Dat is te makkelijk. En bovendien ben je zelf een bewijs van het tegendeel: jij verzet je tegen de indoctrinatie die je in je jeugd gekregen hebt. Terwijl Read, naar ik aanneem, geheel vrijwillig de bijeenkomsten, boeken etc opzocht, die hem of haar pasten.quote:Op vrijdag 8 november 2013 17:29 schreef Ouder1 het volgende:
Ik heb pas een stuk op tv gezien waar bewezen werd hoe groepsdruk de waarneming kon beïnvloeden. Het was eigenlijk heel eenvoudig. Een aantal medewerkers 'incognito', een proefpersoon en een leider. De groep zat in een kring met de leider aan het hoofd. De leider liet plaatjes zien (vooral symbolen) en stelde daar een gesloten vraag over. Iedereen moest die vraag beantwoorden en de proefpersoon steeds als laatste (wat logisch leek door de plaats waar hij zat). Alle medewerkers gaven steeds het foute antwoord maar wel allemaal hetzelfde foute antwoord.
In het begin gaf de proefpersoon het juiste antwoord maar na een paar keer begon hij duidelijk te twijfelen. Uiteindelijk was hij net zo overtuigd dat het foute antwoord goed was als de anderen dat leken te zijn.
Dit systeem zie je ook bij sekten en groepen met sekte-achtige trekjes. Door bijeenkomsten, trainingen, massa's boeken, wordt er een groepsdruk op het individu gelegd. Wie niet meegaat in de ideeën van de groep mankeert iets of "is nog niet zo ver" oftewel: "Is de mindere". De wens om bij de groep te horen en "al verder te zijn" gaat dan de waarneming en de manier van denken vervormen.
In de teksten van Read lees je dat ook terug.
Ik heb meer woorden nodig. Hulde.quote:Op vrijdag 8 november 2013 18:56 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ja, maar het voegt dus wel degelijk iets toe, iets waar de reguliere zirg te weinig zelf in voorziet.
[..]
Voor uitkomsten maakt het niet uit hoe antroposofen iets zien, net zoals het niet uit maakt of de stof in het geneesmiddel werkt. Zolang de methode in praktijk tot positieve uitkomsten leidt voegt het ze iets toe.
Past meer in een topic over Zwarte Piet.quote:Op vrijdag 8 november 2013 17:44 schreef Kijkertje het volgende:
[..]
Het is inderdaad de invloed van de groepswerking op mensen. Ik zag gisteren nog het experiment m.b.t. racisme van BNN. Mensen werden verdeeld in "bruin-ogigen" en "blauw-ogigen" en vervolgens aan allerlei tests blootgesteld o.l.v. Seyda Buurman-Kutsal. Ook een prachtig voorbeeld van groepswerking. De moeite waard om te bekijken!
http://www.npo.nl/het-gro(...)11-2013/POW_00724845
Ah op zo'n fiets! En als er dan nog geen gebruiksaanwijzing voorhanden is schrijven we de werking ervan toe aan niet-zichtbare/bovennatuurlijke/spirituele krachten. Lekker makkelijk, zo kan je alles verklaren.quote:Op vrijdag 8 november 2013 00:34 schreef Kees22 het volgende:
Nee, maar we hadden het over de term occult. Er schijnen mensen te bestaan die bij een hamer naar de gebruiksaanwijzing vragen: voor hen is een hamer een occult voorwerp.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan "neutrale" scholen, de basisstof is tenslotte overal hetzelfde. Het grote voordeel is dat je kinderen niet al op jonge leeftijd gaat afscheiden van anders-denkenden.quote:Zoals diverse geloven, zoals christendom, boeddhisme etc. Of dat 2 - 3 niet kan. En zou dat in de familiesfeer wel kunnen? Je hebt een punt, maar we mogen aannemen dat de ouders de basisschool kiezen in overeenstemming met hun eigen wereldbeeld.
Daar was een docu van uitgezonden door de EO waarvan ik al eerder dit linkje plaatste:quote:Dat niet-inenten tegen kanker zou helpen heb ik nog nooit gehoord, zeker niet zo direct.
Overigens heb ik een anthroposofische arts en die doet verder heel normaal. Verder zit ik onder de allopathische (= normale) geneesmiddelen en daar heeft hij ook geen probleem mee.
Ik vraag me dan weer af of die resultaten uitsluitend het gevolg zijn van die zaaikalender of dat er ook andere factoren meespelen. Ik heb het gevoel dat antroposofen nogal last hebben van een tunnelvisie.quote:In Wageningen is er een afdeling biologische landbouw geweest, maar van onderzoeken daar weet ik ook niks. Ik moet zeggen dat ik zelf ook niet onder de indruk ben van wat ik gezien heb. Op Warmonderhof vertelde een rondleider dat de ene rij wel en de andere niet volgens de zaaikalender gezaaid was. Of er verschil was? Ja, als je een dag lang ging liggen kijken wel, maar dan zag je altijd wel verschil.
Ik ook. Ik vraag me alleen af hoe Steiner dat uitlegt. Ik heb dat nog niet kunnen vinden.quote:Die vraag zou ik me pas gaan stellen als ik aanwijzingen had dat het waar is. En ook voldoende waar, niet slechts een of twee procent of zo.
De enige reden die ik kan bedenken is dat slecht is voor de klandizie. Afgaande op het TV-spotje dacht ik in eerste instantie: Goh, die Bank is goed bezig! Als ze zich hadden gepresenteerd als antroposofische Bank was dat heel anders geweest.quote:Dat verbaast mij ook wel. Enige reden die ik zelf kan bedenken is, dat de term anthroposofisch te onbekend is. Maar wat meer nadruk op de waarden die daarmee nagestreefd worden zou, uitgelegd in bekende termen, wel handig zijn.
Ikzelf vind het lastig dat ik niet op papier kan bankieren. Internet vertrouw ik niet zo.
quote:De nieuwsgierigheid en kritische houding die je hier laat zien lijken me goed te verantwoorden.
Je hebt helemaal gelijk! Wat ik me nu ook afvraag: zijn er eigenlijk ook christelijke artsen die bidden met hun patient? Dat zou dan natuurlijk ook positieve effecten kunnen hebben.quote:Op vrijdag 8 november 2013 18:56 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ja, maar het voegt dus wel degelijk iets toe, iets waar de reguliere zorg te weinig zelf in voorziet.
[..]
Voor uitkomsten maakt het niet uit hoe antroposofen iets zien, net zoals het niet uit maakt of de stof in het geneesmiddel werkt. Zolang de methode in praktijk tot positieve uitkomsten leidt voegt het iets toe.
Je hebt wel 2 keer dezelfde link geplaatst, dat is vast niet de bedoeling! Hartelijk dank iig en pfff nog meer te lezen!quote:Op vrijdag 8 november 2013 19:00 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Dat is een heel erg bekende klassieker uit de sociale psychologie, het Asch-experiment:
http://en.wikipedia.org/wiki/Asch_conformity_experiments
Is overigens ook een interessante aflevering van (denk ik) Zembla waarbij ze infiltreren bij zo'n indoctrinatie-groep, landmark, en het stiekem filmen, misschien itneressant om een keer te kijken?
edit: het was idd zembla, hier een link: http://en.wikipedia.org/wiki/Asch_conformity_experiments
Dat is inmiddels beantwoord door (geloof ik) Ezekiel:quote:Op zaterdag 9 november 2013 00:00 schreef Kijkertje het volgende:
[..]
Ah op zo'n fiets! En als er dan nog geen gebruiksaanwijzing voorhanden is schrijven we de werking ervan toe aan niet-zichtbare/bovennatuurlijke/spirituele krachten. Lekker makkelijk, zo kan je alles verklaren.
quote:"Het is voorgekomen dat de term 'geheime (occulte) wetenschap' - zoals die door de schrijver van dit boek al in eerdere oplagen is gebruikt - werd afgekeurd, omdat wetenschap immers voor niemand iets geheimzinnigs zou kunnen hebben. Dat zou terecht zijn, als het zo bedoeld was. Maar dat is niet het geval. Zo min als natuurwetenschap in die zin een 'natuurlijke' wetenschap kan worden genoemd dat ze eenieder van nature eigen is, zo min heeft de schrijver met 'geheime' (occulte) wetenschap een verborgen wetenschap op het oog, maar een wetenschap die betrekking heeft op datgene wat in de uiterlijke verschijnselen voor het normale kennisvermogen onzichtbaar, 'verborgen' is, een wetenschap van het 'geheime', van het 'openbare geheim'. Deze wetenschap zal echter voor niemand een geheim zijn die zich daarvan langs de aangewezen wegen kennis verschaft."
Jawel. Ik wil de ervaringen van Ouder1 ook niet bagatelliseren. Maar ouders kiezen een school waarvan de leerstof in het verlengde van hun eigen levensopvatting ligt. En dat recht hebben ze gewoon in Nederland. Of ze nou soof op zwartekous zijn. Of materialist.quote:[..]
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan "neutrale" scholen, de basisstof is tenslotte overal hetzelfde. Het grote voordeel is dat je kinderen niet al op jonge leeftijd gaat afscheiden van anders-denkenden.
Bovendien heb ik mijn bedenkingen bij het "vrije" van de Vrije Scholen waar ze prat op gaan. Ouder1 getuigt van hele andere ervaringen.
Vet van mij.quote:[..]
Daar was een docu van uitgezonden door de EO waarvan ik al eerder dit linkje plaatste:
http://www.eo.nl/tv/devij(...)n-kind-niet-inenten/
Natuurlijk gebruiken ze ook reguliere geneesmiddelen. Daarvan is aangetoond dat ze effectief zijn. Maar daar hoef je dus niet voor naar een antroposofische arts.
Ja, daarom gaf ik ook die anecdotequote:[..]
Ik vraag me dan weer af of die resultaten uitsluitend het gevolg zijn van die zaaikalender of dat er ook andere factoren meespelen. Ik heb het gevoel dat antroposofen nogal last hebben van een tunnelvisie.
Heb jij dan wel eens iets van Steiner gelezen? Hij legt best wel veel uit hoor, in zijn uitgebreide oeuvre. Waarvan ik ook maar een fractie gelezen heb, daar niet van.quote:[..]
Ik ook. Ik vraag me alleen af hoe Steiner dat uitlegt. Ik heb dat nog niet kunnen vinden.
Ja, dat kan ik me indenken, zou voor mij ook wel gelden, denk ik. Maar dat is dus gebaseerd op een vooroordeel.quote:[..]
De enige reden die ik kan bedenken is dat slecht is voor de klandizie. Afgaande op het TV-spotje dacht ik in eerste instantie: Goh, die Bank is goed bezig! Als ze zich hadden gepresenteerd als antroposofische Bank was dat heel anders geweest.
Mooi. Ik zie het.quote:[..]Ik doe mijn best
Hahaha!quote:Op zaterdag 9 november 2013 00:13 schreef Kijkertje het volgende:
[..]
Je hebt helemaal gelijk! Wat ik me nu ook afvraag: zijn er eigenlijk ook christelijke artsen die bidden met hun patient? Dat zou dan natuurlijk ook positieve effecten kunnen hebben.
Dat denk ik niet. Goede wetenschappers twijfelen altijd aan zichzelf en de resultaten van hun onderzoeken. Het is niet voor niets dat de wetenschappers in het verleden vaak hun inzicht hebben moeten bijstellen.quote:Op vrijdag 8 november 2013 23:24 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dit verwijt geldt omgekeerd natuurlijk ook. Ook de natuurwetenschappelijk opgevoeden denken dat ze gelijk hebben. Ook zij denken dat dat zij de zienden en de anderen de niet-zienden zijn.
Dat was, denk ik achteraf, ook wat mij innam voor Steiner: hij waarschuwde duidelijk voor valkuilen en voor te snelle aannames.quote:Op zaterdag 9 november 2013 00:31 schreef Kijkertje het volgende:
[..]
Dat denk ik niet. Goede wetenschappers twijfelen altijd aan zichzelf en de resultaten van hun onderzoeken. Het is niet voor niets dat de wetenschappers in het verleden vaak hun inzicht hebben moeten bijstellen.
Het is zijn eigen onderzoek, al zijn boeken en voordrachten zijn het resultaat van eigen onderzoek in de geestelijke wereld. Om deze te verifieren zal iemand dus dezelfde weg moeten gaan. Daarnaast kan je theorisch, zeg maar als werkhypothese (vanuit bepaalde axioma's), zijn inzichten natuurlijk toetsen aan de logica en wat dat betreft zijn de inzichten zeer logisch opbouwend, consistent en toch telkens weer vanuit een nieuw perspectief met een nieuwe nuances.quote:Op vrijdag 8 november 2013 16:05 schreef Kijkertje het volgende:
Wat een aannames! Waar baseert hij deze op? Heeft hij ook onderzoeken en experimenten gedaan om deze beweringen te bewijzen?
Ik bestrijd ook niet dat het die classificatie krijgt, voor mij is het een wereldbeschouwing, een filosofie. Voor wetenschap heeft het Fok forum een ander gedeelte, dit topic zit in Filosofie en Levensbeschouwing!quote:Op vrijdag 8 november 2013 16:05 schreef Kijkertje het volgende:
Het is pas wetenschap als het de toets van "peer-review" heeft doostaan. Tot nu toe heeft de antroposofische "wetenschap" daar niet aan voldaan en valt het nog steeds onder de pseudo-wetenschappen.
Ik ben echt niet de persoon om daarover te discuseren, maar misschien omdat er een markt voor is?quote:Op vrijdag 8 november 2013 16:05 schreef Kijkertje het volgende:
Antroposofische geneesmiddelen hebben wat minder verdunning dan de homeopatische, dat is het enige verschil. Antroposofische geneeskunde is geen specialisme in de zin van artikel 14 Wet BIG en dus wordt het niet door de Nederlandse overheid erkend. Blijft de vraag wat de "toegevoegde" waarde ervan is, behalve dan weer het erkende placebo-effect.
Nou zo zie je maar, blijft in zijn soort een prachtig tijdschrift :-)quote:Op vrijdag 8 november 2013 16:05 schreef Kijkertje het volgende:
Wat betreft dat Zwitserse onderzoek deze link: http://www.skepsis.nl/blo(...)rse%E2%80%99-rommel/
Je hebt een beetje een verkeerd beeld hierbij, de perspectieven van de inzichten vanuit de antroposofie zijn veel en veel uitgebreider dan de huidige wetenschap. De inzichten hebben betrekking op veel meer realiteiten dan een normaal mens vandaag de dag als werkelijkheid ervaart. Ik heb in gesprekken wel 's gekscherend het woord vlooienperspectief gebruikt om het te verduidelijken. Of er wetenschappelijk bewijs is hiervoor is mij niet relevant, het gaat mij om het verklarend vermogen van die inzichten, op basis van logica en/of het samenhang heeft met eigen ervaringen en overtuigingen.quote:Op vrijdag 8 november 2013 16:05 schreef Kijkertje het volgende:
De vraag is natuurlijk of die er wel zijn. Het feit dat de wetenschap niet alle antwoorden heeft wil niet zeggen dat de oplossingen die de antroposofie daarop denkt te hebben complementair zijn. Het blijven aannames waar geen wetenschappelijk bewijs voor is.
Steiner schrijft in zijn boek "De filosofie van de vrijheid" over de mogelijkheid om de wereld vanuit twaalf verschillende standpunten te beschouwen, het monadisme, de wetenschap, enzovoort, allemaal één van de twaalf. Een dertiende, enzovoort, zal nooit uniek zijn, altijd een herhaling van één van die twaalf of misschien zelfs meerdere (deels) overlappen. Daarnaast schrijft hij over de zeven wereldbeschouwingsstemmingen en de relatie van deze met de twaalf wereldbeschouwingsstandpunten. En dat in samenhang met de algemene mensheidsontwikkeling, kan je in principe alles een plaats geven.quote:Op vrijdag 8 november 2013 16:05 schreef Kijkertje het volgende:
"Een soort waarheid op hoger niveau" ??? Kun je dit een beetje concreet maken?
De wetenschap heeft ook een plaats in allerlei andere geloven en levensbeschouwingen. Gelukkig maar.
De antroposofie beschrijft de materie, waaronder je fysieke lichaam, als resultaat van de geest of van zeg maar werkingen van de geestelijke wereld.quote:Op vrijdag 8 november 2013 14:41 schreef Kijkertje het volgende:
\Mee eens met de opmerking erbij dat antroposofen blijkbaar de geest niet zien als het product van je brein.
Even voor de zekerheid; de methode leidt tot positieve effecten maar dat betekent niet per se dat de theorie er achter werktquote:
Ik weet niet of christenen het onder de term arts doen, maar ik denk dat (sommige) priesters ook daadwerkelijk door hun geestelijke ondersteuning invloed zullen hebben op het coping-gedrag en bijbehorende gezondheidseffecten van christenen.quote:Op zaterdag 9 november 2013 00:13 schreef Kijkertje het volgende:
[..]
Je hebt helemaal gelijk! Wat ik me nu ook afvraag: zijn er eigenlijk ook christelijke artsen die bidden met hun patient? Dat zou dan natuurlijk ook positieve effecten kunnen hebben.
Klopt, wat dom! Hier de juiste link:quote:Op zaterdag 9 november 2013 00:16 schreef Kijkertje het volgende:
[..]
Je hebt wel 2 keer dezelfde link geplaatst, dat is vast niet de bedoeling! Hartelijk dank iig en pfff nog meer te lezen!
De positieve effecten van homeopathische geneesmiddelen bestaan niet. De positieve effecten van homeopathische behandelingen zijn te zoeken in meer aandacht van de arts waardoor de patiënt zich meer gehoord en daarmee meer serieus genomen voelt. In de reguliere gezondheidszorg wordt een ziekte onderzocht en een behandeling uitgekozen maar veel patiënten denken toch iets anders te mankeren dan de arts heeft vastgesteld. Of ze letten op elk signaal van hun lijf en komen dan tot de conclusie dat de diagnose niet kan kloppen of dat de behandeling niet aanslaat. Die houding staat uiteraard genezing en coping in de weg. Als een homeopathische arts tegen een antroposofische patiënt zegt dat de problematiek voortkomt uit een astraal lichaam dat uit balans is dan neemt zo'n patiënt dat eerder aan hetgeen vooral de coping enorm helpt.quote:Op vrijdag 8 november 2013 18:56 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ja, maar het voegt dus wel degelijk iets toe, iets waar de reguliere zirg te weinig zelf in voorziet.
[..]
Voor uitkomsten maakt het niet uit hoe antroposofen iets zien, net zoals het niet uit maakt of de stof in het geneesmiddel werkt. Zolang de methode in praktijk tot positieve uitkomsten leidt voegt het iets toe.
Het is natuurlijk ook een verklaring van onvermogen. Waarom zou je op een forum niet op één topic kunnen reageren? Ik vind het echt belachelijk om van een forum waarbij je op één topic reageert te verdwijnen, de handdoek in de ring te gooien, omdat er te veel topics zijn.quote:Op vrijdag 8 november 2013 23:41 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Jammer. Ik hoor die klacht wel vaker, trouwens.
Misschien onvermijdbaar, maar wel jammer.
Nu ga je extreem kort door de bocht. Je kan de antroposofie op geen enkele manier vergelijken met een geloof. Mensen die een geloof aanhangen leven in de realiteit en geloven daarnaast, antroposofen leven buiten de realiteit, voelen zich verheven boven de realiteit, claimen zelfs een 'andere' of 'meerdere' realiteiten te kennen.quote:Op vrijdag 8 november 2013 23:47 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dat is te makkelijk. En bovendien ben je zelf een bewijs van het tegendeel: jij verzet je tegen de indoctrinatie die je in je jeugd gekregen hebt. Terwijl Read, naar ik aanneem, geheel vrijwillig de bijeenkomsten, boeken etc opzocht, die hem of haar pasten.
Ikzelf ben katholiek opgevoed en nu agnost. Een ander voorbeeld is Ayaan Hirschi Ali. Dat mag een takkewijf zijn, maar ze is streng islamitisch opgevoed en heeft zich daar wel van losgemaakt. (Als ik haar verhalen mag geloven??)
Overigens ken ik de truc van "jij bent nog niet zo ver" wel. Alsof wijs worden en inzicht krijgen een soort van wedstrijd is. Het suggereren van die wedstrijd is een bewijs van falen op dat punt.
Ik heb al eerder aangegeven dat het idee dat veel mensen hebben bij het vrije van de Vrije Scholen verkeerd is. Dat staat namelijk puur voor 'vrij van overheidsinvloeden'. Ik weet niet hoe het nu is, maar in het verleden werden Vrije Scholen ook niet gesubsidieerd. Vrije Scholen weigeren zelfs nu nog vaak aan de eisen van de overheid te voldoen; denk Cito-toetsen bijvoorbeeld.quote:Op zaterdag 9 november 2013 00:00 schreef Kijkertje het volgende:
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan "neutrale" scholen, de basisstof is tenslotte overal hetzelfde. Het grote voordeel is dat je kinderen niet al op jonge leeftijd gaat afscheiden van anders-denkenden.Bovendien heb ik mijn bedenkingen bij het "vrije" van de Vrije Scholen waar ze prat op gaan. Ouder1 getuigt van hele andere ervaringen.
quote:Op zaterdag 9 november 2013 00:22 schreef Kees22 het volgende:
Vet van mij.Optimist tot in de kist, zie ik wel. Er is de laatste tijd toch wel discussie over het aantonen van de effectiviteit van reguliere geneesmiddelen. Of over de helderheid van de werkingsmechanismen.
Ook in de geneeskunde blijven reguliere artsen en onderzoekers voortdurend evalueren, bijstellen en zoeken naar betere methoden. In de homeopathie niet. De 'geneesmiddelen' van de homeopathie zijn al zo oud als de homeopathie zelf. Evaluatie doen zij niet aan en als een behandeling niet aanslaat dan ligt dat aan de patiënt zelf (staat niet voldoende open of heeft oude programmering nog niet voldoende losgelaten) of astrale invloeden waar de mens niet zo heel veel invloed op heeft.quote:Op zaterdag 9 november 2013 00:31 schreef Kijkertje het volgende:
Dat denk ik niet. Goede wetenschappers twijfelen altijd aan zichzelf en de resultaten van hun onderzoeken. Het is niet voor niets dat de wetenschappers in het verleden vaak hun inzicht hebben moeten bijstellen.
Leg mij eens uit hoe je onderzoek kunt doen in de geestelijke wereld.quote:Op zaterdag 9 november 2013 01:35 schreef EZ3K13L het volgende:
Het is zijn eigen onderzoek, al zijn boeken en voordrachten zijn het resultaat van eigen onderzoek in de geestelijke wereld
Ik blijf het bijzonder vinden dat jij fantasie een 'inzicht' noemt.quote:Op zaterdag 9 november 2013 01:35 schreef EZ3K13L het volgende:
Je hebt een beetje een verkeerd beeld hierbij, de perspectieven van de inzichten vanuit de antroposofie zijn veel en veel uitgebreider dan de huidige wetenschap. De inzichten hebben betrekking op veel meer realiteiten dan een normaal mens vandaag de dag als werkelijkheid ervaart. Ik heb in gesprekken wel 's gekscherend het woord vlooienperspectief gebruikt om het te verduidelijken. Of er wetenschappelijk bewijs is hiervoor is mij niet relevant, het gaat mij om het verklarend vermogen van die inzichten, op basis van logica en/of het samenhang heeft met eigen ervaringen en overtuigingen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |