Als pvda en vvd de gemeenteraadsverkiezingen ook verliezen, krijg je onrust in de partijen.. en valt het kabinetquote:Op woensdag 19 juni 2013 22:48 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Wie zal zich daar druk om maken? Alleen maar fijn voor het kabinet, laat het tokkievolk lekker boos stoom afblazen en op SP en PVV stemmen voor Europa, gaan ze zelf lekker door met het echte werk en het land besturen...
Zijn site is live http://www.baruch2014.nl/quote:Op zaterdag 31 augustus 2013 17:15 schreef borisz het volgende:
Robbert Baruch gaat zich dinsdag officieel kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van de PVDA.
[..]
Bio van Joop.nl
http://www.nrc.nl/nieuws/(...)ekers-europese-unie/quote:De VVD wil dat de buitengrenzen van de Europese Unie veel strenger worden beveiligd. Wie het Schengengebied binnen wil, moet voortaan zijn vingerafdruk achterlaten, staat in het vandaag gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma 'Europa waar nodig' van de liberalen voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.
Aan de buitengrenzen van het gebied waar vrij reizen is toegestaan moet een 'sluitend en eenduidig Europees grensregistratiesysteem met vingerafdrukken komen', staat in het programma. "Zodat duidelijk is wie wanneer en onder welke naam binnenkomt en vertrekt." Deze maatregel voorkomt illegaliteit, oneigenlijk gebruik van asielprocedures en zorgt ervoor dat mensensmokkel minder loont, denken de liberalen.
Door een 'slimme inzet van techniek' hoeft dat niet tot lange rijen aan de buitengrenzen te leiden. Lidstaten die hun grenscontroles voor langere tijd niet op orde hebben, moeten bovendien tijdelijk uit de Schengenzone kunnen worden gezet. Daarnaast moet Nederland altijd zelf kunnen besluiten om tijdelijk opnieuw grenscontroles in te voeren, als daar aanleiding toe wordt gezien.
'MINDER BRUSSEL'
Het verkiezingsprogramma ademt verder de geest van 'minder Brussel', zoals dat de afgelopen jaren ook steevast werd verwoord door de partijleider, premier Mark Rutte (VVD). De Europese Unie moet zich concentreren op haar kerntaken, waarbij het bevorderen van economische groei vooropstaat. De VVD is voor minder EU-bemoeienis in het leven van alledag. Europese instituties, adviescomités en agentschappen die volgens de VVD "geen meerwaarde" hebben moeten worden afgeschaft.
De VVD wil wel een versterkt toezicht op banken en financiële instellingen. Lidstaten die te weinig hervormingen doorvoeren, moeten de eurozone volgens de VVD verlaten. Tegelijkertijd verzet de VVD zich tegen de uitgifte van Europese obligaties en mag Brussel zich niet bemoeien met het Nederlandse pensioenstelsel.
Verder verzet de VVD zich tegen een lidmaatschap voor Turkije en Oekraïne.
VOLGEND JAAR VERKIEZINGEN VOOR EUROPEES PARLEMENT
De verkiezingen voor het Europees Parlement worden op 22 mei 2014 gehouden. De lijsttrekker is Hans van Baalen. Hij is sinds 2009 aanvoerder van de VVD in Brussel. Daarvoor was hij Kamerlid namens zijn partij.
http://www.nieuws.nl/alge(...)ker-voor-PvdA-wordenquote:Europarlementariër Judith Merkies is kandidaat om namens de PvdA lijstrekker te worden bij de komende Europese verkiezingen. Vrijdag maakte ze bekend dat ze het wil opnemen tegen Robbert Baruch, die zich eerder deze maand kandidaat stelde.
Merkies zit sinds 2009 in het Europees Parlement. Ze kwam dankzij voorkeurstemmen in Brussel terecht. Op haar website zegt ze zich hard te willen maken voor Europese afspraken voor eerlijk loon. Ze is een tegenstander van schaliegas en wil dat er een einde komt aan de maandelijkse verhuizing van het Europarlement van Brussel naar Straatsburg.
Tot 1 oktober kunnen PvdA'ers zich kandideren voor het lijsttrekkerschap. Oud-minister Jo Ritzen gaf aanvankelijk aan interesse te hebben maar besloot zich onlangs toch niet kandidaat te stellen. Huidig fractievoorzitter van de PvdA in het Europees Parlement Thijs Berman beraadt zich nog op zijn eventuele kandidatuur.
Interessant artikel. Blijkbaar is de SGP nu ook welkom in de conservatieve fractie, na opheffing van verbod om vrouwen kandidaat te stellen. Dat was in 2009 de reden voor de Britse Conservatieven (veruit de grootste partij in de ECR) om de SGP de toegang te ontzeggen, maar de ChristenUnie wel toe te laten. En dat was weer de belangrijkste reden om de samenwerking op te zeggen.quote:Op maandag 23 september 2013 14:52 schreef borisz het volgende:
En CU/SGP gaan zeer wrs toch weer één lijst vormen
http://www.refdag.nl/nieu(...)oor_de_hand_1_770342
Thijs Berman ziet er dus vanaf.quote:Op maandag 23 september 2013 14:52 schreef borisz het volgende:
[..]
http://www.nieuws.nl/alge(...)ker-voor-PvdA-worden
quote:Op maandag 23 september 2013 14:52 schreef borisz het volgende:
Vanavond weten we ook welke CDA'ers de lijst willen aanvoeren.
http://nos.nl/artikel/554573-cda-2-kandidaatlijsttrekkers-ep.htmlquote:CDA: 2 kandidaat-lijsttrekkers EP
Het CDA heeft twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. De kandidaten zijn Wim van de Camp en Esther de Lange.
Wim van de Camp zit sinds 2009 in het Europees Parlement. Hij is daar de leider van de huidige CDA-delegatie. Esther de Lange zit sinds 2007 in het EP en is daar vice-voorzitter van de CDA-delegatie.
De twee kandidaten voeren de komende weken in het land campagne. Vanaf volgende maand gaan ze op verschillende CDA-bijeenkomsten met elkaar in debat.
Daarnaast zou een niet gezamelijke deelname voor beide partijen kunnen betekenen dat ze buiten de boot vallen.quote:Op maandag 23 september 2013 16:16 schreef freako het volgende:
[..]
Interessant artikel. Blijkbaar is de SGP nu ook welkom in de conservatieve fractie, na opheffing van verbod om vrouwen kandidaat te stellen. Dat was in 2009 de reden voor de Britse Conservatieven (veruit de grootste partij in de ECR) om de SGP de toegang te ontzeggen, maar de ChristenUnie wel toe te laten. En dat was weer de belangrijkste reden om de samenwerking op te zeggen.
Ook dat. Er geldt een kiesdrempel van 1/26e * kiesdeler = ~3,85%. CU/SGP kwam op 6,8% uit in 2009. Al zullen beide partijen liever een kansloze afzonderlijke lijst indienen dan tegen heug en meug een gezamenlijke lijst. Zo principieel zijn ze wel.quote:Op woensdag 25 september 2013 09:27 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Daarnaast zou een niet gezamelijke deelname voor beide partijen kunnen betekenen dat ze buiten de boot vallen.
Hmm, dit is niet helemaal goed: "Er geldt een kiesdrempel van 1/26e * kiesdeler = ~3,85%" moet zijn: Er geldt een kiesdrempel ter hoogste van de kiesdeler: 1/26 * aantal geldige stemmen = ~3,85%quote:Op woensdag 25 september 2013 10:25 schreef freako het volgende:
[..]
Ook dat. Er geldt een kiesdrempel van 1/26e * kiesdeler = ~3,85%. CU/SGP kwam op 6,8% uit in 2009. Al zullen beide partijen liever een kansloze afzonderlijke lijst indienen dan tegen heug en meug een gezamenlijke lijst. Zo principieel zijn ze wel.
Won met 66,9 tegen 31,4 van Marije Cornelissenquote:Op vrijdag 27 september 2013 15:34 schreef Nothingwoman het volgende:
Inmiddels is de lijsttrekker van GroenLinks voor de EP-verkiezingen bekend: Bas Eickhout.
Heel blij mee!
En 2% had geen mening?quote:Op vrijdag 27 september 2013 15:41 schreef borisz het volgende:
[..]
Won met 66,9 tegen 31,4 van Marije Cornelissen
Ja, redelijk overtuigend dus. De opkomst was wel te laag (moest 30% van de leden zijn en was rond 23%), maar Marije heeft zich teruggetrokken. Het GL congres in december moet het nog officieel bekrachtigen, maar gezien Bas Eickhout de enige kandidaat is lijkt me dat niet te missen.quote:Op vrijdag 27 september 2013 15:41 schreef borisz het volgende:
[..]
Won met 66,9 tegen 31,4 van Marije Cornelissen
quote:Op maandag 22 april 2013 14:39 schreef Weltschmerz het volgende:
Kan de TT even gewijzigd worden in "Verkiezingen onbenullig hoekje van het Europees parlement 2014"?
Dit wekt de indruk dat we daadwerkelijk voor het EP zouden kunnen stemmen.
Je hebt er ook twee vanquote:Op donderdag 17 oktober 2013 15:20 schreef Kaas- het volgende:
Bijzondere overstap, dan denk je ineens wel héél anders over maatschappelijke aangelegenheden. Of zal het uit baanzekerheid zijn?
Dacht trouwens dat Toine Manders tegenwoordig van de Libertarische Partij was.
Ha-haquote:Op donderdag 17 oktober 2013 12:15 schreef borisz het volgende:
Toine Manders (inmiddels ex-VVD) wordt de lijsttrekker van 50+.
http://nos.nl/tekst/563503-vvder-manders-lijsttrekker-50plus.html
Manders werd door de VVD bij het oud vuil gezet. Dit is de manier voor hem om in het EU parlement te blijven.quote:Op donderdag 17 oktober 2013 15:20 schreef Kaas- het volgende:
Bijzondere overstap, dan denk je ineens wel héél anders over maatschappelijke aangelegenheden. Of zal het uit baanzekerheid zijn?
Dacht trouwens dat Toine Manders tegenwoordig van de Libertarische Partij was.
Eerlijk gezegd hoop ik dan stiekem dat hij bij de verkiezingen niet zal worden beloond voor zijn complete gebrek aan politieke integriteit.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 20:16 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Manders werd door de VVD bij het oud vuil gezet. Dit is de manier voor hem om in het EU parlement te blijven.
Voor 50+ niet onaantrekkelijk aangezien Manders in Brabant wel een stemmentrekker is.
Nee, na het bekend worden van zijn RFID lobbypraktijken voor NXP mag ie van mij ook opbokkenquote:Op dinsdag 22 oktober 2013 21:42 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Eerlijk gezegd hoop ik dan stiekem dat hij bij de verkiezingen niet zal worden beloond voor zijn complete gebrek aan politieke integriteit.
Tja, dan moet 50+ extra gaan rommelen, anders is hij verzekerd van inkomen tot aan zijn pensioenquote:Op dinsdag 22 oktober 2013 21:42 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Eerlijk gezegd hoop ik dan stiekem dat hij bij de verkiezingen niet zal worden beloond voor zijn complete gebrek aan politieke integriteit.
Kan je misschien kort toelichten waar je op doelt? Alle links van Google leiden naar GeenStijl en ik begrijp echt niets van hun berichten.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 21:44 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Nee, na het bekend worden van zijn RFID lobbypraktijken voor NXP mag ie van mij ook opbokken
DDS is er iets meer helder overquote:Op dinsdag 22 oktober 2013 23:45 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Kan je misschien kort toelichten waar je op doelt? Alle links van Google leiden naar GeenStijl en ik begrijp echt niets van hun berichten.Klinkt in ieder geval alsof er idd meer stront aan de knikker is dan ik zelf al dacht.
Ik denk dat 50+ een flinke zak geld mee kan krijgen van NXP voor de campagne.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 23:10 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Tja, dan moet 50+ extra gaan rommelen, anders is hij verzekerd van inkomen tot aan zijn pensioen.
De fractie waar je eigen partij in zit zal er meer voor opstrijken.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 23:56 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ik denk dat 50+ een flinke zak geld mee kan krijgen van NXP voor de campagne.
Ah, bedankt. Wel een frisse boy die Manders zo te zien.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 23:55 schreef Hexagon het volgende:
[..]
DDS is er iets meer helder over
http://www.dagelijksestan(...)t-eu-tot-big-brother
Polen heeft 38 miljoen inwoners, veel meer dan het dubbele van Nederland. Eigenlijk worden wij dus juist gematst - de stem van een Nederlander telt zwaarder dan de stem van een Pool.quote:Op zaterdag 26 oktober 2013 17:51 schreef Guus_Geluk7 het volgende:
Ik blijf het raar vinden dat Polen dubbel zoveel invloed heeft als Nederland. Nederland is een centrumland, Polen periferie.
Het kantelpunt ligt net zo'n beetje bij Nederland (en Roemenië). Het aantal inwoners per Europarlementariër is voor ons net iets minder dan het Europees gemiddelde. Voor de grote landen ligt het behoorlijk hoger, voor de kleine landen behoorlijk lager.quote:Op zaterdag 26 oktober 2013 18:51 schreef Igen het volgende:
[..]
Polen heeft 38 miljoen inwoners, veel meer dan het dubbele van Nederland. Eigenlijk worden wij dus juist gematst - de stem van een Nederlander telt zwaarder dan de stem van een Pool.
Misschien was Merkies niet de beste maar volgens mij was het toch ook niet zo'n drama dat er dit soort maatregelen nodig zijn.quote:Op zaterdag 26 oktober 2013 17:07 schreef Nothingwoman het volgende:
Mwa, waarom zou je disfunctioneren niet mogen benoemen? Samenwerken in het EP is imo wel heel belangrijk. Dus wat mij betreft kun je daar wel uitspraken over doen. Maar, ik denk niet dat de partijvoorzitter daar nou de aangewezen persoon voor is. Dus dat had wel beter gekund ja. Overigens is de PvdA in het EP sowieso maar een rommel (Thijs Berman bijv werd totaaal niet gedragen door z'n achterban).
Ja, maar Nederland is van veel groter belang voor de EU dan Polen. Lijkt me dat dat toch ook wel een rol speelt? In 2009 was het BBP van Nederland meer dan 4x zo hoog als dat van Polen.quote:Op zaterdag 26 oktober 2013 18:51 schreef Igen het volgende:
[..]
Polen heeft 38 miljoen inwoners, veel meer dan het dubbele van Nederland. Eigenlijk worden wij dus juist gematst - de stem van een Nederlander telt zwaarder dan de stem van een Pool.
Een kiesstelsel dat bepaalde groepen kiezers matst vanwege nationaliteit, dat klinkt weer lekker democratisch en Europees.quote:Op zaterdag 26 oktober 2013 18:51 schreef Igen het volgende:
[..]
Polen heeft 38 miljoen inwoners, veel meer dan het dubbele van Nederland. Eigenlijk worden wij dus juist gematst - de stem van een Nederlander telt zwaarder dan de stem van een Pool.
Vroeger hadden we in Nederland zoiets: het censuskiesrecht, waarbij je alleen mocht stemmen als je genoeg belasting betaalde. Maar daar zijn we al heel lang geleden mee gestopt omdat het niet bepaald democratisch is.quote:Op zondag 27 oktober 2013 13:02 schreef Guus_Geluk7 het volgende:
[..]
Ja, maar Nederland is van veel groter belang voor de EU dan Polen. Lijkt me dat dat toch ook wel een rol speelt? In 2009 was het BBP van Nederland meer dan 4x zo hoog als dat van Polen.
Een land dat meer invloed heeft omdat het meer inwoners heeft is ook niet democratisch.quote:Op zondag 27 oktober 2013 13:25 schreef Igen het volgende:
[..]
Vroeger hadden we in Nederland zoiets: het censuskiesrecht, waarbij je alleen mocht stemmen als je genoeg belasting betaalde. Maar daar zijn we al heel lang geleden mee gestopt omdat het niet bepaald democratisch is.
Dat is ook het ongeluk van de euroquote:Op zondag 27 oktober 2013 13:26 schreef Guus_Geluk7 het volgende:
De EU is niet te vergelijken met een land.
Aha, het zou dus wel democratisch zijn om Cyprus en Luxemburg evenveel invloed te geven als Duitsland en Frankrijk ondanks veel kleinere bijdrage en verantwoordelijkheid?quote:Op zondag 27 oktober 2013 13:26 schreef Guus_Geluk7 het volgende:
[..]
Een land dat meer invloed heeft omdat het meer inwoners heeft is ook niet democratisch.
De EU is niet te vergelijken met een land.
Europarlementariërs stemmen niet per land. Het aantal zetels voor een kiesdistrict relateren aan het aantal inwoners van dat district lijkt me best zinvol.quote:Op zondag 27 oktober 2013 13:26 schreef Guus_Geluk7 het volgende:
[..]
Een land dat meer invloed heeft omdat het meer inwoners heeft is ook niet democratisch.
Maar wel eerlijk. Een beetje raar om aan de kalkoen te vragen wat we gaan eten met het kerstdiner. Dat is wel wat er nu gebeurt. Onrendabelen die gewoon mogen stemmen om het geld van een ander af te pakken en aan hen te laten geven terwijl het in eerste plaats al onredelijk is dat je mag stemmen als je niets bijdraagt aan een maatschappij.quote:Op zondag 27 oktober 2013 13:25 schreef Igen het volgende:
[..]
Vroeger hadden we in Nederland zoiets: het censuskiesrecht, waarbij je alleen mocht stemmen als je genoeg belasting betaalde. Maar daar zijn we al heel lang geleden mee gestopt omdat het niet bepaald democratisch is.
quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 22:29 schreef Hexagon het volgende:
Tamelijk genante vertoning van Spekman
http://politiek.theposton(...)ropees-lijsttrekker/
Judith Merkies de nieuwe Tofik Dibi
Hoe kan die adviescommissie (let wel: advies over wie wel/niet geschikt is als lijsttrekker) nou onder leiding van Job Cohen staan of all people?!quote:“De adviescommissie onder leiding van Job Cohen heeft op grond van functioneringsgesprekken, rapportages van bemiddeling en eigen gesprekken geconcludeerd dat Judith op het gebied van samenwerking niet voldoet aan de profielschets.”
Dat zeg ik niet. Ik verbaas me er alleen over dat het economisch aspect geen rol speelt bij de verdeling van de zetels.quote:Op zondag 27 oktober 2013 13:34 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Aha, het zou dus wel democratisch zijn om Cyprus en Luxemburg evenveel invloed te geven als Duitsland en Frankrijk ondanks veel kleinere bijdrage en verantwoordelijkheid?
Het partijbestuur verbiedt het haar overigens toch ook niet? Ze geeft enkel een advies niet op haar te stemmen, wat D66'ers momenteel impliciet ook doen met hun endorsements.quote:Op zaterdag 26 oktober 2013 20:23 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Misschien was Merkies niet de beste maar volgens mij was het toch ook niet zo'n drama dat er dit soort maatregelen nodig zijn.
De leden kunnen m.i. wel bepalen of ze met haar verder willen of niet.
Nee, ze is door het partijbestuur niet toegelaten tot de lijsttrekkersverkiezing.quote:Op zondag 27 oktober 2013 13:54 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Het partijbestuur verbiedt het haar overigens toch ook niet? Ze geeft enkel een advies niet op haar te stemmen, wat D66'ers momenteel impliciet ook doen met hun endorsements.
Jeetje, is nog erger dan destijds bij GroenLinks dus. Rare jongens, die linksen. Zo lekker paternalistisch weer.quote:Op zondag 27 oktober 2013 14:11 schreef freako het volgende:
[..]
Nee, ze is door het partijbestuur niet toegelaten tot de lijsttrekkersverkiezing.
http://www.pvda.nl/berich(...)uropese+verkiezingen
Maar vaak is het voor leden onduidelijk hoe onderlinge verhoudingen zijn binnen een fractie. En goede onderlinge verhoudingen zijn erg belangrijk om politiek werk te effectueren in het EP. Blijft absoluut lastig hoe je dit soort dingen dan wel of juist niet moet aanpakken.quote:Op zaterdag 26 oktober 2013 20:23 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Misschien was Merkies niet de beste maar volgens mij was het toch ook niet zo'n drama dat er dit soort maatregelen nodig zijn.
De leden kunnen m.i. wel bepalen of ze met haar verder willen of niet.
http://www.europa-nu.nl/i(...)_op?ctx=vh6ukzb3nnt0quote:Het kabinet ziet geen mogelijkheid om de uitslagenavond van de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar te vervroegen. In Nederland vinden deze verkiezingen op donderdag 22 mei plaats, maar de resultaten mogen pas op de zondag daarna bekend gemaakt worden. Pas dan zijn de verkiezingen in alle EU-landen achter de rug. ,,Dat is Europees zo bepaald en wij voegen ons daarnaar'', zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer.
Plasterk gaf toe dat het kabinet het liever anders had gezien, maar het kreeg hiervoor in Brussel geen steun. De minister reageerde op kritiek van PVV en ChristenUnie, die willen dat het kabinet de zaak opnieuw aankaart in de EU.
Volgens Plasterk kunnen er op de Nederlandse verkiezingsavond wel al exitpolls gepubliceerd worden. Op basis van de te verwachten uitslag kunnen lijsttrekkers en partijleiders ook met elkaar in debat.
Exit polls zijn redelijk betrouwbaar gebleken bij vorige verkiezingen, die kunnen ze moeilijk gaan verbiedenquote:Op dinsdag 5 november 2013 18:00 schreef borisz het volgende:
[..]
http://www.europa-nu.nl/i(...)_op?ctx=vh6ukzb3nnt0
Kortom we gaan wel op donderdag stemmen, maar de echte uitslag weten we pas op zondag.
Er zal dan weliswaar geen centrale verkiezingsuitslag worden gepubliceerd, maar gaan gemeenten zich daar ook zonder meer aan houden?quote:Op dinsdag 5 november 2013 18:00 schreef borisz het volgende:
[..]
http://www.europa-nu.nl/i(...)_op?ctx=vh6ukzb3nnt0
Kortom we gaan wel op donderdag stemmen, maar de echte uitslag weten we pas op zondag.
Waarom zouden we het op zondag moeten houden, wat is er mis met de gebruikelijk woensdag en in dit geval de donderdag?quote:Op dinsdag 5 november 2013 18:20 schreef Igen het volgende:
Waarom doen wij de verkiezingen niet op zondag? Is toch hartstikke achterlijk dat dat vanwege de zondagsrust niet zou mogen, terwijl zo'n beetje alle andere landen, ook landen die veel strenger gelovig zijn dan wij, juist altijd alle verkiezingen op zondag houden.
Ach we hebben ook de raadsverkiezingen volgend jaar, die zijn leukerquote:Op dinsdag 5 november 2013 18:19 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Exit polls zijn redelijk betrouwbaar gebleken bij vorige verkiezingen, die kunnen ze moeilijk gaan verbieden
Verder wel jammer, verkiezingsavonden zijn altijd leuk
Wat er mis mee is dat blijkt toch uit Borisz' post? Zo'n beetje alle andere landen hebben de verkiezingen op zondag en om de verkiezingen eerlijk te laten verlopen mogen wij de resultaten voor die tijd dus ook niet bekend maken.quote:Op dinsdag 5 november 2013 18:24 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Waarom zouden we het op zondag moeten houden, wat is er mis met de gebruikelijk woensdag en in dit geval de donderdag?
Dat was vorige keer volgens mij ook het geval, toen waren ze er in Brussel niet echt blij meequote:Op dinsdag 5 november 2013 18:21 schreef Reya het volgende:
[..]
Er zal dan weliswaar geen centrale verkiezingsuitslag worden gepubliceerd, maar gaan gemeenten zich daar ook zonder meer aan houden?
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament_election,_2009_(Netherlands)#Resultsquote:According to the European Commission, the publication of national results prior to Sunday evening is illegal. However, all the municipalities in the Netherlands published the results on Thursday, so the media was able to give an almost complete national result, only minus votes cast abroad.[8] The complete and official result were published the June 11, 2009.[9] The same happened after the elections in 2004.[10]
Wat er mis mee is, is dat veel andere landen het anders doen... ah, okquote:Op dinsdag 5 november 2013 18:27 schreef Igen het volgende:
[..]
Wat er mis mee is dat blijkt toch uit Borisz' post? Zo'n beetje alle andere landen hebben de verkiezingen op zondag en om de verkiezingen eerlijk te laten verlopen mogen wij de resultaten voor die tijd dus ook niet bekend maken.
Ik vind het ook onzin om daar moeilijk over te doen.quote:Op dinsdag 5 november 2013 18:27 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Dat was vorige keer volgens mij ook het geval, toen waren ze er in Brussel niet echt blij mee
Even gechecked:
[..]
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament_election,_2009_(Netherlands)#Results
Het heeft tot gevolg dat wij niet op de verkiezingsdag zelf 's avonds aan de tv gekluisterd kunnen zitten terwijl langzaam de resultaten per gemeente binnen komen sijpelen. En dat is een zéér serieus probleem.quote:Op dinsdag 5 november 2013 18:29 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Wat er mis mee is, is dat veel andere landen het anders doen... ah, ok![]()
Dat we de resultaten niet voor zondag naar buiten mogen brengen staat los van op welke dag we mogen kiezen, de EU heeft zelf de mogelijkheid gegeven om dat op verschillende dagen te doen (waar naast Nederland ook andere landen gebruik van maken). Wij houden alle verkiezingen gewoon doordeweeks, niks mis mee lijkt me, ook al doen veel landen dat anders.
In maart is de Biddag voor Gewas en Arbeid. Geen Dankdag, het moet eerst nog gaan groeien.quote:Op dinsdag 5 november 2013 18:41 schreef borisz het volgende:
Bij ons verhuizen verkiezingen omdat het Dankdag van Gewas en Arbeid is.
Of in dit geval is GR14 verplaatst omdat men nog in coma ligt of net uit coma ontwaakt.
Ach ja. Amenquote:Op donderdag 7 november 2013 14:53 schreef freako het volgende:
[..]
In maart is de Biddag voor Gewas en Arbeid. Geen Dankdag, het moet eerst nog gaan groeien..
quote:http://politiek.theposton(...)oord-judith-merkies/
Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies
Opeens was er groot nieuws: PvdA-Europarlementariër Judith Merkies is een fraudeur! Merkies ontving 84.000 euro te veel aan vergoedingen. Merkies woont in Brussel en had deze gelden volgens de PvdA-regels nooit mogen ontvangen. Ze heeft ze wel terugbetaald. De PvdA blijkt de perfecte karaktermoord te hebben gepleegd op haar eigen Europarlementariër. Als dank voor al haar harde werk?
De oplettende lezer ziet meteen dat iets mis is met het nieuws over Merkies. Het bericht suggereert fraude, maar meldt ook dat Merkies het te veel ontvangen geld al heeft terugbetaald. In sommige berichten komt dit zelfs vrij uitgebreid aan de orde, al suggereren de titels iets anders. De PvdA-commissie die de vergoedingen controleert, zegt dat Merkies volgens de regels handelde.
Er was dus geen nieuws over Merkies. Zij heeft niets verkeerd gedaan. Dat dit nieuws toch de media haalde is dan ook raar. Er is veel nieuws te halen in Brussel, maar meestal is dat geen reden het te verslaan. Journalisten hebben te weinig mankracht om zaken uit te zoeken of vinden Europa te onbelangrijk. Waarom haalde deze zaak het nieuws wel?
Off-the-record praten
In Den Haag bestaat de zogeheten Nieuwspoort-code. Dit houdt in dat journalisten, politici en anderen off-the-record nieuwtjes met elkaar uitwisselen. Deze nieuwtjes mogen zogenaamd niet gebruikt worden in de berichtgeving, maar dat gebeurt wel. Er is maar één praktische eis: de bron mag niet worden genoemd. Dit is een recept voor schijnheiligheid en hufterigheid. Je kunt rustig in Den Haag je collega’s beschadigen of verklikken, want je naam komt toch niet in de krant.
Dit is precies wat er gebeurde bij het nieuws over Judith Merkies. Dit was een interne partijzaak die eigenlijk ook al intern was afgedaan omdat er niets aan de hand was. Er was niets te melden, maar toch kwam het naar buiten. Nergens stond hoe journalisten aan hun informatie waren gekomen. Zonder aanwijzingen van derden had dit nieuwsbericht de media nooit gehaald. Buiten de PvdA wist niemand van deze kwestie en dus is dit vanuit de PvdA gelekt.
Wie deed dat? De PvdA-voorlichters weten het niet, maar er zijn twee opties.
Optie 1: De Euro-fractie
De PvdA-fractie in het Europees Parlement wordt geplaagd door verdeeldheid. Dat is geen geheim: het is zelfs Europarlementariërs van andere partijen opgevallen en het staat inmiddels ook op de website van de PvdA zelf.
Merkies had zich gekandideerd voor het lijsttrekkerschap, terwijl alle PvdA-Europarlementariërs onder druk stonden om te vertrekken. Zij zijn allemaal op de hoogte van de regels rond vergoedingen en kunnen weten dat er bij Merkies een – inmiddels opgeloste – kwestie speelde. Wat is er logischer om je collega een trap na te geven en ervoor te zorgen dat ze vlak voor haar lijsttrekkerscampagne negatief in het nieuws komt? Zo weet je zeker dat haar campagne strandt. De andere PvdA-Europarlementariërs hadden daar alleen – behalve wrok – geen belang bij.
Optie 2: Het partijbestuur
De partijtop wil van de huidige Europarlementariërs af, inclusief Merkies. Er was echter een probleem: Merkies kandideerde zichzelf als lijsttrekker. Zij was de enige kandidaat met ervaring in het Europees Parlement en mede daardoor kansrijk. De PvdA had een reden nodig om Merkies te kunnen afwijzen. Dat was uiterst problematisch, want de PvdA geeft zelf toe dat Merkies goede resultaten boekte. Er was dus een ander feit nodig om te laten zien dat Merkies ongeschikt was.
Hier verschijnt ‘opeens’ het verhaal over de vergoedingen van Merkies. Door het nieuws over de vergoeding te lekken kon de indruk ontstaan dat Merkies geen geschikte kandidaat was, al had ze geheel volgens de PvdA-regels gehandeld. Wat was er logischer voor het partijbestuur om een nieuw feit op te rakelen waardoor men Merkies alsnog opzij kon zetten? Dat dit feit eigenlijk non-informatie was maakte daarbij niet uit. Er was alleen nog een journalist nodig die het wilde opschrijven.
Onduidelijkheid alom
Die kwam er. Nederlandse journalisten schrijven normaliter nauwelijks over Europese kwesties: het is extreem moeilijk voor Europarlementariërs en hun persvoorlichters om publiciteit te krijgen. Dat lukt zeker niet met een zaak over vergoedingen waarmee niets mis was. Gelukkig voor de PvdA lopen er in politiek Den Haag tientallen journalisten rond die zich op een dergelijke roddel willen storten in de hoop een scoop te vinden. En zij hanteren allemaal de Nieuwspoort-code.
Kennelijk hebben de leden van de PvdA massaal geklaagd, want Hans Spekman kwam deze week met een nieuwe verklaring. Waar het eerst ging om de discussie over Merkies’ vergoeding en de onderlinge samenwerking, nu is het tweede punt doorslaggevend. Dit laat onverlet dat Spekman blijft suggereren dat Merkies niet goed met de vergoedingen omging, terwijl zijn eigen PvdA-commissie dat ontkent. Wat Spekman precies bedoelt is duister.
Niet zo gek dus dat Spekman en de zijnen nu meer nadruk leggen op de gebrekkige samenwerking. Maar ook dit klopt niet. De PvdA vindt zelf dat Merkies ‘goede resultaten’ boekte. In het Europees Parlement kun je alleen door onderhandelen en compromissen sluiten tot resultaat komen. Kan Merkies echt niet samenwerken? Wellicht maakte ze ruzie met de andere PvdA-ers, maar ze werkte zeker wel goed samen met honderden anderen. Wat Spekman op dit terrein anders had gewild is wederom niet duidelijk.
De PvdA wilde gewoon van Merkies af en regelde dat eventjes met de NOS. De kandidaat-Europarlementariërs van de PvdA zijn gewaarschuwd.
Hoop dat het waar is, want alleen al de gedachte dat iemand die zulke (s)linkse achterbakse machtspolitiek voert er vervolgens als volgt uitziet is gewoon té grappig:quote:Op vrijdag 8 november 2013 15:53 schreef Hexagon het volgende:
Het lijkt erop dat Hans Spekman Judith Merkies bewust heeft lopen beschadigen om ban haar af te komen.
[..]
Toch wel erg triest dat het zo gaat.quote:Op vrijdag 8 november 2013 16:03 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Hoop dat het waar is, want alleen al de gedachte dat iemand die zulke (s)linkse achterbakse machtspolitiek voert er vervolgens als volgt uitziet is gewoon té grappig:
[ afbeelding ]
Als het überhaupt zo is. Ik ben ervan overtuigd dat het vaak op een dergelijke wijze gaat, maar in dit specifieke geval is het natuurlijk allemaal maar speculatie van de auteur. Neemt niet weg dat het inderdaad niet bepaald chique zou zijn van Don Speknek.quote:Op vrijdag 8 november 2013 16:11 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Toch wel erg triest dat het zo gaat.
Want?quote:Op maandag 11 november 2013 23:53 schreef Igen het volgende:
De meeste Engelsen kunnen trouwens ook niet op Farage zelf stemmen.
Want Engeland is ook weer opgedeeld in een aantal kiesdistricten. De UKIP doet volgens mij in allemaal mee, maar alleen in het district Zuidoost-Engeland (waar Londen trouwens niet bij hoort) kan je op Farage zelf stemmen.quote:
Die komt alleen niet in het Europees Parlementquote:Op dinsdag 12 november 2013 07:18 schreef michaelmoore het volgende:
de enige kans om tegen deze ridicule EUSSR unie te stemmen is op wilders
Nee, dubbelmandaten zijn in het Verdrag van Nice onmogelijk gemaakt.quote:Op dinsdag 12 november 2013 10:40 schreef Hexagon het volgende:
Volgens mij kun je toch in beide parlementen plaatsnemen (los van de vraag of je dan nog kan functioneren)
Je stemt graag voor de fractie van FN en VB?quote:Op dinsdag 12 november 2013 10:24 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Die komt alleen niet in het Europees ParlementMaar ik ga waarschijnlijk wel PVV stemmen bij deze verkiezingen, maar dan bewust niet op Wilders (aangezien die zijn zetel toch niet in gaat nemen).
Met alle genoegen.quote:Op dinsdag 12 november 2013 11:51 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Je stemt graag voor de fractie van FN en VB?
En Judith Merkies-gate gaat verderquote:Op vrijdag 8 november 2013 15:53 schreef Hexagon het volgende:
Het lijkt erop dat Hans Spekman Judith Merkies bewust heeft lopen beschadigen om van haar af te komen.
[..]
quote:http://politiek.theposton(...)dith-merkies-deel-2/
Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies (deel 2)
Vrijdag dient een bijzonder kort geding. PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft een zaak aangespannen tegen haar eigen partij, omdat zij vindt dat ze in haar integriteit is aangetast. Het partijbestuur besloot dat Merkies geen kandidaat-lijsttrekker mocht zijn voor de Europese verkiezingen. De PvdA lekte over de vergoedingen van Merkies en maakte zo haar campagne onmogelijk. Maar met die vergoedingen was niets aan de hand. Het partijbestuur gooit het er nu maar op dat Merkies geen lijsttrekker kan zijn omdat ze niet kan samenwerken. Maar ook daar klopt niets van.
Met een klein beetje journalistiek onderzoek is duidelijk dat er wel ruzie was bij de PvdA-delegatie, maar dat dat meer aan de buitenechtelijke affaire van Thijs Berman lag dan aan Merkies. Een kleine ronde langs Europarlementariërs levert alleen maar lovende commentaren op over de vraag of Merkies kan samenwerken. Anders gesteld: het interesseert de PvdA helemaal niets hoe Merkies echt functioneerde en de PvdA heeft dat niet eens onderzocht. Ze willen gewoon van haar af.
Onmogelijke beschuldiging
De beschuldiging dat Merkies niet kan samenwerken kan niet waar zijn. Weet de PvdA wel wat Europarlementariërs doen? Zij moeten bij zeer specifieke dossiers op zoek naar een coalitie en een compromis. Dat geldt op drie niveaus: binnen de eigen Europese fractie waarin gelijkgezinde partijen zijn verenigd, tussen Europese fracties omdat geen enkele fractie de meerderheid heeft en met andere Europese instellingen die net als het Europees Parlement een rol spelen in het wetgevingsproces.
Zonder samenwerking lukt het niet enig resultaat in het Europees Parlement te boeken. Toch stelt de PvdA dat Merkies goede resultaten boekte zonder te kunnen samenwerken. Dat kan maar een ding betekenen: de PvdA heeft het helemaal niet uitgezocht. Ze weten niet hoe Merkies heeft gewerkt en hebben daar niet of nauwelijks informatie over ingewonnen. Zo zou het bijvoorbeeld helpen te vragen aan Merkies’ Europese collega’s hoe zij tegen haar aankijken.
Reacties uit het Europees Parlement
Hoeveel positieve statements had de PvdA willen hebben? De Hongaarse Zita Gurmai (S&D/sociaal-democraten) vertelt dat Merkies “the main engine behind the idea of creating a network for new MEP’s” was. Ook de Sloveense Mojca Kleva Kekus (S&D) prijst haar om die reden: “Only a truly believer in social democratic values and someone with great empathy could generously help a newcomer, without being asked to do so. Regarding her ability to cooperate, I can only disagree with those who say she is not able to cooperate with.
Vice-voorzitter van het Europees Parlement Edward McMillan-Scott (ALDE/liberalen) noemt Merkies “a vigorous and effective MEP” en de Italiaan Guido Milana (S&D) is dankbaar voor Merkies’ hulp en zegt: “I hope this incredible work that Judith carried out will not be wasted”. De Nederlandse Kartika Liotard (GUE-NFL/verenigd links) heeft “prettig” met Merkies samengewerkt: “Vooral op het gebied van milieu en dierenwelzijn kunnen we het goed met elkaar vinden.”
Nog meer enthousiasme
De Deense Christel Schaldemose (S&D) zegt dat het geen enkel probleem is om met Merkies samen te werken. Merkies is “keen on trying to find solutions together”. Volgens Schaldemose geldt dat zowel binnen de eigen S&D-fractie als daarbuiten. Als de PvdA dit niet genoeg vindt: er staan nog steeds videostatements online van andere Europarlementariërs voor de nooit gestarte campagne van Merkies. Enthousiasme alom. De beste samenvatting komt van de Ierse Nessa Childers (niet-ingeschrevenen). Zij stelt:
“I have worked with Judith Merkies since 2009 and found her to be a competent MEP and a good negotiator. The accusations against her are forensically implausible (they do not fit her personality and values) and confirm my worst opinions on the behavior of political parties in general.”
Wat gebeurde er wel? De affaire van Berman
Heeft de PvdA zomaar een verwijt bedacht om van Merkies af te komen? Nee, want er was zeker wel een conflict. Dit was geen conflict binnen de grotere S&D-fractie, maar binnen de driekoppige PvdA-delegatie. Dit grotendeels genegeerde nieuwsfeit stond op 24 juni van dit jaar in Het Parool (niet online). De ruzies gingen in ieder geval over de affaire van PvdA-delegatieleider Thijs Berman met de voorlichtster van de delegatie. Pas na zeer grote druk zou de voorlichtster zijn ontslagen. Ze kreeg nog wel acht maanden salaris mee. Ze is de huidige partner van Berman.
Wanneer ben je goed in samenwerken? Ben je goed in samenwerken als je niets zegt als je delegatieleider een affaire krijgt met je voorlichter? Of ben je dan juist integer? Het staat vast dat dit conflict een doorslaggevende rol heeft gespeeld in het beeld van Merkies als ruziemaker. Het staat niet bepaald vast dat Merkies verkeerd of slecht handelde, alleen dat ze zich uitsprak over een situatie die volgens haar onwenselijk was.
Conclusies
Welke conclusies trek je als partij uit dit soort conflicten? Betekent het dat Merkies niet functioneerde? Het is niet moeilijk te beargumenteren dat ze deed wat ze moest doen: een collega aanspreken omdat het imago van de PvdA in het geding was. Dat was volgens de PvdA dus geen teken van integriteit? En als ze niet functioneerde: wat deed ze dan precies fout? Betekent het dat er helemaal niet met haar te werken is? Waarom is het dan zo gemakkelijk om Europarlementariërs te vinden die Merkies prijzen en niet geloven in de klacht van de PvdA?
Het zijn allemaal vragen die de PvdA niet beantwoordt en waarschijnlijk ook niet kan beantwoorden. De PvdA heeft al haar Europarlementariërs afgeschreven en hun prestaties maken daarbij geen verschil. Dat geldt ongetwijfeld ook voor Berman en Bozkurt. PvdA-leden die willen reageren op de oproep om zich kandidaat te stellen voor het Europees Parlement zijn gewaarschuwd. Zij weten in ieder geval hoe ze over vijf jaar beoordeeld zullen worden: niet op basis van hun prestaties.
Was vroeger in het Oostblok ook, niets vreemdsquote:Op dinsdag 5 november 2013 18:00 schreef borisz het volgende:
[..]
http://www.europa-nu.nl/i(...)_op?ctx=vh6ukzb3nnt0
Kortom we gaan wel op donderdag stemmen, maar de echte uitslag weten we pas op zondag.
Gôh, toch knap hoe je in slechts 10 dagen tijd zo'n treffende en veelzeggende vergelijking kan bedenken.quote:Op vrijdag 15 november 2013 16:19 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Was vroeger in het Oostblok ook, niets vreemds
http://www.volkskrant.nl/(...)n-zaak-Merkies.dhtmlquote:De Partij van de Arbeid en Judith Merkies gaan opnieuw proberen tot een schikking te komen over rehabilitatie voor Merkies. De PvdA-Europarlementariër stond vrijdag tegenover haar partij in de rechtbank om een rectificatie af te dwingen van eerdere uitlatingen door partijvoorzitter Hans Spekman, waarin hij haar integriteit in twijfel trok. In afwachting van een mogelijke schikking heeft het lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode Annemarie Mijnsbergen uit onvrede met de gang van zaken haar functie neergelegd.
Je kunt beter kijken naar wat ze daadwerkelijk hebben gedaan in het verleden qua stemgedrag als daar sprake van is.quote:Op vrijdag 15 november 2013 22:25 schreef robin007bond het volgende:
Pfff, geen idee waar ik op zou moeten stemmen. Er komen ook programma's neem ik aan, dus ik ga goed kijken waar alle partijen voor zullen staan.
Vaak wel ja.quote:Op vrijdag 15 november 2013 22:45 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Je kunt beter kijken naar wat ze daadwerkelijk hebben gedaan in het verleden qua stemgedrag als daar sprake van is.
Ik ook niet hoor (lijk wel gek), maar wellicht kun je het een en ander terugvinden? In elk geval moet je je niet gek laten maken door mooie praatjes voor de verkiezingen en prietpraat in partijprogramma's. Dat is gewoon een reclamefolder, en dan nog een waar je juridisch niets aan hebt in tegenstelling tot een normale reclamefolder waar je nog enigszins op terug kan vallen.quote:Op vrijdag 15 november 2013 22:47 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Vaak wel ja.
Maar dat volg ik allemaal wat minder goed dan de landelijke politiek.
Is er een plek waar je dit allemaal in kunt zien? D.w.z. het stemgedrag van alle Europarlementariërs op elk onderwerp. Zou inderdaad nogal van invloed op mijn stem kunnen zijn.quote:Op vrijdag 15 november 2013 22:45 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Je kunt beter kijken naar wat ze daadwerkelijk hebben gedaan in het verleden qua stemgedrag als daar sprake van is.
Je hebt de site www.votewatch.eu maar daar staat weer zo veel informatie op dat je waarschijnlijk eerst een hoop uitzoekwerk moet doen om te weten welke stemmingen je nou echt belangrijk vindt.quote:Op vrijdag 15 november 2013 23:40 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Is er een plek waar je dit allemaal in kunt zien? D.w.z. het stemgedrag van alle Europarlementariërs op elk onderwerp. Zou inderdaad nogal van invloed op mijn stem kunnen zijn.
Valt wel mee, alles zo gevonden. Topwebsite, gaat naar mijn favorieten!quote:Op vrijdag 15 november 2013 23:45 schreef Igen het volgende:
[..]
Je hebt de site www.votewatch.eu maar daar staat weer zo veel informatie op dat je waarschijnlijk eerst een hoop uitzoekwerk moet doen om te weten welke stemmingen je nou echt belangrijk vindt.
Voor de tweede kamer heb je dat wel de laatste keren. Wellicht dat ze dat nu ook doen voor Europa.quote:Op vrijdag 15 november 2013 23:40 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Is er een plek waar je dit allemaal in kunt zien? D.w.z. het stemgedrag van alle Europarlementariërs op elk onderwerp. Zou inderdaad nogal van invloed op mijn stem kunnen zijn.
Al aan de Piratenpartij gedacht?quote:Op zaterdag 16 november 2013 00:11 schreef MouzurX het volgende:
EP is echt maar een ver weg van mijn bed show. Ik heb geen idee waar alle personen/partijen voor staan of wat ze de laatste tijd hebben gedaan. Wordt of een proteststem op extreemrechts, of niet stemmen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |