Natuurlijk is het net witbrood, gebuild meel is gezeefd meel, daar is alle schilletjes en zemels uitquote:Op zaterdag 18 mei 2013 09:17 schreef bloempje-moi het volgende:
Vandaag eindelijk een brood gebakken met gebuild meel, maar ik had het iets donkerder verwacht. Het is eigenlijk net witbrood.Jammer, dan maar weer volkoren en bloem mengen.
Ik ben zo iemand die bij voorkeur boodschappen doet bij de Aldi omdat ze daar maar twee potten pindakaas hebben: met en zonder nootjes.quote:Op zaterdag 18 mei 2013 13:37 schreef evo87 het volgende:
zit tussen volkoren en witte bloem in. Heeft weer een unieke smaak en zit qua voedingwaarde tussen de twee andere in. Meer keuze is beter?
quote:Op zondag 19 mei 2013 14:29 schreef MaximusTG het volgende:
Binnenkant brood:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
@LHO: hij heeft de reis/rijs (haha) iig overleefd! Ik zag ook op je website dat je het deeg met je handen zo op de steen doet - dat is wel een beetje zonde van de rijs, niet waar? Zou je niet beter laten rijzen in een kom met een doek, of een mandje, of een provisorische "couche".
Merkwaardig, want daar heb me zoveel goede bakkers.quote:Op maandag 20 mei 2013 10:53 schreef minilot het volgende:
Ah, nou, dan wacht ik wel tot ik weer eens in Frankrijk ben, want daar vind je die dingen overal voor hoogstens drie euro.
Maar zijn dat dan rieten mandjes? Of van die mandjes met een doek erin. Want die zijn idd veel goedkoper. Die rieten kan ik me haast niet voorstellen dat ze maar 3 euro zijn.quote:Op maandag 20 mei 2013 10:53 schreef minilot het volgende:
Ah, nou, dan wacht ik wel tot ik weer eens in Frankrijk ben, want daar vind je die dingen overal voor hoogstens drie euro.
Ik vond dat recept ook niet veel soeps. Pita haalt het qua smaak natuurlijk sowieso niet bij naanbrood waar yoghurt en ei doorheen zit.quote:Op zaterdag 18 mei 2013 18:20 schreef MaximusTG het volgende:
Heb gisteren bij mn ouders thuis pitabrood gebakken met AH Biologische bloem, die is ook prima voor brood volgens mij. Heb recept van Paul Hollywood gebruikt, exclusief de Nigella seeds want dat is in NL schijnbaar lastig te krijgen. Weer eens met de hand gekneed was tijdje geleden. Gelukkig kon ik het nog. Tis een simpel recept, 64 % hydratie, met nog wat olie. Lekker, maar niet bijzonder. Maak liever zelf naan, met yoghurt erin.
Volgens mij van precies het soort waar jij naar linkt. Ik zal het eens gaan uitzoekenquote:Op maandag 20 mei 2013 10:57 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Maar zijn dat dan rieten mandjes? Of van die mandjes met een doek erin. Want die zijn idd veel goedkoper. Die rieten kan ik me haast niet voorstellen dat ze maar 3 euro zijn.
Zou in mijn vooral de toch al zeer krappe hoeveelheid aanrechtruimte opslurpen terwijl ik 'm vrijwel nergens voor nodig heb.quote:Op maandag 20 mei 2013 10:59 schreef MonkNL het volgende:
Omdat je met een kitchenaid/kenwood meer kan dan alleen knedenEn het staat nog eens mooi op je kookeiland/aanrecht..
Ik zeg trouwens wel riet, dat is ook wat ze het in die webshop noemen. Maar het is "peddigrohr", wat vertaalt naar rotan.. Zit wel verschil in volgens mij.quote:Op maandag 20 mei 2013 10:59 schreef minilot het volgende:
[..]
Volgens mij van precies het soort waar jij naar linkt. Ik zal het eens gaan uitzoeken
Is het uiteindelijk nog gelukt?quote:Op maandag 13 mei 2013 11:28 schreef destrovel het volgende:
[..]
Ik heb m'n bakblik nu een nacht op de verwarming gezet (speciaal hiervoor aangezet), het is nu eindelijk een beetje gerezen, tot een centimeter onder de rand van 't blik (cakevorm, want student).
K gooi het wel gewoon in de oven en zie wel wat eruit komt. Straks nieuwe gist halen
Vodkabrood. Niet heel smakelijk. Vanwege drukte met de studie gebruik ik nu wel weer even premix. Over een week of 2 na de tentamens weer eens proberenquote:
En, hoe doet ie het ondertussen? Of het een hij of zij is heb ik nog niet gecontroleerdquote:Op dinsdag 21 mei 2013 11:47 schreef Jagärtrut het volgende:
Je dezem heeft het naar Zweden gered, Maximus! Vanavond eens kijken hoe hij/zij het overleefd heeft, en volgende week weer aan het broodmaken!
hij doet het goed!de vlokken ga ik invriezen, en de andere versie heb ik een paar keer eten gegeven en staat nu in de koelkast. Dit weekend verhuizen, volgend weekend de nieuwe oven uittesten!quote:Op vrijdag 24 mei 2013 13:23 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
En, hoe doet ie het ondertussen? Of het een hij of zij is heb ik nog niet gecontroleerd. Al iets mee gebakken?
Ik heb vanmiddag een deeg gemaakt, vrij simpel, 500 gr bloem, 10 gr zout, 100 gr desem en genoeg water om op ong. 65% hydratie uit te komen. Uurtje op aanrecht na kneden. Daarna in koelkast. Daar ga ik zondag mooi wat pistolets mee bakken.
400gr Volkoren tarwemeel, 100gr tarwebloem. 4dl water. Kruim was stevig, maar niet te.. Had hem liever en uurtje langer laten rijzen nog, maar helaas ging dat niet vanwege de planning vanochtend.quote:Op vrijdag 24 mei 2013 16:09 schreef MaximusTG het volgende:
100% volkoren? Wat is het aandeel water? Mooi brood verder, ben benieuwd naar het kruim!
Ik heb er alle vertrouwen inquote:Op vrijdag 24 mei 2013 19:18 schreef douche-eendje het volgende:
Ik vond het nu wel tijd om eens wat te proberen met poolish, dus heb deze voor het weekend op het programma:
http://www.thefreshloaf.com/recipes/mydailybread
Ben benieuwd hoe het gaat worden
Ik wat minder, het rijzen leek niet helemaal fantastisch te gaan... nou ja, anders morgen weer een pogingquote:
Ow ok, staat nu 5 minuten in de oven en het is zo ongeveer al verdubbeld. Hehequote:Op zaterdag 25 mei 2013 20:28 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik wat minder, het rijzen leek niet helemaal fantastisch te gaan... nou ja, anders morgen weer een poging
Dat ziet er goed uit. Wordt wel zonder zaden idd, want die heb ik niet in huis. Wel tarwezemelen, geloof ik, misschien daar iets van doen? En die poolish, dat mag toch ook wel langer dan 8 uur staan?quote:Op zaterdag 25 mei 2013 19:55 schreef MaximusTG het volgende:
Deze is van mezelf, maar vrij simpel:
http://kookkompas.nl/5050(...)met-zaden-en-pitten/
Zou wel een vorm gebruiken!
Oh, en zaden en zo kan je eventueel weglaten.
Super, ik ga hem proberen!quote:Op zaterdag 25 mei 2013 21:01 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, mag best wat langer staan hoor. Tweede rijs moet je em idd vormen en dan in je vorm doen. Kan ook in een kom met een bebloemde doek erin bv. Maar dat blijft lastig eruit krijgen denk ik.
Heb je het deeg gevouwen zoals in het recept staat of doorgeslagen? Iemand ervaring met het vouwen van het deeg? Bij mij is het resultaat meestal meer richting baksteen dan mooie kruim.quote:Op zaterdag 25 mei 2013 21:31 schreef douche-eendje het volgende:
Ow ik ben stout geweest en mijn nieuwsgierigheid heeft ervoor gezorgd dat het brood al gesneden is. Volgende keer maak ik 2 broden want dit snijd voor geen meter en ik moet echt eens een goed broodmes aanschaffen
Slechte foto zie ik nu maar... pff wat lekker
[ link | afbeelding ]
Gewoon een beetje lukraak staan vouwenquote:Op zaterdag 25 mei 2013 21:34 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Heb je het deeg gevouwen zoals in het recept staat of doorgeslagen? Iemand ervaring met het vouwen van het deeg? Bij mij is het resultaat meestal meer richting baksteen dan mooie kruim.
Ik heb bij deze ook de aanbevolen autolysemethode gebruikquote:Op zaterdag 25 mei 2013 21:56 schreef MaximusTG het volgende:
Stretch and fold doe ik ook wel eens. Handige manier ook om bij wat natter deeg het glutennetwerk op te bouwen. Je voelt deeg dan steviger worden. Uit praktisch oogpunt is het dan handig om je deeg in een platte schaal te doen, die een beetje te oliën en dan folie dr over dat je ook insmeert met olie aan de binnenkant. Dan is het heel makkelijk om een paar keer dat deeg uit te rekken, op zichzelf terug te vouwen, 90 graden draaien, en dan weer rekken en vouwen.
Damn, ziet er lekker uit.quote:Op zondag 26 mei 2013 09:39 schreef bloempje-moi het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Is het ook!quote:
Deeg met 400 gram meel en 75% water kom ik toch echt op 1,6 kiloquote:Op zondag 26 mei 2013 12:27 schreef MaximusTG het volgende:
Hoezo niet, je hebt ze ook van riet voor 750 gram deeg?
400 gram volkoren meel, met bv 75% water zit al aan 700 gram. En het is niet erg als het iets minder is natuurlijk.
Bij 400 gram meel en 300 gram water, bestaat je deeg voor 43% uit waterquote:Op zondag 26 mei 2013 12:52 schreef MaximusTG het volgende:
Hoe kom je in vredesnaam aan 1,6 kg? 400 gram meel, 75% daarvan aan water = 300 gram, geeft 700 gram deeg. Plus nog zout, gist etc. Bakkerspercentage he.
En dat is geen gekke hoeveelheid water voor een volkoren brood. Voor een wit brood zou je wel minder nemen natuurlijk.
Thanks, ik baalde er wel wat van. Vooral omdat ik het nu niet zo snel meer aandurf terwijl het juist zo handig kan zijn om de koelkast er bij te gebruiken. Ik ga het binnenkort nog eens proberen.quote:Op maandag 27 mei 2013 09:42 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is ook niet zo gek natuurlijk, je deeg is dan nog volop actief van de eerste rijs. Niet meteen afgekoeld als het in de koelkast staat, dus dat rijst lekker door. Zal er ongetwijfeld langer over doen dan buiten de koelkast, maar 6-8 uur is dan erg lang.
Dan kan je misschien beter je deeg voor het laatste deel van de eerste rijs in de koelkast zetten. Dan daarna vormen en voor de tweede rijs weer terugzetten in de koelkast.
@LHO; die gist was niet dood, dat deeg was overrezen. Dan kan het glutennetwerk de opgebouwde gassen niet meer vasthouden en zakt het in.
Wel zo veilig!quote:Op maandag 27 mei 2013 09:51 schreef MaximusTG het volgende:
@LHO, vooral dat laatste is belangrijk, je moet die activiteit van de gist naar beneden halen voor je het deeg vormt (tenzij je er gewoon bij blijft om te controleren, bv als je de rijs net een uurtje langer wil maken omdat je even weg moet). Maar als je het echt 6-8 uur wil laten staan, dat is best lastig uitkienen. Dan is het handiger om te zorgen dat het na die 6-8 uur tijdens het opwarmen buiten de koelkast nog de laatste beetjes kan rijzen.
@bloempje-moi; koelkast is vooral handig voor een lange eerste rijs. Tweede rijs doe ik zelf eigenlijk nooit in de koelkast. Al was het maar omdat het lastig is qua ruimte.
Ben benieuwd, succes met het volkorenbrood (die 50/50 bedoel je he? die is volledig op kamertemperatuur iig) !
Wow!quote:Op maandag 27 mei 2013 09:58 schreef MaximusTG het volgende:
Daar had ik voor dat brood een google drive gedeelde spreadsheet voor gemaakt:
https://docs.google.com/s(...)zV192cWc&usp=sharing
Kan je gewenste totale deeggewicht invullen. Alleen omdat google docs geen breuken ondersteund staat gist en zout in grammen en in procenten van een hele teaspoon. Dus 10% tsp bij gist is dus 1/10 teaspoon gist.
Geen dank! Als je de percentages van de zaden en pitten op 0 zet dan rekent die ook niet mee voor het totaalquote:
Poolish done! 0.24 gram gist is nog even moeilijk met mijn keukenweegschaal. Hopelijk heb ik er niet te veel in gedaan.... And now we wait.quote:Op maandag 27 mei 2013 10:05 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Geen dank! Als je de percentages van de zaden en pitten op 0 zet dan rekent die ook niet mee voor het totaal
Dit soort dingen ook bij de OP voegenquote:Op maandag 27 mei 2013 09:58 schreef MaximusTG het volgende:
Daar had ik voor dat brood een google drive gedeelde spreadsheet voor gemaakt:
https://docs.google.com/s(...)zV192cWc&usp=sharing
Kan je gewenste totale deeggewicht invullen. Alleen omdat google docs geen breuken ondersteund staat gist en zout in grammen en in procenten van een hele teaspoon. Dus 10% tsp bij gist is dus 1/10 teaspoon gist.
Echt authentiek is het pas als je de naan tegen de wanden van je oven aanplaktquote:Op maandag 27 mei 2013 11:17 schreef MaximusTG het volgende:
Ik maak idd ook wel eens naan, gebruik meestal dit recept:
http://www.manjulaskitchen.com/2007/05/22/naan-bread/
In hoeverre dat authentiek is weet ik niet, maar het filmpje is iig van een Indiase vrouw.
Post wat foto's als je het de volgende keer maakt. Ben wel benieuwdquote:Op maandag 27 mei 2013 11:17 schreef MaximusTG het volgende:
Ik maak idd ook wel eens naan, gebruik meestal dit recept:
http://www.manjulaskitchen.com/2007/05/22/naan-bread/
In hoeverre dat authentiek is weet ik niet, maar het filmpje is iig van een Indiase vrouw.
Blijkbaar, heb het van googlequote:Op maandag 27 mei 2013 11:34 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ziet er wel gaaf uit ja, wel wat lastig in huis. Maar is dat wel echt naan? Want het komt van deze pagina:
http://jchevy.wordpress.com/?s=naan&searchsubmit=Find+%C2%BB
Koerdische bakkerij?
Naan wordt in een tandoor gebakken, dit is in elk geval hoe ik het kenquote:Op maandag 27 mei 2013 11:34 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ziet er wel gaaf uit ja, wel wat lastig in huis. Maar is dat wel echt naan? Want het komt van deze pagina:
http://jchevy.wordpress.com/?s=naan&searchsubmit=Find+%C2%BB
Koerdische bakkerij?
Heb hier nog wel een foto van een keer toen ik naan had gebakken:
https://dl.dropboxusercon(...)aanbrood110312_5.jpg
Heb al mn broodfoto's in mn dropbox staan, van de meeste inclusief thumbnail om hier te posten, en dat is samen meer dan 400 foto's.
Er verandert nog helemaal nietsquote:Op maandag 27 mei 2013 10:17 schreef MaximusTG het volgende:
Haha, ja, das wel heel weinig he. 1/10 teaspoon. Maar goed, een uurtje of 8 verandert veel.
Overigens, zorg wel dat je altijd netjes alles in je kom naar beneden toe werkt, met een spatel oid. Vaak zitten de randen van een kom helemaal vol met deegresten na mengen/kneden/roeren. Zeker bij kleine hoeveelheden kan het "verlies" aan deeg flink oplopen als je dat niet doet.
Ga je in een vorm laten rijzen voor de tweede rijs? Oh, en probeer wat stoom in je oven te krijgen als je het brood erin doet!
Nog een klein beetje gist erbij gedaan. Het had wel iets gedaan merkte ik toen ik het mengde. We wachten het nog even af. Het is toch altijd net een science projectquote:Op maandag 27 mei 2013 15:32 schreef MaximusTG het volgende:
Pff, moeilijk hoor, ik heb nooit gekeken hoe het er halverwege uitzag, ik meng het meestal voor het slapengaan om 12.00 snachts of zo, en dan volgende ochtend was het bubbelig.
Doe er maar nog wat doorheen ja, dat kan niet echt kwaad hoor, is ie alleen misschien wat sneller bij de volgende twee rijsstappen.
Oh, ik zie trouwens wel dat er nog wat meer zout in het deeg mag, doe er bij jou straks maar 8 gram zout bij, dat is een bakkerspercentage van ongeveer 2%.
En, wil het nog een beetje?quote:Op maandag 27 mei 2013 15:36 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Nog een klein beetje gist erbij gedaan. Het had wel iets gedaan merkte ik toen ik het mengde. We wachten het nog even af. Het is toch altijd net een science project
Ik ga eens even op zoekquote:Op maandag 27 mei 2013 11:10 schreef MaximusTG het volgende:
Poeeeee, tja, ligt er aan wat voor brood je wil bakken natuurlijk. Maar voor de meer Franse (of Duitse), rustieke broden;
Rijsmandjes
Deegkom
Spatel
Deegsteker
Grootverpakking gist
Goede kwaliteit, maar ook met genoeg gluten, bloem en/of meel
Verschillende zaden en pitten
Mesje om in te snijden (lame)
Canvas mat om losse broden op te laten rijzen (couche)
Steen voor in de oven
Schieter
Denk dat ik het dan wel grotendeels heb. Maar je kan natuurlijk een heleboel van die dingen vervangen door andere dingen, die er misschien niet specifiek voor bedoeld zijn.
Er kwamen bubbels!quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |