abonnement Unibet Coolblue
pi_134180626


Welkom in de topic voor ‘Astronomie in de Achtertuin’.Hier bespreken we wat je met het blote oog of eventueel een gewone verrekijker of kleine telescoop kunt zien aan de sterrenhemel. Handige tips, kaartjes, linkjes, het is allemaal welkom! Ook eigen amateurfoto’s worden gewaardeerd!

Wat heb ik nodig?

Niets, behalve een paar ogen. Alhoewel één oog ook nog wel voldoet. En natuurlijk helder weer. Soms kan een verrekijker handig zijn, of een kleine telescoop, maar in principe gaat het er gewoon om wat je kunt zien aan de sterrenhemel als het helder is.

Wat kan ik zien?

Planeten: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn gemakkelijk met het oog te zien. Uranus is niet te zien met het blote oog, en is met een verrekijker heel zwak. Om deze planeet goed te kunnen zien heb je een kaliber telescoop nodig dat niet in je achtertuin past. Hetzelfde geldt ongeveer voor Neptunus, en Pluto kan zelfs met verrekijker niet gezien worden.

Sterren en sterrenbeelden. Een en ander hangt natuurlijk wel af van de helderheid en de lichtvervuiling. Zie Astrowiki voor kaartjes van de Benelux qua lichtvervuiling. Als je in een vervuild gebied woont, niet getreurd, ook daar is nog wel het een ander te zien, maar het blijft beperkt tot de heldere verschijnselen. De Melkweg zul je bijvoorbeeld niet zien.

Satellieten en ruimtestations. Je kunt vanaf aarde vaak het International Space Station goed zien, als er een shuttle gelanceerd wordt om deze te bezoeken, dan kun je deze ook zien. Ook andere satellieten, zoals Iridium-satellieten zijn heel goed te zien.

Waar vind ik meer info?

Astrowiki
Jaarboek sterrenkunde, een overzicht in boekvorm van wat er te zien is.
[url=Heavens Above]Heavens Above[/url], hier kun je je locatie met behulp van Google maps selecteren, en dan zie je wat er te zien is.

Wat kan ik krijgen aan Software?

Stellarium, een gratis en open source programma waarmee je de sterrenhemel op je PC kunt bekijken. Ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows.
Cartes Du Ciel, ook een sterrenkaart alleen voor Windows (Versie 3 is ook voor andere besturingssystemen, maar nog in bèta)
KStars, voor gebruikers van KDE.
Google Earth bevat nu ook een sterrenkaart (tevens online te bekijken).
Starry Night, commerciële software, alleen voor Windows en OS X.
Star Map, maakt gebruik van GPS, accelerometer en kompas van je iPhone om te bepalen waar je je bevindt en waar je je iPhone op richt in de lucht, en laat zien welke sterrenbeelden en sterren je dan ziet.

Sommige van deze software kan ook telescopen aansturen

Vorig topics:
Astronomie in de Achtertuin #1
Astronomie in de Achtertuin #2

Gerelateerde topics:

Het Astronomie Topic #9
[CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 9
[CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-12-2013 09:18:17 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134180639
zondag 1 december 2013
's Morgens vroeg staat de smalle maansikkel laag in het zuidoosten. Direct linksboven de maan is de planeet Saturnus te zien. Kijk vanaf 07.00 uur. Linksonder Saturnus moet ook Mercurius zichtbaar zijn.

maandag 2 december 2013 Jupiter is vanaf 19.30 uur een opvallende verschijning aan de sterrenhemel. om 22.30 uur staat hij hoog in het oosten, in het sterrenbeeld Tweelingen.

dinsdag 3 december 2013
Nieuwe Maan (01.22 uur).

woensdag 4 december 2013
De zichtbaarheid van Mercurius neemt snel af; vanaf 07.30 uur kun je naar de planeet op zoek, eventueel met een verrekijker, laag in het zuidoosten. Iets hoger aan de hemel staat Saturnus, maar die is ook minder helder.

donderdag 5 december 2013 Vanaf 17.00 uur, als het nog volop schemert, is aan de zuidzuidwestelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de planeet Venus.

vrijdag 6 december 2013
Rond 17.30 uur zie je de heldere planeet Venus op vrij grote afstand rechtsonder de maansikkel, boven de zuidzuidwestelijke horizon.

zaterdag 7 december 2013 Aan het eind van de nacht, tussen 06.30 en 07.00 uur, zie je de rode planeet Mars hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel. Veel lager in het oostzuidoosten is ook de planeet Saturnus zichtbaar.

zondag 8 december 2013
De zuidoostelijke hemel is rond 23.00 uur gevuld met heldere sterren,w waaronder de sterren van de Winterzeshoek en de heldere planeet Jupiter.

maandag 9 december 2013
Eerste Kwartier (16.12 uur). Rond 19.00 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. Veel dichter bij de horizon staat de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

dinsdag 10 december 2013
Rechtsboven de maan zie je het Herfstvierkant, gevormd door de vier helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus. Kijk rond 19.30 uur in het zuiden.

woensdag 11 december 2013 Tijdens de avondschemering, tussen 17.00 en 17.30 uur, is laag in het zuidwesten de heldere planeet Venus te zien.

donderdag 12 december 2013
's Morgens rond 07.00 uur zie je de planeet Saturnus laag boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechtsboven Saturnus staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd; rechtsboven Spica vind je de planeet Mars.

zaterdag 14 december 2013
Maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. De stofjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van de planetoïde Phaethon. Er is veel storend maanlicht, maar gelukkig zijn Geminiden soms opvallend helder.

zondag 15 december 2013
Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier, staat vanavond linksonder de bijna volverlichte maan. Kijk vanaf 18.30 uur aan de oostelijke hemel.

dinsdag 17 december 2013
Volle Maan (10.28 uur). Rond 23.00 uur staat de maan hoog in het zuidoosten, midden in de Winterzeshoek, die bestaat uit de sterren Capella (in het sterrenbeeld Voerman), Castor (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond). Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Een flink stuk links van de maan schittert de heldere planeet Jupiter. De Volle Maan van vandaag is de kleinste en zwakste van 2013.

woensdag 18 december 2013
Samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, links van de maan. Om 21.00 uur staat het duo al hoog boven de oostelijke horizon.

donderdag 19 december 2013
Vanavond staat de planeet Jupiter vrijwel pal boven de maan. Bekijk het duo vanaf 20.00 uur aan de oostelijke hemel.

vrijdag 20 december 2013 Om 07.00 uur 's morgens staat de afnemende maan boven de westelijke horizon. Rechts van de maan schittert de planeet Jupiter; onder de maan zie je de ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond.
Bekijk dit hemelverschijnsel

zaterdag 21 december 2013 Begin van de astronomische winter (18.11 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de sterrenhemel. 21 december is op het noordelijk halfrond de kortste dag van het jaar.

zondag 22 december 2013
Samenstand van de afnemende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, linksboven de maan. Rond 23.00 uur staat het tweetal laag in het oosten.
Bekijk dit hemelverschijnsel

maandag 23 december 2013 Maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Tuttle met hoge snelheid de aardse dampkring binnendringen.

dinsdag 24 december 2013 Op Kerstavond zie je de heldere 'avondster' Venus laag boven de zuidwestelijke horizon. Kijk tijdens de avondschemering, vanaf 17.00 uur.

woensdag 25 december 2013
Laatste Kwartier (14.48 uur). 's Morgens rond 07.00 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. Links van de maan zie je de planeet Mars.

donderdag 26 december 2013
Mooie samenstand van de maan en de planeet Mars, rechtsboven de maan. Linksonder de maan is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar. Bekijk de samenstand 's morgens rond 07.00 uur.

vrijdag 27 december 2013
's Morgens is er een zeer nauwe samenstand van de afnemende maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. De kleinste onderlinge afstand wordt bereikt rond het tijdstip waarop de twee hemellichamen opkomen (02.30 uur).

zondag 29 december 2013
Rechtsboven de afnemende maansikkel is de planeet Saturnus zichtbaar. Rond 07.00 uur staat het tweetal aan de zuidoostelijke hemel.

dinsdag 31 december 2013
Rond de jaarwisseling is Jupiter het helderste object aan de sterrenhemel. De planeet staat hoog in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Tweelingen.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 12 december 2013 @ 09:22:43 #3
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_134180988

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_134189684
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 09:22 schreef ATuin-hek het volgende:
[ afbeelding ]

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
Prachtige foto!
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134189709
12-12-2013

De Geminiden geven acte de présence: dit weekend tot wel 120 vallende sterren per uur



Komend weekend piekt de meteorenzwerm Geminiden. En dat betekent dat er tot wel 120 ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. Nu maar hopen dat dit prachtige heldere winterweer ook morgen en overmorgen nog aanhoudt!

De Geminiden is een prachtige meteorenzwerm. Maar de zwerm is ook heel uniek. De meeste sterrenregens worden namelijk veroorzaakt door kometen die in de baan van de aarde stofdeeltjes achterlaten. Maar de Geminiden is het resultaat van een planetoïde: Phaethon.

Een sterrenregen ontstaat doordat een komeet – of in dit geval een planetoïde – stofdeeltjes achterlaat in de baan van de aarde. Wanneer de aarde door die wolk stofdeeltjes beweegt, belanden die stofjes in de dampkring waar ze flink worden afgeremd, warm worden en verdampen. De lucht rond het stof of puin wordt ook verhit en gaat gloeien. Dat veroorzaakt een lichtspoor dat in de volksmond ook wel aangeduid wordt als ‘vallende ster’.

De afgelopen nachten zijn er al de nodige ‘vallende sterren’ te zien geweest, maar de echte piek moet nog komen. Van vrijdag- op zaterdagnacht is het zover. Dan zijn er tot wel 120 meteoren per uur te zien.

Wie lekker veel meteoren wil zien, doet er – in verband met een heldere maan – goed aan om wat later in de nacht te gaan kijken. Zoek een plekje op met weinig lichtvervuiling en kleed u warm aan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134204057
Ik zie buiten een enorme streep (van rook?) om de hele aarde heen.. Iemand een verklaring?
pi_134204816
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:02 schreef thoragz het volgende:
Ik zie buiten een enorme streep (van rook?) om de hele aarde heen.. Iemand een verklaring?
De Melkweg?

pi_134204985
Dat denk ik niet, de streep kwam net in de buurt van de maan. Toen zag ik dat het echt een soort van rook/wolk was (zoals de straaljagersstrepen), en je kon ook goed zien dat de streep "over de maan" heen doorliep.

Hmm ben benieuwd!
pi_134205226
Chemtrails.
pi_134205368
Dat is denk ik de beste omschrijving van hoe het eruit zag. Maar het was wel compleet van horizon tot horizon! In een rechte lijn.
Is dat wel mogelijk met chemtrails?
pi_134206162
quote:
6s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:24 schreef Sloggi het volgende:
Chemtrails.
In je onderbroek :Y
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_134206310
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:19 schreef thoragz het volgende:
Dat denk ik niet, de streep kwam net in de buurt van de maan. Toen zag ik dat het echt een soort van rook/wolk was (zoals de straaljagersstrepen), en je kon ook goed zien dat de streep "over de maan" heen doorliep.

Hmm ben benieuwd!
IDD een condens spoor van een vliegtuig.
Nu het kouder en vochtiger is blijven ze nog langer
zichtbaar/hangen.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  donderdag 12 december 2013 @ 23:00:39 #13
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_134210186
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 14:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Prachtige foto!
^O^
Danku :D
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_134255991
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 09:22 schreef ATuin-hek het volgende:
[ afbeelding ]

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
vette foto, ik zie dat je de d7100 hebt, welke lens en welke instellingen heb je gebruikt, if i may ask :)
  zaterdag 14 december 2013 @ 11:22:58 #15
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_134256116
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2013 11:14 schreef Thrilled het volgende:

[..]

vette foto, ik zie dat je de d7100 hebt, welke lens en welke instellingen heb je gebruikt, if i may ask :)
De 'lens' was een celestron 127 slt. Heb de body met een adapter in prime focus direct op de telescoop gezet. ISO was dacht ik 800 en sluitertijd 1/320.Vandaar, kan nog een stuk beter :) Leek gister goed te beginnen, maar toch wat mist tegen de tijd dat de maan in beeld kwam vanaf het balkon.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_134273053
gaat nog iemand de kou trotseren om de geminid meteorenstorm vast te leggen? ik heb griep, dus ik ga me niet buiten begeven :)
<hr>
  zaterdag 14 december 2013 @ 23:09:57 #17
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_134275572
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2013 22:08 schreef Dawnbreaker het volgende:
gaat nog iemand de kou trotseren om de geminid meteorenstorm vast te leggen? ik heb griep, dus ik ga me niet buiten begeven :)
Ik leg niets vast met foto's, maar ik ben over een uurtje ongeveer buiten om te observeren en te tellen. Altijd mooi.
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
pi_134277405
hier is t ineens flink mistig geworden.. :(
life is what happens to you, while you're busy making other plans.
pi_134416506
Jupiter is hier nu waanzinnig goed te zien! Met monokijker kon ik duidelijk 3 manen zien. 8-)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_134790929
Black Hole Hosts Universe's Most Massive Water Cloud
Misty reservoir would fill 140 trillion Earth oceans, scientists say.
quote:


By Andrew Fazekas
for National Geographic News
Published July 27, 2011

In a galaxy 12 billion light-years away resides the most distant and most massive cloud of water yet seen in the universe, astronomers say.

Weighing in at 40 billion times the mass of Earth, the giant cloud of mist swaddles a type of actively feeding supermassive black hole known as a quasar.

Among the brightest and most energetic objects in the universe, quasars are black holes at the centers of galaxies that are gravitationally consuming surrounding disks of material while burping back out powerful energy jets.

"As this disk of material is consumed by the central black hole, it releases energy in the form of x-ray and infrared radiation, which in turn can heat the surrounding material, resulting in the observed water vapor," said study co-author Eric Murphy, an astronomer with the Carnegie Observatories in Pasadena, California.

The vapor around this particular quasar represents enough water "to fill all the oceans on the Earth over 140 trillion times—that's a lot of water."

(Also see "Star Found Shooting Water 'Bullets.'")

Primordial Water Was Universal Coolant?

Murphy and colleagues found the wet black hole using a spectrograph attached to the ten-meter Caltech Submillimeter Observatory on the summit of Mauna Kea in Hawaii. The team also revealed that the unusually warm water cloud is bathing other gases and dust around the black hole.

In fact, there's enough gas and dust present that the black hole could grow to be 6 times its current size—or more than 120 billion times the mass of our sun, Murphy said.

Perhaps even more surprising is that the colossal cosmic reservoir formed when the universe was a mere 1.6 billion years old. (Related: "Immaculate Black Holes Found Near Universe's Conception.")

"To me, the most exciting aspect of this discovery is that it demonstrates how pervasive water is even at a tenth the current age of the universe," Murphy said.

"The fact that we have detected such a large amount [of water] at this early stage in the universe is another indication that molecules and chemical enrichment of galaxies were able to occur so rapidly after the big bang."

Astronomers are hoping to use the find to study how large quantities of water in the young universe may have acted as efficient coolants of the interstellar medium—the thin gas and dust that exists between stars—possibly affecting star formation and the evolution of galaxies such as our Milky Way.

The paper describing the watery quasar has been accepted for publication in the Astrophysical Journal Letters.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_134850482
Orion niet vanuit de achtertuin, maar vanuit de haven.
pi_135178825
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135178844
dinsdag 7 januari 2014
's Morgens rond 07.00 uur zijn er twee planeten aan de zuidelijke hemel zichtbaar: Mars en Saturnus. Laag in het westnoordwesten is ook Jupiter te zien.

woensdag 8 januari 2014
Eerste Kwartier (04.39 uur). 's Avonds zie je de halfverlichte maan in het onopvallende sterrenbeeld Vissen.

donderdag 9 januari 2014
De reuzenplaneet Jupiter staat aan het begin van de avond, rond 19.30 uur, vrij hoog boven de oostelijke horizon. Direct links van Jupiter zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

vrijdag 10 januari 2014
Rond middernacht staat Jupiter zeer hoog in het zuiden. Na de maan is de reuzenplaneet verreweg het helderste object aan de sterrenhemel.

zaterdag 11 januari 2014
De planeet Venus beweegt vandaag min of meer tussen de aarde en de zon door. De afstand tot Venus is nu dus zo klein mogelijk, maar de planeet is niet te zien doordat hij aan de hemel zeer dicht bij de zon staat.

zondag 12 januari 2014
Rechts van de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 20.00 uur, vrij hoog in het zuidoosten. Onder de maan is Orion zichtbaar.

maandag 13 januari 2014
De maan staat vanavond vrijwel middenin de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella, Castor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran. Ook de reuzenplaneet Jupiter bevindt zich in de Winterzeshoek.

dinsdag 14 januari 2014
De heldere 'ster' links van de opkomende maan is de reuzenplaneet Jupiter. Kijk vanaf 18.30 uur in het oosten.

woensdag 15 januari 2014
Jupiter staat vanavond vrijwel pal boven de opkomende maan. Links van Jupiter zijn de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen te zien. Kijk vanaf 18.30 uur.

donderdag 16 januari 2014
Volle Maan (05.52 uur). Dit is de kleinste Volle Maan van het jaar: de maan staat om 02.54 uur op 406.536 kilometer afstand van de aarde, 6% verder dan gemiddeld.

vrijdag 17 januari 2014
's Morgens rond 07.00 uur staat de maan vrij laag in het westen. Op grote afstand rechtsonder de maan is de planeet Jupiter zichtbaar, in het sterrenbeeld Tweelingen.

zaterdag 18 januari 2014
Links van de maan is de ster Regulus te zien, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 21.30 uur in het oosten.

zondag 19 januari 2014
's Morgens voordat het begint te schemeren, rond 06.30 uur, staan de maan en de ster Regulus vrij hoog aan de westzuidwestelijke hemel.

maandag 20 januari 2014
De ster Sirius in de Grote Hond, de helderste ster aan de hemel, staat rond 23.30 uur exact in het zuiden. Door trillingen in de dampkring zie je Sirius vaak sterk fonkelen en soms zelfs van kleur verschieten.

dinsdag 21 januari 2014
Bij het vallen van de avond, rond 18.30 uur, staat de reuzenplaneet Jupiter al vrij hoog in het oosten.

woensdag 22 januari 2014
's Morgens rond 06.30 uur staat de afnemende maan hoog in het zuidzuidwesten. Op grote afstand links van de maan zie je de planeet Mars en de ster Spica.

donderdag 23 januari 2014
Rond 06.00 uur staan de maan en de planeet Mars (pal boven de maan) hoog in het zuiden. Direct links van de maan zie je de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

vrijdag 24 januari 2014
Laatste Kwartier (06.20 uur). De halfverlichte maan wordt 's morgens vroeg aan de zuidelijke hemel geflankeerd door de planeten Mars (rechts) en Saturnus (links).

zaterdag 25 januari 2014
Om 06.30 uur zie je in het zuidzuidoosten een mooie samenstand van de maan en de planeet Saturnus.

zondag 26 januari 2014
Tegen 07.00 uur staat de afnemende maan laag in het zuidzuidoosten. Rechtsboven de maan is Saturnus te zien; linksonder de maan staat de ster Antares.

maandag 27 januari 2014
Vanaf 06.00 uur kun je laag in het zuidoosten de maansikkel zien. De oranje ster rechtsonder de maan is Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

dinsdag 28 januari 2014
Wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, laag in het zuidoosten. Kijk rond 07.30 uur, als het al aan het schemeren is.

woensdag 29 januari 2014
Tussen 07.30 en 08.00 uur kun je laag aan de zuidoostelijke hemel op zoek gaan naar de zeer smalle maansikkel, linksonder de opvallende planeet Venus.

donderdag 30 januari 2014
Nieuwe Maan (22.38 uur).

vrijdag 31 januari 2014
De kleine, binnenste planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Je kunt hem tijdens de avondschemering vinden, laag boven de zuidwestelijke horizon. Gebruik eventueel een verrekijker, en zorg voor een vrij uitzicht.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 7 januari 2014 @ 11:01:53 #24
390538 Dimauro
Vuurbezweerder
pi_135181658
Deze week maar eens proberen Jupiter te spotten met een verrekijker :)
I'm not the girl in the picture..
pi_135187203
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 11:01 schreef Dimauro het volgende:
Deze week maar eens proberen Jupiter te spotten met een verrekijker :)
Heb je toch geen verrekijker voor nodig? Of wil je z'n manen zien?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')