abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 9 oktober 2009 @ 12:52:08 #1
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73517235


Welkom in de topic voor ‘Astronomie in de Achtertuin’.Hier bespreken we wat je met het blote oog of eventueel een gewone verrekijker of kleine telescoop kunt zien aan de sterrenhemel. Handige tips, kaartjes, linkjes, het is allemaal welkom! Ook eigen amateurfoto’s worden gewaardeerd!

Wat heb ik nodig?

Niets, behalve een paar ogen. Alhoewel één oog ook nog wel voldoet. En natuurlijk helder weer. Soms kan een verrekijker handig zijn, of een kleine telescoop, maar in principe gaat het er gewoon om wat je kunt zien aan de sterrenhemel als het helder is.

Wat kan ik zien?

  • Planeten: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn gemakkelijk met het oog te zien. Uranus is niet te zien met het blote oog, en is met een verrekijker heel zwak. Om deze planeet goed te kunnen zien heb je een kaliber telescoop nodig dat niet in je achtertuin past. Hetzelfde geldt ongeveer voor Neptunus, en Pluto kan zelfs met verrekijker niet gezien worden.

  • Sterren en sterrenbeelden. Een en ander hangt natuurlijk wel af van de helderheid en de lichtvervuiling. Zie Astrowiki voor kaartjes van de Benelux qua lichtvervuiling. Als je in een ‘vervuild’ gebied woont, niet getreurd, ook daar is nog wel het een ander te zien, maar het blijft beperkt tot de heldere verschijnselen. De Melkweg zul je bijvoorbeeld niet zien.

  • Satellieten en ruimtestations. Je kunt vanaf aarde vaak het International Space Station goed zien, als er een shuttle gelanceerd wordt om deze te bezoeken, dan kun je deze ook zien. Ook andere satellieten, zoals Iridium-satellieten zijn heel goed te zien.

    Waar vind ik meer info?

  • Astrowiki
  • Jaarboek sterrenkunde, een overzicht in boekvorm van wat er te zien is.
  • Heavens Above, hier kun je je locatie met behulp van Google maps selecteren, en dan zie je wat er te zien is.

    Wat kan ik komende tijd zien?

    Kaartjes en gegevens hieronder staan gecentreerd op de OLV Toren in Amersfoort, woon je ergens anders in het land, dan kan het wat afwijken.

  • Passages van het ISS voor de komende 10 dagen.
  • Iridium flares voor de komende week.
  • Zonsopgang en ondergang voor vandaag
  • Maaninformatie voor vandaag (inclusief komende volle maan)
  • Hemelkaartje voor dit moment (je kunt de tijd aanpassen).

    Deze maand is in Nederland het volgende te zien:
    Je hebt Java nodig voor Sky Tonight
    quote:
    1 november 2009
    De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    2 november 2009
    Volle Maan (20.14 uur).

    4 november 2009
    De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    6 november 2009
    Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162).

    7 november 2009
    Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    8 november 2009
    's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    8 november 2009
    De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    9 november 2009
    Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    10 november 2009
    De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    12 november 2009
    Rond 06.30 uur zie je vrij hoog in het zuidoosten de afnemende maan, met links daarvan de planeet Saturnus.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    13 november 2009
    Vanmorgen staat Saturnus een flink stuk boven de maan, aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    14 november 2009
    Laag in het zuidoosten zie je rond 06.30 uur de smalle maansikkel, met links daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    16 november 2009
    Nieuwe Maan (20.14 uur).

    17 november 2009
    Vannacht is het maximum van de Leoniden, een beroemde meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Volgens sommige voorspellingen is er dit jaar sprake van een ware meteorenregen.

    23 november 2009
    Vanavond is linksonder de bijna-halfverlichte maan de planeet Jupiter te zien. Kijk vanaf 18.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Rond 22.30 uur verdwijnen ze in het westzuidwesten onder de horizon.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    24 november 2009
    Eerste Kwartier (22.39 uur). Een flink stuk rechtsonder de halfverlichte maan schittert de heldere reuzenplaneet Jupiter.
    Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

    30 november 2009
    Vandaag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn zelfgebouwde telescoop op de maan richtte. Hij ontdekte bergen en kraters. Een eenvoudige verrekijker laat al meer zien dan de telescopen van Galilei.


    Bron: Alles over Sterrenkunde.
    Wat kan ik krijgen aan Software?

  • Stellarium, een gratis en open source programma waarmee je de sterrenhemel op je PC kunt bekijken. Ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows.
  • Cartes Du Ciel, ook een sterrenkaart alleen voor Windows (Versie 3 is ook voor andere besturingssystemen, maar nog in bèta)
  • KStars, voor gebruikers van KDE.
  • Google Earth bevat nu ook een sterrenkaart (tevens online te bekijken).
  • Starry Night, commerciële software, alleen voor Windows en OS X.
  • Star Map, maakt gebruik van GPS, accelerometer en kompas van je iPhone om te bepalen waar je je bevindt en waar je je iPhone op richt in de lucht, en laat zien welke sterrenbeelden en sterren je dan ziet.

    Sommige van deze software kan ook telescopen aansturen.

    [ Bericht 66% gewijzigd door Iblis op 01-11-2009 11:56:46 ]
  • Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_73518218
    Zeer interessant topic
    Een leuk tooltje voor de iPhone gebruikers onder ons vind ik 'Starmap'. Kost een paar euro (8 geloof ik), maar dan heb je ook wat Interactieve sterrenkaart die gebruik maakt van de GPS, kompas en accelerometer. Je richt je iPhone dan dus op een gedeelte van de lucht en ziet hetzelfde op je scherm, waarna je een ster kunt aanraken om er informatie over te krijgen
    Een leuke website is www.heavens-above.com. Je kunt hier je locatie invullen en info krijgen over ISS passes en iridium flares (zeer heldere flitsen die ontstaan door de weerkaatsing van de zon in de zonnepanelen van de Iridium-satellieten) en dergelijke Zo is er op mijn locatie morgenavond om half 8 een iridium flare te zien met een magnitude van -8.. En dat is een prachtig gezicht
    pi_73522508
    Je eigen opnames van de planeten, nevels of sterren laten zien.

    Astonomie
    Allesoversterrenkunde.nl
    Spaceweather.com
    Astro fotografie.nl

    Ruimtevaart
    ISS tracker
    NASA tv

    [ Bericht 47% gewijzigd door -CRASH- op 09-10-2009 17:06:16 ]
    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    pi_73523770
    Niet te vergeten dat je als beginner relatief makkelijk in de sterrenkijkwereld (veel) plezier kan beleven met een normale verrekijker.
    Dan moet je denken aan een kijker met een vergroting van 8x tot 10x en met een objectiefdiameter van 50mm.
    Als je een grotere vergroting kiest, dan wordt het beeld snel onduidelijk door trillingen en heb je eigenlijk een statief nodig
    Van ongelukken op de achterbank komen kinderen. Van kinderen op de achterbank komen ongelukken.
    pi_73524367
    En als je als leek wat over sterren en/of kijkers wilt weten.
    Ga eerst eens langs bij een lokale sterrenwacht of vereniging zoals K.N.V.W.S.
    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    pi_73524530
    quote:
    Op vrijdag 9 oktober 2009 12:52 schreef Iblis het volgende:
    Zijn er mensen die het interesseert, die wat in te brengen hebben, die ideeën hebben?
    Google Sky Maps voor degenen onder ons die een Android telefoon hebben. Maakt het erg gemakkelijk om te weten wat je ziet, of om te zoeken wat je wilt zien. Er zijn ongetwijfeld ook soortgelijke applicaties te vinden voor andere platformen.

    Volgende tip, ga niet in het centrum van Eindhoven wonen. Met het blote oog kan ik de Maan, Jupiter en Venus zien. daarna houdt het wel zo'n beetje op Heb wel eens overwogen om een telescoop aan te schaffen maar met de lichtvervuiling hier denk ik niet dat ik daar mee hele mooie dingen te zien zal krijgen.

    En niet helemaal in de categorie 'achtertuin' maar misschien toch interessant om te vermelden, is het Lick Observatory Summer Visitors Program. Er zijn toch aardig wat mensen die een trip maken naar het zuidwesten van de VS, voor de liefhebber is dit een echte aanrader. Je krijgt de kans om door allebei de telescopen te kijken, er worden lezingen gehouden en, het mooiste van alles, er is daar weinig tot geen lichtvervuiling. Het blijft bijzonder om de melkweg echt te kunnen zien (ook al kan dat dichter bij huis ook natuurlijk).
    pi_73528464
    http://www.stellarium.org/nl/

    Dit programma laat ongeveer zien wat je zelf ziet als je omhoog kijkt. Ik vind het erg fijn en gebruik het al 2 jaar .
    quote:
    Op vrijdag 9 oktober 2009 16:50 schreef Antaresje het volgende:

    [..]

    Google Sky Maps
    Volgende tip, ga niet in het centrum van Eindhoven wonen. Met het blote oog kan ik de Maan, Jupiter en Venus zien. daarna houdt het wel zo'n beetje op
    Ik kan soms in de achtertuin m31 met het blote ook zien
    XBL: Koning Stoma
    PSN: Koning_Stoma
    pi_73539552
    quote:
    Op vrijdag 9 oktober 2009 19:16 schreef intraxz het volgende:
    http://www.stellarium.org/nl/

    Dit programma laat ongeveer zien wat je zelf ziet als je omhoog kijkt. Ik vind het erg fijn en gebruik het al 2 jaar .
    [ afbeelding ]
    [..]

    Ik kan soms in de achtertuin m31 met het blote ook zien
    Heb ik nog gefotografeerd van de zomer
    Met m'n canon 350d met 300mm Sigma lens op 1600 ISO.
    Foto zoek ik vanmiddag nog wel.
    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    pi_73539588
    Interessant!
    Ben een leek, maar vind het bijzonder fascinerend.
    Mijn vent en ik overwegen wel eens om een sterrekijker aan te schaffen. Helaas (qua licht) wonen we in de randstad.
    Zijn er adviezen hier over merken/ uitvoeringen?
    Zijn er mensen die wel eens naar een sterrenwacht gaan?
    In Utrecht is er eentje, maar ik ben nog nooit geweest...
    Definitely not CIA
    pi_73539649
    FF een doorverwijzing Sterrenkijken en sterrenkijkers
    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    pi_73539667
    quote:
    Op zaterdag 10 oktober 2009 01:31 schreef -CRASH- het volgende:
    FF een doorverwijzing Sterrenkijken en sterrenkijkers
    Thanx@
    Definitely not CIA
    pi_73541356
    quote:
    Op zaterdag 10 oktober 2009 01:28 schreef capricia het volgende:
    Mijn vent en ik overwegen wel eens om een sterrekijker aan te schaffen. Helaas (qua licht) wonen we in de randstad.
    Zijn er adviezen hier over merken/ uitvoeringen?
    Zijn er mensen die wel eens naar een sterrenwacht gaan?
    In Utrecht is er eentje, maar ik ben nog nooit geweest...
    Nederland in z'n heheel is eigenlijk niet erg ideaal. Zowel qua weer als lichtvervuiling. Dus ja.




    Voor een echt donkere hemel moet je helemaal naar Noord Frankrijk. Of naar het noorden van Texel.
    Meestal is het bewolkt en de zomeravonden in Nederland zijn erg vochtig en dus is dat ook niet echt goed. En als de lucht het beste is is vriest het. En de hedere hemel valt natuurlijk ook niet elke keer handig samen met het weekend.

    Hoeveel sterren je precies kunt zien is bepaalt door de aperture ofwel de diameter. Hoe meer licht je kunt opvangen hoe meer je kunt zien.
    Goedkoopste manier om een telescoop met veel diameter te krijgen is om een Newtonian spiegeltelescoop op een dobsonian mount te kopen. Dan gaat elke euro direct naar het zien van meer sterren, en niet naar wat anders.

    Nadeel is dat je als je veel vergroot het beeld redelijk snel uit je telescoop beweegt en je elke keer een duw tegen de buis moet geven om het weer terug in beeld te krijgen. En daarom kun je er ook niet erg goed foto's mee nemen. Maar meestal wil je juist helemaal niet veel vergroting.


    Dus wil je de grootste telescoop die je kunt betalen en kunt vervoeren. En stel je gaat dan voor een weekend op vakantie naar Texel en dat plaatje van Texel hier boven klopt dan kun je als je een 14 of 16 inch telescoop koopt vele sterrenstelsels zien. Mischien wel 100 of 200 verschillende. Probleem is wel ze te vinden maar dat is wat anders. Misschien zijn emmissie-nevels tussen sterren dan ook wel goed te zien.

    Met een 8 inch telescoop op een relatief donkere plek in de randstad kun je zeker Andromeda wel zien. Maar qua sterrenstelsels niet veel meer dan dat. Dus dan moet je het gewoon met sterren doen.

    Er zijn ook filters die speciaal gemaakt zijn om de frequenties van kunstlicht te filteren maar die zijn best duur. Misschien is dat een uitkomst in de randstad. Want als je echt in een rode zone zit en je wilt wat zien vanuit je tuin is dat echt een groot nadeel.

    Een dobsonian telescoop kun je gewoon neerzetten, stofcovers eraf halen, lens in doen, en er door kijken. Dus het is heel simpel. Je moet de spiegel alleen wel af en toe afstellen zodat het beeld redelijk scherp blijft. Dit het collimeren en is opzich niet zo lastig en kom je toch niet onderuit.

    Je hebt bepaalde lijsten met speciale objecten in de sterrenhemel. Die vinden is erg lastig. Je moet de hele sterrenhemel uit je hoofd leren en specifieke sterrenpatronen herkennen. Het zal je soms enkele nachten kosten voordat je een object ook daadwerkelijk vindt.
    En als je het dan vindt ziet het er natuurlijk weinig spectaculair uit. Het is alleen bijzonder als je je realiseert wat het is wat je ziet.

    http://www.astroshop.eu/?sid=ea74e96ddd3a85087755328b7ba67a1e
    Is misschien wel de grootste online winkel uit de regio en de prijzen zijn lager dan op http://telescoop.nl/

    Het valt me op dat Orion relatief duur en Sky Watcher relatief goedkoop is. Orion is natuurlijk een A-merk. Maar Sky Watcher is niet een merk met slechte kwaliteit. Misschien minder goed dan Orion. Maar misschien is Orion vooral duurder omdat men meer reclame maakt en omdat men niet de gehele telescoop in China maakt.

    Helaas zijn europrijzen toch veel hoger dan dollarprijzen. En ja het geld wat je uitgeeft daar krijg je dan veel minder voor dan iemand in bijv Australie.

    Dus ik zou even kijken hoe goed of slecht de hemel is van de locatie waar je vanaf denkt te gaan observeren. Als je echt niet praktisch uit het rode kan komen dan ga je gewoon niet veel zien met een kleine telescoop. En een grotere vangt natuurlijk ook weer meer lichtvervuiling op. Dus dan zie je wel meer, maar is het effect van de lichtvervuiling ook groter.
    En kleine telescoop is zowiezo niet erg kosten-effectief. Je wilt eigenlijk minimaal 8 inch. Dus als je twijfelt zou ik helemaal geen telescoop kopen. En als je een goedkope koopt zou ik dat enkel doen met het idee hem te vervangen als de hobby aanslaat.

    Het oppervlak van een telescoop is pi maal de macht van de straal. Dus als het diameter 2x groter is vang je 8x zoveel licht op. Vandaar dat grotere telescopen zoveel meer licht kopen voor maar iets meer geld. Bij de meeste producten krijg je juist minder voor je geld naar mate de producten duurder zijn in uitvoering. Met telescopen is dit juist anders om.
      zaterdag 10 oktober 2009 @ 09:26:32 #13
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_73541511
    Mooie kaartjes, ja, in Nederland is het niet zo ideaal gesteld, vandaar ook dat het m’n idee in eerste instantie meer was de ‘grote’ sterren die je toch sowieso wel kunt zien, voor mensen die eens wat sterrenbeelden willen herkennen en zo. Of de ISS willen zien.

    Want dat kan ook nog met relatief veel lichtvervuiling.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_73542104
    Ik weet niet op welk punt het beter is om een verrekijker te kopen ipv een kleine telescoop.

    In de zomer op je rug liggen en met een niet te zware verrekijker naar de melkweg kijken kijkt veel lekkerder dan met een telescoop kijken.
    pi_73551536
    Zo hier een paar foto's. Ze zijn niet je van het.

    20-08-2009
    M31 (ISO 1600)


    Richting melkweg (ISO 1600 en nabewerkt)


    23-08-2009
    Jupiter met manen (ISO 400 dacht ik)


    [ Bericht 4% gewijzigd door -CRASH- op 10-10-2009 17:26:15 ]
    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    pi_73551651
    DIe laatste foto is wel interessant Gemaakt op een telescoop of met een flinke telelens? Met een 500mm tele kreeg ik dit niet voor elkaar in ieder geval
    pi_73551812
    quote:
    Op zaterdag 10 oktober 2009 17:15 schreef Intrepidity het volgende:
    DIe laatste foto is wel interessant Gemaakt op een telescoop of met een flinke telelens? Met een 500mm tele kreeg ik dit niet voor elkaar in ieder geval
    Sigma APO 50-300mm alle foto's op 300mm
    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
      Moderator zaterdag 10 oktober 2009 @ 20:18:14 #18
    45833 crew  Fogel
    pi_73556945
    quote:
    Op zaterdag 10 oktober 2009 09:05 schreef Prometheus4096 het volgende:

    [..]

    Nederland in z'n heheel is eigenlijk niet erg ideaal. Zowel qua weer als lichtvervuiling. Dus ja.
    Enig idee waar ik een soortgelijke kaart voor Noorwegen kan vinden?
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Nederland, roadtrip Europa
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    pi_73557419
      Moderator zaterdag 10 oktober 2009 @ 20:33:53 #20
    45833 crew  Fogel
    pi_73557522
    Bedankt!

    Ik woon dus in een rood/oranje gebied, maar mijn schoonouders wonen in een compleet zwart gebied (en ik heb al vaker gemerkt dat ik daar extreem veel meer sterren zie dan thuis... maar thuis zie ik alweer weer veel meer dan in Nederland, zelfs al is dat ook in een oranje gebied)
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Nederland, roadtrip Europa
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    pi_73557571
    Fotos met mijn telescoop en lg viewty

    XBL: Koning Stoma
    PSN: Koning_Stoma
      zaterdag 10 oktober 2009 @ 20:42:56 #22
    270332 Sjaakmat
    Stukje lopen?
    pi_73557783
    Dit wil ik wel volgen.
    Gewoon me glas vullen, en niet te veel lullen...
    pi_73566517
    Onderstaande hemelverschijnselen zijn met het blote oog zichtbaar. In samenwerking met Sky & Telescope wordt van veel hemelverschijnselen een eenvoudig sterrenkaartje aangeboden. Een compleet overzicht van hemelverschijnselen dit jaar vind je in Jaarboek sterrenkunde.

    11 oktober 2009 Laatste Kwartier (10.56 uur).

    12 oktober 2009 's Morgens rond 06.00 uur zie je vier hemellichamen op een rij: de maan, vlak daarboven de planeet Mars, en nog hoger aan de zuidoostelijke hemel de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen.
    Bekijk dit verschijnsel

    13 oktober 2009 De planeet Mars staat vandaag precies op één lijn met Castor en Pollux, de twee hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Tussen 06.00 en 06.30 uur staan ze pal onder elkaar, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel. Heel laag in het oosten zie je om 06.30 uur Saturnus en Venus vlak bij elkaar aan de hemel. Saturnus is een stuk zwakker en staat pal links van Venus.
    Bekijk dit verschijnsel

    14 oktober 2009 Linksboven de afnemende maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 06.00 uur, hoog in het oostzuidoosten. Om 06.30 uur zijn laag in het oosten ook Saturnus en Venus te zien. Saturnus, de zwakste van de twee planeten, staat pal boven Venus.
    Bekijk dit verschijnsel

    16 oktober 2009 In de ochtendschemering zie je drie planeten vlak bij de zeer smalle maansikkel. Rond 06.30 uur zijn Venus en Saturnus zichtbaar, laag in het oosten; een half uur later is ook Mercurius te zien, heel dicht bij de horizon.
    Bekijk dit verschijnsel

    18 oktober 2009 Nieuwe Maan (07.33 uur).

    21 oktober 2009 Vannacht is het maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De stofdeeltjes die je vannacht in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley.

    25 oktober 2009 Vandaag wordt de wintertijd weer ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomer Tijd (MEZT) gaat de klok een uur terug naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

    26 oktober 2009 Eerste Kwartier (01.42 uur). 's Avonds rond 19.30 uur zie je de planeet Jupiter links van de maan, boven de zuidelijke horizon.
    Bekijk dit verschijnsel

    27 oktober 2009 Jupiter staat vannacht rechtsonder de maan. Om 19.30 uur staan de twee hemellichamen precies in het zuiden.
    Bekijk dit verschijnsel

    1 november 2009 De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
    Bekijk dit verschijnsel

    2 november 2009 Volle Maan (20.14 uur).

    4 november 2009 De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.
    Bekijk dit verschijnsel

    6 november 2009 Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162).

    7 november 2009 Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.
    Bekijk dit verschijnsel

    8 november 2009 's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
    Bekijk dit verschijnsel

    8 november 2009 De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.
    Bekijk dit verschijnsel

    9 november 2009 Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.
    Bekijk dit verschijnsel

    10 november 2009 De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
    Bekijk dit verschijnsel

    (allesoversterrenkunde)
    Death Makes Angels of us all
    And gives us wings where we had shoulders
    Smooth as raven' s claws...
      zondag 11 oktober 2009 @ 09:44:59 #24
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_73567786
    quote:
    Op zondag 11 oktober 2009 02:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
    Onderstaande hemelverschijnselen zijn met het blote oog zichtbaar.
    dat soort info zocht ik inderdaad onder andere voor deze topic!
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zondag 11 oktober 2009 @ 10:01:43 #25
    182666 Harajuku.
    C'est magnifique.
    pi_73567938
    Tvp.
    I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
      zondag 11 oktober 2009 @ 10:07:20 #26
    132185 Biogarde
    Neef van Bassie.
    pi_73567990
    TVP.
    Bio is baas. Ik ben niet meer op straat. Ik rij alleen langs om te kijken hoe het gaat.
    pi_73572180
    quote:
    Op zondag 11 oktober 2009 09:44 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    dat soort info zocht ik inderdaad onder andere voor deze topic!
    As je naar de site www.allesoversterrenkunde.nl gaat, op de voorpagina, in de linkerkolom onder het topic "Mijn Sterrenhemel" en dan onder "Hemelverschijnslen, staat iedere maand een overzicht van de zichtbare verschijnselen. Als ik eraan denk zal ik ze iedere maand in dit topic posten
    Death Makes Angels of us all
    And gives us wings where we had shoulders
    Smooth as raven' s claws...
    pi_73572183
    Interessant.
    pi_73577621
    tvp
    Ik ben een pure Turk.
      zondag 11 oktober 2009 @ 16:37:58 #30
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_73578695
    Ik heb de OP wat geüpdatet, leuk zou misschien ook nog wat linkjes naar open dagen van sterrenwachten zijn e.d. Maar ook andere links en aanvullingen zijn welkom.

    Oh ja, en een banner die meer tijd heeft gekost dan 1,5 minuut is ook welkom natuurlijk.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_73578805
    tvp
    In fact, recent observations and simulations have suggested that a network of cosmic strings stretches across the entire universe.
    pi_73672260
    Vanavond is het redelijk astronomie-weer.

    Op deze site kun je trouwens een astronomischweer-voorspelling vinden http://www.urania.be/weer
      woensdag 14 oktober 2009 @ 14:21:42 #33
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_73680996
    Ik heb net gelezen dat het redelijk weer wordt, dus aflevering #1 in de serie ‘sterren kijken voor complete beginners’. Misschien is het wel geen serie, want zo heel veel ideeën heb ik eigenlijk niet. Maar goed. Het onderwerp is: De Poolster vinden!

    Vanavond om 20:30 ziet de hemel er in Nederland ongeveer zo uit:



    Voor degenen die voor het eerst zo’n sterrenkaart zien, is het misschien allemaal niet zo duidelijk. Ik weet nog wel dat ik ooit zo’n sterrenkaart (moest je ook nog aan draaien) had als kind en er geen zier van snapte.

    In feite werkt zo’n kaart met het idee van een hemelkoepel. Als je op aarde staat dan kun je de hemel in principe opvatten als een de binnenkant van een bol, waar lichtjes op staan. De hemelbol. Die bol is op dit kaartje platgeslagen.

    De buitenste rand van het kaartje is de horizon, dus waar S staat is helemaal in het zuiden aan de horizon bijvoorbeeld. Dit verklaart ook waarom oost links staat op het kaartje, je moet je in feite voorstellen dat je dit kaartje om een halve bol trekt en dan van binnenuit die bol bekijkt, je bekijkt het dus eigenlijk van onderen terwijl je een normale kaart van boven bekijkt. En als je onder de tafel gaat liggen en naar een normale kaart kijkt, nu ja, dan zie je alleen het tafelblad, maar dan zijn oost en ook ‘omgedraaid’.

    Het midden van het kaartje is dus wat je recht boven je hoofd ziet om half negen, staart daar ongeveer dus Cygnus, of Zwaan. Je kunt ook afleiden dat de Grote Beer aan de noord-westelijke hemel moet staan, en dat die vrij laag staat. Jupiter staat in het zuid-zuid-oosten ongeveer, ook niet zo hoog. Met dit soort kaartjes moet je wel een beetje leren omgaan.

    In principe is het altijd lastig om duidelijke kaartjes te maken: of je nu een kaartje maakt, of een computerprogramma, je beeldt altijd iets wat 360º rond gaat af op een plat iets. Dat moet altijd tot vertekening leiden. Hoe en wat precies, daar is ook nog wel veel over te vertellen, maar dat komt een andere keer.

    Als je echter een kleinere gedeelte van de hemel afbeeld, dan lijkt het al iets meer op wat je ‘in het echt ziet’, meer alsof je een foto maakt van de lucht.

    Hier is b.v. een gesimuleerde sterrenhemel voor vanavond, half negen, met het noorden ingetekend. Dit is zoals je ‘normaal’ zou kijken, dus het westen is nu aan de linkerkant van de tekening:



    Je herkent hier (hopelijk) de Grote Beer al. Het is het steelpannetje, dat zich redelijk midden in de afbeelding bevindt. En die uit zeven sterren bestaat. Hier zie je dezelfde afbeelding met de Grote Beer ingetekend (die eigenlijk iets meer is dan het steelpannetje):



    Tevens is er een raster ingetekend, dat geeft ongeveer aan wat je ziet. De verticale lijnen geven de azimut aan, d.w.z. de hele horizon is verdeeld in 360 graden, met het noorden op 0, het oosten op 90, het zuiden op 180, het westen op 270. Ja, er staat 180° in de tekening bij de lijn door N, maar dat is echt een foutje.

    De horizontale lijnen geven aan hoe hoog iets boven de horizon is. 90° zou recht boven je hoofd zijn, 0° is de horizon, en de rest is er tussenin. (Ik kan het echt niet beter uitleggen.) Je ziet dus dat de afbeelding in het midden tot bijna 60° boven de horizon komt. Dat is dus, als je kijkt, niet helemaal met je hoofd in de nek, maar maar iets verder naar voren.

    Maar goed, dit is de Grote Beer, daar was het ons niet direct om te doen, waar het wél om te doen is, is de Poolster. Dat is niet een extreem heldere ster (zoals wel eens gedacht wordt), ongeveer net zo helder als de sterren van de Grote Beer, maar er zijn veel helderder sterren aan de hemel. Die Poolster vind je door de twee sterren die de rechterkant van het steelpannetje vormen, te pakken, en dan een (denkbeeldige) lijn van de onderste naar de bovenste te trekken, en die lijn ongeveer 4–5 keer door te trekken, dan kom je nagenoeg op de Poolster uit:



    In de tekening hierboven staan nog veel meer lijnen getekend, maar het gaat dus om de lijn die door de ‘e’ van ‘Grote beer’ loopt. Die moet je ook in gedachten trekken, en dan kom je op de Poolster uit.

    De Poolster staat dus ook niet recht boven je hoofd. Wel staat ze altijd in het noorden, maar alleen op de Noordpool staat ze recht boven je hoofd.

    Nu kun je dus (als je de Grote Beer kunt zien tenminste) altijd het Noorden vinden! En je moet je op het Noordelijk Halfrond bevinden. De Grote Beer zelf staat namelijk niet vast. Als je later op de avond kijkt dan is de Grote Beer iets verder opgeschoven richting het oosten. En die maakt zo een heel rondje, doordat de aarde draait.

    Alleen de Poolster blijft voor het oog op dezelfde plek, omdat deze in het verlengde van de aardas staat. Hieronder zie je schematisch hoe de Grote Beer (en Cassiopeia, dat is die ‘W’) rond de Poolster bewegen in 24 uur. In het echt kun je dit natuurlijk niet zo waarnemen, omdat als het dag is de sterren niet zichtbaar zijn.


    Bron: Wikimedia Commons. Maker: Mjchael. Licentie: CC-BY-SA.

    Aan de Poolster vast zit de Kleine Beer, dat is nog een steelpannetje. Dat ‘wijst’ naar de steel van de Grote Beer, maar de Kleine Beer kun je niet altijd even goed zien in een lichtvervuilde omgeving.

    Succes!

    N.B. Het hemelkaartje is van Heavens Above, en de plaatjes zijn m.b.v. Stellarium gemaakt.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_73681615
    Vanavond is de bovenste helft van nederland waarschijnlijk bewolkt
    http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/
    XBL: Koning Stoma
    PSN: Koning_Stoma
      woensdag 14 oktober 2009 @ 15:30:28 #35
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_73683180
    quote:
    Op woensdag 14 oktober 2009 14:42 schreef intraxz het volgende:
    Vanavond is de bovenste helft van nederland waarschijnlijk bewolkt
    http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/
    Ja, dat kan zo maar niet!
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      donderdag 15 oktober 2009 @ 13:03:41 #36
    264508 Arie81
    Cogito ergo sum
    pi_73710815
    Bij deze foto's van Jupiter die ik heb gemaakt met Meade LPI camera en 2x barlow. Foto's zijn nog onbewerkt,wie kan bewerken krijgt mijn zegen.

    Op de kleur foto is de rode vlek nog net te zien. Op de zwart wit is de schaduw van IO nog te zien.



    Emas, non qoud opus est, sed quod necesse est
    pi_73720958
    Mooie foto's! Bijna net zo mooi als door de telescoop. Gisteren was het trouwens moio helder. Meteoblue zat er naast.
    XBL: Koning Stoma
    PSN: Koning_Stoma
      donderdag 15 oktober 2009 @ 18:57:17 #38
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_73722957
    Ik ben niet zo’n fotobewerkingsheld, maar als ik de foto wat helderder maak dan krijg ik dit:



    Er zijn vast mensen die dat beter kunnen qua kleurcorrectie, noise reduction, sharpening, enz.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zondag 18 oktober 2009 @ 11:37:05 #39
    274062 Sjaakz
    Teflonbuikspreekpop
    pi_73800228
    quote:
    Schiermonnikoog is donkerste plek

    (Novum) - Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland. Vanaf het Waddeneiland zijn op een onbewolkte en maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat er in een gebied als Roggebotzand in Flevoland maar zestienhonderd zijn. In de Gelderse Vallei, het donkerste plekje van Gelderland, zijn dat er nog maar zeshonderd.

    Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. De Groningse streek het Hoge Land staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats.

    Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. De mate van verlichting neemt volgens Natuur en Milieu jaarlijks met drie tot vijf procent toe, terwijl driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht zou willen.

    Bureau Sotto le Stelle verrichtte lichtmetingen in 41 donkere gebieden in het kader van de vijfde Nacht van de Nacht, die zaterdag wordt gehouden. Mensen kunnen dan met honderden 'duistere' activiteiten meedoen en genieten van het donker.
    pi_73800680
    Niet zo verassend natuurlijk.

    Ik heb gisteren wel dacht ik M33 kunnen zien. Was ik maar op Schiermonnikoog, dan had ik hem zeker gezien... M1 wel voor het eerste gevonden. M109 kon ik niet zien. Misschien als Ursa Major over een paar maanden iets hoger en in het oosten staat. Zou wel jammer zijn als dat niet te zien is met 8".

    Trouwens is de Gelderse Vallei in Utrecht.

    Straatlantarens in woonwijken en dikke schijnwerpers op gebouwen zoals kerken. Die moeten echt weg, uit of na 11en ofzo gewoon uit.
    Straatverlichting bij wegen kan als je het mij vraagt ook wel uit. Maar op z'n minst zo een kap op die dingen zodat ze niet 50% van hun licht recht de hemel in schijnen. En zoveel auto's komen er dan ook niet meer langs. Dus een sensor die alleen aan gaat als er een auto aan komt zou in de toekomst ook wel wat zijn.

    Maar ja, ik weet zeker dat al die nutteloze verlichting straks gewoon nog aan is met de 24ste. Zelfs de dikke schijnwerpers gericht op de kerktoren. Zonde van de hemel, zonde van de energie. En er staat hier in een woonwijk ook gewoon om de 10 meter een dikke lantarenpaal. Die dingen moeten toch ook niet goedkoop geweest zijn.

    [ Bericht 12% gewijzigd door Prometheus4096 op 18-10-2009 12:24:05 ]
    pi_73809471
    Van de Frontpage

    'Schiermonnikoog beste sterrenkijkplek'
    submit door Michel (OA) op 18-10-2009 @ 16:21

    Aanstaande zaterdag vindt voor de vijfde keer De Nacht van de Nacht plaats. Ter gelegenheid hiervan hebben de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu onderzocht waar de donkerste plek van Nederland zich bevindt; dit blijkt op het eiland Schiermonnikoog te zijn.

    Het onderzoek is in augustus en september uitgevoerd tijdens onbewolkte en maanloze nachten. Met meetapparatuur is de helderheid van het zenit, het punt recht omhoog, bepaald. De hemel boven Schiermonnikoog leent zich het beste om sterren te kijken, hier waren ongeveer 3.000 sterren te zien. Ter vergelijking: in het donkerste gebied van Flevoland zijn ongeveer 1.600 sterren te zien en in de Biesbosch nog maar 600.

    Op de site van De Nacht van de Nacht staan de Donkerste plek per provincie.
    Het hele rapport lees je hier (pdf).

    Bron: RTV Noord, e.a


    Gelukkig hoef ik niet ver te rijden.... Maasduinen (limburg) zijn een kilometertje of 12 van Venlo

    [ Bericht 0% gewijzigd door -CRASH- op 18-10-2009 16:53:57 ]
    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    pi_73833914
    Voor de liefhebbers

    21 oktober 2009 Vannacht is het maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De stofdeeltjes die je vannacht in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley

    Death Makes Angels of us all
    And gives us wings where we had shoulders
    Smooth as raven' s claws...
      maandag 19 oktober 2009 @ 11:27:48 #43
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_73837070
    Hopelijk is het helder! Vrijdag en zaterdag heb ik nog aardig wat kunnen zien, ook al was het wat koud en heb ik niet zo heel lang gekeken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_74243904
    Voor de komende maand

    1 november 2009 De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

    2 november 2009 Volle Maan (20.14 uur).

    4 november 2009 De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.

    6 november 2009 Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier

    7 november 2009 Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.

    8 november 2009 's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

    8 november 2009 De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.

    9 november 2009 Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.

    10 november 2009 De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

    12 november 2009 Rond 06.30 uur zie je vrij hoog in het zuidoosten de afnemende maan, met links daarvan de planeet Saturnus.

    13 november 2009 Vanmorgen staat Saturnus een flink stuk boven de maan, aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur.

    14 november 2009 Laag in het zuidoosten zie je rond 06.30 uur de smalle maansikkel, met links daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

    16 november 2009 Nieuwe Maan (20.14 uur).

    17 november 2009 Vannacht is het maximum van de Leoniden, een beroemde meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Volgens sommige voorspellingen is er dit jaar sprake van een ware meteorenregen.

    23 november 2009 Vanavond is linksonder de bijna-halfverlichte maan de planeet Jupiter te zien. Kijk vanaf 18.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Rond 22.30 uur verdwijnen ze in het westzuidwesten onder de horizon.

    24 november 2009 Eerste Kwartier (22.39 uur). Een flink stuk rechtsonder de halfverlichte maan schittert de heldere reuzenplaneet Jupiter.

    30 november 2009 Vandaag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn zelfgebouwde telescoop op de maan richtte. Hij ontdekte bergen en kraters. Een eenvoudige verrekijker laat al meer zien dan de telescopen van Galilei.
    Death Makes Angels of us all
    And gives us wings where we had shoulders
    Smooth as raven' s claws...
    pi_74250066
    Goed topic.

    Zijn er nog mensen die StarCalc gebruiken? Of is dat niets vergeleken met bovengenoemde software?
    "Everything we are, we are when we're alone."
    pi_74250445
    Ik heb gister even naar jupiter gekeken en ik dacht dat ik de schaduw van een maantje kon zien.
    XBL: Koning Stoma
    PSN: Koning_Stoma
      zaterdag 31 oktober 2009 @ 13:38:13 #47
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_74250613
    quote:
    Op zaterdag 31 oktober 2009 13:32 schreef intraxz het volgende:
    Ik heb gister even naar jupiter gekeken en ik dacht dat ik de schaduw van een maantje kon zien.
    Niet met het blote oog neem ik aan?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_74250728
    quote:
    Op donderdag 15 oktober 2009 13:03 schreef Arie81 het volgende:
    Bij deze foto's van Jupiter die ik heb gemaakt met Meade LPI camera en 2x barlow. Foto's zijn nog onbewerkt,wie kan bewerken krijgt mijn zegen.

    Op de kleur foto is de rode vlek nog net te zien. Op de zwart wit is de schaduw van IO nog te zien.


    [ link | afbeelding ]
    [ link | afbeelding ]
    mooi
    blablablablablablablablablablablablablabla
    pi_74256512
    quote:
    Op zaterdag 31 oktober 2009 13:38 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Niet met het blote oog neem ik aan?
    10" telescoop
    XBL: Koning Stoma
    PSN: Koning_Stoma
      zondag 1 november 2009 @ 11:57:25 #50
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_74272668
    Ik heb de hemelverschijnselen voor november geüpdatet!
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')