Je ziet dat er steeds vaker een euthanasiegeval bij vergevordede dementie als zorgvuldig wordt beoordeeld door de Toetsingscommissie. Maar er moet inderdaad nog wel enige vorm van communicatie mogelijk zijn, zoals in deze casus. Hier kan deze vrouw in de laatste weken van haar leven nog wel aangeven dat 'ze niet meer wil' en neemt ze afscheid van een aantal personen, hoewel ze niet meer kan vertellen (of begrijpen) dat ze euthanasie wil en nog achter haar schriftelijke wilsverklaring staat.quote:Op zondag 24 augustus 2014 14:40 schreef ShadyLane het volgende:
Het akelige is dat zelfs als je ervoor kiest, en je laat het zelfs vastleggen bij de notaris, men jouw uitdrukkelijke, weloverwogen wens toch kan overrulen met een simpel: "hij zei wel dat hij euthanasie wilde in geval van vergevorderde Alzheimer, maar we kunnen niet zeker weten of hij dat nu ook nog wil."
Ik denk dat het nadenken over een behandelverbod in elk geval zinvol is: wil je nog behandeld worden voor een longontsteking of niet. Bespreek dat soort dingen ook met je partner/familie; dergelijke dilemma's kunnen helaas ook zomaar bij voorheen gezonde mensen ontstaan.quote:Er van tevoren over nadenken heeft dus niet zoveel zin, tenzij je besluit jezelf uit je lijden te (laten) verlossen op het moment dat het nog niet zo vergevorderd is, om de 'overrulers' voor te zijn.
Maar clear-cut is het in geval van dementie nooit, da's nu net het probleem. Het lijkt me ook niet de bedoeling dat mensen 'te vroeg' hun toevlucht zoeken tot euthanasie, terwijl ze graag nog even verder hadden gewild als ze erop konden vertrouwen dat ze in een later stadium nog geholpen zouden worden.quote:Op zondag 24 augustus 2014 15:07 schreef dotKoen het volgende:
Overigens kun je artsen natuurlijk nauwelijks kwalijk nemen dat ze erg voorzichtig zijn bij euthanasieverzoeken die niet clear-cut zijn.
Ik ben het helemaal met je eens dat euthanasie bij dementie of psychiatrische ziekten altijd nog een stuk ingewikkelder is dan bij uitgezaaide kanker.quote:Op zondag 24 augustus 2014 15:32 schreef ShadyLane het volgende:
[..]
Maar clear-cut is het in geval van dementie nooit, da's nu net het probleem. Het lijkt me ook niet de bedoeling dat mensen 'te vroeg' hun toevlucht zoeken tot euthanasie, terwijl ze graag nog even verder hadden gewild als ze erop konden vertrouwen dat ze in een later stadium nog geholpen zouden worden.
Passieve en actieve euthanasie zijn erg verouderde en verwarrende termen.quote:Op zondag 24 augustus 2014 15:47 schreef TserrofEnoch het volgende:
Passieve euthanasie vind ik weinig mis mee. Actieve euthanasie lijkt mij echter helemaal niks.
Naar mijn weten zijn actieve en passieve euthanasie nog steeds gangbare termen.quote:Op zondag 24 augustus 2014 15:54 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Passieve en actieve euthanasie zijn erg verouderde en verwarrende termen.
Euthanasie is altijd actief: het actief beëindigen van een leven door het toedienen van bepaalde medicijnen (binnen het kader van de Wet Toetsing Levensbeeindiging).
Met passieve euthanasie kan van alles bedoeld worden: het niet behandelen van een longontsteking; het staken van toediening van vocht en voedsel, palliatieve sedatie (het geven van slaapmiddelen in de laatste 2 weken van iemands leven om anders onbehandelbare symptomen weg te nemen).
Ik vond deze ingezonden brief uit 1996 waar het al verwarrend werd genoemd http://www.volkskrant.nl/(...)het-ziekenhuis.dhtml.quote:Op zondag 24 augustus 2014 16:23 schreef TserrofEnoch het volgende:
[..]
Naar mijn weten zijn actieve en passieve euthanasie nog steeds gangbare termen.
Ben even op het internet gaan kijken en het lijkt me echt geen verouderd taalgebruik. Staat nog op de Wikipedia en verscheidene sites die informeren over euthanasie.
Waarom zou iemand door moeten leven als hij eigenlijk dood wil?quote:Op zondag 24 augustus 2014 16:15 schreef ShadyLane het volgende:
DotKoen, mijn punt is dus dat bij dementie en psychiatrische ziekten altijd sprake is van 'in dubio' (zelfs bij een helder "ik wil dood" is bij zo'n ziekte de vraag hoe serieus je dat moet nemen).
omdat wij dat willenquote:Op zondag 24 augustus 2014 17:16 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Waarom zou iemand door moeten leven als hij eigenlijk dood wil?
Die visie heb ik nou nooit begrepen. Waarom zou er niets mis mee zijn om iemand passief te laten sterven door behandeling en vochttoediening stop te zetten, waarmee het gewoonlijk minstens een aantal dagen duurt tot het moment van overlijden, maar is het opeens not done om iemand die paar dagen ook te besparen en er gewoon direct actief een einde aan te maken?quote:Op zondag 24 augustus 2014 15:47 schreef TserrofEnoch het volgende:
Passieve euthanasie vind ik weinig mis mee. Actieve euthanasie lijkt mij echter helemaal niks.
Actief zie ik als zelfdoding en passief niet. Heb niet zo'n zin in een zelfmoord ook al voorkom je dan veel lijden. Logisch genoeg?quote:Op zondag 24 augustus 2014 18:51 schreef UltraR het volgende:
[..]
Die visie heb ik nou nooit begrepen. Waarom zou er niets mis mee zijn om iemand passief te laten sterven door behandeling en vochttoediening stop te zetten, waarmee het gewoonlijk minstens een aantal dagen duurt tot het moment van overlijden, maar is het opeens not done om iemand die paar dagen ook te besparen en er gewoon direct actief een einde aan te maken?
Da's vaak het resultaat van een religieuze stoornis.quote:Op zondag 24 augustus 2014 18:51 schreef UltraR het volgende:
[..]
Die visie heb ik nou nooit begrepen. Waarom zou er niets mis mee zijn om iemand passief te laten sterven door behandeling en vochttoediening stop te zetten, waarmee het gewoonlijk minstens een aantal dagen duurt tot het moment van overlijden, maar is het opeens not done om iemand die paar dagen ook te besparen en er gewoon direct actief een einde aan te maken?
Voor mij als arts is het in elk geval een essentieel verschil: het natuurlijk beloop van een ziekte afwachten of iemand 2 spuiten geven waaraan iemand direct doodgaat.quote:Op zondag 24 augustus 2014 18:51 schreef UltraR het volgende:
[..]
Die visie heb ik nou nooit begrepen. Waarom zou er niets mis mee zijn om iemand passief te laten sterven door behandeling en vochttoediening stop te zetten, waarmee het gewoonlijk minstens een aantal dagen duurt tot het moment van overlijden, maar is het opeens not done om iemand die paar dagen ook te besparen en er gewoon direct actief een einde aan te maken?
Dus jij hebt al voor je zelf besloten dat je - hoe dan ook - op een bepaalde leeftijd uit het leven stapt?quote:Op zondag 24 augustus 2014 15:58 schreef Jigzoz het volgende:
Euthanasie? Ja, graag.
Wanneer? Als ik geen zin meer heb.
Het voelt voor de meeste artsen toch echt duidelijk anders. Het gaat er niet om dat het resultaat hetzelfde is; maar dat je een middel inspuit wat iemands ademhaling binnen enkele minuten laat stoppen. In het andere voorbeeld wordt gestaakt met een medisch zinloze behandeling; iets wat veel meer bij normaal medisch handelen hoort. Ik vind het heel raar dat mensen het verschil tussen beide situaties niet zien.quote:Op zondag 24 augustus 2014 23:11 schreef ShadyLane het volgende:
Ik vind het een kunstmatig onderscheid. Zowel aan zogenaamde "passieve euthanasie" (stoppen met eten en drinken toedienen bijvoorbeeld) als aan actieve (spuitje) ligt een actief besluit ten grondslag met als resultaat dat iemand komt te overlijden.
Waarom het eerste dan wel acceptabel zou zijn en het tweede niet is mij een raadsel. Zeker wanneer het eerste betekent dat iemand langer moet lijden.
Die leeftijd is niet bepaald hoor. En de enige reden dat ik leef is omdat ik het leuk vind.quote:Op zondag 24 augustus 2014 23:40 schreef rmrt2010 het volgende:
[..]
Dus jij hebt al voor je zelf besloten dat je - hoe dan ook - op een bepaalde leeftijd uit het leven stapt?
Wil je de reden daarvoor nu al bekend maken?
Een ding is zeker: je hebt er achteraf nooit spijt van.quote:Op maandag 25 augustus 2014 07:13 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Hoe moet ik dat nou weer weten? Ik heb in principe geen problemen met euthanasie, ook niet voor mezelf, maar ik kan nu natuurlijk nog niet zeggen of ik het ook wil doen als het ooit zo ver komt...
"Gij zult niet doden" is eerder een universeel principe dan een christelijk principe.quote:Op maandag 25 augustus 2014 12:51 schreef ShadyLane het volgende:
Voor mijzelf hoop ik dat, mocht ik in de situatie komen, tegen die tijd de wetgeving wat verder is. Ik heb de indruk dat angst voor represailles artsen er nu van weerhoudt in het belang van de patiënt te handelen. (Ben benieuwd of daar enquêtes over gehouden zijn, als iemand een link heeft lees ik het graag)
Ofschoon weinigen meer naar de kerk gaan zijn we, en dus ook het debat en de wetgeving, nog doordrenkt van christendom. Een spuitje druist te duidelijk in tegen "gij zult niet doden". De patiënt laten verdorsten is meer "grijs gebied" en wordt dus acceptabeler gevonden, terwijl het -naar mijn mening, na getuige te zijn geweest- minder humaan is.
Ik hoop dus nog lang genoeg te leven om humaner wetgeving mee te mogen maken.
Tenzij ik het mis blijk te hebben en een god bestaat die tegen euthanasie is. Dan zal ik mezelf wel voor m'n kop slaan.quote:Op maandag 25 augustus 2014 16:06 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Een ding is zeker: je hebt er achteraf nooit spijt van.
Bij euthanasie is het toch altijd de patiënt zelf die de laatste handeling uitvoert? Infuus openzetten, drankje innemen, zoiets, ik weet ook niet precies hoe dat gaat...quote:Op maandag 25 augustus 2014 16:51 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
"Gij zult niet doden" is eerder een universeel principe dan een christelijk principe.
Maar je moet je sowieso verplaatsen in de arts, voor een arts is het uitvoeren van euthanasie altijd zwaar en emotioneel beladen. Je beëindigt wel een mensenleven en dat is niet niks.
Ik denk dus ook dat artsen terughoudend zijn met euthanasie omdat het voor hunzelf zwaar is. En dat probleem zul je altijd houden.
Natuurlijk heb je ook de reli's die uit geloofsbezwaren geen euthanasie willen uitvoeren, maar de ongelovige artsen zijn toch in de meerderheid.
Ik zal mezelf nooit voor de kop slaan om welke beslissing dan ook, waar ik destijds achter stond, als blijkt dat er toch een god is met belachelijke regeltjes, van wie ik het bestaan überhaupt niet kon vermoeden bij gebrek aan enige vorm van bewijs.quote:Op maandag 25 augustus 2014 16:59 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Tenzij ik het mis blijk te hebben en een god bestaat die tegen euthanasie is. Dan zal ik mezelf wel voor m'n kop slaan.
Alhoewel, naar de hel ga ik dan toch wel. Zo'n groot verschil maakt die euthanasie niet meer uit.
Oké, anders geformuleerd: 'Dan zal ik wel balen etc.'quote:Op maandag 25 augustus 2014 18:06 schreef UltraR het volgende:
[..]
Ik zal mezelf nooit voor de kop slaan om welke beslissing dan ook, waar ik destijds achter stond, als blijkt dat er toch een god is met belachelijke regeltjes, van wie ik het bestaan überhaupt niet kon vermoeden bij gebrek aan enige vorm van bewijs.
We kunnen altijd nog naar Zwitserland als het zover is...quote:Op zondag 24 augustus 2014 16:07 schreef marc0871 het volgende:
als ik zou moeten kiezen tussen een mensonwaardig bestaan in een bed of rolstoel, vol van pijn en ongemak, dan wil ik zelf de keus kunnen maken er een eind aan te maken.
doktoren zouden zich niet bezwaard moeten hoeven voelen hierbij te helpen.
anders krijgen we taferelen als dit
http://nos.nl/artikel/407(...)ag-niet-sterven.html
http://www.telegraph.co.u(...)ght-to-die-plea.html
http://www.nu.nl/buitenla(...)ezen-euthanasie.html
Wacht maar tot je terminaal bent.quote:
Dat snap ik, maar het lijkt mij ook zwaar om iemand die uitdrukkelijk heeft verzocht uit zijn lijden verlost te worden niet te helpen. Maar dat kun je dan misschien voor je geweten een beetje afschuiven op "genoeg anderen die hem kunnen helpen". Je bent nooit de enige die hulp heeft geweigerd, als je wel helpt ben je wel de enige die een mens heeft gedood. Ik snap dus dat het laatste moeilijker is, maar hoop dat dat niet ten koste gaat van de belangen van de patiënt.quote:Op maandag 25 augustus 2014 16:51 schreef [url=http://forum.fok.nl originatingNavigationItemId=4324l/user/profile/382014]Libertarisch[/url] het volgende:
Maar je moet je sowieso verplaatsen in de arts, voor een arts is het uitvoeren van euthanasie altijd zwaar en emotioneel beladen. Je beëindigt wel een mensenleven en dat is niet niks.
Nee ik doe liever andere dingen.quote:Op dinsdag 26 augustus 2014 23:33 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
Wacht maar tot je terminaal bent.
Maar wat is dit voor een vreemde argumentatie?quote:Op dinsdag 26 augustus 2014 23:33 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
Wacht maar tot je terminaal bent.
Nadeel van dementie is dat je dan niet meer wilsbekwaam bent. En je dan vaak toch veroordeeld bent tot het weg vegeteren in een bejaardenhuis. Ondanks een mogelijke wilsbeschikking.quote:Op zondag 24 augustus 2014 14:04 schreef UltraR het volgende:
Ik kies onmiddellijk voor euthanasie wanneer ik te maken krijg met hevig uitzichtloos lijden of wanneer mijn hersenen ernstige kuren beginnen te vertonen; dementie als meest voorkomende voorbeeld. Kwaliteit van leven is voor mij oneindig veel belangrijker dan kwantiteit van leven.
Lastig blijft het. Zeker als je in het ziekenhuis zit en je moeder geeft aan wanneer ze niet verder geholpen wil worden. Raar is het ook als 40+ bent en nog verder wil leven je dokter je vraagt wat moeten we doen als je een hartaanval krijgt tijdens je operatie. Mijn antwoord was op de juiste knoppen drukken van de computer die de reanimatie aanstuurt.quote:Op woensdag 27 augustus 2014 08:19 schreef ShadyLane het volgende:
Het contrast is zo absurd, dat zo'n vrouw op haar 65e de moeite neemt een officiële wilsverklaring op te stellen, op haar 83e deze nog eens bevestigt, en als ze dan ophaar 85e in wanhoop het hoofd in de handen legt komen er hele toetsingscommissies aan hte pas die besluiten: "niet genoeg bewijs voor ondraaglijk lijden, ze had moeten doorleven".
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |