FOK!forum / Culinesse à gogo / Beste roomboter
#ANONIEMmaandag 15 december 2014 @ 12:58
Ik vroeg mij af wat de beste roomboter is. Ik vind die van Campina het beste voor op brood. Heb ook wel eens de goedkoopste uit het schap bij de Jumbo genomen, alleen die smeerde wat minder makkelijk.

Voor te bakken gebruik ik zo'n 500g-rol van het huismerk.
DroogDokmaandag 15 december 2014 @ 13:01
Echiré is de beste boter toch?
Hallojomaandag 15 december 2014 @ 13:03
Grasboter smeert lekker makkelijk.
Tja..1986maandag 15 december 2014 @ 13:04
Voor op brood koop ik 2x per jaar een kuipje smeerbare roomboter van het huismerk van AH. Voor bakken gebruik ik het eigenlijk nooit.
Gibson88maandag 15 december 2014 @ 13:05
quote:
14s.gif Op maandag 15 december 2014 13:03 schreef Hallojo het volgende:
Grasboter smeert lekker makkelijk.
Lienekienmaandag 15 december 2014 @ 14:30
Als je roomboter op je brood wilt: botervlootje gebruiken en de boter buiten de koelkast bewaren.
fotostartermaandag 15 december 2014 @ 16:05
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 13:04 schreef Tja..1986 het volgende:
Voor op brood koop ik 2x per jaar een kuipje smeerbare roomboter van het huismerk van AH. Voor bakken gebruik ik het eigenlijk nooit.
2per jaar?
quirinamaandag 15 december 2014 @ 16:21
Roomboter is roomboter.. Wat nou beste roomboter? :')
Als je dan echt boter wil zonder risico op groeihormonen/antibiotica en diervriendelijk kies je voor biologische boter.
Ik merk geen verschil tussen Campina boter of huismerken hoor.
Pietverdrietmaandag 15 december 2014 @ 16:26
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 16:21 schreef quirina het volgende:
Roomboter is roomboter.. Wat nou beste roomboter? :')
Als je dan echt boter wil zonder risico op groeihormonen/antibiotica en diervriendelijk kies je voor biologische boter.
Ik merk geen verschil tussen Campina boter of huismerken hoor.
Kerrygold is veel smeerbaarder dan andere boter, normandische rauwemelkse gekarnde boter smaakt erg mooi, maar tussen de standaard supermarkt boter zit verder weinig verschil
niels0maandag 15 december 2014 @ 16:45
Ik gebruik deze:
Voor op brood: Carlsbourg koelkast smeerbaar met zeezout gezouten in een vlootje.
Om te bakken: Wisselt. Nu heb ik Carlsbourg met zeezout gezouten ardense in een pakje.
minilotmaandag 15 december 2014 @ 17:22
Ik vind deze erg lekker:

129028%20Lg.jpg

:9
#ANONIEMmaandag 15 december 2014 @ 17:56
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 14:30 schreef Lienekien het volgende:
Als je roomboter op je brood wilt: botervlootje gebruiken en de boter buiten de koelkast bewaren.
Ik bewaar het nu ook wel buiten de koelkast, maar dan gewoon in het plastic/papier waar het mee in de supermarkt ligt.
LTVDKmaandag 15 december 2014 @ 18:08
Ik vind de roomboter van Président erg lekker als roomboter voor op brood :Y. Alleen volgens mij is die in Nederland niet te koop, ben het hier nog nooit tegengekomen in ieder geval. Voor het bakken en braden gewoon de goedkoopste in de supermarkt.
Selesthamaandag 15 december 2014 @ 18:11
Gezouten grasboter :9

Verder is Normandische boter ook erg lekker, maar niet standaard te krijgen ;)
Tja..1986maandag 15 december 2014 @ 19:50
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 16:05 schreef fotostarter het volgende:

[..]

2per jaar?
Ja, gebruik bijna geen boter.
-Ciske-maandag 15 december 2014 @ 20:05
Ik bewaar het ook buiten de koelkast, maar met name in de winter is grasboter prettiger smeerbaar.

Vers brood met gezouten grasboter :9
uniekhoornmaandag 15 december 2014 @ 20:15
Campina roomboter en dan met een kaasschaaf een plakje eraf schaven..
Rickocummaandag 15 december 2014 @ 22:26
Grasboter is de koning inderdaad!

Mensen die roomboter mishandelen met een kaasschaaf :')
Lienekienmaandag 15 december 2014 @ 23:55
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 22:26 schreef RickoKun het volgende:
Grasboter is de koning inderdaad!

Mensen die roomboter mishandelen met een kaasschaaf :')
Wordt de boter daar anders van?
Mr.Noodlemaandag 15 december 2014 @ 23:58
Lurpak smeerbare roomboter.
Klaploperdinsdag 16 december 2014 @ 00:15
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 22:26 schreef RickoKun het volgende:
Grasboter is de koning inderdaad!

Mensen die roomboter mishandelen met een kaasschaaf :')
Doe ik vaak genoeg. Als de boter hard is omdat het met uit de koelkast komt, zo een plakje op een broodje. Daar verneuk je de boter minder mee dan er met een mes een stuk uit hakken waarmee je niet eens kan smeren.
Zelfscannerdinsdag 16 december 2014 @ 08:57
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 23:55 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Wordt de boter daar anders van?
_O-
stavromulabetadinsdag 16 december 2014 @ 09:21
De rauwmelkse van de kaasboer natuurlijk.
wiijntjedinsdag 16 december 2014 @ 10:12
De gewone roomboter van de Lidl is heel prima - de biologische ook, maar die is dan wel weer 50% duurder .
#ANONIEMdinsdag 16 december 2014 @ 10:25
Vind die van de Aldi ook prima te doen.
Weltschmerzdinsdag 16 december 2014 @ 10:25
Ik haal meestal campina botergoud grasboter. Ongezouten, want anders wordt de jus die ik maak met het aardappelwater te zout. Best lekker, maar in Frankrijk is de boter eigenlijk altijd lekkerder, niet alleen de rauwmelkse.
#ANONIEMdinsdag 16 december 2014 @ 10:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 10:25 schreef Weltschmerz het volgende:
Best lekker, maar in Frankrijk is de boter eigenlijk altijd lekkerder, niet alleen de rauwmelkse.
Wat doen ze eigenlijk anders met boter in Frankrijk?
VitaminWaterdinsdag 16 december 2014 @ 10:37
Ik raad iedereen hier aan om de aflevering over roomboter te bekijken van de Keuringsdienst van waarde.
Dan kom je erachter dat de goedkoopste eigenmerk roomboter precies hetzelfde is als de duurste, omdat roomboter een beschermde productnaam is.
Weltschmerzdinsdag 16 december 2014 @ 11:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 10:27 schreef Chewie het volgende:

[..]

Wat doen ze eigenlijk anders met boter in Frankrijk?
Andere koeien en ander gras denk ik.
VitaminWaterdinsdag 16 december 2014 @ 11:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 11:06 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Andere koeien en ander gras denk ik.
Klopt, die zeggen mioooouuux
#ANONIEMdinsdag 16 december 2014 @ 12:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 11:43 schreef VitaminWater het volgende:

[..]

Klopt, die zeggen mioooouuux
pokkerdepokdinsdag 16 december 2014 @ 12:55
lekker smeerbaar komt toch door toegevoegde troep?
Klaploperdinsdag 16 december 2014 @ 13:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 12:55 schreef pokkerdepok het volgende:
lekker smeerbaar komt toch door toegevoegde troep?
Er zitten verschillende melkvetten in boter, met elk andere temperaturen waarop ze vloeibaar worden. Door deze van elkaar te scheiden is het mogelijk de boter zo samen te stellen met melkvetten dat hij smeerbaarder blijft op lage temperaturen of juist harder bij hogere temperaturen. Wel bewerkt dus, maar geen toevoegingen.
pokkerdepokdinsdag 16 december 2014 @ 13:45
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 december 2014 13:06 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Er zitten verschillende melkvetten in boter, met elk andere temperaturen waarop ze vloeibaar worden. Door deze van elkaar te scheiden is het mogelijk de boter zo samen te stellen met melkvetten dat hij smeerbaarder blijft op lage temperaturen of juist harder bij hogere temperaturen. Wel bewerkt dus, maar geen toevoegingen.
ah, okee
fotostarterdinsdag 16 december 2014 @ 15:19
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 19:50 schreef Tja..1986 het volgende:

[..]

Ja, gebruik bijna geen boter.
Ok. Ben je alleen? Vond het zo weinig ;)
Tja..1986dinsdag 16 december 2014 @ 15:20
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:19 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Ok. Ben je alleen? Vond het zo weinig ;)
Ja, ben alleen. Gooi dat kuipje vaak ook nog minstens half vol weg omdat ik hem niet meer zo fris vind. Dus ik gebruik echt amper boter.
Pietverdrietdinsdag 16 december 2014 @ 16:12
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 december 2014 13:06 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Er zitten verschillende melkvetten in boter, met elk andere temperaturen waarop ze vloeibaar worden. Door deze van elkaar te scheiden is het mogelijk de boter zo samen te stellen met melkvetten dat hij smeerbaarder blijft op lage temperaturen of juist harder bij hogere temperaturen. Wel bewerkt dus, maar geen toevoegingen.
Jein
Er zijn ook smeerbare "roomboters" waar een gedeelte plantaardige olie aan is toegevoegd
#ANONIEMdinsdag 16 december 2014 @ 16:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:19 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Ok. Ben je alleen? Vond het zo weinig ;)
Ik ben ook de enige hier maar gebruik minimaal een pakje per twee weken.
fotostarterwoensdag 17 december 2014 @ 15:20
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 december 2014 16:24 schreef DrNick het volgende:

[..]

Ik ben ook de enige hier maar gebruik minimaal een pakje per twee weken.
Daarom vond ik het ook zo vreemd. Hier zijn we met 3 personen, en elke week een pakje en een rol roomboter :)
minilotwoensdag 17 december 2014 @ 15:23
quote:
4s.gif Op woensdag 17 december 2014 15:20 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Daarom vond ik het ook zo vreemd. Hier zijn we met 3 personen, en elke week een pakje en een rol roomboter :)
Dit :) Maar dan met twee personen.
drakinwoensdag 17 december 2014 @ 16:31
Zelfgemaakte boter van verse melk, ook superlekker als je er een heel klein beetje zout na het maken aan toevoegt.
Tanja1234woensdag 17 december 2014 @ 16:34
Kan die ook wel waarderen!
theunderdogwoensdag 17 december 2014 @ 16:36
Grasboter... _O_
TimeJumperwoensdag 17 december 2014 @ 19:33
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 14:30 schreef Lienekien het volgende:
Als je roomboter op je brood wilt: botervlootje gebruiken en de boter buiten de koelkast bewaren.
Maar word boter niet slecht dan als je het in een warme omgeving laat staan? Mijn keuken zit aan de huiskamer vast. Dus altijd een vrij warme temperatuur.
fotostarterwoensdag 17 december 2014 @ 19:55
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 19:33 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Maar word boter niet slecht dan als je het in een warme omgeving laat staan? Mijn keuken zit aan de huiskamer vast. Dus altijd een vrij warme temperatuur.
Ik bewaar hem ook in de keuken welke aan de huiskamer vastzit.
Open keuken ook nog eens.
Wel staat deze in een keukenkast welke aan de buitenmuur grenst. Dit gaat gewoon prima hoor :)
Maar dit staat er maximaal 7 a 8 dagen.
TimeJumperwoensdag 17 december 2014 @ 21:46
Oh dat red ik niet 7 a 8 dagen, dat word een stuk langer. Zoveel boter smeer ik niet :)
-Ciske-woensdag 17 december 2014 @ 22:14
Ik ben alleen en gaat hier ook prima, doe een week of 3-4 met een pakje.
Verwarming staat alleen 's avonds aan hier gezien ik grootste deel v/d dag van huis ben.
Bij hoogzomer zet ik het wel in de koelkast.
Lienekienwoensdag 17 december 2014 @ 23:23
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 21:46 schreef TimeJumper het volgende:
Oh dat red ik niet 7 a 8 dagen, dat word een stuk langer. Zoveel boter smeer ik niet :)
Nou ja, dat dus. Een paar dagen kan boter prima op kamertemperatuur. Veel langer zou ik niet doen. Dus de hoeveelheid pas je aan aan je gebruik.

Ja, of je legt het pakje er tijdig uit. Zolang als nodig om smeerbaar te worden.
Klaploperwoensdag 17 december 2014 @ 23:40
Door de helft snijden en de ene helft buiten de koelkast kan natuurlijk ook. Maar boter gaat er hier vrij snel doorheen.
Op brood en bijna elke dag wel bij het koken.
#ANONIEMwoensdag 17 december 2014 @ 23:55
quote:
1s.gif Op woensdag 17 december 2014 23:40 schreef Klaploper het volgende:
Door de helft snijden en de ene helft buiten de koelkast kan natuurlijk ook. Maar boter gaat er hier vrij snel doorheen.
Op brood en bijna elke dag wel bij het koken.
Mijn moeder gebruikt daarvoor Butella Bak en Braad :r
Pietverdrietdonderdag 18 december 2014 @ 00:10
quote:
7s.gif Op woensdag 17 december 2014 23:55 schreef DrNick het volgende:

[..]

Mijn moeder gebruikt daarvoor Butella Bak en Braad :r
Een buk en braak product
Pietverdrietdonderdag 18 december 2014 @ 00:12
Ik gebruik het vet van braadkip en van een gans, niervet, spekvet en smout ook, heerlijk
klaaroverdonderdag 18 december 2014 @ 10:28
In Frankrijk smaakt de boter een beetje naar Brie, vind ik altijd.
Ik probeer zelf weleens een pakje hollandse boter te 'rijpen' totdat hij kazig begint te worden. Niet teveel, net ertegenaan. Stiekem heel lekker.
Soms gaat het mis, dan ruikt het naar bederf ipv kaas - weg ermee.
Weltschmerzdonderdag 18 december 2014 @ 10:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 16:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jein
Er zijn ook smeerbare "roomboters" waar een gedeelte plantaardige olie aan is toegevoegd
Dat las ik laatst ook op een etiket: "verrijkt met plantaardige olie".
TimeJumperdonderdag 18 december 2014 @ 12:00
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 10:32 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat las ik laatst ook op een etiket: "verrijkt met plantaardige olie".
Dat is toch ook gezond of niet, wel een stuk makkelijker.
Weltschmerzdonderdag 18 december 2014 @ 12:08
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 12:00 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Dat is toch ook gezond of niet, wel een stuk makkelijker.
Ik zou zelf voor de formulering 'verarmd met plantaardige olie' hebben gekozen. De laatste tijd lees je steeds meer dat margarine nou juist ongezond is en boter goed vanwege de bewerkingen die ze ondergaan. Olie is natuurlijk ook gewoon vet, hartstikke gezond en je gooit er een paar eierdooiers bij en slaat het tot mayonaise en het is ineens ongezond? Ik krijg een beetje het gevoel dat we in de maling genomen worden en hecht zoals zo velen dan ook vooral waarde aan de gezondheisinzichten die het best aansluiten bij mijn smaak en overtuiging en lekker vind ik het niet.
derLudolfmaandag 22 december 2014 @ 20:34
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 16:21 schreef quirina het volgende:
Roomboter is roomboter.. Wat nou beste roomboter? :')
Als je dan echt boter wil zonder risico op groeihormonen/antibiotica en diervriendelijk kies je voor biologische boter.
Ik merk geen verschil tussen Campina boter of huismerken hoor.
Neem even de moeite je iets in de regelgeving omtrent melkveehouderij te kennen voordat je wat Wakker Dier raaskalt.

- Groeihormonen zijn niet toegestaan in de EU!!!

- Melk van koeien die antibiotica hebben gehad, wordt zeker 7 dagen appart gehouden tijdens het melken en komt zodoende niet bij de overige melk terecht.

Roomboter is roomboter is ook onzin. Roomboter is een product dat uit tenminste 82% melkvet bestaat, maar er kunnen dus grote verschillen zitten tussen met welke vetzuren de vetten zijn samengesteld. Verschillen in vetzuren worden veroorzaakt door verschillend vier: vers gras vs. kuil

[ Bericht 3% gewijzigd door derLudolf op 22-12-2014 23:20:21 ]
derLudolfmaandag 22 december 2014 @ 20:35
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 10:32 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat las ik laatst ook op een etiket: "verrijkt met plantaardige olie".
Verrijkt? Verneukt bedoelen ze :'(
Redcoonmaandag 22 december 2014 @ 22:39
Wat is het verschil tussen grasboter en boter? Room is room, toch? Het verschil komt toch alleen tijdens het bereidingsproces tot stand?

Ik vraag me af in hoeverre roomboters écht van elkaar verschillen. Marketing, verpakking?

[Edit}]
@derLudolf, dank voor de uitleg.
Redcoonmaandag 22 december 2014 @ 22:44
Verder zul je inderdaad geen groeihormonen vinden in Europese melk, evenmin antibiotica.

Boeren worden naast het aantal liters ook betaald op basis van melkkwaliteit. Zit er antibiotica in je melk dan kan je alles wegspoelen. Campina e.d weigeren dat gewoon.
Spanky78maandag 22 december 2014 @ 22:48
Kijk hier even:



Leuk verhaal. Verschillen zijn minimaal, zeker in de supermarkt.
stavromulabetadinsdag 23 december 2014 @ 07:02
sdjmzo.jpg

Rauwmelks direct van kaasboerderij. Lekkerder heb ik het nog niet kunnen .
stavromulabetadinsdag 23 december 2014 @ 07:05
quote:
Ik zal hem binnenkort een keer kijken, maar imho is de Keuringsdienst van waarde doorgaans beter in het produceren van spektakel en reuring (leuk joh, iemand van de telefonische klantenservice voor paal zetten...) dan goed onderbouwde inhoud.
Rorsachdinsdag 23 december 2014 @ 10:10
Zelf karnen.

Gewoon een bakje slagroom in een plastic fles met brede hals/bakje doen, knikker erbij en schudden maar. Na een paar minuten heb je heerlijke boter, even drogen met een keukenpapiertje en zout naar smaak toevoegen.
drakindinsdag 23 december 2014 @ 10:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 10:10 schreef Rorsach het volgende:
Zelf karnen.

Gewoon een bakje slagroom in een plastic fles met brede hals/bakje doen, knikker erbij en schudden maar. Na een paar minuten heb je heerlijke boter, even drogen met een keukenpapiertje en zout naar smaak toevoegen.
Dat zei ik ook al ergens, ik doe het alleen anders.
Schep room van melk af die je het liefst bij de boer vandaan hebt, ik heb zelf daarvoor rauwe melk.
in een jampotje doen, deksel goed dicht en stevig schudden maar. Na een paar minuten zie je dat het klaar is, even zeven en in een bakje doen, eventueel wat zout erbij.
Sorelladinsdag 23 december 2014 @ 18:52
Tegenwoordig hebben ze ook roomboter wat niet spat tijdens het bakken omdat het langer geklopt is.
het spat ook een stuk minder maar ik zet er toch een klein vraagtekentje bij of dat nu echt komt omdat het langer geklopt is.
fs180dinsdag 23 december 2014 @ 18:54
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 16:21 schreef quirina het volgende:
Roomboter is roomboter.. Wat nou beste roomboter? :')
Als je dan echt boter wil zonder risico op groeihormonen/antibiotica en diervriendelijk kies je voor biologische boter.
Ik merk geen verschil tussen Campina boter of huismerken hoor.
dat

en de boter die moeilijk smeert is beter want het hoort hard te zijn
fs180dinsdag 23 december 2014 @ 18:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 18:52 schreef Sorella het volgende:
Tegenwoordig hebben ze ook roomboter wat niet spat tijdens het bakken omdat het langer geklopt is.
het spat ook een stuk minder maar ik zet er toch een klein vraagtekentje bij of dat nu echt komt omdat het langer geklopt is.
minder spatten = minder water

meer lucht = minder water

dus "het is waar", alle boter smelt gewoon...
Klaploperdinsdag 23 december 2014 @ 19:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 18:54 schreef fs180 het volgende:

[..]

dat

en de boter die moeilijk smeert is beter want het hoort hard te zijn
Er is echt wel verschil te proeven tussen verschillende soorten boter. Die van de supermarkt lijken wel heel erg op elkaar, dat is waar.
fs180dinsdag 23 december 2014 @ 19:02
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 december 2014 19:01 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Er is echt wel verschil te proeven tussen verschillende soorten boter. Die van de supermarkt lijken wel heel erg op elkaar, dat is waar.
ja, dus?
Klaploperdinsdag 23 december 2014 @ 19:05
quote:
7s.gif Op dinsdag 23 december 2014 19:02 schreef fs180 het volgende:

[..]

ja, dus?
Jij reageert met 'dat', oftewel je bent het eens met wat je quote. Die user zegt dat boter boter is en dat het alleen om antibiotica en hormonen gaat. Dat is totale onzin.
fs180dinsdag 23 december 2014 @ 19:22
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 december 2014 19:05 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Jij reageert met 'dat', oftewel je bent het eens met wat je quote. Die user zegt dat boter boter is en dat het alleen om antibiotica en hormonen gaat. Dat is totale onzin.
laten we elkaar niet voorhouden dat er echt daadwerkelijk verschil zit in de verschillende blokjes grasboter zeg
derLudolfdinsdag 23 december 2014 @ 19:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 18:52 schreef Sorella het volgende:
Tegenwoordig hebben ze ook roomboter wat niet spat tijdens het bakken omdat het langer geklopt is.
het spat ook een stuk minder maar ik zet er toch een klein vraagtekentje bij of dat nu echt komt omdat het langer geklopt is.
Ik vind het vreemd dat dit roomboter mag heten. Ik denk dat je Campina BoterGoud bakken & braden bedoeld. Deze ziet er inderdaad heel anders uit en bevat bovendien slechts 81% melkvet...
Spanky78dinsdag 23 december 2014 @ 19:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 07:05 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Ik zal hem binnenkort een keer kijken, maar imho is de Keuringsdienst van waarde doorgaans beter in het produceren van spektakel en reuring (leuk joh, iemand van de telefonische klantenservice voor paal zetten...) dan goed onderbouwde inhoud.
Het is inderdaad geen harde wetenschap, maar bevat heel wat meer waarheid dan een aantal plempsels hier.

De verschillen in roomboter zijn marginaal. Groeihormoon of antibiotica zit er niet in. Overigens krijgen 'biologische' dieren ook gewoon antibiotica als ze ziek zijn. Ze laten en koe niet zomaar dood gaan,dat zou pas onvriendelijk zijn.

Groeihormonen zijn in Europa gewoon verboden in de voedselketen, biologisch of niet.
Spanky78dinsdag 23 december 2014 @ 19:45
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 december 2014 19:41 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ik vind het vreemd dat dit roomboter mag heten. Ik denk dat je Campina BoterGoud bakken & braden bedoeld. Deze ziet er inderdaad heel anders uit en bevat bovendien slechts 81% melkvet...
Kan zijn dat er een emulgator is toegevoegd als productiehulpmiddel, dat hoeft dan niet gedeclareerd te worden. Ik weet niet of dat Ivm het boterbesluit wel mag. Campina zal dat ook niet zomaar willen gok ik. Dus misschien hebben ze een andere truc uitgehaald met fracties botervet die spatten voorkomen.
derLudolfdinsdag 23 december 2014 @ 19:54
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 december 2014 19:42 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Het is inderdaad geen harde wetenschap, maar bevat heel wat meer waarheid dan een aantal plempsels hier.

De verschillen in roomboter zijn marginaal. Groeihormoon of antibiotica zit er niet in. Overigens krijgen 'biologische' dieren ook gewoon antibiotica als ze ziek zijn. Ze laten en koe niet zomaar dood gaan,dat zou pas onvriendelijk zijn.

Groeihormonen zijn in Europa gewoon verboden in de voedselketen, biologisch of niet.
Bovendien pure kapitaal vernietiging. Weet je wel niet wat een koe wel niet heeft gekost voordat ze überhaupt melk geven.
Sorelladinsdag 23 december 2014 @ 21:44
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 december 2014 19:41 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ik vind het vreemd dat dit roomboter mag heten. Ik denk dat je Campina BoterGoud bakken & braden bedoeld. Deze ziet er inderdaad heel anders uit en bevat bovendien slechts 81% melkvet...
Die bedoel ik en er staat ook roomboter op het pakje.
Het vetgehalte van roomboter ligt tussen de 80 en 90% (net opgezocht) dus dan zou het echte roomboter moeten zijn.

ik hou de verklaring van fs180 wel aan.
drakindinsdag 23 december 2014 @ 22:03
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 december 2014 19:42 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Het is inderdaad geen harde wetenschap, maar bevat heel wat meer waarheid dan een aantal plempsels hier.

De verschillen in roomboter zijn marginaal. Groeihormoon of antibiotica zit er niet in. Overigens krijgen 'biologische' dieren ook gewoon antibiotica als ze ziek zijn. Ze laten en koe niet zomaar dood gaan,dat zou pas onvriendelijk zijn.

Groeihormonen zijn in Europa gewoon verboden in de voedselketen, biologisch of niet.
Klopt, alleen wordt er in de biologische sector stukken minder antibiotica gebruikt.
Daarnaast zijn er van al die boeren slechts 15 biologische boerenbedrijven in Nederland die helemaal geen antibiotica gebruiken.
Spanky78dinsdag 23 december 2014 @ 22:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 21:44 schreef Sorella het volgende:

[..]

Die bedoel ik en er staat ook roomboter op het pakje.
Het vetgehalte van roomboter ligt tussen de 80 en 90% (net opgezocht) dus dan zou het echte roomboter moeten zijn.

ik hou de verklaring van fs180 wel aan.
Het is in ieder geval roomboter met 81% vet, ik heb het even opgezocht. Zit iets meer onverzadigd vet in dan standaardboter (5% meer). Ze hebben een patent ingediend, maar dat kan ik zo snel niet vinden. Ik ben wel benieuwd wat ze hebben gedaan. Dat harder kloppen zal meer marketingpraat dan werkelijkheid zijn, misschien is de boter beter geemulgeerd, of op een speciale manier...

Je mag iets iig niet zomaar boter noemen:
http://eur-lex.europa.eu/(...)347:0671:0854:NL:PDF

VEtstof en overige droge stof moeten uit melk/room komen.
Redcoondinsdag 23 december 2014 @ 22:19
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 december 2014 22:03 schreef drakin het volgende:

[..]

Klopt, alleen wordt er in de biologische sector stukken minder antibiotica gebruikt.
Daarnaast zijn er van al die boeren slechts 15 biologische boerenbedrijven in Nederland die helemaal geen antibiotica gebruiken.
Maakt niet uit. De melk van koeien die onder de antibiotica zitten word gesepareerd.

Dit kan door de koe niet in het reguliere melkproces op te nemen, of de boer werkt met een melksysteem dat automatisch slechte melk separeert. Wanneer de antibiotica uit haar systeem is kan Berta X weer gemolken worden.

Tevens is ook in de 'reguliere' sector het beperken van antibiotica een item.

[ Bericht 4% gewijzigd door Redcoon op 23-12-2014 22:27:51 ]
#ANONIEMvrijdag 23 januari 2015 @ 01:20
Oeh, grasboter _O_

Heb wel per ongeluk gezouten gekocht, maar het smeert wel fantastisch O+
4EverBlackEyedvrijdag 23 januari 2015 @ 20:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 10:37 schreef VitaminWater het volgende:
Ik raad iedereen hier aan om de aflevering over roomboter te bekijken van de Keuringsdienst van waarde.
Dan kom je erachter dat de goedkoopste eigenmerk roomboter precies hetzelfde is als de duurste, omdat roomboter een beschermde productnaam is.
Gezien, interessante aflevering.

Ik koop altijd de goedkoopste in een papieren wikkel, merk idd nauwelijks verschil tussen de supermarktboters.
Gewoonikzaterdag 24 januari 2015 @ 18:02
Campina boter voor op brood, meestal grasboter. Wil hier ook nog wel eens mee bakken.
Beur Culinair(ook campina) voor in de pan.
empa1010zaterdag 24 januari 2015 @ 18:15
Weet niet of ie al genoemd is maar ik vind 'de echte Brabantse' van de Sligro het lekkerst. Zo'n goudkleurige ronde rol is dat, smeert ook makkelijk op brood. Op kamertemperatuur uiteraard :P
-Mellow-zaterdag 24 januari 2015 @ 18:26
Waarop baseren jullie dat hormonen niet zijn toegestaan in de EU? Hoe zeker weten jullie dat?

Ik was een tijdje terug in Frankrijk vlakbij de grens en toen vroegen we ons af waarom in betreffend dorp zoveel koeien werden getransporteerd, de ene vrachtwagen naar de andere. Toen vertelde een local ons dat die naar Italië werden gebracht voor hormonenshots die in Frankrijk niet zijn toegestaan.

Dit waren volgens mij wel vleeskoeien, maar dat weet ik niet meer zeker.
derLudolfzaterdag 24 januari 2015 @ 18:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 januari 2015 18:26 schreef -Mellow- het volgende:
Waarop baseren jullie dat hormonen niet zijn toegestaan in de EU? Hoe zeker weten jullie dat?

Dat staat in de Europese wet. Hoe goed die wet door verschillende landen wordt nageleefd is een ander punt. In Nederland, Frankrijk en Duitsland is de controle streng (wil niet zeggen dat in andere landen de controle niet streng is, maar in deze landen ken ik de situatie enigszins)

http://ec.europa.eu/food/(...)ormones/index_en.htm