Verwacht wel dat er dan niet Piet gestaan had. Alhoewel hij is meestal behoorlijk stellig over zaken, dus daar misschien ook wel over.quote:
Omdat Piet dat het liefst zelf doet.quote:Op zondag 29 december 2013 00:45 schreef Postbus100 het volgende:
Waarom was er nog geen nieuw deel geopend?![]()
Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe postsquote:Op zondag 29 december 2013 10:44 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Omdat Piet dat het liefst zelf doet.
Idd!quote:Op zondag 29 december 2013 10:48 schreef Adelante het volgende:
[..]
Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe posts
quote:Op zondag 29 december 2013 10:48 schreef Adelante het volgende:
[..]
Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe posts
Er zaten mooie flinke poten aan en niet gruwelijk weinig vet. Het was een flink konijntje. Maar eens kijken naar goede stoofpotjes.quote:Op zaterdag 28 december 2013 23:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wild Konijn, zou de haasjes als biefstukjes eten, en de poten tot een stoofpotje verwerken
Dus:quote:Op zondag 29 december 2013 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Citroensap weglaten, alleen rasp gebruiken van de citroen.
Wijn, kaneel, peren, suiker en rasp, ongeveer een pond suiker nemen, 1 stokje kaneel
Stoven, niet koken ;-)quote:Op zondag 29 december 2013 22:21 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Dus:
-2 kilo peren, heel met steeltje er nog aan (kontje eruit)
-1,5 liter wijn
-500 gram suiker
-1 stokje kaneel
-citroenrasp?
Moet het koken of niet? Zo nee, welke temperatuur moet ik aanhouden?
Sinds jouw stoofpeertjes vind ik trouwens iedereens stoofpeertjes flauw/saai. Dit recept is echt hemels.
Tegen de kook aanhouden, en als de peren gaar zijn ze eruit halen, dan het sap inkoken tot een olieachtige dikvloeibare siroop (geen bindmiddel gebruiken).quote:Op zondag 29 december 2013 22:21 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Dus:
-2 kilo peren, heel met steeltje er nog aan (kontje eruit)
-1,5 liter wijn
-500 gram suiker
-1 stokje kaneel
-citroenrasp?
Moet het koken of niet? Zo nee, welke temperatuur moet ik aanhouden?
Sinds jouw stoofpeertjes vind ik trouwens iedereens stoofpeertjes flauw/saai. Dit recept is echt hemels.
quote:Op maandag 30 december 2013 10:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
En cassia is geen kaneel.
:-)
Het zijn 2verschillende bomen.quote:Op maandag 30 december 2013 10:43 schreef janatwork het volgende:
[..]Cassia is gewoon kaneel hoor, de kwaliteit is alleen een stuk minder.
even naar de toko dusquote:Op maandag 30 december 2013 10:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
En cassia is geen kaneel.
:-)
Appels en Peren, lijken op elkaar, je kan ze zelfs enten op elkaar, maar peren zijn geen appelsquote:Op maandag 30 december 2013 11:04 schreef RobinOok het volgende:
Een golden deliciousboom is ook anders dan een goudrenettenboom, toch groeien er aan beide appels.
Beter! Allebei capsicum, verschillende smaken.quote:
Heb ook wel eens verkeerd om in een potje gezetenquote:Op maandag 30 december 2013 11:57 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
![]()
* LeeHarveyOswald gaat vanavond even de inhoud van de potjes cassiakaneel en de ceylonkaneel omruilen.
Die heb ik dus al jaren verkeerd om in de potjes zitten
En sambal maak je niet met paprika'squote:Op maandag 30 december 2013 11:58 schreef RobinOok het volgende:
Beter! Allebei capsicum, verschillende smaken.
Alleen noemt niemand het capsicum.
Dus nooooogggg beter was om te zeggen: chilipeper.
Een rawit groeit aan een andere plant dan de Mdm Jeanette en toch is het allebei chilipeper.
Bravo, 10 punten voor Piet!quote:Op maandag 30 december 2013 12:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En sambal maak je niet met paprika's
Ga je ook foto's op je blog zetten?quote:
Ik heb al foto's op mijn blog!quote:Op maandag 30 december 2013 12:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ga je ook foto's op je blog zetten?
Zoef, hij ging zo langs je heenquote:
Stond in het vorige deelquote:Op maandag 30 december 2013 12:50 schreef mootie het volgende:
Piet, zag ik nou onlangs ergens een recept voor nieuwjaarskoeken staan?
Ik heb gisteren zitten bakken en ze zijn taai.
Bij de weg, recepten voor koks luisteren meestal niet zo nauw, maar voor bakkers wel.quote:Op maandag 30 december 2013 13:13 schreef mootie het volgende:
Ik ben een schele otter, had het vorige deel en het baktopic 3 keer doorgebladerd.![]()
Bedankt!
Wij bakken ze al jaren, 200 per keer oid. Zonder nieuwjaarskoeken geen nieuwjaar.quote:Op maandag 30 december 2013 13:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bij de weg, recepten voor koks luisteren meestal niet zo nauw, maar voor bakkers wel.
Rode wijn is lekker, thijm moet je van houden en neem een goede zelfgemaakte runderbouillon.quote:Op maandag 30 december 2013 14:10 schreef Ansu het volgende:
Ik heb al even gezocht, maar wil graag morgen franse uiensoep maken maar kom zoveel verschillende recepten tegen. Ik weet dat de basis is om lekker veel uien in boter rustig te stoven (wat wel 45/60 minuten kan duren) en dat suiker dan niet echt nodig is. Vervolgens moet er runderbouillon bij, maar bij sommige recepten wordt er ook nog bloem, wijn (soms rood, soms wit), tijm en/of laurier toegevoegd. Ik heb de laatste drie wel in huis, maar weet nu niet wat lekker is. Iemand tips?
Dan is je wafelijzer te heet.quote:Op maandag 30 december 2013 13:22 schreef mootie het volgende:
[..]
Wij bakken ze al jaren, 200 per keer oid. Zonder nieuwjaarskoeken geen nieuwjaar.
Dit jaar heb ik mijn moeders ijzer gesloopt. Vrijdag een nieuw ijzer gekocht en voor het eerst zelf gebakken maar het lukt niet geweldig.
Wij volgen een simpel recept: 500 gr bloem, 500 gr suiker, 250 gr roomboter, vanillesuiker en heet water.
Wat dit keer resulteerde in kleffe koeken. Waarschijnlijk niet helemaal gaar, maar als ik ze langer laat zitten worden ze te bruin.
Noorden van het land.quote:Op maandag 30 december 2013 14:55 schreef Isegrim het volgende:
Ik ken die rolletjes wel maar had geen idee dat die iets met Oud & Nieuw te maken hadden. Zal wel een regiogebonden ding zijn ofzo.
Komt het daar vandaan?quote:
quote:
Niet al te Noorderlijk dan, aangezien Isegrim een Friezin is.quote:
Ja, maar wat dat is zou ik ook moeten opzoekenquote:Op maandag 30 december 2013 15:45 schreef kvd het volgende:
Er zijn ook nog verschillen in het recept van de kniepertjes en de rolletjes (kniepertjes is een deeg, rolletjes een beslag)
Een voorbeeldquote:Op maandag 30 december 2013 16:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, maar wat dat is zou ik ook moeten opzoeken
quote:Drents recept voor Kniepertjes
- 500 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 375 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 pakje vanille suiker
- 3 eetlepels lauw water
- iets zout
quote:Drents recept voor rolletjes (90-100 stuks)
- 2 eieren
- 250 gram roomboter (laten smelten, maar niet bruisen)
- 500 gram gezeefde bloem (liefst Koopmans kristalbloem)
- 500 gram witte basterdsuiker
- 4 pakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels anijspoeder (van fijngemalen anijsblokjes)
- iets zout
- 3 dl. koud water
Voornamelijk de verhoudingen (nat-droog) dusquote:Twents recept voor rolletjes (90-100 stuks)
- 200 gram boter (laten smelten, maar niet bruisen)
- 2 eieren
- 2 eetlepels anijspoeder (van fijngemalen anijsblokjes)
- 1 eetlepel kaneel
- 500 gram gele basterdsuiker
- 500 gram bloem
- 8 dl. water Optioneel:
-1/2 borrelglaasje vieux of cognac
Een goed koksmes en een molenmesje kom je een heel eind mee.quote:Op maandag 30 december 2013 17:29 schreef phluphy het volgende:
Piet, ik wil goede keukenmessen kopen. Wat heb ik wél en wat níet nodig? Ik ben geen professional, maar een hobby-kok die het wel "goed" wil doen.
(En excuses als dit eerder gevraagd is, ik heb het topic niet altijd gevolgd - tot mijn spijt).
Geen Piet hier maar wel wat verstand van messen.quote:Op maandag 30 december 2013 17:29 schreef phluphy het volgende:
Piet, ik wil goede keukenmessen kopen. Wat heb ik wél en wat níet nodig? Ik ben geen professional, maar een hobby-kok die het wel "goed" wil doen.
(En excuses als dit eerder gevraagd is, ik heb het topic niet altijd gevolgd - tot mijn spijt).
Ja, ik doe aan de twentse variant, beslag.quote:Op maandag 30 december 2013 15:45 schreef kvd het volgende:
Er zijn ook nog verschillen in het recept van de kniepertjes en de rolletjes (kniepertjes is een deeg, rolletjes een beslag)
Yay, welcome back.quote:Op zondag 29 december 2013 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Citroensap weglaten, alleen rasp gebruiken van de citroen.
Wijn, kaneel, peren, suiker en rasp, ongeveer een pond suiker nemen, 1 stokje kaneel
Heb je een budget?quote:Op maandag 30 december 2013 18:09 schreef phluphy het volgende:
Als het volgende klopt:
Een koksmes is voor groente maar ook voor vlees geschikt.
Een molenmesje is een goed schilmesje.
Een officemes is voor groente en fruit.
Een vleesmes is voor vlees (duh).
Dan begrijp ik Piet.
SiGNe, wat is volgens jouw ervaring dan de meerwaarde van de laatste 2 genoemde?
Een "Molenmes" is meer een merk mes, gemaakt door Robert Herder.quote:Op maandag 30 december 2013 18:09 schreef phluphy het volgende:
Als het volgende klopt:
Een koksmes is voor groente maar ook voor vlees geschikt.
Een molenmesje is een goed schilmesje.
Een officemes is voor groente en fruit.
Een vleesmes is voor vlees (duh).
Dan begrijp ik Piet.
SiGNe, wat is volgens jouw ervaring dan de meerwaarde van de laatste 2 genoemde?
Nee. Goede kwaliteit mag geld kosten. Maar ik ga geen 4, 5 of 6 messen kopen als ik er uiteindelijk maar 2 ga (of hoef te) gebruiken.quote:
Bedankt voor de uitgebreide toelichting. Ik denk dat ik met een koksmes en molenmesje ga beginnen, en al naar gelang de behoefte kan ik dit dan later nog uitbreiden.quote:
groenten in dippen, zoals bleekselderij en wortelen?quote:Op dinsdag 31 december 2013 17:49 schreef Aiko_ het volgende:
Steeds weer koop ik hoemoes maar na 1 boterham-met blijft het "over" in de koelkast.
Help?
Ik heb gisteren een bakje door de couscoussalade gemikt, samen met knoflook, olijfolie en in stukjes gesneden gegrilde paprika was dat een prima smaakmaker en maakte het lekker smeuig.quote:Op dinsdag 31 december 2013 17:49 schreef Aiko_ het volgende:
Steeds weer koop ik hoemoes maar na 1 boterham-met blijft het "over" in de koelkast.
Help?
Eet 'm rauw?quote:Op dinsdag 31 december 2013 18:42 schreef Scorpie het volgende:
Piet hoe maak ik bloedrode biefstuk !
Koop een koksmes! Koop na een tijd pas andere messen. Koop een koksmes dat je bevalt. Ga gewoin eens voelen bij de speciaal zaak. Ikzelf hen globals (allemaal geschenk) maar zou eerder voor zwaarder kiezen. Begin dus met 1 mes.quote:Op dinsdag 31 december 2013 09:00 schreef phluphy het volgende:
[..]
Nee. Goede kwaliteit mag geld kosten. Maar ik ga geen 4, 5 of 6 messen kopen als ik er uiteindelijk maar 2 ga (of hoef te) gebruiken.
[..]
Bedankt voor de uitgebreide toelichting. Ik denk dat ik met een koksmes en molenmesje ga beginnen, en al naar gelang de behoefte kan ik dit dan later nog uitbreiden.
Sous vide of soortgelijke langzame garing. Lange tijd op 45 tot 50 graden. Daarna zeer kort in een enorm hete pan iedere kant bakken.quote:Op dinsdag 31 december 2013 18:42 schreef Scorpie het volgende:
Piet hoe maak ik bloedrode biefstuk !
Ik zou juist eerder het molenmesje nemenquote:Op woensdag 1 januari 2014 01:52 schreef Bramito het volgende:
[..]
Koop een koksmes! Koop na een tijd pas andere messen. Koop een koksmes dat je bevalt. Ga gewoin eens voelen bij de speciaal zaak. Ikzelf hen globals (allemaal geschenk) maar zou eerder voor zwaarder kiezen. Begin dus met 1 mes.
quote:Op woensdag 1 januari 2014 01:52 schreef Bramito het volgende:
[..]
Koop een koksmes! Koop na een tijd pas andere messen. Koop een koksmes dat je bevalt. Ga gewoin eens voelen bij de speciaal zaak. Ikzelf hen globals (allemaal geschenk) maar zou eerder voor zwaarder kiezen. Begin dus met 1 mes.
Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Oftewel: dit worden inderdaad de 2 messen om mee te starten. En misschien blijft het er wel bij. Time will tell!quote:Op woensdag 1 januari 2014 13:29 schreef PaarsBeestje het volgende:
[..]
Ik zou juist eerder het molenmesje nemen
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Voor een tientje of zo bij de toko. Ik gebruik hem veel meer dan mijn goeie koksmes. Het is handiger kruiden hakken, knoflook pletten, je kunt er ook nog eens keer bot mee doorhakken en je schept alles er zo mee de pan in.
Ook handig om in de keukenla te hebben liggen is een oestermes:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Niet alleen voor oesters maar voor allerlei natuurlijke en niet natuurlijke verpakkingen die weerbarstig zijn, en niet alleen van eten. Het is een dik stevig mes, gemaakt om mee te wrikken, en dat moet soms ook gebeuren. Kan ook heel goedkoop.
Wat betreft het koksmes, ik ben wel een fan van Robert Herder, maar dat heeft ook met romantiek en perfectionisme te maken. Koolstofstaal snijdt heerlijk maar het is lastig in het onderhoud en geeft ook smaak af aan bepaald eten en doet het verkleuren, terwijl roestvrij staal ook scherp genoeg kan zijn. Ik zou dat niet aan iedereen adviseren.
Verder vind ik het altijd irritant als je met je knokkels tegen de plank aankomt nog voordat je ergens helemaal doorheen bent. Dus ik zou gaan voor een mes met een aan de achterkant hoog blad. Mijn ervaringen met knives en tools zijn ook erg positef, ook omdat ze in het geval R. Herder de goedkoopste waren.Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
Dit iets voor je?quote:Op woensdag 1 januari 2014 18:58 schreef Weltschmerz het volgende:
Verder vind ik het altijd irritant als je met je knokkels tegen de plank aankomt nog voordat je ergens helemaal doorheen bent. Dus ik zou gaan voor een mes met een aan de achterkant hoog blad.
ik word daar oprecht echt heel blij van als ik daar een courgette of aubergine mee slachtquote:Op woensdag 1 januari 2014 20:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Zo een chinees koksbijltje is verrassend handig idd, daar moet ik Weltschmerz gelijk geven
Courgette snij ik in de lengte aan plakken op de mandolinequote:Op woensdag 1 januari 2014 20:29 schreef Molo het volgende:
[..]
ik word daar oprecht echt heel blij van als ik daar een courgette of aubergine mee slacht![]()
Overkomt de bestenquote:Op woensdag 1 januari 2014 20:57 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb het niet meer zo op mandolines sinds mijn witte kool rode kool werd
Das een mooie! Merk?quote:Op woensdag 1 januari 2014 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Courgette snij ik in de lengte aan plakken op de mandoline
[ afbeelding ]
Om ze vervolgens te grillen
"Bron"quote:
Staat al een paar jaar op mijn lijstje, maar ik vind het tot nu toe nog te duur om aan te schaffen. Maar ooit komt hij er welquote:Op woensdag 1 januari 2014 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Courgette snij ik in de lengte aan plakken op de mandoline
[ afbeelding ]
Om ze vervolgens te grillen
Daar is die slede voorquote:Op woensdag 1 januari 2014 23:23 schreef sirdanilot het volgende:
Levensgevaarlijk, zo'n mandoline. Tenminste, als je per se tot het laatste eindje wil snijden en/of geen vingerhoedje gebruikt.
Als ik echt iets in veel plakjes wil snijden pak ik wel de keukenmachine of ik doe het met een mes.
Ik ook. Een bakje champignons is een minuutje haklawaai, en dan zijn ze allemaal in dunne plakjes. Door dat grote blad is het namelijk ook heel veilig hakken.quote:Op woensdag 1 januari 2014 20:29 schreef Molo het volgende:
[..]
ik word daar oprecht echt heel blij van als ik daar een courgette of aubergine mee slacht![]()
Zulke kolenschoppen heb ik niet, maar dat is wel het idee. Ik had een Diamant sabatier met een vrij laag blad, dat ging me dus ergeren, en heb ik bij een nieuwe daartoe een wat grotere uitgezocht, de RH '1922' van 8 zoll lang.quote:
Kaasschaaf? Truffelschaaf?quote:Op donderdag 2 januari 2014 09:40 schreef RobinOok het volgende:
Mooie, lange plakken maken (van een aubergine of courgette) kan niet in een keukenmachine.
En met een koksmes krijg je dat ook niet echt voor elkaar.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |