Ik heb net gelezen dat het redelijk weer wordt, dus aflevering #1 in de serie ‘sterren kijken voor complete beginners’. Misschien is het wel geen serie, want zo heel veel ideeën heb ik eigenlijk niet. Maar goed. Het onderwerp is: De Poolster vinden!
Vanavond om 20:30 ziet de hemel er in Nederland ongeveer zo uit:
Voor degenen die voor het eerst zo’n sterrenkaart zien, is het misschien allemaal niet zo duidelijk. Ik weet nog wel dat ik ooit zo’n sterrenkaart (moest je ook nog aan draaien) had als kind en er geen zier van snapte.
In feite werkt zo’n kaart met het idee van een hemelkoepel. Als je op aarde staat dan kun je de hemel in principe opvatten als een de binnenkant van een bol, waar lichtjes op staan. De hemelbol. Die bol is op dit kaartje platgeslagen.
De buitenste rand van het kaartje is de horizon, dus waar S staat is helemaal in het zuiden aan de horizon bijvoorbeeld. Dit verklaart ook waarom oost links staat op het kaartje, je moet je in feite voorstellen dat je dit kaartje om een halve bol trekt en dan van binnenuit die bol bekijkt, je bekijkt het dus eigenlijk
van onderen terwijl je een normale kaart
van boven bekijkt. En als je onder de tafel gaat liggen en naar een normale kaart kijkt, nu ja, dan zie je alleen het tafelblad, maar dan zijn oost en ook ‘omgedraaid’.
Het midden van het kaartje is dus wat je recht boven je hoofd ziet om half negen, staart daar ongeveer dus Cygnus, of Zwaan. Je kunt ook afleiden dat de Grote Beer aan de noord-westelijke hemel moet staan, en dat die vrij laag staat. Jupiter staat in het zuid-zuid-oosten ongeveer, ook niet zo hoog. Met dit soort kaartjes moet je wel een beetje leren omgaan.
In principe is het altijd lastig om duidelijke kaartjes te maken: of je nu een kaartje maakt, of een computerprogramma, je beeldt
altijd iets wat 360º rond gaat af op een plat iets. Dat moet altijd tot vertekening leiden. Hoe en wat precies, daar is ook nog wel veel over te vertellen, maar dat komt een andere keer.
Als je echter een kleinere gedeelte van de hemel afbeeld, dan lijkt het al iets meer op wat je ‘in het echt ziet’, meer alsof je een foto maakt van de lucht.
Hier is b.v. een gesimuleerde sterrenhemel voor vanavond, half negen, met het noorden ingetekend. Dit is zoals je ‘normaal’ zou kijken, dus het westen is nu aan de linkerkant van de tekening:
Je herkent hier (hopelijk) de Grote Beer al. Het is het steelpannetje, dat zich redelijk midden in de afbeelding bevindt. En die uit zeven sterren bestaat. Hier zie je dezelfde afbeelding met de Grote Beer ingetekend (die eigenlijk iets meer is dan het steelpannetje):
Tevens is er een raster ingetekend, dat geeft ongeveer aan wat je ziet. De verticale lijnen geven de azimut aan, d.w.z. de hele horizon is verdeeld in 360 graden, met het noorden op 0, het oosten op 90, het zuiden op 180, het westen op 270.
Ja, er staat 180° in de tekening bij de lijn door N, maar dat is echt een foutje.
De horizontale lijnen geven aan hoe hoog iets boven de horizon is. 90° zou recht boven je hoofd zijn, 0° is de horizon, en de rest is er tussenin. (Ik kan het echt niet beter uitleggen.) Je ziet dus dat de afbeelding in het midden tot bijna 60° boven de horizon komt. Dat is dus, als je kijkt, niet helemaal met je hoofd in de nek, maar maar iets verder naar voren.
Maar goed, dit is de Grote Beer, daar was het ons niet direct om te doen, waar het wél om te doen is, is de Poolster. Dat is niet een extreem heldere ster (zoals wel eens gedacht wordt), ongeveer net zo helder als de sterren van de Grote Beer, maar er zijn veel helderder sterren aan de hemel. Die Poolster vind je door de twee sterren die de rechterkant van het steelpannetje vormen, te pakken, en dan een (denkbeeldige) lijn van de onderste naar de bovenste te trekken, en die lijn ongeveer 4–5 keer door te trekken, dan kom je nagenoeg op de Poolster uit:
In de tekening hierboven staan nog veel meer lijnen getekend, maar het gaat dus om de lijn die door de ‘e’ van ‘Grote beer’ loopt. Die moet je ook in gedachten trekken, en dan kom je op de Poolster uit.
De Poolster staat dus
ook niet recht boven je hoofd. Wel staat ze altijd in het noorden, maar alleen op de Noordpool staat ze recht boven je hoofd.
Nu kun je dus (als je de Grote Beer kunt zien tenminste) altijd het Noorden vinden!
En je moet je op het Noordelijk Halfrond bevinden. De Grote Beer zelf staat namelijk niet vast. Als je later op de avond kijkt dan is de Grote Beer iets verder opgeschoven richting het oosten. En die maakt zo een heel rondje, doordat de aarde draait.
Alleen de Poolster blijft voor het oog op dezelfde plek, omdat deze in het verlengde van de aardas staat. Hieronder zie je schematisch hoe de Grote Beer (en Cassiopeia, dat is die ‘W’) rond de Poolster bewegen in 24 uur. In het echt kun je dit natuurlijk niet zo waarnemen, omdat als het dag is de sterren niet zichtbaar zijn.
Bron: Wikimedia Commons. Maker: Mjchael. Licentie: CC-BY-SA.Aan de Poolster vast zit de Kleine Beer, dat is nog een steelpannetje. Dat ‘wijst’ naar de steel van de Grote Beer, maar de Kleine Beer kun je niet altijd even goed zien in een lichtvervuilde omgeving.
Succes!
N.B. Het hemelkaartje is van
Heavens Above, en de plaatjes zijn m.b.v.
Stellarium gemaakt.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.