quote:Voedselallergie drijft chefkoks tot waanzin
Kunnen we steeds minder hebben? Of lijden we massaal aan een modeziekte? De voedselallergie is alom en drijft veel chefs en keukenbrigades tot waanzin. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook,' en 'Soms lijkt het alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten,' vertellen koks.
Domino's komt binnenkort met een glutenvrije pizza. Fabrikant Roquette ontwikkelde bloem op basis van algen. Ook nieuw op de markt: Beyond Eggs, plantaardige eieren. En de onlangs gelanceerde glutenvrije kroket van Valuas' meesterkok Eric Swaghoven blijkt een doorslaand succes.
Big business
Kortom: de opmars van de voedselallergie blijkt big business. Maar die massaal groeiende intolerantie van ingewanden vormen ook hét hoofdpijndossier van vrijwel alle chefs. Want zij moeten zich achter de stoof in steeds meer bochten wringen vanwege extreme dieetwensen.
Hierdoor moeten alle restaurants vanaf half december ook per gerecht de mogelijke allergische reacties verplicht op de menukaart melden.
'Nog geen 10 jaar geleden gaf één klant op een avond aan dat hij of zij iets niet mocht. Nu lijkt het soms alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten. Ik kan bijna niks normaal serveren,' vertelt een topchef die anoniem wil blijven uit vrees voor reacties van zijn klandizie.
Hype
Tweesterrenkok Mario Ridder van De Zwethheul herkent het probleem. Hij moet tegenwoordig zo veel ingrediënten schrappen en zo vaak improviseren dat hij zich regelmatig de vraag stelt: wat blijft er van mijn creatie over? Ook qua smaak? Frustrerend want: 'Een brioche zonder noten, meel en boter kun je toch eigenlijk geen brioche meer noemen?'
Ridder: 'Gasten die echt iets hebben en mij vooraf e-mailen over hun restricties neem ik natuurlijk serieus. Het is ontzettend vervelend wanneer je fysiek wat mankeert. Maar er zijn ook veel mensen die aan tafel plotseling gaan opsommen waar ze allemaal niet tegen kunnen. En dat wordt steeds extremer en merkwaardiger.' Soms bijna onwerkbaar. Velen verwarren intoleranties met wat zij niet lusten: 'ik wil geen radijs, komkommer, tomaat, wortels'.
Het lijkt wel een hype waardoor je interessanter bent. 'Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'
Service
Ook chefkok Eric Swaghoven van Valuas in Venlo - een ster - vindt dat het steeds ingewikkelder werken wordt in de keuken. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook. Een duidelijke tendens. Hoe dan ook, het is niet hun probleem, maar ons probleem. Wij zijn een serviceverlenend bedrijf, wij moeten zorgen dat iedereen blij de deur uitgaat. Dit is dus een nieuwe tak van sport.'
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)ks-tot-waanzin.dhtml
quote:Hierdoor moeten alle restaurants vanaf half december ook per gerecht de mogelijke allergische reacties verplicht op de menukaart melden.
Verantwoordelijkheid van de gast. Pleur op met die problematiseringsdrift.quote:
Hoe heb jij er last van? het is niet alsof ze bepaalde dingen schrappen van de lijst ?quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:34 schreef Ringo het volgende:
[..]
Verantwoordelijkheid van de gast. Pleur op met die problematiseringsdrift.
Als de duurbetaalde chefjes dit niet zien zitten kunnen ze beter wat anders gaan doenquote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:34 schreef Ringo het volgende:
[..]
Verantwoordelijkheid van de gast. Pleur op met die problematiseringsdrift.
Mooie gerechten maken, bijvoorbeeld. Met goede producten.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:36 schreef Dingflofbips het volgende:
Als de duurbetaalde chefjes dit niet zien zitten kunnen ze beter wat anders gaan doen
Mensen denken bijvoorbeeld dat hun buik ontploft als ze graanproducten eten.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:31 schreef Dingflofbips het volgende:
Tuurlijk. Mensen verzinnen wat allergieën om hip te zijn
Je moest eens wetenquote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:31 schreef Dingflofbips het volgende:
Tuurlijk. Mensen verzinnen wat allergieën om hip te zijn
Dat wordt wel lang bestellen als je bij elk gerecht wat je lekker lijkt aan de ober moet vragen wat er noten/melk/gluten en andere ellende inzit.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:34 schreef Ringo het volgende:
Verantwoordelijkheid van de gast. Pleur op met die problematiseringsdrift.
Dan moet je misschien niet zomaar uit eten gaan. Of daar vooraf heel duidelijk over zijn, en niet opeens aan tafel met allerlei dieetwensen komen.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:39 schreef FredvZ het volgende:
Dat wordt wel lang bestellen als je bij elk gerecht wat je lekker lijkt aan de ober moet vragen wat er noten/melk/gluten en andere ellende inzit.
Alle allergische mensen die ik ken zijn zeer serieus allergisch. Ik weet niet waar het dan mis gaat maar het kan voor die personen best beledigend zijn om het als smoes af te doen.quote:
Dus wel volgens het artikel. Het kan best zijn dat de kok uit een dagmenu ingredienten gaat weglaten waar veel mensen allergisch voor zijn, zoals bijvoorbeeld noten. Dat kan uiteraard de smaak negatief beinvloeden voor mensen die wel noten kunnen eten.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:36 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Hoe heb jij er last van? het is niet alsof ze bepaalde dingen schrappen van de lijst ?
Zo lezen ga jij weinig uit eten.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:40 schreef Ringo het volgende:
Dan moet je misschien niet zomaar uit eten gaan. Of daar vooraf heel duidelijk over zijn, en niet opeens aan tafel met allerlei dieetwensen komen.
Als jij een noten of glutenallergie hebt weet je beter dan het aan obers of koks te vragen. Dan weet je dat die geen idee hebben dat bv rozijnen met bloem bestoven kunnen zijn om het aan elkaar plakken tegen te gaan en dat een doorsnee kok of kelner dat niet weet. Zo kunnen ook sporen van pinda's aanwezig zijn.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:39 schreef FredvZ het volgende:
[..]
Dat wordt wel lang bestellen als je bij elk gerecht wat je lekker lijkt aan de ober moet vragen wat er noten/melk/gluten en andere ellende inzit.
Ja, ik heb dat gelezen, maar geloof er weinig van eerlijk gezegd.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:42 schreef breaky het volgende:
[..]
Dus wel volgens het artikel. Het kan best zijn dat de kok uit een dagmenu ingredienten gaat weglaten waar veel mensen allergisch voor zijn, zoals bijvoorbeeld noten. Dat kan uiteraard de smaak negatief beinvloeden voor mensen die wel noten kunnen eten.
Er zijn legio mensen die beweren allergies te zijn maar dat niet zijn, ze lusten gewoon iets niet.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:42 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Alle allergische mensen die ik ken zijn zeer serieus allergisch. Ik weet niet waar het dan mis gaat maar het kan voor die personen best beledigend zijn om het als smoes af te doen.
Hoe weet je dan of het 'nep' is?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |