Er is aan twee kanten een weglekeffect en als je t.o.v. de internationale concurrentie ergens niet op bezuinigt terwijl daar wel op te bezuinigen valt, verzwakt dat je handels- en concurrentiepositie.quote:Op woensdag 9 april 2014 20:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Er is een weglekeffect maar een substantiëel percentage komt wel in de Nederlandse economie terecht en dat is uiteraard weer goed voor de werkgelegenheid en de economie.
Voor minder dan 3000 Euro staat een 40' container van Rotterdam in China. Dat is per pakje sigaretten een verwaarloosbaar bedrag.quote:Op woensdag 9 april 2014 19:05 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Is dat door het bulkproduct wellicht niet eerder ingegeven door transportkosten e.d. dan door de loonkosten? De fabriek hier was an sich namelijk nog zeer goed winstgevend.
Het arbeidsloon per pakje sigaretten is ook erg bescheiden. Ken de verhoudingen niet zo maar zou niet gokken dat dit veel hoger zal zijn dan de transportkosten.quote:Op woensdag 9 april 2014 22:16 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Voor minder dan 3000 Euro staat een 40' container van Rotterdam in China. Dat is per pakje sigaretten een verwaarloosbaar bedrag.
Het arbeidsloon in andere fabrieken is lager....quote:Op woensdag 9 april 2014 22:26 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Het arbeidsloon per pakje sigaretten is ook erg bescheiden. Ken de verhoudingen niet zo maar zou niet gokken dat dit veel hoger zal zijn dan de transportkosten.
Klopt, men zal naast bedrijfspolitieke redenen ook financiële redenen hebben. En wellicht ook logistieke. Lijkt me niet dat men dit aan 1 hoofdfactor toe kan schrijven.quote:Op woensdag 9 april 2014 22:36 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Het arbeidsloon in andere fabrieken is lager....
De vakbonden waren hier het lastigst.....quote:Op woensdag 9 april 2014 23:00 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Klopt, men zal naast bedrijfspolitieke redenen ook financiële redenen hebben. En wellicht ook logistieke. Lijkt me niet dat men dit aan 1 hoofdfactor toe kan schrijven.
Ze produceren ook in bv de VS, daar zijn de bonden veel lastigerquote:Op woensdag 9 april 2014 23:02 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
De vakbonden waren hier het lastigst.....
http://www2.econ.uu.nl/us(...)0in%20crisistijd.pdfquote:Maar zelfs bij een volledige netto-netto-koppeling tussen de uitkerin gen en het minimumloon zal bij de koppelingssystematiek van de WKA toch het netto inkomen van de uitkeringsontvangers structureel achterblijven bij dat van de loontrekkenden. Dat komt omdat er bovenop de stijging van de contractlonen, relevant voor de koppeling, ook nog incidentele loonstijgingen zijn. Deze incidentele loonstijgingen werken wel door in het gemiddelde bruto en netto inkomen van de loontrekkenden, maar niet in die van de uitkeringsontvangers, omdat de koppeling de incidentele
loonstijgingen buiten beschouwing laat. Over de hele periode 1970-2009 was die gemiddeld een procent per jaar. Om de gedachten te bepalen: bij een gemiddelde jaarlijkse stijging van de contractlonen met drie procent en een incidentele loonstijging van jaarlijks een procent stijgen de uitkeringen over een periode van veertig jaar met een ononderbroken koppeling met een factor 1,0340, terwijl de lonen stijgen met een factor 1,0440.De verhouding tussen uitkering en het gemiddelde loon is dan aan het eind nog maar twee derde (1,0340/1,0440=0,68) van wat het aan het begin was. Dit is ook wat er feitelijk is gebeurd.
Zo is met name door het in de jaren tachtig gevoerde beleid van ontkoppeling de verhouding van het bruto wml en het gemiddelde loon vanaf 1983 gedaald van 0,62 naar 0,50 (WRR, 2007). Vanwege de koppeling van allerlei uitkeringen aan het wml komt dit ook tot uitdrukking in de ontwikkeling van de vervangingsratio, de verhouding van enerzijds het gemiddelde netto beschikbare uitkeringsinkomen en anderzijds het gemiddelde netto beschikbare loon inkomen, welke fors is gedaald, van 0,87 in 1970 naar 0,66 in 2009 (figuur 2). Het handhaven van de koppeling anno 2009 stelt dus in relatieve termen minder voor dan het handhaven van de koppeling in de jaren zeventig, omdat het gemiddelde uitkeringsniveau ten opzichte van de lonen is gedaald.
Bonden in de VS hebben niks te zeggen, hier praten ze mee tijdens besluitvorming.quote:Op woensdag 9 april 2014 23:04 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Ze produceren ook in bv de VS, daar zijn de bonden veel lastiger
Nee hij zei "in principe" , had het niet over een historische ontwikkeling. Zoals in jouw voorbeeld het principe van het stoppen met wegen bouwen is als alle plaatsen goed bereikbaar zijn. Welk principe zou gehanteerd moeten worden voor een grens aan herverdeling?quote:Op woensdag 11 februari 2015 16:39 schreef Klopkoek het volgende:
Want dat is tot nu toe de historische ontwikkeling geweest? Steeds meer herverdeling tot in het oneindige?
Van hetzelfde niveau als: begin met het bouwen van wegen, en uiteindelijk is heel Nederland plat geasfalteerd.
Daarvan worden er geloof ik een aantal besproken. O.a. de overbekende Rawls. Men kan het niet eens zijn met dat principe, maar het is een principe.quote:Op woensdag 11 februari 2015 16:45 schreef Wegenbouwer het volgende:
[..]
Nee hij zei "in principe" , had het niet over een historische ontwikkeling. Zoals in jouw voorbeeld het principe van het stoppen met wegen bouwen is als alle plaatsen goed bereikbaar zijn. Welk principe zou gehanteerd moeten worden voor een grens aan herverdeling?
Als principes voor herverdeling worden besprokenquote:Op woensdag 11 februari 2015 17:01 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Daarvan worden er geloof ik een aantal besproken. O.a. de overbekende Rawls. Men kan het niet eens zijn met dat principe, maar het is een principe.
Natuurlijk kun je daarop antwoorden dat dit principe nog steeds geen concrete grens is, maar datzelfde is het geval voor 'goed bereikbaar zijn'.
Er bestaan ook geen grenzen en principes voor wat betreft de verdeling.
Net zoals 'goed bereikbaar'.quote:Op woensdag 11 februari 2015 19:50 schreef Wegenbouwer het volgende:
(ligt er maar net aan wat je precies onder een basisbehoefte verstaat)
'Goed bereikbaar' is bijvoorbeeld te definiëren als dat je met de auto binnen een of twee uur overal kunt komen in een bepaalde provincie.quote:
Deze gegevens zijn waardeloos.quote:Op donderdag 3 april 2014 14:17 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De lonen in Nederland zijn gekoppeld aan de CAO-lonen; dat ze dus gedaald zouden zijn tussen 2000 en 2013 volgt de lijn in het bedrijfsleven van loonmatiging. Daarnaast vergelijk je nu de reele lonen, niet de absolute lonen. Ten slotte is Nederland, na Luxemburg en Ierland, nog altijd het land met de hoogste minimumlonen:
[ afbeelding ]
Bewijs per intimidatie... Geen sterk argument, van Loon.quote:Op donderdag 12 februari 2015 00:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Wegenbouwer, bespaar jezelf en anderen een discussie door gelijk te vertellen dat je geen geld over hebt voor mensen die het slechter hebben getroffen dan jij.
Ach, in essentie komt het daar wel op neer. Scheelt een hoop geouwehoer.quote:Op donderdag 12 februari 2015 13:34 schreef Halcon het volgende:
[..]
Bewijs per intimidatie... Geen sterk argument, van Loon.
Zolang de mensen die omkomen van honger of prima te genezen ziekten het straatbeeld maar niet vervuilen vindt hij het wel prima inderdaad.quote:Op donderdag 12 februari 2015 13:58 schreef Tem het volgende:
[..]
Ach, in essentie komt het daar wel op neer. Scheelt een hoop geouwehoer.
Die eerste groep kan toch prima werken?quote:Op donderdag 12 februari 2015 14:05 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Zolang de mensen die omkomen van honger of prima te genezen ziekten het straatbeeld maar niet vervuilen vindt hij het wel prima inderdaad.
Soms wel, soms niet.quote:Op donderdag 12 februari 2015 14:21 schreef Halcon het volgende:
[..]
Die eerste groep kan toch prima werken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |