abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_138459869
Originele OP van KnutDeIJsbeer:

Van mijn goede vriend Johannes kreeg ik een nasi-recept. Vandaag heb ik geprobeerd dit na te koken, al heb ik niet de illusie in de buurt te komen van zijn veel geroemde chef kwaliteiten. Bon, hier het verslag:



De ingredienten. Hier zal ik het mee moeten doen.



Het strijdtoneel. Rechtsboven staat de rijst al te koken. In die pan zeg maar.



Het meest heftige moment. Hier kook ik in 3 (drie!!!) pannen tegelijk. Jullie weten hoe ik rol.



Dit is het dan. Nasi a la Johannes. Een beetje van knut en een beetje van Johannes dus.

Update:

Nasi a la Kanovinnie
CUL / Nasi a la Johannes

Nasi a la Mortaxx
CUL / Nasi a la Johannes
CUL / Nasi a la Johannes

Nasi a la Saind
CUL / Nasi a la Johannes

Nasi a la Mansjester
CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten

Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind a la Mortaxx
Geachte nasi-vrienden,

Ik ben ontroerd dat het vertellen van mijn geheime nasi recept aan Knut tot zoveel culinair genot heeft geleid, we kunnen wel stellen dat we diverse heerlijke varianten nasi de revue hebben zien passeren in dit topic, de één indien mogelijk nog geslaagder dan de ander. Echter, zoals de Rijdende Rechter zou zeggen, er zijn nu een paar andere Oosterse gerechten die er bekaaid van af komen. Toevallig heb ik na lang experimenteren van één van die gerechten het recept bemachtigd en ik zou wel een behoorlijk egoïstische chef zijn als ik mijn kennis voor mij zou houden. Daarom presenteer ik met gepaste trots Wokken a la Johannes. Mocht u vanavond dit gerecht al willen bereiden is het verstandig om het water alvast op het vuur te zetten, want dit recept is een heel verhaal.



Omdat ik natuurlijk zowel ervaren als beginnende chefs aan wil spreken zal ik zorgvuldig gebruik maken van verduidelijkende foto's die de receptuur en bereidingswijze zullen verhelderen. Op de foto hierboven zie je de uitgangssituatie, een schitterende keuken die er om smeekt gebruikt te worden. Ik kook op gas, maar Wokken a la Johannes is geschikt voor diverse warmtebronnen (bij twijfel, raadpleeg de handleiding van uw pan). In mijn ervaring zijn chefs soms wat nukkige types die aarzelen om de genialiteit van andere chefs te erkennen, maar ik denk dat na deze schitterende fotoserie zelfs de meest verbolgen nasi-professor (en die heb ik toevallig gezien in dit topic!) zal lopen te watertanden! Afijn, we beginnen bij het begin, namelijk.....



.... de ingrediënten! Wokken is ideaal om vrij snel een heerlijke en goedkope maaltijd op tafel te krijgen, en het biedt duizenden mogelijkheden om te variëren. Wat de exacte kosten waren van deze ingrediënten weet ik zo niet uit mijn hoofd (vooral wat betreft de kip kan het alle kanten op), maar ik verzeker dat of je het nu breed hebt of niet, Wokken a la Johannes de verstandige keuze is.

Eerst moet je bedenken welke soort groenten je wilt, dit is namelijk essentieel voor de soort smaaksensatie in je mond. Ter ere van mijn nasi-partner in crime KnutDeIJsbeer heb ik natuurlijk gekozen voor de Japanse wokgroenten. Deze touch zorgt ervoor dat het Wokken a la Johannes a la Knut dicht bij mijn hart ligt, mocht u nu meer een band hebben met een ander Oosters land kan u natuurlijk voor andere groente gaan. U ziet dat de wokgroenten officieel al over datum zijn, maar omdat ik de groenten onder geoptimaliseerde omstandigheden heb bewaard (de koelkast) zijn ze alsnog bruikbaar. Belangrijke tip van Johannes: geloof niet alles wat de AH tegen u zegt.

Vervolgens: de rijst. Ook hier zijn diverse opties, alhoewel de gele rijst al snel afviel, omdat dat zou werken als olie op het vuur bij een niet nader te noemen user (maar met een beetje fantasie rijmt zijn naam op Nasi-fanaticus). Het Japanse groente pakket bevatte al gele wortels, en als ik nu ook nog gele rijst had gebruikt zou ik vrijwel zeker worden gerapporteerd als racist, en dat moest natuurlijk worden voorkomen.

Soit, ik heb natuurlijk diverse malen geëxperimenteerd en mijns inziens past deze rijst het beste bij deze saus (zoetzuur van Conimex) en dit soort vlees (kip). Mocht u een ander soort vlees (of vis of vleesvervangend product) prefereren is daar bij Wokken a la Johannes alle ruimte toe. Het schijnt dat rond Delft en omstreken vaak wordt gekozen voor Shoarmavlees voor een beetje een bite, maar wij in Groningen zijn meer van de kip.

De saus uit een flesje is een beetje de easy way out, bent u het type dat diverse malen naar de Orient is afgereisd en het liefst inheemse woksaus uit de rimboe importeert dan is ook daar alle gelegenheid toe.



Dan nu de stap voor stap bereidingswijze. Als het goed is heeft u al het water op het vuur gezet, en daarna is er optimaal de tijd om de kip te snijden. Zoals je ziet is wordt er bij deze stap gebruik gemaakt van een scherp mes. Kanovinnie en ik hechten veel waarde aan veiligheid, en daarom raad ik iedereen die wil Wokken a la Johannes a la Kanovinnie aan goed op te letten bij het gebruiken van scherpe voorwerpen, en het lopen op blote voeten. Ik heb trouwens niet alle kip gebruikt die in de verpakking zat, ik heb genoeg over gehouden zodat ik binnenkort nog een keer kan wokken.



Hoe graag de echte nasi / wokchef ook op blote voeten loopt, als rolmodel voor jeugdige wokchefs heb ik toch besloten sokken aan te trekken. Scroll maar niet naar beneden, maar ik kan alvast verklappen dat deze keuze mijn leven heeft gered! (Althans, een amputatie voorkomen).



Als het water kookt is het tijd om de rijst toe te voegen en het geheel opnieuw aan de kook te brengen. Let op dat de rijst niet aankoekt aan de pan, dit valt te voorkomen met een houten lepel. Dus stop niet uw hand in kokend heet water! Veiligheid staat voorop, dat ziet u wel. Jamie Oliver stopt dit soort waarschuwingen nou nooit in zijn boeken, daar zijn al vele handen door verbrand, zoals u ongetwijfeld weet.



Dan is het tijd de wok te verhitten, hoe eerder u dit doet hoe beter natuurlijk, maar uit coulantie met degenen wiens gasstel de 100 graden niet bereikt heb ik niet op extreem hoge temperaturen gewokt, dit is natuurlijk wel aan te raden. Als u zich aangesproken voelt door de zin hierboven kan u natuurlijk ook naar een professioneel wokrestaurant gaan met professionele keuken. Toevallig heb ik gisteren dit recept al doorgestuurd naar mijn contacten binnen de wokwereld, en het spreekt haast voor zich dat dit heerlijke recept zich daar als een lopend vuurtje heeft verspreid. Ik heb speciale wokolie gebruikt, deze is verkrijgbaar bij diverse supermarkten in Nederland.



Vervolgens voegt u de kip toe in de wokpan, (wel blijven roeren!) en als het goed is ziet uw keuken er dan zo ongeveer zo uit (tenzij u voor een ander model keuken heeft gekozen). Het valt u misschien op dat ik er niet voor heb gekozen om een eitje te bakken. Nu houd ik natuurlijk erg van een spielerei uhh spiegelei, maar ik wist dat het inzetten van een derde pan het minder ervaren publiek uit zou sluiten en bovendien had ik nog een extra taak, namelijk het maken van deze fotoreportage. Mocht u denken dat u een derde pan aankan dan denk ik dat een eitje echt iets toevoegt aan Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie.



Als de kip goudbruin is zoals dat zo mooi heet (definieer goudbruin maar eens!), oftewel als u vermoedt dat het niet meer rauw is maar ook niet aangebrand dan is het tijd om de groenten toe te voegen. Verwarm deze zeker twee minuten mee samen met de kip in de wokpan. Ook hier: blijf roeren!



Dan is het tijd de saus toe te voegen, en zal uw gerecht er als volgt uitzien. Ziet het er uit als nasi, dan bent u vermoedelijk een ander recept uit aan het voeren.



Als u zich aan de stappen heeft gehouden dan is uw rijst nu ongeveer gereed om af te gieten, ik heb hiervoor een vergiet gebruikt, zoals u ziet is de rijst nog kokend heet, wat mogelijk gevaarlijke situaties in de keuken op kan leveren, let dus goed op. In dit geval was de rijst volgens de fabrikant klaar na 8-10 minuten, en in dit geval heb ik wel gewoon naar de fabrikant geluisterd. Zelf heb ik geen kookwekker gebruikt, maar naar mijn wokgevoel. Heeft u toevallig een kookwekker die u wil gebruiken dan kan dat alsnog. Tegen accessoires zeggen wij van Wokken a la Johannes a la Kanovinnie geen nee. Vergeet ook niet uw rijst te laten schrikken met wat kraanwater.



