nope, niet echt ervaring. nou ja, studentassistentschappen en een vak gegeven als aio. verder had ik slechts een introductieweek op zak toen ik voor 2 mavo werd gedumpt. dat was wel even spannend...quote:Op vrijdag 7 september 2012 17:03 schreef Naamah het volgende:
Maar ben jij zonder bevoegdheid, maar wel met een begin van je opleiding en wat stage-ervaring aangenomen? Of echt met helemaal niets? Dat laatste zie ik nu eigenlijk bijna niet meer, terwijl dat vroeger nog wel eens voorkwam.
fijn is dat he? ook het al goed de weg weten in de school en de organisatie, en dat kinderen en collega's je kennen helpt zo erg!quote:Op vrijdag 7 september 2012 19:27 schreef DevilsAndDust het volgende:
Zo, de kop is eraf! De eerste week zit er weer op. Ik merk echt duidelijk verschil met vorig jaar, toen ik net op deze school begon. Ik sta zoveel sterker in m'n schoenen!
Claudia, is er geen mogelijkheid om direct je eerstegraads bevoegdheid te halen? Ik vind lesgeven aan de onderbouw leuk omdat de omgang met leerlingen weer heel anders is, maar voor wat betreft de lesstof zit er geen enkele uitdaging in. Laat mij maar vertellen over het impressionisme of iets dergelijks, dan ben ik in mijn element..
Hahaquote:Op vrijdag 7 september 2012 21:18 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
fijn is dat he? ook het al goed de weg weten in de school en de organisatie, en dat kinderen en collega's je kennen helpt zo erg!
ik merk nu pas echt weer hoe leuk en gezellig mijn collega's zijn. heb zo vaak echt dikke pret in de docentenkamer, heerlijk om even te ontspannen.
ik merk dit jaar ook dat ik de bovenbouw nu veel leuker vind dan de onderbouw. derde klassen gaan nog wel, maar brugklassen, die ik vorig jaar nog ontspannend vond vind ik nu écht heel saai en niet leuk om te doen. die kleine priegelkindjes met al die onzekere vraagjes enzo....merk ook dat het me irriteert om wéér dezelfde stomme verhaaltjes uit het boek door te werken in de onderbouw. al wordt het met uitleggen wel makkelijker, je ontwikkelt toch een beetje je eigen manier van aantekeningen geven die je zo weer op kunt roepen.
de bovenbouw is toch veel gevarieerder, en ik vind de connectie met de kinderen ook leuker.
iemand die "wel even docent wilT worden". dat vond ik onaardig klinken, bovendien zat er een taalfout is die bij mij op 1 in het lijstje egrernissen staatquote:Op vrijdag 7 september 2012 22:32 schreef FlameScorpion het volgende:
Hoezo 'wat een toon'? Het kwam er misschien een beetje bot uit, maar zo is het toch ook?
Sorryyyyyy claudiaaaaaaquote:Op vrijdag 7 september 2012 22:43 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
iemand die "wel even docent wilT worden". dat vond ik onaardig klinken, bovendien zat er een taalfout is die bij mij op 1 in het lijstje egrernissen staat. En zo makkelijk denkt claudia daar heus niet over...
ik ben ook lerares Engelsquote:Op vrijdag 7 september 2012 22:56 schreef FlameScorpion het volgende:
[..]
Sorryyyyyy claudiaaaaaa
Ik studeer niet voor niets Engels![]()
Wow, je mocht gewoon zoveel jaar op dezelfde school stage lopen?quote:Op vrijdag 7 september 2012 17:17 schreef WHATSHESAID het volgende:
Inmiddels aan de slag als afgestudeerd docent op de school waar ik de afgelopen twee schooljaren stage en lio-stage gelopen heb. Lekker 5 dagen per week lesgeven in plaats van lesgeven combineren met studie en scriptie.
klinkt alsof je in 2 jaar je deficienties zou kunnen wegwerken en een eerstegraads zou kunnen halenquote:Op vrijdag 7 september 2012 23:08 schreef Claudia_x het volgende:
Bedankt voor de informatie allemaal!
Mijn situatie is om verschillende redenen wat complex. Ik heb geen Nederlands gestudeerd, maar ik heb een propedeuse Neerlandistiek gedaan (en behaald), daarna de doctoraal Theoretische Taalwetenschap, maar daar heb ik geen scriptie voor geschreven. Ik ben daar dus ook net niet in afgestudeerd. Wel ben ik afgestudeerd in de Filosofie. Mijn promotie vindt weer plaats binnen Pedagogiek, dus weer iets heel anders. Ik zou graag in kaart willen laten brengen hoeveel bijscholing het me kost om een bevoegdheid te halen, maar het is me helemaal niet duidelijk hoe en waar ik dat kan doen. Iemand op dat gebied nog tips?
dan maak je echt een goeie kans! als je wilt kan ik je mijn brief en CV wel sturen, ik heb alles in mijn cv toegespitst op onderwijservaring en gerelateerd aan het VO, en in de brief ook steeds aangehaakt bij de onderwijs-achtige ervaringen. dat helpt echt!quote:Wat ervaring betreft heb ik jarenlang op een school gewerkt (vmbo en havo/vwo) als onderwijsassistent. Bovendien is mijn promotie toegespitst op adolescenten, nieuwe media en onderwijs en heb ik de afgelopen jaren veel scholen van binnen gezien. Daarbij heb ik enige ervaring in het geven van onderwijs als aio (geen werkgroepen, maar uitsluitend scriptiebegeleiding). Het is me alleen niet duidelijk in hoeverre deze ervaring gewaardeerd wordt.
als je echt tweedegraads wilt moet je dat doen, maar met eerstegraads mag je ook op vmbo lesgeven he, alleen je houdt de mogelijkheid open om over te stappen naar havo/vwo als je dat wilt. ik zou als je uit een goed programma kan komen met een studiecoordinator (en probeer dan diverse uni's, want wat volgens de ene niet kan, kan bij de andere soms weer wel)quote:Een collega van me is meteen aangenomen op een vmbo-school als docent Nederlands. Ik weet dat er binnen het vmbo meer mogelijkheden bestaan, en mijn hart ligt juist bij deze jongeren. Maar ik vraag me ook af ik het wel wil, zoveel 'politieagent spelen'. Ik weet nog goed van mijn tijd op de vmbo-school dat ik elke dag mentaal gesloopt was. Maarja, dat was ook een vmbo-school met veel problemen (een jaar na mijn vertrek is de school opgehouden te bestaan).
de banen beginnen dan pas eind augustus, helaas, en de betaling ook. maar de vacatures komen in maart. tot die tijd is bijna alleen vervanging , en dan willen ze vaak een ervaren iemand....quote:Afijn, vanaf maart zouden de kansen groter worden? Dat zou juist interessant zijn voor mij, want rond die periode gaat de tijd dringen voor me (ik ben vanaf januari werkeloos). Ik wil overigens niet in het hoger onderwijs als docent werken, tenzij ik daarnaast onderzoek kan doen. En ik ben ook bereid mijn eigen opleiding te betalen als dat moet.
ik bedoel de UvA/UL/UU. als die je een mooi schakelprogramma kunnen bieden, dan ben je misschien sneller klaar met eerstegraads dan dat je in deeltijd de hele tweedegraads opleiding doet namelijk.quote:Op vrijdag 7 september 2012 23:25 schreef Claudia_x het volgende:
Kwak, welke opleiding bedoel je precies als je refereert aan de lerarenopleiding in Amsterdam? Aan de HvA, UvA? Ik denk dat het in ieder geval zinvol is me hier alvast op te oriënteren. Ik wil hoe dan ook voorkomen dat ik vanaf januari niks te doen heb en ik wil graag investeren in m'n toekomst. Zelfs als ik onderzoeker wil (en kan) blijven, dan zal onderwijservaring heel nuttig voor me zijn. (Al schijnen die twee lastig te combineren zijn.)
Ik moet me ook gaan verdiepen in zaken zoals de duur van mijn uitkering, hoeveel tijd ik heb voor ik de kinderen van het kinderdagverblijf moet halen omdat ik geen toeslag meer krijg, en of het volgen van een studie hier nog iets aan verandert.
Oh, en ik ben erg geïnteresseerd in je cv!
geen dankquote:Op vrijdag 7 september 2012 23:45 schreef Claudia_x het volgende:
Ik denk dat de haalbaarheid daarvan staat of valt met de flexibiliteit van de opleiding. Als ik de theorie grotendeels zelfstandig kan doen d.m.v. zelfstudie, dan is er veel mogelijk. De omschrijving van de VU klonk wel goed, dus daar heb ik alvast contact mee opgenomen.
Door je reacties voel ik me extra gemotiveerd, waarvoor dank!
quote:Op vrijdag 7 september 2012 23:53 schreef Claudia_x het volgende:
Veel te bieden en ook veel te leren. Beetje suf dat leraar worden altijd m'n plan B is geweest terwijl er nog zoveel aan bijscholing voor nodig is.
In de bovenbouw wordt het: "We gaan vanmiddag met elkaar spelen"quote:Op vrijdag 7 september 2012 22:16 schreef Naamah het volgende:
Hahaha, dat is echt zo herkenbaar!! Ook nog gehoord: "Juf, wilt u vandaag niet teveel huiswerk geven? Wij gaan vanmiddag bij elkaar spelen."![]()
![]()
![]()
Ik heb ook een aantal jaren in de brugklas lesgegeven, ben ook brugklasmentor geweest, maar ik vond het ook niet echt waanzinnig. Het is wel leuk, daar niet van, maar ik heb liever iets oudere leerlingen.quote:Ik vind brugklassen daarom ook juist wel weer heel leuk. Tweede klassen vind ik vreselijk, vooral met dat kleine-jongetjesgedrag kan ik helemaal niets.
Jammer dat VMBO nog steeds geassocieerd wordt met "politieagent spelen". Bij VMBO ligt het er - en dat geldt nét zo goed voor atheneum of havo - aan hoe je je les geeft. En als je hart bij deze leerlingen ligt, dan moet dat helemaal goed komen.quote:Op vrijdag 7 september 2012 23:08 schreef Claudia_x het volgende:
Ik weet dat er binnen het vmbo meer mogelijkheden bestaan, en mijn hart ligt juist bij deze jongeren. Maar ik vraag me ook af ik het wel wil, zoveel 'politieagent spelen'.
Als ik in dergelijke situaties even geen creatieve oplossing voorhanden heb, vraag ik gewoon aan de leerling in kwestie hoe 'ie het denkt te gaan oplossen. Vaak komen er dan verrassend goede ideeën.quote:Op zaterdag 8 september 2012 15:22 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Dat kleine jongetjesgedrag had ik donderdag overigens. Iemand had een paar proppen papier in de capuchon van zijn voorbuurman gedaan. Wat kun je doen? Straf geven (vind ik ook zo triest), boos worden (nee, niet voor zoiets kleins), dus ik besloot het op Baba's manier te doen. Eerst gevraagd aan de propjesleerling wat de bedoeling was. Terwijl de klas toeluisterde en ik op ijzig kalme toon met hem in gesprek was, pakte ik een aantal stencilboekjes en begon die voor zijn neus te verscheuren. "Je vindt het blijkbaar leuk om met papier te spelen. Ik ook", en ik bleef maar scheuren. Uiteindelijk lag er een indrukwekkende berg papiersnippers op de grond. "Kijk eens hoe leuk ik dat vind". 's Middags is hij die papierberg (en ik had er écht een puinhoop van gemaakt) komen opruimen. Neem van mij aan - die jongen waagt zich nóóit meer aan een propje. Problemen oplossen op onverwachte manieren, dat heeft mijn voorkeur.
[..]
Jammer dat VMBO nog steeds geassocieerd wordt met "politieagent spelen". Bij VMBO ligt het er - en dat geldt nét zo goed voor atheneum of havo - aan hoe je je les geeft. En als je hart bij deze leerlingen ligt, dan moet dat helemaal goed komen.
Dat verschilt denk ik per klas.quote:Op maandag 10 september 2012 21:07 schreef merry77 het volgende:
2e klassen zijn heerlijk. Af en toe eens strafwerk als iemand erdoorheen praat en de rest van de klas is ook gelijk weer stil. Helaas werkt dat niet in de 3e.
Tot hier - leuk berichtje! Valt het een beetje te combineren? Eigen bedrijf en onderwijs?quote:Op maandag 10 september 2012 22:13 schreef 4Beta het volgende:
Na jaren bovenbouw les te hebben gegeven, had ik per 1 augustus mijn baan opgezegd. Ik vond die 1.1 FTE (wat regelmatig resulteerde in 60 uur per week) toch niet meer helemaal mijn ding.
Nu een relaxte start gemaakt met mijn eigen bedrijf, en een klein baantje erbij waarin ik weer allemaal nieuwe dingen tegen kom. Voor het eerst sinds 2001 weer een 1e klasje!!!
Die kids werken zo ongelooflijk enthousiast, dat ik gewoon nog meer motivatie heb om leuke dingen te gaan bedenken.
2e en 3e klassen zijn gewoon zoals altijd, lief leuk en speels.
Jammer dat ik geen bovenbouw heb komend jaar, maar eigenlijk toch geen zin om mezelf weer kapot te werken zodat die kids een 6.8 gemiddeld gaan halen op hun examens.
Dit is dan weer een beetje jammerquote:Alleen wel jammer dat ze me op mijn nieuwe school nog voor een deel als beginnend docent zien... ruim 10 jaar ervaring wordt toch snel opzij geschoven. Nog 1 weekje rustig aandoen, en dan ga ik wel weer wat mooie dingen uit de kast trekken om collega's te overdonderen en mijn gebruikelijke status weer te verkrijgen.
(Geheime doelen: Exacte secties wat meer zien te integreren en aansluiting tussen Wi/Na/Sk/Bi creeeren in klas 1 en 3, examentrainingen naar hoger niveau trekken, sneller na te kijken repetities maken waarin de differentiatie-hel van klas 2 wat wordt beperkt en de ELO effectiever inzetten)
Ik moest dat stukje ook even op me laten inwerken. Persoonlijk zou ik het niet zo prettig vinden als een nieuwe collega opeens de hele zaak "overhoop" zou komen gooien...quote:Op dinsdag 11 september 2012 20:21 schreef Razztwizzle het volgende:
meteen zo'n berg verbeterplannen doorvoeren en een enorme "status" willen, ben je niet bang dat mensen daar op afketsen? Even rustig de school leren kennen is ook wat waard, toch?
Simpele redenatie: Ervaring telt ook als lesvoorbereiding.quote:Op dinsdag 11 september 2012 19:33 schreef Hippos het volgende:Soms heb ik een schuldgevoel ('ik moet die lessen beter voorbereiden) omdat ik eigenlijk meer tijd wil besteden aan school maar ik voel juist dat ik buiten school wil genieten van al dat andere: een heerlijk en fijn sociaal leven. Maar die balans vinden vind ik erg lastig. Hoe gaan jullie daarmee om?
ik werk keihard op school, maar niet te veel thuis. soms heb ik dat gevoel ook wel eens, maar tegelijkertijd gaat het goed op de manier die ik nu doe, en ik werk niet minder dan mijn aanstelling, dus ik heb het een beetje leren accepteren van mezelf dat ik soms minder voorbereid ben dan ik zou wensen...quote:Op dinsdag 11 september 2012 19:33 schreef Hippos het volgende:
Hele persoonlijke vraag aan jullie docenten: vroeger stak ik uren in school (thuis) maar sinds ik een relatie heb en een dochter merk ik dat ik het heel moeilijk heb om de balans te vinden tussen privé en school. Soms heb ik een schuldgevoel ('ik moet die lessen beter voorbereiden) omdat ik eigenlijk meer tijd wil besteden aan school maar ik voel juist dat ik buiten school wil genieten van al dat andere: een heerlijk en fijn sociaal leven. Maar die balans vinden vind ik erg lastig. Hoe gaan jullie daarmee om? Ik heb nu een baan van 1,0fte en ben bijna elke dag rond 16.00 klaar maar ik wil voorkomen dat ik weer hele weekenden achter die computer zit...
ik heb van de week, na een jaar pas!, eindelijk een goed moment gehad om te zeggen dat ik vind dat we te frontaal en weinig activerend lesgeven bij onze sectie... (in de zelfevaluatie). Eerder zou dat zeker tot verdedigende reacties hebben geleid, maar nu werd er eerlijk gezegd dat men eigenlijk niet wist waarom ze het niet deden. ik voel nu meer ruimte om zelf ruimte er voor in te passen, en ik hoop collega's enthousiast te krijgen als ik leuk materiaal laat zien. iedereen blij.quote:Op dinsdag 11 september 2012 20:24 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Ik moest dat stukje ook even op me laten inwerken. Persoonlijk zou ik het niet zo prettig vinden als een nieuwe collega opeens de hele zaak "overhoop" zou komen gooien...
werk je soms bij mij op school? klinkt als onze nieuwe wiskundecollegaquote:Op woensdag 12 september 2012 20:19 schreef hooibaal het volgende:
Hee, een topic waar ik me nu ook in mag melden!
Na jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, werk ik nu sinds vier weken op een middelbare school als wiskundedocent. Aan het einde van dit schooljaar hoop ik mijn tweedegraadsbevoegdheid te halen. Ik heb alleen een stage van een paar maanden achter de rug, maar ik heb een school zo gek gevonden om met mij in zee te gaanen laten we zeggen dat het 'wennen' is... maar wel leuk!
Bekend probleem. Wat mij wel frustreert, is dat ik een baan van 0,7 fte heb, maar in uren meer dan 1 fte werk. Ik wil gewoon fulltime kunnen werken en daar ook het bijbehorende loon voor krijgen, maar ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen en dat is frustrerend. Nu aan het begin van het schooljaar probeer ik op mijn vrije dag zoveel mogelijk te doen en voor te bereiden en op zondag ben ik vaak ook de hele dag bezig. De avonden voorafgaand aan lesdagen hoef ik dan alleen nog de laatste dingen ter voorbereiding te doen, maar ook dat loopt soms op tot hele avonden.quote:Op dinsdag 11 september 2012 19:33 schreef Hippos het volgende:
Hele persoonlijke vraag aan jullie docenten: vroeger stak ik uren in school (thuis) maar sinds ik een relatie heb en een dochter merk ik dat ik het heel moeilijk heb om de balans te vinden tussen privé en school. Soms heb ik een schuldgevoel ('ik moet die lessen beter voorbereiden) omdat ik eigenlijk meer tijd wil besteden aan school maar ik voel juist dat ik buiten school wil genieten van al dat andere: een heerlijk en fijn sociaal leven. Maar die balans vinden vind ik erg lastig. Hoe gaan jullie daarmee om? Ik heb nu een baan van 1,0fte en ben bijna elke dag rond 16.00 klaar maar ik wil voorkomen dat ik weer hele weekenden achter die computer zit...
Toen ik nog 0,6 en 0,8 werkte, was ik in uren ook fulltime aan het werk. Sinds ik 1,0 werk, ben ik niet meer uren gaan maken. Ten eerste gaan bepaalde zaken gewoon makkelijker na een paar jaar, en ten tweede ben ik efficiëntere keuzes gaan maken omdat het werk anders niet te overzien was. Waarschijnlijk is het gewoon een valkuil voor beginnende (deeltijd)docenten; te veel te goed willen doen, en vooral niets aan het toeval over willen laten...quote:Op donderdag 13 september 2012 14:04 schreef Naamah het volgende:
[..]
Bekend probleem. Wat mij wel frustreert, is dat ik een baan van 0,7 fte heb, maar in uren meer dan 1 fte werk. Ik wil gewoon fulltime kunnen werken en daar ook het bijbehorende loon voor krijgen, maar ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen en dat is frustrerend. Nu aan het begin van het schooljaar probeer ik op mijn vrije dag zoveel mogelijk te doen en voor te bereiden en op zondag ben ik vaak ook de hele dag bezig. De avonden voorafgaand aan lesdagen hoef ik dan alleen nog de laatste dingen ter voorbereiding te doen, maar ook dat loopt soms op tot hele avonden.
Ik ben nu natuurlijk ook net op een nieuwe school begonnen, dus heb er wel vertrouwen in dat dat in de loop van het schooljaar beter gaat worden. Verder plan ik ook bewust moment waarop ik niet werk, ik wil eigenlijk sowieso een dag in het weekend niets aan school doen en op woensdag/vrijdag doe ik thuis ook niets meer.
Ik vind het een vreselijk programma, heb er een halve aflevering van uitgezeten en toen was ik al het glazuur van mijn tanden kwijt. Ik hoop niet dat mensen die kijken denken dat het een doornsee leraar is, want dat zou het (toch al niet geweldige) imago van docenten niet ten goede komen vrees ik.quote:Op zondag 16 september 2012 19:11 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Was weer eens naar "Hoefnagels" aan het kijken, maar ik heb 't afgezet. Ik begin er me steeds meer aan te ergeren. Het is een beetje een popie-jopie-figuur die denkt de wijsheid in pacht te hebben, maar meestal zeiken de leerlingen gewoon in zijn schoenen waar hij bij staat. Waarom spreken ze hem eigenlijk met "jij" aan? Ik weet zeker dat in 90 procent van alle middelbare scholen, de leraar met "U" aangesproken wordt. Die uitbarsting in de aflevering over het weggooien van een propje - dat hij daar zó overdreven boos over wordt, staat in haaks contrast met de quasi-filosofische wijsheden die hij her en der in het programma tentoonspreidt..
Héél herkenbaar, al heb ik twee (kleine) kinderen. Ik merk wel dat ik nu veel minder tijd ben aan voorbereiding dan vorig jaar, omdat ik alle vakken die ik dit blok geef, vorig jaar ook al heb gegeven. Maar nakijken... Ik moet dit weekend van 3 klassen een opdracht nakijken, gemiddeld 5 minuten per opdracht, maal 70 studenten.quote:Op dinsdag 11 september 2012 19:33 schreef Hippos het volgende:
Hele persoonlijke vraag aan jullie docenten: vroeger stak ik uren in school (thuis) maar sinds ik een relatie heb en een dochter merk ik dat ik het heel moeilijk heb om de balans te vinden tussen privé en school. Soms heb ik een schuldgevoel ('ik moet die lessen beter voorbereiden) omdat ik eigenlijk meer tijd wil besteden aan school maar ik voel juist dat ik buiten school wil genieten van al dat andere: een heerlijk en fijn sociaal leven. Maar die balans vinden vind ik erg lastig. Hoe gaan jullie daarmee om? Ik heb nu een baan van 1,0fte en ben bijna elke dag rond 16.00 klaar maar ik wil voorkomen dat ik weer hele weekenden achter die computer zit...
dat klopt wel denk ik. enige wat ik merk nu ik bijna 1,0 werk, is dat ik als ik verder ook een drukke week heb (drukke avonden, cursus, vergadering, etc.) ik wel echt helemaal kapot ben en nu dus de zondagmiddag en avond toch weer zit te werken, terwijl ik al lang meer dan 40 uur gewerkt heb deze week...quote:Op zondag 16 september 2012 19:33 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Toen ik nog 0,6 en 0,8 werkte, was ik in uren ook fulltime aan het werk. Sinds ik 1,0 werk, ben ik niet meer uren gaan maken. Ten eerste gaan bepaalde zaken gewoon makkelijker na een paar jaar, en ten tweede ben ik efficiëntere keuzes gaan maken omdat het werk anders niet te overzien was. Waarschijnlijk is het gewoon een valkuil voor beginnende (deeltijd)docenten; te veel te goed willen doen, en vooral niets aan het toeval over willen laten...
wat voor lerarenopleiding zou je willen doen? en iets wat je vreselijk lijkt is misschien niet echt een goed ideequote:Op zondag 16 september 2012 22:14 schreef JohnDDD het volgende:
Hallo mensen. Ik heb Italiaans gestudeerd. Werk sinds 2 jaar in de studie- en huiswrekbegeleiding. Mijn baas zegt dat ik erg goed ben met de leerlingen en zegt dat ik de lerarenopleiding moet doen. Zit er soms over na te denken. Eigenlijk wil ik niet, lijkt me vreselijk om voor een klas te staan, maar met mijn opleiding kan ik ook niet veel anders, en ik wil ook wel eens een huis kunnen kopen bijv. dus een vaste baan zou geen overbodige luxe zijn. Wat denken jullie?
dat weet ik dus ook niet. ik spreek ook wel Spaans dus ook dat zou ik kunnen. mijn Engels is ook erg goed. maar echt voor een klas met van die kids staan, brr...is het echt zo erg?quote:Op zondag 16 september 2012 22:22 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
wat voor lerarenopleiding zou je willen doen? en iets wat je vreselijk lijkt is misschien niet echt een goed idee
nee, ik vind het heerlijkquote:Op zondag 16 september 2012 22:24 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
dat weet ik dus ook niet. ik spreek ook wel Spaans dus ook dat zou ik kunnen. mijn Engels is ook erg goed. maar echt voor een klas met van die kids staan, brr...is het echt zo erg?
Ik geloof dat jij maar een andere baan en/of opleiding moet gaat zoeken. Dat lijkt me het beste voor iedereenquote:Op zondag 16 september 2012 22:24 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
dat weet ik dus ook niet. ik spreek ook wel Spaans dus ook dat zou ik kunnen. mijn Engels is ook erg goed. maar echt voor een klas met van die kids staan, brr...is het echt zo erg?
Ik weet zeker dat die 90% schromelijk overdreven is. Denk ook dat het een keuze moet zijn van de docent zelf. Ik vind ik het echt verschrikkelijk als leerlingen me met "U" aanspreken. Voel me daar heel ongemakkelijk bij.quote:Op zondag 16 september 2012 19:11 schreef Baba-O-Riley het volgende:
.... Waarom spreken ze hem eigenlijk met "jij" aan? Ik weet zeker dat in 90 procent van alle middelbare scholen, de leraar met "U" aangesproken wordt. ....
Denk dat er gewoon één lijn getrokken moet worden op een school wat dat betreft. Ik vind 't niet meer dan normaal dat leraren met U worden aangesproken.quote:Op maandag 17 september 2012 09:09 schreef 1-0-8 het volgende:
Ik weet zeker dat die 90% schromelijk overdreven is. Denk ook dat het een keuze moet zijn van de docent zelf
Volgens mij kun je met een studie Italiaans nog best wel wat leuke dingen.quote:Op zondag 16 september 2012 22:14 schreef JohnDDD het volgende:
Hallo mensen. Ik heb Italiaans gestudeerd. Werk sinds 2 jaar in de studie- en huiswrekbegeleiding. Mijn baas zegt dat ik erg goed ben met de leerlingen en zegt dat ik de lerarenopleiding moet doen. Zit er soms over na te denken. Eigenlijk wil ik niet, lijkt me vreselijk om voor een klas te staan, maar met mijn opleiding kan ik ook niet veel anders, en ik wil ook wel eens een huis kunnen kopen bijv. dus een vaste baan zou geen overbodige luxe zijn. Wat denken jullie?
Herkenbaar, ik heb nu ook een kleine meid en ik merk dat ik nu met 1,0fte enorm moet schipperen en keuzes moet maken. Had ik vroeger (0,6/0,8/0,9) wel eens tijd om echt een les tot in de kleinste details grondig voor te bereiden en soms lessen voor te bereiden die ik pas 2 weken later zou geven...nu moet ik me echt concentreren op 1 week en soms zelfs alleen op de volgende dag. Met maar 1 tussenuur is het wel lastig, ook met profielwerkstukken en mentorgesprekken...ik ben alleen benieuwd hoe jullie dat allemaal doenquote:Op zondag 16 september 2012 21:20 schreef Bleie het volgende:
[..]
Héél herkenbaar, al heb ik twee (kleine) kinderen. Ik merk wel dat ik nu veel minder tijd ben aan voorbereiding dan vorig jaar, omdat ik alle vakken die ik dit blok geef, vorig jaar ook al heb gegeven. Maar nakijken... Ik moet dit weekend van 3 klassen een opdracht nakijken, gemiddeld 5 minuten per opdracht, maal 70 studenten.
Bij ons is het, volgens mijn collega's, wel zo dat je, als je fulltime werkt, je meestal meer tussenuren hebt, dus meer tijd om tijdens je werkdag dit soort dingen te doen, waardoor je minder thuis hoeft te werken. Maar ja, ik wil echt niet fulltime werken zolang mijn kinderen nog zo klein zijn. Dat betekent dus vaak als ze in bed liggen nog aan het werk.
Prima dat jij dat vindt, maar ik zou graaf zelf bepalen of ik wel of niet met "U" aangesproken wens te worden. En ik zie er de meerwaarde niet van in. Dat is natuurlijk ook wel een beetje afhankelijk van de manier waarop je met leerlingen omgaat en zij met jou.quote:Op maandag 17 september 2012 17:04 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Denk dat er gewoon één lijn getrokken moet worden op een school wat dat betreft. Ik vind 't niet meer dan normaal dat leraren met U worden aangesproken.
Ik had het niet over jou in het bijzonder. Het was gewoon een algemene opmerking.quote:Op maandag 17 september 2012 19:29 schreef Baba-O-Riley het volgende:
De manier waarop ik met leerlingen omga staat volledig los van het wel of niet gebruiken van het woordje U.
hm, dat is raar ja...quote:Op woensdag 19 september 2012 17:48 schreef DevilsAndDust het volgende:
Heb ik ergens een wijziging gemist of klopt het gewoon echt niet dat ik voor vier dagen werken minder reiskostenvergoeding krijg dan voor drie?
Heeft dat niet te maken met het teruglopen van die vergoeding naarmate je in hogere tredes komt? Ik kreeg in jaar 1 relatief meer reiskostenvergoeding dan nu i.v.m. een lagere trede.quote:Op woensdag 19 september 2012 17:48 schreef DevilsAndDust het volgende:
Heb ik ergens een wijziging gemist of klopt het gewoon echt niet dat ik voor vier dagen werken minder reiskostenvergoeding krijg dan voor drie?
Daar moet je dan ook aan vasthouden.. het echte werk! Al die onzinnige 'uit je duim zuig'- momenten en vakken waarvan je denkt: 'dat weet ik toch allang?' voor lief nemen - en er voor gaan!quote:Op vrijdag 21 september 2012 11:33 schreef MrTeacher het volgende:
Ja, ik vind het erg leuk! Vorig jaar had ik mavo/havo-brugklassen die ik vanaf halverwege het jaar les mocht geven. Volgend jaar een hoger niveau proberen, kijken hoe mij dat bevalt!
Het leukste is de stage hoor, ik word af en toe gek van die debiele dingen die voor de opleiding gedaan moeten worden. Blegh! Mede daarom ben ik af en toe ongemotiveerd geweest voor de opleiding, maar de stage maakt echt een boel goed. Het 'echte' werk doen, zullen we maar zeggen!
no offense maar bij dat soort aantallen ligt het echt aan de docentquote:Op maandag 17 september 2012 11:29 schreef CindieY het volgende:
Oef, ik ben ernstig teleurgesteld. Van de bijna 1000 studenten hebben 30 studenten de diagnostische taaltoets met een voldoende gehaaldIk vraag me toch af waar het misgaat. Een groot deel zal net vers van de havo komen, een deel van het mbo, een deeltje van het vwo, een deel is overgestapt binnen het hbo. Hoe snel kunnen de regels van de Nederlandse spelling wegzakken? Of ze hebben de toets niet serieus genomen, kan ook nog.
Afgelopen week de eerste twee lessen gegeven, werkwoordspelling. Lekker terug naar de basics, stroomschema's erbij, hoe vervoegen we de werkwoorden ook alweer? Met de eerste klas ging dat wat minder vlot, ik was ingeroosterd in een lokaal zonder bord, kostte zowel mij als de studenten veel energie, veel waren aan het eind van de les er ook niet meer echt met hun koppie bij. Met de tweede klas verliep de les super. Nu een lokaal met bord en ik had het gevoel alsof we samen door de stof vlogen (op een positieve manier!) en de sfeer was ook heel erg lekker. Echt zo'n les waar je zelf ook energie van krijgt. Heb er overigens uiteindelijk voor gekozen om me gewoon met mijn voornaam aan te laten spreken, alhoewel ik op de mail nog best vaak 'mevrouw' voorbij zie komen
Nu de lessen van komende week voorbereiden, zeker mentaal, volgens mij ga ik nog een hoop vragen krijgen over de cijfers van de diagnostische toets.
quote:Op zondag 23 september 2012 03:25 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
no offense maar bij dat soort aantallen ligt het echt aan de docent
Het is dan ook mijn taak om die aantallen in ieder geval in mijn eigen klassen te verbeterenquote:Op zondag 23 september 2012 03:25 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
no offense maar bij dat soort aantallen ligt het echt aan de docent
Bij ons werd deze maand het trekkingsrecht uitbetaald, als je daar voor gekozen hebt in ieder geval.quote:Op dinsdag 25 september 2012 19:47 schreef WHATSHESAID het volgende:
Krijgen we deze maand iets extra's bovenop ons gewone salaris ofzo? Heb ineens veel meer dan vorige maand
Oh ja, natuurlijk! Dan klopt het. Bedanktquote:Op dinsdag 25 september 2012 19:53 schreef DevilsAndDust het volgende:
[..]
Bij ons werd deze maand het trekkingsrecht uitbetaald, als je daar voor gekozen hebt in ieder geval.
merk ik ook ja. Aan de andere kant heb je ook docenten die bikkelhard zijn en nooit voor rede vatbaar zijn. Dat is ook vreselijk. Zoals altijd is de gouden middenweg het best, streng maar rechtvaardig.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 12:55 schreef Iwanius het volgende:
Ik wil graag iets anders aankaarten als het kan.
Vinden jullie als docenten dat je genoeg of voldoende overwicht/respect in je klas krijgt tijdens je lessen van de leerlingen? En als dat niet zo is, hoe los je dat dan op?
Mij is opgevallen dat veel docenten van nu graag "vriendjes"willen worden met hun leerlingen om er vooral zelf beter van te worden. Mi is dat juist de slechtste keuze die je kan maken.
Dat zie ik ook, maar bij een aantal (veelal beginnende) docenten is te amicaal gedrag toch wel een bekende valkuil. Overigens is 'er zelf beter van worden' meestal maar van korte duur, uiteindelijk trek je dan juist aan het korste eind en krijg je de boel niet meer op de rit...quote:Op woensdag 3 oktober 2012 14:53 schreef Naamah het volgende:
Hoe bedoel je 'vriendjes willen worden met hun leerlingen om er zelf beter van te worden'?
Ik herken het niet. Ik zie vooral docenten die voldoende overwicht hebben en respect krijgen en tegelijkertijd hun best doen om een prettige band met leerlingen op te bouwen. Dat staat toch los van elkaar?
Veel werk: check. Fulltimer en gesloopt: check. Maar ik ga morgen een week weg en ik neem NIKS mee. Vond ik gezonder.quote:Op vrijdag 19 oktober 2012 19:01 schreef kwakz0r het volgende:
ik heb echt veel werk... en ik ben gesloopt. voor t eerst fulltimen is niet niks merk ik. vakantie! jeej!
ik ben zelf heel erg van het herhalen en nog maar een keer herhalen om gezeur zoveel mogelijk te voorkomen. Toch zal je het altijd wel houden denk ik. Blijf bij je eigen keuzes en geef niet zomaar toe aan de kritiek van de leerlingen. Tenzij je zelf ook ontdekt dat je fout zit natuurlijk, dan kan je een correctie toepassen.quote:Op vrijdag 19 oktober 2012 19:46 schreef merry77 het volgende:
nog 4 toetsen na te kijken. So-tje en toets maken.
En eens nadenken over hoe die klagende leerlingen duidelijk te maken dat zij toch degene moeten zijn die meer moeten gaan doen.
Suggesties iemand?
(klagen over de toets, niet gehad etc. Maar alles gehad en ik kan precies aangeven wat op welke blz staat of welke som).
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |