http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)ks-tot-waanzin.dhtmlquote:Kunnen we steeds minder hebben? Of lijden we massaal aan een modeziekte? De voedselallergie is alom en drijft veel chefs en keukenbrigades tot waanzin. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook,' en 'Soms lijkt het alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten,' vertellen koks.
Domino's komt binnenkort met een glutenvrije pizza. Fabrikant Roquette ontwikkelde bloem op basis van algen. Ook nieuw op de markt: Beyond Eggs, plantaardige eieren. En de onlangs gelanceerde glutenvrije kroket van Valuas' meesterkok Eric Swaghoven blijkt een doorslaand succes.
Big business
Kortom: de opmars van de voedselallergie blijkt big business. Maar die massaal groeiende intolerantie van ingewanden vormen ook hét hoofdpijndossier van vrijwel alle chefs. Want zij moeten zich achter de stoof in steeds meer bochten wringen vanwege extreme dieetwensen.
Hierdoor moeten alle restaurants vanaf half december ook per gerecht de mogelijke allergische reacties verplicht op de menukaart melden.
'Nog geen 10 jaar geleden gaf één klant op een avond aan dat hij of zij iets niet mocht. Nu lijkt het soms alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten. Ik kan bijna niks normaal serveren,' vertelt een topchef die anoniem wil blijven uit vrees voor reacties van zijn klandizie.
Hype
Tweesterrenkok Mario Ridder van De Zwethheul herkent het probleem. Hij moet tegenwoordig zo veel ingrediënten schrappen en zo vaak improviseren dat hij zich regelmatig de vraag stelt: wat blijft er van mijn creatie over? Ook qua smaak? Frustrerend want: 'Een brioche zonder noten, meel en boter kun je toch eigenlijk geen brioche meer noemen?'
Ridder: 'Gasten die echt iets hebben en mij vooraf e-mailen over hun restricties neem ik natuurlijk serieus. Het is ontzettend vervelend wanneer je fysiek wat mankeert. Maar er zijn ook veel mensen die aan tafel plotseling gaan opsommen waar ze allemaal niet tegen kunnen. En dat wordt steeds extremer en merkwaardiger.' Soms bijna onwerkbaar. Velen verwarren intoleranties met wat zij niet lusten: 'ik wil geen radijs, komkommer, tomaat, wortels'.
Het lijkt wel een hype waardoor je interessanter bent. 'Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'
Service
Ook chefkok Eric Swaghoven van Valuas in Venlo - een ster - vindt dat het steeds ingewikkelder werken wordt in de keuken. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook. Een duidelijke tendens. Hoe dan ook, het is niet hun probleem, maar ons probleem. Wij zijn een serviceverlenend bedrijf, wij moeten zorgen dat iedereen blij de deur uitgaat. Dit is dus een nieuwe tak van sport.'
Een portie extra groente in plaats van friet/patat of iets met aardappel is dan ook niet een geheel gerecht van de kaart verbouwen omdat je sommige ingredienten niet lust/kan hebben.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 11:06 schreef WRH het volgende:
ik verander ook altijd wat aan een gerecht. ik vind het simpelweg niet meer van deze tijd als je als restaurant of eetcafé alleen maar frietjes of een aardappelgarnituur serveert. ik vraag altijd om deze weg te laten en er lekker extra groenten voor in de plaats te doen.
hoe moeilijk kan het zijn? moeten ze niet alleen maar van die ongezonde dingen aan bieden en minimaal de keuze geven. nog nooit meegemaakt dat het een probleem is.
Nee, je kunt wel degelijk allergisch zijn daarvoor en dan gaat je mond inderdaad tintelen (en krijg je last van je keel). Die mensen hebben daar vaak ook last van bij ander fruit zoals ananas, appels etc. (tenzij warm gemaakt, dan zijn de stoffen die het veroorzaken 'vervlogen').quote:Op woensdag 29 oktober 2014 11:36 schreef Klaploper het volgende:
Ach, zo heb ik ook een vriend die denkt allergisch te zijn voor kiwi omdat zijn mond ervan gaat tintelen. Nee lul, dat is omdat kiwi's zuur zijn.
Ik heb het hier over iemand die getest is en nergens waarop getest werd een reactie gevonden is.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 11:40 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Nee, je kunt wel degelijk allergisch zijn daarvoor en dan gaat je mond inderdaad tintelen (en krijg je last van je keel). Die mensen hebben daar vaak ook last van bij ander fruit zoals ananas, appels etc. (tenzij warm gemaakt, dan zijn de stoffen die het veroorzaken 'vervlogen').
Focking onbeschoft....quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:35 schreef Pietverdriet het volgende:
'Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'
Ja precies, heeft mijn zus met appel, geen appelmoes of appeltaart, maar een normalequote:Op woensdag 29 oktober 2014 11:40 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Nee, je kunt wel degelijk allergisch zijn daarvoor en dan gaat je mond inderdaad tintelen (en krijg je last van je keel). Die mensen hebben daar vaak ook last van bij ander fruit zoals ananas, appels etc. (tenzij warm gemaakt, dan zijn de stoffen die het veroorzaken 'vervlogen').
Krijg je weer het beeld van een typische Ria op dieet bijquote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:00 schreef FANN het volgende:
[..]
Ja, in dit geval wel... schaamteloos ook
Net als de mensen die vertellen dat ze snel wat willen eten omdat ze naar het theater gaan en dan na het eten nog een hele tijd blijven zitten.quote:
Dat heb ik ook met verse appelsquote:Op woensdag 29 oktober 2014 11:40 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Nee, je kunt wel degelijk allergisch zijn daarvoor en dan gaat je mond inderdaad tintelen (en krijg je last van je keel). Die mensen hebben daar vaak ook last van bij ander fruit zoals ananas, appels etc. (tenzij warm gemaakt, dan zijn de stoffen die het veroorzaken 'vervlogen').
overgevoelig noem je datquote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:50 schreef Pandaplint het volgende:
[..]
Dat heb ik ook met verse appels
Een jeukende tong.
Nooit iets achter gezocht totdat een vriendin zei dat ze 'allergisch was voor rauwe appels' en beschreef dat ze een jeukende tong er van kreeg. Schijnt een allergische reactie te zijn die vaak voor komt bij mensen met hooikoorts![]()
Gelukkig heb ik het niet erg en vind ik appels te lekker om te laten liggen
Zijn dat mensen die daarom geen kaas eten?quote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:53 schreef Pandaplint het volgende:
Ik heb trouwens het idee dat lactose intolerantie gigantisch toeneemt de laatste jaren. Of dat komt omdat ik steeds meer buitenlandse vrienden heb
Mja, tot op zekere hoogte. Als je écht geen paprika lust dan kan het wel lastig zijn. je weet nooit of het in een gerecht verwerkt is. Mijn vriendin vraagt daarom altijd of het er in zit. Lijkt me niks mis mee.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:50 schreef HeatWave het volgende:
Een restaurant biedt aan wat ze willen aanbieden, en je bent niet verplicht er te eten.
Inderdaad. Je wordt er niet goed ziek van. Beetje vergelijkbaar met het pittig vinden van sambal. Dan zeg je ook niet dat je allergisch bent voor sambal.quote:
Ah, zij heeft ook hooikoortsquote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:50 schreef Pandaplint het volgende:
[..]
Dat heb ik ook met verse appels
Een jeukende tong.
Nooit iets achter gezocht totdat een vriendin zei dat ze 'allergisch was voor rauwe appels' en beschreef dat ze een jeukende tong er van kreeg. Schijnt een allergische reactie te zijn die vaak voor komt bij mensen met hooikoorts![]()
Gelukkig heb ik het niet erg en vind ik appels te lekker om te laten liggen
ghehehehequote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:55 schreef eleusis het volgende:
Ik heb een zeldzame verbale açai-spelt-quinoa-intolerantie. Zogauw iemand hier een verhaal over begint op te hangen, jeuken mijn vuisten om de persoon een ongekend aantal muilpeertjes te verkopen.
quote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:57 schreef FANN het volgende:
[..]
Ah, zij heeft ook hooikoortsnooit het verband gelegd tussen die 2 dingen eigenlijk,
maar die heeft van alles, pollen en weetikveelwat, wel lastig 's zomers loopt ze altijd
met an die dikke rode ogen rond en een snotneus.
Ja, bij appels en spijs is het bij haar wel erg heftig geloof ik, tot bloedend gehemelte aan toe![]()
maar ja, neem een peer dan denk ik en zij denkt zij ook gelukkig, is nou ook weer niet'van levensbelang zo;n appel
Ohja, hazelnoten eten levert bij mij ook een gigantisch jeukende tong opquote:Appelallergie komt door een afweerreactie tegen bepaalde stoffen in een appel. Vaak gaat het gepaard met hooikoorts. Meer dan de helft van de voedselallergieën gaan gepaard met een pollenallergie. Wanneer je allergisch bent voor de els en berk, kan er een kruisreactie optreden met een appel. Dat houdt in dat je daar dan ook allergisch op kunt reageren. Vaak kun je ook slecht tegen noten, in het bijzonder hazelnoten. Een allergische kruisreactie treedt op wanneer de allergeendeeltjes sterk op elkaar lijken. Zoals bij appels en bepaalde pollen het geval is. Het afweersysteem kan hierdoor de allergeendeeltjes niet goed van elkaar onderscheiden en reageert dus niet alleen op de pollen, zoals bij hooikoorts, maar ook op appel.
Meestal zijn de symptomen van een appelallergie vrij mild. De symptomen treden vijf tot vijftien minuten na het eten van een appel op.
Bij een appelallergie kun je last krijgen van de volgende symptomen:
Jeuken van de mond en keel.
Roodheid en lichte zwelling van de lippen.
Irritatie en blaartjes in de mond.
In Nederland en Noord West Europa komt alleen de milde vorm van appelallergie voor. Dit komt door de relatie met de bij ons zo populaire berk.
Mensen die wonen in de landen rond de Middellandse Zee reageren op een andere allergeen in de appel. Deze reactie is heftiger en kan zelfs directe medische hulp noodzakelijk maken. De Santana en Elise appel kan door deze allergische mensen niet gegeten worden.
http://www.gezondheidsple(...)elallergie/item41928
ah... hazelnoten weet ik eigenlijk niet, zou me niks verbazenquote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:59 schreef Pandaplint het volgende:
[..]
[..]
Ohja, hazelnoten eten levert bij mij ook een gigantisch jeukende tong op
quote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:55 schreef eleusis het volgende:
Ik heb een zeldzame verbale açai-spelt-quinoa-intolerantie. Zogauw iemand hier een verhaal over begint op te hangen, jeuken mijn vuisten om de persoon een ongekend aantal muilpeertjes te verkopen.
Helemaal mee eens, bevalt het je niet, dan ga je maar ergens anders heen.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:50 schreef HeatWave het volgende:
Een restaurant biedt aan wat ze willen aanbieden, en je bent niet verplicht er te eten.
Je hoeft natuurlijk niet getest te worden om te weten of het een allergie oid is. Hoe het heet maakt niet zoveel uit. Als jij telkens weer beroerd wordt door een bepaald voedingsmiddel dan is het logisch om dat te gaan vermijden.;)quote:Op woensdag 29 oktober 2014 11:36 schreef Klaploper het volgende:
En kom inderdaad steeds vaker tegen dat mensen beweren allergisch te zijn terwijl het nooit getest is.
Als het allemaal echt zo erg was, was er wel een markt voor allergeen-vrije restaurants natuurlijk.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 14:09 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
Helemaal mee eens, bevalt het je niet, dan ga je maar ergens anders heen.
Zou me niet verbazen dat dat nog gaat gebeuren in de toekomst.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 14:09 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Als het allemaal echt zo erg was, was er wel een markt voor allergeen-vrije restaurants natuurlijk.
quote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:47 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Ja inderdaad. Ik had de Irish Coffee 'per ongeluk' over 'm heen laten vallen denk ik.
Juist als je bij een restaurant luxer uiteten gaat, dus meerdere gangen etc. Zou je,in mijn ogen, gewoon alles moeten eten tenzij je ergens echt allergisch bent voor iets. Dat hoort bij de gerechten die de kok heeft bedacht en bereidt, het slaat dan nergens op om dan als buitenstaander daar (eventuele) fundamenten uit weg te slaan. Dingen eruit laten halen "omdat je het niet lust" is typisch Nederlands, en bevestigt weer het gezegde: Wat de boer niet kent eet die niet.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 12:55 schreef Kreator het volgende:
[..]
Mja, tot op zekere hoogte. Als je écht geen paprika lust dan kan het wel lastig zijn. je weet nooit of het in een gerecht verwerkt is. Mijn vriendin vraagt daarom altijd of het er in zit. Lijkt me niks mis mee.
Vooral als je wat duurder uit eten gaat en een 5 gangen menu bestelt, vind ik het heel normaal om aan te geven wat je wel en niet lust.
Wat een totale nonsens.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 14:41 schreef Accursius het volgende:
[..]
Juist als je bij een restaurant luxer uiteten gaat, dus meerdere gangen etc. Zou je,in mijn ogen, gewoon alles moeten eten tenzij je ergens echt allergisch bent voor iets. Dat hoort bij de gerechten die de kok heeft bedacht en bereidt, het slaat dan nergens op om dan als buitenstaander daar (eventuele) fundamenten uit weg te slaan. Dingen eruit laten halen "omdat je het niet lust" is typisch Nederlands, en bevestigt weer het gezegde: Wat de boer niet kent eet die niet.
Wij serveren Wasem met een glas water...quote:Op woensdag 29 oktober 2014 14:09 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Als het allemaal echt zo erg was, was er wel een markt voor allergeen-vrije restaurants natuurlijk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |