quote:His lawyers claimed in the court documents that his emails, mobile phone and WhatsApp messages were hacked and that criminals accessed his computer and phone to send the messages in an attempt to malign him.
http://m.knack.be/nieuws/(...)l&utm_campaign=knackquote:CO2 op heterdaad betrapt: bewijs dat mens klimaat in gevaar brengt
26/02/15 om 19:03 - Bijgewerkt om 19:02
Wetenschappers hebben het directe bewijs gevonden, dat menselijke activiteit het klimaat in gevaar brengt. Dat ontdekten ze door de werking van CO2 op het klimaat in real time te volgen.
Haha, de gevorderde variant van het 'mijn broertje zat op mijn account'-excuusquote:Op woensdag 25 februari 2015 20:27 schreef cynicus het volgende:
Nog meer sappig klimaatnieuws: Rajendra Pachauri stapt op als voorzitter van het VN klimaatpanel na beschuldigingen van sexuele intimidatie.
Hoewel hij al jarenlang onder vuur ligt van de ontkenners voert hij wel een een twijfelachtig excuus aan:
[..]
lquote:Het klimaathiaat blijft een heikel punt
Waarom warmt de aarde sinds 2000 niet meer op?
DOOR: ARNOUT JASPERS
De stagnatie van de opwarming van de aarde is een gevolg van natuurlijke variatie, concluderen klimaatwetenschappers in Nature en Science. Deze dip is vrij groot, maar de kans erop is 1 op 10. En de kans dat hij nog vijf jaar langer duurt is 1 op 4.
..........Artikel gaat verder
In de engelstalige versie van de national geographic staat een mooi stuk over het niet vertrouwen van gevestigde en bewezen wetenschap.quote:
Wat ie wil zeggen is het volgende.quote:Op maandag 23 maart 2015 14:51 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Wat probeer je nu te zeggen? Dat het arctische zeeijs niet afneemt?
Welja, geef een hoax (AGW) maar de schuld. Vooral niet kijken naar je eigen enorme bevolking, modernisatie, het aanleggen van gigantische stuwdammen, inderdaad die genoemde mijnbouw en agrarische activiteiten, etc.quote:Op woensdag 8 april 2015 08:41 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
De Chinezen schrijven de verliezen toe aan de opwarming van de aarde, verminderde neerslag en meer mijnbouw en agrarische bedrijvigheid. Volgens de studie is het aantal meren met een oppervlakte van meer dan een vierkante kilometer gedaald van 785 naar 577. Helemaal opgedroogd zijn 208 meren.
(faqt.nl)
Dan moeten er wel mijnbouw bedrijven zijn die water aan het meer onttrekken. Die stuwdammen staan niet op de Mongoolse hoogvlaktes, hebben de Chinezen extra kanalen aangelegd om deze meren daarin leeg te laten lopen, of de aanvoer river van het betreffende meer omgelegd. Als er in China dunbevolkte gebieden zijn, dan zijn het de hoogvlaktes en woestijnen.quote:Op donderdag 9 april 2015 04:52 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Welja, geef een hoax (AGW) maar de schuld. Vooral niet kijken naar je eigen enorme bevolking, modernisatie, het aanleggen van gigantische stuwdammen, inderdaad die genoemde mijnbouw en agrarische activiteiten, etc.
Gewoon menselijke factoren dus. Niks "global warming".
AGW is geen wetenschap, maar politiek. Een handige kapstok.quote:Op donderdag 9 april 2015 06:21 schreef Basp1 het volgende:
Waarom toch weer deze aversie tegen de Chinese wetenschappers en hun bevindingen?
ga naar BNW of ga duidelijk in op genoeg bewijzen die door verschillende users hier aangedragen worden. Aangezien je dat niet doet vind ik je geroeptoeter niet meer dan een zeer sneue hoax die totaal niet onderbouwt wordt door vele onderzoeken.quote:Op donderdag 9 april 2015 07:30 schreef El_Matador het volgende:
[..]
AGW is geen wetenschap, maar politiek. Een handige kapstok.
Het is net zo wetenschappelijk als de rassenwetten van de nazi's. Alleen de propaganda is "beter".
AGW is een hoax, dat is niet mijn schuld. Onderzoeksresultaten worden verdraaid, conclusies gecherrypickt en de politieke propaganda over onschuldige kinderen uitgestort.quote:Op donderdag 9 april 2015 07:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
ga naar BNW of ga duidelijk in op genoeg bewijzen die door verschillende users hier aangedragen worden. Aangezien je dat niet doet vind ik je geroeptoeter niet meer dan een zeer sneue hoax die totaal niet onderbouwt wordt door vele onderzoeken.
Bij jou is alles een hoax.quote:Op donderdag 9 april 2015 07:35 schreef El_Matador het volgende:
[..]
AGW is een hoax, dat is niet mijn schuld. Onderzoeksresultaten worden verdraaid, conclusies gecherrypickt en de politieke propaganda over onschuldige kinderen uitgestort.
Walgelijk, serieus.
Zolang jij niet met bronnen kan komen en niet verder komt dan het argument dat wij de grootheid van de natuur niet begrijpen, kan je idd beter in BNW blijven.quote:Op donderdag 9 april 2015 07:35 schreef El_Matador het volgende:
[..]
AGW is een hoax, dat is niet mijn schuld. Onderzoeksresultaten worden verdraaid, conclusies gecherrypickt en de politieke propaganda over onschuldige kinderen uitgestort.
Walgelijk, serieus.
Bronnen voor de hoax? Al Gore geeft het zelf al weg, met zijn walgelijke propaganda en fearmongering.quote:Op donderdag 9 april 2015 14:59 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Zolang jij niet met bronnen kan komen en niet verder komt dan het argument dat wij de grootheid van de natuur niet begrijpen, kan je idd beter in BNW blijven.
Ja dat is een politicoloog, statisticus en publicist, dus wat voor relevants heeft hij gedaan in het vakgebied waar we het over hebben, heeft hij ooit al eens een peer reviewed stuk over het klimaat gemaakt? Nee he .quote:
Oh ja, want peer review door andere door de AGW-hoax-plotters gesponsorde wetenschappers is ineens een controle op de hele zaak.quote:Op donderdag 9 april 2015 16:19 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja dat is een politicoloog, statisticus en publicist, dus wat voor relevants heeft hij gedaan in het vakgebied waar we het over hebben, heeft hij ooit al eens een peer reviewed stuk over het klimaat gemaakt? Nee he .
Het ipcc rapport versie 2014 is een aanrader zeker voor jou, dan kun je daarin onderbouwde gaten schieten ipv te schermen met oude achterhaalde en al lek geschoten publicaties van mensen die niet de gewenste achtergrond hebben. (of maakt het voor lomborg opeens niet uit)quote:Op donderdag 9 april 2015 16:21 schreef El_Matador het volgende:
The Skeptical Environmentalist is een aanrader. Zeker voor jou.
Een politiek propagandapamflet?quote:Op donderdag 9 april 2015 16:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het ipcc rapport versie 2014 is een aanrader zeker voor jou, dan kun je daarin onderbouwde gaten schieten ipv te schermen met oude achterhaalde en al lek geschoten publicaties van mensen die niet de gewenste achtergrond hebben. (of maakt het voor lomborg opeens niet uit)![]()
Dat "we" de Aarde vervuilen is een fact of life. Alleen; CO2 is geen vervuiling, maar een onschuldig, natuurlijk gas dat in veul hogere concentraties in de atmosfeer aanwezig was en dat heeft "de Aarde" prima overleefd.quote:Ik heb wel laatst van naomi klein this changes everything gelezen. Ik vond het boek in verhouding tot haar ander publicaties wat mosterd na de maaltijd, maar goed ze heeft een flinke schare lezers die nu ook doordrongen kunnen worden van het feit dat we als mensheid in korte termijn de aarde zeer aan het vervuilen zijn door ons kortzichtige gedrag.
Zo te horen heb je nog steeds niet die afl van cosmos gekeken, je blijft dezelfde poep roepen, keer op keerquote:Op donderdag 9 april 2015 16:54 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Een politiek propagandapamflet?
[..]
Dat "we" de Aarde vervuilen is een fact of life. Alleen; CO2 is geen vervuiling, maar een onschuldig, natuurlijk gas dat in veul hogere concentraties in de atmosfeer aanwezig was en dat heeft "de Aarde" prima overleefd.
The planet is doing fine. The people are fucked.
Klopt, die pauze is alleen maar te zien in de RSS data set. En zoals je ziet wijkt deze behoorlijk af van de andere data sets.quote:Op vrijdag 12 juni 2015 22:02 schreef Monidique het volgende:
Zelfs met de "oude" dataset is er geen sprake van een hiaat of pauze; de opwarming ging en gaat door. De mythe van de pauze. Verder vind ik 0,05 over 15 jaar weinig zeggen als het gemiddelde 0,12 over zestig jaar is.
quote:For the Netherlands, the best estimate of sea level rise is 0.83 meters, but the calculations show that there is a 26% chance that it will exceed the existing high-end scenario of 1.05 meters and a sea level rise of up to 1.80 meters cannot be excluded.
Ligt eraan net wat je als begin jaar neemt voor je trendlijn, vanaf 2001(Of als je 1997 als begin jaar neemt) is er geen/nauwelijks opwarming geweest. Daarnaast lijkt mij ook wel handig om erbij te zetten of dit om Kelvin, Celsius of Fahrenheit gaat.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 14:56 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Klopt, die pauze is alleen maar te zien in de RSS data set. En zoals je ziet wijkt deze behoorlijk af van de andere data sets.
[ afbeelding ]
Maar zelfs als je naar RSS kijkt zie je dat de trend gedurende de 'pauze' alleen maar is toegenomen, dus het is een beetje dubieus om überhaupt over een pauze te spreken.
[ afbeelding ]
Of het kelvin of Celsius betreft maakt bij een stijging in graden niets uit natuurlijk. Verder wordt in wetenschappelijke kringen eigenlijk nooit Fahrenheit gebruikt.quote:Op zondag 28 juni 2015 20:48 schreef Devion het volgende:
[..]
Ligt eraan net wat je als begin jaar neemt voor je trendlijn, vanaf 2001(Of als je 1997 als begin jaar neemt) is er geen/nauwelijks opwarming geweest. Daarnaast lijkt mij ook wel handig om erbij te zetten of dit om Kelvin, Celsius of Fahrenheit gaat.
Doel je ergens specifiek op?quote:Maar dingen die ik in dit topic lees... Waar is de gezonde scepticisme van de mens gebleven?
Als je 2 jaar later pakt is er koeling. Startpunt is erg belangrijk voor de trendlijn. Vanaf 2000 is er geen waarneembare opwarming meer geweest. Dat is een aanzienlijke periode, zeker gezien het feit dat de CO² PPM van 375 naar 400 is gegaan binnen deze tijdsspannen.quote:Op zondag 28 juni 2015 20:53 schreef Monolith het volgende:
[..]
Of het kelvin of Celsius betreft maakt bij een stijging in graden niets uit natuurlijk. Verder wordt in wetenschappelijke kringen eigenlijk nooit Fahrenheit gebruikt.
Belangrijker is natuurlijk dat een beetje heen en weer schuiven met een korte tijdspanne over een langere reeks om een periode 'zonder opwarming' te vinden een beetje Cherry picking is.
De Californische droogte, mensen verantwoordelijke voor hittegolven. Zoiets gelijk linken aan menselijke activiteitquote:
Dat is dus precies wat ik zeg. Als je in een grafiek met een sinusoïde golf een korte periode pakt, dan kun je er elke 'trend' uit halen die je wilt. Het is gewoon een gevalletje cherry picken en dan ook nog eens in één specifieke dataset.quote:Op zondag 28 juni 2015 21:47 schreef Devion het volgende:
[..]
Als je 2 jaar later pakt is er koeling. Startpunt is erg belangrijk voor de trendlijn. Vanaf 2000 is er geen waarneembare opwarming meer geweest. Dat is een aanzienlijke periode, zeker gezien het feit dat de CO² PPM van 375 naar 400 is gegaan binnen deze tijdsspannen.
Ik zie mensen dat niet echt roepen. Ik zie voornamelijk wetenschappelijke publicaties of artikelen daarover waarin wordt gesteld dat door klimaatverandering dit soort extremen vaker verwacht kunnen worden.quote:[..]
De Californische droogte, mensen verantwoordelijke voor hittegolven. Zoiets gelijk linken aan menselijke activiteit
15 jaar is een kortere periode, echter geen korte periode. Ook in andere datasets is hetzelfde aan de hand.quote:Op zondag 28 juni 2015 22:02 schreef Monolith het volgende:
[..]
Dat is dus precies wat ik zeg. Als je in een grafiek met een sinusoïde golf een korte periode pakt, dan kun je er elke 'trend' uit halen die je wilt. Het is gewoon een gevalletje cherry picken en dan ook nog eens in één specifieke dataset.
Daarbij zijn er zoals ook in meerdere stukken hier als is aangehaald andere factoren die zorgen voor fluctuatie op de korte termijn. Anders was de temperatuur natuurlijk geen sinusoïde, maar een rechte lijn netjes correlerend met het gehalte CO2 in de lucht.
Zie eerdere posts in dit topic. Worden specifieke hittegolven direct in verband gebracht met menselijk handelen in een artikel wat wordt geciteerd. Zit geen kritische kanttekening bij.quote:Op zondag 28 juni 2015 22:02 schreef Monolith het volgende:
Ik zie mensen dat niet echt roepen. Ik zie voornamelijk wetenschappelijke publicaties of artikelen daarover waarin wordt gesteld dat door klimaatverandering dit soort extremen vaker verwacht kunnen worden.
Lastig discussiëren zo, je blijft het punt maar missen. Ik heb het niet over de lengte, ik heb het over het kiezen van een begin en eindpunt en dan een trend 'berekenen'. Daarnaast noem ik ook o.a. het feit dat andere factoren ook zorgen voor korte termijn fluctuaties, maar ook dat negeer je.quote:Op zondag 28 juni 2015 22:57 schreef Devion het volgende:
[..]
15 jaar is een kortere periode, echter geen korte periode. Ook in andere datasets is hetzelfde aan de hand.
Wees iets specifieker en geef gelijk even aan wat er inhoudelijk mis is met betreffende posts in plaats van in vage algemeenheden te blijven hangen.quote:[..]
Zie eerdere posts in dit topic. Worden specifieke hittegolven direct in verband gebracht met menselijk handelen in een artikel wat wordt geciteerd. Zit geen kritische kanttekening bij.
quote:Op zondag 28 juni 2015 22:57 schreef Devion het volgende:
[..]
15 jaar is een kortere periode, echter geen korte periode. Ook in andere datasets is hetzelfde aan de hand.
[..]
Zie eerdere posts in dit topic. Worden specifieke hittegolven direct in verband gebracht met menselijk handelen in een artikel wat wordt geciteerd. Zit geen kritische kanttekening bij.
Juist het feit dat er zoveel verschil bij verschillende startpunten is, vertelt je dat de periode te kort is om een fatsoenlijke trend te kunnen vaststellen. Als CO2 nu de enige invloed was op het klimaat zou je kunnen stellen dat er iets niet klopt in de theorie. Maar dat is dus niet het geval. De El Nino/La Nina cyclus heeft op korte termijn een grote invloed. De opwarming of afkoeling van respectievelijk een El Nino jaar of La Nina jaar is vele malen groter dan de opwarming door de CO2-stijging in dat zelfde jaar. Daardoor kan de lange termijn trend worden gemaskeerd.quote:Op zondag 28 juni 2015 21:47 schreef Devion het volgende:
[..]
Als je 2 jaar later pakt is er koeling. Startpunt is erg belangrijk voor de trendlijn. Vanaf 2000 is er geen waarneembare opwarming meer geweest. Dat is een aanzienlijke periode, zeker gezien het feit dat de CO² PPM van 375 naar 400 is gegaan binnen deze tijdsspannen.
Je had indirect over 15 jaar als korte periode, daarnaast maak je discussieer je ergens over waar ik geen punt van maak en ga daar bewust ook niet op in.quote:Op zondag 28 juni 2015 23:03 schreef Monolith het volgende:
[..]
Lastig discussiëren zo, je blijft het punt maar missen. Ik heb het niet over de lengte, ik heb het over het kiezen van een begin en eindpunt en dan een trend 'berekenen'. Daarnaast noem ik ook o.a. het feit dat andere factoren ook zorgen voor korte termijn fluctuaties, maar ook dat negeer je.
Ik geef aan wat er mis is aan de posts, namelijk dat het klakkeloos in het topic wordt gedumpt.. Extreem lokaal weer koppelen aan klimaatverandering is anekdotisch bewijs. Ik heb je ook verteld waar je de posts kan vinden, namelijk dit topic.(En nog specifieker, eerst pagina)quote:Op zondag 28 juni 2015 23:03 schreef Monolith het volgende:
Wees iets specifieker en geef gelijk even aan wat er inhoudelijk mis is met betreffende posts in plaats van in vage algemeenheden te blijven hangen.
Wat is precies je punt? Heb je mijn laatste post gelezen?quote:Op maandag 29 juni 2015 14:53 schreef Devion het volgende:
[..]
Ik heb nooit gezegd dat CO² de enige drijver is, echter is er een significante toename van CO² is, echter geen tot minimaal temperatuurs wijziging. Daarmee heb ik andere factoren niet mee uitgesloten.
Wie citeer ik? Juist.....ik heb op jou helemaal niet gereageerd.quote:Op maandag 29 juni 2015 15:39 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Wat is precies je punt? Heb je mijn laatste post gelezen?
En beste waar jij mee kan komen is een ad hominem. Ik voel al wat voor (biased) sfeertje hier hangt.quote:Op maandag 29 juni 2015 15:07 schreef Basp1 het volgende:
Is matador terug met een nieuwe kloon.![]()
Lekker vaag doen maar niet concreet kunnen zijn terwijl het gewoon over beta bewijzen kan gaan.
Maar ik wel op jou. En ik vraag me af wat precies je punt is?quote:Op maandag 29 juni 2015 16:12 schreef Devion het volgende:
[..]
Wie citeer ik? Juist.....ik heb op jou helemaal niet gereageerd.
Mea culpa dan als je het zo voelt.quote:Op maandag 29 juni 2015 16:12 schreef Devion het volgende:
[..]
Wie citeer ik? Juist.....ik heb op jou helemaal niet gereageerd.
[..]
En beste waar jij mee kan komen is een ad hominem. Ik voel al wat voor (biased) sfeertje hier hangt.
Monolith zei: "Daarnaast noem ik ook o.a. het feit dat andere factoren ook zorgen voor korte termijn fluctuaties, maar ook dat negeer je."quote:Op maandag 29 juni 2015 16:20 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Maar ik wel op jou. En ik vraag me af wat precies je punt is?
Ik heb niks over bewijzen gezegd, ik heb gezegd dat hier een biased sfeertje hangt. En waarom? Er worden gelijk uitspraken uit context gehaald en ad hominems geplaatst.quote:Op maandag 29 juni 2015 16:22 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Mea culpa dan als je het zo voelt.![]()
Ik vraag om beta bewijzen ipv gezever in de ruimte. En beta bewijzen kunnen ook biased zijn maar dat kun jij dan vast en zeker bewijzen waarom ze biased zouden zijn.
Jij komt met de opmerking dat de temperatuur weinig is gestegen, ondanks een toename in CO2, de laatste 15 jaar. Op mij kwam het over dat dit tegen de verwachting/theorie ingaat. Als je dit niet bedoelde, heb ik je verkeerd begrepen en vraag ik me dus af welk punt je wel wilt maken.quote:Op maandag 29 juni 2015 16:37 schreef Devion het volgende:
[..]
Monolith zei: "Daarnaast noem ik ook o.a. het feit dat andere factoren ook zorgen voor korte termijn fluctuaties, maar ook dat negeer je."
Ik heb dit niet genegeerd, ik heb er geen uitspraak over gedaan, dat zeg ik in reactie op Monolith. En nu zijn jullie met zijn tweeën aan het zeiken op iets wat ik niet heb gezegd. Dus mijn punt is, zoek niet argumenten die ik niet heb gezegd.
[..]
Ik heb niks over bewijzen gezegd, ik heb gezegd dat hier een biased sfeertje hangt. En waarom? Er worden gelijk uitspraken uit context gehaald en ad hominems geplaatst.
Ik heb gezegd er geen/nauwelijks op warming is geweest sinds 2000, terwijl de CO² concentratie aanzienlijk is toegenomen. Zwoerd geeft aan vanwege de ENSO en laat volgens grafieken en trendlijn zien die de bovenstaade uitspraak bevestigen. En hier ga ik nu niet op reageren omdat dit meer tijd vereist.
http://nos.nl/artikel/204(...)-warmer-klimaat.htmlquote:Vaker hittegolf door warmer klimaat
Hittegolven zoals deze week zullen in de toekomst eens in de drie jaar in Nederland voorkomen. Dat concludeert een team van internationale wetenschappers (onder meer van het KNMI) dat in opdracht van het Rode Kruis onderzoek doet naar klimaatveranderingen.
In De Bilt kwamen hittegolven met temperaturen boven de 30 graden rond 1900 ongeveer eens in de dertig jaar voor. Nu schatten de onderzoekers die kans op ongeveer een keer in de drie jaar.
Klimaatverandering
De klimaatverandering verhoogt volgens het rapport de duur, intensiteit en frequentie van hittegolven.
In een groot deel van Europa is de kans op een hittegolf verdubbeld ten opzichte van honderd jaar geleden en in enkele grote steden is die kans zelfs vier keer zo groot geworden. Ook worden de temperatuurpieken steeds hoger, met name in Zuid-Europa.
Hittegolven leiden tot extra sterfte, vooral onder ouderen. Volgens het Rode Kruis is het makkelijk die groep te beschermen. De mensen moeten regelmatig drinken en niet in de volle zon gaan zitten.
quote:Eerste helft van 2015 was warmste half jaar ooit gemeten
Alles wijst erop dat het jaar 2015 de boeken in gaat als het warmste jaar ooit gemeten. De eerste zes maanden lag de gemiddelde globale temperatuur 0,85 graden Celsius boven het gemiddelde van de 20ste eeuw. Het oude record (eerste helft 2010) lag 0,09 graden Celsius lager.
De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft gisteren de nieuwe cijfers van juni bekendgemaakt. Dit betekent automatisch dat ook de resultaten van het eerste half jaar duidelijk zijn.
Juni 2015 was de warmste juni-maand ooit gemeten. Het record van juni 2014 sneuvelde. In juni 2015 was de gemiddelde temperatuur 0,88 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van de 20ste eeuw en 0,06 graden Celsius hoger dan in juni 2014. Vooral de gemiddelde temperatuur boven het land (+1,26 graden Celsius) torende de afgelopen maand hoog boven de andere juni’s uit.
De ijskap op de noordpool was in juni 7,7 procent kleiner dan het gemiddelde in de periode 1981 tot 2010, namelijk ruim 900.000 vierkante kilometer. In 2010 was de situatie erger, omdat het zee-ijs toen een oppervlak had van circa 750.000 vierkante kilometer. Het oppervlak van het Antarctisch zee-ijs was in juni 7,2 procent groter dan in de periode van 1981 tot 2010, namelijk 980.000 vierkante kilometer.
En Nederland en België? De Lage Landen kregen in juni te maken met relatief lage temperaturen. Dit is goed te zien op de kaart bovenaan dit artikel. Ook inwoners van Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk hadden het in juni kouder dan normaal.
quote:World Bank rejects energy industry notion that coal can cure poverty | Environment | The Guardian
The World Bank said coal was no cure for global poverty on Wednesday, rejecting a main industry argument for building new fossil fuel projects in developing countries.
In a rebuff to coal, oil and gas companies, Rachel Kyte, the World Bank climate change envoy, said continued use of coal was exacting a heavy cost on some of the world’s poorest countries, in local health impacts as well as climate change, which is imposing even graver consequences on the developing world.
Related: The truth behind Peabody's campaign to rebrand coal as a poverty cure
“In general globally we need to wean ourselves off coal,” Kyte told an event in Washington hosted by the New Republic and the Center for American Progress. “There is a huge social cost to coal and a huge social cost to fossil fuels … if you want to be able to breathe clean air.”
Coal, oil and gas companies have pushed back against efforts to fight climate change by arguing fossil fuels are a cure to “energy poverty”, which is holding back developing countries.
Peabody Energy, the world’s biggest privately held coal company, went so far as to claim that coal would have prevented the spread of the Ebola virus.
However, Kyte said that when it came to lifting countries out of poverty, coal was part of the problem – and not part of a broader solution.
“Do I think coal is the solution to poverty? There are more than 1 billion people today who have no access to energy,” Kyte said. Hooking them up to a coal-fired grid would not on its own wreck the planet, she went on.
But Kyte added: “If they all had access to coal-fired power tomorrow their respiratory illness rates would go up, etc, etc … We need to extend access to energy to the poor and we need to do it the cleanest way possible because the social costs of coal are uncounted and damaging, just as the global emissions count is damaging as well.”
The World Bank sees climate change as a driver of poverty, threatening decades of development.
The international lender has strongly backed efforts to reach a deal in Paris at the end of the year that would limit warming to a rise of 2C (3.6F).
However, even that deal would not do enough to avoid severe consequences for some of the world’s poorest countries, Kyte said.
“Two degrees is not benign,” she said. “It is where we put the line in the sand.”
Fossil fuel companies have pushed back against the notion that climate change is a driver of poverty, arguing instead that the low global prices for coal and oil are a benefit for poor countries.
Peabody launched a global public relations offensive around the notion of “energy poverty”, trying to rebrand the dirtiest of fossil fuels as a poverty cure. Spokesmen for Shell have called efforts to cut use of fossil fuels in developing countries “energy colonialism”.
The World Bank stopped funding new coal projects except in “rare circumstances” three years ago after the US, Britain and the Netherlands opposed its decision to finance a new coal-fired power plant in South Africa.
The US stopped investing in new coal-fired projects overseas in 2011, and called on lending institutions like the World Bank to do the same.
Kyte in her remarks on Wednesday left some room for the World Bank to fund future coal projects – but she made it clear it would only be in the most isolated circumstances. “We have no coal in our pipeline apart from one particularly extreme circumstance,” she said.
Bron: www.theguardian.com
quote:G20 countries pay over $1,000 per citizen in fossil fuel subsidies, says IMF | Environment | The Guardian
World’s leading economies still paying trillions in subsidies despite pledges to phase them out, new figures show
Subsidies for fossil fuels amount to $1,000 (£640) a year for every citizen living in the G20 group of the world’s leading economies, despite the group’s pledge in 2009 to phase out support for coal, oil and gas.
New figures from the International Monetary Fund (IMF) show that the US, which hosted the G20 summit in 2009, gives $700bn a year in fossil fuel subsidies, equivalent to $2,180 for every American. President Barack Obama backed the phase out but has since overseen a steep rise in federal fossil fuel subsidies.
Australia hosted the most recent G20 summit, where prime minister Tony Abbott was forced to reaffirm the commitment to the phase out, but it still gives $1,260 per head in fossil fuel subsidies.
The UK, which is cutting renewable energy subsidies, permits $41bn a year in fossil fuel subsidies, which is $635 per person. In contrast, Mexico, India and Indonesia, where per capita subsidies average $250, have begun cutting fossil fuel support.
The vast fossil fuel subsidies estimated by the IMF for 2015 include payments, tax breaks and cut-price fuel. But the largest part is the costs left unpaid by polluters and picked up by governments, including the heavy impacts of local air pollution and the floods, droughts and storms being driven by climate change.
The [new] figures reveal the true extent to which individual countries are subsidising pollution from fossil fuels
The IMF, which published a global estimate – $5.3tn a year – of fossil fuel subsidies in May, calculates that ending fossil fuel subsidies would slash global carbon emissions by 20%, a huge step towards taming global warming.
Ending the subsidies would also prevent 1.6m premature deaths from outdoor air pollution, a 50% cut. The money freed by ending fossil fuel subsidies could be an economic “game-changer” for many countries, says the IMF, by driving economic growth and poverty reduction.
“The [new] figures reveal the true extent to which individual countries are subsidising pollution from fossil fuels,” said Lord Nicholas Stern, an eminent economist at the London School of Economics. “The failure to reflect the real costs of fossil fuels in prices and policies means that the lives and livelihoods of billions of people around the world are being threatened by climate change and local air pollution.”
“In particular, these figures reveal that the G20 countries are wasting trillions of dollars each year on subsidies for fossil fuel pollution,” Stern said. “It is time for the G20 to recognise that the extent of subsidies is far greater than has been previously understood, and to honour their commitment.”
Stern criticised the UK government’s recent attacks on renewable energy subsidies: “The government should remember that if it wants to cut the subsidies for low-carbon energy, it should cut the subsidies for fossil fuel pollution that are at the core of the problem for which clean technology is the sensible and attractive solution.”
In July, Stern estimated that tackling climate change would require investment of 2% of global GDP each year. The IMF work indicates that ending fossil fuel subsidies would benefit governments by the equivalent to 3.8% of global GDP a year.
Christiana Figueres, the UN’s climate change chief charged with delivering a deal to beat global warming at a crunch summit in December, said: “The IMF data reveal a simple and stunning truth: that fossil fuel subsidy reform alone would deliver far more funds than is required for the global energy transformation we need to keep the world below a 2C temperature rise [the level governments have promised to hold them to].”
In April, the president of the World Bank, Jim Yong Kim, told the Guardian that it was crazy that governments were still driving the use of coal, oil and gas by providing subsidies. He said they should be scrapped immediately as poorer nations were feeling “the boot of climate change on their neck”.
Related: Fossil fuels subsidised by $10m a minute, says IMF
The new IMF data show that national fossil fuel subsidies are significant – about the same as defence spending – when compared to national GDP in the US (3.8%), Australia (2.0%) and UK (1.4%). In nations with severe air pollution problems, the subsidies are an even higher as a proportion of GDP, such as China (20%), India (12%) and Ukraine (60%).
The countries with the highest fossil fuel subsidies per person are the middle eastern oil states, with subsidies in Qatar amounting to $6,000 a year and those in Saudi Arabia $3,400. The UAE gives $3,000 a head, but announced on 22 July it was ending its $7bn-a-year petroleum subsidies.
Fossil fuel subsidy reforms are beginning in dozens of countries, including India where subsidies for diesel ended in October 2014.
“You could look at the glass as half empty or half full,” said Ian Parry, the IMF’s lead green taxes expert. “There are some encouraging signs, such as reforms in Mexico, India and Indonesia, and 40 countries now have some form of carbon pricing, albeit typically at a too low level. On the other hand, these schemes cover only 12% of global carbon emissions, so we are an awful long way from where we need to be. We are at base camp.”
Parry defended the inclusion of the costs of air pollution and climate change impacts in the IMF’s subsidy estimates: “We think that energy prices need to cover both the production and environmental costs. This is largely in countries’ own interest, as many of the environmental costs, like air pollution, are local.” Lord Stern said the IMF had actually underestimated the costs of global warming.
Fossil fuel subsidies can benefit some of the poorest in the world, but Parry said: “There are much more efficient ways to address those concerns. Most current benefits, from holding down energy prices, are poorly targeted, with much going to higher income groups.”
Bron: www.theguardian.com
bronquote:James Hansen, father of climate change awareness, calls Paris talks 'a fraud'
The former Nasa scientist criticizes the talks, intended to reach a new global deal on cutting carbon emissions beyond 2020, as ‘no action, just promises’
Mere mention of the Paris climate talks is enough to make James Hansen grumpy. The former Nasa scientist, considered the father of global awareness of climate change, is a soft-spoken, almost diffident Iowan. But when he talks about the gathering of nearly 200 nations, his demeanour changes.
“It’s a fraud really, a fake,” he says, rubbing his head. “It’s just bullshit for them to say: ‘We’ll have a 2C warming target and then try to do a little better every five years.’ It’s just worthless words. There is no action, just promises. As long as fossil fuels appear to be the cheapest fuels out there, they will be continued to be burned.”
The talks, intended to reach a new global deal on cutting carbon emissions beyond 2020, have spent much time and energy on two major issues: whether the world should aim to contain the temperature rise to 1.5C or 2C above preindustrial levels, and how much funding should be doled out by wealthy countries to developing nations that risk being swamped by rising seas and bashed by escalating extreme weather events.
But, according to Hansen, the international jamboree is pointless unless greenhouse gas emissions are taxed across the board. He argues that only this will force down emissions quickly enough to avoid the worst ravages of climate change.
Hansen, 74, has just returned from Paris where he again called for a price to be placed on each tonne of carbon from major emitters (he’s suggested a “fee” – because “taxes scare people off” – of $15 a tonne that would rise $10 a year and bring in $600bn in the US alone). There aren’t many takers, even among “big green” as Hansen labels environment groups.
Hansen has been a nagging yet respected voice on climate change since he shot to prominence in the summer of 1988. The Nasa scientists, who had been analyzing changes in the Earth’s climate since the 1970s, told a congressional committee that something called the “greenhouse effect” where heat-trapped gases are released into the atmosphere was causing global warming with a 99% certainty.
A New York Times report of the 1988 testimony includes the radical suggestion that there should be a “sharp reduction in the burning of coal, oil and other fossil fuels that release carbon dioxide”, a plea familiar to those who have watched politicians who have traipsed up to the lectern or interviewer’s microphone in Paris over the past two weeks.
After that, things started to get a little difficult for Hansen. He claims the White House altered subsequent testimony, given in 1989, and that Nasa appointed a media overseer who vetted what he said to the press. They held practice press conferences where any suggestion that fossil fuels be reduced was considered political and unscientific, and therefore should not be uttered.
“Scientists are trained to be objective,” Hansen says. “I don’t think we should be prevented for talking about the the implications of science.” He retired from Nasa in 2013. “That was a source of friction. I held on longer than I wanted, by a year or two. I was in my 70s, it was time for someone else to take over. Now I feel a lot better.”
From being possibly America’s most celebrated scientist, Hansen is now probably its most prominent climate activist. He’s been arrested several times in protests outside the White House over mining and the controversial Keystone pipeline extension.
He is also an adjunct professor at Columbia University. When he’s in New York, he lives near the campus, surrounded by books piled on groaning shelves. Hansen’s not slowing down – he’s involved in a climate lobbying group and still undertakes the sort of scientific endeavor which helps maintain his gravitas.
One particular paper, released in July, painted a particularly bleak future for just about anyone living near the coast. Hansen and 16 colleagues found that Earth’s huge ice sheets, such as those found in Greenland, are melting faster than expected, meaning that even the 2C warming limit is “highly dangerous”.
The sea level could soon be up to five meters higher than it is today by the latter part of this century, unless greenhouse gases aren’t radically slashed, the paper states. This would inundate many of the world’s cities, including London, New York, Miami and Shanghai.
“More than half of the world’s cities of the world are at risk,” Hansen says. “If you talk to glaciologists privately they will tell you they are very concerned we are locking in much more significant sea level rises than the ice sheet models are telling us.
“The economic cost of a business as usual approach to emissions is incalculable. It will become questionable whether global governance will break down. You’re talking about hundreds of million of climate refugees from places such as Pakistan and China. We just can’t let that happen. Civilization was set up and developed with a stable, constant coastline.”
The paper has yet to be fully peer reviewed and some of Hansen’s colleagues, including his protege at Nasa, Gavin Schmidt, have voiced their doubts whether sea level rise will be quite this bad, with the IPCC projecting up to a meter by 2100.
Brickbats are thrown in a bipartisan way. Hansen feels Obama, who has made climate change a legacy issue in his final year in office, has botched the opportunity to tackle the issue.
“We all foolishly had such high hopes for Obama, to articulate things, to be like Roosevelt and have fireside chats to explain to the public why we need to have a rising fee on carbon in order to move to clean energy,” he says. “But he’s not particularly good at that. He didn’t make it a priority and now it’s too late for him.”
Hansen is just as scathing of leading Republicans who have embraced climate science denialism to the chagrin of some party elders.
Leading presidential candidates Donald Trump, Marco Rubio and Ben Carson have all derided evidence that the world is warming due to human activity while Ted Cruz, another contender, has taken time out from his campaign to to sit on an inquiry into climate science that has heard testimony from a rightwing radio host who has no scientific background.
“It’s all embarrassing really,” Hansen says. “After a while you realise as a scientist that politicians don’t act rationally.
“Many of the conservatives know climate change is not a hoax. But those running for president are hamstrung by the fact they think they can’t get the nomination if they say this is an issue. They wouldn’t get money from the fossil fuel industry.”
There is a positive note to end on, however. Global emissions have somewhat stalled and Hansen believes China, the world’s largest emitter, will now step up to provide the leadership lacking from the US. A submerged Fifth Avenue and deadly heatwaves aren’t an inevitability.
“I think we will get there because China is rational,” Hansen says. “Their leaders are mostly trained in engineering and such things, they don’t deny climate change and they have a huge incentive, which is air pollution. It’s so bad in their cities they need to move to clean energies. They realise it’s not a hoax. But they will need co-operation.”
Sommige fossielen snappen er nog steeds niets van.quote:
Dat is die man met al die sensationele voorspellingen over megastormen een aantal jaar terug. Vooral bezig met publiciteit volgens mij.quote:Op woensdag 16 december 2015 16:36 schreef barthol het volgende:
[..]
Sommige fossielen snappen er nog steeds niets van.
quote:
Ben je ook nog tot iets anders in staat dan alleen onzin filmpjes posten om vervolgens het topic weer te verlaten?quote:
bronquote:Paris Climate Agreement Rests on Shaky Technological Foundations
The effort to limit global climate change relies on technologies that are unproven or even illusory.
The delegates to the Paris climate summit reached a historic agreement over the weekend. For the first time, it commits nations to specific reductions in emissions of greenhouse gases, calling for the limitation of global warming to “well below” 2 °C and pledging financial support for the developing nations that will suffer the worst effects of dramatic climate change. Spelled out in a 31-page document that will be published in Arabic, Chinese, English, French, Russian, and Spanish, the agreement calls for the signatory countries to assess their progress toward emissions reduction goals every five years and adjust their efforts accordingly, while urging increased investment in research and development on clean energy technologies as well as an international fund of $100 billion to help the worst-affected countries adapt and survive. If the Paris agreement is implemented, the world would reach net-zero emissions before the end of this century.
Unfortunately, it also relies on emerging technologies that are barely proven, yet to be successfully commercialized, or downright illusory. Limiting the temperature rise to 2 °C or less is likely to require dramatic advances in three critical technologies: energy storage, advanced nuclear reactors, and carbon capture and storage. The first two are feasible given massive investment in both basic science and commercialization. The last is probably not.
Grid-scale energy storage is critical to moving from baseload power supplied by fossil-fuel plants to a grid powered by intermittent renewable sources such as wind and solar. The International Energy Agency has calculated that in order for the electricity sector to fully decarbonize, an additional 310 gigawatts of grid-connected energy storage will need to be deployed in the United States, Europe, China, and India. In 2014, according to GTM Research, the U.S. deployed less than 100 megawatts of grid energy storage. Total new deployments in the five major countries of the Asia-Pacific region—the fastest-growing electricity markets in the world—will reach only 37 gigawatts over the next 10 years, according to Navigant Research.
This year has seen major advances in the manufacture of high-capacity, low-cost lithium-ion batteries and progress toward new chemistries that offer even higher performance at lower costs (See “Aquion Founder Jay Whitacre on the ‘Miracle Technology’ in Batteries”). But effective energy storage at the grid scale remains far too expensive in the near term.
As a group of climate scientists headed by James Hansen, formerly of NASA, said in a statement released before the Paris talks, “There is no credible path to climate stabilization that does not include a substantial role for nuclear power.” The International Energy Agency says that worldwide nuclear capacity must more than double by 2050 in order to achieve the 2 °C target. And in many ways, the prospects for commercializing advanced nuclear technology, such as compact fast reactors and molten-salt reactors, have never been brighter; 2015 saw a number of milestones for new reactor developers, including a White House summit in October at which President Obama pledged new support for nuclear R&D and a streamlined path to licensing for innovative reactor designs by the Nuclear Regulatory Commission (see “White House Strikes a Blow for Advanced Nuclear Reactors,” “Experiments Start on a Meltdown-Proof Nuclear Reactor,” and “Advanced Reactor Gets Closer to Reality”). There are now nearly 50 companies in North America working on advanced nuclear reactor technologies, backed by more than $1.3 billion in private capital, according to Third Way, a research organization based in Washington, D.C.
But new nuclear plants remain more expensive than new natural-gas plants or even solar farms. And while major reactor-building programs are under way in China, India, and other energy-strapped countries, the heralded nuclear renaissance has been postponed in the U.S. by investors’ reluctance to fund new reactors in the face of high capital costs, poor returns, public fears, and the unsolved problem of waste disposal. Western European countries are abandoning nuclear power, not building new reactors.
Both of those technologies are sure bets, though, compared with carbon capture. According to the IEA’s road map for carbon capture and storage, we must remove and store more than two billion metric tons of carbon dioxide per year from smokestacks by 2030 in order to avoid catastrophic warming, and seven billion metric tons by 2050. Barring a major technological advance that is not currently foreseeable, those targets are unreachable. According to the Global CCS Institute, there are 22 significant carbon capture and storage projects under way around the world, with the capacity to sequester a total of 40 million metric tons of carbon dioxide per year. Several major projects, including the $1.65 billion FutureGen project in the U.S. and a billion-pound ($1.5 billion) CCS project led by the U.K. government, have been scrapped. Simply put, the technology for separating carbon dioxide from power-plant emissions—not to mention the infrastructure to transport it and store it underground—is too expensive and too cumbersome for commercial deployment. While there is intriguing research going on, there is no prospect on the immediate horizon for making it economical.
Equally fanciful are visions of “afforestation”—planting large forests to remove greenhouse gases from the atmosphere. The Australian climate scientist and author Tim Flannery has estimated that it would take a forest four times the size of the Australian continent to make even a small dent in atmospheric carbon. In its 2014 Emissions Gap Report, the U.N.’s Environmental Panel came to a similar conclusion: “Theoretically, carbon uptake or net negative emissions could be achieved by extensive reforestation and forest growth, or by schemes that combine bioenergy use with carbon capture and storage. But the feasibility of such large-scale schemes is still uncertain.”
That means any international climate scheme founded on these technologies is uncertain at best. It’s entirely reasonable to hope for rapid advances in energy storage and nuclear power over the next couple of decades. But if we rely on capturing carbon from power plants and removing it from the atmosphere to accomplish our climate goals, those hopes are likely to be dashed.
Wat een zwakzinnigensite is dat breitbart toch ook.quote:Op vrijdag 29 januari 2016 16:14 schreef -jos- het volgende:
Sun’s bizarre activity may trigger another ice age
http://www.irishtimes.com(...)er-ice-age-1.1460937
German Professor: NASA Has Fiddled Climate Data On ‘Unbelievable’ Scale
climate data
A German professor has confirmed what skeptics from Britain to the US have long suspected: that NASA’s Goddard Institute of Space Studies has largely invented “global warming” by tampering with the raw temperature data records.
http://www.breitbart.com/(...)-unbelievable-scale/
quote:In coal-powered China, electric car surge fuels fear of worsening smog
A series of studies by Tsinghua University, whose alumni includes the incumbent president, showed electric vehicles charged in China produce two to five times as much particulate matter and chemicals that contribute to smog versus petrol-engine cars. Hybrid vehicles fare little better.
Dat komt ook alleen maar omdat china hun eigen milieunormen niet controleert en ook nog eens de kolen niet wil ontzwavelen.quote:
Wat dan? En wat vind je dan van de pagina die ze linken? http://realclimatescience.com/alterations-to-climate-data/quote:Op vrijdag 29 januari 2016 16:32 schreef Monolith het volgende:
[..]
Wat een zwakzinnigensite is dat breitbart toch ook.
Dat er aanpassingen worden gedaan om ruwe data geschikt te maken voor analyse is niet zo spannend. Dat is vrij gangbaar in de wetenschap. Er zijn heel veel geldige redenen om dat te doen, zie bijvoorbeeld ook de FAQ van NASA zelf:quote:Op vrijdag 29 januari 2016 17:31 schreef -jos- het volgende:
[..]
Wat dan? En wat vind je dan van de pagina die ze linken? http://realclimatescience.com/alterations-to-climate-data/
Daar lijkt het me overduidelijk dat er dingen aangedikt zijn door de tijd.
Dat lijkt me niet alleen dat de data veranderd is vanwege afwijkingen die men eerder niet had meegenomen.quote:Op vrijdag 29 januari 2016 17:31 schreef -jos- het volgende:
[..]
Wat dan? En wat vind je dan van de pagina die ze linken? http://realclimatescience.com/alterations-to-climate-data/
Daar lijkt het me overduidelijk dat er dingen aangedikt zijn door de tijd.
Mwoah weinig nieuws en bovendien een vreselijk eenzijdig stuk. Wel zaniken over de financiering van klimaatwetenschappers door 'groene' organisaties, maar met geen woord reppen over bijvoorbeeld de funding van de zogenaamde sceptici door de olieindustrie.quote:Op vrijdag 29 januari 2016 21:51 schreef rthls het volgende:
Ik had deze link ook al eens in een ander topic geplaatst:
http://www.rationaloptimi(...)-did-to-science.aspx
Pleit voor wat meer nuance:
Ja er is waarschijnlijk een effect door mensen op het klimaat, maar het zal waarschijnlijk niet zo erg zijn als gedacht.
Interessant stuk in ieder geval!
quote:Topman Shell: komende 30 jaar meer auto's op diesel en benzine | NOS
Benzine en diesel worden de komende 30 jaar alleen nog maar belangrijker als brandstof voor onze auto's, zo voorspelt de topman van Shell, Ben van Beurden. In een exclusief interview met de NOS zegt hij: "Ik denk dat we over 20, 30 jaar nog steeds op benzine en diesel rijden."
De klimaatafspraken die in december in Parijs zijn gemaakt om de stijging van de gemiddelde temperatuur minder dan twee graden te houden betekenen dat de wereld deze eeuw afscheid zal moeten nemen van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas.
Maar Shell, het op één na grootste energiebedrijf ter wereld, denkt ook over 60 jaar nog te moeten investeren in de gassector. Van Beurden gaat er dan ook van uit dat alle olie- en gasvoorraden van Shell zullen worden opgebruikt. Critici zeggen dat dat niet mogelijk is zonder dat dat leidt tot opwarming van de aarde met meer dan twee graden.
Van Beurden verwacht dat de vraag naar olie, gas en kolen stijgt doordat de wereldbevolking groeit. "Het idee dat we in korte tijd afscheid kunnen nemen van fossiele brandstoffen is alleen mogelijk als we collectief armoede omarmen. Ik denk niet dat dat iets is wat ook politici haalbaar zullen achten." Van Beurden wijst er ook op dat Shell voor slechts 2 procent van de energievoorziening in de wereld verantwoordelijk is.
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zegt Van Beurden, moeten we inzetten op: "Meer gas, minder kolen, meer efficiency en uiteindelijk meer opvang en opslag van broeikasgas CO2."
Klimaatverandering ziet hij in eerste instantie als een maatschappelijk probleem, en niet als verantwoordelijkheid van energieproducenten. "De bulk van de emissies wordt door de consument gemaakt." Shell zegt in eerste instantie leverancier te zijn. "Uiteindelijk zal het toch gaan om economische prikkels die ervoor zorgen dat u, ik en andere consumenten minder CO2 uitstoten." Shell pleit dan ook voor een belasting op CO2-uitstoot.
Shell heeft last van de lage olieprijs. Vanmorgen presenteerde de onderneming de slechtste jaarcijfers in dertien jaar tijd. Het bedrijf snijdt in de kosten en haalt de stekker uit een aantal kostbare projecten.
Ook schrapt het wereldwijd 10.000 banen. "We moeten blijven kijken naar efficiencyverbeteringen, daar hoort ook onherroepelijk bij dat we moeten kijken wat we hier op het hoofdkantoor en andere locaties moeten doen."
Bron: nos.nl
Lees verder: (Vrije Universiteit Amsterdam 05-02-2016 ) "Bosbeheer voorkomt opwarming door klimaatverandering niet"quote:Bosbeheer voorkomt opwarming door klimaatverandering niet
Een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van het Franse onderzoeksinstituut LSCE, publiceert in Science hun conclusie: tweeëneenhalve eeuw bosbeheer en bosaanplanting in Europa hebben niet bijgedragen aan het afzwakken van opwarming van de aarde als gevolg van klimaatverandering.
Dit is een opzienbarende conclusie, want in het 2015 Klimaat Akkoord in Parijs worden herbebossing en bosbeheer als belangrijke strategieën genoemd om opwarming door klimaatverandering af te remmen. Uit deze studie blijkt nu dat - ondanks een flinke toename van het hoeveelheid hectare bos sinds 1750 - deze bossen geen extra CO2 uit de atmosfeer hebben gehaald.
>>>>
Dus dat (alle) bomen/planten CO2 in zuurstof omzetten klopt niet??quote:Op vrijdag 5 februari 2016 22:19 schreef barthol het volgende:
[..]
Lees verder: (Vrije Universiteit Amsterdam 05-02-2016 ) "Bosbeheer voorkomt opwarming door klimaatverandering niet"
(Science Magazine: DOI: 10.1126/science.aad7270 "Europe’s forest management did not mitigate climate warming" )
Dat is niet bepaald de conclusie.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 11:21 schreef -jos- het volgende:
[..]
Dus dat (alle) bomen/planten CO2 in zuurstof omzetten klopt niet??Opmerkelijk dat de conclusie is dat bossen juist CO2 hebben aangemaakt en de temperatuur hebben laten stijgen..
![]()
Elke plant legt met fotosynthese koolstof vast (in elk geval voor een bepaalde tijd) maar een bos, (en dan gaat het ook om een bos ecosysteem) niet per se. Want er wordt in een bos ook weer CO2 uitgestoten. Het gaat om de balans tussen opname en uitstoot in een bepaald type ecosysteem.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 11:21 schreef -jos- het volgende:
[..]
Dus dat (alle) bomen/planten CO2 in zuurstof omzetten klopt niet??Opmerkelijk dat de conclusie is dat bossen juist CO2 hebben aangemaakt en de temperatuur hebben laten stijgen..
![]()
quote:
quote:wood extraction has led to Europe’s forests accumulating a carbon debt of 3.1 petagrams of carbon. We found that afforestation is responsible for an increase of 0.12 watts per square meter in the radiative imbalance at the top of the atmosphere
Als jij hierin leest wat je in je vorige post poneert, dan snap je er wel erg weinig van.quote:
Dat over fotosynthese was een vraag. In de quote staat dat de bossen een carbon DEBT hebben en dat de radiatie in de atmosfeer is toegenomen. Dat komt dan toch juist door die grotere hoeveelheid CO2....quote:Op zaterdag 6 februari 2016 12:38 schreef Monolith het volgende:
[..]
Als jij hierin leest wat je in je vorige post poneert, dan snap je er wel erg weinig van.
Dat een bos een netto negatief effect kan hebben op de energiehuishouding in onze atmosfeer, betekent niet dat fotosynthese opeens niet meer zou bestaan. Probleem in Europa is vooral dat men de loofbossen grotendeels heeft vervangen door naaldbossen, met name omdat dat gunstiger is voor de houtproductie. Naaldbomen nemen o.a. meer zonlicht op (en dus energie) dan loofbomen, die een groter deel weer terugkaatsen de ruimte in. Zie bijvoorbeeld dit artikel voor wat meer achtergrondinformatie:
http://www.techtimes.com/(...)than-mitigate-it.htm
In Tech Times zie ik ook een ander artikel erover, misschien is dat verhelderendquote:Op zaterdag 6 februari 2016 13:21 schreef -jos- het volgende:
[..]
Dat over fotosynthese was een vraag. In de quote staat dat de bossen een carbon DEBT hebben en dat de radiatie in de atmosfeer is toegenomen. Dat komt dan toch juist door die grotere hoeveelheid CO2....
http://www.techtimes.com/(...)n-global-warming.htmquote:Fighting Climate Change Is Not As Simple As Planting Trees: Some Trees Worsen Global Warming
By Alyssa Navarro, Tech Times | February 6, 6:02 AM
We've been taught all our lives that one of the best ways to mitigate the effects of climate change is by planting more trees that could absorb and reduce levels of carbon dioxide in the atmosphere.
Turns out, this doesn't always lead to the desired effect, a new study revealed.
Some Trees Worsen Warming
Switching to dark conifer trees from broad-leafed ones may have contributed to the rise of average temperatures in Europe.
Researchers from France noted that changes in forest management have pushed summer temperatures in the continent to increase by 0.12 degree Celsius (0.2 degree Fahrenheit) since 1750.
Many European nations had decided to plant conifer trees such as spruce and pines. These trees' dark colors trap the sun's heat and allow more sunlight to be absorbed, scientists said.
Aside from that, conifers are more conservative with water. Kim Naudts, lead author of the study, said this leads to less evapotranspiration - the process in which water is transferred from land to the atmosphere by evaporation from the soil and transpiration by plants - and drier air, which had also contributed to warming.
On the other hand, broad-leafed trees with light colors and flat leaves -- including birch and oak trees -- reflect more sunlight back into space. As Europe expanded its forests to conifers, however, it had to give up its broad-leafed trees.
Fast-growing conifers dominated forests and everything else since then. Conifers stretched to additional 633,000 square kilometers (244,000 miles) of land, while broad-leafed cover was reduced by 436,000 square kilometers (168,000 miles). Thus, the effect took place.
'Carbon Debt'
While increasing conifer cover should have had a positive effect on the climate, researchers found that forests in Europe accumulated a "carbon debt." This meant that European forests have released 3.1 billion metric tons of carbon into the planet's atmosphere since the switch to conifers occurred.
How so? Naudts said humans had extracted wood from unmanaged forests, removing their capacity to store carbon.
"Even a well-managed forest today stores less carbon than its natural counterparts in 1750," said Naudts.
"If the point is to store carbon, then afforestation is presumably good, but losing carbon to wood extraction is bad," added Richard Houghton, an ecologist from the Woods Hole Research Center.
But it's not all about carbon. Naudts said government policies regarding forest management should be re-considered to take into account other factors such as the color of trees and their changes to moistures and soils.
In Conclusion
Researchers concluded that European forests have not resulted to the climate benefit that some might have hoped for.
"Two and a half centuries of forest management in Europe have not cooled the climate," the authors of the study wrote.
It may not even be an isolated case, although the study is restricted to Europe. Experts say similar effects are likely to be occurring in other parts of the world with big forest planting programs, including the United States, Russia and China.
Another study conducted by the European Commission provides evidence that could support Naudts' and her team's findings. The report, which is featured in the journal Science, found that the loss of forests all over the world has led to an increase in maximum and average global temperatures, particularly in tropical and arid regions.
De man gebruikt drogredenen.quote:
Even het eerste deel van het filmpje bekeken. Op een gegeven moment komt hij met temperatuur reconstructies aanzetten. Dan hij met dit plaatje:quote:
Oh, had geen tijd om hem te kijken, maar had wel wat plaatjes uit de Youtube gezein die leken me wel relevant. Maar zo te horen hoef ik hem dus ook niet meer te gaan bekijken nuquote:Op woensdag 10 februari 2016 11:19 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Even het eerste deel van het filmpje bekeken. Op een gegeven moment komt hij met temperatuur reconstructies aanzetten. Dan hij met dit plaatje:
[ afbeelding ]
Ten eerste al de vraag waarom hij met een 20 jaar en een meer dan 40 jaar oude studie komt aanzetten, terwijl er ook modernere meer uitgebreide data beschikbaar is. Maar goed, hij wijst vervolgens naar het laatste stukje en zegt dat dat de opwarming is die we nu zien. Dat is natuurlijk niet zo, of je moet denken dat de temperatuur de laatste 100 jaar met zo'n 0.1 C gestegen is.
Vervolgens komt hij met een plaatje van John Coleman en brengt het alsof het een wetenschappelijke publicatie betreft, wat niet zo is.
Dan komt er een plaatje met de instrumentele data (laat meteen zien hoeveel groter de moderne opwarming is, dan hij in zijn vorige plaatjes liet zien) en komt hij met de stroman dat er niet gegeken wordt naar de opwarming in het begin van de 20ste eeuw.
In de volgende slide laat hij de opwarming van de laatste 30 jaar ziet, maar dan toont hij alleen de UAH satelliet data. De andere datasets, die in zijn vorige slide nog wel te zien waren, laat hij opeens weg. Een goed voorbeeld van cherrypicking. Dit was voor mij meteen de bevestiging dat we hier te maken hebben met iemand die wetenschap niet op de juiste manier bedrijft.
Toen ben ik maar gestopt met kijken. Heb je zelf nog iets te zeggen over je filmpje of kwam je deze hier alleen maar droppen zonder intentie om er een discussie over te hebben?
quote:Top lobbying group in historic green energy U-turn | Business | The Guardian
Energy UK, which represents big six providers, says it now supports phasing out coal-fired stations, after years of defending use of fossil fuels
The UK’s biggest energy lobbying group has shifted its position on green energy and will start campaigning for low-carbon alternatives for the first time, in what environmental campaigners are describing as a watershed moment.
Lawrence Slade, the chief executive of Energy UK, which represents the big six providers and has been regarded as a defender of fossil fuels, said the shift was urgent in order not to be left behind.
“No one wants to be running the next Nokia,” he said, referring to the mobile phone company that was overtaken by forward-looking rivals. “I want to drive change and move away from accepted (old-style) thinking.”
Related: Why are energy firms U-turning on green agenda now?
This is a major turnaround for an organisation that has historically been criticised by consumer and green groups as a dinosaur protecting the vested interest of incumbent supply companies such as British Gas, SSE and others.
Energy UK now officially supports the government’s phasing out of coal-fired power stations and is critical of ministers over the way they have cut subsidies to wind and solar power so deeply and suddenly.
Slade accepts that the big six, along with ministers, have made plenty of mistakes in the past but he says it is now time to develop a national plan that everyone - especially consumers - can buy into.
Slade said: “It would be quite a sensible thing to have an Energiewende [Germany’s plan to move to a majority of renewable energy sources] but the emphasis would have to be on our own version not a direct cut and paste.” The German energy transition programme has attracted support but also some criticism.
Slade, who formally took over the top job last summer, was talking following the publication of Energy UK’s Pathways to 2030 policy document prepared with the help of professional service company, KPMG.
Amid concern about the lights going out, 60 local authorities argued last week that coal-fired power stations should be kept open, but Slade surprisingly disagrees, saying we need lower-carbon solutions.
Energy UK wants to see more demand reduction, plus regulatory changes, to help support electricity storage projects that help balance out the peaks and troughs caused by wind and solar power.
Slade also believes urgent action is required to encourage power companies to keep existing gas-fired plants running, as well as the provision of aid to make it worthwhile for new ones to be constructed.
Energy UK is calling for much more long-term thinking and financing. It says that details on the levy control framework of subsidy levels should be published so that investors have a clear picture up to 2025.
Slade believes onshore windfarms should be allowed access to new forms of subsidies and says that aid cuts since the last election have undermined investor confidence.
He said: “Energy policy is not as yet coherent. It is becoming clearer but more needs to be done. Investment is there but not forthcoming because there is not black and white clarity [on government policy]. The abruptness of some of the cuts and the scale of some of the cuts have alarmed people.”
Slade said he is keen to move on from arguments of the past and concentrate on solutions as Britain moves away from big central power stations to a more decentralised system of energy.
Catherine Mitchell, a professor of energy policy at the University of Exeter and a champion of the low-carbon economy, welcomed the apparent U-turn by Slade’s organisation.
She said: “Energy UK is the conventional industry lobby, and is generally at the conservative end of arguments. This [Pathways] report reads almost as if they have ‘flipped’ to the other side. I take this to mean that their members realise that their future is in the ‘new’ energy system rather than the ‘old’, and this is to be welcomed.”
Richard Black, the director of the non-profit Energy and Climate Intelligence Unit, also viewed Energy UK’s new stance as positive. He said: “The report shows that experts across the industry see a time of tremendous change ahead for the electricity system, with the traditional utility model increasingly outdated.
He added: “Falling demand, increasingly competitive renewables, storage, interconnectors, demand response – this is the blueprint for the electricity system just 15 years hence, and it’s telling that it comes from an industry body rather than a ‘green’ thinktank.”
Bron: www.theguardian.com
Interessante materie inderdaad. Niet dat het voor de de doorgaans niet al te wetenschappelijk onderlegde klimaatcritici veel uit zal maken. Die zien dit gewoon als het zoveelste voorbeeld van 'snode datamanipulatie door de klimaatmaffia'.quote:Op donderdag 3 maart 2016 11:36 schreef Zwoerd het volgende:
Interessant nieuws. Het team van Remote Sensing Systems (RSS) heeft een artikel uitgebracht waarin ze correcties in hun data van atmosferische temperatuur beschrijven. RSS is een van de de twee datasets die dmv satellietmetingen de temperatuur in de atmosfeer modelleren. De focus van deze studie ligt op het verbeteren van 'diurnal correction'. Even kort uitgelegd; satellieten worden tijdens hun baan om de aarde afgeremd door wrijving met de atmosfeer. Hierdoor zullen hun metingen van een bepaalde plek op Aarde langzaam steeds op een net iets ander tijdstip plaatsvinden. Om de data zo betrouwbaar mogelijk te houden, zullen hiervoor correcties gedaan moeten worden.
Deze studie beschrijft waarom de oude correcties niet accuraat genoeg zijn en komen met nieuwe methoden om deze correcties te optimaliseren. Het resultaat hiervan is dat de atmosfeer sterker lijkt op te warmen dan voorheen gedacht werd:
[ afbeelding ]
Velen zullen vast wel eens het argument tegengekomen zijn dat Aarde als 16,17,18... jaar niet meer opwarmt. Hiervoor gebruiken ze uitsluitend de RSS dataset, maar die vlieger blijkt nu dus niet meer op te gaan.
Ander interessant nieuws. Het effect van El Nino is te zien in te atmosfeer. En zoals verwacht worden de vorige records verpulverd.
[ afbeelding ]
Als het om de economie gaat zou ik zeggen:quote:Op maandag 14 maart 2016 09:14 schreef Perrin het volgende:
Abandoning fossil fuels will devastate our economy. Not doing so will devastate our world.
In het licht van dat laatste vind ik het moreel verwerpelijk wat de CEO van Shell laatst aan het uitkramen was. Kwam erop neer dat Shell blijft boren. Heeft die man (klein)kinderen vraag ik me dan af? Dat soort bedrijven zijn amper af te stoppen met de macht en het vermogen dat ze in de jaren hebben opgebouwd. Er zijn overheidsmaatregelen nodig.quote:Op maandag 14 maart 2016 15:03 schreef barthol het volgende:
[..]
Als het om de economie gaat zou ik zeggen:
Abandoning fossil fuels will devastate our economy. Not doing so will devastate our economy even more.
Het gaat eigenlijk om ecomomische adaptatie in een veranderende wereld. En of je flexibel genoeg bent om je aan te passen of dat je jammerlijk daarin faalt.
Evolutionaire principes: "if you fail to adapt, you die" en dat geldt ook voor de economie.
Ik zit op het ogenblik wat te stoeien met de trends van stijgende atmosferische CO2 concentraties (maunaloa data), en ik schat zo in dat 2XCO2 (560 ppm =2x 280ppm) mogelijkerwijs over ongeveer 55 jaar (plus of min 5 jaar) wordt bereikt als het zo door gaat zoals nu.
Hoe langer het duurt om de economie om te vormen naar een duurzame economie, hoe meer het een cold turkey kan gaan worden op het moment dat je er niet meer omheen zal kunnen. om fossiele brandstoffen af te zweren.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |