quote:Op zaterdag 21 september 2013 20:18 schreef minilot het volgende:
Lieve help! De 'R' zit alweer éénentwintig dagen in de maand en er is op heel CUL nog geen kerstmaaltijdtopic te bekennen!
De hoogste tijd om af te trappen dus, want de enthousiastelingen onder ons zijn ongetwijfeld al bezig met recepten verzamelen, eventueel reeds neigend naar het samenstellen van shortlists en voor we het weten is het moment van oefenen, mislukken, stress en blinde paniek alweer aangebroken!![]()
![]()
Wat gaan we maken, voor hoeveel mensen, wie heeft er tips nodig en hebben we er een beetje zin in?
In Aragon hebben we een speciaal soort lam: Ternasco. Dit is een wat ouder lam, maximaal 90 dagen. Hier zit veel smaak aan. Het typische recept: Neem een ovenschaal en bedek de bodem met in schijfjes gesneden aardappels. Giet hier wat olijfolie en een paar eetlepels water over. Het stuk lam erop leggen met de onderkant naar boven. Varkensreuzel erover verspreiden en nog wat olijfolie voor de zekerheid. Zout en evt. Knoflook laat ik aan je eigen smaak over. 30-45 minuten op 175 graden en dan het lam omdraaien. Dan nog eens 30-45 minuten, en dan moet ie wel klaar zijn. Het lam is dan helemaal gaar en boterzacht. Voor rose moet je niet in Spanje zijn. Ik heb altijd een kwary of een half lam, dat is een beetje van alles, en dat helpt tegen het uitdrogen.quote:Op zaterdag 16 november 2013 22:32 schreef Molo het volgende: [..] hoe maak je dat lamsvlees? Ik heb het een paar keer gegeten in Spanje, zooooo lekker! Maar degene die het gemaakt had wilde de eerste keer niet zeggen hoe ze het gemaakt had (
) en bij de volgende tent was die dame het aan het uitleggen maar ik snapte er geen zak van want mijn Spaans is niet zo best
Ik vind het zo gruwelijk lekker, maar ik heb nu zelf 2 x lamsvlees in de oven geprobeerd en 2 x droog en dat vind ik zonde. Dus ik zoek een goed recept
![]()
nee ik faal, ik ga even modje roepen om het te fixenquote:
ah thanks, daar kan ik wel wat meequote:Op zondag 17 november 2013 22:59 schreef Bramito het volgende:
[..]
In Aragon hebben we een speciaal soort lam: Ternasco. Dit is een wat ouder lam, maximaal 90 dagen. Hier zit veel smaak aan. Het typische recept: Neem een ovenschaal en bedek de bodem met in schijfjes gesneden aardappels. Giet hier wat olijfolie en een paar eetlepels water over. Het stuk lam erop leggen met de onderkant naar boven. Varkensreuzel erover verspreiden en nog wat olijfolie voor de zekerheid. Zout en evt. Knoflook laat ik aan je eigen smaak over. 30-45 minuten op 175 graden en dan het lam omdraaien. Dan nog eens 30-45 minuten, en dan moet ie wel klaar zijn. Het lam is dan helemaal gaar en boterzacht. Voor rose moet je niet in Spanje zijn. Ik heb altijd een kwary of een half lam, dat is een beetje van alles, en dat helpt tegen het uitdrogen.
gooi je die bij mijn onmogelijke schoonfamilie en gaan jou schoonfamilie en mijn familie samen lekker etenquote:Op zondag 17 november 2013 23:16 schreef SpaceInvaders het volgende:
Oh dit is wel een leuke reeks, helaas lust mijn familie niks
quote:Op zondag 17 november 2013 23:18 schreef Molo het volgende:
[..]
gooi je die bij mijn onmogelijke schoonfamilie en gaan jou schoonfamilie en mijn familie samen lekker eten
Ik heb het ooit wel op maar ik vond het niet echt lekker. Misschien dat ik het nu beter kan waarderen want die smaken moet ik een paar keer geprobeerd hebben voor ik het echt lekker vind, zelfde met vis en wijn enzoquote:
ja dat is met lamsvlees ook vaak wel zoquote:Op zondag 17 november 2013 23:22 schreef SpaceInvaders het volgende:
[..]
Ik heb het ooit wel op maar ik vond het niet echt lekker. Misschien dat ik het nu beter kan waarderen want die smaken moet ik een paar keer geprobeerd hebben voor ik het echt lekker vind, zelfde met vis en wijn enzo
Ik vond ze erg lekker, maar de rest die ze heeft geproefd vond de friszure smaak van de cranberries niet zo lekker. Sowieso als je zegt dat het cranberries zijn trok het gros al gelijk een zuur gezichtquote:Op zondag 17 november 2013 15:21 schreef minilot het volgende:
[..]
Wat leuk!Zijn ze al voldoende gedroogd om op te eten? Zo ja, vind je ze lekker?
Ha, die reactie had ik ook bij een paar mensenquote:Op maandag 18 november 2013 06:34 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Ik vond ze erg lekker, maar de rest die ze heeft geproefd vond de friszure smaak van de cranberries niet zo lekker. Sowieso als je zegt dat het cranberries zijn trok het gros al gelijk een zuur gezicht
Vorig jaar uitstekende Beef Wellington op de kersttafel gezet naar aanleiding van de bereidingswijze uit de Great British Bake Off-masterclass:quote:Op maandag 18 november 2013 14:22 schreef habitue het volgende:
Ik ga denk ik proberen om beef wellington te maken. Iemand ervaring daarmee? Misschien toch maar eerst voor de kerst testen zodat ik niet het complete hoofdgerecht verneuk.
Mijn collega's vonden het wel erg lekker. Bakje is gisteren helemaal leeg gegetenquote:Op dinsdag 19 november 2013 09:18 schreef minilot het volgende:
[..]
Ha, die reactie had ik ook bij een paar mensenIk vind het zelf superlekke, maar combineer het met zacht & zoet van truffels en gemberkoekjes.
Het was uit een pakje. Zelfgemaakte bladerdeeg waag ik mij nog even niet aan hoorquote:Op dinsdag 19 november 2013 10:05 schreef minilot het volgende:
Ohoooh, wat een mooie kransjes!![]()
Bladerdeeg:
- Was je bladerdeeg zo ijskoud mogelijk toen het de oven inging?
- Heb je de sterren met rechte hak-bewegingen van bovenaf uitgesneden (dus niet slepen/trekken met een mes, aangezien je de randjes van het bladerdeeg dan ietwat plet, wat ervoor zorgt dat het niet goed rijst)
- Inderdaad moet je oven goed heet zijn. Gezien je kransjes, toch even een los oventhermometertje in je oven hangen? Heb je al voor een paar euro en kan erg leerzaam zijn![]()
Was het bladerdeeg uit een pakje, of zelfgemaakt?
Nou ja, een beetje ontdooid zodat je het kunt snijden is natuurlijk wel handig, maar verder echt zo koud mogelijk houden. Als bladerdeeg te warm wordt (en dat is al snel) smelten de flinterdunne laagjes boter een beetje en dan rijst en 'bladert' het deeg daarna dus veel minder.quote:Op woensdag 20 november 2013 06:51 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Het was uit een pakje. Zelfgemaakte bladerdeeg waag ik mij nog even niet aan hoor
Heb het wel met rechte hakbewegingen gedaan, maar het deeg was redelijk ontdooid. Maar dat moet dus zo koud mogelijk de oven in? En een oventhermometer zou inderdaad geen verkeerde investering zijn denk ik
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/301587quote:Op maandag 18 november 2013 14:22 schreef habitue het volgende:
Ik ga denk ik proberen om beef wellington te maken. Iemand ervaring daarmee? Misschien toch maar eerst voor de kerst testen zodat ik niet het complete hoofdgerecht verneuk.
Serieus?!quote:
Oe, je moet even uitleggen wat je daar lekker aan lijkt, want het leek mij juist helemaal niks.quote:Op woensdag 20 november 2013 11:15 schreef motorbloempje het volgende:
En ik heb deze gezien laatst: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/hollywoods_temptation_10953
Daar wil ik iets mee doen voor een voorgerecht.
Weet niet of ze het in NL ook hebben hè!quote:Op woensdag 20 november 2013 11:44 schreef minilot het volgende:
[..]
Serieus?!
Op naar de Lidl!![]()
Ik koop het doorgaans bij de groothandel, maar ik woon praktisch naast de Lidl, dus dat scheelt drie uur met bus en tram!
Gerookte zalm en room is voor mij persoonlijk echt een goddelijke combinatie, en ik weet dat de rest van de familie ook erg van zalm houdt!quote:Op woensdag 20 november 2013 11:45 schreef minilot het volgende:
[..]
Oe, je moet even uitleggen wat je daar lekker aan lijkt, want het leek mij juist helemaal niks.![]()
Ik weet ook niet wat het is, maar ik heb 'm in Pies & Puds tot nu toe nog niks zien maken waarvan ik dacht: wil-ik-ook! Misschien ligt het aan mij..
Zohee, dat is verdorie nogal van alles en nog wat!quote:Op dinsdag 19 november 2013 20:50 schreef Paarse_Kiwi het volgende:
Jaaaaa eindelijk kerst vieren in mijn eigen hutje!!! Vorig jaar overgeslagen ivm druk jaar + huis nog niet af. Nu op eerste kerstdag de familie bij mij, 7 man in totaal.
Ik beschik over een normaal keukentje, een middelgrote koelkast en een klein vriezertje. Wel een grote schuur die in de winter goed koud is. Overigens geen vaatwasser dus ga proberen zo min mogelijk afwas te veroorzaken.
Omdat mijn huis niet supergroot is en ik geen grote eettafel + 7 stoelen heb wordt het geen traditioneel kerstdiner. Ik wil per gang een grote 'platter' maken met meerdere one bite hapjes die ik zoveel mogelijk van tevoren kan maken.
Brunch: cinnamon rolls of pull apart bread, hartige muffins, BLT gevulde tomaatjes, bacon-ei cups
Voorgerechten: ceasar salad one bite, nicoise one bite, bloemkoolpuree met spekjes, pepperoni shrimp bites, komkommerfetarolletjes
Hoofd: rosbiefrolletjes met biet en mierikswortel, lasagnecups, spinaziecrepes met roomkaas zongedroogde tomaat en pine nuts, panko garnalen met bieslook aioli, dubble baked potatoes
Na: candy cane white chocolate mouse, mini cheesecakes, candy striped meringues, cappuccino souffleetjes
Wat is een goede hoeveelheid? Ik zit te denken aan 6/7 hapjes per platter. Brunch zal begin middag zijn. De voorgerechten wil ik eind van de middag doen ipv borrelhapjes. Rond half 7/7 uur hoofd en rond 9 dessert. Heb er een hekel aan als je allerlei lekkere dingen hebt maar eigenlijk te vol zit omdat je zoveel al eerder op de dag hebt gegeten.
Wie heeft er nog goede ideeen voor makkelijke maar lekkere bites om bovenstaande aan te vullen?? Foodgawker heb ik al aardig afgestruindOok qua presentatie zijn tips welkom. Ik wil zoveel mogelijk in kleine glaasjes, op lepels of prikkertjes doen.
O sjips, ik keek met mijn neus en ik dacht dat het een post van iemand anders was. Potver!quote:Op woensdag 20 november 2013 11:45 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Weet niet of ze het in NL ook hebben hè!
Ga het wel wat tweaken met oa knoflook enzoquote:Op woensdag 20 november 2013 11:51 schreef minilot het volgende:
Zal vanmiddag eens kijken.En zalm en room samen is natuurlijk wel fijn, maar in zo'n grote berg met 'waxy potatoes' erin lijkt me dan weer niks. Maar misschien heb ik het mis!
Ik ben normaal gesproken niet zo van dit soort boekjes, maar wellicht kun je eens uitkijken naar 'Fingerfood' van Yasmin Othman en Deirdre Rooney:quote:Op dinsdag 19 november 2013 20:50 schreef Paarse_Kiwi het volgende:
Wie heeft er nog goede ideeen voor makkelijke maar lekkere bites om bovenstaande aan te vullen?? Foodgawker heb ik al aardig afgestruindOok qua presentatie zijn tips welkom. Ik wil zoveel mogelijk in kleine glaasjes, op lepels of prikkertjes doen.
Een parfait of een frisse cheesecake of key lime pie? Of een witte chocomousse?quote:Op woensdag 20 november 2013 16:59 schreef Myraela het volgende:
Ik kan ook maar geen dessert verzinnen. Alles waar ik van houd, is heel erg zwaar, dus dat lijkt me niet echt verstandig.
Ah ff kijken, nice thnx! En dat bladerdeeg uit de supermarkt ga ik wel doen ja dnek ik. 0,0 ervaring met zelf maken dus.quote:Op dinsdag 19 november 2013 09:21 schreef minilot het volgende:
[..]
Vorig jaar uitstekende Beef Wellington op de kersttafel gezet naar aanleiding van de bereidingswijze uit de Great British Bake Off-masterclass:
Bij twijfel: koelvers bladerdeeg op een rol gebruiken, dat hebben de meeste supermarkten tegenwoordig wel liggen.
Hmm aardappeltjes á la Sarladaise: gebakken in ganzenvet, en er aan het eind wat gehakte knoflook en gehakte peterselie aan toevoegenquote:Op woensdag 20 november 2013 11:13 schreef motorbloempje het volgende:
…. en goose fat (voor de aardappeltjes) die goed tot kerst houdbaar is, dus het begin is er!
Of een citroenmousse of ander fruit.. of tiramisu maar dan met limoncello en aardbeien.. of yoghurt panna cotta.. zelf sorbet maken.. er kan zooooo veelquote:Op woensdag 20 november 2013 17:11 schreef AnnaNiem het volgende:
[..]
Een parfait of een frisse cheesecake of key lime pie? Of een witte chocomousse?
Oeh, ziet er leuk uit!!quote:Op woensdag 20 november 2013 11:56 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik ben normaal gesproken niet zo van dit soort boekjes, maar wellicht kun je eens uitkijken naar 'Fingerfood' van Yasmin Othman en Deirdre Rooney:
(fotooos!)
Kost maar vijftien euro en het staat propvol écht leuke hapjes met superduidelijke foto's van de bereidingswijze en je doet er flink wat inspiratie mee op inzake de presentatie.
Panna cotta was wel iets waar ik aan dacht ja. Ik denk dat ik dat wel een leuke kleine afsluiter vind.quote:Op woensdag 20 november 2013 20:55 schreef _Liek het volgende:
@motorbloempje Desserts zijn juist het leukst vind ik haha
[..]
Of een citroenmousse of ander fruit.. of tiramisu maar dan met limoncello en aardbeien.. of yoghurt panna cotta.. zelf sorbet maken.. er kan zooooo veel
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |