Inderdaad. Sociaal kapitaal (je connecties) is wellicht even belangrijk als een goede financiele basis. Veel kansarme kinderen missen rolmodellen. Klinkt super gay, maar als je erover nadenkt is een positief rolmodel belangrijker dan dat een fortuin je van kinds af aan komt aanwaaien. In de ghetto of in de achterbuurt heb je die rolmodellen niet.quote:Op vrijdag 28 maart 2014 18:51 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Mensen die in armoede opgroeien, en zeker in de USA. missen vaak ook de juiste contacten en stimulansen. Dat is domweg een feit. "Ondernemende ouders van jeugdvrienden" klinkt niet als een extreme achterstandspositie. Helaas is dat nu wel steeds meer de realiteit. Segregatie-index stijgt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Georgismquote:Op woensdag 26 maart 2014 14:53 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Zie de tekst hieronder. Erfpacht is zo slecht nog niet. Het beperkt rijkdom door overerving en vergaring van weelde door inactiviteit. Mensen die geld verdienen zonder waarde toe te voegen aan de samenleving zijn er al genoeg.
Interessant, bedankt.quote:Op woensdag 2 april 2014 15:14 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
http://en.wikipedia.org/wiki/Georgism
Goed zo geolibertarisme http://en.wikipedia.org/wiki/Geolibertarianismquote:Op woensdag 2 april 2014 15:14 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
http://en.wikipedia.org/wiki/Georgism
Ik kan niet echt betere cijfers vinden als hierin staan. Deze zijn echter van 2012.quote:Op woensdag 2 april 2014 21:51 schreef Klopkoek het volgende:
Zijn er cijfers over bekend hoe de verhouding bijstand-minimumloon zich heeft ontwikkeld? M.i. probeert men al tijden om dit 'gat' groter te maken.
Verder is er wel een grote armoedeval, als gevolg van VVD beleid om alles boven een bepaalde inkomensgrens ontoegankelijk te maken. Ondermijnt ook het draagvlak.
Ik ben het met je eens. Die voordeeltjes zijn echter vaak niet zo goed meer als ze ooit geweest zijn. Je gaat er nu volgens mij wel altijd op vooruit als je gaat werken. Het is niet veel voor sommige gezinssamenstellingen en omstandigheden maar je gaat er volgens mij sinds 2010 of 2011 altijd op vooruit als je gaat werken.quote:Op woensdag 2 april 2014 21:35 schreef luxerobots het volgende:
Armoede in Nederland..
Het komt voor dat mensen zonder hun schuld in de financiële problemen komen. Toch heeft het overgrote deel van de armen in Nederland het vooral aan zichzelf te danken. Mensen consumeren zonder te kijken wat er qua inkomsten tegenover staat. Een telefoon met internet, een auto, op vakantie, het zijn geen basisbehoeftes en je hebt er al zeker geen recht op. Moet je eens kijken hoeveel geld er vrijkomt als je deze dingen weglaat.
Nederland is een land met veel voorzieningen (uitkeringen, subsidies, gemeentelijke extraatjes), als je daar slim gebruik van maakt kom je niks tekort.
Wat ik wel belachelijk vind is dat werken op het minimumloon nauwelijks winstgevend is i.t.t. alle voordeeltjes die mensen met een uitkering hebben. Dit verklaart mede waarom er 600.000 arbeidsmigranten in Nederland zijn die laaggeschoold werk doen. Terwijl er ook een paar honderdduizend mensen zijn met een uitkering die zo aan de slag zouden kunnen.
De kosten van een minimumloner zijn voor een werkgever ook internationaal gezien erg hoog. Ik weet niet of je dat aan VVD beleid kan toewijzen.quote:Op woensdag 2 april 2014 21:51 schreef Klopkoek het volgende:
Zijn er cijfers over bekend hoe de verhouding bijstand-minimumloon zich heeft ontwikkeld? M.i. probeert men al tijden om dit 'gat' groter te maken.
Verder is er wel een grote armoedeval, als gevolg van VVD beleid om alles boven een bepaalde inkomensgrens ontoegankelijk te maken. Ondermijnt ook het draagvlak.
Dat is een goed punt; elke gemeente doet weer wat anders (ook VVD-beleid pur sang). Waardoor dit ('gat' bijstand-minimumloon) nooit kan worden onderzocht en maar als een mogelijk 'broodje aap' in de lucht blijft hangen.quote:Op woensdag 2 april 2014 22:25 schreef Arduino het volgende:
[..]
Ik kan niet echt betere cijfers vinden als hierin staan. Deze zijn echter van 2012.
http://www.rotterdam.nl/C(...)rzoek%20fase%201.pdf
Het tooltje van het CBS waarmee je deze cijfer kunt berekenen bestaat niet meer op de CBS site volgens mij. Ik kan het in elk geval niet zo snel vinden. Dit was gewoon een excel sheet waarmee de berekeningen na kon doen. Bijstands besteedbare inkomens zijn echter vaak een beetje afhankelijk van de gemeente door allemaal vrijstellingen tot een gezinsinkomen tot ongeveer 120%. Iedere gemeente doet/deed weer iets anders.
In welk Europees land is het minimumloon het minst gestegen en zelfs gedaald sinds 2000? Inderdaad, dat is Nederland.quote:Op woensdag 2 april 2014 23:49 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De kosten van een minimumloner zijn voor een werkgever ook internationaal gezien erg hoog. Ik weet niet of je dat aan VVD beleid kan toewijzen.
De lonen in Nederland zijn gekoppeld aan de CAO-lonen; dat ze dus gedaald zouden zijn tussen 2000 en 2013 volgt de lijn in het bedrijfsleven van loonmatiging. Daarnaast vergelijk je nu de reele lonen, niet de absolute lonen. Ten slotte is Nederland, na Luxemburg en Ierland, nog altijd het land met de hoogste minimumlonen:quote:Op donderdag 3 april 2014 10:34 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
In welk Europees land is het minimumloon het minst gestegen en zelfs gedaald sinds 2000? Inderdaad, dat is Nederland.
http://www.boeckler.de/pd(...)_2013_mldb_v1013.pdf
Er zijn de afgelopen jaren genoeg beroepsgroepen geweest zonder een enkele verhoging, je bevestigt zijn stelling dan toch juidt? Of mis ik iets?quote:Op donderdag 3 april 2014 15:14 schreef Klopkoek het volgende:
Je praat weer eens onzin:
• Wat is nu relevanter voor daadwerkelijke armoede? Het absolute loon of het reële loon? Ik dacht het laatste.
• Het heeft helemaal niet de loonmatiging gevolgd. Dat is een flagrante leugen. De jaren '90 buiten beschouwing gelaten (bevriezing in 1992, 1993, 1994), in de laatste 10 jaar is het minimumloon bevroren geweest in 2004 en 2005. Ook is er sinds 1992 een (voor de overheid en werkgevers) gunstigere rekenmethode ingevoerd om de koppeling te berekenen. Derhalve kan zelfs bij koppeling de koopkrachtontwikkeling van het WML niet de marktsector volgen.
Wat een ontzettend nietszeggend staatjequote:Op donderdag 3 april 2014 14:17 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De lonen in Nederland zijn gekoppeld aan de CAO-lonen; dat ze dus gedaald zouden zijn tussen 2000 en 2013 volgt de lijn in het bedrijfsleven van loonmatiging. Daarnaast vergelijk je nu de reele lonen, niet de absolute lonen. Ten slotte is Nederland, na Luxemburg en Ierland, nog altijd het land met de hoogste minimumlonen:
[ afbeelding ]
Als je deze stelling nu eens omdraait dan denk ik dat je beter in de buurt komt.quote:Op woensdag 2 april 2014 21:35 schreef luxerobots het volgende:
Armoede in Nederland..
Het komt voor dat mensen zonder hun schuld in de financiële problemen komen. Toch heeft het overgrote deel van de armen in Nederland het vooral aan zichzelf te danken.
Anders hadden al die mensen die bij Phillip Morris überhaupt geen werk gehad. Dan komt geen buitenlands bedrijf meer naar Nederland.quote:Op dinsdag 8 april 2014 11:36 schreef Klopkoek het volgende:
Elke kleine uitgave aan armoede levert tientallen Fok topics op maar schimmige belastingdeals met Phillip Morris vindt men doodnormaal. Gaat voorbij zonder enige discussie. Dat is dus genormaliseerd en laat zien hoe rechts nederland is geworden.
Over welke deal heb je het precies?quote:Op dinsdag 8 april 2014 11:36 schreef Klopkoek het volgende:
Elke kleine uitgave aan armoede levert tientallen Fok topics op maar schimmige belastingdeals met Phillip Morris vindt men doodnormaal. Gaat voorbij zonder enige discussie. Dat is dus genormaliseerd en laat zien hoe rechts nederland is geworden.
Prima dat je meteen de twee extremen eruit pakt, maar in welk opzicht is het leven in Nederland duurder dan dat van een inwoner in Parijs, Londen of Brussel? Ik zeg nergens; Roemenen verdienen 161 euro, dus zou dat ook het minimumloon moeten zijn in West-Europa, maar dit plaatje toont wel dat onze minima beter verdienen dan de minima in de ons omringende landen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 08:14 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wat een ontzettend nietszeggend staatje![]()
Wat zijn de kosten van levensonderhoud in Roemenie en in Nederland? Huizenprijzen bv.
Er is een reden dat al die Polen en Bulgaren hierheen komen he. Werk hier een maand of 3 en je hebt een jaarsalaris in je eigen land te pakken.
Daarnaast heeft Nederland een veel hogere belastingdruk etc.
het is dus gewoon totaal niet vergelijkbaar. van 161 euro per maand kan je hier nog niet eens boodschappen doen voor een maand terwijl je in Roemenie wellicht alles kan betalen van dat geld.
Ja maar het zégt niks aangezien de levensstandaard en de prijzen van levensonderhoud vreselijk verschilt per land.quote:Op dinsdag 8 april 2014 14:35 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Prima dat je meteen de twee extremen eruit pakt, maar in welk opzicht is het leven in Nederland duurder dan dat van een inwoner in Parijs, Londen of Brussel? Ik zeg nergens; Roemenen verdienen 161 euro, dus zou dat ook het minimumloon moeten zijn in West-Europa, maar dit plaatje toont wel dat onze minima beter verdienen dan de minima in de ons omringende landen.
Het verschil tussen de kosten voor levensonderhoud in Roemenie en Nederland wil ik best significant noemen.quote:Op dinsdag 8 april 2014 15:55 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ja maar het zégt niks aangezien de levensstandaard en de prijzen van levensonderhoud vreselijk verschilt per land.
Bij ons is bijvoorbeeld de horeca een stuk duurder dan in bijvoorbeeld Duitsland, maar dat komt onder andere door ons overgewaardeerde vastgoed en het minimumloon.quote:Op dinsdag 8 april 2014 14:35 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Prima dat je meteen de twee extremen eruit pakt, maar in welk opzicht is het leven in Nederland duurder dan dat van een inwoner in Parijs, Londen of Brussel? Ik zeg nergens; Roemenen verdienen 161 euro, dus zou dat ook het minimumloon moeten zijn in West-Europa, maar dit plaatje toont wel dat onze minima beter verdienen dan de minima in de ons omringende landen.
Zijn er meerdere?quote:Op dinsdag 8 april 2014 11:55 schreef justanick het volgende:
[..]
Over welke deal heb je het precies?
Dat is altijd het standaard gepraat.quote:Op dinsdag 8 april 2014 11:40 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
Anders hadden al die mensen die bij Phillip Morris überhaupt geen werk gehad. Dan komt geen buitenlands bedrijf meer naar Nederland.
Dat hoor je mij dan ook niet zeggen, ik heb zelf ook van het minimumloon rond moeten komen en dat lukt idd best.quote:Op dinsdag 8 april 2014 16:01 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Het verschil tussen de kosten voor levensonderhoud in Roemenie en Nederland wil ik best significant noemen.
Het verschil tussen Belgie of Frankrijk en Nederland weer niet. Regionale verschillen zijn er altijd, ook binnen landen, maar dat maakt het nog niet onmogelijk om van een minimumloon rond te komen in Nederland.
De post waar ik op reageerde vroeg dan ook dat plaatje omdat gesteld werd dat Nederland het, voor de minima althans, de laatste jaren slecht voor elkaar had en dat het minimumloon niet is gestegen. Puur om die "slechte" score in perspectief te plaatsen was deze afbeelding bruikbaar.quote:Op woensdag 9 april 2014 08:52 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dat hoor je mij dan ook niet zeggen, ik heb zelf ook van het minimumloon rond moeten komen en dat lukt idd best.
Neen! Het plaatje zegt niks over de reële koopkracht en de waarde van het bedrag. Wat je ermee kunt doen. Kun je met dat bedrag betere duurzame goederen, voedsel en investeringen doen? Is dat bedrag, meer dan een Deen, een grotere garantie om uit een isolement te komen? Kun je beter dan een Roemeen met dat bedrag je behoeftes bevredigen en omhoog klimmen?quote:Puur om die "slechte" score in perspectief te plaatsen was deze afbeelding bruikbaar.
Goed dat dit een keer gezegd wordt.quote:Op woensdag 9 april 2014 10:24 schreef Klopkoek het volgende:
Hoe dan ook ben je een flagrante leugenaar
Hoe hoger het minimumloon hoe hoger de werkloosheid. Hele groepen worden veroordeeld tot een bestaan in de marge. Phillip Morris sluit niet voor niets juist zijn fabriek in Nederland ondanks dat dit de modernste is die ze hebben.quote:Op woensdag 9 april 2014 10:24 schreef Klopkoek het volgende:
Waarom zou het minimumloon niet mee mogen profiteren van de algehele welvaartsstijging?
En zoals je kunt zien is de stijging ook veel lager (non-existent) geweest tov andere ontwikkelde West Europese landen.
[..]
Neen! Het plaatje zegt niks over de reële koopkracht en de waarde van het bedrag. Wat je ermee kunt doen. Kun je met dat bedrag betere duurzame goederen, voedsel en investeringen doen? Is dat bedrag, meer dan een Deen, een grotere garantie om uit een isolement te komen? Kun je beter dan een Roemeen met dat bedrag je behoeftes bevredigen en omhoog klimmen?
Nederlanders, en ook minima, zijn relatief veel geld kwijt aan huisvesting bijvoorbeeld. Daar gaat al een hoop aan op. Dat bedrag kun je niet, om maar wat te noemen, in scholing investeren, of hygenische maatregelen.
Hoe dan ook ben je een flagrante leugenaar met je "De lonen in Nederland zijn gekoppeld aan de CAO-lonen; dat ze dus gedaald zouden zijn tussen 2000 en 2013 volgt de lijn in het bedrijfsleven van loonmatiging."
Dat is een leugen; ze zijn ontkoppeld van de CAO lonen geweest in 2004, 2005 en recentelijk ook nog in 2010 en 2011.
http://www.telegraaf.nl/o(...)t_1_3_miljard__.html
http://www.volkskrant.nl/(...)mloon-verlagen.dhtml
(dit plan is in het geniep uitgevoerd de laatste 10 jaar)
http://www.cnv.nl/blog/bl(...)e-praktijk-verlaagd/
http://www.binnenlandsbes(...)koppeld.312099.lynkx
Oogkleppen op en je kop in het zand?quote:Op woensdag 9 april 2014 12:38 schreef Klopkoek het volgende:
heeft allemaal niks met elkaar te maken
quote:Op woensdag 9 april 2014 11:24 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Hoe hoger het minimumloon hoe hoger de werkloosheid.
Nee het bedrijfje gaat automatiseren en met 10 man verder.quote:Op woensdag 9 april 2014 13:09 schreef betyar het volgende:
[..]Minder vraag, meer werkloosheid.
Alsof een bedrijf die 10000 producten levert met 20 man personeel gaat na het verlagen van het minimumloon niet opeens voor die 10000 producten met 30 man personeel werken.
Nadat ie tegen het personeel heeft gezegd dat er 10 man uit moet en de rest mag blijven als ze akkoord gaan met minder loon, beetje de werknemers tegen elkaar uitspelen? Lekker wereldje heb je dan.quote:Op woensdag 9 april 2014 13:13 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Nee het bedrijfje gaat automatiseren en met 10 man verder.
Je pikt er, vrij selectief, een periode uit om te stellen dat de reële koopkrachtstijging non-existent is geweest. Dat dit nog niet meteen hoeft te betekenen dat de koopkracht in Nederland voor minima schokkend laag is, of lager dan landen waarbij de reële koopkrachtstijging hoger was in de genoemde periode, blijkt uit de grafiek waarbij je de Nederlandse koopkrachtpariteit in perspectief plaatst met die van andere landen waar de minimumlonen wel gestegen zijn. Voor jou een grafiekje van de jaarlijkse PPP per minimumloner per EU-burger:quote:Op woensdag 9 april 2014 10:24 schreef Klopkoek het volgende:
Waarom zou het minimumloon niet mee mogen profiteren van de algehele welvaartsstijging?
En zoals je kunt zien is de stijging ook veel lager (non-existent) geweest tov andere ontwikkelde West Europese landen.
Nederlanders, vooral mensen met een minimumloon in een sociale huurwoning, zijn minder kwijt dan mensen met een minimumloon in andere europese lidstaten die wonen in vergelijkbare dichtbevolkte steden; vooral omdat het percentage sociale huurwoningen hier hoger is. Daarnaast hebben Nederlanders, meer dan andere Europeanen, vaak rijtjeswoningen en wonen zelden in flats:quote:Neen! Het plaatje zegt niks over de reële koopkracht en de waarde van het bedrag. Wat je ermee kunt doen. Kun je met dat bedrag betere duurzame goederen, voedsel en investeringen doen? Is dat bedrag, meer dan een Deen, een grotere garantie om uit een isolement te komen? Kun je beter dan een Roemeen met dat bedrag je behoeftes bevredigen en omhoog klimmen?
Nederlanders, en ook minima, zijn relatief veel geld kwijt aan huisvesting bijvoorbeeld. Daar gaat al een hoop aan op. Dat bedrag kun je niet, om maar wat te noemen, in scholing investeren, of hygenische maatregelen.
Loonkosten kunnen een fors effect hebben op de netto marge die een bedrijf kan realiseren, vooral bij goederen zoals sigaretten. Het is tenslotte geen rocket science om wat tabak te versnipperen, in een vloeitje te rollen en er een filter op te zetten.quote:Op woensdag 9 april 2014 13:09 schreef betyar het volgende:
[..]Minder vraag, meer werkloosheid.
Alsof een bedrijf die 10000 producten levert met 20 man personeel gaat na het verlagen van het minimumloon niet opeens voor die 10000 producten met 30 man personeel werken.
Volgens welke cijfers?quote:Op woensdag 9 april 2014 11:24 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Hoe hoger het minimumloon hoe hoger de werkloosheid.
Als je alleen voor de binnenlandse markt zou produceren; wellicht.quote:Op woensdag 9 april 2014 18:48 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Volgens welke cijfers?
Hoe hoger het minimumloon hoe hoger de consumentenbestedigingen, dat is goed voor de economie. Een 'detail' wat een deel van het rechtse kamp gemakszuchtig vergeet.
Als het nog om handwerk zou gaan had je wellicht een goed punt maar dit werk is uiteraard al grotendeels geautomatiseerd.quote:Op woensdag 9 april 2014 15:35 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Loonkosten kunnen een fors effect hebben op de netto marge die een bedrijf kan realiseren, vooral bij goederen zoals sigaretten. Het is tenslotte geen rocket science om wat tabak te versnipperen, in een vloeitje te rollen en er een filter op te zetten.
Als het zou gaan om een handvol hoogopgeleide werknemers in Nederland had je wellicht een goed punt v.w.b. de automatisering, maar aangezien het 1400 FTE betreft kwamen er toch nog iets teveel handjes aan te pas; niet voor niets wordt een vermoeden uitgesproken de productie te verplaatsen naar Azie.quote:Op woensdag 9 april 2014 18:56 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Als het nog om handwerk zou gaan had je wellicht een goed punt maar dit werk is uiteraard al grotendeels geautomatiseerd.
Is dat door het bulkproduct wellicht niet eerder ingegeven door transportkosten e.d. dan door de loonkosten? De fabriek hier was an sich namelijk nog zeer goed winstgevend.quote:Op woensdag 9 april 2014 19:01 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Als het zou gaan om een handvol hoogopgeleide werknemers in Nederland had je wellicht een goed punt v.w.b. de automatisering, maar aangezien het 1400 FTE betreft kwamen er toch nog iets teveel handjes aan te pas; niet voor niets wordt een vermoeden uitgesproken de productie te verplaatsen naar Azie.
Ik stel de winstgevendheid ook niet ter discussie, wel dat er - door redenen die jou en mij niet duidelijk zijn - meer dan 1000 banen verloren gaan. De loonkosten voor zo'n filiaal zijn, even uitgaande van netto werkgeverslasten van 30 euro p/uur, 40 uur per week, 260 werkdagen per jaar, 1200 fulltime werknemers = 75 mln euro. Op een nettowinst van 115 mln is dat toch een significante uitgave.quote:Op woensdag 9 april 2014 19:05 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Is dat door het bulkproduct wellicht niet eerder ingegeven door transportkosten e.d. dan door de loonkosten? De fabriek hier was an sich namelijk nog zeer goed winstgevend.
Er is een weglekeffect maar een substantiëel percentage komt wel in de Nederlandse economie terecht en dat is uiteraard weer goed voor de werkgelegenheid en de economie.quote:Op woensdag 9 april 2014 18:49 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Als je alleen voor de binnenlandse markt zou produceren; wellicht.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |