Wat een leuk topic! Veel herkenbare dingen gelezen al.
De clichés die voor mij waar bleken te zijn:
"Ze worden zo snel groot"
"Je prioriteiten veranderen als je moeder wordt"
"Het maakt niet uit of het een meisje of een jongen is, als het maar gezond is"
"Het wordt alleen maar leuker als ze ouder worden"
Wat is er mooi aan het ouderschap:
Die allesoverheersende trots om de kleinste dingen, nooit gedacht dat ik trots kon zijn omdat meneer een speeltje kon vastpakken bijvoorbeeld. En al helemaal als anderen mijn kind ook leuk vinden, volgens mij glim ik dan helemaal, terwijl ik denk "Dat is wel mooi mijn zoon!!!"

. Net als veel anderen hier vind ik lang niet alle kinderen leuk en ik verbaas me er eigenlijk best vaak over dat ik dan van anderen hoor dat het zo'n vrolijk en gezellig jongetje is. Natuurlijk vinden wij dat zelf ook, maar het is toch anders als anderen het met je eens zijn

.
De onvoorwaardelijke liefde van mijn zoon voor ons en het vertrouwen dat hij in ons heeft. Dat wij echt zijn veilige haven zijn, dat ik die rol mag vervullen voor zo'n geweldig kind

.
In een melancholische bui bedacht ik me laatst wel dat als wij nu zouden overlijden, hij ons later niet eens meer zal kunnen herinneren, terwijl we nu zo'n belangrijk onderdeel van zijn leven zijn. Toen moest ik huilen
De wereld opnieuw kunnen bekijken door zijn ogen. Eigenlijk ook wel een cliché, hè? Maar ik vind het echt prachtig als hij met open mond naar de kerstboom met lichtjes kijkt of helemaal enthousiast wordt van een vogeltje in de tuin. De kleinste details vallen hem op, terwijl ik daar zo overheen gekeken zou hebben. Het zorgt ervoor dat ik minder gehaast de dag door raas, of zo.
Dat hij al echt een eigen karakter heeft, zo klein als hij is.
Ik was niet direct na zijn geboorte een 'oermoeder', maar ik verbaasde me wel over hoe snel ik hem accepteerde als mijn zoon. Moeilijk uit te leggen, maar in de 9 maanden zwangerschap had ik me afgevraagd wie er toch in mijn buik zou zitten. Had hij haartjes, en in welke kleur? Hoe groot zou hij zijn, zou ik iets van mezelf in hem herkennen? En toen hij er was, voelde het meteen alsof hij bij ons hoorde, het had opeens niemand anders meer kunnen zijn. Terwijl ik uiterlijk echt geen gelijkenissen met mezelf of mijn lief zag. Ik was ook ergens bang dat de liefde voor een jongetje anders/minder zou zijn dan voor een meisje (omdat ik zelf vrouw ben, omdat ik opgegroeid ben met alleen maar zussen, wat nou als ik niets met een jongetje 'kan'?), maar na de geboorte kon ik me bij een meisje al helemaal niks meer voorstellen.
Dat ik mijn schoonouders opa en oma heb gemaakt. Ze genieten zo van hun nieuwe rol, heerlijk om te zien. Mijn eigen band met mijn schoonouders is ook heel erg veranderd, we zijn dichter naar elkaar gegroeid. Zeker nu ik mijn eigen moeder moet missen, vind ik dit heel fijn!
Lang borstvoeding geven. Het is zo mooi om te zien hoe hij tot rust komt als hij drinkt, dat het troost en geborgenheid kan geven. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik langer dan een jaar zou willen voeden, maar ik had het niet willen missen.
Oh ja, dat ik met liefde naar bijvoorbeeld een indoor speeltuin ga, omdat hij dat zo geweldig leuk vindt

. Dat is écht belangrijjker dan mijn afkeer van drukke ruimtes met gillende kinderen

. Ook al zo'n fijn cliché.
Wat viel me tegen:
Ik had verwacht dat ik de babytijd het leukste zou vinden, nou echt niet waar.
Het cliché dat je bij je eigen kind verschillende huiltjes herkent en instinctief weet wat er mis is, klopte van geen kanten. Honger, slaap, juist oververmoeid, niet moe genoeg, krampjes? Ik had steeds geen idee en deed maar wat, altijd bang om nét het verkeerde te doen.
Ik had er rekening mee gehouden dat ik de eerste maanden slaapgebrek zou hebben. Maar dat ik tot 9 maanden steeds maar maximaal 2 uur slaap achter elkaar zou mogen genieten, dat was echt niet in me opgekomen. Ook overdag sliep hij weinig en dat frustreerde me enorm. Geen ritme, nergens aan toe komen en geleefd worden door zijn klein hummeltje. Het duurde heel lang voor ik dit kon accepteren.
Ik had ook zwaar onderschat welke druk er op je relatie komt te staan. We denken over heel veel dingen hetzelfde gelukkig, maar er zijn altijd wel wat puntjes waarover je van mening verschilt. En met maandenlang slaapgebrek komen die keihard naar boven en lukt het ook niet om daar 'volwassen' mee om te gaan. Ik kwam mezelf ook heel erg tegen, of soms herkende ik mezelf niet meer.
De energie die ik in het opstarten van de borstvoeding moest stoppen. Dat was zwaar, tijdrovend, maar heeft ook mijn zelfvertrouwen een deuk gegeven. Daarnaast viel ook de impact van het geven van (volledige) borstvoeding op mijn eigen gestel behoorlijk tegen. Het kostte veel energie, ik viel te snel af terwijl ik echt mijn best deed om zoveel mogelijk te eten. Mijn weerstand was slecht, dus ik was vaak ziek.
Sorry, best een lap tekst

.