Mijn huis komt uit 1950 en verkeerd in prima staat, maar het is verder niet te vergelijken omdat het klimaat hier richting tropisch gaat waardoor onderhoud heel anders is. Sinds we hier wonen (2011) hebben we ongeveer $20k aan onderhoud besteedt inclusief kozijnen en $10k verbouwing. Ik vind dat niet schokkend veel.quote:Op dinsdag 15 juli 2014 13:57 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
[..]
Dat is dus $2150 per m².... En dat vind jij een schokkend verschil voor waarschijnlijk een goedkope houtskeletbouw met veel minder lange levensduur (of véél hogere onderhoudskosten).
Precies. Ik schrok al. PS. Bod a 352500 is geaccepteerd. Scheelt weer 2500 euroquote:Op dinsdag 15 juli 2014 18:07 schreef Shivo het volgende:
[..]
Mijn huis komt uit 1950 en verkeerd in prima staat, maar het is verder niet te vergelijken omdat het klimaat hier richting tropisch gaat waardoor onderhoud heel anders is. Sinds we hier wonen (2011) hebben we ongeveer $20k aan onderhoud besteedt inclusief kozijnen en $10k verbouwing. Ik vind dat niet schokkend veel.
We dwalen af, ik denk dat in Nederland minder dan 1% van de mensen onder de 40 EUR30k spaargeld heeft en de mensen in dit topic die dat weinig vinden zouden zelf ook met de billen bloot moeten gaan en laten zien hoeveel ze zelf hebben gespaard, relatief ten opzichte van hun inkomen. Meer dan EUR20k is ook helemaal niet handig want dan moet je er belasting over betalen.
quote:Op maandag 14 juli 2014 22:24 schreef mcnuggets10 het volgende:
Ja, de huidige hypotheek kan ik afbetalen.
quote:Op dinsdag 15 juli 2014 15:36 schreef mcnuggets10 het volgende:
. Onze huidige hypo is 233K en ik verkoop voor 217,5.
Alsjeblieft nie zegquote:Op maandag 14 juli 2014 23:20 schreef Lienekien het volgende:
Met die flinke inkomens heb je geen financieel adviseur? Wordt dat niet eens tijd?
Ai...hoe gaat dit aflopen....quote:Op dinsdag 15 juli 2014 19:31 schreef mcnuggets10 het volgende:
Precies. Ik schrok al. PS. Bod a 352500 is geaccepteerd. Scheelt weer 2500 euro
Fok is in ieder geval niet het punt om advies in te winnen voor zulke beslissingen. Ben het eens met bovenstaande.quote:Op dinsdag 15 juli 2014 16:00 schreef Barrah het volgende:
[..]
Kennelijk kom je hier alleen maar goedkeuring halen van andere voor je gewaagde plannen.
Ik zou er nog maar eens een nachtje goed over nadenken.
Ik ook. Ik hoopte op tips om je verbouwing max in je bouwdepot te krijgen en een sanity check op mijn kosteninschatting. Helaas gaat het vooral over mijn kennelijk slechte financiele situatie bij 2 verdieners met een mooi inkomen, prima spaargeld en een niet al te dure aanschaf. Hier en daar toch zinvolle informatie opgehaald waarvoor dankquote:Op dinsdag 15 juli 2014 19:58 schreef Eelcotje84 het volgende:
[..]
Fok is in ieder geval niet het punt om advies in te winnen voor zulke beslissingen. Ben het eens met bovenstaande.
quote:
Als je met zijn tweeën bent is het al ruim 40.000 en de VRH over wat je daarboven hebt, is nou ook niet echt schokkend.quote:Op dinsdag 15 juli 2014 18:07 schreef Shivo het volgende:
[..]
Mijn huis komt uit 1950 en verkeerd in prima staat, maar het is verder niet te vergelijken omdat het klimaat hier richting tropisch gaat waardoor onderhoud heel anders is. Sinds we hier wonen (2011) hebben we ongeveer $20k aan onderhoud besteedt inclusief kozijnen en $10k verbouwing. Ik vind dat niet schokkend veel.
We dwalen af, ik denk dat in Nederland minder dan 1% van de mensen onder de 40 EUR30k spaargeld heeft en de mensen in dit topic die dat weinig vinden zouden zelf ook met de billen bloot moeten gaan en laten zien hoeveel ze zelf hebben gespaard, relatief ten opzichte van hun inkomen. Meer dan EUR20k is ook helemaal niet handig want dan moet je er belasting over betalen.
