Behalve dat de rode dus behandeld is met koolmonoxide, ze zijn beide niet "vers" maar diepgevroren en ontdooit.quote:Op zondag 14 april 2013 22:27 schreef rhubarb het volgende:
Piet, wat is het verschil tussen de verse rode tonijn (¤35) en de verse bruinkleurige tonijn (¤27,50) van de visboer?
Bedoelt hij niet yellowfin/bluefin t.o.v. skipjack/albacore? Dan is het verschil dat de eerste twee met uitsterven bedreigd worden en de laatste niet.quote:Op maandag 15 april 2013 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Behalve dat de rode dus behandeld is met koolmonoxide, ze zijn beide niet "vers" maar diepgevroren en ontdooit.
Je kan net zo goed diepgevroren kopen, of eigenlijk beter.
Nee, het ging om de behandelde rode tonijn versus de onbehandelde bruinequote:Op maandag 15 april 2013 10:55 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Bedoelt hij niet yellowfin/bluefin t.o.v. skipjack/albacore? Dan is het verschil dat de eerste twee met uitsterven bedreigd worden en de laatste niet.
Van taarten bakken heb ik geen verstand, maar ik zou zeggen begin eens met het loslaten van de gedachte dat je iets moet toevoegen om het beter te maken.quote:Op maandag 15 april 2013 10:17 schreef pl4kkie het volgende:
Hallo .
Mijn vriendin is a.s zondag jarig en ik wil voor haar een appel(kruimel)taart bakken. Maar dan niet gewoon een standaard taart. Maar met wat extra's. B.v noten erbij doen enzo. Alleen ik ben een complete leek op dat gebied .
Hebben jullie tips/ideeën hoe ik dit het beste kan aanpakken ?
Alvast bedankt.
Less is more.quote:Op maandag 15 april 2013 12:09 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Van taarten bakken heb ik geen verstand, maar ik zou zeggen begin eens met het loslaten van de gedachte dat je iets moet toevoegen om het beter te maken.
Thanks, zo leer je nog eens wat. Zou een leuk item zijn voor de keuringsdienst van waren.quote:Op maandag 15 april 2013 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Behalve dat de rode dus behandeld is met koolmonoxide, ze zijn beide niet "vers" maar diepgevroren en ontdooit.
Je kan net zo goed diepgevroren kopen, of eigenlijk beter.
Keuringsdienst van waarden.quote:Op maandag 15 april 2013 14:33 schreef rhubarb het volgende:
[..]
Thanks, zo leer je nog eens wat. Zou een leuk item zijn voor de keuringsdienst van waren.
Visboer had een mooi stuk donkerbruine tonijn van ongeveer 250 gram, diepgevroren voor ¤1,80 die de hete grillpan in is gegaan..
Dat vraag ik me af, de rode was ¤35 en de bruine ¤27quote:Op maandag 15 april 2013 10:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, het ging om de behandelde rode tonijn versus de onbehandelde bruine
Volg je niet helemaal. Hij koopt het behandeld in, dat doet ie niet zelfquote:Op maandag 15 april 2013 14:43 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Dat vraag ik me af, de rode was ¤35 en de bruine ¤27
Alleen het kleurtje zou het prijsverschil niet moeten uitmaken, als dat wel het geval zou zijn dan kan de visboer beter wat minder tonijn bestellen want ¤8,- korting omdat het wat langer ligt is niet slim.
Echt verse tonijn? Die zal je zelf moeten gaan vangen in de Middellandse zee. En gezien de parasieten eet ik die liever als hij diepgevroren is geweest.quote:Op maandag 15 april 2013 14:48 schreef MaximusTG het volgende:
En die behandeling is verder niet slecht voor die vis, je kunt als consument alleen niet meer er vanuit gaan dat ie echt vers is aan de hand van de kleur. Maar die rode vis kan alsnog van betere kwaliteit zijn dan die bruine natuurlijk. De vraag is een beetje hoe goed je je visboer vertrouwt.
Maar dan hadden beide stukken rood moeten blijven.quote:Op maandag 15 april 2013 14:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volg je niet helemaal. Hij koopt het behandeld in, dat doet ie niet zelf
Nee, niet alle tonijn die je inkoopt is behandeld. Ik koop bij de groothandel onbehandelde (bruine) stukken in, geportioneerd ingevroren.quote:Op maandag 15 april 2013 14:51 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Maar dan hadden beide stukken rood moeten blijven.
Ik denk dat het om verschillende delen van de tonijn gaat (vettere stukken die het erg goed als sahsimi doen en minder vette stukken waar je mooie steaks van kan bakken) óf dat het inderdaad om verschillende soorten zijn (skipjack of blue-/yelowfin tonijn)
Ik heb overigens begrepen dat je kan zien of de tonijn vers is doordat er een soort regenbooglaagje over het vlees zit.
Alleen verse tonijn heeft dat (relatief vers dan.. diepgevroren tonijn dat nog niet zo lang ontdooit is heeft het ook)
quote:
Dat laatste geloof ik zeker, ik vraag me af of je überhaupt nog niet-ingevroren vis kan krijgen.quote:Op maandag 15 april 2013 14:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, niet alle tonijn die je inkoopt is behandeld. Ik koop bij de groothandel onbehandelde (bruine) stukken in, geportioneerd ingevroren.
Ook de vette stukken van de tonijn worden binnen enkele uren na het doden van de tonijn bruin.
En geloof me, je kan in Nederland geen verse tonijn kopen, het is allemaal diepgevroren.
Heb nergens zo goede vis gegeten als in (Trogir in) Kroatië. Vissers die met kleine bootjes snachts de zee op gaan en die met een handkar naar de markt brachten. Staan ze achter drie vier kistjes meer of minder gesorteerde vis. De een heeft octopus, de ander pijlstaart, een derde een zonnevis en wat horsmakrelen. Zie je in al die Kroatische kustplaatsen. Heel kleinschaligquote:Op maandag 15 april 2013 15:18 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Dat laatste geloof ik zeker, ik vraag me af of je überhaupt nog niet-ingevroren vis kan krijgen.
Sowieso wordt vis op de boot al op ijs gelegd/ingevroren, pas als de consument het krijgt ligt het niet meer op ijs.
Suikers kristalliseren, volkomen normaal. Je kan het weer vloeibaar maken door de pot in een pan heet water te zetten.quote:Op maandag 15 april 2013 15:40 schreef Young_David het volgende:
Vraagje.
Ik heb een tijdje geleden een pot honing gekocht, beetje goedkopie merk. Het was eerst vloeibaar, maar lijkt nu meer creme geworden te zijn. Hoe komt dat? En is het dan nog wel goed?
Jawel hoor, bij dagvissers is het jammer om die in te vriezen.quote:Op maandag 15 april 2013 15:18 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Dat laatste geloof ik zeker, ik vraag me af of je überhaupt nog niet-ingevroren vis kan krijgen.
Op ijs leggen is niks mis mee, dat is echt wat anders dan invriezen.quote:Sowieso wordt vis op de boot al op ijs gelegd/ingevroren, pas als de consument het krijgt ligt het niet meer op ijs.
Acaciahoning kristalliseert niet, die is het handigst voor mensen die meerdere jaren met een pot doen.quote:Op maandag 15 april 2013 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Suikers kristalliseren, volkomen normaal. Je kan het weer vloeibaar maken door de pot in een pan heet water te zetten.
volledig mee eens. Eerst de basis snappen. Dan experimenteren. Net wat piet zegt, lekker simpel houden.quote:Op maandag 15 april 2013 12:09 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Van taarten bakken heb ik geen verstand, maar ik zou zeggen begin eens met het loslaten van de gedachte dat je iets moet toevoegen om het beter te maken.
Mascarpone komt het dichtst in de buurt, eventueel wat verdunt met room, en is eenvoudiger dan room inkoken, hoewel je zowel clotted cream kan maken.quote:Op maandag 15 april 2013 17:40 schreef habitue het volgende:
Ik moet voor een recept double cream gebruiken. Ik las ergens dat dit niet in NL te verkrijgen is. Kan ik dit door iets vervangen? Is het ook geen idee om gewoon slagroom in te koken om zo een hoger vetpercentage te krijgen? Of werkt dat zo niet.
Double cream of clotted cream?quote:
is bekend, maar toch lief, mooie versie van Nouvelle Vaguequote:Op donderdag 18 april 2013 22:29 schreef RobinOok het volgende:
Voor Piet
(vast al wel bekend, maar toch)
Maar Schmidt lijkt gefileerde sardines te hebben: http://www.schmidtzeevis.nl/webwinkel/index.php?hoofdcat=1 (Even tot halverwege scrollen of CTRL-F sardines). Het lijkt mij ook een hels karwei, maar als zij het voor 25 cent per sardine doen dan vind ik dat primaquote:Op woensdag 20 oktober 2004 15:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Whahahaha
Zie de visboer al kijken,
kun je ze fileren
Waahahahahaaha
Bij mijn visboer ook gefileerd! Niet in 2 losse filets, maar als een vlinder, zeg maar. Ik weet dan alleen niet of je wel helemaal van de graatjes af bent, laatst ook bij mijn makreelfilets nog wat graten eruit moeten plukken. Sardientjes van de bbqquote:Op maandag 22 april 2013 11:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Piet, ik heb vanavond vis op het menu, en ben aan het kijken wat het gaat worden. Ik vind de smaak van sardientjes heerlijk alleen die gruwelijke graatjes erin...
Al googelend kwam ik deze quote tegen:
[..]
Maar Schmidt lijkt gefileerde sardines te hebben: http://www.schmidtzeevis.nl/webwinkel/index.php?hoofdcat=1 (Even tot halverwege scrollen of CTRL-F sardines). Het lijkt mij ook een hels karwei, maar als zij het voor 25 cent per sardine doen dan vind ik dat prima
Wat zou ik daar het beste mee kunnen doen? Bbq? Gril? Met veel olie en knoflook bakken in een hete pan?
Nou, feest Maar als je wilt oefenen dan ben je welkom hoor, dan koop ik ze heelquote:Op maandag 22 april 2013 12:00 schreef RobinOok het volgende:
Die zijn juist leuk om je knife skills mee te oefenen man!
Serveer een zoet drankje vooraf, de taart zal minder zoet smaken.quote:Op dinsdag 23 april 2013 13:08 schreef Lyriella het volgende:
Hoi Piet!
Ik heb net een appeltaart gebakken en ik vind hem iets te zoet uitgevallen, ondanks het feit dat ik de suiker in het recept al een stuk heb verminderd.. Het is niet compleet oneetbaar, maar ik zou graag willen weten hoe ik het iets minder zoet kan maken. Ik had al bedacht om er ongesuikerde room bij te serveren, maar heb jij nog andere ideeën?
Ik ken het vooral uit wildzwijnworst uit Italië. Of op bv bladerdeeg stengels, brood, maar ook gebraden vlees, vijfkruidenpoeder. Of het in Moussaka smaakt, geen idee. Ook lekker in een kruidenthee trouwensquote:Op dinsdag 23 april 2013 13:35 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb een doosje venkelzaadjes gekocht. Weet jij leuke dingen om het in te gebruiken?
Vanavond wil ik een moussaka maken, zou het daar goed bij passen?
http://www.jamieoliver.co(...)st-voor-echte-kerelsquote:Op dinsdag 23 april 2013 13:35 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb een doosje venkelzaadjes gekocht. Weet jij leuke dingen om het in te gebruiken?
Vanavond wil ik een moussaka maken, zou het daar goed bij passen?
uur of twee drie voor het bakken uit de koelkast halen, grillpan goed heet laten worden en gaan grillen. na een minuut omdraaien. Duw er regelmatig met een vinger op. Als hij zo aanvoelt als je wang, is hij rood, als je bovenlip medium rood, als je kinpuntje, medium, als puntje van je neus, wel done. Als je voorhoofd, volledig doorbakken en verpestquote:Op dinsdag 23 april 2013 16:34 schreef Perruche het volgende:
Piet! Kan je me nog eens vertellen: hoe bak ik het best een entrecote? Geen rare praktijken met sousvide aub. Ik heb een grillpan een koekepan en een oven.
quote:Op dinsdag 23 april 2013 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Als hij zo aanvoelt als je wang, is hij rood, als je bovenlip medium rood, als je kinpuntje, medium, als puntje van je neus, wel done. Als je voorhoofd, volledig doorbakken en verpest
Voor sousvide heb je noch een vacumeerapparaat, noch een sousvide-apparaat nodig. Met goeie ziplockzakjes, een thermometer en een pan water kom je al een heel eind.quote:Op dinsdag 23 april 2013 16:34 schreef Perruche het volgende:
Piet! Kan je me nog eens vertellen: hoe bak ik het best een entrecote? Geen rare praktijken met sousvide aub. Ik heb een grillpan een koekepan en een oven.
ja was mobiel en kon even niet zoeken, maar dat lijkt me een goed idee!quote:Op dinsdag 23 april 2013 18:04 schreef SiGNe het volgende:
Die zin kan wel in de openingspost, niet de eerste keer dat Piet 'm zegt...
Als je ze rauw verwerkt en een milder, maar intensiever aroma wilt hebben. Of gekookt, in sauzen waar het niet moet overheersen bv.quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:22 schreef Lienekien het volgende:
Vraagje. Wanneer gebruik je sjalotten ipv 'gewone' uien?
Geen idee. Ik ben alleen en ik vind sjalotten vooral een handig formaat voor 1 persoon hebben.quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:22 schreef Lienekien het volgende:
Vraagje. Wanneer gebruik je sjalotten ipv 'gewone' uien?
quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je ze rauw verwerkt en een milder, maar intensiever aroma wilt hebben. Of gekookt, in sauzen waar het niet moet overheersen bv.
Gebruind worden ze snel bitter
quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:29 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ik durf wel te zeggen: GMTA! LOL!
Ik voor bearnaise en mij variatie op Hollandaise met saffraan en witte wijn.quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:33 schreef krakkemieke het volgende:
Ik gebruik ook bij voorkeur sjalotjes in mijn tartaarsaus.
quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik voor bearnaise en mij variatie op Hollandaise met saffraan en witte wijn.
Ik ben de naam kwijt, er gaan iig sjalotjes in en zure augurken en dragon!quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik voor bearnaise en mij variatie op Hollandaise met saffraan en witte wijn.
Een echte remoulade?quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:37 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
[..]
Ik ben de naam kwijt, er gaan iig sjalotjes in en zure augurken en dragon!
Op mijn manier.... Geen mosterd of ansjovis, daar houd ik niet van.quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een echte remoulade?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Remoulade
Oh en dus ook 2 eetlepels zelfgemaakte dragonazijn. Dat geeft echt iets extra's.quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:46 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Op mijn manier.... Geen mosterd of ansjovis, daar houd ik niet van.
Maar wel zure augurken, platte peterselie en hardgekookt ei.
Met meer ei maak ik soms zo ook eiersalade.
Pas maar op, je wilt nooit meer potjesquote:Op dinsdag 23 april 2013 21:55 schreef roos85 het volgende:
Piet, heb vandaag voor het eerst verse pesto gemaakt (wat een genot in vergelijking met potjes pesto)
Ja, zeker. De aroma's komen vrij, de smaak wordt wel anders, voller, notiger, probeer ze eerst eens licht te roosteren.quote:nu heb ik de pijnboompitten niet geroosterd, maakt het wel roosteren iets uit voor de smaak?
Dat weet ik nu wel zekerquote:Op dinsdag 23 april 2013 21:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pas maar op, je wilt nooit meer potjes
Oh dat klinkt goed! Ga ik zeker een keer proberen.quote:[..]
Ja, zeker. De aroma's komen vrij, de smaak wordt wel anders, voller, notiger, probeer ze eerst eens licht te roosteren.
Ja. Dat geldt voor noten en ook voor specerijen.quote:Op dinsdag 23 april 2013 21:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, zeker. De aroma's komen vrij, de smaak wordt wel anders, voller, notiger, probeer ze eerst eens licht te roosteren.
Ik heb nog een hoop te leren.quote:Op dinsdag 23 april 2013 22:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik gebruik nooit nootmuskaat, maar banda foelie, de schilletjes van de noot. Persoonlijk vind ik dat een veel fijner mooier aroma
Als je stopt met roken is het qua smaak na een week of 4-6 alsof je de watten uit de oren vallen. Doffe muziek klinkt ineens helder, zuiver, je hoort de individuele violisten in een orkest. Maar dan qua smaak.quote:Op dinsdag 23 april 2013 22:06 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ik heb nog een hoop te leren.
En ik vraag me af. Ligt het aan mij? Ik rook. Ik zou niet zoveel kunnen proeven.
Ja, dat denk ik wel. Maar toen mijn pa stopte met roken, proefde hij veel minder.quote:Op dinsdag 23 april 2013 22:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je stopt met roken is het qua smaak na een week of 4-6 alsof je de watten uit de oren vallen. Doffe muziek klinkt ineens helder, zuiver, je hoort de individuele violisten in een orkest. Maar dan qua smaak.
Je hebt dat vast al opgeslagen, de garnalen in pernod.quote:Op dinsdag 23 april 2013 22:15 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, dat denk ik wel. Maar toen mijn pa stopte met roken, proefde hij veel minder.
En gek genoeg is het wel zo dat ik een gerecht proef en dat ik het dan na 7 jaar gewoon kan namaken. Zonder recept.
Dit heb ik ooit gespeeld.....quote:
Je kan het zo eten op wat brood, erg lekkerquote:Op vrijdag 26 april 2013 17:06 schreef Iemand91 het volgende:
We hebben zo'n 200 gram gerookte zalm gekregen. Nou eten wij eigenlijk nooit zalm.
Wat is nou dé manier om hier een lekker gerecht van te maken?
quote:Op donderdag 6 oktober 2011 17:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Neem een pak koolvis, een pakje gerookte zalm, pakje room, wat geraspte kaas en zout, peper en knoflook.
Laat de koolvis ontdooien (of neem kabeljauw, maar das duurder en voor dit recept niet echt nodig) en meng de stukken met de gerookte zalm. Doe dit in een beboterde ovenschaal. Meng de room met de geplette en gehakte knoflook, zout peper en giet dit over de vis. Top dit af met parmasaanse of andere smaakvolle kaasrasp.
Zet in de oven op 175 graden tot goudbruin.
serveer met saffraanrijst en doperwten en een salade.
Zo, dat klinkt wel goed.quote:Op vrijdag 26 april 2013 17:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan het zo eten op wat brood, erg lekker
Of deze
[..]
wow wat leuk!! daar kom ik elke zomer, och heerlijk eten!!quote:Op maandag 15 april 2013 15:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb nergens zo goede vis gegeten als in (Trogir in) Kroatië. Vissers die met kleine bootjes snachts de zee op gaan en die met een handkar naar de markt brachten. Staan ze achter drie vier kistjes meer of minder gesorteerde vis. De een heeft octopus, de ander pijlstaart, een derde een zonnevis en wat horsmakrelen. Zie je in al die Kroatische kustplaatsen. Heel kleinschalig
De lijkstijfheid zat er nog geeneens in, dat kwam pas later op de dag.
Eigenlijk iedere dag vis van de markt op de grill.quote:Op vrijdag 26 april 2013 22:48 schreef new_moon het volgende:
[..]
wow wat leuk!! daar kom ik elke zomer, och heerlijk eten!!
Mijn moeder komt er vandaan
waar heb je gegeten? misschien ken ik het ook
oh heerlijk! ja er gaat niks boven een vers gegrild visjequote:Op vrijdag 26 april 2013 23:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eigenlijk iedere dag vis van de markt op de grill.
mee eens.quote:Op zaterdag 27 april 2013 11:29 schreef habitue het volgende:
Kroatie
Heerlijk eten daar. Erg ondergewaardeerde keuken.
quote:Op zaterdag 27 april 2013 11:35 schreef new_moon het volgende:
[..]
mee eens.
Soms droom ik van zwarte inktvisrisotto (mits goed gemaakt..)
Absoluut!quote:
Wat is er nou weer mis met koolvis? Ik geef eerlijk toe dat ik geen kabeljauwliefhebber ben, maar los daarvan is koolvis echt een hele lekkere vis. Het is niet erg bekend of 'in' en kennelijk zwemt er nogal veel van, maar het enige nadeel daarvan is dat je ervoor moet bukken in de supermarkt.quote:Op donderdag 6 oktober 2011 17:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Neem een pak koolvis, een pakje gerookte zalm, pakje room, wat geraspte kaas en zout, peper en knoflook.
Laat de koolvis ontdooien (of neem kabeljauw, maar das duurder en voor dit recept niet echt nodig) en meng de stukken met de gerookte zalm. Doe dit in een beboterde ovenschaal. Meng de room met de geplette en gehakte knoflook, zout peper en giet dit over de vis. Top dit af met parmasaanse of andere smaakvolle kaasrasp.
Zet in de oven op 175 graden tot goudbruin.
serveer met saffraanrijst en doperwten en een salade.
In een grotere pot zetten op een zonnige plaats.quote:Op zaterdag 27 april 2013 16:01 schreef roos85 het volgende:
Iemand tips hoe ik kruidenplantjes uit de supermarkt beetje levend kan houden?
Mijn koriander is na ongeveer een week ter ziele
Staat in een vrij grote pot, had ze alleen in de keuken gezet.. Zal hem volgende keer op het balkon zettenquote:Op zaterdag 27 april 2013 16:03 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
In een grotere pot zetten op een zonnige plaats.
Koop bieslook.quote:Op zaterdag 27 april 2013 16:01 schreef roos85 het volgende:
Iemand tips hoe ik kruidenplantjes uit de supermarkt beetje levend kan houden?
Mijn koriander is na ongeveer een week ter ziele
Dat is een lekker dwaasbestendige plant, doet het bij mij al een half jaar met incidenteel water geven.quote:
Warme zonnige plek uitzoeken (maar neit te warm) en niet al teveel water gevenquote:Op zaterdag 27 april 2013 16:01 schreef roos85 het volgende:
Iemand tips hoe ik kruidenplantjes uit de supermarkt beetje levend kan houden?
Mijn koriander is na ongeveer een week ter ziele
Bedoel overpotten in de aarde trouwens voor het geval je dat kleine potje alleen in een grote pot had gezetquote:Op zaterdag 27 april 2013 16:04 schreef roos85 het volgende:
[..]
Staat in een vrij grote pot, had ze alleen in de keuken gezet.. Zal hem volgende keer op het balkon zetten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |