abonnement Unibet Coolblue
pi_134180626


Welkom in de topic voor ‘Astronomie in de Achtertuin’.Hier bespreken we wat je met het blote oog of eventueel een gewone verrekijker of kleine telescoop kunt zien aan de sterrenhemel. Handige tips, kaartjes, linkjes, het is allemaal welkom! Ook eigen amateurfoto’s worden gewaardeerd!

Wat heb ik nodig?

Niets, behalve een paar ogen. Alhoewel ÚÚn oog ook nog wel voldoet. En natuurlijk helder weer. Soms kan een verrekijker handig zijn, of een kleine telescoop, maar in principe gaat het er gewoon om wat je kunt zien aan de sterrenhemel als het helder is.

Wat kan ik zien?

Planeten: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn gemakkelijk met het oog te zien. Uranus is niet te zien met het blote oog, en is met een verrekijker heel zwak. Om deze planeet goed te kunnen zien heb je een kaliber telescoop nodig dat niet in je achtertuin past. Hetzelfde geldt ongeveer voor Neptunus, en Pluto kan zelfs met verrekijker niet gezien worden.

Sterren en sterrenbeelden. Een en ander hangt natuurlijk wel af van de helderheid en de lichtvervuiling. Zie Astrowiki voor kaartjes van de Benelux qua lichtvervuiling. Als je in een vervuild gebied woont, niet getreurd, ook daar is nog wel het een ander te zien, maar het blijft beperkt tot de heldere verschijnselen. De Melkweg zul je bijvoorbeeld niet zien.

Satellieten en ruimtestations. Je kunt vanaf aarde vaak het International Space Station goed zien, als er een shuttle gelanceerd wordt om deze te bezoeken, dan kun je deze ook zien. Ook andere satellieten, zoals Iridium-satellieten zijn heel goed te zien.

Waar vind ik meer info?

Astrowiki
Jaarboek sterrenkunde, een overzicht in boekvorm van wat er te zien is.
[url=Heavens Above]Heavens Above[/url], hier kun je je locatie met behulp van Google maps selecteren, en dan zie je wat er te zien is.

Wat kan ik krijgen aan Software?

Stellarium, een gratis en open source programma waarmee je de sterrenhemel op je PC kunt bekijken. Ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows.
Cartes Du Ciel, ook een sterrenkaart alleen voor Windows (Versie 3 is ook voor andere besturingssystemen, maar nog in bŔta)
KStars, voor gebruikers van KDE.
Google Earth bevat nu ook een sterrenkaart (tevens online te bekijken).
Starry Night, commerciŰle software, alleen voor Windows en OS X.
Star Map, maakt gebruik van GPS, accelerometer en kompas van je iPhone om te bepalen waar je je bevindt en waar je je iPhone op richt in de lucht, en laat zien welke sterrenbeelden en sterren je dan ziet.

Sommige van deze software kan ook telescopen aansturen

Vorig topics:
Astronomie in de Achtertuin #1
Astronomie in de Achtertuin #2

Gerelateerde topics:

Het Astronomie Topic #9
[CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 9
[CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-12-2013 09:18:17 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134180639
zondag 1 december 2013
's Morgens vroeg staat de smalle maansikkel laag in het zuidoosten. Direct linksboven de maan is de planeet Saturnus te zien. Kijk vanaf 07.00 uur. Linksonder Saturnus moet ook Mercurius zichtbaar zijn.

maandag 2 december 2013 Jupiter is vanaf 19.30 uur een opvallende verschijning aan de sterrenhemel. om 22.30 uur staat hij hoog in het oosten, in het sterrenbeeld Tweelingen.

dinsdag 3 december 2013
Nieuwe Maan (01.22 uur).

woensdag 4 december 2013
De zichtbaarheid van Mercurius neemt snel af; vanaf 07.30 uur kun je naar de planeet op zoek, eventueel met een verrekijker, laag in het zuidoosten. Iets hoger aan de hemel staat Saturnus, maar die is ook minder helder.

donderdag 5 december 2013 Vanaf 17.00 uur, als het nog volop schemert, is aan de zuidzuidwestelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de planeet Venus.

vrijdag 6 december 2013
Rond 17.30 uur zie je de heldere planeet Venus op vrij grote afstand rechtsonder de maansikkel, boven de zuidzuidwestelijke horizon.

zaterdag 7 december 2013 Aan het eind van de nacht, tussen 06.30 en 07.00 uur, zie je de rode planeet Mars hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel. Veel lager in het oostzuidoosten is ook de planeet Saturnus zichtbaar.

zondag 8 december 2013
De zuidoostelijke hemel is rond 23.00 uur gevuld met heldere sterren,w waaronder de sterren van de Winterzeshoek en de heldere planeet Jupiter.

maandag 9 december 2013
Eerste Kwartier (16.12 uur). Rond 19.00 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. Veel dichter bij de horizon staat de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

dinsdag 10 december 2013
Rechtsboven de maan zie je het Herfstvierkant, gevormd door de vier helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus. Kijk rond 19.30 uur in het zuiden.

woensdag 11 december 2013 Tijdens de avondschemering, tussen 17.00 en 17.30 uur, is laag in het zuidwesten de heldere planeet Venus te zien.

donderdag 12 december 2013
's Morgens rond 07.00 uur zie je de planeet Saturnus laag boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechtsboven Saturnus staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd; rechtsboven Spica vind je de planeet Mars.

zaterdag 14 december 2013
Maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. De stofjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van de planeto´de Phaethon. Er is veel storend maanlicht, maar gelukkig zijn Geminiden soms opvallend helder.

zondag 15 december 2013
Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier, staat vanavond linksonder de bijna volverlichte maan. Kijk vanaf 18.30 uur aan de oostelijke hemel.

dinsdag 17 december 2013
Volle Maan (10.28 uur). Rond 23.00 uur staat de maan hoog in het zuidoosten, midden in de Winterzeshoek, die bestaat uit de sterren Capella (in het sterrenbeeld Voerman), Castor (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond). Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Een flink stuk links van de maan schittert de heldere planeet Jupiter. De Volle Maan van vandaag is de kleinste en zwakste van 2013.

woensdag 18 december 2013
Samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, links van de maan. Om 21.00 uur staat het duo al hoog boven de oostelijke horizon.

donderdag 19 december 2013
Vanavond staat de planeet Jupiter vrijwel pal boven de maan. Bekijk het duo vanaf 20.00 uur aan de oostelijke hemel.

vrijdag 20 december 2013 Om 07.00 uur 's morgens staat de afnemende maan boven de westelijke horizon. Rechts van de maan schittert de planeet Jupiter; onder de maan zie je de ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond.
Bekijk dit hemelverschijnsel

zaterdag 21 december 2013 Begin van de astronomische winter (18.11 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de sterrenhemel. 21 december is op het noordelijk halfrond de kortste dag van het jaar.

zondag 22 december 2013
Samenstand van de afnemende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, linksboven de maan. Rond 23.00 uur staat het tweetal laag in het oosten.
Bekijk dit hemelverschijnsel

maandag 23 december 2013 Maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Tuttle met hoge snelheid de aardse dampkring binnendringen.

dinsdag 24 december 2013 Op Kerstavond zie je de heldere 'avondster' Venus laag boven de zuidwestelijke horizon. Kijk tijdens de avondschemering, vanaf 17.00 uur.

woensdag 25 december 2013
Laatste Kwartier (14.48 uur). 's Morgens rond 07.00 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. Links van de maan zie je de planeet Mars.

donderdag 26 december 2013
Mooie samenstand van de maan en de planeet Mars, rechtsboven de maan. Linksonder de maan is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar. Bekijk de samenstand 's morgens rond 07.00 uur.

vrijdag 27 december 2013
's Morgens is er een zeer nauwe samenstand van de afnemende maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. De kleinste onderlinge afstand wordt bereikt rond het tijdstip waarop de twee hemellichamen opkomen (02.30 uur).

zondag 29 december 2013
Rechtsboven de afnemende maansikkel is de planeet Saturnus zichtbaar. Rond 07.00 uur staat het tweetal aan de zuidoostelijke hemel.

dinsdag 31 december 2013
Rond de jaarwisseling is Jupiter het helderste object aan de sterrenhemel. De planeet staat hoog in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Tweelingen.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 12 december 2013 @ 09:22:43 #3
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_134180988

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_134189684
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 09:22 schreef ATuin-hek het volgende:
[ afbeelding ]

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
Prachtige foto!
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134189709
12-12-2013

De Geminiden geven acte de prÚsence: dit weekend tot wel 120 vallende sterren per uurKomend weekend piekt de meteorenzwerm Geminiden. En dat betekent dat er tot wel 120 ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. Nu maar hopen dat dit prachtige heldere winterweer ook morgen en overmorgen nog aanhoudt!

De Geminiden is een prachtige meteorenzwerm. Maar de zwerm is ook heel uniek. De meeste sterrenregens worden namelijk veroorzaakt door kometen die in de baan van de aarde stofdeeltjes achterlaten. Maar de Geminiden is het resultaat van een planeto´de: Phaethon.

Een sterrenregen ontstaat doordat een komeet – of in dit geval een planeto´de – stofdeeltjes achterlaat in de baan van de aarde. Wanneer de aarde door die wolk stofdeeltjes beweegt, belanden die stofjes in de dampkring waar ze flink worden afgeremd, warm worden en verdampen. De lucht rond het stof of puin wordt ook verhit en gaat gloeien. Dat veroorzaakt een lichtspoor dat in de volksmond ook wel aangeduid wordt als ‘vallende ster’.

De afgelopen nachten zijn er al de nodige ‘vallende sterren’ te zien geweest, maar de echte piek moet nog komen. Van vrijdag- op zaterdagnacht is het zover. Dan zijn er tot wel 120 meteoren per uur te zien.

Wie lekker veel meteoren wil zien, doet er – in verband met een heldere maan – goed aan om wat later in de nacht te gaan kijken. Zoek een plekje op met weinig lichtvervuiling en kleed u warm aan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134204057
Ik zie buiten een enorme streep (van rook?) om de hele aarde heen.. Iemand een verklaring?
pi_134204816
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:02 schreef thoragz het volgende:
Ik zie buiten een enorme streep (van rook?) om de hele aarde heen.. Iemand een verklaring?
De Melkweg?

pi_134204985
Dat denk ik niet, de streep kwam net in de buurt van de maan. Toen zag ik dat het echt een soort van rook/wolk was (zoals de straaljagersstrepen), en je kon ook goed zien dat de streep "over de maan" heen doorliep.

Hmm ben benieuwd!
pi_134205226
Chemtrails.
pi_134205368
Dat is denk ik de beste omschrijving van hoe het eruit zag. Maar het was wel compleet van horizon tot horizon! In een rechte lijn.
Is dat wel mogelijk met chemtrails?
pi_134206162
quote:
6s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:24 schreef Sloggi het volgende:
Chemtrails.
In je onderbroek :Y
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_134206310
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:19 schreef thoragz het volgende:
Dat denk ik niet, de streep kwam net in de buurt van de maan. Toen zag ik dat het echt een soort van rook/wolk was (zoals de straaljagersstrepen), en je kon ook goed zien dat de streep "over de maan" heen doorliep.

Hmm ben benieuwd!
IDD een condens spoor van een vliegtuig.
Nu het kouder en vochtiger is blijven ze nog langer
zichtbaar/hangen.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  donderdag 12 december 2013 @ 23:00:39 #13
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_134210186
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 14:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Prachtige foto!
^O^
Danku :D
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_134255991
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 09:22 schreef ATuin-hek het volgende:
[ afbeelding ]

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
vette foto, ik zie dat je de d7100 hebt, welke lens en welke instellingen heb je gebruikt, if i may ask :)
  zaterdag 14 december 2013 @ 11:22:58 #15
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_134256116
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2013 11:14 schreef Thrilled het volgende:

[..]

vette foto, ik zie dat je de d7100 hebt, welke lens en welke instellingen heb je gebruikt, if i may ask :)
De 'lens' was een celestron 127 slt. Heb de body met een adapter in prime focus direct op de telescoop gezet. ISO was dacht ik 800 en sluitertijd 1/320.Vandaar, kan nog een stuk beter :) Leek gister goed te beginnen, maar toch wat mist tegen de tijd dat de maan in beeld kwam vanaf het balkon.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_134273053
gaat nog iemand de kou trotseren om de geminid meteorenstorm vast te leggen? ik heb griep, dus ik ga me niet buiten begeven :)
<hr>
  zaterdag 14 december 2013 @ 23:09:57 #17
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_134275572
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2013 22:08 schreef Dawnbreaker het volgende:
gaat nog iemand de kou trotseren om de geminid meteorenstorm vast te leggen? ik heb griep, dus ik ga me niet buiten begeven :)
Ik leg niets vast met foto's, maar ik ben over een uurtje ongeveer buiten om te observeren en te tellen. Altijd mooi.
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
pi_134277405
hier is t ineens flink mistig geworden.. :(
life is what happens to you, while you're busy making other plans.
pi_134416506
Jupiter is hier nu waanzinnig goed te zien! Met monokijker kon ik duidelijk 3 manen zien. 8-)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_134790929
Black Hole Hosts Universe's Most Massive Water Cloud
Misty reservoir would fill 140 trillion Earth oceans, scientists say.
quote:


By Andrew Fazekas
for National Geographic News
Published July 27, 2011

In a galaxy 12 billion light-years away resides the most distant and most massive cloud of water yet seen in the universe, astronomers say.

Weighing in at 40 billion times the mass of Earth, the giant cloud of mist swaddles a type of actively feeding supermassive black hole known as a quasar.

Among the brightest and most energetic objects in the universe, quasars are black holes at the centers of galaxies that are gravitationally consuming surrounding disks of material while burping back out powerful energy jets.

"As this disk of material is consumed by the central black hole, it releases energy in the form of x-ray and infrared radiation, which in turn can heat the surrounding material, resulting in the observed water vapor," said study co-author Eric Murphy, an astronomer with the Carnegie Observatories in Pasadena, California.

The vapor around this particular quasar represents enough water "to fill all the oceans on the Earth over 140 trillion times—that's a lot of water."

(Also see "Star Found Shooting Water 'Bullets.'")

Primordial Water Was Universal Coolant?

Murphy and colleagues found the wet black hole using a spectrograph attached to the ten-meter Caltech Submillimeter Observatory on the summit of Mauna Kea in Hawaii. The team also revealed that the unusually warm water cloud is bathing other gases and dust around the black hole.

In fact, there's enough gas and dust present that the black hole could grow to be 6 times its current size—or more than 120 billion times the mass of our sun, Murphy said.

Perhaps even more surprising is that the colossal cosmic reservoir formed when the universe was a mere 1.6 billion years old. (Related: "Immaculate Black Holes Found Near Universe's Conception.")

"To me, the most exciting aspect of this discovery is that it demonstrates how pervasive water is even at a tenth the current age of the universe," Murphy said.

"The fact that we have detected such a large amount [of water] at this early stage in the universe is another indication that molecules and chemical enrichment of galaxies were able to occur so rapidly after the big bang."

Astronomers are hoping to use the find to study how large quantities of water in the young universe may have acted as efficient coolants of the interstellar medium—the thin gas and dust that exists between stars—possibly affecting star formation and the evolution of galaxies such as our Milky Way.

The paper describing the watery quasar has been accepted for publication in the Astrophysical Journal Letters.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_134850482
Orion niet vanuit de achtertuin, maar vanuit de haven.
pi_135178825
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135178844
dinsdag 7 januari 2014
's Morgens rond 07.00 uur zijn er twee planeten aan de zuidelijke hemel zichtbaar: Mars en Saturnus. Laag in het westnoordwesten is ook Jupiter te zien.

woensdag 8 januari 2014
Eerste Kwartier (04.39 uur). 's Avonds zie je de halfverlichte maan in het onopvallende sterrenbeeld Vissen.

donderdag 9 januari 2014
De reuzenplaneet Jupiter staat aan het begin van de avond, rond 19.30 uur, vrij hoog boven de oostelijke horizon. Direct links van Jupiter zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

vrijdag 10 januari 2014
Rond middernacht staat Jupiter zeer hoog in het zuiden. Na de maan is de reuzenplaneet verreweg het helderste object aan de sterrenhemel.

zaterdag 11 januari 2014
De planeet Venus beweegt vandaag min of meer tussen de aarde en de zon door. De afstand tot Venus is nu dus zo klein mogelijk, maar de planeet is niet te zien doordat hij aan de hemel zeer dicht bij de zon staat.

zondag 12 januari 2014
Rechts van de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 20.00 uur, vrij hoog in het zuidoosten. Onder de maan is Orion zichtbaar.

maandag 13 januari 2014
De maan staat vanavond vrijwel middenin de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella, Castor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran. Ook de reuzenplaneet Jupiter bevindt zich in de Winterzeshoek.

dinsdag 14 januari 2014
De heldere 'ster' links van de opkomende maan is de reuzenplaneet Jupiter. Kijk vanaf 18.30 uur in het oosten.

woensdag 15 januari 2014
Jupiter staat vanavond vrijwel pal boven de opkomende maan. Links van Jupiter zijn de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen te zien. Kijk vanaf 18.30 uur.

donderdag 16 januari 2014
Volle Maan (05.52 uur). Dit is de kleinste Volle Maan van het jaar: de maan staat om 02.54 uur op 406.536 kilometer afstand van de aarde, 6% verder dan gemiddeld.

vrijdag 17 januari 2014
's Morgens rond 07.00 uur staat de maan vrij laag in het westen. Op grote afstand rechtsonder de maan is de planeet Jupiter zichtbaar, in het sterrenbeeld Tweelingen.

zaterdag 18 januari 2014
Links van de maan is de ster Regulus te zien, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 21.30 uur in het oosten.

zondag 19 januari 2014
's Morgens voordat het begint te schemeren, rond 06.30 uur, staan de maan en de ster Regulus vrij hoog aan de westzuidwestelijke hemel.

maandag 20 januari 2014
De ster Sirius in de Grote Hond, de helderste ster aan de hemel, staat rond 23.30 uur exact in het zuiden. Door trillingen in de dampkring zie je Sirius vaak sterk fonkelen en soms zelfs van kleur verschieten.

dinsdag 21 januari 2014
Bij het vallen van de avond, rond 18.30 uur, staat de reuzenplaneet Jupiter al vrij hoog in het oosten.

woensdag 22 januari 2014
's Morgens rond 06.30 uur staat de afnemende maan hoog in het zuidzuidwesten. Op grote afstand links van de maan zie je de planeet Mars en de ster Spica.

donderdag 23 januari 2014
Rond 06.00 uur staan de maan en de planeet Mars (pal boven de maan) hoog in het zuiden. Direct links van de maan zie je de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

vrijdag 24 januari 2014
Laatste Kwartier (06.20 uur). De halfverlichte maan wordt 's morgens vroeg aan de zuidelijke hemel geflankeerd door de planeten Mars (rechts) en Saturnus (links).

zaterdag 25 januari 2014
Om 06.30 uur zie je in het zuidzuidoosten een mooie samenstand van de maan en de planeet Saturnus.

zondag 26 januari 2014
Tegen 07.00 uur staat de afnemende maan laag in het zuidzuidoosten. Rechtsboven de maan is Saturnus te zien; linksonder de maan staat de ster Antares.

maandag 27 januari 2014
Vanaf 06.00 uur kun je laag in het zuidoosten de maansikkel zien. De oranje ster rechtsonder de maan is Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

dinsdag 28 januari 2014
Wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, laag in het zuidoosten. Kijk rond 07.30 uur, als het al aan het schemeren is.

woensdag 29 januari 2014
Tussen 07.30 en 08.00 uur kun je laag aan de zuidoostelijke hemel op zoek gaan naar de zeer smalle maansikkel, linksonder de opvallende planeet Venus.

donderdag 30 januari 2014
Nieuwe Maan (22.38 uur).

vrijdag 31 januari 2014
De kleine, binnenste planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Je kunt hem tijdens de avondschemering vinden, laag boven de zuidwestelijke horizon. Gebruik eventueel een verrekijker, en zorg voor een vrij uitzicht.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 7 januari 2014 @ 11:01:53 #24
390538 Dimauro
Vuurbezweerder
pi_135181658
Deze week maar eens proberen Jupiter te spotten met een verrekijker :)
I'm not the girl in the picture..
pi_135187203
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 11:01 schreef Dimauro het volgende:
Deze week maar eens proberen Jupiter te spotten met een verrekijker :)
Heb je toch geen verrekijker voor nodig? Of wil je z'n manen zien?
  dinsdag 7 januari 2014 @ 14:13:46 #26
390538 Dimauro
Vuurbezweerder
pi_135188000
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 13:54 schreef Gwywen het volgende:

[..]

Heb je toch geen verrekijker voor nodig? Of wil je z'n manen zien?
jah, heb een oude 7x50 kijker, zou wel moeten lukken toch ?
I'm not the girl in the picture..
pi_135188124
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 14:13 schreef Dimauro het volgende:

[..]

jah, heb een oude 7x50 kijker, zou wel moeten lukken toch ?
Moet lukken inderdaad. Maar ik dacht dat je bedoelde dat je Jupiter zelf niet zonder kijker kon zien, vandaar dat ik het vroeg. :P
  dinsdag 7 januari 2014 @ 14:18:10 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135188191
Een 7*50 is heel geschikt, goed in de hand te houden en lichtsterk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 januari 2014 @ 10:25:47 #29
390538 Dimauro
Vuurbezweerder
pi_135224386
Callisto en Europa gezien als twee puntjes mooi op een lijn. Io stond te dicht bij Jupiter denk ik. :D
I'm not the girl in the picture..
pi_135237119
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_135237738
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 21:59 schreef Yvesss het volgende:
Orion niet vanuit de achtertuin, maar vanuit de haven.
[ afbeelding ]
Mooie pic, die is altijd wel makkelijk te vinden idd
Ik zwaai naar dieren.
pi_135250279
Nog een poging melkweg gedaan in Friesland. Geen stack, gewoon 1 opname. De hele lichtkaart voor Nederland is vrij waardeloos, maar het is daar net een stukje donkerder.

pi_135250612
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:16 schreef Yvesss het volgende:
Nog een poging melkweg gedaan in Friesland. Geen stack, gewoon 1 opname. De hele lichtkaart voor Nederland is vrij waardeloos, maar het is daar net een stukje donkerder.

[ afbeelding ]
mooie pic man! goed duidelijk de melkweg erop. ik vind een orientatiepunt altijd wel mooi op een foto, dus een boom of een stukje weiland, zodat je toch ziet dat het vanaf aarde gemaakt is, maar desondanks prachtige pic!
<hr>
pi_135250890
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:23 schreef Dawnbreaker het volgende:

[..]

mooie pic man! goed duidelijk de melkweg erop. ik vind een orientatiepunt altijd wel mooi op een foto, dus een boom of een stukje weiland, zodat je toch ziet dat het vanaf aarde gemaakt is, maar desondanks prachtige pic!
Ja, ik weet wat je bedoelt. Eigenlijk saaie foto. Deze is rechtstreeks omhoog genomen richting zenith/cassiopeia. Maar ga je lager zitten krijg je horizonvervuiling hier. En het echt mooie gedeelte van de melkweg is voorbehouden voor zuidelijker streken.
pi_135455452
Orion is erg goed te zien nu :Y

Dat is ook het enige sterrenbeeld die ik kan herkennen overigens, want ik weet helemaal niks van astronomie af. Maar ik kijk altijd graag naar boven naar de sterren, blijft mooi.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  maandag 13 januari 2014 @ 22:42:45 #36
277627 Seven.
We are Borg.
pi_135460439
Serieus, kun je Jupiters manen met een verrekijker zien?! Morgen uittesten maar ik heb een heel goedkoop flutding, geen verstand van verrekijkers of zo.
Resistance is futile.
pi_135463737
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:16 schreef Yvesss het volgende:
Nog een poging melkweg gedaan in Friesland. Geen stack, gewoon 1 opname. De hele lichtkaart voor Nederland is vrij waardeloos, maar het is daar net een stukje donkerder.

[ afbeelding ]
Nice!
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135468512
quote:
10s.gif Op maandag 13 januari 2014 22:42 schreef Seven. het volgende:
Serieus, kun je Jupiters manen met een verrekijker zien?! Morgen uittesten maar ik heb een heel goedkoop flutding, geen verstand van verrekijkers of zo.
Als het goed donker is en je goeie ogen hebt kun je er zelfs 1 of 2 met het blote oog zien.
In nederland niet zo heel vaak, dus.
pi_135488264
Zeer heldere sterrenhemel vanavond, Jupiter is idd goed te zien.
Sowieso erg fascinerend allemaal om over na te denken, helemaal als je er wat cijfers bij pakt:

Neem nou de zon, met een diameter van zeg maar 1,5 miljoen kilometer (al amper iets bij voor te stellen). Betelgeuze uit Orion heeft een diameter van 1.180 keer zo groot als die van de zon.

Machtig mooie materie

Wat is een goed boek voor een leek/beginner?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_135490073
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 19:01 schreef StateOfMind het volgende:
Zeer heldere sterrenhemel vanavond, Jupiter is idd goed te zien.
Sowieso erg fascinerend allemaal om over na te denken, helemaal als je er wat cijfers bij pakt:

Neem nou de zon, met een diameter van zeg maar 1,5 miljoen kilometer (al amper iets bij voor te stellen). Betelgeuze uit Orion heeft een diameter van 1.180 keer zo groot als die van de zon.

Machtig mooie materie

Wat is een goed boek voor een leek/beginner?
Welke ster is dat
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_135494025
quote:
Genoteerd ^O^
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_135494190
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 20:50 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Genoteerd ^O^
Je hebt ook nog sterrenkunde voor dummies
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_135494463
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 20:53 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Je hebt ook nog sterrenkunde voor dummies
Ook genoteerd.

Ik kom her en der ook termen als boogminuten en -secondes en declinaties tegen. Of kan ik me daar als leek zijnde (en ik was vroeger niet goed in de exacte vakken) beter niet aan wagen?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_135497347
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 20:59 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Ook genoteerd.

Ik kom her en der ook termen als boogminuten en -secondes en declinaties tegen. Of kan ik me daar als leek zijnde (en ik was vroeger niet goed in de exacte vakken) beter niet aan wagen?
Zet anders Stellarium even op je PC, leuk speelgoed.
http://www.stellarium.org/nl/
Ik zie dat ik toevallig de Andromedanevel oftewel M31 in mijn foto heb vastgelegd, kijk maar een beetje links bovenin.
Startrailfotograaf Nando deed dat onlangs overigens beter, zie hier. En daar zijn geen extreme tele's voor nodig:
http://www.nandoonline.com/?p=3024

Edit: Bovenstaande pic is weer een uitsnede van deze foto:


[ Bericht 6% gewijzigd door Yvesss op 14-01-2014 22:10:41 ]
pi_135509058
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 21:47 schreef Yvesss het volgende:

[..]

Zet anders Stellarium even op je PC, leuk speelgoed.
http://www.stellarium.org/nl/
Ik zie dat ik toevallig de Andromedanevel oftewel M31 in mijn foto heb vastgelegd, kijk maar een beetje links bovenin.
Startrailfotograaf Nando deed dat onlangs overigens beter, zie hier. En daar zijn geen extreme tele's voor nodig:
http://www.nandoonline.com/?p=3024

Edit: Bovenstaande pic is weer een uitsnede van deze foto:
[ afbeelding ]
Stellarium had ik toevallig eergisteren ge´nstalleerd, naar aanleiding van de OP.

Ik kan alleen zo gauw de Andromedanevel niet vinden in de foto. De nevel ligt in het gelijknamige sterrenbeeld en die ligt weer vlakbij/onder Cassiopeia, maar ik kan de 'W' niet vinden :@

En excuus voor mij is dan weer dat er op die foto vÚÚl meer sterren te zien zijn dan dat ik hier met het blote oog kan zien O-)
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_135510834
Hmm, ik wilde net Stellarium voor het eest opstarten, krijg ik de volgende melding

quote:
Your platform does not support minimal required OpenGL 1.2. Please upgrade drivers for graphics card.
Nu heb ik een oude pc (Pentium 4 2,8 :') ) met de meest 'recente' drivers. En een onboard Intel 82865G graphics :')

Op zoek naar OpenGL 1.2 kwam ik het volgende weer tegen, maar ik ben een enorme computern00b:

quote:
OpenGL is niet compatibel met:

Windows XP

OpenGL is ook geschikt voor ▼
Deze alternatieven zijn wÚl geschikt voor Windows XP

ATi Catalyst Drivers (32-bits)
ATi Catalyst Drivers (32-bits)

Grafische drivers installeren voor je ATi-kaart
NVIDIA ForceWare
NVIDIA ForceWare

Optimaliseren van NVIDIA grafische kaart
Heb ik daar wat aan :?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_135543096
quote:
Ik kan alleen zo gauw de Andromedanevel niet vinden in de foto. De nevel ligt in het gelijknamige
Hier, stelt niet veel voor:


En dat is dan met een 17-50 lens op 17mm. Groothoek bijna.

Dat OpenGL/Intelgraphics probleem valt niet snel te tackelen, ben ik bang. Ook veel bugreports uit de Linuxhoek met die chipset.
pi_135677088
Dat OpenGL gebeuren is nu op radicale wijze opgelost: ik heb nu een nieuwe laptop gekocht.
Nu meteen maar weer eens Stellarium installeren.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  donderdag 30 januari 2014 @ 00:42:04 #49
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_136123467
Arg! Is het net even helder, trekken de wolken er weer voor! Jupiter was net zichtbaar onder de balkonrand van de mensen boven, en de wolken trokken er voor. Nog net een gaatje in de wolken mee kunnen pakken, en iig de strepen en 3 manen kunnen zien, maar toen was de camera alweer opgeborgen. Weet iig wel dat de telescoop het kan :P
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_136199264
zaterdag 1 februari 2014
Vlak na zonsondergang is de smalle maansikkel zichtbaar, laag in het westzuidwesten. Pal onder de maan moet de planeet Mercurius te zien zijn.

zondag 2 februari 2014
Tussen 19.00 en 20.00 uur zie je de maansikkel boven de westzuidwestelijke horizon. Rechtsboven de maan is het Herfstvierkant te vinden, dat gevormd wordt door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.

maandag 3 februari
2014 Jupiter staat bij het vallen van de avond hoog in het oostzuidoosten. Vrijwel pal onder Jupiter zie je de heldere ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond.

dinsdag 4 februari 2014
Halverwege de avond, rond 22.00 uur, staat de beroemde 'Steelpan' van de Grote Beer hoog in het noordoosten, balancerend op de steel.

woensdag 5 februari 2014
Vanaf 06.30 uur zie je drie planeten aan de ochtendhemel: Venus, laag in het zuidoosten, en Saturnus en Mars, op grotere hoogte in het zuiden.
Bekijk dit hemelverschijnsel

donderdag 6 februari 2014
Eerste Kwartier (20.22 uur). De ster die je 's avonds rond 20.30 uur rechts van de maan ziet staan, hoog in het zuidwesten, is Hamal in het sterrenbeeld Ram.

vrijdag 7 februari 2014
De halfverlichte maan staat om 19.30 uur hoog in het zuiden. Links van de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier; boven de maan staat het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in de Stier.

zaterdag 8 februari 2014
Nauwe samenstand van de maan met Aldebaran, de hoofdster in het sterrenbeeld Stier. Rond 20.00 uur staat het tweetal hoog aan de zuidelijke hemel.

zondag 9 februari2014
De maan staat aan de hemel ongeveer halverwege de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier en de planeet Jupiter in de Tweelingen. Onder de maan zie je de ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion. Kijk rond 20.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

maandag 10 februari 2014
Vrij wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, links van de maan. Bekijk het tweetal rond 20.00 uur, hoog boven de zuidoostelijke horizon.

dinsdag 11 februari 2014
Vanavond staat de maan ongeveer tussen de heldere ster Procyon in de Kleine Hond en de planeet Jupiter in het sterrenbeeld Tweelingen. De zon bereikt vandaag (in Utrecht) trouwens pas om 12.54 uur zijn hoogste stand aan de zuidelijke hemel, ruim veertien minuten later dan normaal. Dat verschil - de zogeheten tijdvereffening, die vandaag zijn grootste waarde van het jaar bereikt - wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.

vrijdag 14 februari 2014
Links van de vrijwel volverlichte maan staat Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 21.00 uur in het oostzuidoosten.

zaterdag 15 februari 2014
Volle Maan (00.53 uur). Als de maan 's avonds opkomt in het oosten, zie je pal boven de maan een opvallende ster. Dat is Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Verder beweegt Mercurius vandaag min of meer tussen de aarde en de zon door. Als gevolg daarvan is de kleine planeet geruime tijd niet waarneembaar.

maandag 17 februari 2014
Tussen 06.30 en 07.00 uur, als het al begint te schemeren, is laag aan de zuidoostelijke hemel de planeet Venus zichtbaar.

woensdag 19 februari 2014
Een mooie samenstand van de planeet Mars, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de afnemende maan. Kijk 's morgens rond 06.00 uur in het zuidzuidwesten.

donderdag 20 februari 2014
De maan, de rode planeet Mars en de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd vormen rond 06.00 uur een opvallend, compact driehoekje aan de zuidzuidwestelijke hemel. Op grote afstand links van de maan zie je de planeet Saturnus.

vrijdag 21 februari 2014
Wijde samenstand van de maan met de planeet Saturnus, links van de maan. Kijk vanaf 06.00 uur, boven de zuidelijke horizon.

zaterdag 22 februari 2014
's Morgens rond 06.00 uur is er aan de zuidelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus. Op grotere afstand linksonder de maan staat de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (18.15 uur).

woensdag 26 februari 2014
Zeer nauwe samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Bekijk het tweetal vanaf 06.30 uur, laag aan de zuidoostelijke hemel. Zorg voor een zo vrij mogelijk uitzicht.

donderdag 27 februari 2014
Tijdens de ochtendschemering, zo tegen 07.00 uur, kun je laag in het zuidoosten op zoek gaan naar de maansikkel. Rechtsboven de maan schittert de planeet Venus; linksonder de maan is (met een verrekijker) heel misschien ook Mercurius te zien.

vrijdag 28 februari 2014
Rond 21.00 uur staat de planeet Jupiter hoog in het zuiden. Jupiter is momenteel verreweg het helderste object aan de hemel.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 3 februari 2014 @ 08:21:09 #51
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_136274833
Afgelopen nacht de race wel gewonnen:


En daarvoor de maan nog te pakken gekregen voor die in de haze verdween.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_136313511
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_137420743
Landelijke Sterrenkijkdagen 2014

De 38-ste Landelijke Sterrenkijkdagen 2014 zullen plaats hebben op 7, 8 en 9 maart.
Leden zonnestelsel Jacky Bij een groot aantal publiekssterrenwachten, sterrenkunde-verenigingen en particulieren in heel Nederland (in 2013 meer dan zeventig) zal het publiek welkom zijn om een blik door een telescoop te werpen. Het weer is altijd onzeker maar op veel plaatsen is er een aanvullend programma met presentaties en rondleidingen. Ondanks het slechte weer waren er in 2013 meer dan 5000 bezoekers. Als het weer een beetje meewerkt kan dat in 2014 beslist nog meer zijn
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_137422791
Wat leuk Crash, er is een sterrenwacht niet ver hier vandaan en de weersvoorspellingen zijn goed :)
pi_137425892
Is asteroide 2014 DX110 met het blote oog te zien vanavond ?
"You can call me Susan if it makes you happy"
pi_137426306
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 20:35 schreef TLC het volgende:
Is asteroide 2014 DX110 met het blote oog te zien vanavond ?
Een 30 meter steentje op een afstand van ongeveer 350,000 km
met het blote oog bekijken.....

Wat denk jezelf :')

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_137426452
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 20:43 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een 30 meter steentje op een afstand van ongeveer 350,000 km
met het blote oog bekijken.....

Wat denk jezelf :')

[ afbeelding ]
Haha ja ik zie het -naja niet dus- maar dat was dus duidelijk :D het was ook n lange dag hier
"You can call me Susan if it makes you happy"
pi_137438828
donderdag 6 maart 2014
Op grote afstand linksboven de maan is de oranjerode ster Aldebaran te zien, in het sterrenbeeld Stier. Pal boven de maan staat het Zevengesternte, de beroemde open sterrenhoop in de Stier. Kijk vanaf 20.00 uur, vrij hoog in het zuidwesten.

vrijdag 7 maart 2014
Nauwe samenstand van de bijna halfverlichte maan met de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Rond 20.00 uur staat het tweetal hoog in het zuidwesten.

zaterdag 8 maart 2014
Eerste Kwartier (14.27 uur). De maan vormt vanavond een platte, vrijwel gelijkbenige driehoek met de oranje sterren Aldebaran in de Stier en Betelgeuze in Orion.

zondag 9 maart 2014
Wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, linksboven de maan. Rond 20.00 uur staat het tweetal hoog in het zuiden.

maandag 10 maart 2014
Vanavond zie je Jupiter rechtsboven de maan. Kijk vanaf 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

dinsdag 11 maart 2014
Vrijwel pal onder de wassende maan staat Procyon, de hoofdster in het sterrenbeeld Kleine Hond. Kijk rond 21.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

woensdag 12 maart 2014
Tussen 05.00 en 05.30 uur zie je de planeten Saturnus en Mars aan de zuidzuidwestelijke hemel. Tegen 06.00 uur is in het zuidoosten ook Venus te zien.

donderdag 13 maart 2014
Op vrij grote afstand links van de maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 20.30 uur in het zuidoosten.

zondag 16 maart 2014
Volle Maan (18.08 uur). De Volle Maan staat altijd tegenover de zon aan de hemel. Vannacht, enkele dagen voor het begin van de lente, staat hij dicht bij het zogeheten herfstpunt, in het sterrenbeeld Maagd, waar de zon zich aan het begin van de herfst bevindt.

dinsdag 18 maart 2014
Zeer nauwe samenstand van de maan en de ster Spica in de Maagd. Kijk vanaf 22.30 uur in het zuidoosten. Vermoedelijk is een verrekijker nodig om de ster te zien, direct rechts van de maan. Op grotere afstand linksboven de maan staat de planeet Mars.

woensdag 19 maart 2014
Rond middernacht staat de maan laag in het zuidoosten. Rechtsboven de maan zie je de ster Spica en de planeet Mars; linksonder de maan komt Saturnus op.

donderdag 20 maart 2014
's Morgens rond 05.00 uur zie je de maan aan de zuidzuidwestelijke hemel. Hij wordt op grote afstand geflankeerd door de planeten Mars (rechts) en Saturnus (links). Vandaag begint ook de astronomische lente (17.57 uur). De zon beweegt van zuid naar noord over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.

vrijdag 21 maart 2014
In de vroege ochtenduren is er een nauwe samenstand van de maan en de planeet Saturnus, pal boven de maan. Rond 04.00 uur staat het duo vrij hoog in het zuiden.

zaterdag 22 maart 2014
De afnemende maan staat 's morgens rond 05.00 uur boven de zuidelijke horizon. Op enige afstand onder de maan zie je de oranje ster Antares in de Schorpioen. Vanaf 05.30 uur, als het al schemert, kun je ook de planeet Venus proberen te vinden, laag in het oostzuidoosten. Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon; de verschijning aan de ochtendhemel is echter niet erg gunstig.

maandag 24 maart 2014
Laatste Kwartier (02.46 uur). Aan het eind van de nacht zie je de halfverlichte maan laag in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Boogschutter.

dinsdag 25 maart 2014
De planeet Jupiter staat 's avonds rond 21.00 uur hoog aan de zuidwestelijke hemel, in het sterrenbeeld Tweelingen. Tussen Jupiter en de horizon is het opvallende wintersterrenbeeld Orion zichtbaar.

woensdag 26 maart 2014
Tussen 05.30 en 06.00 uur zie je de bijna halfverlichte maan en de heldere planeet Venus laag boven de zuidoostelijke horizon.

donderdag 27 maart 2014
Een mooie samenstand van de afnemende maan en de heldere planeet Venus, pal onder de maan. Bekijk het tweetal vanaf 05.30 uur, tijdens de ochtendschemerng, laag in het oostzuidoosten.

vrijdag 28 maart 2014 Rond 23.00 uur zie je de oranjerode planeet Mars boven de zuidoostelijke horizon staan. De blauwwitte ster rechtsonder Mars is Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd.

zondag 30 maart 2014
Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur MET (Midden Europese Tijd) wordt de klok ÚÚn uur vooruitgezet, naar 03.00 uur MEZT (Midden Europese Zomer Tijd). Vandaag is het ook Nieuwe Maan (20.45 uur MEZT).

maandag 31 maart 2014
Rond 01.00 uur (in de nacht van 31 maart op 1 april) zijn er drie heldere planeten waarneembaar: Jupiter in het westen, Mars op vrijwel dezelfde hoogte in het zuidzuidoosten, en Saturnus laag aan de zuidoostelijke hemel.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 maart 2014 @ 23:12:53 #59
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_137679036


Lekker helder vandaag. Foto gemaakt met mobiele telefoon. Vergroting 46x.
En nou eens kijken waar mijn T2-adapter is zodat ik fatsoenlijke foto's kan schieten :')
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
pi_137683582
Vorige week weer kunnen fotograferen, helaas nog niet echt goed resultaat;

Het 'klompje' galaxies staat op 300 miljoen lichtjaar afstand (!!), toch wel cool ;)


En van iets eerder, iets beter gelukt; de reflectie nevel in orion;

pi_137683674
Indrukwekkende foto's!
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_137685053
Niet echt goed resultaat zegt ie :')
Mooi! _O_
blablablablablablablablablablablablablabla
pi_137686140
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 07:55 schreef nikao het volgende:
Vorige week weer kunnen fotograferen, helaas nog niet echt goed resultaat;

Het 'klompje' galaxies staat op 300 miljoen lichtjaar afstand (!!), toch wel cool ;)
[ afbeelding ]

En van iets eerder, iets beter gelukt; de reflectie nevel in orion;

[ afbeelding ]
Geweldige foto's...

vraagje...
Waarmee
hoelang
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_137700541
quote:
1s.gif Op donderdag 13 maart 2014 10:24 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Geweldige foto's...

vraagje...
Waarmee
hoelang
Dank,

Deze 2 zijn gemaakt met een Nikon D7000 (ISO 800) op m'n Newton telescoop. Die newton heeft een opening van 200mm en brandpunt van 10000mm (F5 dus). Die staat op een montering (NEQ6) die 2 motoren heeft om de beweging van de aarde te kunnen volgen over 2 assen, zodat je de sterren ook in beeld houdt en al enigszins goed kunt 'volgen'. Dat is echter niet nauwkeurig genoeg om langer te kunnen fotograferen en daarom heb ik ook nog een 'guide camera' op de finder scope zitten. Die houdt 1 ster nauwkeurig in beeld en als de positie van die ster iets afwijkt dan corrigeert die guide camera de montering.
Zodoende kan je foto's maken van 5 minuten belichtingstijd (kan ook wel langer, maar ik kies meestal 5 minuten).
De eerste foto bestaat uit 34 foto's van 5 minuten, die kan je 'stacken' met speciale software (ik gebruik PixInsight).
De 2e foto is 19 foto's van 5 minuten.

De opstelling ziet er dan zo ongeveer uit;
pi_137707580
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 18:24 schreef nikao het volgende:

[..]

Dank,

Deze 2 zijn gemaakt met een Nikon D7000 (ISO 800) op m'n Newton telescoop. Die newton heeft een opening van 200mm en brandpunt van 10000mm (F5 dus). Die staat op een montering (NEQ6) die 2 motoren heeft om de beweging van de aarde te kunnen volgen over 2 assen, zodat je de sterren ook in beeld houdt en al enigszins goed kunt 'volgen'. Dat is echter niet nauwkeurig genoeg om langer te kunnen fotograferen en daarom heb ik ook nog een 'guide camera' op de finder scope zitten. Die houdt 1 ster nauwkeurig in beeld en als de positie van die ster iets afwijkt dan corrigeert die guide camera de montering.
Zodoende kan je foto's maken van 5 minuten belichtingstijd (kan ook wel langer, maar ik kies meestal 5 minuten).
De eerste foto bestaat uit 34 foto's van 5 minuten, die kan je 'stacken' met speciale software (ik gebruik PixInsight).
De 2e foto is 19 foto's van 5 minuten.

De opstelling ziet er dan zo ongeveer uit;
[ afbeelding ]
^O^ Dank voor de info.

Maak je alleen foto's van het heelal
of ook van de zon (H-alpha filter)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_137707950
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 20:43 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

^O^ Dank voor de info.

Maak je alleen foto's van het heelal
of ook van de zon (H-alpha filter)
Tot nu toe alleen het heelal. Zonnekijker heb ik niet (duur! maar wel erg gaaf) en planeten doe ik eigenlijk niet.

Laat je overigens niet afschrikken door de benodigde apparatuur, ook met een gewoon statief en camera kan je al veel doen. Volgende foto's allemaal gemaakt zonder fancy spullen (behalve de spiegelreflex en lenzen ;) ) en vanaf een gewoon statief


Voor de liefhebber; meer foto's hier:
http://www.flickr.com/photos/nikao/sets/72157631049689286/
pi_137708084
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 20:50 schreef nikao het volgende:

[..]

Tot nu toe alleen het heelal. Zonnekijker heb ik niet (duur! maar wel erg gaaf) en planeten doe ik eigenlijk niet.

Laat je overigens niet afschrikken door de benodigde apparatuur, ook met een gewoon statief en camera kan je al veel doen. Volgende foto's allemaal gemaakt zonder fancy spullen (behalve de spiegelreflex en lenzen ;) )

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Vroeger heb ik ook een telescoop gehad 1000mm newton.
Maar nooit aan astrofotografie gedaan. Dat was nog in de tijd van de analoge fotografie.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_137710392
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 20:52 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Vroeger heb ik ook een telescoop gehad 1000mm newton.
Maar nooit aan astrofotografie gedaan. Dat was nog in de tijd van de analoge fotografie.
De ontwikkeling van fotografie gaat zo enorm hard, resultaten die je nu kunt behalen vanuit je achtertuin blijft verbazingwekkend :)

Ben niet zo van het waarnemen, 'pluizenkijken' verveelt me snel eerlijk gezegd ;)
pi_138495419
vrijdag 4 april 2014
Rechtsonder de wassende maan is Aldebaran te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier.

zaterdag 5 april 2014
Rond 05.30 uur staan de planeten Saturnus en Mars op vrij grote onderlinge afstand aan de zuidwestelijke hemel. De blauwwitte ster linksonder Mars is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

zondag 6 april 2014
Vrij wijde samenstand van de bijna halfverlichte maan met de reuzenplaneet Jupiter, rechtsboven de maan. Bekijk het duo vanaf 22.00 uur, hoog in het westzuidwesten.

maandag 7 april 2014
Eerste Kwartier (10.31 uur). 's Avonds rond 22.30 uur zie je Jupiter op grote afstand rechts van de maan, hoog boven de westzuidwestelijke horizon.

dinsdag 8 april 2014
De rode planeet Mars staat vandaag rond 23.00 uur in oppositie met de zon, in het sterrenbeeld Maagd. Dat betekent dat hij tegenover de zon aan de hemel staat, de gehele nacht zichtbaar is, en zijn grootste helderheid bereikt.

woensdag 9 april 2014
De maan staat ongeveer halverwege de sterren Regulus in de Leeuw en Procyon in de Kleine Hond. Kijk vanaf 22.00 uur, hoog in het zuiden.

donderdag 10 april 2014
Linksboven de maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. De twee hemellichamen staan rond 22.30 uur hoog in het zuiden.

zaterdag 12 april 2014
Rond 05.00 uur 's morgens verdwijnt de maan in het westen onder de horizon. Hoger aan de hemel, in het zuidwesten, zijn de planeten Mars en Saturnus te vinden. Vanaf 06.00 uur is ook Venus te zien, laag in het oostzuidoosten.

zondag 13 april 2014
Rond 14.00 uur staat de grote planeto´de Vesta in oppositie met de zon. Dat betekent dat Vesta rond deze tijd de gehele nacht zichtbaar is, en zijn grootste helderheid bereikt. De dwergplaneet Ceres, die nog groter maar iets minder helder is, staat op 15 april in oppositie; beide planeto´den zijn (met een verrekijker) te vinden in het sterrenbeeld Maagd.

maandag 14 april 2014
Mooie groepering van de bijna-volle maan, de ster Spica in de Maagd en de rode planeet Mars. Rond 23.00 prijkt het trio boven de oostelijke horizon. Mars bereikt vandaag overigens zijn kleinste afstand tot de aarde tijdens deze oppositie: 92,4 miljoen kilometer.

dinsdag 15 april 2014
Volle Maan (09.42 uur). Dit is de zogeheten Paasvollemaan (de eerste volle maan na het begin van de lente). Vanuit Noord-Amerika, Zuid-Amerika en AustraliŰ is een totale maansverduistering zichtbaar die 1 uur en 19 minuten duurt.

woensdag 16 april 2014
Tegen middernacht komt de vrijwel vol verlichte maan op in het zuidoosten. Direct linksonder de maan is de planeet Saturnus te zien. Later in de nacht, rond 03.30 uur, bereikt het tweetal zijn hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.

vrijdag 18 april 2014
De reuzenplaneet Jupiter staat rond 22.30 uur hoog boven de westelijke horizon. Pal boven Jupiter zie je Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
Bekijk dit

zaterdag 19 april 2014
Wijde samenstand van de maan met de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, rechtsonder de maan. Rond 04.30 uur staat het duo boven de zuidelijke horizon.

zondag 20 april 2014
Eerste Paasdag. Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste Volle Maan in de lente.

maandag 21 april 2014
Mars en Saturnus staan 's morgens vroeg, rond 05.00 uur, aan de zuidwestelijke hemel. Op ongeveer gelijke hoogte in het zuidzuidoosten staat de maan.

dinsdag 22 april 2014
Laatste Kwartier (09.52 uur). Vandaag vindt ook het maximum plaats van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Thatcher in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen.

woensdag 23 april 2014
Rond 22.30 uur is de reuzenplaneet Jupiter zichtbaar als een heldere 'ster', hoog boven de westelijke horizon.

vrijdag 25 april 2014
Tijdens de ochtendschemering, tussen 05.30 en 06.00 uur, kun je laag in het oostzuidoosten op zoek naar de planeet Venus, linksonder de afnemende maan.

zaterdag 26 april 2014
Kijk eens of je tijdens de ochtendschemering (tussen 05.30 en 06.00 uur) laag in het oostzuidoosten de maansikkel kunt vinden, met rechts ervan de planeet Venus. De kleine planeet Mercurius is rond deze tijd in ieder geval niet zichtbaar: vandaag beweegt hij (gezien vanaf de aarde) min of meer achter de zon langs. De koningsplaneet Jupiter prijkt op deze eerste Koningsdag 's avonds rond 23.00 uur aan de westelijke hemel, in het sterrenbeeld Tweelingen.

maandag 28 april 2014
Voor het aanbreken van de ochtendschemering, rond 04.30 uur, zie je de planeten Saturnus en Mars en de ster Spica in de Maagd aan de zuidwestelijke hemel.

dinsdag 29 april 2014
Nieuwe Maan (08.14 uur). Gezien vanuit Antarctica schuift de maan vandaag voor de zon langs, en is een ringvormige zonsverduistering zichtbaar.

woensdag 30 april 2014
Rond 23.30 uur zie je de planeet Saturnus vrij laag boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechtsboven Saturnus zijn de ster Spica en de planeet Mars zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_138935752
15-04-2014

Serie van vier 'bloedmanen' in aantocht


ę afp.

LIVE De komende achttien maanden kunnen liefhebbers van bijzondere hemelverschijnselen maar liefst vier maansverduisteringen spotten. Deze zogenaamde 'bloedmanen' zijn echter alleen in Amerika, Nieuw-Zeeland en AustraliŰ te zien. Vandaag komt de eerste tevoorschijn.

National Geographic legt uit dat deze maansverduisteringen alleen voorkomen wanneer een volle maan, de aarde en de zon op een lijn staan. Tijdens de verduistering bevindt de maan zich in de schaduw van de aarde waardoor er geen direct zonlicht op de maan kan vallen. Toch laat de atmosfeer van de aarde een beetje zonlicht door. Het licht wordt gebroken waardoor de lichtstralen rood worden. De maan krijgt zo een oranjerode gloed.

De eerst bloedmaan van vanavond is in BelgiŰ niet zichtbaar, maar van de laatste zouden we wel een glimp kunnen opvangen. Diegenen die alle bloedmanen willen bewonderen, kunnen het live volgen via de website SLOOH Observatory, of met de livestream van NASA hieronder.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_139158546
Vanavond kijken of we de Lyriden nog kunnen zien. Kijken of ik er nog een foto van kan maken (nog nooit gedaan :@ )
pi_139341040
25-04-2014

Ster is zo koud als Noordpool


ę afp.

Op de meeste sterren is het kokend heet, maar niet op een nieuw ontdekt hemellichaam. Sterker nog, het vriest er. Dat blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA naar buiten heeft gebracht.

Twee ruimtetelescopen van de organisatie, WISE en Spitzer, keken naar de ster. De temperatuur aan het oppervlak ligt tussen de 13 en 48 graden onder nul. Dat is vergelijkbaar met de Noordpool op aarde, benadrukt de NASA.

De koude ster heeft de naam WISE J085510.83-071442.5 gekregen. Het is een zogeheten bruine dwerg. Dat zijn in feite mislukte sterren. Er komt geen kernreactie op gang, dus geven ze geen energie en licht. Dat maakt ze heel moeilijk om te zien.

Omdat ze geen energie afgeven, zijn bruine dwergen erg koud, maar nog nooit is er een gevonden die zo koud is. De vorige recordhouders waren rond kamertemperatuur.

De ster staat op slechts 7,2 lichtjaar (68 biljoen kilometer) afstand van de aarde. Voor ruimtebegrippen is dat een kippeneindje. Er zijn maar een paar sterren bekend die dichterbij staan.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_139578380
maandag 5 mei 2014
Maximum van de ╚ta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Halley in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen.

dinsdag 6 mei 2014
De bijna halfverlichte maan staat 's avonds halverwege de sterren Regulus in de Leeuw en Procyon in de Kleine Hond. Kijk rond 23.00 uur in het westzuidwesten.

woensdag 7 mei 2014
Eerste Kwartier (05.15 uur). 's Avonds rond 23.00 uur zie je op vrij grote afstand linksboven de maan de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, in het zuidwesten.

vrijdag 9 mei 2014
Vanaf 22.30 uur zie je Jupiter boven de westelijke horizon.

zaterdag 10 mei 2014
Wijde samenstand van de maan en de planeet Mars, links van de maan. Bekijk de samenstand rond 23.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Lager in het zuidoosten staat de geringde planeet Saturnus, die rond 20.00 uur in oppositie is met de zon, in het sterrenbeeld Weegschaal. Dat betekent dat hij tegenover de zon aan de hemel staat, de gehele nacht zichtbaar is, en zijn grootste helderheid bereikt.

zondag 11 mei 2014
Op flinke afstand rechtsboven de maan zie de oranjerode planeet Mars. Kijk rond 23.00 uur, vrij hoog boven de zuidelijke horizon. De ster linksonder de maan is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

maandag 12 mei 2014
De ster Spica in de Maagd staat vanavond op kleine afstand rechts van de maan. Rond middernacht bereikt het tweetal de hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.

dinsdag 13 mei 2014
Tegen middernacht staat de maan in het zuidzuidoosten. De heldere 'ster' links van de maan is de planeet Saturnus.

woensdag 14 mei 2014
Volle Maan (21.16 uur). Rond 22.30 uur staat de maan laag in het zuidoosten; rechtsboven ervan zie je de planeet Saturnus.

donderdag 15 mei 2014
Aan het begin van de ochtendschemering, tegen 04.30 uur, staat de volverlichte maan vrij laag in het zuidwesten, met rechts ervan de planeet Saturnus.

zaterdag 17 mei 2014
Tijdens de avondschemering zijn de planeten Mercurius en Jupiter zichtbaar aan de westnoordwestelijke hemel. Om Mercurius te zien heb je een vrij uitzicht nodig. Na 23.00 uur is het echt donker, maar dan is de kleine planeet onder de horizon verdwenen.

zondag 18 mei 2014
Tegen middernacht staan de planeten Mars en Saturnus hoog aan de zuidelijke hemel. Ongeveer halverwege de twee planeten is Spica te zien, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd.

maandag 19 mei 2014
Bij het aanbreken van de dag (de zon komt rond 05.40 uur op) staat de afnemende maan boven de zuidelijke horizon.

woensdag 21 mei 2014
Laatste Kwartier (14.59 uur). 's Morgens rond 04.30 uur staat de halfverlichte maan vrij laag aan de zuidoostelijke hemel.

donderdag 22 mei 2014
Tijdens de avondschemering zie je Jupiter in het westnoordwesten. Rechtsonder Jupiter moet ook Mercurius zichtbaar zijn. Kijk vanaf 22.30 uur.

vrijdag 23 mei 2014
De oranjerode planeet Mars, de blauwwite ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de gelige planeet Saturnus staan in de loop van de avond (op grote onderlinge afstand) aan de zuidelijke hemel. Kijk rond 23.30 uur.

zondag 25 mei 2014
Het zal niet meevallen, maar als je een half uur voor zonsopkomst, rond 05.00 uur, laag in het oosten de maansikkel ziet, kun je linksonder de maan op zoek gaan naar de planeet Venus. Gebruik eventueel een verrekijker. Die heb je misschien ook nodig om 's avonds Mercurius te vinden. De kleine planeet bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Hij is tijdens de avondschemering te zien, vrij laag in het westnoordwesten. Verwar Mercurius niet met Jupiter, die hoger aan de hemel staat en veel helderder is.

maandag 26 mei 2014 's Morgens tussen 05.00 en 05.30 uur kun je laag aan de oostelijke hemel op zoek gaan naar de planeet Venus, met links daarvan de smalle maansikkel.
Bekijk dit hemelverschijnsel

dinsdag 27 mei 2014
Tussen 22.30 en 23.00 uur, als het nog schemert, zijn de planeten Jupiter en Mercurius zichtbaar aan de westnoordwestelijke hemel.

donderdag 29 mei 2014
Rond middernacht bereikt Saturnus bijna zijn hoogste positie aan de zuidelijke hemel, in het sterrenbeeld Weegschaal. Op grote afstand rechts van de planeet zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de planeet Mars, die helderder is dan Saturnus.

vrijdag 30 mei 2014
De Zomerdriehoek, gevormd door de sterren Wega in het sterrenbeeld Lier, Deneb in de Zwaan en Alta´r in de Arend, staat rond middernacht boven de oostelijke horizon.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_139764191
Mars is mooi te zien!
pi_139886129
Net terug van vakantie op La Palma.... de 'achtertuin' van het huisje daar gaf een fraaie blik op de echt donkere lucht... wauw! Jupiter, Mars en Saturnus enorm goed te zien en later in de nacht de (centrale) melkweg echt knallend aan de hemel.

uiteraard ook weer gefotografeerd ;)alle astrofoto's van de trip hier;
https://www.flickr.com/photos/nikao/sets/72157644441454223/
pi_139894978
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 22:23 schreef nikao het volgende:
Net terug van vakantie op La Palma.... de 'achtertuin' van het huisje daar gaf een fraaie blik op de echt donkere lucht... wauw! Jupiter, Mars en Saturnus enorm goed te zien en later in de nacht de (centrale) melkweg echt knallend aan de hemel.

uiteraard ook weer gefotografeerd ;)

[ afbeelding ]

alle astrofoto's van de trip hier;
https://www.flickr.com/photos/nikao/sets/72157644441454223/
awesome
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_139896418
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 22:23 schreef nikao het volgende:
Net terug van vakantie op La Palma.... de 'achtertuin' van het huisje daar gaf een fraaie blik op de echt donkere lucht... wauw! Jupiter, Mars en Saturnus enorm goed te zien en later in de nacht de (centrale) melkweg echt knallend aan de hemel.

uiteraard ook weer gefotografeerd ;)

[ afbeelding ]

alle astrofoto's van de trip hier;
https://www.flickr.com/photos/nikao/sets/72157644441454223/
Schitterend, machtig mooi _O_
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_140199724
21-05-2014

Grootste meteorenregen van 2014 komt eraanIn de nacht van vrijdag op zaterdag (23 op 24 mei) is in alle vroegte waarschijnlijk de grootste meteorenregen van het jaar te zien. Bij helder weer zijn vanuit Nederland tussen middernacht en vier uur ‘s ochtends tientallen vallende sterren zien.

De meteorenregen beleeft een premiŔre: voor het eerst komen er stofdeeltjes van de verloren komeet 209P/LINEAR in de atmosfeer van de aarde terecht. De deeltjes zijn niet groter dan een zandkorrel en komen op ongeveer 100 kilometer boven onze hoofden de atmosfeer binnen. Omdat dit vooral heel hard gaat (met meer dan 100.000 kilometer per uur) wordt de lucht voor de meteoor bij elkaar gedrukt, die gaat het gloeien en zorgt voor de lichtgevende staart. Dit wordt ook wel een vallende ster genoemd.

Meteoren worden veroorzaakt door ruimtegruis, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 km boven ons hoofd in de atmosfeer terechtkomt. Door de hoge snelheden (100.000 km/uur) wordt de lucht vˇˇr het steentje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht. Dit is een meteoor, maar wordt ook regelmatig een vallende ster genoemd.

Doordat de deeltjes van recente datum zijn, is de wolk nog compact en de meteorenzwerm kort en hevig. Of het zo’n spektakel wordt als verwacht is nog onduidelijk omdat het de eerste keer is dat ‘ie te zien is. Volgens de berekeningen is de beste tijd om te kijken 02:45 uur in de ochtend, aan de noordelijke hemel niet ver van de Poolster.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 24 mei 2014 @ 13:26:37 #79
277627 Seven.
We are Borg.
pi_140310809
Verdomme, ik wilde het echt zien maar ik heb een jetlag omdat ik paar dagen geleden teruggekomen ben uit de VS. 13 uur geslapen en heel dit spektakel gemist :') . Wie heeft het wel gezien?
Resistance is futile.
pi_140311037
ik ben er voor opgestaan, maar na 5 minuten had ik het te koud en ben ik weer aan slapen :')
blablablablablablablablablablablablablabla
pi_140311156
Ik ben middenin de nacht naar het platteland gefietst (okee, dat is maar een paar kilometer, maar toch..) met fotografie-zooi en al. Was heel mooi, de natuur en de sterren en zulks, maar die meteoren lieten het lelijk afweten }:|
pi_140311210
quote:
2s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 13:42 schreef Nemephis het volgende:
Ik ben middenin de nacht naar het platteland gefietst (okee, dat is maar een paar kilometer, maar toch..) met fotografie-zooi en al. Was heel mooi, de natuur en de sterren en zulks, maar die meteoren lieten het lelijk afweten }:|
niks gezien?
blablablablablablablablablablablablablabla
  zaterdag 24 mei 2014 @ 13:50:24 #83
277627 Seven.
We are Borg.
pi_140311345
Ik was in New Hampshire, nog nooit zulke sterren gezien in mijn leven!
Resistance is futile.
pi_140312384
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 13:44 schreef Schunckelstar het volgende:

[..]

niks gezien?
Geen meteoren in ieder geval. Zelfs geen kleintje.

Maar het was verder wel mooi: Lekker weer, heldere hemel (wel wat lichtvervuiling maarja, Nederland..), witte wiev'n, allemaal dierengeluiden om je heen.. de nacht heeft wel wat O+
  maandag 26 mei 2014 @ 16:50:03 #85
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_140390438
ik heb niks gezien, bewolkt :r
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_140420633
Ik wil misschien een telescoop kopen. Waar moet ik op letten als beginner zonder ervaring. Ik wil gewoon planeten bekijken.
pi_140533508
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2014 11:57 schreef lipper het volgende:
Ik wil misschien een telescoop kopen. Waar moet ik op letten als beginner zonder ervaring. Ik wil gewoon planeten bekijken.
Ik heb een Meade etx-70.
Die heb ik toen voor 100 euro (aanbieding) gekocht + statief. Degelijke telescoop (gemotoriseerd) met computer (1471 hemelobjecten voorgeprogrammeerd). De telescoop blijft, nadat het object gevonden is, deze met de juiste snelheid volgen. Zeker aan te raden.

En anders moet je de opvolger kopen: Maede etx-80. De openening is 14% groter
die kost 334euro (of de opvolger daarvan, de Maede etx-90, die is maar 50 euro duurder dan de -80 (zie de superkortingen))
http://www.telescoop-expert.nl/meade-etx-80

hier zijn een aantal superkortingen
http://www.meade-online.n(...)/Meade-SUPERKORTING!!.html

en hier zijn nog een paar aanbiedingen
http://www.meade-online.nl/aanbiedingen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_140800019
zaterdag 7 juni 2014
Rond middernacht is boven de zuidwestelijke horizon een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Mars, vlak boven de maan.

zondag 8 juni 2014
Tegen middernacht is in het zuidwesten een zeer nauwe samenstand te zien van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, direct linksonder de maan. Mogelijk heb je een verrekijker nodig om de ster te zien in het felle maanlicht. Rond 02.00 uur wordt de kleinste onderlinge afstand bereikt.

maandag 9 juni 2014
De maan staat vanavond vrijwel exact halverwege de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de planeet Saturnus, die zich in de Weegschaal bevindt.

dinsdag 10 juni 2014
Een mooie, nauwe samenstand van de maan met Saturnus, rechtsboven de maan. Rond middernacht staat het duo vrij hoog boven de zuidelijke horizon.

woensdag 11 juni 2014
Op vrij grote afstand linksonder de maan zie je de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Bekijk de samenstand rond middernacht, aan de zuidelijke hemel.

donderdag 12 juni 2014
Antares, de hoofdster in de Schorpioen, staat vanavond op vrij grote afstand rechtsonder de bijna volverlichte maan. Kijk tegen middernacht in het zuidzuidoosten.

vrijdag 13 juni 2014 Volle Maan (06.11 uur). Rond 23.30 uur zie je de maan laag in het zuidoosten. In de zomer staat de Volle Maan nooit hoog aan de hemel. Door de lage stand lijkt hij extra groot, maar dat is gezichtsbedrog.

zaterdag 14 juni 2014
Tijdens de avondschemering is de reuzenplaneet Jupiter nog te zien, laag boven de westnoordwestelijke horizon. Kijk rond 23.00 uur.

zondag 15 juni 2014
Rond middernacht zie je hoog aan de oostelijke hemel de Zomerdriehoek. Die wordt gevormd door drie heldere sterren: Deneb in het sterrenbeeld Zwaan, Wega in het kleine sterrenbeeldje de Lier, en Alta´r in de Arend.

maandag 16 juni 2014
Heb je een vrij uitzicht op het westnoordwesten, dan kun je tijdens de avondschemering, tussen 23.00 en 23.30 uur, op zoek naar de planeet Jupiter.

dinsdag 17 juni 2014
De planeet Mars prijkt rond middernacht aan de zuidwestelijke hemel. Links van Mars staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd; op nog grotere afstand is ook Saturnus zichtbaar.

donderdag 19 juni 2014
Mercurius beweegt vandaag min of meer tussen de aarde en de zon door. De kleine planeet is daardoor geruime tijd niet zichtbaar. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (20.39 uur).

vrijdag 20 juni 2014
's Morgens vroeg, rond 03.30 uur, zie je de halfverlichte maan boven de oostzuidoostelijke horizon, onder het zogeheten Herfstvierkant (het sterrenbeeld Pegasus).

zaterdag 21 juni 2014
Begin van de astronomische zomer (12.51 uur). De zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. Op het noordelijk halfrond van de aarde is 21 juni de langste dag van het jaar.

zondag 22 juni 2014
De twee helderste 'sterren' die je rond middernacht aan de zuidwestelijke hemel ziet staan, zijn de planeten Mars en Saturnus. Links van de oranjerode planeet Mars zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, die een duidelijk blauwwitte kleur heeft.

maandag 23 juni 2014
's Morgens rond 04.00 uur is de afnemende maan laag boven de oostelijke horizon zichtbaar.

dinsdag 24 juni 2014
Als je een vrij uitzicht op de oostnoordoostelijke horizon hebt, kun je tijdens de ochtendschemering, tussen 04.00 en 04.30 uur, op zoek naar de afnemende maansikkel, met direct links daarvan de planeet Venus.

woensdag 25 juni 2014
De planeet Mars en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staan rond 23.30 uur boven de zuidwestelijke horizon. Op grote afstand links van het tweetal is de planeet Saturnus zichtbaar.

donderdag 26 juni 2014
Kijk eens of je rond middernacht de heldere winterster Capella kunt vinden. Die bevindt zich 's zomers laag aan de noordelijke hemel.

vrijdag 27 juni 2014
Nieuwe Maan (10.08 uur).

zaterdag 28 juni 2014
De heldere planeet Venus is zichtbaar als 'morgenster'. Tussen 04.30 en 05.00 uur zie je hem laag boven de oostnoordoostelijke horizon.

zondag 29 juni 2014
De beroemde Steelpan (gevormd door de zeven helderste sterren van de Grote Beer) staat rond middernacht hoog in het noordwesten. In het verlengde van de kromme steel vind je de heldere, oranje ster Arcturus in het sterrenbeeld Bo÷tes.

maandag 30 juni 2014
De oranje ster die rond 23.30 uur in het zuiden staat is Antares in de Schorpioen. Op grote afstand rechtsboven Antares zie je de planeet Saturnus; in het zuidwesten staan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de rode planeet Mars.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_140800959
afgelopen nacht heb ik het ISS voorbij zien vliegen :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_140830848
07-06-2014

Vallende sterren spotten voor dummies

Vallende sterren spotten? Dat is nogal een gedoe. Voor wie de uitdaging liever uit de weg gaat, staat hieronder een prachtige timelapse van zeven jaar meteorenzwermen.


Thomas O’Brien trotseerde de koude nachten in een tentje
zodat wij het niet hoeven te doen.
Bron: Thomas O’Brien

Vanavond om acht uur bereikt meteorenzwerm de Arietiden zijn maximum. Ik heb helaas slecht nieuws voor de enthousiaste sterrenspotters onder ons: de zon gaat pas om vijf voor tien onder, dus gaat de piek van de zwerm aan onze neus voorbij. Daarbij is de maan vannacht voor zo’n 60% verlicht. Te veel maanlicht kan mooie meteoren aan ons zicht onttrekken. Eventueel kun je opblijven tot 02.44 uur, wanneer de maan ondergaat en de meteoren vrij spel geeft. Tegen die tijd is de kans op mooie meteoren echter wel al flink geslonken.

Het lijkt soms alsof we altijd pech hebben. Nederland is niet het ideale land om vallende sterren te zien. Je moet gewapend zijn met eindeloos geduld en een thermoskan vol warme koffie, ander kun je het in de meeste gevallen schudden.

Maar er is ook goed nieuws. Wie zonder moeite van sterrenregens wil genieten, kan gewoon terecht op Vimeo. In de onderstaande video laat sterrenspotter Thomas O’Brien ons meegenieten van de mooiste meteoren die hij zeven jaar (!) tijd vastlegde. De meteorenzwermen die we hier zien, zijn de Perse´den, de Geminiden en de Leoniden – jaarlijks terugkerende fenomenen.


Meteor door tmophoto

Wie toch live wil genieten kan vanavond een poging doen. Of, als je liever tot de warme zomeravonden wacht, op 13 augustus wanneer de Perse´den ons bezoeken.

(newscientist)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141842841
vrijdag 4 juli 2014
Rond 02.00 uur staat de aarde in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).

zaterdag 5 juli 2014
Eerste Kwartier (13.59 uur). Direct links van de halfverlichte maan zie je de planeet Mars en, op iets grotere afstand, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

zondag 6 juli 2014
Rond 23.30 uur is een mooie groepering aan de zuidwestelijke hemel te zien: rechts van de maan staat de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de oranjerode planeet Mars. Op grote afstand links van de maan zie je de planeet Saturnus.

maandag 7 juli 2014
Mooie samenstand van de maan en de planeet Saturnus, linksboven de maan. Kijk rond 23.30 uur in het zuidzuidwesten.

dinsdag 8 juli 2014
Tijdens de ochtendschemering, vanaf 04.30 uur, is Venus te zien, boven de oostnoordoostelijke horizon. Na 05.00 uur, als het al volop schemert, kun je met een verrekijker ook op zoek naar Mercurius, linksonder Venus.

woensdag 9 juli 2014
Op vrij grote afstand rechtsonder de maan is de oranje ster Antares te zien, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen.

donderdag 10 juli 2014
De planeet Mars en de ster Spica staan dicht bij elkaar in het zuidwesten. Kijk rond 23.30 uur. Op 14 juli bereiken ze de kleinste onderlinge afstand.

zondag 13 juli 2014
De twee grote planeto´den Ceres en Vesta staan vannacht zeer dicht bij elkaar aan de hemel, in het sterrenbeeld Maagd. Om ze te zien is wel minstens een verrekijker nodig.

dinsdag 15 juli 2014
Rond middernacht staat de kolossale Zomerdriehoek (gevormd door de sterren Deneb in het sterrenbeeld Zwaan, Wega in de Lier en Alta´r in de Arend) hoog boven de zuidoostelijke horizon.

woensdag 16 juli 2014
Vanaf 23.00 uur zie je de planeten Mars en Saturnus aan de zuidwestelijke hemel staan. Rechtsonder Mars staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

donderdag 17 juli 2014
De planeten Mercurius en Venus staan vandaag vrij dicht bij elkaar aan de ochtendhemel. Bekijk het tweetal tussen 04.30 en 05.00 uur, als het al schemert. Mercurius staat linksonder Venus en is een stuk minder helder.

vrijdag 18 juli 2014
Een winterster in de zomer: Capella, de helderste ster van het wintersterrenbeeld Voerman, is rond 23.30 uur heel laag boven de noordelijke horizon te zien.

zaterdag 19 juli 2014
Laatste Kwartier (04.08 uur). Aan het begin van de schemering staat de maan hoog aan de oostzuidoostelijke hemel. Vanaf 04.30 uur is laag in het oostnoordoosten ook de heldere planeet Venus zichtbaar.

maandag 21 juli 2014
De afnemende maan, de ster Aldebaran en het Zevengesternte vormen een rechthoekige driehoek aan de oostelijke hemel. Kijk 's morgens rond 04.00 uur.

dinsdag 22 juli 2014
Samenstand van de afnemende maan met de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Bekijk het duo rond 04.00 uur, vrij laag aan de oostelijke hemel. Op grotere afstand boven de maan is het Zevengesternte te zien, de bekende open sterrenhoop.

woensdag 23 juli 2014
De planeten Mars en Saturnus staan 's avonds rond 23.00 uur aan de zuidwestelijke hemel. Rechtsonder Mars is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd te zien.

donderdag 24 juli 2014
Tijdens de ochtendschemering zie je links van de maansikkel de planeet Venus. Kijk vanaf 04.30 uur, laag in het oostnoordoosten. Verder staat de reuzenplaneet Jupiter vandaag (gezien vanaf de aarde) min of meer 'achter' de zon aan de hemel. De afstand tot Jupiter is nu het grootst: ca. 940 miljoen kilometer. De planeet is echter niet zichtbaar.

vrijdag 25 juli 2014
Rond middernacht is het W-vormige herfststerrenbeeld Cassiopeia zichtbaar, hoog aan de noordoostelijke hemel.

zaterdag 26 juli 2014
Ongeveer een uur voor zonsopkomst, rond 04.50 uur, is Venus zichtbaar in het oostnoordoosten.

zondag 27 juli 2014
Nieuwe Maan (00.42 uur).

maandag 28 juli 2014
Om 05.28 staat de maan op 406.568 kilometer afstand van de aarde, de grootste afstand van het jaar (7% groter dan gemiddeld). Vannacht is ook het maximum van de Delta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman.

woensdag 30 juli 2014
Maximum van de Alfa-Capricorniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Steenbok.

donderdag 31 juli 2014
Tijdens de avondschemering is de maan laag boven de westelijke horizon zichtbaar. Hoger aan de hemel, in het zuidwesten, zie je (van links naar rechts) de planeten Saturnus en Mars en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143190691
vrijdag 8 augustus 2014
Gezien vanaf de aarde beweegt Mercurius vandaag min of meer achter de zon langs. Als gevolg daarvan is de planeet geruime tijd niet waarneembaar.

zaterdag 9 augustus 2014
Hoog boven de maan zie je de Zomerdriehoek. Kijk rond 23.00 uur.

zondag 10 augustus 2014
Volle Maan (20.09 uur). De maan staat vandaag om 19.44 uur op 356.896 kilometer afstand, de kleinste afstand van het jaar (7% kleiner dan gemiddeld). De Volle Maan is daardoor groter en vooral helderder dan normaal. De 'supermaan' staat rond 23.00 uur in het zuidoosten, op de grens van de sterrenbeelden Steenbok en Waterman.

maandag 11 augustus 2014
Aan het eind van de schemering, rond 22.30 uur, zie je de planeten Saturnus en Mars vrij laag boven de zuidwestelijke horizon.

dinsdag 12 augustus 2014
Maximum van de Perse´den, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Swift-Tuttle in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Het maximum van de zwerm vindt helaas slechts twee dagen na Volle Maan plaats, waardoor alleen de helderste meteoren zichtbaar zullen zijn.

woensdag 13 augustus 2014
Rond 23.00 uur is de maan net opgekomen in het oosten. Pal boven de maan zie je het Herfstvierkant, gevormd door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.

vrijdag 15 augustus 2014
's Morgens rond 05.00 uur, bij het aanbreken van de ochtendschemering, staat de maan heel hoog in het zuiden, in het sterrenbeeld Vissen.

zaterdag 16 augustus 2014
Kijk of je rond 22.30 uur het Dierenriemsterrenbeeld Boogschutter kunt herkennen, vrij laag in het zuiden. De helderste sterren hebben de vorm van een theepot.

zondag 17 augustus 2014
Laatste Kwartier (14.26 uur). De halfverlichte maan vormt 's morgens een rechthoekige driehoek met de ster Aldebaran en het Zevengesternte, beide in de Stier.

maandag 18 augustus 2014
Zeer nauwe samenstand van de planeten Venus en Jupiter. Venus is de helderste van de twee. Tegen 05.30 uur, als het al schemert, kun je naar de planeten op zoek gaan, laag in het oostnoordoosten. Gebruik eventueel een verrekijker; heel misschien kun je direct linksboven de twee planeten dan ook de open sterrenhoop de Krib ontwaren.

dinsdag 19 augustus 2014
Vˇˇr het aanbreken van de schemering, rond 05.00 uur, zie je rechtsboven de maan de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, hoog in het oostzuidoosten.

woensdag 20 augustus 2014
De maan wordt aan de ochtendhemel (rond 05.00 uur) omringd door heldere wintersterren: Capella, Castor en Pollux, Betelgeuze en Rigel, en Aldebaran.

donderdag 21 augustus 2014
De planeten Mars en Saturnus staan aan het begin van de avond laag in het westen. Kijk vanaf 22.00 uur.

vrijdag 22 augustus 2014
Linksboven de afnemende maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 05.00 uur, in het oostnoordoosten.

zaterdag 23 augustus 2014
's Morgens vroeg kun je links van de smalle maansikkel de planeten Jupiter en Venus zien. Kijk laag in het oostnoordoosten, rond 05.30 uur, als het al schemert.

zondag 24 augustus 2014
Mars en Saturnus staan vanavond precies onder elkaar aan de zuidwestelijke hemel. Kijk rond 22.00 uur en zorg voor een vrij uitzicht.

maandag 25 augustus 2014
Nieuwe Maan (16.13 uur). Saturnus en Mars bereiken vandaag de kleinste schijnbare onderlinge afstand, laag aan de zuidwestelijke avondhemel. De twee planeten zijn even helder, maar Mars (de onderste) is duidelijk roder van kleur. Bekijk de samenstand vanaf 21.30 uur.

dinsdag 26 augustus 2014
De planeten Mars en Saturnus en de ster Zubenelgenubi in de Weegschaal vormen een compact driehoekje. Kijk rond 22.00 uur in het zuidwesten.

zaterdag 30 augustus 2014
Wijde samenstand van de maan met de planeten Mars en Saturnus. Kijk vanaf 21.00 uur in het zuidwesten.

zondag 31 augustus 2014
Zeer nauwe samenstand van de wassende maan en de planeet Saturnus. Kijk vanaf 21.30 uur, laag in het zuidwesten. Linksonder het duo zie je de planeet Mars.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143190773
07-08-2014

4 weetjes over de vallende sterren die u vanaf morgen op spektakel trakteren


ę Flickr/Martin Steele.

De Aarde heeft de komende dagen haar jaarlijkse afspraak met de Perse´den. Vanaf morgen zijn daardoor elke nacht tientallen vallende sterren te zien. Het hoogtepunt wordt bereikt in de ochtend van 13 augustus, maar ook de dagen voordien kan u al genieten van een spectaculair schouwspel aan de hemel. Met onderstaande weetjes zal u alvast scoren bij uw nachtelijke gezelschap.
Hoe ontstaan vallende sterren?

Vallende sterren hebben niets te maken met Úchte sterren. Een komeet die zich richting zon beweegt, stoot door de warmte stofdeeltjes af. Zo wordt zijn typerende staart gevormd. Die deeltjes blijven achter in de ruimte. Vanaf morgen verplaatst onze planeet zich door de Perse´den, de stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. Wanneer de deeltjes botsen met onze atmosfeer, verbranden ze en vormen ze kortstondig een lichtstreep aan de hemel - het verschijnsel dat we kennen als een vallende ster of meteoor.

Waarom zien we jaarlijks een meteorenregen?
De Perse´den - wegens de grote helderheid de bekendste meteorenzwerm - zijn elk jaar zichtbaar in augustus. Het puinspoor van de komeet Swift-Tuttle blijft op een bepaalde plek in de ruimte hangen, waardoor de Aarde er elk jaar opnieuw door moet in zijn baan, om de zon. Omdat de meteoren in onze atmosfeer verbranden, zou het logisch lijken dat we jaarlijks minder vallende sterren spotten. Dat is echter niet het geval, omdat de baan van de aarde nooit exact dezelfde is. De komeet zelf heeft een omlooptijd van 133 jaar. Dat betekent dat hij elke 133 jaar nieuw puin achterlaat, wanneer hij zich richting zon begeeft.

Wat is het beste moment om vallende sterren te spotten?
De activiteit van de Perse´den stijgt sterk vanaf morgen. De meeste meteoren zijn er dit jaar op 13 augustus om 7 uur 's ochtends. Dan is het echter al licht. De meeste vallende sterren kan u die nacht spotten vanaf 2 uur; in de uren voor het hoogtepunt zijn tientallen meteoren per uur zichtbaar. Ook in de dagen voor en na 13 augustus bent u getuige van een indrukwekkend schouwspel. Door de hoge stand van de radiant - dat is de plaats waar de meteoren vandaan lijken te komen - is tijdens de tweede helft van de nacht het grootste aantal vallende sterren te zien.

Hoe spot u een vallende ster?
Een gouden raad van weerman Frank Deboosere op zijn website: "Zorg voor een donker waarnemingsplekje ver verwijderd van alle stadslicht en kijk (zeker na middernacht) in noordelijke of oostelijke richting." Omdat de maan voor 90 procent verlicht is, zal hij wel storen en kan u de zwakkere meteoren niet zien. Een telescoop of verrekijker heeft u niet nodig. Volgens volkssterrenwacht Urania volstaat het met het blote oog een kwartiertje naar een willekeurige plaats aan de hemel te kijken om een vallende ster waar te nemen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143311056
11-08-2014

Hele wereld in de ban van supermaan


De supermaan in Minsk, Wit-Rusland. ę reuters.

Heel de wereld is in de ban van de supermaan. Het hemellichaam schittert iets groter en helderder dan normaal. Het is al enkele jaren geleden dat dit gebeurt op het moment van een volle maan.
De volle maan is 30 procent helderder en lijkt 14 procent groter dan wanneer hij het verste van de aarde af staat. De afstand varieert tussen de 360.000 km en 405.500 km.

Tussen zondag en woensdag zijn er ook veel vallende sterren te zien. Deze Perse´denmeteoren, die ieder jaar in augustus de aarde passeren, zijn het best te bewonderen rond twee uur 's nachts.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143363908
Straks tussen 02:00 en 04:00 is het maximum van de Perse´den.
Net even de hond uitgelaten en al 4 vallende sterren gezien
Weet niet of ik rond 2 uur nog wakker ben en het is maar de vraag of t dan nog helder is.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143367625
Even naar buiten gegaan nav je berichtje en in 10 minuten 4 vallende sterren gezien :)
Dus bedankt voor de tip!
pi_143369665
quote:
0s.gif Op woensdag 13 augustus 2014 04:38 schreef Gwywen het volgende:
Even naar buiten gegaan nav je berichtje en in 10 minuten 4 vallende sterren gezien :)
Dus bedankt voor de tip!
Top! graag gedaan.
Ik ben zelf niet meer naar buiten geweest, was te moe, toch maar naar bed gegaan.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143369926
quote:
0s.gif Op woensdag 13 augustus 2014 09:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Top! graag gedaan.
Ik ben zelf niet meer naar buiten geweest, was te moe, toch maar naar bed gegaan.
Nou ja, ik behoorde op dat tijdstip ook te slapen hoor :P
Maar goed als je dan toch wakker ligt kunje net zo goed wat nuttigs gaan doen natuurlijk :)
pi_144080995
Het is wat mager, maar in Friesland lukt de melkweg nog wel. Houd er rekening mee dat op het noordelijk halfrond het meest interessante en verlichte deel nooit goed zichtbaar is.
pi_144125825
02-09-2014

"25 Belgen hebben vliegticket naar de ruimte"


Richard BRANSON toont een model van de Virgin Galactic-raket. ę afp.

Gisterenavond raakte tijdens een persconferentie met de Britse ondernemer Richard Branson bekend dat 25 Belgen eenticketnaar de ruimte zouden hebben geboekt met ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. "De eerste ruimtetrip met toeristen is dichtbij", aldus Branson in De Tijd.
In de Antwerpse Stadsschouwburg heeft de bekende bedrijfsleider en filantroop Sir Richard Branson gisterenavond het driedaagse evenement i-SUP geopend, een conferentie van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) rond duurzaam ondernemen en produceren. Eregast Branson, onder meer bekend van de door hem opgerichte Virgin Group, kwam er een pleidooi houden om ondernemerstalent meer in te zetten bij het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem.

Ruimtereis
Tijdens de conferentie vertelde Branson ook wat over wat hij zelf "zijn grootste avontuur" noemt: het organiseren van commerciŰle ruimtevluchten. "Wanneer, kan ik niet zeggen, maar de eerste ruimtetrip met toeristen is heel dichtbij', zo vertelde hij aan De Tijd. "Intussen hebben al een 800-tal ruimtetoeristen ingetekend op een retourtje richting ruimte, waarvan 25 Belgen."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')