blijven bijvoorbeeld. Dan kan je simpelweg geen meerderheid meer halen. Omdat 76 van de 150 zetels voor een voorstel moeten stemmen om de meerderheid van stemmen te halen.
Wat veel interessanter zou zijn is dat mensen die opstappen uit de kamer hun zetel terug moeten geven aan hun partij en niet een of andere nutteloze eenmansfractie kunnen vormen zonder bestaansrecht.
Waarom?quote:Op maandag 2 maart 2015 15:55 schreef Tchock het volgende:
Dat gaat echt totaal in tegen ons hele Staatsrecht en het idee van de Tweede Kamer.
Dat zou kunnen inderdaad, wordt het een gezellig groepjequote:Op maandag 2 maart 2015 15:56 schreef jogy het volgende:
[..]
Verander je de grondwet dat het geen absoluut getal meer is maar een getal op basis van de gevulde stoelen. Zou wel nasty zijn als er nog maar 3 mensen in de kamer zitten maar dan is de politiek al zover weggezakt dat je deze net zo goed af kan schaffen.
Zou echt baas zijn ja.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:52 schreef Tchock het volgende:
[..]
Zou best een interessant experiment zijn om blanco stemmen een lege stoel in de kamer te geven.
Nee. Gewoon heel erg nee.quote:Op maandag 2 maart 2015 15:59 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Waarom?
Mensen kiezen toch een partij? En niet een poppetje? Stel dat een groep mensen kwaad wil, die sluiten zich aan bij een partij, worden allemaal in de kamer verkozen en vervolgens zeggen ze allemaal hun partij lidmaatschap op en beginnen ze een nazi partij. Daar zit je dan als kiezer.
Een zetel hoort bij een partij, we stemmen namelijk op partijen, en niet bij een persoon. Welke persoon er op een zetel zit is voor mij van ondergeschikt belang. Beter nog, je zou het kunnen versimpelen door enkel met de getallen te werken en niet met de personen. Dus elke partij met 1 of meer zetels zit met 1 man in de kamer en die heeft een bepaald gewicht bij stemmingen dankzij zijn aantal virtuele zetels.
Zou goed zijn voor de kosten en geen gezeik meer met ruzie binnen de partij die uitgevochten wordt in de kamer.
Daar heb je zeker een punt, niet bij stil gestaan.quote:Op maandag 2 maart 2015 16:04 schreef Tchock het volgende:
[..]
Nee. Gewoon heel erg nee.
We stemmen niet op partijen, we stemmen op mensen. Dat staat heel duidelijk en heel vaak in de Grondwet. De leden (niet partijen) van de Staten-Generaal vertegenwoordigen het hele volk. De leden zweren trouw aan de Grondwet en aan juiste vervulling van hun ambt. De leden van de volksvertegenwoordiging stemmen zonder last. Dat wil zeggen dat zij altijd zelf mogen en zelfs moeten bepalen waar ze op stemmen. Ze kunnen dus nooit gedwongen worden een bepaald standpunt in te nemen. Alle leden hebben ook dezelfde rechten, zoals amenderen, een hoofdelijke stemming aanvragen, enquêteren, ga zo maar door.
Nu geef ik direct toe dat de situatie in de Grondwet idealistisch is. Zo werkt het in de praktijk niet letterlijk. Om verkozen te worden hebben leden zich verenigd in partijen omdat je dan nou eenmaal veel makkelijker campagne kunt voeren. Maar wat jij voorstelt is volledig afschaffen van de volksvertegenwoordiging, ongeveer.
Nou ja, met elke verkiezingen worden al die splintergroepjes er weer uit gebezemd. Verder zijn de partijen denk ik de enige die er iets aan kunnen doen, door mensen te selecteren die dezelfde ideologie hebben.quote:Op maandag 2 maart 2015 16:19 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Daar heb je zeker een punt, niet bij stil gestaan.
Ben wel benieuwd wat de oplossing zou zijn om het te voorkomen, we zien al jaren van die splintergroeperingen waar je niks aan hebt en die enkel voor onrust zorgen. Of is dat dan een gevalletje accepteren want het is zo?
Op welke manier is stemmen omdat het kan / mag schadelijk voor het democratisch proces?quote:Op maandag 2 maart 2015 16:30 schreef TorroFernandes het volgende:
Als je niet geïnteresseerd bent in politiek moet je niet stemmen. Mensen die stemmen, alleen omdat het kan, zijn juist schadelijk voor het democratische proces. Overigens stem ik, als persoon die wel geïnteresseerd is in politiek, ook niet. De uitkomst van politieke twisten wordt niet bepaald door stemmers, maar door belangengroepen.
Dat zal ik verduidelijken met een simpele analogie. Stel je gaat eten bestellen met acht mensen. Drie mensen willen per se pizza, twee per se Chinees en drie mensen is het om het even. Je besluit te stemmen om de knoop door te hakken, van de mensen die niet caren besluit eentje niet te stemmen. De andere twee willen per se stemmen, omdat ze daar recht op hebben. Ze doen ienemienemutte en op basis daarvan kiezen ze Chinees.quote:Op maandag 2 maart 2015 16:42 schreef Ryon het volgende:
[..]
Op welke manier is stemmen omdat het kan / mag schadelijk voor het democratisch proces?
Dit is alleen maar relevant in jouw scenario. In de grotemensenwereld werkt het niet zo simpel.quote:Op maandag 2 maart 2015 17:06 schreef TorroFernandes het volgende:
[..]
Dat zal ik verduidelijken met een simpele analogie. Stel je gaat eten bestellen met acht mensen. Drie mensen willen per se pizza, twee per se Chinees en drie mensen is het om het even. Je besluit te stemmen om de knoop door te hakken, van de mensen die niet caren besluit eentje niet te stemmen. De andere twee willen per se stemmen, omdat ze daar recht op hebben. Ze doen ienemienemutte en op basis daarvan kiezen ze Chinees.
De uitkomst is dat drie van de acht mensen balen en vijf mensen zijn tevreden. De meerderheid is blij, dus de democratie heeft haar werk gedaan. Hadden de twee die niet caren zich echter van stemmen onthouden dan waren zes mensen tevreden: een grotere meerderheid. Waardoor de democratie haar werk beter zou hebben gedaan.
Goede post, Tchock.quote:Op maandag 2 maart 2015 16:04 schreef Tchock het volgende:
[..]
Nee. Gewoon heel erg nee.
We stemmen niet op partijen, we stemmen op mensen. Dat staat heel duidelijk en heel vaak in de Grondwet. De leden (niet partijen) van de Staten-Generaal vertegenwoordigen het hele volk. De leden zweren trouw aan de Grondwet en aan juiste vervulling van hun ambt. De leden van de volksvertegenwoordiging stemmen zonder last. Dat wil zeggen dat zij altijd zelf mogen en zelfs moeten bepalen waar ze op stemmen. Ze kunnen dus nooit gedwongen worden een bepaald standpunt in te nemen. Alle leden hebben ook dezelfde rechten, zoals amenderen, een hoofdelijke stemming aanvragen, enquêteren, ga zo maar door.
Nu geef ik direct toe dat de situatie in de Grondwet idealistisch is. Zo werkt het in de praktijk niet letterlijk. Om verkozen te worden hebben leden zich verenigd in partijen omdat je dan nou eenmaal veel makkelijker campagne kunt voeren. Maar wat jij voorstelt is volledig afschaffen van de volksvertegenwoordiging, ongeveer.
In jouw scenario zou ik eigenlijk gewoon de Pizza fractie als winnaar uitroepen. Als de rest of iets anders wil maar een kleinere groep zijn en drie boeit het niet dan ga je voor de drie die wel een mening hebben.quote:Op maandag 2 maart 2015 17:06 schreef TorroFernandes het volgende:
[..]
Dat zal ik verduidelijken met een simpele analogie. Stel je gaat eten bestellen met acht mensen. Drie mensen willen per se pizza, twee per se Chinees en drie mensen is het om het even. Je besluit te stemmen om de knoop door te hakken, van de mensen die niet caren besluit eentje niet te stemmen. De andere twee willen per se stemmen, omdat ze daar recht op hebben. Ze doen ienemienemutte en op basis daarvan kiezen ze Chinees.
De uitkomst is dat drie van de acht mensen balen en vijf mensen zijn tevreden. De meerderheid is blij, dus de democratie heeft haar werk gedaan. Hadden de twee die niet caren zich echter van stemmen onthouden dan waren zes mensen tevreden: een grotere meerderheid. Waardoor de democratie haar werk beter zou hebben gedaan.
Dat is juist min of meer de essentie van democratie. Iedereen betaalt mee aan het eten en iedereen geniet er ook van. Dan heeft iedereen ook het recht om mee te beslissen in wat er besteld wordt. Dat de chinees liefhebbers hun voorkeur laten leiden en dat sommige andere mensen (die het allebei lekker vinden, dus het maakt niet uit) het lot laten bepalen is niet relevant. Het zou juist ondemocratisch zijn als iemand anders zou bepalen op welke gronden je zou moeten stemmen!quote:Op maandag 2 maart 2015 17:06 schreef TorroFernandes het volgende:
[..]
Dat zal ik verduidelijken met een simpele analogie. Stel je gaat eten bestellen met acht mensen. Drie mensen willen per se pizza, twee per se Chinees en drie mensen is het om het even. Je besluit te stemmen om de knoop door te hakken, van de mensen die niet caren besluit eentje niet te stemmen. De andere twee willen per se stemmen, omdat ze daar recht op hebben. Ze doen ienemienemutte en op basis daarvan kiezen ze Chinees.
De uitkomst is dat drie van de acht mensen balen en vijf mensen zijn tevreden. De meerderheid is blij, dus de democratie heeft haar werk gedaan. Hadden de twee die niet caren zich echter van stemmen onthouden dan waren zes mensen tevreden: een grotere meerderheid. Waardoor de democratie haar werk beter zou hebben gedaan.
In de grotemensenwereld spelen allerlei factoren mee die het punt juist relevanter maken dan in mijn scenario eigenlijk.quote:Op maandag 2 maart 2015 17:14 schreef Tchock het volgende:
[..]
Dit is alleen maar relevant in jouw scenario. In de grotemensenwereld werkt het niet zo simpel.
In dit scenario zou ik gewoon in aparte groepjes eten bestellen.quote:Op maandag 2 maart 2015 17:17 schreef jogy het volgende:
[..]
In jouw scenario zou ik eigenlijk gewoon de Pizza fractie als winnaar uitroepen. Als de rest of iets anders wil maar een kleinere groep zijn en drie boeit het niet dan ga je voor de drie die wel een mening hebben.
Iedereen heeft recht om te stemmen, maar iedereen heeft ook het recht zich te onthouden. Als je besluit je te onthouden, omdat je onvoldoende geïnformeerd bent of gewoon geen fuck geeft heb ik daar persoonlijk meer waardering voor dan wanneer je het toch doet, alleen omdat het kan. Bepalen op welke gronden iemand mag stemmen is totaal niet aan de orde.quote:Op maandag 2 maart 2015 17:28 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat is juist min of meer de essentie van democratie. Iedereen betaalt mee aan het eten en iedereen geniet er ook van. Dan heeft iedereen ook het recht om mee te beslissen in wat er besteld wordt. Dat de chinees liefhebbers hun voorkeur laten leiden en dat sommige andere mensen (die het allebei lekker vinden, dus het maakt niet uit) het lot laten bepalen is niet relevant. Het zou juist ondemocratisch zijn als iemand anders zou bepalen op welke gronden je zou moeten stemmen!
Ook mogelijk, ligt aan de situatiequote:Op maandag 2 maart 2015 17:37 schreef TorroFernandes het volgende:
[..]
In dit scenario zou ik gewoon in aparte groepjes eten bestellen.
Maar goed dat ik niet in Muiden woon dan.quote:Op dinsdag 3 maart 2015 20:14 schreef roadrats het volgende:
Kijk, weer eens een typisch voorbeeld waarom stemmen absoluut zinloos is;
De Onroerendezaakbelasting (ozb), die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen, stijgt voor het vierde jaar op rij meer dan afgesproken. 161 gemeenten verhogen de belasting voor huiseigenaren met meer dan 3 procent, de norm die met het ministerie van Binnenlandse Zaken is afgesproken. Uitschieters zijn Muiden, Veendam en Boekel, met een stijging van respectievelijk 44, 33 en 30 procent.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |