abonnement Unibet Coolblue
  maandag 18 november 2013 @ 17:31:24 #1
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_133381044

Welkom in de Grote C&H Kennisquiz!
We nodigen iedereen graag uit om mee te doen, maar lees dan wel eerst deze openingspost een keer goed door.



Geef slechts één antwoord per keer. Pas wanneer de vraagsteller aangeeft dat het niet juist is, mag je opnieuw een antwoord geven. Wanneer je een ingeving krijgt en toch een nieuw antwoord wilt geven, geef dan duidelijk aan dat je eerdere post niet meer geldt. Als er meerdere antwoorden op een vraag zijn, dan mag je er net zoveel, en dus niet één meer, geven als dat de vraagsteller aangeeft te willen horen.

Bewerk je antwoord nooit. Spelfouten, toevoegingen of verbeteringen zijn geen geldige redenen om je antwoord te editten. Wanneer je iets op je antwoord hebt aan te merken, post dat dan in een nieuw bericht. Wanneer een post bewerkt blijkt te zijn, is deze per direct ongeldig.

Opzoeken is verboden. Het gebruik van internetpagina's, encyclopedieën, boeken en elke andere bron is absoluut niet toegestaan. Ook vragen aan huisgenoten, een moeder die meeleest en haar mond niet kan houden of geflashed worden bij het chatten wordt als opzoeken beschouwd. Wanneer blijkt dat je je hier toch schuldig aan hebt gemaakt, krijg je minpunten en word je mogelijk voor een paar delen uitgesloten.


Je krijgt een uur om een nieuwe vraag te stellen, vanaf het moment dat jouw antwoord is goedgekeurd. Na een uur mag iemand anders een nieuwe vraag stellen. Mooie boel!

Formuleer je vraag duidelijk. Wanneer een vraag meerdere antwoorden heeft, geef dan duidelijk aan hoeveel je er wilt horen en of ze in één post moeten staan. Wanneer je dit niet aangeeft, gaat het punt naar degene die als laatste het antwoord compleet maakt. Geef specifiek aan wat voor antwoord je verwacht (dus bijvoorbeeld niet Waarvandaan .. ?, maar Uit welk continent/land/dorp .. ?). Vermijd verder het gebruik van een schuine streep (bijv. Welk lied / van wie?), omdat het niet duidelijk maakt of je beide vragen (lied en artiest) beantwoord wilt hebben, of slechts één van de vragen (lied of artiest). Tot slot het verzoek om je vragen dikgedrukt te stellen, zodat iedereen kan zien dat het een quizvraag betreft.

Wissel het onderwerp zoveel mogelijk af. Stel niet vaker dan drie keer een vraag over hetzelfde onderwerp, maar nog beter is om voor elke nieuwe vraag een ander onderwerp te kiezen. Zo blijven deelnemers gemotiveerder dan wanneer er telkens een vraag komt over een onderwerp waar ze minder van weten.

Vermijd ordinaire gokvragen. Vragen die beginnen met wanneer, welk jaar, hoeveel, etc. hebben vaak weinig met algemene kennis te maken en een hoop gegok is dan ook het gevolg.

Houd het topic actief. Geef tijdig aan of een antwoord fout is en plaats hints wanneer een vraag lastig blijkt te zijn. Als het juiste antwoord maar niet komt, dan mag je een nieuwe vraag stellen. Je mag zelf kiezen of je het antwoord op jouw vorige vraag geeft, of dat je die vraag open laat staan. In dat laatste geval mag men de vorige vraag nog beantwoorden voordat het topic gesloten is.


Als vraagsteller ben jij degene die een antwoord goedkeurt. Het punt geven doe je door de actuele stand van het topic te kopiëren en bij de juiste gebruiker een punt op te tellen. Doe dit dikgedrukt voor de duidelijkheid. Wanneer een gebruiker nog niet in de lijst staat, voeg hem of haar dan gewoon toe.

Probeer binnen een uur een antwoord goed of af te keuren. Wanneer je een uur niks van je laat horen, mag een andere deelnemer een antwoord controleren en eventueel goedkeuren. Als het juiste antwoord dan nog niet gegeven is, mag iemand anders een nieuwe vraag stellen en blijft jouw vraag open staan.

Een juist antwoord is een juist antwoord. Wanneer iemand een goed antwoord geeft dat je eigenlijk niet wilde horen, dan is dat jammer voor jou en dien je het alsnog goed te keuren. Voorkom zulke situaties door je vraag dus duidelijk te formuleren.

Wees soepel met spellingsfouten. Door het soms hoge tempo worden letters nog wel eens vergeten of omgedraaid. Ook bij (buitenlandse) namen mag je niet verwachten dat ze foutloos gespeld worden. Afkortingen zullen ook regelmatig als antwoord gegeven worden, als vraagsteller mag je zelf beslissen of je daar genoegen mee neemt.


Probeer slowchatten enigszins te beperken. Het is niet verboden, maar het is niet de bedoeling dat vragen en antwoorden worden bedolven onder offtopic geneuzel.

De stand (graag bij het openen van een nieuw deel de score bijwerken):
50 De_Kardinaal
4 Karrs
4 Iblardi
4 Stephen_Dedalus
3 Ser_Ciappelletto
3 Nibb-it
2 Rave_NL
2 Polacco
1 tuurke77
1 Sloggi
1 TitusPullo
1 Den_Haag
1 YouriNL
1 Mederiacvm

SPOILER: De stand op 01-09-2013
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Discussies over vragen, antwoorden of andere dingen waar je het niet mee eens bent of gewoon iets over kwijt wilt, mogen in de C&H SC. Bedankt MaJo voor de originele OP! De vorige delen zijn hier terug te lezen. Veel succes en plezier in deze reeks!

----
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  maandag 18 november 2013 @ 17:33:35 #2
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_133381105
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 17:15 schreef RM-rf het volgende:

[..]

ik dacht ook dat er maar die drie talen op aangetroffen waren.. maar misschien dat er ook bv een engelse beschrifting opstaat, afkomstig van het britse museum waar het in de collectie zit (volgens mij Victoria and Albert Museum?)
Op de gebroken zijde staat de vierde taal, die weinig tot niet in de boeken terug te vinden is omdat het er voor de steen zelf niet tot doet.
Er staat "CAPTURED IN EGYPT BY THE BRITISH ARMY IN 1801 PRESENTED BY KING GEORGE III"
Bron: A History of the World in 100 objects - MacGregor, pagina 213

Engels is het goede antwoord!

50 De_Kardinaal †
8 Ser_Ciappelletto
8 Karrs
7 Stephen_Dedalus
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
4 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999

O, en hij ligt in het British Museum overig. ;)
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  maandag 18 november 2013 @ 17:35:04 #3
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133381144
Nou Rave, je bent toch wel heel erg in m'n achting gedaald nu. :N
pi_133381389
he gatsie, zo wil niemand winnen, was maar een gokje...

maar ik heb wel al een vervolgvraag:



dit is een detail van een grafmonument.... wie een beetje beter kijkt zal een deel van het gewaad eigenlijk een beetje vreemd zien zitten en dat kan kloppen, het is er later, bijna honderd jaare rna overheen geplakt...

de reden was dat de plaatselijke autoriteiten klachten ontvingen van jongemannen die aan hun gerieven kwamen bij aanblik van dit, oorspronkelijk zeer naakte beeld...

Natuurlijk was dat pijnlijk en de reden het te censureren door er een extra stenen jurk overheen te 'plakken', maar wel een compliment voor de maker, aangezien de persoon die model stond hiervoor inderdaad tijdens haar (vroege) leven al bekend stond om haar ongekende schoonheid maar ook enigerlei omworven werd door schandalen..
Een van haar bijnaam was 'De Bruid van Christus', een term die normaal eigenlijk voor nonnen hoorde, maar ergens ook bij haar pastte...

Wie was deze vrouw en waarom kreeg ze die bijnaam (en een bonus waarom zij verwerkt is op dit betreffende grafmonument)
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  maandag 18 november 2013 @ 17:52:02 #5
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133381643
Aan de fasces te zien is ze een edelvrouw uit Rome. Hoogstwaarschijnlijk eentje die het ook deed met pausen, aan het 'bruid van Christus' te horen.

Ik zou gaan voor een vrouwelijke Borgia, maar die stonden over het algemeen niet bekend om hun schoonheid.
pi_133395167
Lucrezia Borgia
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133402878
Zulke beelden op sarcofagen zijn typisch Etruskisch eigenlijk, maar als deze vrouw "de bruid van christus" als bijnaam had, zal dat wel niet kloppen... ;)
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_133403199
de antwoorden zijn niet juist tot nu toe, maar Ser_Ciappelletto zit wel zeer dichtbij...

het grafmonument waarop dit beeld zich bevind, staat in de st.Pieter te Rome en is van een Paus (een best wel sterke zelfs, die instituties gesticht heeft die tot nu toe bestaan).., ze was echter van die paus niet de minares (maar er zijn natuurlijk meer Pausen geweest)
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_133483102
Nog een hint?
pi_133546821
:)
pi_133547057
wat verdere hints…

het betreffende grafmonument is van Paul III, tijdens diens Pausschap was ze verder niet meer zo prominent. maar er is een goede grond waarom ze op juist zijn grafmonument afgebeeld is.

Haar beroemdheid bereikte ze eerder, een eerder genoemde was haar huisgenote
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_133548180
Ik weet het misschien, maar ik weet niet of het onder opzoeken valt; ik ben 'The Borgias' aan het kijken en daarin komt mijn 'kandidaat' voor...
pi_133548847
Julia Farnese? Karakter kwam ook in the Borgias voor maar ik weet niet zeker of ze echt heeft bestaan.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133549029
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 november 2013 17:35 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Julia Farnese? Karakter kwam ook in the Borgias voor maar ik weet niet zeker of ze echt heeft bestaan.
Dat is het goede antwoord.
  zaterdag 23 november 2013 @ 19:51:24 #15
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133552397
50 De_Kardinaal †
8 Ser_Ciappelletto
8 Karrs
8 Stephen_Dedalus
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
4 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999

Ga uw gang.
pi_133553197
Wat is de moedernegotie, welke stad werd hier groot van en voor welke periode in de Nederlandse geschiedenis vormde deze de basis?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 13:43:56 #17
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133571649
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 november 2013 20:19 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Wat is de moedernegotie, welke stad werd hier groot van en voor welke periode in de Nederlandse geschiedenis vormde deze de basis?
De handel op het Oostzeegebied in voornamelijk hout, graan en bont vanaf het einde van de vijftiende eeuw. Amsterdam groeide vanwege de stapelmarkt en de periode waar je naar op zoek bent zal dan de Gouden Eeuw zijn.

[ Bericht 0% gewijzigd door Nibb-it op 24-11-2013 13:51:34 ]
pi_133572203
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 13:43 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

De handel op het Oostzeegebied in voornamelijk hout, graan en bont vanaf het einde van de vijftiende eeuw. Amsterdam groeide vanwege de stapelmarkt en de periode waar je naar op zoek bent zal dan de Gouden Eeuw zijn.
Helemaal goed!

50 De_Kardinaal †
8 Ser_Ciappelletto
8 Karrs
8 Stephen_Dedalus
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
5 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 14:25:57 #19
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133573226
Vanaf 1588 bestond er in de Republiek een zogenaamd repartitiestelsel. Wat was de functie van dit stelsel?
  zondag 24 november 2013 @ 16:46:07 #20
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133577825
Iets herverdelen.
pi_133578204
Het repartitiestelsel was een systeem waarmee de regimenten en de tractementen van de hoofdofficieren op de staat van oorlog over de 7 provincies en het landschap Drenthe werden verdeeld. Iedere provincie en Drenthe kreeg een aantal regimenten toegewezen die ze moesten betalen.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 17:21:03 #22
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133578958
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 16:59 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Het repartitiestelsel was een systeem waarmee de regimenten en de tractementen van de hoofdofficieren op de staat van oorlog over de 7 provincies en het landschap Drenthe werden verdeeld. Iedere provincie en Drenthe kreeg een aantal regimenten toegewezen die ze moesten betalen.
Zeer juist. De invoering van het stelsel hing samen met de ervaringen die waren opgedaan in de tijd dat de graaf van Leicester kapitein-generaal was (1585-1587). Die vond het wel een goed idee om structureel meer uit te geven aan huursoldaten dan verantwoordelijk was, met muiterijen tot gevolg.

50 De_Kardinaal †
9 Stephen_Dedalus
8 Ser_Ciappelletto
8 Karrs
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
5 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
pi_133579278
In de zeeslag bij Ter Heijde tijdens de eerste Engels zeeoorlog sneuvelde Maarten Harpertszoon Tromp. Wat was de naam van het vlaggenschip waarop hij stierf?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 17:36:51 #24
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133579499
De Eenhoorn
  zondag 24 november 2013 @ 17:44:32 #25
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133579726
Ik gok de Eendragt.
pi_133579851
Beide incorrect.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 17:55:19 #27
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133580099
Zeven Provinciën.
  zondag 24 november 2013 @ 18:02:40 #28
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133580310
Dat was de schuit van De Ruyter, volgens mij.
  zondag 24 november 2013 @ 18:03:58 #29
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133580340
Hint? :P
pi_133586650
Het heeft dezelfde naam als een oud Hollands geslacht dat nu uitgestorven is. In de gemeente Velsen staat er ook een kasteel ruïne met dezelfde naam.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133587120
Hadden ze toen al een De Witt?
pi_133587482
quote:
3s.gif Op zondag 24 november 2013 20:55 schreef Sloggi het volgende:
Hadden ze toen al een De Witt?
Nee
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133607138
Iets met brede... nog iets was het dacht ik. Hij heeft op een schip met draak daarin gezeten maar dat was in het begin van zijn carriere toch?
pi_133611619
quote:
0s.gif Op maandag 25 november 2013 13:43 schreef Den_Haag het volgende:
Iets met brede... nog iets was het dacht ik. Hij heeft op een schip met draak daarin gezeten maar dat was in het begin van zijn carriere toch?
De Brederode!!! *O*
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_133612155
quote:
11s.gif Op maandag 25 november 2013 15:58 schreef Karrs het volgende:

[..]

De Brederode!!! *O*
F**k, dat was het. kon er zelf net niet opkomen. Feli
  woensdag 27 november 2013 @ 18:47:40 #36
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133683020
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 17:30 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
In de zeeslag bij Ter Heijde tijdens de eerste Engels zeeoorlog sneuvelde Maarten Harpertszoon Tromp. Wat was de naam van het vlaggenschip waarop hij stierf?
quote:
11s.gif Op maandag 25 november 2013 15:58 schreef Karrs het volgende:

[..]

De Brederode!!! *O*
50 De_Kardinaal †
9 Stephen_Dedalus
9 Karrs
8 Ser_Ciappelletto
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
5 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999

Ga uw gang.
pi_133686945
Klinkt flauw, maar ik ga denk ik ff door op de vorige vraag.

Een andere legendarische Nederlandse admiraal, Witte de With, zou in 1658 op dezelfde manier omkomen in de slag om de Sont. Ook hij werd door musketvuur geraakt en stierf kort daarop.

Ook hier: wat was de naam van het vlaggenschip waarop hij stierf?
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  woensdag 27 november 2013 @ 20:39:14 #38
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133687572
De Eendragt.
pi_133687711
De Eenhoorn!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_133691696
Beide incorrect...
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  woensdag 27 november 2013 @ 21:55:44 #41
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133691937
quote:
11s.gif Op maandag 25 november 2013 15:58 schreef Karrs het volgende:
De Brederode!!! *O*
Zou zeker te veel voor de hand liggen..
  woensdag 27 november 2013 @ 21:58:53 #42
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133692141
Zeven Provinciën
pi_133692256
quote:
9s.gif Op woensdag 27 november 2013 21:55 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Zou zeker te veel voor de hand liggen..
Maar 't is 'm wel ;)

50 De_Kardinaal †
9 Stephen_Dedalus
9 Karrs
8 Ser_Ciappelletto
6 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  woensdag 27 november 2013 @ 22:25:15 #44
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133693549
:D

Ik ga wat verzinnen.
  woensdag 27 november 2013 @ 22:29:47 #45
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133693764
We schrijven 5 juni 1568, Brussel. Twee belangrijke meneren worden onthoofd om een voorbeeld te stellen. Wie en waarom?
  woensdag 27 november 2013 @ 22:30:17 #46
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133693791
De Brederode!
pi_133694047
quote:
6s.gif Op woensdag 27 november 2013 22:29 schreef Nibb-it het volgende:
We schrijven 5 juni 1568, Brussel. Twee belangrijke meneren worden onthoofd om een voorbeeld te stellen. Wie en waarom?
De graven van Egmont en Hoorne, de edelen hadden een petitie van redres ingediend toch?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  woensdag 27 november 2013 @ 23:01:19 #48
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133695213
Ja. Ze werden bij Alva op het matje geroepen en vervolgens terstond gearresteerd, m.n. vanwege het lidmaatschap van de Ligue der Groten tegen Granvelle en de steun voor het Compromis der Edelen. Omdat Hendrik van Brederode (daar is hij weer) in februari van dat jaar onverwacht was overleden bleef er maar één voorname edelman over die zin had om de rebellen te leiden. U weet wel wie.

Misschien moeten we maar weer eens in een ander tijdperk duiken :)

50 De_Kardinaal †
10 Stephen_Dedalus
9 Karrs
8 Ser_Ciappelletto
6 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
pi_133704043
Wrom? ;(

Prachttijd, man. Onthoofdingen, hofintriges, mensen levend in vaten kokend water laten zakken... de 16e eeuw was van alles, maar niet saai! ;)
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  donderdag 28 november 2013 @ 10:39:53 #50
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133704089
Dat tijdperk is alleen leuk voor nationalistische Nederland-fanboys. De echte leuke tijdperken lagen toen al zo'n 1000 jaar in het verleden. :Y
  donderdag 28 november 2013 @ 10:45:02 #51
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133704201
Variatie is leuk :P
  donderdag 28 november 2013 @ 10:49:04 #52
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133704253
Als iemand een leuke vraag paraat heeft kan hij die wmb posten, dan kunnen we door. Dus.
  donderdag 28 november 2013 @ 10:52:28 #53
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133704318
Ik had laatst een heel leuke vraag bedacht, maar kan 'm niet meer herinneren. :@
  donderdag 28 november 2013 @ 10:53:12 #54
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133704336
Een iets minder leuke vraag mag desnoods ook wel, hoor.
  donderdag 28 november 2013 @ 10:58:59 #55
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133704452
Nou, dan eens een vraag die niet over de 16e eeuw gaat.

Welk gebied in de Amerika's kwam Columbus als eerste tegen op zijn eerste reis? De naam van het moderne land volstaat.
  donderdag 28 november 2013 @ 11:12:58 #56
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133704770
Cuba?
  donderdag 28 november 2013 @ 11:29:58 #57
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133705132
Nope. Hij deed Cuba wel aan, maar toen was hij andere gebieden al gepasseerd.
pi_133705705
Dat moet dan het eiland naast Cuba zijn, wat nu Haïti en de Dominicaanse republiek zijn.
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  donderdag 28 november 2013 @ 12:07:54 #59
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133706185
Ook dat is niet correct.
pi_133708533
quote:
0s.gif Op donderdag 28 november 2013 10:58 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Nou, dan eens een vraag die niet over de 16e eeuw gaat.

Welk gebied in de Amerika's kwam Columbus als eerste tegen op zijn eerste reis? De naam van het moderne land volstaat.
Barbados volgens mij.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  donderdag 28 november 2013 @ 13:33:57 #61
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133708564
Nope, je wordt kouder.
pi_133715053
De Bahama's.
  donderdag 28 november 2013 @ 17:58:45 #63
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133715447
quote:
7s.gif Op donderdag 28 november 2013 17:42 schreef Sloggi het volgende:
De Bahama's.
Dat is wel correct. Het precieze eiland is niet zeker, maar het is wel duidelijk dat het in de huidige Bahama's was.

50 De_Kardinaal †
10 Stephen_Dedalus
9 Karrs
8 Ser_Ciappelletto
7 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
pi_133715560
- Volgens een bekende ketter was ik de laatste goede paus
- Ik kwam niet uit Tours
- Ik was invloedrijker dan de Beatles

Wie was ik?


[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 28-11-2013 18:06:53 ]
pi_133765871
Hint?
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
pi_133769513
- Mijn boeken zijn meer praktisch van aard, in tegenstelling tot de meer filosofische werken van de andere Latijnse kerkvaders.

- Ik schreef een boek over Benedictus van Nursia.


[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 30-11-2013 10:53:17 ]
  zaterdag 30 november 2013 @ 11:18:25 #67
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133769882
Sjors de Grote, a.k.a. Paus Gregorius I

- Zijn werken waren ook bij protestanten tijdens de reformatie populair. Dat gaf ze wel wat moeilijkheden, aangezien die vol staan met typisch katholieke dingen. Melanchtoon wees ze expliciet af, maar anderen probeerden het goed te praten.
- Hij is niet Gregorius van Tours, maar wel deels een tijdgenoot.
- Geen idee waar dat vandaan komt
- Dat valt reuze mee, zijn bekendste werk (Dialogi) lijken nogal platvloers, maar zijn waarschijnlijk toch bedoeld voor goed onderlegde monniken.
- Het tweede boek van de Dialogi bevat een Vita Benedicti. Vandaar dat het werk vrij goed overgeleverd is: ieder Benedictijns klooster had een kopie (toch tenminste van het tweede boek) in z'n bibliotheek.
pi_133770035
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 november 2013 11:18 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Sjors de Grote, a.k.a. Paus Gregorius I

- Zijn werken waren ook bij protestanten tijdens de reformatie populair. Dat gaf ze wel wat moeilijkheden, aangezien die vol staan met typisch katholieke dingen. Melanchtoon wees ze expliciet af, maar anderen probeerden het goed te praten.
- Hij is niet Gregorius van Tours, maar wel deels een tijdgenoot.
- Geen idee waar dat vandaan komt
- Dat valt reuze mee, zijn bekendste werk (Dialogi) lijken nogal platvloers, maar zijn waarschijnlijk toch bedoeld voor goed onderlegde monniken.
- Het tweede boek van de Dialogi bevat een Vita Benedicti. Vandaar dat het werk vrij goed overgeleverd is: ieder Benedictijns klooster had een kopie (toch tenminste van het tweede boek) in z'n bibliotheek.
Dat is correct en tevens juist. 'Invloedrijker dan de Beatles' komt van de misvatting dat hij de grondlegger van de gregoriaanse muziek zou zijn geweest. Dat klopt niet, maar hij zich wel als paus bezig hebben gehouden met kerkmuziek, en is nog altijd de patroon van o.a. musici en zangers.

50 De_Kardinaal †
10 Stephen_Dedalus
9 Karrs
9 Ser_Ciappelletto
7 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
  zaterdag 30 november 2013 @ 11:30:47 #69
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133770077
Welke job had Ignatius van Loyola voordat hij de Jezuïetenorde stichtte, en waarom is hij met die job gestopt?
pi_133772378
Hij had toch ook wat met de inquisitie te maken?
pi_133774011
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 november 2013 11:30 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Welke job had Ignatius van Loyola voordat hij de Jezuïetenorde stichtte, en waarom is hij met die job gestopt?
Hij was soldaat, volgens mij raakte hij gewond en daardoor zag hij het licht om het zo maar eens te zeggen. De Jezuïten staan volgens mij ook bekend als de voetsoldaten van God of iets in die richting.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zaterdag 30 november 2013 @ 14:33:20 #72
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133774063
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 november 2013 14:30 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

Hij was soldaat, volgens mij raakte hij gewond en daardoor zag hij het licht om het zo maar eens te zeggen. De Jezuïten staan volgens mij ook bekend als de voetsoldaten van God of iets in die richting.
Juist. Hij raakte door een kanonskogel zwaar gewond aan zijn benen. In het ziekenhuis kwam hij tot inkeer

50 De_Kardinaal †
11 Stephen_Dedalus
9 Karrs
9 Ser_Ciappelletto
7 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
pi_133776114
Heb even geen inspiratie, kan iemand anders een vraag verzinnen?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133777585
Ik plunderde als piraat onder meer een rijke stad en sommige Spanjaarden omschreven mij als de duivel zelfe. Wie ben ik?

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 30-11-2013 17:29:16 ]
pi_133777760
Francis Drake?
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
pi_133778009
Nee, deze heer leefde ongeveer een eeuw later.
  zaterdag 30 november 2013 @ 17:52:32 #77
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133778210
Piet Hein
  zaterdag 30 november 2013 @ 17:52:42 #78
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133778214
Zijn daden zijn groot en zijn naam is klein.
pi_133780492
Nee, ook dat is niet de man die ik bedoel.
Derhalve een hint.
Ik duelleerde met mijn latere vrouw.
pi_133781466
Jack Sparrow.
pi_133781900
Haha. Hij is wel vrij legendarisch.
pi_133781913
Barbarossa.
  zaterdag 30 november 2013 @ 20:13:04 #83
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133781976
Edward Teach
  zaterdag 30 november 2013 @ 20:13:19 #84
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133781983
Die met die andere kleur baard.
pi_133781989
Sparrow zat geografisch al iets meer in de buurt dan barbarossa

[ Bericht 14% gewijzigd door #ANONIEM op 30-11-2013 20:14:01 ]
pi_133782083
Meneer schijnt wel een snor gehad te hebben. En blond haar. De baard was niet naamgevend in elk geval.
pi_133804043
Nog maar een hintje, een bijnaam was:
'De gesel van de West'.
pi_133804101
Sir Henry Morgan?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133804183
Nee helaas, ik doel op een piraat van Nederlandse komaf.
  zondag 1 december 2013 @ 14:49:22 #90
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_133804302
Rock de Braziliaan?
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
pi_133804923
quote:
17s.gif Op zondag 1 december 2013 14:49 schreef TitusPullo het volgende:
Rock de Braziliaan?
Eigenlijk zou dat op iedere vraag het juiste antwoord moeten zijn O+. Maar helaas de gezochte man was veel minder wreed.
  dinsdag 3 december 2013 @ 15:15:48 #92
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133876954
Dus :7
pi_133877425
Nog maar een hintje dan ;(.

De veroverde stad was Veracruz in het huidige Mexico.

Als het straks nog niet geraden is zal ik het maar verklappen.
pi_133877530
Ik zou gokken op Aguirre, Gottes Zorn (van de Klaus KIinski/Werner Herzog film)
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_133877630
Nee, de gezochte piraat van Nederlandse komaf was pas in de tweede helft van de 17e eeuw actief.
  dinsdag 3 december 2013 @ 19:51:22 #96
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133885799
Klaas Compaen?
pi_133892850
Helaas.
pi_133894168
Dit gaat niet meer lukken ben ik bang.

Ik zocht Laurens de Graaf ook wel El Griffe of de Gesel van de West genoemd.



In Nederland vrij onbekend maar hij geldt als een van de grootste piraten uit de 17e eeuw. Samen met Nicolaes van Hoorn veroverde en plunderde hij de rijke stad Veracruz. Het kwam tot een ruzie over verdeling van de buit, daarop volgde een duel waarbij Van Hoorn lichtgewond raakte. Helaas overleed deze door de bij piraten horende drankzucht en infecties :P.
Het bekende liedje La Bamba dateert uit deze periode, het ontstond in Veracruz toen het stadsbestuur na de plundering toch maar de verdediging eens op orde ging brengen, de stal werd gerepareerd nadat de ezel was ontsnapt.

Een ander belangrijk duel kwam het toe met zijn tweede vrij, Anne Dieu-le-Veut. Tijdens een ruzie in de kroeg had hij haar man vermoord en zij daagde Laurens uit tot een duel om die dood te wreken. Toen ze zich omdraaiden trok Laurens zijn zwaard en Anne haar pistool en hij kon weinig anders dan haar ter huwelijk te vragen. Zij was een van de weinige actieve vrouwelijke piraten.

Als je een beetje zoekt zijn er vele verhalen over deze man te vinden maar nauwelijks in het Nederlands. Hij schopte het zelfs tot de Franse gouverneur van een deel van Haïti (en ging toen vrolijk door met de piraat uithangen).

Maar goed, helaas door niemand geraden, iemand anders mag een opgave verzinnen ;(.
pi_133894182
Dit wordt niet geraden, denk ik. Andere vraag?
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  woensdag 4 december 2013 @ 19:41:57 #100
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133918861
Een snelle dan. Wat is de 'Spaanse Weg'?
  woensdag 4 december 2013 @ 19:56:01 #101
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133919441
Een martelapparaat. Een soort piramide- of zadelvormig blok hout met gescherpte randen, waar mensen schrijlings op werden gezet. Vervolgens werd er kracht uitgeoefend op hun benen, waardoor het blok hout langzaam in hun edele delen verdween.
  woensdag 4 december 2013 @ 20:17:06 #102
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133920551
Neen. Dat is het Spaanse Paard.
pi_133922008
quote:
14s.gif Op woensdag 4 december 2013 19:41 schreef Nibb-it het volgende:
Een snelle dan. Wat is de 'Spaanse Weg'?
De route die Spaanse troepen namen om in de Nederlanden te komen. Deze route liep door het hedendaags Italië, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland en Luxemburg.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  woensdag 4 december 2013 @ 20:53:48 #104
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133922122
quote:
7s.gif Op woensdag 4 december 2013 20:17 schreef Nibb-it het volgende:
Neen. Dat is het Spaanse Paard.
Of de Spaanse Wi(e)g. Ik zat weer eens verkeerd te lezen. :')
  woensdag 4 december 2013 @ 21:21:59 #105
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133923460
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2013 20:51 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

De route die Spaanse troepen namen om in de Nederlanden te komen. Deze route liep door het hedendaags Italië, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland en Luxemburg.
Correct. Uiteraard niet zonder enig ge-emmer met de omliggende staatjes.


bron: Geoffrey Parker, The army of Flanders and the Spanish road 1567-1559. The logistics of Spanish victory and defeat in the Low Countries’ wars (Cambridge 1975) 51.

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
9 Karrs
9 Ser_Ciappelletto
7 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
  woensdag 4 december 2013 @ 21:22:57 #106
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133923508
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2013 20:53 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:

[..]

Of de Spaanse Wi(e)g. Ik zat weer eens verkeerd te lezen. :')
Die benaming kende ik niet :7
pi_133924185
Ik stierf in 1673 bij het beleg van Maastricht maar mijn naam leeft voor in de romans van een Franse 19e eeuwse schrijver. Wie ben ik en wie is de schrijver waar ik mijn bekendheid vooral aan dank?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133924246
d'Artagnan, Henri Dumas.
pi_133924279
Alexandre, natuurlijk.
pi_133924474
quote:
11s.gif Op woensdag 4 december 2013 21:40 schreef Sloggi het volgende:
Alexandre, natuurlijk.
Correct!

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
9 Karrs
9 Ser_Ciappelletto
8 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133925317
Famous last words (al dan niet apocrief). Zet onderstaande laatste woorden in chronologische volgorde en vermeld van wie ze afkomstig zijn.

1) Maak het kort, maak het kort.
2) Ook gij, Brutus?
3) Josephine...
4) Ik leef nog!
5) Monniken, monniken, monniken!
6) Vader, in Uw handen beveel ik mijn geest.
7) Ik heb ongelofelijke hoofdpijn.
8) Waarom huilt u? Dacht u dat ik onsterfelijk ben?


Ja, er zitten een paar intikkers in, maar dat zijn nu eenmaal klassiekers.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 04-12-2013 22:11:43 ]
  woensdag 4 december 2013 @ 22:05:51 #112
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133925594
2) Caesar
3) Napoleon
6) Je zus
8) Nummer 6) zijn collega, Mo de Pro.
  woensdag 4 december 2013 @ 22:07:58 #113
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133925715
6) hangt trouwens af van wie je moet geloven, de evangelisten schrijven allemaal iets anders.
pi_133925736
Acht is fout.

En inderdaad, maar Lukas heeft natuurlijk altijd gelijk.
  woensdag 4 december 2013 @ 22:09:33 #115
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_133925798
1) Johan van Oldenbarnevelt
  woensdag 4 december 2013 @ 22:10:43 #116
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133925858
5) Benedictus van Nursia?
  woensdag 4 december 2013 @ 22:11:26 #117
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133925897
4) Lincoln?
pi_133926081
1 is goed, 4 en 5 niet.

4: een heerser die van kekke laarsjes hield.

5: 'He died soon after allegedly uttering his last words: "Monks! Monks! Monks!" perhaps in reference to the monks he caused to be evicted during the dissolution of the monasteries', aldus zijn Wiki.

Vergeet ze niet even netjes op volgorde te zetten.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 04-12-2013 22:16:29 ]
  woensdag 4 december 2013 @ 22:17:44 #119
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133926221
5) zal dan Hendrik VIII zijn.
  woensdag 4 december 2013 @ 22:18:06 #120
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133926244
En 4 is natuurlijk Caligula.
pi_133926255
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2013 22:17 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
5) zal dan Hendrik VIII zijn.
Juist.
pi_133926268
quote:
14s.gif Op woensdag 4 december 2013 22:18 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
En 4 is natuurlijk Caligula.
Ook goed.
pi_133926303
4 is de gestoorde keizer Caligula.
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
pi_133926323
Te laat :P
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
pi_133926360
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2013 22:18 schreef Polacco het volgende:
4 is de gestoorde keizer Caligula.
Alsof jij geen neukpartijen zou organiseren als je de machtigste man van de beschaafde wereld zou zijn.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 04-12-2013 22:20:41 ]
pi_133926490
Het op maat gemaakte harnas van Hendrik VIII:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De weight watchers bestonden toen nog niet, zullen we maar zeggen.
  woensdag 4 december 2013 @ 22:24:32 #127
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133926596
quote:
10s.gif Op woensdag 4 december 2013 22:19 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Alsof jij geen neukpartijen zou organiseren als je de machtigste man van de beschaafde wereld zou zijn.
It's good to be the king.
  woensdag 4 december 2013 @ 22:24:44 #128
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133926615
quote:
9s.gif Op woensdag 4 december 2013 22:22 schreef Sloggi het volgende:
Het op maat gemaakte harnas van Hendrik VIII:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De weight watchers bestonden toen nog niet, zullen we maar zeggen.
Opnieuw, it's good to be the king.
pi_133926771
Zeven zat tegenover ene Elizabeth Shoumatoff toen hij zijn laatste woorden uitsprak.

Acht vousvoyeerde zijn gevolg waarschijnlijk.
pi_133933984
Acht is de Zonnekoning volgens mij. Louis XIV.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_133937968
quote:
7s.gif Op donderdag 5 december 2013 06:49 schreef Karrs het volgende:
Acht is de Zonnekoning volgens mij. Louis XIV.
Oui!
  vrijdag 6 december 2013 @ 10:38:06 #132
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133973198
Nou, dan blijft 7 over, en die zat tegenover mevrouw Shoumatoff toen hij overleed. Dat klinkt Russisch, dus het zal een of andere Russische heerser zijn.
- Tsaren hadden niet de gewoonte om in bed te sterven.
- Lenin zal niet veel zinnigs gezegd hebben, die was al tijdenlang hartstikke gek door een serie hersenbloedingen.
- Stalin's laatste woorden waren: "En laat niemand me morgenvroeg storen!" of iets in die aard. Best grappig, aangezien zijn onderdanen zo bang waren van deze maniak dat ze zijn kamer niet binnen durfden te stappen. Hadden ze dat toch gedaan, dan waren ze wellicht nog op tijd geweest om zijn leven te redden van de beroerte die hem juist getroffen had (al zeggen sommigen dat het de giftige wraak van Beria was). Maar in plaats daarvan is hij gecrepeerd.

Anyhow, genoeg van deze geschiedenisles. Een gokje dan maar: Tsaar Peter I.
pi_133974225
Je zit hélemaal verkeerd, hoewel nummer zeven wel kort voor zijn dood had gesproken met één van je kandidaten.
  vrijdag 6 december 2013 @ 11:31:03 #134
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133974282
Ik heb zo'n idee dat zulke machtige mannen regelmatig met andere machtige mannen spraken, dus die hint helpt niet echt. :P
pi_133974339
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 december 2013 11:31 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Ik heb zo'n idee dat zulke machtige mannen regelmatig met andere machtige mannen spraken, dus die hint helpt niet echt. :P
Die hint helpt wel, je moet alleen wat langer nadenken. In sommige tijden spreken machtige mannen elkaar net wat vaker dan normaal.

Zeven werd overigens geschilderd, ik gok zittend, toen hij zich wat naar begon te voelen.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 06-12-2013 11:35:49 ]
  vrijdag 6 december 2013 @ 14:07:41 #136
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_133978201
FDR.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  maandag 9 december 2013 @ 11:40:04 #137
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_134076225
quote:
12s.gif Op vrijdag 6 december 2013 11:33 schreef Sloggi het volgende:

[..]

hint
  maandag 9 december 2013 @ 11:47:46 #138
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134076410
Volgens mij hebben we ze nu allemaal, niet dan? Sloggi moet alleen even bevestigen.
  maandag 9 december 2013 @ 11:52:47 #139
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_134076539
Klopt, heb over Titus' post heengekeken. Sorry, Titus.
pi_134076750
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 december 2013 14:07 schreef TitusPullo het volgende:
FDR.
Gemist, sorry!

Voor de volledigheid:
- Ook gij, Brutus? (Caesar) 44 v.C.
- Vader, in Uw handen beveel ik mijn geest. (JC) 30-33
- Ik leef nog! (Caligula) 41
- Monniken, monniken, monniken! (Hendrik VIII) 1547
- Maak het kort, maak het kort. (Johan van Oldenbarneveldt) 1619
- Waarom huilt u? Dacht u dat ik onsterfelijk ben? (Lodewijk XIV) 1715
- Josephine... (Napoleon Bonaparte) 1821
- Ik heb ongelofelijke hoofdpijn. (FDR) 1945

Het onafgemaakte portret van FDR:


50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
9 Karrs
9 Ser_Ciappelletto
8 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
2 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999

[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 09-12-2013 13:06:33 ]
  maandag 9 december 2013 @ 12:50:48 #141
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134077837
Goedemorgen, Sloggi! :P
  maandag 9 december 2013 @ 15:11:59 #142
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134081583
Waarom excommuniceerde paus Innocentius III het leger van de Vierde Kruistocht?
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
pi_134081768
Omdat ze Constantinopolis plunderden en een Latijns keizerrijk in het oosten stichten.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  maandag 9 december 2013 @ 15:23:57 #144
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134081962
Nee, het gaat om een eerder vergrijp.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  maandag 9 december 2013 @ 15:34:35 #145
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134082276
Omdat ze Zara aanvielen en plunderden.
  maandag 9 december 2013 @ 15:37:45 #146
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134082371
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 15:34 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Omdat ze Zara aanvielen en plunderden.
Dit is het juiste antwoord. Ik kan het lijstje niet bijwerken op mijn huidige computer.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  maandag 9 december 2013 @ 15:41:04 #147
176916 Karrs
2007-2017
pi_134082473
Wacht even hoor. Hoe zat dit? :')

Paus: "Ga heen, val aan en plunder! :( "
Kruisridders: "*Hijg puf* We zijn gegaan, hebben aangevallen en geplunderd! :Y "
Paus: "... :{ Get the fuck out of my church, aanvallend, plunderend tuig."
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  maandag 9 december 2013 @ 16:32:24 #148
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134084393
quote:
10s.gif Op maandag 9 december 2013 15:41 schreef Karrs het volgende:
Wacht even hoor. Hoe zat dit? :')

Paus: "Ga heen, val aan en plunder! :( "
Kruisridders: "*Hijg puf* We zijn gegaan, hebben aangevallen en geplunderd! :Y "
Paus: "... :{ Get the fuck out of my church, aanvallend, plunderend tuig."
Meer als:
Paus: "Ga heen, val aan en plunder in het Midden-Oosten!"
Kruisridders: "Doen we, maar hoe de fuck komen we daar?"
Venetianen: "Wij kunnen jullie overzetten, maar dan moeten jullie wel iets voor ons doen: jullie moeten even onze katholieke concurrent aan de andere kant van de Adriatische Zee uitschakelen."
Kruisridders: "Deus lo vult, we doen het!"
Paus: "Deus lo non vult! Jullie zijn geëxcommuniceerd."
Kruisridders: "Kutzooi, we gaan maar naar huis."
Venetianen: "Maar jullie staan nog steeds bij ons in het krijt, kunnen jullie nog even een klusje doen en wraak nemen op Constantinopel voor die keer dat ze ons de deur hebben gewezen?"
Kruisridders: "No probz, veroveren is veroveren."
Einde scène
  maandag 9 december 2013 @ 16:33:09 #149
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134084418
50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
10 Ser_Ciappelletto
9 Karrs
8 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
2 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
  maandag 9 december 2013 @ 16:35:00 #150
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134084483
Wie was Peter de Heremiet?
pi_134086759
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 16:32 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:

[..]

Meer als:
Paus: "Ga heen, val aan en plunder in het Midden-Oosten!"
Kruisridders: "Doen we, maar hoe de fuck komen we daar?"
Venetianen: "Wij kunnen jullie overzetten, maar dan moeten jullie wel iets voor ons doen: jullie moeten even onze katholieke concurrent aan de andere kant van de Adriatische Zee uitschakelen."
Kruisridders: "Deus lo vult, we doen het!"
Paus: "Deus lo non vult! Jullie zijn geëxcommuniceerd."
Kruisridders: "Kutzooi, we gaan maar naar huis."
Venetianen: "Maar jullie staan nog steeds bij ons in het krijt, kunnen jullie nog even een klusje doen en wraak nemen op Constantinopel voor die keer dat ze ons de deur hebben gewezen?"
Kruisridders: "No probz, veroveren is veroveren."
Einde scène
De theorie van het vooropgezette plan met Dandolo als kwade genius is al een tijdje achterhaald.
pi_134086772
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 16:35 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Wie was Peter de Heremiet?
Een woestijnvader?
  maandag 9 december 2013 @ 17:45:28 #153
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134086838
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 16:35 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Wie was Peter de Heremiet?
Een prediker die met een schare van voornamelijk verschoppelingen de Turken wilde verdrijven uit het Heilig Land. Deze onderneming staat bekend als de Volkskruistocht.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  maandag 9 december 2013 @ 17:56:28 #154
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134087170
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 17:45 schreef TitusPullo het volgende:

[..]

Een prediker die met een schare van voornamelijk verschoppelingen de Turken wilde verdrijven uit het Heilig Land. Deze onderneming staat bekend als de Volkskruistocht.
Dat klopt.

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
10 Ser_Ciappelletto
9 Karrs
8 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999
  maandag 9 december 2013 @ 18:00:05 #155
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134087298
Waarom waren de senatoren Nye en Clark tijdens de Tweede Wereldoorlog zo gespitst op Hollywood?
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
pi_134087371
Ze wilden dat Hollywood films uitbracht die bijdroegen aan de 'war effort'? M.a.w. Hollywood moest worden ingezet voor propagandadoeleinden?
  maandag 9 december 2013 @ 18:05:02 #157
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134087442
quote:
7s.gif Op maandag 9 december 2013 18:02 schreef Sloggi het volgende:
Ze wilden dat Hollywood films uitbracht die bijdroegen aan de 'war effort'? M.a.w. Hollywood moest worden ingezet voor propagandadoeleinden?
Het had in ieder geval te maken met de oorlogsinspanning, maar dat was niet hun streven.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  maandag 9 december 2013 @ 18:09:29 #158
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134087581
Die rotacteurs zijn allemaal cryptocommunisten natuurlijk. Niets veranderd sinds toen.
  maandag 9 december 2013 @ 18:11:39 #159
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134087642
Die films kwamen de Communisten in zekere zin ten goede, zeker. Het ging vooral ook om de bazen, en om de afkomst van die bazen.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
pi_134087685
Joodse filmbonzen?
  maandag 9 december 2013 @ 18:16:06 #161
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134087778
Inderdaad. Die lieten zich maar opruien.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
pi_134088363
Nye en Clark waren dus bang dat de filmstudio's het landsbelang niet dienden, althans niet het landsbelang van de V.S. Aan het hoofd van die studio's stonden vooral joodse Amerikanen.

Nu wil je nog weten wat er gebeurde in die films waardoor de heren senatoren er niet zo blij mee waren?
  maandag 9 december 2013 @ 19:29:47 #163
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134090405
quote:
7s.gif Op maandag 9 december 2013 18:36 schreef Sloggi het volgende:
Nye en Clark waren dus bang dat de filmstudio's het landsbelang niet dienden, althans niet het landsbelang van de V.S. Aan het hoofd van die studio's stonden vooral joodse Amerikanen.

Nu wil je nog weten wat er gebeurde in die films waardoor de heren senatoren er niet zo blij mee waren?
Dat is inderdaad het enige wat ik nog wil horen.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  zaterdag 14 december 2013 @ 14:54:58 #164
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134260090
Even snel een tussendoortje.

Waarom is er geen tramlijn 8 in Amsterdam?
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  zaterdag 14 december 2013 @ 15:15:44 #165
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134260597
Al het hout daarvoor is in '44 in de kachel verdwenen.
  zaterdag 14 december 2013 @ 15:33:15 #166
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_134260966
Betrokkenheid bij het transport van Joden.
  zaterdag 14 december 2013 @ 21:25:44 #167
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134271400
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2013 15:15 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Al het hout daarvoor is in '44 in de kachel verdwenen.
Was in '42 al opgeheven...

quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2013 15:33 schreef Nibb-it het volgende:
Betrokkenheid bij het transport van Joden.
Nope, je komt in de buurt. Al is dit wel de drogreden waarom hij later niet heringevoerd is.
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  zondag 15 december 2013 @ 11:14:15 #168
176916 Karrs
2007-2017
pi_134283687
quote:
7s.gif Op zaterdag 14 december 2013 21:25 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

Was in '42 al opgeheven...
Dat is dan ook het goede antwoord. ;)
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_134284389
quote:
7s.gif Op zaterdag 14 december 2013 21:25 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

Was in '42 al opgeheven...

[..]

Nope, je komt in de buurt. Al is dit wel de drogreden waarom hij later niet heringevoerd is.
de tramlijn ging door de Jodenbuurt?
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_134284644
De vervoerstromen veranderden en er was een gebrek aan rijvaardig trammaterieel.
Ура для россии
pi_134286090
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 11:50 schreef RM-rf het volgende:

[..]

de tramlijn ging door de Jodenbuurt?
Yup. En laten die mensen nou een rijverbod met de tram hebben gekregen.
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
pi_134286158
quote:
1s.gif Op zondag 15 december 2013 13:02 schreef Polacco het volgende:

[..]

Yup. En laten die mensen nou een rijverbod met de tram hebben gekregen.
Waarom zou je een lege tram laten rijden?
  zondag 15 december 2013 @ 13:35:57 #173
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134287165
quote:
12s.gif Op zondag 15 december 2013 13:04 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Waarom zou je een lege tram laten rijden?
Waarom zouden Joden met een tram moeten mogen rijden? Ik ben niet Joods en ik mag ook nooit achter het stuur zitten, zelfs als ik het héél lief vraag.
pi_134287188
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 13:35 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:

[..]

Waarom zouden Joden met een tram moeten mogen rijden? Ik ben niet Joods en ik mag ook nooit achter het stuur zitten, zelfs als ik het héél lief vraag.
:') 14.gif
  zondag 15 december 2013 @ 16:06:34 #175
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134292698
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 12:04 schreef Woestijnvos het volgende:
De vervoerstromen veranderden en er was een gebrek aan rijvaardig trammaterieel.
De primaire reden was dat er te weinig personeel was om alle tramlijnen te bemannen, vandaar dat ook 4, 6 en 14 (tijdelijk) opgeheven werden. Maar het feit de lijn de voornamelijk Joodse wijken met elkaar verbond, en door het reisverbod dus weinig reizigers meer had speelde zeker mee.

Overigens werden de joodse transporten van de schouwburg naar het station door trams van de overgebleven lijnen gedaan, en dus niet door lijn 8, want die was er al niet meer.

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
10 Ser_Ciappelletto
9 Karrs
8 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999
1 Woestijnvos
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_134297004
Maak de juiste combinaties

1. AL
2. RFK
3. FF
4. GJC
5. LHO


A. JR
B. GP
C. MJB
D. JWB
E. SS
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  zondag 15 december 2013 @ 17:41:11 #177
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134297146
1. D.
2. E.
3. B.
4. C.
5. A.
  zondag 15 december 2013 @ 17:44:10 #178
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134297258
2: E
5: A

Gaat het in alle gevallen om een politieke moord?
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  zondag 15 december 2013 @ 17:44:54 #179
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134297286
Ach, drie was zo mogelijk nog duidelijker.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  zondag 15 december 2013 @ 17:45:10 #180
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134297298
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 17:44 schreef TitusPullo het volgende:
2: E
5: A

Gaat het in alle gevallen om een politieke moord?
Ja. Tenminste, die oorzaak van die vijfde is nogal omstreden.
  zondag 15 december 2013 @ 17:46:03 #181
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134297329
quote:
9s.gif Op zondag 15 december 2013 17:44 schreef TitusPullo het volgende:
Ach, drie was zo mogelijk nog duidelijker.
Om van 1 nog maar te zwijgen.
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  zondag 15 december 2013 @ 17:46:59 #182
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134297371
quote:
9s.gif Op zondag 15 december 2013 17:46 schreef TitusPullo het volgende:

[..]

Om van 1 nog maar te zwijgen.
Weet je 4 al? Daar heb ik nogal lang op moeten zitten, totdat ik me bedacht dat de j in sommige talen ook een i mag zijn.
pi_134297754
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 17:41 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
1. D.
2. E.
3. B.
4. C.
5. A.
Helemaal goed :)

+1 Ser Ciappeletto

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
11 Ser_Ciappelletto
9 Karrs
8 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999
1 Woestijnvos

quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 17:44 schreef TitusPullo het volgende:
2: E
5: A

Gaat het in alle gevallen om een politieke moord?
Het gaat in alle gevallen om een beroemde moord.

Lincoln, Robbert F. Kennedy, Franz Ferdinand, Gaius Julius Caesar en Lee Harvey Oswald als slachtoffers.

James Wilkes Boots, Sirhan Sirhan, Gavrillo Princip, Marcus Junius Brutus en Jack Ruby als daders.
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  zondag 15 december 2013 @ 18:01:31 #184
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134297929
Welke ramp heeft zich voltrokken op Paaseiland, nog voordat de blanke ramp voorbijkwam?
  zondag 15 december 2013 @ 18:08:25 #185
176916 Karrs
2007-2017
pi_134298211
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 18:01 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Welke ramp heeft zich voltrokken op Paaseiland, nog voordat de blanke ramp voorbijkwam?
Was dat niet omdat de natives de natuurbalans om zeep hadden geholpen? Er was door de lokale bevolking zoveel hout weggehakt voor (o.a.) het maken van die beelden, dat het eiland ecologisch 'uitstierf'.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  zondag 15 december 2013 @ 18:09:05 #186
176916 Karrs
2007-2017
pi_134298232
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 18:01 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Welke ramp heeft zich voltrokken op Paaseiland, nog voordat de blanke ramp voorbijkwam?
Dat is racistisch.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  zondag 15 december 2013 @ 18:10:45 #187
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134298298
quote:
7s.gif Op zondag 15 december 2013 18:08 schreef Karrs het volgende:

[..]

Was dat niet omdat de natives de natuurbalans om zeep hadden geholpen? Er was door de lokale bevolking zoveel hout weggehakt voor (o.a.) het maken van die beelden, dat het eiland ecologisch 'uitstierf'.
En dit is correct. :(

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
11 Ser_Ciappelletto
10 Karrs
8 Sloggi
6 Nibb-it
5 Rave_NL
5 Iblardi
3 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999
1 Woestijnvos
  zondag 15 december 2013 @ 22:39:00 #188
176916 Karrs
2007-2017
pi_134311276
Over racistisch gesproken. Wat was in de scheepvaart het zwarte koor?
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  maandag 16 december 2013 @ 10:49:14 #189
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134320910
Zonder expliciet racistisch te zijn wil wel opmerken dat het echte stokers waren.
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_134327237
quote:
7s.gif Op maandag 16 december 2013 10:49 schreef Rave_NL het volgende:
Zonder expliciet racistisch te zijn wil wel opmerken dat het echte stokers waren.
Zonder iets te willen impliceren maak ik daarom je naam zwart.

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
11 Ser_Ciappelletto
10 Karrs
8 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
3 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999
1 Woestijnvos
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  maandag 16 december 2013 @ 17:16:58 #191
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134334283
Waarom beledig je iemand in Suriname als je hem een 'redi musu' (rood mutsje) noemt?
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  maandag 16 december 2013 @ 17:41:16 #192
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134335246
Omdat het rode mutsje een typisch kledingstuk was van een bevolkingsgroep die door Surinamers negatief bekeken wordt.
  maandag 16 december 2013 @ 17:59:08 #193
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134335860
Kun je iets specifieker zijn?
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  maandag 16 december 2013 @ 18:00:50 #194
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134335917
Nee. :D
  dinsdag 17 december 2013 @ 12:19:04 #195
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134360238
Dan krijg je geen punten. ;(
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  woensdag 18 december 2013 @ 16:13:56 #196
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134407463
Niemand?
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  woensdag 18 december 2013 @ 21:35:08 #197
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134423404
Was het niet de mutsjes van de Chinese arbeiders?
  donderdag 19 december 2013 @ 00:02:49 #198
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134433770
Tegen het binnenlandse verzet waren de huursoldaten niet bestand. Daarom werd in 1770 het "Korps vrije negers en mulatten" opgericht door de dienstplicht onder de gekleurde vrije bevolking in te voeren. Dit weinig populaire korps werd vervangen door het "Korps zwarte jagers" opgericht in 1772, dat bestond uit door de kolonie aangekochte slaven die hun vrijheid verdiendenden met hun dienst. Deze jager droeg aanvankelijk een groene muts, die echter door een rode (het zinnebeeld der vrijheid) vervangen werd, toen enige groene mutsen in handen van de Marrons gevallen waren. In de volksmond werden deze jagers vanaf toen "redi musu" genoemd.

Slaven die weggelopen slaven opspeurden en gevangen namen. Een erge variant op 'verrader' dunkt mij. :)

Maar spijtig, geen antwoord..
Nieuwe vraag!

Tijdens de Koude Oorlog benaderde de Soviet-Unie de Verenigde Staten om de oorlog te verklaren aan twee landen. Welke en waarom?
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_134434181
gokjes:
China mogelijk in 1968-69, in de tijd van de chinees-russische grensoorlog
verder misschien mogelijk Joegoslavie begin jaren zestig toen die zich afwendde van het warschau pact?
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  donderdag 19 december 2013 @ 06:47:21 #200
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134438921
Nope, dit was tegelijkertijd. :)
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  donderdag 19 december 2013 @ 10:59:51 #201
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134442876
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 06:47 schreef Rave_NL het volgende:
Nope, dit was tegelijkertijd. :)
De een zal wel Japan zijn geweest en de ander Duitsland tijdens de wo2.
  donderdag 19 december 2013 @ 11:03:03 #202
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134442979
Afghanistan en Iran? De Russen wilden het eerste een toontje lager laten zingen, de Amerikanen wilden van de tweede af. Het zijn buurlanden, dus de aartsvijanden zouden elkaar nog kunnen helpen.
  donderdag 19 december 2013 @ 11:03:38 #203
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134442999
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 10:59 schreef Goldar het volgende:

[..]

De een zal wel Japan zijn geweest en de ander Duitsland tijdens de wo2.
Dat was niet tijdens de Koude Oorlog hé. :D
  donderdag 19 december 2013 @ 11:10:56 #204
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134443193
O daar heb ik overheen gelezen.
Ik weet dat Rusland een aantal keer met China in botsing is gekomen, dat zou kunnen.
Anders misschien iets in Zuid Amerika?
  donderdag 19 december 2013 @ 14:37:32 #205
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134449822
Het was tijdens een gewapend conflict, de Soviet-Unie stelde voor om samen met de VS deze twee landen aan te vallen als ze zich niet terugtrokken.
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_134450061
quote:
7s.gif Op donderdag 19 december 2013 14:37 schreef Rave_NL het volgende:
Het was tijdens een gewapend conflict, de Soviet-Unie stelde voor om samen met de VS deze twee landen aan te vallen als ze zich niet terugtrokken.
Pakistan en India? dat is zo'n behoorlijk gevaarlijk en onstabiele brandhaard dat buiten de traditionele koude oorlog invloedsferen valt en voor beide grootmachten gevaarlijk kan zijn (en ook nu eigenlijk het gevaarlijkste nucleaire conflict)
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  donderdag 19 december 2013 @ 14:46:55 #207
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134450187
Iran en Irak? Iran was (soort van) bevriend met de Sovjets, Irak was bevriend met de VS. Unilateraal ingrijpen zou dus de andere grootmacht kwaad maken. Niets doen was slecht voor de prijs van olie.
  donderdag 19 december 2013 @ 14:47:48 #208
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134450209
Laatste hint: het was in het Midden-Oosten.
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_134451443
quote:
14s.gif Op donderdag 19 december 2013 14:47 schreef Rave_NL het volgende:
Laatste hint: het was in het Midden-Oosten.
Engeland en Frankrijk tijdens de Suez-oorlog/crisis
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  donderdag 19 december 2013 @ 17:08:21 #210
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134455190
Tijdens de Yom Kippoer-oorlog, dat ze Libanon en Syrië wilden binnenvallen? Syrië omdat Rusland z'n marinebasis daar veilig wilde stellen, en Libanon om dat die Israël bedreigden.
  vrijdag 20 december 2013 @ 13:36:11 #211
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134487181
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:22 schreef RM-rf het volgende:

[..]

Engeland en Frankrijk tijdens de Suez-oorlog/crisis
Correct!
Om de Engels/Franse imperialisten te stoppen nodigden ze Amerika uit. Die daar echter niet op zaten te wachten.

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
11 Ser_Ciappelletto
10 Karrs
8 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999
1 Woestijnvos
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_134489388
Een makkie:
Welke rechtsfilosoof en begronder van het Soevereiniteitsbegrip en Internationaal Staatsrecht, (die ook bv de juridische begronding leverde voor piraterij en handels-zeeblokkade's) wist een gevangenschap wegens radicale religieuze standpunten (hij was voor godsdienstvrijheid) te ontlopen door zich te vermommen als een stapel theologische geschriften?
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  vrijdag 20 december 2013 @ 14:48:03 #213
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134489844
Hugo de Groot
pi_134489928
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 14:48 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Hugo de Groot
idd :)

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
12 Ser_Ciappelletto
10 Karrs
8 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:03:26 #215
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134490270
Even wat biologische geschiedenis:

Mensen uit de Nieuwe Wereld stierven bij bosjes door ziekten uit de Oude Wereld, maar er was slechts één ziekte die (vermoedelijk) de omgekeerde route nam. Welke ziekte was dat?
pi_134490315
Gele koorts?

[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 20-12-2013 15:05:24 ]
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:06:11 #217
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134490334
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:03 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Even wat biologische geschiedenis:

Mensen uit de Nieuwe Wereld stierven bij bosjes door ziekten uit de Oude Wereld, maar er was slechts één ziekte die (vermoedelijk) de omgekeerde route nam. Welke ziekte was dat?
Syfilis
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:07:14 #218
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134490361
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:06 schreef Goldar het volgende:

[..]

Syfilis
Ah, we hebben een kenner. :D

Inderdaad, syfilis is de enige epidemische ziekte die van de Nieuwe naar de Oude Wereld is gebracht, alhoewel dat zelfs niet zeker is.

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
12 Ser_Ciappelletto
10 Karrs
8 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
1 Goldar
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:20:40 #219
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134490807
Ik las er van de week iets over toevallig.

Het Romeinse rijk heeft naast Rome meerdere hoofdsteden gehad.

Rond 290 stelde de toenmalig keizer Diocletianus een systeem in waar er 4 hoofdsteden waren.
De steden waren strategisch en lagen dicht bij de grenzen. In dit systeem waren er ook 4 heersers met de keizer als de hoogste.

Wat waren de 4 hoofdsteden?
pi_134490964
Milaan, Keulen, Rome en Byzantium.
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:26:28 #221
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134490982
quote:
7s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:25 schreef Sloggi het volgende:
Milaan, Keulen, Rome en Byzantium.
Nee
pi_134491013
Dan moet Keulen Aachen zijn.
pi_134491068
O nee, Trier :').

Dit is te lang geleden, ik moet maar weer eens wat boeken gaan lezen.
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:31:51 #224
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491109
Ook dat is niet goed. Het gaat echt over het Romeinse rijk, nog voor Constantijn.
pi_134491152
Ja, de tetrarchie, maar blijkbaar is het echt te lang geleden. Ik ben aan het denken waar dat porfieren beeld van Diocletianus en zijn kornuiten ook alweer te vinden is.
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:35:19 #226
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134491196
Is Ravenna er één van?
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:41:22 #227
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491337
Ravenna is niet goed, Trier wel.\
1 stad ligt heel dichtbij de latere hoofdstad.
pi_134491437
Moet dat Nicomedia zijn?
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:45:51 #229
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491464
Ja dat is goed.
pi_134491507
Volgens mij zat er ook één op de Balkan. Het latere Split?
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:49:53 #231
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491569
Er zit er 1 op de Balkan maar het is niet Split.
pi_134491587
Veel verder dan Sirmium kom ik niet.
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:54:31 #233
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491712
Dat is goed. De laatste is een oja. Hij ligt in Italië
pi_134491726
Ik vind nog steeds dat het Rome is.
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:55:34 #235
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491738
Het is Milaan maar je krijgt de punten.
pi_134491762
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:55 schreef Goldar het volgende:
Het is Milaan maar je krijgt de punten.
quote:
7s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:25 schreef Sloggi het volgende:
Milaan, Keulen, Rome en Byzantium.
Het duurt even maar dan heb je ook wat.
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:57:58 #237
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491809
O dan heb ik er overheen gekeken haha.
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:58:50 #238
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491830
50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
12 Ser_Ciappelletto
10 Karrs
9 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
1 Goldar
pi_134491866
Het porfieren beeld waar ik het over had staat overigens in Venetië en is in 1204 uit Constantinopel geroofd, zo lees ik net.

  vrijdag 20 december 2013 @ 16:04:27 #240
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134491976
Bijna heel Constantinopel staat in Venetie.
pi_134491997
Korte vraag:

We gaan nu wél naar Rome. Wat was ironisch genoeg de voornaamste functie van het Forum Romanum, het hart van het oude Rome, tijdens de Renaissance?

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 20-12-2013 16:05:39 ]
pi_134492049
quote:
7s.gif Op vrijdag 20 december 2013 16:05 schreef Sloggi het volgende:
Korte vraag:

We gaan nu wél naar Rome. Wat was ironisch genoeg de voornaamste functie van het Forum Romanum, het hart van het oude Rome, tijdens de Renaissance?
Stenenleverancier?
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_134492139
quote:
7s.gif Op vrijdag 20 december 2013 16:07 schreef Karrs het volgende:

[..]

Stenenleverancier?
Juist, het werd als marmergroeve gebruikt. Ook wel logisch, je bent opeens heel erg geïnteresseerd in het oude Rome en wil de cultuur en architectuur imiteren en dus sloop je het oude Rome maar omdat je anders geen bouwmaterialen hebt.

50 De_Kardinaal †
12 Stephen_Dedalus
12 Ser_Ciappelletto
11 Karrs
9 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
1 Goldar
pi_134515373
't Was nog goed ook :')

Nou ja, niet geheel onlogisch. Menig Italiaans stadje is natuurlijk opgebouwd met Romeinse stenen. Toch gemakkelijk als ze zo voor het oprapen liggen.

Door welke uitvinding werd het geweer het te prefereren wapen boven de musket in de krijgsmacht?
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  zaterdag 21 december 2013 @ 03:48:28 #245
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134516853
Rookloze buskruit. Als je kunt zien op wie je schiet, is een precies geweer te verkiezen boven een lompe musket.
pi_134518513
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 03:48 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Rookloze buskruit. Als je kunt zien op wie je schiet, is een precies geweer te verkiezen boven een lompe musket.
Heh. Nee, maar wel goed bedacht.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_134518928
Ik ken de nederlandse term niet maar gaat het om het "Bolt-action" mechanisme en de varianten daarvan, waardoor de huls makkelijk uit het wapen verwijderd kon worden?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_134521498
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 10:32 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Ik ken de nederlandse term niet maar gaat het om het "Bolt-action" mechanisme en de varianten daarvan, waardoor de huls makkelijk uit het wapen verwijderd kon worden?
Nee, het was daar nog voor.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_134522648
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 december 2013 01:54 schreef Karrs het volgende:

Door welke uitvinding werd het geweer het te prefereren wapen boven de musket in de krijgsmacht?
De Bajonet?
Daardoor werd het vuurwapen tegelijkertijd ook een wapen voor de nah-kampf… musketieren werden daarvoor vaak beschermd door extra troepen met lansen en pieken en steekwapens en waren erg kwetsbaar als de vijand te na kwam, en moesten zich dan terugtrekken en herformeren…

met geweren met bajonetten kon mn het hele bataljon geheel daaruit laten bestaan en die ook van korte afstand laten schieten en hun steekwapens gebruiken, uiteindelijk mondde dat in de vechtwijzen van de loopgraven en de personele slachten daaruit uit de krim-oorlog, amerikaanse burgeroorlog en de eerste wereldoorlog die, met de introductie van het snelvuurgeweer tot massa-slachtingen werden
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  zaterdag 21 december 2013 @ 14:06:00 #250
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134523155
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 december 2013 01:54 schreef Karrs het volgende:
't Was nog goed ook :')

Nou ja, niet geheel onlogisch. Menig Italiaans stadje is natuurlijk opgebouwd met Romeinse stenen. Toch gemakkelijk als ze zo voor het oprapen liggen.

Door welke uitvinding werd het geweer het te prefereren wapen boven de musket in de krijgsmacht?
Het magazijn?
  zaterdag 21 december 2013 @ 14:40:36 #251
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134524118
De getrokken loop.
pi_134527094
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 13:45 schreef RM-rf het volgende:

[..]

De Bajonet?
Nee. Door het bajonet werd omstreeks 1700 juist de musket het standaardwapen van de infanterist, omdat je er inderdaad een speer van kon maken waardoor de musketier ook tegen cavalerie kon worden ingezet.
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 14:06 schreef Goldar het volgende:

[..]

Het magazijn?
Nee. Het geweer werd al het standaardwapen der infanterie nog voor het een magazijn kreeg.
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 14:40 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
De getrokken loop.
Nee. De definitie van een geweer (zoals we het woord hedentendage gebruiken) is dat hij een getrokken loop heeft; in tegenstelling tot het musket die dat niet had. Maar ik vroeg naar de uitvinding die van het geweer het standaardwapen maakte.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  zaterdag 21 december 2013 @ 16:47:19 #253
418011 Goldar
Haat Powerrangers
pi_134527124
Kogels met hulzen?
pi_134528778
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 16:47 schreef Goldar het volgende:
Kogels met hulzen?
Nope...
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  zaterdag 21 december 2013 @ 18:32:18 #255
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134529892
De slagpin en het slaghoedje
pi_134530524
De zgn. iron sight?
pi_134530651
Inderdaad de oogdop en de korrel?
pi_134531631
Als het goed is mogen de punten naar Sam, ik heb vanavond geen tijd voor een nieuwe vraag.
pi_134533839
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 18:32 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
De slagpin en het slaghoedje
Nee, ook niet. Je beschrijft het percussieslot. Die werd in de loop van de 30er jaren in de 19e eeuw op zowel musket als geweer toegepast in de krijgsmachten.

Even een verduidelijking van de oorspronkelijke vraag: het geweer verschilde alleen van het musket in de trekking van de loop en de richtmiddelen. Er werd een uitvinding voor gedaan, waardoor het geweer een belangrijk nadeel ten opzichte van het musket verloor.

[ Bericht 2% gewijzigd door Karrs op 21-12-2013 20:41:50 ]
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_134534153
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 december 2013 18:59 schreef Sloggi het volgende:
De zgn. iron sight?
Neen... Richtmiddelen waren alleen voor geweren, maar die hadden ze al vanaf de introductie van het geweer ergens in de zestiende eeuw, in de vorm van een primitieve keep en korrel. Musketten hadden die niet nodig, omdat ze alleen in salvovuur werden gebruikt en nogal onzuiver waren na plm 50 meter

Weetje die daarmee te maken heeft: Het commando voor het geweer in de aanslag brengen is 'richten', die van het musket was 'aanleggen'. :)
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_134547355
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 december 2013 20:30 schreef Karrs het volgende:

[..]

Nee, ook niet. Je beschrijft het percussieslot. Die werd in de loop van de 30er jaren in de 19e eeuw op zowel musket als geweer toegepast in de krijgsmachten.

Even een verduidelijking van de oorspronkelijke vraag: het geweer verschilde alleen van het musket in de trekking van de loop en de richtmiddelen. Er werd een uitvinding voor gedaan, waardoor het geweer een belangrijk nadeel ten opzichte van het musket verloor.
Geen breachloadermuzzle loader meer maar een breach loader?
  zondag 22 december 2013 @ 01:50:47 #262
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_134547428
Achterladers, denk ik.

Edit: tof, een wapenvraag.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  zondag 22 december 2013 @ 02:19:15 #263
176916 Karrs
2007-2017
pi_134548153
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2013 01:47 schreef samthegreat5 het volgende:

[..]

Geen breachloadermuzzle loader meer maar een breach loader?
Nope. Toen het geweer het musket (eindelijk) verving, waren het beiden nog voorladers.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  zondag 22 december 2013 @ 02:41:34 #264
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134548726
Geen idee, wellicht wordt het tijd voor een hint?
  zondag 22 december 2013 @ 10:55:26 #265
176916 Karrs
2007-2017
pi_134552286
Hint: De uitvinding waar ik 't over heb, was niet op het wapen zelf.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  zondag 22 december 2013 @ 11:59:12 #266
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_134553659
De papieren patroon met (punt)kogel?
pi_134553955
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2013 11:59 schreef Nibb-it het volgende:
De papieren patroon met (punt)kogel?
Dat is toch de minië kogel? Werden die ook niet gewoon in Musketten gebruikt tijdens de Krim oorlog.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 22 december 2013 @ 12:56:10 #268
176916 Karrs
2007-2017
pi_134555220
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2013 12:11 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

Dat is toch de minië kogel? Werden die ook niet gewoon in Musketten gebruikt tijdens de Krim oorlog.
Jaaaaaaaaaaaaaaa *O*

Het verschil tussen geweer en musket is de trekking van de loop waardoor de kogel gaat draaien. Musketten hadden dat niet, waren gladloops en werden geladen met kogels die net iets kleiner waren dan de diameter van de loop. Daardoor was het laden betrekkelijk eenvoudig; vaak werd de ramstok niet eens gebruikt.

Geweren hadden de gegroefde loop, maar daardoor moest de kogel van ongeveer dezelfde diameter zijn als de loop - anders werkte het niet. Dan 'pakte' de kogel de groeven niet en ging niet draaien. Nou werd er in die tijd zwartkruit gebruikt, wat niet heel erg goed verbrandt en dus vervuiling in de loop achterlaat. Het laden van geweer en musket ging voor het eerste schot ongeveer even snel, maar na een paar schoten raakte de loop van het geweer zó vervuild dat de kogel niet meer zo gemakkelijk de loop in ging. Bij musketten, met hun kleinere kogels, was dat niet zo'n probleem maar bij geweren ging het laden daardoor veel te lang duren. Zeker met de tactieken van die tijd, waar infanteriebataljons (bataillons - gevechtsgroepen) op vijftig meter van elkaar vuur uitwisselden, was dat een te groot nadeel. Geweren werden daarom beperkt tot jagers (de Britse 'riflemen' van Sharpe bijvoorbeeld in de Napoleontische oorlogen) en verkenners.

De Minié-kogel, of eigenlijk de kogel uitgevonden door de Fransen Minié en Delvigne, loste dat probleem op. Dit zijn Minië-kogels:



Deze kogels waren kleiner dan de diameter van de loop en konden daardoor een stuk gemakkelijker in de loop worden geramd. Bij het afvuren zette de achterkant van de kogel uit en greep daardoor in de groeven - waardoor de kogel ging draaien. Tegelijkertijd veegde de kogel daardoor eveneens de groeven schoon.
Dit had tot gevolg dat het geweer net zo snel kon worden geladen als het musket en dat de loop minder snel vervuilde, waardoor je er vaker mee kon schieten.

Je zag in de jaren vijftig van de 19e eeuw dus vaak dat legers al hun musketten lieten voorzien van groeven en richtmiddelen: het musketgeweer ('rifled musket'). En inderdaad, Stephen, de Minië-kogel kon ook in gewone musketten worden gebruikt. :Y
(Dat had alleen geen toegevoegde waarde, omdat de kogel dan niet ging draaien).

50 De_Kardinaal †
13 Stephen_Dedalus
12 Ser_Ciappelletto
11 Karrs
9 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
1 Goldar

[ Bericht 2% gewijzigd door Karrs op 22-12-2013 18:40:09 ]
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_134556706
Op 13 januari 1898 publiceerde de Fransman Émile Zola een artikel in de krant L'Aurore. Het was een open brief aan de toenmalige president van de republiek. Door dit artikel ontstond er een publiek debat over een politiek schandaal dat Frankrijk nog jarenlang zou verdelen.

Waar ging het schandaal over en wat was de titel van het artikel?(De titel bestaat uit één woord.)
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_134556948
Ging dat over die joodse hoge militair? Ik ga even nadenken over hoe de man ook alweer heette.
  zondag 22 december 2013 @ 13:55:21 #271
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134557457
Het zijn twee woorden: J'accuse. Dat ging over de Dreyfus-affaire: een Joodse officier werd (zeer onterecht) beschuldigd van spionage.
pi_134557816
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2013 13:55 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Het zijn twee woorden: J'accuse. Dat ging over de Dreyfus-affaire: een Joodse officier werd (zeer onterecht) beschuldigd van spionage.
Je hebt gelijk dat het twee woorden zijn. :P
De rest is ook goed!

50 De_Kardinaal †
13 Stephen_Dedalus
13 Ser_Ciappelletto
11 Karrs
9 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
1 Goldar
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 22 december 2013 @ 16:01:41 #273
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134563762
Welk alfabet gebruikten de Mykeners (d.w.z., de schrijvers van de zogenaamde Mykeense beschaving)?
pi_134565461
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2013 16:01 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Welk alfabet gebruikten de Mykeners (d.w.z., de schrijvers van de zogenaamde Mykeense beschaving)?
is dat een trickvraag:… geen?
ik dacht dat de eerste vroeg-griekse beschaving nog juist geen geschreven resten nagelaten heeft, en daarom als zo geheimzinnig geld
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  zondag 22 december 2013 @ 16:50:46 #275
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134565722
Nee, de Mykeners hadden gewoon een alfabet. Alhoewel het geen alfabet was zoals wij het hebben.
pi_134567839
Het heeft in ieder geval een erg vreemde naam, herinner ik me. Lineair B of zoiets?

[ Bericht 14% gewijzigd door #ANONIEM op 22-12-2013 17:38:23 ]
  zondag 22 december 2013 @ 18:26:51 #277
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134569765
quote:
7s.gif Op zondag 22 december 2013 17:38 schreef Sloggi het volgende:
Het heeft in ieder geval een erg vreemde naam, herinner ik me. Lineair B of zoiets?
Juist.

50 De_Kardinaal †
13 Stephen_Dedalus
13 Ser_Ciappelletto
11 Karrs
10 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
1 Goldar
pi_134569821
Wat werd bedoeld met de term 'asiento'?
  zondag 22 december 2013 @ 20:00:32 #279
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_134573754
Ik gok dat alles qua stijging/bestijging fout is.
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_134573877
Dat gokt u goed.
  maandag 23 december 2013 @ 13:19:49 #281
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134603338
Betekent het toestemming?
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
pi_134623568
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2013 13:19 schreef TitusPullo het volgende:
Betekent het toestemming?
Dat betekent het. Maar waarvoor?
  maandag 23 december 2013 @ 21:09:38 #283
235357 TitusPullo
Sehr feierlich, aber schlicht
pi_134623694
Een toestemming om zich ergens te vestigen en een bepaald beroep uit te oefenen?
The crowning attainment of historical study is a historical sense - an intuitive understanding of how things do not happen. - Lewis Namier
  maandag 23 december 2013 @ 21:30:51 #284
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134624924
quote:
7s.gif Op maandag 23 december 2013 21:07 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Dat betekent het. Maar waarvoor?
Ik ben ongeveer 95% zeker dat 'asiento' 'zetel' betekent...
pi_134626551
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2013 21:30 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:

[..]

Ik ben ongeveer 95% zeker dat 'asiento' 'zetel' betekent...
Die betekenis heeft het ook. Het woord asiento komt van het Spaanse woord sentar (zitten), en betekent zetel of overeenkomst.

De term wordt vaak gebruikt in combinatie met een kleur, en heeft vooral een sociaal-economische achtergrond.
  zaterdag 28 december 2013 @ 12:45:48 #286
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_134780809
Mijn naam is Haas.
pi_134781279
quote:
7s.gif Op zondag 22 december 2013 18:28 schreef Sloggi het volgende:
Wat werd bedoeld met de term 'asiento'?
Dat is toch de handel/monopolie op de Spaanse kolonies in de nieuwe wereld? In de 17/18e eeuw.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_134784843
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 december 2013 13:03 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

Dat is toch de handel/monopolie op de Spaanse kolonies in de nieuwe wereld? In de 17/18e eeuw.
De handel waarin?
pi_134785738
Slaven neem ik aan?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_134786080
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 december 2013 15:07 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Slaven neem ik aan?
Juist.

50 De_Kardinaal †
14 Stephen_Dedalus
13 Ser_Ciappelletto
11 Karrs
10 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
5 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
1 Goldar
pi_134786533
Ik ben op zoek naar een Byzantijnse keizer met de bijnaam: "De bleke dood van de Saracenen" (ruw vertaald natuurlijk). De Griekse marine heeft een Kortenaer klasse fregat naar hem vernoemd. Het gaat om een Keizer uit de 10e eeuw.

Misschien een wat obscure vraag maar misschien weet iemand hem.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_134787439
Gaat het om een Komnenos?
  zaterdag 28 december 2013 @ 15:56:09 #293
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134787503
Niet als hij uit de 10e eeuw komt, want de Komnenen kwamen aan de macht in de 11e eeuw. :D
pi_134787574
Ik roep ook maar wat.
pi_134788178
Neen, zoals Ser zegt de Komnenoi komen pas eind 11e eeuw aan de macht. Hij werd vermoord door zijn opvolger, iets wat minder vaak gebeurde dan je zou denken bij de Byzantijnen. Zijn opvolger moest daarvoor ook boete voor doen van de Patriarch van Constantinople. :P
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zaterdag 28 december 2013 @ 17:08:40 #296
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_134791034
Nicephorus Phocas?
pi_134792366
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 december 2013 17:08 schreef Iblardi het volgende:
Nicephorus Phocas?
Helemaal goed! Nicephorus II Phocas om precies te zijn.

50 De_Kardinaal †
14 Stephen_Dedalus
13 Ser_Ciappelletto
11 Karrs
10 Sloggi
6 Rave_NL
6 Nibb-it
6 Iblardi
4 RM-rf
3 TitusPullo
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 YouriNL
1 999.999.999.999
1 Woestijnvos
1 Goldar
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  woensdag 1 januari 2014 @ 02:48:52 #298
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_134945353
Wat was de keizersnaam van het individu Tarasicodissa?
  donderdag 2 januari 2014 @ 16:47:53 #299
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_134988489
Nou, een bescheiden gok om de zaak weer aan het rollen te krijgen: Darius I (a.k.a. Darayahus I)
  vrijdag 3 januari 2014 @ 13:33:02 #300
176916 Karrs
2007-2017
pi_135021306
Dit schiet ook niet heel erg op...

Was er ooit niet een regel dat als er binnen een dag geen antwoord komt, of geen beoordeling door de vraagsteller, er een nieuwe vraag wordt gesteld?
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  vrijdag 3 januari 2014 @ 13:34:29 #301
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_135021360
Dicht.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')