Ik zou nog een update geven: die donderdag mochten we Kitty ophalen en kregen we gelijk de uitslag van de bloedtest en die was helaas niet goed. De waarde was 550 oid en dat wees op onherstelbare schade aan de nieren. De dierenarts dacht eigenlijk dat we misschien de volgende dag al terug zouden zijn met een hele zieke poes maar eigenlijk gaat het best goed met haar! (Op 1 blaasontsteking na maar die is bestreden met een Ab-prik). Inmiddels zijn we 2 weken verder en tot onze verbazing leeft ze nog steeds en lijkt ze ook niet echt ziek.quote:Op dinsdag 30 juli 2013 15:00 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Dan kan het van alles zijn... Tumor, ontsteking, een verstopte urineleider... Een echografisch onderzoek zou wat meer duidelijkheid kunnen bieden. Beterschap!
Vis voer ik niet vaak want mijn verwende krengen blieven het niet.quote:Op donderdag 15 augustus 2013 16:45 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Voer je ook geregeld een vis-menu? Dan is het niet nodig. Maar de meeste katten vinden zalmolie wel lekker![]()
Trouwens, niet te vaak rauw vis geven, want het bevat het enzym thiaminase, dat vitamine B1 afbreekt. Maar af en toe een rauw visje of dagelijks een klein beetje is wel lekker.Ongeveer 10% van het totaal is de richtlijn. Zalmolie bevat overigens geen thiaminase en mag dagelijks worden gegeven.
Vervelend dat de nierwaarden van Kitty slechter geworden zijn... Die 550 is kreatinine, neem ik aan? Weet je ook of ureum, kalium en fosfor slechter geworden zijn? Is de oorzaak van de vergrote nier al bekend?quote:Op donderdag 15 augustus 2013 17:23 schreef MissBliss het volgende:
[..]
Ik zou nog een update geven: die donderdag mochten we Kitty ophalen en kregen we gelijk de uitslag van de bloedtest en die was helaas niet goed. De waarde was 550 oid en dat wees op onherstelbare schade aan de nieren. De dierenarts dacht eigenlijk dat we misschien de volgende dag al terug zouden zijn met een hele zieke poes maar eigenlijk gaat het best goed met haar! (Op 1 blaasontsteking na maar die is bestreden met een Ab-prik). Inmiddels zijn we 2 weken verder en tot onze verbazing leeft ze nog steeds en lijkt ze ook niet echt ziek.
Eten ging in het begin wel erg moeizaam maar we hebben snoepjes en voer gevonden dat ze lust (voer voor hele kieskeurige kattennierdieet wil ze helaas niet). Ik ben natuurlijk heel blij dat ze het zo goed doet en ik weet ook wel dat het morgen ineens weer anders kan zijn, maar toch vind ik het heel gek dat ze niet ziek lijkt terwijl haar nierwaarden zo slecht waren. En ga ik denken of er misschien een fout is gemaakt en ook of ik niet iets moet doen (medicijn ofzo) om haar misschien nog langer te laten leven (zolang ze zich goedvoelt natuurlijk). Ik heb eigenlijk niet echt een vraag maar wilde dit toch even laten weten
Het niezen kan een bijwerking zijn van de inenting. Een vaccinatie tegen niesziekte bevat meestal afgezwakte levende niesziektevirussen. Een van de mogelijke bijwerkingen is een lichte vorm van niesziekte na de vaccinatie. Maar meestal optreedt het direct of binnen een paar dagen na de vaccinatie, niet een week later. Zolang het niezen de enige klacht is, zou ik mij geen zorgen over maken. Het moet wel binnen een paar dagen over zijn. Als de kat wit-groene neusuitvloeiing heeft, moeite met ademen, hoesten, sloom, niet eten ed, is het verstandig om een afspraak te maken bij je dierenarts.quote:Op donderdag 15 augustus 2013 20:21 schreef senesta het volgende:
Hallo!
Ik heb een vraagje.
Vorige week (08-08) zijn de katten hier ingeent.
Nu is één van mijn katers aan het niezen sinds gisteren en de rest vind ik ook wat makker dan anders. Kan dat een bijwerking zijn van de inenting?
Mijn halve Maine coon heeft dat ook, het is altijd op een plek waar zijn haar aan het vilten is.quote:Op woensdag 14 augustus 2013 18:31 schreef Cat22 het volgende:
Hallo dierenarts!
Een van mijn katten heeft regelmatig 'last' van klein witte vlokjes in zijn haar. Ziet eruit als roos, hij heeft er verder geen jeuk aan. Als ik veel van die vlokjes zie heeft hij ook meer last van klitten.
Wat is het? Roos, huidvet, iets anders? En wat zou ik er eventueel aan kunnen doen?
Ik borstel hem wekelijks.
Ik denk dat dat idd kreatinine is, toen we haar voor het eerst brachten was het de maximale hoogte (of hoger maar dat is niet meetbaar) en na het infuus was het dus gezakt tot 550 ongeveer, maar dat is nog steeds te hoog zei ze. Ik weet niks van de oorzaak want het klonk als zo'n hopeloze zaak dat we daar niet achteraan zijn gegaan. Wij kregen het idee dat ze nog geen 2 dagen zou overleven, maar nu is dat dus al 2 weken.quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 09:40 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Vervelend dat de nierwaarden van Kitty slechter geworden zijn... Die 550 is kreatinine, neem ik aan? Weet je ook of ureum, kalium en fosfor slechter geworden zijn? Is de oorzaak van de vergrote nier al bekend?
Je hebt ruwweg 2 soorten nierfalen: acuut en chronisch. Acuut nierfalen ontstaat plotseling en de prognose is afhankelijk van de oorzaak. Bij chronisch nierfalen gaan de nieren het steeds slechter doen en er is eigenlijk geen volledige genezing mogelijk. Bij chronisch nierfalen wordt er getracht met behulp van medicijnen en dieetmaatregelen de voortgang van de ziekte te remmen. Dit lukt helaas niet altijd. Er zijn trouwens katten met slechte bloedwaarden, die het verder nog oké doen (en andersom). Je behandel de kat, niet de bloedwaarden.
Voor een patiënt met nierfalen is het superbelangrijk om voldoende water te drinken. Ik heb al ergens wat tips gegeven over hoe je een kat aan het drinken krijgt. Als het mogelijk is, is het advies om over te stappen van droogvoer naar blik/natvoer. Dit omdat blikvoer 80% water bevat. En het liefst kattenvoer met weinig eiwit en fosfor gaan geven. Er zijn diverse soorten nierdieet in de handel. Soms lusten de katten ene soort niet, maar een ander soort weer wel. Beaphar maakt ook Nierdieet![]()
Heel veel sterkte met Kitty!
Ik zou in dit geval toch niet direct zulke grote FIP-beren op de weg zien.quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 10:08 schreef Cat22 het volgende:
Was ik weer... Zoals je je wellicht nog herinnert vang ik kittens op. Ik heb hier al eens een vraag geplaatst over een ventje wat niet wilde aankomen. Dit gaat nu goed, bij ruim zeven weken weegt hij nu 600 gram. Is nog te licht volgens de curve, maar hij is levendig, actief, eet goed zelf en komt per dag nu zo'n 20 gram aan, dus dat het is een kwestie van tijd voor hij kan gaan verhuizen. Maar nu was ik me wat aan het inlezen en kwam ook FIP tegen... Kan ook bij kittens voorkomen en de prognose is op zijn zachtst gezegd niet goed te noemen.
Even alles op een rijtje:
Bij geboorte netjes op gewicht (moederpoes is erbij en geeft goed melk)
Na drie weken groeistop, geen verandering in gedrag, komt wat dat betreft prima met het nest mee. Bijgevoerd waardoor hij op gewicht bleef, nadat hij het flesje gewend was at hij goed en na een week begon hij langzaam weer bij te komen.
Week later hetzelfde verhaal (levendig, niet groeien), al had bijvoeren nu sneller effect.
Al in al heeft hij dus ruim anderhalve week gewichtstoename gemist in twee fases. Hij heeft een rond buikje en spillepootjes (begint nu meer in verhouding te komen). Ik heb dat geweten aan zijn groei, waarbij hij wel groter werd, maar niet vetter. Maar nu begin ik me af te vragen of dit iets is wat ook bij FIP past.
Ik ben twee keer met hem naar de DA geweest en beide keren is er niets bijzonders ontdekt.
Maandag ga ik weer terug (rest van het nest krijgt de eerste enting, even overleggen over het ventje), maar ik was benieuwd of jij hier ook iets over kon zeggen. Want, naast dat het natuurlijk ontzettend sneu zou zijn als er een gerede kans is dat het FIP is, zou dat zijn adoptieverhaal behoorlijk kunnen beïnvloeden...
En, aanvullende vraag: vanaf welk gewicht zou jij een kitten enten? En heeft de enting nog invloed op een eventueel sluimerend FIP virus?
Tja, alleen jij kan de beslissing nemen wel of niet verdere onderzoeken/behandeling. Ik denk dat je even goed met je dierenarts moet praten over hoe schat hij de prognose op dit moment en of de verdere onderzoeken nog zin hebben. Helaas geven verdere onderzoeken en/of behandeling ook geen garantie dat het goed komt. Sterkte met je beslissing en beterschap voor Kitty!quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:06 schreef MissBliss het volgende:
[..]
Ik denk dat dat idd kreatinine is, toen we haar voor het eerst brachten was het de maximale hoogte (of hoger maar dat is niet meetbaar) en na het infuus was het dus gezakt tot 550 ongeveer, maar dat is nog steeds te hoog zei ze. Ik weet niks van de oorzaak want het klonk als zo'n hopeloze zaak dat we daar niet achteraan zijn gegaan. Wij kregen het idee dat ze nog geen 2 dagen zou overleven, maar nu is dat dus al 2 weken.
De nier was vergroot, dus het was geen chronisch nierfalen volgens de da (want dan zijn ze juist verschrompeld) en de oorzaak kon een tumor zijn of iets anders maar dat weten we dus niet. Andere nierwaarden weten we ook niet.
Natvoer wil ze niet eten, we zijn allang blij dat er nu brokjes ingaan. Ze drinkt wel veel (uit de wc het liefst).
Ik weet het niet zo goed, of ik nu nog een hele onderzoeken moet loslaten op die kat terwijl nierschade toch niet kan verbeteren en ze waarschijnlijk toch niet lang meer heeft. Maar aan de andere kant doet ze het nu heel goed dus en denk ik van: moet ik niet toch wat doen?
Ik krijg vandaag wel een levering van zooplus met ook nierdieet (brokjes), dus hopelijk wil ze die eten (gemengd met het lekkere voer).
Bedankt voor het antwoord!
Bedankt voor je antwoordquote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:22 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Ik zou in dit geval toch niet direct zulke grote FIP-beren op de weg zien.Zeker omdat je dierenarts de kitten al 2 keer onderzocht en niks gevonden heeft.
De diagnose FIP is ontzettend moeilijk te stellen (vaak pas achteraf bij sectie...). FIP komt meestal voor bij jonge katten (<2 jaar) of juist bij oudere katten. Ik heb nog nooit zo'n jonge kitten gezien met FIP verschijnselen, het jongste was een maand of 3.
Nogmaals, FIP staat in dit geval erg laag op mijn diagnose lijstje! Onderstaand verhaal alleen ter informatie en niet om jou bang te maken!![]()
Als een van de katten FIP heeft, dan mag je sowieso geen kittens meer opvangen voor een paar maanden (nadat jij eerst het hele huis grondig heb gedesinfecteerd). En er is altijd een vraag wat te doen met andere katten?... De andere kittens, de moederpoes en de andere katten zijn dan namelijk mogelijk ook besmet... Gelukkig ontwikkelen lang niet alle katten die met het FIP virus in contact komen, FIP! Deze ziekte is dodelijk, dus als een kat het heeft, is er geen sprake van wel of niet adopteren, maar moet je beslissen wanneer je de kat in moet laten slapen...![]()
Er zijn zo veel oorzaken waarom de kitten niet goed groeit. En meestal kom je er niet achter, maar heb je over een jaar een kat van 6 kg op je schoot zitten.De nieuwe eigenaren moeten de kitten goed blijven monitoren en misschien toch regelmatig voor een controle naar een dierenarts gaan (dus even 1-2 extra controle inlassen het eerste halfjaar). Zolang de kitten blijft groeien en verder geen andere klachten vertoont, zou ik mij geen zorgen maken.
Ik vind 600 gram op de leeftijd van 7+ weken helemaal niet klein! Wat voor mega-kittens zijn de rest dan?Qua gewicht kan hij zeker ingeënt worden, maar je moet verder met je dierenarts overleggen wat hij/zij er van vindt.
En stop met het googelen naar enge dingen!
Nou, de dierenarts was vrij negatief en dacht dat het geen zin zou hebben, maar nu het zo goed gaat, zal ik ze volgende week toch eens bellenquote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:27 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Tja, alleen jij kan de beslissing nemen wel of niet verdere onderzoeken/behandeling. Ik denk dat je even goed met je dierenarts moet praten over hoe schat hij de prognose op dit moment en of de verdere onderzoeken nog zin hebben. Helaas geven verdere onderzoeken en/of behandeling ook geen garantie dat het goed komt. Sterkte met je beslissing en beterschap voor Kitty!
Worden de kittens ook per kg verkocht?quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:32 schreef Cat22 het volgende:
[..]
Bedankt voor je antwoordMisschien kwam mijn post wat te bezorgd over, maar er leken opeens wat dingen te goed te kloppen en een deskundig oordeel is dan nooit weg. Maar, zoals je zegt, kan ook best wat anders zijn en nu doet het ventje het prima.
Grappig dat jij 600 gram niet te klein vindt. Bij mijn opvangorganisatie beschouwen ze dat aan de magere kant. En als ik kijk naar de 750 gram die wat broers en zussen al wegen is hij een kleintje.Ik heb ze regelmatig nog wat zwaarder gehad zelfs.
![]()
Zou mooi zijn als hij ook geënt mag worden, kan hij meteen met de troep mee. Eens kijken wat de DA maandag zegt. Beleid van het asiel is dat kittens pas vanaf 750 gram mogen verhuizen (en uiteraard geënt zijn en daarvan bij mij zijn bijgekomen) maar daar mag hij bij mij rustig naartoe groeien.
quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:32 schreef MissBliss het volgende:
[..]
Nou, de dierenarts was vrij negatief en dacht dat het geen zin zou hebben, maar nu het zo goed gaat, zal ik ze volgende week toch eens bellen
Geen zorgen, de prijs is per eenheid, niet per kilo!quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:55 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Worden de kittens ook per kg verkocht?Hoe dikker, hoe duurder?
In principe is het natuurlijk goed dat het asiel de minimale eisen stelt. Maar 600 gram is niet super klein. Ik heb ook de kittens gezien die de helft van de grootte van hun nestgenoten waren en geen problemen hadden.
quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 12:05 schreef Cat22 het volgende:
[..]
Geen zorgen, de prijs is per eenheid, niet per kilo!Volwassen poezen zijn zelfs goedkoper.
Onze ervaring is dat lichtere kittens in de eerste weken na plaatsing vaker gezondheidsprobleempjes krijgen. En het is -zeker voor nieuwe gastgezinnen- handig om een 'harde' richtlijn te hebben voor de kittens weg mogen. Naast het algemene beeld wat je van het katje hebt natuurlijk.
Ze eet redelijk, niet goed helaas. De andere kat jaagt haar niet weg.quote:Op donderdag 15 augustus 2013 12:00 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Goed plan![]()
De vermagering komt doordat de kat of niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt of te veel energie ergens verliest of verbruikt. Dus je moet inderdaad heel kritisch naar zijn dieet kijken. En of de kat voldoende gelegenheid krijgt om zijn eten op te eten. Stress?
Het verliezen van energie kan door een nierprobleem komen, maar ook bijvoorbeeld door een long- of een hartprobleem, of een probleem in het maag-darmkanaal. Dan is er een nader onderzoek (röntgenopnames en/of echo) nodig om de diagnose te kunnen stellen.
Bij oude katten is het belangrijk om hun regelmatig te wegen en het gewicht te noteren. Bij jouw kat lijkt het mij verstandig om dat minimaal elke week te doen.
Succes!
Jullie zijn goed bezig!quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 16:21 schreef Angelfrouk het volgende:
[..]
Ze eet redelijk, niet goed helaas. De andere kat jaagt haar niet weg.
Stress heeft ze ook niet voor zover ik kan nagaan.
Dierenarts zei dat ze wat vollig klonk, dus de dame heeft een antibiotica kuur meegekregen. Na onze vakantie gaat ze weer even terug en krijgt ze nogmaals een bloedonderzoek en een urineonderzoek voor haar nieren.
Dierenarts vroeg ook nog hoe oud ze was toen we haar kregen omdat sommige mensen denken te weten hoe oud hun katten zijn. Nou viel dat bij ons wel mee. Ze was 6 weken toen ik haar uit het asiel haalde, heel veel ouder dan volgende week precies 12 jaar zal ze dus niet zijn
Bedankt voor uw reactie.
Valium begint te werken ongeveer 20-30 min na het doorslikken van een tablet. Het klinkt trouwens als een dringende vraag, dus ik zou in zulke gevallen direct je eigen dierenarts bellen! Het niet kunnen plassen is spoed!quote:Op zaterdag 17 augustus 2013 20:41 schreef RenRen- het volgende:
Uh. Mag ik vragen hoe snel Valium werkt? Onze chi moet valium om zijn spieren te ontspannen zodat we hem kunnen laten plassen door het eruit te drukken, maar het gaat steeds moeizamer. Dus ik vroeg me af hoeveel minuten/uren na het geven van een halve pil ideaal is
LOLquote:Op zondag 18 augustus 2013 01:23 schreef tonja het volgende:
Ik denk net iets ontdekt te hebben
Had vanavond een gevecht om de voeding bij Harry erin te krijgen. Hij pikt na wekenlang gesodemieter aan zijn lijf helemaal niets meer.
Nu had ik al gemerkt dat ze reageren op gemiauw van youtube filmpjes en ik dacht als ik nou eens op 'happy meowing' zoek.
Dat werkt dus als een trein. Har heeft uren beledigd onder mijn eettafel gezeten, maar toen ik dat filmpje afspeelde kwam ie weer buurten
We weten al waarom hij niet kan plassen, alle stress daaromheen hebben we al gehadquote:Op maandag 19 augustus 2013 09:26 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Valium begint te werken ongeveer 20-30 min na het doorslikken van een tablet. Het klinkt trouwens als een dringende vraag, dus ik zou in zulke gevallen direct je eigen dierenarts bellen! Het niet kunnen plassen is spoed!
Oh, wat sneu voor jullie chi...quote:Op maandag 19 augustus 2013 09:41 schreef RenRen- het volgende:
[..]
We weten al waarom hij niet kan plassen, alle stress daaromheen hebben we al gehad![]()
Long story short, woensdag de 7e zakte hij door zijn linkerachterpoot en die bleef niks doen, wij naar de dierenarts, zij zeiden dat hij een hernia heeft. 6 weken benchrust. Prima, maar donderdagochtend ging hij achteruit, beide achterpoten en staart deden niks meer. Hoppa, naar Dordrecht voor een MRI. Geen hernia te zien, dus wij in de stress. Vrijdag toch wel een hernia te zien, type 3 ofzo, want de hernia die te zien was op de foto zou de klachten niet verklaren. Maar ondertussen kon hij niet poepen, plassen of lopen. Of kwispelen.
Maandag moesten we even terugkomen, maar toen vertoonde hij alweer vooruitgang. Zijn rechterachterpoot-uitval was tijdelijk (maar komt nog wel af en toe terug) en op zijn linksachter kon hij alweer een beetje leunen soms. En hij kwispelde als we de kamer binnenkwamen. Nu gaat het stapje bij beetje beter, maar wel met 2 stappen voor- en 1 stap achteruit. En we moeten dus iedere x uur zijn blaas leegdrukken. Volgens het ziekenhuis komt die functie uiteindelijk weer terug als hij weer kan lopen, dus we hopen maar.
Uhh... Dat denk ik danquote:Op maandag 19 augustus 2013 09:52 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Oh, wat sneu voor jullie chi...![]()
Een stadium III hernia, als ik het goed begrijp? Ik hoop dat het snel beter wordt met rust en medicijnen!
Dat is inderdaad een bijzondere plek, zo laag in de rug... Maar zo te lezen, zit er al wat verbetering in en hopelijk komt het helemaal goed.quote:Op maandag 19 augustus 2013 09:55 schreef RenRen- het volgende:
[..]
Uhh... Dat denk ik danHet kwam erop neer dat hij waarschijnlijk een klap heeft gehad en dat de wervels weer op hun plek zijn geschoten, maar het ruggemerg wel schade heeft, of zo. Daarom was er niks te zien op de MRI.
Ja echt megasneu, ook op zo'n a-typische plek, tussen de twee wervels vóór zijn staart. Maar zelf lijkt hij er sinds eergisteren minder last van te hebben. Hij wil opeens rennen en spelen (Wat natuurlijk niet mag. Maar dan doen we de benchdeur open en dan schiet hij eruit), dus ik heb het idee dat hij zich ook al beter voelt, en dat vind ik ook wel belangrijk.
Ik heb om 1 uur een afspraak bij de DA. Hij eet goed dus ik neem aan dat de sonde eruit mag.quote:Op maandag 19 augustus 2013 09:29 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
LOL![]()
Maar krijgt Harry nog zijn sonde-voeding?
Prettige vakantiequote:Op maandag 19 augustus 2013 16:10 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
Even een mededeling: ik ben van 29 augustus tot 23 september op vakantie(internetvrij
). Dus heb je nog een (dringende) vraag, graag vóór 29 augustus posten.
quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 13:54 schreef Iwanius het volgende:
Ik heb een vraag m.b.t voederen. Tegenwoordig lees je dat men eenden en ganzen niet moet voederen daar dit vaak gebeurd met brood. Wat als iemand bijvoorbeeld krentenbollen of stukken cake geeft (gewoon wat nog goed is dus)
Het geven van (wit) brood is inderdaad niet goed. Een klein beetje meergranen brood zonder zout mag wel. Het bijvoeren in de periode tussen april en oktober is sowieso niet nodig. Het bijvoeren zorgt voor te grote populatie ganzen/eenden en dus veel overlast. Bovendien gaat het overtollige voer rotten in het water, wat schadelijk is voor de vogels en andere waterdieren. Als je toch wil bijvoeren, dan is het beste om een speciaal eendenvoer te kopen of een universieel vogelvoer, bijv. Beaphar Sivo Start.quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 13:54 schreef Iwanius het volgende:
Ik heb een vraag m.b.t voederen. Tegenwoordig lees je dat men eenden en ganzen niet moet voederen daar dit vaak gebeurd met brood. Wat als iemand bijvoorbeeld krentenbollen of stukken cake geeft (gewoon wat nog goed is dus)
Vraag 1: heb je toevallig een foto? Katten met witte vacht hebben in de zon snel last van de verbrande neus en oren, dus eigenlijk is het verstandig om de oren en het puntje van de neus in te smeren met (kinder) zonnebrandcreme. Maar als ik het goed begrijp, is het een schildpadpoes en niet een volledig witte kat?quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 15:05 schreef Heaven7 het volgende:
Vraagje over ons schildpaddenpoesje, ze heeft soms wel eens een zwart korstje in haar neus die je wel weg kan krabbelen maar wat lastig, het doet haar geen pijn want ik mag krabbelen wat ik wil, tevens heeft ze tegelijkertijd met het zwarte in haar neusje wel eens een donkerder gekleurde plek op haar neus die altijd roze en compleet witte vacht is, soms lijkt dat dus te gaan verkleuren naar donkerder, het zijn geen wondjes (op haar neus tenminste) en soms verdwijnt het ook weer. Heb allerlei enge dingen over huidkanker gelezen maar als ik plaatjes google lijkt het daar niet op, ze heeft het ook alleen bij haar neus, nergens anders. Wat zou dit kunnen zijn en is het reden naar de dierenarts te gaan?
Een andere vraag over onze kater die nu 3 is en een blaasgruispatient, al sinds jaar en dag spuugt hij af en toe. Hij lijkt verder kerngezond, is speels en zit goed in zijn vacht. Soms zijn het haarballen, soms is het compleet onverteerd eten. Ik heb ook het idee dat hij soms te gulzig eet, zelfs zonder te kauwen. Hij krijgt Royal Canin urinairy SO. Soms spuugt ie 3 keer per week en soms een maand niet. Enig idee waar dit aan kan liggen?
Wow bedankt voor je snelle reactiequote:Op dinsdag 20 augustus 2013 15:13 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Vraag 1: heb je toevallig een foto? Katten met witte vacht hebben in de zon snel last van de verbrande neus en oren, dus eigenlijk is het verstandig om de oren en het puntje van de neus in te smeren met (kinder) zonnebrandcreme. Maar als ik het goed begrijp, is het een schildpadpoes en niet een volledig witte kat?
Vraag 2: Is het begonnen sinds je overgestapt bent naar dit voer? Hoe vaak wordt hij ontwormd? Is het een langharige kat?
Ik bedoel eigenlijk een foto van dat korstjequote:Op dinsdag 20 augustus 2013 15:26 schreef Heaven7 het volgende:
[..]
Wow bedankt voor je snelle reactieHet is een schildpadje of lapje met een witte neus idd die niet buiten komt. Zo ziet ze er ongeveer uit maar dan met een wit snoetje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tortoiseshellcat.jpg
En onze kater krijgt dit voer al sinds het vastgesteld is van zijn gruis zo'n 2 jaar geleden denk ik.. Ook dit is een binnenkat, ontwormen heb ik voor het laatst een jaar geleden gedaan, hij is niet langharig nee maar allebei de katten zijn wel non stop in de rui zon beetje.
Ah sorryquote:Op dinsdag 20 augustus 2013 15:55 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Ik bedoel eigenlijk een foto van dat korstje![]()
Wat betreft het braken: in eerste instantie toch even ontwormen, ondanks dat hij niet buiten komt. Het advies is in principe minimaal 4 x per jaar, ook bij de katten die niet buiten komen. Of eerst de ontlasting laten onderzoeken en dan indien nodig ontwormen.
Maar ik zie ook dat hij soms de haarballen uitbraakt.... Je zou eventueel een middel kunnen geven dat de haarballen kan helpen voorkomen, bijvoorbeeld een Maltpasta, of iets met psyllium, zoals Beaphar Darmreiniger. En het stimuleren van het drinken is superbelangrijk, zeker omdat hij de blaasproblemen heeft (gehad). Ik heb al wat tips gegeven over het stimuleren van het drinken bij de katten (een waterfonteintje kopen, ed).
Ik zou mij geen zorgen maken, dat zijn waarschijnlijk inderdaad wat verkleurde snotjes, die verder geen kwaad kunnen. Als de kat gaat niezen of andere klachten vertonen, dan toch even een afspraak maken.quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 15:58 schreef Heaven7 het volgende:
[..]
Ah sorryUhm nee foto heb ik niet, het zag eruit als een zwart snotje, zeg 2 tot 3 mm lang, ik dacht dat het los zat maar toen ik het wilde wegpulken bleek het vast te zitte maar last heeft ze er niet van. Het zat echt in der neusgat en er zaten wat kleinere zwarte minisnotjes dingetjes omheen die ik makkelijker weg kon krabben, het was niet heel hard.
Ontworming check hoewel ik zelf niet denk dat hij wormen heeft.
Bedankt voor je adviezen!quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 16:19 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Ik zou mij geen zorgen maken, dat zijn waarschijnlijk inderdaad wat verkleurde snotjes, die verder geen kwaad kunnen. Als de kat gaat niezen of andere klachten vertonen, dan toch even een afspraak maken.
Ik denk eigenlijk dat dat de sproetjes zijn. Die komen op, maar verdwijnen soms weer.quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 16:20 schreef Heaven7 het volgende:
[..]
Bedankt voor je adviezen!
En geven die snotjes dan ook af elders op der vachtje op haar neus? Het lijkt erop alsof de haartjes zelf nog wel wit zijn maar de huid eronder wat donkerder gekleurd is af en toe maar dat verdwijnt dus ook weer..
Hoef ik me over het overgeven ook geen zorgen te maken?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Hij heeft er helemaal geen last van, dus ik wil het niet afplakken of zo, moet ik dit ontsmetten ondanks dat het niet bloedt? Ik probeer hem zo vaak mogelijk een shirtje aan te doen om te voorkomen dat ie met spelen met de andere honden nog meer schade oploopt.
Nog tips?
[ Bericht 0% gewijzigd door oh-oh op 20-08-2013 16:45:00 ]Op dinsdag 20 december 2011 03:07 schreef minthy het volgende:
Zelfs ik zou oh-oh doen, alleen al op basis van haar postgedrag en ui O+
'Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.'
( Groucho Marx )
Jullie hebben natuurlijk een hele speciale katquote:Op dinsdag 20 augustus 2013 16:29 schreef Dagonet het volgende:
Mijn kat gaat vrijdag naar een kattenpension voor de vakantie, hij is daar eerder geweest, dat gaat prima, maar het vervoer er naartoe en weer naar huis is altijd een drama. Zodra hij z'n reisbak ziet (een grote kennel cab, eigenlijk voor een kleine hond) dan stresst hij al en zodra het deurtje achter hem dicht gaat dan sproeit hij, of hij plast, dat kan ook, het is iig een bende in dat ding en hij wordt er ook zo vies van.
Is er iets tegen die stress te doen?
quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 16:39 schreef oh-oh het volgende:
Ik heb ook nog wel een vraagje.
Ik heb een oud hondje, meneer is van 24-1-1998.
Hij heeft al jaren een slecht hart en kan niet meer onder narcose. Het is een chinese naakthond.
Nou heeft ie ook al jaren een lelijke ouderdomswrat op zijn flank.
Ding is ongeveer zo groot als een bruine boon?
Groeit wel een beetje maar niet heel erg hard, en hij kan toch niet meer onder zeil dus tja.
Maar nu heeft ie hem laatst opengehaald, en ik zie hem net in de zon liggen er mee, het ziet me er toch nasty uit![]()
Het is droog, bloed niet, ziet er denk ik wat heviger uit door de zon.
Op deze foto zie je de wrat goed zitten, op zijn rechterflank.
[ afbeelding ]
Foto van hoe hij er nu uitziet onder een spoiler:Het ontsmetten hoeft in principe niet. Eventueel kan je een honingzalf of een calendulazalf gebruiken om de genezing te bevorderen. De definitieve oplossing is helaas toch dat ding weg te laten halen. Soms kan een dierenarts een gesteelde wrat met een locale verdoving weghalen. Dat hangt vanaf waar het zit, hoe groot het is en of je hond het toelaat. Helaas lukt het met een locale anesthesie soms niet om een wrat ruim weg te halen en kan het terugkomen. Overigens kan je van de buitenkant niet zien of het inderdaad een wrat is (een goedaardig gezwel) of toch iets anders. Alleen een pathologisch onderzoek van het bultje kan de uitkomst bieden.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Hij heeft er helemaal geen last van, dus ik wil het niet afplakken of zo, moet ik dit ontsmetten ondanks dat het niet bloed? Ik probeer hem zo vaak mogelijk een shirtje aan te doen om te voorkomen dat ie met spelen met de andere honden nog meer schade oploopt.
Nog tips?
Bij de da kiepert ie om van de stress, dus als t ff niet hoeft ga ik niet met hem.quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 16:50 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Het ontsmetten hoeft in principe niet. Eventueel kan je een honingzalf of een calendulazalf gebruiken om de genezing te bevorderen. De definitieve oplossing is helaas toch dat ding weg te laten halen. Soms kan een dierenarts een gesteelde wrat met een locale verdoving weghalen. Dat hangt vanaf waar het zit, hoe groot het is en of je hond het toelaat. Helaas lukt het met een locale anesthesie soms niet om een wrat ruim weg te halen en kan het terugkomen. Overigens kan je van de buitenkant niet zien of het inderdaad een wrat is (een goedaardig gezwel) of toch iets anders. Alleen een pathologisch onderzoek van het bultje kan de uitkomst bieden.
Dank je wel voor de tips, consequent blijven is soms de grootste valkuil als ie weer met superzielige oogjes t eten uit je mond staart maar daar zullen we dan zelf wat harder in moeten gaan worden!quote:Op woensdag 21 augustus 2013 17:22 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
Heel goed dat jullie het overgewicht van jullie hond willen aanpakken!
De grootste valkuil van alle diëten is consequent blijven! En volhouden! Dus in dit geval zou ik op het voer dat voorgeschreven is door de dierenarts blijven. Dagelijks de hoeveelheden die de dierenarts heeft aangegeven afwegen op een keukenweegschaal en niks extra's geven. En als er toch iets extra's gegeven is, dan consequent die extra calorien eraf halen van de dagelijkse portie voer.
Kipfilet en sperziebonen zijn geen volleding hondenvoer! En Bonzo Mini is geen afvaldieet.
De meeste dierenartspraktijken hebben een (gratis) afvalprogramma voor de honden. Daarbij krijgen jij en jouw hond de begeleiding van een gediplomeerde assistente. Maar het belangrijkste is dus consequent blijven! Voer afwegen. En erg kritisch kijken naar de tussendoortjes die de hond krijgt! Realiseer zich wel dat bijvoorbeeld een blokje kaas voor een Maltezer ongeveer net zo "dikmakend" is als een Big Mac voor een mens!
Lichaamsbeweging is uiteraard goed voor het opbouwen van de conditie en de spiermassa en voor het verbranden van vet. Wel langzaam opbouwen, zeker als de hond niet gewend is om veel te bewegen. Dus niet gelijk een uur gaan lopen als de hond normaal gesproken maar 5 minuten per keer uitgelaten wordt. Wat ook gezond en fun is, is een sport gaan beoefenen samen met je hond, bijvoorbeeld agility of dog dance of canicross. Ook goed voor de eigen kilootjes.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 17:23 schreef oh-oh het volgende:
En veel meer gaan bewegen ook!
Ik heb altijd last van mensen die denken dat ze mijn kleine chihuahua plofkip wel even een hele plak kaas of zo mogen geven
Het is super lastig, maar probeer vol te houden! En blij zijn met elk behaald resultaat! 1 kg uit 4 kg afvallen is altijd beter dan helemaal niet afvallen!quote:Op woensdag 21 augustus 2013 17:58 schreef BendeBielzen het volgende:
[..]
Dank je wel voor de tips, consequent blijven is soms de grootste valkuil als ie weer met superzielige oogjes t eten uit je mond staart maar daar zullen we dan zelf wat harder in moeten gaan worden!
We gaan er hard aan werken!!!
Moet om 10 uur weer bij de DA zijn.... Maar goed, uiteindelijk komt het wel goed.quote:Op donderdag 22 augustus 2013 09:20 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Super schattig!![]()
Mooi dat zij weer zo'n hecht stel zijn!
Die kleine dikke prop van mij is geholpen, dat was ze al toen ik haar kreeg ( gelukkig maar, ik heb drie open reuenquote:Op donderdag 22 augustus 2013 09:16 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Lichaamsbeweging is uiteraard goed voor het opbouwen van de conditie en de spiermassa en voor het verbranden van vet. Wel langzaam opbouwen, zeker als de hond niet gewend is om veel te bewegen. Dus niet gelijk een uur gaan lopen als de hond normaal gesproken maar 5 minuten per keer uitgelaten wordt. Wat ook gezond en fun is, is een sport gaan beoefenen samen met je hond, bijvoorbeeld agility of dog dance of canicross. Ook goed voor de eigen kilootjes.
Mooie dame, toch?quote:Op donderdag 22 augustus 2013 09:23 schreef oh-oh het volgende:
[..]
Die kleine dikke prop van mij is geholpen, dat was ze al toen ik haar kreeg ( gelukkig maar, ik heb drie open reuen). Ze wandelt minstens 2.5 uur per dag, vaak meer. Ik durf haar niet meer te wegen, die weegt echt 3.6 of zo, ze zou denk ik krap aan 3 kilo mogen wegen maximaal. Maar ze jat vreten van de jongens, ze staat overal te schooien en niemand luistert naar me. En ik maar braaf 40 gram per dag voor haar afwegen
![]()
[ afbeelding ]
Maar goed, ze kan prima lopen en rennen, ze heeft een goede conditie, dat scheelt ook wel weer.
Ik neem nooit meer een teef hoor, gewoon open reuen voor mij
Succes weer bij de DA!quote:Op donderdag 22 augustus 2013 09:21 schreef tonja het volgende:
[..]
Moet om 10 uur weer bij de DA zijn.... Maar goed, uiteindelijk komt het wel goed.
En weer terug, Hij heeft nu een pleister met een opengeknipte sok om zijn nek. De wond was al dichtquote:Op donderdag 22 augustus 2013 10:10 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Succes weer bij de DA!
quote:Op donderdag 22 augustus 2013 10:33 schreef tonja het volgende:
[..]
En weer terug, Hij heeft nu een pleister met een opengeknipte sok om zijn nek. De wond was al dicht. Dinsdag weer terug voor de laatste controle.
Hij is 1 ons aangekomen
Het traplopen is natuurlijk meer belastend voor de gewrichten dan gewoon lopen. Bij jonge honden van grote rassen moet je voorzichtig zijn met het traplopen gedurende hun eerste levensjaar. Het is wel verstandig om een pup al vanaf het begin te leren traplopen (en dat af en toe blijven herhalen). Een 60 kg hond een trap op of afsleuren als hij de trappen eng vindt, is echt niet te doen.quote:Op donderdag 22 augustus 2013 10:40 schreef Kper_Norci het volgende:
Beste DigitaleDierenArts,
Het schijnt zo te zijn dat traplopen voor honden niet zo goed is, dat ze pas vanaf 2 jaar eigenlijk mogen traplopen, en dat het dan nog niet zo goed is. Is dat ook zo, hoe denk jij daarover? Nu heb ik zelf geen honden, maar wel 2 katten en ik vroeg me af hoe het dan bij katten is. Want de mijne hebben net zoals andere katten meerdere keren per dag de gekke 5 minuten, heel vaak stormen ze dan achter mekaar aan door het huis, trap op, trap af en dat gaat echt met een noodgang. Kunnen mijn katten daar dan ook op latere leeftijd last van krijgen?
Verder zag ik hierboven iets staan over overgewicht, ik denk dat één van mijn katten ook een beetje overgewicht heeft, alleen is het best moeilijk te zien vanwege een nogal dikke vacht, en hij is sowieso altijd al wat forser geweest dan zijn broertje. Het leuke is dat Sjors (de dikke) gek is op een laserpennetje, die rent zich de longen uit zijn lijf achter het rode stipje aan, dus is het een goeie optie om hem zo wat meer lichaamsbeweging te geven. Maar ik wil hem ook niet helemaal uitputten. Hoe kan ik zien aan de kat wanneer het genoeg is geweest? Dat ie niet oververhit raakt. Een hond doet zijn tong uit zijn bek om te zweten zeg maar, hoe is dat met een kat? Stopt ie gewoon vanzelf als ie het te warm krijgt, of te moe wordt?
quote:Op donderdag 22 augustus 2013 10:10 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Mooie dame, toch?![]()
Een beetje volslank, maar dat kan echt veeeeeel erger:
[ afbeelding ]![]()
2,5 uur per dag wandelen is een flinke portie beweging voor een chi!
Mag je die 2e foto wel hier plaatsen van je chi?quote:Op donderdag 22 augustus 2013 11:48 schreef oh-oh het volgende:
[..]Nee, dat is dr voordeligste foto, met die appelkop voor dat ploflijf.
Hier zit ze er op dr onvoordeligst bij![]()
[ afbeelding ]
Ze is vetter dan twee van mijn chinezen
Oh ja dat komt me van mezelf ook heel bekend voor....quote:Op donderdag 22 augustus 2013 13:42 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Mag je die 2e foto wel hier plaatsen van je chi?![]()
Zij heeft nog zo haar best gedaan op de eerste foto met haar Duckface![]()
![]()
Ik moet denken aan
[ afbeelding ]
quote:Op donderdag 22 augustus 2013 13:42 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Mag je die 2e foto wel hier plaatsen van je chi?![]()
Zij heeft nog zo haar best gedaan op de eerste foto met haar Duckface![]()
![]()
Ik moet denken aan
[ afbeelding ]
Plof Krielkip is in dit geval de juiste termquote:Op donderdag 22 augustus 2013 14:00 schreef oh-oh het volgende:
[..]Voor dr 40 gram vreten per dag heeft ze dat vast wel over
![]()
Maar je snapt haar koosnaampje Plofkip nu wel toch?
Oh die is herkenbaar jaquote:Op donderdag 22 augustus 2013 13:42 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Mag je die 2e foto wel hier plaatsen van je chi?![]()
Zij heeft nog zo haar best gedaan op de eerste foto met haar Duckface![]()
![]()
Ik moet denken aan
[ afbeelding ]
quote:Op donderdag 22 augustus 2013 16:16 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Oh die is herkenbaar ja![]()
Evene en update van Cas: nadat ik hier gepost had, wilde ik mijn DA bellen. Eerst wilde ik hem nog even wegen, (eh Cas dus, niet de DA.....) om zijn gewicht door te kunnen geven aan de DA.
Ik weet niet hoe het kon gebeuren, maar ik denk dat Cas gehoord heeft dat 'ie anders misschien naar de DA zou moeten, dus meneer was prompt aangekomen.....dik over de 1300 gram heen. Inmiddels zit 'ie rond de 1430-1450 gram.
Niet? Ik dacht wel lekker voor de kerstquote:Op donderdag 22 augustus 2013 16:23 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]![]()
Als hij maar geen plof konijn wordt
Is hijgen bij katten altijd een verontrustend teken? Mijn kat (1 jaar) liep een paar weken geleden toen het zo heet was (30+ graden) ontzettend te hijgen buiten. Volgens mij snapte ze gewoon niet dat het te warm was om rond te rennen. Ik heb haar toen een beetje nat gemaakt en binnen gehouden, en verder heeft ze nergens last van. Ik heb het haar sinds het is afgekoeld ook niet meer zien doen.quote:Op donderdag 22 augustus 2013 11:44 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Een kat die het te warm heeft, gaat hijgen (dus ademen met zijn bek openen) en wordt erg rusteloos. Het hijgen is bij de honden een meer of minder normaal gedrag, bij de katten is het echter een verontrustend teken. Soms kunnen de katten het doen van stress, maar als je vermoed dat je kat het benauwd heeft, is het verstandig om direct een dierenarts te bellen.
Katten gaan pas hijgen als zij tegen de overhitting aan zitten! Voor een hond is het hijgen een normaal gedrag, maar een kat gaat pas hijgen als zij erg gestressed is of oververhit dreigt te raken. Je kat heeft blijkbaar de situatie niet goed ingeschat... Het is namelijk niet gezond om met +30 graden te gaan rennen... Maar ja, het is een tiener van 1 jaar oud, dus zulke dingen kunnen gebeuren.quote:Op donderdag 22 augustus 2013 16:59 schreef teirnon het volgende:
[..]
Is hijgen bij katten altijd een verontrustend teken? Mijn kat (1 jaar) liep een paar weken geleden toen het zo heet was (30+ graden) ontzettend te hijgen buiten. Volgens mij snapte ze gewoon niet dat het te warm was om rond te rennen. Ik heb haar toen een beetje nat gemaakt en binnen gehouden, en verder heeft ze nergens last van. Ik heb het haar sinds het is afgekoeld ook niet meer zien doen.
Als je beestje duidelijk last en zelfs pijn heeft, waarom ga je dan niet naar je dierenarts ipv online te vragen?quote:Op zaterdag 24 augustus 2013 15:15 schreef Fascination het volgende:
M'n black & tan teckel van 10 heeft sinds een tijdje last van gele nagels en ook een (of meerdere) loszittende nagel(s). Blijkbaar is dit voor hem erg pijnlijk, want als ik de nagels alleen maar even aanraak, begint hij al te grommen en te happen. Hij loopt de laatste tijd ook erg traag en een beetje moeilijk. Wat zou dit kunnen betekenen en kan het verholpen worden?
Hier een foto ter illustratie:
[ afbeelding ]
Er kunnen een aantal oorzaken zijn, bijvoorbeeld een schimmelinfectie, een auto-immuunziekte ziekte (problemen met zijn eigen afweer) of een voedingstekort. Het is zeker verstandig om een afspraak te maken bij je dierenarts om dat goed te laten onderzoeken en te laten behandelen!quote:Op zaterdag 24 augustus 2013 15:15 schreef Fascination het volgende:
M'n black & tan teckel van 10 heeft sinds een tijdje last van gele nagels en ook een (of meerdere) loszittende nagel(s). Blijkbaar is dit voor hem erg pijnlijk, want als ik de nagels alleen maar even aanraak, begint hij al te grommen en te happen. Hij loopt de laatste tijd ook erg traag en een beetje moeilijk. Wat zou dit kunnen betekenen en kan het verholpen worden?
Hier een foto ter illustratie:
[ afbeelding ]
Nee, in principe moet het probleemloos kunnen gaan... Het kan zijn dat de nageltjes splijten omdat zij te zacht zijn. Wat voor voeding krijgt je konijntje en komt hij buiten? Zonlicht is belangrijk voor de konijntjes ivm aanmaak van vitamine D.quote:Op zaterdag 24 augustus 2013 19:16 schreef Gwywen het volgende:
Voor als je er weer bent, heb ik ook een vraagje.
Als ik de nagels van mijn konijnen knip, splijten ze helemaal en dat ziet er nogal akelig uit. Kan zo'n "barst" in de nageltjes niet doorsplijten tot in het leven?
Of is het normaal dat de nageltjes splijten als ik ze knip? (Met speciaal konijnenkniptangetje)
Alvast bedankt
Ze eten konijnenbix, verse groenten, paardensla en ander vers spul dat ik buiten pluk. De konijntjes zijn jaar rond (behalve bij zeer strenge vorst) buiten en hebben 's morgens zon in hun hok.quote:Op zondag 25 augustus 2013 17:54 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Nee, in principe moet het probleemloos kunnen gaan... Het kan zijn dat de nageltjes splijten omdat zij te zacht zijn. Wat voor voeding krijgt je konijntje en komt hij buiten? Zonlicht is belangrijk voor de konijntjes ivm aanmaak van vitamine D.
Het kan ook zijn dat je schaartje niet meer scherp is!
Wow! Dat is erg bijzonder! Ik heb dit nog nooit in het echte leven gezien, alleen in de boeken er over gelezen. Ik denk dat het "heterotropic bone formation" is. Dit betekent dat er botweefsel gevormd wordt, waar het niet hoort. In het oog dus. Het is nogal zeldzaam! Helaas is er nog niet zo veel over bekend. Er wordt gedacht dat het misschien iets te maken heeft met de afzetting van vitamine C in het oog, waardoor er botweefsel gevormd wordt. Maar het komt niet door een overdosering aan vitamine C oid, dus gewoon vitamine C blijven geven!! Het is ook nog niet duidelijk of het schadelijk is en of het pijnlijk is. Ik zou mij dus niet direct zorgen maken over die witte/roze rand.quote:Op zondag 25 augustus 2013 00:42 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Beste DigitaleDierenarts,
Ik hoop dat je me kunt helpen met een vraag over mijn caafje.
Mijn oudste cavia (7) heeft al sinds een paar jaar een vreemde wittige, hier en daar rozeachtige, rand bij haar iris. Het lijkt wel over de iris te lopen, vlak onder (of in?) het hoornvlies.
Haar ogen zijn nogal groot en gevoelig en er zit weleens een strootje of haartje in, wat ik er dan uit probeer te spoelen. Toen ze een keer een oogontsteking had vroeg ik de dierenarts wat die rand was, maar die wist het niet zeker en zei dat het 'gewoon bij haar hoorde' en geen kwaad kon.
Voor mij lijkt het nog het meest op arcus senilis, maar bij mijn cavia zijn de randen karteliger en 'scherper' vind ik. Ze lijkt er geen last van te hebben en de randen veranderen niet meer. Sinds kort heeft ze wel een klein rode streep onderaan de iris van haar linkeroog. Oogdruppels werken hier niet tegen en dit breidt verder ook niet uit.
Heb je enig idee wat dit zou kunnen zijn, en of er iets aan te doen is? Alvast bedankt!
Paar foto's:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Je zorg goed voor je bunny's!quote:Op zondag 25 augustus 2013 18:01 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Ze eten konijnenbix, verse groenten, paardensla en ander vers spul dat ik buiten pluk. De konijntjes zijn jaar rond (behalve bij zeer strenge vorst) buiten en hebben 's morgens zon in hun hok.
Ik zal daarom eerst eens proberen met een nieuw schaartje, bedankt voor de tip.
Je zit in verkeerde topicquote:Op zondag 25 augustus 2013 22:40 schreef tonja het volgende:
Pfff eerst heeft ie het alleen maar over media truukjes, en nu zit ie te miepen dat er niet inhoudelijk geoordeeld werd
Hij is zelf alleen maar bezig met die X-factor.
Wow, apart! Wat een bijzondere cavia heb ikquote:Op zondag 25 augustus 2013 18:08 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Wow! Dat is erg bijzonder! Ik heb dit nog nooit in het echte leven gezien, alleen in de boeken er over gelezen. Ik denk dat het "heterotropic bone formation" is. Dit betekent dat er botweefsel gevormd wordt, waar het niet hoort. In het oog dus. Het is nogal zeldzaam! Helaas is er nog niet zo veel over bekend. Er wordt gedacht dat het misschien iets te maken heeft met de afzetting van vitamine C in het oog, waardoor er botweefsel gevormd wordt. Maar het komt niet door een overdosering aan vitamine C oid, dus gewoon vitamine C blijven geven!! Het is ook nog niet duidelijk of het schadelijk is en of het pijnlijk is. Ik zou mij dus niet direct zorgen maken over die witte/roze rand.
Maar dat rood plekje lijkt op het bloed in de voorste oogkamer! Dat kan komen door een stootje tegen het oog. Normaal gesproken lost het vanzelf op na een week of 2. Als het groter wordt en zeker als je denkt dat je caaf pijn heeft aan haar oog, is het verstandig om een afspraak te maken bij je dierenarts!
Graag gedaan en succes met de caaf! Mooie duidelijke foto's trouwens!quote:Op zondag 25 augustus 2013 23:54 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Wow, apart! Wat een bijzondere cavia heb ikIk heb er een artikel over opgezocht, ook over een geval bij een cavia, en het lijkt er inderdaad precies op. Tot nu toe zie ik gelukkig geen tekenen van haar dat ze er last van heeft, hopelijk blijft dat zo en groeit het niet veel verder.
Ik zal dat rode lijntje zeker in de gaten blijven houden. Ze heeft helaas vaker ontstekingen en wondjes op haar oog, ook nu ze niet meer in het hooi mag graven van me. Die ogen zijn gewoon net iets te groot denk ik.
En superbedankt voor je deskundige antwoord! Ik moet zeggen dat ik wel een beetje opgelucht ben dat ik nu eindelijk weet wat het beestje heeft
Bedankt, ik zorg goed voor al m'n beestjesquote:Op zondag 25 augustus 2013 18:13 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Je zorg goed voor je bunny's!![]()
Ik vind zelf dit soort schaartjes het makkelijkst:
[ link | afbeelding ]
Agressie bij konijnen kan diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld pijn, maar ik ga vanuit dat je bunny verder gezond is? Verder kan het territorriaal gedrag zijn, bij voedsters is het meestal erger in het voorjaar en in de zomer. Is zij gesteriliseerd? Eventuele sterilisatie kan helpen als het om het territoriaal gedrag gaat.quote:Op maandag 26 augustus 2013 13:40 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Bedankt, ik zorg goed voor al m'n beestjes![]()
Ik heb ook nog een vraagje over mijn konijntjes: een van onze konijnen is helemaal niet aardig, zij is er als laatste bij gekomen, als gezelschap voor het andere konijn.
Onderling kunnen ze het goed vinden maar omdat ze meer konijn-gericht is dan mens-gericht kan ze echt heel vals uit de hoek komen. In je handen/vingers bijten als je iets te eten brengt, voerbak uit je handen slaan enzovoorts. Maakt ook een grommend geluid, agressief bijna. Ik kan haar ook niet aaien, ze valt dan je hand aan en neemt een dreigende houding aan.
Als ik het andere konijn aai valt ze zowel mijn hand als het andere konijn aan, vanuit het konijn bezien heel beschermend natuurlijk, maar niet leuk voor ons. Ze is nu een jaar of vier, is er nog een kans dat ze ooit wat liever wordt naar mensen toe, of ken jij een manier om toch haar vertrouwen nog eens te winnen?
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Het zijn voedstertjes, allebei niet geholpen, dus daar zou ik mee kunnen beginnen. (Is het genoeg om dan het boze konijn te laten helpen of moeten ze alle twee? Die andere is heel lief.)quote:Op maandag 26 augustus 2013 16:10 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Agressie bij konijnen kan diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld pijn, maar ik ga vanuit dat je bunny verder gezond is? Verder kan het territorriaal gedrag zijn, bij voedsters is het meestal erger in het voorjaar en in de zomer. Is zij gesteriliseerd? Eventuele sterilisatie kan helpen als het om het territoriaal gedrag gaat.
Dit gedrag kan ook aangeleerd zijn. Misschien heeft zij ooit een traumatische ervaring opgedaan? Of zij heeft geleerd dat als zij mensen aanvalt, zij dan met rust gelaten wordt.
Een konijn van 4 jaar heropvoeden is moeilijk, maar niet onmogelijk. Veel geduld en liefdeNooit straffen of schreeuwen. Eerst rustig aan je aanwezigheid laten wennen. Als zij aanvalt, negeren (dikke kleding dragen helpt tegen het bijten
) In eerste instantie het konijn niet direct benaderen en niet aaien. Ga gewoon even op de vloer zitten en rustig een boekje lezen oid. Idealiter, komt zij een keertje vanzelf naar je toe zonder agressief te doen. Dan eerst rustig met haar praten, iets lekkers aanbieden ed (positief contact op afstand). Als zij dat toelaat, pas dan langzaam en rustig proberen te aaien. Dat is wel kwestie van een aantal dagen/weken en vergt veel geduld.
![]()
Er zijn trouwens ook konijnengedragstherapeuten (net als honden en kattengedragstherapeuten). Beaphar gaat binnenkort een verrassingsactie organiseren met Bernice Muntz. Zij geeft ook workshops en trainingen voor konijneneigenaren.
Ik denk niet dat het verstandig is om eentje te steriliseren en de andere intact te laten. Er is een kans dat het andere intacte konijn zich dan territoriaal gaat gedragen. Hoe lief zij nu ook is.quote:Op maandag 26 augustus 2013 19:37 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Het zijn voedstertjes, allebei niet geholpen, dus daar zou ik mee kunnen beginnen. (Is het genoeg om dan het boze konijn te laten helpen of moeten ze alle twee? Die andere is heel lief.)
O, kijk, dat wist ik niet.quote:Op maandag 26 augustus 2013 22:04 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Ik denk niet dat het verstandig is om eentje te steriliseren en de andere intact te laten. Er is een kans dat het andere intacte konijn zich dan territoriaal gaat gedragen. Hoe lief zij nu ook is.
Het beste is dan beide voedsters te laten steriliseren. Ik ben trouwens verbaasd dat het goed gaat tussen deze 2 dames! Meestal is 2 voedsters bij elkaar een moeilijke combi.![]()
Het is sowieso verstandig om een voedster op een jonge leeftijd te laten steriliseren, omdat een groot deel van de voedsters ouder dan 5 jaar een baarmoederhalskanker ontwikkelt!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |