#ANONIEM | maandag 15 december 2014 @ 12:58 |
Ik vroeg mij af wat de beste roomboter is. Ik vind die van Campina het beste voor op brood. Heb ook wel eens de goedkoopste uit het schap bij de Jumbo genomen, alleen die smeerde wat minder makkelijk. Voor te bakken gebruik ik zo'n 500g-rol van het huismerk. | |
DroogDok | maandag 15 december 2014 @ 13:01 |
Echiré is de beste boter toch? | |
Hallojo | maandag 15 december 2014 @ 13:03 |
Grasboter smeert lekker makkelijk. | |
Tja..1986 | maandag 15 december 2014 @ 13:04 |
Voor op brood koop ik 2x per jaar een kuipje smeerbare roomboter van het huismerk van AH. Voor bakken gebruik ik het eigenlijk nooit. | |
Gibson88 | maandag 15 december 2014 @ 13:05 |
| |
Lienekien | maandag 15 december 2014 @ 14:30 |
Als je roomboter op je brood wilt: botervlootje gebruiken en de boter buiten de koelkast bewaren. | |
fotostarter | maandag 15 december 2014 @ 16:05 |
2per jaar? | |
quirina | maandag 15 december 2014 @ 16:21 |
Roomboter is roomboter.. Wat nou beste roomboter? ![]() Als je dan echt boter wil zonder risico op groeihormonen/antibiotica en diervriendelijk kies je voor biologische boter. Ik merk geen verschil tussen Campina boter of huismerken hoor. | |
Pietverdriet | maandag 15 december 2014 @ 16:26 |
Kerrygold is veel smeerbaarder dan andere boter, normandische rauwemelkse gekarnde boter smaakt erg mooi, maar tussen de standaard supermarkt boter zit verder weinig verschil | |
niels0 | maandag 15 december 2014 @ 16:45 |
Ik gebruik deze: Voor op brood: Carlsbourg koelkast smeerbaar met zeezout gezouten in een vlootje. Om te bakken: Wisselt. Nu heb ik Carlsbourg met zeezout gezouten ardense in een pakje. | |
minilot | maandag 15 december 2014 @ 17:22 |
Ik vind deze erg lekker:![]() ![]() | |
#ANONIEM | maandag 15 december 2014 @ 17:56 |
Ik bewaar het nu ook wel buiten de koelkast, maar dan gewoon in het plastic/papier waar het mee in de supermarkt ligt. | |
LTVDK | maandag 15 december 2014 @ 18:08 |
Ik vind de roomboter van Président erg lekker als roomboter voor op brood ![]() | |
Selestha | maandag 15 december 2014 @ 18:11 |
Gezouten grasboter ![]() Verder is Normandische boter ook erg lekker, maar niet standaard te krijgen ![]() | |
Tja..1986 | maandag 15 december 2014 @ 19:50 |
Ja, gebruik bijna geen boter. | |
-Ciske- | maandag 15 december 2014 @ 20:05 |
Ik bewaar het ook buiten de koelkast, maar met name in de winter is grasboter prettiger smeerbaar. Vers brood met gezouten grasboter ![]() | |
uniekhoorn | maandag 15 december 2014 @ 20:15 |
Campina roomboter en dan met een kaasschaaf een plakje eraf schaven.. | |
Rickocum | maandag 15 december 2014 @ 22:26 |
Grasboter is de koning inderdaad! Mensen die roomboter mishandelen met een kaasschaaf ![]() | |
Lienekien | maandag 15 december 2014 @ 23:55 |
Wordt de boter daar anders van? | |
Mr.Noodle | maandag 15 december 2014 @ 23:58 |
Lurpak smeerbare roomboter. | |
Klaploper | dinsdag 16 december 2014 @ 00:15 |
Doe ik vaak genoeg. Als de boter hard is omdat het met uit de koelkast komt, zo een plakje op een broodje. Daar verneuk je de boter minder mee dan er met een mes een stuk uit hakken waarmee je niet eens kan smeren. | |
Zelfscanner | dinsdag 16 december 2014 @ 08:57 |
![]() | |
stavromulabeta | dinsdag 16 december 2014 @ 09:21 |
De rauwmelkse van de kaasboer natuurlijk. | |
wiijntje | dinsdag 16 december 2014 @ 10:12 |
De gewone roomboter van de Lidl is heel prima - de biologische ook, maar die is dan wel weer 50% duurder . | |
#ANONIEM | dinsdag 16 december 2014 @ 10:25 |
Vind die van de Aldi ook prima te doen. | |
Weltschmerz | dinsdag 16 december 2014 @ 10:25 |
Ik haal meestal campina botergoud grasboter. Ongezouten, want anders wordt de jus die ik maak met het aardappelwater te zout. Best lekker, maar in Frankrijk is de boter eigenlijk altijd lekkerder, niet alleen de rauwmelkse. | |
#ANONIEM | dinsdag 16 december 2014 @ 10:27 |
Wat doen ze eigenlijk anders met boter in Frankrijk? | |
VitaminWater | dinsdag 16 december 2014 @ 10:37 |
Ik raad iedereen hier aan om de aflevering over roomboter te bekijken van de Keuringsdienst van waarde. Dan kom je erachter dat de goedkoopste eigenmerk roomboter precies hetzelfde is als de duurste, omdat roomboter een beschermde productnaam is. | |
Weltschmerz | dinsdag 16 december 2014 @ 11:06 |
Andere koeien en ander gras denk ik. | |
VitaminWater | dinsdag 16 december 2014 @ 11:43 |
Klopt, die zeggen mioooouuux | |
#ANONIEM | dinsdag 16 december 2014 @ 12:50 |
| |
pokkerdepok | dinsdag 16 december 2014 @ 12:55 |
lekker smeerbaar komt toch door toegevoegde troep? | |
Klaploper | dinsdag 16 december 2014 @ 13:06 |
Er zitten verschillende melkvetten in boter, met elk andere temperaturen waarop ze vloeibaar worden. Door deze van elkaar te scheiden is het mogelijk de boter zo samen te stellen met melkvetten dat hij smeerbaarder blijft op lage temperaturen of juist harder bij hogere temperaturen. Wel bewerkt dus, maar geen toevoegingen. | |
pokkerdepok | dinsdag 16 december 2014 @ 13:45 |
ah, okee | |
fotostarter | dinsdag 16 december 2014 @ 15:19 |
Ok. Ben je alleen? Vond het zo weinig ![]() | |
Tja..1986 | dinsdag 16 december 2014 @ 15:20 |
Ja, ben alleen. Gooi dat kuipje vaak ook nog minstens half vol weg omdat ik hem niet meer zo fris vind. Dus ik gebruik echt amper boter. | |
Pietverdriet | dinsdag 16 december 2014 @ 16:12 |
Jein Er zijn ook smeerbare "roomboters" waar een gedeelte plantaardige olie aan is toegevoegd | |
#ANONIEM | dinsdag 16 december 2014 @ 16:24 |
Ik ben ook de enige hier maar gebruik minimaal een pakje per twee weken. | |
fotostarter | woensdag 17 december 2014 @ 15:20 |
Daarom vond ik het ook zo vreemd. Hier zijn we met 3 personen, en elke week een pakje en een rol roomboter ![]() | |
minilot | woensdag 17 december 2014 @ 15:23 |
Dit ![]() | |
drakin | woensdag 17 december 2014 @ 16:31 |
Zelfgemaakte boter van verse melk, ook superlekker als je er een heel klein beetje zout na het maken aan toevoegt. | |
Tanja1234 | woensdag 17 december 2014 @ 16:34 |
Kan die ook wel waarderen! | |
theunderdog | woensdag 17 december 2014 @ 16:36 |
Grasboter... ![]() | |
TimeJumper | woensdag 17 december 2014 @ 19:33 |
Maar word boter niet slecht dan als je het in een warme omgeving laat staan? Mijn keuken zit aan de huiskamer vast. Dus altijd een vrij warme temperatuur. | |
fotostarter | woensdag 17 december 2014 @ 19:55 |
Ik bewaar hem ook in de keuken welke aan de huiskamer vastzit. Open keuken ook nog eens. Wel staat deze in een keukenkast welke aan de buitenmuur grenst. Dit gaat gewoon prima hoor ![]() Maar dit staat er maximaal 7 a 8 dagen. | |
TimeJumper | woensdag 17 december 2014 @ 21:46 |
Oh dat red ik niet 7 a 8 dagen, dat word een stuk langer. Zoveel boter smeer ik niet ![]() | |
-Ciske- | woensdag 17 december 2014 @ 22:14 |
Ik ben alleen en gaat hier ook prima, doe een week of 3-4 met een pakje. Verwarming staat alleen 's avonds aan hier gezien ik grootste deel v/d dag van huis ben. Bij hoogzomer zet ik het wel in de koelkast. | |
Lienekien | woensdag 17 december 2014 @ 23:23 |
Nou ja, dat dus. Een paar dagen kan boter prima op kamertemperatuur. Veel langer zou ik niet doen. Dus de hoeveelheid pas je aan aan je gebruik. Ja, of je legt het pakje er tijdig uit. Zolang als nodig om smeerbaar te worden. | |
Klaploper | woensdag 17 december 2014 @ 23:40 |
Door de helft snijden en de ene helft buiten de koelkast kan natuurlijk ook. Maar boter gaat er hier vrij snel doorheen. Op brood en bijna elke dag wel bij het koken. | |
#ANONIEM | woensdag 17 december 2014 @ 23:55 |
Mijn moeder gebruikt daarvoor Butella Bak en Braad ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 18 december 2014 @ 00:10 |
Een buk en braak product | |
Pietverdriet | donderdag 18 december 2014 @ 00:12 |
Ik gebruik het vet van braadkip en van een gans, niervet, spekvet en smout ook, heerlijk | |
klaarover | donderdag 18 december 2014 @ 10:28 |
In Frankrijk smaakt de boter een beetje naar Brie, vind ik altijd. Ik probeer zelf weleens een pakje hollandse boter te 'rijpen' totdat hij kazig begint te worden. Niet teveel, net ertegenaan. Stiekem heel lekker. Soms gaat het mis, dan ruikt het naar bederf ipv kaas - weg ermee. | |
Weltschmerz | donderdag 18 december 2014 @ 10:32 |
Dat las ik laatst ook op een etiket: "verrijkt met plantaardige olie". | |
TimeJumper | donderdag 18 december 2014 @ 12:00 |
Dat is toch ook gezond of niet, wel een stuk makkelijker. | |
Weltschmerz | donderdag 18 december 2014 @ 12:08 |
Ik zou zelf voor de formulering 'verarmd met plantaardige olie' hebben gekozen. De laatste tijd lees je steeds meer dat margarine nou juist ongezond is en boter goed vanwege de bewerkingen die ze ondergaan. Olie is natuurlijk ook gewoon vet, hartstikke gezond en je gooit er een paar eierdooiers bij en slaat het tot mayonaise en het is ineens ongezond? Ik krijg een beetje het gevoel dat we in de maling genomen worden en hecht zoals zo velen dan ook vooral waarde aan de gezondheisinzichten die het best aansluiten bij mijn smaak en overtuiging en lekker vind ik het niet. | |
derLudolf | maandag 22 december 2014 @ 20:34 |
Neem even de moeite je iets in de regelgeving omtrent melkveehouderij te kennen voordat je wat Wakker Dier raaskalt. - Groeihormonen zijn niet toegestaan in de EU!!! - Melk van koeien die antibiotica hebben gehad, wordt zeker 7 dagen appart gehouden tijdens het melken en komt zodoende niet bij de overige melk terecht. Roomboter is roomboter is ook onzin. Roomboter is een product dat uit tenminste 82% melkvet bestaat, maar er kunnen dus grote verschillen zitten tussen met welke vetzuren de vetten zijn samengesteld. Verschillen in vetzuren worden veroorzaakt door verschillend vier: vers gras vs. kuil [ Bericht 3% gewijzigd door derLudolf op 22-12-2014 23:20:21 ] | |
derLudolf | maandag 22 december 2014 @ 20:35 |
Verrijkt? Verneukt bedoelen ze ![]() | |
Redcoon | maandag 22 december 2014 @ 22:39 |
Wat is het verschil tussen grasboter en boter? Room is room, toch? Het verschil komt toch alleen tijdens het bereidingsproces tot stand? Ik vraag me af in hoeverre roomboters écht van elkaar verschillen. Marketing, verpakking? [Edit}] @derLudolf, dank voor de uitleg. | |
Redcoon | maandag 22 december 2014 @ 22:44 |
Verder zul je inderdaad geen groeihormonen vinden in Europese melk, evenmin antibiotica. Boeren worden naast het aantal liters ook betaald op basis van melkkwaliteit. Zit er antibiotica in je melk dan kan je alles wegspoelen. Campina e.d weigeren dat gewoon. | |
Spanky78 | maandag 22 december 2014 @ 22:48 |
Kijk hier even: Leuk verhaal. Verschillen zijn minimaal, zeker in de supermarkt. | |
stavromulabeta | dinsdag 23 december 2014 @ 07:02 |
![]() Rauwmelks direct van kaasboerderij. Lekkerder heb ik het nog niet kunnen . | |
stavromulabeta | dinsdag 23 december 2014 @ 07:05 |
Ik zal hem binnenkort een keer kijken, maar imho is de Keuringsdienst van waarde doorgaans beter in het produceren van spektakel en reuring (leuk joh, iemand van de telefonische klantenservice voor paal zetten...) dan goed onderbouwde inhoud. | |
Rorsach | dinsdag 23 december 2014 @ 10:10 |
Zelf karnen. Gewoon een bakje slagroom in een plastic fles met brede hals/bakje doen, knikker erbij en schudden maar. Na een paar minuten heb je heerlijke boter, even drogen met een keukenpapiertje en zout naar smaak toevoegen. | |
drakin | dinsdag 23 december 2014 @ 10:19 |
Dat zei ik ook al ergens, ik doe het alleen anders. Schep room van melk af die je het liefst bij de boer vandaan hebt, ik heb zelf daarvoor rauwe melk. in een jampotje doen, deksel goed dicht en stevig schudden maar. Na een paar minuten zie je dat het klaar is, even zeven en in een bakje doen, eventueel wat zout erbij. | |
Sorella | dinsdag 23 december 2014 @ 18:52 |
Tegenwoordig hebben ze ook roomboter wat niet spat tijdens het bakken omdat het langer geklopt is. het spat ook een stuk minder maar ik zet er toch een klein vraagtekentje bij of dat nu echt komt omdat het langer geklopt is. | |
fs180 | dinsdag 23 december 2014 @ 18:54 |
dat en de boter die moeilijk smeert is beter want het hoort hard te zijn | |
fs180 | dinsdag 23 december 2014 @ 18:54 |
minder spatten = minder water meer lucht = minder water dus "het is waar", alle boter smelt gewoon... | |
Klaploper | dinsdag 23 december 2014 @ 19:01 |
Er is echt wel verschil te proeven tussen verschillende soorten boter. Die van de supermarkt lijken wel heel erg op elkaar, dat is waar. | |
fs180 | dinsdag 23 december 2014 @ 19:02 |
ja, dus? | |
Klaploper | dinsdag 23 december 2014 @ 19:05 |
Jij reageert met 'dat', oftewel je bent het eens met wat je quote. Die user zegt dat boter boter is en dat het alleen om antibiotica en hormonen gaat. Dat is totale onzin. | |
fs180 | dinsdag 23 december 2014 @ 19:22 |
laten we elkaar niet voorhouden dat er echt daadwerkelijk verschil zit in de verschillende blokjes grasboter zeg | |
derLudolf | dinsdag 23 december 2014 @ 19:41 |
Ik vind het vreemd dat dit roomboter mag heten. Ik denk dat je Campina BoterGoud bakken & braden bedoeld. Deze ziet er inderdaad heel anders uit en bevat bovendien slechts 81% melkvet... | |
Spanky78 | dinsdag 23 december 2014 @ 19:42 |
Het is inderdaad geen harde wetenschap, maar bevat heel wat meer waarheid dan een aantal plempsels hier. De verschillen in roomboter zijn marginaal. Groeihormoon of antibiotica zit er niet in. Overigens krijgen 'biologische' dieren ook gewoon antibiotica als ze ziek zijn. Ze laten en koe niet zomaar dood gaan,dat zou pas onvriendelijk zijn. Groeihormonen zijn in Europa gewoon verboden in de voedselketen, biologisch of niet. | |
Spanky78 | dinsdag 23 december 2014 @ 19:45 |
Kan zijn dat er een emulgator is toegevoegd als productiehulpmiddel, dat hoeft dan niet gedeclareerd te worden. Ik weet niet of dat Ivm het boterbesluit wel mag. Campina zal dat ook niet zomaar willen gok ik. Dus misschien hebben ze een andere truc uitgehaald met fracties botervet die spatten voorkomen. | |
derLudolf | dinsdag 23 december 2014 @ 19:54 |
Bovendien pure kapitaal vernietiging. Weet je wel niet wat een koe wel niet heeft gekost voordat ze überhaupt melk geven. | |
Sorella | dinsdag 23 december 2014 @ 21:44 |
Die bedoel ik en er staat ook roomboter op het pakje. Het vetgehalte van roomboter ligt tussen de 80 en 90% (net opgezocht) dus dan zou het echte roomboter moeten zijn. ik hou de verklaring van fs180 wel aan. | |
drakin | dinsdag 23 december 2014 @ 22:03 |
Klopt, alleen wordt er in de biologische sector stukken minder antibiotica gebruikt. Daarnaast zijn er van al die boeren slechts 15 biologische boerenbedrijven in Nederland die helemaal geen antibiotica gebruiken. | |
Spanky78 | dinsdag 23 december 2014 @ 22:14 |
Het is in ieder geval roomboter met 81% vet, ik heb het even opgezocht. Zit iets meer onverzadigd vet in dan standaardboter (5% meer). Ze hebben een patent ingediend, maar dat kan ik zo snel niet vinden. Ik ben wel benieuwd wat ze hebben gedaan. Dat harder kloppen zal meer marketingpraat dan werkelijkheid zijn, misschien is de boter beter geemulgeerd, of op een speciale manier... Je mag iets iig niet zomaar boter noemen: http://eur-lex.europa.eu/(...)347:0671:0854:NL:PDF VEtstof en overige droge stof moeten uit melk/room komen. | |
Redcoon | dinsdag 23 december 2014 @ 22:19 |
Maakt niet uit. De melk van koeien die onder de antibiotica zitten word gesepareerd. Dit kan door de koe niet in het reguliere melkproces op te nemen, of de boer werkt met een melksysteem dat automatisch slechte melk separeert. Wanneer de antibiotica uit haar systeem is kan Berta X weer gemolken worden. Tevens is ook in de 'reguliere' sector het beperken van antibiotica een item. [ Bericht 4% gewijzigd door Redcoon op 23-12-2014 22:27:51 ] | |
#ANONIEM | vrijdag 23 januari 2015 @ 01:20 |
Oeh, grasboter ![]() Heb wel per ongeluk gezouten gekocht, maar het smeert wel fantastisch ![]() | |
4EverBlackEyed | vrijdag 23 januari 2015 @ 20:25 |
Gezien, interessante aflevering. Ik koop altijd de goedkoopste in een papieren wikkel, merk idd nauwelijks verschil tussen de supermarktboters. | |
Gewoonik | zaterdag 24 januari 2015 @ 18:02 |
Campina boter voor op brood, meestal grasboter. Wil hier ook nog wel eens mee bakken. Beur Culinair(ook campina) voor in de pan. | |
empa1010 | zaterdag 24 januari 2015 @ 18:15 |
Weet niet of ie al genoemd is maar ik vind 'de echte Brabantse' van de Sligro het lekkerst. Zo'n goudkleurige ronde rol is dat, smeert ook makkelijk op brood. Op kamertemperatuur uiteraard ![]() | |
-Mellow- | zaterdag 24 januari 2015 @ 18:26 |
Waarop baseren jullie dat hormonen niet zijn toegestaan in de EU? Hoe zeker weten jullie dat? Ik was een tijdje terug in Frankrijk vlakbij de grens en toen vroegen we ons af waarom in betreffend dorp zoveel koeien werden getransporteerd, de ene vrachtwagen naar de andere. Toen vertelde een local ons dat die naar Italië werden gebracht voor hormonenshots die in Frankrijk niet zijn toegestaan. Dit waren volgens mij wel vleeskoeien, maar dat weet ik niet meer zeker. | |
derLudolf | zaterdag 24 januari 2015 @ 18:40 |
Dat staat in de Europese wet. Hoe goed die wet door verschillende landen wordt nageleefd is een ander punt. In Nederland, Frankrijk en Duitsland is de controle streng (wil niet zeggen dat in andere landen de controle niet streng is, maar in deze landen ken ik de situatie enigszins) http://ec.europa.eu/food/(...)ormones/index_en.htm |