Pietverdriet | maandag 1 december 2014 @ 08:57 |
http://www.telegraaf.nl/b(...)n_lege_jampot__.html Op zich een sympatiek idee, drievoudig verpakte spullen zijn ergerlijk, een blikje in een doosje etc. Maar het verpakkingsvrij van levensmiddelen in een winkel, ik heb daar zo mijn twijfels bij. Waarom? Ik heb de muizen gezien op oa Hoog Caterijne, in andere winkels en op kantoren waar niet goed met levensmiddelen wordt om gegaan. Dit is de reden waarom ik nooit bv losse noten koop. | |
P8 | maandag 1 december 2014 @ 09:01 |
Dat de klant de eigen verpakking mee moet nemen betekent natuurlijk niet dat alle levensmiddelen daar open en bloot liggen. Als er niet fatsoenlijk mee om wordt gegaan kunnen ze erg snel de deuren sluiten dankzij de NVWA. Verder een mooi initiatief ![]() | |
MevrouwPuff | maandag 1 december 2014 @ 09:11 |
Lijkt me vrij intensief hygienisch te houden. Wel veel handiger dan die turkse winkeliers die het niet snappen als je meerdere groenten in een zakje doet. | |
koffiemetmelkensuiker | maandag 1 december 2014 @ 09:11 |
Er mag een bepaald percentage insecten in voedsel zitten dus ik zie het probleem niet. Wat een zorgpunt is poepbacteriën van klanten die je voor geweest zijn en misschien hun shit aan de voorraad hebben toegevoegd ![]() | |
Sangha | maandag 1 december 2014 @ 09:12 |
Goed idee, ik zeg doen! ![]() ![]() | |
MevrouwPuff | maandag 1 december 2014 @ 09:26 |
Ik stel het me voor met dispensers, dan kan de klant zo min mogelijk verpesten eraan denk ik. | |
Lienekien | maandag 1 december 2014 @ 09:42 |
Ik neem aan dat je dan zelf je bakjes meeneemt. Hoe bepalen ze dan het gewicht dat ze afrekenen? | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 09:47 |
Dit is natuurlijk bij lange na niet verpakkingsvrij he? Alleen naar de consument toe klopt dat. Reken er maar op dat ook zij gewoon een enorme afvalstroom hebben in en naar het magazijn, alleen de primaire verpakking laat je weg. Als je dan bedenkt dat verpakking een beschermende functie heeft voor producten (met vaak een hogere milieudruk), vraag ik me af hoeveel je netto overhoudt aan winst. | |
mstx | maandag 1 december 2014 @ 10:06 |
Zal wel meevallen ![]() | |
Fokpop | maandag 1 december 2014 @ 10:21 |
Van die hele dunne plastic zakjes geven nauwlijks milieuvervuiling en zijn wel zo praktisch, het afwassen van die potten is waarschijnlijk nog slechter voor het milieu. Maar ja, dan is het natuurlijk niet hip meer. Bedenk ook dat als spullen minder lang goed blijven doordat ze niet verpakt zijn of in grote bulkpotten zit je ook meer weg moet gooien. | |
DroogDok | maandag 1 december 2014 @ 10:24 |
Hoe ziet het er aan het eind van de dag uit in die winkel? Mensen die per ongeluk wat rijst of pasta naast hun bakje laten vallen, of bakjes laten slingeren met producten die ze toch maar liever niet willen.... Hoe het afrekenen dan precies gaat vraag ik me ook af. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 12:10 |
Over het afrekenen: Bij binnenkomst laat je je meegebrachte verpakkingen afwegen, dan doen ze er iets van een stickertje op, en dat gewicht wordt bij het afrekenen van het gewicht van je pot+product afgetrokken. Als je vaker komt neem ik aan dat je dat stickertje kunt laten zitten en ze je er wel mee vertrouwen. Ik vind het een topidee, maar ik zou wel wat transparantie willen zien in het proces van fabriek naar winkel, dat moet natuurlijk ook enigszins afvalvrij zijn. Als het bijvoorbeeld in zakken van 50kg wordt geleverd, vind ik dat al best wel netjes. Scheelt toch meer dan 100 zakjes van een halve kilo + materiaal om die zakjes weer bij elkaar te houden. | |
LeeHarveyOswald | maandag 1 december 2014 @ 12:16 |
Bij de natuurwinkel hier komen lossen noten uit dispensers, soort lange transparante mini-silo's. | |
DroogDok | maandag 1 december 2014 @ 12:17 |
Maar is het afwassen van een potje dan per definitie beter voor het milieu dan een plastic zakje? | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 12:20 |
Als je niet met de kraan open en 3 eetlepels afwasmiddel afwast, kan ik me niet voorstellen waarom niet. Sowieso het hele proces wat er achter één zo'n pruttig plastic zakje zit, is gigantisch: daarvoor moet olie uit de grond gehaald worden en het op veel manieren bewerkt worden. Is een drupje water met afwasmiddel dan niet veel gemakkelijker? Bovendien: Ik laat mijn gekochte droge bonen of pasta thuis echt niet in dat plastic zakje zitten, dat gaat toch weer in een pot of bak. en dan gooi je dat zakje weer weg! Dan kan ik die pot net zo goed mee naar de winkel nemen. En als die pot leeg is en ik doe er weer hetzelfde (droge) product in, dan zou ik hem zelf niet eens afwassen. Een pot met gedroogde pasta wordt toch niet vies? | |
TimeJumper | maandag 1 december 2014 @ 12:49 |
Ik ben benieuwd of het goedkoper is. Je zou zeggen van wel omdat er een "proces" tussenuit wordt gelaten van heel de boel te verpakken in "stuks" verpakkingen. Maar ik denk het niet, omdat het een "hippe" winkel is of moet zijn. En er verdiend moet worden. | |
Lonaa | maandag 1 december 2014 @ 13:13 |
Dit. Mocht je toch willen afwassen, kook dan afwasmiddel dat minder belastend is voor het milieu. Bijna net zo duur als gewoon huismerk, en maakt net zo goed schoon. ![]() | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 13:13 |
Het zou overigens best eens kunnen dat de productie van jouw grote glazen pot voor 1kg pasta met mooie decoratieve deksel de energieconsumptie heeft van 1200 plastic zakken. Zeker als je afwassen meeneemt. | |
Lonaa | maandag 1 december 2014 @ 13:15 |
Gelukkig heb ik die niet. Ik heb uberhaupt nog nooit een glazen pot nieuw gekocht omdat ie een glazen pot is. Alleen maar tweedehands, of om een product heen. Verder is dit natuurlijk een aanname die nergens op gestaafd is. ![]() | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 13:33 |
Nou die decoratieve deksel is inderdaad nergens op gebaseerd. Dat van die plastic zakken is niet zo vergezocht trouwens, hier een research uit 1995 waaruit blijkt dat een keramieke mok 1006 keer gebruikt moet worden om break-even te draaien met een zelfde aantal plastic bekers. http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02393618 Ook hier terug te vinden: http://greenresearch.com/2009/07/16/reusable-vs-disposable-cups-saving-money-and-energy/ Nederlands onderzoek noemt 500-3000 keer... http://www.letstalkplastics.com/facts/disposable-coffee-cups-what-impact-do-they-have | |
Lonaa | maandag 1 december 2014 @ 13:42 |
Das een onderzoek van 20 jaar geleden dus. En dat gaat over keramiek, niet over plastic. | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 13:51 |
Dus je doet alles in hergebruikte plastic potten die als primaire verpakking hebben gediend? Zelfs in dat geval zal het extra gewicht en het afwassen resulteren in zo'n factor 50 verschil, minimaal. Ook dan haal je dat er niet snel uit. En keramiek is niet heel atypisch vergeleken met glas, mocht je dat gebruiken. Ook de tijdsduur is weinig relevant, echter dezelfde impact assessment methodes worden nog steeds gebruikt. Op het gebied van plastic productie en afbakovens, alsmede waterreiniging, ketels en afwasmiddel is er niets zo drastisch veranderd dat dit onderzoek totaal onrepresentatief is.. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 13:57 |
Break-even draaien qua financiën zegt natuurlijk helemaal niets over in welke optie meer of minder belastend voor het milieu is. Ik kan me oprecht niet voorstellen dat het hergebruiken van een glazen pot slechter voor het milieu is dan elke keer plastic gebruiken. | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:06 |
Dit is volgens mij break even op milieu-impact. Enkelmalige impact vs terugkerende impact. Apart dat je je dat niet voor kan stellen. Uiteindelijk zijn plastic bekertjes slechter, op de zeer lange termijn. Maar je mag je afvragen hoe vaak je zo'n pot vult... Ik geloof persoonlijk niet dat jij een grote pot rozijnen of pinda's 1000 keer vult. | |
Buurpoes | maandag 1 december 2014 @ 14:11 |
Ik gebruik in de keuken heel veel omgewassen pindakaaspotten. Ik twijfel of ik die mee zou nemen naar de winkel. Die zijn zo herkenbaar... ![]() | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 14:12 |
Ze mogen er bij het gebruiken van de wegwerpspullen wel vanuit gaan dat je dat honderden keren doet, maar een pot vullen doe je geen honderden keren? Overigens gaat het in dat artikel over 'energy': Het maken van 1 glas en het vijftien keer afwassen staat dus qua energie gelijk aan het maken van 15 bekertjes, maar dit zegt helemaal niets over milieuvriendelijkheid. Verder vind ik het een zwaar matig artikel ( deze dus http://greenresearch.com/(...)ng-money-and-energy/ ) omdat er dus 1 aspect van fabricage wordt besproken: energie. De impact van alle grondstoffen, manuren, CO2 uitstoot bij vervoer enz enz bij elkaar wordt niet besproken en ook niet in het rekensommetje meegenomen. | |
Buurpoes | maandag 1 december 2014 @ 14:13 |
Uitgaande van 1006 keer wassen en 4 kopjes koffie/thee per dag, kun je je mok elk jaar vervangen en dan nog ben je milieutechnisch beter uit. Lijkt mij prima. ![]() | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:14 |
![]() Tuurlijk gaan ze ervan uit dat je het honderden keren kan doen, de vraag is alleen van mijn kant of je dat ook doet.... Voor pasta en rijst geloof ik het zo, maar voor 80 van die winkel zal je met een nieuwe container geen winst halen schat ik zo.. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 14:14 |
Niet te vergeten dat ik mijn mok echt niet na elk kopje koffie afwas hoor. Als ik 3 kopjes drink is dat uit dezelfde, slechts eenmaal van tevoren afgewassen mok. | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:15 |
![]() | |
Targaryen | maandag 1 december 2014 @ 14:15 |
Een white label winkel is toch niet perse iets nieuws? Het is meer iets van vroeger wat weer terugkomt. | |
Buurpoes | maandag 1 december 2014 @ 14:16 |
Ik heb op mijn bureau een koffiemok en een theemok staan, afwassen gebeurt 1 keer per dag. Maar de ene mok is 20 jaar oud en de andere 1 jaar. | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:17 |
Nou pak je net die papieren variant eruit, waarover ze speciaal melden dat dat onrespresentatief is voor alle wegwerpbekers. Tot nu toe ging het over plastic.. | |
quinoahipster | maandag 1 december 2014 @ 14:17 |
Daarom, die winkel wordt gewoon een hangout voor D66-stemmers, hipsters en bakfietsmoeders ![]() | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:18 |
Quinoahipster ![]() | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 14:19 |
Zolang de pot niet breekt blijf ik 'm vullen hoor. Ik ben niet zo'n keukentutje dat elk jaar een nieuwe hippe pastapot moet hebben. En ik blijf me erover verbazen hoe vol de prullenbak soms is na het maken van het avondeten. Stuk of 5 plastic zakjes van groenten/sausjes heb je zo, een plastic bakje waar vlees in zat. Ook mensen die bijvoorbeeld met portiezakjes kruiden, Knorrmixen en dat soort ongein werken hebben er veel troep van. Zo verkoopt de AH bijvoorbeeld rode pepertjes per stuk in een plastic zakje ![]() ![]() | |
Buurpoes | maandag 1 december 2014 @ 14:19 |
Shiiiit, mag ik er dan wel komen? ![]() | |
quinoahipster | maandag 1 december 2014 @ 14:19 |
Als ze losse quinoa gaan verkopen lig ik 3 dagen voor de opening al voor de deur te kamperen ![]() | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 14:21 |
Oke, fair enough. Mocht ik nog zin hebben om andere artikelen door te spitten, kom ik er op terug. Punt is wel dat de gemiddelde Nederlander niet verder kijkt dan zijn neus lang is en denkt: "Oh mooi, ik kan lekker allerlei wegwerpspullen gebruiken en dan ben ik nog beter bezig ook". | |
quinoahipster | maandag 1 december 2014 @ 14:21 |
Meestal heb je er maar eentje (of nog minder) nodig. Daarnaast kan voor verse dingen zoals komkommers of paprika's per stuk verpakken nog best eens milieuvriendelijker uitvallen dan NIET verpakken, omdat het tot minder bederf en weggooien leidt. | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:21 |
Dat zeg ik ook helemaal niet. Wat ik bedoel is: Ik geloof niet dat jij een pot rozijnen/pinda's zo vaak leegmaakt dat het veel milieuwinst oplevert, ik verwacht zelfs dat het schadelijker is. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 14:23 |
En daar ben ik ook wel heel benieuwd naar. Het ligt er ook helemaal aan waarvan en op welke manier die pot is gemaakt natuurlijk, en hetzelfde geldt voor het wegwerp spul. Maar ik verwacht het tegengestelde. En het ligt ook aan hoeveelheden natuurlijk, glazen potten of plastic zakken van 2kg hebben natuurlijk relatief een kleiner verschil in milieubelastendheid dan elke keer 200 gram halen. | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:24 |
Klopt, heb weleens gehoord dat verpakking vs product betreffende milieudruk 10/90 is. Bij rundvlees en zuivel vele malen hoger. Ergo, als de verpakking ervoor zorgt dat 1/9 van de producten minder over datum gaat kan het al uit. | |
Buurpoes | maandag 1 december 2014 @ 14:24 |
Dat lukt mij wel. Mijn zoon is een rozijnenmonstertje. ![]() En ik begin met n pot die anders in de glasbak zou belanden. Lege pindakaas- of jampot. | |
habitue | maandag 1 december 2014 @ 14:25 |
Hoe is dit vernieuwend? Oil en Vinegar werkt toch al jaren zo. | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:26 |
Dat scheelt ook al behoorlijk natuurlijk, die producten hebben de barriere-eigenschappen van de pot gewoon nodig. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 14:27 |
Hier ligt het er ook weer aan wat je milieubelastend noemt: extra courgettes moeten verbouwen omdat ze wat sneller stuk gaan zou in principe(!) veel minder moeten kosten (in alle opzichten) dan het vervaardigen van wegwerpmateriaal uit grondstoffen die ooit op gaan raken. Courgettes hebben de leuke neiging om zichzelf te reproduceren, zoals u allen hopelijk bekend is. De meeste grondstoffen hebben daar niet zo'n handje van. | |
MrBadGuy | maandag 1 december 2014 @ 14:28 |
Dat lijkt me ook het geval. Een dunne plastic verpakking is nauwelijks belastend voor het milieu, terwijl hiermee de houdbaarheid van voedsel wel enorm toeneemt. Als de houdbaarheid ook maar een klein beetje achteruit gaat, en je dus de kans hebt dat je eten moet weggooien, dan is het milieuvoordeel van 'verpakkingsvrij' al weer weg. Laatst was er op Radio 1 iemand te gast die uitleg gaf dat een plastic verpakking voor plakjes kaas veel minder belastend is dan een fractie van een plakje kaas zelf, terwijl de houdbaarheid wel enorm toeneemt wat de plastic verpakking meer dan compenseert. Daarnaast is het schoonmaken van potten met warmwater ook milieubelastend (thuis ook niet geheel efficiënt zal gebeuren). Al met al een sympathiek idee zo'n winkel: de klanten zullen er vast een beter gevoel door krijgen en er een mooie meerprijs voor willen betalen wat weer mooi is voor de ondernemer, maar ik betwijfel of het beter is voor het milieu (ik kan me voorstellen dat het zelfs belastender is dan de enorme efficiëntie van onze reguliere voedselindustrie). | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:29 |
Courgettes misschien wel, maar rundvlees en zuivel is behoorlijk belastend in termen van transport, energiebehoefte, stikstofgerelateerde emissies... En vergeet je watergebruik niet, iets dat voor ons niet zo belangrijk is maar in vele landen zeer zeker wel. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 14:32 |
Daar zit ook wat in, er is niet voor niets discussie. Transport zou bijvoorbeeld veel minder een issue moeten zijn, als we met z'n allen teruggaan naar lokale producten is dat probleem uit de wereld. Maar nu we eenmaal ananassen en Amerikaanse koeien en dat soort dingen hebben geproefd, willen we daar natuurlijk nooit meer naar terug. Maar het feit dat de paprika's die in de Jumbo in Zeeland liggen van dezelfde boer moeten komen als de paprika's in West-Friesland, is eigenlijk achterlijk. Haal het gewoon van dichtbij. | |
Fretwork | maandag 1 december 2014 @ 14:33 |
Klopt, ik verwacht dat daar meer winst te halen is.. | |
Spanky78 | maandag 1 december 2014 @ 17:30 |
Het is een sympathiek idee, maar er leven nogal wat nadelen aan. 1.al genoemd is het energieverbruik bij herbruikbare verpakkingen 2.men heeft alsnog verpakkingen nodig om eetwinkel bij te vullen 3.vaak is de verpakking ook een manier om het eten niet of minder snel te laten bederven. Bedorven voedsel is heel erg onzuinig en zeker niet duurzaam (dit is de reden van de plastic om komkommer bijvoorbeeld). 4.het is heel inefficiënt omdat je er met allerlei formaten heen kunt. 5.hygiene, net als voor punt 3.je kunt wel melk tappen uit een vat, maar dan kun je hem echt niet zo lang gebruiken als een ongeopend pak. Ook hier weegt houdbaarheid (weggooien) waarschijnlijk niet op tegen de verpakking. Maar alsnog leuk en grappig, ga er zeker een keer kijken | |
Fokpop | maandag 1 december 2014 @ 18:04 |
Dat kost minder dan 1 cent per product.. Maar dan een hipsterwinkel zonder inkoopvoordeel wat AH bijv. heeft, ik verwacht op zijn minst dubbele prijzen. In principe? In de praktijk blijkt dat helemaal niet waar.. en kunststoffen kunnen ze ook uit natuurlijke producten en afval maken dus dat het op gaat daar hoef je helemaal niet bang voor te zijn. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 18:10 |
En daar gaat het ook mis; in de praktijk. We hebben de achterlijkste manieren bedacht om moeilijke, dure, niet-duurzame manieren goedkoper te maken dan de duurzame manieren die eigenlijk goedkoper zouden moeten zijn. Hoe kan het laten groeien van een courgette nou duurder zijn dan het maken van plastic zakjes.... Dat bedoel ik. En ja ik snap hoe dat kan, maar de vraag is waarom dat zover moest komen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het feit dat prefab eten dat tig fabrieksmanipulaties heeft moeten doorstaan goedkoper kan zijn dan een verse sinaasappel. Raar. | |
Fokpop | maandag 1 december 2014 @ 18:18 |
? Wiens kwaardaardige samenzwering is dit allemaal? Als jij een manier weet om courgettes op een goedkopere en minder milieubelastende manier te maken dan staan er duizenden courgetteboeren te springen om het te implementeren en zo meer geld te verdienen. Dat plastic zakjes zo goed koop zijn is simpel: er zijn maar heel weinig materialen en tijd voor nodig om er een te maken... je hebt wel een grote fabriek een gecompliceerd proces nodig, maar dan maak je ook een miljoen miljard plastic zakjes dus per zakje is dat gewoon bijna niets. Terwijl je om een miljoen miljard courgettes te maken je een enorm stuk land moet gebruiken, enorm veel voedingsstoffen, enorm veel landbouwwerktuigen en boeren en water en vrachtwagens en tijd. Waarom zou dit goedkoper en minder milieubelastend moeten zijn? Het is alleen maar logisch dat dat het niet is. [ Bericht 0% gewijzigd door Fokpop op 01-12-2014 18:24:40 ] | |
Klaploper | maandag 1 december 2014 @ 18:26 |
Een beetje een kromme redenering, ik snap echt niet wat je nou eigenlijk probeert te zeggen. Plastic zakjes zijn niet goedkoper omdat iemand vond dat dat moest, ze zijn nou eenmaal heel erg goedkoop om te maken. Een courgette verbouwen is niet opeens duur geworden omdat er plastic zakjes bestaan. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 18:27 |
Ten eerste: Één boer zou geen miljarden courgettes moeten hoeven verbouwen, zie de transportkwestie; waarom gebruiken we geen lokale producten. Het is toch helemaal niet vanzelfsprekend dat één agribedrijf zoveel moet verbouwen, dit doen ze omdat er druk op wordt gelegd vanuit de overheid en door grote bedrijven (denk aan Monsanto) die met strenge regels, bijna dreigingen komen nadat ze de boerderijen hebben overgenomen, waar ook bijna geen nee tegen te zeggen was. Voor meer info daarover is er ook een interessante documentaire, maar ik kan er even niet op komen. Misschien was het Forks over Knives. 2. In het ontwerpen, bouwen en runnen van die fabrieken gaat heel erg veel geld zitten, ook het delven van grondstoffen voor de plastic zakjes is geen simpel proces. Het feit dat wij dit allemaal al mogelijk hebben gemaakt en zo gestandaardiseerd hebben dat het maken van een plastic zakje geen reet meer kost, is al heel bijzonder. Als we ze beide op kleine schaal zouden vergelijken, zouden de courgettes denk ik veel goedkoper te verwerken zijn. Bovendien is de vergelijking van 1 courgette tegenover 1 plastic zakje ook een beetje krom, denk eerder aan een courgette tegen een rol van 100 zakjes. Het is een moeilijke discussie en ik zou ook graag een onderzoeker zien die voor de benodigde informatie meerdere professionals raadpleegt en degelijk, betrouwbaar & valide onderzoek doet, in plaats van de simpele rekensom die in de eerder geposte artikelen hier wordt gepresenteerd. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 18:28 |
Dat zeg ik ook niet. | |
Spanky78 | maandag 1 december 2014 @ 18:42 |
Het is de ontnuchterende waarheid dat voedsel te goedkoop is. De productie ervan voor onze te grote wereldbevolking wordt een serieus probleem de komende jaren. Water, fosfaat (kunstmest), bodemerosie, we gaan tegen de grenzen aan lopen. Het is maar goed dat we nu nig voor bijna niets eten kunnen maken, het is de belangrijkste reden van opstand en grond en grondstoffen voor oorlog. | |
Fokpop | maandag 1 december 2014 @ 18:45 |
Ik zei helemaal niet dat één boer dat allemaal moet doen, ik zei juist dat je er veel boeren voor nodig hebt! Als je die plastic zakjes nodig hebt om courgettes (en andere groenten, en andere producten) te verpakken dan heb je dus evenveel courgettes nodig als plastic zakjes.. en het produceren van elke courgette is dus veel milieubelastender dan het produceren van elk zakje. Klopt maar verdeeld over het aantal zakjes is dat dus bijna niets per zakje. Waarom zou je plastic zakjes op kleinere schaal willen produceren? Dat is toch alleen maar milieubelastender? We moeten blij zijn dat dat op zo'n (relatief) milieuvriendelijke manier gebeurd. Hoeveel plastic zakjes passen in een vrachtwagen en hoeveel courgettes? Als je de zakjes in Peking maakt dan gaan er 10 miljoen in een zeecontainer, maar hoeveel vrachtwagens moeten er van leeuwarden naar utrecht heen en weer rijden om 10 miljoen courgettes te vervoeren? Waarom zou je een courgette vergelijken met een rol van 100 zakjes? je gebruikt toch maar één zakje om een courgette te verpakken? | |
Klaploper | maandag 1 december 2014 @ 18:48 |
Daar lijkt het wel op. Maar het punt dat je probeert te maken ontgaat me compleet. Lokaal produceren van groenten snap ik, maar wat je er verder bij haalt niet. | |
PluisigNijntje | maandag 1 december 2014 @ 20:49 |
Dat komt denk ik omdat ik bij dit soort discussies altijd op een soort 'de-wereld-is-naar-de-kloten'-punt geraak. Het zou naar mijn mening gewoon niet zo moeten zijn dat een plastic zakje goedkoper en/of beter voor het milieu is dan een appel. Om verschillende redenen die wellicht niet geheel relevant zijn. Op dat punt kan ik ook niet verder met de discussie omdat ik aan een soort ideaalwereld ga denken die toch niet relevant is voor de huidige maatschappij. ![]() Mijn punt blijft echter dat ik voorstander ben van dit soort projecten, omdat we gewoon veel te veel nutteloze verpakkingsmaterialen gebruiken. En dat kan gewoon niet goed zijn voor het milieu. Of zelf een pot meebrengen dan de ideale oplossing is, misschien niet, misschien wel. Daarvoor vertrouw ik graag op (hopelijk in de toekomst meer, betrouwbaarder en relevanter) wetenschappelijk onderzoek. Maar het lijkt me vooralsnog beter dan elke keer nutteloos wegwerpverpakkingsmateriaal gebruiken. | |
Spanky78 | maandag 1 december 2014 @ 21:52 |
Nja, het zou natuurlijk ook mooi zijn als... Maar helaas, dat gaat dus niet. Als je dat wilt zul jij 90% of meer van jouw rijkdom moeten inleveren. Daarnaast is het natuurlijk ook niet zo dat als jij denkt dat het niet goed voor het milieu kan zijn, dan het ook echt zo is. Met biologisch eten ook zoiets: geen pesticiden en misschien iets beter voor het milieu. Maar ook: ontzettend verkwistend, meer water, diesel, vruchtbare land zijn nodig voor bio. In feite is het dus heel decadent. Maar dat wist je al wel als je de types ziet die naar marqt gaan. We zijn een hypocriete soort, wen er maar aan. (sorry) | |
Pietverdriet | maandag 1 december 2014 @ 22:36 |
Denk ook aan meelmotten en andere insecten, schimmels. Verpakken heeft ten onrechte een slechte naam. | |
SuperFood | dinsdag 2 december 2014 @ 20:05 |
je schaamt je voor pindakaas? wat doe jij met je pindakaas viespeukje ![]() | |
Buurpoes | dinsdag 2 december 2014 @ 20:35 |
Wel als ik 15 gezinspotten in 1 tas bij me zou hebben... Ik krijg thuis al wel een commentaar als mensen in mijn keukenkastjes kijken. ![]() | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 20:42 |
Dan heb je vast ook honden. ![]() | |
Pannenkoeken | dinsdag 2 december 2014 @ 21:00 |
Hoe doen ze dat met de tht en ingredienten declaratie? | |
Buurpoes | dinsdag 2 december 2014 @ 21:02 |
Godzijdank niet. | |
Pannenkoeken | dinsdag 2 december 2014 @ 21:02 |
Inderdaad de primaire functie van een verpakking is het beschermen van het product tegen invloeden van buitenaf. Denk aan filet american, vaak in een donker bakje = bescherming tegen bederf door licht etc. Daarnaast ook communicatie = ingredienten info/ tht/ evt allergenen info etc. | |
Buurpoes | dinsdag 2 december 2014 @ 21:03 |
Rol schilderstape mee en een stift? Stickertjes? Foto van het etiket van de voorraadbus? | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:09 |
Maar in de winkel zelf? Een silo met noten vertrouw ik niet hoor, dan ga ik liever voor de noten die in de fabriek in een zakje gestopt worden. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:13 |
Een silo met amandelen. Ingredienten: Amandelen. eventueel gepasteuriseerd, geroosterd en/of gezouten. Wat wil je nog meer dat er in godsnaam in zit? ![]() | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:16 |
Geen schimmels en beestjes. En geloof me, als ze dezelfde hygiëne willen waarborgen als in fabrieken, dan betaal je de hoofdprijs voor het eindproduct. | |
Spanky78 | dinsdag 2 december 2014 @ 21:17 |
Bij verse producten is de hoeveelheid die je niet weg hoeft te gooien ivm verrotting, aantasting veel hoger als je het niet goed verpakt. Daarom moeten ze op de markt ook aan het eind van de dag van hun groenten en met name fruit af. | |
Pannenkoeken | dinsdag 2 december 2014 @ 21:18 |
De niet-voorverpakte levensmiddelen dienen te worden voorzien van de allergenen (artikel 44). De etiketten van deze niet-voorverpakte levensmiddelen dienen volgens de nationale wetgeving te worden voorzien van de productnaam, netto hoeveelheid en productiecode. http://etiketteren.nl/index.php/etiketteren/voedselinformatie/ | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:18 |
Hoe moeilijk is het om een schone lading amandelen, zoals ze worden geleverd in bijvoorbeeld een 50kg zak, op een hygiënische manier in een dispenser te stoppen die vervolgens netjes wordt afgesloten en de amandelen daardoor verder niet aangeraakt worden door klanten? | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:20 |
En? Dan plak je toch een sticker op de dispenser? Als ik een zak snoepjes koop staat er ook niet op elk snoepje opnieuw de ingredienten, alleen maar op de zak. Als je die zak weggooit zul je het ook zelf moeten bekijken van tevoren. Dat kun je in de winkel ook. | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:22 |
Dat is best moeilijk hoor. Als jij een open zak meel in je kast hebt staan is de kans heel groot dat er insecten in zitten. Dicht maken met een knijper helpt daar niets tegen. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:23 |
Maar daar heb ik het niet over. Ik heb het over de eenmalige verplaatsing van hoe het binnenkomt naar de dispenser, die niet onhygienisch hoeft te zijn, en vervolgens doe je het in je meegebrachte, afsluitbare pot, waar ook geen vuil aan te pas komt. Ik zien niet hoe beestjes hier een kans krijgen. | |
Pannenkoeken | dinsdag 2 december 2014 @ 21:23 |
Ja maar dan koop jij dus wel die zak snoepjes mét info. Wat nou als jij een (ernstige) klacht hebt over een van je amandelen? Waar moet je dan naar refereren? | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:26 |
Die dispensers waar je het dan over hebt moeten dan elke dag uitvoerig schoongemaakt worden. Elk contact met open lucht is een risico. Bijvullen zou dan in een hermetisch afgesloten ruimte moeten gebeuren. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:26 |
Als je daar zo bang voor bent dan maak je een foto van de voorgestelde sticker op de dispenser met de krant van die dag erbij en bewaar je het bonnetje. Jeetje. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:27 |
Ik vind dat dat niet nodig is, ik ben niet zo bang voor viezigheid. En als je dat wel bent moet je maar niet komen. Denk je dat vroeger, toen je nog naar de kruidenier ging waar alles op maat voor je werd geschept, elke week ziek was door beestjes omdat het niet hermetisch en uitvoerig secuur gebeurde? | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:27 |
Eitjes en schimmels vliegen overal rond. Heb je producten als noten in grote hoeveelheden, dan is het extra gevaarlijk. | |
Pannenkoeken | dinsdag 2 december 2014 @ 21:29 |
Ik ben niet bang. Het lijkt me als winkel lastig in geval van een recall. Als ze alles terug moeten halen (oa zalm 1-2 jaar geleden ivm salmonella) wat moet je dan terughalen? Waar kun jij dan je consument op attenteren? Op de gekochte amandelen afgelopen weken? Of op de gekochte amandelen in verpakking x met code yz? | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:30 |
Nee natuurlijk niet. Maar je drinkt toch ook niet uit een rivier waar ze 10 meter verderop nog hun behoefte hebben gedaan omdat ze dat vroeger deden? Noten en meel zijn dingen waar ik erg mee oppas, omdat daar erg vaak ongedierte in komt te zitten. | |
Pietverdriet | dinsdag 2 december 2014 @ 21:30 |
Succes met meelmotten, kakkerlakken, etc | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:32 |
Alles in al je kastjes wegflikkeren. Niet al te leuk. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:32 |
Dat ligt eraan welke kant de rivier op stroomt. Bovendien zal niemand dat vrijwillig doen, alleen uit pure noodzaak. Als het vroeger bij de kruidenier kon, dan kan het nu ook. En dan moeten ze misschien maar de amandelen weglaten als dat zo penibel is. Ik ben wel benieuwd naar een hygiënerapport van een keuringsdienst als de winkel een paar maanden open is geweest. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:33 |
En waarom zouden ze die dispenserladingen geen codes kunnen geven? Daar is heus een effectief systeem op te bedenken. Een lettertje per zak en een cijfer erbij per dispenservulling. | |
Pietverdriet | dinsdag 2 december 2014 @ 21:40 |
Veel te gemakkelijk mee te frauderen en foutgevoelig | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:40 |
Als ze in India uit de rivier drinken waar 10 meter verderop gescheten wordt en er zelfs lijken drijven, dan kan dat hier ook. Noten bij een notenboer moeten enorm vaak vervangen worden, want er is zo veel ruimte voor beestjes en schimmels. Het kan best goed geregeld worden, maar dan betaal je er dus ook voor. En ook voor die gigantische hoeveelheden die weggegooid worden. Voor het milieu hoef je het echt niet te doen. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:42 |
Minder inkopen, op=op. Doen sommige bakkers ook met broden bakken om verspilling te voorkomen. En over je achterlijke voorbeeld, nee. Dat kán ook niet in India. Dat zou niet nodig moeten zijn maar dat is het helaas soms wel. Het is echter inhumaan en risicovol en het is irrelevant dit soort kwesties daarmee te vergelijken. Gevalletje "Als je vriend van de brug springt, spring jij dan ook" | |
Pietverdriet | dinsdag 2 december 2014 @ 21:44 |
Begrijp ook niet zo goed wat mensen tegen een normale verpakking hebben. Rozijnen of noten zitten prima verpakt in een paar gram plastic. Hygienisch, Veilig, Houdbaar, gemakkelijk te transporteren. En ja, het wordt soms overdreven. Je gooit verpakkingen in de recyclingzak | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:46 |
Dat kan echt niet altijd. Ik ben het met je eens dat dat beter zou zijn, maar zo werkt het niet. Één keer uitverkocht? Dan ben je die sukkel die zonder hazelnoten zat. Dan blijven ze weg. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:46 |
Ik heb het vooral over het overdrijven, alles zit maar apart verpakt in zakjes en bakjes en pakjes. En om het nog iets verder te trekken zouden bijvoorbeeld plastic zakken met appels of bakjes met druiven niet nodig moeten zijn. Gewoon lekker je eigen mandje meenemen, thuis ligt het toch ook op de fruitschaal en was je het even voor je het eet. | |
Pietverdriet | dinsdag 2 december 2014 @ 21:46 |
Als ik zie hoe winkelpersoneel over hygiene denkt dan heb ik liever verpakt. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:47 |
Gelukkig wouden ze amandelen ![]() Nee, true, dat zal sommige mensen afschrikken maar ik zie er wel een nobele zaak in en ik zal daarom wel een uurtje eerder naar de winkel gaan zodat mijn amandelen er nog zijn. En ik denk de doelgroep van dit soort supermarkt met mij. | |
Pietverdriet | dinsdag 2 december 2014 @ 21:49 |
Persoonlijk denk ik dat er allerlei mensen uit feelgood factoren naar deze winkels gaan, één keer een fijne invasie van meelmotten of ander ongedierte hebben en daarna weer gewoon verpakt kopen. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:50 |
Dat komt omdat ze allemaal vijftienjarige kwijlende pubers aannemen die van toeten noch blazen weten. Ouder en wijzer, wellicht beter voorgelicht personeel zal uiteindelijk wel iets duurder zijn. Maar ik vind dat dat mag, we zijn alles veel te goedkoop gewend en gaan klagen als de producten duurder zijn, maar ondertussen verwachten we wel perfecte service. | |
Pietverdriet | dinsdag 2 december 2014 @ 21:53 |
we hebben in NL nogal hoge luchtvochtigheid, hier door kunnen noten gaan schimmelen. Heb je een idee van hoe giftig notenschimmels zijn? Behoren tot de meest toxische | |
Pietverdriet | dinsdag 2 december 2014 @ 21:54 |
Realiteit is wat anders dan levensmiddelen winkels met goed opgeleid en kundig personeel. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:54 |
Je punt is duidelijk Piet, noten zijn vatbaar voor schimmel en dat is gevaarlijk. Maar dat wil niet zeggen dat het hele idee van een verpakkingsvrije winkel meteen maar afgeschaft moet worden. Er zijn nog heel veel manieren om op een veilige en prettige manier afvalproductie te verminderen door middel van zo'n winkel. | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 21:56 |
Jij mag niet meer spreken van 'we' als het over ons kikkerlandje gaat! ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 2 december 2014 @ 21:57 |
Ik denk dat het een illusie is. | |
PluisigNijntje | dinsdag 2 december 2014 @ 21:58 |
We bepalen zelf de realiteit. Als we met zijn allen liever meer betalen voor beter personeel dan gebeurt dat. Bovendien zijn er al MBO retailopleidingen. Mensen snappen niet dat een kilo kipfilets geen 5 euro hoort te kosten, dat de tomaten allemaal perfect en rond moeten zijn en dat ze zomer en winter goedkoop moeten zijn. We hebben onszelf dusdanig willen verwennen dat er onmogelijke compromissen worden gemaakt die weer omgedraaid moeten worden. Maar dat gaat ten koste van ons gemak dus keren we de échte realiteit liever de rug toe. | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 22:00 |
Perfecte vorm van groenten komt voor een groot deel door de EU. Niet perfect? Dan wordt het vernietigd. Prijs kunstmatig hooghouden. Dat komt echt niet alleen door de consument. | |
Klaploper | dinsdag 2 december 2014 @ 22:01 |
Je hebt trouwens natuurlijk gelijk dat mensen vaak niet bereid zijn te betalen voor kwaliteit. | |
Buurpoes | dinsdag 2 december 2014 @ 22:08 |
Het is nog best lastig om een nette prijs voor vlees te betalen in de supermarkt. Ik heb namelijk geen zin om naar allemaal losse winkels te gaan, maar wil wel kwaliteit & dierenwelzijn. Bij gebrek aan beter koop ik dan maar biologisch vlees (niet altijd beter voor t beest en krap assortiment). | |
Pannenkoeken | dinsdag 2 december 2014 @ 22:19 |
Ik denk dat een groot deel hiervan naar de diervoederindustrie gaat. Vernietigen kost geld. Diervoeder levert wat oo | |
Spanky78 | dinsdag 2 december 2014 @ 23:26 |
Het zou heel leuk zijn, maar in de praktijk gaat het gewoon niet zomaar werken. Niet alleen plagen zoals kakkerlakken, muizen en andere beesten gaan laat geven. Ook micro organismen zullen zich erg thuis voelen en juist die combinatie is heel naar. | |
-Mellow- | vrijdag 5 december 2014 @ 00:34 |
Wel een interessante discussie dit. In Californië heb ik soortgelijke supermarkten gezien, niet volledig verpakkingsloos maar bijv. dat je je eigen olijfolie, pindakaas en zelfs shampoo kon tappen. De noten en ander droog voer zat ook in van die dispensers en waren naar verhouding echt wel goedkoper dan wanneer je bijv. voorverpakte 300g zakjes zou kopen. Of volledig verpakkingsloos milieuvriendelijker is dat weet ik niet, maar ik erger me sowieso aan "over"verpakking. Dat is gewoon echt niet nodig. Daarbij kan ik het alleen maar toejuichen als ik zelf de hoeveelheden kan bepalen. Zoals bijvoorbeeld die kuttige kleine kruidendoosjes in de supermarkt, één keer een curry koken en je potje komijn is bijkans leeg ![]() Persoonlijk ben ik niet zo huiverig voor ziektes en onhygiënisch, maar ik heb geen idee hoeveel er daadwerkelijk zou worden weggegooid vanwege schimmels in noten etc. | |
Pietverdriet | vrijdag 5 december 2014 @ 08:22 |
Een vriendinnetje van me werkte in een biologische winkel, daar verkocht men oa zuurkool uit een beukenhouten vat. Mensen prezen lof over smaak en milieu. Vriendinnetje trok iedere ochtend voor openingstijd blikken los om het vat te vullen. De Israëlische bleekselder werd ontdaan van zijn plastiekje en in een kist gelegd. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 5 december 2014 @ 08:58 |
Melen zou ik ook niet los willen, die kunnen wel weer prima in papier. Maar noten die uit grotere verpakkingen komen in dispensers doen, daar zie ik het probleem niet van. Dat scheelt toch een aardige berg plastic. | |
Pietverdriet | vrijdag 5 december 2014 @ 08:59 |
Ook noten zijn gevoelig voor insecten, en niet te vergeten schimmels. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 5 december 2014 @ 09:00 |
Als dat om bijvoorbeeld 5kg blikken gaat, en mensen gemiddeld 300 gram meenemen, dan zie ik daar het voordeel wel van in. Het plastificeren van groenten snap ik sowieso niet. Paprika's die eerst per stuk, en vervolgens per 3 in een folie gaan. Net als aardappels. Je kan bij de supermarkt geen grote verpakking kleine aardappels, of kleine verpakking grote aardappels krijgen. Leg aardappels los neer, en laat mensen ze afwegen. Als ik dan 2,8 kilo grote aardappels wil kopen, dan kan ik dat. En scheelt weer in plastic. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 5 december 2014 @ 09:01 |
Ja, maar ik ga er vanuit dat zo'n dispenser wel in een dag leegverkoopt, en zo'n vaart loopt het nou ook weer niet. | |
Pietverdriet | vrijdag 5 december 2014 @ 09:02 |
Never Assume ![]() | |
Spanky78 | vrijdag 5 december 2014 @ 09:12 |
Ik was laatst in een whole foods. Ze hebben daar ook allerlei containers, maar dat wel voor producten waarbij je nog kan denken aan houdbaarheid. Noten, cereals. De groenten waren voor een goed deel gewoon verpakt. Als je dat niet doet gooi je veel meer weg. Reken maar dat dat geld kost. Sowieso noemen ze die winkel ook wel 'whole paycheck', 2x tot 3x zo duur als gewoon voedsel. Die noten worden hier steeds genoemd, maar juist die (alhoewel gevoelig voor schimmel) vallen wel mee. Denk even aan vlees, groenten, zaken als soepen, sauzen. Ofwel knettervol conserveermiddelen, of gevaarlijk. Vergeet niet dat verpakking ook vaak helpt om minder te hoeven conserveren. Je zult in die winkel dan ook heel veel droge, zure, gepekelde of gekonfijte producten vinden. Ga jij je vlees in een potjes meenemen? Is het vervoer van al die potten en afvoer niet veel crrvuilender dan een folietje? | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 5 december 2014 @ 09:14 |
De C1000 bij mijn ouders in het dorp heeft een tijdlang gewerkt met vleesschaaltjes met statiegeld. Dat was echt ideaal ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 5 december 2014 @ 09:16 |
En die vleesschaaltjes, werden die dan weggegooid door de supermarkt? | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 5 december 2014 @ 09:16 |
Nee, gewassen. Hard glad kunststof. Het bedrijf er achter, dat de schaaltjes leverde en reinigde, is er mee gestopt omdat de schaaltjes vaak niet meer terugkwamen. | |
Pietverdriet | vrijdag 5 december 2014 @ 09:22 |
Doet mij een beetje denken aan de aardewerken beker versus de plastic koffie bekers. Je moet ze ongelofelijk vaak gebruiken voordat je milieuwinst boekt. Afwassen is milieubelastend, Een zwaardere meervoudig gebruik kwaliteit produceren kost ook meer grondstoffen en energie. | |
MevrouwPuff | vrijdag 5 december 2014 @ 09:40 |
ik heb in mn hoofd dat ze in dat onderzoek tussen elke refill de beker afwassen. Als je een dagdeel met je koffebeker doet is de vergelijking weer anders. Maar wellicht bedoel jij wat anders of vind je langer met je beker doen voor viespeuken. Grootverpakkingen opdelen (niet allen tegelijk openen), lijkt me wel prima en ook qua hygiene verdedigbaar | |
Pietverdriet | vrijdag 5 december 2014 @ 09:58 |
En volgens mij gaat een harde kunststof vleesschaal niet lang mee in de praktijk, zie ook
| |
-Mellow- | vrijdag 5 december 2014 @ 10:09 |
Misschien is het afwassen van een plastic bakje of glazen potje wel minder milieuvriendelijk, maar er zijn ook producten die je in een hergebruikt plastic zakje dat je meeneemt van huis kunt stoppen en die het plastic zakje ook niet vies maken zodat je het nog een keer kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan die onzinnige netjes om citrusvruchten heen die dan worden weggegooid als er één vrucht beschimmeld is. Hoe vaak ik wel niet een netje citrus uit de container van de supermarkt heb gevist met op die ene na perfecte citroenen/ sinaasappels. En zo gebeurt dat ook met drie kleuren paprika's. In dit geval zorgt verpakking juist voor meer weggooien. En verder nog die achterlijke piepschuimen schaaltjes onder sommige groente en fruit, totaal overbodig. [ Bericht 3% gewijzigd door -Mellow- op 05-12-2014 10:14:54 ] | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 5 december 2014 @ 10:37 |
Ze werden niet teruggebracht, maar gebruikt als magnetronbakjes. | |
Pietverdriet | vrijdag 5 december 2014 @ 11:10 |
Tja, zo gebruik ik de bakjes van de chinees als lunchtrommeltjes | |
SuperFood | vrijdag 5 december 2014 @ 18:34 |
hoe vergelijk je ook een 'echte' beker met een plastic wegwerpbeker. sowieso lijkt een plastic beker me minder gezond om uit te drinken. | |
SuperFood | vrijdag 5 december 2014 @ 19:07 |
zonzinargument. gewoon statiegeld probleem opgelost. werkelijkheid zal wel zijn dat het niet kostendekkend genoeg te doen was. |