Gastquote:Op vrijdag 23 november 2012 17:40 schreef IkeDubaku99 het volgende:
[..]
Ook je taalgevoel moet goed ontwikkeld zijn als jurist zijnde. Er zijn uiteraard wel mensen die je stukken doorlezen, maar een groot gedeelte moet je toch alleen weten te doen.
Erg beperkt om te denken dat een bedrijf alleen om winst gaat. Er is zoveel meer.. en tuurlijk maakt apple veel winst; kijk de asociaal hoge marges die ze maken. Hun afzet en marktaandeel is klein en daarom vind ik ze te duur. Kutbedrijf.quote:Op vrijdag 23 november 2012 11:46 schreef Bananenman het volgende:
[..]
Ik zal hier toch nog even op reageren, want je blinde Apple haat zorgt er weer voor dat je allemaal loze dingen schreeuwt die kant noch wal raken. Ik weet dat je het idee hebt dat je de waarheid in pacht hebt maar door wat je hier typt maak je vrij duidelijk dat je er geen kaas van gegeten hebt. Laten we even bij het begin beginnen.
Wat is een bubble? Een bubble wil zeggen dat iets (een aandeel in dit geval, maar het kan ook een huis, een kledingstuk of een tulpenbol zijn) voor veel meer verhandeld wordt dan het intrinsiek waard is. Van een aandeel is de juiste intrinsieke waarde lastig te bepalen, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de prijs van een aandeel bepaald wordt door de huidige en toekomstige winsten van het bedrijf. De prijs wordt dan dus gebaseerd op hoeveel winst het bedrijf maakt, en hoeveel winst men verwacht dat het bedrijf in de toekomst gaat maken. Wat bij dat laatste enorm belangrijk is is hoeveel men verwacht dat de winsten zullen groeien in de toekomst. Beleggers willen meer betalen voor een aandeel van een bedrijf waarvan men verwacht dat er nog groei in de winst zit.
Het is leuk dat je Microsoft noemt omdat Microsoft in 1999 zo'n beetje het beste voorbeeld van een bubble is dat er bestaat. Een aandeel MS kostte in 1999 namelijk 74 (!) maal zoveel als de jaarlijkse winst die Microsoft maakte. Die prijs vond men het destijds waard omdat men dacht dat Microsoft in de toekomst gigantische winsten zou gaan maken. Toen dat niet het geval bleek stortte het aandeel in, zoals je vast wel weet (zo niet: http://www.google.com/fin(...)UKCPL8r3wAOYlgE]klik). Dit is echt hét schoolvoorbeeld van een leeglopende bubble.
Dan Apple nu. Apple maakt per jaar ruim $41 miljard WINST. Ter vergelijking: Microsoft maakte in datzelfde jaar $23 miljard winst. Shell $36 miljard. Dan kun jij een mooi verhaal ophangen over hoe Microsoft allemaal belangrijke dingen doet (90% PC markt, geleuter over SAP, etc.) en hoeveel dat wel niet waard is, dat doet er niet toe! Microsoft behaalt klaarblijkelijk enorm lage margins in al die markten waarin ze actief zijn. Het enige dat telt is hoeveel winst je maakt als bedrijf, niet op hoeveel markten je actief bent en waar je allemaal belangrijk bent.
Apple is het meest winstgevende bedrijf ter wereld. En het leuke is dat Apple nog goedkoper is dan Microsoft. Zelfs nu is Microsoft meer een bubble te noemen dan Apple. Een aandeel Microsoft is namelijk duurder dan een aandeel Apple. Voor een aandeel Apple betaal je namelijk slechts 12x de winst die ze maken en voor een aandeel Microsoft 14x de winst.
Ik snap ondertussen best dat je Apple een kutbedrijf vindt maar als je Apple een bubble noemt maak je jezelf compleet belachelijk. De gemiddelde p/e ratio van de S&P500 is op dit moment 15.86. Een aandeel Apple is dus momenteel zelfs goedkoper dan het gemiddelde van die 500 bedrijven.
quote:Op vrijdag 23 november 2012 11:52 schreef Maharbal het volgende:
Maar het gezeur over Apple mag wat mij betreft nu ook wel ophouden. We weten het langzamerhand wel.
Ogenblikje, doe het zo.quote:Op vrijdag 23 november 2012 17:44 schreef IkeDubaku99 het volgende:
[..]
Ah, ik zie het. Kan iemand de r bij de h weghalen?
Deze fantastische repliek heeft me overtuigd. Je zou iets moeten doen met zulke pleitskills en sterke argumenten. Advocaat worden niks voor je?quote:Op vrijdag 23 november 2012 17:41 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Erg beperkt om te denken dat een bedrijf alleen om winst gaat. Er is zoveel meer...
Ik heb nergens niets noppes geen behoefte aan het overtuigen van jou..quote:Op vrijdag 23 november 2012 17:48 schreef Bananenman het volgende:
[..]
Deze fantastische repliek heeft me overtuigd. Je zou iets moeten doen met zulke pleitskills en sterke argumenten. Advocaat worden niks voor je?
Tevens: weekend
Zucht.quote:Op vrijdag 23 november 2012 17:53 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Ik heb nergens niets noppes geen behoefte aan het overtuigen van jou..
Microsoft is onvervangbaar, Shell is super belangrijk, Philips is onmisbaar, Intel is onmisbaar, Urenco is onmisbaar, bolletje is onmisbaar (pepernoten jam)
Apple is vervangbaar, klein marktaandeel en veel te hoge prijzen. Niets wat een Windows pc niet beter kan. Vandaar dat ik het een bubbel vind.. maar meer een tumor op deze wereld.
Ik denk dat bier drinken met dezen topique gezellig gaat worden!quote:
quote:Voordat je reageert
Boterbartje voor al uw gezever over Apple
Ik moet anders zeggen dat de service van Apple me alleszins meevalt. Ik denk dat je bij weinig bedrijven zo snel geholpen wordt. M'n iPod Touch werd een keer aan huis opgehaald en diezelfde week brachten ze een nieuwe, en m'n MacBook leverde ik dinsdag in en kon ik donderdag weer ophalen.quote:Op vrijdag 23 november 2012 17:55 schreef Boterbartje het volgende:
Trouwens wat ik bedoelde dat winst niet het belangrijkste is.. als bedrijf moet je natuurlijk altijd winst maken maar je kan je ook voor bepaalde dingen inzetten die ten koste gaan van winst. Apple kiest daar duidelijk niet voor want het is gewoon pure geldklopperij maar andere bedrijven kiezen voor:
- zo groot mogelijke afzet
- zo hoog mogelijke kwaliteit (goed dat doet Apple wel maar niet ten koste van eigen winst)
- sociale issues
- milieu
- service
- you name it
quote:
Liever voor al uw kerstpakketten!quote:
Dit inderdaad. Design speelt bij mij een grote rol. Zo'n Alienware laptop zal wel fantastische prestaties leveren, maar ziet er gewoon niet uit. Net als de SIII. Ziet er ook niet uit.quote:Op vrijdag 23 november 2012 18:00 schreef IkeDubaku99 het volgende:
Qua image is Apple zeer cool, maar qua prijs-kwaliteitverhouding vind ik ze wel aan de dure kant.
Is dat je belangrijkste item waardoor de keuze op Apple is gevallen?quote:Op vrijdag 23 november 2012 18:02 schreef Paxcon het volgende:
[..]
Dit inderdaad. Design speelt bij mij een grote rol. Zo'n Alienware laptop zal wel fantastische prestaties leveren, maar ziet er gewoon niet uit. Net als de SIII. Ziet er ook niet uit.
Zo simpel ligt het allemaal niet. De Nederlandse taal bevat zoveel verschillende onderdelen dat je het ene onderdeel niet kunt vergelijken met het ander en bepaalde onderdelen zijn ook moeilijker te toetsen dan de andere. Over grammatica kunnen we snel uitgesproken zijn: dat zijn vaak relatief simpele regels die je (nagenoeg) te allen tijde kunt toepassen en daarvan mag je zeker stellen dat een jurist daarin geen fouten mag maken.quote:Op vrijdag 23 november 2012 17:34 schreef Tchock het volgende:
[..]
Wat natuurlijk ook niet zo raar is. Als je 30% van de stof niet kent is dat geen enorm drama, als je net zo veel taalfouten maakt sta je voor lul.
Als eerst kijk ik of het voldoende presteert. Als ik daardoor een selectie heb gemaakt, ga ik naar uiterlijk kijken.quote:Op vrijdag 23 november 2012 18:03 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Is dat je belangrijkste item waardoor de keuze op Apple is gevallen?
Ik denk dat ik niet mee gaquote:Op vrijdag 23 november 2012 17:55 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Ik denk dat bier drinken met dezen topique gezellig gaat worden!
Nee ok..quote:Op vrijdag 23 november 2012 18:05 schreef Paxcon het volgende:
[..]
Als eerst kijk ik of het voldoende presteert. Als ik daardoor een selectie heb gemaakt, ga ik naar uiterlijk kijken.
Prima, bier drinken is ook niet wat voor meisjesquote:
Maar ben je het met me eens dat een hoogopgeleide Nederlander - en zeker een jurist - gewoon alle of vrijwel alle normale Nederlandse woorden (daar bedoel ik mee, afgezien van jargon en andere vaktermen) moet kennen?quote:Op vrijdag 23 november 2012 18:05 schreef N0rah het volgende:
[..]
Zo simpel ligt het allemaal niet. De Nederlandse taal bevat zoveel verschillende onderdelen dat je het ene onderdeel niet kunt vergelijken met het ander en bepaalde onderdelen zijn ook moeilijker te toetsen dan de andere. Over grammatica kunnen we snel uitgesproken zijn: dat zijn vaak relatief simpele regels die je (nagenoeg) te allen tijde kunt toepassen en daarvan mag je zeker stellen dat een jurist daarin geen fouten mag maken.
Bij toetsing van grammatica kan je dan ook d.m.v. vragen duidelijk achterhalen of iemand bepaalde onderdelen van die grammatica wel of niet onder de knie heeft (d/t regels, gebruik van bijvoeglijke naamwoorden enz.). Terwijl bij stijlfouten (woordgebruik, uitdrukkingen, woordenschat etc.) je vaak alleen toets wat de kennis van een persoon is met betrekking tot dat specifieke woord of die specifieke uitdrukking (en vaak is hiervan gewoon sprake van willekeur) en dus zegt zo'n steekproefsgewijze test bij die onderdelen gewoon veel minder.
Daarmee beantwoord ik ook direct jouw vraag over welke onderdelen ik niet "relevant" vond. Wellicht een ongelukkige woordkeuze, ik bedoel dus meer de onderdelen waarvan de toetsing weinig zegt over iemands taalvaardigheid.
Je dwaalt een beetje af.. mij gaat het niet zozeer om welke (taal)kennis een jurist of hoogopgeleide geacht wordt te bezitten, maar meer over (de conclusie die je kan trekken over) de toetsing daarvan.quote:Op vrijdag 23 november 2012 18:10 schreef Tchock het volgende:
[..]
Maar ben je het met me eens dat een hoogopgeleide Nederlander - en zeker een jurist - gewoon alle of vrijwel alle normale Nederlandse woorden (daar bedoel ik mee, afgezien van jargon en andere vaktermen) moet kennen?
Er zijn geen exacte regels over nee, dat is waar.quote:Op vrijdag 23 november 2012 18:24 schreef N0rah het volgende:
[..]
Je dwaalt een beetje af.. mij gaat het niet zozeer om welke (taal)kennis een jurist of hoogopgeleide geacht wordt te bezitten, maar meer over (de conclusie die je kan trekken over) de toetsing daarvan.
Maar wie bepaalt welke woorden tot die groep behoren? Dat is gewoon ontzettend subjectief.
... maar daar is natuurlijk de toets ook op afgestemd.quote:Bovendien al zou ik jouw (feitelijk onmogelijke) redenering delen, moet je niet vergeten dat we het nog altijd over een B1 Taaltoets hebben, waarvan de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 18 is en nog in (het begin van) het leerproces zitten.
Dank je.quote:Op vrijdag 23 november 2012 18:36 schreef SpotlessMind00 het volgende:
Oh en iedereen gefeliciteerd met de taaltoets. Onafhankelijk van de inhoud ervan een fijne mijlpaal.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |