Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 14:49 |
![]() Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic Hier verder dus, deel 53 alweer alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen Innovatief en vernieuwend sinds 2004 De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken. | |
Rave_NL | maandag 23 februari 2015 @ 14:53 |
Naar aanleiding van deze post:Piet! Hoe maak ik een low budget studenten coq au vin? | |
Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 15:35 |
Koop poten, gelderlander buikspek, ui, knoflook, paddestoelen, goedkope rode wijn, aardappels Snij het spek aan blokjes en braad het uit in wat geklaarde boter. Haal het spek uit de pan en leg er de poten in en braad ze bruin in het spekvet. Voeg gesneden uien toe, knoflook, paddestoelen, wat vers gemalen peper. Blus met rode wijn, blaadje laurier, rozemarijn en thijm, doe de spek er weer bij en de deksel op de pan. Laat een uur of twee lanzaam stoven. Snij een bloemige aardappel klein en doe deze erbij en kook deze gaar. De aardappel bind de saus, zonder zoals bij bv bloem de smaak erg te verminderen. Als je aan een goedkope soepkip kan komen, gebruik deze en stoof (veel) langer, is smaakvoller. Smaak de saus af (nu pas zouten want er komt veel zout ook uit het spek) Kan je hier wat mee? | |
derLudolf | maandag 23 februari 2015 @ 15:43 |
Ik zou een soepkip uit de vriezer pakken. Betaalde laatst minder dan ¤3 voor een kip van 1,4kg. Geen idee wat poten kosten eigenlijk, maar vond het niet duur eigenlijk | |
Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 15:47 |
Geen idee waar ze die verkopen | |
RobinOok | maandag 23 februari 2015 @ 15:49 |
![]() Te koop bij Amazing Oriental Supermarkten. Diepvries. | |
Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 15:52 |
Ah, dank je, en een vestiging in Duiven zie ik | |
Weltschmerz | maandag 23 februari 2015 @ 16:46 |
Ik zag ze laatst ook bij de Turkse supermarkt hier liggen. | |
focal | maandag 23 februari 2015 @ 16:47 |
Ik moet over een uur voor 20 man koken in een studentenkeuken en het moet snel klaar zijn. Dingen bakken hebben ik niet echt genoeg koekenpannen voor om het lekker te krijgen en er is geen oven. Zat zelf te denken alle soeppannen vol te gooien met currypaste en kokosmelk en er brokken kip in gaar te stoven en dan heel veel bakken magnetronrijst erbij te doen aangezien ik alle pannen nodig heb. Alternatieven? | |
Molo | maandag 23 februari 2015 @ 16:51 |
Turkse/Idiase linzensoep maken, kan allemaal in 1 pan | |
Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 16:51 |
Ga chinees halen | |
Molo | maandag 23 februari 2015 @ 16:51 |
![]() | |
focal | maandag 23 februari 2015 @ 16:52 |
Lol, letterlijk wat ik heb voorgesteld maar de rest bespaart liever geld om drank te kunnen kopen. Ik eet wel wat van te voren en laat iemand anders dit faalproject doen. | |
Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 16:54 |
Verstandig. Laten we wel zijn, voor een euro of 20-25 haal je bij de doorsnee afhaalchinees genoeg of vier-vijf hongerige grote volwassenen mee vol te krijgen en het smaakt beter dan dit soort acties. Kortom, voor een slordige 80 euro krijg je 20 studentjes wel vol | |
Postbus100 | maandag 23 februari 2015 @ 17:12 |
Op mijn studentenvereniging deden ze dat serieus: zelf de saus maken (voor ongeveer 100 man), maar de rijst van de Chinees halen, omdat je dat in die hoeveelheden niet goed gaar krijgt. | |
Weltschmerz | maandag 23 februari 2015 @ 17:32 |
Ik vond voor dat soort gezelschappen spaghetti altijd het makkelijkst, je hebt maar één grote pan nodig voor de saus en waar je spaghetti in kookt komt niet zo precies. Bovendien is die snel klaar. | |
Ferdii | maandag 23 februari 2015 @ 20:34 |
grote pan erwtensoep maken, wat rookworsten erbij, klaar. enige werk is wat snijwerk, met aantal studenten ook zo gedaan. daarnaast heeft het alleen wat tijd nodig ![]() | |
z80 | maandag 23 februari 2015 @ 21:01 |
in Duiven is de groothandel. waarschijnlijk moet je of naar Arnhem (kun je bijna voor de deur gratis parkeren) of naar Nijmegen. | |
sirdanilot | maandag 23 februari 2015 @ 21:55 |
Maak gewoon spaghetti joh. Ik heb heel vaak in beperkte keukens voor veel studenten gekookt (20 was dan nog weinig, vaak 35-40 man). Stamppot maken kan ook. Je kunt van die voorgekookte aardappeltjes vaak bij de supermarkt kopen maar je kunt ook gewoon zelf aardappelene schillen en koken als je relatief grote aardappels kunt krijgen bij de super. Stamppot kan gewoon in 1 pan en dan kun je de koekenpannen gebruiken om het spek te bakken. Het kan echt prima hoor, je moet gewoon creatief zijn. | |
Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 21:57 |
Ik koop vaker bij groothandels in. | |
Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 21:59 |
Rijst in grote hoeveelheden is erg gemakkelijk, en als je de tijd en de spullen hebt is voor 20 of 100 man koken ook niet lastig, maar een uur voordat je dat moet doen en dan improviseren is lastiger, vooral sls je dat niet kan. | |
RobinOok | maandag 23 februari 2015 @ 22:48 |
Je hebt daar wel een pasje nodig. Die in Duivendrecht niet, maar die in Duiven wel. | |
emmyemmy | maandag 23 februari 2015 @ 22:49 |
Die in Arnhem is 1 minuutje lopen vanaf mijn school | |
Pietverdriet | maandag 23 februari 2015 @ 22:50 |
Dat is geen probleem, heb pasjes voor meerdere groothandels. | |
Southern | dinsdag 24 februari 2015 @ 15:43 |
Bij de Lidl hebben ze ook kippen in de diepvries. | |
broccolitaart | dinsdag 24 februari 2015 @ 15:58 |
![]() Ik ben opeens in bezit van 2,5 paprika's en een zak spitskool. Ik dacht aan een stoofpotje o.i.d. Met google vind ik alleen maar matige recepten. Tips? (iets anders mag ook!) | |
Pietverdriet | dinsdag 24 februari 2015 @ 16:05 |
Ging om soepkippen | |
Pietverdriet | dinsdag 24 februari 2015 @ 16:07 |
Maak ajvar van de paprikas? Een koolsla van de spitskool? Verder moet je me niet vragen, ik verdraag geen paprika, één snippertje in mijn eten dan ben ik aan het boeren en heb 24 uur zure opstoten. | |
Karstman | woensdag 25 februari 2015 @ 09:23 |
Ik doe altijd paprika en spitskool in mijn noodlesoep. | |
Lucky_Strike | woensdag 25 februari 2015 @ 10:02 |
Atjar inmaken? | |
Spanky78 | woensdag 25 februari 2015 @ 10:20 |
Hmmmm, ajvar | |
sirdanilot | woensdag 25 februari 2015 @ 11:05 |
Je hoeft het niet in 1 keer te verwerken he, beide blijven wel een paar dagen goed. Stamppot spitskool, en de paprika morgen door de pasta. Als je het tegelijk wil verwerken zou ik gewoon een random roerbak/wok maken, op heet vuur wokken, chinese smaakmakers erbij (gember, knoflook, 'doubanjiang' (soort chili pasta kun je bij de toko kopen), soya saus, evt shaoxing rijstwijn (toko)). Heb je dat ook bij andere paprikaachtigen zoals chilipepers? Want dan kun je niks pittigs eten, wat naar zeg ! | |
NutKees | woensdag 25 februari 2015 @ 17:39 |
Piet, ik ga zaterdag voor 12 mensen lasagne maken (lasagnebladen niet voorkoken, vrij natte vlees/tomaten vulling dus). Hoe lang van te voren is het verantwoord de schalen de vullen alvorens ze in de oven te zetten? Kan ik dit bijvoorbeeld 's ochtens (of misschien zelfs al vrijdag) doen en ze dan 's avonds afbakken? | |
Pietverdriet | woensdag 25 februari 2015 @ 17:50 |
Allemaal rauwe ingredienten door elkaar, mogelijk met lauwe bechamel? Ik zou dan eerder de lasagna op vrijdag voorbakken en bv buiten neerzetten om snel af te koelen, daarna in de koelkast zetten om hem dan zaterdag met kaas te bestrooien en af te bakken. | |
NutKees | woensdag 25 februari 2015 @ 17:54 |
Rauwe groenten en gehakt kort bakken, bliktomaten toevoegen. Bechmelsaus maken en dan in lagen in ovenschaal (met droge lasagnebladen dus). Ik vrees dat als ik dit 2x in de oven zet dat het te droog wordt... ? | |
Pietverdriet | woensdag 25 februari 2015 @ 17:56 |
Maak je meer en wat dunnere bechamel. Beter wat droog dan mensen aan de spetterpoep of erger. | |
NutKees | woensdag 25 februari 2015 @ 18:02 |
Dusss.... vrijdag voorbakken met genoeg saus & bechamel, direct naar buiten afkoelen. Zaterdag-avond kaas erover en afbakken. Beide keren op ongeveer 220 graden of kan/mag/moet dat anders? | |
tjoptjop | woensdag 25 februari 2015 @ 18:06 |
Hoe ik het doe, dag ervoor saus maken, in koelkast zetten. Dan de betreffende avond tijdens het voorverwarmen van de oven een bechamel maken, en dan pas opbouwen. Kost 10-20 minuten | |
NutKees | woensdag 25 februari 2015 @ 18:18 |
Da's inderdaad ook een goed idee! In ieder geval bedankt voor de tips heren, ik kom er wel uit op de een of andere manier. | |
Pietverdriet | woensdag 25 februari 2015 @ 18:41 |
Eerste keer bakken hoeft hij niet geheel gaar te worden btw | |
Molo | woensdag 25 februari 2015 @ 19:38 |
Lasagne is juist vaak lekkerder als je 'm de tweede keer opwarmt ![]() | |
broccolitaart | woensdag 25 februari 2015 @ 23:07 |
Bedankt iedereen voor goede tips, ik neem ze mee voor volgende keer. Uiteindelijk vond ik alsnog een recept voor een pastei (geloof ik) met spitskool en paprika die best wel lekker was. Het is wel goed te bewaren, alleen ben ik helaas niet zo veel thuis. Dan is het wel prettig als ik niks hoef weg te gooien. | |
sirdanilot | donderdag 26 februari 2015 @ 11:42 |
Ik ben net verhuisd en heb momenteel alleen een studenten-oventje met niet heel erg exacte temperatuur en een vetpan. Daarnaast ook nog een waterkoker maar dus nog geen kookplaat. Iemand nog ideeën behalve pizza en friet? Denk dat ik wel lasagne kan maken, bijvoorbeeld (duurt dan wel een paar uur ofzo met dat oventje ![]() | |
Karstman | donderdag 26 februari 2015 @ 11:46 |
Couscous hoef je alleen te wellen in heet water en kunnen allemaal rauwe groenten door, paprika, tomaat, spinazie, bosui, rozijnen, feta etc. etc. Noodles vaak ook alleen wellen. Schnitzels enzo uit de supermarkt kunnen vaak prima in de oven. | |
sirdanilot | donderdag 26 februari 2015 @ 11:48 |
Goed idee, ik ga couscous halen ! En dan taboulleh ! ![]() | |
derLudolf | donderdag 26 februari 2015 @ 11:50 |
Water koker met een spiraal? Dan kun je daar aardappels in koken misschien ![]() Hoe wil je bechamel saus maken zonder een pitje? | |
sirdanilot | donderdag 26 februari 2015 @ 11:55 |
Dan maar zonder bechamelsaus toch, is wel lekker bij de lasagne maar ook weer niet verplicht vind ik. Kun je overigens ook kant en klaar kopen desnoods. Ik heb een waterkoker met een plaat en ik zou daar sowieso geen dingen in gaan koken, maar wel leuke creatieve tip ![]() | |
Elleska | donderdag 26 februari 2015 @ 15:08 |
snelkookrijst/pasta kan je ook wellen in schaaltje kokend water. duurt dan wel wat langer dan de tijd op de verpakking. oventje zonder magnetronfunctie? combimagnetron is zeker een aanrader voor een student. met een magnetron en een magnetron-stoommandje kan je al heel veel. komt er nog wel een kookplaat? gewoon een simpele keramische kookplaat is niet geweldig maar beter dan niets. of een electrische hapjespan, ook erg handig bij gebrek aan een kookplaat. | |
PluisigNijntje | donderdag 26 februari 2015 @ 16:04 |
Gepofte aardappels, gebakken aardappels kun je maken met de oven. Je zou ook uien en wortels met de aardappels mee kunnen poffen en dan tot stamppot stampen. Soep maken van geroosterde pompoen en wat ui en tijm, dan met gekookt water pureren. En allerlei vlees kan natuurlijk in de oven. Ook stoofpotten, alleen dan kun je het vlees niet eerst dichtschroeien. | |
Pietverdriet | donderdag 26 februari 2015 @ 17:53 |
Ga naar de kringloop en bezorg je een tweedehands goedkoop kooktoestel, kijk op kleine advertenties bij supermarkten, een tweedehands gasfornuis kan je vaak voor niets afhalen | |
icloud | zaterdag 28 februari 2015 @ 14:38 |
Hoi piet ik moet volgende week 8 hamburgers bakken inclusief broodje, gezien ik niet zoveel pannen heb en ik graag zo min mogelijk in de keuken wil zijn tijdens het koken vroeg ik me af of het een optie is om de hamburgers en uien in de ochtend aan te braden en vlak voor het diner op te warmen in de oven? of word dat niet lekker? | |
Pietverdriet | zaterdag 28 februari 2015 @ 16:19 |
Kan prima. | |
icloud | zaterdag 28 februari 2015 @ 16:21 |
5 minuten 120 graden? | |
Pietverdriet | zaterdag 28 februari 2015 @ 16:26 |
Nee, tot ze warm zijn, dat verschilt per oven, gewoon ff voelen | |
NutKees | maandag 2 maart 2015 @ 08:31 |
Kleine follow-up: afgelopen weekend dit advies gevolgd en de lasagne was beslist niet te droog (waar ik oorspronkelijk wel een beetje bang voor was). Was mijn eerste diner-feestje voor 12 mensen, een heel erg intensieve dag maar zeer geslaagd verlopen. Bedankt Piet! | |
Pietverdriet | maandag 2 maart 2015 @ 08:41 |
* Pietverdriet is blij, hier doen we het voor! Mensen enthusiast maken over lekker eten en koken | |
Zith | maandag 2 maart 2015 @ 10:11 |
Die Grillhaxe (1 week met pekelzout, 1 wilde knoflook, mosterdzaad en laurierblad) was ook mooi gelukt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Volledig rood / roze vlees, maar helemaal gaar ![]() | |
Pietverdriet | maandag 2 maart 2015 @ 10:48 |
Kijk, en de zwoerd was ook mooi krokant zo te zien? Krijg er honger van | |
Sorella | maandag 2 maart 2015 @ 15:18 |
Piet om paardenworst te maken heb ik 70% paardenvlees en 30 % varkensvlees nodig. Maar welk varkensvlees moet ik ervoor gebruiken ? het vetspek of de hamlap of procureur of een ander soort vlees ? Zelf zou ik denken het vetspek omdat paardenvlees tamelijk droog is. Het wordt gewoon gebakken in de pan dus niet gedroogd. | |
Pietverdriet | maandag 2 maart 2015 @ 16:01 |
Kinnebak doet het vaak goed in worst, vetspek kan ook. | |
ChildoftheStars | maandag 2 maart 2015 @ 16:03 |
Vanavond heb ik een eter op visite die persé vlees wilt eten (anders hoor ik de hele avond gezeur dat de maaltijd niet compleet was, ook al zitten er genoeg andere eiwitbronnen in). Dus ik heb kip voor die gast gekocht: hoe weet ik dat het gaar/eetbaar is? | |
Mord_Sith | maandag 2 maart 2015 @ 16:04 |
Kip (filet of poten?) is roze. Als het geheel wit is, is het gaar. | |
ChildoftheStars | maandag 2 maart 2015 @ 16:06 |
Filet (gewoon zo'n dikke plak vlees dus) En ik heb wel eens gehoord dat het droog/taai kan worden, hoe zie je dat dit niet het geval is? Dank je wel ![]() (de volgende keer heeft hij lekker vega te accepteren, dat weet ik wel ![]() | |
Mord_Sith | maandag 2 maart 2015 @ 16:06 |
dat zie je helaas niet ![]() Langzaam garen maakt dat het minder snel droog wordt dan snel, mnaar ik vind filet, gewoon zo gebakken, eigenlijk altijd maar droge meuk. | |
Pietverdriet | maandag 2 maart 2015 @ 16:14 |
Neem kipfilets kruid ze en omwikkel ze met ontbijtspek,ongeveer drie kwartier in de oven bij 175 graden Of neem kippenvleugels, kruid ze en een uurtje in de oven bij 200 graden | |
Pietverdriet | maandag 2 maart 2015 @ 16:15 |
Of heb je een hele kip? Edit, nee filet | |
ChildoftheStars | maandag 2 maart 2015 @ 17:15 |
Oooh, dat klinkt als iets dat nog lekker kan zijn. Ik doe dat ![]() (kom uit een vegagezin, heb hier echt geen verstand van) Heel erg bedankt ![]() | |
Pietverdriet | maandag 2 maart 2015 @ 17:17 |
Geloof me, dat is heel lekker. | |
PluisigNijntje | maandag 2 maart 2015 @ 17:42 |
Ik weet niet of het bij de rest van je gerecht smaakt, maar er sateetjes van maken is ook heel makkelijk! Kip marineren in kipkruiden en ketjap, op een stokje doen en een paar minuten op de grill. Ken niemand die dat niet lekker vindt ![]() | |
Satijn | woensdag 4 maart 2015 @ 07:46 |
Ik heb nog 2 stuks vers gebakken zalm over. Het is nu koud en opwarmen lijkt mij niet zo geslaagd. Wat is nou een lekker recept? Internet geeft mij alleen recepten met gerookte zalm.. | |
Pietverdriet | woensdag 4 maart 2015 @ 08:30 |
Ben geen fan van kweekzalm, maar wat dacht je van kaas en room erover en gratineren onder de grill? Je zou een aardappelsalade kunnen maken met zalm? Of door een pastasaus? In een bladerdeegjasje in de oven? | |
RobinOok | woensdag 4 maart 2015 @ 08:33 |
![]() Salmon spread Doesn't look very appetizing but it tasted pretty good. Make a little sauce with 50:50 mayo:crème fraîche (or whipped cream), add some spring onion, chopped rocket/arugula/rucola, big splash of limejuice, pepper and salt. Mix with some poached or smoked or panfried (leftover) salmon. That's it. I especially liked the rocket in this spread. Of: ![]() Ingredients for salmon salad Just mix everything together and serve on bread. Don't use as much egg as I did, don't use the capers, use calvados instead of lemonjuice and only use 1 kind of herb. Parsley would be nicest, I guess. | |
Pietverdriet | woensdag 4 maart 2015 @ 10:21 |
Waarom geen kappertjes, robin? | |
ChildoftheStars | woensdag 4 maart 2015 @ 10:37 |
Hij was inderdaad tevreden. Heel erg bedankt! | |
RobinOok | woensdag 4 maart 2015 @ 11:11 |
Dat vond ik vies. :-) Dat wat ik eronder schrijf is vaak ook gewoon een aantekening voor mijzelf. Anders zou ik obv de foto een volgende keer weer kappertjes gebruiken. (vooral deze foto, waarop alleen de ingredienten staan en niet het eindresultaat) Ik ga ervan uit dat als iemand denkt dat kappertjes wel lekker zijn die ze gewoon wel toevoegt. | |
Satijn | woensdag 4 maart 2015 @ 13:30 |
Ziet er allemaal lekker uit! Bedankt! | |
sirdanilot | woensdag 4 maart 2015 @ 16:46 |
Inmiddels hebben we wel een elektrische kookplaat, heb nog wel dingen gekocht (voor we die op de kop hadden getikt) voor lasagne vanavond zonder kookplaat. Al ga ik wel eve neerst het vlees bakken nu we toch dat ding al hebben, eerder dan verwacht. We hebben dus geen gasaansluiting, anders had ik meteen een gasoven gekocht. Ik vind het schandalig dat ze appartementen durven bouwen zonder gasaansluiting, mijns inziens is dat gewoon echt een basaal iets, maar ja ik heb niet extreem veel keuze qua goedkope woonruimte in deze stad. Waar ik eerst woonde was er een erg goede keuken met gewoon gas maar daar was de huur relatief hoog. Als ik straks ga werken en ook maar een beetje geld heb wil ik toch echt een appartement of huisje met een gasaansluiting, want elektrisch koken vind ik sowieso helemaal niks. Ik zal dus nog steeds vaak de oven en de frituur gebruiken ipv de kookplaat. | |
Pietverdriet | woensdag 4 maart 2015 @ 18:13 |
Alleen hierin of sowieso? Meeste kappertjes worden op azijn verkocht, maar ze zijn er ook "droog" met grof zeezout, ik vind beide erg lekker, maar het is een groot smaakverschil | |
Pietverdriet | woensdag 4 maart 2015 @ 18:14 |
Nieuwe liefde? ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 4 maart 2015 @ 18:16 |
Ergens wonen waar je niet (goed) kan koken, das een straf. Woon soms tijden in hotels en moet dan gedwongen in restaurants eten. Das de eerste week leuk, de tweede gaat nog maar daarna smacht je naar gekookte groenten. | |
sirdanilot | woensdag 4 maart 2015 @ 18:48 |
Nou vandaag heb ik het ding geprobeerd en eigenlijk bakte hij nog best wel prima. Dus het valt mee denk ik. Ben nu lasange aan het maken, staat in de oven. | |
ChildoftheStars | woensdag 4 maart 2015 @ 18:53 |
Hahahaha, nee, ik ben niet hetero, maar alsnog wilde ik hem een welkom gevoel geven | |
RobinOok | woensdag 4 maart 2015 @ 20:38 |
Ik vind ze vaak vies. Op azijn en die gezouten ook. | |
sirdanilot | woensdag 4 maart 2015 @ 21:08 |
Kappertjes zijn ook wel erg sterk van smaak en hebben een specifieke smaak dus het is wel iets wat je of heel lekker vindt of heel vies. Ik vind het zelf erg lekker vanwege de knapperige structuur. De gezouten zijn wat moeilijk te vinden maar vond ik laatst in een italiaans winkeltje, wel aan de prijs Ik heb gelezen dat die lekkerder zijn maar nog niet geprobeerd. | |
RobinOok | woensdag 4 maart 2015 @ 21:14 |
Ik vind ze soms lekker en meestal vies, maar ik ben er nog steeds niet achter wat het verschil maakt. Waarschijnlijk gewoon "de hoeveelheid", maar dat weet ik nog niet zeker. | |
minilot | woensdag 4 maart 2015 @ 21:25 |
Kappertjes frituur ik graag een paar tellen in hete olie. Dan openen de bloemknopjes en worden ze knapperig ![]() | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 11:33 |
Dat moet ik toch eens onthouden! Lijkt me altijd lekker. | |
rhubarb | donderdag 5 maart 2015 @ 16:24 |
Binnenkort voor de 1e keer een visterrine maken (van zalm, witvis, garnalen en tuinboontjes, met mierikswortel-citroensaus). Heb je nog tips Piet, bijvoorbeeld wat voor zwaars je bovenop de terrine legt die de oven in gaat? | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 16:35 |
Nee, eigenlijk niet, en die saus lijkt me uitermate geschikt voor zalm Alternatief Neem een pak koolvis, een pakje gerookte zalm, pakje room, wat geraspte kaas en zout, peper en knoflook. Laat de koolvis ontdooien (of neem kabeljauw, maar das duurder en voor dit recept niet echt nodig) en meng de stukken met de gerookte zalm. Doe dit in een beboterde ovenschaal. Meng de room met de geplette en gehakte knoflook, zout peper en giet dit over de vis. Top dit af met parmasaanse of andere smaakvolle kaasrasp. Zet in de oven op 175 graden tot goudbruin. serveer met saffraanrijst en doperwten en een salade. | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 18:27 |
Brrrr, heb je Piet weer met zijn kaas bij vis. Niet doen hoor, Rubarb. Da's jakkiebah. | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 19:22 |
Kweekzalm kan dat hebben | |
Molo | donderdag 5 maart 2015 @ 19:43 |
Ik vind Parmezaanse kaas heerlijk bij sommige vissen hoor ![]() | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 20:27 |
Ik niet. En ik ben niet alleen daarin. Kijk, iedereen moet het zelf weten, maar vind dat Rhubarb op zijn minst gewaarschuwd moet dat het een combinatie is die ter discussie staat. | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 20:40 |
Oeh ja, zoals rode wijn bij vis, of een zoete dressing op de salade, hartig ijs... | |
Molo | donderdag 5 maart 2015 @ 20:42 |
Fruit bij vis daarentegen ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 20:54 |
Gegrillde zeewolf met een vinigrette met frambozen is goddelijk. | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 21:03 |
Ja, dat is er inderdaad nog eentje, die frambozenazijn van je. Hahahaha. | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 21:12 |
Nee, frambozen | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 21:33 |
Nu ja, bij je zeewolf. Ook erg hoor, daar niet van. ![]() Maar geen regelmatig terugkerende gruwel. Okay, ik hou erover op! ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 21:39 |
Kleur de plaatjes maar blijf binnen de lijntjes. Chocolade door een saus voor over vlees of in stoofvlees? Kreeft met vanille? Foie gras met cassisboter? Foie gras met chocolade Allemaal niets voor jou? Vind je allemaal niet lekker zonder het te proeven? | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 21:46 |
Nee hoor, alleen de dingen die ik zelf noemde. De dingen die jij erbij haalt zijn volgens mij niet erg controversieel. | |
Molo | donderdag 5 maart 2015 @ 21:57 |
Kaas over/bij vis vaak genoeg gegeten in Italië en in Portugal bijvoorbeeld. Vind ik ook niet controversieel | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 22:24 |
Ik vind ze niet controvers, jij begint over dat kaas over vis, of fruit en vis controvers zou zijn. | |
Spanky78 | donderdag 5 maart 2015 @ 22:32 |
Ik vind het raar dat 'kaas bij vis' of een andere generieke combinatie niet zou kunnen. Dat je een specifieke combinatie niet lust snap ik.. Maar het hangt af van de soort vis en de soort kaas. Soort vis en soort fruit. Ik dronk heerlijke rode wijn bij wit vlees, at een dessert met spek erin, etc.. Inmiddels zijn er toch wel af van de mores en taboes? Www.foodpairing.be voor leuke combinaties. Gekke combinatie die me bij staat : bloedworst met chocolade, aardappelen en kaas koffie en vanille... Lekker! (gemaakt door een syerrenchef) | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 22:45 |
Het is dus geen kwestie van niet lusten, het is een controverse. Zoek anders even de definitie van een controverse op. En Piet, ik zei niks over fruit hoor, dat was iemand anders. En ik zei ook niks over rode wijn bij vis of al die andere dingen die jullie noemen. (alleen dat ik altijd moet lachen als Piet met zijn frambozenazijn aankomt, maar dit terzijde, want ook dat is geen controverse en bovendien kwam hij er nu niet mee) | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 22:46 |
Waarom zou het boeien wat anderen er van vinden? | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 22:55 |
Als ik weet dat paardenvlees eten controversieel is en ik krijg eters, dan kan ik ervoor kiezen gewoon rundvlees voor mijn rendang te gebruiken. Of gewoon toch paardenvlees, maar dat is dan een bewuste keuze. Ik zou het minder leuk vinden als ik iets van paard maak en er dan pas achter kom dat er mensen zijn die dat niet willen eten. Zo lijkt het me niet leuk voor Rhubarb om zijn best goede vis-plan aan te passen en zo'n gedrocht met geraspte kaas op tafel te zetten waarvoor gasten hun neus misschien ophalen. | |
Molo | donderdag 5 maart 2015 @ 22:58 |
Fruit met vis was ik. Hele volksstammen aten tong Picasso tijd geleden, prima, moeten zij weten. Ik vind de combi niet lekker, ook niet met frambozen. | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 23:00 |
tong met gemberpoeder en blikfruitcocktail is wat anders dan een vinigraitte met frambozen | |
Lienekien | donderdag 5 maart 2015 @ 23:01 |
Over rendang gesproken. Ik maak je recept in de de slowcooker, Robin. Ik had de laatste keer sucadelappen, maar die waren na zes uur pruttelen helemaal uiteen gevallen. Gewoon voor goedkoper stoofvlees gaan? Wat gebruik jij? | |
RobinOok | donderdag 5 maart 2015 @ 23:06 |
Vaak gewoon magere runderlappen of riblappen. Sucadelappen ook wel. Ondefinieerbare rundvleeslappen van de Turk. Ik ben niet erg monogaam. ![]() Het blijft een kwestie van af en toe testen. Ik kan er echt nooit een pijl op trekken wanneer rundvlees mooi gaar/mals is. Het blijft vaak een verrassing. | |
Molo | donderdag 5 maart 2015 @ 23:07 |
Ja weet ik, maar ik vind beide niet lekker. | |
Pietverdriet | donderdag 5 maart 2015 @ 23:08 |
Als je brokken wilt behouden, moet je ze niet te klein snijden, en als ze zacht zijn het vuur uitzetten. Vuistregel verder, hoe meer het vlees heeft bewogen, hoe meer smaak het heeft | |
Lienekien | donderdag 5 maart 2015 @ 23:08 |
![]() | |
Molo | donderdag 5 maart 2015 @ 23:12 |
Voor de mensen die dit lezen en als een gek in de pan willen roeren, Piet bedoelt tijdens het leven van het dier ![]() | |
sirdanilot | vrijdag 6 maart 2015 @ 08:41 |
Sucadelappen zijn relatief hoogwaardig vlees, na iets van 1.5-2 uur is dat al goed in een normale pan, dus ik denk dat je al na 3 u of 4u in de slowcooker moet gaan kijken. Zelf neem ik de goedkoopste in-de-aanbieding runderlappen van de supermarkt, en dan wil ik die in de gewone pan toch minstens 3.5 u stoven al, dus in de slowcooker misschien zelfs meer dan 6u? Ik vind het eigenlijk fijner om met dat minder hoogwaardige vlees te werken want het valt niet uit elkaar en als je het lang genoeg stooft is het mooi gelatineus en erg lekker. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 maart 2015 @ 08:52 |
![]() Dit dus, en dan bedoel ik niet alleen het hele dier maar ook de delen, de wangen van het varken bijvoorbeeld, het staartstuk van het rund. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 maart 2015 @ 08:53 |
Dit dus Ik eet sucade zonder de zeen (uitgesneden) vaak als steak | |
Lienekien | vrijdag 6 maart 2015 @ 09:06 |
Ja, dat herinner ik me, dat je dat wel eens hebt verteld. Het zag er ook eigenlijk veel te mooi uit om in blokjes uren te gaan stoven. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 maart 2015 @ 09:43 |
Kan ook vaak met Riblappen, mits goed bestorven. Koop soms Riblappen in de aanbieding,die dan zo mooi zijn, snij ik er een stukje van en braad het als biefstuk. Als dat stukje dan mals is heb je reuze steaks voor een prikkie. | |
derLudolf | vrijdag 6 maart 2015 @ 10:22 |
Staartstuk ![]() Vorig jaar voor het eerst gemaakt op de BBQ, echt lekker :F Familie van mee heeft een hooglander laten slachten, ik wou het staartstuk wel hebben, maar die is niet meer te traceren ![]() | |
derLudolf | vrijdag 6 maart 2015 @ 10:27 |
Dit stukje is uiteindelijk hachee geworden en was onderdeel van een stuk stoofvlees. Ik vond het al een erg mooi stukje vlees, waarschijnlijk was het wel te eten als een biefstuk? Of is dit te doormarmerd. Ik vind het in elk geval altijd en genot om met dit mooie ingrediënt te mogen werken.![]() | |
RobinOok | vrijdag 6 maart 2015 @ 10:30 |
Huh? Ik zie nul marmering hoor. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 maart 2015 @ 10:40 |
Dit is gemarmerd![]() | |
Helsinki | vrijdag 6 maart 2015 @ 11:54 |
![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 6 maart 2015 @ 12:15 |
En dit is pure porno ![]() | |
derLudolf | vrijdag 6 maart 2015 @ 14:31 |
Er zit toch wat vet door? Eigenlijk heb ik een biefstuk van de slager nooit zo aandachtig bekeken. Zal ik eens doen dan ![]() Maar dat is dan weer geen biefstuk volgens mij ![]() Ik heb trouwens nog een stuk rosbief van die hooglander liggen. Wat niet ik daar mee aan, op eenzelfde manier bereiden als biefstuk? | |
RobinOok | vrijdag 6 maart 2015 @ 14:37 |
Nee, juist niet. Je ziet alleen de vliesjes van de vezels. Met nul vet ertussen. Ik denk ook niet dat het erg geschikt is als biefstuk. Grote strengen, dat lijkt me echt stoofvlees. Ik maakte laatst een vergissing bij mijn Turk. Die verkoopt vaak hele mooi entrecote, maar ik wees hem op een stuk dat ernaast lag en ik er mooier uit vond zien qua vorm. Of eigenlijk was het gewoon al de goede maat en hij zei dat het ook entrecote was. Maar ik had mijn gutfeeling moeten volgen, want thuis, na het bakken bleek het absoluut geen entrecote te zijn. Supertaaie bieflap. En de structuur lijkt op die van op jouw foto. | |
derLudolf | vrijdag 6 maart 2015 @ 14:54 |
Aha. Ik dacht juist dat die van die oerrunderen juist wat meer vet hadden. Blijkbaar is door een mager stukje. Bieflapjes zijn toch mals? Ik maak eigenlijk zelf bijna nooit dingen als entrecotes, biefstuk etc. maar de bieflappen van die hooglander waren super mals. Als het goed is, komt dat vlees van een bolletje, dus misschien dat dat sowieso allemaal wat malser is. Helaas is bieflap het enige wat gemerkt is van dat vlees. Volgende zorg ik dat ik er bij ben als alles gevacumeerd wordt. Kun ik direct alles labelen. | |
Lucky_Strike | vrijdag 6 maart 2015 @ 15:09 |
Ohh Piet ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 6 maart 2015 @ 16:26 |
Marmering zorgt voor smaak, sappigehid, en voor een zachte structuur, toch kan mager vlees als steak bereid wel mals of zacht zijn. Dat heeft met twee factoren te maken afaik, 1. Het moet vlees zijn wat zacht is van zichzelf, zoals de haas 2. Het moet voldoende gerijpt zijn. Door het rijpen wordt het vlees mals en smaakvol omdat het bindweefsel afgebroken wordt. Dit is een enzym inwerking. Als je nu goed gemarmerd vlees (erg lastig aan te komen, de libellehuisvrouw wil mager) hebt wat goed gerijpt is (is duur want het duurt weken en weken) dan heb je een goddelijk lekkere en zachte steak. Het rundvet wat smelt tijdens het bakken zorgt voor een boterige smaak aan het vlees. | |
foodlover | zaterdag 7 maart 2015 @ 08:24 |
[ Bericht 100% gewijzigd door foodlover op 07-03-2015 08:30:11 ] | |
foodlover | zaterdag 7 maart 2015 @ 08:36 |
Dit las ik al eens eerder van jou, Piet. Een week of twee geleden eens uitgeprobeerd. Heerlijke steaks gegeten met Chimmichurri en dikke frieten. Dankjewel, Piet! | |
Helsinki | zaterdag 7 maart 2015 @ 15:41 |
Ik ben op zoek naar een goed recept om falafel te maken. Iemand? | |
Pietverdriet | zaterdag 7 maart 2015 @ 16:35 |
250 gram Kikkererwten laten weken, ca 12 uur, dan uit laten lekken. Hak een ui klein, 5 tenen knoflook, half bosje peterselie, twee theelepels koriander, een theelepel komijn, een theelepel kummel, halve theelepel kaneel, theelepel zout, theelepel vers gemalen peper. Doe dit in de keukenmachine en maak er een stevig deeg van, als het wat te dun is voeg je er wat oud brood aan toe. Rol er balletjes van zo groot als een walnoot en haal deze eventueel even door de bloem. Frituur ze in olie tot ze goudbruin en krokant zijn, serveer ze met versgehakte peterselie (de andere helft van de bos) en citroen. | |
Erasmo | maandag 9 maart 2015 @ 12:36 |
Ik wil een stukje procureur op de Chinezenmanier wat malser maken, maar in plaats van ananas op sap staat er alleen nog een blik ananas op siroop in de kast. Lukt het aar ook mee? | |
RobinOok | maandag 9 maart 2015 @ 13:37 |
Ja. Het wordt alleen zoeter. | |
Erasmo | dinsdag 10 maart 2015 @ 00:08 |
Het mag toch een dagje later klaar zijn dus heb het zonder gedaan. Bij gebrek aan beter zit het in een rjijstkoker maar als die de hele nacht aanstaat moet het toch wel goed komen? Sucade lukt er altijd wel goed in ![]() | |
angelfish | dinsdag 10 maart 2015 @ 00:22 |
[ Bericht 100% gewijzigd door angelfish op 10-03-2015 00:23:43 (dubbel) ] | |
angelfish | dinsdag 10 maart 2015 @ 00:22 |
[ Bericht 100% gewijzigd door angelfish op 10-03-2015 00:25:31 (dubbel) ] | |
angelfish | dinsdag 10 maart 2015 @ 00:24 |
Volgens mij niet. Want het enzym dat in ananas zit en vlees mals maakt, verdwijnt na verhitting. En ananas uit blik is verhit geweest. Je hebt echt verse ananas nodig. | |
Pietverdriet | dinsdag 10 maart 2015 @ 08:17 |
Ja, je marineert het vlees in vers ananassap, niet verhit, gepasteuriseerd, etc, Kiwi's en Papaja's hebben ook zulke enzymen | |
RobinOok | dinsdag 10 maart 2015 @ 09:41 |
Ik was van mijn apropos door het woordje "ook". Blijkbaar lukt het Erasmo wel met ananas op sap? | |
Pietverdriet | dinsdag 10 maart 2015 @ 11:08 |
De vraag is of je moet/wilt marineren of de annananananananas alleen voor de smaak er in doet | |
Southern | dinsdag 10 maart 2015 @ 11:09 |
Procureur langzaam garen dan wordt hij ook mals. | |
ASSpirine | dinsdag 10 maart 2015 @ 14:36 |
http://www.kayotic.nl/blog/kayotic-falafel Ik volg dit recept van Kay, en heb ook de gehaktmolen gebruikt zoals ze voorschrijft. Weet niet of het effectief uitmaakt voor het eindresultaat. Maar wel koriander gebruiken ipv gewoon peterselie ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 10 maart 2015 @ 16:36 |
Ik vind korianderblad niet zo lekker, dubro achtige smaak. | |
ASSpirine | dinsdag 10 maart 2015 @ 20:19 |
Ze zeggen ook, of je houdt er van, of je haat het. Er is geen gulden middenweg met korianderblad. Een guacamole zonder koriander, is geen echte ![]() ![]() | |
RobinOok | dinsdag 10 maart 2015 @ 21:34 |
Ze zeggen zoveel. Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die het eerst niet lekker vonden en nu wel. | |
Weltschmerz | dinsdag 10 maart 2015 @ 21:43 |
Ik snap wat je bedoelt, maar dat valt heel erg mee als je het niet te lang meewarmt. | |
Elleska | dinsdag 10 maart 2015 @ 21:53 |
wat als het zelfs rauw naar zeep smaakt? | |
Weltschmerz | dinsdag 10 maart 2015 @ 21:55 |
Dan moet je de vaat beter afspoelen voordat je er iets in bereidt. | |
Elleska | dinsdag 10 maart 2015 @ 21:55 |
lollig ![]() | |
RobinOok | dinsdag 10 maart 2015 @ 21:58 |
Volgens mij neemt de smaak van koriander juist af bij verhitting. Ik verhit het nooit. Want zonde. Strooi het alleen rauw over gerechten. (nou ja, bijna nooit. Maar als ik het verhit gebruik ik liever wortel en stengel of Mexicaanse koriander. Die kan beter tegen verhitting) | |
Weltschmerz | dinsdag 10 maart 2015 @ 22:26 |
Ja, en laat daarbij een zeepsopsmaak achter in het gerecht en verder niks. Maar ik snap de haters wel, ik heb zoiets met wei, dat heeft een ziekenhuislucht en dat trek ik niet, ook niet in lichte of verse vorm. Anijs is me ook bijna altijd teveel, doet me ergens aan waspoeder denken. | |
Spanky78 | dinsdag 10 maart 2015 @ 22:29 |
Het is inderdaad wat bloemig, maar ik vind het mits goed gebruikt erg lekker. | |
Spanky78 | dinsdag 10 maart 2015 @ 22:33 |
Klopt, de verse frisse smaak verdwijnt snel. Korianderzaad bevat wel heel veel van dezelfde smaakstof als earl grey thee, zit ook in lavendel (linalool) dus die zeepsmaak is niet zo gek. | |
#ANONIEM | dinsdag 10 maart 2015 @ 23:52 |
Een paar blaadjes koriander zorgen ervoor dat ik een gerecht niet eet. Ik heb aan veel smaken moeten wennen, maar met koriander gaat dat niet bij mij. Ik eet liever niet dan dat ik iets met verse koriander eet. Het lijkt dan echt alsof er zeep door is gegooid voor mij. | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 00:25 |
Zucht. | |
#ANONIEM | woensdag 11 maart 2015 @ 01:33 |
Jij vindt het lekker dus iedereen die het niet te vreten vindt is een klein kind? Zo werkt dat bij jou toch? | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 01:52 |
Nee. Ik geloof gewoon niet zo in dat lekker en niet lekker vinden. Ik geloof dat mensen blijven hangen in een idee of associatie. Bijvoorbeeld een associatie omdat ze ooit eens ziek werden nadat ze X aten. (zonder oorzakelijk verband) Of de associatie dat Y naar zeep smaakt. (terwijl het geen zeep is) Ik hou niet van mensen die blijven hangen in iets. (wat betreft eten) | |
Elleska | woensdag 11 maart 2015 @ 02:20 |
In geval van koriander dan wel apart dat veel mensen los van elkaar dezelfde associatie hebben. Toen ik voor het eerst koriander proefde wist ik niet eens wat het was, laat staan dat sommigen het naar zeep vinden smaken. Schijnt genetisch bepaald te zijn las ik net. De eerste hap bosbessen yoghurt associeer ik met zeep doordat mijn lieve broertje me eens bosbessenyogurt met zeep heeft voorgezeten. Daar kan ik me prima overheen zetten maar koriander blijft naar zeep smaken. | |
Pietverdriet | woensdag 11 maart 2015 @ 08:20 |
Zoals gebakken aardappelen? Kaas en vis? [ Bericht 0% gewijzigd door Pietverdriet op 11-03-2015 08:31:37 ] | |
Pietverdriet | woensdag 11 maart 2015 @ 08:31 |
Ja, net als het vinden dat je pis stinkt nadat je asperges hebt gegeten, sommige mensen kunnen dat helemaal niet ruiken. http://www.c2w.nl/asperges-ruiken-zit-in-de-genen.108333.lynkx Zo ook met Koriander, je hebt mensen die alleen maar de zeepsmaak meekrijgen http://www.gezondheidsnet(...)of-je-koriander-lust [ Bericht 7% gewijzigd door Pietverdriet op 11-03-2015 08:37:08 ] | |
Southern | woensdag 11 maart 2015 @ 08:46 |
Hier komt er ook geen koriander in. Laatst nog geprobeerd (onbewust); in de kantine hadden ze een soep met daarnaast een schaaltje peterselie dacht ik.. Ik heb dus alle groene blaadjes eruit kunnen vissen... Maar ik heb het wel weer geprobeerd! ![]() | |
Vanyel | woensdag 11 maart 2015 @ 11:30 |
Ik heb ook jaren gegruwd van alles wat maar in de buurt van koriander was geweest. Doordringende zeepsmaak waar ik maar niet doorheen kwam. 100x proeven later is dat voorbij. en vind ik het zelfs lekker. Meestal een kwestie van doorzetten, maar daar moet je wel zin in hebben. | |
Pietverdriet | woensdag 11 maart 2015 @ 11:31 |
Ik eet het wel, maar vind het niet lekker. | |
minilot | woensdag 11 maart 2015 @ 11:31 |
Ik vond koriander vroeger ook zeepachtig smaken en mijn vriend kreeg het al helemáál niet weg. Na een tijd lang toch steeds meer ervan proberen gooien we nu zonder blikken of blozen handenvol verse koriander over soep of burrito. ![]() Het is voor mij niet anders gaan smaken, maar ik ben aan de smaak gewend geraakt en ben hem uiteindelijk gaan waarderen. En zo werkt het volgens mij bijna altijd. Gewoon volhouden. ![]() | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 11:42 |
Hoe bedoel je? | |
Pietverdriet | woensdag 11 maart 2015 @ 11:43 |
Dat vind jij toch niet lekker? | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 11:43 |
Zo denk ik dus ook dat het zit.... | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 11:44 |
Welnee, hoe kom je daar nou bij? Ik eet dat allemaal zonder morren gewoon op als ik het voorgezet krijg. | |
Pietverdriet | woensdag 11 maart 2015 @ 11:54 |
Jij het hier hele lamenten gehouden over de gruwel van gebakken aardappels en recent ging je tekeer over mijn parmazaan over de zalm. | |
Pietverdriet | woensdag 11 maart 2015 @ 11:56 |
Prima hoor, je afkeer, maar zeur niet als andere mensen dat ook hebben | |
minilot | woensdag 11 maart 2015 @ 12:02 |
Ik vind dat er wel degelijk een verschil zit tussen een weerstand tegen bepaalde bereidingswijzen of combinaties binnen een gerecht dan 'lust ik niet' ten opzichte van een heel basic ingrediënt. | |
minilot | woensdag 11 maart 2015 @ 12:03 |
(Wat niet wegneemt dat ik het prima vind dat mensen niet van koriander houden. Meer voor mij! ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 11 maart 2015 @ 12:15 |
Koriander <3 Ik vond het vanaf het eerst dat ik het at zo erg lekker. De zeepsmaak herken ik ook echt niet erin. Zowel bij vers, zaadjes en gemalen niet. | |
Elleska | woensdag 11 maart 2015 @ 12:58 |
ik eet koriander ook onder morren. sterker nog ik heb het de afgelopen 2 jaar in de tuin gehad omdat 'lust ik niet' niet in mijn woordenboek voor komt. rauw, gekookt, verschillende gerechten geprobeerd. het smaakt nog steeds naar zeep dus dit jaar staat het niet meer in de tuin. ga je dan niet voorbij aan het feit dat het genetisch is bepaald of je de zeepsmaak als overheersend ervaart of niet? of eigenlijk dat een deel van de bevolking de aromatische geur naast de zepige geur niet kan waarnemen. een deel van de mensen kan dit bestandsdeel door training alsnog waarnemen, anderen helemaal niet. voor iemand die die smaak niet (meer) als zeep ervaart is het een heel basic ingrediënt. voor iemand die een extreme zeepsmaak ervaart is het een stuk zeep meekoken in een gerecht. het is een beetje net als met die jurk. voor de ene persoon is de jurk blauw/zwart en voor de ander wit/goud. 2 mensen kunnen hetzelfde product totaal anders waarnemen. daarom hoef je de ander niet voor gek te verklaren. [ Bericht 0% gewijzigd door Elleska op 11-03-2015 13:15:02 ] | |
#ANONIEM | woensdag 11 maart 2015 @ 13:07 |
Waarom? Opgebakken aardappels mag je wel vies vinden omdat het op een bepaalde minier bereid is? Waarom? Wat is het verschil met een vers ingrediënt? Terwijl bij koriander ook gewoon wetenschappelijk vast staat waar die gore zeepsmaak van komt. | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 13:44 |
Iets haten is iets anders als zeggen "lust ik niet, eet ik niet, want smaakt naar zeep". Ik eet gewoon gebakken aardappelen als het moet. Ook als het niet moet. Dat ik een ranglijst heb in wat ik lekker vindt lijkt me niet meer dan normaal. En dat ik een voorkeur heb voor bepaalde bereidingswijzen lijkt me ook niet raar. Er is bar weinig dat ik niet eet. Ik kan zo gauw niet eens iets verzinnen of het moet poepworst zijn, maar ook dat zou ik nog wel weer eens proberen als ik het voorgeschoteld kreeg. [ Bericht 4% gewijzigd door RobinOok op 11-03-2015 13:49:52 ] | |
Pietverdriet | woensdag 11 maart 2015 @ 13:49 |
Wat jij haat of niet lekker of niet eet vind moet je helemaal zelf weten, andere mensen ook. Roepen dat je iets niet lekker vind zonder het te proeven is wat anders. | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 13:51 |
Whatever. | |
Bortecinem | woensdag 11 maart 2015 @ 13:59 |
Ik heb het ook te vaak proberen te eten met als resultaat dat ik telkens mijn eten moest weggooien. Ik krijg er letterlijk braakneigingen van. En er zijn maar weinig kruiden die dit effect bij mij oproepen. Ik snap de reacties van bepaalde users in dit topic dan ook niet. Waarom zou je jezelf moeten dwingen tot het eten van dingen die je niet lust? Een paar keer proberen oke, maar mensen aanstellers (volgens mij niet hier, maar ik heb deze discussie eerder voorbij zien komen waar dat wel werd gezegd) en weet ik veel wat noemen omdat ze iets niet 100x willen proberen vind ik gewoon overdreven. Het is niet zo dat als je geen koriander lust je de rest van je leven op droog brood en crackers moet leven. En verder smaken veel gerechten die normaal gesproken koriander als ingredient hebben ook prima zonder koriander. Dus ik zie echt geen reden om 100x over mijn nek te gaan puur om koriander te kunnen waarderen. | |
Bortecinem | woensdag 11 maart 2015 @ 14:12 |
Omdat wij thuis vrijwel alleen bladpeterselie gebruiken (en helemaal geen koriander what so ever) wist ik tot een jaar of 13/14 niet eens dat er een andere soort peterselie bestond. ![]() ![]() Heb daarna jaaaren geen koriander meer geproefd of gegeten, tot ik op een bepaald moment wel heel vaak koriander zag staan in recepten. Daarna zeker een keer of 10 proberen te eten maar ik krijg het gewoon niet weg. En wat mij betreft blijft het daar ook bij. [ Bericht 0% gewijzigd door Bortecinem op 11-03-2015 14:17:25 ] | |
Sorella | woensdag 11 maart 2015 @ 14:13 |
Als ik een gerecht maak waar verse koriander in moet gooi ik er (extra) peterselie bij. Een klein beetje gemalen koriander heb ik geen problemen mee maar vers vind ik echt niet lekker. En wat borticinem ook schrijft: "Waarom zou je jezelf moeten dwingen tot het eten van dingen die je niet lust? Een paar keer proberen oke" maar daar houdt het ook mee op voor mij. | |
emmyemmy | woensdag 11 maart 2015 @ 14:34 |
Koriander vind ik ook niet lekker. Ik gebruik het wel eens, maar dan maar heel weinig. Heel raar smaakje. | |
habitue | woensdag 11 maart 2015 @ 14:43 |
Laat ik ook mijn mening over koriander maar geven dan. Lekker! | |
Elleska | woensdag 11 maart 2015 @ 15:13 |
lekkere kortzichtige reactie. je doet nu net of mensen waarbij de zeepsmaak overheerst zich aanstellen. het is wetenschappelijk bewezen dat koriander voor sommige mensen naar zeep smaakt. Mag ik jou een overheerlijk gerecht met als ingrediënt zeep voorzetten? ga je niet dood aan, smaakt alleen wat naar zeep maar dat is geen enkel probleem. | |
Pietverdriet | woensdag 11 maart 2015 @ 15:17 |
Robin is niet zo van de Nuance, daarom hou ik ook zoveel van haar | |
focal | woensdag 11 maart 2015 @ 15:34 |
Waarschijnlijk opgekropte frustratie na meerdere malen uren in de keuken te hebben gestaan en dan te horen te krijgen dat het vies is omdat er wat koriander over zit. Been there. | |
#ANONIEM | woensdag 11 maart 2015 @ 15:40 |
Ik heb een half jaar bij een gastgezin vrijwel dagelijks koriander gegeten. Ik vond het niet kunnen om er over te klagen. Ik vind het nog steeds zo smerig als daarvoor. Dit is in dit geval geen kwestie van een smaak leren waarderen. Verder eet ik echt bijna alles, waar hondh dingen bij zitten die ik heb moeten leren waarderen. | |
Elleska | woensdag 11 maart 2015 @ 16:14 |
tja dat risico loop je wanneer je iets met koriander maakt. moet je ook maar net weten dat koriander voor sommige mensen naar zeep smaakt. | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 18:37 |
Nee, nooit meegemaakt. Aanstellers komen er bij mij niet in. | |
Bortecinem | woensdag 11 maart 2015 @ 18:42 |
Ik heb een paar jaar terug een DNA test laten doen en ik zag net dat er ook een report in staat over koriander aversie. GG = Slightly lower odds of disliking the taste of cilantro. AG = Typical odds of disliking the taste of cilantro. AA = Slightly higher odds of disliking the taste of cilantro. En ik ben inderdaad een AA. | |
RobinOok | woensdag 11 maart 2015 @ 20:54 |
whoehahahahaha. Grapjas. | |
Bortecinem | woensdag 11 maart 2015 @ 21:07 |
Gewoon doorgaan met lachen en belachelijk maken inderdaad. Nog een paar van dit soort reacties en je hebt het hele onderzoek ontkracht! | |
Molo | woensdag 11 maart 2015 @ 21:16 |
Gezellig topic dit zo ![]() Ok, sommige mensen houden van koriander, anderen vinden het een gruwel. Deal with it! En klaar nu alsjeblieft ![]() | |
PluisigNijntje | donderdag 12 maart 2015 @ 15:41 |
Ik zoek iets simpels maar spannends om met mijn broccoli (en kipfilet) te doen vanavond. Tips? ![]() Ik heb in huis; specerijen en gedroogde kruiden, gember, chilipeper, citroensap, knoflook, ui, ketjap, sesamolie, sambal, nou ja, dat soort simpele ongein dus. | |
Lonaa | donderdag 12 maart 2015 @ 15:47 |
Dit: http://www.halfbakedharve(...)n-ginger-rice-pilaf/ | |
wiskundenoob | zaterdag 14 maart 2015 @ 18:59 |
Hi piet, Hoe noem je die witte (of transparante) stukjes in je vlees die als structuur rubberachtig is en dus ook niet opeet. Ik bedoel niet vet. | |
Myraela | zaterdag 14 maart 2015 @ 19:13 |
Pees? | |
wiskundenoob | zaterdag 14 maart 2015 @ 19:16 |
geen idee lol. Soms ziet het gelachtig uit. Waarschijnlijk is het wel pees. | |
Lienekien | zaterdag 14 maart 2015 @ 19:41 |
Zenen. | |
mootie | zaterdag 14 maart 2015 @ 19:52 |
*gruwel* | |
Pietverdriet | zaterdag 14 maart 2015 @ 23:59 |
Bindweefsel, zoals dat ding in het midden van sucadelappen. Erg lekker mits goed klaargemaakt | |
highender | zondag 15 maart 2015 @ 00:14 |
Dat klinkt voor geen meter Piet, heb je daar geen smakelijkere naam voor? "Zo, dat was lekker Piet, heb je nog wat van dat bindweefsel?". Een beetje façade kan geen kwaad af en toe. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 15 maart 2015 @ 09:34 |
Sucade? | |
RobinOok | zondag 15 maart 2015 @ 13:49 |
Lellen en drellen. | |
#ANONIEM | vrijdag 20 maart 2015 @ 18:49 |
kun je rode wijn nog een week of 2 a 3 na openen in eten gebruiken? hoelang kun je het in eten gebruiken? [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 20-03-2015 18:49:32 ] | |
Karstman | vrijdag 20 maart 2015 @ 19:30 |
Zolang je het kan drinken kan het door het eten. Als het te zuur wordt om te drinken wordt je eten er ook niet lekkerder van lijkt me. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 maart 2015 @ 19:37 |
Even proeven, smaakt het smerig, weggooien, smaakt het goed of naar azijn kan je het gebruiken. Ligt er wel aan waar voor je het gebruikt. Ik maakte altijd mijn eigen wijnazijn, heb een paar azijnvaatjes, gingen alles resten wijn in. | |
#ANONIEM | vrijdag 20 maart 2015 @ 19:46 |
ah oke, de wijn rook vrij zoetig iig, ik heb het door het eten gegooid, maar je kunt het dus vrij lang bewaren begrijp ik ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 20 maart 2015 @ 19:48 |
geur zegt niet alles, kan heel smerig zijn, na een realtief korte tijd al | |
#ANONIEM | vrijdag 20 maart 2015 @ 19:49 |
maar kun je er nooit ziek van worden los van de vieze smaak? | |
Pietverdriet | vrijdag 20 maart 2015 @ 19:59 |
Zou ik zo niet weten. Wijn is eigenlijk bedorven druivensap, wijn kan goed bederven door azijnbacterien die alcohol omzetten in azijnzuur, maar ook slecht bederven (kurk hebben bijvoorbeeld, ook een bacteriele infectie, maar ook een vreselijk smerige smaak) of je een voedselvergiftiging kan krijgen van bedorven wijn weet ik eerlijk niet, je zal het waarschijnlijk proeven. Had afgelopen zondag nog een wijn met kurk, restaurantpersoneel vertelde dat ze dat met die jaargang ineens veel hadden. (En nogmaals, dat is een bederf, niet stukjes kurk ofzo in de wijn, het heet alleen zo. De wijn smaakt dan naar muffig zaagsel en beschimmeld karton, echt, zo smerig) | |
Spanky78 | vrijdag 20 maart 2015 @ 20:05 |
Als het verzuurd is kan je weet niet ziek van worden. Ziekmakende bacteriën houden niet van zuur en al helemaal niet van azijn. Kan in principe geen kwaad. En daarvoor is het gehalte aan alcohol voldoende om Ziekmakende bacteriën weg te houden. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 maart 2015 @ 20:09 |
Ja en nee Er kunnen ook andere stoffen ontstaan als azijnzuur, bv fenolen en aromaten | |
Spanky78 | vrijdag 20 maart 2015 @ 20:21 |
Dat word je alsnog niet men ziek van, fenolen zijn over het algemeen niet gezond trouwens. Om van wijn ziek te worden moet er echt iets heel geks me zijn gebeurd. Microbiologische risico's zijn nihil. Chemisch ook zeer klein. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 maart 2015 @ 20:23 |
Enige wat ik me zou kunnen bedenken is als er methanol ontstaat, maar dat lijkt me bij wijn niet aanwezig, is eerder een vergistingsrisico | |
Spanky78 | vrijdag 20 maart 2015 @ 20:43 |
Ja en dan vooral bij het stoken wordt het geconcentreerd. Methanol kan ontstaan als er houtsneden, pectinerijke vruchten if pitten meegisten. In wijn is het risico daarop ook klein, bij abrikoos is dat bijvoorbeeld groter. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 maart 2015 @ 21:00 |
Tja, methanol zou ook een ideale brandstof zijn voor electrische autos, het heeft geen koolstofbrug dus je kan het in een lage temperatuur brandstofcel verstoken, maar het is ook vreselijk giftig. | |
Spanky78 | vrijdag 20 maart 2015 @ 21:06 |
Behoorlijk. Het wordt in sommige dragsters gebruikt dacht ik. Maar inderdaad heeft het nogal wat nadelen. Daarnaast brandt het onzichtbaar, dus erg link. | |
vivelafete | zondag 22 maart 2015 @ 12:41 |
kort vraagje: kan je nog iets doen met de dikke stelen van (wilde) grote spinazie of is het compostafval? | |
Pietverdriet | zondag 22 maart 2015 @ 16:08 |
Klein snijden en bouillon van trekken? Als basis voor spinaziesoep | |
sirdanilot | zondag 22 maart 2015 @ 17:54 |
Wel in combinatie met andere groenten en/of bijvoorbeeld botten van vlees dan. | |
RobinOok | zondag 22 maart 2015 @ 18:46 |
Botten van vlees? Dus niet van botten van groenten? | |
Pietverdriet | zondag 22 maart 2015 @ 19:40 |
Of van gevogelte | |
RobinOok | zondag 22 maart 2015 @ 19:44 |
Oja, sommige mensen vinden gevogelte geen vlees. En daar wil je op zeker geen bouillon van trekken..... | |
Pietverdriet | zondag 22 maart 2015 @ 19:49 |
Nee? Ik trek vrijwel overal soep van. | |
RobinOok | zondag 22 maart 2015 @ 19:51 |
Sirdanilot niet, blijkbaar. | |
#ANONIEM | zondag 22 maart 2015 @ 22:39 |
Nou nou, iemand zegt 'botten van vlees' maar had ook gewoon alleen 'botten' kunnen zeggen. Jij bent zo ongelooflijk slim dat je dat ziet. Ik ben trots op je. | |
RobinOok | zondag 22 maart 2015 @ 23:06 |
Mooi zo! | |
vivelafete | zondag 22 maart 2015 @ 23:12 |
Thanks! Heb nog wat blad overgehouden en daar ga ik met de stelen een soepje van maken. Bij de bouillon heb ik ook aan gedacht maar ik ben bang dat de bitterheid van de spinaziestengels een beetje de overhand gaat krijgen. Zal ik misschien een andere keer nog eens proberen. | |
_Joy_ | maandag 23 maart 2015 @ 12:12 |
- nevermind - [ Bericht 95% gewijzigd door _Joy_ op 23-03-2015 12:48:42 ] | |
fespo | woensdag 25 maart 2015 @ 12:49 |
iemand een tip wat ik met een (hele grote) bos platte peterselie kan doen? binnen een paar dagen zal de bos wel helemaal verlept zijn. ![]() | |
Karstman | woensdag 25 maart 2015 @ 13:41 |
Tabouleh maken? Bijvoorbeeld zo: http://www.okokorecepten.(...)tabouleh-basisrecept maar er zijn een miljoen variaties mogelijk. | |
Pietverdriet | woensdag 25 maart 2015 @ 13:43 |
Fijnhakken, en in ijsblokjes invriezen? | |
Weltschmerz | woensdag 25 maart 2015 @ 13:44 |
Na 1 a 2 week kan het nog prima over de champignons in de pan. | |
RobinOok | woensdag 25 maart 2015 @ 13:44 |
Tijgersalade van maken?![]() iger Salad | |
Spanky78 | woensdag 25 maart 2015 @ 15:25 |
Salsa Verde maken met de peterselie natuurlijk! | |
habitue | woensdag 25 maart 2015 @ 17:03 |
Peterselie kun je in zowat alle salades kieperen. | |
sirdanilot | zaterdag 28 maart 2015 @ 12:54 |
Wel hoor | |
sirdanilot | zaterdag 28 maart 2015 @ 12:58 |
Piet, ik heb 4 deense forellen gekocht bij de visboer. Wat zal ik er eens mee doen? Gewoon met citroensap en olie en zout en dan in de oven? Maar ik weet dan niet hoe lang het moet, omdat ik zo een studentenoventje heb dus exacte temperatuur gaat hem niet worden (heb ook geen thermometer). Hoe kan ik dan zien of het gaar is? Bakken lijkt me zonde of kan dat wel? Groenten heb ik spinazie (bevroren), andijvie, raapstelen, kool etc Maar daar kan ik ook wel wat anders mee doen, desnoods draai ik een soepje. | |
sirdanilot | zaterdag 28 maart 2015 @ 12:59 |
En aardappel voor van die mensen die vinden dat aardappel een groente is. | |
Weltschmerz | zaterdag 28 maart 2015 @ 14:02 |
Zonde? Als je hem goed bakt niet. Ik ben fan van een klassieke bereiding, bakken in boter, amandelen, peterselie en citroensap en schil. | |
sirdanilot | zaterdag 28 maart 2015 @ 15:14 |
Ok, goeie tip, maar dan dus wel heel langzaam bakken neem ik aan? En hoe lang ongeveer? Het zijn niet zo grote forelletjes. En gewoon met kop en al toch? Dat vind ik er leuker uitzien. Ik heb er 4 dus een soep van de koppen maken gaat niet werken denk ik lijkt me wat te weinig? | |
sirdanilot | zaterdag 28 maart 2015 @ 15:15 |
Ik heb eigenlijk nog nooit forel gemaakt, ik doe normaal altijd goedkope vis zoals poon. | |
Pietverdriet | zaterdag 28 maart 2015 @ 15:23 |
Ben het eens met weltschmerz, bakken is lekker, in geklaarde boter. Je bakt je niet te heet en als je boven op de rug drukt en voelt dat het vlees los laat van de graat is hij gaar. | |
Weltschmerz | zaterdag 28 maart 2015 @ 15:30 |
Boter lichtbruin laten worden, vuur hoog maar zonder dat de boter donkerbruin wordt, dus naar beneden bijstellen als de vissen er al een tijdje inliggen, en dan 3 a 4 minuten per kant als het kleintjes zijn. Dan wordt het velletje een beetje knapperig en de vis net aan gaar. Omdraaien zonder het vel te beschadigen is hetgene wat het moeilijkst is. Zoek even een pan uit waar ze goed in liggen, het geeft niet als ze met kop en staart tegen de rand liggen want daar zit toch minder vlees dus dat heeft ook niet zoveel hitte nodig om gaar te worden. De amandelsnippers kun je beter in een apart pannetje roosteren, op heel laag vuur, anders kunnen ze een rommeltje van het vel maken. Ja, het wangvlees is het lekkerst. Als je soep van vissenkoppen wil maken lijkt me dat je beter een zak vissenkoppen kunt halen, daarvoor liggen ze op de markt. Er worden immers genoeg filets verkocht. | |
Weltschmerz | zaterdag 28 maart 2015 @ 15:32 |
Dat wist ik dan weer niet. Ik ging ervan uit dat je eerste keer maar wat over of ondergaring moet accepteren omdat je het eerst gedaan moet hebben om het te leren zien. Maar het klinkt heel logisch. Geklaarde boter is dat omdat je ze hard bakt of omdat je de botersmaak niet wil? | |
Pietverdriet | zaterdag 28 maart 2015 @ 16:04 |
Omdat de boter dan minder snel verbrand. Zelf eet ik geen forel, de gronderige smaak staat me tegen. | |
Weltschmerz | zaterdag 28 maart 2015 @ 16:14 |
Dat hoor ik wel meer over zoetwatervis, ik herken de smaak die je bedoelt wel, maar voor mij hoort het gewoon bij de vis. Ik zou zeggen gewoon de boter niet laten verbranden, het is geen biefstuk, het hoeft niet maximaal heet. | |
Spanky78 | zaterdag 28 maart 2015 @ 17:22 |
Dan ben jij vast fan van panfasius ![]() Ik vind forel nog wel lekker... | |
Pietverdriet | zaterdag 28 maart 2015 @ 17:26 |
Vies is teveel gezegd, vind de grondsmaak gewoon niet lekker. | |
sirdanilot | zondag 29 maart 2015 @ 17:59 |
Gisteren was hij lekker. Wel ga ik hem vandaag op hoger vuur bakken (ja ik had er nog 2 over, kregen het niet op haha). Ik vind het velletje namelijk lekkerder als het krokant is, de andere kant van de vis had ik wat lager gebakken en toen deed ik het velletje eraf omdat deze niet krokant geworden was en dus niet lekker. Dus ik denk op maximaal vuur even aan beide kanten in de pan en dan verder op lager vuur tot het goed is. Ik vind het nl zonde om het velletje weg te gooien want bij de wat krokantere was dat wel erg lekker. Ik probeerde vandaag de vis te fileren met behulp van Youtube maar dat is helaas falikant mislukt, ging te diep het visvlees in. Bovendien heb ik geen vlijmscherpe messen dus dan lukt het ook al niet, en ik heb nog nooit vis gefileerd. Dan maar doen alsof er niks gebeurd is en gewoon op de graat haha ![]() | |
sirdanilot | zondag 29 maart 2015 @ 18:00 |
Wat betreft de grondsmaak: ik houd inderdaad niet van grondsmaak bij bijvoorbeeld karper (ja, dat eten ze in oost-europa...) en tilapiafilet (dat is echt heel goor). Maar bij de forel vind ik de smaak zo subtiel dat ik het wél lekker vind ![]() Maar qua prijs-qualiteit verhouding koop ik denk ik liever vis uit de zee, is ook meer typisch voor ons land denk ik. | |
Ferdii | zondag 29 maart 2015 @ 19:24 |
Karper ligt hier ook regelmatig in de groothandel ![]() | |
sirdanilot | zondag 29 maart 2015 @ 19:39 |
Mwah ik ben niet zo een fan. De vis is wat te 'grof' , vind ik: te vet, te veel grondsmaak. Vind paling dan lekkerder Maar goed paling is natuurlijk veel duurder, en ik snap wel waarom men in oost-europa dan karper eet. | |
Pietverdriet | zondag 29 maart 2015 @ 20:04 |
Net kabeljauw gegeten, erg lekker | |
sirdanilot | zondag 29 maart 2015 @ 21:36 |
Kabeljauw is inderdaad heerlijk. Zeker gezouten+gedroogde bakkeljauw (bacalhau/bakjauw). Maar ook vers heerlijk. Weet jij of het doenbaar is om in een studentenkeukentje (met dus niet heel erg goede keukenmessen) een vis te fileren of heb je gewoon echt een vlijmscherp mes nodig? | |
RobinOok | zondag 29 maart 2015 @ 21:58 |
Een forel wordt bijna nooit vooraf gefileerd. Is een ongelofelijk kutbeest om te fileren. Ik begin er niet meet aan. En voor fileren heb je geen bijzonder materiaal nodig, maar een scherp mes is altijd handig.![]() ![]() ![]() [ Bericht 34% gewijzigd door RobinOok op 29-03-2015 22:35:54 ] | |
Pietverdriet | zondag 29 maart 2015 @ 22:24 |
Koop een molenmesje, vlijmscherp en niet duur! Verder is filleteren een kwestie van oefenen | |
Pietverdriet | zondag 29 maart 2015 @ 22:25 |
Forel wordt vaak na de bereiding gefiletteerd | |
RobinOok | zondag 29 maart 2015 @ 22:34 |
Achteraf gaat een stuk makkelijker ja.![]() | |
sirdanilot | zondag 29 maart 2015 @ 22:43 |
Ok, goeie tip, eens proberen. Beest op de bovenste foto is een zalmforel geen forel toch? | |
Pietverdriet | zondag 29 maart 2015 @ 22:48 |
Zalmforel bestaat niet, das een marketingnaam voor doorgekweekte regenboogforel | |
Againzender | zondag 29 maart 2015 @ 23:04 |
daar is nog eens een TV programma over geweest, zal wel Keuringsdienst van Waarde geweest zijn. | |
Againzender | zondag 29 maart 2015 @ 23:10 |
Molenmesjes zijn top! Ik met mijn onhandigheid kan er uitstekend mee overweg. Heb hem van mijn vrouw cadeau gekregen, een van de beste cadeaus de afgelopen 15 jaar ![]() En fileren is oefenen inderdaad.Als kind mocht ik de zeetong voor mijn vader fileren, en dan kreeg ik ook een flink stuk van de vis van hem ![]() | |
Weltschmerz | maandag 30 maart 2015 @ 10:30 |
Die zoveel kleurstoffen gevoerd is dat hij 'mooi' roze is en voor geen meter smaakt. Trap er niet in. Ik zie niet in waarom je hem vooraf zou willen fileren. Op het bord schuif je het vlees zo van de graat met een bot mes. Volgens mij is het ook gewoon lekkerder, net zoals Makreel aan de graat moet worden gerookt. Bij kip zit de smaak ook bij het bot. Makreel is pas lastig fileren, maar het is het waard, die gerookte fileetjes missen een heleboel smaak. | |
klaarover | maandag 30 maart 2015 @ 10:39 |
De foto's tonen geen standaard wijze van fileren. Standaard is toch je snijdt de filets van de graat af. De foto's tonen eerder het uitbenen van de forel - de graten uit de vis snijden. Ja dat lijkt mij ook een bijzonder ingewikkelde klus. | |
RobinOok | maandag 30 maart 2015 @ 11:44 |
Waarom zou die opeens niet meer smaken omdat de kleur anders is? ![]() | |
RobinOok | maandag 30 maart 2015 @ 11:46 |
Ja, dat is ook zo. Op de foto's werd ie uitgebeend. Filetjes snijden is iets makkelijker, maar bij forel nog steeds kut. Ik zou dat echt gewoon niet doen. Als ik perse filets zou willen hebben zou ik een andere vis kiezen. | |
Weltschmerz | maandag 30 maart 2015 @ 11:53 |
Geen idee, ik stel vast dat zalmforel niet lekker is en verkocht wordt vanwege zijn kleur en bijbehorende naam. Hoe het een het ander zou kunnen bewerkstelligen is weliswaar interessant, maar niet in relatie tot de aankoopbeslissing. | |
Pietverdriet | maandag 30 maart 2015 @ 11:58 |
Vriend van mij vertelde zijn dochter dat er in de dierentuin een ijsbeer was, dit vond de 4 jarige geweldig, want ijs is erg lekker en beer is zacht en knuffel, een ijsbeer moest dus wel helemaal geweldig zijn. Daar moet ik aan denken bij zalmforel | |
Pietverdriet | maandag 30 maart 2015 @ 12:00 |
Noemen we bokking palingharing, zouden we daar ook meer voor kunnen vragen? | |
Spanky78 | maandag 30 maart 2015 @ 17:09 |
Dat is dan ook niet zo. De kleurstof is er zelfs een die behoorlijk gezond is :astaxanthine. Zelfde die zalm roze maakt, zit in krill en kreeftachtigen. | |
Spanky78 | maandag 30 maart 2015 @ 17:11 |
Het is gewoon forel die iets anders heeft gegeten. Niets mis mee. Ik vind forel lekker trouwens, mits goed bereid. | |
Weltschmerz | maandag 30 maart 2015 @ 17:16 |
Ik vind forel ook lekker maar zalmforel niet. Ik had het een keer gehaald ipv gewone forel en toen was de smaak een grote tegenvaller. Toen heb ik het later nog een keer gehad omdat iemand anders er was ingetrapt, en toen vond ik het weer geen lekker vis. Bij haasbiefstuk lukt het wel. [ Bericht 44% gewijzigd door Weltschmerz op 30-03-2015 17:24:18 ] | |
Spanky78 | maandag 30 maart 2015 @ 17:26 |
Bias. | |
Weltschmerz | maandag 30 maart 2015 @ 17:28 |
Maar dan andersom, ik was nog zo naief om te denken dat een voorvoegsel en een toevoeging aan de prijs zou betekenen dat het lekkerder was. Het smaakverschil is in ieder geval duidelijk. | |
RobinOok | dinsdag 31 maart 2015 @ 08:42 |
Jij trapt er dus ook in. Andere kleur = andere smaak. In je hoofd. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 maart 2015 @ 08:45 |
Dat doen de meeste mensen, daarom wordt zalm en forel ook met kleurstoffen gevoed, zodat het roze is en mensen denken dat het wat echt bijzonder lekkers is. | |
RobinOok | dinsdag 31 maart 2015 @ 08:49 |
Ja, waarbij ik dus vaststel dat het 2 kanten op werkt. Zag het laatst ook bij een drankje of , weet het even niet meer, mensen vonden de kleur er chemisch uitzien en alleen al daarom werd het afgekeurd. Terwijl het gewoon een natuurlijke kleur had. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 maart 2015 @ 08:53 |
Zo smaakt wijn uit zwarte glazen ook anders En smaken desserts meer of minder zoet afhankelijk van het kleur bord. Effect is echt, verschil in zoetwaarneming kan tot 30% lopen | |
Weltschmerz | dinsdag 31 maart 2015 @ 08:57 |
Het is een feit van algemene bekendheid dat wat de ogen zien belangrijk is voor de smaakbeleving. Maar als ik eens een ander soort forel zie liggen en die neem ipv de normale, daar meer voor betaal, tot perfectie bak en als ik hem van de graat haal er een mooie kleur vlees tevoorschijn komt, dan lijkt me dat de enige bias kan zijn dat ik hem als lekkerder ga ervaren dan ik bij dubbelblind proeven zou doen. Maar ik vond ze opvallend niet lekker, een teleurstelling, moeite verspild aan het verkeerde ingredient, opvallend veel anders van smaak ook. Dan maak je mij niet wijs dat het alleen om de kleur gaat. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 maart 2015 @ 09:33 |
Wellicht bedoelde je het anders, maar jij beweerde dat de kleurstof voor een andere smaak zorgt. | |
RobinOok | dinsdag 31 maart 2015 @ 09:42 |
Nee, ik heb geen idee waarom die forel (n=2) niet lekker was, maar jij hangt het op aan de kleur. Ik denk dat andere oorzaken meer voor de hand liggen. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 maart 2015 @ 09:44 |
Wat smaakt jou niet er aan? Bij mij is het de gronderige smaak, die je trouwens bij vrijwel alle zoetwatervis hebt. | |
sirdanilot | dinsdag 31 maart 2015 @ 10:10 |
Ik denk dat Weltschermz de zalmforel niet lekker vindt omdat zalmforel gekweekt is en forel vaak wild wordt gevangen. Of ben ik nu naïef en was mijn forelletje ook gewoon gekweekt? Er stond 'deense forel' bij, ik weet niet of je die dingen in het wild hebt in Denemarken. | |
Weltschmerz | dinsdag 31 maart 2015 @ 10:39 |
Nee, ik hang het niet op aan de kleur, ik vind zalmkleur een mooie kleur. Maar ze kweken een vis om als zalmforel te verkopen, en die verschilt van regenboogforel. Het voor mij relevante verschil is dat die zalmforel niet lekker is, en regenboogforel wel. Ik denk dat die ook gekweekt is. Ik heb op zich niks tegen kweekvis, maar kwekers manipuleren de vis vaak wel omdat het kan. Dat kun je ook verkeerd doen, of althans niet naar mijn smaak. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 maart 2015 @ 11:43 |
Forel wordt gekweekt in vijvers, volgens mij is forel de eerste kweekvis. | |
pl4kkie | dinsdag 31 maart 2015 @ 12:08 |
Waarom hebben jullie het allemaal over zalmforel ![]() http://jenaidavanwijk.com/zalmforel-weer-een-illusie-armer/
| |
Pietverdriet | dinsdag 31 maart 2015 @ 12:20 |
Oh noes, stukjes aardolie, hellup, nu wordt ik echt bang! | |
RobinOok | dinsdag 31 maart 2015 @ 12:30 |
Tuurlijk bestaat zalmforel, dat is gewoon de naam voor een rose regenboogforel. Duhuh. Het bestaat niet als een aparte soort. Okay, maar het bestaat wel. Net zoals gerookte makreel bestaat, ook al is dat geen aparte soort. De vraag is alleen, als iemand een rose regenboogforel niet (of juist wel) lekker vindt en een witte wel (of juist niet), of het aan de kleur ligt of niet. Mijn idee is van niet. Want ik geloof niet dat je de kleurstof proeft. | |
Karstman | dinsdag 31 maart 2015 @ 12:47 |
Neeeeh, niet aardolie, OMG ze zijn ons aan het vergiftigen! | |
Bramito | dinsdag 31 maart 2015 @ 12:50 |
Ik weet niet wat je betaald hebt voor je forelletjes, maar je kan er wel vanuit gaan dat het kweek is. Mijn ervaring is dat gevangen forel nogal aan de prijs is. Dat is dan wel een ander soort. | |
Weltschmerz | dinsdag 31 maart 2015 @ 13:20 |
Lelijke tomaten zijn ook vaak lekkerder. Als je kweekt kun je ook kweken op bepaalde eigenschappen. Met voer kun je de smaak ook beinvloeden. Jij veronderstelt dat alleen de kleur verschilt, dat hoeft helemaal niet zo te zijn en het is ook niet mijn ervaring. | |
RobinOok | dinsdag 31 maart 2015 @ 14:20 |
Nee, dat veronderstel ik niet. Maar laat maar. We hoeven het niet eens te worden. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 maart 2015 @ 14:51 |
| |
Spanky78 | dinsdag 31 maart 2015 @ 15:20 |
Yup, sterker nog, een redelijk beroemd onderzoek over een getraind panel die witte wijn met kleurstof beoordeelden alsof het rode wijn was... oops. http://www.jstor.org/disc(...)=2&uid=4&uid=3738736 er is een heel symposium genoemd naar deze mevrouw trouwens. Bias is nogal sterk en vaak onbewust. Op vakantie is de wijn lekkerder dan de doos die je meenam naar huis (omgeving speelt een rol). Een mooi opgemaakt bord, daarvan smaakt het eten beter. Omdat je bij een sterrenchef zit MOET het eten wel lekker zijn etcetc. Mensen zullen een gelijk drankje met donkerder kleur vaak sterker vinden smaken, en ga zo maar door. Mensen zijn gemakkelijk te foppen. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 maart 2015 @ 15:29 |
Zou het geen foppen noemen, maar het laat zien dat smaak en waarneming veel complexer functioneren dan je op het eerste gezicht zou denken. Coca Cola had een korte tijd een coke zonder kleurstof, smaakte verder hetzelfde, mensen wilden daar niet aan. Zo is het ook vreselijk leuk dubbel blinde proeverijen te doen, welke bubbelwijn vind je het lekkerst als je niet weet wat het is. Welke cognac versus armagnac, grappa? Ik heb daaruit geleerd dat als ik niet weet wat ik drink, een rieslingsekt of een cava veel lekkerder vind dan chique champagnes, (en dat verreweg de meeste mensen dat vinden, anderen prefereren prosecco met minder bubbels, maar niemand vond ooit de champagne het lekkerst), dat ik jonge cognac lekkerder vind dan oude, en eigelijk goede grappa nog lekkerder. |