quote:Op zaterdag 21 september 2013 20:18 schreef minilot het volgende:
Lieve help! De 'R' zit alweer éénentwintig dagen in de maand en er is op heel CUL nog geen kerstmaaltijdtopic te bekennen!
De hoogste tijd om af te trappen dus, want de enthousiastelingen onder ons zijn ongetwijfeld al bezig met recepten verzamelen, eventueel reeds neigend naar het samenstellen van shortlists en voor we het weten is het moment van oefenen, mislukken, stress en blinde paniek alweer aangebroken!![]()
![]()
Wat gaan we maken, voor hoeveel mensen, wie heeft er tips nodig en hebben we er een beetje zin in?
In Aragon hebben we een speciaal soort lam: Ternasco. Dit is een wat ouder lam, maximaal 90 dagen. Hier zit veel smaak aan. Het typische recept: Neem een ovenschaal en bedek de bodem met in schijfjes gesneden aardappels. Giet hier wat olijfolie en een paar eetlepels water over. Het stuk lam erop leggen met de onderkant naar boven. Varkensreuzel erover verspreiden en nog wat olijfolie voor de zekerheid. Zout en evt. Knoflook laat ik aan je eigen smaak over. 30-45 minuten op 175 graden en dan het lam omdraaien. Dan nog eens 30-45 minuten, en dan moet ie wel klaar zijn. Het lam is dan helemaal gaar en boterzacht. Voor rose moet je niet in Spanje zijn. Ik heb altijd een kwary of een half lam, dat is een beetje van alles, en dat helpt tegen het uitdrogen.quote:Op zaterdag 16 november 2013 22:32 schreef Molo het volgende: [..] hoe maak je dat lamsvlees? Ik heb het een paar keer gegeten in Spanje, zooooo lekker! Maar degene die het gemaakt had wilde de eerste keer niet zeggen hoe ze het gemaakt had (
) en bij de volgende tent was die dame het aan het uitleggen maar ik snapte er geen zak van want mijn Spaans is niet zo best
Ik vind het zo gruwelijk lekker, maar ik heb nu zelf 2 x lamsvlees in de oven geprobeerd en 2 x droog en dat vind ik zonde. Dus ik zoek een goed recept
![]()
nee ik faal, ik ga even modje roepen om het te fixenquote:
ah thanks, daar kan ik wel wat meequote:Op zondag 17 november 2013 22:59 schreef Bramito het volgende:
[..]
In Aragon hebben we een speciaal soort lam: Ternasco. Dit is een wat ouder lam, maximaal 90 dagen. Hier zit veel smaak aan. Het typische recept: Neem een ovenschaal en bedek de bodem met in schijfjes gesneden aardappels. Giet hier wat olijfolie en een paar eetlepels water over. Het stuk lam erop leggen met de onderkant naar boven. Varkensreuzel erover verspreiden en nog wat olijfolie voor de zekerheid. Zout en evt. Knoflook laat ik aan je eigen smaak over. 30-45 minuten op 175 graden en dan het lam omdraaien. Dan nog eens 30-45 minuten, en dan moet ie wel klaar zijn. Het lam is dan helemaal gaar en boterzacht. Voor rose moet je niet in Spanje zijn. Ik heb altijd een kwary of een half lam, dat is een beetje van alles, en dat helpt tegen het uitdrogen.
gooi je die bij mijn onmogelijke schoonfamilie en gaan jou schoonfamilie en mijn familie samen lekker etenquote:Op zondag 17 november 2013 23:16 schreef SpaceInvaders het volgende:
Oh dit is wel een leuke reeks, helaas lust mijn familie niks
quote:Op zondag 17 november 2013 23:18 schreef Molo het volgende:
[..]
gooi je die bij mijn onmogelijke schoonfamilie en gaan jou schoonfamilie en mijn familie samen lekker eten
Ik heb het ooit wel op maar ik vond het niet echt lekker. Misschien dat ik het nu beter kan waarderen want die smaken moet ik een paar keer geprobeerd hebben voor ik het echt lekker vind, zelfde met vis en wijn enzoquote:
ja dat is met lamsvlees ook vaak wel zoquote:Op zondag 17 november 2013 23:22 schreef SpaceInvaders het volgende:
[..]
Ik heb het ooit wel op maar ik vond het niet echt lekker. Misschien dat ik het nu beter kan waarderen want die smaken moet ik een paar keer geprobeerd hebben voor ik het echt lekker vind, zelfde met vis en wijn enzo
Ik vond ze erg lekker, maar de rest die ze heeft geproefd vond de friszure smaak van de cranberries niet zo lekker. Sowieso als je zegt dat het cranberries zijn trok het gros al gelijk een zuur gezichtquote:Op zondag 17 november 2013 15:21 schreef minilot het volgende:
[..]
Wat leuk!Zijn ze al voldoende gedroogd om op te eten? Zo ja, vind je ze lekker?
Ha, die reactie had ik ook bij een paar mensenquote:Op maandag 18 november 2013 06:34 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Ik vond ze erg lekker, maar de rest die ze heeft geproefd vond de friszure smaak van de cranberries niet zo lekker. Sowieso als je zegt dat het cranberries zijn trok het gros al gelijk een zuur gezicht
Vorig jaar uitstekende Beef Wellington op de kersttafel gezet naar aanleiding van de bereidingswijze uit de Great British Bake Off-masterclass:quote:Op maandag 18 november 2013 14:22 schreef habitue het volgende:
Ik ga denk ik proberen om beef wellington te maken. Iemand ervaring daarmee? Misschien toch maar eerst voor de kerst testen zodat ik niet het complete hoofdgerecht verneuk.
Mijn collega's vonden het wel erg lekker. Bakje is gisteren helemaal leeg gegetenquote:Op dinsdag 19 november 2013 09:18 schreef minilot het volgende:
[..]
Ha, die reactie had ik ook bij een paar mensenIk vind het zelf superlekke, maar combineer het met zacht & zoet van truffels en gemberkoekjes.
Het was uit een pakje. Zelfgemaakte bladerdeeg waag ik mij nog even niet aan hoorquote:Op dinsdag 19 november 2013 10:05 schreef minilot het volgende:
Ohoooh, wat een mooie kransjes!![]()
Bladerdeeg:
- Was je bladerdeeg zo ijskoud mogelijk toen het de oven inging?
- Heb je de sterren met rechte hak-bewegingen van bovenaf uitgesneden (dus niet slepen/trekken met een mes, aangezien je de randjes van het bladerdeeg dan ietwat plet, wat ervoor zorgt dat het niet goed rijst)
- Inderdaad moet je oven goed heet zijn. Gezien je kransjes, toch even een los oventhermometertje in je oven hangen? Heb je al voor een paar euro en kan erg leerzaam zijn![]()
Was het bladerdeeg uit een pakje, of zelfgemaakt?
Nou ja, een beetje ontdooid zodat je het kunt snijden is natuurlijk wel handig, maar verder echt zo koud mogelijk houden. Als bladerdeeg te warm wordt (en dat is al snel) smelten de flinterdunne laagjes boter een beetje en dan rijst en 'bladert' het deeg daarna dus veel minder.quote:Op woensdag 20 november 2013 06:51 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Het was uit een pakje. Zelfgemaakte bladerdeeg waag ik mij nog even niet aan hoor
Heb het wel met rechte hakbewegingen gedaan, maar het deeg was redelijk ontdooid. Maar dat moet dus zo koud mogelijk de oven in? En een oventhermometer zou inderdaad geen verkeerde investering zijn denk ik
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/301587quote:Op maandag 18 november 2013 14:22 schreef habitue het volgende:
Ik ga denk ik proberen om beef wellington te maken. Iemand ervaring daarmee? Misschien toch maar eerst voor de kerst testen zodat ik niet het complete hoofdgerecht verneuk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |