abonnement bol.com Coolblue
pi_122751603
Deel drie alweer! Wat op zich niet zo mooi is, want dat geeft wel aan hoe hard het gaat met de privacy-inperking.

In dit topic wordt een chronologisch overzicht gegeven van de veranderingen, wetswijzigingen, voorstellen en andere nauw betrokken factoren omtrent privacy en privacy-inperking.

Uiteraard is dit overzicht niet 'af' of compleet, daarom is dit topic ook bedoeld om oude en nieuwe ontwikkelingen/berichten die niet in het overzicht staan, maar wel dit onderwerp betreffen hier te posten.
Ik heb de kern van het bericht/artikel kort beschreven onder elke titel, voor meer informatie en het gehele bericht/artikel kun je op de linkjes klikken.

Omschrijf kort en duidelijk wat het artikel precies inhoud en post één, of liefst meerdere, link(jes) van neutrale sites.*
*Gelieve geen links naar conspiracysites posten.

Dit is geen topic om te discussiëren, daarvoor kan je hier terecht.
Het is ook geen topic dat een bepaalde achterliggende gedachte uitdraagt, het is enkel om kennis te nemen van deze ontwikkelingen die eenieder aangaat.


Dingen om over na te denken:
• Is dit werkelijk nodig voor het veelgenoemde 'veiligheid' excuus?
• Wat voor gevolgen heeft dit voor de privacy en vrijheid?
• Waarom wil een groep volksvertegenwoordigers (de regering) graag zoveel controle hebben?

Post hieronder meer artikelen, berichten en links betreffend dit onderwerp om het overzicht comple(e)t(er) te maken!

Vorige delen.

[ Bericht 3% gewijzigd door µ op 11-02-2013 18:09:09 ]
జ్ఞ‌ా
  maandag 11 februari 2013 @ 21:04:39 #3
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_122767141
quote:
http://www.trosradar.nl/u(...)medisch-centrum/?p=1

Je hebt gehoor gegeven aan een oproep van de huisarts om je te laten onderzoeken op osteoporose, oftewel botontkalking. Je vult een vragenlijst in en wordt uitgenodigd om in een omgebouwde bus een dexa-scan te ondergaan. Die uitnodiging komt echter van het Osteoporose Medisch Centrum.

Het commerciële OMC krijgt gewoon lijsten met patiënten en adressen die ze kunnen uitnodigen voor een scan waarvan het nut betwijfeld word.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  dinsdag 12 februari 2013 @ 12:14:57 #4
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_122784199
quote:
quote:
Wie langs een kentekencontrole van agenten rijdt, zit voortaan langer in de database van de politie. De gegevens mogen 4 weken lang worden bewaard. Dat kan agenten de tijd geven om voortvluchtige verdachten op te sporen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag een wetsvoorstel daartoe ingediend bij de Tweede Kamer.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_122794874
quote:
7s.gif Op dinsdag 12 februari 2013 12:14 schreef Papierversnipperaar het volgende:
* knip *
Zelfde nieuws, maar iets uitgebreider - via WebWereld

quote:
Alle kentekens van alle automobilisten worden voortaan opgeslagen en bewaard na de registratie via camera's op snelwegen en andere routes. Daarmee wil minister Opstelten meer misdrijven oplossen.

De kentekens worden nu direct bij vastlegging vergeleken met gegevens in een database en als dat geen 'hit' oplevert direct vernietigd. Het bewaren van die gegevens als het geen bekende van de politie is, is nu niet toegestaan. Minister Opstelten wil met een wetswijziging nu alle vastgelegde kentekenplaten hoe dan ook vier weken bewaren, zodat later kan worden bekeken of iemand in de buurt is geweest van een misdrijf.
Vastleggen van beelden gebeurt al

Het vastleggen van kentekens en het direct en automatisch matchen met gegevens in een database wordt al enige jaren gedaan, het zogeheten automatic numberplate recognition (ANPR). Alleen al in een ring rond Amsterdam staan zo'n honderd camera's die ooit zijn neergezet om te controleren of er geen zwaar vervuilende voertuigen de stad binnenrijden. De politie gebruikte die camera's al incidenteel.

Binnen de tijdsframe van vier weken kan de politie bij opsporing van daders van een misdrijf alle kentekens die rond het betreffende tijdstip in de buurt van de plaats van het misdrijf of die daarvoor of daarna via een bepaalde route zijn gereden, matchen met de database kentekenregistratie zodat de eigenaren van dat kenteken bekend worden. Of die mogelijkheid ook wordt gebruikt om gericht te zoeken naar eventuele getuigen, vermeldt de minister niet.
Geen afbeeldingen van inzittenden

Opstelten zegt verder dat in het kader van privacy geen afbeeldingen van inzittenden van een auto kunnen worden ingezien door politieambtenaren. Ook mogen camera's niet gericht worden op woningen. Die beperkingen worden niet in het wetsvoorstel vastgelegd, maar komen te staan in een zogeheten ministeriële regeling. Die is daarmee flexibeler dan de wet en kan steeds worden aangepast als (technologische) ontwikkelingen dat mogelijk maken.

Het openbaar ministerie en de politie maken samen een cameraplan dat voorziet in de inzet van zowel vaste als mobiele camera's. Het plan van Opstelten komt niet uit de lucht vallen. Al in 2011 kwam de minister met een concept-wetsvoorstel. Dat heeft nu verder vorm gekregen. Nadat het wetsvoorstel wordt aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer zal Opstelten na drie jaar terugkomen met een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk. Het ministerie heeft tevens een video vrijgegeven over de praktijkwerking van de wet.
edit: Dit is nota bene de tweede keer dat die schurk van een Opstelten dit plannetje erdoor probeert te drukken! In 2011 heeft deze enge man het ook al een keer geprobeerd...


[ Bericht 6% gewijzigd door Nemephis op 12-02-2013 17:21:03 ]
pi_122922522
quote:
Facebook mag Europeanen verplichten echte naam te gebruiken
Facebook kan Europeanen gewoon verplichten hun echte naam te gebruiken. Het bedrijf won een rechtszaak van een Duitse privacywaakhond.

Privacywaakhond ULD uit deelstaat Sleeswijk-Holstein had een rechtszaak tegen Facebook aangespannen omdat het sociale netwerk de gebruikers verplicht hun echte naam te gebruiken. Bij twijfel worden accounts geblokkeerd. Om die reden werden in Nederland mensen met een heel korte achternaam medio 2012 per ongeluk geblokkeerd.

Een Duitse rechter oordeelt nu dat Facebook gewoon gebruikers mag verplichten hun echte naam op te geven omdat het Europese hoofdkantoor gevestigd is in Ierland. Daarom is het Duitse recht niet van toepassing, aldus de rechter. ULD heeft al aangegeven tegen de uitspraak in beroep te gaan. Duitsland staat bekend om de strenge privacywetten.
Be curious, not judgmental
pi_124353159
Microsoft krijgt honderden verzoeken om data Nederlanders

De Nederlandse overheid heeft Microsoft in 2012 gevraagd om gegevens van 1438 personen. In geen van de gevallen werd inhoudelijke data zoals e-mails of foto's overhandigd. In ruim driekwart van de gevallen werd wel minder specifieke informatie gedeeld.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Microsoft. Het is de eerste keer dat het bedrijf informatie rond overheidsverzoeken openbaar maakt. Onder meer Google doet dit al jaren.

In heel 2012 werd er ruim 70.000 keer bij Microsoft aangeklopt door nationale overheden. Daarbij werd gevraagd om de gegevens van 122.015 accounts.

In sommige gevallen geeft Microsoft bijvoorbeeld de inhoud van een e-mail of een foto die opgeslagen is op Skydrive. Dat gebeurt dan op basis van een gerechtelijk bevel. Deze informatie werd in slechts 2,2 procent van de gevallen verstrekt.

In 79,8 procent van alle verzoeken verstrekte Microsoft meer algemene informatie zoals locatiegegevens of het geslacht van een gebruiker. In totaal werd in 18 procent van de gevallen helemaal geen informatie gegeven.

Nederland

In Nederland vroeg de overheid 859 keer om informatie. Daarbij werden 1438 personen gespecificeerd. Microsoft gaf in 78,1 procent algemene informatie en in 0,0 procent van de verzoeken specifieke data.

Bij 21,9 procent van de verzoeken werd dus helemaal geen informatie overhandigd.

In de eerste helft van 2012 vroeg Nederland 59 keer om informatie bij Google. In 76 procent van de gevallen werd toen gehoor gegeven aan het verzoek.

nu.nl
  woensdag 27 maart 2013 @ 14:10:30 #8
156695 Tism
Sinds 24, Aug, 2006
pi_124565291
quote:
Alle camera's in openbare ruimte in kaart gebracht, 200.000 camera's houden jou in de gaten.

Er hangen zeker 200.000 camera's in Nederland die toezicht houden op de openbare ruimte en in gebouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de nieuwswebsite Sargasso.nl en het ANP.

Gemeenten, politiekorpsen en provincies hebben 2700 camera's hangen, vooral in uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen. Rijkswaterstaat en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) hebben samen nog eens 2700 camera's die de Nederlandse wegen in de gaten houden. Op Schiphol hangen er 1400, de verschillende vervoersbedrijven zoals de NS en de RET hebben gezamenlijk nog eens bijna 18.000 digitale ogen gericht op reizigers.

De grote bulk aan camera's in Nederland komt voor rekening van particulieren en bedrijven, die vooral hun eigen terrein in de gaten houden. Uit interne politiecijfers blijkt dat ongeveer 450.000 bedrijven zijn aangesloten bij een particuliere alarmcentrale (PAC).

Veertig procent van die bedrijven heeft cameratoezicht: dat zijn dus 180.000 locaties. Op één locatie kunnen meer camera's hangen, maar dat is niet te controleren. Bovendien zijn niet alle bedrijven aangesloten bij PAC's en is er geen meldplicht. Dat betekent dat het aantal camera's in Nederland vele malen hoger kan liggen.

Veel camera's die beheerd worden door Rijkswaterstaat en de NDW zijn overigens niet bedoeld om toezicht te houden op mensen. Die kijken bijvoorbeeld naar kentekens of de doorstroom op de weg voor verkeersmanagement. Gemeenten en politie hebben ook dergelijke slimme camera's, maar die zijn vooral bedoeld om geluiden of afwijkend gedrag te herkennen.
....nachtrijder...Nachtzwelgje!
pi_125714472
quote:
Israel Airport Security Allowed To Read Tourists' Email
"Israeli security officials at Ben Gurion airport are legally allowed to demand access to tourists' email accounts and deny them entry if they refuse, the country's top legal official said on Wednesday. Details of the policy were laid out by Attorney General Yehuda Weinstein in a written response to the Association for Civil Rights in Israel (ACRI), the group said in a statement. 'In a response dated April 24, 2013, the attorney general's office confirmed this practice,' ACRI said, quoting sections of the document which said it was only done in exceptional cases where 'relevant suspicious signs' were evident and only done with the tourist's 'consent'. 'Allowing security agents to take such invasive measures at their own discretion and on the basis of such flimsy "consent" is not befitting of a democracy,' commented Lila Margalit from ACRI."
Be curious, not judgmental
pi_126941583
Equens wil pingegevens verkopen

quote:
Het bedrijf dat onze pingegevens verwerkt, Equens, wil informatie verkopen over in welke winkels we wat kopen en hoeveel we uitgeven. Volgens kenners is dat waardevolle marketinginformatie, maar er zijn ook bezwaren.
http://nos.nl/video/510043-equens-wil-pingegevens-verkopen.html

quote:
SNS Bank zegt niet mee te doen aan plannen om pingegevens van klanten door te verkopen aan bedrijven. Transactieverwerker Equens heeft zulke plannen, maar die stuiten op veel kritiek. De drie grote banken ABN Amro, ING en Rabobank zijn aandeelhouder van Equens.
http://nos.nl/artikel/510227-sns-tegen-verkoop-pingegevens.html

Zie ook: hier en hier.
More oneness, less categories
Open hearts, no strategies
Decisions based upon faith and not fear
People who live right now and right here
pi_126989081
Overzichtje van FTM: NEDERLAND PRIVACY PARADIJS
జ్ఞ‌ా
  woensdag 29 mei 2013 @ 15:49:31 #12
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_127156737
quote:
Danish Police Admit That Data Retention Hasn't Helped At All

There's been a big push around the globe to ramp up data retention rules, which require various online services to keep all sorts of data on their users for a long time, just in case it's possible that law enforcement officials might need that data at some later date. That this only adds to the pile of data, and often makes it more difficult to find useful data, is never discussed. That this likely puts more people's private data at risk of being hacked or accidentally revealed is never discussed. Also, almost never discussed: whether or not such data retention laws actually help solve crimes.

Over in Denmark, we have an answer, and that answer is an emphatic no. After half a decade of having strict data retention laws, the Danish police have announced that it has not helped them find criminals. And, as predicted, having all that data has made it unwieldy for law enforcement when they actually think they need some data.

. “Session logging has caused serious practical problems,” the ministry's staffers write in the report. “The implementation of session logging proved to be unusable to the police; this became clear the first time they tried to use [the data] as part of a criminal investigation.”


This seems like a pretty damning point concerning data retention. Hopefully, at the very least, this example is raised whenever any other country proposes data retention laws.

Bron: www.techdirt.com
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_127200516
quote:
Hospital Resorts To Cameras To Ensure Employees Wash Hands
"Long Island's North Shore University Hospital is using sensors and video cameras to make sure employees wash their hands, according to an article in today's New York Times. Motion sensors detect when hospital staff enter an intensive care unit, and the sensors trigger a video camera. Feeds from the video camera are transmitted to India, where workers there check to make sure staff are washing their hands. The NYT article notes that hospital workers wash their hands as little as 30 percent of the time that they interact with patients. The Big Brother like system is intended to reduce transmission of infections as well as the costs associated with treating them."
Be curious, not judgmental
  dinsdag 11 juni 2013 @ 08:42:03 #14
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_127652298
'Ook AIVD krijgt informatie uit aftapprogramma PRISM'

Nederlandse geheime diensten krijgen ook informatie uit het aftapprogramma PRISM van de Verenigde Staten. Als de AIVD een Amerikaanse mailadres opgeeft als verdacht, is binnen vijf minuten alles bekend, zegt een AIVD-agent dinsdag in De Telegraaf.

De agent was volgens de krant werkzaam voor de dienst die Nederlandse moslimextremisten in de gaten houdt.

Veel bedrijven werken volgens de agent actief mee bij het geven van inzage in hun gegevens. "Alle grote commerciële internetdiensten worden gedwongen een applicatie aan te leveren waarmee diensten onbeperkt kunnen grasduinen."

Samen vormen die applicaties het programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om vertrouwelijke internetdata te vergaren.

Skype

Skype wilde volgens de agent jarenlang geen inzage geven, maar sinds het eigendom is van Microsoft zou alles worden gedeeld zoals ook bij Google en Facebook het geval is. De topmannen van die laatste twee bedrijven stelden zaterdag nog niet op de hoogte te zijn van het internet-afluisterprogramma.

Ook Nederlandse bedrijven zouden welwillend meewerken. "Bij een verzoek krijgt men gewoon direct toegang tot de data, alles op een presenteerblaadje." Als een bedrijf niet meewerkt, wordt een agent 'geactiveerd' die toegang heeft tot de informatie van het bedrijf.

"Binnen bedrijven en instellingen, overal zijn agenten te activeren, die wachten op een informatieverzoek."

Nederland werkt volgens organisatie Bits of Freedom zelf ook aan een dergelijk aftapsysteem om Nederlandse burgers massaal in de gaten te houden.

nu.nl
  dinsdag 11 juni 2013 @ 08:43:23 #15
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_127652323
Ook Nederland werkt aan massaal bespieden burgers.

Niet alleen Amerikaanse geheime diensten hebben vergaande bevoegdheden burgers te bespieden. Ook in Nederland is dat mogelijk en wordt informatie met buitenlandse diensten uitgewisseld.

Dat stelt Ot van Daalen, directeur van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, in gesprek met NU.nl. Hij roept klokkenluiders op naar buiten te treden en de Nederlandse overheid te stoppen met plannen massaal internetverkeer te gaan tappen.
Telefoongesprekken bijhouden

In Amerika ontstond ophef toen duidelijk werd dat telefoondienstverlener Verizon de registratie van alle telefoongesprekken van klanten aan de geheime dienst NSA verstrekt. Maar de bewaarplicht verkeersgegevens die in Europa van kracht is heeft hetzelfde gevolg, stelt Bits of Freedom.

"De politie heeft de bevoegdheid om gegevens op te vragen, maar de AIVD en andere geheime diensten hebben het recht om die gegevens ook te vragen", stelt Van Daalen. "Het vermoeden is dat de bewaarplicht juist hiervoor bedoeld is. De Europese Commissie heeft nooit kunnen bewijzen dat het voor andere doelen effectief is."
Uitwisselen

Als gegevens eenmaal in handen zijn van geheime diensten bestaat het risico dat die met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden uitgewisseld. "Engelse diensten hebben toegang tot gegevens van de NSA. Die geven dat niet voor niets en willen ook data terug van Engelse veiligheidsdiensten", betoogt Van Daalen dan ook. "Veiligheidsdiensten leven van het opslaan van data en dataminen. Er is geen andere reden waarom die bewaarplicht zou bestaan."

Van Daalen wijst op een waarschuwing die de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst vorig jaar afgaf. De Commissie maakt zich zorgen dat de Nederlandse positie in gevaar komt, omdat er minder informatie is om te ruilen met andere diensten.

Ook in Nederland wordt regelmatig informatie opgevraagd bij sociale netwerken. Staatssecretaris Teeven weigert opheldering te geven hoe vaak dat gebeurt. Hoe vaak de AIVD gebruik maakt van bevoegdheden om die informatie te krijgen, is ook onduidelijk.

Van Daalen benadrukt dat het logisch is dat informatie van sociale netwerken wordt opgevraagd. "Als communicatie verschuift naar sociale netwerken dan verschuift ook de aandacht van geheime diensten daarheen."
Alles tappen

Van Daalen wijst erop dat de Nederlandse geheime diensten verder willen gaan dan alleen informatie uit servers halen. Zij zijn bezig om toestemming te krijgen al het internetverkeer te tappen. "Dat betekent in theorie dat jouw en mijn e-mail in handen van veiligheidsdiensten kan komen en op het bureau van Rutte kan belanden zonder dat wij verdachten zijn", stelt hij dan ook.

"Daarom ben ik zo opgelucht dat Plasterk in het nieuws bevestigde dat de situatie op dit moment is dat er alleen wordt afgeluisterd als er een bevel van de minister is gekomen. Hij spreekt zich uit tegen massaal in de gaten houden van burgers", aldus Van Daalen. "Dat betekent dat de plannen die hij zelf heeft ook van tafel kunnen, want die zijn gericht op het aftappen van grote groepen mensen."

Van Daalen wijst er verder op dat het nieuws over het Amerikaanse monitoren naar buiten is gekomen doordat klokkenluiders naar buiten zijn getreden. Hij roept Nederlandse klokkenluiders hetzelfde te doen en te delen wat zij weten.

nu.nl
  dinsdag 11 juni 2013 @ 08:45:24 #16
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_127652358
Vijf vragen over Prism

De VS tapt op grote schaal internetcommunicaties af via het programma PRISM van inlichtingendienst NSA. NUtech beantwoordt vijf vragen over het systeem.
Wat is PRISM?

PRISM is een digitaal spionageprogramma van het Amerikaanse National Security Agency (NSA). De inlichtingendienst verzamelt op grote schaal communicatieverkeer, waaronder e-mails, telefoontjes en informatie van sociale media.

In een Powerpoint-presentatie, die werd gezien door de Guardian, worden negen techbedrijven genoemd waarvan informatie wordt ingewonnen: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, Youtube, Skype, AOL en Apple.

Opgehaalde informatie omvat onder meer e-mail, chat, video's, foto's en VoIP-gesprekken (bijvoorbeeld via Skype).

Er zou met name informatie worden verzameld over mensen die zich buiten de VS bevinden, of Amerikanen die met het buitenland communiceren. Het zou echter ook mogelijk zijn om binnenlands internetverkeer af te luisteren.

Inmiddels is bekend dat ook Groot-Brittannië toegang heeft tot deze data. In 2012 werden 197 PRISM-rapporten opgevraagd door de Britse veiligheidsdienst GCHQ. Minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei dat dit volstrekt legaal is.

Een AIVD-agent vertelde aan de Telegraaf dat ook de Nederlandse inlichtingendienst toegang heeft tot PRISM.
Hoe werkt het?

Hoe dit precies werkt, is nog niet geheel duidelijk. De PowerPoint-presentatie over PRISM spreekt van 'verzameling direct vanaf de servers' van de genoemde techbedrijven. Alle bedrijven ontkennen echter dat zij hieraan meewerkten, of dat ze überhaupt wisten dat PRISM bestond.

Bekijk een overzicht van ontkenningen van techbedrijven over PRISM

Volgens de New York Times hebben de bedrijven echter wel enige medewerking verleend aan de NSA. De krant stelt dat Google en Facebook met de NSA zouden hebben gesproken over het bouwen van 'secure rooms'.

Dat zouden online omgevingen zijn waar de overheid data kon opvragen. Twitter wordt door de New York Times genoemd als een bedrijf dat weigerde mee te werken aan dergelijke verzoeken van de NSA.

Zeker is ook dat de overheid automatisch 'metadata' over communicaties verzamelt. Vlak voordat het PRISM-programma openbaar werd, lekte ook al een document uit waaruit bleek dat de Amerikaanse provider Verizon gegevens over miljoenen klanten doorgeeft aan de Amerikaanse overheid.

Van alle gesprekken zouden telefoonnummers, locaties, gespreskduur en tijd worden geregistreerd en automatisch worden overhandigd aan de de NSA.

The Guardian schrijft bovendien over een NSA-programma met de naam Boundless Informant. Dat brengt grote hoeveelheden metadata van het internet in kaart, bijvoorbeeld de verzender en ontvanger van een e-mail. De inhoud van e-mails zou minder in de gaten worden gehouden.

Op een kaart is te zien dat de NSA in maart 2013 maar liefst 97 miljard stukjes data in kaart bracht. Een groot deel van die gegevens werd verzameld uit het Midden-Oosten, maar er kwamen ook 3 miljard stukjes metadata uit Amerikaanse netwerken.

Is het legaal?

Het verzamelen van informatie gebeurt onder de Foreign Intelligence Surveillance Act, oftewel FISA. Deze wet maakt het mogelijk voor de overheid om gebruikersdata op te vragen.

Hiervoor moet een rechter echter wel toestemming geven. Daarom bestaan er speciale FISA-rechtbanken waar in het geheim verzoeken kunnen worden ingediend. Het aantal FISA-verzoeken en de hoeveelheid informatie die door de overheid wordt opgevraagd zijn geheim.

De Washington Post meldt dat FISA-verzoeken steeds breder zijn geworden. Tijdens de Bush-administratie zouden advocaten FISA-rechters ervan hebben overtuigd dat hele datasets in één keer kunnen worden opgevraagd.

Zo kunnen grote hoeveelheden data van Amerikaanse bedrijven worden verzameld, zo lang de overheid ervoor zorgt dat er procedures zijn die ervoor zorgen dat het verzamelen van data over Amerikaanse burgers beperkt blijft.

De voormalige generaal Jeh Johnson zei onlangs in een speech dat FISA-verzoeken bijna nooit worden geweigerd. Het verzamelen van gegevens kan dus op grote schaal gebeuren. Zo gauw een rechter een verzoek goedkeurt, zijn bedrijven verplicht de gevraagde informatie te overhandigen. Alle genoemde techbedrijven zeggen te voldoen aan wettelijke verzoeken.
Hoe kwam dit aan het licht?

Klokkenluider Edward Snowden is de bron van de gelekte NSA-documenten. Hij heeft er voor gekozen om zijn identiteit vrij te geven. In een interview met de Guardian vertelt hij dat hij de documenten lekte omdat hij vindt dat de reikwijdte van de Amerikaanse surveillancestaat bekend moet worden.

Snowden werkte op Hawaii voor de NSA. Hij nam een paar weken vrij en vertelde tegen zijn baas dat hij zijn epilepsie liet behandelen. Ondertussen vluchtte hij naar Hong Kong. Zelfs aan zijn familie en vriendin vertelde hij niet wat hij van plan was.

Snowden zegt asiel te willen aanvragen in een land dat hem zal beschermen. Hij zegt daarvoor IJsland in gedachten te hebben. Omdat hij naar Hong Kong vluchtte, wordt er ook gespeculeerd dat Snowden hoopt te worden beschermd door de Chinese overheid.
Wat gebeurt er nu?

President Obama verdedigde de grootschalige inwinning van informatie onlangs nog door te zeggen dat dit een belangrijk wapen was in de strijd tegen terrorisme. Ook de directeur van de nationale inlichtingendiensten van de VS, James Clapper, zei dat de verzamelde informatie 'behoort tot de meest waardevolle buitenlandse inlichtingen die we verzamelen'.

De Republikein Peter King, die deel uitmaakt van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, heeft gezegd dat Snowden moet worden uitgeleverd aan de VS zodat hij kan worden bestraft voor het lekken van geheime informatie. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar het lek.

Er zijn echter ook veel mensen boos op de Amerikaanse overheid. Burgerrechtenorganisaties zeggen dat de spionage van de NSA te ver gaat. De Amerikaanse grondwet zou het verbieden om zonder een redelijke verdenking mensen in de gaten te houden.

Volgens de Nederlandse organisatie Bits of Freedom werkt ook Nederland aan het bespieden van burgers. De organisatie roept Nederlandse klokkenluiders op om naar voren te treden en wil dat de overheid stopt met plannen voor het aftappen van internetverkeer.

Ook een van de schrijvers van de Patriot Act, een Amerikaanse wet die na 11 september 2001 werd doorgevoerd om meer informatie te kunnen verzamelen, vindt dat het PRISM-programma te ver gaat. In de Guardian vergelijkt Jim Sensenbrenner de Amerikaanse overheid met Big Brother en stelt hij dat PRISM misbruik maakt van 'zijn' wet.

Edward Snowden hoopt zelf dat de gelekte documenten zullen leiden tot nieuw beleid. "Mijn grootste angst wat betreft de uitkomst van deze lekken is dat niets zal veranderen", vertelde hij aan de Guardian. "Het enige dat de activiteiten van de surveillancestaat inperkt is beleid."

nu.nl

Prism Dossier
pi_127790191
quote:
Steve Wozniak Compares the Cloud and PRISM To Communist Russia
"Some journalists ran into Steve Wozniak at the airport and asked him about iOS 7 and PRISM, where he made an interesting comparison about how the US is becoming what it once feared most.

In communist Russia 'you couldn't own anything, and now in the digital world you hardly own anything anymore


You've got subscritpions and you already said ok, ok, agree and you agree that every right in the world belongs to them and you got no rights and anything you put in the cloud, you don't even know,' says Woz. 'Ownership was what made America different than Russia.'"


[ Bericht 12% gewijzigd door Aether op 14-06-2013 22:06:34 ]
Be curious, not judgmental
  zaterdag 15 juni 2013 @ 09:21:06 #18
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_127818890
'Justitie moet echt heimelijk kunnen hacken'

Regeringspartij PvdA wil de toegang tot pc's voor opsporing eventueel wettelijk toestaan, maar onder waarborgen zoals melding aan betrokkenen zoals bij huiszoeking. Dat heeft geen zin, vindt Justitie.

Dat bleek gisteren tijdens een levendig debat over het ‘terughackvoorstel’ van minister Ivo Opstelten dat vier nieuwe bevoegdheden bevat. Het gaat vooral om het verkrijgen van toegang tot computers bij verdenking van ‘ernstige delicten’ (minimaal vier jaar celstraf) of dreigende ‘ernstige inbreuk op de rechtsorde’; en louter met toestemming van een rechter-commissaris. Speurders moeten malware kunnen plaatsen (bijvoorbeeld keyloggers), gegevens kunnen wissen (kinderporno, botnetbeheer) en de eigenaar dwingen om encryptie te verwijderen.

Dat voorstel werd gisteren in buitengewone openheid verdedigd door Simon van de Geer, chef Cybercrime van Veiligheid en Justitie. Hij nam het op tegen Jaap-Henk Hoepman, die vindt dat die online bevoegdheden de bijl aan de wortel van de rechtsstaat zetten, en de ervaren KPN ‘afluisterchef’ Gert Wabeke.
Encryptie zit dwars

Uit het debat bleek dat justitie vooral heimelijk toegang wil krijgen tot computers voordat de data wordt versleuteld. Dat viel duidelijk op te maken uit het antwoord van Van de Geer op een vraag uit de zaal van Astrid Oosenbrug, ICT-woordvoerder van de PvdA, die vroeg om waarborgen tegen misbruik van de vergaande bevoegdheden. “Ik denk wel dat we deels kunnen instemmen met dit voorstel, maar behalve toestemming van een rechter-commissaris en louter gebruik voor ernstige gevallen zou je net als bij huiszoeking het niet heimelijk moeten doen.”

Van de Geer vindt dat geen optie: “Het speurwerk op computers wordt zinloos zodra diegene op de hoogte is. We moeten heimelijk toegang verkrijgen en voordat encryptie van data plaatsvindt.” Dat laatste is de kern van de wens van Justitie: aftappen op verbindingen levert steeds minder resultaat op door encryptie, bij Gmail standaard en bij veel andere diensten als optie. Op de computer kan Justitie een scherper beeld krijgen van boevenstreken als drugssmokkel, afrekening, terrorisme en bewerking en verspreiding van kinderporno.
Technische bedenkingen

Oosenbrug: “Ik snap die achterliggende gedachte goed, maar toen ik vernam hoe eenvoudig Justitie denkt over het zomaar plaatsen van spyware en trojan horses op computers, was ik echt flabbergasted. Als techneut vraag ik me echt af: is dit uitvoerbaar als je het zorgvuldig wilt doen?” Dat is een vraag die al vaker door technici is gesteld.

Wabeke en Hoepman vroegen zich ook hardop af hoe je de uitvoering van de bevoegdheden “technisch kunt afkaderen”. Heeft de overheid straks baat bij het in stand houden van lekken om er gebruik van te kunnen maken, terwijl die tegelijkertijd gebruikers moet beschermen? Kunnen ook anderen binnenkomen behalve de politie? Hoe stel je vast of de politie zelf niet op computers rommelt en bewijs vervalst? Ook providers in de zaal uitten dergelijke zorgen. Moeten zij meewerken aan het blootstellen van hun gebruikers aan de nieuwe praktijken?

Van de Geer sust: “Het wordt wel erg demonisch afgeschilderd allemaal. In de meeste systemen zitten heel veel gaten. Natuurlijk zullen we heel prudent omgaan met de bevoegdheden en zien die ook als uiterste middelen om alleen in te zetten bij zware criminaliteit en met instemming van de rechter-commissaris.” De vraag is alleen of die laatste competent genoeg is om te bepalen of zo’n middel nodig is, of zet die wel even een handtekening? Maar daar wordt volgens Van de Geer aan gewerkt: “De rechterlijke macht wordt op dit punt bijgeschoold en er zijn inmiddels specialisten werkzaam.”

Helaas zijn er slechte voorbeelden uit het verleden. Hoepman en Wabeke wijzen op schaarse verslaglegging over bijvoorbeeld gebruik van het CIOT-register met verkeersgegevens. Daaruit blijkt dat de politie vaak niet netjes omgaat met bevoegdheden. Van de Geer, weer heel open: “Ik moet toegeven dat de politie hierin geen goed track record heeft. Maar met de komst van één politiekorps in plaats van de 26 korpsen zal dat veel beter georganiseerd worden. We mogen geen enge, stiekeme dingen doen.”
Hacken onontkoombaar

Het belangrijkste punt van kritiek blijft het gebrek aan transparantie en rekenschap afleggen over het gebruik van vergaande methoden. Is dat ‘proportioneel’ en heeft het effect? Van de Geer wilde niet ingaan op het hacken door de AIVD, die de bevoegdheid al sinds 2002 heeft. Over de toepassing in België, zo zei hij na afloop desgevraagd, is niets bekend: “Dat moet verplicht gemeld worden maar tot nu toe zijn er geen meldingen.” Dat wil niet zeggen, aldus Van de Geer, dat de Belgen de zware middelen ook niet toepassen.

De Belgische politie mag ook ‘hacken’ in het buitenland, dus mag in principe Nederlandse computers in. Nederland wil ook mondiaal speuren en hacken, maar de angst is dat het buitenland, en dan vooral China, hier dan ook inbreekt. Volgens Van de Geer moeten we uitgaan van goede wil en internationale samenwerking. “China werkt ook mee aan internationale opsporing van kinderporno. Dat vinden we leuker dan dat ze De Telegraaf zouden hacken omdat een bericht ze niet bevalt”, zo zei hij met een hint naar het hacken van Amerikaanse kranten.

In weerwil van de bezwaren vindt Justitie het absoluut nodig om ook over de grens computers te hacken, een bevoegdheid die volgens Van de Geer onontkoombaar is, omdat zeker bij digitale criminaliteit nationale bestrijding en speurwerk vrijwel zinloos is.
Geen wisselgeld

Hij ontkende dat het vergaande voorstel wisselgeld bevat: dat Justitie weet dat het parlement de inzet van malware zal afkeuren, maar dat dan in elk geval toegang tot pc’s bij zware verdenkingen wel wordt geregeld.

Vanavond vindt in De Waag in Amsterdam een debat plaats over hetzelfde onderwerp, met ook Astrid Oosenbrug en tevens Gerben Klein Baltink van de Cyber Security Raad, advocaat Jetse Sprey en journalist Brenno de Winter.

Webwereld
  dinsdag 18 juni 2013 @ 21:41:19 #19
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_127963921
quote:
Privacywaakhonden eisen informatie Googlebril

Privacytoezichthouders wereldwijd zijn bezorgd over de Google Glass, de bril waarmee consumenten informatie van internet voor hun ogen kunnen projecteren en foto's kunnen maken. Dat schreven zij in een dinsdag gepubliceerde brief aan Google-oprichter Larry Page.

De organisaties uit de hele Europese Unie, Canada, Australië, Israël, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en Mexico voelen zich gepasseerd. Google is namelijk nooit naar hen toegestapt om de privacykwesties van de bril te bespreken. Ze eisen nu zo snel mogelijk alsnog een toelichting van de zoekmachinegigant.

De waakhonden willen onder meer weten hoe Google gaat voldoen aan wetgeving rond gegevensbescherming, welke privacybescherming het bedrijf invoert en welke informatie uit de bril Google gaat verzamelen en delen met derden. Ook willen ze meer weten over de plannen van Google rondom gezichtsherkenning in de bril. Als marktleider in zulke producten zal Google de eerste zijn die geconfronteerd wordt met dergelijke ethische kwesties, aldus de toezichthouders.

De internetreus ligt al onder vuur sinds het vorig jaar zijn privacyregels aanpaste om één standaardbeleid te creëren voor de meer dan 60 producten.
Bron: Volkskrant
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_128070604
quote:
Nationwide Snooping System Launched In India
"The Times of India reports that 'India has launched a wide-ranging surveillance program that will give its security agencies and even income tax officials the ability to tap directly into e-mails and phone calls without oversight by courts or parliament, several sources said.'"

Adds an anonymous reader: "What's chilling is the comments from senior officials indicating that parts of the program are already live, without absolutely any discussion in public about it."
Be curious, not judgmental
  zondag 7 juli 2013 @ 18:51:25 #21
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_128693806
'Spionagepraktijken in de VS? Kijk eerst eens naar Nederland'

Ophef in de Tweede Kamer: de VS spioneren op grote schaal. Gek die ophef, zegt John Knieriem. Dit wisten we toch? Zijn bedrijf sluist massa's privégegevens door naar justitie, elke dag. Wat hij wil weten: wat gebeurt er met al die data?

Elke nacht stuurt John Knieriem de privégegevens van zijn klanten naar justitie. Duizenden namen, adressen, woonplaatsen, telefoonnummers, e-mailaccounts en IP-nummers. Dat is hij verplicht volgens de wet - álle Nederlandse internetondernemers en telefoniebedrijven doen dat.

Wat er precies mee gebeurt? 'Ik heb geen idee.' Maar hij weet wel dat de verzamelde data 2,3 miljoen keer per jaar worden geraadpleegd door overheidsdiensten. 'Zelfs een boswachter kan erbij, als hij een cursus tot buitengewoon opsporingsambtenaar heeft gevolgd. De meeste mensen hebben geen idee wat er in Nederland allemaal mogelijk is.'

Intermax
John Knieriem is directeur van het Rotterdamse hostingbedrijf Intermax, dat websites onderhoudt voor onder meer ziekenhuizen, gemeenten en media. Vertellen over de manier waarop de overheid gebruikmaakt van de persoonlijke gegevens die hij bewaart: als ondernemer heeft hij er niet veel belang bij. 'Maar ik ben ook een burger en een democraat, en ik wil inzicht. En de zekerheid dat justitie onze privacy goed beschermt. Potverdorie, je kunt dat wel allemaal willen weten, maar ga je er dan ook fatsoenlijk mee om?'

Gisteren bleek dat vier telefoonbedrijven (KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2) de wet overtreden door internetgegevens van hun klanten lang en tot in detail te bewaren. Ze weten precies wie wanneer welke website bezocht. Woensdag besloot de Tweede Kamer tot een onderzoek naar het Amerikaanse afluisterprogramma PRISM, aan het licht gebracht door klokkenluider Edward Snowden. Ze wil duidelijkheid over de rol van de Nederlandse veiligheidsdiensten in het schandaal.

Allemaal erg interessant en belangrijk, zegt John Knieriem, 'maar ik ben vooral verbaasd over de verbazing. Het is toch allang bekend hoe de Amerikanen werken? Dat we hier in Nederland veel meer tappen dan in de Verenigde Staten, daar hoor je niemand over. Hoe is dat spreekwoord ook alweer, van de splinter en de balk?'

Bunker
Zijn bedrijf is verplicht elke 24 uur gegevens te leveren aan de database van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), een afdeling van justitie die de data bewaart in een bunker in Maasland en beschikbaar stelt aan opsporingsdiensten. Die kunnen daar, in de woorden van Knieriem, 'naar hartelust in frotten'. 'En de enige controle op het gebruik van die gegevens wordt uitgeoefend door het ministerie zelf. Dat is toch merkwaardig? De slager keurt zijn eigen vlees. Waarom is daar geen onafhankelijke instantie voor?'

Op zijn bureau ligt een rapport over het CIOT uit november vorig jaar. Het is opgesteld door het ministerie. 'In de helft van de gevallen is niet vast te stellen of het opvragen van gegevens rechtmatig gebeurde. Dat staat er gewoon in. Natuurlijk is het goed dat ze misdrijven oplossen met internetgegevens. Graag zelfs. Zo'n agent of boswachter zit met de beste bedoelingen in het systeem te kijken. Maar dat mag echt alleen als er een vermoeden is van een strafbaar feit.'

Af en toe melden zich de diensten zelf bij Intermax, voor informatie. Een paar weken geleden was het de FIOD, 'die komen dan gewoon in spijkerbroek gegevens halen. Ik probeer te checken of het juridisch oké is, maar moet ze vooral op hun woord geloven. Als ze willen, krijgen ze een hele server mee.'

Black box
Om een website af te tappen, rijden ambtenaren bij tijd en wijle 'een apparaat' naar binnen 'met een kabel eraan', zegt systeemarchitect Rijnier Renes van Intermax. 'Die kabel klikken ze dan bij ons in een switch of in een andere kabel, en dat is het dan. Wat er in dat apparaat zit, een black box, weten we niet. Maar het leest alles mee op bitniveau - wie met wie e-mailt, wat er in die berichten staat, alles gewoon.'

Ook dat is begrijpelijk en belangrijk, zegt Knieriem, 'het is een soort huiszoeking, daar heb ik geen problemen mee. Maar we weten niet wat we niet weten. En het is zó veel informatie die wordt opgehaald, big data, te veel om te verwerken. Hoe filter je eruit wat je nodig hebt? En hoe kan de Tweede Kamer ooit goed controleren wat ermee gebeurt?'

Nederlanders, vindt Knieriem, zijn veel te gemakkelijk over hun privacy. Ze denken: ik heb niks te verbergen, van mij mag iedereen alles weten. 'Het is onzichtbaar. Je merkt er niks van en hebt er dus ook geen last van. Maar ik zie privacy als een grondrecht. En mijn vraag is: hoe voorkomen we dat dit uit de hand loopt?'

Volkskrant
pi_128723509
Japanese railway company plans to sell data from e-ticket records
Decision is met with anger at what some prominent commentators call a privacy concernLast week, East Japan Railway (JR East), the largest rail company in the country, announced that it would be partnering with Hitachi to gather and anonymize data that it collected from its e-ticketing system, called Suica. In the program, travel histories of its passengers would be stripped of identifiers like names, addresses, and other information, and then sold in bulk to third party companies.
Be curious, not judgmental
pi_128862012
quote:
HP Keeps Installing Secret Backdoors In Enterprise Storage
For the second time in a month, Hewlett-Packard has been forced to admit it built secret backdoors into its enterprise storage products. The admission, in a security bulletin posted July 9, confirms reports from the blogger Technion, who flagged the security issue in HP's StoreOnce systems in June, before finding more backdoors in other HP storage and SAN products. The most recent statement from HP, following another warning from Technion, admitted that 'all HP StoreVirtual Storage systems are equipped with a mechanism that allows HP support to access the underlying operating system if permission and access is provided by the customer.'

While HP describes the backdoors as being usable only with permission of the customer, that restriction is part of HP's own customer-service rules—not a limitation built in to limit use of backdoors. The entry points consist of a hidden administrator account with root access to StoreVirtual systems and software, and a separate copy of the LeftHand OS, the software that runs HP's StoreVirtual and HP P4000 products. Even with root access, the secret admin account does not give support techs or hackers access to data stored on the HP machines, according to the company. But it does provide enough access and control over the hardware in a storage cluster to reboot specific nodes, which would 'cripple the cluster,' according to information provided to The Register by an unnamed source.

The account also provides access to a factory-reset control that would allow intruders to destroy much of the data and configurations of a network of HP storage products. And it's not hard to find: 'Open up your favourite SSH client, key in the IP of an HP D2D unit. Enter in yourself the username HPSupport, and the password which has a SHA1 of 78a7ecf065324604540ad3c41c3bb8fe1d084c50. Say hello to an administrative account you didn't know existed,' according to Technion, who claims to have attempted to notify HP for weeks with no result before deciding to go public."
Be curious, not judgmental
  zondag 14 juli 2013 @ 06:14:56 #24
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_128926850
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_128973727
Britse douane mag gegevens van smartphones halen
De Britse douane mag gegevens van de smartphones van passagiers halen, zonder dat daar een redelijke verdenking voor nodig is.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph maandag.

De gegevens kunnen 'zo lang als nodig is' bewaard worden, stelt de krant. Onder meer gesprekshistorie, contacten en foto's kunnen worden bewaard. Van e-mails kunnen alleen 'metadata' worden opgeslagen - wie met wie mailt - maar niet de inhoud.

David Anderson, een rechter die is aangewezen om de anti-terrorismewetten van het Verenigd Koninkrijk te controleren, zal de macht van de douane naar verwachting onder de loep nemen.

Terrorisme
"Informatie die van mobiele telefoons is gehaald aan de grens is zeer nuttig geweest voor het verstoren van terroristen en hun vervolging", aldus Anderson. "Maar gewone reiziers moeten weten dat hun privé-informatie niet zonder goede reden kan worden afgenomen, of langer worden bewaard door de politie dan nodig is."

Per jaar worden zo'n 60.000 mensen 'onderzocht' als ze Groot-Brittannië in proberen te komen. Van hoeveel mensen data wordt bewaard is onduidelijk.

Britse politie-agenten hebben al vergelijkbare bevoegdheden. Informatiecommissaris Christopher Graham, die de bescherming van persoonsgegevens in de gaten moet houden, onderzoekt momenteel of die bevoegdheden wettelijk en gepast zijn.
Be curious, not judgmental
pi_128973909
quote:
Speurders moeten malware kunnen plaatsen (bijvoorbeeld keyloggers), gegevens kunnen wissen (kinderporno, botnetbeheer) en de eigenaar dwingen om encryptie te verwijderen.
Succes daarmee. Je hoeft in Nederland niet mee te werken aan je eigen veroordeling.
Bovendien zijn ze op IT gebied zo dom als een hoepel. Zo moeilijk is het allemaal niet om verborgen te houden mocht je kwaads in de zin hebben of illegale spullen op je pc hebben staan.

En al weten ze dat er iets verborgen is, zolang jij geen passwords geeft dan mag men datgene waarvan men een vermoeden heeft dat je daar hebt staan gewoon niet mee in de rechtzaak. Er is namelijk simpelweg geen bewijs voor hetgeen zij vermoeden.

Falers.

:')
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  maandag 15 juli 2013 @ 22:45:16 #27
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_128987575
‘Nieuwe chip maakt auto doelwit’

Veiligheidssysteem eCall verplicht in nieuwe auto’s vanaf 2015

Op last van de Europese Commissie wordt de auto-industrie verplicht om vanaf 2015 alle nieuwe autotypes uit te rusten met eCall, voluit emergency Call, een automatisch systeem dat de hulpdiensten waarschuwt bij een ongeval.
Maurice Gereats, directeur van de NXP’s afdeling mobiliteit, in gesprek met eurocommissaris Neelie Kroes over de eCall-technologie

De 112-alarmcentrale belt de auto om contact te leggen met gewonde inzittenden en ziet de positie van het voertuig op een scherm. Volgens het Europees Parlement zou het systeem jaarlijks 2.500 verkeersdoden schelen op de huidige 28.000 in Europa.

De Nederlandse technologiereus NXP is blij met de verplichtstelling, want zij gaan de eCall-chip leveren aan vele automerken. ‘Een aantal grote Duitse merken is al met ons in zee gegaan, ze gebruiken eCall vanaf dit jaar in hun auto’s. We zijn de productie flink aan het opvoeren’, zegt Maurice Geraets, directeur mobiliteit wereldwijd bij NXP.

De chip van NXP kent twee opties. Hij moet ofwel direct schakelen naar de 112-alarmcentrale of naar een private serviceaanbieder zoals de autofabrikant, die direct moet doorschakelen naar de alarmcentrale. ‘De voordelen voor de fabrikanten om tussenpersoon te worden, zijn legio, want hierdoor kunnen zij ook commerciële services aanbieden. Onze chip hebben wij hier speciaal voor ontworpen’, aldus Gereats. ‘Er zit heel veel functionaliteit in geďntegreerd. Behalve positionering via gps en verbinding door een simkaart met de backoffice via gprs, is er ook een verbinding met de interne auto-elektronica, zodat je meer informatie uit de auto kunt halen over het ongeluk en de omstandigheden in de auto. Ook zit er de nodige beveiliging in, zodat je versleutelde gegevens kan versturen als je andere services aanbiedt. De technische uitdaging was om de chip heel klein en betrouwbaar te maken. De chip moet werken tussen een temperatuur van - 40 en + 95 °C.’

Het eCall-systeem meet de gereden snelheid, de routes, de actuele plaats op de weg en het geluid in de auto. Omdat iedere auto straks een eigen simkaart krijgt en er op afstand contact opgenomen kan worden met de auto, wordt het systeem interessant voor hackers. Een auto met eCall maakt, net als een mobiele telefoon, via de simkaart continu contact met de gsm-palen waar de auto langsrijdt. De telecomprovider weet hierdoor altijd waar iedere auto is.

Function creep

Bart Jacobs, hoogleraar op het gebied van beveiliging van software aan de Radboud Universiteit, is kritisch. ‘Over het algemeen is de oplossing die de industrie kiest niet de meest privacyvriendelijke. Je moet ook beducht zijn voor function creep, dat het systeem nu ergens voor bedoeld is, maar dat het later ook misbruikt kan worden voor andere doeleinden. Zo zou de politiek kunnen besluiten om automatisch via dit systeem snelheidsboetes uit te gaan delen. Bij de invoering zal bij hoog en laag beweerd worden dat ze dat nooit gaan doen, maar dat is voor zolang als het duurt.’

Ook ziet hij veiligheidsrisico’s. ‘Dit komt ook in de auto van Geert Wilders, de premier en de koning, dus zij worden op een nieuwe manier kwetsbaar. En voor de politie en inlichtingendiensten is dit natuurlijk fantastisch. Straks weten ze van alle auto’s waar ze zich bevinden en kunnen ze meeluisteren.’

Beveiligingsexpert Peter Rietveld van Traxion, gespecialiseerd in toegangsbeveiliging van computersystemen, zegt dat het systeem per definitie kwetsbaar is. ‘Mijn belangrijkste zorg is de toegangsbeveiliging tot de chip en daarmee tot het motormanagement systeem. De chip accepteert inkomend verkeer omdat de alarmcentrale naar de auto kan bellen en hij geüpdate kan worden. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor kwaadwillenden. Dat kan uiteenlopen van het op afstand kopiëren van autosleutels uit het motormanagement systeem om de auto te stelen, tot het laten afgaan van een bermbom als een specifiek autonummer langsrijdt. Dat is eng en bestaat ook echt. Dat gebeurt al met actieve RFID-chips in landen waar Nederland militair actief is.’

Geraets van NXP vindt dat laatste scenario ‘vergezocht’. Wel erkent hij dat er straks auto’s zullen rondrijden zonder beveiligde chip. ‘NXP is wereldmarktleider in authentificatie en beveiligingschips, dus bij onze chip zit dat wel goed, maar ik weet dat er door anderen eCall-oplossingen geleverd gaan worden aan automerken die totaal geen beveiligingsmogelijkheden hebben. Daar zijn risico’s aanwezig.’

Technisch Weekblad
  donderdag 18 juli 2013 @ 21:03:10 #28
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_129098908
quote:
quote:
Five people have been wrongly detained and falsely accused of crimes in the past year as a result of mistakes made in the official disclosure of confidential data on their internet use to the police and security services.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 19 juli 2013 @ 20:48:20 #29
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_129133453
quote:
Forse stijging internettaps door overheid


Het aantal telefoon- en internettaps is fors gestegen, meldt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Waren er in 2011 nog maar 3331 internettaps, in 2012 steeg dat aantal tot bijna 17.000. Volgens de overheid komt de stijging door de opkomst van de smartphone in Nederland.

Met een kleine kanttekening, aldus de minister:

"Voor een tap op een smartphone moeten er (technisch gezien) twee worden geteld: één op spraak en één op het datakanaal."

De minister benadrukt dat het gaat om getapte nummers en niet om het aantal getapte personen. "Dat is van belang, omdat criminelen vaak verschillende telefoons gebruiken of regelmatig van telefoonnummer wisselen", aldus de minister.

Ook het aantal telefoontaps is gestegen. In heel 2012 kwam het aantal telefoontaps uit op 25.487, 3 procent meer dan in 2011. Het aantal keer dat de Nederlandse opsporingsdiensten historische gegevens vorderde steeg met 10 procent naar 56.825 keer. Hierbij gaat het om zogenoemde historische gegevens, bijvoorbeeld over het nummer van een beller, gebeld nummer, datum, tijdstip en de locatie op het moment van de start van een gesprek.

Het College voor de Rechten van de Mens meldde eerder deze maand dat in Nederland veel meer telefoons worden afgetapt dan in andere landen, schrijft persbureau Novum. Volgens het College grijpen opsporingsdiensten 'welhaast automatisch' naar telefoontaps als opsporingsmethode, zonder dat wordt gekeken of er andere methodes zijn die een minder grote inbreuk maken op het privéleven van de betrokkenen.

Het College wil dat er verder onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van telefoontaps, en wil weten waarom er niet vaker naar andere opsporingsmiddelen wordt gegrepen zoals undercoveragenten of de plaatsing van microfoons.

Bron: Trouw
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 27 juli 2013 @ 13:38:08 #30
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_129403112
'Fiscus vraagt kentekens parkeerders op'

De Belastingdienst heeft de gegevens opgevraagd van iedereen die vorig jaar bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerde.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De beheerder van de database belooft de parkeergegevens na acht weken te wissen, maar blijkt de gegevens slechts te versleutelen.

De fiscus zou met de opgevraagde gegevens willen controleren of leaserijders zich aan de regels voor privékilometers houden.

De parkeergegevens werden volgens het verantwoordelijke Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) enkele maanden geleden opgevraagd. De Belastingdienst kon dat vrijdag tegenover de krant niet bevestigen.

Het SHPV, een samenwerkingsverband van gemeenten waar met het kenteken kan worden geparkeerd, belooft parkeerders dat alle kentekengegevens worden gewist. Het blijkt nu te gaan om versleuteling die ongedaan kan worden gemaakt, zodat weer af te leiden is wie wanneer en waar heeft geparkeerd.

Niet betrokken

Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt in de krant niet betrokken te zijn geweest bij de inrichting van de databank met parkeergegevens, waar onder meer gegevens van parkeerders uit Amsterdam, Utrecht en Almere in zitten.

Bij het parkeren op kenteken moet het kenteken worden doorgegeven met een mobiele telefoon of worden ingevoerd op een parkeerautomaat. Parkeercontroleurs kunnen vervolgens in de databank nagaan of er betaald is. Een bonnetje achter de voorruit is daarmee niet langer nodig.

nu.nl
  zaterdag 27 juli 2013 @ 13:45:50 #31
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_129403334
Gemeenten controleren waterverbruik

De Brabantse gemeenten Cuijk, Mill en Grave controleerden het waterverbuik van uitkeringsgerechtigden. Een laag verbruik kan er op duiden dat iemand op een ander adres woonachtig is en mogelijk geen recht heeft op een uitkering.

Dat meldt dagblad Trouw.

De drie gemeenten hebben van december 2012 tot juni 2013 het waterverbruik van bijna 500 mensen onder de loep genomen. De gegevens kwamen van Brabant Water.

Uit de controle bleek dat zes huishoudens minder dan de gemiddelde hoeveelheid water verbruikten. Bij een persoon is de bijstandsuitkering stopgezet en bij een ander werd die verlaagd. Bij drie andere gevallen bleek niets aan de hand. Er is nog één onderzoek gaande.

Telegraaf
  dinsdag 30 juli 2013 @ 12:23:05 #32
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_129501410
NSA: Nederland tapt veel meer dan wij

De NSA stelt dat Nederland honderd keer vaker zijn eigen burgers afluistert dan de Verenigde Staten doet. De regelgeving en het justitiële toezicht zouden veel beter geregeld zijn in de VS dan in Europa. Maar het zit niet zo simpel in elkaar als het lijkt.

Europa is woedend over de gang van zaken met het afluisterbeleid van de Amerikaanse inlichtingendienst. Die ophef is volgens de NSA hypocriet, omdat het er hier veel erger aan toegaat. Deze tegenwerping van de NSA wordt gemeld door het Amerikaanse publieke radiostation NPR. De NSA stelt dat een Nederlander honderd keer meer kans heeft om afgeluisterd te worden door de eigen overheid.
Tapbevel via de rechter

De Amerikaanse inlichtingendienst baseert zich hierbij op onderzoek van het Max Planck Instituut. Het blijkt echter te gaan om zeer oude gegevens: uit de periode 2002 tot 2004. Het gerenommeerde onderzoeksinstituut heeft toen bekeken hoeveel tapbevelen er per land worden uitgeschreven door een rechter. Daarbij komt Nederland uit op 62 en de VS op 0,5 per 100.000 inwoners (PDF, pagina 1251).

Bovendien schuilt daarin nog een discrepantie voor de vergelijking die de NSA maakt in zijn eigen verdediging. De aangehaalde antieke cijfers – inmiddels wordt er overigens veel meer getapt door Nederlandse opsporingsdiensten – gaan namelijk over officiële tapbevelen.

Dat zijn dus afluisterpraktijken waar een rechter-commissaris vooraf toestemming voor moet geven. Eventuele geheime tapprogramma’s als waar de AIVD aan zou werken zijn logischerwijs niet bekeken. Een groot tapprogramma als PRISM van de NSA wordt achteraf getoetst door een geheime rechtbank in Washington.
Onderzoek naar massataps

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden onderzocht vorige maand wat de NSA allemaal tapt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Op een bijeenkomst van die commissie deed de NSA de uitspraken over het onderzoek van het Max Planck Instituut.

In die vergadering spraken diverse generaals over programma’s als PRISM. Daarbij onthulden ze onder meer dat er veel meer opgeslagen en onderzocht wordt dan over het algemeen wordt aangenomen.
'Toezicht beter in VS'

De NSA betoogt verder dat de scheiding van machten in de VS veel beter is dan in Europese landen. De geheime rechtbank FISC houdt toezicht op het tappen van geheime diensten. In Nederland wordt het al dan niet massatappen van organisaties als de NSO overigens gemonitord door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Webwereld
pi_129535625
Moscow Subway To Use Special Devices To Read Data On Passengers' Phones
"'The head of police for Moscow's subway system has said stations will soon be equipped with devices that can read the data on the mobile telephones of passengers. In the July 29 edition of Izvestia, Moscow Metro police chief Andrei Mokhov said the device would be used to help locate stolen mobile phones.

Mokhov said the devices have a range of about 5 meters and can read the SIM card. If the card is on the list of stolen phones, the system automatically sends information to the police. The time and place of the alert can be matched to closed-circuit TV in stations. Izvestia reported that 'according to experts, the devices can be used more widely to follow all passengers without exception.' Mokhov said it was illegal to track a person without permission from the authorities, but that there was no law against tracking the property of a company, such as a SIM card.'

What is this all about? Is it really about detecting stolen phones/SIM cards, or is that a convenient 'cover story' for eavesdropping on people's private smartphone data while they wait to ride the subway? Also — if this scheme goes ahead, how long will it be before the U.S., Europe and other territories employ devices that do this, too?"
Be curious, not judgmental
  woensdag 31 juli 2013 @ 11:04:36 #34
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_129537330
quote:
Nederland bij koplopers in 'censuur' op Google


De Nederlandse platen- en filmmaatschappijen behoren tot de grootste bestrijders van piraterij op internet. Afgelopen maand vroeg de entertainmentbranche Google ruim 175 duizend internetadressen onzichtbaar te maken in zijn zoekmachine.

De verzoeken werden ingediend door Brein, de stichting die overtredingen van het auteursrecht opspoort namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video, boeken, games en interactieve software.

Brein staat op de dertiende plaats van een lange lijst waarop Google laat zien welke bedrijven en organisaties hebben gevraagd om de verwijdering van links naar illegaal gekopieerde content. Is de klacht gegrond, dan verwijdert het Amerikaanse bedrijf die internetadressen uit de index van zijn zoekmachine.

Fox, Disney, NBC
De grootste 'piraterijbezems' onder de meer dan 3.200 klagers zijn de Britse (BPI) en Amerikaanse (RIAA) koepels van platenlabels, tv- en filmmaatschappijen als Fox, Disney en NBC Universal en softwareproducenten als Microsoft (dat Office uitgeeft) en Adobe (Photoshop). De Britse platenmaatschappijen, verenigd in het BPI, zijn met verwijderingsverzoeken voor ruim 2,7 miljoen links het fanatiekst in de bestrijding van wat zij zien als onlinemuziekdiefstal.

Sinds begin dit jaar hebben rechthebbenden Google verzocht om meer dan 105 miljoen internetadressen te verwijderen, zo heeft de activistische website TorrentFreak uitgerekend. Dat is twee keer zoveel als in heel 2012. Volgens TorrentFreak is dat het bewijs dat de entertainmentbranche de strijd tegen piraterij van films, muziek en software aan het opvoeren is.

Emmer
Het Amerikaanse verbond van platenlabels (RIAA) klaagt dat het 'een oceaan aan illegale downloads probeert leeg te scheppen met een emmer. Elke dag komt er weer meer bij en het einde is niet in zicht.' De RIAA heeft er bij Google op aangedrongen volledige internetdomeinen te blokkeren in plaats van dat er duizenden individuele links worden aangemeld. Als er meerdere verzoeken komen voor het verwijderen van links naar hetzelfde liedje op een enkele website, moet dat voldoende zijn voor een volledige ban.

De Zweedse muziekdienst Spotify publiceerde vorige week een studie waaruit zou blijken dat legale alternatieven voor illegale downloads in Nederland de piraterij van muziek hebben teruggedrongen. Op het onderzoek waarmee Spotify schermde, kwam kritiek, omdat het maar één kanaal bekijkt waarlangs internetters illegaal verspreide muziek binnenhengelen. Volgens Spotify is 10 procent van de downloaders verantwoordelijk voor de helft van de liedjes die in Nederland van internet worden geplukt en waarvoor de artiest niet wordt betaald.

Bron: Volkskrant
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 2 augustus 2013 @ 10:41:04 #35
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_129605675
Stukje bij beetje...

quote:
Verborgen camera mag tegen bijstandsfraude

Om bijstandsfraudeurs op te sporen, mogen autoriteiten onder meer verborgen camera's gebruiken.

Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in De Telegraaf van vrijdag. ''Om misstanden aan de kaak te stellen zijn deze onorthodoxe methoden in uitzonderlijke gevallen aanvaardbaar'', zegt Kohnstamm.

Een nog onbekende gemeente wil geheime camera's gebruiken om uitkeringsfraudeurs te betrappen. Volgens Kohnstamm kunnen de camera's een oplossing zijn ''als er een sterke verdenking is van woonfraude en het is niet gelukt om het bewijs met normale middelen boven water te krijgen''.
nu.nl
pi_129707625
quote:
The Latest Security Vulnerability: Your Toilet
We all knew it was just a matter of time. With the rush to put more and more appliances on-line Japanese toilet-maker Satis, one of Japan's largest commode companies, has finally networked the toilet.

Just as you would have predicted, the information security company Trustwave Holdings has published an advisory regarding Satis-brand toilets. According to Trustwave, every Satis toilet has the same hard-coded Bluetooth PIN, which means any person using the 'My Satis' [Android] application can control any Satis toilet.
Be curious, not judgmental
pi_129708330
quote:
Fiscus weet wie waar parkeert

AMSTERDAM -
De Belastingdienst heeft alle parkeergegevens over 2012 opgevraagd van mensen die bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. Met die gegevens kan de dienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan hun rittenadministratie opgeven.

Dat schrijft NRC Handelsblad.
Het Servicehuis Parkeren (SHPV), verantwoordelijk voor het National Parkeer Register, zegt echter op de website dat „de kentekens van geregistreerde parkeerrechten na acht weken” worden „gewist”. Dat blijkt niet het geval. Ze worden bewaard en kunnen later alsnog aan de transacties worden gekoppeld.
In een reactie laat een woordvoerder weten dat de gegevens enkel worden „versleuteld”. Ze kunnen daarna weer worden ontsleuteld en gekoppeld aan tijd en plaats.
pi_129907897
Nominaties Big Brothers awards 2013 geopend.

Het privacydebat is springlevend. De praktijken van spionerende overheden en datahongerige bedrijven staan sinds de onthulling van het Prism-schandaal volop ter discussie. En vanaf vandaag kun je iets terug doen, door privacyschenders te nomineren voor een plek in de schijnwerpers tijdens de negende editie van de Big Brother Awards. Op 29 augustus 2013 wordt tijdens het prijzengala in Pakhuis de Zwijger bekendgemaakt welke ‘winnaars’ dit jaar een award mee naar huis mogen nemen.

Over de Big Brother Awards en de nominaties

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. De prijs vraagt op ludieke wijze aandacht voor de grofste privacyschendingen van het afgelopen jaar. Tijdens het prijzengala zal er bovendien worden stilgestaan bij de staat van privacy in Nederland en interessante ontwikkelingen op het gebied van dit grondrecht.

Op deze website kan iedereen personen, bedrijven en overheden nomineren als kanshebbers voor twee awards: de publieksprijs en de ‘expertprijs’. Vul in het formulier rechts in wie volgens jou een award verdient en waarom. Vergeet vooral niet je nominatie te onderbouwen met links naar bronnen. Nominaties kunnen vanaf vandaag tot maandag 29 juli ingezonden worden. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt.

Ter inspiratie: de winnaars van vorig jaar

Vorig jaar gingen vier privacyschenders met een Big Brother Awards naar huis. Het KLPD won in de categorie Overheid vanwege het inzetten van omstreden spyware en het opnieuw hacken van slachtoffers van een botnet. Minister Edith Schippers kreeg een award in de categorie Personen vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD. Facebook ontving een award in de categorie Bedrijven door naar de beurs te gaan met de gegevens van haar gebruikers, ondanks een reeks aan privacymissers. Staatssecretaris Fred Teeven verdiende tot slot de publieksprijs met zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken.

Big Brother Awards
pi_129907927
5 ontbrekende nominaties bij de Big Brother Awards

De jaarlijkse naming & shaming van de grootste privacyschenders komt er weer aan. Maar we missen wat in de nominaties voor de Publieksprijs van de Big Brother Awards 2013. 5 kandidaten die eigenlijk niet mogen ontbreken.

De Belastingdienst

Je verwacht het niet, maar de fiscus heeft ook privacyschending op zijn kerfstok staan. Sterker nog, privacyschending waar het mee wegkomt. Wat een parkeerorganisatie doet door zijn kentekendata vergaard bij parkeergarages niet te wissen, is fout. Wat diezelfde parkeerorganisatie doet door die herleidbare gegevens te delen met de belastingdienst, is ook fout. Wat de politie doet door kentekens gescand langs snelwegen op te slaan en te delen met de belastingdienst, is eveneens fout. Er is sprake van privacyschending en illegaliteit.

Maar wat de fiscus vervolgens kan doen - en doet - met die data, mag wel. Het is legaal, om nut te hebben van illegaal vergaarde en illegaal verkregen data. Privacyschending lijkt gelegaliseerd voor en bij de Belastingdienst. Die blijft dan ook buiten schot in ‘parkeergate’ en ‘het kentekenschandaal’. Informatie die eenmaal in handen is van de Belastingdienst, blijft daar en kan worden gebruikt. Zelfs als een parkeerorganisatie of de politie in strijd met de wet heeft gehandeld door gegevens langer te bewaren en over te dragen.

Veel politiezaken (in het echt, op tv en in de film) lopen mis op onrechtmatig verkregen bewijs. Zo niet opsporing in het kader van belastingen. Er is namelijk een groot verschil tussen fiscaal recht en strafrecht. Ook het civiele recht steekt anders in elkaar dan het fiscale, waar de Belastingdienst mee opereert. Een goede kandidaat voor de Big Brother Awards 2013?
KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile

Telecomgrootmacht KPN stond in 2011 in de schijnwerpers toen bleek dat het abonnees afluisterde middels deep-packet inspection (DPI). De maatschappelijke ophef was groot en er zijn onderzoeken ingesteld. Door telecomtoezichthouder OPTA, door het Openbaar Ministerie (OM), en door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het OM heeft vervolgens gesteld dat het gebruik van de omstreden telecommonitoringtechniek echter niet strafbaar is.

Maar nu, na lang en grondig onderzoek, komt het CBP met een harde conclusie. KPN, maar ook Vodafone, Tele2 en T-Mobile overtreden de privacywet. Niet door DPI, wat aanleiding was voor het onderzoek. Net zoals het OM eerder concludeert de privacywaakhond dat de diepgaande inspectie van netwerkpakketten niet neerkomt op het meelezen van inhoudelijke informatie.

Maar gaande het onderzoek heeft het CBP wel ontdekt dat alle onderzochte providers privacygevoelige gegevens verzamelen. Veel meer dan is toegestaan. De bedrijven vergaren en bewaren data op detailniveau over bijvoorbeeld de bezochte websites en gebruikte apps. Dergelijke gegevens moeten op basis van de wet zo snel mogelijk na het verzamelen worden verwijderd of onomkeerbaar worden geanonimiseerd. Dat blijkt niet het geval. KPN is tijdens het onderzoek gestopt met deze overtredingen. Toch een goede groep kandidaten voor de Big Brother Awards 2013?
Markttoezichthouder ACM

Toezichthouders zijn er om misstanden te bespeuren en aan te pakken. Daar moet soms ver voor worden gegaan. Soms te ver. Zo blijkt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) illegaal telefoontaps te hebben gebruikt. Dat oordeelde de rechter vorige maand, want de taps zijn alleen bedoeld voor strafrechtelijk onderzoek. De ACM is het hier niet mee eens en gaat in hoger beroep want het gaat om een “principiële zaak”.

Eigenlijk zijn het twee zaken. De ene over (wegen)bouwfraude, waarbij ambtenaren en directeuren zijn veroordeeld voor omkoping. De andere over illegale prijsafspraken, waarbij scheepsafvalverwerkers zijn beboet door de ACM. Die toezichthouder heeft de telefoontaps gekregen van de Officier van Justitie en die gebruikt om de illegale toestanden aan te pakken.

Maar de rechter oordeelde vorige maand dat het gebruik van de taps niet in de haak is. Het bewijsmateriaal is onrechtmatig verkregen. Niet onbelangrijk hierbij is dat het Openbaar Ministerie pas achteraf formeel akkoord heeft gegeven voor het hergebruik van de gezette taps. De ACM heeft zelf geen bevoegdheid om telefoongesprekken af te tappen om bewijs te verzamelen. En het OM mag het volgens de rechter ook niet zonder zwaarwegend maatschappelijk belang overdragen. Een goed duo voor de Big Brother Awards 2013?
Facebook (nog steeds)

In het mediageweld over de NSA, PRISM, Edward Snowden, XKeyScore, ‘parkeergate’ en ‘het kentekenschandaal’ zakt ‘s werelds grootste social network wat weg. Maar Facebook is nog altijd groot en Facebook is nog altijd bezig met massale datamining van gegevens die gebruikers zelf invoeren, aandragen en weggeven. Ondanks die handelingen door consumenten en het vinkje bij de gebruikersvoorwaarden is het niet per definitie legaal of ok wat Facebook zoal doet.

Er zijn belangrijke verschillen tussen openbare data, het combineren van data en het stilzwijgend veranderen van voorwaarden voor datavergaring. Er zijn ook belangrijke verschillen in privacywetgeving tussen Facebooks thuisland de Verenigde Staten en de landenverzameling in de Europese Unie. Niet voor niets heeft het Amerikaanse bedrijf begin vorig jaar al een Nederlandse Big Brother Award toegekend gekregen.

Nog los van de gedwongen medewerking aan NSA-surveillance, wat veel meer techbedrijven doen, begaat Facebook nog andere privacyschendingen. Zo heeft het een foutje gemaakt met een tool waarmee gebruikers hun eigen data kunnen downloaden. Contactinformatie van 6 miljoen Facebook-gebruikers is per ongeluk blootgesteld aan derden. Het gaat om telefoonnummers en e-mailadressen die het sociale netwerk opslaat om vriendsuggesties te kunnen doen. Nog altijd een goede kandidaat voor de Big Brother Awards 2013?
Apple (en Google, en app-makers)

Waar Facebook nog wat achterloopt, is op mobiel gebied. Het boekt daar groei, maar heeft nog veel in te halen op smartphonekoningen Apple en Google. Die twee hebben immers al elk hun eigen mobiele platformen met daarop eigen browsers, appstores, GPS-ontvangers en andere middelen om privégegevens te ontginnen. Beide techreuzen hebben privacybeleid en voeren ook geregeld nieuwe maatregelen door om privacy beter te beschermen.

Toch scoort Apple op dat gebied niet zo goed. Vorig jaar al niet in een lijst van de digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF), en dit jaar weer niet. En wat te denken van Apple's strengere regels voor apps? Die programma’s voor mobiele besturingssystemen zijn in het verleden al privacyslurpers gebleken. Dat wordt officieel aan banden gelegd. Maar het hebben van regels is één, het handhaven ervan is twee.

Uit onderzoek door de universiteit van Californië blijkt dat nu nog altijd de helft van alle apps toegang heeft tot privégegevens. Geheel tegen de app-beleid van Apple zelf in, die óf dat niet kan handhaven óf schending ervan gedoogt. En ook in strijd met de richtlijnen van de Amerikaanse FTC en aanwijzingen van onder meer het Nederlandse CBP. Dus ook goede kandidatuur voor de Big Brother Awards 2013?

Webwereld
pi_130309182
Rondrijdende kentekenscanner zoekt wanbetalers

Debtscan spoort auto's op aan de hand van NAW-gegevens van schuldenaren die deurwaarders doorgeven. Het bedrijf zet infraroodcamera-auto's in die kentekens scannen.

Een bedrijf rijdt in Nederland rond met scanauto’s die kentekens detecteren aan de hand van infraroodbeelden. Daarmee spoort het particuliere bedrijf schuldenaars op voor deurwaarders. The Post Online en de Telegraaf schrijven over het bedrijf, dat mogelijk de privacyregels zou overtreden.
Auto’s zoeken naar schuldenaren

Deurwaarders huren Debtscan in om de auto’s van mensen op te sporen die een schuld open hebben staan. Het bedrijf ontvangt hiervoor persoonsgegevens van de deurwaarder, die worden geregistreerd ten behoeve van de scanactie. Debtscan gaat aan de hand van NAW-gegevens die een incassobureau doorspeelt op zoek naar het ‘verhaalsobject’, oftewel de auto.

De scanwagens negeren volgens Debtscan de kentekens van gescande auto’s in de buurt van de schuldenaar die niet van de personen zijn waar naar wordt gezocht. Op de website van het bedrijf staat te lezen: “Alle kentekens waarvoor Debtscan geen zoekopdracht heeft ontvangen, worden noch in de scan auto’s noch in onze database op duurzame wijze opgeslagen.”
’Foto’s niet bewaard’

“De auto werkt met vier camera’s die infrarood flitsen”, legt Marcel van Toer van Debtscan uit. “Daardoor komen er zwarte foto’s terug waar de reflecterende nummerplaat in oplicht. Die afbeeldingen gaan naar de centrale.” Per uur worden volgens hem zo’n 1000 tot 1500 foto’s vergeleken met een tabel van schuldenaren.

“Een tweede foto wordt in het normale spectrum gemaakt en die wordt ook teruggestuurd naar de back office. Deze record wordt vervolgens uit de scanauto verwijderd en op kantoor gewist als ze niet voorkomen in de tabel.”

“Die gegevens worden daarna niet bewaard. Daar hebben we verder ook helemaal niets aan”, aldus Van Toer. Het bedrijf meldt op zijn website dat het foto’s die gemaakt worden op de openbare weg onbeperkt mag bewaren, maar dat deze afbeeldingen maximaal twee maanden worden opgeslagen.
Aangemeld bij CBP

Een kenteken is een persoonsgegeven en daarom moet Debtscan geregistreerd staan als gegevensverwerker bij het College Bescherming Persoonsgegevens, maar in het register van het CBP ontbreekt het bedrijf. Maar dat is inmiddels geregeld, laat Debscan weten.

“Afgelopen vrijdag hebben we ons aangemeld als gegevensverwerker bij het CBP”, vertelt Van Toer. “Dat had inderdaad eerder gemoeten, maar dat was een foutje. We kunnen elk moment live in het register verschijnen.”

Webwereld
pi_130878838
Gematigd positief nieuws:

quote:
Plasterk: oplossing voor mensen die vingerafdruk paspoort weigeren

De problemen van mensen die weigeren om een vingerafdruk af te geven op hun identiteitsbewijs zijn waarschijnlijk 'redelijk vlot' opgelost. Dat zegt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken tegen de NOS in reactie op een oproep van de Nationale Ombudsman.
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 26 september 2013 @ 05:46:46 #42
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_131576983
Bonuskaart zo lek als mandje

door Iris Cohen

AMSTERDAM -
De bonuskaart van Albert Heijn, waarmee consumenten korting krijgen op hun boodschappen, blijkt zo lek als een mandje. Privacygevoelige informatie over wat en hoeveel iemand koopt, is voor iedereen toegankelijk.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Door simpelweg iemands bonuskaartnummer in te vullen op de website of de app van Albert Heijn, kan iedere gluurder zien wat een persoon de afgelopen drie maanden allemaal heeft gekocht. De bond noemt de privacyschending ’verontrustend’ en luidt de noodklok.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ek_als_mandje__.html
"Agrarisch denken is je boerenverstand gebruiken." - majoor Minnema
pi_132732008
Russia thinks China is launching cyber attacks via microchipped irons and kettles
In one of the strangest stories we’ve come across so far this week – yes, stranger than exploding yogurt and ramen cake – reports are coming in of a number of Chinese-made irons that contain “mini microphones” and chips that can plant viruses in nearby computer equipment via home Wi-Fi networks.We always knew ironing sucked, but this is ridiculous.

According to news outlets in Russia, batches of Chinese-made electrical appliances such as kettles and irons have been found to contain chips designed to spy on their owner and launch cyber attacks.

The story began when Russia’s state-owned TV channel Rossiya 24 released footage of a technician taking apart an ordinary-looking iron that came amongst a bunch of Chinese-made imports, showing what was referred to as a small microphone within it. The appliances were allegedly sent to St Petersburg earlier this month, and entire shipments are now being rejected.

The channel stated that the devices are capable of communicating with devices connected to unprotected wireless networks anywhere within 200m (around 650 feet) of the seemingly innocent home appliances, launching spam attacks and planting viruses. BBC News also reports that the programme found similar chips installed inside the likes of in-car cameras and mobile phones, all of which are thought to have been assembled in and shipped from neighbouring China.
Be curious, not judgmental
  woensdag 30 oktober 2013 @ 19:33:18 #44
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_132734288
quote:
Facebook wil nu ook uw cursor gaan volgen

Facebook heeft al geregeld te maken met kritiek over de privacybewaking van gebruikers. Toch is het sociale netwerk van plan om een stapje verder te gaan. Facebook is momenteel namelijk een nieuwe technologie aan het testen waarmee onder andere kan worden bijgehouden hoe bezoekers hun cursor bewegen.

Dat heeft Ken Rudin, verantwoordelijk voor de data-analyse bij Facebook, gezegd tegen de Wall Street Journal. Het nieuwe systeem kan bijvoorbeeld bijhouden over welke adventies de gebruiker met zijn muis gaat. Ook op smartphones, waar er geen cursor aan te pas komt, kan de techniek meer informatie over de gebruikers verzamelen, namelijk over hoe lang specifieke onderdelen van de nieuwsfeed worden bekeken.

Gerichte advertenties
Facebook verzamelt nu al een veelheid van gegevens die gerichte advertenties mogelijk maken. Advertenties vormen de belangrijkste inkomstenbron van Facebook, en adverteerders betalen veel meer voor gerichte reclames. Het nieuwe systeem is bedoeld om dat nog verder te versterken.

Rudin benadrukt dat het om een test gaat en dat nog niet zeker is of het systeem daadwerkelijk zal worden ingevoerd. Binnen enkele maanden moet daar meer duidelijkheid over komen.

Compleet nieuw is de techniek die Facebook test overigens niet. Zo maakt bijvoorbeeld Shutterstock, een site waar mensen stockfoto's kunnen kopen, gebruik van Hadoop: software die precies bijhoudt hoe lang een bezoeker met zijn muis op een bepaalde afbeelding blijft hangen alvorens al dan niet te besluiten het beeld aan te schaffen. Facebook maakt momenteel ook al gebruik van bepaalde andere gegevens van Hadoop.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 1 november 2013 @ 09:04:43 #45
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_132785755
quote:
UWV slordig met medische dossiers werklozen

De keuring van bijna 500 duizend zieke werklozen en flexwerkers is niet goed geregeld. Bij uitkeringsinstantie UWV waren vertrouwelijke medische gegevens tot voor kort te makkelijk in te zien door medewerkers zonder medische bevoegheid.

Ook zijn artsen te vaak nauwelijks bij de keuringsprocedure betrokken, terwijl zij daarvoor wel verantwoordelijk zijn. Zowel individuele artsen als het UWV lopen daardoor te grote juridische risico's als er fouten worden gemaakt.

Die waarschuwing komt van emeritus hoogleraar gezondheidsrecht Sjef Gevers in een vertrouwelijk rapport dat hij eerder dit jaar schreef in opdracht van het UWV. Het rapport kwam via de klokkenluiderssite Publeaks in handen van de Volkskrant. Het UWV meldt in een reactie dat inmiddels aan verbetering wordt gewerkt.

Gevers, die voorheen werkte aan de Universiteit van Amsterdam, richt zich op de toekenning van uitkeringen bij ziekte aan werklozen, uitzendkrachten, werknemers met tijdelijke contracten, aan vrouwen bij en na zwangerschappen en aan orgaandonoren. Het UWV beoordeelt hoe ziek mensen zijn en in hoeverre zij weer aan het werk kunnen. Dat moet worden gedaan door keuringsartsen, maar in de praktijk zijn de artsen bij het UWV er de laatste tijd steeds minder bij betrokken. Veel werk is overgenomen door niet-medici, zoals de reďntegratiebegeleiders.

'De arts kan zijn verantwoordelijkheid voor de medische aspecten in een aantal opzichten onvoldoende waarmaken', aldus Gevers. 'Dat betreft niet alleen het omgaan met medische gegevens, maar ook de betrokkenheid van de arts bij belangrijke beslissingen.' Hij waarschuwt dat het UWV te veel aan niet-medici overlaat. Bij de beoordelingen hoe ziek iemand is 'zijn in belangrijke mate medische overwegingen en oordelen in het geding', aldus Gevers. 'Het gaat niet aan dat die geheel buiten de arts om kunnen worden genomen.' Dat artsen nauwelijks betrokken zijn bij pogingen om zieken het werk te laten hervatten 'staat op gespannen voet' met hun verantwoordelijkheid.

Artsen zijn juridisch kwetsbaar
Artsen zijn bovendien juridisch kwetsbaar omdat zij verantwoordelijk zijn voor de geheimhouding van medische gegevens - het medisch beroepsgeheim -, maar daar bij het UWV niet voldoende greep op hebben. 'Het UWV maakt zich naar de samenleving toe kwetsbaar door voor een systeem te kiezen waarin personen die geen medische achtergrond hebben en ook niet nauw samenwerking met een arts, systematisch medische informatie verzamelen.'

Daarbij is het 'onjuist' dat medische gegevens vervolgens 'terechtkomen in het niet voor de arts gereserveerde deel van het medisch dossier, maar in het claimdossier'. Het claimdossier, waarin algemene gegevens van de uitkeringsgerechtigde staan, is bij het UWV door veel mensen in te zien. 'Dit doet geen recht aan de regel dat anderen dan de arts niet zonder meer toegang moeten kunnen hebben tot medische gegevens.' De arts kan bij het UWV 'onder deze omstandigheden geen verantwoordelijkheid dragen' voor de verwerking van de gegevens bij de ziekmelding, waarschuwt Gevers.

Het UWV laat weten dat na de opmerkingen van Gevers vooral de omgang met medische informatie is aangepast. 'Bij een ziekmelding werd niet gevraagd naar medische gegevens, maar mensen vertelden vaak dingen en die werden genoteerd. Nu laten we weten dat de ziekmelders geen arts aan de lijn hebben en als ze dan toch medische zaken vertellen, worden die niet meer genoteerd. Ook andere verbeterpunten zijn aangepakt.'

In 2012 hebben 456 duizend mensen een beroep gedaan op de Ziektewet van het UWV. Gemiddeld werden in dat jaar 100 duizend uitkeringen uitbetaald. Dit jaar is het aantal ziekmeldingen en uitkeringen volgens het UWV 60 procent lager omdat twee grote uitzendbureaus de Ziektewet nu zelf regelen voor hun uitzendkrachten.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_132840190
Facebook wil weten waar je cursor gaat en staat

Facebook test software waarmee het bedrijf nog veel meer data zal verzamelen over gebruikers van het sociale netwerk. Zo wil het bedrijf weten waar je cursor zich bevindt en hoe lang die blijft hangen boven een bepaald deel van de site. Dat maakte Ken Rudin, hoofd van de afdeling analyse van Facebook, eerder deze week bekend.

Daarnaast wil Facebook ook achterhalen of de newsfeed van de gebruiker op een gegeven moment zichtbaar is op het scherm van diens mobiele telefoon.

Gericht adverteren
Die extra informatie kan toegevoegd worden aan een zogenaamd 'stapelhuis' voor data-analyse. Dat kan Facebook vervolgens aanwenden voor een schier eindeloze reeks toepassingen, van productontwikkeling tot het meer gericht adverteren.

Facebook verzamelt twee soorten data: demografische gegevens en gedragsgegevens. De demografische, zoals waar je woont of waar je op school zat, geeft hen info over je leven buiten het netwerk. Gedragsgegevens, zoals je vriendenkring op Facebook en wat je zoal 'leuk vindt' worden in real time opgetekend op het netwerk zelf. Met de nieuwe software die Facebook momenteel test, zou het de verzamelde en opgeslagen gedragsgegevens aanzienlijk uitbreiden, zo stelt Rudin. De tests maken deel uit van een breder testprogramma. Binnen enkele maanden zal het bedrijf beslissen of het zinvol is de nieuwe gegevens aan te wenden.

Niet de eerste
Facebook is niet het eerste bedrijf dat overweegt de online activiteit van diens gebruikers op te slaan. Beeldbank Shutterstock slaat werkelijk alles op wat de gebruikers op de site doen: zo weten ze hoe lang je cursor op een beeld blijft zweven voordat je het al dan niet aankoopt.

AD

pi_133010923
quote:
‘Regering wil reisgegevens opslaan om terroristen op te sporen’

door Anouk Eigenraam
BINNENLAND De regering wil reisgegevens opslaan om potentiële terroristen beter te kunnen opsporen. Wanneer iemand Nederland verlaat of binnenkomt, dan wordt dat in de toekomst geregistreerd en bewaard. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vandaag gezegd tegen RTL Nieuws.

Tegen RTL Nieuws zegt Schoof dat het ministerie beter zicht wil krijgen op potentiële terroristen, zoals Nederlanders die momenteel in Syrië vechten.

“Nu worden uw reisgegevens niet opgeslagen. Wat we willen is dat alle reisgegevens worden opgeslagen, daarmee ter beschikking komen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten.”

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zal later deze maand een wetsvoorstel presenteren waarmee hij deze registratie regelt. Schoof zegt dat de registratie onder ‘hele stringente voorwaarden’ moet plaatsvinden. Momenteel vechten zo’n honderd Nederlandse jihadisten in Syrië. De geheime dienst AIVD maakt zich grote zorgen maakt over de toenemende radicalisering van islamitische jongeren als gevolg van de strijd in Syrië.
  donderdag 7 november 2013 @ 17:52:45 #48
64925 kikoooooo
Kwart over partytime
pi_133011879
:')

Lees: bijtellingsfraude opsporen voor mensen die op vakantie gaan met hun leaseauto

Als je echt wat van plan bent, ben je niet goed bij je hoofd als je de grote grensovergangen pakt. Daar staan al jaren portalen van de marechaussee. Dit is Nederland, die gegevens worden al lang opgeslagen.
I feel absolutely clean inside, and there is nothing but pure euphoria. I have never felt so great. All the next day I felt like a 'citizen of the universe' rather than a citizen of the planet.
  zaterdag 9 november 2013 @ 01:10:25 #49
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_133070550
quote:
Gemeenten springen onveilig om met persoonsgegevens

Gemeenten nemen onvoldoende maatregelen om persoonsgegevens te beveiligen die ambtenaren opvragen via het netwerk dat ook werkbedrijf UWV en de Sociale Verzekeringsbank gebruiken.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is geschokt door deze uitkomsten. Zij vindt het onacceptabel dat de beveiliging van deze informatie zo slecht op orde is en stelt dat inwoners erop moeten kunnen vertrouwen dat gemeenten de aan hen toevertrouwde gegevens zorgvuldig verwerken.

De bewindsvrouw stelt dat gemeenten de hoogste prioriteit moeten geven aan het verbeteren van de beveiliging van de gegevensuitwisseling. De inspectie noemde het gebrek aan beveiliging van persoonsgegevens via het speciale netwerk 'zorgwekkend'. Via het bewuste netwerk worden onder meer gegevens over inkomsten, uitkering, autobezit, diploma's en examenresultaten uitgewisseld. In 2012 gebeurde dat 112 miljoen keer.

'Bankmedewerkers mogen niet zomaar rekeninggegevens bekijken van klanten. Voor gemeenteambtenaren moet hetzelfde gelden. Het is onacceptabel dat er zonder noodzakelijke reden persoonlijke gegevens van mensen worden bekeken', aldus Klijnsma, die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) op de hoogte heeft gebracht.

Dwangsom opleggen
Het CBP kan gemeenten die niet voldoen aan de eisen van de wet bescherming persoonsgegevens een dwangsom opleggen. De privacywaakhond wees onlangs nog op de risico's van het 'bovenmatig delen van persoonsgegevens' als taken voor jeugdzorg, werk en inkomen en de langdurige zorg overgaan van provincie en Rijk naar gemeenten.

René Paas, voorzitter van Divosa, de Nederlandse koepel van sociale diensten, vindt het onacceptabel dat een aantal medewerkers van sociale diensten informatiesystemen hebben gebruikt om de financiële handel en wandel van bekende Nederlanders te bekijken. Ze hebben naar zijn zeggen het functioneren van de sector in gevaar gebracht.


[ Bericht 0% gewijzigd door Papierversnipperaar op 09-11-2013 17:01:37 ]
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_133075990
Jetta Klijnsma moet bij de les blijven. Overheden gaan om de haverklap de mist in met dit soort zaken, maar nu is mevrouw geschokt. Ze is onkundig, of ze heeft er simpelweg maling aan.
More oneness, less categories
Open hearts, no strategies
Decisions based upon faith and not fear
People who live right now and right here
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')