Over schrikken gesproken!! HOLY SHIT! Zomaar een stukje gloeiend hete kip op mijn sok! Dit had een extreem lelijke brandwond kunnen opleveren en een leven van revalidatie en depressie. Maar goed dat ik mijn sokken aan had gedaan :)

Natuurlijk is dit een reconstructie, maar het toont maar weer eens aan dat een gevaar in een klein hoekje zit.



Tijd om de rijst te mengen met de wok melange. En, hohohoo lieve lezer, daar was ik bijna het belangrijkste vergeten! Gelukkig was ik net op tijd om nog wat bier te drinken tijdens het koken en kan ik deze maaltijd met recht Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind noemen. :D



Voila, het eindresultaat. Oh, het water loopt me gewoon in de mond als ik er weer aan terug denk :9 :9 :9~ Sorry, ik liet even mijn zakelijke houding varen, maar het was echt smullen geblazen! Deze maaltijd is geschikt voor 3-4 personen, maar je moet er rekening mee houden dat je gasten dermate versteld zullen staan dat ze een tweede en derde keer op zullen scheppen.



De getrouwe volger van dit topic realiseert zich nu dat ik één topchef tot nu toe heb genegeerd, maar dat kan ik natuurlijk niet blijven doen, a la Mortaxx doe ik nu wat ik over heb in wat bakjes, omdat dit gerecht ook ideaal is om een volgende dag als je minder tijd hebt om te koken, maar toch wilt genieten, eens te verwarmen. Onder de deksel zat mijn portie van die dag, die deksel zorgde ervoor dat de warmte van het gerecht niet verloren ging. Warm is het het lekkerst: wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind a la Mortaxx.

Wisten jullie trouwens dat Mortaxx gisteren jarig was?



Het hangt er natuurlijk een beetje van af hoe opgeruimd je bent, maar het is toch verstandig om je pannen alvast in het sop te zetten.



Ahhhhhh. :) Na gedane arbeid gaat de echte topchef natuurlijk FOK!ken, dat spreekt bijna voor zich.

quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 19:24 schreef johannes_vermeer het volgende:
Hai, hallo, ik heb lekker gekookt :)
Deze reactie kon natuurlijk rekenen op vele enthousiaste reacties, en een enkele cynische, maar dat vergeef ik diegenen. Bon, ik heb dus lekker mijn buikje vol gegeten, en dat allemaal zonder vol van mezelf te worden! Als wokchef moet je natuurlijk bescheiden blijven en daarom heb ik dit heerlijke recept met jullie gedeeld. Ook heb ik geprobeerd aan te tonen dat wokken helemaal niet levensgevaarlijk hoeft te zijn, als je maar goed op let.

Eet smakelijk
Johannes

Game on!

[ Bericht 10% gewijzigd door Littlerabbit op 03-04-2014 20:42:19 ]
pi_138459899
Ik ga morgen het wokgerecht proberen maar dan met noedels ipv rijst :7
Op dinsdag 23 april 2024 10:41 schreef Solotovski het volgende:
Jij bent het zonnetje!!!
pi_138459921
Wat een prachtgerecht weer Johannes. _O_
Alles dankzij God en alles op eigen kracht
pi_138459922
quote:
1s.gif Op donderdag 3 april 2014 00:58 schreef Mortaxx het volgende:
Fipo.

Ik ga morgen het wokgerecht proberen maar dan met noedels ipv rijst :7
De reeks was van mij. :6

Ik durf mijn pogingen (Want aan de grootmeester hemzelf kan het niet tippen) nog altijd niet op camera vast te leggen. Toch bang om een uitbrander te krijgen of van heiligschennis te worden beticht :{
pi_138460017
Misschien een idee om de andere verslagen als spoiler in de OP te doen? Stuk voor stuk prachtige recepten namelijk.
pi_138460056
Om er maar een quote van Ivo in te gooien:

De nasi a la johannes is unaniem (oké met uitzondering van Iwanius, maar dat telt niet) een belachelijk groot succes _O_
pi_138460094
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 01:05 schreef j0rdiiii het volgende:
Misschien een idee om de andere verslagen als spoiler in de OP te doen? Stuk voor stuk prachtige recepten namelijk.
Done.
pi_138460096
Johannes, ik zat net de OP te lezen en je edit tegelijk.

Denk je wel aan je nachtrust?
graag op anoniem
pi_138460105
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 01:10 schreef KingRoland het volgende:
Johannes, ik zat net de OP te lezen en je edit tegelijk.

Denk je wel aan je nachtrust?
Ik wil met eerbied omgaan met alle gepresenteerde gerechten.
  donderdag 3 april 2014 @ 01:12:26 #11
343486 KingRoland
#TEAMJOHANNES
pi_138460120
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 01:11 schreef johannes_vermeer het volgende:

[..]

Ik wil met eerbied omgaan met alle gepresenteerde gerechten.
Dan is het goed. Ik ga alvast slapen. Auf wiedersehn :W
graag op anoniem
pi_138460325
Ziet er goed uit, lijkt erg op mijn nasi!

Al bak ik van de eieren omeletten en rol deze op en snij er reepjes van en mix ik door de nasi :9
R.E.B.E.L. - Reaching Everybody By Exposing Lies
There is no point in arguing with an idiot, they will just drag you down to their level and beat you with experience.
Remember, Jesus died for our sins. So if you don't sin, he died for nothing.
pi_138460481
Beetje satesaus erbij en hij is helemaal af
pi_138461139
Hebben jullie een heel topic zitten lullen over nasi? :') _O-

[ Bericht 25% gewijzigd door #ANONIEM op 03-04-2014 06:31:53 ]
  Moderator / Miss SHO donderdag 3 april 2014 @ 06:58:16 #15
22592 crew  Ole
pi_138461233
quote:
2s.gif Op donderdag 3 april 2014 06:31 schreef d4v1d het volgende:
Hebben jullie een heel topic zitten lullen over nasi? :') _O-
zeg :{
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
  Redactie Sport / Supervogel donderdag 3 april 2014 @ 07:04:53 #16
270182 crew  Pino112
Pino van Luna O+
pi_138461261
quote:
2s.gif Op donderdag 3 april 2014 06:31 schreef d4v1d het volgende:
Hebben jullie een heel topic zitten lullen over nasi? :') _O-
:').
pi_138461272
Beste nasi-liefhebbers en nasi-god Johannes,

Vanwege omstandigheden was ik de afgelopen weken helaas niet in staat gezellig mee te keuvelen in deze succesvolle topicreeks. Gelukkig kon ik wel zo nu en dan een blik werpen op jullie prachtige creaties en me virtueel laven aan een portie heerlijke soulfood. Als ik zeg dat dit me erdoorheen heeft gesleept druk ik me nog voorzichtig uit.

Dat er enkele haters een halfslachtige poging hebben gedaan dit culinaire wonder van Johannes de grond in te boren zullen we maar snel vergeten. Ik zal geen namen noemen om de sfeer lekker nasi te houden.

Iwanius je bent vanaf nu mijn aartsvijand.

Vrienden, nogmaals bedankt en laat die nasi-creaties maar komen, uiteraard met een respectvolle knipoog naar het recept van _O_ meesterchef johannes_vermeer _O_
  donderdag 3 april 2014 @ 07:13:08 #18
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138461298
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 01:27 schreef Belsezar het volgende:
Ziet er goed uit, lijkt erg op mijn nasi!

Al bak ik van de eieren omeletten en rol deze op en snij er reepjes van en mix ik door de nasi :9
haha, leuk geprobeerd maar het is eerder dat jouw nasi op die van Johannes lijkt. Subtiel verschil.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_138461309
quote:
18s.gif Op donderdag 3 april 2014 06:58 schreef Ole het volgende:

[..]

zeg :{
Wat dan? :o
  donderdag 3 april 2014 @ 07:31:48 #20
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138461391
quote:
2s.gif Op donderdag 3 april 2014 07:16 schreef d4v1d het volgende:

[..]

Wat dan? :o
maak het en je ervaart de magie vlegel.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  Admin donderdag 3 april 2014 @ 11:25:08 #21
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_138465502
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 00:57 schreef johannes_vermeer het volgende:
Kan een mod deze even reeksen? 8-)
Zet deze ook even in de OP }:|
CUL / Nasi a la Johannes
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_138465542
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 11:25 schreef yvonne het volgende:

[..]

Zet deze ook even in de OP }:|
CUL / Nasi a la Johannes
Een eigen topicreeks. Met Yvonne als 1 van de vaste posters. Dit had ik nooit durven dromen, wat een geweldig succes.
  donderdag 3 april 2014 @ 11:29:08 #23
357045 Grifte
Feijenoord
pi_138465598
Ik ga maandag een nobele poging wagen. Hopelijk kan ik een ieders elementen combineren.
pi_138465662
Ziet er wel heel goed uit _O_
Brutal. Fucking. Metal.
pi_138467269
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 11:25 schreef yvonne het volgende:

[..]

Zet deze ook even in de OP }:|
CUL / Nasi a la Johannes
Maar die stond al in de OP? :)

Ik zou heus niet mijn recente creatie vergeten ;)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')