abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:30:43 #1
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_146065152
Lees en huiver. Hollandse snobs op eetsafari. Je zou ze toch de tent uit rammen, die hipsteriaanse klootviolen met hun zogenaamde melk-, gluten- en notenallergieën. Eten op stand maar wel volgens eigen kleingeestige dieetregels. Of de chef daar maar even voor kan zorgen. Ik betaalt er immers voor.

Dat ze mogen stikken in een pinda. :r.
quote:
Voedselallergie drijft chefkoks tot waanzin

Kunnen we steeds minder hebben? Of lijden we massaal aan een modeziekte? De voedselallergie is alom en drijft veel chefs en keukenbrigades tot waanzin. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook,' en 'Soms lijkt het alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten,' vertellen koks.

Domino's komt binnenkort met een glutenvrije pizza. Fabrikant Roquette ontwikkelde bloem op basis van algen. Ook nieuw op de markt: Beyond Eggs, plantaardige eieren. En de onlangs gelanceerde glutenvrije kroket van Valuas' meesterkok Eric Swaghoven blijkt een doorslaand succes.

Big business
Kortom: de opmars van de voedselallergie blijkt big business. Maar die massaal groeiende intolerantie van ingewanden vormen ook hét hoofdpijndossier van vrijwel alle chefs. Want zij moeten zich achter de stoof in steeds meer bochten wringen vanwege extreme dieetwensen.

Hierdoor moeten alle restaurants vanaf half december ook per gerecht de mogelijke allergische reacties verplicht op de menukaart melden.

'Nog geen 10 jaar geleden gaf één klant op een avond aan dat hij of zij iets niet mocht. Nu lijkt het soms alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten. Ik kan bijna niks normaal serveren,' vertelt een topchef die anoniem wil blijven uit vrees voor reacties van zijn klandizie.

Hype
Tweesterrenkok Mario Ridder van De Zwethheul herkent het probleem. Hij moet tegenwoordig zo veel ingrediënten schrappen en zo vaak improviseren dat hij zich regelmatig de vraag stelt: wat blijft er van mijn creatie over? Ook qua smaak? Frustrerend want: 'Een brioche zonder noten, meel en boter kun je toch eigenlijk geen brioche meer noemen?'

Ridder: 'Gasten die echt iets hebben en mij vooraf e-mailen over hun restricties neem ik natuurlijk serieus. Het is ontzettend vervelend wanneer je fysiek wat mankeert. Maar er zijn ook veel mensen die aan tafel plotseling gaan opsommen waar ze allemaal niet tegen kunnen. En dat wordt steeds extremer en merkwaardiger.' Soms bijna onwerkbaar. Velen verwarren intoleranties met wat zij niet lusten: 'ik wil geen radijs, komkommer, tomaat, wortels'.

Het lijkt wel een hype waardoor je interessanter bent. 'Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'

Service
Ook chefkok Eric Swaghoven van Valuas in Venlo - een ster - vindt dat het steeds ingewikkelder werken wordt in de keuken. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook. Een duidelijke tendens. Hoe dan ook, het is niet hun probleem, maar ons probleem. Wij zijn een serviceverlenend bedrijf, wij moeten zorgen dat iedereen blij de deur uitgaat. Dit is dus een nieuwe tak van sport.'

http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)ks-tot-waanzin.dhtml
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_146065187
Tuurlijk. Mensen verzinnen wat allergieën om hip te zijn :')
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:32:21 #3
435060 Varg89
Heeft een wolvenshirt!
pi_146065200
Die Furcht ist die Mutter der Moral.
Was mich nicht umbringt, macht mich stärker.
pi_146065220
Ik heb toch echt een notenallergie waar ik vrij weinig aan kan doen :')
-XOXO-
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:33:22 #5
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_146065233
O ja, en dit:
quote:
Hierdoor moeten alle restaurants vanaf half december ook per gerecht de mogelijke allergische reacties verplicht op de menukaart melden.
:N.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_146065247
quote:
11s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:33 schreef Ringo het volgende:
O ja, en dit:

[..]

:N.
Wat maakt dit uit dan?
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:34:58 #7
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_146065277
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:34 schreef theunderdog het volgende:

Wat maakt dit uit dan?
Verantwoordelijkheid van de gast. Pleur op met die problematiseringsdrift.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_146065306
quote:
2s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:34 schreef Ringo het volgende:

[..]

Verantwoordelijkheid van de gast. Pleur op met die problematiseringsdrift.
Hoe heb jij er last van? het is niet alsof ze bepaalde dingen schrappen van de lijst ?
pi_146065315
quote:
2s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:34 schreef Ringo het volgende:

[..]

Verantwoordelijkheid van de gast. Pleur op met die problematiseringsdrift.
Als de duurbetaalde chefjes dit niet zien zitten kunnen ze beter wat anders gaan doen
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:37:56 #10
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_146065369
quote:
1s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:36 schreef Dingflofbips het volgende:

Als de duurbetaalde chefjes dit niet zien zitten kunnen ze beter wat anders gaan doen
Mooie gerechten maken, bijvoorbeeld. Met goede producten.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:39:07 #11
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_146065404
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:31 schreef Dingflofbips het volgende:
Tuurlijk. Mensen verzinnen wat allergieën om hip te zijn :')
Mensen denken bijvoorbeeld dat hun buik ontploft als ze graanproducten eten. :').
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:39:33 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146065421
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:31 schreef Dingflofbips het volgende:
Tuurlijk. Mensen verzinnen wat allergieën om hip te zijn :')
Je moest eens weten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:39:47 #13
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_146065423
quote:
2s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:34 schreef Ringo het volgende:
Verantwoordelijkheid van de gast. Pleur op met die problematiseringsdrift.
Dat wordt wel lang bestellen als je bij elk gerecht wat je lekker lijkt aan de ober moet vragen wat er noten/melk/gluten en andere ellende inzit.
So we just called him Fred
pi_146065426
Gaan ze toch lekker ergens anders eten.
Hier staat niets.
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:40:53 #15
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_146065446
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:39 schreef FredvZ het volgende:

Dat wordt wel lang bestellen als je bij elk gerecht wat je lekker lijkt aan de ober moet vragen wat er noten/melk/gluten en andere ellende inzit.
Dan moet je misschien niet zomaar uit eten gaan. Of daar vooraf heel duidelijk over zijn, en niet opeens aan tafel met allerlei dieetwensen komen.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_146065490
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je moest eens weten
Alle allergische mensen die ik ken zijn zeer serieus allergisch. Ik weet niet waar het dan mis gaat maar het kan voor die personen best beledigend zijn om het als smoes af te doen.

Hoe weet je dan of het 'nep' is?
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:42:27 #17
21350 breaky
Harder praten a.u.b
pi_146065495
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:36 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Hoe heb jij er last van? het is niet alsof ze bepaalde dingen schrappen van de lijst ?
Dus wel volgens het artikel. Het kan best zijn dat de kok uit een dagmenu ingredienten gaat weglaten waar veel mensen allergisch voor zijn, zoals bijvoorbeeld noten. Dat kan uiteraard de smaak negatief beinvloeden voor mensen die wel noten kunnen eten.
Modus Vivendi!
Beetje aan het werk @ Lao P.D.R.
Soda water en Earl Grey :-)
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:42:31 #18
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_146065496
quote:
3s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:40 schreef Ringo het volgende:
Dan moet je misschien niet zomaar uit eten gaan. Of daar vooraf heel duidelijk over zijn, en niet opeens aan tafel met allerlei dieetwensen komen.
Zo lezen ga jij weinig uit eten.
So we just called him Fred
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:42:56 #19
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_146065506
Aan tafel zelf opnoemen wat je allemaal niet wil/ mag is ronduit asociaal. Laat het lekker van te voren weten :Y
Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:43:10 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146065511
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:39 schreef FredvZ het volgende:

[..]

Dat wordt wel lang bestellen als je bij elk gerecht wat je lekker lijkt aan de ober moet vragen wat er noten/melk/gluten en andere ellende inzit.
Als jij een noten of glutenallergie hebt weet je beter dan het aan obers of koks te vragen. Dan weet je dat die geen idee hebben dat bv rozijnen met bloem bestoven kunnen zijn om het aan elkaar plakken tegen te gaan en dat een doorsnee kok of kelner dat niet weet. Zo kunnen ook sporen van pinda's aanwezig zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_146065528
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:42 schreef breaky het volgende:

[..]

Dus wel volgens het artikel. Het kan best zijn dat de kok uit een dagmenu ingredienten gaat weglaten waar veel mensen allergisch voor zijn, zoals bijvoorbeeld noten. Dat kan uiteraard de smaak negatief beinvloeden voor mensen die wel noten kunnen eten.
Ja, ik heb dat gelezen, maar geloof er weinig van eerlijk gezegd.

Ze kunnen toch gewoon een extra lijstje maken voor deze aandachtshoeren? ik bedoel, veel restaurants hadden dat toch al voor mensen die serieus allergisch zijn?
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:44:44 #22
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_146065558
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:42 schreef FredvZ het volgende:

Zo lezen ga jij weinig uit eten.
Je moest eens weten.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  woensdag 29 oktober 2014 @ 10:45:23 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146065573
quote:
11s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:42 schreef Dingflofbips het volgende:

[..]

Alle allergische mensen die ik ken zijn zeer serieus allergisch. Ik weet niet waar het dan mis gaat maar het kan voor die personen best beledigend zijn om het als smoes af te doen.

Hoe weet je dan of het 'nep' is?
Er zijn legio mensen die beweren allergies te zijn maar dat niet zijn, ze lusten gewoon iets niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_146065583
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:43 schreef theunderdog het volgende:

[..]
voor deze aandachtshoeren?
:') voor jou wens ik een gratis allergie. Kijken hoe je je voelt in de aandachtshoerenrol
pi_146065614
Uit ervaring kan ik zeggen dat er ook veel mensen zijn die nadat het gerecht geserveerd is komen met bepaalde allergieën. Te irritant voor woorden.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')