Goed of slecht nieuws? Mijn inziens goed nieuws. Alle investeringen in deze tijden zijn goed nieuws. Dit brengt werkgelegenheid voor bouwvakkers en meer bijbanen voor jongeren. Alleen maar positief.quote:Turks broodjespaleis verovert Nederland
Nu telt Nederland nog zes vestigingen van de Turkse fastfoodketen Simit Sarayi. Over twee jaar moeten het er vijftig zijn.
Een brommerzaak runde Erkan Lale er eerst. Maar een half jaar geleden werd de winkel op de Amsterdamse Kinkerstraat omgebouwd tot het eerste filiaal van Simit Sarayi in de hoofdstad. En dat lijkt geen verkeerde beslissing.
De komende tijd volgen in Amsterdam namelijk zaken bij de Arena, de Dappermarkt en Nieuw-West. Als klap op de vuurpijl opent op de Nieuwendijk in het centrum, pal naast concurrenten Burger King en Mc Donalds, een Simit Sarayi met zitplaatsen op vier verdiepingen.
Erkan Lale werkt samen met compagnon Hakan Aydin. "Hakan is een goede vriend. Hij had de eerste zaak geopend in Rotterdam en zei tegen mij: 'Je moet nu echt meedoen. Dit wordt groot'."
Een 'simit' is een Turkse bagel. 'Sarayi' betekent paleis. Broodjespaleis is dus de letterlijke vertaling. "Hier wordt het wel eens de Turkse Bakker Bart genoemd. Maar dat is onterecht. Wij zijn chiquer en hebben een groter assortiment", zegt Lale.
Istanbul
De zaak aan de Kinkerstraat is smaakvol ingericht, met kwalitatief hoogwaardig meubilair. De zaak ademt Istanbul, maar is niet over-the-top Turks. "Als je besluit een zaak te openen, lever je je sleutels in en gaan de ontwerpers van Simit Sarayi aan de slag. Een paar weken later is alles ingericht. Je kan dan meteen beginnen."
De broodjes en gebakjes worden allemaal diepgevroren ingevlogen uit Turkije. Daar bakken 4000 werknemers in twee fabrieken dagelijks typische Turkse lekkernijen. "En dat is meteen het geheim van Simit Sarayi", zegt Lale, "Je krijgt bij ons de echte Turkse smaak. Die vind je nergens anders in Nederland."
Sesampitjes
In de restaurants gaan er alleen nog wat eigeel voor de glans en sesampitjes over de broodjes heen, voor ze in de oven worden afgebakken. "Dat scheelt ook in de kosten natuurlijk. Als we alles ter plekke zelf zouden moeten maken, zouden we dure koks nodig hebben. Wie hier komt werken is binnen een paar dagen volleerd."
In tegenstelling tot Turkije, wordt er in Nederland tot nu toe alleen ontbijt en lunch in de restaurants geserveerd. Maar dat gaat veranderen. Twee Turkse koks hebben de afgelopen maanden geëxperimenteerd met avondmaaltijden en een selectie gemaakt van ongeveer twintig gerechten.
Die worden binnenkort geprepareerd in een kleine fabriek bij Den Haag, van waaruit ze worden gedistribueerd naar de rest van Nederland én Europa.
De vestigingen in Rotterdam en Den Haag worden vooral bezocht door Turken. Maar de Kinkerstraat trekt een gevarieerder publiek. "Ik denk dat hier 50 procent Turk is", zegt Lale, "De rest is vooral Nederlands of Marokkaans."
Sandwiches
Variatie in klanten en locaties betekent ook dat het aanbod moet variëren. "Je kan natuurlijk niet aankomen met één concept en tegen de mensen zeggen dat ze het daar maar mee moeten doen."
Bij de nieuwe zaak bij de Amsterdamse Arena worden bijvoorbeeld veel gezonde sandwiches geserveerd. "Daar zitten veel kantoren, die willen we natuurlijk ook bedienen," aldus Lale.
Het gaat dus hard met het broodjespaleis. En dat terwijl het Turkse bedrijf pas sinds 2001 bestaat. In die tijd verrezen in Turkije honderden vestigingen en laat het bedrijf Mc Donald's ver achter zich.
"Turkije is nu vol", zegt Lale. Dus wordt er over de grenzen gekeken. De vijftig zaken in Nederland zijn slechts onderdeel van een grotere expansie. "Egypte, Marokko, Amerika en Europa, dat zijn de markten waar we ons op gaan richten de komende tijd."
Financiering
In Nederland komt het geld voor die uitbreidingen uit Turkije en ook van de ING. "Zij willen wel investeren. Ze kwamen hier binnen en zagen hoe mooi het was en dat de zaak altijd vol zit. Dan komt die financiering wel los", zegt Lale. Om hoeveel geld het gaat, is niet duidelijk.
Voor die buitenlandse expansie trekt Simit Sarayi werkelijk heel wat uit de kast. Sinds mei draait een reclamespot op de Turkse zenders met daarin de Atletico Madrid-stervoetballer Arda Turan.
De bij Turken razend populaire voetballer eet daarin zijn buik rond in het restaurant in de Kinkerstraat. Naar verluidt kreeg Turan voor de commercial zo’n acht ton.
Sneijder
"Voor de opening bij de Arena hebben we Wesley Sneijder op het oog [die momenteel in Turkije voetbalt, red.]. Hij heeft aangegeven wel geïnteresseerd te zijn, maar aan Sneijder hangt natuurlijk ook een behoorlijk prijskaartje."
Haha, daar hoef je je geen zorgen om te maken. Uiteraard zal het veel allochtonen trekken gezien het assortiment, dus een islamitisch tintje zal je er altijd aan over houden, maar er mee geconfronteerd worden zoals jij het voor ogen hebt, dat zeker niet.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:08 schreef Scootermuisje het volgende:
Een Turkse voedselketen heb ik geen moeite mee zolang ik niet direct word geconfronteerd met de islam.
quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:08 schreef Scootermuisje het volgende:
Een Turkse voedselketen heb ik geen moeite mee zolang ik niet direct word geconfronteerd met de islam.
Dit zal hoogstwaarschijnlijk iets heel anders worden. Je moet je onderscheiden van je concurrenten en Simat Sarayi wil internationaal gaan nu ze het meeste al uit Turkije hebben geëxploiteerd.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:13 schreef Specularium het volgende:
Hier om de hoek zitten al iets van 257 Turkse eettenten.
Nou maak dan je borst maar nat.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:08 schreef Scootermuisje het volgende:
Een Turkse voedselketen heb ik geen moeite mee zolang ik niet direct word geconfronteerd met de islam.
Met een grote boog omheen dus.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:15 schreef Igen het volgende:
[..]
Nou maak dan je borst maar nat.
In Turkije is het in restaurants namelijk doorgaans zo dat je je schoenen uit moet doen, je hebt er lage tafeltjes die naar Mekka zijn gericht, waaraan je dan zit gehurkt op een kleedje, zodat je voor het eten nog even kan bidden. Vijf keer per dag klinkt ook de muhezzin luid door het restaurant, en vaak hebben ze een open keuken zodat je als gast kan zien of de dieren wel halal worden geslacht.
quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:16 schreef Scootermuisje het volgende:
[..]
Met een grote boog omheen dus.
Eng hè ? andere culturenquote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:16 schreef Scootermuisje het volgende:
[..]
Met een grote boog omheen dus.
quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:16 schreef Scootermuisje het volgende:
[..]
Met een grote boog omheen dus.
Hap hap hapquote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:16 schreef Scootermuisje het volgende:
[..]
Met een grote boog omheen dus.
Zeker, helemaal mee eens. Dat is de voornaamste reden dat het artikel mij op viel. Als het een standaard Turks keten was geweest, dan hadden we er ook niks van vernomen.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:18 schreef SiGNe het volgende:
Slimme zet, het is weer eens wat anders...
Genoeg broodjeszaken die pistoletjes met kaas en een verlept blaadje sla verkopen, slime om daar een ander concept tegenover te zetten.
quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:21 schreef De_Guidance het volgende:
Simit Sarayi is wel een toffe keten.
Ik begreep dat de keten Mado ook naar Nederland wil komen. Ben benieuwd. Ze hebben in ieder geval lekker ijs.
http://en.mado.com.tr/
Nog nooit. Anders had ik mijn ervaringen gepost. Ben zeker meer dan benieuwd.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:22 schreef Klaploper het volgende:
Iemand er al eens gegeten? Lijkt me best een mooi concept.
Ja het is echt een keten. Geen standaard tokotje ofzo.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:20 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Zeker, helemaal mee eens. Dat is een de reden dat dit artikel mij op viel. Als het een standaard Turks keten was geweest, dan hadden we er ook niks van vernomen.
Netjes, heel netjes. Dit is zeker onderscheidend.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:23 schreef De_Guidance het volgende:
[..]
Ja het is echt een keten. Geen standaard tokotje ofzo.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wie weet, wie weet.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:24 schreef Klinkerbotsing het volgende:
Krijg je wel een speelgoedje bij het kindermenu?
Een toetertje.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:24 schreef Klinkerbotsing het volgende:
Krijg je wel een speelgoedje bij het kindermenu?
Binnenkort maar 's doenquote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:30 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Vor nu zul je naar Amsterdam moeten afreizen of als je een keer in de buurt bent.
Eten moeten we allemaal, dus een markt is er altijd.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:30 schreef Strani het volgende:
Als het om eten gaat, is het altijd goed nieuws.
Wat een prachtige panden zeg.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:23 schreef De_Guidance het volgende:
[..]
Ja het is echt een keten. Geen standaard tokotje ofzo.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dat snap ik ook wel. Mijn boog was niet ook niet letterlijk zo groot maar dat is dus ook niet duidelijk. Jammurrrquote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:20 schreef Igen het volgende:
[..]
Hap hap hap
Wat ik schreef is natuurlijk complete lariekoek. Ik dacht dat dat wel duidelijk was, maar blijkbaar niet dus.
Of Den Haag of Rotterdam volgens de site.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:30 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Voor nu zul je naar Amsterdam moeten afreizen of als je een keer in de buurt bent.
quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:33 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Of Den Haag of Rotterdam volgens de site.
Deze man weet.quote:
Jouw kleingeld kunnen ze missen.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:16 schreef Scootermuisje het volgende:
[..]
Met een grote boog omheen dus.
Het lijkt mij sterk dat het College B&W een vergunning gaat afgeven om zo'n gebouw te laten bouwen, maar dat doet er niet toe.quote:
Precies, en iedereen maar klagen over "die buitenlanders"quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:33 schreef Frikandelbroodje het volgende:
Prima![]()
Geweldig dat soort zaakjes en ketens, zoals Döner Company en Chico's place.
Zeg maar gerust bijna altijd, behalve in de winter. Dan smaakt volgens velen Hollandsche kost heel goed.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:38 schreef Zienswijze het volgende:
Denk wel dat het de meeste Nederlanders zal bevallen. Nederlanders eten vaak buitenlands eten (Italiaans, Amerikaans), vanwege de smaak van de Nederlandse keuken
Enfin, goed om te horen dat het weer investeringen met zich meebrengt in deze barre economische tijden.
Welk eten wordt er tegenwoordig niet rondgevlogen?quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:36 schreef Brum_brum het volgende:
Als de Burger Turk in Istanboel internationaal was gegaan dan was het nieuws geweest maar dit gezeur en rondvliegen met eten is gewoon jammer.
Valt me trouwens op dat je weinig Nederlandse restaurants in het buitenland ziet. Blijkbaar valt de Nederlandse keuken niet in de smaak?quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:41 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Zeg maar gerust bijna altijd, behalve in de winter. Dan smaakt volgens velen Hollandsche kost heel goed.
Genoeg Hollandse friettenten/patatzaken in bijv Spanje en Griekenland.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:44 schreef Zienswijze het volgende:
[..]
Valt me trouwens op dat je weinig Nederlandse restaurants in het buitenland ziet. Blijkbaar valt de Nederlandse keuken niet in de smaak?
Wel jammer. Maar goed, voordeliger qua kosten waarschijnlijk.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:43 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Welk eten wordt er tegenwoordig niet rondgevlogen?
De Mac en Burger King laten een groot deel van hun eten overkomen uit het buitenland, Deli France laat de (ongebakken) broden uit Frankrijk overkomen, en de gemiddelde shoarma-/kebabtent halen de spiezen uit Duitsland.
Er zijn maar heel weinig restaurants die alleen met lokale of landelijke producten werkt in Nederland.
Poeh, geen idee. Ik weet wel dat bijvoorbeeld de stroopwafel en friet het altijd goed doen.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:44 schreef Zienswijze het volgende:
[..]
Valt me trouwens op dat je weinig Nederlandse restaurants in het buitenland ziet. Blijkbaar valt de Nederlandse keuken niet in de smaak?
Friet Nederlands eten noemenquote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:47 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Poeh, geen idee. Ik weet wel dat bijvoorbeeld de stroopwafel en friet het altijd goed doen.
Ja, dat bedoel ikquote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:46 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Genoeg Hollandse friettenten/patatzaken in bijv Spanje en Griekenland.
Maar goed, daar komen ook voronamelijk Nederlanders die geen "buitenlands vreten" lusten.
Amerikaans, maar heb het over Nederlandse tenten in het buitenland.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:47 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
Friet Nederlands eten noemen
Daarnaast is het patat. Geen friet.
Patat is Frans.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:48 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Amerikaans, maar heb het over Nederlandse tenten in het buitenland.
Misschien iets als DankU in Antwerpen en New York (beide gesloten nu).quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:48 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Amerikaans, maar heb het over Nederlandse tenten in het buitenland.
De French fries zijn Amerikaans maar de normale stamt uit de Frans/Belgische grensstreek.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:48 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Amerikaans, maar heb het over Nederlandse tenten in het buitenland.
Ziet er op zich niet slecht uit. Jammer dat ze zijn gesloten. Niet genoeg klandizie neem ik aan?quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:55 schreef Aether het volgende:
[..]
Misschien iets als DankU in Antwerpen en New York (beide gesloten nu).
Haha, dat is het nadeel van die vele tenten. Iedereen denkt bij Turks eten aan kebab. Bijna lachwekkend. Dit is iets nieuws en daarom positief.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:57 schreef SiGNe het volgende:
[..]
De French fries zijn Amerikaans maar de normale stamt uit de Frans/Belgische grensstreek.
De naam is ook een combinatie van 2 talen, Patat is Vlaams voor aardappel, Friture is een Franse bereidingswijze waarin voedsel in hete olie gekookt wordt.
De correcte spelling is dan ook patat frites (gefrituurde aardappel)
Maar goed, genoeg taalles.. Turkse broodjes gaan we het over hebben..
De broodjes zien er goed uit, ik hoop dat er ook een Simit in Utrecht of Zeist komt, kan ik het ook proberen.
Sowieso is de Turkse keuken erg lekker en dat gaat veel verder dan alleen shoarma en kebab in verschillende varianten.
Wat ik ook altijd lekker vind is dat ze altijd veel kruiden gebruiken, maar een gerecht veel complexer van smaak.
Precies. De keuken is veel uitgebreider.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:00 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Haha, dat is het nadeel van die vele tenten. Iedereen denkt bij Turks eten aan kebab. Bijna lachwekkend. Dit is iets nieuws en daarom positief.
Dat is ook niet helemaal zeker, het meeste waarschijnlijke is dat de eerste frites door Spanjaarden werden gemaakt. Die kwamen ook een stuk eerder in aanraking met aardappelen.quote:
Dat is wel vaker het geval.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:00 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Haha, dat is het nadeel van die vele tenten. Iedereen denkt bij Turks eten aan kebab. Bijna lachwekkend. Dit is iets nieuws en daarom positief.
Of die eens in de vier maanden wel eens een patatje lusten, zoals ik. Sorry hoorquote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:46 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Genoeg Hollandse friettenten/patatzaken in bijv Spanje en Griekenland.
Maar goed, daar komen ook voronamelijk Nederlanders die geen "buitenlands vreten" lusten.
Inderdaad. Nederland met haar zeeklimaat lijkt mij niet echt een heel strak plan, behalve als je het assortiment aanpast en meer dan alleen zomerproducten gaat verkopen.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:05 schreef De_Guidance het volgende:
Ik hoop dat Mado ook de plannen doorzet.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
IJs, baklava, wafels en andere toetjes.
Maar goed, het weer is er hier niet helemaal naar.
Edit: ik lees nu dat ze al in "Melbourne, Brisbane and Sydney in Australia, Dubai, Hong Kong, South Korea, Cyprus, Kuwait, Saudi Arabia, Malaysia, Azerbaijan and Iraq" zitten.
Die frituurden wel aardappel-kwarten maar toen was er nog geen sprake van Julienne snijden (staafjes), tevens werd de schil er nog omgelaten.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:08 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Dat is ook niet helemaal zeker, het meeste waarschijnlijke is dat de eerste frites door Spanjaarden werden gemaakt. Die kwamen ook een stuk eerder in aanraking met aardappelen.
Ik denk niet dat we het ooit met zekerheid zullen weten.
Heb je helemaal gelijk in.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:09 schreef Aether het volgende:
[..]
Dat is wel vaker het geval.
Bij Amerikaans denkt men aan hamburgers terwijl de Amerikaanse keuken heel divers is (vaak streekgerechten).
Zeker in het zuiden waar veel slaven zaten, hoop cajun gerechten met enorm veel invloeden uit de halve (zwarte) wereld.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:09 schreef Aether het volgende:
[..]
Dat is wel vaker het geval.
Bij Amerikaans denkt men aan hamburgers terwijl de Amerikaanse keuken heel divers is (vaak streekgerechten).
Ja ach mensen doen ook wel eens gek met eten en zo zullen de frieten waarschijnlijk ook uitgevonden zijn. Carlos zal de aardappelen een keer per ongeluk gesneden hebben voor de soep en toen wilde zijn vrouw alsnog frituren en voila.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:18 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Die frituurden wel aardappel-kwarten maar toen was er nog geen sprake van Julienne snijden (staafjes), tevens werd de schil er nog omgelaten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_gerechtenquote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:22 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Zeker in het zuiden waar veel slaven zaten, hoop cajun gerechten met enorm veel invloeden uit de halve (zwarte) wereld.
Ik vraag me af wat voor Hollandse gerechten je nou echt zou kunnen exporteren..
De oer-hollandse keuken is voornamelijk stamppotten en da's nou niet echt een culinair hoogstandje..
Of bakken en teveel olie in de pan..quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:24 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Ja ach mensen doen ook wel eens gek met eten en zo zullen de frieten waarschijnlijk ook uitgevonden zijn. Carlos zal de aardappelen een keer per ongeluk gesneden hebben voor de soep en toen wilde zijn vrouw alsnog frituren en voila.
Das in feite vloeibare chocoladepasta.. erg lekker voor ín een brownie.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:26 schreef Flow3r het volgende:
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_gerechten
Niet echt veel bijzonders zo op het eerste gezicht ,voornamelijk koekjes zo te zien ,hoewel ik benieuwd ben naar de hemelse modder
Limburgse vlaaiquote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:22 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Zeker in het zuiden waar veel slaven zaten, hoop cajun gerechten met enorm veel invloeden uit de halve (zwarte) wereld.
Ik vraag me af wat voor Hollandse gerechten je nou echt zou kunnen exporteren..
De oer-hollandse keuken is voornamelijk stamppotten en da's nou niet echt een culinair hoogstandje..
Is inderdaad geen nederlands eten van origine. Dus het kan dan ook onmogelijk patat heten. Het heet namelijk patates frites oftewel, aardappelstaafjes.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 17:47 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
Friet Nederlands eten noemen
Daarnaast is het patat. Geen friet.
Zijn poffertjes iets typisch Nederlands?quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:22 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Zeker in het zuiden waar veel slaven zaten, hoop cajun gerechten met enorm veel invloeden uit de halve (zwarte) wereld.
Ik vraag me af wat voor Hollandse gerechten je nou echt zou kunnen exporteren..
De oer-hollandse keuken is voornamelijk stamppotten en da's nou niet echt een culinair hoogstandje..
Ja, maar in India hebben ze iets vergelijkbaars. Zij gebruiken beslag van witte lize en rijst dus is wezenlijk anders.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:40 schreef Hathor het volgende:
[..]
Zijn poffertjes iets typisch Nederlands?
Dat zou wel aanslaan in het buitenland denk ik.quote:
de bereidingswijze in elk geval niet, een deegmix op een hete plaat gooien doen ze in behoorlijk veel landen.quote:Op zaterdag 29 juni 2013 18:40 schreef Hathor het volgende:
[..]
Zijn poffertjes iets typisch Nederlands?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |