abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 2 oktober 2013 @ 02:09:18 #1
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131768088
Hier begon het allemaal mee:

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 22:28 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Met het risico uitgelachen te worden: ik zie door de bomen het bos ff niet meer..

Kan iemand met uitleggen waar dit nu precies over gaat (behalve verschillende stromingen binnen de islam obviously)? Misschien met een leuk schematje of wat :P
Vervolgens kreeg ik een schema en had ik nog meer vragen:



Toen werd het een discussie die niet meer over het originele onderwerp ging, en daarom open ik dit topic.

Wie wil mij wijzer maken mbt de wereld van de Islam?
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131768301
Reisje naar Syri boeken, daar willen ze het je wel leren.
Extra voordeeltje: Een enkeltje is goedkoper, en zeer waarschijnlijk genoeg.
Forcefield City Bewoner
  woensdag 2 oktober 2013 @ 06:25:19 #3
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_131768501
Ik wil je wel wijzer maken:

De islam (Arabisch: الإسلام) al-islām (Perzisch: اسلام) is een monothestische godsdienst en een van de drie grote(re) zogenoemde Abrahamitische religies. Het Arabische woord islam betekent letterlijk overgave (aan God) of onderwerping[1][2] en wijst op het fundamentele, religieuze principe dat een aanhanger van de islam (moslim) zich overgeeft aan Gods wil en wetten, de Sharia. Het heilige boek voor moslims is de Koran, waarvan zij geloven dat God de tekst via de aartsengel Djibriel (Gabril) aan Mohammed als profeet en boodschapper doorgaf. Naast de Koran is de soenna van Mohammed, waarin de levenswijze, de gezegden en de standpunten van de profeet worden beschreven, ook een belangrijke bron voor de islamitische doctrine.

Moslims kunnen het woord moslim in een bredere betekenis gebruiken, namelijk - zoals hierboven vermeld - iemand die zich aan God overgeeft. Volgens deze definitie waren bijvoorbeeld Adam, Ibrahim (Abraham) en Isa (Jezus) moslims. Op basis van de Koran worden zij een ḥanīf genoemd (o.a. soera De Koe 135-136), een voor-islamitische monothest en Godzoeker.
Landen met een moslimbevolking van minimaal 10% (groen is soennitisch, rood is sjiitisch, blauw is Ibaditisch)
Inhoud

1 Oorsprong
1.1 Westerse visie
1.2 Traditionele visie
2 Grondslag van de islam
2.1 Koran
2.2 Hadith
3 De leer
3.1 Islamitische eschatologie
3.2 Andere elementen uit de leer
4 De praktijk
5 Stromingen in de islam
5.1 Soennisme
5.2 Sjiisme
5.3 Khawarij
5.4 Soefisme
5.5 Andere stromingen
6 Islam in de moderne wereld
6.1 Moslimfundamentalisme
6.2 Liberale bewegingen binnen de islam
6.3 Moslimfeminisme
7 Zie ook
8 Literatuur

Oorsprong
Nuvola single chevron right.svg Zie Geschiedenis van de islam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Westerse visie

De moderne wetenschappelijke geschiedschrijving probeert het verleden te reconstrueren door gebruik te maken van op betrouwbaarheid getoetste archeologische vondsten en tekstkritisch getoetste schriftelijke bronnen. Met deze werkwijze komen westerse onderzoekers meestal tot andere conclusies wat betreft de vroege islamitische periode dan de traditionele islamitische visie hierop.
Nuvola single chevron right.svg Zie Vroege islam: westerse alternatieve gezichtspunten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Traditionele visie
Mohammed ontvangt een Openbaring; Mohammed wordt doorgaans niet afgebeeld

De islam is ontstaan in de 7e eeuw; de islam zelf gaat uit van een oervorm vanaf de schepping van de aarde, waarbij de huidige vorm van de islam werd geopenbaard aan Mohammed. Volgens moslims ontving Mohammed via de engel Djibriel openbaringen van God, waarin hij werd opgeroepen het geloof van Adam en Abraham opnieuw te introduceren. Voor moslims is de islam dan ook de oorspronkelijke religie zoals geopenbaard aan Abraham, Musa (Mozes), Isa (Jezus) en andere islamitische profeten. Volgens moslims werden voorgaande profeten slechts naar een volk gestuurd, terwijl Mohammed profeet van alle volkeren zou zijn.

De Koran verwijst veelvuldig naar verhalen over personen uit de Bijbel zoals Mozes, Maryam (Maria) en Jezus (steeds "Isa de zoon van Maryam" genoemd). Maar de bijzonderheden die de Koran over deze personen geeft, wijken doorgaans af van wat de Bijbel erover zegt. Zo spreekt de Koran tegen dat Jezus aan een kruis stierf en opstond, en was volgens de Hadith niet Izak de "zoon van de belofte", maar juist Ismal, de stamvader van de Arabieren. Sommige thema's lijken ontleend aan de Talmoed en apocriefen van het Nieuwe Testament.

Er zijn ook verscheidene heidense tradities uit voorislamitische animistische religies in de islam gentegreerd zoals het heiligdom de Kaba en de rondgangen die daar omheen gemaakt worden tijdens de oemra en de hadj (tawaaf), elementen die volgens de islamitische traditie op Abraham teruggevoerd moeten worden.[3][4]

De Koran stelt dat de term islam afkomstig is van God zelf:

"Heden heb ik uw religie voor u vervolmaakt, en Mijn gunst aan u voltooid, en Ik heb de islam voor u als religie gekozen". (Soera De Tafel 3)

In totaal noemt de Koran 25 profeten, maar Mohammed wordt in de islam doorgaans beschouwd als de laatste profeet, "Zegel der Profeten", die de geschiedenis van de doorlopende openbaring van Gods wil heeft afgesloten. De islam is voor moslims de vervolmaking van de monothestische religie van God.

Moslims gebruiken vaak 'Allah' als aanduiding van God. Dit is geen eigennaam maar betekent eenvoudig 'de God'. Moslims geloven dat Hij dezelfde is als de God van joden en de God waarover Jezus sprak, uitgaande van n God.

Het Arabische woord islam betekent "onderwerping" of "overgave" (aan de wil van God). Iemand die dit doet wordt een 'moslim' genoemd. Het woord moslim betekent 'iemand die zich overgeeft (aan God)'. Door buitenstaanders worden zij ook wel islamieten en soms ook wel mohammedanen genoemd, maar deze laatste benaming suggereert dat zij Mohammed aanbidden in plaats van God, iets dat iedere moslim zeer beslist zal afwijzen.
Grondslag van de islam
Een Arabische Koran
Kinderen in een madrassa die de Arabische Koran uit het hoofd leren te reciteren
Mohammed in de moskee
Koran
Nuvola single chevron right.svg Zie Koran voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Koran (ook wel Qur'an genoemd) spreekt tevens met respect over de islamitische heilige boeken, de Thora (Tawrat), de Psalmen (Zaboer) en het Bijbelse Evangelie (Indjil), waardoor volgens de islam God in vroeger tijden eveneens tot de mensen heeft gesproken. Men gelooft echter dat de Koran de laatste en beslissende openbaringen van God bevat en dat de andere heilige boeken veranderd en vervalst zijn. Joden en christenen worden de Mensen van het Boek genoemd en daar de Koran fragmentarisch is opgebouwd, geeft de Koran het advies om bij twijfel de Mensen van het Boek te raadplegen.

Er zijn verschillende alternatieve namen voor de Koran waaronder, Foerqaan (openbaring), Kitaab (boek) en Moeshaf (boek, dat wil zeggen bladzijden in een kaft). In traditionele zin betekent Koran letterlijk 'oplezing', wat erop duidt dat het niet alleen een tekst is die bestudeerd moet worden, maar vooral moet worden gereciteerd. Koranrecitatie wordt dan ook als een bijzondere vorm van kunst gezien en wordt onderwezen in madrassa's. Pas door een kundige recitatie komt de potische kwaliteit van de tekst tot uitdrukking. Overigens is het Arabisch een taal die zich bij uitstek leent voor pozie en de dichtkunst staat in Arabisch sprekende landen op een hoog niveau. Grote dichters worden er als helden vereerd. Soennitische moslims organiseren pozie-bijeenkomsten (Mehfil-e-Naat) waar men Arabische gedichten en pozie voordraagt.

Moslims geloven dat de inhoud van de Koran in het Arabisch geopenbaard werd en die taal is voor de islam dan ook de taal van de hemel (lughat al-sama). Men gelooft dat het Arabisch van God komt en dat deze hemelse taal niet goed genoeg in een aardse taal kan worden omgezet. Vertalingen van de Koran worden dan ook door moslims gezien als minderwaardig en onbetrouwbaar. Een probleem is dat tegenwoordig verreweg de meeste moslims geen Arabieren zijn en niet het Arabisch als moedertaal hebben, al is het wel zo dat ook veel niet-Arabische moslims Arabisch leren. Daarom wordt in de praktijk toch vaak een vertaling van de Koran gebruikt. Deze vertaling wordt beschouwd als een Koranuitleg en heeft dus niet de heilige status die de Arabische Koran heeft.
Hadith
Nuvola single chevron right.svg Zie Hadith voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Naast de Koran wordt door veel moslims aan de Hadith (dat zijn de overleveringen van Mohammed en zijn volgelingen) veel gezag toegekend. Pas in 733, een eeuw na de dood van de profeet in 632, verscheen de eerste biografie van Mohammed verzameld en samengesteld door Mohammad Ibn Ishaq.

In grote verzamelingen overleveringen staat beschreven wat Mohammed (of zijn naaste volgelingen) zei en deed, de soenna ofwel 'de weg' geheten. Men kent ook aan zijn algemene spreken en handelen het gezag van een goddelijke openbaring toe. Islamitische wetgeleerden en theologen hebben de eerste drie eeuwen veel gediscussieerd over de vraag welke van de overgeleverde tradities, die elkaar op sommige punten tegenspreken, authentiek zijn en welke later verzonnen zijn.

Een zeer gerespecteerde uitlegger en 'redacteur' van de Hadith uit de negende eeuw was Al-Bukhari, een soennitisch geleerde. Samen met Muslim, een andere Hadith-geleerde, legde hij collecties aan van 'zeer betrouwbare' Hadith. Zij hebben daarmee grote invloed gehad op de ontwikkeling van de islamitische jurisprudentie. De Koran en de Hadith vormen met elkaar de basis voor het leven en de leer van de moslims.

Uit de Koran en de Hadith werden later de islamitische wetten samengesteld, de sharia. In ongeveer de helft van de islamitische landen wordt de sharia in een gemengd rechtssysteem gebruikt, naast een wetgeving volgens westers model.
De leer
Mohammed wordt ontvangen door de vier Aartsengelen. Afbeelding uit 1436; in tegenstelling tot de soenitische gewoonte, tonen Perzische afbeeldingen wel het gezicht van Mohammed

God wordt door moslims aanbeden als schepper van alles. Hij is (ver boven de mens) verheven, soeverein, barmhartig, almachtig en alwetend. De islam kent aan God 99 eigenschappen toe. Volgens moslims openbaart God niet zichzelf; Zijn tekenen van bestaan zijn wel terug te herkennen in de pracht van de schepping. Niets van God is door de mens te kennen, behalve Zijn wil die via Mohammed aan de mens geopenbaard is. Moslims spreken de grootheid van God vaak uit door middel van de uitdrukking Allahoe akbar (God is groter/de grootste - het Arabisch kent geen overtreffende trap). Centraal staat ook het begrip tawhid, dat letterlijk 'een maken' betekent. Het staat voor het principe dat God de enige is die er werkelijk toe doet. Tawhid is daarom tegen de scheiding van geloof en staat en staat aan de basis van het islamisme, oftewel de politieke islam.

Islamologen als Urbain Vermeulen beschrijven daarom de islam eerder als een rechtssysteem dan een godsdienst omdat in die gebieden waar de islam zich heeft kunnen vestigen als meerderheidsgodsdienst er nooit een dichotomie heeft bestaan tussen religieus-eschatologische en ethisch-juridische aspecten.

Moslims geloven (evenals veel christenen en joden) in het bestaan van door God geschapen engelen, dienaren van God. De islam kent vier aartsengelen en miljoenen beschermengelen. Ook geloven moslims traditioneel dat naast elk mens twee engelen zitten: n aan de rechterkant die zijn goede daden en woorden noteert, de ander aan de linkerkant om zijn zonden op te schrijven. De Koran leert ook dat de duivel, Iblis of Shaitan, een djinn is.[5] In tegenstelling tot de andere engelen buigt hij niet voor Adam[6] Verder kent de islam vergelijkbaar met animistische religies, mannelijke en vrouwelijke geesten of geestelijke wezens, de djinns. Deze wezens spelen een grote rol in het dagelijks leven van aanhangers van de z.g. 'volksislam'. Hierin spelen bijgeloof, magie zoals het boze oog een belangrijke rol.

Hoewel djinns andere wezens zijn dan mensen zitten ze volgens de islam in dezelfde positie als de mensen. Ze hebben de keus om God al of niet te volgen. Onder hen bestaan daarom dus ook moslims en niet-moslims. Net als in het christendom en jodendom geleerd wordt zijn de geestelijke wezens die God niet willen volgen bekend als kwade geesten of demonen.

De islam kent de concepten van vergeving en verlossing van zonden niet, ieder mens blijft zlf altijd verantwoordelijk voor zijn eigen daden en moet de gevolgen daarvan dragen bij het eindoordeel. Dat eindoordeel is afhankelijk van de eindbalans tussen zonden en goede daden. De islam is geen Kerk en heeft in principe geen kerkelijke hirarchie. Iedere moslim is vrij om een interpretatie van een geestelijke voorganger te kiezen.
Islamitische eschatologie
Allah, God in het Arabisch

De islam leert dat alle levende wezens op aarde op de dag van de wederopstanding door God geoordeeld zullen worden en wel op basis van hun daden. In tegenstelling tot het christendom leert de islam geen erfzonde, maar wel de neiging van ieder mens om van het goede pad af te dwalen. De islam kent vergelijkbaar met christenen wel een islamitische opvatting van de Heilige Geest, genaamd Roeh Al-Qoedoes, maar wijst de heilige drie-eenheid resoluut af.

Adam wordt in de Koran net zo goed als Eva (die niet bij naam wordt genoemd) verantwoordelijk gesteld voor de zondeval. Hij had zijn partner immers moeten afhouden van het overtreden van Gods gebod. 'Zonde' is voor de moslim het begaan van fouten door slechte invloed van buitenaf of van de eigen ziel. Gedragsproblemen komen gedeeltelijk van binnenuit (nafs) en gedeeltelijk van buitenaf (invloed vriendenkring, mensen met een slechte invloed, benvloeding door de consumptiemaatschappij, invloed van Satan). Slechte daden kunnen gedeeltelijk worden gecompenseerd door het vervullen van Fard (religieuze plichten), onderwerping aan de wil van God en het doen van goede daden. Ieders goede en slechte daden zullen tegen elkaar afgewogen worden op de 'dag van de opstanding', ook wel 'het uur' of 'de dag van het oordeel' genoemd. Door de vergevingsgezindheid van God (Rahim) kunnen mensen de hemel bereiken. Soms voorafgegaan door een tijdelijke straf in de hel. Een positieve balans resulteert altijd in rechtstreekse toelating tot het paradijs. Eeuwige straf krijgen ook moslims die ridda hebben begaan, oftewel Gods bestaan hebben ontkend en daarmee getornd hebben aan de inhoud van de geloofsbelijdenis.

Algemeen aanvaard is het geloof in de komst van een messiaanse figuur, al Mahdi ('de door God geleide'), die de wereld gerechtigheid zal brengen en terug zal voeren naar de ware islam. Maar omdat de Koran daarover zwijgt en sommige van Mohammeds uitspraken daarover, zoals opgetekend in de Hadith, onbetrouwbaar worden gevonden, blijft de identiteit van dit figuur onderwerp van discussie binnen de islam. Zo zou het kunnen gaan om de profeet Isa als messias, maar zou het ook kunnen gaan om de profeet Isa die de messias op deze Dag zal komen brengen. Op dit punt hebben de sjiieten en soennieten heel afwijkende opvattingen.

Het paradijs (djenna) wordt in de Koran beschreven als een plaats waar geen moeite, verdriet of vermoeidheid is en waar de rechtvaardigen het aangezicht van de Godheid mogen zien. De paradijsbewoners mogen liggen op zijden rustbanken aan de oevers van stromende rivieren, terwijl zij genieten van hemelse spijzen en dranken, die hen door jongelingen worden aangereikt. Donkerogige maagden (hoerris) staan voortdurend tot hun beschikking. Veel gelovigen vatten deze beschrijving letterlijk op. Moslimgeleerden benadrukken daarnaast het allegorische karakter ervan. Zo zouden de bomen de goede daden symboliseren en de rivieren het geloof van de rechtvaardigen. Omdat de goede vrouwen van de rechtvaardigen ook in het paradijs komen moeten de hoerris, net als de spijzen en dranken, symbool staan voor geestelijke zegeningen. Overigens komt het begrip hoerris slechts tweemaal voor in verzen die in de vroegere periode (in Mekka) zijn geopenbaard. Veel vaker komt het neutrale zawjd voor, dat met partner vertaald kan worden. Vooral voor een feministische uitleg van de Koran is dit van belang. Ook met betrekking tot islam en homoseksualiteit lijken in deze ayaat mogelijkerwijs een aantal verwijzingen te staan
Isa op de berg
Andere elementen uit de leer

"Kufr" betekent in het Arabisch 'ongeloof, ontrouw', "kafara" betekent 'bedekken, verbergen; ongelovig zijn'. In de Koran wordt het woord "kafr" gebruikt om te refereren aan mensen die de realiteit van Gods heerschappij en autoriteit ontkennen of verbergen. In de islam worden er verschillende gradaties van kafr onderscheiden met verschillende onderliggende redenen, varrierend van arrogantie en koppigheid tot hypocrisie.[7]

Een ongelovige wordt in de Koran een kāfir genoemd. Een kāfir verwijst naar iemand die ondankbaar is jegens God.[8] Ook Satan wordt in de Koran een kafir genoemd, terwijl hij zojuist nog met God gesproken had.[9] Doorgaans wordt met kafir iemand bedoeld die het bestaan van God ontkent, ook wel shirk genaamd. Mensen van het Boek vallen hier niet onder, ondanks de voor moslims moeilijk aanvaardbare drie-eenheid. Jezus (Isa) wordt door de islam wel als belangrijke profeet erkend, maar niet als zoon van God.

Veel moslims kennen een sterke afhankelijkheid van het lot zoals God dat beschikt (insha'Allah, zoals God het wil), zowel goed als kwaad. De islam leert hen echter alles te doen wat in hun vermogen ligt om het kwade af te wenden, en pas daarna op God te vertrouwen. Het gebruik van medicijnen ten tijde van ziekte is voor een moslim dan ook verplicht en hij moet niet op het lot vertrouwen zonder verder iets te ondernemen.

Moslims zien 'heil' en 'redding' als een zaak van de hele wereldgemeenschap, de universele islam. Velen zeggen dan ook te streven (ook wel uiterlijke jihad genoemd) naar het realiseren van n wereldomvattende islamitische staat. Leven in n moslimgemeenschap, de oemma, geleid door moslims die kennis hebben van Gods wil, zou alle mensen helpen de wil van God op te volgen.
De praktijk
Nuvola single chevron right.svg Zie Vijf zuilen van de islam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Tijdens de hadj maakt men zeven keer de ommegang rond de Kaba
Nederwerping van een aantal moslims in een moskee tijdens het rituele gebed

De praktijk van het islamitisch geloof steunt op een stelsel van riten en plichten, de fiqh, waarvan de 'Vijf zuilen van de islam' de belangrijkste zijn, namelijk de getuigenis (de sjahada), het verrichten van de vijfmaal daagse verplichte gebeden (de salat), het geven van aalmoezen (de zakat), het overdag vasten in de maand ramadan en het maken van een bedevaart naar Mekka (de hadj). Elke moslim is traditioneel verplicht zich, indien maar enigszins mogelijk, aan deze vijf verrichtingen te houden. Hiermee worden de persoonlijke discipline van elke gelovige zowel als de onderlinge gemeenschap en de gehoorzame dienst aan God uitgedrukt.

Een moslim dient zich aan deze vijf zuilen van de islam te houden, maar tevens behoort hij te geloven in de Zuilen van geloof. Er is geen vastgesteld aantal, maar de meeste literatuur spreekt van zes zuilen: de eenheid van God, de engelen, de geopenbaarde boeken, de profeten en de boodschappers, de Dag des Oordeels en de voorbeschikking Gods.

De Koran geeft ook voorschriften omtrent het gebruik van voedsel. Voedsel kan halal (toegestaan) of haram (niet toegestaan) zijn. Veel van deze voorschriften komen overeen met de Thora, de boeken van Mozes. Zo is het eten van vlees afkomstig van varkenachtigen (bijvoorbeeld varkensvlees) verboden, behalve in tijd van nood. Ook wordt volgens de meeste tafsir in de Koran het drinken van alcoholische dranken verboden.

Moslims houden hun gezamenlijke erediensten meestal in de moskee, maar op zich kan op iedere reine plek het verplichte gebed worden verricht. Bidden kan alleen geschieden in staat van rituele reinheid (woedoe) en bestaat uit een serie buigingen en teraardewerpingen, waarbij onder meer uit de Koran wordt gereciteerd. Het gebed wordt afgesloten met een korte draaiing van het hoofd naar rechts en naar links onder het uitspreken van as salaamoe `alaykoem wa rahmatullah (vrede zij met u en de genade van God) om de engelen te groeten die de goede en slechte daden van de gelovige bijhouden of om het contact met de wereld om je heen te herstellen. Tijdens het gebed richt men zich zo mogelijk naar de Kaba in Mekka. In het begin van Mohammeds profeetschap verrichtten de moslims hun gebeden in de richting van Jeruzalem, maar de qibla werd later tijdens zijn profeetschap veranderd naar Mekka.

Het hoogtepunt van de week ligt voor moslims op vrijdagmiddag, vergelijkbaar met de sjabbat voor joden en de zondag voor de christenen. Er wordt voorafgaand aan het dhuhr-gebed dan een preek (khutbah) gehouden, gevolgd door het gezamenlijke gebed, dat dan twee rakaat omvat in plaats van vier. Het betreft echter geen rustdag; er mag gewerkt worden op deze dag.

De islam kent geen priesterschap, maar wel geestelijke zowel als politieke leiders, theologen en rechtsgeleerden. Bij soennitische moslims wordt geestelijk en politiek leiderschap niet gecombineerd, bij sjiieten wel. Een voorganger in de moskee (voor soennitische moslims) wordt imam (van het Arabische 'amma' = vooraan lopen) genoemd, bij sjiieten wordt de term ook gebruikt voor een belangrijk geestelijk leider. Andere religieuze titels zijn: sjeich (soefileider), alim (meervoud oelema) (jurist/theoloog), ayatollah (sjiisme), moefti (juridisch adviseur) en kalief (hoofd van het kalifaat). Verder wordt een vernieuwer van het geloof een mujaddid genoemd en een strijder voor het geloof een mujahed. Een qadi tenslotte is een islamitisch rechter.

Van plaats tot plaats wordt de islam anders beleden, vaak binnen de culturele kaders van het volk dat de islam aanhangt of heeft aangenomen. Vaak zijn de initile (religieuze) gebruiken van een volk of groepering verweven met die van de islamitische (arabische) uitgangspunten. In deze context spreekt men ook wel van volksislam. Van koranische moslims spreekt men in het geval van moslims die alleen de Koran accepteren en de Hadith verwerpen.
Stromingen in de islam
Nuvola single chevron right.svg Zie Stromingen in de islam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Verspreiding van sjiieten (donkergroen) en soennieten (lichtgroen)

Binnen de islam zijn er verschillende stromingen. De twee grootste stromingen zijn ontstaan ten gevolge van een conflict over de opvolging van Mohammed. De islam kent hierdoor geen centraal leergezag en er is ook geen religieus-spiritueel leider, zoals de paus in de Rooms-katholieke Kerk, wiens gezag algemeen erkend wordt.

Het opvolgingsconflict ontstond doordat Mohammed, ondanks negen vrouwen, geen levende mannelijke afstammeling had verwekt (zijn enige zoon was jong overleden). Tot ongenoegen van enkele moslims werd na de dood van Mohammed diens vriend Aboe Bakr als opvolger aanvaard en niet Ali, een neef (en schoonzoon) van Mohammed. Ali werd uiteindelijk de vierde kalief, maar hij werd in 661 vermoord. Zijn zoon Hoessein volgde hem op, maar deze werd in 680 eveneens gedood door het leger van de Omajjaden. Na een kleine dertig jaar resulteerde dit tot het ontstaan van twee hoofdstromingen: het sjiisme en het soennisme.

Het soennisme en het sjiisme verschillen niet zozeer op het gebied van elementaire geloofsleer en religieuze verplichtingen, maar wel op het gebied van niet-verplichte feesten, tradities en praktijken. Er worden verschillende versies van de Hadith gehanteerd.

Naast soennisme en sjiisme bestaat er binnen beide stromingen een mystieke substroom, het soefisme.
Soennisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Soennisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De naam voor deze stroming is afgeleid van het Arabische woord soenna, gewoonte. Soennieten vormen de grootste groep binnen de islam. Kenmerk: soennieten geloven dat de moslim Mohammed zo getrouw mogelijk moet navolgen in onder meer eet- en leefgewoonten en ethisch gedrag. Dit maakt voor soennieten de betrouwbare Hadith, die de leefgewoonten van Mohammed beschrijven, erg belangrijk. Het leiderschap van de gemeenschap werd overgenomen door kaliefen, waarvan er vier door soennitische moslims als rechtgeleid worden beschouwd. De overgrote meerderheid (ca. 85%) van de moslims is soenniet. Het Soennisme kent vier rechtsscholen (richtingen) ook wel madhhab (مذّهب) genoemd:

Hanafieten: vooral in India, Pakistan, Afghanistan, Egypte, Turkije en West-Afrika
Hanbalieten: vooral op het Arabisch Schiereiland
Malikieten: vooral in Noord- en West-Afrika
Sjafi'ieten: vooral in Maleisi en Indonesi

Substromingen:

Salafisme - puriteinse stroming binnen het soennisme gebaseerd op de hanbali-madhhab, die terug wenst te keren naar een 'originele' islam. Salafisten streven ernaar om as-Salaf as-Saalihien (de vrome voorgangers, namelijk Mohammed, zijn metgezellen en de generatie daarna) na te volgen.
Wahabisme - puriteinse stroming binnen het soennisme gebaseerd op de Hanbali-madhhab, vergelijkbaar met het salafisme; staatsgodsdienst in Saoedi-Arabi.

Sjiisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Sjiisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sjiieten stellen dat het leiderschap na de dood van Mohammed overgenomen moest worden door een lid van zijn familie, zijn schoonzoon Ali. Sjiieten leven vooral in Iran en Zuid-Irak, waar ze de meerderheid vormen, en in Koeweit. Ze vormen een minderheid in Pakistan, India, Libanon en enkele Golfstaten. Kenmerkend voor sjiieten is het gezag dat zij aan de imam toekennen. De belangrijkste groep sjiieten, de Twaalvers, gelooft dat er twaalf imams zijn geweest. De twaalfde imam, de Mahdi, verdween mysterieus en zijn gehoopte terugkeer is een belangrijk kenmerk van het sjiisme.
Ook het sjiisme heeft verschillende rechtsscholen, zoals de Jafari. Substromingen:

Alawieten - een stroming binnen het sjiisme (niet verwarren met de alevieten, zie beneden). Komt voor in het noorden van Syri en het uiterste zuiden van Turkije.
Isma'ilisme of Zeveners - mystieke stroming binnen het sjiisme, die in de terugkeer van de zevende Imam gelooft.
Ithna ashri of Twaalvers - belangrijkste stroming binnen het sjiisme, die in de terugkeer van de twaalfde Imam gelooft.

Khawarij
Nuvola single chevron right.svg Zie Kharidjieten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Khawarij is een oorspronkelijk zeer radicale, later toleranter geworden stroming binnen de islam die zich onderscheidt van zowel soennisme als sjiisme. Belangrijke kenmerken in de leer zijn de nadruk op daden in plaats van dogma's, en het hebben van een goede inborst als geloofsrechtvaardiging. Zij verwerpen ritualisme en corrupt leiderschap, wat in het verre verleden leidde tot meerdere opstanden tegen het heersende gezag.

Substromingen:

Moetazilieten - een vrijwel uitgestorven, liberale, rationalistische stroming binnen de islam. De meeste vooraanstaande islamitische natuurgeleerden waren hetzij moetaziliet, hetzij seculier.
Ibadieten - de staatsgodsdienst van Oman. De meest tolerante vorm van islam op het Arabisch Schiereiland. Ook groepen Kabylen in Algerije zijn aanhangers van deze stroming.

Enkele soefi's die buiten ronddraaien als vorm van aanbidding.
Soefisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Soefisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een mystieke, spirituele beweging binnen zowel soennisme als sjiisme. Het wordt ook wel tasawwoef genoemd. Soefisme vormt een innerlijke, mystieke of het psycho-spirituele dimensie binnen de islam. Het voeren van een innerlijke strijd en het ontwikkelen van zelfdiscipline zijn belangrijke kenmerken van een soefistische levenshouding. Door het doen van spirituele, meditatieve oefeningen, meestal onder leiding van een spirituele meester, hoopt men 'dichter bij God' te komen. De meningen van islamitische geleerden over het ontstaan van het woord soefisme zijn verdeeld. Sommigen zien een relatie met het Griekse woord 'sophia', wat levenswijsheid betekent, anderen zeggen dat het verwijst naar arme moslims die naast de moskee van de Profeet in Medina op een bank (soefa) zaten. Ook bestaat de opvatting dat de benaming afkomstig is van het Perzische woord voor wol, aangezien veel soefi's eenvoudige wollen kleding droegen die paste bij hun sobere levensstijl.
Andere stromingen

Ahmaddiya - dit wordt door de meeste moslims als een niet-islamitische sekte gezien. De profeet en grondlegger van de ahmaddiya is Mirza Ghulam Ahmad. Aanhangers wonen vooral in Pakistan en West-Afrika. In Nederland zijn de meeste aanhangers gemigreerde Hindoestanen uit Suriname, in Belgi zijn het vooral politiek vluchtelingen uit Pakistan.
Alevitisme - deze syncretische religie of syncretische islamitische stroming wordt ook wel vaak omschreven als een liberale en humanistische stroming binnen de islam. Heeft geadapteerde elementen van het sjiisme en soefisme. Komt voor in Turkije.
Druzen - een uit het sjiisme voortgekomen mystieke sekte. Druzen worden door andere moslims niet altijd als islamitisch gezien. Druzen wonen van vroeger uit in Libanon, Syri, Isral en Jordani, en tegenwoordig ook in de Verenigde Staten en Australi.
Koranische islam - enkel de Koran wordt geaccepteerd, de Hadith verworpen.

Zie ook: Stromingen in de islam, Lijst van religies en spirituele tradities
Islam in de moderne wereld
Twee vrouwen in een moskee in Maleisi

De westerse invloed die tegen het einde van de 19e eeuw de islamitische wereld bereikte, als gevolg van het kolonialisme, heeft ook de beleving van de islam in veel landen veranderd.

Westerse seculiere waarden als democratie, de scheiding van kerk en staat, godsdienstvrijheid en rechten van de mens, maar ook westers economisch imperialisme en racisme hadden een grote invloed op de bevolking. Eerst werd vooral een westers opgeleide elite benvloed door de westerse denkbeelden zoals emancipatie, mensenrechten en modern humanisme. De opkomst van deze denkbeelden en de slechte positie van de moslimbevolking leidde tot ontevredenheid bij veel moslims.

In hoofdlijnen kan de manier van reageren door moslims op de moderne, seculiere wereld, verdeeld worden in een fundamentalistische dan wel een meer liberale reactie. Met name moslimfundamentalisten waren tegenstanders van deze westerse waarden terwijl seculiere moslims voorstanders waren. In eerste instantie probeerden de meesten de islam te verzoenen met de westerse waarden en argumenteerden bijvoorbeeld dat de islam altijd een sterk democratisch karakter had gehad. Anderen waren teleurgesteld over het feit dat sommige islamitische landen door westerse mogendheden overheerst werden. De westerse idealen bleken helemaal niet zo vanzelfsprekend omdat achterstelling van moslims in het bestuur van de landen toen nog algemeen voorkwam.
Moslimfundamentalisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Moslimfundamentalisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Verschillende islamitische denkers als Jamal al-Din al-Afghani, Mohammed Abdoe, Hassan al-Banna en later Said Qutb keerden zich in de twintigste eeuw af van de universele mensenrechten en seculiere westerse waarden. Vooral het gelijkheidsbeginsel tussen man en vrouw, de vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid, en dan met name verlaten van de islam (ridda), is voor hen niet bespreekbaar of totaal onaanvaardbaar. Zij willen zich hiervan afkeren en richtten op een terugkeer naar de normen en waarden van de vroege islamitische gemeenschap.

Het moslimfundamentalisme wordt door analisten als Karen Armstrong als een in wezen moderne stroming beschouwd. Zij stelt dat dit fundamentalisme, net als het christenfundamentalisme, gezien moet worden als een tegenreactie op het dwingende karakter van de secularisering. De gelovigen die zich tot het fundamentalisme keren zijn vaak teleurgesteld in het moderne experiment. Ook zijn zij bang dat de secularisatie tot beperkingen van hun mogelijkheden tot uitoefening van hun religie zullen leiden. In het Midden-Oosten waren in de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw diverse seculiere leiders aan de macht (waaronder Nasser in Egypte en de Sjah in Iran) die de politiek-fundamentalistische stromingen soms hardhandig onderdrukten, terwijl zij de maatschappij naar westers model trachtten te hervormen.

De Franse islamkenner Olivier Roy stelt dat de in westerse landen wonende moslimextremisten - vaak immigranten van de tweede generatie - zichzelf een identiteit aanmeten met een fundamentalistische vorm van de islam. Roy spreekt in dit geval wel van born again moslims.

De terroristische organisatie Al Qaida, verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september 2001, komt voort uit de takfirieenstroming.
Liberale bewegingen binnen de islam

Er zijn diverse liberale bewegingen binnen de islam en deze bewegingen zoeken naar manieren om de islam te verzoenen met de moderne wereld. Het karakter van de vroege sharia was volgens hen flexibeler dan de tegenwoordige, en sommige hedendaagse moslims vinden dat de huidige regels ook flexibeler moeten worden toegepast. Daarvoor moet een nieuwe fiqh (islamitische jurisprudentie) worden ontwikkeld, toepasbaar in de moderne wereld. Deze stromingen betwisten niet de fundamenten van de islam, maar men wil de vroegere status van het Kalifaat als een centrum van vrijheid en reflectie (vooral in de eerste eeuwen van de islam, van ca. 700 tot ca. 1100) weer terugbrengen. Dit willen zij onder meer door de "poorten van de idjtihad (weer) te openen".

De stelling dat alleen liberalisering van de sharia zal leiden tot een onderscheid tussen de traditionele vorm en de 'echte' islam wordt door vele moslims weerlegd door te zeggen dat het fundamentalisme culturele interventie verwerpt. Moslimfundamentalisten stellen bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen door God gegeven rechten en plichten hebben die geen mens mag overtreden of betwisten. Discussie over de dogmas is in deze visie dan weer uit den boze.

Vanaf 1960 vonden er interessante ontwikkelingen plaats op het gebied van herinterpretatie van de Koran en vernieuwing van islamitische theologie, deels door klassiek geschoolde 'dissidente' islamgeleerden in de islamitische wereld, maar ook door islamitische geleerden die aan westerse universiteiten verbonden zijn. De belangrijkste vernieuwers van het islamitisch denken op dit moment zijn:

Mohammed Arkoun (Frankrijk), Reza Aslan (Iran/VS), Asef Bayat (Iran/Nederland), Asghar Ali Engineer (India), Farid Esack (Zuid-Arika), Khaled Abou el-Fadl (VS), Nurcholis Madjid (Indonesi), Ebrahim E.I. Moosa (Zuid-Afrika), Abdullahi Ahmed An-Na'im (Soedan/VS), Farish Noor (Maleisi), Tariq Ramadan (Zwitserland), Fazlur Rahman (Pakistan/VS), Ziauddin Sardar (Pakistan/Engeland), Abdulkarim Soroush (Iran), Nasr Hamid Abu Zayd (Egypte/Nederland)
Moslimfeminisme
symbool van het moslimfeminisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Moslimfeminisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vooral in het westerse feminisme bestaat de opvatting dat vrouwenemancipatie slechts mogelijk is door de religie aan de kant te schuiven. Voor veel moslima's is het afstand doen van de islam (ridda) echter geen optie, omdat zij dan de kans lopen gedood te worden, naar de vaste islamitische straffen (hadd). Aan het eind van de 19e eeuw stond er onder meer in Egypte een emancipatiebeweging op die de in de Koran genoemde gelijke rechten voor vrouwen opeiste.

Alle interpretaties van de Koran, van traditioneel tot vooruitstrevend, zijn het erover eens dat de vrouw gelijkwaardig is aan de man. Meerdere geleerden, zowel mannen als vrouwen, hebben de stellingen op diverse manieren uitgewerkt en allen komen tot de conclusie dat de islam in wezen bijdraagt aan deze gelijkwaardigheid. Voorwaarde hierbij is, dat het emancipatoire karakter van de openbaring herkend wordt, en dat de Koraninterpretatie (tafsir) ontdaan wordt van patriarchale gewoonten, die veelal te maken hebben met pre-islamitische gebruiken en traditionele opvattingen die op een Korantekst worden geprojecteerd. Een voorbeeld hiervan is dat de getuigenis van een vrouw in het islamitische rechtssysteem slechts de helft waard zou zijn van dat van een man. Hierover zijn echter de meningen sterk verdeeld: Abu Hanifa van de hanafitische rechtsschool was bijvoorbeeld van mening dat vrouwen ook als rechter konden optreden.[10]

Islamgeleerden zijn het erover eens dat voor God de vrouw gelijkwaardig is aan de man. Daarnaast hebben vrouwen de mogelijkheid zowel politiek, sociaal als economisch deel te nemen aan de samenleving. Zij mag zelf een echtgenoot kiezen, maar ook deelnemen aan het opstellen van haar huwelijkscontract. De vrouw heeft binnen het huwelijk de vrijheid om thuis te blijven of te gaan werken. De man kan hier niets eisen van de vrouw, hij moet in principe de financile zorg op zich nemen. Wat de vrouw zelf verdient of erft is voor haarzelf, zij is niet verplicht dit te gebruiken voor de zorg van het gezin. De vrouw wordt als moeder en echtgenote binnen de islam hoog gewaardeerd. In de praktijk echter, staan veel moslima's in minder aanzien dan hun broers en worden ze vaak op heel jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Na een uithuwelijking moeten ze vaak, als gevolg van de patriarchale familiestructuur, een ondergeschikte positie aan hun man of zijn familie innemen.

De vaak aangehaalde 'corrigerende tik' (met een soort stokje waarmee tanden worden gepoetst) na veelvuldig ongehoorzaam aan haar echtgenoot te zijn geweest, is geen vrijbrief voor gebruik van fysiek geweld tegen haar. Daarnaast heeft andere tafsir van deze aya tot de conclusie geleid dat het niet gaat om 'slaan', maar om het 'weggaan' bij de vrouw door de man.

Ondanks deze inzichten is de praktijk in veel islamitische landen dat de vrouwen niet de rechten krijgen die de Koran hen toekent. Daarnaast blijken in de praktijk veel moslima's het slachtoffer te worden van huiselijk geweld en seksisme.

Volgende keer een duidelijke vraag stellen, TS.
There are no things, but as a consequence there are as many things as we like
  woensdag 2 oktober 2013 @ 07:43:56 #4
389075 Worsteman
Vermoedelijk chillende
pi_131768839
quote:
15s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 06:25 schreef SpecialK het volgende:
Ik wil je wel wijzer maken:

De islam (Arabisch: الإسلام) al-islām (Perzisch: اسلام) is een monothestische godsdienst en een van de drie grote(re) zogenoemde Abrahamitische religies. Het Arabische woord islam betekent letterlijk overgave (aan God) of onderwerping[1][2] en wijst op het fundamentele, religieuze principe dat een aanhanger van de islam (moslim) zich overgeeft aan Gods wil en wetten, de Sharia. Het heilige boek voor moslims is de Koran, waarvan zij geloven dat God de tekst via de aartsengel Djibriel (Gabril) aan Mohammed als profeet en boodschapper doorgaf. Naast de Koran is de soenna van Mohammed, waarin de levenswijze, de gezegden en de standpunten van de profeet worden beschreven, ook een belangrijke bron voor de islamitische doctrine.

Moslims kunnen het woord moslim in een bredere betekenis gebruiken, namelijk - zoals hierboven vermeld - iemand die zich aan God overgeeft. Volgens deze definitie waren bijvoorbeeld Adam, Ibrahim (Abraham) en Isa (Jezus) moslims. Op basis van de Koran worden zij een ḥanīf genoemd (o.a. soera De Koe 135-136), een voor-islamitische monothest en Godzoeker.
Landen met een moslimbevolking van minimaal 10% (groen is soennitisch, rood is sjiitisch, blauw is Ibaditisch)
Inhoud

1 Oorsprong
1.1 Westerse visie
1.2 Traditionele visie
2 Grondslag van de islam
2.1 Koran
2.2 Hadith
3 De leer
3.1 Islamitische eschatologie
3.2 Andere elementen uit de leer
4 De praktijk
5 Stromingen in de islam
5.1 Soennisme
5.2 Sjiisme
5.3 Khawarij
5.4 Soefisme
5.5 Andere stromingen
6 Islam in de moderne wereld
6.1 Moslimfundamentalisme
6.2 Liberale bewegingen binnen de islam
6.3 Moslimfeminisme
7 Zie ook
8 Literatuur

Oorsprong
Nuvola single chevron right.svg Zie Geschiedenis van de islam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Westerse visie

De moderne wetenschappelijke geschiedschrijving probeert het verleden te reconstrueren door gebruik te maken van op betrouwbaarheid getoetste archeologische vondsten en tekstkritisch getoetste schriftelijke bronnen. Met deze werkwijze komen westerse onderzoekers meestal tot andere conclusies wat betreft de vroege islamitische periode dan de traditionele islamitische visie hierop.
Nuvola single chevron right.svg Zie Vroege islam: westerse alternatieve gezichtspunten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Traditionele visie
Mohammed ontvangt een Openbaring; Mohammed wordt doorgaans niet afgebeeld

De islam is ontstaan in de 7e eeuw; de islam zelf gaat uit van een oervorm vanaf de schepping van de aarde, waarbij de huidige vorm van de islam werd geopenbaard aan Mohammed. Volgens moslims ontving Mohammed via de engel Djibriel openbaringen van God, waarin hij werd opgeroepen het geloof van Adam en Abraham opnieuw te introduceren. Voor moslims is de islam dan ook de oorspronkelijke religie zoals geopenbaard aan Abraham, Musa (Mozes), Isa (Jezus) en andere islamitische profeten. Volgens moslims werden voorgaande profeten slechts naar een volk gestuurd, terwijl Mohammed profeet van alle volkeren zou zijn.

De Koran verwijst veelvuldig naar verhalen over personen uit de Bijbel zoals Mozes, Maryam (Maria) en Jezus (steeds "Isa de zoon van Maryam" genoemd). Maar de bijzonderheden die de Koran over deze personen geeft, wijken doorgaans af van wat de Bijbel erover zegt. Zo spreekt de Koran tegen dat Jezus aan een kruis stierf en opstond, en was volgens de Hadith niet Izak de "zoon van de belofte", maar juist Ismal, de stamvader van de Arabieren. Sommige thema's lijken ontleend aan de Talmoed en apocriefen van het Nieuwe Testament.

Er zijn ook verscheidene heidense tradities uit voorislamitische animistische religies in de islam gentegreerd zoals het heiligdom de Kaba en de rondgangen die daar omheen gemaakt worden tijdens de oemra en de hadj (tawaaf), elementen die volgens de islamitische traditie op Abraham teruggevoerd moeten worden.[3][4]

De Koran stelt dat de term islam afkomstig is van God zelf:

"Heden heb ik uw religie voor u vervolmaakt, en Mijn gunst aan u voltooid, en Ik heb de islam voor u als religie gekozen". (Soera De Tafel 3)

In totaal noemt de Koran 25 profeten, maar Mohammed wordt in de islam doorgaans beschouwd als de laatste profeet, "Zegel der Profeten", die de geschiedenis van de doorlopende openbaring van Gods wil heeft afgesloten. De islam is voor moslims de vervolmaking van de monothestische religie van God.

Moslims gebruiken vaak 'Allah' als aanduiding van God. Dit is geen eigennaam maar betekent eenvoudig 'de God'. Moslims geloven dat Hij dezelfde is als de God van joden en de God waarover Jezus sprak, uitgaande van n God.

Het Arabische woord islam betekent "onderwerping" of "overgave" (aan de wil van God). Iemand die dit doet wordt een 'moslim' genoemd. Het woord moslim betekent 'iemand die zich overgeeft (aan God)'. Door buitenstaanders worden zij ook wel islamieten en soms ook wel mohammedanen genoemd, maar deze laatste benaming suggereert dat zij Mohammed aanbidden in plaats van God, iets dat iedere moslim zeer beslist zal afwijzen.
Grondslag van de islam
Een Arabische Koran
Kinderen in een madrassa die de Arabische Koran uit het hoofd leren te reciteren
Mohammed in de moskee
Koran
Nuvola single chevron right.svg Zie Koran voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Koran (ook wel Qur'an genoemd) spreekt tevens met respect over de islamitische heilige boeken, de Thora (Tawrat), de Psalmen (Zaboer) en het Bijbelse Evangelie (Indjil), waardoor volgens de islam God in vroeger tijden eveneens tot de mensen heeft gesproken. Men gelooft echter dat de Koran de laatste en beslissende openbaringen van God bevat en dat de andere heilige boeken veranderd en vervalst zijn. Joden en christenen worden de Mensen van het Boek genoemd en daar de Koran fragmentarisch is opgebouwd, geeft de Koran het advies om bij twijfel de Mensen van het Boek te raadplegen.

Er zijn verschillende alternatieve namen voor de Koran waaronder, Foerqaan (openbaring), Kitaab (boek) en Moeshaf (boek, dat wil zeggen bladzijden in een kaft). In traditionele zin betekent Koran letterlijk 'oplezing', wat erop duidt dat het niet alleen een tekst is die bestudeerd moet worden, maar vooral moet worden gereciteerd. Koranrecitatie wordt dan ook als een bijzondere vorm van kunst gezien en wordt onderwezen in madrassa's. Pas door een kundige recitatie komt de potische kwaliteit van de tekst tot uitdrukking. Overigens is het Arabisch een taal die zich bij uitstek leent voor pozie en de dichtkunst staat in Arabisch sprekende landen op een hoog niveau. Grote dichters worden er als helden vereerd. Soennitische moslims organiseren pozie-bijeenkomsten (Mehfil-e-Naat) waar men Arabische gedichten en pozie voordraagt.

Moslims geloven dat de inhoud van de Koran in het Arabisch geopenbaard werd en die taal is voor de islam dan ook de taal van de hemel (lughat al-sama). Men gelooft dat het Arabisch van God komt en dat deze hemelse taal niet goed genoeg in een aardse taal kan worden omgezet. Vertalingen van de Koran worden dan ook door moslims gezien als minderwaardig en onbetrouwbaar. Een probleem is dat tegenwoordig verreweg de meeste moslims geen Arabieren zijn en niet het Arabisch als moedertaal hebben, al is het wel zo dat ook veel niet-Arabische moslims Arabisch leren. Daarom wordt in de praktijk toch vaak een vertaling van de Koran gebruikt. Deze vertaling wordt beschouwd als een Koranuitleg en heeft dus niet de heilige status die de Arabische Koran heeft.
Hadith
Nuvola single chevron right.svg Zie Hadith voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Naast de Koran wordt door veel moslims aan de Hadith (dat zijn de overleveringen van Mohammed en zijn volgelingen) veel gezag toegekend. Pas in 733, een eeuw na de dood van de profeet in 632, verscheen de eerste biografie van Mohammed verzameld en samengesteld door Mohammad Ibn Ishaq.

In grote verzamelingen overleveringen staat beschreven wat Mohammed (of zijn naaste volgelingen) zei en deed, de soenna ofwel 'de weg' geheten. Men kent ook aan zijn algemene spreken en handelen het gezag van een goddelijke openbaring toe. Islamitische wetgeleerden en theologen hebben de eerste drie eeuwen veel gediscussieerd over de vraag welke van de overgeleverde tradities, die elkaar op sommige punten tegenspreken, authentiek zijn en welke later verzonnen zijn.

Een zeer gerespecteerde uitlegger en 'redacteur' van de Hadith uit de negende eeuw was Al-Bukhari, een soennitisch geleerde. Samen met Muslim, een andere Hadith-geleerde, legde hij collecties aan van 'zeer betrouwbare' Hadith. Zij hebben daarmee grote invloed gehad op de ontwikkeling van de islamitische jurisprudentie. De Koran en de Hadith vormen met elkaar de basis voor het leven en de leer van de moslims.

Uit de Koran en de Hadith werden later de islamitische wetten samengesteld, de sharia. In ongeveer de helft van de islamitische landen wordt de sharia in een gemengd rechtssysteem gebruikt, naast een wetgeving volgens westers model.
De leer
Mohammed wordt ontvangen door de vier Aartsengelen. Afbeelding uit 1436; in tegenstelling tot de soenitische gewoonte, tonen Perzische afbeeldingen wel het gezicht van Mohammed

God wordt door moslims aanbeden als schepper van alles. Hij is (ver boven de mens) verheven, soeverein, barmhartig, almachtig en alwetend. De islam kent aan God 99 eigenschappen toe. Volgens moslims openbaart God niet zichzelf; Zijn tekenen van bestaan zijn wel terug te herkennen in de pracht van de schepping. Niets van God is door de mens te kennen, behalve Zijn wil die via Mohammed aan de mens geopenbaard is. Moslims spreken de grootheid van God vaak uit door middel van de uitdrukking Allahoe akbar (God is groter/de grootste - het Arabisch kent geen overtreffende trap). Centraal staat ook het begrip tawhid, dat letterlijk 'een maken' betekent. Het staat voor het principe dat God de enige is die er werkelijk toe doet. Tawhid is daarom tegen de scheiding van geloof en staat en staat aan de basis van het islamisme, oftewel de politieke islam.

Islamologen als Urbain Vermeulen beschrijven daarom de islam eerder als een rechtssysteem dan een godsdienst omdat in die gebieden waar de islam zich heeft kunnen vestigen als meerderheidsgodsdienst er nooit een dichotomie heeft bestaan tussen religieus-eschatologische en ethisch-juridische aspecten.

Moslims geloven (evenals veel christenen en joden) in het bestaan van door God geschapen engelen, dienaren van God. De islam kent vier aartsengelen en miljoenen beschermengelen. Ook geloven moslims traditioneel dat naast elk mens twee engelen zitten: n aan de rechterkant die zijn goede daden en woorden noteert, de ander aan de linkerkant om zijn zonden op te schrijven. De Koran leert ook dat de duivel, Iblis of Shaitan, een djinn is.[5] In tegenstelling tot de andere engelen buigt hij niet voor Adam[6] Verder kent de islam vergelijkbaar met animistische religies, mannelijke en vrouwelijke geesten of geestelijke wezens, de djinns. Deze wezens spelen een grote rol in het dagelijks leven van aanhangers van de z.g. 'volksislam'. Hierin spelen bijgeloof, magie zoals het boze oog een belangrijke rol.

Hoewel djinns andere wezens zijn dan mensen zitten ze volgens de islam in dezelfde positie als de mensen. Ze hebben de keus om God al of niet te volgen. Onder hen bestaan daarom dus ook moslims en niet-moslims. Net als in het christendom en jodendom geleerd wordt zijn de geestelijke wezens die God niet willen volgen bekend als kwade geesten of demonen.

De islam kent de concepten van vergeving en verlossing van zonden niet, ieder mens blijft zlf altijd verantwoordelijk voor zijn eigen daden en moet de gevolgen daarvan dragen bij het eindoordeel. Dat eindoordeel is afhankelijk van de eindbalans tussen zonden en goede daden. De islam is geen Kerk en heeft in principe geen kerkelijke hirarchie. Iedere moslim is vrij om een interpretatie van een geestelijke voorganger te kiezen.
Islamitische eschatologie
Allah, God in het Arabisch

De islam leert dat alle levende wezens op aarde op de dag van de wederopstanding door God geoordeeld zullen worden en wel op basis van hun daden. In tegenstelling tot het christendom leert de islam geen erfzonde, maar wel de neiging van ieder mens om van het goede pad af te dwalen. De islam kent vergelijkbaar met christenen wel een islamitische opvatting van de Heilige Geest, genaamd Roeh Al-Qoedoes, maar wijst de heilige drie-eenheid resoluut af.

Adam wordt in de Koran net zo goed als Eva (die niet bij naam wordt genoemd) verantwoordelijk gesteld voor de zondeval. Hij had zijn partner immers moeten afhouden van het overtreden van Gods gebod. 'Zonde' is voor de moslim het begaan van fouten door slechte invloed van buitenaf of van de eigen ziel. Gedragsproblemen komen gedeeltelijk van binnenuit (nafs) en gedeeltelijk van buitenaf (invloed vriendenkring, mensen met een slechte invloed, benvloeding door de consumptiemaatschappij, invloed van Satan). Slechte daden kunnen gedeeltelijk worden gecompenseerd door het vervullen van Fard (religieuze plichten), onderwerping aan de wil van God en het doen van goede daden. Ieders goede en slechte daden zullen tegen elkaar afgewogen worden op de 'dag van de opstanding', ook wel 'het uur' of 'de dag van het oordeel' genoemd. Door de vergevingsgezindheid van God (Rahim) kunnen mensen de hemel bereiken. Soms voorafgegaan door een tijdelijke straf in de hel. Een positieve balans resulteert altijd in rechtstreekse toelating tot het paradijs. Eeuwige straf krijgen ook moslims die ridda hebben begaan, oftewel Gods bestaan hebben ontkend en daarmee getornd hebben aan de inhoud van de geloofsbelijdenis.

Algemeen aanvaard is het geloof in de komst van een messiaanse figuur, al Mahdi ('de door God geleide'), die de wereld gerechtigheid zal brengen en terug zal voeren naar de ware islam. Maar omdat de Koran daarover zwijgt en sommige van Mohammeds uitspraken daarover, zoals opgetekend in de Hadith, onbetrouwbaar worden gevonden, blijft de identiteit van dit figuur onderwerp van discussie binnen de islam. Zo zou het kunnen gaan om de profeet Isa als messias, maar zou het ook kunnen gaan om de profeet Isa die de messias op deze Dag zal komen brengen. Op dit punt hebben de sjiieten en soennieten heel afwijkende opvattingen.

Het paradijs (djenna) wordt in de Koran beschreven als een plaats waar geen moeite, verdriet of vermoeidheid is en waar de rechtvaardigen het aangezicht van de Godheid mogen zien. De paradijsbewoners mogen liggen op zijden rustbanken aan de oevers van stromende rivieren, terwijl zij genieten van hemelse spijzen en dranken, die hen door jongelingen worden aangereikt. Donkerogige maagden (hoerris) staan voortdurend tot hun beschikking. Veel gelovigen vatten deze beschrijving letterlijk op. Moslimgeleerden benadrukken daarnaast het allegorische karakter ervan. Zo zouden de bomen de goede daden symboliseren en de rivieren het geloof van de rechtvaardigen. Omdat de goede vrouwen van de rechtvaardigen ook in het paradijs komen moeten de hoerris, net als de spijzen en dranken, symbool staan voor geestelijke zegeningen. Overigens komt het begrip hoerris slechts tweemaal voor in verzen die in de vroegere periode (in Mekka) zijn geopenbaard. Veel vaker komt het neutrale zawjd voor, dat met partner vertaald kan worden. Vooral voor een feministische uitleg van de Koran is dit van belang. Ook met betrekking tot islam en homoseksualiteit lijken in deze ayaat mogelijkerwijs een aantal verwijzingen te staan
Isa op de berg
Andere elementen uit de leer

"Kufr" betekent in het Arabisch 'ongeloof, ontrouw', "kafara" betekent 'bedekken, verbergen; ongelovig zijn'. In de Koran wordt het woord "kafr" gebruikt om te refereren aan mensen die de realiteit van Gods heerschappij en autoriteit ontkennen of verbergen. In de islam worden er verschillende gradaties van kafr onderscheiden met verschillende onderliggende redenen, varrierend van arrogantie en koppigheid tot hypocrisie.[7]

Een ongelovige wordt in de Koran een kāfir genoemd. Een kāfir verwijst naar iemand die ondankbaar is jegens God.[8] Ook Satan wordt in de Koran een kafir genoemd, terwijl hij zojuist nog met God gesproken had.[9] Doorgaans wordt met kafir iemand bedoeld die het bestaan van God ontkent, ook wel shirk genaamd. Mensen van het Boek vallen hier niet onder, ondanks de voor moslims moeilijk aanvaardbare drie-eenheid. Jezus (Isa) wordt door de islam wel als belangrijke profeet erkend, maar niet als zoon van God.

Veel moslims kennen een sterke afhankelijkheid van het lot zoals God dat beschikt (insha'Allah, zoals God het wil), zowel goed als kwaad. De islam leert hen echter alles te doen wat in hun vermogen ligt om het kwade af te wenden, en pas daarna op God te vertrouwen. Het gebruik van medicijnen ten tijde van ziekte is voor een moslim dan ook verplicht en hij moet niet op het lot vertrouwen zonder verder iets te ondernemen.

Moslims zien 'heil' en 'redding' als een zaak van de hele wereldgemeenschap, de universele islam. Velen zeggen dan ook te streven (ook wel uiterlijke jihad genoemd) naar het realiseren van n wereldomvattende islamitische staat. Leven in n moslimgemeenschap, de oemma, geleid door moslims die kennis hebben van Gods wil, zou alle mensen helpen de wil van God op te volgen.
De praktijk
Nuvola single chevron right.svg Zie Vijf zuilen van de islam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Tijdens de hadj maakt men zeven keer de ommegang rond de Kaba
Nederwerping van een aantal moslims in een moskee tijdens het rituele gebed

De praktijk van het islamitisch geloof steunt op een stelsel van riten en plichten, de fiqh, waarvan de 'Vijf zuilen van de islam' de belangrijkste zijn, namelijk de getuigenis (de sjahada), het verrichten van de vijfmaal daagse verplichte gebeden (de salat), het geven van aalmoezen (de zakat), het overdag vasten in de maand ramadan en het maken van een bedevaart naar Mekka (de hadj). Elke moslim is traditioneel verplicht zich, indien maar enigszins mogelijk, aan deze vijf verrichtingen te houden. Hiermee worden de persoonlijke discipline van elke gelovige zowel als de onderlinge gemeenschap en de gehoorzame dienst aan God uitgedrukt.

Een moslim dient zich aan deze vijf zuilen van de islam te houden, maar tevens behoort hij te geloven in de Zuilen van geloof. Er is geen vastgesteld aantal, maar de meeste literatuur spreekt van zes zuilen: de eenheid van God, de engelen, de geopenbaarde boeken, de profeten en de boodschappers, de Dag des Oordeels en de voorbeschikking Gods.

De Koran geeft ook voorschriften omtrent het gebruik van voedsel. Voedsel kan halal (toegestaan) of haram (niet toegestaan) zijn. Veel van deze voorschriften komen overeen met de Thora, de boeken van Mozes. Zo is het eten van vlees afkomstig van varkenachtigen (bijvoorbeeld varkensvlees) verboden, behalve in tijd van nood. Ook wordt volgens de meeste tafsir in de Koran het drinken van alcoholische dranken verboden.

Moslims houden hun gezamenlijke erediensten meestal in de moskee, maar op zich kan op iedere reine plek het verplichte gebed worden verricht. Bidden kan alleen geschieden in staat van rituele reinheid (woedoe) en bestaat uit een serie buigingen en teraardewerpingen, waarbij onder meer uit de Koran wordt gereciteerd. Het gebed wordt afgesloten met een korte draaiing van het hoofd naar rechts en naar links onder het uitspreken van as salaamoe `alaykoem wa rahmatullah (vrede zij met u en de genade van God) om de engelen te groeten die de goede en slechte daden van de gelovige bijhouden of om het contact met de wereld om je heen te herstellen. Tijdens het gebed richt men zich zo mogelijk naar de Kaba in Mekka. In het begin van Mohammeds profeetschap verrichtten de moslims hun gebeden in de richting van Jeruzalem, maar de qibla werd later tijdens zijn profeetschap veranderd naar Mekka.

Het hoogtepunt van de week ligt voor moslims op vrijdagmiddag, vergelijkbaar met de sjabbat voor joden en de zondag voor de christenen. Er wordt voorafgaand aan het dhuhr-gebed dan een preek (khutbah) gehouden, gevolgd door het gezamenlijke gebed, dat dan twee rakaat omvat in plaats van vier. Het betreft echter geen rustdag; er mag gewerkt worden op deze dag.

De islam kent geen priesterschap, maar wel geestelijke zowel als politieke leiders, theologen en rechtsgeleerden. Bij soennitische moslims wordt geestelijk en politiek leiderschap niet gecombineerd, bij sjiieten wel. Een voorganger in de moskee (voor soennitische moslims) wordt imam (van het Arabische 'amma' = vooraan lopen) genoemd, bij sjiieten wordt de term ook gebruikt voor een belangrijk geestelijk leider. Andere religieuze titels zijn: sjeich (soefileider), alim (meervoud oelema) (jurist/theoloog), ayatollah (sjiisme), moefti (juridisch adviseur) en kalief (hoofd van het kalifaat). Verder wordt een vernieuwer van het geloof een mujaddid genoemd en een strijder voor het geloof een mujahed. Een qadi tenslotte is een islamitisch rechter.

Van plaats tot plaats wordt de islam anders beleden, vaak binnen de culturele kaders van het volk dat de islam aanhangt of heeft aangenomen. Vaak zijn de initile (religieuze) gebruiken van een volk of groepering verweven met die van de islamitische (arabische) uitgangspunten. In deze context spreekt men ook wel van volksislam. Van koranische moslims spreekt men in het geval van moslims die alleen de Koran accepteren en de Hadith verwerpen.
Stromingen in de islam
Nuvola single chevron right.svg Zie Stromingen in de islam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Verspreiding van sjiieten (donkergroen) en soennieten (lichtgroen)

Binnen de islam zijn er verschillende stromingen. De twee grootste stromingen zijn ontstaan ten gevolge van een conflict over de opvolging van Mohammed. De islam kent hierdoor geen centraal leergezag en er is ook geen religieus-spiritueel leider, zoals de paus in de Rooms-katholieke Kerk, wiens gezag algemeen erkend wordt.

Het opvolgingsconflict ontstond doordat Mohammed, ondanks negen vrouwen, geen levende mannelijke afstammeling had verwekt (zijn enige zoon was jong overleden). Tot ongenoegen van enkele moslims werd na de dood van Mohammed diens vriend Aboe Bakr als opvolger aanvaard en niet Ali, een neef (en schoonzoon) van Mohammed. Ali werd uiteindelijk de vierde kalief, maar hij werd in 661 vermoord. Zijn zoon Hoessein volgde hem op, maar deze werd in 680 eveneens gedood door het leger van de Omajjaden. Na een kleine dertig jaar resulteerde dit tot het ontstaan van twee hoofdstromingen: het sjiisme en het soennisme.

Het soennisme en het sjiisme verschillen niet zozeer op het gebied van elementaire geloofsleer en religieuze verplichtingen, maar wel op het gebied van niet-verplichte feesten, tradities en praktijken. Er worden verschillende versies van de Hadith gehanteerd.

Naast soennisme en sjiisme bestaat er binnen beide stromingen een mystieke substroom, het soefisme.
Soennisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Soennisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De naam voor deze stroming is afgeleid van het Arabische woord soenna, gewoonte. Soennieten vormen de grootste groep binnen de islam. Kenmerk: soennieten geloven dat de moslim Mohammed zo getrouw mogelijk moet navolgen in onder meer eet- en leefgewoonten en ethisch gedrag. Dit maakt voor soennieten de betrouwbare Hadith, die de leefgewoonten van Mohammed beschrijven, erg belangrijk. Het leiderschap van de gemeenschap werd overgenomen door kaliefen, waarvan er vier door soennitische moslims als rechtgeleid worden beschouwd. De overgrote meerderheid (ca. 85%) van de moslims is soenniet. Het Soennisme kent vier rechtsscholen (richtingen) ook wel madhhab (مذّهب) genoemd:

Hanafieten: vooral in India, Pakistan, Afghanistan, Egypte, Turkije en West-Afrika
Hanbalieten: vooral op het Arabisch Schiereiland
Malikieten: vooral in Noord- en West-Afrika
Sjafi'ieten: vooral in Maleisi en Indonesi

Substromingen:

Salafisme - puriteinse stroming binnen het soennisme gebaseerd op de hanbali-madhhab, die terug wenst te keren naar een 'originele' islam. Salafisten streven ernaar om as-Salaf as-Saalihien (de vrome voorgangers, namelijk Mohammed, zijn metgezellen en de generatie daarna) na te volgen.
Wahabisme - puriteinse stroming binnen het soennisme gebaseerd op de Hanbali-madhhab, vergelijkbaar met het salafisme; staatsgodsdienst in Saoedi-Arabi.

Sjiisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Sjiisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sjiieten stellen dat het leiderschap na de dood van Mohammed overgenomen moest worden door een lid van zijn familie, zijn schoonzoon Ali. Sjiieten leven vooral in Iran en Zuid-Irak, waar ze de meerderheid vormen, en in Koeweit. Ze vormen een minderheid in Pakistan, India, Libanon en enkele Golfstaten. Kenmerkend voor sjiieten is het gezag dat zij aan de imam toekennen. De belangrijkste groep sjiieten, de Twaalvers, gelooft dat er twaalf imams zijn geweest. De twaalfde imam, de Mahdi, verdween mysterieus en zijn gehoopte terugkeer is een belangrijk kenmerk van het sjiisme.
Ook het sjiisme heeft verschillende rechtsscholen, zoals de Jafari. Substromingen:

Alawieten - een stroming binnen het sjiisme (niet verwarren met de alevieten, zie beneden). Komt voor in het noorden van Syri en het uiterste zuiden van Turkije.
Isma'ilisme of Zeveners - mystieke stroming binnen het sjiisme, die in de terugkeer van de zevende Imam gelooft.
Ithna ashri of Twaalvers - belangrijkste stroming binnen het sjiisme, die in de terugkeer van de twaalfde Imam gelooft.

Khawarij
Nuvola single chevron right.svg Zie Kharidjieten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Khawarij is een oorspronkelijk zeer radicale, later toleranter geworden stroming binnen de islam die zich onderscheidt van zowel soennisme als sjiisme. Belangrijke kenmerken in de leer zijn de nadruk op daden in plaats van dogma's, en het hebben van een goede inborst als geloofsrechtvaardiging. Zij verwerpen ritualisme en corrupt leiderschap, wat in het verre verleden leidde tot meerdere opstanden tegen het heersende gezag.

Substromingen:

Moetazilieten - een vrijwel uitgestorven, liberale, rationalistische stroming binnen de islam. De meeste vooraanstaande islamitische natuurgeleerden waren hetzij moetaziliet, hetzij seculier.
Ibadieten - de staatsgodsdienst van Oman. De meest tolerante vorm van islam op het Arabisch Schiereiland. Ook groepen Kabylen in Algerije zijn aanhangers van deze stroming.

Enkele soefi's die buiten ronddraaien als vorm van aanbidding.
Soefisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Soefisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een mystieke, spirituele beweging binnen zowel soennisme als sjiisme. Het wordt ook wel tasawwoef genoemd. Soefisme vormt een innerlijke, mystieke of het psycho-spirituele dimensie binnen de islam. Het voeren van een innerlijke strijd en het ontwikkelen van zelfdiscipline zijn belangrijke kenmerken van een soefistische levenshouding. Door het doen van spirituele, meditatieve oefeningen, meestal onder leiding van een spirituele meester, hoopt men 'dichter bij God' te komen. De meningen van islamitische geleerden over het ontstaan van het woord soefisme zijn verdeeld. Sommigen zien een relatie met het Griekse woord 'sophia', wat levenswijsheid betekent, anderen zeggen dat het verwijst naar arme moslims die naast de moskee van de Profeet in Medina op een bank (soefa) zaten. Ook bestaat de opvatting dat de benaming afkomstig is van het Perzische woord voor wol, aangezien veel soefi's eenvoudige wollen kleding droegen die paste bij hun sobere levensstijl.
Andere stromingen

Ahmaddiya - dit wordt door de meeste moslims als een niet-islamitische sekte gezien. De profeet en grondlegger van de ahmaddiya is Mirza Ghulam Ahmad. Aanhangers wonen vooral in Pakistan en West-Afrika. In Nederland zijn de meeste aanhangers gemigreerde Hindoestanen uit Suriname, in Belgi zijn het vooral politiek vluchtelingen uit Pakistan.
Alevitisme - deze syncretische religie of syncretische islamitische stroming wordt ook wel vaak omschreven als een liberale en humanistische stroming binnen de islam. Heeft geadapteerde elementen van het sjiisme en soefisme. Komt voor in Turkije.
Druzen - een uit het sjiisme voortgekomen mystieke sekte. Druzen worden door andere moslims niet altijd als islamitisch gezien. Druzen wonen van vroeger uit in Libanon, Syri, Isral en Jordani, en tegenwoordig ook in de Verenigde Staten en Australi.
Koranische islam - enkel de Koran wordt geaccepteerd, de Hadith verworpen.

Zie ook: Stromingen in de islam, Lijst van religies en spirituele tradities
Islam in de moderne wereld
Twee vrouwen in een moskee in Maleisi

De westerse invloed die tegen het einde van de 19e eeuw de islamitische wereld bereikte, als gevolg van het kolonialisme, heeft ook de beleving van de islam in veel landen veranderd.

Westerse seculiere waarden als democratie, de scheiding van kerk en staat, godsdienstvrijheid en rechten van de mens, maar ook westers economisch imperialisme en racisme hadden een grote invloed op de bevolking. Eerst werd vooral een westers opgeleide elite benvloed door de westerse denkbeelden zoals emancipatie, mensenrechten en modern humanisme. De opkomst van deze denkbeelden en de slechte positie van de moslimbevolking leidde tot ontevredenheid bij veel moslims.

In hoofdlijnen kan de manier van reageren door moslims op de moderne, seculiere wereld, verdeeld worden in een fundamentalistische dan wel een meer liberale reactie. Met name moslimfundamentalisten waren tegenstanders van deze westerse waarden terwijl seculiere moslims voorstanders waren. In eerste instantie probeerden de meesten de islam te verzoenen met de westerse waarden en argumenteerden bijvoorbeeld dat de islam altijd een sterk democratisch karakter had gehad. Anderen waren teleurgesteld over het feit dat sommige islamitische landen door westerse mogendheden overheerst werden. De westerse idealen bleken helemaal niet zo vanzelfsprekend omdat achterstelling van moslims in het bestuur van de landen toen nog algemeen voorkwam.
Moslimfundamentalisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Moslimfundamentalisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Verschillende islamitische denkers als Jamal al-Din al-Afghani, Mohammed Abdoe, Hassan al-Banna en later Said Qutb keerden zich in de twintigste eeuw af van de universele mensenrechten en seculiere westerse waarden. Vooral het gelijkheidsbeginsel tussen man en vrouw, de vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid, en dan met name verlaten van de islam (ridda), is voor hen niet bespreekbaar of totaal onaanvaardbaar. Zij willen zich hiervan afkeren en richtten op een terugkeer naar de normen en waarden van de vroege islamitische gemeenschap.

Het moslimfundamentalisme wordt door analisten als Karen Armstrong als een in wezen moderne stroming beschouwd. Zij stelt dat dit fundamentalisme, net als het christenfundamentalisme, gezien moet worden als een tegenreactie op het dwingende karakter van de secularisering. De gelovigen die zich tot het fundamentalisme keren zijn vaak teleurgesteld in het moderne experiment. Ook zijn zij bang dat de secularisatie tot beperkingen van hun mogelijkheden tot uitoefening van hun religie zullen leiden. In het Midden-Oosten waren in de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw diverse seculiere leiders aan de macht (waaronder Nasser in Egypte en de Sjah in Iran) die de politiek-fundamentalistische stromingen soms hardhandig onderdrukten, terwijl zij de maatschappij naar westers model trachtten te hervormen.

De Franse islamkenner Olivier Roy stelt dat de in westerse landen wonende moslimextremisten - vaak immigranten van de tweede generatie - zichzelf een identiteit aanmeten met een fundamentalistische vorm van de islam. Roy spreekt in dit geval wel van born again moslims.

De terroristische organisatie Al Qaida, verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september 2001, komt voort uit de takfirieenstroming.
Liberale bewegingen binnen de islam

Er zijn diverse liberale bewegingen binnen de islam en deze bewegingen zoeken naar manieren om de islam te verzoenen met de moderne wereld. Het karakter van de vroege sharia was volgens hen flexibeler dan de tegenwoordige, en sommige hedendaagse moslims vinden dat de huidige regels ook flexibeler moeten worden toegepast. Daarvoor moet een nieuwe fiqh (islamitische jurisprudentie) worden ontwikkeld, toepasbaar in de moderne wereld. Deze stromingen betwisten niet de fundamenten van de islam, maar men wil de vroegere status van het Kalifaat als een centrum van vrijheid en reflectie (vooral in de eerste eeuwen van de islam, van ca. 700 tot ca. 1100) weer terugbrengen. Dit willen zij onder meer door de "poorten van de idjtihad (weer) te openen".

De stelling dat alleen liberalisering van de sharia zal leiden tot een onderscheid tussen de traditionele vorm en de 'echte' islam wordt door vele moslims weerlegd door te zeggen dat het fundamentalisme culturele interventie verwerpt. Moslimfundamentalisten stellen bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen door God gegeven rechten en plichten hebben die geen mens mag overtreden of betwisten. Discussie over de dogmas is in deze visie dan weer uit den boze.

Vanaf 1960 vonden er interessante ontwikkelingen plaats op het gebied van herinterpretatie van de Koran en vernieuwing van islamitische theologie, deels door klassiek geschoolde 'dissidente' islamgeleerden in de islamitische wereld, maar ook door islamitische geleerden die aan westerse universiteiten verbonden zijn. De belangrijkste vernieuwers van het islamitisch denken op dit moment zijn:

Mohammed Arkoun (Frankrijk), Reza Aslan (Iran/VS), Asef Bayat (Iran/Nederland), Asghar Ali Engineer (India), Farid Esack (Zuid-Arika), Khaled Abou el-Fadl (VS), Nurcholis Madjid (Indonesi), Ebrahim E.I. Moosa (Zuid-Afrika), Abdullahi Ahmed An-Na'im (Soedan/VS), Farish Noor (Maleisi), Tariq Ramadan (Zwitserland), Fazlur Rahman (Pakistan/VS), Ziauddin Sardar (Pakistan/Engeland), Abdulkarim Soroush (Iran), Nasr Hamid Abu Zayd (Egypte/Nederland)
Moslimfeminisme
symbool van het moslimfeminisme
Nuvola single chevron right.svg Zie Moslimfeminisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vooral in het westerse feminisme bestaat de opvatting dat vrouwenemancipatie slechts mogelijk is door de religie aan de kant te schuiven. Voor veel moslima's is het afstand doen van de islam (ridda) echter geen optie, omdat zij dan de kans lopen gedood te worden, naar de vaste islamitische straffen (hadd). Aan het eind van de 19e eeuw stond er onder meer in Egypte een emancipatiebeweging op die de in de Koran genoemde gelijke rechten voor vrouwen opeiste.

Alle interpretaties van de Koran, van traditioneel tot vooruitstrevend, zijn het erover eens dat de vrouw gelijkwaardig is aan de man. Meerdere geleerden, zowel mannen als vrouwen, hebben de stellingen op diverse manieren uitgewerkt en allen komen tot de conclusie dat de islam in wezen bijdraagt aan deze gelijkwaardigheid. Voorwaarde hierbij is, dat het emancipatoire karakter van de openbaring herkend wordt, en dat de Koraninterpretatie (tafsir) ontdaan wordt van patriarchale gewoonten, die veelal te maken hebben met pre-islamitische gebruiken en traditionele opvattingen die op een Korantekst worden geprojecteerd. Een voorbeeld hiervan is dat de getuigenis van een vrouw in het islamitische rechtssysteem slechts de helft waard zou zijn van dat van een man. Hierover zijn echter de meningen sterk verdeeld: Abu Hanifa van de hanafitische rechtsschool was bijvoorbeeld van mening dat vrouwen ook als rechter konden optreden.[10]

Islamgeleerden zijn het erover eens dat voor God de vrouw gelijkwaardig is aan de man. Daarnaast hebben vrouwen de mogelijkheid zowel politiek, sociaal als economisch deel te nemen aan de samenleving. Zij mag zelf een echtgenoot kiezen, maar ook deelnemen aan het opstellen van haar huwelijkscontract. De vrouw heeft binnen het huwelijk de vrijheid om thuis te blijven of te gaan werken. De man kan hier niets eisen van de vrouw, hij moet in principe de financile zorg op zich nemen. Wat de vrouw zelf verdient of erft is voor haarzelf, zij is niet verplicht dit te gebruiken voor de zorg van het gezin. De vrouw wordt als moeder en echtgenote binnen de islam hoog gewaardeerd. In de praktijk echter, staan veel moslima's in minder aanzien dan hun broers en worden ze vaak op heel jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Na een uithuwelijking moeten ze vaak, als gevolg van de patriarchale familiestructuur, een ondergeschikte positie aan hun man of zijn familie innemen.

De vaak aangehaalde 'corrigerende tik' (met een soort stokje waarmee tanden worden gepoetst) na veelvuldig ongehoorzaam aan haar echtgenoot te zijn geweest, is geen vrijbrief voor gebruik van fysiek geweld tegen haar. Daarnaast heeft andere tafsir van deze aya tot de conclusie geleid dat het niet gaat om 'slaan', maar om het 'weggaan' bij de vrouw door de man.

Ondanks deze inzichten is de praktijk in veel islamitische landen dat de vrouwen niet de rechten krijgen die de Koran hen toekent. Daarnaast blijken in de praktijk veel moslima's het slachtoffer te worden van huiselijk geweld en seksisme.

Volgende keer een duidelijke vraag stellen, TS.
Voorgelezen uit eigen werk neem ik aan?
  woensdag 2 oktober 2013 @ 07:46:26 #5
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_131768855
quote:
14s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 07:43 schreef Worsteman het volgende:

[..]

Voorgelezen uit eigen werk neem ik aan?
Ik schud dit zo eventjes uit mijn mouw.
There are no things, but as a consequence there are as many things as we like
pi_131768878
Heel wikipedia :')
pi_131768973
Wat een verhaal.
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.
pi_131769204
Gebruik eens spoilers. Wiki kopieren kunnen we allemaal.
pi_131769326
Eh, TS? Wij steken tijd en moeite in jou bijleren, maar waarvoor?
KLB / Islam
pi_131769765
quote:
1s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 08:41 schreef Isetmyfriendsonfire het volgende:
Eh, TS? Wij steken tijd en moeite in jou bijleren, maar waarvoor?
KLB / Islam
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 02:43 schreef Whiskers2009 het volgende:
Ik heb er niks tegen...

Klacht: Bangeschijters die het "eng vinden"
pi_131769900
quote:
14s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 09:12 schreef Triggershot het volgende:

[..]


[..]

Ja, maar verder in het topic..
Zie het nu ervan ook niet echt in. Maar prima.
pi_131769933
quote:
1s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 09:20 schreef Isetmyfriendsonfire het volgende:

[..]

Ja, maar verder in het topic..
Zie het nu ervan ook niet echt in. Maar prima.
Wat dan? :o
pi_131775190
Zo, jullie zijn fanatiek.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131775574
Wat er in bovenstaande lap tekst staat over Isma'ilieten klopt niet helemaal. De daadwerkelijke Zeveners bestaan naar alle waarschijnlijkheid niet meer.

Zowel de Mustaali sektes (vooral de Bohras in India) en de Nizari's kennen veel meer imams.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131785433
Niet helemaal eerlijk die afbeelding. De meeste van die blokjes staan voor rechtsscholen, of 'madhabs'. Dus sunisme bestaat uit 4 scholen, die elkaar als gelijken zien. Het zijn dus geen sekten. Bij shisme doe je hetzelfde. En sufisme is ook geen sekte, maar simpelweg de spirituele beleving van het geloof. Je hebt dus suni en shia sufis.
pi_131787034
Hier nog een gereviseerde versie van mijn stuk, nu met wat summiere informatie over de Isma'ilieten en dergelijke. Kan iemand het even op juistheid beoordelen, dank u!

----------------------------

Deze tekst is bedoeld om de lezer een inzicht te geven in de verschillende stromingen en sektes van de Islamitische religie.

Een beetje kennis van de vroege islam is daarvoor wel op zijn plaats.
Ik heb het geprobeerd zo kort mogelijk te houden!

Na de dood van de Profeet kregen we allereerst de welbekende scheiding tussen Soennieten en Sji’iten. Laten we voor het gemak zeggen dat die eerste geloven dat de opvolger van de Profeet, dus de leider van de Ummah (gemeenschap) in principe iedereen kan zijn en deze mensen verkozen dan ook Abu Bakr als Kalief (de leider dus). Anderen vonden echter dat de opvolgers iemand moest zijn uit de familie van de Profeet (de zogenaamde Ahl-e Bayt, oftewel mensen van het huis), namelijk Ali ibn Abi Talib, de schoonzoon en het neefje van Mohammed.
Mohammed zou bij een vijver (of moeras, water in ieder geval) bij het plaatsje Ghadir Khumm (vlakbij het hedendaagse Al-Juhfah) Ali als zijn opvolger hebben aangewezen. Althans dit blijkt uit een hadith die de Sji’iten volgen. In het verlengde hiervan is het belangrijk op de merken dat voor (Imamiyya) Sji’iten de Ahl-e Bayt naast de Koran van essentieel belang zijn. Zij zijn volgens hen door God min of meer aangesteld om de gelovigen te leiden.

Deze (proto-)Sji’iten kregen dus later hun zin toen Ali de vierde (en laatste) Kalief werd van het Rashidun Kalifaat. De Sji’iten erkennen de eerste drie Kaliefen (Abu Bakr, Umar en Uthman) dus niet als legitieme leiders en accepteren hun ‘innovaties’ dus ook niet zoals het verbieden van het tijdelijk huwelijk (mu’tah).

Ali kwam overigens aan de macht nadat Uthman, zijn voorganger, eerst in zijn huis was belegerd en daarna vermoord werd door een woedende menigte. Ali wilde in eerste instantie geen kalief worden maar accepteerde het uiteindelijk toch. Een groep mensen die eerst zijn kalifaat ondersteunden en hier later op terugkwamen heten de Kharidjieten, dit zijn de voorlopers van de huidige Ibadi’s die vooral in Oman leven. De Ibadi’s zijn dus de derde hoofdgroep van de moslims en zij zijn een conservatieve groep die vooral overeenkomt met de Soennieten maar ik heb niet zoveel kennis van hen verder.

De Sji’iten zien Ali als hun eerste Imam (ook weer leider van de gemeenschap). Er ontstond een burgeroorlog tussen hem en de gouverneur van het recent veroverde Syri genaamd Muahwiya. Uiteindelijk werd Ali tijdens het bidden vermoord door toedoen van de opstandige gouverneur. Muahwiya werd toen Kalief nadat de tweede Imam (de zoon van Ali, Hassan) de macht opgaf. Hassan had kort het kalifaat bekleed en deed dit om tot vrede met Muahwiya te komen. Deze werd toen de eerste kalief der Ommayaden dynastie. Hassan werd hierna volgens de Sji’itische overlevering vermoord door zijn vrouw op instigatie van Muahwiya de Eerste.

Even tussendoor, naast deze drie hoofdgroepen zijn er ook nog de Koranisten. Deze mensen accepteren alleen de Koran als religieuze bron en dus niet de hadith (vertellingen over het leven van de Profeet) en dergelijke. De andere drie stromingen maken allemaal gebruik van de hadith als aanvulling op en uitleg van de bepalingen in de Koran.

Er zijn dus een viertal hoofdgroepen:

-Soennieten

-Sji’iten

-Ibadi’s

-Koranisten

Dus, deze Ommayaden worden naar mijn weten door zowel Soennieten en Sji’iten niet zo gewaardeerd, *ahum*. De opvolging van Muahwiya I door zijn zoon Yazid was een heet hangijzer destijds. De mensen waren bang dat er sprake zou zijn van een erfelijke dynastie en Yazid was in het algemeen niet populair. In ieder geval kwamen een aantal hooggeplaatste Arabieren in opstand tegen Muahwiya en zijn zoon Yazid. Het broertje van Hassan, en dus de jongere zoon van Ali en de kleinzoon van de Profeet, Hussein ging uiteindelijk met een klein groepje volgelingen en familie onderweg naar Kufa (een legerkamp dat uitgeroeide tot stad in het huidige Irak) om zijn plaats als Kalief op te eisen. Onderweg bij het plaatsje Kerbala werden zij echter aangevallen door Yazid (zijn vader was inmiddels overleden en hij was nu de Kalief) en zijn leger; na een kort gevecht werden zij bruut vermoord aangezien Yazid een enorme overmacht had. De (Twaalver) Sji’iten herdenken dit met Ashura. De opvolging van het Imamaat door Hussein is overigens de enige keer dat dit (binnen de Twaalver leer) van broer op broer overging.

Wat er daarna volgde is niet geheel relevant voor dit stuk maar laten we even naar de Soennieten kijken, die zijn onderverdeeld in een viertal wetscholen:

-Hanafi

-Maliki

-Hanbali

-Shafi’i

Deze verschillen niet erg sterk van elkaar en zij zien zichzelf niet als aparte sektes. Zo geloven die eerste twee dat besnijdenis optioneel is en die laatste twee dat het verplicht is en zo.

Los daarvan bestaan er nog talloze Soefistische ordes die een esoterische (batin) interpretatie van de Islam aanhangen. Dit in tegenstelling tot de exoterische (zahir) interpretatie die bijna alle moslims aanhangen. Ik vereenvoudig het nu wel heel sterk overigens en er zijn ook weer Sji'itische Soefi's.

Salafisten en Wahabieten kan ik niet heel veel over vertellen, dit zijn een soort neo-Soennieten die terug willen naar de roots. Zij kunnen behoren tot alle vier de wetscholen.

Ik hoop dat ik daarmee de Soennieten voldoende behandeld heb, dit is namelijk het saaiste onderdeel.

Terug naar Irak, de opvolgers van Hussein (de Imams) leefde hier namelijk (onder Ommayaden/Abbasiden heerschappij, vaak zelf onder huisarrest).
Hier begon de Sji’itische hoofdstroming vorm te krijgen en op te splitsen.

De bekendste zijn de Twaalvers (Imamiyya) die de twaalf welbekende imams aanhangen.
Naar mijn weten geloven ze dat de twaalf imams gemaakt zijn van God’s licht maar zij geloven wel dat het gewone mensen zijn (die door God geleid worden). De Twaalfde Imam is de Mahdi volgens hen (Soennieten weten niet wie de Mahdi is) die in Occulatie (dus dat hij zich ging verbergen) ging na de dood van zijn vader Imam Al-Askari.

De Mahdi is een legendarisch figuur die een rol gaat spelen bij de Eindtijd overigens, ook Jesus/Isa zal hierbij een grote rol spelen. Bijna alle moslims geloven in het concept van de Mahdi.
De voornoemde Occulatie is weer onder te verdelen in een Kleine en een Grote Occulatie. Met de Kleine Occulatie wordt de periode bedoeld dat Imam Mahdi contact onderhield met zijn volgelingen door middel van een viertal Saf’ir. Dit waren allemaal vertrouwelingen van zijn vader Imam Al-Askari. Dit waren er geen vier tegelijkertijd, maar zij volgden elkaar op. Na de dood van de laatste van deze tussenpersonen verdween het contact tussen de Imam en zijn volgelingen in zijn geheel en dit wordt de Grote Occulatie genoemd, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Dan zijn er nog de Vijfers (Zaidi’s) en de Isma'ilieten.

Die eerste wonen vooral in Yemen. Zij geloven in feite dat iedere nakomeling van Hassan of Hussein Imam kan zijn mits hij aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze imams zijn dan wel van een mindere status. Vandaar dat de benaming Vijfers niet helemaal klopt omdat zij meerdere imams in die tweede betekenenis erkennen waaronder de vierde, vijfde en zesde Twaalver Imams (Al-Abidin, Al-Baqir en Ja’far Al-Sadiq.

De Isma'ilieten (soms ook Zeveners genaamd) worden zo genoemd omdat zij denken dat hun zevende imam Isma’il is die in Occulatie is gegaan (Twaalvers denken dat hij al dood was en hangen dus zijn jongere broertje aan als zevende imam). De enige Isma'ilitische groepen die nog bestaan zijn de Mustaali's en de Nizari’s.

Even een korte geschiedenis, na de dood van Isma’il zou zijn zoon Mohammed volgens de daadwerkelijk Zeveners in occulatie zijn gegaan en voor hen hield de lijn van succesie hier dus op. Mohammed was voor hen de achtste en laatste Imam. De Mustaali Isma’ilieten tellen Ali niet mee als hun eerste Imam, ik denk dat de Zeveners dit ook deden dan maar dat kan ik niet hard maken. De religie werd echter verspreid door de zogenaamde Da’i en de vierde Da’i riep zichzelf uit tot Imam, deze vierde Da’i verklaarde zijn drie voorgangers verborgen Imams te zijn geweest. Hij claimde dat zij nakomelingen van de voornoemde Mohammed waren. Voor de meeste Isma’ilieten gaat de lijn van succesie hier dus verder. Deze elfde imam greep vervolgens de macht in Egypte en omstreken en stichte de Fatimiden dynastie. Vanaf toen waren de Isma’ilitische imams tevens Kalief van het Fatimidenrijk. De elfde imam was dus de eerste kalief en de achttiende imam dus de achtste en laatste kalief. Overigens verdween de zesde kalief Al-Hakim op mysterieuze wijze, maar daar kom ik nog op terug. Na de dood van de 18e imam Al-Mustansir Billah splitste de groepering zich op in de Mustaali’s en de Nizari’s. Die eerste erkende Ahmad Al-Musta’li en de Nizari’s erkennen zijn broertje Nizar. De Mustaali’s zijn ook weer onder te verdelen in subgroepen maar de enge vandaag de dag nog bestaande groep tellen door tot hun 21e imam At-Tayyib Abu'l-Qasim. Zij geloven dat hij in occulatie is. De bekendste Mustaali groep zijn de Bohra’s in India die ook weer in vele subsektes zijn gesplitst. De grootste van hen de Dahwoodi-Bohra’s worden nu weer geleid door een Da’i. De Nizari’s tellen dus door tot hun huidige 49e imam, de Agha Khan IV.

Van de Isma’ilieten zijn ook de Druzen afgesplitst. Daar waar de Isma’ilieten in zijn algemeen ook geloven in een esoterische interpretatie van de Koran, initiatie in geheime batin kennis en er een neoplatonisch wereldbeeld op na houden zijn de Druzen min of meer een religie op zich. Zij geloven onder andere in rencarnatie en in manifestaties van God of althans het Goddelijke in gedaante van de mens. Zij geloven dat imam/kalief Al-Hakim de hoogste manifestatie van God is en dat hij zal wederkeren aan het eind der tijden waarna iedereen Druus zal worden. In 1048 hebben de Druzen besloten geen bekeerlingen meer toe te laten omdat zij na de verdwijning van Al-Hakim (die hen min of meer steunde) keihard werden vervolgd.

Terug naar de welbekende Twaalvers.

Nu, tijdens het leven van de twaalf imams hadden zij allemaal volgelingen, discipelen en leerlingen die hun openbaringen en vertellingen opschreven. In deze tijd was de Sji’itische theologie nog niet gefixeerd! Zo was de natuur van de Imams een belangrijk vraagstuk.
Verscheidene van deze discipelen riepen dan ook de goddelijkheid van de imams ui. Zo ontstonden er allerlei kleine sektes in Irak (vooral Kufa!) van deze zogenaamde ghulat (extremisten, enkelvoud ghali). Zo had je tijdens het leven van de zesde imam Al-Jafari figuren als Muffadal ibn Umar Al-Ja’fi die dit deden. Van zijn hand zouden een aantal belangrijke bronteksten over de leerstellingen van deze ghulat afkomen (wat overigens waarschijnlijk niet zo is, maar foutief aan hem zijn toegeschreven). Zo had je ook ene Abu Khattab, ene Mohammed ibn Sinan en zo.

Deze mensen verzamelden vaak eerst een klein groepje volgelingen om zich heen en vaak pleegden zij dan uiteindelijk de zogenaamde Nida’ waarbij zij hun ideen (de goddelijkheid van de imams) publiekelijk verkondigden. Dit was een zeer gevaarlijk iets omdat de Soennitische autoriteiten hier absoluut niet op zaten te wachten. Meestal stierven zij dan een marteldood (hoewel de ghulat zelf dachten dat dit allemaal een docetische illusie was).

Wat deze figuren allemaal opschreven heeft allemaal weinig te maken met wat de meeste onder ons onder Islamitisch verstaan, maar goed, als de geschiedenis iets anders was gelopen hingen de Twaalvers nu hun leer aan. Ook hier weer een grote rol voor de 'batin', de esoterische interpretatie van de Koran. De laatste jaren zijn veel van deze geschriften gepubliceerd maar vertalingen in talen anders dan het Arabisch zijn erg schaars.

Deze vele ghulat sektes hadden gn een en dezelfde leer, deze was juist zeer divers. Zo geloofden sommige is 'hulul' (incarnatie van God/het Goddelijke in vleesvorm zoals vele Christenen blijkbaar denken over Jesus), sommigen juist weer niet. Maar in hoofdlijnen kunnen we stellen dat de meesten van hen wel geloofden in een bepaalde vorm van manifestaties van God in menselijk gedaante (o.a. de Imams), de pre-existentie van de ziel, rencarnatie en een strikt primordiaal onderscheid tussen ‘gelovigen’ en ‘ongelovigen’ (misleidende woorden omdat het weinig met daadwerkelijk geloof te maken had) wat dan weer strikte geheimhouding (taqiyya/kitman) noodzakelijk maakt. Niet alle ghulat geloofden overigens in al die dingen, maar de meesten wel.

Misschien wel de bekendste van deze ghulat was Mohammed ibn Nusayr, die leefde tijdens het leven van de tiende en elfde imam. Ook hij pleegde Nida’ en werd gexcommuniceerd door Imam Al-Askari. Hij werd opgevolgd als leider van zijn kleine clubje door een tweetal mannen (niet tezamen, maar na elkaar) die uiteindelijk een man genaamd Al-Husayn Al-Khasibi wisten te bekeren. Deze man wordt gezien als de stichter van de Nusayriyya sekte, de enige nog bestaande van de originele ghulat sektes die hun oorsprong vinden in Kufa. Zij accepteren ook de geschriften van voorgaande ghulat als legitiem en hebben deze gecanoniseerd in hun eigen leer. Deze sekte wist te overleven door te verhuizen naar Syri waar de bevolking langs de kust bekeerd werd (inmiddels hebben ze al 500 jaar geen bekeerlingen toegelaten, althans dat is het laatst traceerbare geval) waar zij vandaag de dag bekend staan onder de naam Alawieten.

Wat? Alevieten? Nee, dat is een soort van neo-ghulat sekte die samen met de Bektashi orde zijn afgeleid van de leer van ene Haji Bektash Veli, een mysticus uit de 13e eeuw die in Oost-Anatoli opereerde.

Ook kennen we nog de Ahmadiyya, deze mensen geloven onder andere dat Jesus na zijn kruisiging ontsnapte naar Kasjmir waar hij nog lange tijd leraar werd (een of andere Hindoe sekte heeft een vergelijkbare leer over Jesus). Zij geloven dat Mirza Ghulam Ahmad de Mahdi was, of in elk geval een profeet die de Koran heeft geherinterpreteerd. Deze beweging is ook twee gesplitst in twee subgroepen.

Ter verduidelijking:



[ Bericht 0% gewijzigd door IPA35 op 03-10-2013 01:44:56 ]
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 20:04:17 #17
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131787890
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 19:00 schreef aboehari het volgende:
Niet helemaal eerlijk die afbeelding. De meeste van die blokjes staan voor rechtsscholen, of 'madhabs'. Dus sunisme bestaat uit 4 scholen, die elkaar als gelijken zien. Het zijn dus geen sekten. Bij shisme doe je hetzelfde. En sufisme is ook geen sekte, maar simpelweg de spirituele beleving van het geloof. Je hebt dus suni en shia sufis.
Ik heb die afbeelding niet gemaakt, maar "gekregen" ;)
En wat je over het soefisme zegt is mij inmiddels ook duidelijk gemaakt ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 2 oktober 2013 @ 20:32:53 #18
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131789104
Dank voor je uitgebreide en herziene stuk IPA35! ^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 2 oktober 2013 @ 20:33:07 #19
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131789111
Ik wist niet dat jullie echt een topic hierover geopend hadden.
pi_131789214
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 20:32 schreef Whiskers2009 het volgende:
Dank voor je uitgebreide en herziene stuk IPA35! ^O^
Geen dank.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 20:39:26 #21
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131789352
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 20:33 schreef Baklava95 het volgende:
Ik wist niet dat jullie echt een topic hierover geopend hadden.
Dit is nummer II al, en ik had een verwijzing (meerdere zelfs geloof ik) in het Syri-topic gezet ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 2 oktober 2013 @ 20:45:39 #22
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131789588
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 20:39 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Dit is nummer II al, en ik had een verwijzing (meerdere zelfs geloof ik) in het Syri-topic gezet ;)
Had ik niet gezien.
Kan ik nog bijdragen leveren aan dit topic.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 20:46:23 #23
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131789620
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 20:45 schreef Baklava95 het volgende:

[..]

Had ik niet gezien.
Kan ik nog bijdragen leveren aan dit topic.
Natuurlijk ^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131791338
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 20:04 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Ik heb die afbeelding niet gemaakt, maar "gekregen" ;)
En wat je over het soefisme zegt is mij inmiddels ook duidelijk gemaakt ;)
Ah oke! En Mutazilieten zijn ook geen stroming of sekte. Dat waren een groep filosofen en theologen die sterk benvloed waren door de Griekse filosofen. Hun belangrijkste (en meest controversile) standpunt was dat de koran geschapen is, terwijl de orthodoxe islam zei dat de koran eeuwig is. Controversieel want iets wat geschapen is kan worden aangepast

Zij werden uiteindelijk gesloopt door een Perzische theoloog/filosoof genaamd Alghazali, die hun keihard aanviel in zijn 11e eeuwse 'De Verwarring van de Filosofen'. Daarna nam hun invloed af, terwijl het Soefisme juist aan inloed won
  woensdag 2 oktober 2013 @ 21:32:29 #25
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131791732
quote:
1s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:25 schreef aboehari het volgende:

[..]

Ah oke! En Mutazilieten zijn ook geen stroming of sekte. Dat waren een groep filosofen en theologen die sterk benvloed waren door de Griekse filosofen. Hun belangrijkste (en meest controversile) standpunt was dat de koran geschapen is, terwijl de orthodoxe islam zei dat de koran eeuwig is. Controversieel want iets wat geschapen is kan worden aangepast

Zij werden uiteindelijk gesloopt door een Perzische theoloog/filosoof genaamd Alghazali, die hun keihard aanviel in zijn 11e eeuwse 'De Verwarring van de Filosofen'. Daarna nam hun invloed af, terwijl het Soefisme juist aan inloed won
Ok, dank voor je aanvulling ^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 2 oktober 2013 @ 21:50:35 #26
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131792754
Hebben julie ook gehoord van de Senussie order in Libie, dat was khawarij(ibadi) subsekte.

Daar behoorde de koninklijke familie van Libie onder voordat die Ghadafi aan de macht kwam.

http://en.wikipedia.org/wiki/Senussi
  woensdag 2 oktober 2013 @ 21:51:36 #27
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131792807
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 19:44 schreef IPA35 het volgende:
Hier nog een gereviseerde versie van mijn stuk, nu met wat summiere informatie over de Isma'ilieten en dergelijke. Kan iemand het even op juistheid beoordelen, dank u!

----------------------------

Deze tekst is bedoeld om de lezer een inzicht te geven in de verschillende stromingen en sektes van de Islamitische religie.

Een beetje kennis van de vroege islam is daarvoor wel op zijn plaats.
Ik heb het geprobeerd zo kort mogelijk te houden!

Na de dood van de Profeet kregen we allereerst de welbekende scheiding tussen Soennieten en Sji’iten. Laten we voor het gemak zeggen dat die eerste geloven dat de opvolger van de Profeet, dus de leider van de Ummah (gemeenschap) in principe iedereen kan zijn en deze mensen verkozen dan ook Abu Bakr als Kalief (de leider dus). Anderen vonden echter dat de opvolgers iemand moest zijn uit de familie van de Profeet (de zogenaamde Ahl-e Bayt, oftewel mensen van het huis), namelijk Ali ibn Abi Talib, de schoonzoon en het neefje van Mohammed.
Mohammed zou bij een vijver (of moeras, water in ieder geval) bij het plaatsje Ghadir Khumm (vlakbij het hedendaagse Al-Juhfah) Ali als zijn opvolger hebben aangewezen. Althans dit blijkt uit een hadith die de Sji’iten volgen. In het verlengde hiervan is het belangrijk op de merken dat voor (Imamiyya) Sji’iten de Ahl-e Bayt naast de Koran van essentieel belang zijn. Zij zijn volgens hen door God min of meer aangesteld om de gelovigen te leiden.

Deze (proto-)Sji’iten kregen dus later hun zin toen Ali de vierde (en laatste) Kalief werd van het Rashidun Kalifaat. De Sji’iten erkennen de eerste drie Kaliefen (Abu Bakr, Umar en Uthman) dus niet als legitieme leiders en accepteren hun ‘innovaties’ dus ook niet zoals het verbieden van het tijdelijk huwelijk (mu’tah).

Ali kwam overigens aan de macht nadat Uthman, zijn voorganger, eerst in zijn huis was belegerd en daarna vermoord werd door een woedende menigte. Ali wilde in eerste instantie geen kalief worden maar accepteerde het uiteindelijk toch. Een groep mensen die eerst zijn kalifaat ondersteunden en hier later op terugkwamen heten de Kharidjieten, dit zijn de voorlopers van de huidige Ibadi’s die vooral in Oman leven. De Ibadi’s zijn dus de derde hoofdgroep van de moslims en zij zijn een conservatieve groep die vooral overeenkomt met de Soennieten maar ik heb niet zoveel kennis van hen verder.

De Sji’iten zien Ali als hun eerste Imam (ook weer leider van de gemeenschap). Er ontstond een burgeroorlog tussen hem en de gouverneur van het recent veroverde Syri genaamd Muahwiya. Uiteindelijk werd Ali tijdens het bidden vermoord door toedoen van de opstandige gouverneur. Muahwiya werd toen Kalief nadat de tweede Imam (de zoon van Ali, Hassan) de macht opgaf. Hassan had kort het kalifaat bekleed en deed dit om tot vrede met Muahwiya te komen. Deze werd toen de eerste kalief der Ommayaden dynastie. Hassan werd hierna volgens de Sji’itische overlevering vermoord door zijn vrouw op instigatie van Muahwiya de Eerste.

Even tussendoor, naast deze drie hoofdgroepen zijn er ook nog de Koranisten. Deze mensen accepteren alleen de Koran als religieuze bron en dus niet de hadith (vertellingen over het leven van de Profeet) en dergelijke. De andere drie stromingen maken allemaal gebruik van de hadith als aanvulling op en uitleg van de bepalingen in de Koran.

Er zijn dus een viertal hoofdgroepen:

-Soennieten

-Sji’iten

-Ibadi’s

-Koranisten

Dus, deze Ommayaden worden naar mijn weten door zowel Soennieten en Sji’iten niet zo gewaardeerd, *ahum*. De opvolging van Muahwiya I door zijn zoon Yazid was een heet hangijzer destijds. De mensen waren bang dat er sprake zou zijn van een erfelijke dynastie en Yazid was in het algemeen niet populair. In ieder geval kwamen een aantal hooggeplaatste Arabieren in opstand tegen Muahwiya en zijn zoon Yazid. Het broertje van Hassan, en dus de jongere zoon van Ali en de kleinzoon van de Profeet, Hussein ging uiteindelijk met een klein groepje volgelingen en familie onderweg naar Kufa (een legerkamp dat uitgeroeide tot stad in het huidige Irak) om zijn plaats als Kalief op te eisen. Onderweg bij het plaatsje Kerbala werden zij echter aangevallen door Yazid (zijn vader was inmiddels overleden en hij was nu de Kalief) en zijn leger; na een kort gevecht werden zij bruut vermoord. De (Twaalver) Sji’iten herdenken dit met Ashura. De opvolging van het Imamaat door Hussein is overigens de enige keer dat dit (binnen de Twaalver leer) van broer op broer overging.

Wat er daarna volgde is niet geheel relevant voor dit stuk maar laten we even naar de Soennieten kijken, die zijn onderverdeeld in een viertal wetscholen:

-Hanafi

-Maliki

-Hanbali

-Shafi’i

Deze verschillen niet erg sterk van elkaar en zij zien zichzelf niet als aparte sektes. Zo geloven die eerste twee dat besnijdenis optioneel is en die laatste twee dat het verplicht is en zo.

Los daarvan bestaan er nog talloze Soefistische ordes die een esoterische (batin) interpretatie van de Islam aanhangen. Dit in tegenstelling tot de exoterische (zahir) interpretatie die bijna alle moslims aanhangen. Ik vereenvoudig het nu wel heel sterk overigens en er zijn ook weer Sji'itische Soefi's.

Salafisten en Wahabieten kan ik niet heel veel over vertellen, dit zijn een soort neo-Soennieten die terug willen naar de roots. Zij kunnen behoren tot alle vier de wetscholen.

Ik hoop dat ik daarmee de Soennieten voldoende behandeld heb, dit is namelijk het saaiste onderdeel.

Terug naar Irak, de opvolgers van Hussein (de Imams) leefde hier namelijk (onder Ommayaden/Abbasiden heerschappij, vaak zelf onder huisarrest).
Hier begon de Sji’itische hoofdstroming vorm te krijgen en op te splitsen.

De bekendste zijn de Twaalvers (Imamiyya) die de twaalf welbekende imams aanhangen.
Naar mijn weten geloven ze dat de twaalf imams gemaakt zijn van God’s licht maar zij geloven wel dat het gewone mensen zijn (die door God geleid worden). De Twaalfde Imam is de Mahdi volgens hen (Soennieten weten niet wie de Mahdi is) die in Occulatie (dus dat hij zich ging verbergen) ging na de dood van zijn vader Imam Al-Askari.
De Mahdi is een legendarisch figuur die een rol gaat spelen bij de Eindtijd overigens, ook Jesus/Isa zal hierbij een grote rol spelen. Bijna alle moslims geloven in het concept van de Mahdi.
De voornoemde Occulatie is weer onder te verdelen in een Kleine en een Grote Occulatie. Met de Kleine Occulatie wordt de periode bedoeld dat Imam Mahdi contact onderhield met zijn volgelingen door middel van een viertal Saf’ir. Dit waren allemaal vertrouwelingen van zijn vader Imam Al-Askari. Dit waren er geen vier tegelijkertijd, maar zij volgenden elkaar op. Na de dood van de laatste van deze tussenpersonen verdween het contact tussen de Imam en zijn volgelingen in zijn geheel en dit wordt de Grote Occulatie genoemd, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Dan zijn er nog de Vijfers (Zaidi’s) en de Isma'ilieten.
Die eerste wonen vooral in Yemen. Zij geloven in feite dat iedere nakomeling van Hassan of Hussein Imam kan zijn mits hij aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze imams zijn dan wel van een mindere status. Vandaar dat de benaming Vijfers niet helemaal klopt omdat zij meerdere imams in die tweede betekenenis erkennen waaronder de vierde, vijfde en zesde Twaalver Imams (Al-Abidin, Al-Baqir en Ja’far Al-Sadiq.

De Isma'ilieten (soms ook Zeveners genaamd) worden zo genoemd omdat zij denken dat hun zevende imam Isma’il is die in Occulatie is gegaan (Twaalvers denken dat hij al dood was en hangen dus zijn jongere broertje aan als zevende imam). De enige Isma'ilitische groepen die nog bestaan zijn de Mustaali's en de Nizari’s.

Even een korte geschiedenis, na de dood van Isma’il zou zijn zoon Mohammed volgens de daadwerkelijk Zeveners in occulatie zijn gegaan en voor hen hield de lijn van succesie hier dus op. Mohammed was voor hen de achtste en laatste Imam. De Mustaali Isma’ilieten tellen Ali niet mee als hun eerste Imam, ik denk dat de Zeveners dit ook deden dan maar dat kan ik niet hard maken. De religie werd echter verspreid door de zogenaamde Da’i en de vierde Da’i riep zichzelf uit tot Imam, deze vierde Da’i verklaarde zijn drie voorgangers verborgen Imams te zijn geweest. Hij claimde dat zij nakomelingen van de voornoemde Mohammed waren. Voor de meeste Isma’ilieten gaat de lijn van succesie hier dus verder. Deze elfde imam greep vervolgens de macht in Egypte en omstreken en stichte de Fatimiden dynastie. Vanaf toen waren de Isma’ilitische imams tevens Kalief van het Fatimidenrijk. De elfde imam was dus de eerste kalief en de achttiende imam dus de achtste en laatste kalief. Overigens verdween de zesde kalief Al-Hakim op mysterieuze wijze, maar daar kom ik nog op terug. Na de dood van de 18e imam Al-Mustansir Billah splitste de groepering zich op in de Mustaali’s en de Nizari’s. Die eerste erkende Ahmad Al-Musta’li en de Nizari’s erkennen zijn broertje Nizar. De Mustaali’s zijn ook weer onder te verdelen in subgroepen maar de enge vandaag de dag nog bestaande groep tellen door tot hun 21e imam At-Tayyib Abu'l-Qasim. Zij geloven dat hij in occulatie is. De bekendste Mustaali groep zijn de Bohra’s in India die ook weer in vele subsektes zijn gesplitst. De grootste van hen de Dahwoodi-Bohra’s worden nu weer geleid door een Da’i. De Nizari’s tellen dus door tot hun huidige 49e imam, de Agha Khan IV.

Van de Isma’ilieten zijn ook de Druzen afgesplitst. Daar waar de Isma’ilieten in zijn algemeen ook geloven in een esoterische interpretatie van de Koran, initiatie in geheime batin kennis en er een neoplatonisch wereldbeeld op na houden zijn de Druzen min of meer een religie op zich. Zij geloven onder andere in rencarnatie en in manifestaties van God of althans het Goddelijke in gedaante van de mens. Zij geloven dat imam/kalief Al-Hakim de hoogste manifestatie van God is en dat hij zal wederkeren aan het eind der tijden waarna iedereen Druus zal worden. In 1048 hebben de Druzen besloten geen bekeerlingen meer toe te laten omdat zij na de verdwijning van Al-Hakim (die hen min of meer steunde) keihard werden vervolgd.

Terug naar de welbekende Twaalvers.

Nu, tijdens het leven van de twaalf imams hadden zij allemaal volgelingen, discipelen en leerlingen die hun openbaringen en vertellingen opschreven. In deze tijd was de Sji’itische theologie nog niet gefixeerd! Zo was de natuur van de Imams een belangrijk vraagstuk.
Verscheidene van deze discipelen riepen dan ook de goddelijkheid van de imams ui. Zo ontstonden er allerlei kleine sektes in Irak (vooral Kufa!) van deze zogenaamde ghulat (extremisten, enkelvoud ghali). Zo had je tijdens het leven van de zesde imam Al-Jafari figuren als Muffadal ibn Umar Al-Ja’fi die dit deden. Van zijn hand zouden een aantal belangrijke bronteksten over de leerstellingen van deze ghulat afkomen (wat overigens waarschijnlijk niet zo is, maar foutief aan hem zijn toegeschreven). Zo had je ook ene Abu Khattab, ene Mohammed ibn Sinan en zo.

Deze mensen verzamelden vaak eerst een klein groepje volgelingen om zich heen en vaak pleegden zij dan uiteindelijk de zogenaamde Nida’ waarbij zij hun ideen (de goddelijkheid van de imams) publiekelijk verkondigden. Dit was een zeer gevaarlijk iets omdat de Soennitische autoriteiten hier absoluut niet op zaten te wachten. Meestal stierven zij dan een marteldood (hoewel de ghulat zelf dachten dat dit allemaal een docetische illusie was).

Wat deze figuren allemaal opschreven heeft allemaal weinig te maken met wat de meeste onder ons onder Islamitisch verstaan, maar goed, als de geschiedenis iets anders was gelopen hingen de Twaalvers nu hun leer aan. Ook hier weer een grote rol voor de 'batin', de esoterische interpretatie van de Koran. De laatste jaren zijn veel van deze geschriften gepubliceerd maar vertalingen in talen anders dan het Arabisch zijn erg schaars.

Deze vele ghulat sektes hadden gn een en dezelfde leer, deze was juist zeer divers. Zo geloofden sommige is 'hulul' (incarnatie van God/het Goddelijke in vleesvorm zoals vele Christenen blijkbaar denken over Jesus), sommigen juist weer niet. Maar in hoofdlijnen kunnen we stellen dat de meesten van hen wel geloofden in een bepaalde vorm van manifestaties van God in menselijk gedaante (o.a. de Imams), de pre-existentie van de ziel, rencarnatie en een strikt primordiaal onderscheid tussen ‘gelovigen’ en ‘ongelovigen’ (misleidende woorden omdat het weinig met daadwerkelijk geloof te maken had) wat dan weer strikte geheimhouding (taqiyya/kitman) noodzakelijk maakt. Niet alle ghulat geloofden overigens in al die dingen, maar de meesten wel.

Misschien wel de bekendste van deze ghulat was Mohammed ibn Nusayr, die leefde tijdens het leven van de tiende en elfde imam. Ook hij pleegde Nida’ en werd gexcommuniceerd door Imam Al-Askari. Hij werd opgevolgd als leider van zijn kleine clubje door een tweetal mannen (niet tezamen, maar na elkaar) die uiteindelijk een man genaamd Al-Husayn Al-Khasibi wisten te bekeren. Deze man wordt gezien als de stichter van de Nusayriyya sekte, de enige nog bestaande van de originele ghulat sektes die hun oorsprong vinden in Kufa. Zij accepteren ook de geschriften van voorgaande ghulat als legitiem en hebben deze gecanoniseerd in hun eigen leer. Deze sekte wist te overleven door te verhuizen naar Syri waar de bevolking langs de kust bekeerd werd (inmiddels hebben ze al 500 jaar geen bekeerlingen toegelaten, althans dat is het laatst traceerbare geval) waar zij vandaag de dag bekend staan onder de naam Alawieten.

Wat? Alevieten? Nee, dat is een soort van neo-ghulat sekte die samen met de Bektashi orde zijn afgeleid van de leer van ene Haji Bektash Veli, een mysticus uit de 13e eeuw die in Oost-Anatoli opereerde.

Ook kennen we nog de Ahmadiyya, deze mensen geloven onder andere dat Jesus na zijn kruisiging ontsnapte naar Kasjmir waar hij nog lange tijd leraar werd (een of andere Hindoe sekte heeft een vergelijkbare leer over Jesus). Zij geloven dat Mirza Ghulam Ahmad de Mahdi was, of in elk geval een profeet die de Koran heeft geherinterpreteerd. Deze beweging is ook twee gesplitst in twee subgroepen.

Ter verduidelijking:

[ afbeelding ]
Oke IPA35 hoe weet je zoveel over dit onderwerp.

Omdat je en Assad avatar was dacht ik niet dat je zo'n verstand van zaken had.
pi_131792849
quote:
1s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:25 schreef aboehari het volgende:

[..]

Ah oke! En Mutazilieten zijn ook geen stroming of sekte. Dat waren een groep filosofen en theologen die sterk benvloed waren door de Griekse filosofen. Hun belangrijkste (en meest controversile) standpunt was dat de koran geschapen is, terwijl de orthodoxe islam zei dat de koran eeuwig is. Controversieel want iets wat geschapen is kan worden aangepast

Zij werden uiteindelijk gesloopt door een Perzische theoloog/filosoof genaamd Alghazali, die hun keihard aanviel in zijn 11e eeuwse 'De Verwarring van de Filosofen'. Daarna nam hun invloed af, terwijl het Soefisme juist aan inloed won
En toch hebben zij een grote invloed gehad op het mainstream (Twaalver) Sji'isme.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131792921
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:51 schreef Baklava95 het volgende:
Oke IPA35 hoe weet je zoveel over dit onderwerp.
Internet.

En dan heb ik nog het meeste van Wikipedia _O- .
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 21:55:24 #30
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131793037
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:53 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Internet.

En dan heb ik nog het meeste van Wikipedia _O- .
O oke. ik dacht al hoe kan een Assad-aanhanger zo slim zijn. _O- _O- _O-

En wikipedia is niet altijd betrouwbaar he. >:) >:) 8-) 8-) _O- _O- _O- _O- _O- _O- _O-
pi_131793081
Baklava, jij voldoet echter wel aan mijn vooroordelen voorlopig.
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
pi_131793102
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:53 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Internet.

En dan heb ik nog het meeste van Wikipedia _O- .
Heb je het wel gelezen of gewoon gekopieerd?
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
pi_131793135
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:55 schreef Baklava95 het volgende:

[..]

O oke. ik dacht al hoe kan een Assad-aanhanger zo slim zijn. _O- _O- _O-

En wikipedia is niet altijd betrouwbaar he. >:) >:) 8-) 8-) _O- _O- _O- _O- _O- _O- _O-
Maar ik ben dan ook in staat de juistheid van mijn bronnen in te schatten. Mijn tekstje bevat maar summiere informatie. Wat is er fout aan dan volgens jou?

Zeg maar...
Ik zal mijn beweringen vervolgens verdedigen.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131793188
quote:
9s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:56 schreef De_Coulance het volgende:

[..]

Heb je het wel gelezen of gewoon gekopieerd?
Ik heb alles zelf geschreven mi mang.
Soms zocht ik even de exacte naam van bepaalde personen op (zoals de Isma'ilitische Imams).
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131793283
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:57 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Ik heb alles zelf geschreven mi mang.
Soms zocht ik even de exacte naam van bepaalde personen op (zoals de Isma'ilitische Imams).
Cool.

Maar je bent toch gewoon een blonde Johan of heb je nog wat exotische genen? :P
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
  woensdag 2 oktober 2013 @ 21:59:04 #36
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131793295
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:56 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Maar ik ben dan ook in staat de juistheid van mijn bronnen in te schatten. Mijn tekstje bevat maar summiere informatie. Wat is er fout aan dan volgens jou?

Zeg maar...
Ik zal mijn beweringen vervolgens verdedigen.
Maar wel heel veel.. ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131793327
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:58 schreef De_Coulance het volgende:
of heb je nog wat exotische genen? :P
Vlaams blijkbaar, honderden jaren terug :') .
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131793457
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:59 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Vlaams blijkbaar, honderden jaren terug :') .
Telt niet.
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
pi_131793649
quote:
16s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:01 schreef De_Coulance het volgende:

[..]

Telt niet.
:(
WIJ waren het die het kapitaal, de expertise, de kunde en de wilskracht meenamen naar het Noorden.
WIJ hebben de Gouden Eeuw gestart, WIJ!!111!11!11! Denk jij dat die onderontwikkelde Hollandsche kaasboeren zelf op al die ideen zijn gekomen soms?!
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:04:15 #40
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131793699
Lol, ik wist wel van de drie abrahimische godsdiensten maar had er nooit (echt) bij stilgestaan dat dat impliceert dat deze godsdiensten dezelfde God aanbidden, en dus zelf eigenlijk weer een soort stromingen/sektes zijn... :D :@ :X
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131793986
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:03 schreef IPA35 het volgende:

[..]

:(
WIJ waren het die het kapitaal, de expertise, de kunde en de wilskracht meenamen naar het Noorden.
WIJ hebben de Gouden Eeuw gestart, WIJ!!111!11!11! Denk jij dat die onderontwikkelde Hollandsche kaasboeren zelf op al die ideen zijn gekomen soms?!
Ik kan als allochtoon geen gemene dingen over Hollanders zeggen, anders moet ik naar mijn eigen land enzo. :@
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
pi_131794021
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:08 schreef De_Coulance het volgende:

[..]

Ik kan als allochtoon geen gemene dingen over Hollanders zeggen, anders moet ik naar mijn eigen land enzo. :@
Hollanders zijn stom. Bam. Gedaan. :{w
pi_131794065
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:09 schreef Peunage het volgende:

[..]

Hollanders zijn stom. Bam. Gedaan. :{w
GA DAN LEKKER TERUG HE HE BRUINE!!!!!
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
pi_131794073
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:09 schreef Peunage het volgende:

[..]

Hollanders zijn stom. Bam. Gedaan. :{w
De domste en minst ontwikkelde van alle Nederlanders.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131794098
Freaking duitsers en hun effectiviteit _O_

Edit: Ho, verkeerd topic.
pi_131794158
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:10 schreef Peunage het volgende:
Freaking duitsers en hun effectiviteit _O_
Duitsland...
Zoals Nederland had kunnen zijn zonder kansloze leiders als Kwark Rutte en Diederikje Samson die denken dat extreme belastingen heffen de economie ten goede komt.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131794222
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:09 schreef De_Coulance het volgende:

[..]

GA DAN LEKKER TERUG HE HE BRUINE!!!!!
Doe niet stoer :')
pi_131794244
Ah, zemmel!
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:14:46 #49
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131794400
Uhhh, heren.. Dit is geen SC ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131794609
Je bent er n vergeten, van recent: seleffiyah.
pi_131794628
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:18 schreef Clashy het volgende:
Je bent er n vergeten, van recent: seleffiyah.
Wie ik?

quote:
Salafisten en Wahabieten kan ik niet heel veel over vertellen, dit zijn een soort neo-Soennieten die terug willen naar de roots. Zij kunnen behoren tot alle vier de wetscholen.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:21:53 #52
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131794799
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:18 schreef Clashy het volgende:
Je bent er n vergeten, van recent: seleffiyah.
Zijn dat salafisten?

Als jij meer info hebt: graag!
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131794833
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:18 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Wie ik?

[..]

Nee, ik had het tegen ts, doelend op het schema.

Daar ben ik het niet mee eens. De hedendaagse groep 'selef' scharen zichzelf niet onder (een van) de vier wetsscholen.
pi_131794900
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:22 schreef Clashy het volgende:

[..]

Nee, ik had het tegen ts, doelend op het schema.

Daar ben ik het niet mee eens. De hedendaagse groep 'selef' scharen zichzelf niet onder (een van) de vier wetsscholen.
Dat dacht ik ook wel. Maar dat last ik toen later weer.

Salafisten onttrekken zich toch juist van de invloed van hoge geestelijken of zoiets?
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131794904
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:21 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Zijn dat salafisten?

Als jij meer info hebt: graag!
Ja dat zijn salafisten.

Internet kan je beter dan ik vertellen wie ze zijn en waar ze voor staan:P
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:23:44 #56
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131794907
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:22 schreef Clashy het volgende:

[..]

Nee, ik had het tegen ts, doelend op het schema.

Daar ben ik het niet mee eens. De hedendaagse groep 'selef' scharen zichzelf niet onder (een van) de vier wetsscholen.
Ik heb het schema niet gemaakt ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131794910
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:22 schreef Clashy het volgende:

[..]

Nee, ik had het tegen ts, doelend op het schema.

Daar ben ik het niet mee eens. De hedendaagse groep 'selef' scharen zichzelf niet onder (een van) de vier wetsscholen.
Sommige wel, sommige niet. Er is in ieder geval niet echt zoiets als een Wahhabi/Salafi school die je onder het soennisme kunt plaatsen.
pi_131794957
Ik zou zeggen vraag het De_Ilias.
Die is niet te beroerd eea toe te lichten.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:26:08 #59
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131795037
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:24 schreef IPA35 het volgende:
Ik zou zeggen vraag het De_Ilias.
Die is niet te beroerd eea toe te lichten.
Tsja, maar die zegt weer dat wahabistenbieten niet bestaan..
Maar ik kan hem eens dm-en
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131795086
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:26 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Tsja, maar die zegt weer dat wahabisten niet bestaan..
Maar ik kan hem eens dm-en
Hij is het niet eens met de naamsaanduiding.
Volgens mij vinden Salafisten de aanduiding 'Wahabiet' shirk.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131795171
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:50 schreef Baklava95 het volgende:
Hebben julie ook gehoord van de Senussie order in Libie, dat was khawarij(ibadi) subsekte.

Daar behoorde de koninklijke familie van Libie onder voordat die Ghadafi aan de macht kwam.

http://en.wikipedia.org/wiki/Senussi
Senousi is een soefi order (tariqah), soennieten gewoon. Senousi is een bekende grote clan in Zuid en West Libie (Tripoli), ook paar in Zuid-Tunesie en Soedan. Ookal had Khadafi inderdaad de Senousi monarchie afgezet zat er ook een bekende Senousi jarenlang in zijn regering, nu vastgezet door de rebellen in Libie nadat hij was gevlucht naar Niger en uiteindelijk opgepakt. Was volgens mij hoofd van de Libische veiligheidsdienst onder Khadafi, heel veel doden op zijn naam.
Oorlog is de verderzetting van de politiek maar met andere middelen - Clausewitz
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:28:29 #62
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131795177
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:27 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Hij is het niet eens met de naamsaanduiding.
Volgens mij vinden Salafisten de aanduiding 'Wahabiet' shirk.
Je doet het weer :P

Maar shrik shirk is dus afgoderij?
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131795249
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:28 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Je doet het weer :P

Maar shrik is dus afgoderij?
Shirk of sjirk (Arabisch: شرك) is het islamitische concept van het toekennen van goddelijke eigenschappen aan iets of iemand anders; afgoderij.

In soera De Vrouwen 48 wordt expliciet duidelijk gemaakt dat shirk een grote zonde is:
Het is waar, God vergeeft niet dat men iets met Hem vereenzelvigt, maar al hetgeen daarbuiten zal Hij, aan wie Hij wil, vergeven. Wie iets met God vereenzelvigt, begaat waarlijk een zeer grote zonde.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Shirk
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:31:21 #64
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131795366
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:29 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Shirk of sjirk (Arabisch: شرك) is het islamitische concept van het toekennen van goddelijke eigenschappen aan iets of iemand anders; afgoderij.

In soera De Vrouwen 48 wordt expliciet duidelijk gemaakt dat shirk een grote zonde is:
Het is waar, God vergeeft niet dat men iets met Hem vereenzelvigt, maar al hetgeen daarbuiten zal Hij, aan wie Hij wil, vergeven. Wie iets met God vereenzelvigt, begaat waarlijk een zeer grote zonde.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Shirk
Daar had ik het gevonden ja ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131795405
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:29 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Shirk of sjirk (Arabisch: شرك) is het islamitische concept van het toekennen van goddelijke eigenschappen aan iets of iemand anders; afgoderij.

In soera De Vrouwen 48 wordt expliciet duidelijk gemaakt dat shirk een grote zonde is:
Het is waar, God vergeeft niet dat men iets met Hem vereenzelvigt, maar al hetgeen daarbuiten zal Hij, aan wie Hij wil, vergeven. Wie iets met God vereenzelvigt, begaat waarlijk een zeer grote zonde.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Shirk
Ik denk dat jij bid3a bedoelde? :P
Bid3a = vernieuwing. En volgens salafisten/wahhabieten is bid3a gelijk aan shirk.

"Elke bid3a is een misleiding, en elke misleiding leidt naar het vuur". Zoiets was het.
pi_131795557
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:32 schreef Peunage het volgende:

[..]

Ik denk dat jij bid3a bedoelde? :P
Bid3a = vernieuwing. En volgens salafisten/wahhabieten is bid3a gelijk aan shirk.

"Elke bid3a is een misleiding, en elke misleiding leidt naar het vuur". Zoiets was het.
Al-Wahhaab was een man. Zij willen niet vernoemd worden naar een man omdat dit zou impliceren dat ze hem volgen ipv God; shirk.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131795593
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:34 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Al-Wahhaab was een man. Zij willen niet vernoemd worden naar een man omdat dit zou impliceren dat ze hem volgen ipv God; shirk.
Op die fiets.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:35:55 #68
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131795637
En hier lees ik weer iets anders:

"Doorgaans wordt met kafir iemand bedoeld die het bestaan van God ontkent, ook wel shirk genaamd."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Islam
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131795648
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:35 schreef Peunage het volgende:

[..]

Op die fiets.
Zo was het volgens mij.
En echt hou eens op met dat boze gezichtje. Nu denk ik elke keer dat ik iets verkeerds zeg.

quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:35 schreef Whiskers2009 het volgende:
En hier lees ik weer iets anders:

"Doorgaans wordt met kafir iemand bedoeld die het bestaan van God ontkent, ook wel shirk genaamd."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Islam
Klinkt als nonsens?
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:38:19 #70
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131795753
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:36 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Zo was het volgens mij.
En echt hou eens op met dat boze gezichtje. Nu denk ik elke keer dat ik iets verkeerds zeg.

[..]

Klinkt als nonsens?
Kan best, maar hoe moet ik dat weten?
Is best nog verwarrend allemaal ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131795873
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:38 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Kan best, maar hoe moet ik dat weten?
Is best nog verwarrend allemaal ;)
Shirk is een belangrijk iets. Moslims smullen ervan om andere sektes dan die van hun eigen daarvan te betichten.

Soennieten jegens Sji'iten, Koranisten tegen iedereen, Salafisten tegen iedereen en iedereen tegen Alawieten.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131795935
Hmmm, even puur taalkundig. Shirk komt van het woord Sharakah. En Sharakah betekent zoiets als partnership. Dus dat iemand ergens een gelijke partner in is. Shirk is wanneer je iemand anders gelijkstelt met God/Allah. Dat is taalkundig.

Iemand die niet in het bestaan van een god gelooft, of die het ontkent, heet in het Arabisch een mul7id/mulhid(harde h weer voor IPA ;) )
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:43:35 #73
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131795998
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:42 schreef Peunage het volgende:
Hmmm, even puur taalkundig. Shirk komt van het woord Sharakah. En Sharakah betekent zoiets als partnership. Dus dat iemand ergens een gelijke partner in is. Shirk is wanneer je iemand anders gelijkstelt met God/Allah. Dat is taalkundig.

Iemand die niet in het bestaan van een god gelooft, of die het ontkent, heet in het Arabisch een mul7id/mulhid(harde h weer voor IPA ;) )
Even iets heel anders: hoezo die cijfers ipv letters?
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131796045
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:43 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Even iets heel anders: hoezo die cijfers ipv letters?
Arabisch kent meer letters dan het Latijnse alfabet. En sommige cijfers lijken op sommige arabisch letters.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:45:45 #75
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131796097
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:44 schreef Peunage het volgende:

[..]

Arabisch kent meer letters dan het Latijnse alfabet. En sommige cijfers lijken op sommige arabisch letters.
Ah, ok. Dank voor de uitleg.
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131796098
Arabieren hebben sommige letters nog niet, ze lopen een beetje achter.
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
pi_131796127
quote:
4s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:45 schreef De_Coulance het volgende:
Arabieren hebben sommige letters nog niet, ze lopen een beetje achter.
We hebben juist een overschot aan letters :{w

Arabisch is echt een hele oude en ontwikkelde taal.
pi_131796134
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:43 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Even iets heel anders: hoezo die cijfers ipv letters?
Dat zijn letters die in het Latijns alfabet niet voorkomen. In Arabische internettaal gebruikt men daarvoor cijfers.

quote:
2 () hamza (a'a)
3 () ein (a)
5 () kha (kh)
6 () ta'a (t)
7 () ha'a (h)
9 () saad (s)
7' () kha (kh) alt.
3' () gheen (gh)
9' () daad (d)
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:48:18 #79
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131796212
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:46 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Dat zijn letters die in het Latijns alfabet niet voorkomen. In Arabische internettaal gebruikt men daarvoor cijfers.

[..]

Dank ^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131796229
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:46 schreef Peunage het volgende:

[..]

We hebben juist een overschot aan letters :{w

Arabisch is echt een hele oude en ontwikkelde taal.
Weet ik toch. :)
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
pi_131796290
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:48 schreef De_Coulance het volgende:

[..]

Weet ik toch. :)
Sterker nog. Als ik nu 1000+ jaar terug in de tijd zou gaan naar het Arabisch schiereiland zouden we elkaar nog kunnen verstaan :P
  woensdag 2 oktober 2013 @ 22:53:59 #82
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131796459
quote:
8s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:50 schreef Peunage het volgende:

[..]

Sterker nog. Als ik nu 1000+ jaar terug in de tijd zou gaan naar het Arabisch schiereiland zouden we elkaar nog kunnen verstaan :P
Ik jou niet hoor :P
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131796586
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:53 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Ik jou niet hoor :P
Ik hun, zij mij. :6
pi_131796601

49e Imam der Nizari Isma'ilieten.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131796790
Wat wou men weten over Salafiyah? Salafiyah is namelijk gewoon Islaam in haar zuivere vorm. De Essentie van de Salafie Methodiek is namelijk het opvolgen van de Koran en de Sunnah (traditie) met het begrip van de vrome voorgangers (zoals de metgezellen van de profeet Mohammed).
  woensdag 2 oktober 2013 @ 23:07:18 #86
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131796878
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:58 schreef IPA35 het volgende:

49e Imam der Nizari Isma'ilieten.
Interessant ^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 2 oktober 2013 @ 23:07:54 #87
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131796898
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:04 schreef De_Ilias het volgende:
Wat wou men weten over Salafiyah? Salafiyah is namelijk gewoon Islaam in haar zuivere vorm. De Essentie van de Salafie Methodiek is namelijk het opvolgen van de Koran en de Sunnah (traditie) met het begrip van de vrome voorgangers (zoals de metgezellen van de profeet Mohammed).
Gewoon wat het inhoudt, dus dank je.

En wat het verschil is met de Wahabieten (ik weet dat jij vindt dat ze zo niet genoemd mogen worden), als er al een verschil is..
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131796991
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:04 schreef De_Ilias het volgende:
Wat wou men weten over Salafiyah? Salafiyah is namelijk gewoon Islaam in haar zuivere vorm. De Essentie van de Salafie Methodiek is namelijk het opvolgen van de Koran en de Sunnah (traditie) met het begrip van de vrome voorgangers (zoals de metgezellen van de profeet Mohammed).
En de rest volgt de onzuivere Islam?
pi_131797076
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:07 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Interessant ^O^
Ik zit nu dit te kijken:


Wel interessant.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131797253
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:04 schreef De_Ilias het volgende:
Wat wou men weten over Salafiyah? Salafiyah is namelijk gewoon Islaam in haar zuivere vorm. De Essentie van de Salafie Methodiek is namelijk het opvolgen van de Koran en de Sunnah (traditie) met het begrip van de vrome voorgangers (zoals de metgezellen van de profeet Mohammed).
En wat met de rest van de moslimwereld? Is dit het zoveelste strominkje dat de absolute waarheid claimt?
We live at a time when emotions and feelings count more than truth, and there is a vast ignorance of science. - James Lovelock
pi_131797299
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:16 schreef De_Coulance het volgende:

[..]

En wat met de rest van de moslimwereld? Is dit het zoveelste strominkje dat de absolute waarheid claimt?
Jah, die hebben een bord voor hun kop.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 23:22:26 #92
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131797456
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:12 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Ik zit nu dit te kijken:


Wel interessant.
Die duurt een beetje lang, en ik moet morgen vroeg uit de veren ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131797461
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:27 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Hij is het niet eens met de naamsaanduiding.
Volgens mij vinden Salafisten de aanduiding 'Wahabiet' shirk.
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 22:34 schreef IPA35 het volgende:

[..]

Al-Wahhaab was een man. Zij willen niet vernoemd worden naar een man omdat dit zou impliceren dat ze hem volgen ipv God; shirk.
Waar denk je dat "salafiyyah/salafisme" naar verwijst? Het woord "salaf" betekent "voorgangers/voorvaderen". Het verwijst ook naar mensen die in hun graven liggen.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 23:24:12 #94
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_131797510
quote:
12s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:22 schreef Tevik het volgende:

[..]

[..]

Waar denk je dat "salafiyyah/salafisme" naar verwijst? Het woord "salaf" betekent "voorgangers/voorvaderen". Het verwijst ook naar mensen die in hun graven liggen.
Volgens mij moet je dat tegen De_Ilias zeggen ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_131797992
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:22 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Die duurt een beetje lang, en ik moet morgen vroeg uit de veren ;)
Het geeft een heel goed beeld van wie de Nizari's zijn (of althans hun leider want de daadwerkelijke religie wordt niet echt belicht).
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_131798867
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:04 schreef De_Ilias het volgende:
Salafiyah is namelijk gewoon Islaam in haar zuivere vorm.
Islam in haar zuivere vorm is Islam, zoals een cirkel in zijn zuivere vorm een cirkel is en geen vierkant.

Een benaming die door God is gekozen en die een relatie aangeeft met Hem kun je niet gelijkstellen met een benaming die door mensen is bedacht en die een relatie aangeeft met mensen.

Kun je mij aanwijzen waar in de Koran God spreekt over salafiyah als de zuivere vorm van de Islam. Ik neem aan dat God over die "zuivere" vorm (salafiyah) heeft gesproken en niet over een "onzuivere" vorm.

Misschien kun je mij ook uitleggen waarom Moslims zo tegen de benaming "Mohammedaan" zijn (omdat het zou betekenen dat Mohammed vereerd wordt), maar dat sommigen er geen probleem mee hebben om zichzelf "salafi" te noemen?
  donderdag 3 oktober 2013 @ 10:44:33 #97
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131803602
quote:
9s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 21:56 schreef De_Coulance het volgende:
Baklava, jij voldoet echter wel aan mijn vooroordelen voorlopig.
Wat bedoel je daarmee.
  donderdag 3 oktober 2013 @ 10:45:05 #98
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131803617
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 23:24 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Volgens mij moet je dat tegen De_Ilias zeggen ;)
Of tegen mij. :Y :Y :s)
  donderdag 3 oktober 2013 @ 10:57:44 #99
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131803892
Salafisme komt gewoon van het woord Salaf. Dat staat voor de eerste drie generaties van de Moslims. De tweede en derde generaties die bijna precies de voorbeelden van de Profeet Mohammed(vzmh) en zijn Sahaba(RA) (metgezellen) volgend worden ook Salafi genoemd. Later kwamen er allemaal culturele invloeden naar de Islam toe, waardoor de Islam haar zuivere karakter verloor.

De eerste islam hervormer die terug wou naar de Quran en de Sunnah was de Koerdische islamgeleerde
Ibn Tayimma (geboren in Harran, SanliUrfa, Zuid-Oost Turkije, vlak bij waar ik woon). Hij wou de islam zuiveren van alle culturele invloeden en shirk zoals graven aanbidden. Een van zijn beroemde fatwa's was een jihad fatwa tegen de mongolen (omdat die oorlog voerden tegen de Moslims). Hij kreeg veel aanhangers in zijn tijd, maar net niet genoeg om de gezag in die tijd in handen te krijgen.

Zijn opvolger verscheen pas in de 18e eeuw in Najd. zijn naam was Muhammed ibn abdul Wahab.
Hij treede in de voetsporen van Ibn Tayimma, en hij werd succesvol ook (doordat hij een verbond sluite met de Saudische prins Ibn Saoud ( de oprichter van de al Saud dynastie). Ibn abdulWahhab kreeg de religieuze macht en Saud de politieke.

Zij vorm van de islam was gewoon de zuivere islam.
Hij noemde zich gewoon moslim van de Ahlul Sunnah wal Jhamaah, maar zijn tegenstanders noemen zijn aanhangers tegenwoordig wahhabi
( een woord dat ook tegen mij wordt gebruikt ;( ;( :'( :'( :'( ).
  donderdag 3 oktober 2013 @ 10:58:17 #100
411871 Baklava95
@Stormfrontpagee
pi_131803904
Wat vind Whiskers2009 van mijn aanvulling. :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')