Nee maar stel :quote:Op maandag 2 december 2013 22:45 schreef dreamerbulk het volgende:
[..]
haha ja dat kan, maar dan zit je met money transfer vanaf hun naar jouw bankrekening.. ik weet niet hoeveel fee.. en ik weet niet hoelang het duurt. Bij mtgox duurt het echt weken voordat je geld er is.
In Nederland hebben we Bitonic.nl en dat is heul niet lastig.quote:Op maandag 2 december 2013 22:37 schreef pikinhand het volgende:
[..]
ja, en dan heeft die ander bitcoins. Als die geld wil, moet die een account openen bij een exchange, week wachten, coins overmaken, de expert uithangen om die coins voor een redelijke prijs te verkopen, withdraw request, meer documenten opsturen, weken wachten, en misschien komen er dan dollars op zjin rekening, of er komt een standaard mail over technische storing, je moet meer handelen om te mogen withdrawnen blabla.
Werkt inderdaad, alleen duurt het lang om je Euro's op de goede plekken te krijgen. En wie zegt dat er niet meer denken zoals jij doet en dat gat binnen een paar dagen dicht traden? Dan heb je geld onderweg waarmee het niet meer gaat. Als je nu fiat op BTC-e hebt staan en je wil de komende paar dagen toch niet meer inkopen zou ik het doen, anders niet.quote:Op maandag 2 december 2013 22:49 schreef ulq het volgende:
[..]
Nee maar stel :
Je hebt gewoon een week geleden 2000$ (eigenlijk 2020, want 20$ fee) op je BTC-E gezet. Je koopt daarme 2000/970.5=2.06079340546BTC.
Deze verkoop je weer op bitstamp (dit kan instantly?) :
2.06079340546 x 1045.99 = 2155.56929418
Dan heb je al 2155.56929418 - 2020 = 135.56929418$ zuivere winst.
135$ Zuiver winst als je het op minimale schaal doet. (Gaat wellicht nog iets af wanneer je het terugboekt op je bank?)
Ben ik nou gek of is dit gewoon een geweldig idee?
Bij Bitstamp gaat dat redelijk snel (2-3 dagen) en kost ¤0,90 per keer. Ik heb het een keer uitgerekend of arbitreren tussen BTC-e en Bitstamp rendabel is en op sommige momenten is dat zo, maar kan een dag later weer anders zijn.quote:Op maandag 2 december 2013 22:45 schreef dreamerbulk het volgende:
[..]
haha ja dat kan, maar dan zit je met money transfer vanaf hun naar jouw bankrekening.. ik weet niet hoeveel fee.. en ik weet niet hoelang het duurt. Bij mtgox duurt het echt weken voordat je geld er is.
Ja maar de enige keer dat hier last van hebt is wanneer je van je bank naar BTC-e wilt verplaatsen. Maar dat was al gebeurd in mijn casus.quote:Op maandag 2 december 2013 22:51 schreef Maxbet het volgende:
[..]
Werkt inderdaad, alleen duurt het lang om je Euro's op de goede plekken te krijgen. En wie zegt dat er niet meer denken zoals jij doet en dat gat binnen een paar dagen dicht traden? Dan heb je geld onderweg waarmee het niet meer gaat. Als je nu fiat op BTC-e hebt staan en je wil de komende paar dagen toch niet meer inkopen zou ik het doen, anders niet.
Dan zou het dus worden 134$ winstquote:Op maandag 2 december 2013 22:52 schreef Tourniquet het volgende:
[..]
Bij Bitstamp gaat dat redelijk snel (2-3 dagen) en kost ¤0,90 per keer. Ik heb het een keer uitgerekend of arbitreren tussen BTC-e en Bitstamp rendabel is en op sommige momenten is dat zo, maar kan een dag later weer anders zijn.
als je geld op btc-e krijgt, minus de fee, dan is daar het goedkoopst idd..quote:Op maandag 2 december 2013 22:57 schreef ulq het volgende:
Maar zou iemand mij kunnen uitleggen waarom je uberhaupt ergens anders als BTC-e bitcoins zou kopen? Hier is de koers verreweg het laagst. Ik snap het niet helemaal denk ik
Maar je kan het toch sowieso verder traden via mtgox verder traden via hogere waarden? Dan maakt het toch niet uit waar je ingekocht hebt? Gewoon bitcoins van 'Btc-e account' naar wallet en dan van wallet naar 'mtgox account'. Dat kan gewoon instantly toch?quote:Op maandag 2 december 2013 22:59 schreef dreamerbulk het volgende:
[..]
als je geld op btc-e krijgt, minus de fee, dan is daar het goedkoopst idd..
waarom mensen op mtgox zitten weet ik ook niet, om verder te traden tegen hogere waardes denk ik ofzo
dat gaat vrijwel instant ja klopt.quote:Op maandag 2 december 2013 23:01 schreef ulq het volgende:
[..]
Maar je kan het toch sowieso verder traden via mtgox verder traden via hogere waarden? Dan maakt het toch niet uit waar je ingekocht hebt? Gewoon bitcoins van 'Btc-e account' naar wallet en dan van wallet naar 'mtgox account'. Dat kan gewoon instantly toch?
Ja klopt. Je kan natuurlijk niet meer terughandelen wanneer je eenmaal je BTC op MtGox verkocht hebt... dan is de enige optie geld withdraw'en (of BTC kopen tegen een te hoge koers, maar we hadden net bedacht dat niet slim wasquote:Op maandag 2 december 2013 23:02 schreef dreamerbulk het volgende:
[..]
dat gaat vrijwel instant ja klopt.
het is ook winstgevend, absoluut, ik heb zelf alleen liever mijn liquide middelen op btc-e staan voor andere trades.
BTC-e heeft waarschijnlijk een grotere toevoer van bitcoins, 3x raden waar vandaan.quote:Op maandag 2 december 2013 22:57 schreef ulq het volgende:
Maar zou iemand mij kunnen uitleggen waarom je uberhaupt ergens anders als BTC-e bitcoins zou kopen? Hier is de koers verreweg het laagst. Ik snap het niet helemaal denk ik
ja precies, het is een soort van oneway idee , maar winst haal je er zeker uitquote:Op maandag 2 december 2013 23:06 schreef ulq het volgende:
[..]
Ja klopt. Je kan natuurlijk niet meer terughandelen wanneer je eenmaal je BTC op MtGox verkocht hebt... dan is de enige optie geld withdraw'en (of BTC kopen tegen een te hoge koers, maar we hadden net bedacht dat niet slim was)
Ik arbitreer soms ook, kan lucratief zijn maar je moet van te voren wel even de complete route doorrekenen met alle bijkomende kosten en risico's.quote:Op maandag 2 december 2013 22:54 schreef ulq het volgende:
[..]
Ja maar de enige keer dat hier last van hebt is wanneer je van je bank naar BTC-e wilt verplaatsen. Maar dat was al gebeurd in mijn casus.
Er is toch geen speld tussen te krijgen dat je met huidige koers met minimale inleg een onontkomelijk winst van 135$ zou maken?
[..]
Dan zou het dus worden 134$ winst![]()
Da's toch mooi een winst van 6.7% (gerekend vanaf de $2020 inleg)
Reactie:quote:Ik begrijp prima,dat je dat niet snapt. Long, right?
Ja, ik heb me prima ingelezen, en ik begrijp prima het kettingbriefgehalte, nevermind the spin. Ik heb niet zo de behoefte te bukken, ik begrijp dat in dit topic dat niet zo gebrepen wordt. Hmmm...
En in dit topic hoor ik hem weer dingen roepen waaruit blijkt dat hij zich helemaal niet op een normale manier verdiept heeft in het onderwerp.quote:Je hebt je ingelezen? Wat begrijp je niet precies aan Bitcoin als betalingssysteem bijvoorbeeld? Grote bedrijven kunnen enorme bedragen besparen als ze betalingen zouden ontvangen via Bitcoin (en Bitpay). Als betaalsysteem is het sneller en goedkoper dan wat we vandaag de dag hebben.
En als het als betaalsysteem steeds meer wordt gebruikt dan is de minimale waarde van de Bitcoin heel simpel te berekenen door te kijken naar het kapitaal dat er op een bepaald moment door het Bitcoin systeem vloeit als betalingen. De waarde kan dus nog veel verder omhoog.
Daarnaast is Bitcoin nog een innovatief protocol waarop andere systemen gebouwd kunnen worden en als derde is het een valuta en op dit moment nog niet echt bepaald een volwassen valuta en ik heb het flauwe vermoeden dat dit laatste het enige is waar jij je op focust.
Niet met bedrijven zoals Bitpay... je had je toch zo goed verdiept in de materie?quote:Op maandag 2 december 2013 22:11 schreef crashbangboom het volgende:
[..]
en welk prijsrisico loopt de tegenpartij? Oneindig
Helemaal niet!quote:Op maandag 2 december 2013 22:37 schreef pikinhand het volgende:
[..]
ja, en dan heeft die ander bitcoins. Als die geld wil, moet die een account openen bij een exchange, week wachten, coins overmaken, de expert uithangen om die coins voor een redelijke prijs te verkopen, withdraw request, meer documenten opsturen, weken wachten, en misschien komen er dan dollars op zjin rekening, of er komt een standaard mail over technische storing, je moet meer handelen om te mogen withdrawnen blabla.
14000 merchants en toch maar 6000 transacties. zitten een hoop crap webshops tussen dan...quote:Op maandag 2 december 2013 23:14 schreef Probably_on_pcp het volgende:
BitPay Drives Explosive Growth in Bitcoin Commerce
ATLANTA--(BUSINESS WIRE)--BitPay, the world’s leading merchant processor for virtual currencies, announces that in November it processed a record 55,288 bitcoin merchant transactions, representing a 165% increase from October. Strong activity from KNC Miner, Gyft, and Amagi Metals led the increase.
“No merchant service provider riding on the traditional interchange rails can offer all-inclusive pricing because there are three or four middlemen who take a cut of every transaction”
During the Bitcoin Black Friday event on November 29, BitPay processed 6,296 bitcoin transactions in a single day, making it the most popular day in the history of bitcoin commerce. On November 29, more than 6% of all transactions on the bitcoin network were spent on goods and services through BitPay’s platform.
“BitPay’s order volume is the most accurate indicator of the real bitcoin economy, and today that economy is soaring higher as merchants are seeing tremendous value in accepting bitcoin payments,” states Tony Gallippi, BitPay Co-founder and CEO. “We are building the most powerful, reliable, and scalable tools for businesses to accept bitcoin.”
Last year, the Bitcoin Friday event was BitPay’s largest volume day in 2012 and the company processed 99 transactions. The year-over-year growth of BitPay on Black Friday is 6,260%.
BitPay continues to enroll new merchants at a rapid pace, onboarding over 3,000 merchants in November to exceed a total of 14,000 bitcoin-accepting merchants. Shopify’s integration of BitPay into its checkout process now makes BitPay available to 75,000 merchants using the Shopify ecommerce platform.
Enrollment in BitPay’s all-inclusive processing plans is also accelerating. By selecting one of the all-inclusive plans, BitPay merchants can choose the software features they need, and process an unlimited number of transactions with zero transaction fees.
“No merchant service provider riding on the traditional interchange rails can offer all-inclusive pricing because there are three or four middlemen who take a cut of every transaction,” says Gallippi. “Some processors tease merchants with flat-rate pricing, but there are many hidden fees and limitations that make flat-rate offers an illusion.”
Square, which offers a flat-rate credit card processing plan for $275/month, recently announced they would be discontinuing this plan on February 1, 2014, and would charge merchants a 2.75% or 3.5% processing fee on every transaction.
http://www.businesswire.c(...)wth-Bitcoin-Commerce
Goed stukquote:Op maandag 2 december 2013 23:42 schreef Tourniquet het volgende:
Debat tussen Peter Schiff (pro-Goud) en Erik Voorhees (pro-Bitcoin): https://soundcloud.com/casper-cheng/peter-schiff-debate-with-erik
En het betoog van Erik Voorhees waarom Bitcoin waarde heeft: http://www.reddit.com/r/B(...)f_followup_from_the/
Bedankt dat je je zo'n zorgen om ons maakt.quote:Op maandag 2 december 2013 23:53 schreef crashbangboom het volgende:
En geen enkel argument waarom FOK! zich voor het karretje laat spannen.
Ach, laat niet zeggen dat men niet gewaarschuwd laat zijn
Laat de fanboys de kar trekken, en acceptbeer de gevolgen
Hij heeft wel gelijk dat tijdens hypes, enorm veel mensen keihard op de bek gaan. R&P heeft een aantal van dat soort topics gehad, van users die dachten beter te zijn. Maar toch voor luttelele k de boot in gingen.quote:Op maandag 2 december 2013 23:55 schreef Wouter_Drucker het volgende:
[..]
Bedankt dat je je zo'n zorgen om ons maakt.
Ik zou ook niemand willen aanraden nu nog in te stappen.quote:Op maandag 2 december 2013 23:59 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Hij heeft wel gelijk dat tijdens hypes, enorm veel mensen keihard op de bek gaan. R&P heeft een aantal van dat soort topics gehad, van users die dachten beter te zijn. Maar toch voor luttelele k, de boot in gingen.
Oh dus omdat jij het er niet in ziet moet FOK maar geen plek faciliteren om erover te praten? Lekker kortzichtig. Alle topics in vbl over alle clubs behalve je favoriet ook maar sluiten?quote:Op maandag 2 december 2013 23:53 schreef crashbangboom het volgende:
En geen enkel argument waarom FOK! zich voor het karretje laat spannen.
Ach, laat niet zeggen dat men niet gewaarschuwd laat zijn
Laat de fanboys de kar trekken, en acceptbeer de gevolgen
heb je wallets voor. Worldcoin e.d. Kan je gewoon encrypten.quote:Op dinsdag 3 december 2013 00:19 schreef ulq het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met al die andere alt-coins.. heb je daar ook een wallet voor of zijn deze nog op een bepaalde manier beveiligd of staan deze alleen op je BTC-e account oid?
Toch bezit een entiteit 25% van alle Bitcoins.quote:Op dinsdag 3 december 2013 00:01 schreef Wouter_Drucker het volgende:
Deed gewoon pijn om hem zo te zien kelderen. Ging van 260+ naar 60 in luttele seconden. Da's een les die ik wel onthouden heb. Het kan zo weer gebeuren.
Toch zijn het de ideeen achter Bitcoin en de problemen die Bitcoin ondervangt (geld drukken, fractional banking, Fed, geld in bezit van elite) die me enthousiast maken.
Ik bedoelde geld als systeem, in het bezit van een elite. Er zijn mensen die 'geld' bezitten.quote:Op dinsdag 3 december 2013 00:50 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Toch bezit een entiteit 25% van alle Bitcoins.
Is dat geen elite dan?
Gaan we weer. Die wallet was van Gox, en dus van de duizenden of misschien wel tienduizenden mensen die geld op de exchange hadden staan.quote:Op dinsdag 3 december 2013 00:50 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Toch bezit een entiteit 25% van alle Bitcoins.
Is dat geen elite dan?
Dit kan zo in de OP, beste stuk wat ik de afgelopen maand heb gelezen. (met beginnende interesse in Bitcoins etc)quote:Op maandag 2 december 2013 23:42 schreef Tourniquet het volgende:
Debat tussen Peter Schiff (pro-Goud) en Erik Voorhees (pro-Bitcoin): https://soundcloud.com/casper-cheng/peter-schiff-debate-with-erik
En het betoog van Erik Voorhees waarom Bitcoin waarde heeft: http://www.reddit.com/r/B(...)f_followup_from_the/
Weet iemand of er in Nederland (vast wel) regelgeving is waar je je aan moet houden als je dit wilt doen? In feite wordt je een soort bank dus ik gok dat het opzetten van een exchange veel regels/certificering met zich meebrengt. Of valt het mee?quote:Op dinsdag 3 december 2013 06:09 schreef Maxbet het volgende:
Edit: sowieso zou het beter zijn als we wat exchanges zouden hebben met een meer open karakter, de exchanges die we nu hebben zijn allemaal vrij gesloten. Zet een beter model op voor een exchange, en je kunt niet alleen een bak geld verdienen, maar je helpt Bitcoin er ook nog eens mee. Als ik de kennis ervoor had zou ik zo een exchange opzetten en zoveel mogelijk proberen open te zijn. Ook qua audits en dergelijke. Alleen met mijn kennis is het een kwestie van tijd voordat iemand zich toegang verschaft en met alle funds er vandoor gaat.
Ik had het over de discussiequote:Op maandag 2 december 2013 23:03 schreef crashbangboom het volgende:
[..]
Ja, dat is wel de algemene ondertitel van de pushers
Dat weet ik zo niet, maar volgens een accountant die ik over het onderwerp sprak is er nog vrij weinig regelgeving over. Het is ook nog allemaal nieuw natuurlijk. Volgens hem was het allemaal wel op te lossen, desnoods gewoon naar het buitenland verhuizen. Dat hoeft niks af te doen aan de openheid.quote:Op dinsdag 3 december 2013 08:03 schreef XDo het volgende:
[..]
Weet iemand of er in Nederland (vast wel) regelgeving is waar je je aan moet houden als je dit wilt doen? In feite wordt je een soort bank dus ik gok dat het opzetten van een exchange veel regels/certificering met zich meebrengt. Of valt het mee?
Meh, je zou even moeten zoeken waar je aan moet voldoen van DNB en of AFM, die houden je in de gatenquote:Op dinsdag 3 december 2013 08:03 schreef XDo het volgende:
[..]
Weet iemand of er in Nederland (vast wel) regelgeving is waar je je aan moet houden als je dit wilt doen? In feite wordt je een soort bank dus ik gok dat het opzetten van een exchange veel regels/certificering met zich meebrengt. Of valt het mee?
Toezicht Volgens de AFM valt nu munt officieel niet onder haar toezicht. 'Het is geen financieel product in de zin van de Wet op het financieel toezicht', licht de woordvoerder toe. 'Een team van de AFM houdt de berichten over en de ontwikkelingen rond Bitcoin echter wel in de gaten.'quote:Op dinsdag 3 december 2013 08:16 schreef One_conundrum het volgende:
[..]
Meh, je zou even moeten zoeken waar je aan moet voldoen van DNB en of AFM, die houden je in de gaten
Bitonic.nl en BTCnext zijn iig bezig met het opzetten van een Nederlandse exchange.quote:Op dinsdag 3 december 2013 08:16 schreef Maxbet het volgende:
[..]
Dat weet ik zo niet, maar volgens een accountant die ik over het onderwerp sprak is er nog vrij weinig regelgeving over. Het is ook nog allemaal nieuw natuurlijk. Volgens hem was het allemaal wel op te lossen, desnoods gewoon naar het buitenland verhuizen. Dat hoeft niks af te doen aan de openheid.
Als MtGox het in Japan voor elkaar krijgt met alle regels die daar gelden lukt het elders ook wel.
Goud.quote:Op dinsdag 3 december 2013 08:47 schreef Maanvis het volgende:
Is er ook een stabielere versie van bitcoin die je kunt gebruiken om pensioenen op te bouwen?
da's geen cryptocurrency he..quote:
Je pensioen opbouwen is (ook) divercifiseren dus je zou op jonge leeftijd zo zeg 5% van je vermogen in BTC kunnen stoppen MI.quote:Op dinsdag 3 december 2013 08:47 schreef Maanvis het volgende:
Is er ook een stabielere versie van bitcoin die je kunt gebruiken om pensioenen op te bouwen?
Bahbah, waarom onderbouw je je kritiek niet gewoon? Of schrijf dan zelf iets?quote:Op dinsdag 3 december 2013 09:37 schreef Maxbet het volgende:
Leuk geschreven hoor, maar artikel rammelt best wel behoorlijk aan een aantal kanten. Snap sowieso niet zo goed waarom voor artikelen over Bitcoin iedere keer hoogleraren uit de kast worden getrokken die het alleen maar vanuit hun eigen beleving kunnen benaderen..
Ik zal zo even dat hele verhaal quoten om te laten zien wat ik bedoel. En het gaat ook niet om de kritiek, maar het verhaal klopt gewoon niet helemaal. Hoor je me trouwens ook gerust zeggen bij positieve berichten waar dingen niet in kloppen hoorquote:Op dinsdag 3 december 2013 09:54 schreef tofastTG het volgende:
[..]
Bahbah, waarom onderbouw je je kritiek niet gewoon? Of schrijf dan zelf iets?
Zonde dat kritische geluiden hier absoluut niet welkom zijn.
De paper is geďntroduceerd op een mailinglist over cryptografie, een normale (zeker 5 jaar geleden) manier of een theorie of paper te laten toetsen door mensen uit je vakgebied en iets heel anders dan een obscuur forum.quote:Op dinsdag 3 december 2013 09:14 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
02-12-2013
Bitcoin: hype of revolutionair nieuw geld?
De Bitcoin groeit en groeit in waarde. Hoe kan het dat zo’n vreemde muntsoort zo’n succes is? En is het succes vol te houden, of brandt de Bitcoin straks op, zoals zoveel hypes op het internet?
door Roel van der Heijden en Marc Seijlhouwer
In 2008 verscheen een artikel op een obscuur forum van een man met de naam Satoshi Nakamoto. In het artikel beschreef hij het ontwerp van een nieuwe digitale muntsoort, die hij ‘bitcoin’ noemde. Onafhankelijk van alle banken en overheden, en beveiligd met geavanceerde cryptografie om zeker te weten dat het een ‘veilig’ betalingsmiddel is, was de eerste cybervaluta geboren uit een obscuur wetenschappelijk artikel van bedenkelijke herkomst.
Deze is een beetje onduidelijk imo. Hoe raak je de coins niet kwijt als je ze uit geeft? Dus is kan 1 Bitcoin een onbeperkt aantal keren uitgeven?quote:Satoshi Nakamoto was nergens te vinden en hoewel hij zei Japans te zijn, kwam zijn emailadres van een Duitse server; een pseudoniem?
[ afbeelding ]
Betalen met bitcoins kan op steeds meer plekken. Zelfs café’s liften nu mee op de populariteit en adverteren met de mogelijkheid om de digitale valuta aan een kop koffie of een pilsje uit te geven.
Targaryen, Wikimedia Commons
Anonieme uitvinding
Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het hele bitcoin-protocol is bedacht en opgezet door één persoon. Aannemelijker is dat een anonieme groepering alles heeft bedacht en gemaakt.
Dat ze anoniem willen blijven, is volgens hoogleraar informatica Jan Bergstra van de Universiteit van Amsterdam niet vreemd. “Je kan ze zien als een soort klokkenluiders; ze hebben een systeem ontwikkelt dat anti-overheid is en alle banken en Westerse financiën omver kan werpen. Logisch dat overheden daar niet blij mee zijn, waardoor anonimiteit een belangrijk wapen wordt.”
De bedenkers zijn dan weliswaar onbekend, de munt zelf lijkt steeds beroemder te worden. De afgelopen tijd hebben online winkels, universiteiten en overheden toegezegd bitcoins als betaalmiddel te accepteren. Ook Silk Road, een illegale website om drugs te verhandelen, gebruikte bitcoins om buiten het officiële betalingsverkeer te blijven.
Hoe meer bitcoins geaccepteerd worden, hoe hoger de waarde ervan wordt. Het werd groot nieuws dat de koers van de bitcoin na een onrustige nacht tot de ongekende hoogte van 900 dollar steeg. Inmiddels, twee weken later, is de bitcoin allang de 1000 dollar gepasseerd.
Maar hoe werkt dat systeem eigenlijk? Is het gek dat steeds meer mensen hun hoop richten op iets dat alleen maar bestaat op het web? Waar geen goudvoorraad aan gekoppeld is, geen overheid die garant staat en geen bank die alles in goede banen leidt. Waar ontleedt de bitcoin eigenlijk zijn waarde aan?
Minen
Om daar antwoord op te kunnen geven moet je begrijpen dat bitcoins op een aparte manier vervaardigd worden. Ze worden niet gedrukt en er is geen overheid die bepaald wanneer er meer bitcoins nodig zijn. Sterker nog, je raakt ze geeneens kwijt op het moment dat je ze uitgeeft.
Er is een onderscheid tussen het krijgen van Bitcoins uit de blockreward, die inderdaad iedere 4 jaar gehalveerd wordt, en het verkrijgen van bitcoins uit transactie fee's. Hiervan is helemaal niet te zeggen dat het lastiger gaat worden. Daarvoor is variabele difficulty. Naarmate de rekenkracht van het netwerk zich uitbreidt gaat ook de difficulty omhoog. Dit heeft niks te maken met het aantal Bitcoins welke gemined zijn, en al zeker niet op korte termijn.quote:Bitcoins worden verkregen door een proces dat ‘minen’ heet. De associatie met diepe mijnen waarin dappere internetkompels moeten afdalen om met een digitale pikhouweel een muntje te verkrijgen, zijn echter niet juist. Het minen behelst iets heel anders: namelijk het betrappen van andere bitcoingebruikers op fraude.
Het hele bitcoin-protocol is gebaseerd op een ‘peer-to-peer-systeem’ (p2p). Dat betekent dat elke gebruiker óf consument is, óf iets voor het systeem doet. Denk maar aan bittorrent, ook een p2p-systeem. Daarin kan je een consument zijn (wanneer je – vaak illegaal! – series of CD’s of films binnnenhaalt) of je draagt bij aan het systeem (wanneer je ‘seed’, wat bij bittorrent gebeurt tijdens het downloaden).
Checken op fraude
Bij bitcoin werkt het precies hetzelfde. Consumenten zijn diegene die transacties doen met hun bitcoins. De bijdrage aan het systeem bestaat uit het controleren van het systeem op frauduleuze transacties. Nu klinkt dat laatste als veel werk, terwijl het betalen met een bitcoin eenvoudig is. Hoe overtuig je gebruikers dan om toch de (zeer belangrijke) controles uit te voeren?
Door ze te belonen met het geld, is het antwoord van de bitcoin-bedenkers. Iedereen die meedoet met het controleren van bitcoin-transacties maakt kans op een bitcoin als beloning voor het werk. Met elke bitcoin die op deze manier gemined wordt, neemt de complexiteit van de controles toe. Zo moet je steeds langer rekenen om een bitcoin te krijgen, hetgeen verzekert dat de allerlaatste bitcoin praktisch onbereikbaar wordt.
Het hoofddoel van minen is niet om fraudeurs te vinden, maar juist om legitieme betalingen te verwerken. Als resultaat hiervan zal een frauduleuze betaling dus ook opgemerkt en niet verwerkt worden. Mooi stukje van de Bitcoin.it wiki:quote:[ afbeelding ]
Het minen van een munt kost veel stroom en rekenkracht. Toch komen er langzaamaan nieuwe technieken de het makkelijk maken. Deze ASIC-chip helpt het miningproces; je steekt hem in je laptop en het hele proces kost veel minder energie. Of het genoeg is om de mining-industrie energie-efficiënt te maken is echter sterk de vraag.
Targaryen, Wikimedia Commons
Elke tien minuten een puzzel
In de praktijk gaat dat als volgt: een ‘miner’ krijgt elke tien minuten een soort puzzel. Deze puzzel behelst alle bitcoin-transacties van de afgelopen tien minuten. De miner moet zo goed mogelijk alle transacties controleren, en alle frauduleuze zaken eruit halen. Ook moet de miner een automatisch gegenereerde puzzel oplossen. Vervolgens bepalen alle miners en gebruikers samen met een soort verkiezing wie de beste oplossing heeft bedacht en de meeste fraudeurs pakt, en die persoon wint vervolgens een bitcoin.
50 Miljoen? Wat wil deze meneer kopen? Accoord, om een nieuwe miner te ontwikkelen zal inderdaad wel zoiets kosten. Maar ook jij en ik kunnen gewoon nog miners kopen, zij het niet op een industriële schaal. Professionele miners zijn te koop vanaf ongeveer $250. En ja dat rijk worden van minen zal er waarschijnlijk niet meer inzitten als gewone man, maar lukt dat met andere dingen wel dan? Zoals bijvoorbeeld goud delven, dat lukte 100 jaar geleden misschien nog wel in je eentje met een schep, maar die tijd ligt ook ver achter ons.quote:Een mooi idee, waarin de gemeenschap alle transacties checkt, waardoor banken onnodig worden. Er zit echter een groot probleem achter uit een onverwachte hoek: al die berekeningen om te checken of een transactie frauduleus was of niet, kosten heel veel rekenkracht; en dus heel veel stroom. Zóveel zelfs, dat volgens Jan Bergstra de (milieu)kosten onaanvaardbaar worden. “De CO2-norm zou ruim overschreden worden als het op deze manier doorgaat. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid geld die je nodig hebt om een winstgevende mining-operatie op te zetten.”
[ afbeelding ]
Nog een voorbeeld van een ‘mining device’, bedoeld om het proces sneller en efficiënter te laten verlopen.
Joshua Zerlan, Wikimedia Commons
Bergstra schat de opstartkosten van zo’n operatie rond de vijftig miljoen. “Daarmee is het hele democratische aspect van de munt ook wel verdwenen. In theorie maakt iedereen nog kans op een bitcoin, maar rijk worden van het minen is erg lastig geworden.”
Ben het er helemaal mee eens dat het met Bitcoin nog alle kanten op kan. Die schatting is alleen een beetje vreemd, waar haalt deze meneer zijn cijfers vanaf, en waarmee vergelijkt hij Bitcoin aangezien het de eerste in zijn soort is?quote:Hype
Gaat de Bitcoin een succes worden? Of zal het uiteindelijk ten onder gaan? Op dit moment is dat nog onzeker. Wat wel duidelijk is, is hoe hoog de volatiliteit van de Bitcoin is. Van een nacht op 900 naar 500 de volgende dag, en inmiddels staat de munt zelfs boven de 1000 dollar. Is de Bitcoin op weg om ‘ouderwets’ geld te verdringen?
Daarover verschillen de meningen. Bergstra is enthousiast, maar waarschuwt ook. “Bitcoin kan je zien als een technische startup, zoals er zoveel zijn in de Verenigde Staten. Het grote verschil is dat het risico op mislukking van deze startup veel groter is. Aan de hand van de huidige waarde van de Bitcoin heb ik een schatting gemaakt: de kans dat de munt over 20 jaar nog bestaat is 1 op 1000. Met die kans lijkt de huidige waarde te rechtvaardigen – hoe duurder iets is, hoe kleiner de kans dat het blijft bestaan. Dat is een extreem kleine kans op slagen. Aan de andere kant kan de waarde van de Bitcoin ook tot nog veel grotere hoogte stijgen – zelfs als het dan niet overleeft is het als ruilmiddel waardevol.”
Bitcoins zelf zijn in Thailand helemaal niet illegaal, het verhandelen van currency zonder licentie wel. En aangezien er nog geen regels zijn voor Bitcoin in Thailand kun je ook nog geen licentie krijgen. Maar als ik een lokale supermarkt had in Thailand en ik wou Bitcoin aannemen zou dat gewoon moeten kunnen, een exchange opzetten waar je Bitcoins kunt kopen en verkopen (nog) niet.quote:http://www.kennislink.nl/(...)Koers.png?1385390103
Na het hele jaar op ongeveer 100 euro gekoerst te hebben is de waarde van de Bitcoin de afgelopen maanden explosief toegenomen. Eind november is de koers doorgeschoten naar bijna 900 euro, mede doordat functionarissen van het Amerikaanse Ministerie van Justitie stelden dat digitale valuta als de Bitcoin legitieme betaalmiddelen zijn.
gold.net
Het lijkt dus aannemelijk dat de Bitcoin uiteindelijk, na deze heftige tijd van speculatie, aan populariteit zal inboeten en verdwijnt in de onbekendheid. Maar áls de munt doorbreekt en een ‘echt’ betaalmiddel wordt, dan kan – zo denkt Bergstra – het zonder meer het hele monetaire systeem vervangen.
Er moet nog een oplossing worden gevonden voor de stroomkosten van het minen, maar als die gevonden wordt, leveren Bitcoins na een fikse doorontwikkeling van de software een beter systeem; het is robuuster, veiliger en het haalt voor een groot deel de menselijke factor uit het bankieren.
Inflatie
Bitcoins onderscheiden zich – onder andere – van normaal geld doordat er niets bijgedrukt kan worden. De hoeveelheid munten is van te voren vastgesteld, en meer komt er niet bij. Als er toch meer bitcoins in omloop moeten komen – omdat de vraag groter wordt – kan je de bitcoin gewoon opdelen in tienden, honderdsten, duizendsten, enzovoort. Dat kan bij gewoon geld niet, omdat dat ook in een ‘echte’ vorm bestaat; een briefje van honderd kan je niet doormidden scheuren om twee briefjes van vijftig te krijgen, en een cent is het kleinste dat bestaat. Voor ‘traditionele’ financiën is de enige manier om meer geld in omloop te brengen dan ook bijdrukken. Maar dat levert inflatie op, met alle gevolgen van dien. Dat bitcoin dergelijk inflatie vermijdt is één van de voordelen van het systeem.
Zijn er manieren om de boel te flessen?
Natuurlijk vraag je je nu af, of de boel niet makkelijk te flessen is? Waar computers zijn, zijn hackers. En zeker nu de Bitcoin-koers explodeert wordt het steeds aantrekkelijker om te proberen het systeem te kraken.
Toch is dat volgens experts lastig. Stel je wil een malafide transactie doen, bijvoorbeeld iets kopen met Bitcoins die je de dag ervoor al hebt uitgegeven. Als je zo’n transactie aanmaakt gaat hij het Bitcoinsysteem in en wordt gebundeld met alle andere transacties van de laatste paar minuten. Dat hele pakket gaat vervolgens naar de eerder genoemde miners, die hun rekenkracht op deze transactiepuzzel loslaten. Ze checken alle geldstromen en komen uiteindelijk met een oplossing: de nieuwe verdeling van de Bitcoins.
Zit er een foute transactie tussen, zoals die van jezelf, dan zal dat opgepikt worden door de miners. Deze transactie past namelijk niet in de ‘oplossing’ van het rekenprobleem. De Bitcoins die je onterecht probeerde uit te geven worden zo onherroepelijk geweigerd.
Zelfs de bedenkers van de bitcoin hebben volgens Marc Stevens, onderzoeker van het Centrum Wiskunde & Informatica, geen kans de boel op deze manier te flessen. ‘Alle transacties binnen het systeem zijn volledig openbaar en traceerbaar, slechts de accounts van de gebruikers zijn anoniem. Zelfs de bedenkers van de bitcoin die stiekem geld in hun eigen systeem proberen te pompen zullen door de mand vallen. De miners moeten namelijk akkoord gaan met dergelijke transacties.’
Zwakheden
Maar hoewel de miners continu malafide transacties elimineren kent het systeem toch ook zwakheden volgens Stevens. “Het minen (en dus controleren) van Bitcoin is een gezamenlijke onderneming waarbij het recht van de meerderheid telt. Uiteindelijk wordt altijd een oplossing gekozen, die door het grootste aantal computers wordt geaccepteerd. Iemand die de meerderheid van de rekenkracht controleert kan in principe dus beslissingen forceren, zelfs malafide.”
Stevens zegt dat als de meerderheid van de computers bijvoorbeeld een ‘oplossing’ van het rekenprobleem vindt waarin een deel van de transacties bewust is weggelaten, zij de doorslag zullen geven. “Met een gekaapt netwerk kun je er in theorie voor zorgen dat er helemaal geen transacties meer plaatsvinden. Alle bitcoins blijven keurig op hun plaats, en niemand kan meer betalen. Maar gezien de omvang van het controlerende netwerk lijkt me zo’n scenario niet realistisch. Het kan, maar dan heb je echt enorm veel rekenkracht nodig.”
[ afbeelding ]
Bitcoins kunnen nu op veel plekken gebruikt worden, maar in het begin kwam een groot deel van het verkeer van ‘illegale’ websites uit het zogenoemde ‘Deep Web’. Een voorbeeld is de marktplaats Silk Road, waar drugs en andere illegale waar te koop was in ruil voor bitcoins. Inmiddels is de site onder dwang van de FBI gesloten.
Wikimedia Commons
Ook zouden mogelijk ongunstig gestemde overheden de bitcoin een slag kunnen toedienen, denkt Stevens. “Stel Mt. Gox, de grootste handelsplaats voor bitcoins, wordt verboden. Dan kun je nog wel onbelemmerd Bitcoins aan elkaar betalen, maar je kunt ze niet meer omruilen in bijvoorbeeld euro’s, waardoor de munt onaantrekkelijker wordt. Het zou best kunnen dat regeringen die de bitcoin niet zien zitten zoiets forceren. In Duitsland heeft men de munt enigszins omarmd, maar in bijvoorbeeld Thailand is bitcoins kopen momenteel illegaal.”
Hoop dat dit mijn eerdere bericht wat duidelijker maakt.quote:Of er toekomst zit in de munt? Stevens weet het niet: “De bitcoin lijkt veel links te hebben met criminele activiteiten en bovendien kent de munt een geschiedenis van grote waardefluctuaties.”
Is de Bitcoin ‘economisch’ gezien stabiel genoeg?
Ondanks al het technische vernuft dat achter de bitcoin schuilt blijft de vraag of de munt een echt succes kan worden als betaalmiddel. Als je de berichten in de media erop naleest dan zou je wellicht denken van wel. Daar lees je over kroegen die bitcoins accepteren en pinautomaten waarmee bitcoins opgenomen kunnen worden.
Casper de Vries, professor Monetaire economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ziet echter haken en ogen. “Het is als café natuurlijk heel leuk om te koop te lopen met het accepteren van bitcoins, maar ik geloof niet dat er snel prijzen genoteerd zullen worden in die valuta. Daarvoor is de waardefluctuatie van de munt nu veel te groot. Ik zie dit meer als een gimmick, waarbij de bitcoin dient als ruilmiddel. Dat is vergelijkbaar met festivals. Daar kun je ook drankjes kopen voor plastic muntjes, die je eerst met euro’s hebt aangeschaft.”
[ afbeelding ]
Doordat de bitcoin een anoniem betaalmiddel is, trekt het natuurlijk ook minder legale bewegingen aan. De cover van dit bitcoin tijdschrift maakt meteen de link met Anonymous duidelijk, de hacker-groepering die het Guy Fawkes-masker als kenmerk heeft en in het verleden verschillende belangrijke instanties wist te hacken.
Zcopley, Flickr
De waardefluctuatie is volgens De Vries een grote belemmering voor de bitcoin als munt. “Er wordt nu waarschijnlijk druk met de munt gespeculeerd, waardoor de prijs oploopt. Wat we nu zien is een klassieke prijsopdrijving, zoals we die al veel vaker hebben gezien sinds de tulpenmanie in de 17e eeuw. Wat er dan gebeurt is dat opeens niemand het meer wil, en de prijs instort. Het publiek komt dan van een koude kermis thuis. Vervelend, maar dit is eigenlijk niet te reguleren met zoiets als de bitcoin.”
Ondanks de scepsis begrijpt De Vries de vraag naar bitcoins. “Het is een echt anonieme munt, waarmee je digitaal kunt betalen zonder dat de NSA bij wijze van spreken meekijkt. Ook het internationale karakter van de munt is aantrekkelijk. Als iedereen bitcoins accepteert ben je geen geld meer kwijt aan het wisselen van valuta.”
Falende overheid
Eigenlijk is de huidige populariteit van de bitcoin een teken dat overheden en banken hebben gefaald op dit gebied, aldus De Vries. “De Nederlandse Bank heeft in het verleden zelfs een stokje gestoken voor een digitale valuta , bang om er controle op te verliezen.”
Hij is het dan ook niet eens met Bergstra’s idee dat de bitcoin potentie heeft om het huidige systeem te vervangen. “Ik denk juist dat de banken zelf met een alternatieve digitale munt op de proppen hadden moeten komen. Nu heeft iemand anders dat gedaan, maar de bitcoin is op drijfzand gefundeerd. Ik zie de hele ontwikkeling rond de bitcoin dan ook meer als gezonde prikkel voor de banken om met een alternatief te komen voor betrouwbare en anonieme transacties.”
[ afbeelding ]
Ziet er mooi uit, zulke fysieke bitcoins. Ze zijn echter waardeloos; echte bitcoins zijn niets meer dan een paar bits opslagen op een anoniem account. Met met een persoonlijke sleutel zijn de bitcoins toegankelijk.
Antanacoins, Flickr
Of de bitcoin daadwerkelijk een succes zal worden, weten we uiteindelijk dus pas op het moment dat het zover is. Als we over twintig jaar onze digitale portomonnee trekken om een ijsje af te rekenen dat 0,0000000000001 bitcoin kost; dan pas is duidelijk dat het systeem inderdaad levensvatbaar bleek. Als iedereen over een jaar zegt: ‘Bitcoin? Wat was dat ook alweer?’ dan zijn er waarschijnlijk een paar mensen heel rijk mee geworden, voordat de markt voor de munt zo speculatief werd dat zij instortte.
In ieder geval laat de huidige opkomst zien – zoals De Vries opmerkt – dat er een behoefte is aan ‘nieuw geld’, dat beter past bij onze moderne tijd. En het laat zien hoe snel iets populair kan worden: vorige digitale munten kwamen nooit van de grond, terwijl iedereen nu een bitcoin wil bemachtigen. Misschien is de tijd inderdaad rijp voor digitaal geld.
(Kennislink)
Hij heeft zijn te-pumpen coin al gekocht. Nu zoekt hij zo veel mogelijk aandacht om deze coin verder te laten stijgen. Pumpen = laten stijgen. Hij gaat dus proberen, met de rest, om de waarde van de coin te laten stijgen.quote:Op dinsdag 3 december 2013 10:52 schreef Peunage het volgende:
Ik zag net dat Fontas op BTC-e chat zei dat hij over 10 minuten(11 uur ongeveer) weer ging pompen. Waarom zou hij dit zeggen? Is het idee hier niet achter dat mensen dan in paniek raken en alles goedkoop gaan verkopen? OF mis ik hier iets?
Er van uitgaande dat dit de fontas is waar iedereen het over heeft.
Wel beetje mank voorbeeld.quote:Op dinsdag 3 december 2013 11:38 schreef µ het volgende:
Mooi:
Audio CDs were physical items that had a value, because they provided the utility of playing music.
Now we have a virtual replacement in digital audio files, which do not physically exist, but provide the same utility. They also provide additional utilities, free to copy, more portable, which makes them more valuable. Thus, despite their inherent value, CDs are no longer required.
Gold has a value as a metal, you can make jewellery out of it because it looks pretty and it's malleable (EDIT: also useful in industry). But it also has a value as a store of value or currency, because it has these properties: divisibility, scarcity, easily recognizable, fungible, somewhat portable.
Now Bitcoin is a virtual replacement for gold as it has all of these properties that led to gold being used as money, but it provides huge advantages on top of this. Now that we have Bitcoin, we have less need (I won't say none) for gold as a store of value/currency.
In de discussie waar dit stukje uitkomt gaat het meer over dat Bitcoin waarde heeft en het voordeel dat bitcoins hebben t.o.v. goud, vandaar dat iemand daar de analogie met de cd vs. mp3 opvoert. Als een bitcoin makkelijk te kopiëren zou zijn, zou dat juist een nadeel zijn.quote:Op dinsdag 3 december 2013 11:50 schreef SuperHarregarre het volgende:
[..]
Wel beetje mank voorbeeld.
Een MP3 die je verliest, soit. Download je 'm gewoon opnieuw. Een bitcoin(wallet) die je verliest, dan ben je gewoon de sjaak. En dan heb ik 't nog niet eens over stelen maar gewoon 'domheid' wat toch een beetje ingebakken zit bij de mens.
Helemaal mee eens, vandaar dat de start-ups die iets met bitcoin doen nu als paddenstoelen uit de grond schieten. Het zal meerdere jaren gaan duren om de gebruiksvriendelijkheid op niveau te krijgen dat ook tante Corrie er iets mee kan. We zien nu alleen nog de ruwe basis, waarop allerlei services kunnen worden gebouwd.quote:De manier waarop cryptocurrencies een zeer belangrijke stap naar algemeen gebruik zetten, zal zitten in een manier die dit meer userfriendly maakt. Op dit moment is dat gewoon een dik nadeel ten opzichte van andere opties.
Maar als ik mijn pensioen in BTC opbouw is het dan nog wel een stabiele waarde op mijn 65ste? (ben nu 32)quote:Op dinsdag 3 december 2013 09:36 schreef WammesWaggel het volgende:
[..]
Je pensioen opbouwen is (ook) divercifiseren dus je zou op jonge leeftijd zo zeg 5% van je vermogen in BTC kunnen stoppen MI.
Wacht even, ik haal mijn glazen bol van zolder!quote:Op dinsdag 3 december 2013 12:06 schreef richolio het volgende:
Is het slim om nu LTC of Altcoins te kopen denken jullie? Hoe staan ze dr voor
Ik zou het er niet op gokken, niemand kan de waarde voorspellen. Voor hetzelfde geld zitten we volgende maand weer op $5 per BTC. Hier dus weer het advies: stop er alléén geld in wat je kunt missen!quote:Op dinsdag 3 december 2013 12:19 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Maar als ik mijn pensioen in BTC opbouw is het dan nog wel een stabiele waarde op mijn 65ste? (ben nu 32)
Ik zou vol in CENT en COL gaan.quote:Op dinsdag 3 december 2013 12:06 schreef richolio het volgende:
Is het slim om nu LTC of Altcoins te kopen denken jullie? Hoe staan ze dr voor
SPOILER: disclaimerOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |