abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_134812443


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 39 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
Somebody that I used to know
pi_134812474
Waarom was er nog geen nieuw deel geopend? }:|

;)
Somebody that I used to know
pi_134812938
Ik las: hoe maak ik haar klaar.
5 Ferrari's op videoband!
pi_134817732
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 00:56 schreef Ferrari_Tape het volgende:
Ik las: hoe maak ik haar klaar.
Verwacht wel dat er dan niet Piet gestaan had. Alhoewel hij is meestal behoorlijk stellig over zaken, dus daar misschien ook wel over.
pi_134818771
quote:
99s.gif Op zondag 29 december 2013 00:45 schreef Postbus100 het volgende:
Waarom was er nog geen nieuw deel geopend? }:|

;)
Omdat Piet dat het liefst zelf doet.
  zondag 29 december 2013 @ 10:48:14 #6
3185 Adelante
To let it go now
pi_134818852
quote:
1s.gif Op zondag 29 december 2013 10:44 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Omdat Piet dat het liefst zelf doet.
Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe posts :7
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
pi_134819997
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:48 schreef Adelante het volgende:

[..]

Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe posts :7
Idd! :D
pi_134820125
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:48 schreef Adelante het volgende:

[..]

Leest ook makkelijker, scan je alleen de blauwe posts :7
:o
Sorry :@
Somebody that I used to know
pi_134821056
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 december 2013 23:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wild Konijn, zou de haasjes als biefstukjes eten, en de poten tot een stoofpotje verwerken
Er zaten mooie flinke poten aan en niet gruwelijk weinig vet. Het was een flink konijntje. Maar eens kijken naar goede stoofpotjes.
  zondag 29 december 2013 @ 20:42:47 #10
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_134844601
Meneer piet, ik wil morgen even stoofpeertjes gaan maken, ik heb 2 kilo gieser van de Lidl en een pak wijn van 1,5 liter (ook van de lidl, fruitige wijn)
Ik had de vorige keer droge wijn, kruidnagel kaneel vanille, citroensap en suiker gebruikt.. Vond het toen iets te 'droog' geworden.

Dus dit keer alleen wijn, peertjes, suiker en kaneel? Is dat voldoende? En in welke hoeveelheid?
Thanks
  zondag 29 december 2013 @ 22:11:26 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134851339
Citroensap weglaten, alleen rasp gebruiken van de citroen.
Wijn, kaneel, peren, suiker en rasp, ongeveer een pond suiker nemen, 1 stokje kaneel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 29 december 2013 @ 22:21:51 #12
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_134852118
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Citroensap weglaten, alleen rasp gebruiken van de citroen.
Wijn, kaneel, peren, suiker en rasp, ongeveer een pond suiker nemen, 1 stokje kaneel
Dus:
-2 kilo peren, heel met steeltje er nog aan (kontje eruit)
-1,5 liter wijn
-500 gram suiker
-1 stokje kaneel
-citroenrasp?

Moet het koken of niet? Zo nee, welke temperatuur moet ik aanhouden?

Sinds jouw stoofpeertjes vind ik trouwens iedereens stoofpeertjes flauw/saai. Dit recept is echt hemels.
pi_134861817
Ik gooi er altijd een paar kruidnagels bij.
pi_134861878
quote:
99s.gif Op zondag 29 december 2013 22:21 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

Dus:
-2 kilo peren, heel met steeltje er nog aan (kontje eruit)
-1,5 liter wijn
-500 gram suiker
-1 stokje kaneel
-citroenrasp?

Moet het koken of niet? Zo nee, welke temperatuur moet ik aanhouden?

Sinds jouw stoofpeertjes vind ik trouwens iedereens stoofpeertjes flauw/saai. Dit recept is echt hemels.
Stoven, niet koken ;-)
hardcoholic
  maandag 30 december 2013 @ 10:06:17 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134865408
quote:
99s.gif Op zondag 29 december 2013 22:21 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

Dus:
-2 kilo peren, heel met steeltje er nog aan (kontje eruit)
-1,5 liter wijn
-500 gram suiker
-1 stokje kaneel
-citroenrasp?

Moet het koken of niet? Zo nee, welke temperatuur moet ik aanhouden?

Sinds jouw stoofpeertjes vind ik trouwens iedereens stoofpeertjes flauw/saai. Dit recept is echt hemels.
Tegen de kook aanhouden, en als de peren gaar zijn ze eruit halen, dan het sap inkoken tot een olieachtige dikvloeibare siroop (geen bindmiddel gebruiken).
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 10:08:17 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134865465

En cassia is geen kaneel.
:-)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134866244
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 10:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
En cassia is geen kaneel.
:-)
_O- Cassia is gewoon kaneel hoor, de kwaliteit is alleen een stuk minder.
eten!!!
pi_134866740
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 10:43 schreef janatwork het volgende:

[..]

_O- Cassia is gewoon kaneel hoor, de kwaliteit is alleen een stuk minder.
Het zijn 2verschillende bomen.
  maandag 30 december 2013 @ 11:04:04 #19
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134866807
Een golden deliciousboom is ook anders dan een goudrenettenboom, toch groeien er aan beide appels. ;)
  maandag 30 december 2013 @ 11:40:04 #20
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_134867878
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 10:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
En cassia is geen kaneel.
:-)
even naar de toko dus
  maandag 30 december 2013 @ 11:45:07 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868068
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 11:04 schreef RobinOok het volgende:
Een golden deliciousboom is ook anders dan een goudrenettenboom, toch groeien er aan beide appels. ;)
Appels en Peren, lijken op elkaar, je kan ze zelfs enten op elkaar, maar peren zijn geen appels
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 11:49:59 #22
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134868212
Verkeerde vergelijking dus.
  maandag 30 december 2013 @ 11:52:47 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868304
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 11:49 schreef RobinOok het volgende:
Verkeerde vergelijking dus.
Paprika en rode peper?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134868459
:D

* LeeHarveyOswald gaat vanavond even de inhoud van de potjes cassiakaneel en de ceylonkaneel omruilen.

Die heb ik dus al jaren verkeerd om in de potjes zitten :')
La derecha oprime, la izquierda libera
  maandag 30 december 2013 @ 11:58:44 #25
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134868512
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 11:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Paprika en rode peper?
Beter! Allebei capsicum, verschillende smaken.
Alleen noemt niemand het capsicum.
Dus nooooogggg beter was om te zeggen: chilipeper.
Een rawit groeit aan een andere plant dan de Mdm Jeanette en toch is het allebei chilipeper.

:P
  maandag 30 december 2013 @ 11:59:41 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868534
quote:
2s.gif Op maandag 30 december 2013 11:57 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
:D

* LeeHarveyOswald gaat vanavond even de inhoud van de potjes cassiakaneel en de ceylonkaneel omruilen.

Die heb ik dus al jaren verkeerd om in de potjes zitten :')
Heb ook wel eens verkeerd om in een potje gezeten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 11:59:56 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868540
Euh, kruiden dus
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 12:00:33 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868558
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 11:58 schreef RobinOok het volgende:
Beter! Allebei capsicum, verschillende smaken.
Alleen noemt niemand het capsicum.
Dus nooooogggg beter was om te zeggen: chilipeper.
Een rawit groeit aan een andere plant dan de Mdm Jeanette en toch is het allebei chilipeper.

:P
En sambal maak je niet met paprika's
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134868588


Overigens ziet het bij mij er meer uit zoals links op dit van de interwebs geleende plaatje. En niet als rolletjes.
La derecha oprime, la izquierda libera
  maandag 30 december 2013 @ 12:05:18 #30
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134868690
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En sambal maak je niet met paprika's
Bravo, 10 punten voor Piet!
  maandag 30 december 2013 @ 12:09:29 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134868802
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:05 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Bravo, 10 punten voor Piet!
Ga je ook foto's op je blog zetten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134869190
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Euh, kruiden dus
specerijen toch ? :-)
  maandag 30 december 2013 @ 12:45:55 #33
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_134869959
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ga je ook foto's op je blog zetten?
Ik heb al foto's op mijn blog!
  maandag 30 december 2013 @ 12:46:52 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134869990
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:45 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik heb al foto's op mijn blog!
Zoef, hij ging zo langs je heen
:-)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134870137
Piet, zag ik nou onlangs ergens een recept voor nieuwjaarskoeken staan?
Ik heb gisteren zitten bakken en ze zijn taai. :(
  maandag 30 december 2013 @ 13:09:29 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134870821
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 12:50 schreef mootie het volgende:
Piet, zag ik nou onlangs ergens een recept voor nieuwjaarskoeken staan?
Ik heb gisteren zitten bakken en ze zijn taai. :(
Stond in het vorige deel
Nodig
Een wafelijzer voor platte wafels
Beslag
1 heel ei (groot)
1 eiwit
Snuf zout
120 gram suiker
75 gram meel
75 gram maizena
30 gram gesmolten boter
Vanille (ik gebruik mijn zelfgemaakte extract)
Het ei, eiwit en zout losslaan, dan de suiker en de vanille toevoegen. Schuimig roeren. Als alle suiker is opgelost voorzichtig maizena en meel toevoegen en heel voorzichtig doorroeren tot gladde massa (1 minuut, niet langer, je wiltgeen glutenvorming). Dan de gesmolten boter erbij en deze er doorroeren.
Uur laten rusten.
Wafelijzer warm maken en met een kwastje beetje inboteren, ook al heb je een antiaanbakijzer.
Ongeveer een eetlepel beslag gebruiken en bakken tot goudbruin. Dan de wafel eruit nemen met een siliconenspatel ging dat het best. Snel om een steel van een houten lepel of een aanzetstaal rollen. Vuurvaste vingers nodig. Als je het niet snel genoeg doet gaat hij scheuren. Na c.a. 30 seconden is de wafel hard en heeel bros.
Af laten koelen.
Dit recept is genoeg voor ca 8-10 rolletjes.
Sla slagroom stijf, doe dit in een spuitzak en vul de rolletjes voorzichtig.
Goddelijk lekker.


Als ze afgekoeld zijn in een goed afgesloten trommel bewaren
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134870976
Ik ben een schele otter, had het vorige deel en het baktopic 3 keer doorgebladerd. |:(

Bedankt!
  maandag 30 december 2013 @ 13:15:57 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134871077
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 13:13 schreef mootie het volgende:
Ik ben een schele otter, had het vorige deel en het baktopic 3 keer doorgebladerd. |:(

Bedankt!
Bij de weg, recepten voor koks luisteren meestal niet zo nauw, maar voor bakkers wel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134871367
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 13:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij de weg, recepten voor koks luisteren meestal niet zo nauw, maar voor bakkers wel.
Wij bakken ze al jaren, 200 per keer oid. Zonder nieuwjaarskoeken geen nieuwjaar.
Dit jaar heb ik mijn moeders ijzer gesloopt. Vrijdag een nieuw ijzer gekocht en voor het eerst zelf gebakken maar het lukt niet geweldig.
Wij volgen een simpel recept: 500 gr bloem, 500 gr suiker, 250 gr roomboter, vanillesuiker en heet water.

Wat dit keer resulteerde in kleffe koeken. Waarschijnlijk niet helemaal gaar, maar als ik ze langer laat zitten worden ze te bruin.
pi_134873485
Ik heb al even gezocht, maar wil graag morgen franse uiensoep maken maar kom zoveel verschillende recepten tegen. Ik weet dat de basis is om lekker veel uien in boter rustig te stoven (wat wel 45/60 minuten kan duren) en dat suiker dan niet echt nodig is. Vervolgens moet er runderbouillon bij, maar bij sommige recepten wordt er ook nog bloem, wijn (soms rood, soms wit), tijm en/of laurier toegevoegd. Ik heb de laatste drie wel in huis, maar weet nu niet wat lekker is. Iemand tips? :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Ansu op 30-12-2013 14:23:28 ]
pi_134873773
Ik kende die traditie helemaal niet. Had tot voor kort nog nooit van nieuwjaarskoeken gehoord.
pi_134874396
ik ken ze ook niet als nieuwjaarskoeken maar als knieperties of nieuwjaarsrolletje.
plat voor het oude jaar en opgerold voor het nieuwe jaar
pi_134875667
Ik ken die rolletjes wel maar had geen idee dat die iets met Oud & Nieuw te maken hadden. Zal wel een regiogebonden ding zijn ofzo.
  maandag 30 december 2013 @ 15:14:58 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134876448
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 14:10 schreef Ansu het volgende:
Ik heb al even gezocht, maar wil graag morgen franse uiensoep maken maar kom zoveel verschillende recepten tegen. Ik weet dat de basis is om lekker veel uien in boter rustig te stoven (wat wel 45/60 minuten kan duren) en dat suiker dan niet echt nodig is. Vervolgens moet er runderbouillon bij, maar bij sommige recepten wordt er ook nog bloem, wijn (soms rood, soms wit), tijm en/of laurier toegevoegd. Ik heb de laatste drie wel in huis, maar weet nu niet wat lekker is. Iemand tips? :)
Rode wijn is lekker, thijm moet je van houden en neem een goede zelfgemaakte runderbouillon.
Bloem is alleen als je hem wat wilt binden, maar onderdrukt ook de smaak. Neem liever meer uien, en laat ze lang stoven, geen suiker gebruiken, is niet lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 december 2013 @ 15:15:40 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134876490
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2013 13:22 schreef mootie het volgende:

[..]

Wij bakken ze al jaren, 200 per keer oid. Zonder nieuwjaarskoeken geen nieuwjaar.
Dit jaar heb ik mijn moeders ijzer gesloopt. Vrijdag een nieuw ijzer gekocht en voor het eerst zelf gebakken maar het lukt niet geweldig.
Wij volgen een simpel recept: 500 gr bloem, 500 gr suiker, 250 gr roomboter, vanillesuiker en heet water.

Wat dit keer resulteerde in kleffe koeken. Waarschijnlijk niet helemaal gaar, maar als ik ze langer laat zitten worden ze te bruin.
Dan is je wafelijzer te heet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134876717
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 14:55 schreef Isegrim het volgende:
Ik ken die rolletjes wel maar had geen idee dat die iets met Oud & Nieuw te maken hadden. Zal wel een regiogebonden ding zijn ofzo.
Noorden van het land.
  maandag 30 december 2013 @ 15:26:24 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134876951
quote:
14s.gif Op maandag 30 december 2013 15:21 schreef Myraela het volgende:

[..]

Noorden van het land.
Komt het daar vandaan?
Mijn recept is trouwens een rolbare of vormbaar harde wafel die je ook kan gebruiken om ijshoorntjes te maken, of dessertschaaltjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_134877053
quote:
14s.gif Op maandag 30 december 2013 15:21 schreef Myraela het volgende:

Noorden van het land.
:Y

De platte vorm staat voor Oudjaar, een jaar waarin alles nu bekend is. De opgerolde vorm staat voor het Nieuwjaar, alles is nog onbekend. Althans, zo is het mij als kind uitgelegd 8-)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_134877818
Er zijn ook nog verschillen in het recept van de kniepertjes en de rolletjes (kniepertjes is een deeg, rolletjes een beslag)
pi_134878432
quote:
14s.gif Op maandag 30 december 2013 15:21 schreef Myraela het volgende:

[..]

Noorden van het land.
Niet al te Noorderlijk dan, aangezien Isegrim een Friezin is. :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_134878438
quote:
14s.gif Op maandag 30 december 2013 15:21 schreef Myraela het volgende:

[..]

Noorden van het land.
Ik kom uit Friesland. :')
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')