| Elan | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:35 |
| Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard maakt zich zorgen over kankerverwekkende stoffen die ontstaan door verhitting van margarine en vergelijkbare producten. Zij vindt dat de Europese Commissie in Brussel snel actie moet ondernemen. Peuters, kinderen en ouderen lopen kans om te veel van de kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen te krijgen, stelt ze dinsdag in een verklaring. Zij verwijst naar onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Vooral margarine en vergelijkbare vetproducten zouden bijdragen aan een te hoge inname van 3-MCPD. BRON Dat er nog steeds mensen zijn die dat eten | |
| arjan1112 | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:41 |
| Wat ? ik smeer al me hele leven margarine op me brood. ga ik nu dood ? | |
| Elan | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:48 |
| Lees anders het artikel even door. Neem aan dat jij je margarine niet eerst verhit voor je deze op je brood smeert | |
| sturmpie | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:54 |
margarine word veel in de horeca gebruikt, alle restaurants gebruiken margarine margarine kan je tot een hogere temperatuur verhitten dan roomboter, daarom gebruikt men graag margarine, omdat het niet snel verbrand. en dat bakt beter roomboter word snel zwart als je het verhit, margarine heeft dat niet snel | |
| Opnieuw-energie | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:54 |
| Je hebt toch ook bakboter margarine? Waarom ligt dat überhaupt in de schappen dan? | |
| Gia | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:55 |
Huh? Bakboter, blue band bijvoorbeeld, wordt toch verhit! Hoe braad je anders je biefstukje? | |
| Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:56 |
Boter, niervet, arachideolie, | |
| Elan | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:56 |
Kwestie van olie mengen met roomboter. Gebruik meestal een smaakneutrale olie anders is je boter zo zwart | |
| Elan | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:57 |
Arjan had het over broodmargarine. Die verhit je neem ik aan niet. | |
| leeell | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:57 |
| dat is wel de laatste reden waarom ik margarine niet zou gebruiken. op de eerste plek natuurlijk omdat er geen enkele goede reden is om die troep te gebruiken | |
| Scjvb | dinsdag 1 oktober 2013 @ 19:00 |
| Nieuwe hype op komst?? | |
| Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 19:07 |
Je boter klaren | |
| Fides | dinsdag 1 oktober 2013 @ 19:31 |
| Nou, ik kan weer lekker een peuk extra roken bij mijn iets te rode biefstuk, aangezien ik nooit margarine gebruik. | |
| #ANONIEM | dinsdag 1 oktober 2013 @ 20:28 |
| Wat voor boter moet je dan hebben om te bakken? | |
| Vasilevski | dinsdag 1 oktober 2013 @ 20:36 |
In 'bakboter' van Blue Band zit geen boter. Net zoals dat de margarine op je brood geen 'boter' is, ook al zegt iedereen dat wel omdat dat in het taalgebruik nu eenmaal zo gegroeid is. http://www.blueband.nl/pr(...)en%20en%20roerbakken | |
| Tanin | dinsdag 1 oktober 2013 @ 20:49 |
Kokosvet Geklaarde boter (ghee) boter (ook wel "roomboter") | |
| Vasilevski | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:02 |
| Zin in een biefstukje in een klontje boter gebakken. | |
| Life2.0 | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:07 |
| ha nog een reden om geen witte troep op je brood te smeren, nergens voor nodig | |
| Kowloon | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:08 |
| Als ik spekreepjes bak of buikspek uit de oven maak dan bewaar ik het vet altijd. Even zeven. En dan kun je er super goed mee bakken. | |
| Kowloon | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:08 |
Met roomboter is niks mis hoor. | |
| Life2.0 | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:09 |
nou dan smeer ik da... NEE rot op | |
| Farenji | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:10 |
| Geklaarde boter is wel erg lekker, verbrandt ook veel minder snel dan gewone roomboter doordat de meeste eiwitten er uit verwijderd zijn. | |
| Kowloon | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:11 |
Hoe plak je vlokken, hagelslag of fruithagel dan vast aan je boterham? | |
| Life2.0 | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:12 |
met mijn tanden, gewoon kauwen | |
| Life2.0 | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:12 |
| trouwens fruithagel | |
| Kowloon | dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:15 |
Kauwen doe je met je kiezen. | |
| MichaelScott | dinsdag 1 oktober 2013 @ 22:12 |
Alle kiezen zijn tanden, maar niet alle tanden zijn kiezen. | |
| maily | woensdag 2 oktober 2013 @ 13:08 |
Met pindakaas | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 13:09 |
| Smout | |
| maily | woensdag 2 oktober 2013 @ 13:12 |
| Maar dit betekent dus dat je die flacons vloeibare margarine en bak&braad-producten beter in de schappen kan laten staan? | |
| Blue_Panther_Ninja | woensdag 2 oktober 2013 @ 13:31 |
| Zonnebloem-olijf olie | |
| HetKlusKonijn | woensdag 2 oktober 2013 @ 13:50 |
| Hier gaan alleen roomboter en olijfolie naar binnen. Heb margarine altijd een smerig kunstmatig product gevonden en van die gezondheidsclaims van sommige merken geloof ik dus geen snars. | |
| Automatisch | woensdag 2 oktober 2013 @ 13:58 |
| mensen die nog steeds boter of margarine gebruiken ... faal. Lees eens wat verder en ontdek dat kokosolie en olijfolie stukken gezonder zijn! (zelfs voor in de friteuse) | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 13:59 |
Olijfolie is niet verstandig in de friteuse. Verder niets mis met boter | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:04 |
QFT | |
| Farenji | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:44 |
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat vrijwel alle margarine/halvarine en aanverwante zooi van 1 bedrijf komt: Unilever. Becel, Croma, Latta, Blue Band, Zeeuws Meisje, zelfs de margarine van AH Huismerk: allemaal 1 pot nat. Er is nauwelijks of geen concurrentie. En dan gaat alles er anders uitzien: "Unilever-producten (margarine) zijn beter dan niet-Unilever-producten (roomboter)". Dat is geen gezondheidsclaim maar gewoon marketing-FUD. | |
| Ener-G | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:45 |
| The Shavers hadden gelijk. | |
| HetKlusKonijn | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:47 |
Klopt, is mij bekend. Dat geldt volgens mij voor 99,99999% van alle gezondheidsclaims. Aan de onzinnige bagger op de etiketjes van levensmiddelen te beoordelen wordt er tegenwoordig niemand meer ziek. | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:49 |
| CUL / Boter vs Margarine Boter, dat is hoofdzakelijk melkvet met een beetje eiwitten, en een beetje restvocht uit de melk. Zoute boter is boter waar wat zout aan is toegevoegd, en minder water bevat. Margarine. Wat is margarine en hoe maak je dat zelf.. Je begint met puur natuur, plantaardige vetten en olien (of soms dierlijk vet, vroeger zelfs walvisvet, maar dat is passé) We gaan maar eens uit van plantenzaden, die maal en pers je, en je hebt dan ruwe plantenolie waar nog harsen en goms in zitten. Je voegt cautische soda toe, en verwijderd de reststoffen als zeep. Je voegt nu volaarde toe om de olie te bleken. nu heb je gerafineerde olie. Je verhit nu de olie en voegt waterstof toe, en een nikkelcatalysator. Resultaat, Gehydrogeneerde vetten, die kunstmatig gehard is. Deze neutraliseer je, bleek je, en filter je om reststoffen te verwijderen. Deze rafineer je en je voegt geurstoffen toe. (eventueel voeg je nu visolie of dierlijke vetten toe). Dit vermeng je met water, magere melk, zout, smaakstoffen, kleurstoffen, vitamine A en D. Nu heb je ongeemulseerde margarine. Je voegt Lecitine en Monoglyceride toe, en terwijl je dit mengt en kneed, koel je het. Dit verpak je in plastic bakjes, en je doet er een dekseltje op Margarine... Boter: Je melkt een koe en laat de melk even staan zodat zich boven op de melk een roomlaag vormt. DIe karn je en je scheid het vocht van de boter, waar je eventueel wat zout aan toevoegt.. Het is Jouw Keuze. | |
| penny-wise | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:52 |
Ik dacht dat vroeger boter alleen op je boterham moest om de hagelslag op z`n plek te houden... | |
| Life2.0 | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:53 |
ja als klein kind realiseerde ik mij dat ik niet zomaar een normaal kind was, ik had namelijk nooit boter nodig | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:55 |
Als klein kind weigerde ik altijd al margarine te eten, vond het ranzig smeervet. | |
| Life2.0 | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:56 |
boter is al maar margerine daar nog een restproduct van | |
| leeell | woensdag 2 oktober 2013 @ 14:59 |
| tevens; arachideolie | |
| Farenji | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:01 |
Margarine is geen restproduct van boter. Net als dat cichorei geen restproduct is van koffie. | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:01 |
Boter is jummie en gezond | |
| Weltschmerz | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:08 |
Ik moest bij vriendjes of op kamp of zo altijd doen alsof het de normaalste zaak van de wereld was om margarine te eten. Want boter was duur en margarine was de norm, dus was het onbeschoft om te laten blijken dat je thuis anders at. Voor het bakken heb ik standaard in huis: Ghee Olijfolie Ganzenvet Pinda-olie Boter niet eens altijd. Als ik jus ga maken haal ik een pakje, of kruidenboter, of een visje ga bakken. Op brood heeft het niet zoveel toegevoegde waarde vind ik. | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:10 |
Olijfolie beter niet gebruiken om te bakken, er ontstaan vrije radicalen bij het verhitten van de onverzadigde vetzuren | |
| Rorsach | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:10 |
Ook leuk om te doen met de kinderen: Neem een bekertje slagroom en doe deze in een fles met wijde hals. Doe er een knikker bij en doe de dop erop. Schudden maar 5 minuten laten heb je boter en restvocht (vocht kan weg). evt naar smaak zout toevoegen. | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:16 |
| Ik heb in mijn huis een kluskelder ingericht, maar geloof dat ik beter een lab had kunnen inrichten. | |
| HetKlusKonijn | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:18 |
Dat vind ik nog steeds. Maar herkenbaar, mijn afkeer van margarine heb ik ook al van kinds af aan. Ik heb altijd onmiddellijk doorgehad of de bammetjes bij vriendjes waren gesmeerd met roomboter of met een ander goedkoop smeerseltje. En in dat laatste geval werd het smeerseltje er zoveel mogelijk afgepoetst of verdwenen de bammetjes in de prullie. Ook koekjes gebakken met margarine... bah. | |
| penny-wise | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:18 |
"kluskelder"..hehehe | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:20 |
Werkbank, Kolomboormachine, slijpmachine, etc Jij denkt zeker aan een Fritzel kelder | |
| penny-wise | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:21 |
Nee joh, waarom denk je dat? | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:22 |
Jep, weigerde de cake en koekjes van mijn moeder die alleen maar zeeuws meisje gebruikte dan ook altijd. | |
| Life2.0 | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:23 |
ja en er zit kaas op supermarkt pizzas | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:25 |
Robert Gray associatie | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:26 |
Wat fasel jij nu weer? Margarine heeft niets met boter te maken | |
| Life2.0 | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:46 |
precies ja, gewoon surrogaat troep | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:54 |
| |
| -Strawberry- | woensdag 2 oktober 2013 @ 17:35 |
Kokosolie | |
| Selestha | woensdag 2 oktober 2013 @ 17:43 |
| Roomboter Eendenvet of ganzenvet Kokosolie Olijfolie Waarom zou iemand margarine willen als deze fantastische natuurproducten bestaan.. Heb ik nooit begrepen | |
| Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 17:58 |
| Smout vind ik ook heerlijk op pompernikkel |