abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † donderdag 19 september 2013 @ 15:42:26 #151
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_131350189
Validering nota 'In het belang van Nederland'

De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de minister van Financiën onderzoek gedaan naar de visie op de krijgsmacht van de toekomst, zoals de minister van Defensie die heeft vervat in de nota ‘In het belang van Nederland’. We hebben gekeken naar de financiële onderbouwing van de in de nota beschreven maatregelen. Deze biedt volgens ons de best mogelijke financiële benadering met de op dit moment beschikbare gegevens voor besluitvorming over de gepresenteerde keuzes. De financiële onderbouwing biedt als raamwerk houvast, maar heeft per keuze beperkte houdbaarheid, die bovendien per keuze verschilt.

Financiële onzekerheid opvolger F-16 beter vertaald in budget
De financiële onzekerheid rond de keuze voor de opvolger van de F-16 is in de nota beter vertaald naar beschikbare budgetten dan tevoren. De financiële inpasbaarheid van de keuze om deze budgetten te gebruiken voor de aanschaf en exploitatie van 37 JSF-toestellen (inclusief de al gekochte twee testtoestellen) beschouwen we op basis van de op dit moment beschikbare gegevens als maximaal onderbouwd. Deze positieve ontwikkeling biedt echter geen zekerheid dat Defensie in staat zal zijn van jaar tot jaar alle uitgaven binnen die gegeven financiële ruimte te houden. Dit geldt zowel voor de aanschaf en exploitatie van de JSF als voor de nota als geheel.
De nota heeft de door de Algemene Rekenkamer al in 2009 gesignaleerde beperkingen in het keuzeproces van het toestel dat de F-16 opvolgt niet weggenomen.

Meevallers niet automatisch voor aanschaf meer JSF-toestellen
We vinden het een goede zaak dat in het budget voor vervanging van de F-16 een ruime risicoreservering wordt aangehouden. In de nota gaat de minister van Defensie ervan uit dat als meevallende kostenontwikkelingen tot vrijval hiervan leidt, deze middelen benut kunnen worden voor de aanschaf van meer JSF-toestellen. De constatering dat minder dan 37 toestellen kunnen worden gekocht, zou volgens de minister leiden tot een heroverweging van het hele project. Wij zijn van mening dat ook meevallers zouden moeten leiden tot een heroverweging, en niet automatisch tot meer toestellen.

Inzetbaarheid van de krijgsmacht
Om de krijgsmacht financieel en operationeel duurzaam te maken heeft de minister van Defensie de minister de inzetbaarheidsdoelstellingen verlaagd, en per krijgsmachtonderdeel maatregelen genomen om beter aan de nieuwe inzetbaarheidsdoelstellingen te kunnen voldoen. Ook wij vinden dat de ambities van de krijgsmacht en de mogelijkheden om die te realiseren dichter bij elkaar zijn gebracht. Maar volgens ons zijn ze nog niet in balans waardoor ook in de toekomst concessies gedaan zullen moeten worden aan de uitvoering van taken of aan de getraindheid van het personeel.

Bij het begin van het JSF-project ging het ministerie nog uit van de inzet van squadrons die samen meer dan 50 jachtvliegtuigen omvatten. De minister gaat er in haar nota van uit dat zij met 37 JSF’s – er zijn nu nog 68 F-16’s in gebruik – altijd vier jachtvliegtuigen beschikbaar heeft voor internationale missies. Haar inzetbaarheidsberekeningen zijn echter niet compleet. Niet alle trainingsuren zijn meegerekend en op andere aspecten zijn de berekeningen optimistisch. De inzet van vier jachtvliegtuigen zonder aantasting van training of andere taken is daarom twijfelachtig.

De inzetbaarheid van de krijgsmacht wordt vanwege de in de nota gemaakte keuzes op meer onderdelen beperkt.
• Zo leidt minder training van Chinook-helikopter-bemanningen ook tot beperkingen voor de inzet van de luchtmobiele brigade van de landmacht.
• Bij de keuze van de minister om het Joint Support Ship niet in gebruik te nemen, verlaagt de minister de ambities van de marine en bespaart zo exploitatielasten.
• Het vastgoedvoorstel in de nota (onder meer nieuwbouw Vlissingen) ontbeert nog steeds een volwaardige business case gebaseerd op een stabiele en deugdelijke raming van de vastgoedbehoefte.

Bron: http://www.rekenkamer.nl/(...)belang_van_Nederland

Rapport validering nota "In het belang van Nederland"
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 19 september 2013 @ 15:52:16 #152
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_131350534
Bijna-botsing na slechte voorbereiding

LEEUWARDEN - Een Amerikaanse straaljager en een Fokker 70 van KLM zijn vorig jaar bijna tegen elkaar gebotst, doordat de militaire oefening slecht was voorbereid. Het organisatieteam van de vliegbasis Leeuwarden dat de oefening 'Frisian Flag' coördineerde, hield geen rekening met de aanwezigheid van civiel luchtverkeer. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een donderdag gepubliceerd rapport.

De oefenleiding kreeg pas tijdens de oefening hoogte van de luchtroute voor passagiersvluchten boven Duitsland. Dat kwam omdat militairen in de dagen voorafgaand aan de bijna-ramp passagiersvliegtuigen in het oefengebied hadden gezien. Dit werd gerapporteerd aan de oefenleiding en de luchtgevechtsleider uitte daarover zijn zorgen. ,,Adequate maatregelen, zoals aanpassing van het oefengebied, bleven echter uit’’, oordeelt de raad.

De bijna-botsing vond op 19 april 2012 plaats dicht bij het Duitse Waddeneiland Sylt. Het passagiersvliegtuig met 45 mensen aan boord vloog op de reguliere luchtroute dat in het oefengebied lag. In tegenstelling tot in Nederland worden routes voor civiele vluchten in Duitsland tijdens militaire oefeningen niet gesloten. Daarbij moeten militaire vluchten voorrang verlenen aan de burgerluchtvaart.

Bron: http://www.gooieneemlande(...)lechte-voorbereiding
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 20 september 2013 @ 20:05:02 #153
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_131391087
Defensie vraagt opheldering aan VS

DEN HAAG -
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) gaat haar Amerikaanse collega opheldering vragen waarom de Verenigde Staten weigerden mee te werken aan een onderzoek naar een bijna-botsing vorig jaar april met een Amerikaanse straaljager. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vrijdag laten weten.

Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had daar donderdag bij de minister op aangedrongen. De OVV deed onderzoek naar het incident. „Ondanks herhaalde verzoeken wilde de Amerikaanse luchtmacht hier niet aan meewerken. Dat heeft het onderzoek belemmerd”, zei de OVV daarover.

Bij de bijna-botsing boven Duits grondgebied waren een Fokker 70 van KLM en een F15-straaljager van de Amerikaanse luchtmacht betrokken. De OVV schreef de bijna-botsing toe aan een slechte voorbereiding van de militaire oefening waaraan de F15 deelnam.

De OVV wilde tijdens het onderzoek onder meer vragen stellen aan de piloot van de Amerikaanse luchtmacht. Het is nu onduidelijk gebleven of de F15-piloot op de hoogte was van de aanwezigheid van passagiersvliegtuigen in het oefengebied.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)S_opheldering__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_131552050
quote:
Volgeladen legertruck gestolen van basis

MAARSBERGEN -
Onbekenden hebben een legertruck die volgeladen was met kampeerspullen voor een militaire oefening, gestolen van een legerbasis in Noord-Brabant. De truck stond maandag in de bosjes langs de Griftdijk in Maarsbergen, maar was toen wel leeg. De marechaussee onderzoekt de zaak met hulp van de politie, aldus een politiewoordvoerder woensdag.

Een voorbijganger meldde de politie dat een legertruck op een vreemde manier geparkeerd was. Al snel bleek het om een militaire vrachtwagen te gaan waarvan al was opgemerkt dat die „tot de nok toe gevuld” was en die was verdwenen vanaf de legerbasis. Om welke legerbasis het gaat wil de politie in verband met het onderzoek niet zeggen.
De truck stond op de basis klaar om te vertrekken naar een oefening. In de wagen zaten veldbedden, kachels, boogtenten en stoelen. De marechaussee vraagt opkopers die recent militaire spullen te koop aangeboden hebben gekregen om zich te melden.
Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ruck_gestolen__.html
pi_131552386
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 september 2013 20:05 schreef Cobra4 het volgende:
De OVV wilde tijdens het onderzoek onder meer vragen stellen aan de piloot van de Amerikaanse luchtmacht. Het is nu onduidelijk gebleven of de F15-piloot op de hoogte was van de aanwezigheid van passagiersvliegtuigen in het oefengebied.
Waarom zeggen de amerikanen nee, waarschijnlijk omdat de OVV al een oordeeltje klaar had liggen of de amerikanen hebben een intern raport gedaan en geen zin om dat met nederland te delen :P
  woensdag 25 september 2013 @ 19:18:10 #156
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_131561415
Jullie zijn al op de hoogte van de vervanger van de MB's?

Een volkswagen Amarok _O-
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  woensdag 25 september 2013 @ 19:28:58 #157
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_131561873
quote:
0s.gif Op woensdag 25 september 2013 19:18 schreef Pumatje het volgende:
Jullie zijn al op de hoogte van de vervanger van de MB's?

Een volkswagen Amarok _O-
En hoeveel weken zorg gaat dit grapje kosten?
  woensdag 25 september 2013 @ 19:29:21 #158
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_131561884
Kunnen we niet gewoon beter een bewezen voertuig van de plank kopen? Dat is veel goedkoper.
  woensdag 25 september 2013 @ 19:29:33 #159
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_131561895
Nederland heeft toch geen terreinwagens nodig, laat Duitsland dat maar doen.
  woensdag 25 september 2013 @ 19:31:28 #160
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_131562001
We hebben de Amarok niet nodig, behalve dan om de NAVO tevreden te houden. Wat moeten we met die troep?
pi_131562673
quote:
1s.gif Op woensdag 25 september 2013 19:35 schreef AchJa het volgende:

[..]

Lulkoek, plaats het dan in het geruchten topic.
Kamerstukken zeggen van wel toch?
pi_131562887
Vw Amarok wordt alleen de vervanger van de MB hardtop, voor de (tactische) softtop komt een ander voertuig (welke precies is nog niet bekend).
Death is just another state of mind.
pi_131563003
quote:
1s.gif Op woensdag 25 september 2013 19:53 schreef AchJa het volgende:

[..]

Als "civiel" voertuig ja. Niet voor operationele doeleinden. Die aanbesteding loopt nog.
De Natres krijgt de Amarok wel, in ieder geval is daar al lang sprake van: dat telt toch niet echt als civiel?
pi_131563103
quote:
1s.gif Op woensdag 25 september 2013 19:57 schreef AchJa het volgende:

[..]

:')
Kom op, ik ben ook gewoon beëdigd :')
pi_131564090
quote:
1s.gif Op woensdag 25 september 2013 19:57 schreef AchJa het volgende:

[..]

:')
:D :D
  woensdag 25 september 2013 @ 20:28:37 #169
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_131564470
quote:
1s.gif Op woensdag 25 september 2013 19:35 schreef AchJa het volgende:

[..]

Lulkoek, plaats het dan in het geruchten topic.
Het is geen lulkoek helaasch
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_131564481
quote:
0s.gif Op woensdag 25 september 2013 19:55 schreef samthegreat5 het volgende:

[..]

De Natres krijgt de Amarok wel, in ieder geval is daar al lang sprake van: dat telt toch niet echt als civiel?
Met civiel wordt er meer gedoeld op het verplaatsen van personeel buiten een geweldsoptreden. Iets wat de NATRES vrijwel altijd doet. Dat zij dus mogelijk de Amarok hebben kan nog steeds verschillend zijn voor andere eenheden.
  woensdag 25 september 2013 @ 20:39:57 #171
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_131564904
quote:
0s.gif Op woensdag 25 september 2013 19:57 schreef samthegreat5 het volgende:

[..]

Kom op, ik ben ook gewoon beëdigd :')
Oh, dan hebben we niets gezegd.
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_131565363
quote:
1s.gif Op woensdag 25 september 2013 20:28 schreef Damaged het volgende:

[..]

Met civiel wordt er meer gedoeld op het verplaatsen van personeel buiten een geweldsoptreden. Iets wat de NATRES vrijwel altijd doet. Dat zij dus mogelijk de Amarok hebben kan nog steeds verschillend zijn voor andere eenheden.
Dat heldert de definitie van ''civiel'' in deze context voor mij inderdaad op..
pi_131567134
Die Amaroks zijn best prima voor ons reguliere werk. Alleen bij het stukje groen heb ik mn vraagtekens. Krijgt die Amarok bijvoorbeeld oorlogsverlichting?

En wat ik me ook afvraag: is het toegestaan dat er personen in de laadbak vervoerd worden?
Blood Sugar Sex Magik
  woensdag 25 september 2013 @ 21:34:48 #174
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_131567570

Best een coole auto toch? Ik wil hem wel in legergroen dan.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  woensdag 25 september 2013 @ 21:35:45 #175
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_131567627
Ik hoop trouwens dat die laadbak wel te overdekken valt met zeil ofzo. Ander voorzie ik dat tijdens een verplaatsing naar Duitsland de slaapzak en tent drijfnat geworden zijn.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')