abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_134812443


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 39 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
Somebody that I used to know
pi_134812474
Waarom was er nog geen nieuw deel geopend? }:|

;)
Somebody that I used to know
pi_134812938
Ik las: hoe maak ik haar klaar.
5 Ferrari's op videoband!
pi_134817732
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 00:56 schreef Ferrari_Tape het volgende:
Ik las: hoe maak ik haar klaar.
Verwacht wel dat er dan niet Piet gestaan had. Alhoewel hij is meestal behoorlijk stellig over zaken, dus daar misschien ook wel over.
pi_134818771
quote:
99s.gif Op zondag 29 december 2013 00:45 schreef Postbus100 het volgende:
Waarom was er nog geen nieuw deel geopend? }:|

;)
Omdat Piet dat het liefst zelf doet.
  zondag 29 december 2013 @ 10:48:14 #6
3185 Adelante
To let it go now
pi_134818852
quote:
1s.gif Op zondag 29 december 2013 10:44 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Omdat Piet dat het liefst zelf doet.
Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe posts :7
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
pi_134819997
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:48 schreef Adelante het volgende:

[..]

Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe posts :7
Idd! :D
pi_134820125
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:48 schreef Adelante het volgende:

[..]

Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe posts :7
:o
Sorry :@
Somebody that I used to know
pi_134821056
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 december 2013 23:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wild Konijn, zou de haasjes als biefstukjes eten, en de poten tot een stoofpotje verwerken
Er zaten mooie flinke poten aan en niet gruwelijk weinig vet. Het was een flink konijntje. Maar eens kijken naar goede stoofpotjes.
  zondag 29 december 2013 @ 20:42:47 #10
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_134844601
Meneer piet, ik wil morgen even stoofpeertjes gaan maken, ik heb 2 kilo gieser van de Lidl en een pak wijn van 1,5 liter (ook van de lidl, fruitige wijn)
Ik had de vorige keer droge wijn, kruidnagel kaneel vanille, citroensap en suiker gebruikt.. Vond het toen iets te 'droog' geworden.

Dus dit keer alleen wijn, peertjes, suiker en kaneel? Is dat voldoende? En in welke hoeveelheid?
Thanks
  zondag 29 december 2013 @ 22:11:26 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134851339
Citroensap weglaten, alleen rasp gebruiken van de citroen.
Wijn, kaneel, peren, suiker en rasp, ongeveer een pond suiker nemen, 1 stokje kaneel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 29 december 2013 @ 22:21:51 #12
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_134852118
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Citroensap weglaten, alleen rasp gebruiken van de citroen.
Wijn, kaneel, peren, suiker en rasp, ongeveer een pond suiker nemen, 1 stokje kaneel
Dus:
-2 kilo peren, heel met steeltje er nog aan (kontje eruit)
-1,5 liter wijn
-500 gram suiker
-1 stokje kaneel
-citroenrasp?

Moet het koken of niet? Zo nee, welke temperatuur moet ik aanhouden?

Sinds jouw stoofpeertjes vind ik trouwens iedereens stoofpeertjes flauw/saai. Dit recept is echt hemels.
pi_134861817
Ik gooi er altijd een paar kruidnagels bij.
pi_134861878
quote:
99s.gif Op zondag 29 december 2013 22:21 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

Dus:
-2 kilo peren, heel met steeltje er nog aan (kontje eruit)
-1,5 liter wijn
-500 gram suiker
-1 stokje kaneel
-citroenrasp?

Moet het koken of niet? Zo nee, welke temperatuur moet ik aanhouden?

Sinds jouw stoofpeertjes vind ik trouwens iedereens stoofpeertjes flauw/saai. Dit recept is echt hemels.
Stoven, niet koken ;-)
hardcoholic
  maandag 30 december 2013 @ 10:06:17 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134865408
quote:
99s.gif Op zondag 29 december 2013 22:21 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

Dus:
-2 kilo peren, heel met steeltje er nog aan (kontje eruit)
-1,5 liter wijn
-500 gram suiker
-1 stokje kaneel
-citroenrasp?

Moet het koken of niet? Zo nee, welke temperatuur moet ik aanhouden?

Sinds jouw stoofpeertjes vind ik trouwens iedereens stoofpeertjes flauw/saai. Dit recept is echt hemels.
Tegen de kook aanhouden, en als de peren gaar zijn ze eruit halen, dan het sap inkoken tot een olieachtige dikvloeibare siroop (geen bindmiddel gebruiken).
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 10:08:17 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134865465

En cassia is geen kaneel.
:-)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134866244
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 10:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
En cassia is geen kaneel.
:-)
_O- Cassia is gewoon kaneel hoor, de kwaliteit is alleen een stuk minder.
eten!!!
pi_134866740
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 10:43 schreef janatwork het volgende:

[..]

_O- Cassia is gewoon kaneel hoor, de kwaliteit is alleen een stuk minder.
Het zijn 2verschillende bomen.
  maandag 30 december 2013 @ 11:04:04 #19
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134866807
Een golden deliciousboom is ook anders dan een goudrenettenboom, toch groeien er aan beide appels. ;)
  maandag 30 december 2013 @ 11:40:04 #20
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_134867878
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 10:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
En cassia is geen kaneel.
:-)
even naar de toko dus
  maandag 30 december 2013 @ 11:45:07 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868068
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 11:04 schreef RobinOok het volgende:
Een golden deliciousboom is ook anders dan een goudrenettenboom, toch groeien er aan beide appels. ;)
Appels en Peren, lijken op elkaar, je kan ze zelfs enten op elkaar, maar peren zijn geen appels
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 11:49:59 #22
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134868212
Verkeerde vergelijking dus.
  maandag 30 december 2013 @ 11:52:47 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868304
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 11:49 schreef RobinOok het volgende:
Verkeerde vergelijking dus.
Paprika en rode peper?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134868459
:D

* LeeHarveyOswald gaat vanavond even de inhoud van de potjes cassiakaneel en de ceylonkaneel omruilen.

Die heb ik dus al jaren verkeerd om in de potjes zitten :')
La derecha oprime, la izquierda libera
  maandag 30 december 2013 @ 11:58:44 #25
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134868512
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 11:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Paprika en rode peper?
Beter! Allebei capsicum, verschillende smaken.
Alleen noemt niemand het capsicum.
Dus nooooogggg beter was om te zeggen: chilipeper.
Een rawit groeit aan een andere plant dan de Mdm Jeanette en toch is het allebei chilipeper.

:P
  maandag 30 december 2013 @ 11:59:41 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868534
quote:
2s.gif Op maandag 30 december 2013 11:57 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
:D

* LeeHarveyOswald gaat vanavond even de inhoud van de potjes cassiakaneel en de ceylonkaneel omruilen.

Die heb ik dus al jaren verkeerd om in de potjes zitten :')
Heb ook wel eens verkeerd om in een potje gezeten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 11:59:56 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868540
Euh, kruiden dus
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 12:00:33 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868558
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 11:58 schreef RobinOok het volgende:
Beter! Allebei capsicum, verschillende smaken.
Alleen noemt niemand het capsicum.
Dus nooooogggg beter was om te zeggen: chilipeper.
Een rawit groeit aan een andere plant dan de Mdm Jeanette en toch is het allebei chilipeper.

:P
En sambal maak je niet met paprika's
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134868588


Overigens ziet het bij mij er meer uit zoals links op dit van de interwebs geleende plaatje. En niet als rolletjes.
La derecha oprime, la izquierda libera
  maandag 30 december 2013 @ 12:05:18 #30
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134868690
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En sambal maak je niet met paprika's
Bravo, 10 punten voor Piet!
  maandag 30 december 2013 @ 12:09:29 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868802
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:05 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Bravo, 10 punten voor Piet!
Ga je ook foto's op je blog zetten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134869190
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Euh, kruiden dus
specerijen toch ? :-)
  maandag 30 december 2013 @ 12:45:55 #33
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134869959
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ga je ook foto's op je blog zetten?
Ik heb al foto's op mijn blog!
  maandag 30 december 2013 @ 12:46:52 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134869990
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:45 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik heb al foto's op mijn blog!
Zoef, hij ging zo langs je heen
:-)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134870137
Piet, zag ik nou onlangs ergens een recept voor nieuwjaarskoeken staan?
Ik heb gisteren zitten bakken en ze zijn taai. :(
  maandag 30 december 2013 @ 13:09:29 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134870821
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:50 schreef mootie het volgende:
Piet, zag ik nou onlangs ergens een recept voor nieuwjaarskoeken staan?
Ik heb gisteren zitten bakken en ze zijn taai. :(
Stond in het vorige deel
Nodig
Een wafelijzer voor platte wafels
Beslag
1 heel ei (groot)
1 eiwit
Snuf zout
120 gram suiker
75 gram meel
75 gram maizena
30 gram gesmolten boter
Vanille (ik gebruik mijn zelfgemaakte extract)
Het ei, eiwit en zout losslaan, dan de suiker en de vanille toevoegen. Schuimig roeren. Als alle suiker is opgelost voorzichtig maizena en meel toevoegen en heel voorzichtig doorroeren tot gladde massa (1 minuut, niet langer, je wiltgeen glutenvorming). Dan de gesmolten boter erbij en deze er doorroeren.
Uur laten rusten.
Wafelijzer warm maken en met een kwastje beetje inboteren, ook al heb je een antiaanbakijzer.
Ongeveer een eetlepel beslag gebruiken en bakken tot goudbruin. Dan de wafel eruit nemen met een siliconenspatel ging dat het best. Snel om een steel van een houten lepel of een aanzetstaal rollen. Vuurvaste vingers nodig. Als je het niet snel genoeg doet gaat hij scheuren. Na c.a. 30 seconden is de wafel hard en heeel bros.
Af laten koelen.
Dit recept is genoeg voor ca 8-10 rolletjes.
Sla slagroom stijf, doe dit in een spuitzak en vul de rolletjes voorzichtig.
Goddelijk lekker.


Als ze afgekoeld zijn in een goed afgesloten trommel bewaren
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134870976
Ik ben een schele otter, had het vorige deel en het baktopic 3 keer doorgebladerd. |:(

Bedankt!
  maandag 30 december 2013 @ 13:15:57 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134871077
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 13:13 schreef mootie het volgende:
Ik ben een schele otter, had het vorige deel en het baktopic 3 keer doorgebladerd. |:(

Bedankt!
Bij de weg, recepten voor koks luisteren meestal niet zo nauw, maar voor bakkers wel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134871367
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 13:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij de weg, recepten voor koks luisteren meestal niet zo nauw, maar voor bakkers wel.
Wij bakken ze al jaren, 200 per keer oid. Zonder nieuwjaarskoeken geen nieuwjaar.
Dit jaar heb ik mijn moeders ijzer gesloopt. Vrijdag een nieuw ijzer gekocht en voor het eerst zelf gebakken maar het lukt niet geweldig.
Wij volgen een simpel recept: 500 gr bloem, 500 gr suiker, 250 gr roomboter, vanillesuiker en heet water.

Wat dit keer resulteerde in kleffe koeken. Waarschijnlijk niet helemaal gaar, maar als ik ze langer laat zitten worden ze te bruin.
pi_134873485
Ik heb al even gezocht, maar wil graag morgen franse uiensoep maken maar kom zoveel verschillende recepten tegen. Ik weet dat de basis is om lekker veel uien in boter rustig te stoven (wat wel 45/60 minuten kan duren) en dat suiker dan niet echt nodig is. Vervolgens moet er runderbouillon bij, maar bij sommige recepten wordt er ook nog bloem, wijn (soms rood, soms wit), tijm en/of laurier toegevoegd. Ik heb de laatste drie wel in huis, maar weet nu niet wat lekker is. Iemand tips? :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Ansu op 30-12-2013 14:23:28 ]
pi_134873773
Ik kende die traditie helemaal niet. Had tot voor kort nog nooit van nieuwjaarskoeken gehoord.
pi_134874396
ik ken ze ook niet als nieuwjaarskoeken maar als knieperties of nieuwjaarsrolletje.
plat voor het oude jaar en opgerold voor het nieuwe jaar
pi_134875667
Ik ken die rolletjes wel maar had geen idee dat die iets met Oud & Nieuw te maken hadden. Zal wel een regiogebonden ding zijn ofzo.
  maandag 30 december 2013 @ 15:14:58 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134876448
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 14:10 schreef Ansu het volgende:
Ik heb al even gezocht, maar wil graag morgen franse uiensoep maken maar kom zoveel verschillende recepten tegen. Ik weet dat de basis is om lekker veel uien in boter rustig te stoven (wat wel 45/60 minuten kan duren) en dat suiker dan niet echt nodig is. Vervolgens moet er runderbouillon bij, maar bij sommige recepten wordt er ook nog bloem, wijn (soms rood, soms wit), tijm en/of laurier toegevoegd. Ik heb de laatste drie wel in huis, maar weet nu niet wat lekker is. Iemand tips? :)
Rode wijn is lekker, thijm moet je van houden en neem een goede zelfgemaakte runderbouillon.
Bloem is alleen als je hem wat wilt binden, maar onderdrukt ook de smaak. Neem liever meer uien, en laat ze lang stoven, geen suiker gebruiken, is niet lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 15:15:40 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134876490
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 13:22 schreef mootie het volgende:

[..]

Wij bakken ze al jaren, 200 per keer oid. Zonder nieuwjaarskoeken geen nieuwjaar.
Dit jaar heb ik mijn moeders ijzer gesloopt. Vrijdag een nieuw ijzer gekocht en voor het eerst zelf gebakken maar het lukt niet geweldig.
Wij volgen een simpel recept: 500 gr bloem, 500 gr suiker, 250 gr roomboter, vanillesuiker en heet water.

Wat dit keer resulteerde in kleffe koeken. Waarschijnlijk niet helemaal gaar, maar als ik ze langer laat zitten worden ze te bruin.
Dan is je wafelijzer te heet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134876717
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 14:55 schreef Isegrim het volgende:
Ik ken die rolletjes wel maar had geen idee dat die iets met Oud & Nieuw te maken hadden. Zal wel een regiogebonden ding zijn ofzo.
Noorden van het land.
  maandag 30 december 2013 @ 15:26:24 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134876951
quote:
14s.gif Op maandag 30 december 2013 15:21 schreef Myraela het volgende:

[..]

Noorden van het land.
Komt het daar vandaan?
Mijn recept is trouwens een rolbare of vormbaar harde wafel die je ook kan gebruiken om ijshoorntjes te maken, of dessertschaaltjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134877053
quote:
14s.gif Op maandag 30 december 2013 15:21 schreef Myraela het volgende:

Noorden van het land.
:Y

De platte vorm staat voor Oudjaar, een jaar waarin alles nu bekend is. De opgerolde vorm staat voor het Nieuwjaar, alles is nog onbekend. Althans, zo is het mij als kind uitgelegd 8-)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_134877818
Er zijn ook nog verschillen in het recept van de kniepertjes en de rolletjes (kniepertjes is een deeg, rolletjes een beslag)
pi_134878432
quote:
14s.gif Op maandag 30 december 2013 15:21 schreef Myraela het volgende:

[..]

Noorden van het land.
Niet al te Noorderlijk dan, aangezien Isegrim een Friezin is. :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_134878438
quote:
14s.gif Op maandag 30 december 2013 15:21 schreef Myraela het volgende:

[..]

Noorden van het land.
Ik kom uit Friesland. :')
pi_134878451
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 15:58 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ik kom uit Friesland. :')
Spuit 11 :{w
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_134878505
Zelfde tijdstip. }:|
  maandag 30 december 2013 @ 16:03:53 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134878658
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 15:45 schreef kvd het volgende:
Er zijn ook nog verschillen in het recept van de kniepertjes en de rolletjes (kniepertjes is een deeg, rolletjes een beslag)
Ja, maar wat dat is zou ik ook moeten opzoeken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134880621
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 16:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, maar wat dat is zou ik ook moeten opzoeken
Een voorbeeld

quote:
Drents recept voor Kniepertjes
- 500 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 375 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 pakje vanille suiker
- 3 eetlepels lauw water
- iets zout
quote:
Drents recept voor rolletjes (90-100 stuks)
- 2 eieren
- 250 gram roomboter (laten smelten, maar niet bruisen)
- 500 gram gezeefde bloem (liefst Koopmans kristalbloem)
- 500 gram witte basterdsuiker
- 4 pakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels anijspoeder (van fijngemalen anijsblokjes)
- iets zout
- 3 dl. koud water
quote:
Twents recept voor rolletjes (90-100 stuks)

- 200 gram boter (laten smelten, maar niet bruisen)
- 2 eieren
- 2 eetlepels anijspoeder (van fijngemalen anijsblokjes)
- 1 eetlepel kaneel
- 500 gram gele basterdsuiker
- 500 gram bloem
- 8 dl. water Optioneel:
-1/2 borrelglaasje vieux of cognac
Voornamelijk de verhoudingen (nat-droog) dus

[ Bericht 0% gewijzigd door kvd op 30-12-2013 16:51:01 ]
  maandag 30 december 2013 @ 17:25:20 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134882670
Oh bah, vier pakjes vaniline, en dan nog anijs erdoor ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 17:29:19 #57
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_134882881
Piet, ik wil goede keukenmessen kopen. Wat heb ik wél en wat níet nodig? Ik ben geen professional, maar een hobby-kok die het wel "goed" wil doen.

(En excuses als dit eerder gevraagd is, ik heb het topic niet altijd gevolgd - tot mijn spijt).
... ♥ ik mis je ♥
  maandag 30 december 2013 @ 17:48:45 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134883800
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 17:29 schreef phluphy het volgende:
Piet, ik wil goede keukenmessen kopen. Wat heb ik wél en wat níet nodig? Ik ben geen professional, maar een hobby-kok die het wel "goed" wil doen.

(En excuses als dit eerder gevraagd is, ik heb het topic niet altijd gevolgd - tot mijn spijt).
Een goed koksmes en een molenmesje kom je een heel eind mee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 17:53:09 #59
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_134884006
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 17:29 schreef phluphy het volgende:
Piet, ik wil goede keukenmessen kopen. Wat heb ik wél en wat níet nodig? Ik ben geen professional, maar een hobby-kok die het wel "goed" wil doen.

(En excuses als dit eerder gevraagd is, ik heb het topic niet altijd gevolgd - tot mijn spijt).
Geen Piet hier maar wel wat verstand van messen.
Begin met de basismessen, koksmes, vleesmes, officemes en evt. een broodmes.
Koop geen messenkoffers of messenblokken omdat ze goedkoop waren, koop de messen die je wil hebben en meer niet.
Koffers en blokken hebben vaak ook messen van een lagere kwaliteit.
Neem er desnoods de tijd voor, eerst een goed koksmes en dan bijv. een jaar later pas een vleesmes.
(officemesje is wel ideaal, zoals Piet hierboven ook zegt, molenmesjes zijn super, roesten zichzelf scherp)

Weet je al wat voor type mes je wil hebben? Europees of Japans?
Japanse messen hebben vaak een hardere staalsoort en een scherpere snijhoek (15graden), daardoor wel wat brozer en sneller bot, door het hardere staal duurt slijpen ook langer.
Europese messen hebben een slijphoek van 20 graden, iets zachter staal, wordt minder snel bot en ja kan door even aanzetten de snede makkelijk weer scherp maken.

het beste kan je alvast een type online uitzoeken en dan naar een fysieke winkel gaan om het mes te voelen, hoe ligt ie in de hand.
Ook iets om op te letten: wil je een licht mes of een wat zwaardere.
Als je overigens in een kookwinkel bent om messen uit te proberen, neem gerust een groentepakket mee (misschien ook een snijplank, hoeven ze er geen uit de winkel te pakken) en ga de messen testen, welke snijdt het lekkerst en welke ligt het lekkerst in de hand?

Overigens, als je je nieuwe messen dan uiteindelijk uitgekozen en gekocht hebt, slijp ze eerst!!
Ook kwaliteitsmessen zijn nog lang niet zo scherp als ze horen te zijn (of kunnen zijn)
Kan je zelf niet slijpen, breng ze naar een afhaalpunt van een goede slijperij (Hollandse Slijpservice is echt aan te raden!), je krijgt ze echt een stuk scherper terug (en daarna zijn ze ook makkelijker om zelf te slijpen, koop evt een slijphulpje voor de juist hoek (Global).
  maandag 30 december 2013 @ 18:09:33 #60
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_134884725
Als het volgende klopt:

Een koksmes is voor groente maar ook voor vlees geschikt.
Een molenmesje is een goed schilmesje.
Een officemes is voor groente en fruit.
Een vleesmes is voor vlees (duh).

Dan begrijp ik Piet.

SiGNe, wat is volgens jouw ervaring dan de meerwaarde van de laatste 2 genoemde?
... ♥ ik mis je ♥
pi_134886597
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 15:45 schreef kvd het volgende:
Er zijn ook nog verschillen in het recept van de kniepertjes en de rolletjes (kniepertjes is een deeg, rolletjes een beslag)
Ja, ik doe aan de twentse variant, beslag.
  maandag 30 december 2013 @ 18:49:34 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134886725
Ga trouwens ook eens een variant zonder suiker maken, en dan vullen met een luchtige pate de foie gras. Lijkt me erg lekker, zo een zachte foie gras in een krokant korstje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134890980
Oeh ja yum dat klinkt goed.
pi_134893781
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Citroensap weglaten, alleen rasp gebruiken van de citroen.
Wijn, kaneel, peren, suiker en rasp, ongeveer een pond suiker nemen, 1 stokje kaneel
Yay, welcome back.

En lekker, stoofperen. Ik vind ze nog lekkerder in port... maar wel een stuk duurder :)
Whatever...
  maandag 30 december 2013 @ 23:48:50 #65
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_134905279
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 18:09 schreef phluphy het volgende:
Als het volgende klopt:

Een koksmes is voor groente maar ook voor vlees geschikt.
Een molenmesje is een goed schilmesje.
Een officemes is voor groente en fruit.
Een vleesmes is voor vlees (duh).

Dan begrijp ik Piet.

SiGNe, wat is volgens jouw ervaring dan de meerwaarde van de laatste 2 genoemde?
Heb je een budget?
Siesta & Fiesta!
  dinsdag 31 december 2013 @ 01:23:42 #66
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_134909304
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 18:09 schreef phluphy het volgende:
Als het volgende klopt:

Een koksmes is voor groente maar ook voor vlees geschikt.
Een molenmesje is een goed schilmesje.
Een officemes is voor groente en fruit.
Een vleesmes is voor vlees (duh).

Dan begrijp ik Piet.

SiGNe, wat is volgens jouw ervaring dan de meerwaarde van de laatste 2 genoemde?
Een "Molenmes" is meer een merk mes, gemaakt door Robert Herder.
Het merkteken is een molen vandaar dat het vaak een molenmes wordt genoemd.
Vrij simpel schilmesje van carbonstaal, roest wel maar dat is juist de truuk.. het roest zichzelf scherp.
Bij de blokker te koop voor een paar euro, met houten of plastic handvat.
Robert Herder maakt ook grotere messen, oa officemessen en schilmessen.

Officemes is ook een klein mesje, soort schilmesje, ideaal om kleine dingen mee te snijden (een koks/groentemes is daarvoor vaak te lomp)
Een officemes is een relatief lang (10 cm vaak) smal mesje, iets andere vorm dan een schilmes maar daardoor ook gevarieerder te gebruiken.
Een schilmes heeft een platte snede en de voorkant is vrij bol, een officemes heeft een iets gebogen snede en heeft een scherpe punt aan de voorkant.
Ik zou vanwege de lengte eerder een officemes kopen dan een schilmes.
Maar zo'n Molenmesje is goedkoop dus die kan je er altijd bij nemen (of bij een laag budget eerst het molenmesje halen en later een officemes erbij kopen)

Een vleesmes is dunner en smaller dan een koksmes, daardoor kan je er makkelijker mee fileren.
Doordat het mes dunner is is het ook scherper te slijpen.
Opzich is een vleesmes niet heel erg hard nodig, als je weinig budget hebt zou ik dan ook beginnen met een goed koksmes en er later evt. een goed vleesmes bijkopen.

Een koksmes of groentemes is voornamelijk om groenten mee te snijden maar je kan er ook prima vlees mee snijden.
Het is een vrij stevig mes met vaak een brede rug (een stuk breder dan een vleesmes).
Het mes ligt ook zwaarder in de hand dan een vleesmes (hoewel het gewicht per merk kan verschillen, de ene persoon houdt van een zwaar mes in de hand, de ander van een licht mes)

Zelf heb ik het ook op die manier gedaan (je loopt alleen wel het risico dat de serie messen uit productie gehaald worden en dus niet meer te krijgen zijn zoals met mijn Zwilling Five Star messen (Vervangen door de Twin serie maar die hebben een metalen handvat ipv. een zwart handvat)
Ik heb nu een koksmes van 8", een vleesmes van 9" en een officemes van 4" van de Zwilling Five Star en daar zal het dus ook bij blijven.
Meer messen heb ik opzich ook niet nodig, evt een broodmes maar het goedkope bandstaal broodmes dat ik nu heb doet z'n werk ook best.

Slijpen doe ik sinds een tijdje zelf met een goede slijpsteen (Wüsthoff 3000/8000 grit) en Global slijphulpjes (over een tijdje hoop ik die hulpjes niet meer nodig te hebben, blijven oeffenen).
Sinds ik m'n messen zelf slijp zijn ze echt superscherp, scherper dan toen ik ze kocht.

Het belangrijkste is in elkg eval dat wanneer je de messen gekocht hebt dat je ze ook zorgvuldig opbergt, aan een magneetstrip, in een messenblok of in een Knive Guard (een hard plastic schede waar je je mes kan bewaren), leg ze niet los in de keukenlade.

Goede site om je te orienteren op messen en prijzen: http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/robert-herder-molenmes.htm (kom je ook meten bij de molenmessen uit)

Dit is ook wel een handige link van hun site, over wat nu eigenlijk "het beste" mes is: http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/wat-is-het-beste-keukenmes.htm

[ Bericht 10% gewijzigd door SiGNe op 31-12-2013 01:48:04 ]
  dinsdag 31 december 2013 @ 09:00:49 #67
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_134913346
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 23:48 schreef Bramito het volgende:

Heb je een budget?
Nee. Goede kwaliteit mag geld kosten. Maar ik ga geen 4, 5 of 6 messen kopen als ik er uiteindelijk maar 2 ga (of hoef te) gebruiken.

quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 01:23 schreef SiGNe het volgende:

- uitleg -

Bedankt voor de uitgebreide toelichting. Ik denk dat ik met een koksmes en molenmesje ga beginnen, en al naar gelang de behoefte kan ik dit dan later nog uitbreiden.
... ♥ ik mis je ♥
pi_134913761
Daarom inderdaad beginnen met een goed koksmes en een goed schilmes. En desnoods een officemes. Daar heb je in 95% van de gevallen genoeg aan.
pi_134933084
Steeds weer koop ik hoemoes maar na 1 boterham-met blijft het "over" in de koelkast.
Help?
Home computers are being called upon to perform many new functions, including the consumption of homework formerly eaten by the dog.
pi_134933109
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 17:49 schreef Aiko_ het volgende:
Steeds weer koop ik hoemoes maar na 1 boterham-met blijft het "over" in de koelkast.
Help?
groenten in dippen, zoals bleekselderij en wortelen?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  dinsdag 31 december 2013 @ 18:37:46 #71
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_134934791
Vaker op tafel zetten als je brood gaat smeren :P
  dinsdag 31 december 2013 @ 18:41:12 #72
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_134934919
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 17:49 schreef Aiko_ het volgende:
Steeds weer koop ik hoemoes maar na 1 boterham-met blijft het "over" in de koelkast.
Help?
Ik heb gisteren een bakje door de couscoussalade gemikt, samen met knoflook, olijfolie en in stukjes gesneden gegrilde paprika was dat een prima smaakmaker en maakte het lekker smeuig.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_134934973
Piet hoe maak ik bloedrode biefstuk !
  dinsdag 31 december 2013 @ 18:47:36 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134935141
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 31 december 2013 @ 18:49:21 #75
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_134935204
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 18:42 schreef Scorpie het volgende:
Piet hoe maak ik bloedrode biefstuk !
Eet 'm rauw?

En anders, kort bakken op heet vuur en tussendoor voelen met de vinger hoe het vlees voelt.
  woensdag 1 januari 2014 @ 01:52:17 #76
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_134944678
quote:
14s.gif Op dinsdag 31 december 2013 09:00 schreef phluphy het volgende:

[..]

Nee. Goede kwaliteit mag geld kosten. Maar ik ga geen 4, 5 of 6 messen kopen als ik er uiteindelijk maar 2 ga (of hoef te) gebruiken.

[..]

Bedankt voor de uitgebreide toelichting. Ik denk dat ik met een koksmes en molenmesje ga beginnen, en al naar gelang de behoefte kan ik dit dan later nog uitbreiden.
Koop een koksmes! Koop na een tijd pas andere messen. Koop een koksmes dat je bevalt. Ga gewoin eens voelen bij de speciaal zaak. Ikzelf hen globals (allemaal geschenk) maar zou eerder voor zwaarder kiezen. Begin dus met 1 mes.
Siesta & Fiesta!
pi_134949079
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 18:42 schreef Scorpie het volgende:
Piet hoe maak ik bloedrode biefstuk !
Sous vide of soortgelijke langzame garing. Lange tijd op 45 tot 50 graden. Daarna zeer kort in een enorm hete pan iedere kant bakken.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_134949199
quote:
1s.gif Op woensdag 1 januari 2014 01:52 schreef Bramito het volgende:

[..]

Koop een koksmes! Koop na een tijd pas andere messen. Koop een koksmes dat je bevalt. Ga gewoin eens voelen bij de speciaal zaak. Ikzelf hen globals (allemaal geschenk) maar zou eerder voor zwaarder kiezen. Begin dus met 1 mes.
Ik zou juist eerder het molenmesje nemen :Y
  woensdag 1 januari 2014 @ 14:32:02 #79
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_134950603
Dat is een schilmesje.... een goed koksmes is zo heerijk...
Siesta & Fiesta!
  woensdag 1 januari 2014 @ 14:45:32 #80
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_134950956
quote:
1s.gif Op woensdag 1 januari 2014 01:52 schreef Bramito het volgende:

[..]

Koop een koksmes! Koop na een tijd pas andere messen. Koop een koksmes dat je bevalt. Ga gewoin eens voelen bij de speciaal zaak. Ikzelf hen globals (allemaal geschenk) maar zou eerder voor zwaarder kiezen. Begin dus met 1 mes.
quote:
14s.gif Op woensdag 1 januari 2014 13:29 schreef PaarsBeestje het volgende:

[..]

Ik zou juist eerder het molenmesje nemen :Y
Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Oftewel: dit worden inderdaad de 2 messen om mee te starten. En misschien blijft het er wel bij. Time will tell!
... ♥ ik mis je ♥
  woensdag 1 januari 2014 @ 17:31:09 #81
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_134954935
Goed idee hoor, een molenmesje kost niks en heel handig. Ik moet er ook eens een kopen.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 1 januari 2014 @ 17:38:52 #82
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134955152
Ik doe vrijwel alles met mijn koksmes.
Daarnaast heb ik veel botte mesjes, bijvoorbeeld om de schil van een ui te trekken.
Die moeten ook niet scherper zijn, want dan zit je constant met van die sneetjes in je duim.

Scherp klein mesje is hooguit fijn om spruitjes mee in te kruisen.
Daarvoor had ik ooit 2 molenmesjes, maar ja, zulke mesjes verdwijnen altijd na verloop van tijd.

En wat ik verder een fijn mes vind is mijn fileermes. Maar dan het kleinste formaat. Gekocht voro het uitbenen voor kwartels, maar eerlijk gezegd vind ik al het gefileer en uitgebeen (kippen, eenden, lamsschouders/nek, ossenstaart, etc) fijn met dat kleine mesje. Ik zou geen groter fileer/uitbeenmes hoeven. Maar goed, dat gebruik je maar eens in de zoveel tijd, dus daar moet je maar net zin in hebben om geld aan uit te geven. Een scherp koksmes, dat is onmisbaar.
pi_134957183
Ik ben het eens met één goed koksmes en dan wat andere mesjes van mindere kwaliteit erbij. Fileermes en schilmesje en botte messen zijn al genoemd. Ik vind zo'n Chinees hakmes/bijl heel erg handig:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Voor een tientje of zo bij de toko. Ik gebruik hem veel meer dan mijn goeie koksmes. Het is handiger kruiden hakken, knoflook pletten, je kunt er ook nog eens keer bot mee doorhakken en je schept alles er zo mee de pan in.

Ook handig om in de keukenla te hebben liggen is een oestermes:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Niet alleen voor oesters maar voor allerlei natuurlijke en niet natuurlijke verpakkingen die weerbarstig zijn, en niet alleen van eten. Het is een dik stevig mes, gemaakt om mee te wrikken, en dat moet soms ook gebeuren. Kan ook heel goedkoop.

Wat betreft het koksmes, ik ben wel een fan van Robert Herder, maar dat heeft ook met romantiek en perfectionisme te maken. Koolstofstaal snijdt heerlijk maar het is lastig in het onderhoud en geeft ook smaak af aan bepaald eten en doet het verkleuren, terwijl roestvrij staal ook scherp genoeg kan zijn. Ik zou dat niet aan iedereen adviseren.

Verder vind ik het altijd irritant als je met je knokkels tegen de plank aankomt nog voordat je ergens helemaal doorheen bent. Dus ik zou gaan voor een mes met een aan de achterkant hoog blad. Mijn ervaringen met knives en tools zijn ook erg positef, ook omdat ze in het geval R. Herder de goedkoopste waren.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 1 januari 2014 @ 20:04:05 #84
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_134959385
quote:
0s.gif Op woensdag 1 januari 2014 18:58 schreef Weltschmerz het volgende:


Verder vind ik het altijd irritant als je met je knokkels tegen de plank aankomt nog voordat je ergens helemaal doorheen bent. Dus ik zou gaan voor een mes met een aan de achterkant hoog blad.
Dit iets voor je?
Siesta & Fiesta!
  woensdag 1 januari 2014 @ 20:09:40 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134959600
Zo een chinees koksbijltje is verrassend handig idd, daar moet ik Weltschmerz gelijk geven
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 1 januari 2014 @ 20:29:32 #86
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_134960446
quote:
0s.gif Op woensdag 1 januari 2014 20:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Zo een chinees koksbijltje is verrassend handig idd, daar moet ik Weltschmerz gelijk geven
ik word daar oprecht echt heel blij van als ik daar een courgette of aubergine mee slacht :@ :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  woensdag 1 januari 2014 @ 20:31:23 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134960528
quote:
0s.gif Op woensdag 1 januari 2014 20:29 schreef Molo het volgende:

[..]

ik word daar oprecht echt heel blij van als ik daar een courgette of aubergine mee slacht :@ :D
Courgette snij ik in de lengte aan plakken op de mandoline

Om ze vervolgens te grillen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 1 januari 2014 @ 20:55:09 #88
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134961515
Ik ook.
  woensdag 1 januari 2014 @ 20:57:42 #89
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_134961614
Ik heb het niet meer zo op mandolines sinds mijn witte kool rode kool werd :@
  woensdag 1 januari 2014 @ 21:02:26 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134961834
quote:
0s.gif Op woensdag 1 januari 2014 20:57 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb het niet meer zo op mandolines sinds mijn witte kool rode kool werd :@
Overkomt de besten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 1 januari 2014 @ 21:09:36 #91
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_134962174
quote:
1s.gif Op woensdag 1 januari 2014 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Courgette snij ik in de lengte aan plakken op de mandoline
[ afbeelding ]
Om ze vervolgens te grillen
Das een mooie! Merk?
Siesta & Fiesta!
  woensdag 1 januari 2014 @ 21:35:42 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134963603
quote:
1s.gif Op woensdag 1 januari 2014 21:09 schreef Bramito het volgende:

[..]

Das een mooie! Merk?
"Bron"
professionele mandoline
model Classic
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134963737
Die Chinese hakmessen zijn ook geschikt om zelf gehakt mee te maken. :)
  woensdag 1 januari 2014 @ 21:53:02 #94
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_134964503
quote:
1s.gif Op woensdag 1 januari 2014 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Courgette snij ik in de lengte aan plakken op de mandoline
[ afbeelding ]
Om ze vervolgens te grillen
Staat al een paar jaar op mijn lijstje, maar ik vind het tot nu toe nog te duur om aan te schaffen. Maar ooit komt hij er wel :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_134969228
Levensgevaarlijk, zo'n mandoline. Tenminste, als je per se tot het laatste eindje wil snijden en/of geen vingerhoedje gebruikt.

Als ik echt iets in veel plakjes wil snijden pak ik wel de keukenmachine of ik doe het met een mes.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_134969401
'Levensgevaarlijk' lijkt me een beetje overdreven. :P
  donderdag 2 januari 2014 @ 08:28:24 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134975104
quote:
0s.gif Op woensdag 1 januari 2014 23:23 schreef sirdanilot het volgende:
Levensgevaarlijk, zo'n mandoline. Tenminste, als je per se tot het laatste eindje wil snijden en/of geen vingerhoedje gebruikt.

Als ik echt iets in veel plakjes wil snijden pak ik wel de keukenmachine of ik doe het met een mes.
Daar is die slede voor
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 2 januari 2014 @ 09:40:32 #98
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134975720
Mooie, lange plakken maken (van een aubergine of courgette) kan niet in een keukenmachine.
En met een koksmes krijg je dat ook niet echt voor elkaar.
Is ook eigenlijk het enige waar ik die mandoline voor gebruik. En dat gaat heel sloom, je drukt die aubergine erdoor ipv dan je tsjak tsjak tsjak doet, zoals met schijfjes komkommer.

De truc is, als je wel vaart maakt met schijfjes komkommer dat je het kontje gewoon weggooit en niet opsnijdt.
pi_134975996
quote:
0s.gif Op woensdag 1 januari 2014 20:29 schreef Molo het volgende:

[..]

ik word daar oprecht echt heel blij van als ik daar een courgette of aubergine mee slacht :@ :D
Ik ook. Een bakje champignons is een minuutje haklawaai, en dan zijn ze allemaal in dunne plakjes. Door dat grote blad is het namelijk ook heel veilig hakken.
quote:
1s.gif Op woensdag 1 januari 2014 20:04 schreef Bramito het volgende:

[..]

Dit iets voor je?[ afbeelding ]
Zulke kolenschoppen heb ik niet, maar dat is wel het idee. Ik had een Diamant sabatier met een vrij laag blad, dat ging me dus ergeren, en heb ik bij een nieuwe daartoe een wat grotere uitgezocht, de RH '1922' van 8 zoll lang.

quote:
0s.gif Op donderdag 2 januari 2014 09:40 schreef RobinOok het volgende:
Mooie, lange plakken maken (van een aubergine of courgette) kan niet in een keukenmachine.
En met een koksmes krijg je dat ook niet echt voor elkaar.
Kaasschaaf? Truffelschaaf?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 2 januari 2014 @ 10:02:50 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134976064
quote:
0s.gif Op donderdag 2 januari 2014 09:58 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Kaasschaaf? Truffelschaaf?
Te dun, bij een goede mandoline kan je de dikte instellen, ergens tussen 1mm en 15mm, je kan wafel snijden, dunne en dikkere jullienne
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')