quote:
Op zaterdag 14 juli 2012 17:56 schreef Gitank2 het volgende:[..]
Volgens mij hebben we dit al sinds december vorig jaar, met een paar onderbrekingen van hogedruk die de boel even blokkeerde (kou in februari, warm in oa eind maart).
Kan best lang zo blijven, maar uiteindelijk krijg je weer een periode waarin het anders wordt.
Kan ook weer allerlei oorzaken hebben denk ik.
Ik denk zelf, zonder al teveel kennis daarover dat een orkaan of serie orkanen die langs de USA trekken en bij Groenland voor anker gaan een verandering kan forceren, of een paar flinke stormen die in de herfst en winter over Nederland trekken.
Maar volgens mij ligt het nog complexer, heeft het te maken met een hoop andere dingen zoals het smeltende poolijs, La Nina (of el Nino) en nog wat zaken.
Iig zie je wel vaker een serie matige zomers in Nederland, waarna het weer beter wordt.
Zo waren 1987 - 1988 slecht en volgden er een aantal mooie zomers, dan 1993 matig, 1998, 2004-2005, 2007-2008.
Met de winters hetzelfde: een serie koude winters, gevolgd door een aantal zachte.
Je zit inderdaad erg goed. Het patroon van westenwinden dat voornamelijk voorkomt boven Nederland heeft te maken met de 'natuurlijke' posities van drukgebieden (onder invloed van zon, etc. etc,.), waardoor passaatwinden ontstaan (Lees:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Passaat). Dit zijn voor ons westenwinden. (Edit: lijkt net alsof ik mezelf tegenspreek, maar door die oostpassaat staat hier een westenwind)
De positie van de straalstroom bepaalt meer waar lagedrukgebieden op de oceaan heen gaan, en dat is in dit geval 'boven' ons. Het patroon van de straalstroom is inderdaad al sinds vorig jaar aanwezig, met zoals jij ook zegt die onderbreking in februari, waar een sterk hogedrukgebied boven Rusland ontstond, dat afzakte naar Scandinavië en bij ons voor vorstplezier zorgde. Een kleine depressie die 'doordrong' tot onze omgeving, die toen gevuld was met ijskoude lucht vanwege dat hoog, zorgde voor de sneeuw die uiteindelijk de Elfstedentocht zou verpesten.
'Niet-normale' druk op de Oceaan kan inderdaad verandering brengen in zo'n patroon, waardoor de straalstroom anders zou kunnen liggen met een veranderend weertype als gevolg. Om Lemans' vraag dan ook meteen even te beantwoorden: 's winters is het belangrijk wat op de oceaan gebeurt, maar nog veel belangrijker wat er in het hoge noorden én in het Middellandse zeegebied gebeurt. Om ijskoude lucht naar onze omgeving te krijgen is een hogedrukgebied boven Scandinavië nodig (die meestal ontstaat uit een uitloper van het hogedrukgebied boven Siberië), en een aanjager boven het Middellandse Zeegebied. Lucht stroomt namelijk van een hoge- naar een lagedrukgebied, dus lucht zal nooit zomaar bij een hogedrukgebied (Scandinavië) wegstromen. Hoe lager de druk in het Middellandse Zeegebied, hoe meer transportkou op gang komt - mits zoals gezegd dat hoog boven Scandinavië aanwezig is. Op onderstaande weerkaart van de vorstperiode van februari dit jaar zie je precies hoe dat patroon ligt: een hoog boven Rusland dat heeft gezorgd voor een uitloper boven Scandinavië, met een aanjager boven het Middellandse Zeegebied. Het gevolg: een bijna-Elfstedentocht.
[ Bericht 1% gewijzigd door CWAV op 14-07-2012 18:44:58 (aanvulling) ]