Hoeveel spaargeld heb jij eigenlijk?quote:Op dinsdag 15 juli 2014 23:47 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Als je met zijn tweeën bent is het al ruim 40.000 en de VRH over wat je daarboven hebt, is nou ook niet echt schokkend.
Hier momenteel 10000 euro. Flink sparen is voor kneuzen.quote:Op woensdag 16 juli 2014 07:16 schreef DroogDok het volgende:
[..]
Hoeveel spaargeld heb jij eigenlijk?
Kijk, top!quote:Op woensdag 16 juli 2014 07:13 schreef betyar het volgende:
Bouwdepot nemen, beunhazen laten komen en bij een keienboer proberen bonnetjes te regelen, veel gaat daar op de bon maar naamloos, kun je de beunhazen betalen uit je bouwdepot.
Dus je vindt mij een kneus?quote:
Eenderde van wat we aan hypotheek hebben.quote:Op woensdag 16 juli 2014 07:16 schreef DroogDok het volgende:
[..]
Hoeveel spaargeld heb jij eigenlijk?
Genoeg om een halfjaar van te leven, of 2 jaar mijn huur van te betalen. Vanaf 0 opgebouwd in 1,5 jaar, na een wereldreis was alles op. In dit tempo zit ik op mijn 30e tegen de VRH-vrijstellingsgrens en ik heb een inkomen beneden modaal.quote:Op woensdag 16 juli 2014 07:16 schreef DroogDok het volgende:
[..]
Hoeveel spaargeld heb jij eigenlijk?
Relevant hierbij is dat het grootste deel van deze mensen voor de korte termijn waarschijnlijk geen verhuisplannen heeft en/of grote verbouwing wil uitvoeren. TS heeft waarschijnlijk niet gisteren bedacht dat hij graag wil verhuizen, en in de voorbereiding van de verhuizing lijkt mij het logisch dat je ook denkt aan de kosten die daarbij horen en je daags nadat je alle rekeningen van de verhuizing/verbouwing hebt betaald nog steeds je 'veilige buffer' van 5k tot 10k achter de hand hebt.quote:Op dinsdag 15 juli 2014 18:07 schreef Shivo het volgende:
[..]
We dwalen af, ik denk dat in Nederland minder dan 1% van de mensen onder de 40 EUR30k spaargeld heeft...
Wandenbouwers die elektrapijpjes wegzagen, of nog erger, afbreken.quote:Op woensdag 16 juli 2014 20:45 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
inderdaad; maar zo gaat het op de bouw wel vaak
Er is ook te weinig respect voor elkaars werk
- Plafonds en wanden die dichtgezet worden; zonder dat de betreffende electra leidingen aangehaald zijn naar een centraaldoos; of een spotje; of een andere electra leiding of doos.quote:Op woensdag 16 juli 2014 20:48 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
[..]
Wandenbouwers die elektrapijpjes wegzagen, of nog erger, afbreken.Noem het maar op. Kan je topics mee vullen.
Ivo, veel dank voor je post, daar kan ik heel goed iets mee. Wat ik volgens mij prima inschat zijn de kosten van uitbouw, doorbraak, etc. Waar ik me op kan verkijken is het stuk leidingen, electra, stucwerk etc. Ik hoop vrijdag door de woning te lopen om eea te laten bepalen. Overigens is het huis nu ook weer niet een aftans bouwval, alles doet het nog prima (http://www.funda.nl/koop/rijswijk/huis-48046429-nassaukade-27/).quote:Op woensdag 16 juli 2014 20:34 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Relevant hierbij is dat het grootste deel van deze mensen voor de korte termijn waarschijnlijk geen verhuisplannen heeft en/of grote verbouwing wil uitvoeren. TS heeft waarschijnlijk niet gisteren bedacht dat hij graag wil verhuizen, en in de voorbereiding van de verhuizing lijkt mij het logisch dat je ook denkt aan de kosten die daarbij horen en je daags nadat je alle rekeningen van de verhuizing/verbouwing hebt betaald nog steeds je 'veilige buffer' van 5k tot 10k achter de hand hebt.
Mensen die geen plannen voor grote uitgaven hebben, hoeven niet door te sparen tot boven hun veilige buffer. Die mensen moet je dus al weglaten in deze vergelijking.
Maar zelfs al neem je die groep die geen plannen heeft voor grote uitgaven wel mee in je onderzoek, denk ik dat het aantal tweeverdiener-huishoudens (30-ers) met 30k aan vermogen wat bij een verhuizing ingezet kan worden (dus spaargeld + waarde van beleggeingen + overwaarde) best wel eens véél groter kan zijn dan 10%. Zelfs als je de overwaarde buiten beeld laat, zullen er veel meer dan 1% van de mensen dit bedrag gespaard hebben.
30k is 10 jaar lang ongeveer 200 euro per maand sparen, slechts 100 euro per persoon per maand.
Goed, intussen heeft is er voor TS niet echt meer een weg terug. Ondanks dat er maar bar weinig financiële speelruimte is. Op de punten waar ik er enigszins verstand van heb, vind ik de verbouwingskosten vrij laag ingeschat.
¤5000,- voor elektra is niet veel. ¤5,- per stopcontact, ¤10,- voor een lichtschakelaar en ¤50,- voor een dimmer, dan rekent de aannemer scherpe prijzen of werkt hij met goedkope troep van de bouwmarkt. ¤1000,- alleen al aan schakelmateriaal zit je zo aan bij een dergelijke woning. Dan nog een groepenkast en een paar honderd meter aan buis en draad (een mager aantal van 4 groepen naar de keuken kost al 50 meter aan elektrabuis en 150 meter VD-draad), tientallen inbouwdozen (1 per stopcontact/schakelaar/dimmer etc) en een minimaal een dozijn centraaldozen.
8000 euro voor muren en plafonds. Als ik heel zuinig reken moet je na het leidingen- en elektra werk minimaal 450m² stuccen. Aan ¤10,- per m² zit je op ¤4500,-. En dan heb je geen extra sierranden of ornamenten in je stucwerk. Maar eerst moeten er ook nog nieuwe gipsplaten tegen het plafond geschroefd worden (150m²) en vervolgens moet de schilder er nog in. Om te voorkomen dat je je scheel betaald aan stookkosten wil je ook nog wat isolatie tussen de plafonds, zeker op de 1e etage.
Dat moet dan met ¤3500,- betaald worden? Gaat je alleen lukken als je héél veel zelf doet. Maar dan is de verbouwing nooit klaar in de 4 weken die in de OP genoemd worden.
Zelfs als het door een aannemer moet gebeuren is 4 weken al krap, ik weet genoeg panden van vergelijkbare leeftijd en formaat waar de aannemer al 4 maanden bezig is met verbouwen.
Simpelweg omdat teveel mensen uit verschillende discipline's tegelijk op het werk hebben niet goed gaat. Het geeft een grote kans op fouten (plafond in de slaapkamer is al dichtgeschroefd door de timmerman terwijl de elektricien er nog wat bedrading moest aanleggen, dat soort dingen) en het zorgt voor onveilige situaties als de werklui door elkaar heen krioelen.
Kleine situatieschets voor TS hoe zo'n verbouwing gaat indien de eigenaar van het pand alles door de aannemer laat uitvoeren:
- Eerst wordt alles wat na de verbouwing overbodig is gestript. Een week
- Constructieve aanpassingen worden gedaan (muren doorbreken+ constructie ter plaatse versterken, aanbouwen/opbouwen worden geplaatst). Kan inclusief uitharden van fundering zomaar 3 a 4 weken duren als je een aanbouw wilt
- Eventuele nieuwe binnenmuren wordt het skelet van geplaatst of worden opgebouwd.
- Loodgieter en elektricien komen om het leidingwerk in orde te maken.
- Aannemer doet de grove afwerking (gipsplaten overal tegenaan, dichtsmeren van leidingsleuven
- Stucadoor komt langs
- Drogen
- Badkamer en keuken worden geplaatst
- Elektricien plaatst schakelmateriaal
- Schilder komt langs
- Badkamer en keuken worden de laatste objecten geplaatst (o.a. afwerk- en sierlijsten)
- Elektricien komt afmonteren
Ik mis ook de kostenpost "25% onvoorziene uitgaven".
Denk tevens ook nog even aan je CAI installatie, UTP-netwerk en loze leidingen voor toekomstig gebruik. En vergeet de tuin niet, deze zal er niet van opknappen als er een aanbouw gezet wordt en er wekenlang (maandenlang) werklui doorheen rausen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |